NAMA AHLI KUMPULAN

SITI JULAILA HELWA BT. HAMDAN 01BSB07F2005 SYARIFAH HALIMATUL SA’ADIAH BTE S MD ZAIN 01BSB07F2019 SITI NOOR HAFIZA BTE ABD HALIN 01BSB07F2018

PENGENALAN EXPRESSIONISM
Ianya lebih menekankan mengenai bahan binaan untuk memberi kelainan dalam sesuatu bangunan. Expressionism bermula pada tahun 1905-1920. Dalam senibina, Ia lebih menekankan bahan binaan seperti bata dan gelas. Ini untuk memastikan fasad bangunan dapat memberi kelainan dalam bentuk warna dan bentuk. Aliran yang menyatakan bahawa karya-karya pengarang menjadi alat pengucapan peribadi, wadah curahan perasaan dan fikiran yang berasal dari dalam diri mereka. Senibina ini berkonsepkan moden.

STRUKTUR EXPRESSIONISM
Struktur ini merupakan senibina moden yang terdiri daripada struktur-struktur kerangka pada bangunan yang melambangkan kemunculan bangunan itu. Reka bentuk ini telah muncul sejak 1960 tetapi tidak berapa popular dan telah tersebar hingga 1980. Seperti Brutalism, struktur expressionism adalah bangunan yang mendedahkan kepada struktur sebelah luar lebih baik daripada sebelah dalam. Banyak bahan yang digunakan diperbuat daripada konkrit. Cara ini lebih merujuk kepada moden ‘Hi-Tech’. Ia bercirikan kepada bentuk yang lebih unik dan disertai dengan kejuruteraan yang mencabar dan mendedahkan kepada struktur kekuda. Bangunan yang direka dengan rekaan biasanya terdiri daripada permukaan kaca yang jernih dengan rangkai bangunan menahan rasuk yang terdedah di belakang.

ARKITEK-ARKITEK EXPRESSIONISM
Le Corbusier Pieter Kramer Johan Machior Van De Mey Ws Atkins Frank Llyod Wright Frank O’Gehry Eero Saarinen Eric Mendelsohn Michael De Klerk Norman Foster

FRANK LLYOD WRIGHT

LATAR BELAKANG FRANK LLYOD WRIGHT

Beliau dilahirkan di Richland Center, Wisconsinpada 8hb Jun 1869. Memasuki University of Wisconsin sebagai pelajar kejuruteraan awam. Bekerja sebagai tukang pelan rendah. Beliau ke Chicago mencari pekerjaan sebagai arkitek. Pada tahun 1901, beliaou telah membuka pejabat sendiri dan memperkenalkan konsep baru senibina organik.

BANGUNAN YANG DIBINA FALLINGWATER

Frank telah mereka bentuk rumah yang bertapak diatas air terjun itu supaya ia kelihatan seolah-olah menganjur keluar seperti batu-batu dibawahnya. Dia memastikan supaya sebilangan kecil sahaja pokok yang ditebang untuk tujuan pembinaan supaya rumah itu dikelilingi hutan semula jadi. Bilik tidur dibuat ditingkat atas supaya permandangan menarik boleh dilihat. Anjung juga dibina dibeberapa tingkat rumah itu supaya penghuni rumah dapat berehat diluar tanpa keluar dari rumah. Rumah ini dinamakan Fallingwater dan ia diantara rumah yang terkenal di Amarika. Ini menjadikan frank lebih mashyur dan lebih banyak orang meminta khidmat untuk mereka bentuk bangunan mereka.

BANGUNAN YANG DIBINA GUGGENHEIM MUSEUM

Apabila usia frank semakin meningkat, beliau telah Mencuba berbagai rekabentuk berasaskan alam semulajadi. Pada tahun 1956, beliau telah mereka bentuk Guggenheim museum iaitu salah satu bangunan terakhir yang diciptanya di New York. Semasa beliau masih muda,beliau bekerja dengan Louis Sullivan, beliau telah mengenakan gambar-gambar abstrak tumbuhan prainie sebagai hiasan dibangunanbangunan beliau. Guggenheim juga berasaskan bentuk semula jadi iaitu lingkaran.

LE CORBUSIER

LATAR BELAKANG LE CORBUSIER

Nama sebenar Charles Edouard Jeanneret. Dilahirkan di Chaux de Fonds pada 6 Okt 1887. Mendapat pendidikan awal di Auguste Perret. Beliau membangunkan satu model percubaan untuk Mass Production yang berkonsepkan mesin dan senibina. Dari tahun 1922 beliau bersama-sama dgn sepupunya Pierre Jeanneret menubuhkan sebuah firma di Paris.

BANGUNAN YANG DIBINA LE CHAPEL NOTRE DOME DE HUAT

MIES VAN DE ROUE

LATAR BELAKANG MIES VAN DE ROUE
Nama sebenar Ludwig Mies van der Rohe. Dilahirkan pada tahun 27 march 1886 di Aachen, Jerman, Barat. Beliau menjadi ahli pertubuhan ‘November Gruppe’. Sebuah pertubuhan artis ( pelukis) dan juga ahli pertubuhan arkitek progresif. Pada tahun 1926 beliau telah dilantik sebagai timbalan presiden Deutscher Werkdund. Beliau buat kali pertama menghasilkan reka bentuk ‘curtain wall’ yang mengunakan bahan keluli dan kaca pada bangunan penginapan.

BANGUNAN YANG DIBINA LAKE SHORE DRIVE, CHICAGO, ILLIONIS

NAMA-NAMA ARKITEK DAN BANGUNAN EXPRESSIONISM YANG LAIN

FRANK GEHRY

JEAN NOUVEL

WILHELM RIPHAHN

HANS POELZIG

KEBAIKAN EXPRESSIONISM Mampu menarik perhatian orang ramai yang melintasi atau melalui bangunan tersebut. Menjadikan symbol pengenalan dan kemegahan negeri atau Negara dengan hasil EXPRESSIONISM. Daya pelancongan pada kadar yang tinggi dan boleh meningkatkan ekonomi Negara. Mempunyai kelainan yang unik dari segi bentuk, warna dan tekstil.

KEBURUKAN EXPRESSIONISM

Memerlukan kerja-kerja yang amat rumit seperti penyediaan lukisan kerja dan idea yang bernas. Memerlukan perhatian yang lebih teliti dari segala aspek kestabilan dan kemampuan menanggung beban pembinaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful