DE CE NE MERITĂM SOARTA ( primele 25 de motive) http://teopal.com/?p=258 Scrisa de Teo Pal 1.

Pentru că de douăzeci de ani votăm ca şi cum am fi duşmanii noştri. 2. Pentru că acceptăm să fim minţiţi de aleşii noştri fără a-i pedepsi imediat pentru asta. 3. Pentru că suntem de acord să fim furaţi, pe faţă, de cei pe care noi i-am pus să ne gestioneze avuţia. 4. Pentru că nu protestăm atunci când ni se încalcă drepturile. 5. Pentru că nu învăţăm niciodată din greşeli. 6. Pentru că glumim, în mod repetat, cu lucruri cu care nu se glumeşte în nici o ţară din lumea civilizată. 7. Pentru că nu avem memoria faptelor, mai ales a acelor fapte care ar trebui condamnate pe veci. 8. Pentru că acceptăm batjocura celor care ne conduc ca şi cum am fi supuşii şi nu stăpânii lor. 9. Pentru că putem crede că omul de la ghişeu este mai presus de noi numai fiindcă posedă o ştampilă. 10. Pentru că nu ne înţelegem şi nu ne utilizăm puterea de care dispunem ca cetăţeni. Iar când ne dăm seama de forţa noastră, nu ştim ce să facem cu ea. 11. Pentru că înţelegem greşit democraţia, fiind de acord că unii sunt mai egali ca alţii. 12. Pentru că nu putem renunţa la ideea că cel care se află în fruntea bucatelor poate să fure dacă ne mai lasă şi nouă. 13. Pentru că ne comportăm prosteşte cu străinii care vin la noi în ţară. Chiar atunci când ne fură pe faţă, îi tratăm ca pe nişte oaspeţi de seamă nu ca pe nişte infractori. 14. Pentru că nu avem mândria firească de a fi român, acceptând că putem fi

1

inferiori altor naţii. 15. Pentru că suntem delăsători. 16. Pentru că nici nu mai ştim cum şi nici nu mai vrem să ne cinstim înaintaşii, eroii adevăraţi ai neamului.

17. Pentru că, în naivitatea noastră, credem că tot ce vine din afară este mai bun decât ceea ce am făurit noi, cu mâinile şi mintea noastră.
18. Pentru că suntem de acord cu zicala "poate fi şi mai rău", în loc să gândim "poate fi şi mai bine". 19. Pentru că, în ceea ce facem, nu avem mândria lucrului bine făcut. 20. Pentru că acceptăm să fim cumpăraţi. Cu mult sau cu puţin.

21. Pentru că, odată ajunşi sus, uităm de unde am plecat. 22. Pentru că nu suntem uniţi.
23. Pentru că nu ştim să ne preţuim valorile, acceptând impostura. 24. Pentru că suntem fricoşi atunci când ar trebui să fim curajoşi. 25. Pentru că tăcem atunci când ar trebui să vorbim şi strigăm atunci când ar trebui să tăcem.

2

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful