P. 1
Dela božanskog Avgusta

Dela božanskog Avgusta

|Views: 392|Likes:
Published by tijana

More info:

Published by: tijana on Jun 11, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

Dela božanskog Avgusta

Natpis na grčkom i latinskom bio je uklesan na zidovima pronaosta posvećenog Romi i Avgustu. Smatra se da natpis potiče iz Tiberijevog vremena. Svetonije kaže da je Avgust 13 p.n.e kod vestalki deponovao svoj testament i još tri spisa: upustva za sahranu, popis dela i statički pregled stanja u carstvu. U naslovu natpisa iz Ankire stoji da je to kopija spisa o delima božanskog Avgusta. Iz naslova saznajemo da je tekst koji je sastavio sam Avgust bio urzan na dva stuba postavljena u Rimu. Svetonije kaže da su se ti stubavi nalazili ispred Avgustovog mauzoleja, a Dion Kasije beleži da su bili postavljeni ispred Avgustove grobnice. Tokom 19. I početkom 20. Veka na teritoriji rimmske provincije Glatije u Apoloniji i u Antiohiji u Pisidiji nađeni su fragmenti još dva natpisa na kojima je bi teksta Res gestae divi Augsti. To su Monumentum Apolloniense i Monumentum Antiochensum. Monumentum Ancyranum je najpotpunija od sve tri kopije Res gestae divi Agusti jer sadrži tekst na latinskom i grčkom, dok ovaj iz Apolonije ima tekst na grčkom, a ovaj iz Antiohije na latinskom. Avgustov originalni tekst je verovatno bio ispisan samo na latinskom. Tekst je obuhvatao 35 poglavlja i napisan je u prvom licu jednine. U prva tri poglavlja i na kraju se događaji iznose hronološkim redom, dok su poglavlja od 3 do 33 grupisana prema temama. Dokument je prema sadržini bio podeljen na tri velike celine: zvanja, troškovi i dela u užem smislu.

Monumentum Ancyranum i Monumentum Antiochensum na kraju sadrže četiri dodatna poglavlja pisana u trećem licu jednine. U prvom se navodi ukupna svota novca koju je Avgust dao da poklone rimskom narodu, kao pomoć državnoj blagajni ili kao nagradu veteranima. Drugo i treće poglavlje sadrži spisak hramova koje je podigao u Rimu. Četvrto je posvećeno igrama i predstavama koje je organizovao za narod. Avgust na prva dva mesta daje podatke o vremenu kada je pisao tekst: na kraju četvrtog poglavlja kaže da je, kada je pisao tekst, 13-i put bio konzul, a da je tribunsku vlast imao 37 put. U 35-om poglavlju kaže da je imao 76 godina.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->