P. 1
Perkembangan Kendiri, Sosial Dan Moral

Perkembangan Kendiri, Sosial Dan Moral

|Views: 8,907|Likes:
Published by ryudoyuki

More info:

Published by: ryudoyuki on Jun 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

JURNAL MINGGUAN OLEH: RAFIDAH BINTI SITAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN ISLAM

TARIKH: 15 JANUARI 2009 PERKEMBANGAN KENDIRI SOSIAL DAN MORAL

Menurut teori perkembangan psikososial Ericson, terdapat 8 tahap perkembangan yang perlu dilalui oleh kanak-kanak sepanjang hayatnya dan penuh krisis. Dimulakan dengan tahap yang pertama iaitu perasaan percaya atau tidak percaya, autonomi lawan perasaan malu dan bersalah, iniasiatif atau rasa bersalah, industri atau rasa rendah diri, identity lawan kecelaraun peranan, kemesraan atau pengasingan diri, generaviti atau stagnasi dan tahap terakhir ialah kesepaduan ego ( ego integriti atau putus asa).

Berdasarkan teori yang dikemukakan oleh Ericson, seseorang remaja contohnya berada pada tahap keempat iaitu tahap identiti atau kekeliura peranan. Pada tahap ini remaja akan cuba untuk berusaha mewujudkan identiti dan persepsi sendiri terhadap dunia luar. Malah mereka juga akan memikirkan diri mereka akan menjadi bakal suami, isteri mahupun sebagai ahli dalam masyarakat. Usaha mereka dalam mengenalpasti identiti sendiri munglkin bertambah sukar kerana terdapat banyak pilihan dan halangan dalam kehidupan.

Sekiranya usaha ini gagal, mereka akan menyalahkan dan meragui peranan serta kemampuan diri sendiri terhadap diri mereka sendiri juga peranannya terhadap masyarakat. Sebaliknya bagi remaja yang tidak dapat menyesuaikan diri dengan orang lain, mereka akan lebih menonjolkan diri, memenringkan diri sendiri, menipu, suka bermusuhan, egoistic, merendahkan orang lain dan buruk sangka. Sebagai seorang bakal guru, saya akan mengadaptasikan teori Ericson ke dalam proses pengajaran dan pembelajaran dalam kelas saya nanti. Saya perlu bersikap jujur dengan pelajarpelajar saya, sentiasa berbincang dan sentiasa bertolak ansur dengan kesalahan yang mereka lakukan. Selain daripada itu, sebagai seorang guru juga, kita harus memahami perasaan dan emosi pelajar sebelum memulakan p&p. Keduanya kita harus menjadi contoh atau µrole model¶ kepada mereka dan membantu mereka dalam menetapkan matlamat dalam pembeelajaran dan memberikan sokongan dalam mencapai matlamat tersebut. Implikasi teori perkembangan psikososial Ericson akan dapat membantu guru dari pelbagai aspek. Antaranya ialah, guru akan lebih mamahami faktor yang mempengaruhi tingkah laku pelajar, membantu pelajara memahami diri sendiri. Di samping itu, guru akan mudah merancang objektif dan matlamat pembelajaran, merancang dan memberikan peneguhan yang sesuai untuk pelajarnya dan mengetahui aktiviti yang dapat dijalankan dengan berdasarkan kepada tahap pertumbuhan dan perkembangan pelajarnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->