NIAT MANDI IHRAM

DOA KETIKA MASUK KE TANAH HARAM MEKAH

Sahaja aku mandi sunat ihram kerana Allah Ta’ala

NIAT SOLAT SUNAT IHRAM
Ya Allah, tanah haram ini Tanah HaramMu dan negei ini negariMu dan keamanan ini keamananMu maka haramkanlah aku dari api neraka dan amankanlah aku di hari Engkau membangkitkan hambahambaMu.

Sahaja aku bersolat sunat ihram dua rakaat kerana Allah Ta’ala

DOA KEITKA MELIHAT KOTA MEKAH

Surah Rakaat Pertama : Surah Rakaat Kedua :

NIAT UMRAH & BERIHRAM

Sahaja aku mengerjakan umrah dan berihram dengannya kerana Allah Ta’ala

TALBIAH (Mula dari MIQAT menuju ke TANAH HARAM MEKAH)

HambaMu telah datang menyambut panggilanMu. Ya Tuhan, hambaMu datang menyambut panggilanMu. Sesungguhnya segal puji-pujian dan nikmat dan kerajaan adalah kepunyaanMu dan tidak ada sekutu bagiMu.

SELAWAT (sekurang-kurangnya 3kali selepas TALBIAH)

Ya Allah jadikanlah negeri ini tempat yang tenang buatku, dan kurniakanlah ke rezeki yang halal di dalamnya dan kebaikan di akhirat dan selamatkanlah kami dari api neraka. Ya Allah negeri ini negeriMu dan rumah ini rumahMu, aku datang memohon rahmatMu dan menuju ketaatan kepadaMu, menurut perintahMu, mengharapkan keredhaanMu dan berserah kepada perintahMu, aku bermohon permohonan orang yang terdesak yang takut daripada azabMu, aku harap Engkau menerimaku dengan kemaafan, mengampuni dosaku dan memasukkanku ke dalam syurgaMu.

DOA KETIKA MELANGKAH MASUK MASJIDIL HARAM

Ya Allah ya Tuhanku, Engkaulah yang bersifat salam sejahtera, daripada Engkau sahaja kesejahteraan, maka hidupkanlah kami dengan kesejahteraan, dan masukkanlah hati kami ke dalam syrga temapt yang salam sejahtera. Maha Suci dan Maha Tinggi Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan, Ya Allah ya Tuhan, kurniakan daku rahmat dan keampunan Engkau, masukkan daku ke dalamnya dengan nama Allah dan segal puji-pujian itu tertentu bagi Allah, selawat dan salam ke atas junjungan kami Rasulullah.

APABILA MELIHAT KA’ABAH

Tidak ada Tuhan yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah yang Maha Esa, tidak ada sekutu bagi Engkau sekali-kali, Tuhan yang memerintah segala sesuatu, bagiNya segala kepujian dan Dialah Tuhan Yang Maha Berkuasa ke atas tiap-tiap sesuatu. Aku berlindung denga Tuhan yang mempunyai Baitullah ini daripada kekufuran, kemiskian, azab kubur dan sempit fikiran. Allah merahmati dan mengurniakan kesejahteraanNya mencucuri ke atas Saiyidini Muhammad saw, keluarganya dan sahabat-sahabatnyua. Wahai Allah tambahkanlah Baitullah ini dengan kemuliaan, kebesaran, keagungan dan kebaikan begitu juga tambahkanlah kurnia Engkau kepada sesiapa juga yang memuliakan (Baitullah) dan membesarkannya daripada kalangan mereka yang mengerjakan haji dan umrah dengan kemuliaan, kebesaran, ketinggian dan kebaikan

Kemudian berjalan menuju ke Hajar Aswad DOA SEMASA MENUJU KE HAJAR ASAD
DOA SELEPAS SELESAI TAKBIR

Ya Allah, kerana keimanan kepadaMu membenarkan kitabMu, menunaikan janjiMu dan menurut sunah nabiMu, aku melakukan amalan ini

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful