MELEMPAR CAKERA

MELEMPAR CAKERA
SEJARAH BAHAGIAN CAKERA & PERALATAN KAWASAN LEMPARAN TEKNIK PEGANGAN TEKNIK LEMPARAN UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LATIHAN ANSUR MAJU RUJUKAN

SEJARAH MELEMPAR CAKERA

Sejak acara lempar cakera diperkenalkan pada zaman Greek purba, acara ini telah mengalami banyak perubahan terutama dari aspek peraturan dan gaya lemparan cakera. Dari lemparan cara berdiri di atas “ pedestal” dalam pentas gaya melempar 90°, gaya rotasi atau berpusing dan lempar dan pelbagai gaya lemparan lain telah diperkenalkan oleh jaguhjaguh dunia pada era-era tertentu.

SEJARAH MELEMPAR CAKERA

Oleh itu, acara lempar cakera adalah salah satu acara yang dipertandingkan dalam acara padang. Prinsip lemparan yang digunakan dalam acara ini hampir sama dengan acara lontar peluru dan baling tukul besi. Kekuatan otot, kelajuan dan kuasa serta menguasai teknik lemparan yang betul untuk menghasilkan lemparan yang sempurna. kita juga perlu mempunyai koordinasi serta stabiliti yang baik ketika berputar dan melakukan lemparan.

bahagian CAKERA

PERALATAN

bahagian CAKERA

spesifikasi

PERALATAN

PERALATAN

PERALATAN

PERALATAN

PERALATAN

PERALATAN LATIHAN

Teknik pegangan

Kawasan lemparan

Kawasan lemparan

Kawasan lemparan

Back to Peraturan

Kawasan lemparan

Back to Peraturan

TEKNIK MELEMPAR CAKERA

GAYA BERDIRI ATAU GAYA 90 ° GAYA BERPUSING

Teknik lemparan GAYA BERDIRI ATAU GAYA 90 °

Teknik lemparan GAYA BERPUSING
FP FP FP FP

UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN PERATURAN ASAS ACARA LEMPAR CAKERA 3. Cakera mesti dilempar dari dalam bulatan. • Masa melaksanakan lemparan 1 minit selepas masuk ke dalam bulatan. • Peserta hendaklah memulakan lemparannya dari persediaan statik, tidak bergerak dalam bulatan. • Lemparan dikira batal jika sesudah memasuki bulatan dan memulakan pergerakan untuk melempar, bahagian badan tersentuh kawasan luar bulatan atau bahagian atas hujung bulatan atau cakera terlepas semasa membuat

UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN • Lemparan yang sah jika keseluruhan cakera mendarat di dalam kawasan pendaratan yang ditandakan oleh dua garis sektor. • Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan sebelum cakera menyentuh tanah. • Peserta mesti meninggalkan bulatan dari bahagian belakang bulatan. • Peserta dibenarkan menggunakan bahan-bahan pelekat seperti (resin) untuk mendapat pegangan yang baik. • Tidak boleh menggunakan sarung tangan.

UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 1. Jika peserta mengambil bahagian lebih daripada lapan orang, peserta dibenarkan melakukan tiga percubaan. Dari tiga percubaan , lapan peserta terbaik lemparannya akan membuat tiga lagi percubaan untuk menentukan pemenang. 3. Sekiranya berlaku seri di tempat kelapan, keputusan itu dibiarkan dan peserta berkenaan akan bersama-sama dengan yang layak membuat tiga percubaan. 5. Sekiranya hanya lapan atau kurang orang yang mengambil bahagian, setiap peserta akan membuat enam percubaan.

LATIHAN ANSUR MAJU
PEGANGAN CAKERA

LEMPAR BERDIRI HALA HADAPAN

LEMPAR SATU PUSINGAN

LEMPAR BERDIRI DARI POSISI KUASA / POWER POSITION

PEGANGAN CAKERA

LEMPAR BERDIRI HALA HADAPAN

LEMPAR SATU PUSINGAN

LEMPAR SATU PUSINGAN

LEMPAR SATU PUSINGAN

LEMPAR BERDIRI DARI POSISI KUASA / POWER POSITION

RUJUKAN
BIBLIOGRAFI Aris Faizil Hj. Ujang, Mohd Khairi Zawi, Salleh Mohamed Sheh, Teh Lah Hoong (2004), Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tingkatan 3, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur. Prof. Madya Vasudevan T. Arasoo, (Julai 1993) Olahraga Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya. Carl Johnson, (1994) Olahraga Balapan, England International Coach, British Athletic Federation. Teng Boon Tong, (2001) Panduan Pengajaran Olahraga, Unit Pendidikan Jasmani dan kesihatan, Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka, Longman. Sumber bahan daripada Internet www.discus.com.

SEKIAN TERIMA KASIH

MADEHI RAMLEE

FADERICK MATIUS

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful