Recull de petits dictats per a tercer de primària

Recull fet per Na Xisca i N'Eduard

DICTAT

La tortuga s’enfonsà en l’aigua enlluernada pel sol i va romandre una bella estona contemplant els mirallets que es gronxaven damunt l’aigua. DICTAT ( a/e)

Na Francina era la capitana dels pirates. La lluna ja havia sortit quan arribaren a la platja de cala Mesquida. La seva nau esperava amb les veles plegades i els canons emmudits.

DICTAT

(o)

El sol de tardor es pon darrere del molí d’en Tòfol i les fulles dels arbres omplen camins i voreres. Se sent una forta remor de borinots rossos quan
2

volen i la lluna rodonenca apareix a l’horitzó. DICTAT ( h ) Ahir van arribar turistes holandesos a l’hotel. Aquest hivern hi haurà moltes habitacions ocupades. Els turistes d’aquest establiment hoteler valoren positivament l’horari flexible per realitzar-hi activitats esportives. DICTAT ( r ) L’hortolà posarà l’ase a traginar fems i el bou a treure aigua de la sínia. El senyor i el carnisser no faran cap tracte. L’entrada de la cova tenia una forma triangular. Per la festa del meu sant va fer un dia clar. Em protegesc la pell amb una crema solar.

3

He llegit una aventura al periòdic. Un bomber va pujar a la torre del campanar per la paret exterior del carrer Major. Va salvar un estornell ferit a la part superior de la campana més gran. Va baixar per l’escala i el va posar dins el seu niu. DICTAT ( mb / mp ) Un hidroavió va embarrancar a cala Gamba. L’aparell era colombià i va quedar ben immòbil i els seus ocupants van ser salvats per un equip de bombers simpàtics. S’enfonsaren a la mar i fent immersió trobaren una àmfora i la corona d’una emperadriu. Un llamp va rompre una paret del campanar i unes pedres van caure sobre la botiga d’embotits. Tres treballadors simpàtics van carregar

4

els enderrocs a un camió després de la tempestat.

DICTAT (dígrafs) Na Monserrat i en Guillem passejaven pel cap Vermell i, devora unes roques van veure copinyes, estrelles de mar i un peix brillant que saltava per sobre les ones. Una àguila peixatera volava tranquil·la pel cel vermellenc. DICTAT ( c / qu)
En Quimet ha arribat amb cinquanta-cinc cucs de seda dins una capsa quadrada de sabates. A la classe, hem dibuixat els cuquets en una quartilla de color blanc, llavors hem escrit al quadern les característiques dels cuquets. Na Raquel i na Francesca duran quatre fulles de morera per alimentar-los.
5

DICTAT

( g / gu )

Les amigues d’en Guillem, na Margalida i n’Agustina han dibuixat tortugues i anguiles. En Gabriel ha pintat gavines, llagosts i gorrions. La mestra ens ha mostrat les papallones grogues d’una companya guitarrista portuguesa. Les formigues no són porugues, han sortit del tronc d’una figuera. DICTAT ( g / j ) N’Àngela i na Júlia practiquen gimnàstica rítmica. Els diumenges es troben amb algunes gimnastes estrangeres i fan exercicis gimnàstics amb les pilotes, les maces, els cercles, les cordes i les cintes. Les pilotes són lleugeres i les maces tenen una longitud determinada. Els moviments de les cintes per l’aire

6

dibuixen imatges i figures mentre les gimnastes fan girs i salts en terra. DICTAT ( s / ss / ç / c ) Els padrins de na Sofia eres rossos quan eren joves. En Salvador i na Dolça ara tenen els cabells blancs i més de setanta- sis anys. Cada dissabte van a comprar pastissos a la pastisseria de la plaça. En Vicenç és el germà de na Sofia, té desset anys. Vol anar a Suïssa per fer-se pastisser. La seva mare és professora d’art. A l’excursió de dissabte vaig caure amb la bicicleta, me va arrossegar un bon tros i ara tenc una ferida al braç que haurà de cicatritzar tota sola. La meva mare va venir a la plaça i em va abraçar perquè m’estima, me va

7

consolar l’ensurt.

fins

que

em

va

passar

DICTAT ( s / z ) Quinze músics llosetins van actuar a la televisió de Mallorca. La pintora va preparar els pinzells per acolorir les zebres i els ximpanzés. Els dotze presoners van veure a l’horitzó l’aigua blavosa d’un oasi enmig del desert. Duc tretze espines clavades al colze d’una esbarzerola (“batzer”) que està devora l’alzina. DICTAT ( ll ) Tota la gent seia meravellada a la sala de ball. Una vella movia el ventall i un vell es mirava l’orella i la cella al mirall, però no hi havia gaire llum. El ballarí duia els cabells llargs
8

i la ballarina del vestit vermell tenia mal al genoll perquè havia ensopegat amb un ramell.

DICTAT ( c/ qu / g / gu ) El meu poble té dues places i una placeta. A la plaça Major hi ha un quiosc i un forn que fa coques de patata molt bones. El dia de mercat sempre comprava taronges i figues a la botiga dels amics de l’Agustí i la Constança. Hi ha altres botiguers al poble, però aquests tenen els millors preus.

9

Dictat
(c / qu) El cas de na Casimira Na Casimira estava tan tranquil·la a ca seva quan va escoltar uns cops a la cambra i es va imaginar que eren lladres. Aleshores es va anar cap a l’escala i començà a cridar: -Carmeta, treu l’escopeta! Carles, que no s’escapin! Ramon, compta els qui són! I els lladres encara corren.

10

Dictat (g / gu) Els arguments de na Gabriela M’he apuntat a una carrera ciclista. Jo no en tenia moltes ganes perquè corr com una tortuga i, a més, aguant poc pedalejant. Però la meva amiga Gabriela ha aconseguit convèncer-me: que si l’important no és guanyar, que si hi anam totes les amigues, que si ella es disgustaria… Uf, algunes vegades és esgotadora amb tant d’argument!

Dictat
11

(Punt, punt i seguit, punt i a part)

Mmmm, que bo! El meu plat favorit són els espaguetis. M’encanten amb tonyina, amb peix o, simplement amb mantega i formatge. Però com més m’agraden és amb carn i tomàtiga. Són boníssims! En canvi, no m’agraden gens les llenties. Ja sé que tenen moltes vitamines i tot això. Però és que no m’agraden gens.

Dictat
(Dièresi)

12

Una qüestió d’aigües Em planteig amb freqüència la qüestió següent: el salmó és un peix d’aigua dolça o salada? Perquè neix al riu, viu en les aigües salades del mar durant quatre anys i finalment torna de nou al riu. Com a conseqüència, no sé mai respondrehi. Per què no l’hi preguntes als teus amics i amigues i m’ho dius?

Dictat (g/j) Quina joventut! Un dijous de gener estava en Jaume allargat al sofà jugant amb la
13

videoconsola quan entra son pare al menjador. -Hola, Jaume. I ta mare? -Al jardí, trasplantant els geranis. -Escolta, fill, que la mare ja no és tan Jove. Per què no l’ ajudes? -No puc, pare. L’altra aixada la té la padrina! Dictat
(Signes d’interrogació i admiració)

Brr, quin fred! A l’hivern molts d’ocells emigren del nostre país i se’n van a cercar llocs més càlids. Que fredolins! Però, no ens hem de preocupar. Saps per què? Perquè cada any, en arribar la primavera, tornen exactament al
14

mateix tenen!

lloc.

Quina

memòria

que

I tots ens alegram molt de tornar a veure'ls, veritat?

Dictat
(r / rr) La força de la Terra Els volcans sempre han estat un misteri per a les persones. Els romans pensaven que eren la ferreria subterrània de Vulcà, el déu del foc. A Àsia, creien que eren la presó d’un drac terrible i, a l’edat mitjana, que eren les portes de l’infern.

15

Fins i tot ara, ningú no pot predir amb seguretat quan entraran en erupció aquestes muntanyes de foc.

Dictat
(x,ix,tx,ig) Quin goig! L’1 de maig en Xavier i els seus companys de classe feren una marxa a peu. Es dutxaren de bon matí, es posaren el xandall i carregaren les motxilles amb tot el que necessitaven. Feren un llarg passeig i arribaren al cim del Puig del poble. Berenaren i posaren tots els papers en una caixa de fusta de faig. Tot seguit baixaren i partiren cap a ca seva.

16

Dictat
(comes) Una carta per a en Joan Hola Joan, Saps que la setmana passada en Miquel, en Jordi i jo vàrem anar a Maó? Hi anàrem amb els pares, els oncles i el cosí d’en Jordi. Ens dugueren a visitar el Museu Arqueològic, la Sala, el Teatre Principal i el port. És preciós! La llàstima és que al vespre es va posar a ploure fort vàrem haver de tornar cap a casa.

17

Ja et contaré més coses quan ens tornem a veure. Rafel

Dictat
(br / bl) En Blai, el bromista El meu oncle Blai és pescador. I també molt bromista. L’altre dia va sortir d’un moble disfressat de bruixot. Jo vaig obrir uns ulls com unes taronges i la meva amiga Brígida, que és un poc bleda, es va quedar blanca del ensurt. Semblava una morta! Això sí, després l’obligàrem a dur-nos a fer una passejada amb el seu vaixell per perdonar-lo.

18

Dictat
(mb, mp) Un embolic que acaba bé

Al novembre vaig conèixer en Pompeu i, amb el temps, ens hem fet grans companys. Sempre anam junts! Sembla impossible si recordam com ens varem conèixer: vàrem xocar amb les bicicletes i ens vàrem posar a discutir qui en tenia la culpa. A vegades et duus unes sorpreses!

19

Dictat
(Separacions al final de línia) A l’hort Mirant el seu hort, un pagès descobreix un nin dalt d’una pomera. -Ja veuràs quan t’agafi! -–li diu-. Parlaré amb ton pare. -Pare, aquí baix hi ha un senyor que diu que vol parlar amb tu - diu el nin mirant més amunt.

Dictat
(Escriptura de nombres)

20

Vint-i-cinc anys de concurs A Poblellarg se celebra cada any un concurs d’invents fantàstics. Enguany hi han participat quaranta-dos concursants, vint-iun dels quals eren veïnats del poble. El guanyador d’enguany, que s’ha emportat un premi valorat en tres-cents cinquanta euros, ha estat un vellet de setanta-set anys que ha inventat una fabulosa llanterna màgica. Enhorabona!

Dictat
(ús del dos punts) Una visita al museu

21

Avui, el postres mestre, ha entrat a classe dient: -Demà anirem al museu! I tots ens hem posat a cridar: -Visca, visca! Jo de seguida he començat a imaginar tot el que hi haurà: llibres, quadres, vestits, armes i molts d’objectes antics. Ja tenc ganes de que arribi demà.

22

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful