P. 1
Topik 1 Alam Belajar 2

Topik 1 Alam Belajar 2

5.0

|Views: 4,565|Likes:
Published by Azizi Jaafar

More info:

Published by: Azizi Jaafar on Jul 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/03/2012

pdf

text

original

Alam Belajar

Konsep Alam Belajar - Psikososial - Fizikal - Komuniti Pembelajaran

Konsep Alam Belajar
Konsep alam belajar ialah persekitaran yang menggalakkan dan mempercepat perkembangan, keupayaan, kebolehan menguasai sesuatu yang pada akhirnya membawa kepada perubahan tingkah laku Perubahan tingkah laku berkenaan ialah perubahan tingkah laku yang positif dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial. Persekitaran yang dimaksudkan termasuklah psikososial, fizikal dan komuniti pembelajaran.

Psikososial
Psikososial ialah berkaitan dengan jiwa dan hubungan sesorang indivudu dengan individu lain. Antara komponen yang termasuk dalam psikososial ialah keselamatan, kesihatan, kebersihan dan perapatan atau kemesraan.

Amalan keselamatan dan kesihatan yang positif dapat membentuk keyakinan diri pelajar. Kemampuan fizikal pelajar dari segi psikomotor dan kesihatan minda juga dapat dikembangkan dengan mengamalkan tabiat pemakanan yang sihat dan sentiasa mengamalkan kebersihan diri dan juga alam sekitar.

Perapatan atau kemesraan ialah merupakan hubungan antara individu dengan individu lain contohnya hubungan dengan ibu bapa dan keluarga, hubungan dengan rakan sebaya, guru dan sebagainya.

Fizikal
Keadaan fizikal pula termasuklah keadaan fizikal bilik darjah, bahan-bahan bantu mengajar dan persekitaran. Bilik darjah yang kreatif serta kondusif dapat mengembangkan kreativiti pelajar. Bagi menggalakkan pemikiran yang kreatif suatu suasana yang selesa perlu disediakan.

Bahan-bahan bantu mengajar juga memainkan peranan penting dalam mengembangkan minat serta pemikiran pelajar untuk belajar. Guru hendaklah kreatif dan inovatif dalam menyediakan bahan-bahan bantu mengajar agar proses pengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan lancar dan berkesan untuk menarik minat pelajar.

Guru yang bijak mengubahsuai isi pelajaran dan mengambil kira ilmu pengetahuan pelajar dan menambahkan nilai-nilai murni yang sesuai dengan isi pelajaran akan menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih segar dan berjaya menarik perhatian seluruh bilik darjah.

Seterusnya suasana dan persekitaran yang tersusun, kemas dan bersih membolehkan pelajar belajar dengan mudah. Ia juga dapat mencetuskan minda yang positif dan tenang.

Komuniti Pembelajaran
Komuniti pembelajaran melibatkan hubungan kerjasama antara manusia contohnya rakan sebaya, keluarga, kakitangan sekolah dan sebagainya yang memungkinkan berlakunya perubahan tingkahlaku. Dengan pergaulan ini wujudlah hubungan kerjasama, bantu membantu dan perkongsian idea seterusnya dapat mengembangkan sosial dan minda pelajar. Contohnya pelajar melakukan sesuatu itu bersama-sama dengan rakan mereka bagi mendapatkan ganjaran bersama. Dalam persekitaran ini, pelajar berjaya bersama-sama membantu pelajar lain bagi mencapai kejayaan bersama.

Tutorial & Pembentangan
1. Rumuskan semua isi kandungan kuliah dalam bentuk peta konsep atau pengurusan grafik dan bentangkan dalam kelas semasa tutorial nanti. 2. Pilih satu permainan tradisional dan bincangkan kepentingannya kepada perkembangan intelek, sosioemosi, dan fizikal kanak-kanak. Bentangkan hasil perbincangan.

PENGALAMAN BELAJAR KANAK-KANAK
Prinsip Pembelajaran semula jadi kanak2 (John Holt) ; Mempunyai kekuatan daya ingin tahu dan berkeupayaan utk belajar secara langsung Kanak tahu dgn sendiri cara hendak belajar. Kanak perlu jumlah masa senyap yg byk utk bfikir Kanak tdk takut mengaku tdk tahu dan brani buat kesilapan. Kanak menghayati nilai intrinsik dlm perkara dipelajari.

PENGALAMAN BELAJAR KANAK-KANAK
Prinsip Pembelajaran semula jadi kanak2 (John Holt) ; Kanak belajar paling baik ttg hub org lain melalui interaksi dgn pelbagai usia. Belajar melalui pengalaman langsung. Kanak perlu masa yg mencukupi bersama keluarga. Tekanan akan menganggu pembelajaran kanak.

PENGALAMAN BELAJAR KANAK-KANAK
Kanak belajar bertanggungjawab Mematuhi peraturan Berkongsi Belajar peranan org dewasa. Kuat rasa ingin tahu (byk menyoal dan cuba sesuatu yg baru.

PENGALAMAN BELAJAR KANAK-KANAK
Kaedah dan aktiviti pengalaman langsung; 1. Lawatan 2. Kajian lapangan 3. Membuat uji kaji 4. Membuat pemerhatian 5. Menjahit menanam pokok 6. Memelihara ikan dlm akuarium 7. Lakonan, drama, bermain.

PENGALAMAN BELAJAR KANAK-KANAK
Merancang pembelajaran berkesan; 1. Berpusatkan pelajar. 2. Berasaskan maklumat @ pengetahuan 3. Berpandukan pentaksiran pembelajaran 4. Berlandaskan komuniti pembelajaran.

PERANAN MAIN DLM PROSES PEMBELAJARAN

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->