You are on page 1of 3

Zodiac Aztec

ZODIAC AZTEC
La fel ca si civilizatiile din China, India sau din Europa, civilizatiile americane au dezvoltat propriul sistem astrologic, bazat pe miscarea stelelor vizibile pe cer. Cercetarile arheologice au stabilit anul 600 I.d.C. ca punct de origine a astrologiei ameriendiene, desi se crede ca aceasta dateaza de inca si mai devreme. Astrologii vechii Mesoamerica (ce cuprindea Mexicul si o parte din America Centrala - Lumea noua) au dezvoltat aceasta stiinta in izolare si fara nicio influenta a altor traditii.

1. APA 2. CASA 3. CAINE 4. CROCODIL 5. CERB 6. CRANIU 7. CUTREMUR 8. CUTIT 9. FLOARE 10. IARBA

11. IEPURE 12. JAGUAR 13. MAIMUTA 14. PLOAIA 15. SARPE 16. SOPARLA 17. TRESTIA 18. ULIU 19. VANTUL 20. VULTUR

Miezul astrologiei Mesoamericane, a Olmecilor, Toltecilor, Mayasilor, Zapotecilor si Aztecilor, este reprezentat de cele 20 de semne zilnice. In esenta, aaceasta strologie este diferita de cea cu care suntem noi familiarizati. Totusi, si in astrologia clasica, europeana, si in cea mesoamericana cele 12 semne pot descrie atat o persoana cat si un eveniment. Insa, in astrologia Maya/Azteca semnele nu mai reprezinta sectiuni ale boltei ceresti (constelatiile), ci sunt bazate pe curgerea timpului si sunt, de fapt, nume ale zilelor. Ceea ce inseamna ca mayasii si aztecii avea luna de 20 de zile. Boritmul folosit de astrologii mesoamericani a impus si un alt ciclu, de 13 zile, care poate fi asemanat cu saptamana clasica, si in care zilelele erau numerotate de la 1 la 13. Avand in vedere ca prima zi a ciclului de 20 de zile coincidea cu prima zi a ciclului de 13 zile, rezulta ca in calendarul maya/aztec anul avea 260 de zile, cicluri pe care se bazeaza si programele moderne de calcul astrologic ale zodiacului aztec.

Deoarece Aztecii au reprezentat civilizatia proeminenta in America de Sud o data cu inceputurile cuceririi spaniole, s-a stabilit ca simbolurile si denumirile folosite de astrologii azteci sa fie folosite pentru a revaloriza aceasta astrologie veche uitata pe nedrept: Zodiacul Aztec.

Cum afli care este zodia ta? Intai alege-ti anul: TABEL A

Dupa care alege-ti din cele 13 tabele zodia ta conform zodiacului aztec corespunzatoare grupei in care ai anul de nastere: Grupele cu zodiile (se deschide in fereastra noua 1024 x 768 pixeli) Atentie: Zodiacul Aztec prezinta o particularitate care il face mai putin manevrabil decat zodiacul clasic sau decat cel chinezesc. Aceasta o reprezinta faptul ca nativul isi poate alege, intr-o mare masura zodia. Dupa ce ai parcurs Tabelul A si grupele cu zodiile este posibil sa nu te regasesti in descrierea noastra. Pentru aceasta iti mai oferim un tabel din care sa iti afli zodia: Tabel B.

TABEL B

Particularitatea Zodiacului Aztec se manifesta si mai pregnanat in continuare, caci daca nici in acest caz nu te reprezinta ceea ce vei citi, atunci pur si simplu iti alegi dintre cele 20 de semne cel care te reprezinta, conform unuia din cele doua tabele de ani (A si B) si 13 grupe (alege semnul din tabelele de grupe conform anului de tau de nastere). Astfel, descrierea care credeti ca va reprezinta va fi cea de baza, iar celelelate 12 vor fi secundare, in care va veti regasi partial si foarte putin.