P. 1
Folio Sivik Tingkatan 1 Penggal 2

Folio Sivik Tingkatan 1 Penggal 2

|Views: 8,818|Likes:
Published by Hafiz Uddin 杰胜

More info:

Published by: Hafiz Uddin 杰胜 on Jul 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2014

pdf

text

original

Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

e) Warganegara yang patriotik. g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Malaysia. kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan. f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat. Australia. Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. Amerika Syarikat. b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. . keselamatan. d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. Indonesia dan termasuklah negara kita. ekonomi. India. pembangunan dan kesejahteraan negara. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. sosial dan undang-undang. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Oleh itu. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera. c) Mengawal setiap sempadan negara. d) Mengawal kemasukan pendatang asing. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat. f) Mengekalkan keharmonian negara. Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia. Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. h) Mengutamakan pendidikan rakyat.Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. .

c) Menghormati kedaulatan raja-raja. . f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini. g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram.Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat. d) Menghormati bendera Malaysia. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. Namun. e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan.

.. .Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta.. Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->