You are on page 1of 2

5.4.

2 KESAN NEGATIF
Apabila ada kesan positif, pasti ada kesan sebaliknya. Kesan negatif ialah: 5.4.2.1 Kemalangan Semakin banyak jalan pedalaman yang dibina, semakin banyak kedengaran kemalanga berlaku. Ramai pemandu yang terlanggar haiwan-haiwan liar dan peliharaan pada waktu siang atau malam. Pada waktu siang haiwan melintas tibatiba. Pada waktu malam haiwan juga menjadi demikian. Di jepun biasanya haiwan seperti serigala an khinzir kerap melintas jalan.

5.4.2.2 Pencemaran Udara

Pencemaran udara merupakan kesan yang ketara dirasakan sama ada di kawasan kajian ataupun di negara Jepun. Asap hitam berkepul-kepul dilihat di udara setiap hari. Asap-asap tersebut dihasilkan oleh lori yang menggunakan diesel. Ia membahayakan kesihatan, kerana ia mengandungi kandungan bahan kimia yang tinggi. Di jepun orang ramai disarankan tidak menhidu asap hitam. Mereka juga disarankan memakai topeng mulut jika ingin keluar berjalan ke bandar.

5.4.2.3 Kehilangan Kawasan Hijau

Hutan diperlukan untuk membina jalan. Kawasan hutan akan ditebang untuk membina jalan. Hilanglah kawasan hijau di kawasan kajian. Di Jepun masalah tanah runtuh kerap berlaku kerana gunung di tarah untuk membina jalan raya.