TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY

Tartalom
Pinty és ponty Hajó Lajos Gáz Késő ősz Óc Kongó-bolt A nagy természet Röviköt balladája Mese Mondjam még? Egyszer voltam… Fura Határtalan Kuli és a puli Bőrönd Ödön Illa berek... A Pasaréten Eszkimóka Szia! HAJÓ LAJOS Halló! Lajos! Hajó Lajos! A te hajad haj-olajos... A te hajód, a te hálód kívül-belül, alul-felül hal-olajos, hal-olajos! GÁZ Három évvel csupán a villanyfény után a mocsaras Mucsán megjelent a propánbután, drót nélküli fénye, hőt sugárzó gáza messze kinn a pusztákon is éghet minden házba. Elvánszorog tropán, összeomlik bután a sötétség és a hideg, hogyha itt a propán, és villog a bután Pécen, Pácon, Nánán, minden bokor hátán, kákán, szittyón, mohán, sok kis hepehupán Piszkén és Perkupán!

PINTY ÉS PONTY
ÓC Óc, póc, galambóc, fekete gombóc, akármerről nézek is rád, hajad csupa kóc! Óc, póc, babakóc, fülem mellett van egy kis póc. Minden szavad azon hervad, ha még egyet szólsz! KONGÓ-BOLT Volt, volt, hol nem volt, Kongóban egy kongó-bolt. Kongott kívül, kongott belül, szél lyuggatta mindenfelül. Nem volt abba semmi se, még madzag, sőt pertli se. Ormáról a virágot lerágták a zsiráfok. Ajtajában nem állt sorba cukorkáért majomcsorda. A Mikulás – celofánt megette egy elefánt. Pincéjéből a meszet elhordták a termeszek.

PINTY ÉS PONTY Volt egyszer egy ponty. Úszott, mint a pinty! Volt egyszer egy pinty. Repült, mint a ponty! Együtt mentek... Úsztak, szálltak, mendegéltek, tán még most is mendegélnek, ha a kelő napsugárban útjuk végére nem értek. Elöl ment a ponty. Úszott, mint a pinty! Utána a pinty. Repült, mint a ponty!

KÉSŐ ŐSZ Kimentem én az erdőre... És akkor? Ráléptem egy rőzsetőre... És akkor? A rőzsető felsikoltott... És akkor? Ősz fedte be az égboltot... És akkor? Fázik majd a hátad tája... És akkor? Bújj a medve bundájába... És akkor? Nem fázol majd nagy fagykor! 1

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY
Nagy polcain semmi, semmi... Nem volt ott mit inni, enni. Üresek a kantinok! Béget a sok antilop. Arra jött egy pigmeus: - Van-e krokodilus-hús? Van bizony! Most ölik. Holnapután füstölik. Kérek zebraszalámit! Réges-régen hiánycikk! A NAGY TERMÉSZET De szép is a nagy természet, hol haldoklik, hol meg éled! Hóból víz lesz, vízből hó lesz... Más szavunk sem lehet erre: így is jó lesz, úgy is jó lesz! RÖVIKÖT BALLADÁJA (Kjöbenhavnon túl, R.eykjavikon innen, egy sziklás izlandi szigeten mered a zord északi éjbe Röviköt vára.) Rőt kövön rótt vár, zord Röviköt. Hetvenhét őse balladák hőse! Benne élt gazdája: Nagy Röviköt. Mit tettél, mit tettél, ó, Röviköt? Hogy ellened vérbosszús ellened Hariköt izgat és bujtogat, s undoknál undokabb „Bundokat" köt. Ébredj, Röviköt! Riadj, Röviköt! Rántsd ki rövi'kardod, mely az ellenbe döf! És dong a föld: ormok közt, öblök közt, fjordok kjözt, kjödök kjözt folyik a vérgjőzös szlöjd. Dongott a föld... Csatázott Röviköt, s megölte Hariköt. Izland fölött sápadt az ég... Leomlott száz tornyán, várának porondján nyugszik már csöndesen, nyugszik már örökre Nagy Röviköt. MESE Nem is sűrű, nem is ritka, nem is morzsa, nem is szikra, nem is csukva, nem is nyitva.

PINTY ÉS PONTY
El nem érte gondolat-nyíl fúvó-tüsök, kő-parittya... Lengett, pengett, messze zengett! Egyszer... egy sötét reggel lett, ég-föld rengett. Jég-lándzsás vihar kerengett, szétfröccsent a tűz-tarisznya, s belehullott a csalitba, a szavannás folyóparton féloldalra dőlt ladikba. S azóta sem tudja senki: honnan futott a világra? Honnan esett napra, holdra? Mondjátok meg, ha sejtitek, hogy mi volt a nem is sűrű, nem is ritka, nem is morzsa, nem is szikra, nem is csukva, nem is nyitva... Mi volt hát a Titikaka-tavi tektitek titka ? MONDJAM MÉG? Volt egy dongó meg egy légy! Tovább is van, mondjam még? - Mondjad! Volt egy molnár meg egy pék! Tovább is van, mondjam még? - Mondjad!

Így leng a nagy vulkán felett, a nap felett, a hold felett, mint egy flamingó-tarisznya, színt tüzelve, fényt hasítva... 2

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY
Volt egy asztal meg egy szék! Tovább is van, mondjam még? - Mondjad! Volt egy kantár meg egy fék! Tovább is van, mondjam még? - Mondjad! Ha neked ez nem elég, öleld meg a kemencét! Bumm! EGYSZER VOLTAM... Egyszer voltam Inárcs-Kakucson. Elvesztettem a piros papucsom! Piros papucsomat nem is sajnálom, újat veszünk a nyáron Konyáron vagy Martonvásáron! FURA Fura álmokat látok: ott mennek a kutyákok, kutyákok és macskákok, macskákok és hangyákok, hangyákok és kacsákok. Mind tátog, mind hápog, vörösek, mint a rákok... Szebb álmokat kívánok! HATÁRTALAN Gazdag vagyok, határtalan. Azt sem tudom, hány ingem van! Hány ingemen hány gomblyuk van, hány gomblyukban hány gombom van! KULI ÉS A PULI Kuli nem ment suliba, mert beteg lett a pulija. Pesti lakás, bútor, szőnyeg... Hullt a szőre! Szegény puli, vágyott a nagy levegőre... Sírt, nyivákolt, kaparászott, irgett-morgott. Látszott jól, hogy nem bírja az összkomfortot. Kuli erre mit tehetett? Egyet gondolt: tágas rétnek rendezte be a nagy gangot. S épített a pulinak egy széles, szeles pulikunyhót: egy valódi, igazándi kulipintyót! Így azután megy már Kuli suliba, mert meggyógyult a pulija. 3

PINTY ÉS PONTY
BŐRÖND ÖDÖN Bőrönd Ödön a Köröndön ül a kövön, ül a kövön feketeszínű bőröndön. Arra száll egy helikopter, lerádióz a riporter: Bőrönd Ödön! Bőrönd Ödön! Miért is ülsz itt a Köröndön feketeszín bőröndödön? Visszafelel Bőrönd Ödön csepp zsebrádió-adóján: Azért ülök a Köröndön feketeszín bőröndömön, várom, hogy a tearózsa, várom, hogy a tearózsa kinyíljon az aszfaltkövön, s a 4-es busz begörögjön! ILLA BEREK… A pomázi országúton megy egy kalap, megy egy kabát, megy egy nadrág bennük:én! Illa berek, inak, erek! Én egyszer majd megeredek, útra kelek, megyek, megyek... Puszták, hegyek utcák, terek... Messzi, messzi, messzi megyek! - A föld kerek! Én csak megyek! Hideg nyarak, sötét telek, nádak, erek, nagy tengerek!

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY
Ellenségek! Fergetegek! Megyek, megyek, addig megyek, amíg újra rátok lelek... Hazaérek, itthon leszek, ahol minden puha meleg! Egyet mondok: jobb hát, ha útra se kelek! Csobánkánál a nagy fűben végignyúlok, leheverek, s itt maradok tiveletek! A PASARÉTEN - Kedves néne, tudós néne! Mondj nekem valamit arról: ezen a szép Pasaréten mi volt régen? Mi volt, mi volt nagyon régen? Mi volt, mi volt, mi volt, mi volt réges-réges-réges-régen? - Megmondhatom, Péter, de csak ha megértel! - Várok, hallom, kérdem. Ezen a szép Pasaréten valamikor réges-réges-réges-régen pannon tenger habja folyt, Dinozaurusz iszapolt, mammutcsorda abrakolt! Érted, Péter? Értem! Ezen a szép Pasaréten valamikor nagyon régen jazig pásztor kóborolt, eraviszkusz bandukolt, Kurszán vezér lovagolt! Érted, Péter? - Értem! - Ezen a szép Pasaréten egykor régen tatár horda dúlt, rabolt, janicsárok dobja szólt, török pasa pocakolt! Érted, Péter? Értem!

PINTY ÉS PONTY
Fütyült nekik, dalolt nekik a három kis eszkimóka. Békességben élt a világ. Az eszkimók hahotáztak, a fókák bukfencet hánytak. Pengett a jég, zengett a szél… Grönlandban a gleccserek közt vígan így eszkimókáztak. SZIA! Ki a? Mi a? Hara mia? Lohol a nap fia... Nyakán a raffia… Nyomán a maffia… Szia! Szia!

- Nahát Péter, kedves Péter! Ezen a szép Pasaréten ez volt régen! Ez volt, ez volt nagyon régen! Ez volt, ez volt, ez volt, ez volt réges-réges-réges-régen! ESZKIMÓKA Grönlandban egy jeges tóba, párás, forró forrás mellett fürdött egyszer két szép fóka. A gleccserről nézte őket három apró eszkimóka. Ebből lett a csuda móka: pengett a jég, zengett a szél.. Táncolni kezd a két fóka.

4

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY
VÁNDOR MÓKA Elindultunk Balátára malátáért, Galántára palántáért, Rabizára paprikáért, Soroksárra salátáért, Macsoládra - kocsonyáért, Kocsonyádra - mazsoláért Cseresznyésre cseresznyéért, Szerencs-Érre szerencséért, Pécelre - mézért Mézeskútra - pénzért. Jöttünk-mentünk Nagylaposon - hegyesen, Homoródon - begyesen, Hétrongyoson - feszesen, Lassú-réten - sebesen. Mit csináltunk? Hévízen - vacogtunk, Szomoródon - kacagtunk, Árnyékoson - napoztunk Koplallón – jóllaktunk, Éberlakon – álmodtunk. Tolcsván tocsogtunk, Potyondon potyogtunk, Szikszón szikkadtunk, Csuklódon csuklottunk, Lepénden lepént ettünk, Legénden legénkedtünk, Nyíratádon – bolondoztunk, Bolondócon– nyiratkoztunk, Szekeresden szekereztünk, Nekeresden nem-kerestünk, Heverdelen elhevertünk, Elôréven elrévedtünk. Be is értünk Verebesre - seregestül, Seregesre - verebestül, Fenekesre fenekestül, Csolnakosra csolnakon, Lovas-szirtre jó lovon, Szombathelyre szombaton, Hangosvölgybe - daltalan, Dalos-zugba - hangtalan, Zajgóvárra - zajtalan, Szomjúhelyre szomjasan, Gyopárosra párosan, Boldogkôre, Bársonyosra bársonyban és boldogan!

PINTY ÉS PONTY

5