P. 1
kebakaran

kebakaran

Ratings:
(0)
|Views: 1,632|Likes:
Published by Stewart Wan Emang

More info:

Published by: Stewart Wan Emang on Aug 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2013

pdf

text

original

STANDARD OPERATING PROSEDURES (SOP

)

PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN

BAHAGIAN DASAR SARAAN, WANG AWAM DAN KHIDMAT PENGURUSAN PERBENDAHARAAN MALAYSIA

Setiausaha Bahagian (TSBSWP(P)) 27 Feb 2009 Penyemak (2) Diluluskan oleh: Nama Dato’ Hj. Mazlan bin Abdul Wahab Jawatan Ketua Pegawai Keselamatan Perbendaharaan Tarikh 26 Feb 2009 Disemak oleh: Nama En. Wahid bin Ahmad Jawatan Ketua Seksyen Pentadbiran Am Tarikh 27 Feb 2009 Status Penyemak (1) Dato’ Bukhari bin Hasan Timb. Che Rus Jawatan Setiausaha Bahagian (SBSWP) Tarikh 27 Mac 2009 No fail Tempat simpanan (Bilik fail) Tarikh disediakan Tempoh masa kuatkuasa Tarikh review . Abd.Disediakan oleh: Nama En. Za’ba Hj.

KANDUNGAN Seksyen A B C D E Tajuk Seksyen Tujuan Penggunaan dan Skop Ringkasan Prosidur Takrif Kelayakan Personal dan Tanggungjawab Prosidur Pelan Tindakan Menghadapi Kebakaran Pengurusan Rekod Kawalan Kualiti dan Jaminan Kualiti Rujukan Carta 1: Pelan Tindakan Menghadapai Kebakaran (Individu) Carta 2: Pelan Tindakan Menghadapai Kebakaran (Umum) Jadual 1: Nombor Talian Yang Perlu Dihubungi Jika Berlaku Kebakaran Carta 3: Carta Organisasi Fire Fighting Squad 16 15 Muka surat 1 1 1 2 3 F G H I 4 9 9 12 13 14 .

Membunyikan penggera kebakaran. TUJUAN Standard Operating Procedures (SOP) . 4. dan pemindahan penghuni daripada bangunan dapat dilakukan dengan teratur dan pantas. SOP ini digunakan bagi menentukan pelan tindakan menghadapi kebakaran dilaksanakan secara seragam. 1. kakitangan unit keselamatan. kemudahan untuk menyelamat diri yang ada dapat digunakan mengikut perancangan awal dengan selamat. 2. pegawai keselamatan kebakaran semasa di ancam kebakaran. terancang dan memenuhi segala prosedur keselamatan jika berlaku kebakaran di bangunan Perbendaharaan .Pelan Tindakan Menghadapi Kebakaran disediakan adalah untuk menentukan: 1. 3. Secara umumnya jika mengesan sesuatu kebakaran dilokasilokasi tertentu. C. teratur dan berdisiplin semasa menghadapi kebakaran. PENGGUNAAN DAN SKOP SOP Tujuan SOP ini adalah untuk digunakan oleh semua yang terlibat iaitu pegawai dan kakitangan Perbendaharaan. Cuba melawan kebakaran jika kebakaran kecil. RINGKASAN PROSEDUR Pencegahan kebakaran adalah merupakan langkah penting semasa berlaku kebakaran dan dilaksanakan mengikut prosedur keselamatan yang telah ditetapkan. 2. Pengawal keselamatan. syarikat penyelenggara bangunan dapat melaksanakan tanggungjawab mereka dengan selamat. pengawal keselamatan. 1 . B. Pegawai Keselamatan Kebakaran (PKK). tindakan-tindakan berikut perlu diambil iaitu: 1.STANDARD OPERATING PROCEDURES (SOP) PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN UNTUK PERBENDAHARAAN MALAYSIA A. 2. Pegawai/kakitangan dapat bertindak dengan tenang dan selamat semasa diancam bahaya kebakaran.

• Terdapat Laluan menyelamat diri. • Cara menghubungi Perkhidmatan Bomba. Menghubungi Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat. Menghentikan mesin/proses kerja dan memutuskan bekalan kuasa. 2 . (Assembly Point) ialah tempat berkumpul iaitu satu lokasi yang jauh dari lokasi kebakaran. 5. D. Berkumpul di tempat yang selamat (Assembly Point [AP]) dan mengambil kedatangan. 4.3. Call point ialah penggera kebakaran Notis kebakaran hendaklah mengandungi: • Cara membunyikan penggera kebakaran. Kawasan yang selamat dan terlindung dari bahaya kebakaran. 4. 5. Tutup suis lampu dan peralatan elektrik. dan Tutup pintu dan tingkap. • Tempat berkumpul. dan Mengosongkan bangunan (pengungsian). Nada bunyi loceng penggera memberi makna berikut: a) Bunyi loceng putus-putus :• • • Bersedia untuk mengosongkan bangunan. 2. pengawal keselamatan dan pihak penyelenggara bangunan. dan • Mengambil kedatangan. Pegawai keselamatan kebakaran (PKK). dan • Melawan Kebakaran. 7. 6. Pengosongan boleh berlaku dalam keadaan berikut: • Terdapat lokasi jalan keluar semasa kecemasan. Memastikan semua dokumen-dokumen penting disimpan dan dikunci di dalam kabinet besi. TAKRIF Takrif adalah untuk memberi penjelasan mengenai beberapa perkara yang mempunyai makna penting yang perlu diingati dan difahami oleh pegawai dan kakitangan serta anggota yang terlibat semasa diancam kebakaran: 1. 3. ‘Pelan Pengungsian Bangunan’ bermakna pelan pengosongan bangunan.

• 6. 3 . Pengawal keselamatan perlu menghadiri latihan serta kursus yang dianjurkan oleh Bomba serta perlu mendapat sijil. dan Pihak penyelenggara bangunan dipilih dari penyelenggara yang mempunyai kakitangan yang mahir dalam aspek kebakaran. KELAYAKAN PERSONAL DAN TANGGUNGJAWAB Pegawai keselamatan kebakaran perlu diberi pendedahan dan kursus mengenai aspek-aspek kawalan keselamatan tingkat bila berlaku sesuatu kebakaran. 1. hendaklah menjalankan tugas masing-masing.A Sistem. dan PKK yang diarahkan oleh Ketua Fire Fighting Squad untuk membantu kerja-kerja pemadaman kebakaran/ Penyelamatan.b) Bunyi loceng berpanjangan :• Apabila mendengar loceng berpanjangan. 3. 2. 4. tindakan mengosongkan bolehlah bermula. Ketua Fire Fighting Squad yang terdiri daripada pegawai dan kakitangan perbendaharaan hendaklah diberi latihan dan pendedahan tentang aspek melawan kebakaran dan tanggungjawab semasa kebakaran. ataupun arahan melalui P. Jenis-jenis kelengkapan kebakaran a) Sistem amaran awal i) ii) Sistem Penggera Manual Sistem Pengesanan Kebakaran Automatik: a) Pengesan Haba b) Pengesan Asap b) Peralatan melawan kebakaran i) Alat Melawan Kebakaran Manual: • Alat Pemadam Api Mudah-alih • Salur bantu mula • Pili Bomba ii) Automatik: • Semburan (air) • Karbon Dioksida E.

Hose Reel. seperti berikut:i. Pegawai dan kakitangan terserempak atau terlihat kebakaran. Menghubungi terus Pengawal Ketua Fire Fighting Keselamatan/kakitangan syarikat Squad penyelenggaraan di bilik kawalan untuk mengenal pasti zon yang terbakar. 4. dan kali kedua akan berbunyi berterusan. masih kecil. Bunyi kecemasan 15 saat pertama adalah sebagai langkah berjagajaga. Alat Pemadam Api Kecil (Fire Extinguisher) atau ii. pertama mengambil masa lebih kurang 15 saat. Bunyikan loceng amaran kebakaran. 1. 5. Kali Perbendaharaan. Membunyikan penggera kebakaran (call point) dengan cara memecahkan kaca pada panel (glass break – red) yang paling berhampiran (rujuk Pelan Kedudukan Zon Kebakaran) dan menjerit Api! Api! Api! Pegawai dan kakitangan terserempak atau terlihat kebakaran. 4 . 2. tetapi jangan membahayakan diri. Perhatian terhadap penggera kebakaran Penghuni Bangunan akan berbunyi sebanyak dua (2) kali. PROSEDUR PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK Tindakan pada kebakaran peringkat kecil.F. Tindakan pada kebakaran peringkat kecemasan. Cuba untuk memadamkan api dengan Penghuni Bangunan menggunakan peralatan pemadam Perbendaharaan kebakaran yang disediakan apabila api yang terlatih sahaja. 3.

Mengesahkan tempat sebenar Fire Fighting Squad berlakunya kebakaran daripada pengawal keselamatan. Memeriksa dengan teliti tempat Fire Fighting Squad berlakunya kebakaran untuk mengetahui besarnya api dan kedudukan yang tepat berlakunya kebakaran. Tempat dan Alamat Kebakaran. 8. Maklumat ringkas berkaitan tempat kebakaran. Mengaturkan proses pengungsian Fire Fighting Squad bangunan dari setiap aras dan blok. dan berkumpul di kawasan kebakaran bersama dengan alat-alat pemadan api. 11. Hubungi Pusat Kawalan Kebakaran / Jabatan Bomba dan Penyelamatan Malaysia berserta dengan maklumat seperti berikut:i. 5 . ii. iii. Jika nampak mangsa kebakaran. Maklumat ringkas pengadu. Ketua Fire Fighting Squad / Pegawai bertugas di bilik Pusat Kawalan Kebakaran. dan v. Peringkat Kebakaran. penyelenggaraan. Ikuti tindakan lanjut pihak Bomba sehingga pasukan Bomba tiba. 9. selamatkan mangsa tersebut. 10. - Fire Fighting Squad Pegawai / kakitangan yang berhampiran. iv.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 6. 7. Membunyikan alarm kebakaran (loceng Pengawal kecemasan) berterusan (isyarat keselamatan / kakitangan syarikat mengosongkan bangunan).

Bernafas secara perlahan. gunakan tuala basah. ii. Hampiri tingkap.sapu tangan atau kain yang bersih untuk menutup mulut dan hidung jika perlu. tebal:i. Fire Fighting Squad 14. berteriak meminta pertolongan atau melambai-lambai untuk mendapatkan bantuan 6 . Tutup pintu-pintu di belakang anda. dan - - Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. iv. merangkak di paras lantai untuk mencari jalan keluar. iii. Tutup semua komputer. 13. Bertenang. Jika terperangkap di dalam asap yang Penghuni Bangunan Perbendaharaan. Padamkan semua suis lampu peralatan elektrik di luar bilik. (Udara bersih masih boleh di peroleh di paras 1 kaki dari lantai). Perkara tersebut adalah:i.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 12. Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. Fire Fighting Squad 15. Wang tunai dan dokumendokumen penting dimasukkan ke dalam kabinet besi dan dikunci. Rebahkan diri. - - Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. Keluar daripada bilik kerja dan memastikan perkara di bawah diberikan perhatian sebelum menyelamatkan diri ke tempat berkumpul. dan ii. jangan panik.

Perbendaharaan. 21. Laporkan diri di tempat berkumpul dan jangan tinggalkan tempat berkumpul sehingga diarahkan berbuat demikian. 17. Jangan gugup atau panik. Perbendaharaan. Penghuni Bangunan Perbendaharaan. Penghuni Bangunan Perbendaharaan. Jangan membawa apa-apa barang bersama anda. Penghuni Bangunan jika anda terpaksa bergerak melalui Perbendaharaan. 7 . tetapi Penghuni Bangunan tinggalkan tempat itu dengan secepat Perbendaharaan. 24. 18. kawasan berasap. jangan berlari potong. 16. 19. memotong. 20. Semasa menuruni tangga. Pastikan berkumpul di tempat yang telah dikhaskan (Assembly Point) dan mengambil kehadiran. Jangan membuat bising atau berpatah Penghuni Bangunan balik ke dalam pejabat melainkan Perbendaharaan. jangan Penghuni Bangunan berpatah balik jangan berbuat bising. Bergerak dengan posisi membongkok. Jangan memecahkan barisan semasa Penghuni Bangunan mengungsi. Keluar meninggalkan bangunan melalui Penghuni Bangunan tangga dan turun ke bawah (Jangan Perbendaharaan. mungkin. menggunakan lif). disuruh. Bersedia untuk membantu pihak bomba Fire Fighting Squad dengan Fire Hydrant. 23. 22.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK Pasukan Penyelamat. bertolak-tolak atau berlari.

Ketua Seksyen Bahagian 26. 27. bantuan peralatan. 30. Menghidupkan atau mematikan elektrik bila mendapat arahan. awal kepada First Aider 31. Cegah orang-orang yang tidak berkenaan dari memasuki kawasan bangunan tersebut. Melaporkan keadaan kepada Pegawai Ketua Seksyen Bomba dan Ketua Fire Squad. dengan segera seorang Pengawal ke pintu belakang. prosedur atau peraturan mencegah dan melawan kebakaran perlu diikuti bagi memastikan keselamatan bangunan dan manusia terjamin. Memberikan rawatan mangsa yang cedera. Mencari kakitangan yang hilang di First Aider kawasan Bangunan Perbendaharaan apabila mendapat arahan dari Ketua Fire Squad. ii. i. Bahagian Menyemak senarai kakitangan. Bahagian 28. - Pengawal Keselamatan Fire Fighting Squad 29. suis Kakitangan syarikat penyelenggaraan. 32. Pengawal Keselamatan mesti memastikan tiada kenderaan yang keluar dan masuk ke kawasan bangunan Perbendaharaan. Jika syif malam. Dengan segera mengambil kedatangan Ketua Seksyen semua yang hadir di tempat berkumpul. Bersedia untuk bertindak membantu Kakitangan syarikat pihak Bomba jika diperlukan misalnya penyelenggaraan. 8 . Apabila berlaku kebakaran. maklumat tentang tekanan air dan saluran bekalan elektrik.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 25.

Pegawai dan kakitangan perlu memahami aspek-aspek penyelenggaraan. Laluan menyelamat diri. Di samping itu pengawalan kualiti prosedur dan peralatan mencegah kebakaran perlu diperkemas. Cara membunyikan penggera kebakaran. dan meja ketua kerani . 1. pengetahuan dan kesedaran mengenai pelan tindakan kebakaran. Ketua Seksyen Pentadbiran. Cara menghubungi Perkhidmatan Bomba dengan betul. Lokasi dan cara mengguna peralatan melawan kebakaran.G. Latihan hendaklah merangkumi: • • • • • • • • Pencegahan Kebakaran Am. Latihan dianggap berjaya jika semua pekerja dapat mengosongkan bangunan dan berada di tempat berkumpul dalam masa 25 minit selepas penggera berbunyi. PENGURUSAN REKOD SOP akan diletakkan di dalam kotak khusus berwarna merah dan akan diletakkan di semua tempat strategik iaitu di BCS. Tindakan apabila mendengar bunyi penggera. H. Bagi tujuan memantapkan lagi aspek pencegah kebakaran dan memastikan SOP prosedur pelan tindakan kebakaran boleh beroperasi sepenuhnya langkah-langkah berikut perlu diberi perhatian iaitu: a) Kursus Dan Latihan Kebakaran i) Semua staf hendaklah menjalani latihan kebakaran secara berkala. bilik semua pegawai keselamatan kebakaran di setiap Bahagian. 2. bilik unit keselamatan. bilik kawalan pengawal. tindakan pencegahan dan kawalan hendaklah diambil dengan berkesan. dan Mengambil kedatangan. KAWALAN KUALITI DAN JAMINAN KUALITI Jika kebakaran berlaku. 1. ii) Latihan Kebakaran (seelok-eloknya tidak diumumkan terlebih dahulu) hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya dua (2) kali setahun. semua SUB dan TKSP Semua kakitangan yang bertanggungjawab secara aktif dalam sebarang kebakaran dikehendaki untuk membaca SOP ini setiap dua minggu bagi mengingati dan memahirkan diri kepada prosedur yang ditetapkan. Tempat Berkumpul. iii) Penghuni perlu diberikan kursus dan latihan asas kebakaran bagi membiasakan penghuni bangunan dalam keadaan 9 . 2.

Jika mana-mana pintu keluar atau jalan keluar di halang dengan longgokan barang-barang. Jika sebarang Alarm Point terlindung dari pandangan atau terhalang oleh barang-barang. dan Jika kunci “Pintu Laluan Kecemasan Terakhir” hilang. Jika sebarang alat pemadam api hilang. d) Penyelenggaraan Peralatan Melawan Kebakaran 1. dan iii) Alat-alat melawan kebakaran berfungsi dengan baik. Peralatan Melawan Kebakaran hendaklah diperiksa dan diuji secara berkala.sentiasa bersedia jika berlakunya kebakaran. Di bawah adalah Jadual Penyelenggaraan yang dicadangkan: JENIS Sistem Penggera Manual UJIAN/PEMERIKSAAN Mingguan 10 . Kedudukan alat pemadam api yang paling berhampiran dan tahu cara untuk menggunakannya. Bangunan hanya akan dianggap mempunyai kemudahan menyelamat diri yang cukup bila memenuhi keperluan berikut:i) Jumlah jalan keluar kecemasan dan reka bentuknya diluluskan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. b) Pengetahuan mengenai kebakaran Pegawai dan kakitangan mempunyai pengetahuan yang jelas mengenai alat pencegahan kebakaran dan selok-belok bangunan iaitu: i) ii) iii) iv) • • • • • Kedudukan alarm point yang paling berhampiran. ii) Jalan keluar tidak dikunci dan dihalang. zon kebakaran Bagi keselamatan. terlindung. Kursus dan latihan tersebut boleh dilakukan satu (1) tahun sekali. Jalan keluar yang berhampiran dan laluan menuju jalan keluar. laporkan kepada KETUA JABATAN anda jika: Anda tidak mendengar isyarat amaran semasa ujian pengungsian bangunan. c) Kemudahan Menyelamat Diri Kemudahan Menyelamat Diri yang lengkap mesti disediakan di dalam bangunan untuk memudahkan penghuni keluar dengan selamat semasa kebakaran atau kecemasan. dirosakkan atau tidak boleh digunakan lagi.

Kontena hendaklah disimpan sama ada dalam: • Kawasan yang terbuka. b) Cecair dengan takat semburan yang rendah (bawah 66 °C) disimpan dalam kontena yang tertutup. Musnahkan bahan-bahan mudah terbakar yang buruk. 11 . Mengamalkan penjagaan kawasan yang bersih dan teratur akan membantu mencegah kebakaran: a) b) c) Bersihkan dan buang sampah sarap.JENIS Sistem Semburan Air Automatik Sistem Karbon Dioksida Alat Pemadam Api Mudah alih Salur Bantu Mula Pili Bomba Pengesan Haba/Asap Lampu Kecemasan Tanda Jalan Keluar Kecemasan UJIAN/PEMERIKSAAN Mingguan Mingguan Bulanan Bulanan Bulanan 3 Bulan 3 Bulan 3 Bulan 2. atau • Berasingan yang mempunyai peredaran udara yang baik dalam bangunan setingkat. Selain daripada itu. Penyimpanan khusus hendaklah dilakukan untuk bahan-bahan cecair mudah terbakar seperti: a) Bahan cecair mudah terbakar hendaklah disimpan berasingan daripada agen pengoksidaan. audit berkaitan perlu dijalankan ke atas jenis-jenis alat melawan kebakaran bagi memastikan alat melawan kebakaran dalam keadaan sedia dan boleh digunakan dalam situasi kecemasan. e) Penjagaan Kawasan Bangunan 1. 2. dan Penyimpanan yang betul bahan-bahan mudah terbakar.

RUJUKAN Carta 1: Pelan Tindakan Kebakaran (Individu) Carta 2: Pelan Tindakan Kebakaran (Umum) Jadual 1: Nombor talian yang perlu dihubungi jika berlaku kebakaran Carta 3: Carta Organisasi Fire Fighting Squad 12 .I.

CARTA 1: PELAN TINDAKAN KEBAKARAN (INDIVIDU) Mula Alarm berbunyi (15 saat dan berterusan) Berlaku kebakaran TIDAK Abaikan dan teruskan kerja YA BESAR Situasi kebakaran Lari KECIL TIDAK Lawan kebakaran Lari YA Hubungi JBPM dan berkumpul di Assemly Point TIDAK BERFUN Alat pemadam api Lari BERFUNGSI Hose Reel TIDAK BERFUN Lari BERFUNGSI Padam kebakaran Tamat 13 .

HILANG Operasi menyelamat mangsa yang terperangkap Melaporkan jumlah kakitangan CUKUP Selesai memadamkan kebakaran dan mengesahkan bangunan selamat dihuni semula Menunggu arahan bersurai Dapat arahan dan bersurai 14 Tamat .CARTA 2: PELAN TINDAKAN KEBAKARAN UMUM) Mula Kebakaran berlaku Dikesan oleh penghuni bangunan Situasi kebakaran ? KECIL Lawan kebakaran dengan menggunakan alat pemadam api / Hose reel BESAR Aktifkan Fire Alarm (red) Hubungi JBPM JBPM tiba Lari ke tempat berkumpul (AP) Opersai memadam kebakaran Beratur di Bahagian / Seksyen / Unit Masingmasing dan mengambil nama.

BSWP Unit Keselamatan. 2. 10. BSWP Unit Keselamatan. 11. 15. BSWP Unit Keselamatan. TSBSWP (KP) KS(P) KPKP PKP 1 PKP 2 PPK(P) 1 PPK(P) 2 PK(P) 1 PK(P) 2 KPK PKK 1 03-8882 4449 03-8882 3131 / 019-225 5737 03-8882 3090 / 012-2792656 03-8882 4450 / 019-640 2023 03-8882 4451 / 019-230 2356 03-8882 3920 / 01603-8882 4452 / 019-654 0080 03-8882 4788 / 012-323 5460 03-8882 4044 03-8882 4448 03-8882 4278 / 012-69402012 03-8882 4278 / 012-315 3549 15 .JADUAL 1: NOMBOR TALIAN YANG PERLU DIHUBUNGI JIKA BERLAKU KEBAKARAN Jabatan/ Bahagian/Seksyen / Unit Putrajaya Putrajaya Putrajaya Putrajaya Perbendaharaan Perbendaharaan Perbendaharaan Aras 2. 14. BSWP Unit Keselamatan. - 03-8888 0040 03-8886 222 9. 12. 8. BSWP Unit Keselamatan. Perbendaharaan BSWP BSWP Unit Keselamatan. BSWP Unit Keselamatan. 4. Blok Selatan. 6. 5. 17. 20. 19. 18. 16. 13. 7. BSWP Unit Keselamatan. 3. BSWP Unit Keselamatan. BSWP 03-8312 4200 / 03-8312 4500 999 03-8882 4275 03-8882 4278 03-8882 4277 Bil Nama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Polis DiRaja Malaysia JPA 3 Hospital Putrajaya Talian Kecemasan Rahajaya (Bilik ) Bilik Kawalan Keselamatan Kaunter Pengawal Keselamatan Utama Unit Keselamatan – Pejabat Am Dato’ Bukhari bin Hasan Encik Abd Wahid bin Ahmad Encik Mazlan bin Abdul Wahab Encik Mohd Rasyid bin Che Abdullah Encik Jalil bin Yahya Encik Mohd Dinul Ashar bin Punding Cik Siti Roszaida binti Mohd Ros Encik Nor Izard bin Ismail Encik Noorazmin bin Md Ithnin Encik Hamdan bin Jidin Encik Abu Bakar bin Abdullah Jawatan Nombor talian 1.

CARTA 3: CARTA ORGANISASI FIRE FIGHTING SQUAD Fire leader Advisor Assistant Fire Leader Communication and Welfare Emergency Respone Security Assembly Point Facilities and Maintenance Floor Warden 16 .

Activity (29)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
khaledsr liked this
Mirna Hm liked this
seyha_ramli liked this
chitrarajah liked this
SalahuddinMohamad Mohamad liked this
adji234 liked this
Tuan Iffah Nabihah liked this
anuar_sdi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->