P. 1
Articulatia temporo

Articulatia temporo

|Views: 2,054|Likes:
Published by saioni

More info:

Published by: saioni on Aug 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2013

pdf

text

original

Articulatia temporo-mandibulara -articulatie mobila -este o diartroza bicondiliana Suprafete articulare: a)condilul mandibulei este o proeminenta osoasa

a marginii superioare a ramurii mandibulei,convexa atat transversal cat si antero-posterior -are axul lung de 20 mm -are axul antero-posterior de 9 mm -prezinta 2 versanti:anterior,posterior separati printr-o creasta transversala Versantul anterior si creasta transversala sunt acoperite de fibrocartilagiu si sunt articulare.Versantul posterior nu este articular. Din partea osului temporal: a)cavitatea glenoida care are axul mare orientat transversal si care este impartita de scizura lui Glasser intr-un segment anterior ce apartine solzului temporalului care este acoperit de periost foarte aderent la os si care este articular si segment posterior care apartine osului timpanal si care este nearticular. b)condilul temporalului situat anterior cavitatii glenoide si reprezentat de radacina transversa a procesului zigomatic aceasta fiind acoperita de fibrocartilagiu. Pentru realizarea congruentei suprafetelor articulare exista un menisc interarticular,gros la periferie,subtire in portiunea centrala unde poate fi si perforat si care imparte articulatia in 2 segmente:menisco-mandibular,menisco-temporal. Are forma de lentila biconcava prezentand o fata inferioara concava pentru condilul mandibulei si o fata superioara concava anterior pentru tubercului articular si convexa posterior pentru cavitatea glenoida.Prin extremitatile sale acest menisc se fixeaza pe condilul mandibulei fiind atasat astfel osului cel mai mobil. Capsula articulara: -insertia superioara incepe de la nivelul marginii anterioare a condilului temporalului,posteror in fundul cavitatii glenoide,anterior scizurii lui Glasser si lateral pe tubercului si radacina laterala a zigomei,medial de spina sfenoidului.

1

Capsula este formata din fibre conjunctive dispuse longitudinal.pterigoidian lateral -pe fata posterioara se gasesc fibre ce pleaca de la scizura lui Glasser. 3.fibrele lungi se intind de la temporal la condilul mandibulei. Ligamentele articulare se impart in: a)ligamente adevarate b)ligamente la distanta(accesorii) a). Juvara descrie si un ligament timpano-mandibular.formand fraul meniscal posterior care are rolul de a limita miscarile de inaintare ale condilului mandibulei si ale meniscului si de a le aduce inapoi.pterigoidieni si ajunge pe spina lui Spix de pe fata anterioara a mandibulei.ligamentul sfenomandibular pleaca de la spina sfenoidului.ligamentul stilomandibular pleaca de la stiloida la marginea posterioara a ramurii mandibulei.de la partea mediala a scizurii lui Glasser. 2.nervul auriculo-temporal. -pe fata anterioara a capsulei se insera fibre din m.Este un ligament subtire.anterior imediat langa cartilagiul articular. b)sunt situate pe partea mediala a articulatiei 1.fibrele scurte se termina pe menisc.ligamentul pterigomandibular care pleaca de la carligul pterigoidei la linia milohioidiana a mandibulei. 2.trece printre m.de colul mandibulei.vena maxilara.adera la fata posterioara a capsulei.posterior la 4-5 mm distanta.ligamentul lateral intern pleaza de la marginea mediala a cavitatii glenoide si ajunge in partea postero-mediala a colului condilului mandibulei. -suprafata interna a capsulei adera la menisc si imparte articulatia intr-o portiune suprameniscala si submeniscala.ligamentul lateral extern pleaca de la tubercului zigomatic si radacina longitudinala la fata postero-laterala a colului condilului mandibulei.de menisc.Este cel mai puternic ligament.limiteaza miscarile inapoi ale condilului.Este de fapt o intersectie aponevrotica pe el inserandu-se:anterior muschiul buccinator si posterior muschiul constrictor superior al faringelui 2 .Acest ligament limiteaza miscarile de coborare.-insertia inferioara pe colul condilului mandibulei.Acest ligament impreuna cu marginea posterioara a ramurii mandibulei delimiteaza butoniera retrocondiliana a lui Juvara prin care trec artera maxilara.ram din nv mandibular. 1.

auriculo-temporal -nv. Vascularizatia articulatiei: a)arteriala:ramuri ale carotidei externe -maxilara interna -temporala superficiala -auriculara posterioara -faciala -faringiana ascendenta b)venele sunt tributare sistemului venos jugular intern Inervatia este asigurata de : -nv.m.toate aceste ramuri fiind ramuri ale mandibularului Miscarile in articulatie: -miscari de ridicare si coborare a mandibulei -miscari de propulsie si retropulsie -miscari de lateralitate sau de diductie -la executia acestor miscari vor participa m.Sinoviale(2)care captusesc cele 2 cavitati menisco-condiliana si menisco-temporala care sunt izolate si foarte rar pot comunica.maseter -m.m.maseter.temporal profund posterior -ram maseterin.m.pterigoidian medial M.ridicatori ai mandibulei: -m.masticatori(m.temporal.coboratori ai mandibulei: -pantecele anterior al digastricului(rol principal) 3 .temporal -m.pterigoidian lateral.pterigoidian medial) M.

de diductie ai mandibulei: -m.pterigoidieni laterali cand se contracta simultan -m.retropulsori ai mandibulei: -pantecele posterior al digastricului -fasciculele posterioare ale digastricului M.geniohioidian -m.pterigoidian lateral -m.-m.pterigoidian medial cand se contracta unilateral si alternativ 4 .pielos al gatului M.milohioidian -m.pteriogoidian medial(accesor) M.propulsori ai mandibulei: -m.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->