P. 1
Nota Sejarah Tingkatan 1

Nota Sejarah Tingkatan 1

|Views: 31,067|Likes:
Published by Iman Hmzh

More info:

Published by: Iman Hmzh on Aug 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

3. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. 4.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 9. 8. 5. 7 & 9 1. Sejarah dan Kita 2. 7. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 6. 2 . 6. 10. 11.

Menghargai khazanah . pemilihan. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . Kajian sejarah penting untuk : . batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. jurnal. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. 2.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. majalah. surat peribadi. Tingkayu di Sabah. 09 a. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1.Menerokai tamadun 2. 1. iii. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. dongang dan lagenda. 05/08 mencipta barang perhiasan. manuskrip. kajian dan ensiklopedia. Dairi / Buku harian. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. Kaedah mendapat sumber sejarah i. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. peralatan tembikar.Laporan. Bukit Jawa. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan.Mengenali budaya . Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. 06/07 ii. b. Hidup berpindah-randah. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat.Memupuk perasaan cinta kepada negara. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . seperti: fossil. kubur lama. 08 3. risalah.

Palembang. iii. 07 i. Angkor. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. mempunyai pentadbiran diraja. menyebarkan agama Hindu ke Champa. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a. 4. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. Kedah Tua di Tanah Melayu. e.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. 08 ii. memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. Majapahit b. Santubong. tentera dan daerah. Diselamatkan oleh Temagi. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. Srivijaya berkembang a. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. Srivijaya. d.pentadbiran yang sistematik 3. 05 d. Kuala Selinsing. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. ii. 06/07 b.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah).berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. c. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. Majapahit dan Melaka . iii. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. 08 2. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i.seperti Angkor dan Funan di pedalaman.

f.Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai .Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut . Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka). h. 09 . kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. g. 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. 4. Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana .Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 . Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). i. memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). j. menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk.terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 .bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan .

bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. d. Kedah. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka.TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. 6. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. tidak menderhaka walaupun anaknya. a. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. hak istimewa Raja b. tanggungjawab raja dan pembesar c. Undang-undang Laut Melaka a. perkahwinan politik ke Pahang. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta). Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Kedaulatan terjamin. 05/09 c. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. 8. c. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. Pattani. penaklukan ke Tanah Melayu. b. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. 06 c. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. 07 2. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. unsur Islam dalam pentadbiran 7. b. 4.(nakhoda ialah raja di laut). Hukum Kanun Melaka a. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. pegawai kiwi. Akibatnya. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. cop mohor dan payung kuning). dan Jambi e. 07 d. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. Siak. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. b. Kedah. RiauLingga. Kampar. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. penaklukan b. bahasa rasmi Melaka b.

pendakwahan oleh ulama . b. b. Tentera terlatih 7 1. askar upahan digalakkan c. sangat berminat dalam persoalan agama. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. 7. 05/08 6. Pahang. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. 08 b. Kemerosotan Melaka akibat : a. Institusi Kesultanan Melaka c. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. 05/06 a. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. 12. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. tempat perbincangan. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. d. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. a. 5. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. dibebaskan tawanan Portugis b. Kedah.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. c. Pendakwahan 10. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. c. c. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul.c. Istana dijadikan tempat pertemuan b. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. bertanggungjawab mengembangkan 13. persengketaan pemerintah 3. dibayar ganti rugi c. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. e. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. Perdagangan a. Siak dan Kampar 11. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Islam datang ke Melaka secara : . dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka.

b. Senjata moden 8. Hasilnya. Kepimpinan Alfonso c. kemerosotan Acheh c. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b.kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. 3. kekuatan angkatan perang 2. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. antara Johor. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. d. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. 07 / 08 8 . perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . kejatuhan Potugis di Melaka b. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e.

06 / 09 .kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak.Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) . . 09 . mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang . 08 .Hukuman untuk pemulihan .menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan . .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang . .06 / 07 .Adat Temenggung lebih Autokratik. 9 . N.Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan.Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.

7. 6. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. Rumah panjang – . 3. 9.Mas dan Kupang (di Johor) 2. Kayan. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. dan tahil. 4. Kenyah. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. b. keluarga besar dan aman damai . Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. Ukuran berat ialah cupak. Gulieng – Serunai orang Iban b. Menetapkan hari perayaan / pesta. Ukuran panjang ialah hasta. sepekan atau setanak nasi.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. 05 / 09 10 . Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . 3. 06 10. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. 5. Bidayuh. Terengganu dan Kelantan. Alat muzik Tradisional masyarakat a. dan Kadazan . Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. a. depa. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. 8.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. gantang. b. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. Menjaga keamanan c. 2. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka.Satu unit perkampungan.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. bersatu padu.tidak boleh hidup menetap. dan jengka. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. adat. Bilikan – alat muzik orang Iban c.Bidor (di Perak) .

dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. 11 . 5. memburu dan memanjat. sample questions and complete answers. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1.. nelayan Rungus Petani 3. bentuk muka bumi dan penempatan. 09 4. 6. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. get our Mail Order Tips now with notes. suka amalan bergotong-royong c. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. 07 7. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. Bajau di Sabah a. 2. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 06 BACA KESEMUA NOTA INI. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. 5. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. ANDA PASTI TIDAK RUGI.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->