P. 1
01 Procedura de Elaborare a Procedurilor

01 Procedura de Elaborare a Procedurilor

|Views: 8,911|Likes:
Published by Licentade10eu

More info:

Published by: Licentade10eu on Aug 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE

DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE

P.O. – 01

Ediţia: I Nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr. de exemplare: Pagina 1 din 19 Exemplar nr.: 1

1. Lista responsabililor cu elaborarea, verificarea si aprobarea editiei sau dupa caz, a reviziei in cadrul editiei procedurii operationale Elemente privind responsabilii/ operatiunea 1 Elaborat Verificat Aprobat Numele si prenumele 2 Danea Vasile Gabriel Grigorescu Ovidiu Ghiriti Sorin Călin

Functia 3 Contabil Director coord. adj. Director coordonator

Data 4

Semnatura 5

1.1 . 1.2 . 1.3

1

de exemplare: Pagina 2 din 19 Exemplar nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr.1.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. – 01 Ediţia: I Nr. 2. Situatia editiilor si a reviziilor in cadrul editiilor procedurii operationale Componenta revizuita Modalitatea reviziei 3 x Data de la care se aplica prevederile editiei sau reviziei editiei 4 Editia/ revizia in cadrul editiei 1 Editia I Revizia 1 Revizia 2 2.: 1 2.3 2 x 2 .2. 2.O.

3. 3. Lista cuprizand persoanele la care se difuzeaza editia sau.4.O. – 01 Ediţia: I Nr. 3. revizia din cadrul editiei procedurii operationale Scopul difuzarii 3. 1 Aplicare Aplicare Aplicare Informare Evidenta Arhivare Alte scopuri Exemplar nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr.7.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.: 1 3.2. 3. 3. de exemplare: Pagina 3 din 19 Exemplar nr.1. 3.3.5._____ 2 Compartimen t 3 Nume si prenum e 5 Data Semnatura primirii 6 7 Functia 4 3 . dupa caz.6.

de exemplare: 3 Revizia: Nr. 4 . de exemplare: Pagina 4 din 19 Exemplar nr. – 01 Ediţia: I Nr.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. instrucţiunilor şi formularelor care se elaborează. de către personalul Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare. Scopul procedurii operationale 4.1.: 1 4. Stabilirea unei forme unitare de elaborare a procedurilor.O.

PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. de exemplare: 3 Revizia: Nr. 4.O.: 1 5. de exemplare: Pagina 5 din 19 Exemplar nr. 5 .1. Prevederile prezentei proceduri se aplică de către personalul din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare desemnat cu responsabilitate în activităţile de la cap. Domeniul de aplicare 5. – 01 Ediţia: I Nr.

republicat . Documente de referinţă aplicabile activitatii procedurale 6. Legislatie primara .Legea nr.Angajamentele asumate de Romania in cadrul capitolul 28 „Control financiar” de negociere cu Uniunea Europeana 6 . 500/2002 privind financtele publice cu modificarile ulterioare 6. inclusiv reglementari interne ale entitatii publice.3. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv.O.4. – 01 Ediţia: I Nr.2. Legislatia secundara 6. de exemplare: Pagina 6 din 19 Exemplar nr. Alte documente. Reglementari internationale 6.O.1. 1389/2006 pentru modificarea si completarea .PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.Ordin nr. 946/2005 pentru parobarea Codului controlului intern .: 1 6.Ordin nr. 946/2005 .G. de exemplare: 3 Revizia: Nr. nr.Ordin nr. .

n 7. actiuni care au fost aprobate si difuzate . de exemplare: 3 Revizia: Nr.. Crt. 6. actul care defineste termenul Prezentarea formalizata.. a tututor pasilor ce trebuie urmati. 2.. 3.. . 3. . . E V A Ap. Ah... 4. .O. a unei proceduri operationale. aprobata si difuzata Actiunile de modificare. adaugare. Termenul abreviat Procedura operationala Elaborare Verificare Aprobare Aplicare Arhivare . 5.. 2.. n 7 . in scris. .2. cu privire la aspectul procesual Forma initiala sau actualizata.1. Crt. 1.. a uneia sau a mai multor componente ale unei editii a procedurii operationale. suprimare sau altele asemenea.O. Definiţii şi prescurtări ale termenilor utilizati in procedura operationala Definitii ale termenilor Termenul Procedura operationala Editie a unei proceduri operationale Revizia in cadrul unei editii .. – 01 Ediţia: I Nr. Nr.. Nr. ... dupa caz.. 1. dupa caz. Definitia si/sau daca este cazul.. de exemplare: Pagina 7 din 19 Exemplar nr..PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. Abrevieri ale termenilor Abrevierea P....: 1 7. . a metodelor de lucru stabilite si a regulilor de aplicat in vederea realizarii activitatii.. 7.

In masura in care dotarea tehnica si pregatirea personalului permit. utilizare etc. pot utiliza modelul de procedura operationala in forma prezentata. activitatile de control. Descrierea procedurii operationale 8. actualizate in mod permanent si aduse la cunostinta executantilor si celorlalti factori interesati. informarea si comunicarea. 946/04. de exemplare: 3 Revizia: Nr. ca acestea trebuie sa fie scrise si formalizate pe suport hartie si/sau electronic.3.2005 cu modificarile si completarile ulterioare. auditarea si evaluarea. Resurse materiale: rechizite. în scris. Modelul prezentat completeaza segmentul instrumentelor de lucru referitoare la activitatile entitatilor publice in domeniul dezvoltarii sistemelor de management si control. internet. a metodelor de lucru stabilite şi a regulilor de aplicat în vederea realizării activităţii cu privire la aspectul procesual. respectiv mediul de control. sa intocmeasca proceduri operationale.3. cu precizarea ca.2. 8. aprobare. performanta si managementul riscului. Conditiile esentiale ale procedurilor operationale stabilesc. din oricare dintre cele 5 elemente-cheie ale controlului managerial. in functie de marimea entitatii. Pentru o buna gestionare a elaborarii. simple si specifice pentru fiecare activitate. operatiunile de elaborare. conducatorii entitatilor publice trebuie sa asigure derularea tuturor actiunilor privind elaborarea si/sau dezvoltarea sistemelor de management si control.: 1 8. indiferent de forma adoptata. se pot derula si prin utilizarea sistemelor informatice. aprobarii si aplicarii procedurilor operationale. linii telefonice. de tipurile de activitati si complexitatea acestora etc. Documente utilizate Entitatile publice. de gradul de dotare. imprimanta. o procedura operationala poarta amprenta fiecarui standard de control. Procedurile trebuie elaborate. proceduri formalizate etc.O. sau pot elabora proceduri de proces. – 01 Ediţia: I Nr. calculatoare personale. materiale informatice. difuzare. 8 . 8. dupa modelul altor ghiduri intalnite in practica domeniului. Indiferent de activitatea la care se refera. de exemplare: Pagina 8 din 19 Exemplar nr. Generalitati Entitatile publice au obligatia potrivit Ordinului nr. printre altele.1.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.1. in forme completate si imbunatatite cu noi componente. acees la baza de date. Procedura operationala = prezentare formalizată. a tuturor paşilor ce trebuie urmaţi. a procedurilor operationale. 17 "Proceduri". procedurile operationale fiind cunoscute in practica si sub alte denumiri: proceduri de proces. Resurse necesare 8.. de politica adoptata cu privire la sistemul propriu de management si control.07. Aceasta procedura operationala este un model. aprobate si aplicate in conditiile cunoasterii si respectarii regulilor de management constituite in cele 25 de standarde de control. avizare. trebuie avute in vedere prevederile Standardului de control intern nr.

de exemplare: 3 Revizia: Nr. de catre un grup sau o comisie.3. Modul de lucru 8. aprobare). Precizari privind componentele modelului de procedura operationala 8. prin act de decizie interna a conducatorului entitatii publice. Precizari specifice componentelor Pct. Denumirea procedurii operationale si codul acesteia se stabilesc in cadrul fiecarei entitati publice si trebuie sa reflecte activitatea procedurata si locul acesteia in sistemul de codificare utilizat.3. _____ In masura in care este posibil. verificare.1.2.: 1 8. de exemplare: Pagina 9 din 19 Exemplar nr. – 01 Ediţia: I Nr. pentru fiecare operatiune (elaborare.Grigorescu Ovidiu – director coordonator adjunct . Precizari comune componentelor Datele de identificare din cartusul de capat se trec pe fiecare pagina. in lista se cuprind toti membrii grupului sau ai comisiei. Resurse umane: persoanele implicate prin sarcinile se serviciu in elaborarea procedurilor operationale sunt: .4. acolo unde este cazul.4.Ghiriti Sorin Călin – director coordonator . Resurse financiare: sunt prevazute in bugetul de stat si sunt necesare pentru achizitionarea resurselor materiale.4. cand una sau mai multe dintre operatiuni se realizeaza. a reviziei in cadrul editiei procedurii operationale (componenta 1): . cu efect asupra activitatii procedurate. cu cifre arabe.O. dupa caz.3. de exemplare: Pagina __ din ____ Exemplar nr.2. Lista responsabililor cu elaborarea. 8. Orice modificare de reglementare.: PROCEDURA OPERAŢIONALĂ ______ DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE Cod: P. se asigura pagina distincta pentru fiecare componenta a procedurii operationale. 8. Editiile se numeroteaza cu cifre romane.Danea Vasile Gabriel . cu modificarile cerute de rubrici.4.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. de exemplare: Revizia: Nr. determina revizia sau. organizatorica sau de alta natura. elaborarea unei noi editii pentru procedura operationala respectiva: Ediţia : Nr.contabil 8. 9 .1. conform deciziei. verificarea si aprobarea editiei sau.O.Marcu Tatiana Aneta – şef serviciu . iar reviziile din cadrul acestora. dupa caz.responsabilii se stabilesc.

coloanele nr. adaugare.coloana nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr._____ 2 x Compartimen t 3 x Nume si prenum e 5 Data Semnatura primirii 6 7 10 Functia 4 . toate editiile si. 3 Lista cuprinzand persoanele la care se difuzeaza editia sau. . . informarii.: 1 1.2. – 01 Numele si prenumele 2 Ediţia: I Nr.3 Pct. nu se completeaza.1.se cuprind. in ordine cronologica. 1.2 Situatia editiilor si a reviziilor in cadrul editiilor procedurii operationale (componenta 2): . Scopul difuzarii 3. 1 (Scopul difuzarii) are in vedere faptul ca oricare compartiment/ persoana a carui/carei activitate intra sub incidenta aplicarii.1. precum si modalitatea reviziei. 2 si 3. 1. 4) se are in vedere asigurarea timpului necesar pentru difuzarea si studierea acesteia de catre aplicatori: Data de la care se aplica prevederile editiei sau reviziei editiei 4 Editia/ revizia in cadrul editiei 1 Editia 1 Revizia 1 Revizia 2 Componenta revizuita 2 x Modalitatea reviziei 3 x 2.1.coloana nr. suprimare sau altele asemenea.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. dupa caz. 1 Aplicare Exemplar nr. arhivarii sau este in alte scopuri in legatura cu procedura respectiva trebuie sa aiba la dispozitie acest instrument. . 2.O. de exemplare: Pagina 10 din 19 Exemplar nr. dupa caz. referitoare la una sau mai multe componente ale procedurii operationale. respectiv. reviziile in cadrul editiilor. 3 (Modalitatea reviziei) priveste actiunile de modificare. privind componenta revizuita.cand se realizeaza o noua editie a procedurii operationale.la fixarea datei de la care se aplica prevederile noii editii sau revizii (coloana nr. inclusiv cu ocazia actualizarii prin noi editii sau revizii.3 Elemente privind responsabilii/ operatiunea 1 Elaborat Verificat Aprobat Functia 3 Data 4 Semnatura 5 Pct. 2. revizia din cadrul editiei procedurii operationale (componenta 3): . evidentei.2.

tinand cont de rolul. Arhivare 3. este necesar sa fie cunoscute si respectate toate reglementarile care guverneaza fiecare activitate. 5.3. precizari. Scopul procedurii operationale (componenta 4): . inclusiv reglementari interne ale entitatii publice (legislatie tertiara). – 01 Ediţia: I Nr. Da asigurari cu privire la existenta documentatiei adecvate derularii activitatii.2. compartimentele si persoanele implicate. 6: Documentele de referinta (reglementari) aplicabile activitatii procedurate (componenta 6): aceasta componenta priveste. de suprapunere de atributii intre compartimente.1). locul. decizii. La procedura participa toate Serviciile si Compartimentele interesate Pct. 5. Domeniul de aplicare: 1. in special. Scopul procedurii operationale: 1. precum si de alte elemente privind activitatea procedurata.O. Spijina auditul. Alte scopuri Pct.aceasta componenta se bazeaza pe colaborarea dintre compartimentele entitatii publice.5 Domeniul de aplicare a procedurii operationale (componenta 5): .7.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. identifica si inscrie scopurile specifice in cazul fiecarei proceduri operationale elaborate.2 si 5.entitatea publica.. 5.4. 3.6. Procedura se aplică de catre Serviciul/compartimentul________________ 2. legislatia secundara are in vedere hotarari ale Guvernului sau acte ale organismelor cu atributii de reglementare si care sunt emise in aplicarea legilor si/sau a ordonantelor Guvernului. 11 . Stabileste modul de realizare a activitatii.: 1 3. 4. iar pe manager in luarea deciziei.4) sa fie eliminata orice situatie de suprapunere de activitati. de exemplare: 3 Revizia: Nr. de exemplare: Pagina 11 din 19 Exemplar nr. legislatia primara se refera la legi si la ordonante ale Guvernului. Aplicare 3. 5. importanta. la delimitarea acesteia de alte activitati (pct. Informare 3. astfel incat la fixarea si definirea activitatii (pct. inclusiv in conditii de fluctuatie a personalului. Alte scopuri specifice procedurii operationale Pct.5. alte documente. Aplicare 3. Asigura continuitatea activitatii. unde: reglementarile internationale in legatura cu domeniul respectiv sunt cele la care Romania este parte. listarea documentelor cu rol de reglementare fata de activitatea procedurata. 4. ordine sau altele asemenea si au efect asupra activitatii procedurate. se refera la instructiuni.3) sau la precizarea compartimentelor cu atributii legate de activitatea respectiva (pct. gruparea pe cele 4 categorii are rol de sistematizare a reglementarilor. de activitati necuprinse in procesul de analiza si elaborare a procedurilor. 2. Evidenta 3. spre deosebire de scopurile considerate generale si prezentate ca exemple in modelul procedurii operationale la aceasta componenta. de atributii pentru care nu au fost fixate responsabilitati etc.

Pct. sunt mai putin cunoscuti.: 1 Documente de referinţă aplicabile activitatii procedurate 1. 1... de exemplare: Pagina 12 din 19 Exemplar nr. respectiv. – 01 Ediţia: I Nr.1.. . inclusiv reglementari interne ale entitatii publice. dupa caz. Pct. suprimare sau altele asemenea.. .1. actiuni care au fost aprobate si difuzate .se va urmari definirea acelor termeni care: reprezinta element de noutate.) utilizati cu mai mare frecventa in textul procedurii operationale si/sau care. .. adaugare. abreviati.1 si 7.. a metodelor de lucru stabilite si a regulilor de aplicat in vederea realizarii activitatii. dupa caz.se recomanda precizarea. a tututor pasilor ce trebuie urmati. cat si abrevierile termenilor in tabelul 7.in tabelele 7.. expresii. a uneia sau a mai multor componente ale unei editii a procedurii operationale. . acolo unde este cazul. .. termeni utilizati in model. 3. permit o intelegere si utilizare mai usoara a procedurii. 7. in urma acestei actiuni. a actului relevant care defineste termenul in cauza. Legislatie primara 3. Definitia si/sau daca este cazul. a unei proceduri operationale. pentru exemplificare. Definitii ale termenilor Nr..2 din modelul de procedura operationala au fost definiti si. Crt. Definitii si abrevieri ale termenilor utilizati in procedura operationala (componenta 7): . aprobata si difuzata Actiunile de modificare.se va avea in vedere abrevierea termenilor (cuvinte. .PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.2. Legislatia secundara 4.. de exemplare: 3 Revizia: Nr. dupa caz. denumiri de institutii etc. in scris. actul care defineste termenul Prezentarea formalizata. . n 12 . 7. Reglementari internationale 2. prin neexplicitarea lor pot conduce la confuzii etc. Termenul Procedura operationala Editie a unei proceduri operationale Revizia in cadrul unei editii .. .prezinta sensuri diferite. sa fie aceea data de prima aparitie in textul procedurii operationale a termenului definit sau abreviat. 2. Alte documente. cu privire la aspectul procesual Forma initiala sau actualizata.O.se recomanda ca ordinea in care se inscriu atat definitiile termenilor in tabelul 7.

de modul de organizare. Componenta este dependenta. de calitatea si pregatirea profesionala a salariatilor si.4.1) se cuprind elemente de ansamblu privind caracteristicile activitatii. 8. Termenul abreviat Procedura operationala Elaborare Verificare Aprobare Aplicare Arhivare . Se va evita repetarea acelora deja abordate in cadrul celorlalte componente ale procedurii operationale. 8. Resurse financiare Pct.4. Pct.3. In acelasi timp este si acea componenta care nu este generalizabila prin model de procedura decat in termeni foarte largi.3.. Continutul si rolul documentelor Pct. 8. 8. . Circuitul documentelor Pct.1. Pct. E V A Ap.3.. 8.. 6. 7.2. n Abrevierea P. cele privind domeniul de aplicare a procedurii operationale (prezentate la 13 . Derularea operatiunilor si actiunilor activitatii Pct. Resurse umaane Pct. 8.O.aceasta componenta reprezinta. 8 Descrierea procedurii operationale (componenta 8): . recomanda una din multitudinea de posibilitati de descriere a acestei componente. financiare si umane.la "Generalitati" (pct. 2. Documente utilizate Pct. de gradul de dotare cu resurse materiale. Planificarea operatiunilor si actiunilor activitatii Pct. 1. . 3. esenta procedurii operationale. Cele cateva puncte si subpuncte. Abrevieri ale termenilor Nr.3. de exemplare: Pagina 13 din 19 Exemplar nr. 8.2.. in fapt.4. 8. Valorificarea rezultatelor activitatii .. . Ah.2. Resurse materiale Pct.O..2. Resurse necesare Pct.2. 8. de gradul de subordonare. 5. 4. cum ar fi cele legate de scopul procedurii operationale (prezentate la componenta 4).. Modul de lucru Pct. de exemplare: 3 Revizia: Nr. 8.2. de conditiile concrete in care se desfasoara activitatea respectiva in cadrul entitatii publice.4.: 1 Pct. nu in ultimul rand.1. Lista si provenienta documentelor Pct.3.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. 8. 8..2.. Crt.3... .1. 8. in mod direct. Generalitati Pct.1. – 01 Ediţia: I Nr. enumerate la aceasta componenta in prezentul model de procedura operationala. 8. de gradul de dezvoltare a sistemelor de management si control.2.3.

1) se are in vedere nominalizarea tuturordocumentelor. 8. daca este cazul. In aceasta lista se nominalizeaza si documentele interne de aceasta natura. fapt care..3 "Resursa financiara" are in vedere prevederea in buget a sumelor necesare cheltuielilor de functionare (achizitionarea materialelor consumabile necesare desfasurarii activitatii. respectiv resurse materiale (subpct. De mentionat ca structura resurselor este foarte sensibila fata de activitatea la care ne referim.3. 8.3 "Circuitul documentelor" are in vedere compartimentele/persoanele la care trebuie sa circule documentele in procesul de realizare a activitatii. va da greutate sporita acestui tip de resursa. a regimului informatiilor continute etc. . De exemplu. daca specificul activitatii o impune. iar la altele este preponderenta resursa umana sau resursa financiara ori combinatii ale acestora. diversitatea si complexitatea documentelor respective. 8.3. de exemplare: Pagina 14 din 19 Exemplar nr.subpct. la unele activitati resursa necesara preponderenta este cea materiala. retea. 8. 8. va trebui sa reflecte parcul auto.2. resursa financiara trebuie sa reflecte sumele din buget aferente programului de achizitii al entitatii publice.pct. iar procedura operationala aferenta. intre compartimentele entitatii publice. a organismelor abilitate cu emiterea si actualizarea acestora. in cazul unei entitati publice cu activitate de teren intensa. resurse financiare (subpct. 8. daca este cazul. respectiv.2. prin atributiile/sarcinile de serviciu.subpct.2.2. plata cheltuielilor cu personalul direct implicat in activitatea respectiva etc. resurse umane (subpct. utile. calculatoare personale. la fiecare compartiment/ persoana pe la care circula. . activitatea de transport capata o conotatie distincta.2) si. instructiuni de completare a acestora si mentiuni referitoare la rolul lor.). cu deplasari auto frecvente. in comparatie cu resursa umana sau financiara. 8. Subpct.3. linii telefonice. . a codurilor de identificare.3 au mai mult rolul de a ordona problemele abordate. 8. prin colaborare. imprimanta.la "Lista si provenienta documentelor utilizate" (subpct.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. dar si manuale. la "Continutul si rolul documentelor utilizate" (subpct.2. dar si pe elemente de alta natura. liste de verificare (check-lists) etc.1. dar si a sumelor necesare altor tipuri de cheltuieli proprii unei anume activitati. . 8. contribuie la prelucrarea de date in cadrul procesului sau transmit rezultatele obtinute altor utilizatori.subpct. in realizarea activitatii procedurate. ele putand fi comasate sau detaliate in functie de amploarea. rechizite.2. precum si operatiunile ce se efectueaza in legatura cu documentul respectiv.subpct.: 1 componenta 5) sau cele privind documentele de referinta aplicabile activitatii procedurate (prezentate la componenta 6). in principal. 8. Se recomanda utilizarea reprezentarii grafice a circuitului documentelor. – 01 Ediţia: I Nr. volumul. 8.1 "Resursa materiala" se dezvolta pe elementele de logistica: birouri. de exemplare: 3 Revizia: Nr.O. materiale informatice.2) se cuprind. cele de natura formularelor.3. . instructiuni operationale.. salariatilor si tertilor. in situatia unei activitati de achizitie. De retinut ca documentele trebuie sa fie actualizate. Este necesar ca circuitul documentelor aferente activitatii sa fie integrat in fluxul general al documentelor din cadrul entitatii publice.3. disponibile si accesibile managerului. la resursa materiala. 8. acoperirea contravalorii serviciilor de intretinere a logisticii.1).3). precise. 14 . 8. care furnizeaza informatii necesare derularii activitatii. . emise si utilizate in cadrul compartimentelor sau.3 "Resurse necesare" se dezvolta pe structura clasica a acestora. usor de examinat. acces la baza de date. in acest caz. De exemplu. ..2) pot fi redate in forma completa. posibilitati de stocare a informatiilor etc. scaune. anexand la procedura modele ale documentelor.3.2 "Resursa umana" fixeaza compartimentul/compartimentele si/sau persoana/persoanele din cadrul entitatii publice care sunt implicate.2 si 8.la "Documente utilizate" (pct.

1 "Planificarea operatiunilor si a actiunilor activitatii" se sprijina.. a conditiilor de eficienta si legalitate impuse. pe cat posibil..). pe de o parte. – 01 Ediţia: I Nr. Ah. actiunea e este o actiune de arhivare Ah. instrumentele utilizate in acest scop. ca de exemplu: analiza gradului de realizare a indicatorilor de performanta asociati activitatii. precum si fixarea acestora pe compartimentele (posturile) carora le revin responsabilitatile si/sau. Crt. constituie in fapt instrumentul de planificare cuprins in procedura operationala pentru activitatea analizata.. Nr. pe actiunile identificate.se recomanda cuprinderea actiunilor in tabel. asa cum sunt ele listate in cadrul tabelului de la componenta 9 "Responsabilitati si raspunderi in derularea activitatii". cu abrevierile regasite in tabelul 7. b. de exemplu. respectiv transpus in procedura operationala. 8. 8 "Planificarea" si a Standardului de control intern nr. = arhivare. . compartimentele (posturile) au fost simbolizate. iar a compartimentelor (posturilor). . in raspunderea postului III.4.subpct. ce au loc fata de datele intrate. 11 "Managementul riscului". a modului de operare.4 "Modul de lucru" pentru o activitate poate fi formalizat. . V = verificare. 9. 8. 8. ca operatiunea a este o operatiune de elaborare E. operatiunile. III. II. Pct. de exemplare: Pagina 15 din 19 Exemplar nr. . in ordinea interventiei in proces.. pe o buna cunoastere si stapanire a cerintelor generale si a celorlalte caracteristici ale Standardului de control intern nr. 8. care revine compartimentului I.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.: 1 . in special. puse in corelatie si intr-o succesiune logica si cronologica. unde: E = elaborare. completarile etc. celor din instrumentul de planificare a activitatii. iesirile de rezultate (care? catre cine? etc.. iar pe orizontala se precizeaza intrarile de informatii (de la cine? ce?).3 "Valorificarea rezultatelor activitatii" poate fi orientat catre mai multe direcţii. actiunile/prelucrarile. actiunile (operatiunile).pct. A = aprobare.. = aplicare.O. cu I. unde pe verticala se pot cuprinde etapele ce se deruleaza in legatura cu activitatea respectiva.2 "Derularea operatiunilor si actiunilor" reflecta programul de zi cu zi al compartimentului/persoanei implicate in realizarea activitatii. . Responsabilitati si raspunderi in derularea activitatii (componenta 9): . cu a. numai prin aportul salariatilor implicati direct in acea activitate.subpct. iar responsabilitatile/raspunderile. 0 1 2 3 Compartimentul (postul)/actiunea (opratiunea) 1 a b c I 2 E II 3 V A 15 III 4 IV 5 V .subpct. Observam.se va urmari identificarea tuturor actiunilor care au loc in legatura cu activitatea procedurata. Se recomanda cuprinderea in procedura operationala. de exemplare: 3 Revizia: Nr... . iar pe de alta parte. ipotetic. furnizarea datelor si informaţiilor cu privire la rezultatele activitatii catre beneficiarii acestora.4. raspunderile fata de acestea. in ordinea logica a desfasurarii lor. operatiunea c este o operatiune de aprobare A.in tabelul 9 din modelul de procedura operationala. Actiunile analizate prin prisma resurselor de toate categoriile. a termenelor de realizare. sub forma tabelara. in care acesta/aceasta uzeaza de toate instrumentele specifice si actioneaza corespunzator prevederilor din procedura operationala si. Ap. c. identificarea masurilor de imbunatatire etc. ce revine compartimentului V etc.4.2. . dupa caz. a riscurilor identificate si a masurilor de limitare a efectului acestora.

Coperta Lista responsabililor cu elaborarea.O.pentru o mai buna ordonare si evidenta a anexelor. si care sunt aplicabile in realizarea activitatii. dupa. 8. se recomanda intocmirea tabelului prezentat la componenta 10 din model. revizia din cadrul editiei procedurii operationale Scopul procedurii operationale Domeniul de aplicare a procedurii operationale Documentele de referinta aplicabile activitatii procedurale Definitii si abrevieri ale termenilor utilizati in procedura operationala Descrierea procedurii operationale Responsabilitati si raspunderi in derularea activitatii Anexe. caz. – 01 d e Ediţia: I Nr. Nr. prezentate in cadrul celorlalte componente ale acesteia. 10. 9. de exemplare: Pagina 16 din 19 Exemplar nr.de Difuzare exemplare 4 5 Arhivare loc perioada 6 7 Alte 8 Pct. 4. . Pct.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. arhivari (componenta 10): . 6.: 1 4 5 Ap. de exemplare: 3 Revizia: Nr. 10 Anexe. 11 Cuprins . inregistrari. 3. Numarul componentei in cadrul procedurii operationale Denumirea componentei din cadrul procedurii operationale Pagina 1. inregistrari. Ah.este necesar ca procedura operationala sa cuprinda in anexe toate instrumentele relevante. 5. a reviziei in cadrul editiei procedurii operationale Situatia editiilor si a reviziilor in cadrul editiilor procedurii operationale Lista cuprizand persoanele la care se difuzeaza editia sau. 7. arhivari Cuprins 16 . 11. dupa.caz. anex a 0 1 2 3 Denumire a anexei 1 Elaborator Aprobat 2 3 Nr. 2.este necesar ca procedura operationala ca aiba un cuprins pentru a se gasi mai usor componentele acesteia de catre utilizatori. verificarea si aprobarea editiei sau.

Ap. de exemplare: 3 Revizia: Nr. Ah. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Compartimentul (postul)/actiunea (operatiunea) 1 Director executiv adjunct Şef compartiment Contabil Director executiv adjunct Şef compartiment Contabil Director executiv Director executiv adjunct Şef compartiment Contabil Director executiv adjunct Şef compartiment Contabil I 2 E E E V V V A Ap. II 3 III 4 IV 5 V 6 17 .O. Crt.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. – 01 Ediţia: I Nr. de exemplare: Pagina 17 din 19 Exemplar nr. Ah. Responsabilităţi Nr. Ah.: 1 9. Ap.

PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P. de exemplare: Pagina 18 din 19 Exemplar nr.O. – 01 Ediţia: I Nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr.: 1 10. Anexe. arhivari Nr. inregistrari.de Difuzare exemplare 4 5 Arhivare loc perioada 6 7 Alte 8 18 . anex a 0 1 2 3 Denumire a anexei 1 Elaborator Aprobat 2 3 Nr.

4. 11. a reviziei in cadrul editiei procedurii operationale Situatia editiilor si a reviziilor in cadrul editiilor procedurii operationale Lista cuprizand persoanele la care se difuzeaza editia sau. Cuprins Numarul componentei in cadrul procedurii operationale 1. revizia din cadrul editiei procedurii operationale Scopul procedurii operationale Domeniul de aplicare a procedurii operationale Documentele de referinta aplicabile activitatii procedurale Definitii si abrevieri ale termenilor utilizati in procedura operationala Descrierea procedurii operationale Responsabilitati si raspunderi in derularea activitatii Anexe. – 01 Ediţia: I Nr. 6. inregistrari. 8.O. verificarea si aprobarea editiei sau. 10. caz. dupa.: 1 11. 5. 3. de exemplare: Pagina 19 din 19 Exemplar nr. de exemplare: 3 Revizia: Nr. 9. Denumirea componentei din cadrul procedurii operationale Coperta Lista responsabililor cu elaborarea. arhivari Cuprins Pagina 19 . 7. dupa caz. 2.PROCEDURA DE ELABORARE A PROCEDURILOR OPERAŢIONALE DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ SATU MARE P.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->