Seloka Pandai Pak Pandir

Muhammad Azfar b. Zulkipli 5 sains 2

Puan Norshimah bt Salleh

Gunting makan di hujung. Air di tempayan dicurahkan. Apa didengar gelagak dagang. Mendengar guruh di langit. Pak Pandir juga yang menanggung. Orang berbuah dia haram. Kilat memancar hujan tak jadi. Mulut kena suap pisang. . Kucing dibunuh tikus dibela. Mendengar gelagak dagang. Awak juga berkecundangan. Tak sedar bertelanjang. Harta habis badan tergadai.Seloka Pandai Pak Pandir Anak dipijak dagang dijinjing. Buntut kena cangkuk onak. Gelagak rambutan jantan: Orang berbunga dia berbunga.

Pak Pandir berkelakuan aneh kerana mengetepikan anak sendiri tetapi anak orang luar disanjunginya. Pak Pandir mengikut perangai orang luar tanpa menyedari dirinya yang miskin. .Maksud 1. 2. Pak Pandir tiada apa-apa harta kecuali dirinya sendiri. Sebagai akibatnya. Pak Pandir membuat kerja yang sia-sia dan merugikan diri sendiri.

5.3. Pak Pandir telah leka dengan kata manis orang dagang yang berniat jahat. 4. . Kata-kata manis orang luar tidak mendatangkan apaapa hasil sedangkan Pak Pandir sendiri yang rugi atau menerima akibatnya. Pak Pandir terlalu cepat mengharapkan sesuatu keuntungan yang belum pasti hinggakan apa-apa yang ada dipersia-siakan. Kata-kata manis itu sungguh bersopan tetapi amat tajam makna di sebaliknya.

Tema Tema bagi Seloka Pak Pandir ialah sikap manusia yang tidak sedar akan kelemahan diri sendiri dan juga sikap mengutamakan orang luar hingga sanggup melakukan apa sahaja. .

3. 2. Sikap tidak sedar akan kelemahan diri sendiri. .Persoalan 1. Watak dungu masyarakat Melayu dahulu. Sikap tamak membawa rugi. Sikap suka meniru orang lain tanpa menyedari kemampuan diri. Kebodohan merugikan diri sendiri. 4. 5.

Apakah yang dimaksudkan oleh baris-baris yang berikut: Mendengar guruh di langit. Air di tempayan dicurahkan.Soalan Pemahaman I 1. apakah yang perlu ada pada diri setiap anggota masyarakat semasa berhadapn dengan orang asing? Berikan pendapat anda bagi setiap pendapat yang anda kemukakan. Pada pendapat anda. . 3. Huraikan gaya bahasa seloka tersebut. 2.

Hal ini demikian kerana kita belum kenal akan hati budi dan latar belakangnya yang sebenarnya.Jawapan Pemahaman I 1. Pada pendapat saya. kita juga hendaklah mengehadkan pergaulan kita. Hal ini demikian kerana kemesraan yang melampaui had akan memudahkan orang asing yang berniat serong sambil mengambil kesempatan terhadap diri kita. Selain itu. kita perlu berhati-hati dan berwaspada terhadap orang asing. 2. . Maksud baris seloka tersebut ialah terburu-buru dalam bertindak sebelum mendapat kepastian tentang sesuatu perkara.

buntut kena cangkuk onak´ dan ³Mendengar guruh di langit. Selain itu. terdapat penggunaan gaya bahasa anafora. Gaya bahasa seloka itu indah dengan adanya penggunaan peribahasa yang meluas. Orang berbuah dia haram´ yang mengulas kata ³Orang´. air di tempayan dicurahkan´. Contohnya.3. Contoh peribahasa yang digunakan ialah ³Mulut kena suap pisang. ³Orang berbunga dia berbunga. .

. Kedungunan Pak Pandir berasas.Soalan Pemahaman II 1. Jelaskan tiga nilai murni yang terdapat dalam seloka ini. 2. 3. Berikan alasannya. Gambarkan sikap buruk Pak Pandir yang boleh dijadikan pengajaran kepada pembaca.

.Jawapan Pemahaman II 1. Pak Pandir tidak menyedari kelemahan diri/mudah terpengaruh oleh tindakan orang lain. Selain itu. Kedungunan Pak Pandir berasaskan tindakannya tidak wajar/aneh/banyak yang merugikan dirinya sendiri. Salah satu sikap buruk Pak Pandir yang boleh dijadikan sebagai pengajaran ialah Pak Pandir lebih mengutamakan orang luar berbanding dengan keluarga sendiri. Selain itu. melakukan sesuatu tanpa menggunakan fikiran yang waras. 2.

Akhir sekali. Tiga nilai murni yang terdapat dalam novel ini ialah teliti iaitu berfikir sebelum melakukan sesuatu perkara.3. Selain itu. sedar diri iaitu mengukur kemampuan diri apabila melakukan sesuatu perkara. berhati-hati seperti tidak terpedaya oleh muslihat orang yang yidak dikenali. .

~TamaT~ Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful