NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konoplja kao hrana 1. Savrsen izvor kvalitetnih proteina. 2. Savrsen balans masnih kiselina 3.

Podize nivo energije i pojacava imunitet 4. Pojacava transport minerala I mineralni metabolisam 5. Transportuje holesterol, pojacava razgradnju secera i masti iz junk hrane. 6. Ucestvuje u razvoju mozga I drugih tkiva 7. Cisti kozu, isceljuje acne, ekzceme i psoriasis. 8. Zamena za Soy (GM). Konoplja(Cannabis sativa L.) je jednogodisnja biljka iz familije(Cannabaceae) i razlikuje se od ostalih biljaka iz iste familije time sto sadrzi svega 0,3% THC- za razliku od nekih biljaka iz iste familije koje sadrze i 30% vise THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) elementa u tragovima.Najcesce uzgajana vrsta konoplje za ishranu u Evropi je Finola. koja daje 38% vise ulja i 28% vise proteina od nekih drugih vrsta konoplje koje se uzgajaju na ovim meridijanima. Karakteristicna visina do 2,5 m mnogo cvetova i puno srednje velikih braon-crnih semenki (slatkog ukusa) puno zrenje dostize posle 90 dana. NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konopljino seme Seme biljke je mali socni uljasti plod u providnom omotacu i tvrdoj opni. Konopljino seme sadrzi PROTEIN: Per 1g. Proteina sadrzi sledece substancie. Arginine 15,1 mg Histidine 4,8 mg Methionine 3,1 mg. Cysteine 1,3 mg Lysine 4,5 mg. Threonine 2,9 mg Serine 4,8 mg. Konopljino seme sadrzi oko 22% proteina,(veoma svarljivih) globulin formi kao edestin i albumin. Konoplja sadrzi najvise globulin proteina od svih biljaka. Edestin je najsavrseniji biljni protein (slican proteinu u ljudskom telu i perfektno zadovoljava potrebe celija). EDESTIN proteini su predhodnica stvaranja hormona, hemoglobina(transportuje kiseonik i carbon dioxid u krv), enzyme (koji kontrolisu mnoge biohemijske procese) I antitela(koja se bore protiv bacteria, virusa I toxina). EDESTIN takodje utice na simptome bolesti I zamora pojacavajuci imunitet tela. Konopljino seme sadrzi dobre kolicine ARGININE i HISTIDIINE veoma vazne u razvoju dece u detinjstvu. Konopljin protein sadrzi amino kiseline neophodne u metabolizmu razvoja misica sto konopljino seme cini fantasticnim u ishrani sportista kao i onih koji zahtevaju velike kolicine energije u radu. Sadrzi svih 8 esencijalnih amino kiselina I to u superiornijem odnosu od bilo koje druge biljke(a narocito se preporucije upotreba konoplje(non GM) umestoSoya-e (protein)(GM)(Izbegavanje GM zatrovanosti). Od semena se moze dobiti 100% protein prasak koji se dodaje vocu, sokovima I sluzi kao dodatak u ishrani. Kako vi mozete upotrebiti konopljino seme? Recepti: 1 solja konopljinog semena (1dl) 1 solja suncokretovih semenki (1dl) 2dl izvorske vode 1 kasicica gomashio (susam I so) Potopite semenke u vodu 1 sat, prelijte gomashiom. Stavite posudu u ugrejanu rernu I ostavite da stoji 3 do pet minuta(mesajte). Skuhajte 100gr. Pirinca I prelijte ga s Konopljatoast umak. Biljna mesavina za caj sa konopljom 1 1 1 1 kasicica kasicica kasicica kasicica koren cicka(suh I mleven) cikorije(suh I mleven) korena od maslacka (suh I mleven) korena od konoplje (suh I mleven)

10% vlakna je rastvorljivo u vodi sto pomaze rad glucose u krvi i smanjuje cholesterol u krvi. Vise o ulju u medicinske svrhe objasnit cu u topic Konoplja v zdravstvu NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konoplja kao hrana Vlakna 32% konopljinog semena se sastoji od elementarnog dijetalnog vlakna. najbolja hrana za zivotinje!!! . prevencija protiv cancera etc. u vodi i zatim samleveno u blenderu.3 i omega – 6 u odnosu 3:1. Koristi se za pravljenje zivog hleba od klica (manna hleb) NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konoplja kao hrana Konopljin kolac Kolac ostaje posle cedjenja ulja. Ukoliko vas ocekuju extra napori u toku dana ili noci NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konoplja kao hrana KONOPLJINO ULJE Konopljino ulje se dobija postupkom hladnog cedjenja (do 45° C) iz svezih semenki biljke (Finola se preporucuje). Ulje od konoplje ima najbolje izblansiran odnos EFA(esencijalnih masnih kiselina) omega . NUTRITIVNE VREDNOSTI KONOPLJE Konoplja kao hrana Brasno od konoplje Brasno se proizvodi od semena koje je potopljeno bilo 24 h.Biljnu mesavinu dodajte tek kada prokljuca.1 kasicica konopljinog semena Skuhajte u 2 dl vode 5-8 minuta neka kljuca. Sto ga cini savrsenim kao buster imunog sistema. Ostalih 90% pomaze izlucivanje sastojaka i materija iz organa za varenje u stolicu.