KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN 1

Apa itu hazard?
Hazard adalah apa sahaja yang mempunyai potensi mengakibatkan kemudaratan dalam konteks kecederaan dan penyakit kepada: 1. manusia (guru, kakitangan dan pelajar) 2. kerosakan harta benda (kerusi, lampu dan lain-lain) 3. kerosakan persekiratan tempat kerja ( bilik darjah, kantin, padang permainan, makmal)

JENIS-JENIS HAZARD

HAZARD FIZIKAL
JENIS HAZARD FIZIKAL

Hazard fizikal adalah hazard yang bahaya berpunca dari mesin dan peralatan yang digunakan. dikaitkan dengan tenaga, ini termasuklah hazard objek terjatuh, perlanggaran, tekanan dan bunyi. Elektrik Peralatan/mesin Pengalihudaraan Pencahayaan Sinaran Suhu Kebakaran

      

HAZARD KIMIA
13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
JENIS HAZARD KIMIA  Hazard kimia adalah antara kemalangan industri yang dilaporkan ialah kecederaan akibat sentuhan dan terhidu bahan kimia.Bahan kimia yang digunakan di kilang-kilang adalah merbahaya. Debu -habuk daripada perabut, permaidani Gas & wasap ◦`Penjanaan gas ozon daripada peralatan fotokopi & pencetak laser ◦ Asap rokok ◦ Perabut baru

2

HAZARD BIOLOGIKAL
JENIS HAZARD BIOLOGIKAL

Hazard yang berpunca daripada benda hidup. Misalnya organisma seperti bakterua, virus, kulat dan yis berkangkit. Hazard ini boleh membawa penyakit kepada manusia.

Dari sistem pendinginan udara (air-conditioning system) Bakteria / virus

Pekerja yang terlibat dengan analisis spesimen biologi biasanya akan terdedah kepada jangkitan penyakit.Tahap bahaya sesuatu spesimen biologi adalah berbeza mengikut: 1. Sifat semulajadi an kepekatan agen penyakit 2. Laluan masuk agen penyakit kedalam badan 3. Ketahanan pekerja yang terdedah.

HAZARD ERGONOMIK
13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
JENIS HAZARD ERGONOMIK Berkaitan dengan ketidaksuaian manusia dengan sekitaran kerjanya. Ia selalunya dikaitkan dengan kesilapan atau kelemahan merekabentuk kejuruteraan dan proses kerja memenuhi keperluan fisiologi manusia.  Misalnya,pekerjaan menaip dalam keadaan yang baik tidak ergonomic telah dibuktikan mampu mengakibatkan ‘Tunnel Carpel Syndrome’ dan sakit belakang.

3

   

Tegasan fizikal (physical stress) Tekanan mental (mental stress) Penggunaan peralatan seperti komputer, meja, kerusi yang tidak sesuai Mengangkat beban

HAZARD ELEKTRIK
 Mengakibatkan kejutan elektrik, kebakaran akibat lebihan beban (overload) dan menjadi panas.

HAZARD MEKANIKAL
 Hazard yang memberikan kesan kerana sifar fizik dan kimianya serta tindakbalas kimianya. Contoh: asid hidroklorik, gas toksik, gas mudah terbakar serperti metana.

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN 4

JENIS-JENIS SIMBOL HAZARD
Name Symb Unico ol de Image

Toxic sign

☠ ☡ ☢
?

U+262 0

Caution sign

U+262 1

Radiation sign

U+262 2

Ionizing radiation sign

?

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN 5

Non-ionizing radiation sign

?

?

Food irradiation symbol

?

?

Biohazard sign

☣ ⚠ ⚡
?

U+262 3

Warning sign

U+26A 0

High voltage sign

U+26A 1

Magnetic field symbol

?

Chemical weapon symbol

?

?

Laser hazard sign

?

?

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN 6

Optical radiation

?

?

ARTIKEL

2010/08/16 ALOR STAR: Seorang buruh maut selepas terjatuh ke dalam longkang besar ketika sedang membaiki longkang Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) itu, di kampung Berjaya di sini, semalam. Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Kota Setar, Deputi Superintendan Fiesal Libertus Abdullah berkata, dalam kejadian pada pukul 5 petang itu Ridwan Yusof, 38, pemastautin tetap berasal dari Indonesia maut akibat terkena hentaman kuat di bahagian dada. "Bedah siasat menunjukkan mangsa mengalami kecederaan dalaman di bahagian dada akibat dihempap benda tumpul. "Mangsa menetap di Kuala Kedah, telah berkahwin dengan wanita tempatan dan mempunyai lima orang anak," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN 7

Saksi kejadian, Ayob Saad, 53, berkata Ridwan dipercayai terkena bahagian depan jengkaut sebelum terjatuh ke dalam longkang itu.-Bernama

Dua maut perancah tapak binaan The Pavillion runtuh Petikan dari Utusan online Oleh S. ANAND KUMAR dan KHAIRUL AZRAN HUSSIN KEADAAN di tapak pembinaan The Pavillion, yang mana perancah di bangunan itu runtuh dan mengakibatkan dua pekerja binaan terbunuh di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 10 Jan. – Dua buruh binaan maut manakala 10 lagi cedera apabila perancah yang mereka naiki terjatuh dari ketinggian kira- kira 15 meter di tapak pembinaan kompleks The Pavillion Kuala Lumpur, di Jalan Bukit Bintang di sini, hari ini. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu, dua pekerja binaan mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah dipercayai dihempap batu granit. 13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
Mangsa yang terbunuh ialah rakyat tempatan dikenali sebagai Liew Wan Chew, 50, dan warga Myanmar dikenalpasti sebagai Hram UK, 25. Semua mangsa yang cedera berketurunan Punjabi dan berasal dari India. Mereka kini sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Penolong Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pembinaan Putra Perdana Sdn. Bhd. (PPCSB), syarikat kontraktor utama projek itu, Mejar (B), Abu Bakar Abdul Rahman berkata, pihaknya mendengar bunyi gegaran yang kuat di kawasan pembinaan berdekatan Zon A berdekatan pintu lima The Pavillion ketika kejadian. ‘‘Apabila kami pergi melihat ke tempat kejadian, didapati perancah yang digunakan oleh pekerja memasang batu granit di tingkat tiga bangunan telah roboh dan menghempap perancah di bawahnya iaitu di tingkat dua. Cedera ‘‘Pada waktu itu kira-kira tujuh orang pekerja berada di atas perancah manakala lima orang lagi sedang bekerja di bawahnya. ‘‘Kami mendapati beberapa pekerja yang cedera terbaring kemungkinan akibat jatuh bersama perancah yang roboh,’’ katanya kepada pemberita ketika membentangkan laporan kemalangan di sini, hari ini. Difahamkan, berat satu batu granit ialah 50 kilogram (kg) dan semasa kejadian terdapat 10 batu granit bersama tujuh pekerja tersebut. Menurut Abu Bakar, pihaknya membuat pertolongan cemas dengan mengeluarkan mereka yang cedera. Tambahnya, pegawai keselamatan dan beberapa orang pegawai PPCSB telah membuat panggilan ke HKL untuk meminta bantuan kecemasan. ‘‘Beberapa ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian. Kami juga telah menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Balai Bomba dan Pejabat, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) berhubung perkara itu.’’ katanya. Menurut beliau, semua pekerja yang terlibat adalah dari syarikat Usaha Tiga Sdn. Bhd., iaitu subkontraktor kepada PPCSB. Pekerja-pekerja itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang batu granit pada dinding kompleks di atas perancah.

8

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
‘‘Pihak kami mempunyai pasukan keselamatan dan kesihatan yang mencukupi dan berpengalaman untuk membuat pemantauan keselamatan. ‘‘Namun apa yang berlaku hari ini adalah tidak dapat dielakan dan amat dikesali,’’ katanya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abd. Rahman berkata, perancah yang membawa kesemua buruh binaan bersama muatan batu granit itu dipercayai melebihi muatan sebelum ia terjatuh menghempap bahagian bawahnya. ‘‘Ekoran kejadian ini kerja pembinaan akan dihentikan buat sementara waktu bagi siasatan lanjut dijalankan,’’ ujarnya ketika ditemui ditempat kejadian. Menurut beliau, mayat dibawa ke HKL untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing.

9

Dua pekerja binaan Bangladesh yang terbunuh di kenal pasti
2010/06/15 IPOH: Dua pekerja binaan warga Bangladesh yang terbunuh selepas tertimbus tanah runtuh di sebuah tapak pembinaan di Jalan Raja Nazrin Shah di sini semalam sudah dikenal pasti. Ketua Trafik Daerah Ipoh, Deputi Superintendan Mohd Rodzi Rajab berkata, mereka yang terbunuh dalam kejadian kira kira jam 4.20 petang itu ialah Abdul Hannan berumur lingkunan 20-an dan Md Fakrul Md Abdul, 30-an.

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
"Mayat Abdul Hannan ditemui kira-kira jam 6.22 petang semalam, manakala mayat Md Fakrul ditemui kira kira jam 2 pagi tadi," katanya. Kesemua mayat dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk bedah siasat dan dituntut oleh majikan mereka sebelum dihantar pulang ke negara asal mereka. Kedua-dua mangsa dikatakan sedang melakukan kerja-kerja menanam cerucuk di tepi tebing di tapak itu sebelum tebing berkenaan runtuh dan menimbus kedua-duanya.-Bernama

10

Thursday, 31 December 2009 19:08 SM Mohamed Idris
Sekali lagi Terengganu menjadi tapak bencana yang berpotensi mengancam nyawa manusia. Kira-kira enam bulan selepas runtuhnya bumbung stadium negeri Sultan Mizan Zainal Abidin, empat pekerja cedera apabila struktur keluli yang menyokong bumbung kaca Terminal Bas Ekspres dan Teksi Kuala Berang bernilai RM4.2 juta runtuh. Beratus-ratus kepingan kaca runtuh ke atas empat pekerja, tiga warga Bangladesh dan seorang warga tempatan yang sedang bekerja di bawah bumbung itu. Manakala 11 pekerja lagi yang berada di tapak itu bernasib baik kerana tidak cedera dan empat daripadanya hanya mengalami kecederaan ringan; keadaan mereka masih tidak diketahui. Penyelia tapak mendakwa kemalangan itu berlaku akibat kerja-kerja yang dilakukan tidak bermutu. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan berulangnya sikap tiada perhatian berat terhadap keselamatan dan etika asas pembinaan serta amalan keselamatan yang diperlukan bagi infrastruktur seumpama ini. Tragedi seperti runtuhan bangunan lama kompleks membeli-belah Jaya Supermarket, di Petaling Jaya, awal tahun ini jelas disebabkan oleh kecuaian sebahagian daripada profesional yang terlibat. Terdapat pengajaran yang boleh dipelajari daripada runtuhnya bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang berharga RM25 juta, masalah bumbung terminal lapangan terbang Sultan Mahmud yang bernilai RM123 juta dan struktur Kompleks Akuatik Batu Burok yang berharga RM18 juta.

13DKA09F1078

KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
Semuanya akibat kerja-kerja yang tidak bermutu dan bahan yang digunakan juga kurang bermutu. Kenapakah perkara yang sama berulang iaitu tidak mengambil berat prosedur tapak kerja yang selamat dan piawaian pembinaan masih berulang tanpa kesal? Sifat tidak mempedulikan keselamatan awam di negara ini telah mencapai peringkat kemalangan dahsyat dengan bencana baru. Malangnya, amat dikesalkan, tiada bukti perubahan sikap kontraktor, perunding dan pegawai kerajaan ke arah keselamatan dan integriti dalam projek pembinaan. Malah jika penyokong keluli bagi bumbung kaca itu dipasang dengan cara yang tidak betul, kenapa ia tidak dilihat oleh profesional yang bertanggungjawab itu? Persoalan CAP, adakah strukturnya diperiksa dan diuji bagi menanggung beban sebelum kepingan kaca itu dipasang? Adakah penyokong itu selaras dengan spesifikasi? Pada tahun lalu, Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam memberikan jaminan kepada kita bahawa golongan "profesional" akan bertanggungjawab terhadap keselamatan di tempat kerja. Beliau berkata, “jika kemalangan kren berlaku di tapak pembinaan, kami mahu jurutera terlibat memastikan keselamatan kren bertanggungjawab terhadapnya." CAP bersetuju dengan gesaan menteri agar profesional bertanggungjawab dalam memastikan pelaksanaan mekanisme kesihatan dan keselamatan di tapak pembinaan dan juga dalam menangani kemalangan di tapak pembinaan. Kini tiba masanya untuk menguatkuasakan dengan tegas undang-undang dan peraturan berhubung keselamatan pembinaan dan integriti; dan juga mendakwa mereka yang bertanggungjawab bagi kecuaian yang boleh mengancam nyawa serta membazirkan dana awam. CAP juga menggesa supaya satu pasukan jurutera forensik dengan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) mendedahkan hasil siasatan kemalangan dan dalam proses itu, memainkan peranan utama dalam mewujudkan penanda aras pencegahan bagi pematuhan terhadap garis panduan dalam industri pembinaan Malaysia. SM Mohamed Idris presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

11

13DKA09F1078

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful