AVG Free 8.

0
- Beberapa setting yang (dirasakan) perlu -

OLEH: SHAHDAN BIN KAMARUDIN Ebook ini dihasilkan menggunakan perisian OpenOffice.org Writer
(Dapatkan perisian ini di www.openoffice.org)

Penafian: Ebook ini dikarang sebagai menceritakan mengenai kisah Antivirus percuma yang penulis gunakan sebagai langkah keselamatan supaya komputer penulis tidak dijangkiti oleh malware(virus, trojan, worm, dll.). Setting yang ditunjukkan adalah berdasarkan keperluan penulis sendiri dan mungkin boleh juga diikuti oleh pembaca. Walaupun penulis tidak menghadapi sebarang masalah dengan setting yang ditunjukkan, mungkin pembaca akan mengalami kejadian-kejadian yang tidak diingini selepas melakukan seperti yang ditunjukkan. Oleh itu, penulis tidak boleh dipertanggungjawabkan atas sebarang kesusahan atau masalah yang dihadapi oleh pembaca setelah mengikut setting yang penulis tunjukkan. Anda boleh menghubungi penulis melalui maklumat seperti di muka surat terakhir ebook ini jika mempunyai persoalan berkenaan setting yang ditunjukkan. Ebook ini disebarkan melalui medium Internet dengan harapan ianya dapat disebarkan dan dimanfaatkan. Pengumuman penting: Bahasa yang digunakan adalah bahasa seharian dan tidak mengikut tatabahasa Bahasa Melayu yang betul dengan tujuan supaya pembaca mudah faham dan lebih bersifat santai. Penulis langsung tidak bermaksud untuk memperlekehkan penggunaan Bahasa Melayu. Jika anda cikgu Bahasa Melayu, penulis minta maaf terlebih dahulu. Harap maklum.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Pertanyaan: Kenapa AVG Free 8.0? Jawapan: Sebab penulis guna Antivirus ni. Hahaha... PENTING!:

Sepintas lalu bersama AVG.... Sebelum ini penulis menggunakan dua jenama Antivirus(Avast! Home Edition & AVG Free) bersama-sama hampir 4 tahun. Segalanya bermula kerana bosan dengan Antivirus pirate yang penulis gunakan sebelum ini yang MAKAN banyak sangat resource dan memory komputer penulis. Al-maklumlah komputer penulis ni bukan power mana pun.. Bagaimanapun, tak seperti AVG versi 7.5, versi 8 ni ada kuar amaran kalau guna dua Antivirus. Hm.... Dari segi malware detection, AVG lagi bagus dari Avast!. Tapi Avast! ada banyak komponen yang AVG xde.. Kenyataan yang benar: Ebook ini BUKAN bertujuan untuk mempromosi Antivirus ini kepada pembaca. Sebaliknya hanyalah untuk berkongsi beberapa perkara berkenaan Antivirus ini yang penulis rasa nak berkongsi terutama sekali kepada pengguna sedia ada. Setting yang ditunjukkan diharap mampu menjadikan Antivirus ini lebih mantap..

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

AVG Free 8.0:

Download
Para pembaca boleh muat turun fail installation dari laman web dibawah.. http://free.grisoft.com/ww.download?prd=afe http://www.grisoft.cz/filedir/inst/avg_free_stf_all_8_100a1295.exe Jika sambungan Internet anda laju, download sekali updatenya dan simpan dalam satu folder atau letak je kat desktop. (mungkin tak perlu kot, baik update terus)

Screenshot laman web untuk muat turun AVG Free 8.0

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Screenshot laman web untuk muat turun update untuk AVG Free 8.0 http://free.grisoft.com/ww.download?prd=afe#tba4

Sedikit info

Install
Yeskan je la benda ni. Kalau boleh jangan buka web browser dulu. Lepas install AVG baru buka.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Enable daily scan? Penulis tak tanda sebab lepas siap install penulis akan full scan komputer..

Send info to AVG? Kalau baik hati yeskan je la..

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Tukar default homepage? Yang ni penulis tak nak. Penulis lagi suka guna Google.com...

Update? Kalau ada sambungan Internet, klik Next. Kalau xde, klik Skip untuk nanti update dari folder.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Icon sbb tak up-to-date

Setting
Buka AVG User Interface. Klik kanan pada icon AVG tu.

Paparan Security components and status overview

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Advanced Setting - Untuk buka paparan Advanced Settings, klik kat Tools – Advanced Settings...

Scan sambungan laman web – Ni setting penulis.

Scan keseluruhan komputer - Penulis cuma tak tanda pilihan terakhir iaitu Scan infectable files only kerana ini akan hanya membataskan AVG untuk scan fail-fail tertentu sahaja. Manakala jenis fail yang tiada dalam senarai akan diabaikan.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Klik kanan – Scan with AVG Free - Setting macam diatas, cuma tak tanda Scan infectable files only.

Scan fail atau folder yang dikehendaki sahaja. - Setting macam diatas, cuma tak tanda Scan infectable files only.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Scan secara berjadual - Sebab masa proses installation tadi penulis tak tanda pilihan enable daily scanning, pilihan Enable this task pada Task settings tidak bertanda.

Resident Shield

Ini setting yang PENTING!. False Positive mungkin terjadi jika semua pilihan ditanda. Tapi itu yang lebih selamat. False Positive – Antivirus detect program/fail bukan virus sebagai virus.

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Resident Shield – Advanced Settings - Lagi satu setting yang PALING PENTING!. Scan all files.... - Penulis biasanya akan memilih setting Scan All files supaya AVG akan scan kesemua fail dan folder yang ada. Memang ini akan membuatkan masa scan makin lama, tapi ini untuk mengelakkan supaya tiada fail yang tidak discan.

Last step - Selepas buat semua setting, klik Apply atau terus je klik OK

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Update virus definition daripada direktori. - Bagi yang tiada Internet atau ada masalah untuk direct update dari Internet, kita boleh pilih folder mana yang ada fail update tu untuk proses update.

Update je...

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Adalah dinasihatkan supaya anda Full Scan komputer anda setiap kali baru lepas install Antivirus (pastikan antivirus anda telah diupdate sebelum anda buat full scan)

Right anda sebagai pembaca ebook ini. Anda boleh: Sebarkan ebook ni secara percuma kepada sesiapa sahaja Bantu rakan-rakan yang ada masalah virus (Amat digalakkan) Bantu settingkan AVG Free 8.0 rakan-rakan anda Belanja penulis minum teh panas(heheh aku ok je..) Bagi komen atau komplen(kalau ada) berkenaan ebook ni melalui thread dimana-mana forum yang ebook ini disebarkan. Penulis akan beri kredit(bukan duit atau prepaid) kepada anda kalau penulis update ebook(pdf) ini.

● ● ● ● ●

Anda tak boleh: Jual ebook ni Riak dengan ilmu yg anda dapat Mengaku ebook ni anda yang buat

● ● ●

Akhir kata dari penulis.... Penulis sedikit sebanyak sedang dalam proses untuk menggunakan sepenuhnya perisian percuma atau sumber terbuka atau perisian yang berlesen(bukan cetak rompak). Antara perisian yang telah penulis berjaya bertukar kepadanya ialah, OpenOffice.org(gantikan MS Office), Avast! Home Edition & AVG Free Edition(gantikan Norton Antivirus), PhotoFiltre, walaupun fungsinya sangat la terhad(gantikan PSP7), TUGZip(gantikan Winzip/Winrar), dan sebagainya... Sekarang ni hanya OS yang masih [biskut tawar] lagi. Huhu... Marilah kita sama-sama bertukar....
Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Hubungi penulis: JomLayan.com: shahdan PUTERA.com: dans kam ym: rudinshah(at)yahoo.com (guna untuk ym sahaja) email: rudinshah(at)gmail.com (guna untuk email sahaja) Tolong jangan SPAM! friendster: (dirahsiakan) :-) myspace: ada, tapi tak layan gtalk: x layan

Sharing is good....

Yang Benar, Shahdan Bin Kamarudin

Oleh: Shahdan Best (ym: rudinshah)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful