SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI PASIR, 08000 SUNGAI PETANI KEDAH DARUL AMAN

KERTAS KERJA

PROGRAM SENAMROBIK MINGGUAN
TEMPAT:

Dataran Perhimpunaan dan Padang SK Sungai Pasir
TARIKH :

28 Mac – 15 April 2010
ANJURAN:

GURU PELATIH PRAKTIKUM IPG KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM

Kedah sejurus melahirkan murid dan guru yang aktif dan sihat serta cergas. 2. program ini juga bertujuan membina keyakinan diri murid tidak malu melibatkan diri di dalam aktiviti cergas seperti senamrobik dan sukan. Sungai Petani.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk melahirkan generasi murid yang cergas dan sihat dan memupuk murid sentiasa bersenam di sepanjang minggu dan seterusnya sepanjang kehidupan mereka. Di samping itu. setiap murid akan tertarik untuk melakukannya kerana senaman ini dilakukan dengan iringan muzik beserta dengan gaya senaman yang dapat menyihatkan tubuh badan.1. Di samping itu.0 PENDAHULUAN Senamrobik mingguan di sekolah adalah satu program yang amat sesuai dijalankan bagi memupuk gaya hidup sihat dan cergas supaya dapat dipraktikkan di dalam kehidupan seharian murid-murid sejak dari kecil. .. Menerusi senamrobik. kerajinan melakukan senaman dapat diterapkan kepada semua murid dan guru-guru Sekolah Kebangsaan Sungai Pasir. Guru pelatih Pendidikan Jasmani dari IPG Kampus Sultan Abdul Halim sesuai menjalankan program ini bagi memberi pengalaman pengelolaan aktiviti sihat untuk dipraktikkan di sekolah. Tambahan pula aktiviti senamrobik ini dapat dipraktikkan oleh murid semasa waktu lapang murid.

2 Dilaksanakan selama sebulan oleh guru pelatih sempena praktikum. emosi dan sosial.4 3. Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.2 3.30 pagi . 4. 4. Menggalakkan murid untuk mempraktikkan gaya hidup yang sihat Mengeratkan silaturrahim antara murid dan guru.6 Memberi peluang kepada murid melakukan aktiviti cergas dan sihat di sekolah.5 3.1 3. rohani.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4.3. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek. 4.1 Tarikh yang dirancang ialah 21 Mac 2010 .0 OBJEKTIF 3.3 3.15 April 2010 iaitu pada setiap hari Khamis. Mengisi masa terluang murid.3 Masa pelaksanaan melibatkan waktu perhimpunan mingguan pada hari Khamis pada jam 7.

0 BUTIRAN PROGRAM Minggu 28 Mac – 1 April 2010 3-8 April 2010 11-14 April 2010 6. Hj. Dzulfikri bin Anjang Ab Rahman : En. Sungai Petani.0 PENUTUP : En.5. Abu Othman (Guru Besar) Tn. Azziah bt. Rashid Guru Bertugas Mohd Amin bin Abd Rashid Dzulfikri bin Anjang Ab Rahman Mohd Azli bin Azni . Kedah Darul Aman 7. Ayob (Penolong Kanan Kokurikulum) Pn.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Pn.1 Semua murid tahun 1. 5 dan 6 sesi pagi SK. Sungai Pasir .0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 6. Mohd. Salleh (Guru Pendidikan Jasmani) Pengerusi Naib pengerusi Setiausaha 8. 4. Abdul Razak b. Md. Jamaliah bt. Mohd Amin bin Abd. Azli bin Azni : En.

..... Semoga segala aktiviti yang kami sampaikan di dalam program senamrobik ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian murid disamping memberi keseronokan kepada murid..Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.... Disahkan oleh.... Kedah.... Oleh itu......... ... . Kedah... Disediakan oleh.. ……………………………………......... Sekolah Kebangsaan Sungai Pasir 08000 Sungai Petani. Sekolah Kebangsaan Sungai Pasir.. (En... Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.... Program Senamrobik Mingguan. (Puan Azziah bt. 08000 Sungai Petani... Mohd Amin bin Abd Rashid) Setiausaha..... Abu Othman) Guru Besar..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful