In this chapter, you will learn concepts w.r.t.

: Well known global companies and their headquarters Years of establishment of the companies Names of the founders Present business heads and their designations

Chapter 1

Major Global Companies

Temple of Learning

GLOBAL COMPANIES AND LEADERS
S.No. 1 Company Adobe Systems Allianz Headquarters San Jose. California Munich, Germany Zurich, Switzerland Strasbourg, France Vesey Street, New York Tokyo, Japan Hamilton, Bermuda Founded In 1982 Founder Present Head Designation

John Warnock

John Warnock and Charles Co- Chairman Geschke Michael Diekmann Fred Kindle CEO. President and CEO

2

1880

Public Company Merger of Asea, Sweden and BBC Created by a merger of Rhone-Poulenc with Hoechst AG Henry Wells, William Fargo and John Butterfield Toshiya Iwasaki Joseph Glickauf Created by a merger of Algemene Bank Nederland (ABN) and the AmsterdamscheRotterdamsche Bank (AMRO) Adolf Dassler

3

ABB

1988

4

Aventis

1999

Jean-Francois Dehecq Kenneth I. Chenault Masahiro Kadomatsu William D. Green

CEO

5

American Express Asahi Glass Accenture

1850

Chairman and CEO President & CEO Chairman and CEO

6 7

1907 1989

8

ABN AMRO Bank

Amsterdam, The Netherlands

1991

Rijkman Groenink

CEO

9

Adidas Amazon .com

Herzogenaurach, Germany Seattle, Washington, USA London, UK

1949

Herbert Hainer

CEO

10

1995

Jeff Bezos Created by a merger of Norwich Union and CGU

Jeff Bezos

Chairman and CEO

11

Aviva

2000

Lord Sharman

Chairman

2

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

12 13

BMW Bank of America

Munich, Germany Charlotte, North Carolina

1913 1928

Karl Friedrich Rapp Amadeo Giannini

Helmut Panke Kenneth D Lewis

Chairman Chairman and CEO

14

Barclays

London, UK Leverkusen, Germany Chicago, USA San Jose, California, USA ----Atlanta, USA New York, USA

1896

Several Banks united under one banner called Matthew Barrett Barclays & Co. Public Company William A. Allen Werner Wenning W. James McNerny, Jr.

Chairman

15 16

Bayer Boeing Cisco Systems -----

1863 1916

Chairman CEO

17

1984 --1892 1953

Len Bosack and Sandy John Morgridge Lerner -----Asa Griggs Candler Public Company John Chambers E. Neville Isdell Reuben Mark

Chairman CEO CEO CEO Chairman and CEO Chairman Chairman and CEO

18 19

Coca-Cola Colgate Palmolive Citigroup Cadbury Schweppes Canon

20 21 22

New York, USA London, UK Tokyo, Japan

1812 1969 1937

Public Company Public Company Goro Yoshida and Saburo Uchida

Charles Prince John Sunderland Fujio Mitarai

23

Daimler Chrysler Deutsche Bank Dell Computer Exxon Mobil

Stuttgart, Germany and Michigan, USA Frankfurt, Germany Texas, USA Irving, Texas, USA

1998

Formed by the merger of Daimler-Benz Dieter Zetsche (Germany) and Chrysler corporation (America)

Chairman

24 25 26

1870 1984 1999

Adelbert Delbruck and Chairman and Josef Ackermann Ludwig Bamberger CEO Michael Dell Michael Dell Chairman

Formed by the merger of Chairman and Rex W. Tillerson Exxon & Mobil CEO

BUSINESS AWARENESS - BRM

3

Temple of Learning

27 28 29

Electrolux Ebay Fujitsu

Stockholm, Sweden San Jose, California, USA Tokyo, Japan

1910 1995 1935

Axel Wenner -Gren Pierre Omidyar -----

Hans Stråberg Meg Whitman Hiroaki Kurokawa Frederick W. Smith Luca Cordero Di Montezemolo William Ford, Jr.

CEO President and CEO President Chairman, President and CEO Chairman

30

Fed Ex

Memphis, USA

1971

Frederick W. Smith

31

Fiat Ford Motors
Glaxo SmithKline

Turin, Italy

1899

Giovanni Agnelli

32

Dearborn, USA

1903

Henry Ford Formed by the merger of Glaxo Wellcome and SmithKline Beecham Thomas Alva Edison William C. Durant

Chairman

33

London, UK

2000

Chris Gent

Chairman Chairman and CEO Chairman and CEO CEO President and CEO CEO Chairman Chairman

34 35 36 37 38 39 40

General Electric General Motors Harley Davidson Hewlett Packard Honda Motors Henkel HSBC Hutchison Whampoa

Fairfield, USA DetroitMinnesota, USA Wisconsin, USA Palo Alto, California Tokyo, Japan Düsseldorf, Germany London, UK

1879 1908 1903 1939 1948 1876 1865

Jeffrey R. Immelt Rick Wagoner

William S. Harley and James L. Ziemer Arthur Davidson Bill Hewlett and Dave Packard Soichiro Honda Fritz Henkel Thomas Sutherland Formed by the merger of Hong Kong, Whampoa Dock, and Hutchison International Mark Hurd Takeo Fukui Prof. Dr. Ulrich Lehner Stephen Green

41

Hong-Kong

1977

Li Ka-Shing

Chairman

4

BUSINESS AWARENESS - BRM

Morgan and Harold Stanley Yataro Iwasaki Bill Gates and Paul Allen -----Lakshmi N. Barrett Samuel Palmisano William Weldon Chairman Chairman and CEO Chairman and CEO Chairman and CEO 44 New Jersey.BRM 5 .. USA 1935 1870 1975 ----1989 John J. Moore Thomas J. Germany 1886 45 46 47 1906 1909 1947 James M. France Seoul. Watson Sr. USA New York. Korea Frankfurt. Mack Takashi Nishioka Bill Gates Steven Ballmer Lakshmi N. Mittal Rupert Murdoch Chairman and CEO Chairman Chairman CEO Chairman and CEO 52 Mittal Steel 53 54 55 Mittal Arcelor News Corp Nestle 2006 1979 1866 Founded when Mittal steel took over Arcelor Rupert Murdoch Henri Nestle CEO CEO Peter Brabeck. USA Paris. USA 1968 1888 Gordon E. Luxemburg New York.Chairman and Letmathe Phil Knight CEO Chairman 56 Nike 1972 Phil Knight and Bill Bowerman BUSINESS AWARENESS . Robert James and Edward Johnson Will Keith Kellogg Eugene Schuller Koo In Hoe Formed as a merger between Deutsche Aero Lloyd (DAL) and Junkers Luftverkehr Henry S. USA Tokyo. Mittal Lakshmi N.Chairman and Jones CEO Bon Moo Koo Wolfgang Mayrbuber Chairman 48 Lufthansa 1926 CEO 49 50 51 Morgan Stanley Mitsubishi Microsoft ----- New York.Temple of Learning 42 43 Intel IBM Johnson and Johnson Kellogg’s L’Oreal LG Santa Clara. Mittal Craig R. Jenness Lindsay Owen. Switzerland Beaverton. Oregon. The Netherlands Luxemburg. USA Vevey. USA Battle Creek. Japan Redmond. USA ----Rotterdam.

and Claus Wellenreuther President and CEO 63 SAP 1972 Henning Kagermann CEO 64 65 66 Sony Sara Lee SUN Microsystems Unilever 1946 1939 1982 Masaru Ibuka and Akio Chairman and Howard Stinger Morita CEO Nathan Cummings Scott McNealy Formed as a merger of Lever Brothers and Margarine Unie Richard Branson Brenda C. Lay Jean Kessler A. Klaus Tschira. The Netherlands Walldorf. Ohio New York. USA The Hague. The Netherlands Amsterdam.BRM . Kendall and Herman W. USA Cincinnati. Barnes Scott McNealy Antony Burgmans Richard Branson S. Kleisterlee 59 ----- 60 1965 61 1907 CEO 62 Philips 1891 Gerard and Anton Philips Dietmar Hopp. UK and Rotterdam London. Robson Walton CEO Chairman 67 1930 Chairman Chairman and CEO Chairman 68 69 Virgin Wal-Mart 1962 Sam Walton END OF THE CHAPTER 6 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 57 58 Nokia Oracle Proctor and Gamble Pepsi Co. HansWerner Hector. Lafley Steven S. Japan Illinois. Tokyo. Royal Dutch Shell Espoo. President and CEO Chairman Larry Ellison. Germany Shinagawa. USA California.G. USA London. UK Benton Ville. Bob Miner Jeffrey Henley and Ed Oates -----Donald M. Hasso Plattner. Finland California. Reinemund Jeroen van der Veer Gerard J. USA 1865 1977 Fredrik Idestam Jorma Ollila Chairman Chairman Chairman.

you will learn concepts w.In this chapter.r.: Well known Indian companies and their headquarters Years of establishment of the companies Names of the founders Present business heads and their designations Chapter 2 Major Indian Companies .t.

Sunil Mr.Temple of Learning INDIAN COMPANIES AND LEADERS S. Sekhsaria came together in a historical merger Gautam Adani Sheth Shiv Narayan Birla Gautam Adani Kumar Mangalam Birla Chairman 2 3 Adani Group Aditya Birla Group 1988 1857 Chairman Chairman 4 Air India 1932 5 Apollo Tyres Apollo Hospitals Amtek Auto Gurgaon. Sunil Bharti Mittal Chairman Bharti Mittal Nowrosjee Wadia Jeetendra Kapoor Nusli N Wadia Jeetendra Kapoor Chairman Chairman BUSINESS AWARENESS .No Company Head Quarter Mumbai. Ambani Group Maharashtra Kolkata. and Jacob Thomas. Maharashtra Ahmedabad. Arvind Kasturbhai Lalbhai Chaiman N. Maharashtra Mumbai. Haryana 1972 6 7 8 Chennai.Dinshaw when eleven companies N.BRM . Anil Ambani Chairman Ambani Mr K. Tamil Nadu New Delhi Ahmedabad. Berger Paints West Bengal Bharti TeleNew Delhi Ventures Bombay Mumbai. Gujrat Mumbai. Anil Mr.S. Later CEO taken over by Raunaq Kanwar Singh in 1974 Dr. S. Prathap C Reddy Chairman Reddy Arvind Dham Arvind Dham Chairman Mr. Arvind Mills Gujrat 1983 1987 1931 9 10 11 12 13 14 Asian Paints ----- ----2005 ----1995 1879 1999 Anil Dhirubhai Mumbai. Dyeing Maharashtra Balaji Mumbai. Telefilms Maharashtra 8 Initially started as Tata Chairman and Airlines by Tata Son.E. was V. Maharashtra Founded In Founder Present Head Designation 1 ACC 1936 Founded by F. Prathap C Dr. Ashwin -----Chairman Choksi Mr. -----Chairman Dhingra Mr. Thulasidas Managing converted into a public Director company in 1946 Matthew T Maratukallam Onkar S.Lalbhai Managing Sanjay Lalbhai Director Mr.

Maharashtra Mumbai. 30 Kansai Nerolac Maharashtra BUSINESS AWARENESS . Chhabria ----- Chairman Chairman and MD Chairman Chairman Chairman Chairman and CEO Chairman Chairman Chairman Pune. Maharashtra Mumbai. Ganguly Bikki Oberoi P. Burman Mr. Dabur Uttar Pradesh Faridabad.H P. Haryana Pune. V. Maharashtra 1945 1947 1935 1899 Founded by Late Karam Chand Thapar as Chairman Ballarpur Paper and Straw L M Thapar Emeritus to Ballarpur Industries Ltd. In 1975 Gautam Thapar Chairman Chairman and Jamnalal Bajaj Rahul Bajaj MD Late Karam Chand Mr. Gautam Chairman Thapar Thapar Dr.Temple of Learning 15 BIOCON Bangalore. Maharashtra Mumbai. Chairman and Khwaja Abdul Hamied MD Hamied Castrol the global brand Naveen Managing was founded by Charles Kshatriya Director Wakefield Dr. Haryana 1978 Ms.P. Y. Burman Rajan Nanda Mr. Andhra Pradesh Ghaziabad. West Bengal New Delhi 1984 1884 1944 1959 1964 1956 1920 1949 1956 1920 Dr. S K. Kiran Mazumdar Shaw Chairman and MD 16 BILT 1945 17 18 19 20 Bajaj Auto Crompton Greaves Cipla Castrol India Pune. Kiran MazumdarShaw Ms. Yudi Nanda -----Brij Mohan Khaitan Nand Kishore Ruia ----MS Oberoi P. Nanda and Mr. Eicher Group Maharashtra Kolkata.C. Eveready West Bengal Dr. Escorts Ltd.B.Sandilya Brij Mohan Khaitan Shashi Ruia S.P. Karnataka and New Jersey USA Gurgaon. Maharashtra Kolkata. Maharashtra Mumbai. Anji Reddy Mr. Reddy’s Essar Group Exide Industries East India Hotels Finolex Mumbai.K. Chhabria and K.P. Jamshed Jiji Irani Chairman 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Hyderabad. Chhabria Dr. Anji Reddy Dr. S.BRM 9 .

S D Shibulal. Brijmohan Lall Munjal and Mr. Nilekani CEO 38 ICICI Mumbai. Satyanand Munjal. Government of India and Chairman Mr. Shetty MD credit to Indian Industry 10 BUSINESS AWARENESS . Maharashtra Noida. S Gopalakrishnan. Uttar Pradesh ----- 1986 1897 ----Ardeshir and Pirojsha Godrej Shiv Nadar and Ajai Chowdhry Suresh Neotia Adi Godrej Chairman Chairman Chairman & CEO. Karnataka 1981 Narayana NR Murthy Chief Mentor ----- ----- ------ Nandan M. ----- Srichand P Hinduja Chairman 37 Infosys Bangalore.P. K Dinesh and Ashok Arora.BRM . D S Parekh Chairman 35 36 Mumbai. Sarthak Government of India Chairman Behuria Estd.Brijmohan Lall Munjal Chairman 1914 Parmanand Deepchand Hinduja N R Narayana Murthy. Maharashtra Varied Locations for Hero Group different Group companies Varied Locations for Hinduja Group different Group companies 1956 Mr.Temple of Learning 31 32 Gujarat Ambuja Godrej Mumbai. Maharashtra 1959 1964 Started as a collaboration between World Bank. Munjal Chairman & Ajai Chowdhry CEO. by a special act of Chairman and the Parliament to provide V. N S Raghavan. P. Vaghul representatives of Indian Industry. Maharashtra Mumbai. HCL Infosystems Mr. Mr. N. O. HCL Technologies 33 HCL Group 1976 Shiv Nadar ----34 HDFC -----1977 ----Hasmukhbhai Parekh Mr. Maharashtra 1955 39 40 IOC IDBI New Delhi Mumbai. Nandan Nilekani.

Patni. Gajendra K. Haryana ----Mumbai. Karnataka New Delhi Varied Locations for different Group companies Mumbai.BRM 11 . 51 Pantaloon India Maharashtra 52 53 54 55 Patni Computers Polaris RPG Enterprises Ranbaxy ----56 57 Reliance Industries Raymond Mumbai. Maharashtra 1991 1972 Rajesh Hukku Jaiprakash Gaur Rajesh Hukku Jaiprakash Gaur Chairman and MD Chairman 43 JK Group 1918 Lakshmipat Singhania H S Singhania Chairman 44 45 46 47 48 49 50 Larsen & Toubro Modi Group Moser Baer Max India Mukta Arts Nicholas Piramal Nirma 1938 1932 1983 Henning Holck-Larsen A M Naik and Soren Kristian Toubro Rai Bahadur Gujar Mal Mr. Maharashtra Chennai. Maharashtra New Delhi New Delhi New Delhi Mumbai. Umesh K. Tejendra Chairman Khanna Malvinder CEO and MD Mohan Singh Mukesh Chairman and MD Ambani Gautam Hari Chairman and MD Singhania BUSINESS AWARENESS . Deepak Mr. Deepak Puri Puri Bhai Mohan Singh Analjit Singh Subhash Ghai Chairman Chairman Chairman Chairman Chairman and MD 1972 1988 1969 1987 1978 1983 1979 1961 -----1966 1925 Subhash Ghai ----Karsanbhai Patel Kishore Biyani Narendra K. Maharashtra Narendra K Chairman and CEO Patni Arun Jain Chairman and MD Harsh Vardhan Chairman Goenka Mr. Maharashtra Gurgaon.Temple of Learning 41 42 I-Flex Jaypee Group Bangalore. Modi Modi Mr. Maharashtra Mumbai. Patni Arun Jain RP Goenka Bhai Mohan Singh ----Dhirubhai Ambani Lala Juggilal Ajay G Piramal Chairman Karsanbhai Chairman and MD Patel Kishore Biyani MD Ahmedabad. Maharashtra Mumbai. Tamil Nadu Mumbai. Patni and Ashok K. Gujarat Mumbai.

Maharashtra Chennai. Karnataka Mumbai.BRM . Maharashtra Bangalore. Patel Managing Director Subhash Chandra END OF THE CHAPTER 12 BUSINESS AWARENESS .T V Sundaram Iyengar Venugopal Dhoot Ratan Tata Venu Srinivasan Venugopal Dhoot Azim Premji Chairman Chairman Chairman Chairman Chairman & Managing Director 62 Wipro 1945 Hashim Premji 63 Zee Telefilms 1992 Subhash Chandra 64 Zydus Cadila 1952 Ramanbhai Patel Chairman & Managing Director Chairman & Pankaj R.Temple of Learning 58 59 60 61 Satyam Tata Group TVS Motors Videocon Secundarabad. Tamil Nadu Mumbai. Andhra Pradesh Mumbai. Gujarat 1987 1868 1911 1987 B Ramalinga Raju and B B Ramalinga Rama Raju Raju Jamshetji Nusserwanji Tata Shri. Maharashtra Ahmedabad.

r.t.: Major brands of leading companies Brand endorsers Chapter 3 Brand Quotient and Brand Endorsers . you will learn concepts w.In this chapter.

BRM .Temple of Learning BRAND QUOTIENT MAJOR BRANDS OF LEADING COMPANIES Automobile Companies Tata Maruti Indica V2 M800 Gypsy Mahindra Hyundai Honda Ford GM Hindustan Motors Commander Voyager Santro Verna City ZX Ikon Chevrolet Optra Ambassador Trekker Toyota Skoda Auto Bajaj Auto Corolla Octavia Discover Wave Hero Honda LML TVS Kinetic Super Splendor Select II Fiero Super XL Nova 35 Zing 80 Luna Yamaha Libero Passion + NV Victor Apache Velocity Kine Stryker Crux G5 Fazer Gladiator GF125 4S Zoom Comet Challenger GF Laser Acquila King V2 CBZ Xtreme Freedom Centra Karizma Adreno Scooty CD DAWN Graptor Star CD Deluxe Supremo Star City Accord Fiesta Tavera Lancer Trucks Camry Laura Wind Innova Superb Pulsar Land Cruiser Prado Octavia Combi CT100 Avenger Platina CRV Endeavour Aveo Lancer Cedia Civic Fusion Chevy SRV Pajero Pushpak RTV Indigo Alto Esteem Armada Maxx Accent Safari Omni Grand Vitara Bolero Scorpio Sonata Sumo Zen Estillo Versa Classic LCV Range Elantra Getz Tuscon MM range CL 500 Xeta Wagon R TL 4x4 Baleno 14 BUSINESS AWARENESS .

BRM 15 .Temple of Learning FMCG Companies HLL Lifebuoy Clinic Range Brooke Bond Pepsodent Kwality Walls P&G Head & Shoulders Rejoice Reckitt Benckiser Henkel Glaxo Smithkline Britannia Cherry Vanish Fa Aquafresh Toothpaste Fifty-Fifty GoodDay Ghee Dabur Hajmola Amla Hair Oil Binaca Lemoneez Marico Industries Ltd. White Crocin Tiger Milkman Milk Chyawanprash Hommade Lal Dantmanjan Surf Excel Lakme Breeze Hamam Ayush Vicks Gillette Lyzol Colin Henko Horlicks Half-Half cake Flavoured milk Hide n Seek Glucose D Real Lal Tail Pudin Hara Vatika Hair Oil Honey Anmol Shampoo Red Toothpaste Shilajit Boost Dairy Whitener Cheese Cheese Spread Bread Marie Butter Mortein Harpic Robin Ponds Rexona Ala Closeup Knorr Whisper Pantene Pro V Tide Detergent Yellow Label Tea Rin Kissan Axe Lux Fair & Lovely Dove Pears Babool Baby Olive Janma Ghuti Toothpaste oil BUSINESS AWARENESS . Parachute Oil of Malabar CocaCola Pepsi Coca-Cola Maaza Pepsi MountainDew Saffola Sil Limca Coke 7-Up Lipton Hair&Care Revive Thums-Up Sprite Slice Tropicana Shanti Amla Kaya Skin Clinics Fanta Georgia Miranda Gatorade Frito Lays Mediker Sweekar Sunfil Mealmaker Silk n Shine Kinley Sunsilk Wheel Annapurna Bru Liril Ariel Pampers Dettol Veet Mr.

Hyundai Getz. Maruti Versa. Santro Xing. Lux. Navratan. Tag Heuer. Aishwarya Rai Titan. Shah Rukh Khan ITC Sunfeast. Pepsi. Reebok. Airtel. GVK Industries. Atlas Cycles. Unicef.Temple of Learning Apparels Companies Raymond Madura Garments Bombay Dyeing Arvind Mills Park Avenue Zapp Van Heusen Vivaldi Excalibur Arrow S Kumar’s Indus League (Future Group) Reid & Taylor Indigo Nation Lee Tommy Hilfiger Tamarind Scullers Urban Yoga Jealous Jeans Urbana Wrangler Newport Ruf & Tuf Flying Machine Parx Be: Peter England Orchard Manzoni Colorplus Louis Philippe Allen Solly SF Jeans BRAND ENDORSERS BPL. Longines. Citizen Eco-Drive Watches. Bombay Dyeing. Coke. William Morris. Sania Mirza HPCL. Clinic Shampoo. Tata Tea. Omega. Lux. IOC. Thums Up. Brylcreem. Pepsi. ICICI. Tata Indicomm. Reid And Taylor. Samsung. Aamir Khan Coke. Hrithik Roshan Diet Pepsi. Sprite. Sahara Parivar. TVS Star City. Hajmola. Hero Honda. Yamaha. Amitabh Bachchan Nerolac. Coke. Nakshatra. Fastrack John Abraham Sunglasses. Boroplus. Pulse Polio Campaign. Hero Honda Karizma. Wrangler. Lotto. Lux.BRM . Mayur Suitings. ITC John Player. Pulse Polio Campaign. Tamil Nadu Industrial Development Corporation (Tidco). Toyota Innova. Emami. Kareena Kapoor Exide Batteries. ‘Save the Girl Child’ Campaign. Kingfisher M S Dhoni Airlines. Virender Sehwag END OF THE CHAPTER 16 BUSINESS AWARENESS . Cadburys Dairy Milk. Tide. Sahara. Boost. Dabur Lal Dantmanjan. Sports Authority of Andhra Pradesh. Dabur. Videocon. Emami. Samsung Mobiles. Pepsi. Eveready. Pepsi.

you will learn concepts w.In this chapter.t.r.: Punchlines of some important brands/companies Chapter 4 Brand/Company Punchlines .

.Powering Projects Bringing energy to life Capitalist tool Caring for you..Com BPL Amway TCS Reid & Taylor Suitings Kinley New India Assurance Co..Temple of Learning PUNCHLINES Punchline ‘.(RCoVL) Deutsche Bank Allahabad Bank IDBI Voltas Air Conditioners Wipro Lord Krishna Bank Merrill Lynch CNN. Mercedes Benz Mahindra Bolero Bharat Heavy Electricals Ltd. for life Change to a positive outlook Club HP accha lagta hai Brand/Company Punjab National Bank Singapore Airlines Tata AIG Insurance Reliance Communication Ventures Ltd..BRM .the name you can bank upon’ A great way to fly A new look at life A new way of life A passion to perform A tradition of trust Aao sochein bada ACs with IQ Applying Thought Banking as you like it Be Bullish Be the First to Know Believe in the best Better Ideas Better Life Beyond the obvious Bond with the best Boond boond mein vishwas Born to Lead Brace Yourself Break Free Brightening Lives.... Ltd.... (BHEL) IOC Forbes Max Healthcare Wagon R Hindustan Petroleum 18 BUSINESS AWARENESS .

...BRM 19 . Truth first Expertise with resposiblity Explore your World Express Yourself Feel the news Fly Emirates For a special journey called life For Managing Tomorrow BSNL Nokia Bluestar Maruti Suzuki ING Vysysa Life Insurance Bajaj Pulsar Splendor + De Beers Samsung Digital Wills Classic Tata Indicom Hyundai Motors Britannia Longines Air Sahara Acer ITC IL & FS Bharat Petroleum Wills Lifestyle NDTV Bayer Discovery Channel Airtel Times Now Emirates Chevrolet Optra Business Today BUSINESS AWARENESS ..Temple of Learning Connecting India Connecting people Cooling Solutions to help your business do better Count on us Creating Life Definitely Male Designed to excel Diamonds are Forever Digitall Inspiration Discover a passion Do more live more Drive your way Eat Healthy.Realising Ideas Energising Lives Enjoy the change Experience. Think Better Elegance is an Attitude Emotionally yours Empowering People Enduring value Energising Capital.

better cars Future of time wear Gain from our perspective Gas and Beyond Generation nayi bharosa wohi Go Fida God’s own country Going beyond expectations Good people to bank with Growth is life Healthcare is in our Genes High performance.com 20 BUSINESS AWARENESS .. Ensuring smiles Insuring your happiness Intelligence Everywhere Intelligent information Invent It’s all about money.BRM . honey OM Kotak Mahindra Opel Citizen Franklin Templeton Investment GAIL Super Splendor Ford Fiesta Kerala Malaysia Airlines Union Bank of India Reliance Industries Wockhardt Accenture ITC Gold Flake UCO Bank Panasonic GE Tata Group The Week Bank of Baroda Compaq Hitachi Bajaj Auto LIC National Insurance Motorola Business Standard Hewlett & Packard IndiaInfoline..Temple of Learning Freedom to Live Fresh thinking.Delivered Honey Dew Smooth Honours your trust Ideas for life Imagination at work Improving the Quality of Life India’s best informed newsweekly India’s International Bank Inspiration Technology Inspire the next Inspiring confidence Insuring lives...

Enduring Values Not just healthcare . Hope.. Freedom. Life Kal par control Leap Ahead Let there be light Let truth prevail Let’s Go Lifeline of Delhi & Mumbai Life’s a journey Life’s Good Live life kingsize Looking forward to tomorrow Made for each other Make everyday exciting Making sense of it all Making tomorrow brighter More car per car More is less Moving forward New Horizons.BRM 21 ..Temple of Learning Its now or never Jiyo Zee Bhar ke Journalism of courage Joy. lifecare Nothing else will do Number one any which way Obsessed with quality since 1895 One Bank many solutions Original European Jeanswear Outperform TVS Apache ZEE Network Indian Express ICICI Prudential Life Insurance Aviva Life Insurance Intel Hindustan Times Times of India Alto MTNL Toyota Corolla LG India Kings Centurion Bank Wills Navy Cut Ford Motors BBC World ONGC Indica V2 Peter England Toyota Indian Airlines Torrent Pharmaceuticales Mahindra Scorpio Business World Skoda Auto Corporation Bank Lee Cooper Honda City ZX BUSINESS AWARENESS .

Temple of Learning

Own the Road Paint your imagination Passion for excellence Powered by intellect, driven by values Powered Dressing Powered Network Profit from it Progression Through Technology Quality and Quantity Assurance Real Formals, Real Easy Reclaim your life Safe Banking with SBI Sar utha ke jiyo HDFC Sense and Sensibility Serving to grow. Growing to serve Simplifly Simply the best Smooth as silk Software powers the Internet Speak Out Spoil yourself Swiss Avant-Garde since 1860 Taking you places The affordable cellular service The complete man The Document Company The easy way to stay in touch The heart of Asia The Indian Multinational

Mitsubishi Lancer Berger Paints Bridgestone Infosys Technologies Van Heusen Cisco CNBC India Audi IBP Park Avenue Tata Safari State Bank of India Standard Life Philips Canara Bank Air Deccan HBO Thai Airways Oracle Outlook Tata Indigo TAG Heuer Qatar Airlines Dolphin Raymond Xerox Trump (mobile card) Cathay Pacific Videocon

22

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

The Josh machine The joy of flying The most friendly airlines The Next Big Thing The Pen the World prefers The people’s paper The power of access The Power of Dreams The Power of Fashion The power of knowledge The sign of excellence The symbol of partnership The taste of good health The taste of India The ultimate driving machine The Unbeatable Accord The Upper Crest The World’s Favourite Airline The World’s Local Bank The World’s News Leader There is no better way to fly Think Different Thinking of you Time is What You Make of It Touching Lives Touching your heart Trusted Family Bank Uber Casuals Undoubtedly Distinguished

Ford Ikon Jet Airways Austrian Airlines Ford Endeavour Reynolds Tehelka FedEx Honda Grasim Suitings Economic Times Omega Chevron Tropicana Amul BMW Honda Accord Louis Phillipe British Airways HSBC CNN Lufthansa Apple Computers Electrolux Swatch Apollo Hospitals Yamaha Dena Bank Scullers Hyundai Sonata Embera

BUSINESS AWARENESS - BRM

23

Temple of Learning

Undress code for man Unputdownable We are about people We Cover you. At every step of life We deliver anything, anywhere We keep you going We make the net work Welcome to the big world What Dreams Drive Where every individual is committed With us you’re sure With you all the way Working for a healthier World Your dreams our commitment Your faithful & friendly financial partner Your Partner For Life You’re our world

Rivolta The Telegraph Liberty ICICI Prudential Life Insurance Gati ICICI Lombard General Insurance Sun Microsystems Maruti Esteem Hyundai Accent Oriental Bank of Commerce SBI Life Insurance Co. Ltd. ICICI Bank Pfizer Birla Sun Life Insurance Syndicate Bank Max New York Life Sri Lankan Airlines

END OF THE CHAPTER

24

BUSINESS AWARENESS - BRM

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: National Readership Survey (2006) Major print media companies in India Major Indian magazines Major Indian newspapers

Chapter 5

Print Media

This has been the story for years now. Radio FM has driven this explosion in reach – from 76 million individuals listening in an average week in 2005 to as many as 119 million individuals in 2006 – a 55% increase. Literacy as measured in the NRS has risen from 69. The study covers 535 publications of which 230 are dailies and 305 are magazines. Radio is one medium that has shown considerable resurgence. almost equaling the number of readers. Its reach has increased from 23% to 27% of the population listening to any station in the average week. One would expect this to boost the market for the press medium. Cinema has.373 house-to-house interviews to measure the media exposure and consumer product penetration in both urban and rural India – and of course the estimated readership of publications. Highlights from NRS 2006 • The reach of the press medium (dailies and magazines combined) has increased from 216 million to 222 million over the last one year. their reach rising as a proportion of all individuals aged 12 years and above – which is the universe defined for NRS – from 24% to 25%. over the last year. 84. The number of readers in rural India (110 million) is now roughly equal to that in urban India (112 million). Magazines have declined in reach from 9% to 8% over the last one year. on the surface. The rate of growth has been marginally lower in urban areas (84. press reach has stabilized in urban India – at 45%.3%) than in rural areas (63.4% to 85. on a much larger population base. declined sharply from 51 million individuals going regularly to the movies (at least once a month) to 39 million. National Readership Study (2006) The National Readership Study 2006 (NRS 2006) in India is the largest survey of its kind in the world.6% to 64. But there has been an increase in urban India (from 41 to 44 minutes daily) and a decrease in rural India (from 36 to 35 minutes daily). Dailies have driven this growth in the press medium. Satellite TV has grown considerably in reach – from an average 207 million individuals watching in an average week in 2005 to as many as 230 million individuals in 2006. Press reach in rural India has also stayed the same at 19% — needless to say. As a proportion however.1% over the last year.BRM • • • • • • • • .Temple of Learning I. with a sample size of 2. further expanding its lead over the number of readers.8%). However.9% to 71. the 26 BUSINESS AWARENESS . The time spent reading has remained the same – at 39 minutes daily on an average per day over the last year.

Mobile phones must now be given their due place as part of media.9% and 1.6% to 10. These include • • • • • • • Ananda Bazar Patrika – a premier Bengali language daily Anandamala – a children’s magazine in Bengali Anadalok – a film magazine published in Bengali Desh – a literary magazine Boier Desh – another literary magazine in Bengali Sanada – Bengali language women’s magazine Sports World – a sports magazine BUSINESS AWARENESS . though only to 9. Reach of this medium – as measured by the proportion of the population accessing value-added-features (VAS) at least once a week – has grown from 1. Major Print Media Companies in India 1. urban India has shown faster growth in internet reach – from 2. • • II. The NRS has the data points to indicate media consumption amongst consumers from all walks of life.) ABP Ltd. the group publishes 9 other publications. As a proportion this means a marginal increase from 9. (ABP LTD.translating to nearly 22 million individuals.Temple of Learning cinema audience seems to have been reversed in urban India – from 23 million regular theatregoers last year to what NRS now estimates at 25 million. It is also worth remembering that. Today along with its flagship newspaper. From 7. If there is one overall conclusion. The complexity of the Indian media market would rival those of Europe if taken as a whole. The group started out as a newspaper by the name of Ananda Bazar Patrika in 1922.2 million users who logged in every week last year. India is like a couple of dozen countries with a total of sixteen official languages and wide disparities in living standards.BRM 27 . these represent 0. ABP was founded by Prafulla Chandra Sarkar who was also the editor. • The Internet as a medium seems to have paused on its growth trajectory. the number has grown.2% of India’s 12 years plus population. However. ANANDA BAZAR PATRIKA LTD.1% last year to 2. socio-culturally speaking.3% to 3.0%.4 million. it is that the press medium must watch emerging media closely.7% . is one of the leading media companies in India.4%. As proportions.

The foundation of the group was laid down by Late Shri Ramnath Goenka. LTD. 14 publication centers and 7 national language dailies. Aveek Sarkar. The Indian Express group started out as a newspaper by the same name in 1932. These include. INDIAN EXPRESS GROUP The Indian Express group is another leading media company owned by the RPG group. BENNETT COLEMAN & CO. 2.BRM . (TIMES GROUP) The company started its operations in Bombay (Mumbai) in 1838 when the first edition of The Times of India was published. The group is a multi-product group and has a number of leading media brands to its name. Some of the major group publications are • • • • • • • • • The Indian Express – a leading national daily The Sunday Express – a weekly English newspaper Loksatta – a Marathi language daily The Financial Express – daily business newspaper Lok Prabha – a weekly Marathi language magazine Jansatta – a Hindi language daily Screen – a film magazine published in Hindi and English Network Magazine – an IT magazine Healthcare Management – a pharmacy magazine 3. • • The Times of India – a leading English language daily The Economic Times – a leading business daily 28 BUSINESS AWARENESS . Bennett Coleman & Co. is one of the leading media house in India. Presently the group owns 35 national editions. Ltd. Today. The present Chairman and Managing Director of the group is Mr. Vivek Goenka.Temple of Learning • • • The Telegraph – an English language daily Sunday – an English language weekly magazine Business World – a weekly business magazine The group jointly owns a 24 hour news channel in collaboration with Star India by the name of ‘Star Ananda’. The present editor-in-chief of the group is Mr.

Today the group has 12 BUSINESS AWARENESS . INDIA TODAY GROUP (LIVING MEDIA PVT.com – The group’s internet portal The present chairperson of the group is Ms. Hindustan Times was launched. HT Media ltd. was founded in 1924 when its first newspaper. today operates with 15 printing facilities across India.com – online Hindi newspaper HT Next – a youth newspaper Kadambini – a monthly Hindi magazine Nandan – a popular children’s magazine published in Hindi and English The present Chairman of HT Media Ltd. Vir Sanghvi is the editor-in-chief. Mr. One of the largest Indian media company. A flagship company of the KK Birla group.) India Today Group is the largest media house in India. K K Birla. Vineet Jain is the Managing Director of the group.BRM 29 . 5. Mr.com – online newspaper of the group Hindustan – a leading Hindi daily Hindustandainik.in. LTD. who has held the position of editor. is Mr. Indu Jain. Aroon Purie.Temple of Learning • • • • • • • • NavBharat Times – a leading Hindi language daily Maharashtra Times – a leading Marathi daily Femina – a women’s magazine published in English Filmfare – a film magazine Planet M – a leading music store Times Music – The group’s music label Radio Mirchi – The group’s radio station Indiatimes. HT Media Ltd. HT MEDIA LTD. The group was founded in 1975 by Mr.chief for the last three decades. 4. Some major brands owned by the company are: • • • • • • • Hindustan Times – a leading English daily Hindustantimes.

These include: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • India Today – a weekly magazine published in Hindi and English Money Today – a monthly financial magazine Business Today – a fortnightly business magazine Men’s Health – a monthly health magazine for men Design Today – a monthly interior design magazine Good Housekeeping – a monthly magazine Travel Plus – a monthly travel magazine Cosmopolitan – a monthly women’s magazine Reader’s Digest – a monthly magazine Golf Digest India – a monthly golf magazine Harvard Business Review – a Harvard Business School management journal Time – Indian issue of the magazine Fortune – Indian issue of the magazine Chartered Accountant – a monthly journal on Chartered Accountancy Today – a daily newspaper Aaj Tak. Today. a book publishing house and India’s only book club in its bouquet. the group’s flagship newspaper is printed from 12 centers. 4 TV channels. a newspaper. Tez – 24 hour Hindi news channels Headlines Today – 24 hour English news channel Thompson Press – The group’s publishing label Music Today – The group’s music label 6.BRM . a music label. Some of the other group publications include: • • Hindu Business Line – a business daily The Sportstar – a weekly sports magazine 30 BUSINESS AWARENESS . Delhi Aaj Tak.Temple of Learning magazines. The newspaper became a daily in 1889. HINDU GROUP The Hindu group started its operations as a weekly newspaper by the same name in 1878.

31 . Living Media Hindu Group Express Publications Living Media Living Media Berkshire Hathaway HT Media Ltd. N. III.BRM Publishing House Spectrum Magazines Ananda Bazar Patrika Malayala Manorama Living Media Living Media Living Media Jassubhai Digital Media Sameeksha Trust Bennett Coleman & Co. Major Indian Magazines Magazine A&M Business World The Week Business Today Computers Today Cosmopolitan Digit Economic & Political Weekly Femina Filmfare Fortune (Indian Edition) Frontline Gentleman Good Housekeeping India Today Intelligent Investor Kadambini Nandan BUSINESS AWARENESS . Ram.Temple of Learning • • • • • Frontline – fortnightly features magazine Survey of the Indian Industry – an annual review on Indian industries Survey of Indian Agriculture – an annual review on Indian agriculture Survey of the Environment – an annual review of the environment Indian Cricket – an annual record book on cricket The present group editor-in-chief is Mr. HT Media Ltd. Bennett Coleman & Co.

CMYK Printech Ananda Bazar Patrika Hindu Group Bennett Coleman & Co. RPG promoted Indian Express Group Bennett Coleman & Co.Temple of Learning Outlook Reader’s Digest (Indian Edition) The Sportstar Teens Today Yojana Rajan Raheja group Living Media Hindu Group Living Media Ministry of I&B IV. RPG promoted Indian Express Group Hindu Group K K Birla promoted HT Media Ltd. Tribune Trust END OF THE CHAPTER 32 BUSINESS AWARENESS . Bennett Coleman & Co.BRM . Major Indian Newspapers Newspaper Asian Age Business Standard Financial Express Hindu Business Line Hindustan Times Indian Express Navbharat Times Pioneer Telegraph The Hindu The Economic Times The Times of India Tribune Publishing House Asian Age Holdings Business Standard Ltd.

you will learn concepts w.t.In this chapter.r.: Major Indian production houses Major internet companies Major television companies Major radio stations Chapter 6 Electronic Media .

Dharma Productions Dharma Productions is a film production company founded by Late Yash Johar in 1976. Present Management With the release of Kuchh Kuchh Hota Hai in 1998. Headquarter Balaji Telefilms is based in Mumbai. Major Productions Some other films produced by the company include: • • • • • • • • Muqaddar Ka Faisla (1987) Agneepath (1990) Gumrah (1993) Kuch Kuch Hota Hai (1998) Kabhi Khushi Kabhi Gham (2001) Kal Ho Naa Ho (2003) Kaal (2005) Kabhi Alvida Naa Kehna (2006) 2. The first film to be produced by the company was Dostana in 1980. The production house is mainly into producing television serials.BRM . Yash Johar’s son Karan Johar made his directorial debut. 34 BUSINESS AWARENESS . Balaji Telefilms Balaji Telefilms is one of the leading production houses of India. It is run by the Kapoor family. with Jeetendra as its Chairman. Headquarter Dharma Productions is based in Mumbai. Major Indian Production Houses 1.Temple of Learning I. Presently he is the Managing Director and his mother Hiroo Johar is the Chairperson of the company. Present Management Ms. Shobha Kapoor is the Managing Director and CEO of the company while her daughter Ekta Kapoor is the Creative Head of the company.

Today. Ronnie Screwvala is the CEO of UTV. In 2005. Adlabs was founded by Manmohan Shetty in 1978 along with Vasanji Mamania as a small film processing unit catering to ad films. UTV Communication (USA) LLC UTV Communication (UK) Ltd. Anil Ambani owned Reliance-Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG) became a majority stakeholder (51%) in Adlabs. the firm entered mainstream cinema processing. Present Management Mr.BRM 35 . with two IMAX theaters and 13 cinemas till date. Recently.Temple of Learning Major Productions Some of the major serials produced by Balaji Telefilms are: • • • • • • Kahaani Ghar Ghar Kii Kahiin To Hoga Karam Apnaa Apnaa Kasamh Se Kasautii Zindagi Kay Kyunki Saas Bhi Kabhi Bahu Thi 3. Headquarter UTV is headquartered at Mumbai. US and UK. United Television (UTV) United Television is a leading media and entertainment company of India with offices in South East Asia. The company was established 16 years ago by Ronnie Screwvala. Adlabs Adlabs is the largest entertainment company in India. BUSINESS AWARENESS . UTV is into producing content for television. In 1989. 4. The company has 4 subsidiaries: • • • • United Entertainment Solutions Ltd. Adlabs cinema is also one of the largest motion picture exhibitors in India. the company processes more them 60 percent of all Hindi films produced in India. UTV Communication (Mauritius) Ltd. Adlabs has also entered into television content creation by becoming a majority stakeholder in Siddhartha Basu’s Synergy Communication. motion pictures and broadcasting.

Yash Raj films became the first Indian production company to create a Corporate Structure. Subroto Roy is the Chairman of the Sahara One Media and Entertainment Ltd. Sahara One Motion pictures is one of India’s largest movie production houses in the business of producing. 5. Headquarter Yash Raj films is based in Mumbai. It operates two television channels “Sahara One” a general entertainment channel and “Filmy” a Hindi movie channel. In 2004. VCD’s and videos under the label “Yash Raj Films Home Entertainment”. Present Management Mr. Present Management The present Chairman of the company is Yash Chopra. Headquarter Sahara One Media and Entertainment Ltd. Yash Raj Films Yash Raj Films is a multi–product company set up by Yash Chopra in 1970. the company is also in the business of distributing films. Recently it has started a new state-of-the-art studio at Mumbai. 36 BUSINESS AWARENESS . an International film magazine Hollywood Reporter. 6. rated Yash Raj Films as the 27th Biggest Film Distribution House in the World and the largest production company as in 2006. Pooja Shetty is the whole-time Director of the company.BRM . Apart from producing motion pictures in Hindi language. marketing.Temple of Learning Headquarter Adlabs is headquartered at Mumbai. Present Management Mr. In 2001. It has also launched a music label by the name “Yash Raj Music” and also produces DVD’s. Sahara One Media and Entertainment Ltd (SOMEL) Sahara One Media and Entertainment Limited (SOMEL) is the media company of the Sahara India Parivar. Manmohan Shetty is the Chairman and Managing Director of the company and his daughter Ms. and distributing motion pictures in Hindi and other Indian regional languages. is headquartered at Mumbai.

The total initial investment raised for the new company was US $1.BRM 37 . two Ph. 1998. The company has its office in Menlo Park. The website was initially named ‘Jerry and David’s guide to the world wide web’. Geocities – a web hosting service. Adwords. Gmail. Schmidt – CEO Sergey Brin – President. Headquarter The present headquarter of Yahoo! Inc is at Sunnyvale.D.D. students of electrical engineering at Stanford University. Jot Spot. 2.Ask Yahoo!. students at Stanford University. The search engine was initially nicknamed “Baer Rub”. Google Earth. but eventually got the name ‘Yahoo! – Yet another hierarchical officious oracle’. Google was started by Sergey Brin and Larry Page as a research project of the two Ph. California. Yahoo! Inc Yahoo! Inc was founded by David Filo and Jerry Yang. Blogs. Google Maps and You Tube. My Yahoo – personalized homepage for users. Google Calendar. Major Internet Companies 1. Headquarter The head office of Google inc. California. BUSINESS AWARENESS . Google Notebook.Temple of Learning II. Orkut. Present Management Eric C. California. Google Docs and Spreadsheets. Technology Larry Page – President. in February 1994. google Groups. USA Present Management Terry Semel – Chairman and CEO Jerry Yang – Chief Yahoo David Filo – Chief Yahoo Products and Services offered The major product/service offering of Yahoo include .com was registered on September 7. one of the founders of Sun Microsystems. The domain name google. “The Googleplex” is situated at Mountain View. Google Talk. Picassa-Web albums. California. Google Inc. Flickr – a public photo album for users. Products Products and Services offered The major product offerings of Google include the Google Search Engine. including a cheque of $ 1 million from Andy Bechtolscheim.1 million.

Yahoo Mail. CEO and President Products and Services Offered Amazon. The online auction site.com began as an online bookstore. Some of the items sold on the website include Apparel and Accessories. 4. The company was founded by Jeff Bezos in 1994.com went live on April 14.com Inc is an American e-commerce company.com offers services for access to its catalogue as well as for integration with retailers. The first item sold by the website was a broken laser pointer for which Omidyar earned $13. Yahoo Gallery.com) and other engines for specific search types. eBay Inc is headquartered at San Jose.com Inc Amazon. A9. CD’s. computer software. and food. eBay was founded in San Jose. Amazon. videogames. electronics. Yahoo Messages.83. Yahoo Groups. 2004. Yahoo Education. Camera and Optics. 3. Yahoo Games. apparels. California on September 3. Headquarter The company. Washington. Amazon. 38 BUSINESS AWARENESS . eBay Inc. Yahoo Search and Yahoo Video.BRM .social networking domain for users. Yahoo Finance. supplemented by Alexa (a subsidiary of Amazon. Cars and Bikes etc. Headquarter The company is presently headquartered at Seattle.com provides search engine services to the website. but it soon diversified into other product areas which includes DVD’s. The name of the service was changed from auction web to eBay in September 1997. Present Management Pierre Omidyar – Chairman Meg Whitman – CEO and President Services Offered eBay is an online auction portal having a varied range of products for sale on the portal. Its results derive from Windows Live Search. California. USA Present Management Jeff Bezos – Chairman. Yahoo Greetings.Temple of Learning Yahoo 360° . Books and Magazine. A9. 1995 by computer programmer Pierre Omidyar as auction web. It also facilitates integration with retailers like target and Marks and Spencer. furniture.

Its first international office was opened in Japan on November 1. III. Windows operating system MS Office. Developer Tools. 1978. New Mexico. 1975. The company started its operations from Albuquerque.Temple of Learning 5. Microsoft Corporation Inc. Bill Gates and Paul Allen on November 29. 1976. Headquarters Microsoft Inc. Xbox and MSN. 1981 to become an incorporated business in the state of Washington. Major Radio Stations Station Radio City Owner Star Group BUSINESS AWARENESS .BRM 39 . is headquartered at Redmond. The name became a registered trademark on November 26. Major Television Channels Company NDTV Sony Entertainment Television Star Group Synergy Communication TV Eighteen TV Today Group UTV Zee Network Owner Prannoy Roy Kunal Dasgupta (CEO) Peter Mukherjea (CEO) Sidharth Basu Raghav Behl Living Media Ronnie Screwvala (CEO) Subhash Chandra IV. USA Present Management Bill Gates – Co-founder and Executive Chairman Steve Ballmer – CEO Ray Ozzie – Chief software Architect Products and Services offered Some of the major product/service offerings of Microsoft include Ultra Mobile PC. Windows Series System. Washington. Microsoft Corporation was founded by two students from Harvard University. The company underwent a restructuring on June 25.

Mid-Day Adlabs Value Labs. Malaysian media group – Astro & NDTV Rajasthan Patrika HT .Temple of Learning Radio Mirchi Radio One Big FM Red FM Radio Tadka (95 FM) Fever 104 FM Bennett Coleman & Co.BRM .Virgin Group END OF THE CHAPTER 40 BUSINESS AWARENESS .

t.: Navratna companies Other Public Sector companies Chapter 7 Public Sector Companies . you will learn concepts w.In this chapter.r.

000 crore.Temple of Learning PUBLIC SECTOR COMPANY A public company is one in which 51 per cent or more stake is owned by the government. It was established more than 40 years ago in 1962. transportation systems and industrial systems. A Navratna company enjoys greater financial autonomy than other public sector units. BHEL manufactures over 180 products under 30 major product groups and caters to core sectors of the Indian Economy viz. and transmission and transportation sectors. transportation. In case of equity acquisitions in a joint venture company. Headquarter Bharat Heavy Electrical Ltd. a Navratna company can take an independent decision for investments up to Rs. 1. But the investment is subject to the condition that the total investment in all such joint ventures is below 30% of the net worth of the Navratna Company. industrial production. The Mini-Ratna designation applies to PSU’s that have made profits continuously for the last 3 years or have earned a net profit of Rs. 1. BHEL has acquired certifications to quality management systems (ISO 9001). K. It also provides products for non-conventional energy sources and R & D products. Telecommunication & Renewable energy. environment management systems (ISO 14001) and Occupational Health and Safety Management Systems (OHSMS) 18001). Puri is the present Chairman and Managing Director (CMD) of BHEL. The company offers services in Power Generation Systems. power generation & transmission. (BHEL) is headquartered at New Delhi. in the energy – related/ infrastructure sector today. A. At present there are 9 Navratna companies as IPCL & VSNL have been privatized by the government. Products and Services Offered BHEL offers a wide range of products for power sector. Public sector companies can be broadly classified into : I. In addition to the Navratna companies. 30 crores or more in three years.Ratna. the government of India has created another category called Mini . Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) BHEL is the largest engineering and manufacturing enterprise in India. 42 BUSINESS AWARENESS . Present Management Mr. The Board of Directors of those companies can approve all decisions relating to capital expenditure and no separate clearance is required from the government. transmission systems. Navratna Companies The Government of India had in 1997 identified 11 public sector undertakings as Navratna companies or crown jewels.BRM .

In 1979. It is also one of the Fortune 500 companies of the world. chemical companies. fertilizer companies and shipping companies • Aviation fuel and Lubricants • Products and services for retail customers which it markets through Club HP outlets BUSINESS AWARENESS . Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) The Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) was established on the 28th of February. HPCL is the second largest oil company in India and is one of the largest PSU companies in terms of revenue. The company was set up to take over the management. was taken over by the government and was subsequently merged with HPCL in 1978. Services Offered Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) provides fixed line telephone services. In 1976. cellular services – both GSM & WLL and internet services through both Dial -Up & Digital Subscriber Loop (DSL).Temple of Learning 2. Lal is the present Chairman and MD. industrial consumption and exports • Bulk fuels & specialties for industrial consumers like power plants. It is a public limited company largely owned by the Government of India (GOI). 1986. Headquarters Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) is headquartered at Mumbai. P. Caltex Oil Refinery India Ltd. Today. Sinha is the Chairman of MTNL and Ms. S. Kosan Gas Company was taken over and merged with HPCL and a single entity HPCL came into existence. Mahesh B. control and operation of Delhi Telephone District and Mumbai Telephone District. ranked at 378th position. Present Management Mr. Present Management Mr. R. Headquarters Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) is headquartered at Mumbai. Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) HPCL came into existence in 1974 after the takeover and merger of the erstwhile Esso and Lube India undertaking by the government. 3.BRM 43 . Products and Services Offered The product/service offerings by the company include • Refined oil for industrial use and export • LPG for domestic consumption offered through its subsidiary HP gas • Lubricants for domestic consumption. Anita Soni is the CFO of MTNL.

1984.BRM . BPCL is one of the Fortune 500 companies of the world currently ranked at 368th position. India’s principal gas transmission and Marketing Company.at petrol pumps. industrial services and e-business facilities for commercial units. • Fuels and solvents. Bharat Petroleum has restructured into a corporate centre. The company entered into LPG business in February 1991. smart fleet card and ‘Pure for Sure’ 5. It was on 1st August.Temple of Learning 4. It began city gas distribution in July 1995. is headquartered at New Delhi. Ashok Sinha is the present Chairman and MD of BPCL. (Erstwhile Gas Authority of India Ltd. 2002. 44 BUSINESS AWARENESS . Headquarter GAIL (India) Ltd. Present Management Mr. Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) was founded in 1976 by the Government of India.). when it acquired the Burma Shell group of companies. petro – card. was established by the government of India on August 16. • Retail services . GAIL began its distribution operations in July 1995. industrial consumption and exports. U D Choubey is the present Chairman and Managing Director of GAIL (India) Ltd. GAIL (India) Limited GAIL (India) ltd. that the company was renamed Bharat Petroleum Corporation Limited. It was renamed GAIL (India) Limited on November 22. 1977. GAIL commissioned its petrochemicals plant in March 1999. speed fuels. • Aviation fuel and lubricants. Products and Services Offered The product/service offerings of the company include • Refined oil for industry and export • LPG for domestic consumption offered through its subsidiary Bharat Gas • Lubricants for domestic consumption. Headquarters Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) is headquartered at Mumbai. in & out shares. Present Management Mr. It began city gas distribution in Delhi in 1997 by setting up the first CNG station. BPCL was also the first refinery to process newly found indigenous crude in the country (at Bombay High. Strategic Business Units (SBU’s) and shared services and entities. Today.).

In 1967. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) In 1955. In 1995. in 2000 became the first Indian company to achieve the turnover of Rs. Xtrapower products for customers and ‘Swagat’ highway flagship retail outlets. Headquarter Indian Oil Corporation Limited (IOCL) is headquartered at New Delhi. • Retail services . In 1982. • LPG for domestic consumption offered by its subsidiary Indane Gas. (CPCL) and Bongaigaon Refinery and Petrochemicals Ltd. industrial consumption and export. Lanka IOC Pvt. the Government of India decided to develop oil and natural gas resources in various areas of the country.000 crore. Panipat Refinery was commissioned in 1998. 7. It is ranked at the 153rd position in the world. GAIL (India) Ltd. In 2004. In 1969. Chennai Petroleum Corporation Ltd. (LIOC) was launched in Sri Lanka. It offers petrochemical products.00. 1.at petrol pumps.BRM 45 . Petronet LNG. Mathura Refinery started operations and Mathura – Jalandhar Pipeline was set up. In 2003. city gas distribution and CNG distribution. Indian Oil started sale of regasified LNG. IOCL. • Auto gas – company’s LPG variant which has been launched in selected markets in India. telecom services. IOCL is the top ranked Indian company in the Fortune 500 list. In 1997 the company entered into LNG business through a JV company. Kandla – Bhatinda Pipeline started operations and IOCL launched Indane Home Shoppe. It is also into exploration and production of gas and holds participatory interest in 12 exploration blocks in the country. In 1965. • Lubricants for domestic consumption. and Indian Refineries Ltd. • Aviation fuel and lubricants. Ltd. Liquefied Natural Gas (LNG) and power. In 2001. an Oil and Natural Gas Directorate was set up. the company undertook the marketing of Madras Refinery Products. (BRPL) were acquired by the company. Haldia Barauni Pipeline was commissioned.Temple of Learning Product and Services Offered Apart from marketing of gas. Sarthak Behuria is the present chairman and MD of IOCL. In April 1956. Indian Oil Corporation Limited (IOCL) Indian Oil Corporation Limited was founded in 1964 through a merger of Indian Oil Company Ltd. With this objective. Products and Services Offered The product/service offerings of the company include: • Refined oil for industrial use and export purposes. Gujarat Refinery was inaugurated. ‘Servo’ the first indigenous lubricant was launched in 1972. Present Management Mr. has presence in various other product areas. 6. the government BUSINESS AWARENESS .

ONGC has carried out its activities in various parts of the country and also started its overseas operations. In 1999 ONGC. ONGC was re-organised as a limited company under the Company Act of 1956. In 2002 ONGC purchased Mangalore Refinery Pvt. but was still under the direct control of the government.Temple of Learning adopted the industrial policy resolution under which the mineral oil industry was placed in the category of schedule ‘A’ industries. It is the only service provider in the country. 2000. Products and Services offered ONGC’s diverse activities are handled through the holding company ONGC India and its two subsidiaries ONGC Videsh Limited (OVL) and Mangalore Refinery Pvt. (MRPL) from AV Birla group. ONGC Videsh Llimited (OVL). Headquarters BSNL is headquartered in New Delhi Present Management Mr. the commission was converted into a statutory body by an Act of the Indian parliament and ONGC was formed. Since its formation. 46 BUSINESS AWARENESS . Ltd. making focused efforts and planned institutes to bridge the rural-urban digital divide. In October 1959. It also entered the global market in 2003 through its subsidiary ONGC Videsh Limited (OVL). The company’s subsidiary MRPL produces refined petroleum and by-products used by industrial units and for export purposes. In 1991 the liberalisation policy of the government sought to deregulate and deliver its core sectors which included petroleum sector. Headquarter ONGC is headquartered in Dehradun. Sinha is the present Chairman and Managing Director of the company. BSNL is the largest fixed line service provider in the country having operations across India except Mumbai and Delhi. IDC and GAIL agreed to have a cross holding on each other’s equity.K. R S Sharma is the Chairman and Managing Director of the company. the directorate was raised to the state of Commission with enhanced power.BRM . Present Management Mr. the company’s overseas arm is engaged is exploration and production activities outside the territorial boundaries of the country. A. ONGC India offers a diversified range of petroleum by-products used mainly for industrial purpose. Ltd (MRPL). Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) Bharat Sanchar Nigam Ltd was formed in October. It is the world’s 7th largest telecommunication company providing comprehensive range of telecom services in India. 8. In 1994. The company went offshore in early 70’s when it discovered an oil field at Bombay High. In August 1956. Sakhlin (Russia) and Sudan and earned its first revenue from the hydrocarbon business in Vietnam. The company has also made investments in Vietnam.

• Iron plates.N) services 9. SAIL produces iron and steel at 5 steel plants located at Bhilai. These include: • Hot and cold .rolled sheets and coils • Galvanised sheets. Bokaro. Headquarter SAIL is headquartered in New Delhi Present Management Mr. • Stainless steel and other steel alloys. automobile companies. Other Important Public Sector Undertaking’s (PSU’s) 1. power companies.Temple of Learning Products/Services Offered BSNL offers a wide range of service to its customers. engineering companies. Durgapur. transporting over six billion of passengers and freight worth INR 750 million annually. engineering companies.BRM 47 . SAIL is a fully integrated iron and steel maker. defense industries and importers from other countries. SAIL featured in 2005 list of Forbes Global 2000 ranked at 764th position. Railways were BUSINESS AWARENESS . II. both GSM and CDMA services • Internet service. Indian Railways Indian Railway is owned by the GOI. The company clientele include construction companies. It is one of the largest and busiest rail networks in the world. both Dial-up and Broadband • Message carrier services • VSAT and VOIP services • Intelligent Network (I. S K Roongta is the present Chairman of the company Products offered A broad range of steel products is offered by the company. bars and rods. Ranked amongst the top ten public sector companies in India in terms of turnover. Steel Authority of India Limited (SAIL) Steel Authority of India Limited is the leading steel-making company in India. Rourkela and Asansol (West Bengal). • Electrical sheets and structures. • Railway product. railways industry. These include: • Fixed line telephony service • Mobile service.

It owns six production units each headed by General Manager who reports to the Railways Board. Railway Zones For administrative purposes. operational on broad metre gauge and narrow metre gauge (The Calcutta Metro is also owned and operated by Indian Railways).140 km. West Bengal ii) Diesel Locomotive factory at Varanasi. Punjab. Indian Railway in 1951. Indian Railway also carries out its own production services. making it one of the largest rail networks in the world.Temple of Learning introduced in India in 1853 when the first railway line between Bombay and Thane became operational. 48 BUSINESS AWARENESS . there were forty-two rail systems in the country. vi) Diesel modernization works at Patiala. Punjab v) Rail wheel factory at Yelahanka (near Bangalore) Karnataka. Uttar Pradesh iii) Integral coach factory at Perambur.BRM . both the long distance and suburban rail systems in India are operated by the Indian Railways. Presently. By the year 1947. Tamil Nadu. All the units were nationalised into a single unit. iv) Rail coach factory at Kapurthala. The Indian rail network is spread over a distance of 63. Indian railways are divided into sixteen functional zones These are: Zone Northern Railway North Eastern Railway Eastern Railway South Eastern Railway South Eastern Railway South Central Railway Southern Railway Central Railway Western Railway South Western Railway North Western Railway West Central Railway North Central Railway South East Control Railway East Coast Railway East Control Railway Headquarter Delhi Gorakhpur Maligaon Kolkata Kolkata Secunderabad Chennai Mumbai Mumbai Hubli Jaipur Jabalpur Allahabad Bilaspur Bhubaneswar Hajipur Railway Production Units In addition to its operation function. These production units are: i) Chittaranjan Locomotive Works at Chittaranjan.

Tata. the airline was renamed as Air India Limited. • Samjhauta Express and Thar express are two trains run by Indian Railway that connect India and Pakistan. J. V. 2. Air-India International was registered on March 8. a subsidiary of Tata Sons Ltd by J. 1948 and inaugurated its international service on June 8. • ‘Lifeline Express’ is a hospital on wheels providing healthcare facilities to people in rural areas. • ‘Kharagpur’ railway station has the largest railway platform in the World while ‘ib’ is the shortest name for a station. The airline operates its flight on all major international air routes and on some important domestic air routes. Airbus 300’s and Boeing 777’s.P. Present Management Presently. Mr. Headquarter The company is headquartered at Mumbai. Lalu Prasad Yadav is the Union Railway Minister of the Government of India. Nilgiri Mountain Railway and Chatrapati Shivaji Terminus (railway station in Mumbai) are all world heritage sites accredited by UNESCO. 1948 with a weekly flight between Mumbai and London. The airline at present covers 42 destinations . In 1946. The economic liberalisation of 1991 ended the Indian airlines’ dominance in India’s domestic air transport industry. The word ‘International’ was dropped by the company in 1962. The airline was set up under the Air Corporations Act.29 international air routes and 13 domestic air routes. Batra is the present Managing Director of Indian Railways. but in December.D. Mr. government of India purchased a majority stake in Tata Airlines and the company was renamed Air-India International.BRM 49 . Airbus 310’s. Air India Air India was originally founded as Tata Airlines in 1932. Indian (formerly Indian Airlines) Indian is Government of India owned domestic airline and is directly under the control of the Ministry of Civil Aviation. 1953. Indian Railway also enjoys the distinction of being the world’s largest employer with more than 16 million employees. In 1994. It was formed with the merger of eight domestic airlines after the government passed legislation to nationalise the entire airline industry.Temple of Learning Notable Achievement of Indian Railways Some of the notable achievements of Indian railways are: • The Darjeeling Himalayan Railways. The company was formerly known as Indian Airlines.R. Air India has recently started with “Air India Express”. the low cost variant of Air India. Thulasidas is the present Chairman of Air India. Present Management Mr. Fleet and Network At present Air India has 37 aircrafts which include Boeing 747’s. 2005 the BUSINESS AWARENESS . 3.

The kingdom of Mysore however. Baweja is the present Chairman of HAL. British government bought out the stake of Walchand Hirachand and some other promoters. jet engines. The buyout helped the Britishers greatly during the second world war. Viswapati Trivedi is the present Chairman and Managing Director of the company. Products Offered Hindustan Aeronautics Limited is currently involved in the design. The airline operates its flights on all major domestic routes and some international air routes in neighbouring countries. did not sell its stake in the company. backed by the Kingdom of Mysore to produce aircrafts in the country. Praful Patel is the Union Minister for Civil Aviation. Indian is the second largest domestic airline after Jet Airways.58 on domestic route and 18 on international air route. Present Management Mr. The airline at present covers 76 destinations . In 1942. 4. helicopters. This is the first public – private partnership in the area of defence avionics (aviation communication). Ashok K. Mr. The company acquired its present name in 1964.BRM . END OF THE CHAPTER 50 BUSINESS AWARENESS . Headquarters HAL is headquartered at Bangalore. Airbus 320’s. Present Management Mr. communication and navigation equipment. Thus. At present. It was established as Hindustan Aircraft in 1940 by Walchand Hirachand. The first military aircraft constructed in South Asia was built by HAL. and their components and spares parts. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is a major aerospace company under the Ministry of Defence. fabrication and assembly of aircrafts. Karnataka. In 2006.Temple of Learning company was renamed Indian as a part of the branding strategy of government. Indian. HAL has collaboration with Indian Space Research Organization (ISRO) to produce aerospace equipment for the latter. Airbus. the company entered into a joint venture with Samtel for developing and manufacturing Avionics Display system. together with its subsidiary Alliance Air has a fleet of 70 aircraft which include Airbus 319’s. Fleet and Network At present. Headquarter The company is headquartered at New Delhi. Boeing 737’s and ATR-42’s. Alliance Air is a fully owned subsidiary of Indian. the company was nationalized in 1944.

r.In this chapter.t.: Major business sectors Leading private companies Major business groups Chapter 8 Private Sector Companies . you will learn concepts w.

the demand for commercial vehicles has been on a rise. because the demand is driven by a number of factors such as growth industrial and agricultural production. The commercial vehicle industry has a cyclical nature of demand. Since 2001 – 02. Escorts. a) Market for Two Wheelers The present market for two wheelers has witnessed rapid growth since the past four years. growing replacement demand. Hero Honda Motors Limited is the single largest two wheeler manufacturer in the world. Ashok Leyland.000.000. Automobile Industry The automobile industry in India can be mainly classified on the basis of: i) Market for Commercial Vehicles ii) Market for Private Vehicles i) Market for Commercial Vehicles The market for commercial vehicles is an important industrial sector and is responsible for transportation of more than 60 percent of the total freight handled in the country. change in freight prices. ii) Market for Private Vehicles The market for private Vehicles can be further classified on two basis. The total sales of two wheelers in India stood at 5. The rapid growth in the past two years is attributable to a rise in household/consumers income.309. road uses for freight movement. The first motorcycle ‘CD 100’ was produced in 1985. Hero Honda Motors Limited Hero Honda Motors Limited started as a joint venture between Hero group and the Honda Motor Company of Japan in 1984. In 2000. increase in volumes of freight movement. Presently. The overall sales of two wheelers are expected to reach 11. company’s brand ‘Splendor” was declared world’s number one largest selling single two wheeler model. In the year 1996. The major players in the market are Mahindra and Mahindra.000 units in 2003 – 04.000 units in 2009–10.BRM . Key Players in the Market 1. Hero Honda became the first company to serve the armed forces with its 100cc Motorcycles. As transportation is involved in every sector of the economy. easy availability of finance. fuel prices and government policies.Temple of Learning I. The expected surge in rural demand will play a key role in steering the total demand for two wheelers.000 units in 2005 – 06. The growth is expected to contrive due to a rise in the industrial production and supportive government policies. In 2003. the performance of the commercial vehicle market reflects the overall performance of the economy. This has grown to 6. introduction of new models and an increasingly aggressive outlook of the key players. Tata and Hindustan Motors. the total number of commercial vehicles grew by 20% and stood at 4025 thousand units. 52 BUSINESS AWARENESS .

At present. lower EMI’s owing to longer tenure and an improved distribution network will drive the growth in passenger cars and utility vehicles. Bajaj Avenger. The domestic sales are expected to grow annually at 12 per cent from 1. Maharashtra. the company tied up with Kawasaki Industries of Japan for technological collaboration and launched Kawasaki Bajaj KB 100 motorcycles. Achiever and CBZ Xtreme. Kawasaki Bajaj Caliber and Kawasaki Bajaj Eliminator. Present Management Mr.87 million in 2004 –10. Brij Mohan Lal Munjal is the present Chairman of the company while Mr. Bajaj Discover. US and Asia. Super Splendor. It became a public limited company in 1960. ambitious expansion plans by the major players of the sector and entry of foreign car manufacturer in the domestic market. Under his leadership. Passion Plus. Bajaj Pulsar. Present Management Mr.BRM 53 . b) Market for Four Wheelers The four wheelers market in India is at present experiencing a boom owing to high domestic demand. Pawan Munjal is the Managing Director of Hero Honda Group. Splendor. Bajaj Auto obtained license from Government of India to manufacture two and three wheelers. It started with the sales of imported two and three wheelers in 1948. increasing exports. CD100 SS. Healthy growth in the disposable incomes of consumers. Rahul Bajaj took charge of the business in 1965. Passion. Glamour. CD Down. 2. Rahul Bajaj is the present Chairman and Mr.Temple of Learning Headquarter Hero Honda Motors Limited is headquartered at Gurgaon. The export of four wheels from India is also growing at an increasing rate and is expected to grow by 21 percent per annum in the next BUSINESS AWARENESS . Haryana. Bajaj Auto Bajaj Auto started its business as M/s Bachraj Trading Corporation Limited in 1945 by Jamnalal Bajaj. Latin America. Headquarter Bajaj Auto is headquartered at Pune. Bajaj is a well known brand in Europe. CD Deluxe. Products Offered The product range offered by the company includes Bajaj CT100. Madhur Bajaj is the Vice Chairman of the Bajaj Group.06 million vehicles 2004 – 05 to nearly 1. Bajaj Wind. Bajaj Auto is ranked as world’s fourth largest two and three wheelers manufacturer. In 1959. Products Offered The product range offered by the company includes Karizma.

Maruti Suzuki is the largest car manufacturer in India. Maruti Alto and Tata Indica topping the list. Also in the same year it became the first car company in India to launch a call centre. 54 BUSINESS AWARENESS . It achieved a significant milestone by rolling out the fastest 200.2 percent and became the major stakeholder. The year 2005 had been a significant year for the company.000th export car. 1982. Maruti Suzuki Maruti Suzuki was established as Maruti Udyog Limited (MUL) in Feb 1981 through an Act of Parliament to meet the growing demand for a personal mode of transport. Haryana. The company exports to over 60 countries globally and has recently ventured into the UK market. Jagdish Khattar is the Managing Director of Maruti Suzuki.BRM . jointly with Delhi Government to promote safe driving habits among people. In 2002. Shinzo Nakanishi is the chairman and Mr. Present Management Mr. The global export from India is dominated by the small car segment with Hyundai Santro Xing. Brands Offered The brands offered by Maruti are • Maruti 800 • Alto • Versa • Wagon R • Baleno • • • • • Omni Gypsy Zen Estilo Esteem Swift Headquarter The company’s registered and corporate office is located at New Delhi and the workshop is located in Gurgaon.Temple of Learning four years. Suzuki Motors Corporation increased its stake in Maruti to 54. Key Players in the Market 1. South Korea. Hyundai Motor India Limited (HMIL) Hyundai Motor India Limited is a wholly owned subsidiary of Hyundai Motor Company. The company started its operation in India in 1998 – 99. 2. As a part of the company’s corporate social responsibility (CSR). The Institute of Driving Training and Research (IDTR) was started in 2000. At present Hyundai Motors India limited is the second largest car manufacturer in India. Suzuki Motor Company (now Suzuki Motor Corporation of Japan) was chosen from seven prospective partners worldwide and a joint venture agreement was signed between Government of India and Suzuki in October.

The ITeS – BPO industry has grown by about 54 per cent with exports earnings of US $3. India has built up valuable brand equity in the global markets for its IT enabled Services (ITES). In 1999. In the year 1992. Brand Offered The brands offered by Hyundai India are: • Santro Xing • Accent • Elantra • Tucson • Getz • Verna • Embera Headquarter The company’s headquarters are located at New Delhi Present Management Mr. The annual growth rate of India’s software exports has been consistently over 50 percent since 1991. The government has also taken major steps towards promoting IT in the country. In 1987 the company set up its first international office in the US. Key Players in the Market 1. Infosys became a public limited company in India.BRM 55 . According to a report from Ministry of Communication and Information Technology.6 billion during 2003 – 2004. The company operates eight development centres in India and has over 30 offices in 20 other nations. Infosys Without any doubt. by seven IT professionals. Infosys Technologies Limited (NASDAQ: INFY) is an information technology (IT) company founded at Pune in 1981.S.2 million jobs. Infosys can be termed as India’s most famous and world recognized IT company. H. It is expected to reach US $87 billion in 2008. The recent findings of NASSCOM – Mc Kinsey report projects a further growth in the revenue of IT industry. Lheem is the Managing Director of Hyundai Motor India Limited II. the IT industry has become one of the core business sectors of the economy. India has emerged as the most preferred destination for business process outsourcing (BPO). Information Technology Industry Post Liberalization. it became the first Indian company to be listed on NASDAQ and attained SEI – CMM level 5 certification.Temple of Learning The Company has also been awarded ISO 1400 certification for its sustainable environment management practices. The report also says that the growth in the IT industry would lead to creation of about 2. The government’s IT policy aims to use IT as a tool for raising the living standards of population based in rural areas by enhancing rural connectivity and increasing IT awareness. BUSINESS AWARENESS .

BRM . Infosys. 3. TCS commenced its operations in 1968. R. Infosys Technologies was also responsible for the introduction of “Finacle”. Tata Consultancy Services (TCS). In 2000 the company was listed on New York Stock Exchange (NYSE). the software for Indian Banking industry. consultancy services and outsourcing services.complete range of IT products/service. Today the company has its presence in 34 countries across 6 continents and offers a range of services to its clients.Temple of Learning Apart from its core business area. In 1982. Wipro Technologies Wipro was set up in 1945 as Western India Vegetable Products Limited with modest presence in Maharashtra and Madhya Pradesh. Nilekani is the Chairman and Managing Director of the company. through its subsidiaries. WIPRO became world’s first PCMM level 5 company. Ratan N Tata is the Chairman of the Tata Group and Mr. Narayan Murthy is the Chief Mentor and Mr. Tata Consultancy Services Limited is a Tata group company. Infosys Consulting Inc. Present Management Mr. Headquarter The company’s corporate office is at Mumbai. Nandan M. Wipro launched its hardware company in 1981. 56 BUSINESS AWARENESS . US – a subsidiary of Infosys Technologies. The diversification into IT happened for the company in 1980 when IT services were started in the domestic market.Ramadorai is the CEO and Managing Director of TCS. N. the company’s name was changed to Wipro Limited and it launched its software product subsidiary – Wipro Systems Limited in 1984. Headquarter Infosys technologies is headquartered at Bangalore. 2. In 2001. Headquarter Wipro Technologies is headquartered at Bangalore. S. operates in some other business interests as well namely i) ii) iii) Progeon – Infosys offers business process outsourcing solution to the global clients through Progeon. Present Management Mr. the company offers IT consulting to clients across North America. The main services provided by TCS are .

The Indian economy has a strong MNC presence and is characterised by a well established distribution network. It was followed by setting up of Lever Brothers Limited in 1933 and United Traders Limited in 1935. Hindustan Lever Limited (HLL) In the summer of 1888. By 2010. visitors to the Kolkata harbour noticed crates full of ‘Sunlight’ soap bars embossed with the words “Made in England by Lever Brothers”. Availability of key raw material and cheap labor costs gives India a competitive advantage. Vanaspati was launched in 1918. The large share of fast moving consumer goods (FMCG) in total individual spending clubbed with the large population base marks Indian as one of the largest FMCG markets. began the era of branded Fast Moving Consumer Goods (FMCG) in India. It is also one of the largest exporters in the country and has been recognised as Golden Super Star Trading House by the Government of India. processed foods and Beverages.BRM 57 . At present. The three Companies were merged together in 1956 and Hindustan Lever Limited (HLL) was formed. Unilever set up its Indian subsidiary by the name Hindustan Vanaspati Manufacturing Company. which would require a large investment in the food processing industry.Temple of Learning Present Management Mr. Fast Moving Consumer Goods (FMCG) Market The Indian FMCG sector is the fourth largest sector in the economy with a total market size in excess of US $13. III.6 billion in 2003 to US $33. intense competition between the organised and unorganised segments and low production costs. India is one of the largest emerging markets and the fourth largest economy in terms of purchasing power parity. Growth in this sector is also likely to come from consumer upgradation to matured product categories like processed food. HLL is India’s largest FMCG company with its presence across varied product categories namely Home and Personal care. The size of the FMCG market is set to treble from US $11. Harish Manwani is the Present non – executive Chairman of the company. Headquarter Hindustan Lever Limited has its headquarters at Mumbai. Lux and Vim. Present Management Mr. Azim Premji is the present Chairman of Wipro Technologies/Wipro Group. Key Players in The Market 1. Increasing Indian population both in urban and rural India presents an opportunity to the makers of FMCG products to tap the potential.4 billion in 2015. Brand ‘Dalda’ came to the Indian Market in 1937.1 billion. BUSINESS AWARENESS . In 1931. With it. with a strong middle class base. about 200 million people in India are expected to consume processed and packaged food. In 1895 the company launched Lifebuoy and other famous brands like Pears.

Apart from FMCG product offerings. the company launched “Aashirwad” brand of atta and subsequently in 2003 “Sunfeast” brand of biscuits was launched.Temple of Learning Products Offered The various products offered by HLL are: Personal Care Lux Lifebouy Liril Hamam Breeze Dove Pears Rexona Fair and Lovely Pond’s Sunsilk Naturals Clinic Pepsodent Close-Up Axe Laundry Surf Excel Rin Wheel Foods Brooke Bond Lipton Kissan Knorr Annapurna Bru Kwality Wall’s Appliances Hindustan Lever Limited has also come out with Pureit . 1910 under the name of ‘Imperial Tobacco Company of India Limited. The company’s ownership was progressively Indianised and the name of the company was changed to ITC Limited in 1974. the company has also marked its presence in hotel industry under two brand names Welcome Group of Hotels and Sheraton Hotels. In 2002. Y. 58 BUSINESS AWARENESS .BRM .The world’s most advanced water purifier. Headquarter ITC Limited is headquartered at Kolkata Present Management Mr. The company ventured into the hotel business in 1975. with the launch of its brand “Kitchens of India”. It also offers a range of lifestyle products and stationery items. It made an entry into the packaged foods business in 2001. C. The company’s packaging and printing business divisions were set up in 1925 to provide strategic support to ITC’s cigarette business. the company started its stationery business and also introduced “Wills Lifestyle” range of clothing. 2. In 2000. Deveshwar is the present Chairman of the company. ITC Limited ITC Limited was incorporated on August 29.

India in 1989. ‘Ariel’ brand of detergent was introduced. the pimple cream and subsequently in 1979. Ashirwad Ready Meals. Apparel Range . The mobile subscriber base is expected to grow from 52. The fixed line subscriber base is expected to grow from 45.9 million at the end of 2004–05 to 73. Butterscotch Licks.Temple of Learning Products Offered Major Brands in various product offerings of company include: Cigarettes .Minto-O. Proctor and Gamble India started the marketing of Old Spice brand of products.7 million in 2009–10 at a Compounded Annual Growth Rate (CAGR) of 24. Company also offers “Mangaldeep” brand of matches and agarbattis. In 1999.1 million in 2004–05 to 283. Classic. India was established in 1951. Richardson Hindustan Limited (RHL) was formed which obtained a license from the government to produce menthol oil and Vicks range of products.4 million in 2009 – 10. Wireless telephony services (Mobile & fixed wireless) until now account for almost the entire growth in the sector. Telecom Sector According to a recent report by CRIS INFAC the Indian Telecom Sector is one of the fastest growing. Proctor and Gamble India (P & G) Proctor & Gamble started its operation in India when Vicks Product Inc. Aashirwad salt and Aashirwad Atta. In 1985. Confectionary . Orange Licks.BRM 59 . Products Offered The various products offered by P & G are • Whisper • Tide • Head & Shoulders • Pampers • Ariel • Pantene Pro V • Rejoice IV. Capstan. In 1964.Wills Life Style. The urban teledensity is expected to cross 50 percent mark by 2009–10 and the rural teledensity would reach double figures. Candyman eclairs and Wild Banana. Food Brands . Headquarter P & G India is headquartered at Mumbai. the name of the company was changed to Proctor & Gamble Hygiene and Health Care Limited. Wills.Kitchens of India (ready to eat food and cooking paste) Sunfeast Biscuits. ‘VICKS ACTION 500’ was launched. high potential telecom markets in the world. John Players. Candyman. RHL became an affiliate of Proctor & Gamble Company. In 1991. Insignia etc.India Kings. RHL introduced ‘CLEARASIL’. Gold Flake. In 1967. a public limited company. 3. USA and the name was finally changed to Proctor & Gamble.3 percent. BUSINESS AWARENESS . In 1993.2 million in 2009 – 10. The total subscriber base in India is expected to grow from 98.2 million at the end of 2004 – 05 to 210.

Vodafone Group Plc.. Headquarter Hutchison Essar is headquartered at Mumbai 60 BUSINESS AWARENESS . is headquartered at New Delhi. The business of Bharti Tele-Ventures has been structured into two main strategic business groups: i) Mobility business group ii) Infotel business group The Mobility Business Group provides GSM mobile services across India in 23 Telecom circles and the Infotel Business Group provides broadband and telephone (fixed line) services. The telephone and internet services provided by the company are available in 15 circles. is India’s leading private sector telecommunication service provider. Sunil Bharti Mittal is the Chairman and Managing Director of the company.Essar. Till now. Present Management Mr. it is the only company to operate in all 23 circles in India. both for fixed line and wireless services Increase in FDI limit for the sector Government policy of moving from fixed license regime to a revenue share regime Key players in the market 1. Hutch is a partnership business between Hutchison Whampoa from Hong Kong (major partner) and the Essar group (minor partner) from India.BRM .Temple of Learning The • • • • • current telecom boom is likely to sustain itself in future because of many factors: Low access charge Reduction in license fee Reduction in tariff rates. 2. Hutch established its presence in India in 1994 by acquiring cellular license of start operations for Mumbai.5 billion. a part of Bharti enterprises. In India. In 2005. The company presently provides mobile services in 16 telecom circles. Headquarter Bharti Tele-Ventures Ltd. the largest telecom company of United Kingdom bought 10% stake in Bharti Tele-Ventures for US $1. Bharti Tele-Ventures (AIRTEL) Bharti Tele-Ventures limited. Recently the 67 per cent stake of Hutchison Whampoa has been bought out by UK based Vodafone. Hutchison-Essar (Hutch) Hutch is the brand name of Hutchison .

ports and power sector. have made it easier and cheaper for companies to fund large projects. In 1992. The company was set up by Shri Jayparakash Gaur in 1979. he branched off on his own as a Civil Contractor in 1958. 2005. Key Players in the Market 1. According to a recent CMIE (Centre for Monitoring Indian Economy) report. Ltd (JAPL) was set up in 1979. on August 3. 6. In 1983. 1956 as Reliance Infrastructure Limited. innovative financing schemes and low interest rate on borrowing.Temple of Learning Present Management Mr. Anil Dhirubhai Ambani is the present chairman of the company V. Jaiprakash Industries (Jaypee Group) The Jaypee Group is a well diversified infrastructure company of India.Reliance Communications Limited. private participation in the sector. 2006. Hotel Siddharth (New Delhi) and Hotel Vasant Continental (New Delhi) were set up. 3. In 1980. 2005. (JPVL) were formed.BRM 61 . Reliance Communications Limited (RCL) Reliance Communications Limited was originally incorporated on July 15. under a fresh Certificate of incorporation obtained from the government for the consequent change of name on June 7. The name has since been changed to its present name . Asim Ghosh is the Managing Director of Hutchison Essar. Driven by government initiatives. Li Ka-Shing is the Chairman of Hutchison Whampoa Hong Kong and Mr. (JHPL) and Jaiprakash Power Venture Ltd. Infrastructure Sector Infrastructure Development has begun to pick up over the past two years and is set to surge over the next few years. The name of the company was changed to Reliance Communication Ventures Ltd. In the year 2000. After his stint with the government of Uttar Pradesh. The focus of the Public–Private partnership is on development of roads. All these initiatives would translate into huge earnings for the construction companies. Jaypee Rewa Cement Plant (JRCL) was set up and subsequently Jaiprakash Industries Limited (JIL) was formed in 1986 by amalgamation of JAPL into JRCL. the further growth expected in the sector would require investments to the tune of Rs. The status of the company was changed from private limited to public limited on July 25. Present Management Mr. the group ventured into power sector and two New Companies – Jaiprakash Hydro Power Ltd. Headquarter Reliance Communications Limited is headquartered at Navi Mumbai. 2004 under the Companies Act.196 billion over FY 2005 – 08. Jaypee Cement Ltd (JCL) was set up after a merger of BUSINESS AWARENESS . Jaiprakash Associates Pvt.

Gammon India Gammon India Limited is one of the leading construction companies in India. Abhijit Ranjan is the Chairman and Managing Director of the Company. Present Management Mr. Already a major player in locations across the country. Gammon India Limited is the only Indian construction company to have been accredited with ISO 9001 certification for all fields of civil engineering works. Present Management Mr. The Group’s existing range of business verticals spans across Homes. It has been responsible for the development of various urban colonies and townships across India. 2. JG Gammon in 1919 as a firm of civic engineers and contractor which in 1922 was incorporated as a private limited company. DLF Group The DLF Group is a leading name in India’s real estate Industry. In 2003. Offices. Headquarter Jaiprakash Industries is headquartered at New Delhi. DLF has also entered into a Joint Venture with Laing O’Rourke of UK to develop expressways and airports in the country. Gammon India has to its credit the largest river bridge in the world across the river Ganges at Patna. The company was established by Mr. primarily New Delhi. DLF was founded in 1946. KP Singh is the present Chairman of the group. JIL was merged with JIL and Jaiprakash Associates Ltd. Present Management Shri Jaiprakash Gaur is the Present Chairman of the Group. the largest road bridge in India across the open sea in Mumbai and the first Cable stayed bridge in India. Headquarter The Company has its corporate office in Mumbai. 3. Shopping Malls and Recreational Spaces like DLF Golf and Country Club. Headquarter DLF Group has its Corporate Office in New Delhi. The group has made significant investments in hotels. JHPL was listed on both NSE and BSE and thereby became the first Hydropower Company to be listed on either BSE or NSE in India. the company is now focusing on new business areas. infrastructure and Special Economic Zones (SEZ’s).Temple of Learning JRCL and another Cement Plant Jaypee Bela Cement Plant (JBCP). Under its present name the firm went public in 1962. (JAL) was formed in 2005.BRM . 62 BUSINESS AWARENESS .

transportation and business in manufacturing. GMR Varalakshmi foundation (GMRVF) was established in 1991 with focus on education. aided by his cousin RD Tata. laying the foundation of what now exists as Tata Group. JRD Tata was catapulted to be the head of India’s largest industrial empire. The Tata Iron and Steel Company was founded in 1907 at Jamshedpur. As a part of group’s corporate social responsibility initiative. insurance. Tata Steel promoted the Tata Engineering and Locomotive Company BUSINESS AWARENESS . G. Just before India’s Independence. Towards the end of his career in 1932. twice as large as the Koh-i-noor and estimated at Rs. in 1925. director-in-charge of Tata Steel. In early 2006. Sir Dorabji always believed that wealth must be put to constructive use. the relief of distress and other charitable purposes. community services. jointly with FRAPORT (Frankfurt airport) Headquarter The company has its corporate office at Bangalore. the group also bagged the contract for restructuring and modernizing Delhi’s International Airport. he launched the famous Central India Spinning. In 1868.BRM 63 . saw Jamsetji’s projects through to the stage of accomplishment. Sir Dorabji Tata. Bombay House to work under John Peterson. Tata Group Born in a Parsi family in 1839. Jamsetji Nusserwanji Tata came to Bombay at the age of 14. Rao is the founding chairman of the GMR Group. JRD. M. The group later moved in to steel.Temple of Learning 4. VI. JRD’s passion for flying was fulfilled with the formation of the Tata Aviation Service back in 1932. Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata (JRD) was born in Paris on July 29. In 1938. 1 crore–into a trust for the advancement of learning and research. after the death of Sir Nowroji Saklatvala. Jamsetji had got the approval for building a steel plant in 1895. Major Business Groups 1. hotels and eventually information technology. chairman of Tata Sons. he put all his wealth–including the 245-carat Jubilee Diamond. 1904. in 1945. Present Management Mr. Weaving and Manufacturing company in 1874 marking the group’s entry into Textiles. Sir Jamsetji Tata envisaged enabling India to compete with the British Empire on its own terms. Many years were spent in surveying the Indian terrain before the group hit gold in the remote coalfields of Bengal which had ore with rich iron content and a continuous flow of water. as he was fondly referred to all his life. arrived at group headquarters. His travels in the Far East and Europe created a strong desire in him to manufacture cotton goods. electric power. automobiles. locomotives. health and hygiene and creation of livelihood through empowerment of local communities. banking. in Bihar (present day Jharkhand). The group today has major interests in energy. He was barely 34. GMR Group GMR Group is an infrastructure development company founded in 1978. he started a private trading firm with a capital of Rs.21000. Finally.

is established. Titan Industries – a joint venture between the Tata Group and the Tamil Nadu Industrial Development Corporation (TIDCO) – is set up to manufacture watches. integrated commercial printer. Weaving and Manufacturing Company is established. engineering and manufacturing organisation. Tata Consultancy Services is formed. The Tata Engineering and locomotive Company is set up to manufacture commercial vehicles Lakme is established. The Tata entered consumer goods. The first Indian textile mill. Tata Economic Consultancy Services is set up. Tata Finlay (now Tata Tea). as The Tata Oil Mills Company starts making soaps. Tata Press is born. The first of the three Tata electric companies. JRD Tata was awarded the country’s highest civilian honour . a division of Tata Sons. Tata Chemicals.BRM . in 1992–one of the rare instances when the award was granted during a person’s lifetime. 64 BUSINESS AWARENESS . Central India Spinning.Temple of Learning (Telco) with the objective of making locomotives for the Indian Railways. The Indian Hotels Company is established to run a chain of hotels in India. The birth of the Tata Iron and Steel Company heralds India’s entry into the steel age. India’s major marketing. The foundation of the Tata empire is laid. detergents and cooking oils. Tata McGraw-Hill Publishing Company is created to publish educational and technical books. is established.Bharat Ratna. one of the largest tea producers.. Milestones 1868 1874 1902 1907 1910 1911 1917 1931 1932 1939 1945 1952 1954 1962 1968 1970 1984 1996 : : : : : : : : : : : : : : : : : : Jamsetji Nusserwanji Tata starts a private trading firm. Voltas is established. For these endeavors. Tata Teleservices (TTSL) is established to spearhead the Group’s foray into the telecom sector. The Indian Institute of Science is established in Bangalore. is established. It is now one of the country’s leading. the Tata Hydro-Electric power Supply Company. is created. Tata Airlines. a division of Tata Sons. now the largest producer of soda ash in the country.

Tata-AIG – a joint venture between the Tata Group and American International Group Inc (AIG) – marks the Tata’s re-entry into insurance.BRM 65 . NatSteel Asia. Tata Motors launches City Rover – Indica fashioned for the European market. Tata BP Solar inaugurates plant. 2003 2005 : : Headquarter The Tata Group’s holding company has its headquarters at Mumbai. Ratan Tata is the present Chairman of the group. launches three new products. The new Tata Group corporate mark and logo are launched. was nationalised in 1956). (The Group’s insurance company New India Assurance. Present Management Mr. developed and manufactured car is launched.Temple of Learning 1998 1999 2001 : : : Tata Indica. Tata Steel acquires Singapore-based steel company NatSteel by subscribing to 100 per cent equity of its subsidiary. Maharashtra. The Tata Group Executive Office (GEO) is set up to design and implement change in the Tata Group and to provide longterm direction. Group Companies Engineering Services/ Products Tata BP Manufacturing Solar Rallies India India Solutions Tata AutoComp System Tata Holset Tata power Tata Chemicals Tata Pigments TAL Tata Sky Nelito Systems Tata McGrawhill publishing Indian Hotels (Taj Group) Consumer Products Power Chemicals Communication IT Services Global Operations Tata Enterprise AG Tata Teleservices Tatanet SerWizSol Tata Tea Taj Housing Tata Development Corporation Incorporated (THDC) Tata International Tata International AG Tata Elxsi Trent Tata Motors VSNL Tata Technolgies Tata Ceramics Financial Services BUSINESS AWARENESS . India’s first indigenously designed.

For their outstanding contribution to the Indian business and community services. the British conferred Knighthood on Sir Hariram Goenka and Sir Badridas Goenka. jute and tea. his business had expanded rapidly with significant diversification in banking. In 1945. India.BRM . he acquired several profitable agencies. Ramdutt Goenka. TRF Tata AIG Life Tata Precision Insurance Ltd. to do business with the British East India Company. he was elected President of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). now known as the State Bank of India. Tata AG Voltas Tata Steel 2. In 1933. The Goenka’s . Along with his brothers and sons. They became prominent leaders of the Marwari community of Calcutta and held sway in business communities throughout India. By the turn of the twentieth century.Temple of Learning Tata Titan Consultancy Services Industries (TCS) Tata Interactive Systems Tata AIG General Insurance Tata Projects Tata Limited TCE Consulting Engineers Telco Construction Equipment Co.RPG Group The RPG Group’s business origin can be traced to 1820. in Rajasthan. textiles. when Mr. he became the first Indian to be appointed Chairman of the Imperial Bank of India. Tata Asset Management Tata Financial Services Tata Investment Corporation Other Services Tata Quality Management Services Tata Services Tata Strategic Management Group. Sir Badridas Goenka played an important role in public life and national politics. 66 BUSINESS AWARENESS . arrived in Calcutta from Dundlod.

RPG Netcom is established. better known as RP Goenka. and became a director of India’s central bank. a Rs.65 billion). Spencer & Co. In 1979. with a turnover of Rs 75 crore. Phillips Carbon Black. RP Goenka became Chairman Emeritus. Harrisons Malayalam Ltd. Asian Cables. he entrusted the management of the group to his two sons. when he progressively retired leaving the management of his business to his three sons. he played an active role in public life.. Searle India (1983. he promoted three companies in the automobile tyre industry namely Phillips Carbon Black and acquired several others. With razor sharp business instincts. which comprises Phillips Carbon Black. and finally in 1989. Asian Cables. Agarpara Jute and Murphy (India) 1983 1985 1988 1989 1995 1996 : : : : : : RPG Life Sciences (formerly Searle India) is acquired. led the group to what it is today: a Rs 7. By the end of 1970s. 700 million group. later renamed RPG Life Sciences). He held the position of President of FICCI in 1965.BRM 67 . In the early 1960s. In 1990. cotton textile and electric cables. In the 1980s. Harsh Goenka Chairman and Sanjiv Goenka Vice-Chairman of RPG Enterprises.) is acquired HMV (His Master’s Voice) is acquired.472 crore company (US$ 1. Harrisons Malayalam. Spencer’s CESC Ltd. BUSINESS AWARENESS . a position later held by his son Rama Prasad Goenka. with more than 20 companies in 7 different business sectors. Agarpara Jute and Murphy India. Like his father. RPG Cellular commences its operations. automobile tyre. From owning four companies. RP Goenka. the Reserve Bank of India. and ICIM.. the fortune owned by Keshav Prasad Goenka was shared amongst his three sons. this takeover specialist acquired KEC (1982). Saregama India (formerly the Gramophone of India Ltd. HMV (1988). Harsh and Sanjiv Goenka. Milestones 1979 : Inception of RPG Enterprises by Mr RP Goenka. Raychem RPG (formerly Raychem Corporation) and Zensar Technologies (formerly ICIL) are acquired. jute. Dunlop (1984). He managed to steer his companies through the pre-independence and post-independence era and in the 1950s. Duncan Brothers and Octavius Steel. Keshav Prasad Goenka acquired the two British trading houses.CESC. embarked on a course of expansion and diversification at an escalating tempo. he had acquired substantial interests in tea. RP Goenka excelled in buying and selling companies. His first purchase was CEAT Tyres of India in 1981. son of Sir Badridas Goenka.Temple of Learning The successful streak of entrepreneurship continued with Keshav Prasad Goenka.

(ICIL) becomes Zensar Technologies Ltd. HamaraCD Power Transmission : CESC Ltd. Maharashtra. Noida Power Company Tyres : CEAT Ltd. Sanjiv Goenka is the Vice Chairman of the group. ‘Giant’ hypermarkets is established. Nitel. RPG crosses the Rs.Temple of Learning 1997 1999 2000 2001 2003 : : : : : MusicWorld and Health and Glow are formed. Headquarter The group is headquartered at Mumbai. Musicworld. RPG Cables. International Computers India Ltd. Transmission : KEC International. Searle India becomes RPG Life Sciences. RPG Transmission 68 BUSINESS AWARENESS . Speciality : Raychem RPG. R P Goenka is the Chairman Emeritus. Mr.7000 crore turnover mark reaching Rs. Harsh Goenka is the present Chairman of the group and Mr. Hypermarkets Technology : Zensar Technology. RPG Life Sciences Entertainment : Saregama HMV.BRM . Foodworld is established.. RPG Group Companies Retail : Foodworld. CEAT Kelani.7472 crore in sales.. Present Management Mr. Spencer’s. Phillips Carbon Black Ltd.

Under his leadership. is ranked as the world’s fourth largest two and three wheeler manufacturer and the Bajaj brand is well-known in over a dozen countries in Europe. Kamalnayan Bajaj. Gandhiji had adopted him as his son. The integrity. He too was close to Gandhiji and it was only after Independence in 1947. spanning automobiles (two-wheelers and three-wheelers). This close relationship and his deep involvement in the independence movement did not leave Jamnalal Bajaj with much time to spend on his newly launched business venture. Founded in 1926.16 billion (USD 936 million) and its product portfolio has expanded and the brand has found a global market. 69 . Rahul Bajaj. that he was able to give his full attention to the business. Maharashtra Scooters Ltd. Bajaj Group The Bajaj Group is amongst the top 10 business houses in India. took over the reins of business in 1942. travel and finance. took charge of the business in 1965. Jamnalal Bajaj. resourcefulness and determination to succeed which are characteristic of the group today. but also diversified into various manufacturing activities. He is one of India’s most distinguished business leaders and is internationally respected for his business acumen and entrepreneurial spirit. Maharashtra. lighting. at the height of India’s movement for independence from the British. iron and steel. the flagship company. Kamalnayan Bajaj not only consolidated the group. Bajaj Group Companies Bajaj Auto Ltd. was a close confidant and disciple of Mahatma Gandhi. Ltd Bajaj Consumer Care Ltd. Bajaj Electricals Ltd.Temple of Learning 3. dedication. home appliances. the US and Asia. Bachraj Factories Pvt. In fact. the group has an illustrious history. then 27. The group’s flagship company. Latin America. Its footprint stretches over a wide range of industries. His son. insurance. has gone up from INR 72 million to INR 46. the turnover of the Bajaj Auto. Present Management The present Chairman and Managing Director of the group.BRM Mukand Global Finance Ltd. BUSINESS AWARENESS . can be traced back to its birth during those days of relentless devotion to a common cause. founder of the group. Headquarter Bajaj group is headquartered at Pune. Bajaj Hindustan Ltd. Bajaj Auto. Bajaj Auto Holdings Ltd.

Therefore. Ltd. sets up the first Birla jute mill. he single-mindedly drove to put together the building blocks to make his Indian business a global force.Temple of Learning Bajaj Auto finance Ltd. Hind lamps Ltd. He believed that a business could be global even whilst being based in India. Ltd. the third largest producer of insulators and the sixth largest producer of carbon black. grandson of the legendary Ghanshyamdas Birla. Ltd. Aditya Birla. In India they attained the status of the largest single producer of viscose filament yarn. Ghanshyam Das Birla. Stainless India Ltd. Interestingly. long before globalization became a buzzword in India. 4. Hindalco is incorporated. Rajasthan. as far back as 1969. Jamnalal Sons Pvt. 70 BUSINESS AWARENESS . Bajaj Internatinal Pvt. grandson of Shiv Narayan Birla. back in his home-territory. Bajaj Allianz Life Insurance Company Ltd. Mr Aditya Birla dared to dream of setting up a global business empire at the age of 24. Bajaj Sevashram Pvt. grey cement and rayon grade pulp. Ltd. his companies rose to be the world’s largest producer of viscose staple fibre. Milestones 1857 1919 1947 1958 1965 : : : : : The foundation of the Birla Group of Companies is laid by Seth Shiv Narayan Birla–cotton trading operations commence at Pilani. Bombay Forgings Ltd. apart from being a producer of cement. the largest refiner of palm oil. Under his stewardship. Hercules Hoists Ltd. Ltd. Bachraj & Company Pvt. globalisation meant more than just geographic reach. Bajaj Allianz General Insurance Company Ltd. Mukand International Ltd. Ltd.BRM . Ltd. Aditya Birla Group A formidable force in the Indian industry. Grasim is incorporated. Jeevan Ltd. for Mr Aditya Birla. starts the Eastern Spinning Mills & Industries. Baroda Industries Pvt. Bajaj Ventures Ltd. He was the first to put the Indian business on the world map. the lowest cost producers in the world and the only producer of line in the textile industry in India. The group is also the largest producer of aluminium in the private sector. Hind Musafir Agency Pvt. The Hindustan Housing Co.

A joint venture with financial services major Sun Life of Canada is inked.6 percent.Temple of Learning 1966 1985 1986 1990 1995 1996 1999 2000 : : : : : : : : The Indian Rayon Corporation Ltd. Headquarter The group is headquartered at Mumbai. led by Mr. The merger of Birla AT&T and Tata Cellular is completed • • • 2004 : Board reconstituted with Mr. Mr Kumar Mangalam Birla becomes Indal’s new chairman. The Insurance Regulatory Development Authority (IRDA) grants registration in principle to Birla Sun Life Insurance Company. The group enters the telecommunications sector through a joint venture with AT & T (USA) All group companies are consolidated under the umbrella of the Aditya Birla Group. Kumar Mangalam Birla. UP The Birla Growth Fund is set up. and further increases to 96 per cent in FY’03. Completion of the implementation process to de-merge the cement business of L&T and completion of open offer by Grasim. • • • • Indian Rayon acquires Madura Garments and selected overseas brand rights. BUSINESS AWARENESS . is inaugurated. Hindalco acquires Indal. is acquired. as part of the overall restructuring of the Group’s financial services business. Indian Rayon acquires major world rights for international apparel brands Louis Philippe. The Group forays into e-business through a strategic alliance of its software arm. Maharashtra. Kumar Mangalam Birla taking over as Chairman. taking the Group to the top of the league in the branded apparels sector. with the latter acquiring controlling stake in the newly formed company UltraTech. The Group holding goes up to 74. the Institute of Management Learning of the Aditya Birla Group. with Lawson Software (USA). The Indal board is reconstituted. ‘Gyanodaya’. India’s first gas-based fertiliser plant in the private sector – Indo Gulf – goes on stream at Jagdishpur. Birla Software and Consultancy Services (BCSS). Allen Solly and Peter England. The Group announces its intention to launch a 450 MW ‘Green Power Project’ in Karnataka.BRM 71 . Mr Kumar Mangalam Birla gets actively involved in the Group’s operations.

Birla NGK Insulators Bihar Caustic and Chemicals Ltd. Tanfac Industries Ltd. Indian Rayon. Hindalco. Shree Digvijay Cement Ltd. Aditya Birla Nuvo Ltd. Group Companies Group Companies Grasim Industries Ltd. The group is spearheaded by Grasim. Kumar Mangalam Birla is the present Chairman of the group. Hindalco Industries Ltd. and Indo Gulf Fertilisers. Indian Companies PSI Data Systems TransWorks Joint Ventures Birla Sun Life Insurance Birla Sun Life Asset Management Company Ltd. Essel Mining & Industries Ltd. Birla Sun Life Distribution Company Ltd.BRM . Ultra Tech Cement Ltd. Under his leadership the group has not only sustained existing empire but is also prospering to new heights. Idea Cellular Ltd. END OF THE CHAPTER 72 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning Present Management Mr.

In this chapter. you will learn concepts w.r.t.: Commonly used business terminologies Chapter 9 Key Business Terminologies .

the former country is said to be at an absolute advantage. knowledge). Capital can be in the form of money (in the form of cash of assets). termed as maturity. trees. raw materials (such as minerals. equipment and machinery used to produce other goods or to provide services are known as Capital goods. a debt and is obliged to repay the principal and interest (the coupon) at a later date. human labor (including expertise).Temple of Learning COMMONLY USED BUSINESS TERMINOLOGIES Absolute Advantage When one country can produce something another country cannot produce at all. Capital Investments Investments made for acquisition of plants or equipments that add to the value to the property of a business are called capital investments.BRM . data. These investments are not made for operational expenses. technology (factories. services. goods. computers). is termed as Balance of Payments of that country. Balance of Trade The difference between the value of goods that a nation exports and the value of goods that a nation imports is termed as its Balance of Trade. vehicles. When a country has an export surplus the balance of trade is said to be in its favour. in which the issuer owes the holders of bond. machines. Capital Goods The tools. Balance of Payments A statement of the total financial transactions of a country with other nations for a specific period of time. and information (software. Bond A bond is a debt security. 74 BUSINESS AWARENESS . Capital Capital generally refers to the money. Accounting Profit Any amount earned in excess of the cash amount invested in a business to earn the amount is termed as accounting profit. usually one year. Budget A plan for the use of money based on expected incomes and expenditures of the government. water). and information used for the production of further wealth.

product or service in terms of the benefits it will yield against the cost. Concentrated Industry An industry in which a few large companies dominate the manufacturing and sale of a given product line. such as automobiles is termed as a concentrated industry. issued by a company or government. Bureau of Labor Statistics based on the actual retail prices of a wide variety of consumer goods and services at a given time and compared to a base period which is changed from time to time. Comparative Advantage When a country specializes in products that it can produce at a lower cost than another country and can trade them to get products which it can only produce at a higher cost than that another country. then the former country has a comparative advantage to the latter. Consumer Price Index A measure of the cost of living as tabulated by the U.Temple of Learning Commodity Any saleable item in commerce or trade which has a value attached to it. BUSINESS AWARENESS . Debenture A debenture is usually a written secured or unsecured promise to pay. Conglomerate A big business comprising several product lines and unrelated industries is termed as a conglomerate. rather than being used for further productive purposes is called consumer goods.BRM 75 . with the difference covered by borrowing. Cost-Benefit Analysis Measurement of costs of a specific procedure. program. is termed as cost-benefit analysis. Cost–Push Inflation An increase in price level in the economy stemming from an increase in cost of production rather than an increase in demand is termed as cost-push inflation. Deficit Financing A situation in which government spending exceeds government income.S. is termed as a commodity. Consumer Goods Products used to meet immediate consumer demands.

or other accepted standard. rent and dividends as a reward for use of capital. which is divided among shareholders or creditors. foreign currency. as opposed to items consumed over a short period of time such as food. profit for innovation and economic risks. They are. Economic Incentive Economic incentive is the monetary reward in the form of income for labor. often measured in per capita gross national product (GNP). 76 BUSINESS AWARENESS . usually it represents a share of profits paid in proportion to the share of ownership.Temple of Learning Deflation A decline in price level of goods and services with a resulting increase in purchasing power of the dollar. Durable Goods Products with a relatively long useful life such as home appliances. household supplies or clothing are called durable goods. Economic Growth Economic growth is a steady increase in a nation’s total output. Sometimes other factors such as weight or quantity (specific duties) or a combination of value and other factors (compound duties)are also taken into consideration. etc. Dividend The amount of money paid out of earnings or proceeds from the sale of property or profits earned in an year. Depreciation A decrease in the value of an item over a period of time due to wear and tear is termed as depreciation. Demand–Pull Inflation An increase in price level in the economy caused by a greater demand for goods rather than increase in cost of production is termed as demand-pull inflation. business and nations to satisfy wants. usually based on the value of the goods (ad valorem duties).. automobiles.BRM . Duty Tax imposed on imports by the customs authority of a country. utilities. Economic Goods Economic goods are relatively scarce goods used by people. Devaluation Devaluation is a deliberate reduction in the value of a unit of a money as related to gold. furniture.

Merchandise can be stored. non-cash benefits provided to employees by employers in addition to regular wage or salary compensation is called fringe benefit. Factors of Production The resources like land. Fringe Benefit Tax The tax paid by the employer or his company on the benefits offered to the employees. labor capital and enterprise. Duties are paid only when the goods pass from the zone into the area of the country subject to the customs authority. etc. necessary for the production of goods and services are called factors of production. Fringe Benefit Any variety of indirect. Exchange Rate The price that a country must pay to exchange its currency with the currency of another nation is termed as exchange rate of that country.. is termed as fringe benefit tax.BRM 77 . Free Trade Zone A port designated by the government of a country for duty–free entry of any non-prohibited goods. displayed. Economies of Scale An increase in the factors of production. BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning Economic Profit The profit after all implicit and explicit costs of production and operation are paid. within the zone and re-exported without duties being paid. Equity Partnership A limited partnership arrangement for providing start-up and seed capital to a business for its operations. as in market production resulting in a proportionate greater increase in productivity output per unit of production is termed as economies of scale. Entrepreneur A person who assumes the risk and responsibility attached with starting and operating a business is called an entrepreneur. taking into account alternative uses the resources applied to a business.

Microeconomics That part of economics. derived by those who provide labor. Monopoly A market situation in which only one organization produces the entire output of an industry or set of a product or service. Letter of Credit A document issued by a bank upon the instruction of a buyer authorizing the seller to draw a specific sum of money under stated terms. for which there are no substitute.e. Inflation Increase in prices or a decrease in the value of money resulting from an increase in the amount of money in circulation relative to the amount of goods and services available. is called the National Income of the country. Macroeconomics That part of economics which deals with income determination. Liquid Asset The assets which can be readily converted to cash are called liquid assets.Temple of Learning Gross National Income The sum total of all the wages. interest and rents paid out in the country within a given period. 78 BUSINESS AWARENESS . management and capital is termed as Microeconomics. profits. usually one year. Mixed Economy A system in which means of production are largely owned by private players but certain key economic activities are controlled by government i. both private enterprises and government shape the overall economy. which deals with the relative prices of specific goods and the share of national income. normally one year. price level analysis and the effect of fiscal and monetary policy on the operation of the entire economic system is called Macroeconomics. is termed as a monopoly. a policy of limited government regulation and interference with business and trade. generally referring to nonrestrictive atmosphere for business activity. National Income The total earnings earned by a country from payments for the goods and services produced by it during a specific period of time.BRM . dividends. Laissez—Faire A French phrase meaning to “leave alone”.

Stock Market A stock market is a market for the trading of a company’s stock. Recession Recession refers to a period in the economy. inventive. Stocks In financial markets.BRM 79 . with which he/she can buy goods and services. both of these comprise securities listed on a stock exchange as well as those which are only traded privately. Speculation The act of putting money into some security or company or scheme with the hope of quick. Patent A patent is a set of exclusive rights granted by a state to a patentee (the inventor or assignee) for a fixed period of time in exchange for the regulated. as opposed to government owned and controlled corporations. or trade barrier to encourage production or purchase of the goods. Real Income Real Income refers to the amount of money earned by an individual during a period of time. tax break. usually involves a significant degree of risk. sizeable profit. Private Enterprise A system in which means of production are owned and operated by an individual or a group of individuals or privately owned organizations for the purpose of making profits. when the economic activity witnesses an overall decline in production and employment. is termed as a private enterprise.Temple of Learning Oligopoly An oligopoly is a market form in which a market or industry is dominated by a small number of sellers who are called oligopolists. Subsidy Subsidy is a kind of government assistance to a company in the form of grant. public disclosure of certain details of a device. and derivatives of the same. method. BUSINESS AWARENESS . and useful or industrially applicable. stock is the capital raised by a corporation through the issuance and distribution of shares. process or composition of matter (substance) (known as an invention) which is new.

primarily for the purpose to meet the running expenditure of the government.Temple of Learning Tariffs Duties or taxes imposed by the government on imported goods. END OF THE CHAPTER 80 BUSINESS AWARENESS . One purpose of tariffs is to protect the country’s domestic industries which produce the same goods. Another purpose is to reduce a country’s imports to maintain a favorable balance of trade. This funding is provided to new or existing firms which exhibit potential of above–average growth. Tax The payments collected from persons.BRM . the country is said to be facing a trade deficit. risk or speculative investment capital. business or property by government authority. Trade Deficit When the expenditure incurred by a country on its imports exceeds the revenue earned by the country through its exports. Venture Capital Money used to support new or unusual undertakings with equity.

t.In this chapter.: Commonly used business and economic abbreviations Chapter 10 Business and Economic Abbreviations . you will learn concepts w.r.

BRM . Cash Reserve Ratio Equated Monthly Installment Earnings Per Share Export Processing Zone 82 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning COMMONLY USED BUSINESS AND ECONOMIC ABBREVIATIONS AAGR AAR ABB ADAG ADR AGM APM ASDL ASSOCHAM B2B B2C BIS BPO BPR BSE CAGR CEO CFO CII CMIE CRISIL CRR EMI EPS EPZ : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Average Annual Growth Rate Average Annual Return Asean Braun Boveri Anil Dhirubhai Ambani Group American Depository Receipts Annual General Meeting Administered Price Mechanism Asymmetric Digital Subscriber Line Associated Chambers of Commerce and Industry Business to Business Business to Consumer Bank for International Settlements. Bureau of Indian Standards Business Process Outsourcing Business Process Re-engineering Bombay Stock Exchange Compounded Annual Growth Rate Chief Executive Officer Chief Financial Officer Confederation of Indian Industries Centre for Monitoring Indian Economy Credit Rating Information Services of India Ltd.

BRM . International Finance Corporation Initial Public Offering Internal Rate of Return Just In Time Joint Venture Key Performance Indicators London Inter-bank Offered Rate Life Insurance Corporation of India Last In. Aggregate monetary resources Multi National Corporation Memorandum of Understanding Morgan Stanley Capital International National Bank of Agriculture and Rural Development 83 BUSINESS AWARENESS . First Out Money supply with public M1 + time related deposits + savings deposits.Temple of Learning ER & DC ESOP FDI FICCI FII GATT GDP GDR GNP ICRA IDBI IFC IPO IRR JIT JV KPI LIBOR LIC LIFO M1 M2 M3 MNC MOU MSCI NABARD : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Electronic Research and Development Centre Employee Stock Ownership Plan Foreign Direct Investment Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry Foreign Institutional Investor General Agreement on Tariffs and Trade Gross Domestic Product Global Depository Receipt Gross National Product Investment Information and Credit Rating Agency of India Industrial Development Bank of India Industrial Finance Corporation. money market funds.

BRM .Temple of Learning NAFTA NASDAQ NASSCOM NAV NPA NSE NYSE ONGC OPEC PLR PPP R&D RBI RPI SEBI SENSEX SEZ SLR SME SWOT VAT YTM : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : North American Free Trade Agreement National Association of Securities Dealers Automated Quotation National Association of Software and Service Companies (of India) Net Asset Value Non Performing Assets National Stock Exchange New York Stock Exchange Oil and Natural Gas Corporation Organisation of Petroleum Exporting Countries Prime Lending Rate Purchasing Power Parity Research and Development Reserve Bank of India Retail Price Index Securities and Exchange Board of India Sensitivity Index (of Share Price on BSE) Special Economic Zone Statutory Liquidity Ratio Small and Medium Enterprises Strengths. Weakness. Opportunities and Threats Value Added Tax Yield to Maturity END OF THE CHAPTER 84 BUSINESS AWARENESS .

you will learn concepts w.In this chapter.: Sole Proprietorship Business Partnership Business Company Chapter 11 Types of Business Entities .r.t.

iv.The sole proprietor is the only decision maker and has complete autonomy in decision making. 2.e. The Indian partnership act defines partnership as. As a result. selling and distributing goods/ services with an aim of earning profits. iii.e. After deducting all the expenses that relate to the business from total receipts of the business. SOLE PROPRIETORSHIP When an individual takes the initiative to start an activity relating to do a trade or commerce for his own economic benefit. Unlimited Liability – In case of insolvency of the firm. Partnership 3. two or more individuals may decide to pool in their financial ad non-financial resources to start and carry on a business. “the partnership between persons who have agreed to share the profits of business carried on by all. Single Ownership Autonomy in Decision Making . Quick Decision Making – Since the firm is owned by a single person. PARTNERSHIP An individual i.e. Company 1. Can be winded up without any prior legal notice.Temple of Learning A business entity is an institution engaged in an economic activity. Sole Proprietorship 2. No Separate Legal Entity – In case of sole proprietorship.” 86 BUSINESS AWARENESS . maintains and manages the whole show in the business. or any one of them acting for all. ii. Characteristic of a Sole Proprietorship Business i. the actions taken by the proprietor are binding upon the firm and vice versa. it is known as sole proprietorship. A sole proprietor is a single person who owns. producing. what remains is the profit which may either be reinvested in the firm or could be withdrawn by the proprietor. All the salaries and other overheads only form part of the expenses of the sole proprietorship firm. the decision making is prompt.BRM . Three important types of business entities are: 1. the liability stands unlimited i. v. vi. if the assets of the firm are not enough to pay off the business debts the personal assets of the proprietor are also attached to the firm’s property. the owner and the business are considered one and the same i. a sole proprietor may not be in a position to cope with the financial and managerial demands of the present business world.

Method by which goodwill will be calculated Procedure by which a partner may retire and the method of payment of his dues Treatment of losses arising out of the insolvency of a partner xii. An association of two or more persons. Whether a partner will be allowed a salary viii. the main thing is that relations among the partners will be governed by mutual agreement. iv. Preparation of accounts and their audit 3. Any variation in the mutual rights and duties of the partners ix. or any one of them acting for all.Temple of Learning Characteristics of a Partnership Business i. From the point of view. It should be comprehensive to avoid disputes later on. it referred to a group of persons who took their meals together. v. Sharing of profits (or losses)of the business. It is usual therefore. Name of the firm and the partnership business.BRM 87 . The carrying on of business by all. An agreement entered into by all persons concerned. iii. xi. to find the following clauses in a Partnership business: i. and is ordinarily incorporated to undertake commercial business”. a company “refers to a legal entity formed which has a separate legal entity from its members. ii. Existence of business (and not just an agreement) . vi. BUSINESS AWARENESS . The agreement is known as The Partnership Deed which is to be properly stamped. In business terminology. v. iii. iv. ii. x. Commencement and duration of business Amount of capital to be contributed by each partner Rate of interest to be provided to each partner on his capital Disposal of profits and the ratio in which it would be done Amount to be allowed to each partner as drawings and the timings of such drawings vii. Originally. COMPANY The word Company etymologically is a combination of two Latin words ‘Com’ meaning ‘with or together’ and ‘Pains’ meaning ‘bread’.

liability of the members is limited to such amount as the members may undertake to contribute to the assets of the company. he has 100 eligible votes in that company. Separate Legal Entity . Limited Liability – In a company limited by shares. One Share-One Vote – The voting principle followed by a company is of the pattern where one share constitutes one vote. viii. such that no shareholder is permanently or necessarily attached to the company. 88 BUSINESS AWARENESS . A company is formed and registered under the Companies Act. Separate Management – A company is owned by its shareholders but the management of a company is in the hands of its managerial force constituted of Board of Directors. In a court case. liability of the members is limited to the unpaid value of the shares whereas in a company limited by guarantee. artificial. Salomon vs. the entity of the company has been described as following “A company is a person. Transferability of Shares – The shares in a company are freely transferable but subject to certain conditions. a company is nothing but a group of persons that have come together and have contributed money for some common purpose and have incorporated themselves into a distinct legal entity in the form of a company for the same purpose. Thus the management of a company is separate from its owners.BRM . No member can claim to be the owner of the company’s property till the existence of the company. in the event of it being winded up. invisible. iii. ix.A company has a legal identity distinct from that of its members.Temple of Learning Put in simple words. it also has a separate property of its own. 1807. If a person holds 100 shares of a company. employees etc. vi. distinguished from its owners. may change from time to time. 1956. Characteristics of a Company i. vii. Perpetual Succession – A company’s life does not depend upon the life of its members. but that does not affect the continuity of the company. A common seal is the official signature of the company under which it operates and carries out its activities. Members of a company may come and go. it has the capacity to sue and can be sued in its own name. iv. ii. The shareholders may or may not constitute a company’s management. intangible and existing in the eyes of law”. Ltd. Separate Property – Since the company has a separate legal entity. Salomon & Co. v.A company is an artificial person and does not have a physical existence. Legal Entity – Since a company is a separate entity. Common Seal .

employee-members and ex-employee members are not to be considered. Companies deemed to be Public Limited Company A private company will be treated as a deemed public limited company under one of the following circumstances: • Where at least 25% of the paid up share capital of a private company is held by one or more body corporates. limited by shares or limited by guarantee. the company is no longer a public company but is rather a private company. Public Company Public Company is a company in which shares are held collectively by the general public rather than a selected few individuals. • Where the annual average turnover of the private company during the period of three consecutive financial years is not less than Rs 25 crores. The members of limited companies have no liability in case of fully paid up shares. if members become less than seven. 89 2. irrespective of its paid up share capital. No member of the company limited by the shares can be called upon to pay more than the face value of shares or so much of it as has remained unpaid. • Restricts the right of members to transfer its shares • Limits the number of its members to fifty. In determining this number of 50. the private company shall automatically become a public company on and from the date on which the aforesaid percentage is so held. then the private company shall become a public company on and from the date on which the aforesaid percentage is so held. deemed a public company. • Where a private company accepts deposits from public. Company limited by shares .Temple of Learning Types of Companies 1. If a private company contravenes any of the aforesaid provisions. the liability of the members is limited to the amount of uncalled share capital. Minimum number of members in a public company is seven. 4. A private company does not need a separate certificate from the Registrar of Companies for the commencement of its business. a) BUSINESS AWARENESS . 3. Minimum number of members in a private company is two. Limited and Unlimited Companies Companies may be limited. • Prohibits an invitation to the public to subscribe to any shares in or the debentures of the company. Private Company Private company means a company which by its articles of association.BRM . such company shall become public company on and from the date when such acceptance or renewal is first made. • Where not less than 25% of the paid up capital of a public limited company is held by the private company. after an invitation is made by advertisement or renews deposits from the public (other than from its members or directors or their relatives). it ceases to be a private company and loses all the exemptions and privileges which a private company is entitled to.In this case. the private company shall be.

• The company does not intend to pay dividend to its members but apply its profits and other income in promotion of its objectives.BRM .Temple of Learning b) c) Company limited by the guarantee . 6. Foreign Company A company that has been incorporated outside India.A company limited by guarantee is a registered company having the liability of its members limited by its Memorandum of Association (MoA) to such amount as the members may respectively thereby undertake to pay if necessary on liquidation of the company. All the decisions pertaining to its management and operations are taken by the government. END OF THE CHAPTER 90 BUSINESS AWARENESS . However. under Section 25. under the law of some other country. is registered in that country and has set up its business in India is called a Foreign Company. charity or other socially useful objectives. The control of the composition of the Board of Directors of the company means that the holding company has the power at its discretion. 8. 5. Government Company A Government Company is the one in which 51% or more is held either by the central government or by the state government or is jointly held by the central and the state government. 7. The liability of the members to pay the guaranteed amount arises only when the company has gone into liquidation and not when it is a going concern. 1956. Section 25 Company Under the Companies Act. the Central Government may allow companies to remove the word “Limited / Private Limited” from the name if any of the following conditions are met by: • The company is formed for promoting commerce. to appoint or remove all or majority of directors of the subsidiary company without consent or concurrence of any other person. religion. art. Unlimited Company: The liability of the members of an unlimited company is unlimited. Holding and Subsidiary Companies A company shall be deemed to be a subsidiary of another company if: • That other company controls the composition of its board of directors • That other company holds more than half (>50%) in face value of its equity share capital. Therefore their liability is similar to that of the liability of the partners in a partnership firm. the name of a public limited company must end with the word ‘Limited’ and the name of a private limited company must end with the word ‘Private Limited’. science.

: Important governing institutions Chapter 12 Important Governing Institutions . you will learn concepts w.r.In this chapter.t.

R Seshasayee – President.BRM . That commitment. Headquarter CII is headquartered at New Delhi Present Management Mr. NASSCOM’s member companies are in the business of software development. industry-led and industry-managed organisation.Temple of Learning IMPORTANT GOVERNING INSTITUTIONS 1. Headquarter FICCI is headquartered at New Delhi Present Management Mr. drive and mission continue in the ever-changing economic landscape of India. UK. medium. Founded over 111 years ago. National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) is the premier trade body and the chamber of commerce of the IT software and services industry in India. FICCI maintains the lead as the proactive business solution provider through research.Chairman. software products and IT-enabled Services/BPO services. NASSCOM was set up to facilitate business and trade in software and services and to encourage advancement of research in software technology. FICCI 2. not-for-profit. FICCI inspired economic nationalism as a political tool to fight against discriminatory economic policies. always chasing newer agendas. 92 BUSINESS AWARENESS . CII. It has an expanding direct membership of enterprises drawn from large. playing a proactive role in India’s development process. FICCI Mr. It is a not-forprofit organization. partnering industry and government alike through advisory and consultative processes. Confederation of Indian Industry (CII) The Confederation of Indian Industry (CII) works to create and sustain an environment conducive to the growth of industries in India. software services. With a nationwide membership of over 1500 corporates and over 500 chambers of commerce and business associations. Saroj Kumar Poddar – President. with a direct membership of over 6000 organisations from the private as well as public sectors. 3. FICCI espouses the shared vision of Indian businesses and speaks directly and indirectly for over 2. Habil Khorakiwala . small and tiny segments of manufacturing. interactions at the highest political level and global networking. of which over 150 are global companies from the US. registered under the Societies Act. Its history is very closely interwoven with the freedom movement.50. FICCI is the largest and oldest apex business organization of Indian business. Japan and China. CII is a non-government. NASSCOM is a global trade body with over 1050 members. on the advice of Mahatma Gandhi. including SMEs and MNCs and indirect membership of over 98. it is India’s premier business association. Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI) Set up in 1927. 1860. distributive trade and services.000 companies from around 342 national and regional sectoral associations. EU.000 business units.

BRM 93 . 1956. Present Management Mr.Temple of Learning Headquarter NASSCOM has its headquarters at New Delhi Present Management Mr. The Exchange is professionally managed under the overall direction of the Board of Directors. Bombay Stock Exchange. NASSCOM 4. it seems to lack the legal expertise needed to sustain prosecutions/enforcement actions. Headquarter The NSE is located in Mumbai. On its recognition as a stock exchange in April 1993 under the Securities Contracts (Regulation) Act. Headquarter The BSE is located in Mumbai. NASSCOM Mr.The Exchange’s pivotal and pre-eminent role in the development of the Indian capital market is widely recognized and its index. Bombay Stock Exchange Limited (BSE) Bombay Stock Exchange Limited is the oldest stock exchange in Asia with a rich heritage. National Stock Exchange of India. judicial and executive. BUSINESS AWARENESS .g. Popularly known as “BSE”. B. is tracked worldwide. National Stock Exchange of India Limited (NSE) The National Stock Exchange of India was promoted by leading financial institutions at the behest of Government of India and was incorporated in 1992 as a tax paying company. The Capital Market (Equities) segment commenced operations in November 1994 and operations in Derivatives segment commenced in June 2000. it conducts enquiries and enforcement action in its executive function and it passes rulings and orders in its judicial capacity. Ravi Narain – Managing Director & CEO. representatives of Trading Members and the Managing Director of the Exchange. SENSEX. Securities Exchange Board of India (SEBI) Securities and Exchange Board of India (SEBI) is a board (autonomous body) created by the Government of India in 1988 and given statutory form in 1992 under the SEBI Act 1992. 6. Kiran Karnik – President. Ramalinga Raju – Chairman. SEBI has had a mixed history in terms of its success as a regulator. 1956. It is the first stock exchange in the country to obtain permanent recognition in 1956 from the Government of India under the Securities Contracts (Regulation) Act. it was established as “The Native Share & Stock Brokers Association” in 1875. SEBI has three functions rolled into one body: legislative. 5. Present Management Mr. The Exchange has a nation-wide reach with its presence in 417 cities and towns of India. The Board comprises eminent professionals. The systems and processes of the Exchange are designed to safeguard market integrity and enhance transparency in operations. Rajnikant Patel – Managing Director & CEO. Though it has pushed systemic reforms aggressively and successively (e. the quick movement towards making the markets electronic and paperless). It drafts rules in its legislative capacity. NSE commenced operations in the Wholesale Debt Market (WDM) segment in June 1994.

Chairman. designing. C Rangarajan .BRM . 280 by a Presidential Order dated November 22. and analysing surveys that illuminate public policy issues as well as assist private sector decisions • Disseminating research findings Headquarter NCAER is headquartered at New Delhi.Chairman. and. Damodaran . National Council of Applied Economic Research (NCAER) It was established in 1956 as a non-governmental body in Delhi to assist government.Temple of Learning Headquarter SEBI is headquartered at Mumbai. Bimal Jalan . • Conducting.President. price policy. Finance Commission The First Finance Commission was constituted under Art. Present Management Mr. 1951. or may be. divided between them under this Chapter and the allocation between the States of the respective shares of such proceeds • The principles which should govern the grants-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India. Present Management Mr. The council encourages research on Indian themes using Indian data. • Tracking key sectors of the economy for subscribers and forecasting the economic outlook. civil society and the private sector to make informed policy choices. linkages between agricultural price policy and poverty. Finance Commision 8. M. under the chairmanship of KC Neogy. Its major activities include: • Developing policy reports for clients. the role of the Panchayats in fostering sustainable development. It is the duty of the Commission to make recommendations to the President as to: • The distribution between the Union and the States of the Net proceeds of Taxes which are to be. Headquarter Finance Commission is headquartered at New Delhi Present Management Dr. 7. SEBI. • Examining domestic agricultural market structures. NCAER END OF THE CHAPTER 94 BUSINESS AWARENESS .

: Special Economic Zone (SEZ) Indian Stock Market Business Process Outsourcing (BPO) Chapter 13 Miscellaneous Business Knowledge .r.t.In this chapter. you will learn concepts w.

It was also envisaged that some of the existing Export Processing Zones (EPZs) would be converted into Special Economic Zones. No separate license is required for import by the units in a SEZ. 3 new Special Economic Zones have been approved to come up at Indore (Madhya Pradesh). A framework is being developed by creating special windows under existing rules and regulations of the Central Government and State Government for SEZ. Santa Cruz (Mumbai-Maharashtra). Manikanchan – Salt Lake (Kolkata) and Jaipur (Rajasthan). 96 BUSINESS AWARENESS . spares etc. Additionly. The units in a SEZ are exempted from customs duty on import of capital goods.4. Private sector is also invited to develop infrastructure facilities in the existing SEZs State Government has a lead role in the setting up of SEZ. Accordingly. In addition to this.Temple of Learning SPECIAL ECONOMIC ZONE (SEZ) The SEZ policy was introduced by the government of India on 1. b) c) Some of the salient features of SEZs in India are • • • The SEZ is a designated duty free enclave and is to be treated as foreign territory for trade operations and duties and tariffs.BRM . Cochin (Kerala). the Government has converted Export Processing Zones located at Kandla and Surat (Gujarat). Visakhapatnam (Andhra Pradesh) and Noida (Uttar Pradesh) into Special Economic Zones. The units in the zone have to be net foreign exchange earners but they are not subjected to any predetermined value addition or minimum export performance requirements. Furthermore. in association with Private sector. offshore banking units can also be set up in the SEZs. Falta (West Bengal). Sales in the Domestic Tariff Area by SEZ units are subject to payment of full Custom Duty. Madras (Tamil Nadu). consumables. Indian SEZ policy has the following distinguishing features: a) The zones are proposed to be set up by the private sector or by state goverment. The policy provides for setting up of SEZs in the public. approval has also been given by the government for setting up of 42 Special Economic Zones in various parts of the country in the private/joint sectors or by the State governments. raw materials.2000 for setting up Special Economic Zones in the country with a view to provide an internationally competitive and hassle free environment for exports. Industrial units are set up in a SEZ for manufacturing of goods and rendering of services. joint sector or by State Governments. private.

Exemption from Custom/Excise Duty is provided on goods manufactured by units set up in the zone. Nowadays. and this does not seem to be stopping. And there is lot of surplus cash available. Duty free goods. and that’s what is keeping the markets going upwards. 100% income-tax exemption for a period of 3 years & 50% income-tax exemption for a period of 2 years is provided to off-shore banking units under section 80-L(A) of the Income-Tax Act (IT Act) 100 % Foreign Direct Investment is allowed in manufacturing sector. No separate documentation is required for customs and EXIM (Export-Import) policy. such as floods in Mumbai.BRM 97 . INDIAN STOCK MARKET Indian stock markets have been on a ride for quite some time. Sensex and Nifty breach new highs everyday. everyone is vouching for a share of pie in this exciting space. from the domestic market. In the beginning of 2005. Almost all the companies that are launching BUSINESS AWARENESS . Some analysts predict that this is a bubble. Are all these really justified? What is driving the markets forward? The answer lies in the simple principle of demand and supply. the sensex was around 6000 or so levels. Support services like banking. post office clearing agents etc. The fundamentals that govern the market operations are strong and do not react to many negative events that the stock market has faced during the last year. The central sales tax paid by the units in a SEZ on domestic purchases is reimbursed. but the rise is not enough to warranty such kind of valuations for the stocks. imported or purchased by the units have to be utilized within 5 years from the date of import/purchase. consumable spares etc.Temple of Learning • • • • • • • • The units are also exempted from Central Excise duty on procurement of capital goods. soaring oil prices in the World or SEBI banning some well known brokers for their involvement in trade malpractices etc. So. The valuations of all the stocks have gone haywire. Market value of the actively traded companies has simply doubled in this rally and some of even the lesser known stocks have gained obscene valuations and P/E (Price to Earning) ratios. Nothing so dramatic has happened in last one year that justifies this kind of growth. Foreign Institutional Investors (FIIs) are being more and more attracted to Indian markets. Also 100% income tax exemption is provided for a block of five years. but till date it has already once crossed 14000 levels. Almost all the major stocks are trading at their all time highs. more and more people are taking stocks as a serious investment option. This is also proven by the kind of interest that IPOs are getting. raw materials. Indian economy is definitely on a rise. 50% tax exemptions for two years and up to 50% of the profits are ploughed back for a period of 3 years under section-10 A of the Income tax Act. and can burst any time. are provided within the zone complex.

No. they would have been sitting back since last one year and would have seen all the opportunities passing by. expected to exceed 8. should they also jump into this mad rush? The answer again is. because if that would have been the case. They had to close subscriptions for some time so that they could properly manage the money. If you want to park some funds for just 6 months to 1 year. one of the recently concluded IPO was oversubscribed over a 100 times!! So much high is the level of confidence of the investors that they are throwing in their money in almost everything they get their hands on. It is a universally known fact that market volatility reduces over longer periods. Make sure your seat belts are fastened and you take all the safety measures. Strong economic growth. then stock market is not the right place for you. whatever investment is done at this time needs to be done from a long term horizon. You need to realize that markets can fall.BRM . domestic stock market indices have surged ahead over the last few months and are setting new lifetime highs almost every day. This is the time investors need to look at opportunities. but those can be turned into good profits in a longer period. Mutual fund companies are launching new funds everyday under fancy names to collect more and more funds. Despite these crazy valuations. and they can fall really bad. You might make huge losses. most retail investors are feeling left out as a large number of stocks have not participated in this rally. Though both Sensex and Nifty are at record highs. In fact.5 per cent for the current financial year. They need to get into fundamentals. but somehow they have escaped the radars of financial analysts. there are still a lot of stocks out there which have missed the bus. Investors should check those out. Investors need to get into those kinds of stocks. So.” 98 BUSINESS AWARENESS . “Helped by strong inflows from overseas investors. would sustain the excellent corporate performance next year as well. Everyone is trying to cash in on this opportunity. And most importantly. One of the recently concluded mutual funds collected so much money which they had not even anticipated. And still the IPO was hugely oversubscribed. Or you can fall badly. this company was just on paper and its construction was supposed to start with the money collected from IPO. At the time of IPO. And you also need to have some fun in it. Indian markets are definitely on a roller-coaster ride. What does common investor do in such scenario? Should they sit back and wait for markets to cool down before making any fresh investments? No.Temple of Learning their IPOs at this time are getting heavily oversubscribed. Take the example of Reliance Petro. Some of them are well managed and constantly growing companies.

Temple of Learning

The Sensex took just 26 trading sessions to move from 13000 to 14000 and the Nifty has conquered 4000. Sensex has gained nearly 6 per cent over the last one month, mostly led by banking, capital goods and technology stocks. Among the sectoral indices on the BSE, the bank index (Bankex) has been the best performer with gains of close to 10 per cent over the last one month or so. BSE capital goods and BSE IT indices also did well during this period. SBI was the best performer in the rally from 13000 to 14000, with gains of over 20 per cent. Telecom stocks - Bharti and Reliance Communications gained between 16 and 18 per cent each. Cement stocks also had a good time as ACC rallied almost 19 per cent and Gujarat Ambuja gained over 9 per cent. Total market capitalisation of all listed Indian companies now stands at a staggering Rs. 36.4 lakh crore, higher than last financial year’s GDP of Rs. 32 lakh crore at current prices. With a market capitalisation of around $820 billion, India now ranks fourth among the largest stock markets in the Asia-Pacific region. Japan leads the region with a market cap of over $4 trillion, followed by Hong Kong and Australia. India is followed by South Korea at the fifth position. With some high profile IPOs like Cairn India, Power Finance Corporation and Idea Cellular which would have a combined market value in excess of $30 billion — in the pipeline, India would extend its lead in market cap over South Korea by early next year. Among major global markets, India has been only the 4th best performing market over the last month and the worst among the BRIC (Brazil, Russia, India and China) economies. Shanghai has been the best performer with returns in excess of 16 per cent followed by Russia, which gained nearly 9 per cent. Brazil gained nearly 8 per cent during this period. However, a large section of retail investors have not benefited from this rally. The up move has been very selective and has bypassed many stocks, especially in the mid-cap and small-cap spaces. Retail investors are still stuck in positions built before the May 2006 slump. Mid-caps lag Mid-caps are yet to regain the heights scaled in May last year and many stocks continue to trade with significant discounts from the levels seen earlier this year. The CNX Mid-cap Index is still around 200 points below its lifetime high of 5350 touched in May 2006. A large number of the 100 stocks, which form this index, are still trading below their May levels. The BSE Mid-cap index has gained only around 4 per cent over the last one month and is more than 300 points below its lifetime high. On the BSE Mid-cap Index, more than 60 per cent of the stocks, which are part of the index, are trading below their May levels and only about 25 per cent have given decent returns in excess of 10 per cent.

BUSINESS AWARENESS - BRM

99

Temple of Learning

The situation is even worse in the small cap space. The BSE Small-cap index has gained only about 3 per cent in the last one month and is more than 1,100 points, or nearly 14 per cent, below its lifetime high set in May 2006. More than 70 per cent of the stocks forming the BSE Small-cap index are trading below their May levels and only about 15 per cent have given returns of more than 10 per cent in this period. The reasons for this underperformance are pretty simple and straightforward. Excellent performance by the larger companies has led to a shift in investor interest away from mid-caps and small-caps in recent months. Some of the mid-caps have failed to deliver and foreign investors have lost heavily in a few of them. When the large caps offer such excellent growth at far lower risk levels, it is only natural that investors started focussing on large caps. Among the mid-caps, those who have performed well are stocks of companies who have very ambitious plans and those who have the potential to grow much larger. Some of the real estate players, construction companies and financial services companies are examples. Stocks of select companies, which are in virgin markets have also benefited considerably. This situation may change once the large caps seek higher valuations, which may make some investors uncomfortable. There are a large number of companies in the mid-cap and small-cap universe, which have the potential to deliver excellent growth rates over the next many years and emerge as globally competitive entities. Such ideas would definitely attract a lot of investor interest as always. More importantly, this bull run is not a result of any ‘irrational exuberance’ — the term coined by former US Fed (Federal Reserve) chairman Alan Greenspan, nearly a decade ago to warn against the excesses of the last technology-led rally. This up-trend is backed by strong corporate performance, which looks sustainable over a longer term, though there are select pockets where some froth is building up. Bulging billion-dollar club The number of companies, which enjoy market valuations in excess of a billion dollars continues to increase. Five companies - Reliance Petroleum, Tech Mahindra, GMR Infrastructure, Parsvnath and Lanco, which have come out with new issues over the last six months have joined the club, taking the total to 131. Banks dominate the billionaires’ club followed by technology services. The country’s emergence as a very competitive manufacturer of generic drugs has resulted in as many as eight pharma companies enjoying valuations of a billion dollar or more. The frenzy in the real estate sector has lifted an equal number of property stocks to the billion-dollar club. Though companies in the oil and gas space occupy top spots in individual valuations, only six companies from the sector are included in the league of billionaires. Six companies from the auto space, both 4100

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

wheelers and 2-wheelers, appear in the list. As two of the larger telecom companies — BSNL & Tata Tele — are as yet unlisted, only two telecom service providers find themselves in the list. Reliance Industries captured the ‘most valuable’ company crown from ONGC for a brief period, but the PSU oil behemoth easily won it back with ease. ONGC now commands a market value of Rs183,333 crore or $41.2 billion, which is still nearly $6 billion short of its peak value touched in May this year. Reliance Industries follows with a market cap of $40.01 billion. Infosys and NTPC are fighting it out for the third place. As of yesterday, Infosys has a modest lead with a market cap of $27.96 billion while NTPC comes in 4th with a market cap of $27.73 billion. Bharti Airtel has seen a spectacular rally over the last 6 months and is 5th on the list with a market value of $27.21 billion. TCS has also done well to lift its market value to $26.14 billion, the last one with a market cap of over Rs. 1 lakh crore, and occupies the 6th slot. Reliance Communications, Wipro Limited, ICICI Bank and ITC complete the top-10 in terms of market capitalisation.

BUSINESS PROCESS OUTSOURCING (BPO)
When the rate of growth in software exports slowed earlier in the decade as a result of the tech bubble bursting and the impact of 9/11 on global business, it was IT-enabled Services (ITeS) and business process outsourcing which carried the can. Now that software exports are rebounding, with leading billion dollar plus companies recording near 50 per cent topline growth and stable, if not slightly improving margins, it is time to look at what BPO is doing. This year (2004-05) BPO exports were slated by Nasscom to grow by over 58 per cent to $5.7 billion, until last year’s figures got revised upwards by $200 million to $5.9 billion. It is a safe bet that the current year will also eventually clock more than current projections. So is it all hunky dory? No. Indian software industry has arrived, in a way. The global IT market acknowledges it. But the Indian BPO effort is in a different category. It is still early days for the industry and several key issues need to be addressed before becoming certain that BPO will follow in the footsteps of IT. The BPO outlook, based on the achieved compound annual growth rate of 50 per cent plus, can be a little rosier than is warranted. Naturally, a lot of it is not the industry’s fault.
BUSINESS AWARENESS - BRM 101

Temple of Learning

Offshoring software services has become mainstream in the minds of global business leaders. BPO is yet to get there. So countries like India need to do a lot for perceptions to change. And here we come right up to the first thing that needs doing to ensure a bright future for BPO. For a couple of years now, India’s political leaders, notably Arun Shourie, when he was IT minister, have been promising data security legislation but nothing has happened as yet. Without a law on the books, offshoring critical business processes to India will remain handicapped. This is particularly so, as the key growth area in offshored services is the financial services sector. Companies themselves will hesitate and trade unions in the west will make much of the absence of such law when work involving sensitive financial information is sought to be offshored. The second problem with the Indian BPO industry is the absence of processes for certification of quality. (In fact, the processes themselves are not yet fully standardised.) They are yet to arrive globally. Newcomers need labels or testimonials to tell the world they are top class. The Indian software industry played this card with finesse. It not only got its quality act together, it became a global leader in acquiring certifications like SEI CMM. A Nasscom committee has worked on parameters to measure process capabilities, but there is no substitute, if nothing else from the marketing angle, for globally accepted quality certifications. “The Indian BPO industry is in its early stages, debugging is needed for it to become mainstream,” acknowledges Akshay Bhargava, CEO of Progeon, the BPO subsidiary of Infosys. The third and perhaps the most significant issue facing the Indian BPO industry, and one that is within its own hands to set right, is the way in which it is configured. It still remains an industry marked by large players - at one end mostly into call handling work, and niche players at the other, doing higher value work involving entire processes, rather than individual tasks. “There aren’t that many with the requisite domain knowledge which makes large scale delivery of processes possible,” says Avinash Vashistha, managing partner of NeoIT, an offshoring consultancy. “Looking ahead, I can see a lot of small and medium players doing high value work but industry volumes come from large players at the commodity end,” he adds.
102

BUSINESS AWARENESS - BRM

chairman and CEO of B2K. The government is in favour. new companies are opened every month. and right down to GECIS and Indigo Lever today. this is about all that we do. good reason for this optimism. in any case. that BUSINESS AWARENESS . The BPO industry will bring about a tectonic social shift in ten years. BPO represents a new commercial paradigm for international trade in services and India’s unique positioning makes it a beneficiary of this tsunami. But interestingly. Since call handling does not require high skills. and existing ones are growing at an unbelievable pace. Industry sources do not dispute the numbers quoted by Roy and Bhargava but the point is that call handling is to BPO today what ‘body shopping’ was to the software industry.BRM 103 . Vivek Kulkarni. readily admits. “The result of high attrition and recruitment is a delivery problem. Bhargava says that Progeon. college graduates think its cool. firms recruit mostly on the basis of price (by offering to pay a bit more) and youngsters doing undifferentiated jobs keep drifting from company to company to earn more. The attrition problem has been accentuated by MNCs seeking to rapidly ramp up their captive centres. and middle management professionals now have a new career option…move over IT industry—BPO is here! There is. which was born out of British Airways. the media loves it.” not knowing when a chunk of seats will fall vacant and upset your delivery. of course. Bhargava says his attrition rate is 28 per cent annualised. Starting with industry leader WNS. high end work in some volume may increasingly come out of former MNC captives. There is so much euphoria about the BPO business that it almost seems too good to be true. New customers land in Bangalore every day. You live from day-to-day.Temple of Learning One result of this concentration at the commodity end is price competition and the daily threat of new players from new geographies offering to work for less. the bright spots for the industry in the future may be around the MNC captives who will almost inevitably become third party providers tomorrow. Right now stand-alone Indian third party BPOs are an endangered species. One well-known company lost over 90 per cent of its staff in a single year. Everyone knows that it is the staple but it is difficult to get someone to admit: “Yes.” One result of huge demand and commoditisation is massive recruitments and commensurate staff attrition. has remained well within its self-imposed upper limit of 30 per cent of revenues from call handling.

Any college degree is enough to enter the industry. There are no three strikes against these companies — one strike and you are usually out.). These are also some of the most demanding customers on the planet. This further reinforces the tough standards that the service providers are required to achieve. the BPO industry has more than risen to this challenge. office furniture.BRM . The Indian BPO industry today: The Indian BPO industry is different in many ways from traditional businesses in India and even from the IT industry. Training: The initial unfamiliarity with client processes. the Indian BPO industry has implemented extensive quality programmes. All BPO companies are working hard to deal with this and the day-today impact of this is evident all around us. there will always be opportunities for pretty much most college graduates who want a job. and are willing work hard. Customers: The early adopters of Indian BPO are some of the largest MNCs in the world (Citigroup.Temple of Learning we all sense is coming our way. Some major points: Reach: Unlike the IT industry. Quality: Driven by the customers. with which it shares many attributes. stiff metrics. ISO9002. Amex. the longer-term effects are far more profound and have the potential to bring about very deep and fundamental socio-economic changes in India. HSBC. have some aptitude. and given the rate at which this industry is growing. some of the material being used is absolutely world-class. Infrastructure: The BPO industry has taken a leaf out of the IT industry’s books and has (very wisely) not stinted on the quality of infrastructure. Moreover. they lay down the highest standards for delivery and are ruthless in demanding these from their service providers. and in more than one instance. and certifications like COPC. has been adopted by the customer for use at the home location. need for quality—all translate into a very significant training requirement and again. premises. However. etc. the BPO employee in India can take a world-class working environment for granted. and BS7799 are commonplace. and general work environment. it is believed that while the immediate impact of the BPO industry is certainly something we must not ignore. Today. 104 BUSINESS AWARENESS . All new BPO employees undergo rigorous training and certification. BPO reaches out to the masses. they can (and do) benchmark against the best in the world. The need to keep people motivated and excited has resulted in a lot of emphasis being placed on creating a fun and attractive workplace. GE.

This means that there will be over 12 million individuals in our country who have worked in the BPO industry. and delivering quality that is second to none in the world. you will have another 6 million people. This ensures that the BPO workers are really the best from amongst the crop of graduates that leave our colleges every year. have a very strong work ethic and expect similar professionalism from their colleagues as a matter of course.5 million people. economic. Indian BPO industry—10 years later. The dramatic impact of BPO becomes clearer when you consider the fact that the IT industry employs only about 500. The underwater earthquake: This is what the IT industry did to India during the 1990s.. If you include people who started life in the BPO industry and have moved on to do other things (assuming an annual attrition rate of 30 per cent for the BPO industry as a whole).. and lack of efficiently-run public services. it transformed the social. are accustomed to working in a very high-quality environment. This means that out of every 100 people who apply for a job. in 10 years. are used to satisfying very demanding customers. don’t consider air-conditioning a luxury. Yet. extensive training. expect and demand quality not just in their professional lives but in their personal lives too. that is. BUSINESS AWARENESS . We will have a large body of people who will deliver.BRM 105 . training them to very high standards and putting them to work for some of the most demanding customers in the world. and trade pattern of our country. imagine what 12 million can do—just think of what India would be like if we have an IT industry 24 times its current size…the mind boggles. you have an industry that is recruiting the best people at the entry level from a very wide spectrum of colleges. : Now fast forward this situation to 10 years hence. chaotic traffic. only five get selected. It will no longer be acceptable to have dirty streets. These will be the Indians who have acquired global skills without having to migrate to the West. If you put all this together. grubby common areas in apartment blocks. who have been through the rigorous recruitment tests. they will all report a recruitment rate of around 5 per cent. It has increased India’s forex reserves beyond belief and has placed India on the world services map where the “Made in India” label can be used with pride. If 500. The Indian BPO industry is an enormous success.000 people.000 people can transform India in 10 years.Temple of Learning Recruitment: If you talk to the leading BPO companies. It has grown at a compounded annual growth rate of 50 per cent and now employs 6. placing them in a world-class work environment.

We know better and we want better. And when this trend reaches a critical mass. it will change our shorelines completely and forever. their work ethic and their sheer numbers.Temple of Learning The traditional apathy of the Indian middle class to our immediate environment will begin to erode because there will be a large multitude of professional people who will say. It is up to us to help this wave along and to build a BPO industry that will not only be a commercial success but will redefine our country. END OF THE CHAPTER 106 BUSINESS AWARENESS . it is invisible to us only on the shore.BRM . However. It is taking place right in front of us but like an underwater earthquake. like an underwater earthquake. This is nothing short of a tectonic social shift when you contemplate the sheer magnitude of the BPO industry ten years hence. It is simply not obvious. they will be a large and vocal group who will insist on being heard. their exposure to global companies. It is a reality that is here and now. faceless minority— thanks to their training. this is not good enough. we do not need to wait till then…this change is happening right now. it will create a huge upheaval in the old landscape that we today take for granted. “No. This is not a theoretical possibility. Like an underwater earthquake.” And these people will not be a small.

BRM Tests .

The oldest stock exchange of Asia is _____. is the tagline of _____ a) Hindustan Motors. 2.BRM . b) Rupert Murdoch d) None of these 4. b) Fully Convertible Currency Bonds d) Fixed Currency Convertible Bonds 6. 3. 8. 9. New York Which among the following sectors does not constitute the term “New Economy” ? a) Information Technology b) Telecom c) Hospitality d) Entertainment 7. Shirt brand ‘John Player’ belongs to _____________ . ‘Inspiration in motion’.Temple of Learning BRM Test . London c) Wall Street.1 Questions: 40 1. Who is the founder of ‘News Corp’? a) Peter Mukherjea c) Prannoy Roy Time : 20 Mins. a) Grasim b) ITC Ltd c) OCM d) Raymond Ltd. London b) Downing Street. 108 BUSINESS AWARENESS . a) Bombay Stock Exchange b) Tokyo Stock Exchange c) Beijing Stock Exchange d) Kuala Lumpur Stock Exchange To which country does the airline carrier ‘Lufthansa’ belong to ? a) Russia b) USA c) Malaysia d) Germany The name of which street is also famous as a Stock Exchange? a) Fleet Street. Which of the following Indian cine star has been chosen as the brand endorser for ICICI bank globally? a) Saif Ali Khan b) Shah Rukh Khan c) Abhishek Bachchan d) Vivek Oberoi The expansion of FCCB is ______ a) Foreign Currency Convertible Bonds c) Financial Currency Convertible Bonds 5. b) Bajaj c) TVS Motors d) Kinetic Engineering Ltd. New York d) Broadway.

d) None of these 15. 12.Temple of Learning 10. d) Penguin 21. Which among the following is World’s largest airline? a) United Airlines b) Air America c) American Airlines d) Lufthansa “The Taste of India” is the punch line of which company? a) ITC b) Amul c) MTR Foods ‘Harry Potter’ book series is published by which publishing house? a) McGraw Hills b) Kaplan c) Scholastic 19. 14. BUSINESS AWARENESS . Which among the following companies has tied up with Walt Disney to market its products in India? a) Archies b) Hallmark c) Bilt d) H K Greetings Dish TV is a direct-to-home (DTH) venture launched by which of the following TV networks? a) Star TV b) Prasar Bharti c) India TV d) Zee TV 22. d) Godrej Agrovet “With you always” is the punchline of __________ a) UTI Bank b) Bank of India c) SBI d) Induslnd Bank ‘Rabo Bank’ of Netherlands has a large equity share in which Indian bank? a) Yes Bank b) Vyas Bank c) IndusInd Bank d) South Indian Bank Ramesh Gelli was associated with which of the following scam? a) SEBI scam b) GTB scam c) Security scam 11.BRM 109 . 13. of USA. d) Marico Industries 20. Which among the following companies is the world’s largest car manufacturer for 2006? a) Ford b) Toyota c) Honda Motors d) General Motors Which of the following persons would you associate with Berkshire Hathaway? a) Larry Page b) Paul Allen c) Warren Buffet d) Helen Hunt ‘Ronald’ is the mascot of which company? a) McDonald b) Raymonds 16. 17. from which Indian company? a) HLL b) Tata Chemicals c) Dalmiya Corp. c) Mattel Toys d) Wal Mart 18. Which of the following terminologies is not related to share market operations? a) Bulls b) Index c) Brick and Mortar Company d) Derivatives The brand ‘Dalda’ has been bought by Bunge.

34.Temple of Learning 23. 31. Office automation major “Ricoh’ is from which country? a) South Korea b) Japan c) Germany ‘Ashirwad’ brand of foods is owned by which company? a) ITC b) HLL c) Parry’s Agro d) Australia 24. 33.Beecham b) Unilever c) Heinz d) Proctor and Gamble Which among the following companies recently became the first Indian BPO firm to be listed on NASDAQ? a) EXL Technologies b) Hero Mindmine c) Nipuna d) Spectramind Which among the following persons was recently ranked as the richest Indian by ‘Forbes’ magazine? a) L N Mittal b) Azim Premji c) Mukesh Ambani d) None of the above T S Vijayan has been appointed as the new chairman of ________ a) Life Insurance Corporation b) Housing Development Finance Corporation c) UTI AMC d) TRAI 30. d) Flextronics 29. ‘On Demand Business’ is the ad-line associated with ____ a) Microsoft b) IBM c) Nortel Networks d) HP ‘Otis’ is a brand name associated with which product? a) Oil and lubes b) Elevators c) Apparel shoes 26. d) Shoes 27. d) Mahyco 25.BRM . Reddy’s Lab b) Cipla c) Nicholas Piramal d) Wockhardt Kiran Mazumdar Shaw is associated with which company? a) ICICI b) Mesco Shoes c) Biocon 28. 32. Which among the following is India’s second biggest pharmaceuticals firm after Ranbaxy? a) Dr. 110 BUSINESS AWARENESS . ‘NIS Sparta’ is now a management-consulting arm of which of the following companies? a) Ma Foi b) Reliance Industries c) Wipro d) NIIT ‘Red Hat’ is the mother company of which of the following programs/operating system? a) OpenOffice b) I-Leap c) Linux d) Unix ‘Complan’ and ‘Glucon D’ are well known brands owned by which of the following companies? a) GlaxoSmithkline .

BUSINESS AWARENESS .BRM 111 .Temple of Learning 35.India Business council? a) RIL Limited b) ONGC c) Tata Group d) IOC Largest exporter of software services in India for the year 2005-06? (excluding BPO and ITES services) is _____ a) Satyam b) TCS c) Wipro d) Infosys 36. 40. 37. in 2006 by the United States. 39. 38. Last year “Petrocon India” recently merged itself with which of the following companies? a) Vedanta Resources b) Videocon Industries c) Reliance Industries Limited d) Tata Power Which among the following cities recently hosted India’s first wedding mall named “Shagun” ? a) Pune b) Delhi c) Kolkata d) Gurgaon Audio giant “Blaupunkt GmbH” belongs to which country? a) Denmark b) Sweden c) Finland d) Germany India’s first government owned five star hotel is ____ a) Hotel Ashok b) Janpath Hotel c) Hotel Jal Mahal d) Qutub Hotel Which company has been ranked “India’s most respected Business Conglomerate”.

Which among the following is the name of the helicopter developed by Hindustan Aeronautics Limited? a) Pawan b) Dhruv c) Cheetah d) Garuda Among Indian banks. 9. What is its ranking as per the latest data? a) 81st b) 73rd c) 82nd d) 85th TAM Ratings are used to measure which among the following? a) TV Viewership b) Credit guarantee c) Market penetration d) Ad effectiveness Which of the following companies has recently raised $260mn in the biggest international bond raising by an Indian company? a) TCS b) Vedanta Resources c) Godrej Agrovet d) JCT Mills M. 7. 8. Which of the following TV networks has launched VH-1.BRM 6. an international music and lifestyle channel in India? a) ZEE Bouquet b) MTV Networks c) SET d) Star Group National Insurance Company is no longer India’s largest general insurance company. Ltd. Damodaran is the Chairman of which of the following organizations? a) HDFC b) IDBI c) SEBI d) Yes Bank 112 BUSINESS AWARENESS . only State Bank of India holds a rank among the top 100 banks of the World. Which of the following companies has replaced it at the top? a) New India Assurance Co.2 Questions: 40 1. 4. b) General Insurance Corporation c) Oriental Insurance Corp d) United India Corporation Pidilite Industries is the manufacturer of which famous adhesive brand? a) M Seal b) Post It c) Fevicol d) Stic Delta Airlines belongs to which of the following countries? a) Australia b) USA c) Canada 2. . 3. d) France 5.Temple of Learning BRM Test . Time : 20 Mins.

20. 12. b) Kopran Pharmaceuticals c) Tata Chemicals d) Shantha Biotech Park Avenue brand of apparel belongs to which among the following companies? a) Raymonds b) Provogue c) Grasim d) Pantaloons Who among the following is the Chairman of the 12th Finance Commission? a) N K Singh b) Vijay Kelkar c) C Rangarajan d) Bimal Jalan ‘Pureit’ is a brand of water purifier launched by which among the following companies? a) HLL b) Kent c) Eureka Forbes d) Forbes Gokak Which among the following is not matched with others? a) Moody b) CRISIL c) IRCON 14.BRM 113 . 19. d) Heinz 13. 15. 18. Which company provides anti virus services for the users of Hotmail? a) Veritas b) Trend Micro c) Norton d) McAfee National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was set up in which year? a) 1962 b) 1972 c) 1982 d) 1978 Which company owns ‘Kwality Walls’ brand of Ice Cream? a) HLL b) P&G c) Godrej 11.Temple of Learning 10. Famous eatery chain ‘Subway’ belongs to which of the following nations? a) Germany b) Holland c) UK d) USA ‘CellOne’ is a mobile service brand belonging to which of the following service providers? a) MTNL b) BSNL c) Airtel d) Essar GATS stand for a) Global Act on Trading Services b) Global Agricultural Trading System c) Geographic Aids and Technology Services d) General Agreement on Trade in Services ‘Smyle’ is a herbal over-the-counter (OTC) product belonging to which among the following companies? a) Jyothi Labs. 16. d) Standard’s and Poors BUSINESS AWARENESS . 17.

d) None of these 32.BRM . Australian pace bowler Brett Lee is the brand ambassador of which amongst the following watches? a) Maxima b) Timex c) Rado d) Tissot ‘Truly Asia’ is the punch line of which of the following countries? a) Malaysia b) Indonesia c) Thailand 22. Which among the following Indian characters was recently sent to Guinness Book of World Records for induction in its list as world’s longest running campaign? a) Maharaja b) Amul Girl c) Gatto d) Common Man The book ‘Wealth of Nations’ is authored by ______ a) George Michael b) Adam Smith c) Lance Keynes 31. d) None of these 28. The widely used telecom acronym GSM stands for a) Global Satellite Monitored b) General Satellite Mobile c) Geo Stationary Module d) Global System for Mobile German FMCG firm Beiersdorf AG owns which among the following well-known cosmetics brand? a) Nivea b) L’Oreal c) Garnier d) Revlon Which company owns Indian BPO firm ‘Daksh’? a) HP Compaq b) GE c) IBM 24. 25. d) South Korea 23. d) Citi Bank 26. Which amongst the following firms is not associated with the advertising world? a) Lintas b) Grey Worldwide c) ORG-Marg d) BBDO Smile TV. d) Hrithik Roshan 30.Temple of Learning 21. What is common between J C Penny. a new comedy channel is aired by which broadcaster? a) Zee b) Sony c) Star Plus Which among the following is not a share market index? a) Nasdaq b) Hang Seng c) Nikkei Which Indian film actor endorses ‘Red Tape’ shoes? a) Vivek Oberoi b) Arjun Rampal c) Salman Khan 27. Target. Wal Mart and Save A Lot? a) They are all retail giants b) All of them are from USA c) Both A and B d) Neither A and B 114 BUSINESS AWARENESS . d) NTSE 29.

40. 36.Temple of Learning 33. Which company had tied up with UK’s MG Rover to sell its cars in Britain under the brand name ‘City Rover’? a) Maruti Udyog b) Tata Motors c) Hyundai Motors d) Mahindra and Mahindra Which among the following firms bought over the MGM studio? a) Toshiba b) Time Warner c) Channel 9 d) Sony Abbey awards is associated with which of the following fields? a) Marketing b) Advertising c) Business Communication d) All of the above 39. d) Tata Telecom c) RPG Group Which among the following is world’s largest TV manufacturing company? a) Sony b) Electrolux c) TTE Corp d) Samsung Paul Allen was co-founder of which among the following companies? a) IBM b) Microsoft c) Google d) Dell Computers Progeon is a BPO subsidiary of ______ a) Wipro c) Infosys 34.BRM 115 . BUSINESS AWARENESS . Swiss major ‘Bovet’ is associated with which among the following products? a) Baby foods b) Leather products c) Watches d) All of the above Which among the following Indian companies bought Flag Telecom. b) Bharti Telephone Nigam Ltd. 37. an international telephone company? a) Reliance Communications Ltd. b) Satyam d) IBM 38. 35.

d) Candico 5. 1. Rajnikant Patel has been appointed as new CEO and MD of ________ . Output and Technology c) Science. 3. and Threats b) Strategy. a) National Diary Development Board b) Bombay Stock Exchange c) NAFED d) National Calamity Fund Martial Rolland is th new CEO of ______ a) Pepsico India c) Cadbury India 6. 116 BUSINESS AWARENESS .Pepsi d) Sabeer Bhatia . Weaknesses. Which among the following Non Residential Indians and the companies they work for is not matched suitably? a) Arun Sarin . a) Commerce secretary b) Finance secretary c) Director General of Foreign Trade d) Chairman of Investment Commission Star Television recently bought a 25% stake in which among the following production houses? a) Balaji Telefilms b) UTV c) BAG Films d) B R Chopra productions 8. Wisdom.Temple of Learning BRM Test . Opportunities.BRM . When you say SWOT analysis.Vodafone b) Vyomesh Joshi .3 Questions: 40 Time : 20 Mins. Work Force. b) Nestle India d) L’Oreal India 7.Yahoo c) Indra Nooyi . it means an analysis of ______ a) Strengths. 4. Opportunities.Hotmail Which among the following companies recently became the first one to acquire license from Government of India for making arms and ammunition? a) L&T b) Mahindra and Mahindra c) Telco d) Caparo Ltd. Mr. Rakesh Mohan has been appointed as India’s new ________ . and Technology d) Either A or B ‘Alpenlibe’ brand of confectionery is manufactured by? a) Parry’s b) Lotte c) Perfetti 2.

d) AT & T 19. b) Anil Agarwal d) Navin Jindal 14. b) Subhash Ghai d) Suraj Barjatya 12.BRM 117 . d) October 1.ICICI b) Kiran Mazumdar Shaw . Kenneth Lay who passed away recently was the chief executive of which company? a) Enron b) Walt Disney c) America Airlines d) World Com Vedanta Resources is promoted by ______ a) Ravi Nair c) Sunil Mittal 13. 2005 b) April 1. Which among the following pairs is not correctly matched? a) Naina Lal Kidwai .Kinetic “Maharaja” is the mascot of which among the following organization ? a) Indian Tourism Development Corporation (ITDC) b) Air India c) Indian Airlines d) Both b) and c) ‘Mukta Arts’ is owned by ________ . ‘Ultra Tech’ the cement company is a subsidiary of which business group? a) ACC b) A V Birla Group c) Ambuja Group d) L & T Group Which European city hosts the ‘World Economic Forum’? a) Geneva b) Vienna c) Davos When was Value Added Tax (VAT) adopted by 21 states ? a) March 1.Biocon c) Vineeta Bali . 11. d) Honda 18. 2005 ‘Elantra’ is a brand of car from the stable of? a) Daewoo b) General Motors c) Hyundai Samuel J Palmisano is the CEO of which company? a) Apple b) IBM c) Intel Which company has launched ‘Cayenne’ sports car in India? a) Ferrari b) Porsche c) BMW 15. d) Hyundai Motors BUSINESS AWARENESS .Britannia d) Sulajja Firodia Motwani . a) Dev Anand c) Yash Chopra 10. 2005 17. d) Lausanne 16. 2005 c) June 1.Temple of Learning 9.

Temple of Learning 20. Which among the following is India’s largest exporter of petroleum products? a) GAIL India Ltd. 29. BUSINESS AWARENESS . 25. d) Singhanias 28. b) Indian Oil c) ONGC Videsh d) Reliance Industries Which of the following firms own ready-to-eat food brand ‘Kitchens of India’? a) ITC b) Tata Agro c) Godrej Agrovet d) MTR Foods Which media house owns the ‘India Today’ magazine? a) Living Media b) Today Networks Pvt.BRM . a) Volkswagen b) Ford c) General Motors ‘Voltas Ltd. d) Daimler Chrysler 27. 26. Devika Saraf is associated with which industrial group of India? a) Patni Computers b) Parle India c) Zenith Computers d) HCL Infotech 118 21. c) Hindustan Publications d) Raheja Publishing House Virender Sehwag has been chosen as its brand endorser by which television channel? a) Set Max b) Zee Sports c) Ten Sports d) DD Sports International cosmetics brand ‘Revlon’ is marketed in India by which company? a) Modi Group b) Dabur c) Marico Industries d) HLL Which among the following celebrities does not endorse ‘Tag Heuer’ brand of watches? a) Tiger Woods b) Shahrukh Khan c) Maria Sharapova d) Sushmita Sen ‘F500 Mind’ dubbed as the car of future belongs to ________ . she became one of the youngest CEOs of India.’ is owned by which business house? a) Godrejs b) Birlas c) Tatas ‘REVA’ is a well-known brand name associated with which product? a) Modular Switches b) Match Boxes c) Electrical Cars d) Cables Which among the following companies recently launched India’s first detergent-free washing machine? a) Electrolux b) Haier c) TVS d) LG German Logistics major DHL has acquired 60% stake in which among the following Indian Cargo and Courier Company? a) Gati b) Blue Dart c) First Flight d) Skypak Services At the age of 23. Ltd. 24. 31. 23. 22. 30.

J. a) Lohia Machine Limited c) Lohia Manufacturing Limited 33. Who is he? a) Montek Singh Ahluwalia b) Arun Shourie c) M. was the main force behind the bank’s recent accomplishments. Reddy’s d) Jumbo Group His name is associated with making balloons. Who amongst the following are the brand endorsers of Sunfeast biscuits? a) Shahrukh Khan b) Sania Mirza c) Gayatri Joshi d) All of the above This former chairman of State Bank Of India who retired in 2006. 37. 36. Can you identify this person ? a) T Shekhar b) A C Muthaiah c) Mammen Mappillai d) Sharth Divakar The full name of LML is ________ . only in a single country? a) Britannia Milk Bikis b) Parle G c) Britannia Tiger d) Priyagold He worked for the World Bank. Akbar d) Sam Pitroda This IIM graduate is well known for his long association with cricket. He is ______ a) G N Vajpayee b) Subir Raha c) A K Purwar d) M S Verma 40. creating India’s largest Tyre factory and helping Indian new ball attack getting new faces. Can you name this India’s sensation behind the mike? a) Harsha Bhogle b) Navjot Singh Sidhu c) Charu Sharma d) Anil Kumble This brewer turned biotechnologist is now the second richest woman in India. 35. Can you identify the firm with which she is associated with? a) Dabur b) BioCon c) Dr. 34. 38.Temple of Learning 32. Which among the following motor companies is credited with creating world’s first moving assembly line for cars? a) General Motors b) Ford Motors c) Honda Motors d) BMW Which biscuit brand is the largest selling brand. BUSINESS AWARENESS . b) Loco-Motors Limited d) Lohia Motors Limited 39. The Indian Express and is presently the deputy charman of the Planning Commission.BRM 119 .

d) Godrej foods 3..01% c) 1% d) 0. 10. Carlo Donati was recently send to Paris to head the water business of a prominent international company...000 and above the Finance Minister has proposed a tax deduction at source (TDS) to the tune of ________ . there’s .’ a) Master Card b) Visa c) American Express d) Standard Chartered Bank Terry Semel is Chairman of which among the following tech firms? a) America Online b) Yahoo c) e-bay d) Google ‘i-pod’ is a digital music-playing device developed by which among the following companies? a) Microsoft b) Phillips c) Apple d) Electrolux Which company has butterfly as its logo? a) MSN c) Wipro 120 9.001% Which company is the official sponsor of the Indian Hockey team? a) Sahara b) Castrol c) Adidas 6. d) Satyam 2.BRM .. ‘There are some things in life that money can’t buy. 11. B Ramalinga Raju is the founder of which Indian IT company? a) I-Flex b) Polaris c) Flextronics “Gattu” is a brand mascot of which company? a) Amul b) Asian Paints c) Priyagold Time : 20 Mins. a) 0. He was the CMD India for which company? a) Pepsi b) Coca Cola c) Nestle d) Cadbury On withdrawal of Rs.... 7.1 % b) 0.. For everything else. 10.4 Questions: 40 1... Late Kishore Manu Chhabaria was associated with which business group? a) Kedia group b) Orient group c) JCT Mills d) Jumbo group Who is the Chief Software Architect of Microsoft Inc? a) Bill Gates b) Steve Ballmer c) Ray Ozzie 4..Temple of Learning BRM Test .. d) Wills 8. b) TCS d) Satyam BUSINESS AWARENESS .. d) Paul Allen 5...

com c) hotmail.BRM 121 . Brijmohanlal Munjal is associated with which industrial group? a) Hero Group b) Hindustan Times Group c) India Today Group d) Times of India Group BUSINESS AWARENESS . The newly-appointed chairman of the revamped Board of Trade is ______ a) KM Birla b) Kamal Nath c) Mukesh Ambani d) Vijay Kelkar Which finance minister has presented maximum number of budgets in India? a) Manmohan Singh b) Yaswant Sinha c) V. a) Reliance Industries b) Aditya Birla Group c) Tata Motors d) Infosys Which of the following is not a listed company? a) Air India b) Deccan chronicle c) TCS Prannoy Roy is the head of which television company? a) NDTV b) STAR TV c) ZEE TV The first Indian city to get ISO 9001 certification was ______ a) Jamshedpur b) Chandigarh c) Jaipur The Japanese company which introduced Just-In-Time (JIT) is a) Toyota b) Nippon c) Sony 19.com b) ebay.com 18. a) 30 b) 50 The Central Bank of India is _________ a) Oriental Bank of Commerce c) State Bank of India 14. d) Wipro 20.P. Who is the CEO of Biocon India? a) Kiran Mazumdar Shaw c) Ronnie Screwala b) Phiroz Vandrevala d) Naresh Goyal 13. d) Panasonic 23. Singh d) Moraji Desai BSE Sensex consists of ____ shares.Temple of Learning 12. d) Bangalore 22. d) SONY TV 21. Pierre Omidyar is the founder of which famous web portal ? a) amazon.com d) yahoo. 15. The first private Indian company to enter the list of Fortune 500 companies is ________ . b) Reserve Bank of India d) ICICI Bank 17. c) 100 d) none of the above 16.

b) Betterment for all d) Good for all 28. Which organization in UK is called as “Aunty” ? a) BBC b) Scotland Yard c) British Airways Among which of the following companies does GM have a stake ? a) Toyota b) Suzuki c) Nissan d) British Railways 29.Cola b) Pepsi c) Mars d) Nestle Which company’s heavy motor vehicle division was bought by Tata Motors? a) Daewoo b) Hyundai c) Suzuki d) Renault Mahindra and Mahindra has signed a joint venture with which automaker to manufacture car brand ‘Logan’? a) BMW b) Renault c) Audi d) Saab Which brand of shirts does Kunal Kapoor endorse? a) Indian Terrain b) Peter England c) John Player ‘Beyond the Boundaries’ is the autobiography of ________ . d) All of the above 30. d) RPG 27. d) Hema Malini 26. He was ________ .BRM . a) Continual improvement c) Group improvement d) Henry Ford 25. d) Subhash Chandra 35. Affordability’ is the motto of which company ? a) Coca. Accessibility. ‘Availability. a) Enrico Piaggio b) Soichiro Honda c) Giovanni Agnelli 122 31. ‘Dare to Dream’ is the biography of ________ a) M. Suzuki BUSINESS AWARENESS . d) Kodak 36. d) Vivaldi 34. Oberoi b) Walt Disney c) Aditya Birla Who among the following is not a current Rajya Sabha MP ? a) Vijay Mallaya b) Bimal Jalan c) Azim Premji Brothers Sanjeev and Harsh head which Indian group ? a) Videocon b) Bajaj c) Essar ‘Kaizen’ is Japanese word for _______ . 33. d) T. a) Azim Premji b) Swaraj Paul c) Laxmi Mittal ‘Konica’ .the photo company was earlier known by which name? a) Eastman b) Sakura c) Fuji He gave the world a product called scooter.Temple of Learning 24.S. 32.

a) General Electric b) General Motors c) CNN Which well known company started its life as ‘Wadia Mill’ ? a) Raymond Mills b) Delhi Cloth Mill c) Bombay Dyeing The R in Wagon R stands for ________ . d) BBC 39. d) Arvind Mill 40. c) Rally d) Rejoice BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 37. IBM has sold its personal computer business to which company? a) Lenovo b) Compaq c) Hewlett Packard NBC an American TV channel is owned by ________ . a) Reliable b) Recreation d) Canon 38.BRM 123 .

‘Let truth prevail’ is the punch line of ________ . 9. . which among the following was India’s largest circulated daily newspaper (urban + rural)? a) Amar Ujala b) Dainik Bhaskar c) Dainik Jagran d) Enadu 124 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning BRM Test .5 Questions: 40 1. 7. d) None of the above 6. 5. a well known US based company involved in developing ERP and CRM technologies? a) SAP b) Microsoft c) Oracle d) Adobe Systems ‘Your Right Partner’ is the tagline used by which company? a) Standard Chartered Bank b) HSBC Bank c) Barclays Bank d) ING Vyasa Bank The corporate logo of which Indian bank has a picture of Goddess Lakshmi? a) Syndicate bank b) Dena Bank c) Indian Overseas Bank d) Vijaya Bank The term ‘Market Myopia’ was coined by ________ . 2. 4. 3. 8. a) Philip Kotler b) Theodor Levitt c) Gary Armstrong Paul Allen owns which famous Basketball team ? a) Portland Trail Blazers b) Chicago Bulls c) Washington Wizards d) LA Lakers Which Indian actress is the brand ambassador for Dena Bank? a) Juhi Chawla b) Meenakshi Sheshadri c) Karishma Kapoor d) Rati Agnihotri Winners of KBC II were given cheques of which Indian banks? a) ICICI Bank b) Kotak Mahindra Bank c) Bank of Baroda d) Allahabad Bank According to National Readership Survey 2005. a) Tehelka b) The Hindu c) Hindustan Times d) Times of India Which among the following firms recently acquired People Soft.BRM Time : 20 Mins.

a) Mercedes b) BMW c) Porsche d) none of the above Which company uses bull as its brand mascot? a) Merrill Lynch b) J.P.BRM 125 . Which Indian ad man was the head of jury at the Cannes advertising festival 2006? a) Prahlad Kakkar b) Prasoon Joshi c) Prasoon Pandey d) Piyush Pandey ‘Hummer’ the car belongs to which company? a) Ford Motors b) Hyundai Motors c) Mitsubishi Motors d) General Motors The name of which Japanese company literally means ‘Three Diamonds’? a) Mitsubishi b) Isuzu c) Sony d) None of the above Which was the first car to be exported from India? a) Ambassador b) Maruti Zen c) Tata Indica Which is the oldest magazine in the world? a) Spectator b) Wisden 11.Temple of Learning 10. 13. d) None of the above 20. 12. d) Kotak Securities 18. Morgan c) Sharekhan You would associate Carlos Ghosn with which car company ? a) Nissan b) Suzuki c) Hindustan motors d) Hyundai The tyre company which belongs to RPG group is ________ . 19. BUSINESS AWARENESS . 17. d) None of the above 14. c) India Today d) Punch 15. Which among the following ad agency keeps a bowl of fresh apples in its offices world over? a) Leo Burnett b) Ogilvy & Mather c) Rediffusion d) None of the above ‘Some of our customer will never buy a Mercedes Benz’ was the famous tagline of ________ . 21. a) MRF b) Ceat c) Bridgestone ‘Smooth as Silk’ is the tagline of which airways ? a) Cathay Pacific Airways b) Thai Airways c) Royal Nepal Airlines d) Jet Airways Which company launched gel based back pain relieving ointment “Back-Aid”? a) Dabur b) Glaxo c) Paras d) None of the above 16.

Temple of Learning 22. c) 1971 d) 1967 31. The Haas family controls which famous clothing company ? a) Levi’s b) Lee c) Tommy Hilfiger d) Reebok Deepak Shourie is associated with which TV Channel? a) CNBC b) Headlines Today c) Discovery d) NDTV Profit What does NASDAQ stand for? a) National Stocks Data and Automated Quotes b) National Association of Securities Dealers Automated Quotations c) North American Securities Data Automated Quotes d) National Appellate Stock Dispute Automatic Quotations When did trading start on the NASDAQ? a) 1991 b) 1984 28. d) None of the above 24. a) Traf-O-Data b) Tericon Data Systems c) Datasoft d) Macrosoft 126 BUSINESS AWARENESS . Bill Gates and Paul Allen floated another company called ________ .BRM . This famous food brand literally means ‘priceless’. 29. What is used to describe people who resist technology? a) Nerds b) Geeks c) Luddities Who is the editor of popular news weekly ‘Tehelka’? a) Tarun Tejpal b) Maneka Gandhi c) Twinkle Khanna Which famous vodka belongs to Sweden? a) Absolut b) Saubie d) None of the above 23. ‘Xylys’ brand of watches belongs to _______ a) Swatch b) Titan c) Omega Who is the founder of Fashion TV? a) Richard Branson c) Hugo Chaves d) HMT 26. c) Yolkie d) Scudy 25. a) Nestle b) Amul c) Britannia d) Gagan 32. b) Michelle Adam d) None of the above 27. Before Microsoft. 30.

Who is the new chairman of State Bank Of India? a) S Damodaran b) O P Bhatt c) C S Ravi 36. Which medicinal syrup did Dr. 37. d) Cipla Ltd. Which business family owns the Outlook Publishing group? a) The Goenkas b) The Birlas c) The Ambanis d) The Rahejas Who is the CEO of Formula One management (F-1 grand prix racing championships)? a) Bernie Ecclestone b) Stuart Lewis-Evans c) Jochen Rindt d) None of these Dumex India. c) IOC d) Infosys The disinvestment of Neyveli Lignite Corporation (NLC) was withheld because of opposition from alliance partners of the government.BRM 127 . a) ONGC b) Reliance Industries Pvt Ltd. c) Ranbaxy India Ltd. b) Nestle India Ltd. a) Wockhardt India Ltd. the manufacturer of brands ‘Protinex’ and ‘Farex’ has been acquired by ________ . 38. India’s most profitable company for the FY 2005-06 was ________ . NLC is in which Indian state? a) Karnataka b) Maharastra c) Tamil Nadu d) Orissa 40.Temple of Learning 33. John Stythe Pemberton concoct? a) Viagra Concentrate b) Coca-Cola c) Pfizer d) Budweiser What is the Birla Group’s BPO arm called? a) Pan Century c) Tran works Information 34. d) Deepak Parekh 39. BUSINESS AWARENESS . b) PSI Data d) Smart Analyst 35.

b) Jet Airways d) Air Deccan 6. the movie channel? a) Hollywood Broadcasting Originals b) Hollywood Box Office c) Home Box Office d) Home Broadcast Original TV18 owns which TV channel? a) UTV b) BBC 7. d) RoutLogic 3. Taco Bell and KFC? a) Yum! Restaurants b) McDonalds c) Burger King Which is India’s second largest bank? a) ICICI c) Bank of Baroda Which airline owns and runs Alliance Air? a) Sahara c) Indian Airlines 2. the software company for solutions for sporting needs? a) Javagal Srinath b) Harsha Bhogle c) Anil Kumble d) Saurav Ganguly What is the brand of salt from ITC called? a) Tata b) Aashirvad 128 9. c) Captain Cook d) Annapurna BUSINESS AWARENESS . Time : 20 Mins. Which is the official advertising agency of the Indian government? a) Directorate of Audio Visual Publicity b) Doorsanchar Aur Vigyapan Prakashan c) Advertising and Information Bureau d) Ogilvy & Mather Which sportsperson runs StumpVision. What is the full form of HBO. d) PKC Worldwide 4.Temple of Learning BRM Test . 10. Which among the following consumer durable makers has decided to merge their Indian operation with Videocon Industries by 2006? a) Sony India b) Electrolux Kelvinator India c) Phillips India d) IFB India VSNL recently acquired which international company? a) TexCom b) Tyco Global c) LAADSL Which company owns Pizza Hut.6 Questions: 40 1. b) State Bank of India d) Punjab National Bank 5.BRM . c) CNN d) CNBC 8.

20. c) Photo goods d) Agricultural goods 22. a) Reva b) Meva 17. a) Tyres b) Cars India’s first electric car is called ________ . When was the Ministry of Disinvestment formed in India? a) 1995 b) 1999 c) 2001 Who was the first Indian actress to model for Lux soaps? a) Devika Rani b) Leela Chitnis c) Shobhana Samarth d) Jayaprada d) 2002 12. 19.Temple of Learning 11. 13. c) Beva d) Mega BUSINESS AWARENESS . a) International Account Providers b) Internet Service Providers c) Internet Account Providers d) International Hosting Services Gulf Oil and IndusInd Bank are group of companies of which business house? a) Hindujas b) TATA c) The Murugappa Group d) The Wadia Group Which organization has the ad-line ‘The World put stock on us’? a) NASDAQ b) LSE c) NYSE ‘Agfa’ is a trademark for ________ .BRM 129 . Which company did Narayana Murthy quit to start Infosys? a) IBM b) Tata Consultancy Services c) Wipro d) Patni Computer Systems Which company’s punchline is “Empowering the Internet Generation” ? a) Cisco Systems b) Oracle c) Wipro d) None of these What is the name of the HMV dog (mascot)? a) Hixie b) Puppy c) Nipper 14. 15. d) BSE 21. d) Ricky 16. 18. ‘the Hummer’ called? a) Humcee b) Humvee c) Humcivic d) Hunter Who was the first Indian woman to graduate from the Harvard Business School? a) Naina Lal Kidwai b) Gita Piramal c) Rajashree Birla d) Kiran Mazumdar Shaw Companies that provide access to the Internet are called ________ . What is the military variant of the American civilian vehicle.

a) General Motors c) Toyota b) Arvind Mills Group d) Damani Group 24. The energy drink ‘Gatorade’ is owned by ________ . a) Coca Cola Company b) Pepsico Inc. b) Integrity test d) Computer 31.BRM . Allen Solly is a brand owned by ________ . b) Bayerische Motoren Werke d) Boston Motor Wehicles 29. BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 23. b) Indian Broadcast Media d) International Business Machines 28. Pixar was started by which famous personality ? a) Steven Spielberg b) Bill Gates c) Steven Jobs d) Ridley Scott EXIM stands for ______ a) Exit Management c) Excellence In Management IBM stands for ______ a) Intranet Building Media c) Internet Broadband Media BMW stands for _______ a) British Motor Works c) Berlin Motor Works McKinsey and BCG are ______ a) Consulting firms c) Engineering firms A mainframe is a ______ a) Philosophy followed by an organization c) Structural joint 26. b) Accounting firms d) Software firms 30. b) Volkswagen d) Hyundai 25. b) Exports-Imports d) None of the above 27. a) AV Birla Group c) TATA Group Rolls Royce is owned by ________ . c) Rasna d) None of the above Which company is the major stakeholder in ‘FUNSKOOL’ ? a) Hasbro b) Walt Disney c) Mattel d) MRF 130 32.

37.N. Luxury cars “Gallardo” and “Murcielago” have been launched in India by………. 35. a) Porche b) BMW c) Lamborghini d) Volkswagen With which company would you associate Vyomesh Joshi? a) Hewlett-Packard b) Yahoo c) Vodafone d) Coca Cola Which of the following company has agreed to buy Pfizer’s consumer health product unit for $16.BRM 131 .000 for the land on which the U.6 billion? a) Glaxo Smithkline b) Ely Lilly c) Johnson & Johnson d) Fortis Budget airliner ‘Jazeera Airways’ is from which country? a) Saudi Arabia b) Qatar c) UAE d) Kuwait 34. 40. 38. 39. 36. General Assembly has been built? a) Steve Jobs b) Bill Gates c) John D.. d) Morgan Stanley Which business tycoon has decided to give away 85% of his wealth for philanthropic causes.Temple of Learning 33. Rockefeller Jr. most of which will go to Gates foundation? a) Warren Buffet b) Paul Allen c) Bill Gates d) Steve Jobs World’s Wealthiest Nation survey 2006 conducted by World Bank places India at which position? a) Eleventh b) Twelfth c) Fourteenth d) Fifteenth Royal Enfield is the motorcycle division of which group? a) Eicher Motors b) Mahindra and Mahindra c) Escorts Motors d) It is an independent company. BUSINESS AWARENESS . Which industrialist donated $800.

TRAI stands for ________ .BRM . 8.7 Questions: 40 1. c) Dolphin d) Dataone 3. a) Telephony Regulatory Administration of India b) Telecom Regulation Act of India c) Telephone Regulation Act of India d) Telecom Regulatory Authority of India In which year was Air India launched? a) 1942 b) 1947 4.Temple of Learning BRM Test . MTNL and BSNL have launched broadband services based on _______ technology. d) Andhra Pradesh 132 BUSINESS AWARENESS . c) 1950 d) 1932 5. 7. 9. Which was the only refinery in India at the time of its Independence? a) Bongaigaon b) Mathura c) Ahmedabad d) Digboi Foreign Exchange Regulation Act (FERA) was replaced by which act? a) Foreign Exchange Control Act (FECA) b) Foreign Exchange Supply Act (FESA) c) Foreign Exchange Management Act (FEMA) d) None of the above Permanent Account Number (PAN) is provided by which of the following authorities? a) Reserve Bank of India b) Income Tax Department c) Ministry of Finance d) Tax Regulatory Authority of India (TRAI) India spends close to $7 billion every year on import of which element? a) Gold b) Uranium c) Zinc d) Diamond Which Indian state has the largest number of public sector units? a) West Bengal b) Kerala c) Tamil Nadu 6. Time : 20 Mins. a) ADSL b) ADSL2+ c) DSL d) DSL2+ What is MTNL’s GSM service called? a) Orange b) Garuda 2.

18. it is the word ‘Sun’ In Japan. The book ‘Indian Economy: Essays on Money and Finance’ has been authored by ________ . Rangarajan d) None of the above Which is the oldest broadcasting organization in the world? a) CNN b) CNBC c) ABC d) BBC CDMA stands for ________ . 17. Prahalad d) Dr. a) Ronald McDonald b) Ronald McClown c) Roland McDonald d) Donald McDonald Who wrote the book ‘The Fortune at the Bottom of the Pyramid’? a) Henry Mintzberg b) Michael Porter c) C. c) Hard Bonded d) Heavy Bond 19.BRM 133 . What do the first three letters (SUN) in Sun Microsystems stand for? a) Stanford University Network b) Synergy Unlimited Networks c) Scalable Ultrasecure Networks d) Nothing. Which large Indian retail store describes itself as ‘The Family Store’? a) Wal-Mart b) Pantaloons c) Shopper’s Stop d) Ebony Which company does Larry Ellison head? a) Sun Microsystems b) Cisco 14.K. c) Honda d) Hyundai BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 10. c) Netscape d) Oracle 15. a) Bimal Jalan b) CVK Reddy c) C. Alan Bates (co-authors: three Egyptian students) What does ‘HB’ on pencils stand for? a) Hard Black b) Hard Bond 16. 12. Which company claims to make ‘24 carat steel’? a) SAIL b) ESSAR c) Salem Steel Which firm owns the ‘Chevrolet’ brand? a) General Motors b) Toyota d) BHEL 20. a) Code Division Multiple Access c) Compact Disc Music-Audio 11. b) Client Dialer Mainframe Access d) Carrier Data Mobile Authorization 13. the McDonalds Clown is called ________ .

BRM . who is India’s richest woman? a) Kiran Mazumdar Shaw b) Shahnaz Hussain c) Naina Lal Kidwai d) Sudha Gopalakrishnan Which organization is the world’s largest employer? a) Microsoft b) Indian Railways c) General Electric d) Goldman Sachs Which is the world’s largest global brand? a) Microsoft Windows c) Coca-Cola 23. Hindustan Motors has launched a retro variant of the ‘Ambassador’ called ________ . 25. c) Steve Jobs d) Steve Ballmer 31.Temple of Learning 21. 24. With which business you would connect the brand name ‘Aviva’? a) Audio Systems b) Colour Televisions c) Health Drinks d) Life Insurance 134 BUSINESS AWARENESS . Which is the first Indian biotech firm to go in for an IPO? a) Novartis b) Pfizer c) Metahelix d) Biocon 29. Which among the following brands of soap is produced by Proctor and Gamble and marketed in India by Nirma Ltd? a) Dove b) Crowning Glory c) Camay d) Savlon Who is the CEO of Microsoft? a) Bill Gates b) Paul Allen 30. a) Grand b) Excel c) Classic d) Avigo As per the latest survey. b) Nokia d) McDonalds 26. With which company does Toyota have a joint venture in India? a) TATA b) Maruti c) Kirloskar d) Hyundai 22. b) Garuda d) B-Fone 28. Which is the World’s oldest stock exchange? a) Bombay Stock Exchange b) London Stock Exchange c) Amsterdam Stock Exchange d) New York Stock Exchange BSNL’s GSM service is called? a) Dolphin c) Cellone 27.

. brand a) Paper & Paper products c) Engineering goods 35. Which is the World’s first low-cost airline? a) Southwest Airlines c) Easyjet b) Deccan Airways d) Ryan Air 33. 38.. is the biography of which among the following persons? a) Larry Ellison b) Sam Walton c) Bill Gates d) Steve Jobs Which brand name derives its name from the Japanese name of the Chinese goddess of Fortune? a) Kodak b) Konica c) Yashika d) Canon Which of the following sectors is the biggest contributor to India’s GDP? a) Services b) Agriculture c) Industry d) Both (b) and (c) ‘Incredible India!’ is the punchline of Ministry of Tourism of ________ . b) Shoes d) Cooking Range 39...BRM 135 .. 37. ‘Bata’ brand of shoes is originally from which country? a) India b) Hungary c) Czech Republic d) Italy 34. Tulsi Tanti is the chairman of which company? a) Jayprakash Industries b) Suzlon Energy c) Ashok Leyland d) L&T Aviva group belongs to which country? a) United Kingdom c) Switzerland 40... a) Government of Kerala b) Government of Rajasthan c) Government of Goa d) Government of India BILT is a well known .Temple of Learning 32. b) France d) Holland BUSINESS AWARENESS . ‘Made in America: My Story’. 36......

. a) BSNL b) Delhi Metro c) Bombay Stock Exchange d) State Bank of India Which of the following company owns the patented Java technology platform? a) Oracle b) Compuer Associates c) Sun Microsystems d) IBM Which of the following organisation controls the “Palace on Wheels”? a) Indian Railways b) Indian Tourism Development Corporation c) Rajasthan Tourism Development Corporation d) A consortium of all the three stated above. 3. 4. 8.8 Questions: 40 1. world’s largest selling biscuit brand in a single country. He was the man who built famous Indian brands like ThumsUp. Limca.Temple of Learning BRM Test . 9. Time : 20 Mins. Can you identify this man? a) Ramesh Chauhan b) JJ Singh c) Ashmit Seth d) Nusli Wadia Vishwanthan Anand is the ‘Brand Ambassador’ for which IT company? a) Infosys b) Wipro c) Aptech d) NIIT Who amongst the following is the editor of ‘Business World’ magazine? a) Tony Joseph b) T N Ninan c) Ashok Advani d) Dileep Padgaonkar Which renowned non-governmental organization was founded by the late Ripen Kapur? a) Asha b) Tarun Bharat c) Child Relief and You d) Mukti Moody’s is a/an ________ . Bisleri and Monaco. 136 BUSINESS AWARENESS . b) International Charity Organization d) Credit Rating Agency 6. a) Mutual Fund Company c) Military Risk Assessment Company 2. 5.BRM 7. He is also the man behind Parle-G. Which fabric gets its name from the cities of New York and London? a) Satin b) Nylon c) Denim d) Lycra Jagdish Kapoor has been recently appointed as the new chairman of ________ .

1 company in terms market capitalization? a) ICICI Bank b) Reliance India Limited c) ONGC d) Maruti Udyog ‘Tiger Airways’ is a budget airlines belonging to which country? a) China b) Singapore c) Hongkong Which one of the following is not an Insurance Company? a) ICICI Prudential b) HDFC Natwest c) Om Kotak Mahindra d) Birla Sun Life 11. d) Malaysia 18. a) Gross National Product at market prices minus depreciation b) Gross National Product at market prices minus net factor income from abroad c) Gross National Product at market prices minus depreciation and indirect taxes plus subsidies d) Gross National Product at market prices minus depreciation plus net factor income from abroad Which of the following option is not correctly matched? a) Rupert Murdoch — News Corporation b) Richard Parsons — Time Warner c) Li Ka-Shing — Honda Motor Company d) Shinzo Nakanishi — Maruti Udyog The software company I-flex Solutions was originally a division of which famous financial services company? a) Citicorp b) ICICI c) HSBC d) ABN Amro Bank I-flex Solutions is owned by which IT giant? a) Cisco Systems b) SUN Microsystems c) Oracle d) Apple Inc. 13. 16. The term National Income represents ________ . Which among the following banks recently became the first Indian bank to have full-fledged banking operations in China? a) Bank of India b) Indian Overseas Bank c) Syndicate Bank d) Bank of Maharashtra What do the letters XP stand for in the product Microsoft XP? a) Extended product b) Extra Pampering c) Experience d) Entry level product Which among the following companies is India’s No. 17.Temple of Learning 10. 12. 15.BRM 137 . BUSINESS AWARENESS . 14.

Which Swiss city hosts the annual ‘World Economic Forum’ summit? a) Zurich b) Berne c) Davos d) Geneva Name the joint venture partner of ‘Nestle’ whose stake in ‘Excelcia Foods’ was bought out by the partner? a) Dabon b) Dabur c) Britannia d) Parrys’ What is ‘Tehelka’? a) Magazine 27. is owned by ______ a) Mahesh Bhupati b) Suhel Seth c) R. The Taj Television. c) Reliance Capital d) Reliance Energy The head of which among the following entities is not appointed by Government of India? a) TRAI b) TDSAT c) IRDA d) NASSCOM 138 30. which handles the business promotion affairs of ace tennis star Sania Mirza. Which among the following companies is not part of Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG)? a) IPCL b) Reliance Communications Pvt.K. 28. d) Bilt 26. ltd. 21. b) Website c) Newspaper d) All the above 29. d) Frontline 24. d) Capital Gains Tax 23.BRM .Temple of Learning 19. d) Frontline 25. headquartered in Dubai owns which among the following well-known channel? a) Ten Sports b) Al Jazeera c) Music Asia d) ETC Network Which one of the following companies is not in the area of air-conditioning & refrigeration? a) BPL b) Thermax c) Lloyd d) Carrier Aircon ‘Globosport’. BUSINESS AWARENESS . Khanna d) Ashok Amritraj Shifting of Tax burden is possible in case of _______ a) Income Tax b) Sales Tax c) Property Tax Prabhu Chawla is the editor of which magazine? a) India Today b) Outlook c) The Week Vinod Mehta is the chief editor of which magazine? a) India Today b) Outlook c) The Week ‘Expressions’ greeting card is owned by which company? a) Archies b) Hallmark c) ITC 20. 22.

33. d) Italy 40. 38. 39. a) Puma b) Lotto c) Adidas d) Solomon AG Coffee chain ‘Costa Cafe’ belongs to which nation? a) Cuba b) Brazil c) UK The acronym FBT expands to ________ . a) Board for Industrial and Financial Review b) Board of Institutional and Financial Research c) Board for Industrial and Financial Research d) Board for Industrial and Financial Reconstruction Sports apparel manufacturer ‘Reebok’ was acquired last year by ________ . d) UTI Bank 34. who was sentenced to 25 years of prison for orchestrating the largest acounting fraud in US history. b) Fringe Benefit Tax d) None of these BUSINESS AWARENESS . Beverage major Pepsi has a joint venture with which company to distribute Ice Tea in India? a) Lipton b) McDonalds c) Parle foods d) Godrej Agrovat Dewang Mehta Award for Innovation in Information Technology is given by which organization/ institutions? a) National Institute of Information Technology (NIIT) b) Department of Information Technology c) NASSCOM d) Indian Software Producer Association (ISPA) Which is the largest private sector bank in India? a) HDFC Bank b) ING Vysya Bank c) ICICI Bank 32. c) T V K Prasad d) Anuradha Prasad 36. a) Fiscal Benefit Tax c) Fixed Benefit Tax 37. Caparo Group belongs to which well known NRI? a) Vikram Chatwal b) Lord Swaraj Paul c) Sir Ghulam Noon d) Sabeer Bhatia Acronym BIFR stands for ________ . was associated with which among the following firms? a) Enron b) Viacom c) American Airlines d) World Com Who is the CEO of Prasar Bharti? a) Y K Alagh b) K S Sarma 35.BRM 139 .Temple of Learning 31. Bernard Ebbers.

Which country was the single largest destination of Indian exports in 2004? a) Germany b) China c) Japan d) USA Random House. Reddy’s Laboratory? a) Dr. . a) 1973 b) 1956 c) 1969 Who is the founder of Dr. 5. Anji Reddy c) Dr. 6. 11. Vinay Reddy b) Dr. a leading publishing house belongs to which country? a) USA b) UK c) Germany d) Australia Which among the following groups has started a new 24-hour convenience store . 10. Time : 20 Mins. Rama Rao How many major Indian banks were nationalized in 1969? a) 12 b) 14 c) 16 d) 18 “Blue Revolution” is associated with an increase in production of ________ . d) 1935 8. a) Computer chips b) Mineral Water c) Fish d) Oil 140 BUSINESS AWARENESS . d) Singhania Group 3. d) 1955 9.24x7? a) NDTV b) Essel Group c) Modi Enterprises d) Trent The word ‘Disinvestment’ was coined by ________ . Srikumar Reddy d) Dr.9 Questions: 40 1. a) Keynes b) Karl Marx c) Adam Smith When was the Reserve bank of India established? a) 1955 b) 1950 c) 1940 The Life Insurance Corporation was established in ________ . ‘Wills Lifestyle’ and ‘Wills Sport’ are ready to wear apparel brands promoted by which company? a) Pantaloons b) ITC c) Lotto d) Trent ‘Pilani Investments’ is associated with which business group? a) Birla Group b) Hinduja Group c) Thapar Group 2.BRM 4.Temple of Learning BRM Test . d) Alfred Marshall 7.

iv. 16. Corporation Tax ii. Anji Reddy b) Dr. iii. Income Tax iii. i b) iii. ii c) iv. 18. Vinay Reddy d) Dr. Customs Duty a) iv. 14. iii. ii. ii. Pratap C Reddy c) Dr. iv. a) 1991 b) 1992 c) 1993 d) 1994 Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India? a) SBI Mutual Fund b) GIC Mutual Fund c) Unit Trust of India d) Ind Bank Mutual Fund Which of the following places does not have manufacturing unit of the Indian Telephone Industries (ITI)? a) Naini (UP) b) Kota (Rajasthan) c) Palghat (Kerala) c) Rai Bareilly (UP) What is the new economic term that is used to describe a new product or service that uses new technology. BUSINESS AWARENESS . ii d) iii. i Who is the founder chairman of Apollo Hospitals? a) Dr. 19.BRM 141 . 15. Anju Reddy Centurion Bank had merged with which bank last year? a) Punjab National Bank b) Punjab and Sind Bank c) Bank of Punjab d) None of the above The National Stock Exchange of India was incorporated in ________ . i.Temple of Learning 12. which can destroy competitors and/or sometime even the entire industry? a) Melissa b) Virus c) Killer App d) Widget According to Human Development Report. 21. 17. Excise Duties iv. i. 20. 2006 India is ranked at which position? a) 125 b) 126 c) 127 d) 128 Which software development company advertises itself as the “Software for the most advanced micro-processor on this planet”? a) Sun Microsystems b) Cisco Systems c) Intel d) Linux 13. Which of the following is not a part of the definition of broad money (M3)? a) Time deposits b) Credit Cards c) Currency with the citizens d) Demand Deposits Arrange the following in descending order of their contribution to revenues of the country? i.

BUSINESS AWARENESS . Kumar d) Digjam Dow Jones is the stock index of which stock exchange? a) Berlin b) London c) New York 27. Luxury Suitings Brand “Reid & Taylor” is marketed in India by ________ . a) Raymond b) Bombay Dyeing c) S. c) IOC 23.Temple of Learning 22. d) Colgate 26. Where is the world’s largest yard for demolition of junk ships located? a) Kandla b) Alang c) Cochin d) New York Which is the largest FMCG brand in India by sales? a) Gold Flake b) Pepsi c) Britannia 25. Which among the following companies has won the privatization bid for Delhi Airport? a) GMR b) Fraport c) Consortium of the above two companies d) None of the above In international trade acronym ‘VLCC’ stands for ______ a) Very large Cargo Cruises b) Valued Liqufied Cash and Commerce c) Very Lenient Commercial Contacts d) Very large Cargo Containers Name the brand of sports apparel endorsed by Sania Mirza? a) Lotto b) Power c) Nike d) Reebok Reliance Energy CEO Anil Ambani was recently elected for Rajya Sabha from which of the following states? a) Gujarat b) Maharashtra c) Goa d) Uttar Pradesh 142 29. d) Frankfurt 28. Petronet LNG is promoted by ________ . b and c 24.3600 crores) c) India’s largest oilfield is Bombay High and India is Asia’s 3rd largest energy consumer. a) GAIL India Ltd. a Sudanese oil field. b) The above deal will be the biggest ever international investment by any Indian company (Rs. 31. 30. d) All of the above.BRM . b) ONGC d) a. Which of the following statement/s is/are true? a) ONGC Videsh will buy 25% of Greater Nile Petroleum Co.

37. Which brand is the question talking about? a) Vimal b) Mayur c) JCT d) Siyarams She is the youngest grand master ever produced by India and also the brand ambassador of Bank of Baroda. Currently Virendra Sehwag is the brand endorser. Which company is the largest steel producer in the World? a) Pohang Iron & steel b) Nippon Iron & steel c) Mittal-Arcelor d) Severstal The ‘World Gold Rates’ are decided in which city? a) Washington b) New York c) London 40. today the company is the World’s largest FMCG conglomerate. 35.BRM 143 . d) Singapore BUSINESS AWARENESS . Name the woman chess player? a) D Harika b) Tania Sachdev c) Koneru Humpy d) Sai Vijaylakshmi He started selling computers from his hostel room and today heads one of the biggest hardware companies of the world.Temple of Learning 32. 38. d) Paras 39. Mittal steel has recently acquired which steel company? a) Arcelor b) Posco c) Nat Steel d) ABB 33. Which company is being referred to in the question? a) Unilever b) Nestle c) Proctor and Gamble d) Marks and Spencer This famous apparel brand had Shahrukh Khan. The founders of this company were brother-in-law of each other. a) Michael Dell b) Sars Esdell c) Kerry Lindwal d) George Soros Which business was the cell phone giant “Nokia” into before its present business? a) FMGC b) Paper c) Transportation d) Wireless Networks ‘Fairever’ fairness cream is owned by ________ . Dilip Vengsrakar and Sunil Gavaskar as its brand ambassadors in the past. He is ________ . a) Cavin Kare b) HLL c) P&G 34. 36.

d) Li Ka-Shing 5. a) Camay b) Oil Of Olay c) Elizabeth Arden d) Pringles Which cellular phone manufacturer set up a new division.10 Questions: 40 1. 8. a) Geniichi Taguchi b) Peter Drucker c) Edward de Bono d) Imao ‘Chaebols’ are big business corporations of which country? a) Japan b) Indonesia c) South Korea d) China The book ‘Made in Japan’ has been written by ________ . Elizabeth Arden.Temple of Learning BRM Test . Pringles. 2. . under the name Vertu. His name adorns one of the most prestigious management schools in the world. and Camay. a) Ron De Luca b) Akio Morita c) Lee lacocca Time : 20 Mins. Oil of Olay.000? a) Nokia b) Ericsson c) Siemens d) Motorola Which company is planning a foray into the branded snacks market in India with the launch of its international brand ‘Cheez-It’? a) Kelloggs b) Heinz c) Proctor & Gamble d) HLL 144 BUSINESS AWARENESS . Which business house has a majority stake in ‘Mudra’ the advertising agency? a) Tata b) Godrej c) Reliance d) Birla Which animal would you find in the tail wing of the Qantas airline aircraft? a) Koala b) Lion c) Horse d) Kangaroo He was the chairman of General Motors for close to 20 years in the 1940s and 1950s. 9. which markets super-premium cell-phones adorned with gold and platinum at prices over $20. 7. Who is he? a) Bill Harward b) James Stanford c) Thomas Wharton d) Alfred Sloan Identify the odd one out: Old Spice. ‘Virginia House’ is the headquarter of which Indian corporate? a) Britannia Industries b) Kirloskar Cummins c) Dunlop Tyres d) ITC India Management term ‘Lateral Thinking’ was coined by ________ . 3. 10. Tide.BRM 6. 4.

and ‘Hem and Haw’. Who is he ? a) Rana Talwar b) Rajat Gupta c) Mike Khanna d) Mukesh Pant Which Indian business group owns a controlling stake in Eveready Industries. the Ford Model -T. the rats. quit Standard in 2001 due to a boardroom clash.BRM 145 . d) Wipro 16.produced car. 14. In which year was it launched? a) 1914 b) 1910 c) 1912 d) 1908 Which company owns the beer brands ‘Haywards 5000’. 15. ‘Hi-Five’ and ‘Lal Toofan’? a) McDowell b) Shaw Wallace c) United Breweries d) Mohan Meakins Which company owns the footwear brand ‘Stryde’? a) Reliance b) Bata c) Woodland d) Tata International In which famous series of ads would you find actress Ava Mukherjee as ‘Dadimaa’? a) Hamam b) Promise c) Dhara d) Himalaya Which motivational speaker has been consistently high on the list of best-selling non-fiction books in India with his book ‘You can Win’? a) G. 19. Presently he is the chairman of Centurion Bank of Punjab. the humans? a) What they dont teach you at Wharton b) Who Moved My Cheese? c) Emotional Intelligence d) Big Brands . including laser printing. the makers of the Eveready brand of batteries? a) Hindujas b) Rahejas c) Goenkas d) Khaitans In which current business best-seller would you encounter ‘Sniffy and Scurry’. Big Trouble Which company owns and promotes the skin care brand Margo? a) Henkel Spic b) HLL c) Godrej Soaps 12. Which famous MNC is known for its Palo Alto Research Center (PARC) which has been behind many technology inventions in the world. 20. BUSINESS AWARENESS . 18.Temple of Learning 11. ethernet and GUI? a) Hewlett Packard b) Xerox c) IBM d) Oracle He became the CEO of Standard Chartered in 1998. Henry Ford revolutionised the car market with the first mass. 13. Parthasarathy b) Shiv Khera c) Arindam Choudhary d) Deepak Chopra 17.

Name him.L. 25. 29. Which brand used the symbol of a raging bull before it switched to the horse? a) Lambhorghini b) Ferrari c) Lotus d) Bugatti In the logo of which Indian bank would you find the picture of a dog? a) Bank of India b) Syndicate Bank c) Bank of Baroda d) Dena Bank Which brand used the famous ad line ‘Probably the only long-term relationship Marilyn ever enjoyed’? a) Lee jeans b) Pepsi Cola c) Levis jeans d) Hamlet cigars Which was the first paint factory to be set up in India. and has made it really big in the 1990s.Hotmail The prancing horse is a symbol of Ferrari. 2006? a) Fevicol b) M-Seal c) Dairy Milk d) Home Trade 146 22.Amazon. in 1904 after he greatly improved upon the colour and flavour of existing root beers? a) Pepsi b) 7-Up c) Gatorade d) Canada Dry Which Indian advertisement was in the limelight for winning silver at Cannes Lions. He was a successful investment banker at D. as early as 1902 near Calcutta? a) Berger paints b) Asian paints c) Jenson & Nicholson d) Shalimar Paints With which famous brand would you associate the icon of ‘Striding Man’? a) Prudential Insurance b) Marks & Spencer c) Midland Bank d) Johnny Walker Whisky Which famous company was founded in 1964 by a MIT professor as a result of his disappointment when he went shopping for a stereo system and found big differences between the specifications and the audio quality of a live performance? a) Bose Audio b) Sony c) K. 26. BUSINESS AWARENESS . until he jumped into the world of Internet seeing its rising popularity.Sun Microsystems c) Linus Torvalds .Linux d) Sabeer Bhatia . 23. 24.BRM .com b) Scott McNealy .E.Temple of Learning 21. Shaw & Co. 28.Inc d) Panasonic Which soft drink was first introduced by John McLaughlin. 27. a) Jeff Bezos . a chemist from Toronto.

BUSINESS AWARENESS . c) Romania d) Russia 36. Which company/companies have won the privatization bid for Mumbai airport? a) GVK b) South African Airport c) Consortium of the above two companies d) None of the above Chhabaria owned ‘Jumbo’ group is registered in which country? a) UK b) UAE c) Mauritius 31. NASSCOM was established in ………………. GSM mobile service provider ‘Hutch’ an erstwhile partnership business between Essar-Hutchison is registered in which country? a) Mauritius b) Hong Kong c) South Korea d) India Oil major ‘Chevron Texaco’ has recently acquired a stake in which Indian company? a) Essar Oil b) Reliance Petrochemicals c) IOC d) HPCL Which of the following pairs is not correctly matched? a) Ford Fiesta– Abhishek Bachchan b) Hyundai Getz.. 35.Temple of Learning 30.Shahrukh Khan Airliner “Aeroflot” is from which country? a) Austria b) Poland Which company owns the ‘Rasna’ brand? a) Hindustan Lever Ltd. 34. Rajesh Exports would be associated with which of the following product? a) Tea Coffee b) Jewellery c) Machine tools d) Iron Which country is ranked number one according to the recent UNDP-HDI report 2006? a) Norway b) Iceland c) Australia d) Ireland Which is the lowest ranked country according to the UNDP-HDI report 2006? a) Mali b) Sierra Leone c) Niger d) Guinea-Bissau 39. c) Pioma Industries 33.Narain Kartikeyan d) Santro Xing. d) India 32. b) Parle Agro d) Dabur 37.Sania Mirza c) Toyota Corolla. a) 1990 b) 1991 c) 1992 d) 1993 38.BRM 147 . 40.

d) Yahoo. manufacturers of Enfield Bullet motorcycles in India? a) Eicher b) Mahindra & Mahindra c) Escorts d) TVS Which famous Bollywood actress has started a business venture of marketing high-priced candles under the label ‘The Faraway Tree’? a) Rekha b) Sushmita Sen c) Moonmoon Sen d) Dimple Kapadia 9. a chain of one-stop resources centre for farmers was started by which industrial group? a) Mahyco group b) Murugappa group c) Tata Chemicals d) Jindal Agro Hector Ruiz is the CEO of which of the following companies? a) Texas Instruments b) AMD c) HP d) Ericsson Shiv Nadar is a name famous in which field? a) Space aircrafts b) Entertainment c) Advertising With which internet portal would you associate Jerry Yang? a) Ebay. Kumars Which among the following FMCG companies recently acquired ‘Gillette’? a) Heinz b) Nestle c) P&G d) Unilever Which among the following companies. ‘Bring style home’ is the tagline that you would associate with ______ a) Bombay Dyeing b) Raymonds Ltd c) Madura Garments d) S.Temple of Learning BRM Test . is India’s largest tractor manufacturer? a) Eicher Motors b) Mahindra & Mahindra c) Escorts Motors d) Punjab Tractors ‘Kisan Sansar’. 4.com Time : 20 Mins. 148 BUSINESS AWARENESS .com b) Google. d) IT 7.com c) Amazon. 5. Which famous company owns ‘Royal Enfield’ motors.11 Questions: 40 1. 2.BRM . 6. 3.com 8.

d) Vedanta Resources 16.’ a) Rolls Royce Silver Sword b) Ford Model T c) Mercedes Benz d) Hyundai Accent Who wrote the motivational classic ‘How to Win Friends and Influence People’? a) Peter S. 15.BRM 149 . 20. b) Good Day! d) I am the King 18. under the fixed exchange rate system. Rockefeller Which celebrity endorser is common to the following products . Which famous company is credited to have developed the concept of nylon bristles for toothbrushes in 1938? a) Oral B b) Colgate c) Ciba-Gigey d) Dupont Which famous watch brand was launched in 1983 by hanging a 500-ft-long sign in the shape of a watch in Frankfurt? a) Swatch b) Longines c) Casio d) Rolex Which famous brand is owned by a little known Acme Clothing? a) Polo b) John Sculley c) Provogue 11. About which car was the following said: ‘The people can have it in any colour as long as it is black. last year? a) Binani b) Zinc India c) Gujrat Ambuja Which Commerce Minister evolved the concept of ‘The Navratnas’? a) Ramakrishna Hegde b) Pranab Mukherjee c) P. 17.American Express Cards. the Indian Rupee was linked to ________. Buick Cars. Wheaties Flakes? a) Oprah Winfrey b) Michael Jordan c) Jerry Seinfield d) Tiger Woods 19. After independence. Drucker b) Edward de Bono c) Dale Carnegie d) John D. BUSINESS AWARENESS . Chidambaram d) Murasoli Maran What does the term ‘Hyundai’ mean? a) Have a nice day! c) Modernity 14. a) Imports b) Exports c) Trade of currency d) Agriculture Which company had taken over Hindustan Zinc Ltd. d) Color Plus 13. Nike Sports Apparel.Temple of Learning 10. a) The British Pound b) The American Dollar c) Gold Standard d) Silver measure The Tobin Tax can be applied on ________ . 12.

K. 26. b) TISCO d) TELCO 29. c) Mazagon Dock Ltd..Temple of Learning 21.Anil Ambani d) HDFC -Deepak Parekh Which of this is not a producer of steel? a) SAIL c) Jindal Strips 22. 25.. Which country is the world’s largest producer of oil? a) Saudi Arabia b) Russia c) USA d) Kuwait Name the world’s single largest factory—a manufacturing unit within a physically enclosed space? a) Volkswagen in Wolfsburg b) General Motors in Detroit c) Boeing in Washington d) LG in Seoul Who has authored the latest business best-seller ‘Big Brands. a name today synonymous with automobile tyres? a) Michelin b) Allwyn c) Dunlop d) Goodyear ‘The power to give’ is a punchline of _______ a) BPL Excel b) National Panasonic c) ICICI Credit cards d) Standard Chartered Which of the following company is not a ‘Goverment of India’ Enterprise? a) Steel Authority of India Ltd. a) Corporation Tax b) Income Tax c) Excise Which Company owns ‘Bisleri’ brand of mineral water? a) Coca-Cola Inc. 24. Kamath b) Cadbury India .V. 23... The greatest contribution to the Indian Treasury is from. The production of oil has spawned a lot of wealth for many countries as well as businessmen. d) Bisleri Inc 31... 27...Matthew Cadbury c) RCL .BRM .. Inc c) Parle Agro This is not a company which deals in oil (petrol) a) Shell b) Exxon c) BP 150 d) Borrowing 30. b) Pepsi Co. b) Bharat Sanchar Nigam Ltd.. 28... d) None of these BUSINESS AWARENESS ... Big Trouble’? a) Al Ries b) Patricia Seybold c) Jack Trout d) David Aaker Which famous pair of brothers were the first to fit a motor vehicle with tyres with inner tubes in 1885. d) None of these Choose the wrongly matched pair of Business Leaders with their respective companies? a) ICICI .

BUSINESS AWARENESS . 36. a) Lintas b) Mudra c) O & M d) JWT Name India’s first public sector undertaking? a) IOC b) BHEL c) ITI 34.BRM 151 . ‘Blue Chip’ companies are indicator of ________ . b) Tractors d) Printers 39. a) Personal Computers c) Mobile Phones 38. Who is the author of the famous Management book ‘The Seven Habits of Highly Effective People’? a) Peter Drucker b) Stephen R Covey c) Henry Ford d) David Ogilvy GSM technology is used in ________ . 35.Temple of Learning 32. Which is the first Indian bank to make it to Fortune Global 500 companies list in 2006? a) HDFC b) ICICI c) Bank of India d) SBI Which Indian business tycoon has been appointed ‘Sheriff of Mumbai’. d) None 37. recently? a) Vijaypat Singhania b) Rahul Bajaj c) Ratan Tata d) Ajay Piramal 40. Which of this is not an ITC Brand? a) Wills b) Gold Flake c) Charms d) Bristol 33. a) The predominance of blue collar workers in them b) The American companies listed in the stock exchange c) The most valuable scripts in the market d) Cutting edge computer chip companies Which product and brand name is advertised with the line ‘Discover a Passion’? a) Signature Whisky b) Classic Cigarettes c) Adidas Sportswear d) Royal Challenge Golf India’s biggest Advertising agency in terms of billings is ________ .

The winner of the Economic Times ‘Business woman of the year’ award in 2006 was ________ .K. a) Amtek Auto b) Reliance Communication Ltd. 3. a) C. a) HDFC b) ICICI c) Parle d) Azim Premji Foundation The winner of the Economic Times ‘Company of the year’ award in 2006 was ________ . a) Sunil Mittal b) H K Mittal c) Fransico D’Souza and Laxmi Narayan d) Rajiv Chandrasekhar The winner of the Economic Times ‘Corporate Citizen of the year’ award in 2006 was ________ . 8.N. Mittal The winner of the Economic Times ‘Entrepreneur of the year’ award in 2006 was ________ . c) Cognizant d) BCCI The winner of the Economic Times ‘Life-Time Achievement’ Award winner in 2006 was ________ a) Brijmohan Lal Munjal b) Rahul Bajaj c) Azim Premji d) Narayan Vagul Which among the following companies/firm has highest number of GSM subscribers in India? a) Bharti Telecom b) Hutchison Max 152 2.BRM . BUSINESS AWARENESS . 6. a) Chanda Kochhar b) Kalpana Morparia c) Lalita Gupta d) Mallika Srinivasan The winner of the Economic Times ‘Global Indian award’ in 2006 was ________ .Temple of Learning BRM Test .12 Questions: 40 1. 7. a) TCS b) Hyundai Motors c) Reliance Industries d) HLL The winner of the Economic Times ‘Business Leader’ award in 2006 was ________ . 4. 9. 5. Prahalad b) Vyomesh Joshi c) Indra Nooyi d) L. Time : 20 Mins. a) Anil Ambani b) Mukesh Ambani c) Sunil Mittal d) Vijay Mallaya The winner of the Economic Times ‘Emerging Company of the year’ award in 2006 was ________ .

9% d) 1.. 18. BUSINESS AWARENESS .5% c) 0. 12. 16.27% d) 11% Can you identify this energy major that has recently struck oil and gas reserve in Krishna Godavari basin? a) ONGC Ltd.8% b) 16. at every step in life’ is the punch line that you would associate with ______ a) HDFC Standard Life b) ING Vysya Life c) ICICI Prudential Life d) None of these According to a recent Goldman Sachs report.. a) Vidya Chabbaria b) Kishore Biyani c) Feroze Biyani d) Harsh Goenka You would associate the ‘India Millennium Deposit’ scheme with which bank? a) Canara Bank b) State Bank of India c) Bank of Baroda d) Punjab National Bank Which of the following is a nationalized bank? a) Federal Bank b) Lord Krishna Bank c) UCO Bank d) ICICI ‘We cover you. is the Chairman of ________ .5% Mr. 19.BRM 153 . 11. a) 0. 17.Temple of Learning 10. b) Reliance Petrochemicals Ltd.4% c) 10. 14. 15.. India will be the third largest economy of the World by which year? a) 2010 b) 2020 c) 2030 d) 2050 Government of India hold what percentage stake in Maruti-Suzuki ? a) 18.1% b) 0.. d) BSNL Percentage of Indian exports to the total world exports in 2005 was ________ . a) Word Tel b) National Knowledge Commission c) ITI d) BSNL The newly-appointed CMD of the Indian Airlines (now renamed as ‘Indian’) is _____ a) Viswapati Trivedi b) Sunil Arora c) Sushma Chawla d) V... Tulasidas Grocery chain store ‘Food Bazaar’ is owned by. Sam Pitroda. c) Reliance Communication Ltd. 13..

Temple of Learning

20.

c) Essar Oil Ltd. d) None of these Can you identify the number of companies that are used to calculate the National Stock Exchange Index? a) 30 b) 50 c) 70 d) 100 The chairman of the Intel Corporation is ______ a) Larry Ellison b) Michael Walton c) Craig Barrett

21.

d) James Walton

22.

Which company is the official gear sponsor for the Indian cricket team ? a) MRF Tyres b) Nike c) Castrol d) Sahara Which of the following represents the worth of the investment that the government intends to make in the recently launched Bharat Nirman Program? a) Rs. 100,000 cr b) Rs. 123,000 cr c) Rs. 156,000 cr d) Rs. 174,000 cr Newly appointed CEO of HLL is ________ . a) Michael Dougles b) Douglas Baillie c) Mark Hurd Shiv Nadar is the Chairman of ________ . a) TCS c) Satyam

23.

24.

d) None of these

25.

b) HCL Technologies d) Patni Computers

26.

‘Berri’ Fruit Juices are from which country? a) France b) Australia c) Italy ‘Coolers’ is a natural drink manufactured by ________. a) Hamdard b) HLL c) Dabur Vijaypat Singhania is the chairman emeritus of which company? a) Madhura Garments b) Raymonds Ltd. c) S. Kumars Ltd. d) Bombay Dyeing ‘Play the lead’ is the tagline that you would associate with ______ a) Be b) Manzoni c) Park Avenue

d) UK

27.

d) None of these

28.

29.

d) Zodiac

30.

‘Make Your Own Road’, is the punch line that you would associate with ______ a) Tata Sumo b) Tata Safari c) Tata Indigo d) Tata Indica Vidya Chhabaria heads which famous business group?
154

31.

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

32.

a) RPG Group b) UB Group c) Jumbo Group Vijay Thadani is the CEO of which company? a) I-Flex Solutions b) NIIT Ltd. c) Polaris Software Which of the following represents the expansion of ‘I’ in ‘IPTV’? a) Internet b) India c) International ‘Shanti Amla’ hair oil belongs to which company? a) Marico Industries b) Dabur c) HLL d) Godrej Ltd. Mr. Karan Billimoria heads which company? a) Cobra Beer b) ACC Cements c) Bombay Dyeing Who is the CEO of HSBC India? a) Vidya Chhabaria c) Naina Lal Kidwai Who is Alex Kuruvilla? a) Creative head of O & M c) Creative head of Mudra

d) None of these d) Sify

33.

d) Intelligent

34.

35.

d) Shaw Wallace and co.

36.

b) Villoo Morawala Patell d) Kalpana Moraparia

37.

b) MD, MTV India d) None

38.

‘Making the sky the best place on earth’ is a tag line that you would associate with ______ a) British Airways b) Emirates c) Air France d) Cathay Pacific Mobile phones of which company are endorsed by David Beckham? a) BENQ Siemens b) Sony Ericsson c) Motorola d) Haier Which of the following is not a Tata group company? a) Telstra b) Indian Hotels Company Ltd. c) Voltas d) Titan

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

155

Temple of Learning

BRM Test - 13
Questions: 40 1. Time : 20 Mins.

Who among the following Persons of Indian Origin (PIO) owns Hyde Park Entertainment, a Hollywood based film production company? a) Ajitabh Bachchan b) Madhur Jaffrey c) Ashok Amritraj d) Shiraj Amrohi Japan-based Sanyo Electric Company has tied up with which among the following Indian companies to build a leading consumer electronics company in India? a) Forbes Gokak b) BPL c) Mirc Electronics d) T-Series Food Bazaar is the retail chain of which among the following companies? a) Mother Dairy b) Parry Agro c) Future Group d) Mohan Meakins Which among the following Indian companies recently acquired Millennium Steel of Thailand in a deal valued at $ 404m? a) Essar Steel b) Sterlite c) Tata Steel d) Jindal Steel Which among the following media firms recently launched a news channel in collaboration with CNN? a) UTV b) BAG Films c) Sandesh Media d) TV 18 Government securities, are also called the a) Gilt edged securities c) Both (a) and (b)

2.

3.

4.

5.

6.

b) G-secs d) None of the above

7.

At present, the Government of India type of treasury bills have a tenure of a) 14-days b) 91-days c) 182-days d) 364-days Choose the answer from the following choices: a) A, B b) A, B, C c) A, B, C, D d) B, C, D Treasury bills are available for a minimum amount of a) Rs. 25,000 b) Rs. 50,000 c) Rs. 75,000

8.

d) Rs. 1,00,000

9.

What should be the minimum net-owned-fund of a Non-Banking Financial Company (NBFC) as per the RBI guidelines? a) Rs. 100 lakh b) Rs. 200 lakh c) Rs. 300 lakh d) Rs. 400 lakh
156 BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

10.

Soon after Mittal’s signing the of MoU with the Jharkhand government in 2005, another steel company has announced the setting up of a steel plant in the state. The company in question is _____ a) Essar Steel b) Jindal Steel c) Balaji Steel d) LNM The new name of Gecis Global, the erstwhile GE owned BPO company is ______ a) Scandant b) Trinity c) WNS Global d) Genpact ‘Connecting India’ punch line is associated with ______ a) Zee Group b) STAR c) Sify

11.

12.

d) BSNL

13.

Which of the following pharmaceutical companies is based in Israel? a) Astra Zeneca b) Novartis c) Teva d) Eli Lilly The Famous apparel brand ‘Sisley’ is owned by which company? a) Benetton Group b) Tommy Hilfiger c) GAP

14.

d) Calvin Klein

15.

Which of the following has become the first Indian telecom company to achieve the 15-million mark in subscriber base? a) BSNL b) Airtel c) Reliance d) Hutch ‘Making more possible’ punch line is associated with ______ a) Hutch b) ICICI Bank c) ABN-AMRO d) SBI Life Which of the following apparel brands is owned by Celebrity Fashions? a) Tamarind b) Indian Terrain c) Numero Uno d) Koutons The single largest shareholder in the Kerala based Federal Bank is ______ a) Mahindra & Mahindra b) Global Trust Bank c) Hinduja group d) ICICI Bank Reliance Capital has acquired a 10 percent stake in a Bangalore-based company. Identify the company. a) Murudeshwar Ceramics b) Gokuldas Export c) Century Textiles d) Forbes Gokak Last year Vodafone acquired a 10 percent stake in Bharti Televenture. What was the size of the deal? a) $ 1 billion b) $ 1.9 billion c) $ 0.8 billion d) $ 1.5 billion

16.

17.

18.

19.

20.

BUSINESS AWARENESS - BRM

157

Temple of Learning

21.

Vodafone’s acquistion in Bharti was the company’s second entry into the Indian market. Vodafone had exited the market in 2003 by selling its 23 percent stake in which company? a) Aircel b) Idea c) Hutch d) Spice Telecom ‘Tamiflu’, an anti-viral drug used in treating Avian Influenza, has got the marketing approval from the Central government. Which company owns this drug? a) Novartis b) Roche c) Astra Zeneca d) GlaxoSmith Kline Tractor major Mahindra & Mahindra has won the bid to acquire a European tractor company Tractorul. Which of the following is the home country of Tractorul? a) Britain b) Switzerland c) Romania d) Norway The fertilizer company, Mosaic India Ltd. is promoted by _____ a) IL&FS b) IFFCO c) IFL

22.

23.

24.

d) Cargill

25.

Nusli Wadia, promoter of Bombay Dyeing and Britannia Industry, has entered into which of the following business areas? a) Airlines b) Cement c) Petrol retailing d) Pharmaceuticals Apart from Saif Ali Khan, who among the following celebrities endorses ‘Lays’ brand? a) Rani Mukherjee b) Aamir Khan c) Akshay Khanna d) Preity Jinta Who among the following cricketers is the brand ambassador of ‘Band-Aid’ Brand? a) Rahul Dravid b) Irfan Pathan c) Saurabh Ganguly d) Virender Sehwag ‘The real story. Everytime’ is the baseline associated with which news magazine? a) The Week b) Frontline c) India Today d) Outlook ‘Free. Fair. Fearless’ is the baseline associated with which media entity? a) Star News b) The Telegraph c) Tehelka d) Aaj Tak The Premium formal wear brand ‘Louis Philippe’ is marketed in India by _____ a) Madura Garment b) Arvind Brands c) S. Kumars d) Bombay Dyeing Writing instruments brands such as Uni-Ball of Japan, Lamy of Germany and Bensia of Taiwan are distributed in India by which company? a) Cello Pens b) Rotomac c) Rolex Tips d) Linc Pens
158

26.

27.

28.

29.

30.

31.

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

32.

According to the World Investment Report 2005 published by the UNCTAD, India’s rank in terms of the most attractive global business destination is _____ a) Second b) Third c) First d) Fourth Australia-based core banking software vendor, Financial Network Services (FNS) has been acquired by an Indian company. Identify the company from the choices given below. a) Wipro Technologies b) Mindtree c) Infosys d) TCS Which of the following brands/companies is not owned by Sony Corporation of Japan? a) VAIO b) PlayStations c) MGM d) Xbox For the first time in 50 years, an expat has been appointed as the CEO of Hindustan Lever. Who is he? a) Douglas Baillie b) Patrick Cescau c) James Scott d) Mathew Jack The car ‘Sonata’ belongs to the stable of _____ a) Honda b) Hyundai c) Maruti-Suzuki

33.

34.

35.

36.

d) Skoda Auto

37.

Captain GR Gopinath is the managing director of which airlines company? a) Air Deccan b) Go Airlines c) Air Sahara d) Air India Kidscare’s retail chain ‘Mothercare’ has announced the setting of a 100% subsidiary in India. Name the country where Kidscare is based. a) US b) Switzerland c) Malaysia d) Britain Mahendra Singh Dhoni does not endorse which of the following brands? a) TVS Star City b) Hyundai Sonata c) Cherry Blossom d) Brylcreem The satellite television launched by Tata is called _____ a) Tata Satlink b) Tata Sky c) Tata TV

38.

39.

40.

d) Tata One

BUSINESS AWARENESS - BRM

159

Temple of Learning

BRM Test - 14
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

With which international cellular company is India born Arun Sarin, the IITian associated? a) Vodafone b) Singapore Telecom c) AT&T d) Hutchison Whampoa BPO industry pioneer Raman Roy has joined hands with John Keells Holding (JKH) to develop the BPO business across Asia. JKH is based in ______ a) Sri Lanka b) Malaysia c) Singapore d) Philippine Recently, an insurance service provider has announced the setting up of ethical fund which will invest in tobacco, liquor, entertainment or the gambling business to target conservative communities. The name of the company is a) ICICI Prudential Life b) Bajaj Allianz c) Life Insurance Corporation d) SBI Life McLeod Russell India has announced to buy Doom Dooma Tea Company Ltd. from Hindustan Lever Ltd. McLeod Russell belongs to which industrial group? a) Godrej b) BM Khaitan Group c) RPG Group d) Kargil India Chennai based FMCG Company CavinKare has made an entry into the homecare segment by launching a liquid toilet cleaner. The brand name of the toilet cleaner is _____ a) Tavex b) Tex c) Texco d) Domotex In which state has the Mukesh Ambani-controlled Reliance Industries has announced the setting up of India’s biggest SEZ (Special Economic Zone) with an investment of Rs. 25,000-40,000 crore? a) Punjab b) Haryana c) Uttar Pradesh d) Gujarat The six-year old famous humanoid robot, Asimo is owned by which company? a) Honda b) Sony c) Phillips d) Samsung Which airliner holds a 50 per cent stake in Europe’s second-biggest travel company Thomas Cook AG? a) Qantas b) Virgin Atlantic c) Lufthansa d) Air France
160 BUSINESS AWARENESS - BRM

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

DSP Merrill Lynch.7 billion d) 2. 11.BRM 161 . Delhi based Jagatjit Industries owns a famous whiskey brand. BUSINESS AWARENESS . You’re Sure’ baseline is associated with which insurance company? a) ICICI-Lombard b) ICICI-Prudential c) SBI Life Insurance Co. d) Franklin Templeton New York-based brokerage and investment bank Merrill Lynch has said that they will take full control of Indian JV. Which Indian bank is termed as the most valuable bank in terms of market capitalization? a) HDFC Bank b) Bank of India c) State Bank of India d) ICICI Bank One of the following cricketers has never been the brand ambassador of the health drink ‘Boost’. d) HSBC Bank 12.Temple of Learning 9. Identify the cricketer in question? a) Kapil Dev b) Sunil Gavaskar c) Virender Seghwag d) Sachin Tendulkar Boost and Crocin brands are owned by which company? a) GlaxoSmithKline b) Pfizer c) Heinz 13. Microsoft chairman Bill Gates announced that he will make an investment in the Indian market over the next four years.3 billion c) $1. 14. luxury carmaker BMW has signed an MoU for establishing a car assembly plant? a) Haryana b) Punjab c) Tamil Nadu d) Orissa During his recent visit to India. 18. 17. d) Paras Pharma 15. ‘With Us. How much is that amount? a) $ 1 billion b) $2. Which person has sold his 47 percent stake in the firm to Merrill Lynch? a) Hemendra Kothari b) Rakesh Jhunjhunwala c) Anand Rathi d) Shankar Sharma With which state government. The brand in the question is? a) McDowell b) Bagpiper c) Old Monk d) Aristocrat Bangalore-based Imperial Cancer Hospital and Research Centre has been acquired by which company? a) Apollo Hospitals b) Dr.7 billion 16. Batra’s Hospital c) Fortis d) Max Healthcare Which of the following bank is headquartered at Singapore? a) ANZ b) DBS Bank c) YES Bank 10.

1 in software piracy by the IT research firm IDC? a) China b) Vietnam c) India d) Thailand Provident Fund (PF) holders will get how much interest on their deposit during the financial year (2005-06)? a) 8% b) 9% c) 9. 22.000 crore d) Rs.000 crore c) Rs.Temple of Learning 19.BRM . 15. NALCO D. 5. 27.5% 162 24.000 crore b) Rs. Which FMCG brand that HLL acquired from Tata’s in 1993. d) 1999 23. BUSINESS AWARENESS . Identify the companies from given below A. Shipping Corporation Choose the answer from the choices given below: a) A and B b) B and C c) C and D d) All of these Which state government has launched its own brand ‘Vindhya Herbal’ to promote the use of herbal medicines? a) Himachal Pradesh b) Madhya Pradesh c) Arunachal Pradesh d) Karnataka According to the third Nasscom . India’s information technology and business process outsourcing industries are projected to generate ___ billion revenues from export by 2010. Several non-Navratna PSU’s were identified by the government to be partially divested through the public issue route in the last financial year. 21. 28.McKinsey report. BSNL B. Power Grid Corporation C. 20. a) $ 60 b) $ 50 c) $ 40 d) $ 75 Which of the following is India’s teledensity (total number of subscribers per 100)? a) 15% b) 10% c) 11% d) 12% Which country has been ranked No.2% d) 8. 10.000 crore In which year was the India Millennium Deposit was issued? a) 2001 b) 2002 c) 2000 20. 25. 26. was sold last year? a) Vim b) Nihar c) Domex d) Savlon The company ‘K Sera Sera’ is associated with which business area? a) Multiplex b) Music c) Film distribution d) Film production Which of the following is the size of the newly-launched SPV (Special Purpose Vehicle) for infrastructure projects? a) Rs.

3 lakh crore A ranking done by the Hong Kong based think-tank. According to the latest predictions by Gartner.5 lakh crore d) Rs.Temple of Learning 29. 37. 31. 1 lakh crore b) Rs. 32. deals in ______ a) Automobiles b) Steel c) Software Solutions and Consultancy d) Cement Which of the following brands is owned by P&G? a) Crocin b) Iodex c) Honeytus d) Vicks 30. the total size of the domestic IT and telecom business by the end of 2006 will be a) Rs. 2. Buena Vista Television and Touchstone Pictures? a) Warner Brothers b) Star TV c) 20th Century Fox d) Walt Disney Company The automobile brands Cadillac. 33. a company under the Tatas. 36. 34.BRM 163 . has ranked which country as the most corrupt in Asia? (Only selected fast growing countries were covered in the survey) a) India b) Indonesia c) China d) Vietnam Which company owns the Flying Machine brand of jeans? a) Levi’s b) Arvind Mills c) Lee cooper d) Mafatlal Which of the following companies owns the TV channels ESPN. BUSINESS AWARENESS . 35. Pontiac and Opel belong to _____ a) Ford b) Fiat Auto c) BMW d) General Motors Arvind mills manufactures all of the following brands of jeans except _____ a) Flying Machine b) Newport c) Levi’s d) Ruf & Tuf Which brand is the market leader in the alkaline battery market in India? a) Duracell b) BPL Excell c) Panasonic d) Energizer TCS. 2 lakh crore c) Rs. Political & Economic Risk Consultancy Ltd.

What does Novartis deal in? a) Power c) Drugs b) IT d) Soaps 39. Japan has recently lifted a 20 year old ban imposed on the import of an Indian commodity. b) Subir Raha d) Prabir Sengupta 164 BUSINESS AWARENESS . Identify the commodity being talked about? a) Wheat b) Jute c) Poultry d) Mangoes Who is the new CMD of ONGC? a) R S Sharma c) Sarthak Behuria 40.Temple of Learning 38.BRM .

d) K. c) Perfetti d) Parry’s 10. The brands ‘Royale’. a) Linux.K. ‘Candyman’ is a confectionery brand belonging to which company? a) Parry’s b) Perfetti c) ITC Ltd. Who is he? a) D.S. ‘Tractor’ and ‘Utsav’ are from the stable of _______? a) Asian Paints b) ICI c) Berger d) Nerolac Biscuit brands ‘Fifty-Fifty’. a company manufacturing trucks is owned by _____ ? a) Mahindra b) Tata c) Birlas d) Hindujas Which of the following is not a shoe brand of Liberty Shoes? a) Force 10 b) Footfun c) Windsor 7. Ashok Leyland. Morepen Which company is the largest tyre manufacturer in India? a) J. ‘Nice’ and ‘Good Day’ are owned by ______? a) Parle b) Britannia c) Apsara d) Priya Gold In 1969. Penguin c) Linux. Palkhivala 11. Who owns the famous brands ‘Sat Isabgol’ and ‘Burnol’? a) Ranbaxy b) Cadilla c) Dr. ‘Bourbon’. d) Parle Who manufactures ‘Pan Pasand’? a) Ravalgaon b) Nutrine 9. 12. Kiwi With what would you associate the brand name ‘Ruggers’? a) Shirts b) Jeans c) Cigarettes 5.15 Questions: 40 1.Temple of Learning BRM Test . d) Essar Group 2. d) Ceat 4. Kiwi d) Apple.A. b) MRF c) Dunlop 3.K. Identify the logo of the famous software company and give the name of the bird.K. Penguin b) Apple. Parekh c) N. Reddy’s Labs d) Dr. d) Pyramid 8. he introduced the brand ‘Nirma’. Sidhharth Lal is the Managing Director of which group? a) Escorts Group b) Sonalika Motors c) Eicher Group Time : 20 Mins.BRM . d) Casual Wear 6. ‘Apcolite’. Patel 165 BUSINESS AWARENESS . Patel b) D.

19. Lucent Technologies was earlier an offshoot of which of the following telecom giants? a) Phillips b) Siemens c) AT&T d) Motorola The publication arm of ‘Standard & Poor’s’ is known as _____? a) Times Publication b) Mc Graw Hill c) Murdoch Publication d) Touchstone Publication The brand ‘Talkabout’ belongs to which mobile phone manufacturer? a) Nokia b) Benq c) Motorola d) LG Software brands ‘Access’ and ‘Excel’ belong to which company? a) IBM b) Microsoft c) Apple The edible oil by the name ‘Dhara’ is produced by _____ a) GCMMF (Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation) b) HLL c) Adani Foods d) Marico The mega brands ‘Marlboro’ and ‘Benson & Hedges’ are owned by ______ a) Godfrey Philips b) Philip Morris c) ITC d) Adani Group Which brand derives its name from the Latin word meaning “Snow White”? a) Lakme b) Nivea c) Pond’s d) Charmis 166 14. 18. Reddy’s b) Ranbaxy c) Dr. 20. ‘Cruiser’. ‘Bison’. 17. ‘Shaolin’ and scooter brand ‘Spectra’. BUSINESS AWARENESS . were owned by ______ a) Pyonyang b) Bajaj c) TVS Suzuki Ltd d) Hero Who is Asia’s only manufacturer of the drug ‘Sulfolane’? a) Dr. 23. 22. ‘Panther’. 16. ‘Tusker’ and ‘Taurus’ are owned by _____ a) Tatas b) Mahindra c) Ashok Leyland d) Eicher The mobike brands ‘Samurai’. Utility vehicle brands like ‘Stag’. Morepen d) Cadilla Pharmaeceuticals Ltd. d) Infosys 21.Temple of Learning 13.BRM . Which is India’s leading producer of worsted suiting fabric with approximately 60% market share? a) Grasim b) Bombay Dyeing c) Raymonds d) Mayur Alcatel owned. 15.

Palmolive b) GlaxoSmithkline c) Nestle d) P&G ‘Internet Protocol’. BUSINESS AWARENESS . 26. c) The rising sun d) The flying eagle 31. 28. 27.Temple of Learning 24. the basic language to communicate over the internet. a) IDPL b) ITDC c) IPCL d) IFCL Which company has taken over the newspaper ‘Business Standard’? a) Ananda Bazaar Patrika b) Kotak Mahindra c) Bennett Coleman & Co. ‘Land Cruiser’ and ‘Highlander’ are the products of _____ ? a) Mitsubishi b) Toyota Motors Co. d) TV Today ‘BRITCO Food’ is a holding company of ______ a) Coca Cola b) Pepsi c) ITC d) Schwepps 33. c) Isuzu d) Daewoo To whom do the brands ‘Eno’ and ‘Horlicks’ belong? a) Colgate . Ltd.BRM 167 . ‘Sunsilk’. What was the first product of Hewlett-Packard? a) A Laptop b) A printer c) A computer d) An audio oscillator 32. has been developed by _____? a) IBM b) Apple c) Cisco d) Sun Microsystems The mega Mobil oil brand ‘Esso’ is owned by ______ ? a) Shell b) Exxon Mobil c) ONGC What does ‘Motorola’ mean? a) Sound in motion b) Sound in music 25. 34. ‘Lipton’. The first electronic typewriter (ET 101 in 1978) and the first personal computer (M20 in 1982) were launched in India by _______ a) Samsung b) IBM c) Olivetti d) HCL The well known brands like ‘Lux’. 29. d) IBP 30. Name the Public Sector Undertaking acquired by Reliance Industries. ‘Ponds’ and ‘Close Up’ are owned by _____ ? a) Godrej b) P&G c) Unilever d) Colgate Palmolive Automobile brands ‘Corolla’.

c) 1917 in Italy d) 1891 in Austria 38.BRM . 168 BUSINESS AWARENESS . The headquarters of NIIT are at ______ a) Chennai b) Bangalore Adobe System Inc. belongs to ______ a) S. c) China d) USA 37. Korea b) Japan When and where was Citibank established? a) 1912 in UK b) 1812 in USA The headquarters of L&T is at _______? a) Delhi b) Mumbai c) Mumbai d) New Delhi 36.Temple of Learning 35. c) Hyderabad d) Bangalore 39. Which of the following pharmaceuticals major has its headquarters in New Delhi? a) Ranbaxy b) Cadilla c) Cipla d) Morepen The first headquarters of Microsoft was established in 1975 at _______ a) Louisiana b) Texas c) New Mexico d) Washington DC 40.

7. 9. in technical collaboration with ______ a) Swatch. Time : 20 Mins. Switzerland d) Rolex. the world’s biggest gas company accounting for 23% of the world output. Switzerland Which Indian pharmaceutical company owns a US Food and Drug Administration (FDA) certified plant? a) Ranbaxy b) Pfizer c) Cadilla d) Lupin The Toyota Motor Co. Korea 5. d) N. belong to ____ a) Austria b) Iran c) Venezuela d) Russia To which country does the diamond mining giant De Beers belong? a) South Africa b) India c) Italy To which country does the sportswear company Adidas belong? a) Germany b) France c) Italy To which country does ‘Hyundai Motors’ belong? a) Japan b) S. Ltd has derived its name from ______ a) The Toyota river b) The Toyota city c) Sakichi Toyoda d) Kiichiro Toyoda With which of the following is the ‘Badla’ system associated? a) Foreign exchange b) Forward trading c) Currency markets d) Day trading 169 6. Zee (currently Zee Tele Films Ltd) was promoted in 1992 by which business group? a) The Essel Group b) Birla Group c) The Tata Group d) Essar Group The foundation of which company was laid in a small shop in Calcutta.Temple of Learning BRM Test . Gazprom. Korea c) Taiwan 2. 8. to even the smallest of villages in Bengal? a) Dabur b) Hamdard c) Zandu d) Cipla HMT Ltd.16 Questions: 40 1.K. d) France 3.BRM . Switzerland b) Timex. S. d) Belgium 4. Burman. USA c) Oerlikon. BUSINESS AWARENESS . was established in 1953. 10. from where medicines were sent directly through mail by Dr.

in whole or part b) Levying heavy taxes c) Paying Tax in parts d) None of these What does the term bilateral monopoly mean? a) A monopoly in more than one business b) Taking over a rival to create a monopoly c) A market with only one seller and one buyer d) None of these In which year was the Calcutta Stock Exchange started? a) 1908 b) 1909 c) 1910 Plastic money relates to ______ a) Plastic currency c) ATM cards “Standard and Poor’s” a) Is a credit rating agency c) Both (a) and (b) 14. b) Is owned by McGraw Hill Inc. c) 1985 d) 1988 BUSINESS AWARENESS . In business terminology. d) None 18. What does the term Tax Break mean? a) A situation which provides some relief from tax. what does ‘POP’ stand for? a) Pre opportunity product b) Place of Publicty c) Place of Purchase d) Point of Purchase QS 9000 certification is related to ______ a) Automobile industry c) Computer electronics 12.Temple of Learning 11. b) Computer software d) All of the above 13. b) Paper currency d) Credit cards 17. In which year was the Banking Companies Act passed? a) 1947 b) 1948 c) 1949 d) 1950 19. 15.BRM . In which year was the name ‘Imperial Bank’ changed to ‘State Bank of India’? a) 1950 b) 1955 c) 1956 d) 1957 In which year was SEBI established? a) 1981 b) 1983 170 20. d) 1911 16.

set up a pharmaceutical company. b) 1936 d) 1945 23.Temple of Learning 21. Khwaja Abdul Hamied. In 1935. In which year was TISCO set up? a) 1904 c) 1906 In which year was RBI established? a) 1935 c) 1940 b) 1905 d) 1907 22. In which year was the Harley Davidson motorcycle first produced? a) 1906 b) 1903 c) 1920 In which year was Intel founded? a) 1878 b) 1982 d) 1935 26. d) Chennai BUSINESS AWARENESS .BRM 171 . which came to be popularly known as a) Novartis b) Dabur c) Hamdard Laboratories d) Cipla In which year was P&G launched in USA? a) 1937 b) 1890 24. c) Charlie Ford d) Nicholas Ford 31. In which year was Unit Trust of India started? a) 1964 b) 1965 c) 1966 d) 1967 28. Intel introduced the world’s first micro-processor in the year ______ a) 1981 b) 1991 c) 1971 d) 1995 ONGC was converted into a statutory body by an act of the Indian Parliament in ______ a) Dec 1955 b) Aug 1956 c) Oct 1959 d) Jan 1973 Who founded the Ford Motor Company? a) Lionel Ford b) Henry Ford 29. c) 1968 d) 1986 27. c) 1837 d) 1927 25. 30. Who was the other? a) Paul Allen b) John Naisbitt c) Michael Crichton d) Kenneth Clarke Which city is known as the Silicon Valley of India? a) Bangalore b) Gurgaon c) Hyderabad 32. Bill Gates was one of the founders of Microsoft.

a) Intel b) Microsoft c) Digitall d) Compaq Name the company founded by Thomas Alva Edison. a) Toyota b) General Motors c) Ford d) Daewoo Which Indian business group is in a joint venture with Mitsubishi to manufacture cars? a) Ruias b) Tatas c) Birlas d) Thapars Which British Company made the UK’s first mobile call at a few minutes past midnight. one of the world’s leading makers of cosmetics.Temple of Learning 33. 39.BRM . 172 BUSINESS AWARENESS . which is the most valuable PSU? a) Indian Oil b) SAIL c) BHEL d) ONGC The Oriental Bank of Commerce was founded by ______ a) Lala Karam Chand Thapar in 1936 b) Rai Bahadur Lala Sohan Lal in 1943 c) The Indian Government and the RBI in 1969 d) An act of Parliament Andy Grove is the founder of a famous company. 36. 38. on the 1st of January 1985? a) Siemens b) Nokia c) Vodafone d) British Telecom Which FMCG company became a major shareholder in L’Oreal. According to a survey of India’s most valuable companies. Name the company. in 1974? a) Unilever b) P&G c) Nestle d) Colgate Palmolive 34. Name the company. 40. a) Westinghouse b) General Electric c) 20th Century Fox d) Warner Brothers “Every Street is paved with Gold” is the name of the book written by the founder Chairman of a leading car manufacturer. 35. 37.

d) Bajaj Auto Ltd.K. 9. a) IDBI b) SIDBI Time : 20 Mins. c) Hero Honda Motors Ltd.BRM .17 Questions: 40 1. Synthetics d) None of these Name the MD of cellular service provider Hutch a) Vikram Mehmi b) Sunil Bharti Mittal c) Asim Ghosh d) AK Sinha 173 6. Indian Terrain is the name of the clothing brand that belongs to the stable of _______ a) S. 7. a) IFCI b) ICICI c) HDFC d) IDBI Who among the following is considered to be the quality guru of the World? a) Philip Crosby b) Gary Hamel c) Renato Rugieru d) Edwards Deming The Indian partner of Microsoft to provide software development consultancy is ______ a) HCL b) PCL c) TCS d) Infosys ‘Apache’ is the name of the recently launched bike model that belongs to the stable of _______ a) Kinetic Engineering Ltd. Kumars b) Celebrity Fashions c) J. 2. 4. The company with the largest refining capacity in India is ______ a) Indian Oil Corporation b) Hindustan Petroleum c) Bharat Petroleum d) Indo-Burma Petroleum Which was the first public sector share to be quoted on the Bombay Stock Exchange? a) Hindustan Petroleum b) Sail c) ONGC d) Indian Oil Who has written the book ‘The World Bank and the Poverty of Nations’? a) Don Morrison b) Doug Cowie c) Catherine Caulfield d) Amartya Sen Name the apex bank for small industries. BUSINESS AWARENESS . 8. b) TVS Motors Ltd. c) ICICI d) HDFC 5. 10.Temple of Learning BRM Test . 3. Name the apex institution in the field of industrial development banking in India.

21. c) Nestle Car model ‘Laura’ was launched in 2005 by _______ a) Honda Motors b) Hyundai Motors c) Skoda Automobiles d) Toyota Motors Who was the former president of the ad agency McCann Erickson India ? a) Prasoon Joshi b) Piyush Pandey c) Santosh Desai d) None of these Which newspaper proclaims ‘The journalism of courage’? a) The Indian Express b) The Tribune c) The Telegraph d) None of these 174 18. in terms of internet usage. c) Essar Oil d) Reliance Petrochemicals ‘Cafe Chino’ a soft drink variant was launched by ______ a) Coca Cola b) PepsiCo Inc. 20. Ltd. d) Mauritius 14. d) Cadburys Schweppes 19. b) New India Assurance Co. BUSINESS AWARENESS . a part of General Insurance Corporation. What was the per centage of the stake proposed to be bought? a) 26 percent b) 34 percent c) 44 percent d) 51 percent Which Company bought out DSP’s stake in DSP Merrill Lynch? a) Karvy b) Merrill Lynch c) Morgan Stanley 16. In a recent development. b) ONGC Ltd. Reliance was very close to buying stake in the DTDC Courier Company in a deal worth $700 million. Which of the following Indian oil giants has recently inked a pact with Shell Exploration Company BV for joint exploration in the field of oil sand gas? a) IOC Ltd. Which Indian Insurance company. has the largest number of overseas branches? a) Oriental Insurance Co. c) SK Poddar d) O S Kanwar 15. is the advertising campaign for ______ a) Thailand b) Andaman Islands c) West Indies Who is the president of FICCI? a) Kiran Karnik b) Tarun Das 12. India is ranked at ______ a) Fifth Position b) First Position c) Sixth Position d) Third Position ‘Emerald.BRM . d) Goldman Sachs 17. c) Unit India Insurance d) National Insurance According to a recent NASSCOM survey. Blue and You’. 13.Temple of Learning 11.

27.BRM 175 . d) Rolex 31. Who is the former chairman of Bharat Hotels who passed away last year? a) M. 26.Temple of Learning 22. ‘Grande Punto’ and ‘Palio’ are the names of the car models that belong to the stable of _____ a) Ford Motors b) Fiat Motors c) Tata Motors d) Mahindra & Mahindra Which of the following insurance companies has introduced ‘Barish Bima Yojana’ an insurance cover against deficit rainfall? a) Allianz . BUSINESS AWARENESS . 28.C.S. Hema Malini is the brand ambassador for which bank? a) Corporation Bank b) Syndicate Bank c) Bank of Rajasthan d) Union Bank of India Brad Pitt endorses which of the following brand of watches? a) Omega b) Tag Heuer c) Rado 30.Bajaj b) ICICI-Lombard c) Iffco-Tokio d) ING-Vysya 32. Deveshwar d) None of these ‘Tarang’ is the CDMA service from _______ a) VSNL b) BSNL c) MTNL 23. Oberoi b) Lalit Suri c) Y. b) Chennai d) Mumbai 29. Which is the largest source of Revenue for the Government of India? a) Sales Tax b) Service Tax c) Income Tax d) Value Added Tax India’s first private airline operator to start overseas flight is ______ a) Jet Airways b) Air Deccan c) Sahara Airlines d) Kingfisher Airlines Kareena Kapoor and Priyanka Chopra have recently been roped in as the brand ambassador for _____ a) Parker pens b) Cadbury’s dairy milk c) Tata Tea d) None of these “Namaste” ad campaign is associated with which airline? a) Air India b) Pakistan International Airlines c) Sri Lankan Airlines d) British Airways RBI is headquartered at _____ a) New Delhi c) Kolkata 25. ‘Alfa Romeo’. d) Spice Telecom 24.

is a fully owned subsidiary of ______ a) Infosys b) Wipro c) TCS d) Satyam Computers Which Group/Company HAD divested 5. prior to Hutch’s acquisition by Vodafone? a) Tata b) Essar Group c) Hinduja’s d) Caparo Group 34. 39.BRM . 36. Software firm Oracle recently acquired majority stakes in which of the following Indian firms? a) Birla Soft b) I-Flex Solutions c) Flextronics d) Sify The ‘Reynolds’ brand of stationary is marketed in India by________ a) GM Pens International b) Linc Pens Inc c) Cello Pens India Ltd. 40. 176 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 33. 35. d) Luxor India Which Indian cricketer endorses “Reynolds” brand of stationary? a) Mahendra Singh Dhoni b) Yuvraj Singh c) Saurav Ganguly d) Sachin Tendulkar Which of the following companies is not a Public Sector Undertaking (PSU)? a) Balmer Lawrie b) HPCL c) Hindustan Motors d) BHEL Which company owns “Dettol” brand of hygiene products? a) Hindustan Lever Limited b) Reckitt-Beckinser c) Proctor & Gamble d) Henkel Which International Bank has Sunil Gavaskar and Sania Mirza as their brand ambassadors? a) HSBC b) BNP-Paribas c) Standard Chartered d) Deutsche Bank Progeon. a BPO company.1% of its stake in cellular operator Hutch. 38. 37.

India is world’s__________ largest economy in terms of purchasing power parity (PPP)? a) Eighth b) Tenth c) Fourth d) Sixth Who is known as the father of Cellular Phone? a) Martin Cooper b) Martin Bayer c) Willy Barnet 2. 5.Britain d) Etihad . Arcelor is headquartered in which country? a) China b) Australia c) Luxemburg d) Sweden International Business Machines (IBM) recently sold its Personal Computers division to Lenovo group.Larry Page b) Sun Solaris . Time : 20 Mins. d) Julius Nayaree 3.France c) Royal Airways . 6. 9.Germany b) Aeroflot .Scot McNealy c) ebay . Lenovo belongs to which country? a) Taiwan b) China c) Russia d) Germany Which among the following Tech companies and executives associated with them is matched wrongly? a) Google .Meg Ryan d) Oracle .18 Questions: 40 1.Temple of Learning BRM Test . 7. BUSINESS AWARENESS .BRM 177 . Seshasayee is president of which of the following apex organization? a) FICCI b) CII c) ASSOCHAM d) NASSCOM Arcelor was recently bought by LN Mittal’s company Mittal Steel.UAE 4. 8. R. 10.Larry Ellison MRPL is a subsidiary of which of the following Public Sector Undertaking? a) ONGC b) GAIL c) IOC d) HPCL Which among the following companies is owned by Dhoot brothers? a) BPL b) ESSAR c) Videocon d) Pioma Industries Tennis icon Sania Mirza became the woman sportsperson to be featured on the cover of which of the following magazine? a) India Today b) Outlook c) Time d) None of the above Which of the following airlines and the countries they belong to is not matched correctly? a) Lufthansa .

15. 16. 20.BRM . 18.Temple of Learning 11. Universal and Warner Brothers? a) AXN b) Zee Studio c) HBO d) Star Movies Which among the following brands links Virendra Sehwag. 17. the content supplier division of Star News India. 14. Media Content & Communications Services India. 19. BUSINESS AWARENESS . is a 76:24 joint venture between Star Group India and ______ a) BAG Films b) Nimbus Television c) UTV d) Ananda Bazaar Patrika 3G is a term associated with which of the following technologies? a) Electric distribution b) Mobile computing c) Telecom d) Avionics CB Richard Ellis is a globally recognized brand in which of the following sectors? a) Hospitality b) Consultancy c) Real Estate d) Financial Accounting Which among the following organizations was established in 1988 and became a fully autonomous body by the year 1992? a) Telecom Regulatory Authority of India b) Cellular Operators Association of India c) Security and Exchange Board of India d) Director General of Foreign Trade Which among the following companies recently acquired Balsara Home Products? a) Dabur India b) Jyothi Laboratories c) Tata Chemical d) Chambal Chemicals and Fertilizers Which among the following companies has launched “Appy” brand of fruit juices in India? a) Godrej Agro b) Parle Agro c) Priyagold d) Dabur Foods India’s first airline based on fractional ownership model is named as _____ a) IndiGo Airlines b) Club Air One c) Alliance Air One d) Premier Club Airways Which among the following organizations entered into its Golden Jubilee (50th) year in September 2005? a) Airport Authority of India b) Air India c) Life Insurance Corporation d) United Trust of India The Asian edition of which of the following famous television channel for movies is jointly and equally hold by four of the leading Hollywood production houses Columbia Tri-star. Paramount. 13. Aamir Khan and Rajyavardhan Singh Rathore? a) Boost b) Coca Cola c) Mayur Suiting d) Colgate 178 12.

Anil and Mukesh? a) Nusli Wadia b) KV Kamath c) Rahul Bajaj d) YK Birla John Walton. later it diversified into leather goods and today it is one of the leading producers of mobile phones worldwide. who passed away on 28 June 2005.Temple of Learning 21. Fortis is promoted by which of the following pharmaceutical giants? a) Ranbaxy b) Cadilla c) Cipla d) Dr. Identify the company? a) Siemens b) Ericsson c) Nokia d) Motorola Paper money was first introduced in India in the late 18th Century. 27. It was introduced in India by which of the following firms? a) Central Bank of India b) The Bank of Awadh and Hindustan c) The General Bank of Bengal and Bihar d) Central Indian Bank In the share market terminology GDR stands for ______ a) Gradual Decreasing Ratio b) Grand Depository Retraction c) Global Depository Receipt d) Gross Depository Receipt Fortis Healthcare recently acquired the Escorts Heart Research Institute. based in Finland started its manufacturing operations by owning a paper mill. 28. it also owns the brand Kenstar and follows a multi-brand strategy. 24. BUSINESS AWARENESS . Reddy’s Labs Which among the following persons is chairman of Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)? a) CK Prahlad b) CS Rao c) Anajan Sharma d) JK Bajpai Which among the following companies is credited with developing the computer language ‘Java’? a) Oracle b) Sun Microsystems c) NextGen d) Red Hat The profile of a well-known consumer appliances company goes like this. was a ______ a) Retail Industrialist b) Stock Broker c) Hollywood Producer d) Chief of US’s Federal Reserve 22. Toshiba and Hyundai in India. The company in question is? a) Thomson b) Voltas c) Videocon d) Forbes Gokak Which among the following persons played a key role in negotiating the partition deal between Ambani brothers. Akai. York. 25. 29. 26. It also has the rights to distribute international brands such as Sansui. 23. Besides its flagship brand.BRM 179 . This company.

Big Bazar.Temple of Learning 30. He is given this title for developing ____ a) HTML b) TCP/IP Protocol c) Internet Explorer d) Proxy Server Sarthak Behuria is chairman of which of the following public sector companies? a) Indian Oil Corporation b) Hindustan Petroleum c) GAIL India Ltd. 37. Reddy’s c) Alembic d) Zydus Cadila John Abraham and Bipasha Basu endorse which of the following brands of shampoo? a) Sunsilk b) Clinic All Clear c) Pantene d) Head and Shoulders Which among the following companies owns Act-II brand of popcorns? a) Kargil foods b) Agrotech Foods Ltd. 34.BRM . 36. Which among the following companies recently launched the ‘Home Town’ brand of stores the exclusive store for different home management products? a) Shopper’s Stop b) Trent c) Future Group d) RPG Group Which among the following well-known International airlines recently acquired Swiss Air? a) Air France b) Virgin Airlines c) Lufthansa d) British Airways Vincent Cerf. 33. 38. d) Bharat Petroleum Which among the following pharmaceutical company has launched India’s first sucralose brand. d) ITC Foods Which among the following Indian Banks recently acquired a 76% stake in the Giro Commercial Bank of Kenya? a) Central Bank of India b) Indian Overseas Bank c) State Bank of India d) ICICI Bank Which group owns Pantaloon India. d) Citigroup BUSINESS AWARENESS . and Footmart ? a) Future Group b) Pantaloon Retail India c) Big Bazar Group d) None of these Pantaloon has tied up with which company to set up Footmart Retail in India? a) Liberty India b) Woodland c) Bata d) Ganuchi Shoes Which bank has picked up a 12. Zero? a) Ranbaxy b) Dr. c) Syngenta Corp. 40. 39.3% stake in HDFC Bank? a) ICICI b) Yes Bank c) SBI 180 31. 32. 35. Food Bazar. a scientist known as “The father of the Internet”.

11. Which media & entertainment Company was started by Manmohan Shetty in 1978? a) Adlabs b) PVR c) PNC d) I-max Which of the following companies offers Indians a chance to partly own a personal jet? a) Go Air b) Paramount Air c) Club One Air d) None till date ‘Kaya’ skin clinic is promoted by? a) Marico b) HLL 6. BUSINESS AWARENESS . ‘Life’s Good’ is the tagline associated with which electronics major? a) Samsung b) Philips c) LG d) Sony Which city is known as ‘The Silicon Valley’ of India? a) Bangalore b) Gurgaon c) Hyderabad Which company owns ‘Sunfeast’ brand of biscuits? a) Parle b) HLL c) ITC 3. 7. 1. c) P&G d) Tatas 8. Who is the brand ambassador for Ford Fiesta? a) John Abraham b) Abhishek Bachchan c) Dino Morea d) Sunil Shetty Delhi based Escorts Heart Institute & Research Centre (EHIRC) was sold to which pharmaceutical company in 2006? a) Ranbaxy b) Fortis c) Cipla d) Pfizer Which group completed the buyout of the Shaw Wallace Distilleries in 2005? a) UB Group b) Philips Godfrey c) Bacardi d) Cobra Beer 10. d) Chennai 4. ‘Applying Thought’ is associated with which IT giant? a) Wipro b) Infosys c) TCS d) Satyam 9.19 Questions: 40 Time : 20 Mins. d) Priyagold 5. NIS Sparta is the management-consulting arm of which company? a) Satyam b) Reliance Industries c) Wipro d) NIIT 2.BRM 181 .Temple of Learning BRM Test .

BRM . 16. 18.K Prahlad c) Sumitra Ghosh 182 21. What is the punch line of Kingfisher airlines? a) Sky is the limit b) Fly the good times c) High Flier d) The comfortable air travel Which of the following company is not owned by TATAs? a) TCS b) ELXSI c) TCE Which famous management guru passed away in November 2005? a) Peter Drucker b) C. 17. ‘Joy of Flying’ is the punch line of which airline? a) Kingfisher Airline b) Jet Airways c) Air Deccan d) Paramount Airways Which automaker was at the centre of a controversy last year for fraudulent dealing by its Indian project head with the Andhra Pradesh Government? a) GM b) Hyundai c) Volkswagen d) Renault Anil Ambani owned Reliance Capital Limited had picked up stake in which insurance company last year? a) Aviva Life b) ING Vyasya c) Bajaj Allianz d) AMP Sanmar Anil Ambani owned Reliance Capital Limited had picked up stake in which apparel company last year? a) Pantaloon b) Celebrity Fashions c) Indian Terrain d) Indigo Nation Anil Ambani owned Reliance Capital Limited had picked up 14. 15. The Essar Group is owned by? a) Nandas b) Birlas c) Ruias d) Tatas 13. d) None of these 19.9 % stake in which automobile company last year? a) Bajaj Ltd. b) Hero Honda c) LML d) Kinetic Engineering SAB TV was recently sold off to which television channel? a) STAR b) Sony c) Zee SAB TV was formerly owned by? a) Adhikari Brothers b) Kunal Dasgupta 14. d) Michael Porter BUSINESS AWARENESS . d) Telstra 22. c) Peter Mukherjea d) Sam Pitroda 20.Temple of Learning 12.

29. (RCOL) d) Reliance Petrochemicals Ltd. b) Chevron has bought 10% stake in Reliance Petrochemicals c) Reliance Industries Ltd.5% of India’s GDP Value Added Tax (VAT) has been adopted by how many states? a) 21 b) 22 c) 23 VAT has replaced which of the following taxes? a) Customs Duty b) State Sales Tax c) Excise Duty d) Service Tax A recent Memorandum of Understanding (MoU) was signed by the LN Mittal Group and which state owned oil major? a) OIL India Ltd.Temple of Learning 23. (REL) b) Reliance Capital Ltd. d) 24 31. BUSINESS AWARENESS .government partnership program is known as? a) Bhagidari b) Icchadhari c) Namdhari d) Jodi Programme ‘Xtra Mile’ is a super diesel variant of which petro company? a) HPCL b) BPCL c) IOC d) Reliance Petroleum Who is the chairman of the National Knowledge Commission? a) C. Girija Vyas Which of the following statements related to the Reliance Group is incorrect? a) Mukesh Ambani heads Reliance Communications Ltd. 32.S. Sharma c) Sam Pitroda d) Ms. 28. 26.BRM 183 . 30. A new marketing project launched by ITC to facilitate farmers in selling their produce? a) e-choupal b) e-market c) e-commodity d) virtual market From the following which company does not belong to the Anil Dhirubahi Ambani Group? a) Reliance Energy Ltd. b) Indian Oil c) Hindustan Petroleum d) Oil & Natural Gas Corporation (ONGC) 25. R. (RCL) c) Reliance Communications Ltd. is the largest business group in India d) The Revenue of Reliance Industries is equivalent to 3. Rangarajan b) Prof. 27. (RPL) The Delhi Government citizen . The tagline “Power of Dreams” is associated with? a) Honda b) Bajaj c) Hero Honda d) Yamaha 24.

a) AMP Sanmar b) AXA c) Allianz d) None of these The present stake of government of India in Maruti stands at _____ %? a) 9% b) 10. RBI was established in 1935.27% c) 18. 36. Bhai Mohan Singh. a) 126th b) 127th c) 128th d) 129th Which of the following statements is true? 1. d) Videocon 39. Kalpana Morparia and Chanda Kochhar associated? a) ICICI b) Deutsche Bank c) HSBC d) Standard Chartered 40. 184 BUSINESS AWARENESS . Reddy’s b) Fortis c) Max Healthcare The Nambiar Family controls which of the following companies? a) BPL b) MRF c) Parry’s d) Apollo Group 38.68 % d) 24. a) Only 1 is true c) Both 1&2 are true 34. b) Only 2 is true d) Both are incorrect 37. Analjit Singh is the chairman of which group? a) Dr.96 % According to the Human Development Report 2006 released by the United Nations Development Program India is placed at the _____ rank.BRM . 35. 2006 was the founder if which company? a) Fortis b) Ranbaxy c) Cipla d) Abbott India With which company are Lalita Gupte. Identify the company. Recently one of the leading insurance companies tied up with India’s leading Telecom Company Bharti enterprise for entering life insurance business in India. NABARD was established in 1982.Temple of Learning 33. who passed away in June. 2.

d) Hyundai 10. d) Nicholas Piramal BUSINESS AWARENESS . 1. Which company manufactures A-380 aircraft? a) Airbus b) Boeing c) Lockhead Martin d) Ray Theon Which Indian company secured the highest export revenue from IT software and services during the past 2 years? a) TCS b) Infosys c) Wipro d) Satyam Who built the first modern motorcar? a) Henry Ford b) Karl Benz 2. Who has been acclaimed as the world’s most powerful women for the year 2006 by Forbes? a) Melinda Gates b) Angela Merkel c) Condoleezza Rice d) Oprah Winfrey Which of the following Indian companies is setting up its first manufacturing plant in china? a) L&T b) Tisco c) Essar d) Hero Honda The Government has increased the foreign direct investment in the Telecom sector from 49% to ______ a) 75% b) 74 % c) 92% d) 86% Who is the CEO of Hewlett-Packard (HP)? a) Mark Hurd b) Robert Wayman 5. c) Daimler d) Henry Austin 4. Which FMCG major has recently acquired Balsara for Rs. 6.20 Questions: 40 Time : 20 Mins. 7.Temple of Learning BRM Test . 3. c) Carly Fiorina d) Richard Branson 8. 143 cr in an all-cash deal? a) HLL b) Godrej c) Dabur d) None of these The SUV ‘Tucson’ belongs to which company? a) Honda b) Ford c) Suzuki Which of the following is not an Indian pharmaceutical company? a) Ranbaxy b) Pfizer c) Cipla 9.BRM 185 .

Identify the newspaper. ‘Haier’ is the world’s _____ home appliance brand. d) Star News 17.Temple of Learning 11.S. a) Second Largest b) Largest c) Third Largest Which news channel has the punch line ‘Profit from it’? a) CNBC b) NDTV Profit c) ZEE business ‘Burn’ & ‘Full Throttle’ are energy drinks from _______ a) Pepsi b) Coca Cola c) UB Group d) Red Bull d) Fourth largest 16. This newspaper claims itself to be ‘The White Paper on Business’. b) Punjab National Bank d) State Bank of India 15. d) Mumbai 13. Its regional office is not located at _______ a) New Delhi b) Bangalore c) Chennai d) Mumbai S. 18. Kohli is associated with the _______ a) Indian Bank c) Punjab & Sind Bank 14. The merger between P&G and Gillette will create the _______ consumer goods. a) World’s second largest b) World’s largest c) World’s third largest d) none of the above Which city has emerged as the biggest IT job provider? a) Bangalore b) Hyderabad c) Chennai 12. Which of the following companies does not belong to the stable of the AV Birla Group? a) Hindalco Industries b) AB Nuva c) ACC d) Ultra Tech Cement The Car model ‘Aygo’ was launched last year by which auto maker? a) Nissan Motors b) Suzuki Motors c) Toyota Motors d) Ford Motors Ltd. BUSINESS AWARENESS . The headquarters of SEBI are located in Mumbai. 21.BRM . 20. a) Business Standard b) Ananda Bazar Patrika c) Business Line d) The Financial Express ‘Fly with friends’ is the punch line of which international airline ? a) Qantas b) Austrian Airline c) Cathay Pacific d) Thai Airways 186 19.

d) XAN-100 30.BRM 187 . the SUV belongs to? a) Honda Motors b) Nissan Motors 23. 28. c) Percy Barnevik d) None 24. c) Bank of America d) American Express 25. Which celebrity is the brand ambassador of Toyota Motors? a) Hrithik Roshan b) Aamir Khan c) Abhishek Bachchan d) Shah Rukh Khan Berkshire Hathaway was founded by _____ a) Warren Buffett b) Larry Ellison Kenneth D Lewis is the CEO of _______ a) Deutsche Bank b) ABN AMRO X-Trail.Temple of Learning 22. c) Toyota Motors d) Hyundai Motors 26. Korea d) Japan 31. Korea 27. With which airline company did the ICICI bank launch a co-branded credit card? a) Jet Airways b) Spice Jet c) Air Deccan d) Kingfisher Airlines Which of the following is NOT a part of the France-based advertising group ‘Publicis’? a) Ambience Publicis b) FCB Ulka c) Saatchi & Saatchi d) Leo Burnett Government owned Kochi Refinery has been merged with which state owned oil company? a) HPCL b) IOC c) BPCL d) Reliance Petroleum Which bike model has been recently launched by LML? a) CRD-200 b) CRD-100 c) XAN-200 The steel major Posco hails from _______ a) China b) S. The Cafe Chain “Lipton Tea Bar” belongs to _______ a) Wadias b) HLL c) Birlas The Car model ‘Petra’ belongs to ______ a) Hyundai b) Suzuki Motors What does ‘R’ signify in RTV? a) Region b) Rural d) Tatas 32. 29. c) Rivel d) Redesigned BUSINESS AWARENESS . c) Fiat Motors d) General Motors 33. c) N.

‘Topper’. ‘Prima’ and ‘Graptor’ are bike models from a) Yamaha b) TVS c) Kinetic Which of the following brands is not owned by TVS? a) Centra b) Victor c) Star Voltas Engineering belongs to _______ a) Tatas b) Birlas IPO is an acronym used for _____ a) Initial Payment Offer c) Instant Public Offer d) LML 35. 188 BUSINESS AWARENESS . c) Wadias d) Singhanias 37. d) SF Corp 39.BRM . Wrangler and Nautica brands globally? a) VF Corp b) Lee Inc. c) Jansport Inc.Temple of Learning 34. Which of the following brands does not belong to the stable of Arvind Mills? a) Flying Machine b) Lee c) Peter England d) Tommy Hilfiger The retail giant Shoppers Stop is promoted by______ a) Rahejas b) Biyanis c) Naths d) Goenkas Which company owns the Lee. d) Ambition 36. b) Instant Payment Order d) Initial Public Offer 38. 40.

N. d) IMRB 6. Peter Jennings. Bhatt Which amongst the following is not an advertising agency? a) O & M b) McCann Erickson c) Leo Burnett ‘Rediscover Luxury’ is the punch line of _______ a) Maruti Swift b) Hyundai Sonata c) Honda CRV 4.21 Questions: 40 1. 9. a) Intel b) HP c) IBM d) Microsoft Who is the chairman of VSNL? a) Ratan Tata b) Subodh Bhargava c) V.S. d) H. Identify the company from the given options. Taiwan’s Sanyang motors recently bought ______ percent stake in the Kinetic Motor Company Ltd. d) None of these 3. d) Tata Sumo 2.21 189 BUSINESS AWARENESS .56 b) 11. 10. represented which channel? a) CNN b) BBC c) ABC d) CNBC Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation Ltd.12 c) 13.Temple of Learning BRM Test . Can you identify the name of the drink in question from the given options? a) Power b) Stamina c) Strength d) Energy Aditya Birla owned Hindalco has bought which American aluminium company? a) Novelis b) Sual c) Rusal d) Glencore The Richest person in the world is _______ a) Steve Jobs c) James Walton 8. b) L.K.53 d) 16. the TV news ‘superstar’ who died of lung cancer at 67. ‘Spoil yourself’ is a punch line of which utility vehicle? a) Ford Endeavor b) Tata Indigo c) Hyundai Tuscon ‘India’s best informed weekly’ is the punch line of ______ a) India Today b) Outlook c) The Week Time : 20 Mins. Mittal d) Bill Gates 11. a) 8.BRM . (GCCMF) is about to launch India’s first sports drink. Arora 5. This company is also known as ‘Big Blue’. d) Chevrolet Optra 7.

Who has won the E&Y Entrepreneur of the Year award for the year 2006? a) Tulsi Tanti b) Kumarmangalam Birla c) Anil Aggarwal d) Sunil Bharti Mittal ‘A Passion to perform’ is the tagline that you would associate with ______ a) Singapore Airlines b) Cathay Pacific c) Lufthansa d) China Airlines The new private airline to be launched by Mohan Meakins group is called? a) Go Air b) Indus Airways c) Paramount Airways d) Alliance Air Chevrolet Optra belongs to which automaker? a) Toyota Motors b) Honda Motors c) General Motors 18. 23. 19. a) Siena b) Palio 16. c) Emami d) Charms 15.Temple of Learning 12. Ramadorai Find the odd one out. 20. What percentage stakes is owned by ONGC in the Sakhalin-I oil field? a) 50% b) 20% c) 60% d) 15% Which oil company is endorsed by Narain Karthikeyan? a) IOC b) Reliance Petroleum c) HP d) BP Virender Sehwag endorses which sports apparel brand? a) Adidas b) Nike c) Reebok 190 22. d) Ford Motors 21. d) BILT 14. Muthuraman d) S. d) Lotto BUSINESS AWARENESS . ‘Mustang’ is the name of the new model of a car that belongs to the stable of _______ a) Honda Motors b) Ford Motors c) Toyota Motors d) General Motors ‘Classmate’ brand of stationary is a product from which company? a) Navneet b) J&K c) ITC Shah Rukh Khan endorses which cream? a) Nivea b) Ponds 13. c) Uno d) Fabia 17.BRM . Who is the chairman of the Tata Consultancy Services? a) Ratan Tata b) Pheroze Vandrewala c) B.

Khorakiwala leads which pharmaceutical company? a) Cipla b) Wockhardt Ltd. c) Cadila Healthcare d) Hamdard The Bombay Stock Exchange was established in ______ a) 1775 b) 1825 c) 1875 d) 1895 27. 30. Agarwal b) Pradip Dar c) HPCL d) BPCL 25.Temple of Learning 24. Wolfenson d) Paul Wolfowitz Business World magazine belongs to _______ a) Living Media b) Ananda Bazar Partika c) Planman Publications d) The Times Group ‘Experience. Which personality would you associate with the channel? a) Vikram Chandra b) Rajdeep Sardesai c) Pronnoy Roy d) Paranjal Sharma ‘Corsa’. Find the odd one out. 32. Truth first’ is the punch line that you would associate with _______ a) NDTV Profit b) CNBC TV18 c) NDTV 24x7 d) CNN IBN The Headquarters of the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) are located at ______ a) Montreal b) Washington DC c) Geneva d) Paris CNN IBN is the name of a recently-launched TV channel. a) IOC b) SAIL Who is the President of ASSOCHAM? a) Anil K. 29. 28. 33. S. ‘Swing’ and ‘Astra’ are car models that belong to the stable of ______ a) Ford Motors b) Toyota Motors c) Honda Motors d) General Motors Which of the following is not a Kinetic Engineering brand? a) Boss b) Scooty c) Acquila d) 4S Habil F.BRM 191 . 31. BUSINESS AWARENESS . Sarna 26. c) Kiran Karnik d) K. Bernanke b) Allan Greenspan c) James D. 34. Who is the chairman of the US Federal Reserve? a) Ben S.

38.Temple of Learning 35. Mr. Ramalinga Raju c) Kiran Karnik b) Tarun Das d) Ajit Pal Singh 36. d) USA 192 BUSINESS AWARENESS . Laxmi Narayan b) Mr. Who is the chairman of NASSCOM? a) B. Ramadorai Who is the President and CEO of Cognizant Technology? a) Mr. BVR Subbu quit as the President of which automobile company? a) Ford India b) Chevrolet India c) Tata Motors d) Hyundai India Luxury car maker Skoda Auto is from which country? a) Sweden b) UK c) Czech Republic 40. Jerry Rao Who is the Managing Director of Tata Steel? a) Ratan Tata b) Ravi Kant c) B Muthuraman 37. Muthuraman d) S. Who is the Managing Director of Tata Consultancy Services? a) Ratan Tata b) Phiroz Vandrewala c) B. B L Mehra d) Mr. d) Prasad Menon 39.BRM . Kiran Karnik c) Mr.

4.Temple of Learning BRM Test . Which cine star promotes ‘Provogue’ brand of clothing? a) Salman Khan b) Saif Ali Khan c) Fardeen Khan d) Aamir Khan What position does Harish Manwani hold in HLL? a) CEO b) Non executive Chairman c) MD d) CMD Swoosh.22 Questions: 40 1. d) 9 % 7. d) Kinetic Engineering Ltd.75 % 9.5 % c) 8 % Who presents the rail budget in India? a) Finance Secretary c) Railway Minister 3. b) Finance Minister d) Prime Minister 8. b) Bajaj Auto Ltd. the logo of Nike.BRM . 5. 2007? a) 5. d) Cartier 10. b) Australian d) European 2. 6. c) Yamaha Motors Ltd. The present Cash Revenue Ratio (CRR) rate as on January.5% b) 5. was designed by ______ a) Phil Knight b) Carolyn Davidson c) Bill Bowerman d) None of these ‘Fazer’ the bike belongs to the stable of _____ a) LML Ltd. The new rate for Minimum Alternate Tax is ______ a) 10% b) 7. Fosters proclaims to be a/an _____ beer a) American c) British Time : 20 Mins.25% c) 5% Which brand of watches is endorsed by Twinkle Khanna? a) Movado b) Tag Heuer c) Longines d) 5. In which state did the State Bank of India start its first floating ATM? a) Andhra Pradesh b) Tamil Nadu c) Kerala d) Orissa 193 BUSINESS AWARENESS .

20. Inc. d) Indian Hotels 13. 16. Jain c) B. 15. 19.com’? a) Ray Tomlinson b) Jeffery Bezos c) James Gosling d) Irwin Mark Jacob ‘Parachute’ is the name of an oil brand that belongs to the stable of ______? a) Dabur Ltd.BRM . Four interwoven rings represent which automobile brand? a) Peugeot b) Audi c) Cadillac The ‘Maurya Sheraton’ Hotel is owned by ______ a) Hilton Hotels b) Oberoi Group c) ITC d) Mercedes 12. b Cadbury Schweppes c) Coca-Cola d) None of these Who among the following is the CMD of the National Thermal Power Corporation (NTPC)? a) A. 17.K.S. 18. b) Marico Industries c) HLL d) None of these This soft drink major has come up with a refreshing drink infused with coffee named ‘Blak’ in France and has plans to launch it globally next year.Temple of Learning 11. World’s most competitive economy-based country on the World Economic Forum’s survey 2006 is ___ a) UK b) USA c) China d) Finland Tag-Heuer brand of watches is not promoted by _____ a) Maria Sharapova b) Uma Thurman c) Shah Rukh Khan d) Sushmita Sen Who is the founder of the world famous portal ‘Amazon.P. Which company is being talked about in the question? a) PepsiCo. Sankarlingam The Forbes Businessman of the year 2006 was ______ a) Nandan Nilekani b) Mukesh Ambani c) Sunil Bharti d) Anil Ambani ‘When you are sure’ is associated with _____ a) Business Standard b) The Indian Express c) The Economic Times d) The Hindustan Times 194 14. Sinha b) C. BUSINESS AWARENESS . Kohli d) T.

b) Steel Firm d) Oil Firm 26. d) BenQ 24. Etihad Airways is the national airlines of ______ a) Iran b) Iraq c) Bahrain Speech-to-text mobile phone has been launched by ______ a) Motorola b) Sagem c) Samsung d) U.A. c) Time d) Business Herald 27. the Indian retail king owns ______ a) Vishal Megamart b) Future Group c) West Side ‘R’ in RFID implies ______ a) Regional b) Redundant d) K. Kishore Biyani. Identify the incorrect match in the following Automobile Company a) Ford Automobiles b) Skoda Automobile c) Honda Automobile d) All of them are matched properly Car Model Fusion Laura Civic 22. ‘Aapka Fayda’ is the punch line that you would associate with ______ a) IBN Hindi b) Channel 7 c) India TV d) Zee Business Aramco is a/an a) Cement Firm c) Aluminium Company ‘Capitalist Tool’ is the punch line of ______ a) Fortune b) Forbes 25. the hindi business news channel belongs to ______ a) Jagran b) CNBC TV 18 c) NTDV d) IBN The full form of MAT is _______ a) Medium Accounting Tad c) Minimum Automated Tax d) GIC 28.Temple of Learning 21. Mart 31. Ensuring smiles’ is the punch line of ______ a) MMTC b) LIC c) IOC ‘Awaaz’. b) Minimum A/c Taxable Income d) Minimum Alternate Tax 30. 23.BRM 195 . 29.E. c) Repeated d) Radio BUSINESS AWARENESS . ‘Insuring Lives.

Which company is the parent company of Skoda Auto? a) Ford Motors b) Volkswagen c) General Motors d) None of these 35. 38. The Andhra Bank is the only bank in the country licensed to sell food products. 37.Temple of Learning 32. ‘Cottons’ is the name of the garment collection by ______ a) Madura Garments b) Century Textiles c) Indigo Nation d) Raymond Servo is an oil brand from ______ a) Castrol b) IOC 33.com’? a) Bill Gates b) Paul Allen c) Vinod Khosla 36. 39. Which food product does the bank sell? a) Tirupati Laddoos b) Banana Chips c) Gungura Pickle d) Appam This book originally came out with the adline ‘A full vacations’ reading for $3’ but didn’t sell because $3 was considered too expensive for it. ‘Impossible is nothing’ is the tagline of which sports apparel company? a) Nike b) Adidas c) Reebok d) Puma Who founded the web portal ‘hotmail. What is the name of the book or what was the new adline? a) Gone with the Wind b) Alice in Wonderland c) Around the world in 80 days d) None of the above Which consumer good gets its name from the Latin word for ‘Vigour’? a) Vim b) Pril c) Liril d) Lifebuoy Sachin Tendulkar and Md. 40.BRM . Then it became a best seller with its alternative adline. Azharuddin appeared together in an ad for which product (excluding Pepsi where they appeared along with Kambli)? a) Hero Puch b) Boost c) Luna d) They never appeared together in an ad. d) Sabeer Bhatia 196 BUSINESS AWARENESS . c) British Petroleum d) Shell 34.

Shetty 5. c) BPCL d) HPCL 8. ‘Mahila card’. a debit card exclusively for women.BRM . Ragunathan b) V. Which is the most corrupt Asian country as per Political & Economic risk? a) Sri Lanka b) Pakistan c) Indonesia d) Bangladesh 197 BUSINESS AWARENESS . belongs to the ______ a) Union Bank of India b) J&K Bank c) Indusland Bank d) Canara Bank What is the FDI limit for the construction sector? a) 26 % b) 50% c) 74 % d) 100% Which Indian Company has bought 21 % stake in Hispano Carrocera last year? a) Mahindra & Mahindra b) Tata Motors c) Bajaj d) LML Sarthak Behuria is the CMD of ______ a) IOC b) ONGC Who is the chairman of IDBI? a) K. P. c) Panasonic d) Pantene 10.S. 7. ‘Health & Glow’ and ‘Music World’ are all retail outlets owned by ______ a) Biyanis b) Goenkas c) Birlas d) Singhanias ‘Fido Dido’ ad campaign is associated with ______ a) Mirinda b) 7 UP c) Slice 3. Which of the following is not an HLL brand? a) Pond’s b) Surf c) Pepsodent Howard Stringer is the chief executive officer (CEO) of. The airline that advertises ‘Nonstop caring’ is ______ a) Etihad Airways b) Thai Airways c) Air Mauritius Time : 20 Mins. ‘Food-World’.Temple of Learning BRM Test . Vaghul 9. a) Nokia b) Sony Inc.. d) Fanta 4.23 Questions: 40 1. d) Motorola 11.. d) PIA 2. 6. c) D. Parekh d) N.

c) LML Ltd. ‘Glamour’ is the name of the latest bike model that belongs to the stable of ______? a) Kinetic Engineering Ltd. (VSNL)? a) Subodh Bhargava b) SK Gupta c) Pradip Kar d) Pradip Baijal 198 BUSINESS AWARENESS . 16. 19. has been launched by ______ a) Burmans b) Essel group c) Godrej d) None of these The name of the Air India’s budget airline. b) S. 17. Who is the managing director of Videsh Sanchar Nigam Ltd. Which of the following business conglomerates celebrated the 100th year of its existence in 2005? a) CII b) BIS c) PHDCCI d) NASSCOM Who is the President of NASSCOM? a) Kiran Karnik c) Tarun Das 21. b) Hero Honda Motors Ltd.BRM . For what amount did Adhikari Brothers sell SAB TV to Sony TV? a) $ 8 million b) $ 6 million c) $ 13 million Which company had planned ‘U’ to be its new logo? a) Colgate Palmolive b) HLL c) ITC d) Dabur The Corp Kisan Card is associated with which bank? a) Canara Bank b) Corporation Bank c) ICICI Bank d) HDFC Bank Itz Cash. c) Taxable d) Tariff 20. Who is the current CEO of GE? a) SJ Palmasino b) Jack F Welch 13. Ramadorai d) Pradip Baijal 22. d) Bajaj Auto Ltd.Temple of Learning 12. is ______ a) Air India Express b) Air India Pushpak c) Air India Garud d) Pawan Hans Expansion of ‘T’ in ‘TIN’? a) Trade b) Tax d) $ 16 million 15. c) Jeffrey R Immelt d) Mark Westinghouse 14. 18. a pre-paid card.

b) MS Manchanda d) M. ‘Be 100 percent sure’ is the punch line of which product? a) Pepsodent b) Savlon c) Anchor Toothpaste d) Dettol Chairman and Managing Director of ITDC? a) Vinod Mehra c) Rajeev Chandrashekar 26. is the first Indian to be the____? a) Chairperson of PepsiCo. Who was the first Indian governor of the Reserve Bank of India (RBI)? a) CD Deshmukh b) C. d) Oil & Natural Gas Corporation 31. b) Bharat Petroleum Corporation Ltd.Temple of Learning 23. c) Hindustan Petroleum Corporation Ltd. b) CMD of PepsiCo Inc. Sundaram 27. d) MD of PepsiCo Inc. Kraishnan d) C. Rangarajan Infosys was the ____ Indian company to be listed on NASDAQ. ‘Good people to bank with’ is the punch line that you would associate with the ______ a) Oriental Bank of Commerce b) Bank of India c) Union Bank of India d) Canara Bank Col. Inc. c) V AT d) None of the above 30. c) Rediffusion d) Mudra Advertising 25. Service Tax has been replaced by _____ a) MAT b) TAT Ashok Sinha is the CMD of _____ a) GAIL India Ltd. a) 2nd b) 1st c) 3rd 33. J Harris is the CEO of ______ a) UCB Ulka b) JWT India 24. d) 4th BUSINESS AWARENESS . c) President & CFO of PepsiCo Inc.K. The Indian economy is a ______ a) capitalist economy c) mixed economy 28. Rao c) D. which is the costliest city in the world ? a) Chicago b) Tokyo c) London d) Rome Indira Nooyi.BRM 199 . Based on the world wide cost of living index. b) socialist economy d) none of these 32. 29.

39. 200 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning 34. b) Non performing assets d) None of the above 36. from which would you be able to get the maximum money (INR) from? a) US Dollar b) UK Pound c) Euro d) Japanese Yen Mittal Steel acquired 50 percent of Arcelor’s outstanding shares. The amount paid for the deal was (approx) ______ a) 26 billlion dollars b) 34 billion dollars c) 36 billion dollars d) 40 billion dollars 40.BRM . The Tata Iron and Steel Company (TISCO) is situated at ______ a) Ranchi b) Jamshedpur c) Bokaro Which company is the largest telecom operator in India? a) MTNL b) Hutch c) AirTel Which steel company is the largest producer of steel in the World? a) POSCO b) Nippon c) Mittal Steel d) Nucor d) Vizag 37. d) BSNL 38. If you had one unit each of the following currencies. ‘ESOP’ expands to ______ a) Employer Stock Option Plan c) Employee Stock Option Plan ‘NPA’ expands to a) Net progressive amount c) No potential authority b) Employment Stock Option Plan d) Both A & B 35.

Time : 20 Mins. a financial services company is promoted by which pharmaceutical company? a) Dr. d) Honda Motors ‘The Reliable Airline’ is the punch line of ______ a) KLM b) Cathay Pacific c) US Airways 6. c) Yamaha Ltd.BRM . Morepen b) Wockdhart c) Ranbaxy Laboratories d) Cipla Britannia Industries belongs to ______ a) Godrej b) Wadia Group 2. ‘Let there be light’ is the punch line for which newspaper? a) The Tribune b) The Times of India c) The Hindustan Times d) Tehelka ‘Royal Airlines’ is the former name of which air carrier? a) Spice Jet b) Spic Airways c) Air Deccan d) Go Air The Wall Street Journal is published by which stock exchange? a) NYSE b) NASDAQ c) Dow Jones d) LSE ‘Star city’ is the name of the bike model that belongs to the stable of ______ ? a) TVS Motors b) Kinetic Engineering Ltd. ‘RELIGARE’. 7.Temple of Learning BRM Test . ‘Smart Privilege’ is the name of the savings bank account launched specially for women by ______ a) IDBI Bank b) ICICI Bank c) HDFC bank d) UTI bank ‘The Common Man’ is the mascot for which airlines? a) Go Air b) Air India c) Air Deccan 4. According to a recent report by World Bank. d) Sahara Airlines 5. which country is ranked number one in terms of Purchasing Power Parity for the year 2006? a) Luxemburg b) Norway c) The US d) India 201 BUSINESS AWARENESS . 8. d) Delta 10.24 Questions: 40 1. c) Goenkas d) Ruias 3. 9.

d) None of these 16.N. d) Veta 20. is a joint venture between Hasbro Inc. d) Anchor BUSINESS AWARENESS . Kumars b) Raymond c) Arvind Mills d) Mayur Suitings Marico Industries owns which of the following product? a) Revive b) Medikar c) Both of these ‘Drive your way’ is the punch line of ______ a) Toyota b) Hyundai Motors c) Suzuki Motors 13. He is the CEO of Intel. Seshan c) Wajahat Habibullah d) Mathew Varghese The Indian Agriculture Research Institute is located at ______ a) Nagpur b) Pune c) Panipat ‘Imagination at work’ is the punch line of ______ a) Philips b) GE c) Wipro 202 21. Newly launched news channel “Channel 7” belongs to ______ a) UTV b) TV 18 c) The Times Group d) The Zee Group ‘Let your heart fly’ is the tagline of which airline ______ a) Ryan Air b) Indian Airlines c) Paramount Airways d) Go Air Designer label ‘BE:’ is owned by which company? a) S. Who is the promoter of YES Bank? a) Rajat Gupta b) Suresh Vaswani c) Rana Kapoor d) Naina Lal Kidwai 12. of US and an Indian tyre company.Temple of Learning 11. d) New Delhi 22. Who has been appointed as the first Chief Information Commissioner of India? a) Vijay Shankar b) T. 19. 15. d) Volkswagon 17. The toy company in question is a) JK Tyres b) Apollo c) MRF d) Modi Tyres What is name of new life sciences company launched by Tatas? a) Advane’dge b) Advinus c) Venus 18.BRM . world’s largest chip manufacturer? Identify him from the given options? a) Andrew Jacob b) Paul Otellini c) Sam Palmisano d) Steve Jobs The toy company. Funskool. 14.

J. Prahlad 27. Rao c) Pramod Haque 25.Korea 31. b) Actually true report d) Action taken rejoinder BUSINESS AWARENESS . d) Air India Abbreviation ATR stands for? a) Action taken result c) Action taken report 32. 26. Deccan chronicle recently acquired 67% stake in which newspaper? a) Bombay Times b) The Asian Age c) Indian Express d) Mid Day ‘Adventure Sport’ was a car variant launched by? a) Fiat b) Hyundai c) Ford Which bank calls itself ‘India’s International Bank’? a) Dena Bank b) Bank of Baroda c) Vijaya Bank The electronic goods company BenQ is from which country? a) Japan b) Taipei c) Taiwan 28. d) C. What is the name of the buoy-tender-cum-research vessel launched by Hindustan Shipyard Limited (HSL) in November 2005? a) Sagar Ratna b) Sagar Manjusha c) Victoria d) Brahma The new gaming TV channel “Play TV” belongs to the ______ a) Living Media Group b) Times Group c) Essel Group d) Jagran Group Identify the NRI who is now a successful venture capitalist? a) Vineet Jain b) K.BRM 203 . What does FBT imply? a) Fixed benefit from Tax c) Fringe benefit tax b) Financially Beneficial Tax d) Freely Beneficial Tax 24.Temple of Learning 23. Which is the first airline to launch direct flights between India and the US? a) Air Sahara b) Continental Airlines c) Lufthansa d) Air India Identify the navratna company from the following? a) Indian b) Indian Railways c) HPCL Ltd. d) Bank of India 30. 33. d) Chevrolet 29. d) S.K.

Temple of Learning 34. b) The Birlas c) The Statesman Group d) The Living Media Group Which Indian channel has acquired 50 per cent stake in Ten Sports? a) NDTV b) ZEE c) Star India d) Sony Entertainment Television Which among the following companies is the largest re-insurer of the world? a) Allianz AG b) Swiss Re c) Munich Re d) American Insurance Group 39.BRM . 204 BUSINESS AWARENESS . 36. Mumbai Mirror. Which of the following Fortune 500 Indian companies has suffered a loss for the first time during the first quarter of 2005-06? a) Indian Oil Corporation (IOC) b) ONGC c) Reliance Petroleum d) Bharat Petroleum Which newspaper proclaims to be ‘Intelligent. d) Crocin 37. Incisive. 40. the recently-launched daily in Mumbai belongs to ______ a) Bennett Coleman & Co. Indispensable’ a) The Economic Times b) The Indian Express c) The Hindu Business Line d) The Financial Express Which of the following is not a product of Glaxo Smith Kline? a) Horlicks b) Boost c) Bournvita ‘Accha lagta hai’ is the ad campaign launched by which company? a) BPCL b) HPCL c) IOC 35. d) Reliance Petroleum 38.

1. 6. b) Samsung c) LG d) Sony Erickson India has recently signed a $18 billion import deal with Iran to import? a) CNG b) LNG c) Petroleum d) Crude Oil The IT academy started by Microsoft Inc.V. Which among the following Indian IT companies has been included in the global ‘Most Admired Knowledge Enterprises (MAKE)’ Hall of Fame? a) Satyam Computers b) Infosys c) TCS d) Wipro K. Managing Director and CEO of which company? a) Philips India Ltd. Which of the following is not correctly matched? Media Campaign Company a) The Complete Man Raymond b) There’s No Better Way Lufthansa c) With You-All The Way Sony d) The Indian Multinational Videocon Who is the CEO & MD of ICICI Bank? a) Chanda Kochchar c) Kalpana Morparia 8. 3. Ramachandran who has moved to Nokia. 5. was the Vice Chairman. b) 157 litres d) 159 litres 7. b) Lalita Gupta d) K. Kamath 205 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning BRM Test .BRM . AMP Group hails from ______ a) Spain b) Italy c) Australia d) Switzerland How much oil does an oil barrel contain? a) 152 litres c) 156 litres 2.25 Questions: 40 Time : 20 Mins. is situated in which state? a) Maharashtra b) Kerala c) Haryana d) Karnataka AMP groups insurance venture AMP Sanmar has been taken over by the Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG). 4.

13.V. to set up a steel plant in the state is worth? a) $14 billion b) $10 billion c) $12 billion d) $18 billion India is the second largest producer of silk worldwide.1 of the 50 most admired global companies for 2006? a) Wal-Mart b) Microsoft c) Ford Motors d) General Electric Saroj Kumar Poddar is the chairman of which company? a) ITC Foods b) Priya Gold c) Parle Agro 18. 11. c) HLL d) None of the above 17. Manjunath was working for which oil company? a) Reliance Petroleum b) IOC c) IBP d) BPCL He was the vice chairman of Wipro Technologies before he quit and joined Texas Pacific as a partner. Birla Group was previously known by which name? a) AT&T Cement b) L&T Cement c) Ultra Tech d) None of the above 206 BUSINESS AWARENESS . 16. and Tata Ayush shampoo is owned by ______ a) Marico Industries b) P & G 10. d) Gillette India Ltd. Hummer and Buick are the names of the car models from which company? a) Honda Motors b) General Motors c) Toyota Motors d) Fiat Motors IIM graduate Manjunath was killed in 2006 while he was investigating adulteration of oil.N. 14. 19.BRM . Nath c) Bijoy Sinha d) Vivek Paul Videsh Sanchar Nigam Ltd. 2006 list of the elitist Indian companies? a) Infosys Technologies b) Wipro c) TCS d) Reliance The deal between steel major POSCO & the Orissa Govt. Ultra Tech cement now owned by the A. Which company topped ET 500.Temple of Learning 9. Who is he? a) Jacob Martin b) H. 15. (VSNL) is owned by ______ a) The Birlas b) The Government of India c) The Tatas d) The Jointly by Govt. According to Fortune magazine which company is ranked No. 12. Which country is ranked number one? a) China b) Indonesia c) Uzbekistan d) Vietnam Saturn.

Vicks Vaporub and Whisper brands are globally owned by which company? a) Godrej Sara Lee b) Wipro Healthcare c) P&G Hygine d) Tata Chemicals Milk additive ‘Delite’ is a product of company? a) Amul b) Cadbury c) HLL 23. 30. b) Standard Furukawa c) Exide Batteries d) He does not endorse any battery brand Carly Fiorina stepped down from the post of Chairman and CEO of which company in late 2005? a) Dell Computers b) HP c) Intel d) Sun Microsystems The ‘Duracell’ battery brand belongs to which company? a) Panasonic b) P&G c) Philips d) It’s an individual company Which among the following tea companies has decided to merge its brand . b) Pepsi c) Coca Cola Which bank has a “Rising Sun” as its logo? a) Vijaya Bank c) Bank of Baroda d) HLL 21. ‘Odonil’ and ‘Sani Fresh’ are famous consumer good brands owned by? a) Dabur b) Balsara c) HLL d) Jyothi Labs. ‘Be a wing rider’ is the punch line that you would associate with ______ a) Bajaj wind 125 b) Honda Unicorn c) Yamaha Libero d) Kinetic Challenger Which among the following battery manufacturers have roped in India’s new cricket sensation Mahendra Singh Dhoni as its brand ambassador? a) Amara Raja Battery Ltd. 27. 28. d) Nestle 24. b) Union Bank of India d) Bank of Maharashtra 22. 26. 29. Soft drink concentrate ‘Sunfil’ is owned by? a) ITC Ltd.Temple of Learning 20. d) IFB BUSINESS AWARENESS .BRM 207 . Mirc Electronics owns which of the following white goods brand? a) Onida b) Oscar c) Whirlpool 25.Noble House and Chai House-into a single brand? a) ITC b) Tea City c) Godrej Group d) Tata Tea ‘Babool’.

d) $ 2 billion 38. d) IBM 37.2 billion b) $ 3. The ICICI bank has signed an agreement to form a joint venture with Bayern LB. Cash Reserve Ratio is regulated by the ______ a) Finance Minister b) RBI c) Finance Secretary d) Finance Commission Mobile manufacturer Nokia is headquartered at ______ a) US b) Finland c) UK Oracle recently acquired a 41% stake in which Indian company? a) Quik Solutions b) Lenovo c) I-Flex For what amount did Adidas acquire Reebok? a) $ 4. b) Dell Computers c) Intel 40. d) CISCO Systems 208 BUSINESS AWARENESS .8 billion Which among the following groups owns Kraft Foods brands? a) Altria Group b) Heinz c) Yum Resturants 35. c) IT d) None 34. d) Norway 36.8 billion c) $ 2.BRM . d) Compass Group.Temple of Learning 31. 39. Bayern LB belongs to which company? a) Germany b) Britain c) Denmark d) Poland Which IT company holds a 10% stake in NIIT? a) Oracle Inc. In the business terminology the word KPO means ______ a) Knowledge Project Operation b) Kinetic Procession Operation c) Knowledge Process Outsourcing d) All of the above Mumbai is the _____ capital of India a) Shipping b) Commercial 33. Limit of FDI in defence sector is ______ a) 49 percent b) 26 percent c) 50 percent d) 74 percent 32.

South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) had become effective from ______ a) January 1.26 Questions: 40 Time : 20 Mins. Who is the Chairman and Managing Director of I-Flex solution? a) R. c) Lalita Gupte d) Kalpana Moraparia 5. b) Aditya Birla Group d) Jointly owned by all three 9. the UK based BPO company has been acquired by which Indian IT company? a) Satyam Computers b) Wipro c) Infosys d) TCS ‘Cartoon Network’ and ‘Pogo’ are channels from the bouquet of ______ a) Sony Entertainment Networks b) Disney Corporation c) Time Warner d) Zee Networks Mobile service provider ‘Idea’ is owned by? a) The Tatas c) AT & T 7. Vertex. 2006 Which was the first fully Indian bank? a) Bank of India c) Punjab & Sind Bank 2. The Companies ‘Nelco’ and ‘Nelito Systems’ are owned by which business group? a) Tata Group b) AV Birla Group c) Mittal Group d) Jindal Group Who is the Chairman of ICICI bank? a) K V Kamath b) Narayan Vagul 4. 2006 d) March 1.BRM . 8. 2006 b) Dec 1. 1. Ravisankar b) Vijay Thadani c) Rajesh Hukku d) Atul Nishar 6. Who is the Chairman of DLF Infrastructure? a) Harish Manwani b) Naresh Thakur c) Tulsi R. b) Punjab National Bank d) Bank of Baroda 3.Temple of Learning BRM Test . 2005 c) February 1. d) Cisco 209 BUSINESS AWARENESS . Tanti ‘Connecting People’ is the tagline of which company? a) Nokia b) Siemens c) Haier d) K P Singh 10.

the steel company that lost the bid to acquire Arcelor.25 per cent 12. is from which country? a) Japan b) UK c) China d) Russia The amount received through the disinvestment of PSU’s is accumulated in ‘The National Investment Fund’. d) IBM 22. became the first Parsi member of the House of Lords (UK).Temple of Learning 11. 21. d) UK BUSINESS AWARENESS . Which country is the second largest trade partner of India? a) China b) Japan c) UAE d) Brazil ‘Ideas for Life’ is the tagline of which electronics company? a) Panasonic b) Haier c) Lenovo Barclays. d) None of these 18. Which company has bought the brands ‘Protinex’ and ‘Farex’ from Dumex India? a) Wockhardt b) Zydus Cadila c) Glaxo-Smithkline d) Cipla What is the present Reverse Repo Rate? a) 5 per cent b) 6 per cent What is the present Bank Rate? a) 5 per cent b) 5.5 per cent d) 8 per cent 13. Karan Fardoon Bilimoria. c) 7.5 per cent 16. SeverStal. the financial services giant hails from which country? a) US b) France c) Luxemburg 210 19.5 per cent 14. c) 6 per cent d) 6. c) 7 per cent d) 8 per cent 15. With which company would you associate the business family ‘Burman’s’? a) Dabur b) Morepen c) Zandu d) Hamdard What is the present Repo Rate? a) 7 per cent b) 7. The NRI owns which famous beer brand? a) Cobra Beer b) Knock-Out Beer c) Haywards 5000 d) Corona Beer Harish Manwani is associated with which company? a) P&G India b) HLL c) Nestle India 17. 20. This fund is managed by ______ a) LIC b) SBI c) UTI d) All the above jointly manage it The largest amount of Indian exports are made to the US.BRM .

BUSINESS AWARENESS . 4406 crore b) Rs. AXA. d) Mark Fields For what amount did the Aditya Birla Group buy 48 per cent stake from Tata to take control of Idea Cellular? a) Rs. Wal-Mart.BRM 211 . 27. 3456 crore d) Rs. d) Manzoni 31. 26. beyond what price level is an increase in the price of oil transferred to the customers so as to reduce the burden on oil companies? a) $ 70/barrel b) $ 74/barrel c) $ 78/barrel d) $ 80/barrel The government of India has decided to sell ______ per cent stake in National Aluminum Company Limited (NALCO) and Neyveli Lignite Corporation (NLC)? a) 35 per cent b) 25 percent b) 20 per cent d) 10 per cent 32. Temasek Holdings is the investment arm of the government of which Asian country? a) Hong Kong b) Taiwan c) Vietnam d) Singapore Which of the following brands is not owned by Raymond? a) Color Plus b) Zapp c) Daks 30. hails from which country? a) UK b) Australia c) Singapore d) Japan 24. This person is the highest paid executive and is currently the President and CEO of Ford Motor Company. d) NDTV 29. the largest retail chain of the World has entered into an agreement with which Indian company to start retail operations in the country? a) Bharti b) Reliance c) Wellspun d) Wipro In India. Who is he? a) Alan Mulally b) Lewis Booth c) William Ford Jr. 3406 crore c) Rs.Temple of Learning 23. Financial services major. 28. 4456 crore United Breweries is jointly owned by Vijay Mallaya and ______? a) Diageo b) Scottish & Newcastle c) Radico Khaitan d) SAB Miller Anand Kripalu heads which Indian consumer good company? a) Cadbury India b) Nestle India c) HLL d) EID Parry Radio station ‘Radio One’ is owned by which company? a) Times Group b) Mid Day c) HT Media Ltd 25. 33. Inc.

c) Ronald Junck d) Joseph Kinsch 37. 39. c) India Today Group d) Kasturi & Sons Which Indian cine star has joined as director on the board of Jet Airways? a) Shahrukh Khan b) Priety Zinta c) Sushmita Sen d) Salman Khan Who is the Chairperson of Bennett Coleman & Co. b) HT Media Ltd. d) Pradip Jain 212 BUSINESS AWARENESS . Which business magazine has been ranked number one according to the recent National Readership Survey? a) Business Today b) Business & Management c) Businessworld d) 4 P’s Which Indian media house has decided to enter into a JV agreement with Wall Street Journal to start a business paper? a) Bennett Coleman & Co.Temple of Learning 34.? a) Vineet Jain b) Indu Jain c) Kalyani Devi 38. d) Edmond Pachera 36.BRM . 40. Who was the CEO of Arcelor at the time when Mittal steel bought Arcelor? a) Guy Dolle b) Ronald Junck c) Joseph Kinsch d) Edmond Pachera Who is the present Chairman of Mittal-Arcelor? a) Ronald Junck b) L N Mittal c) Joseph Kinsch Who is the CEO of Arcelor-Mittal? a) Aditya Mittal b) L N Mittal 35.

The name Baskin Robbins is associated with which product? a) Chocolates b) Cookies c) Ice Cream Which bank is the largest issuer of credit cards in India? a) ICICI b) SBI c) American Express d) HSBC d) Toys 2.BRM . India is ranked at which position as the world’s most popular tourist destination? a) First b) Second c) Third d) Fourth Which is the largest mutual fund company in India? a) Kotak Mutual b) UTI Mutual Fund c) SBI Mutual Hugo Boss watches will be marketed in India by ______ a) Maxima b) Orpat c) Titan VP Shetty is the Chairman of ______ a) IDBI c) IFCI 4. According to a recent survey conducted by Conde Nast Traveller magazine of UK. 9.27 Questions: 40 Time : 20 Mins. d) Sanjeev Chadha 213 BUSINESS AWARENESS . d) Reliance Mutual Fund 5.Temple of Learning BRM Test . 3. b) Indian Banking Association d) Both a & b 7. United Western Bank has been merged with which bank? a) SBI b) IDBI c) Bank of India d) Yes Bank Till the year 2006 who was responsible for organizing the Pravasi Bhartiya Divas? a) Ministry of External Affairs b) CII c) FICCI d) PHDCCI Pilani Investments is a Group company of ______ a) Birla Group b) Thapar Group c) Tata Who is the General Manager of PepsiCo India? a) Anand Kripalu b) Indra Nooyi c) Rajeev Bakshi 8. d) Hinduja Group 10. d) HMT 6. 1.

d) Kanodia 21.BRM . d) Longines BUSINESS AWARENESS .(NAFED) was established in ___ a) 1958 b) 1955 c) 1952 d) 1960 Identify the wrongly matched pair a) White Revolution – Dairy Products c) Yellow Revolution – Floriculture 12. the State Bank of India was ranked at which position amongst the World’s largest banks? a) 75th b) 72nd c) 78th d) 70th Radio station BIG FM is owned by which company? a) NDTV b) Bennett Coleman & Co. d) Nike 22.Temple of Learning 11. 1 Lakh car. ‘Sundari’ brand of ayurvedic cosmetics belongs to which company? a) Dabur b) HLL c) Bajaj d) Marico What is the name of the soon to be launched. c) Adlabs d) Zee Networks National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. 14. Which business group has made a bid to revive the ailing cooperative store Super Bazar? a) Tata b) A B Group c) Essar d) Reliance Industries Mahendra Singh Dhoni is the brand ambassador for which financial services company? a) GE Money b) Citibank c) Morgan Stanley d) ABN Amro Which company owns the ‘Saffola’ brand of oil? a) Marico b) ITC c) HLL Tiger Woods endorses which sports apparel company? a) Adidas b) Fila c) Puma ‘Xylys’ brand of watches has been launched by which company? a) Swatch b) Tag Heuer c) Titan 214 19. from the stable of the Tatas? a) Indiva b) Catch c) Casper d) Indiana Which actress endorses ‘Police’ brand of sunglasses in India? a) Bipasha Basu b) Neha Dhupia c) Aishwarya Rai 16. Rs. 20. 17. In the year 2006. b) Green Revolution – Food Products d) Blue Revolution – Fisheries 15. 13. d) Sushmita Sen 18.

Which famous personality is not the brand endorser of ‘Xylys’ watches? a) Saira Mohan b) Rahul Bose c) Rafael Nadal d) Carlos Moya Bike models ‘Heat’ and ‘Zeus’ belong to ______ a) Kinetic b) Suzuki c) Honda Which business group is the promoter of Hindustan Motors? a) KK Birla Group b) Aditya Birla Group c) CK Birla Group d) MP Birla Group Who is the brand endorser for the Louis Vuitton brand of fashion goods? a) Jennifer Lopez b) Gwyneth Paltrow c) Angelina Jolie d) Jessica Simpson Which Indian celebrity endorses Raymond Weil watches? a) Lisa Ray b) Diana Hayden c) Lara Dutta 24. 32.BRM 215 . and ‘Sweetex’ brands from Boots Piramal? a) P&G b) Cipla c) Reckitt Benckiser d) Ranbaxy Meg Whitman is the CEO and President of which company? a) EBay b) Xerox c) ADM R Seshasayee is the Managing Director of which company? a) Mahindra & Mahindra b) Ashok Leyland c) TELCO d) Eicher Tata Tea Inc has acquired a 30% stake in which US based Energy Drink Company? a) Glaceau b) Red Bull c) Reload d) Vault Tata Coffee has acquired which US based coffee company? a) Merdeka Coffee b) Eight O’clock c) Starbucks 29. ‘Clearsil. 26. Which oil major has picked up a 5% stake in Reliance Petrochemicals Ltd (RPL)? a) Shell b) Caltex c) Chevron d) IOC Who designs jewellery for the company called Artex? a) Maneka Gandhi b) Priyanka Gandhi c) Twinkle Gandhi 34. Which pharmaceutical company has acquired ‘Strepsils’. d) JEMCA 33. d) Dimple Gandhi BUSINESS AWARENESS . d) Sara Lee 30. 31. d) Priyanka Chopra 28. d) Yamaha 25.Temple of Learning 23. 27.

d) HTA 37. c) Siddhant Sharma d) Arvind Mathew 38.BRM .Temple of Learning 35. India is ranked at which position amongst the top merchandise exporters for the year 2005? a) 30th b) 29th c) 28th d) 27th Prasoon Joshi is associated with which advertising company? a) McCann Erickson b) JWT c) O&M Who is the Chairman of Spice Jet? a) Ravinder Zutshi b) Jeh Wadia 36. b) Vijay Thadani d) Raghav Behl 40. b) Earning before interest and tax d) Exemption before interest and tax 216 BUSINESS AWARENESS . G R Gopinath is associated with which airline? a) Paramount Airways b) Go Air c) Air Deccan d) Spice Jet Who is the Chairman of NIIT? a) Rajendra S Pawar c) AM Naik What is the full form of EBIT? a) Earning beyond interest and tax c) Earning on basic interest and tax 39. Capt.

has sold its Indian operations to which company? a) United Breweries b) Mohan Meakins c) Kalyani Beverages d) SAB Miller Which of the following software manufacturer is based in Germany? a) Oracle b) Microsoft c) SAP d) IBM 9. b) Indra Nooyi d) Dina Dublon 8. 1. 5. BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning BRM Test . b) Louis Vuitton c) L’Oreal d) Lee Cooper Following the RBI guidelines. Which international brand is the first to get FDI approval to open retail outlets in the country? a) V F Corp.28 Questions: 40 Time : 20 Mins. With which company will you associate Raju Vegesna? a) Satyam Computers b) Sify c) I-flex d) Zenith Computers Foster. 10. 3. Inc c) Nestle d) HSBC Kumar Mangalam Birla has stepped down from the board of directors of which Tata group company? a) TELCO b) Tata Tea c) Titan d) Tata Steel Which company supplies formal clothing for the Indian Cricket Team? a) Pantaloon b) Arvind Mills c) Raymonds d) Mayur Suitings Management Consultant and columnist Gurcharan Das was formerly the CEO of which company? a) HLL b) P&G India c) Cadbury India d) Ravalgon Confectionery ‘Now that’s performance’ is the punch line of which car? a) Zen Estilo b) Ford Fiesta c) Hyundai Verna Who is the Chairperson of Pepsi Co. 4. Naina Lal Kidwai stepped down from the board of directors of which company? a) Coca Cola b) Pepsi Co. the Australian beer company. Inc? a) Steve Reinemund c) Ray Hunt 2. 6.BRM 217 . d) Chevrolet Aveo 7.

8 per cent stake in which mobile service provider? a) Aircel b) Spice Telecom c) Airtel d) Hutch Who endorses Microsoft X-Box in India? a) Akshay Kumar c) Both a&b 218 20.Temple of Learning 11. 18. Who is the Chairman and Managing Director of Mindtree Consulting? a) Subroto Bagchi b) Krishankumar Natrajan c) S. Wipro b) Wipro. d) I-flex 19. c) Lifestyle Group d) None of these 13. Wipro d) Tech Mahindra. b) Yuvraj Singh d) None of the above BUSINESS AWARENESS .BRM . Pirelli is a famous company from which business area? a) Tyre b) Cosmetics c) Automobiles Laptop brand ‘VAIO’ is owned by which company? a) Dell b) HP c) Sony d) Fashion Accessories 14. Which Indian BPO company became the first one to be listed on the New York Stock Exchange? a) Progeon b) WNS c) HCL d) IBM Daksh Motorola has entered into a joint venture with two IT companies to provide software for operations in India? a) Infosys. Business terminology ‘ERP’ expands to ______ a) Enterprise Resource Planning b) Electronic Road Planning c) Event Related Potential d) European Recovery Program Pantaloon Group is now known as ______ a) Biyani Group b) Future Group 12. Infosys Ronnie Screwala is associated with which media company? a) UTV b) Synergy Communications c) Miditech Communications d) Endemor ‘Finacle’ is the financial service wing of which company? a) Wipro b) Infosys c) Satyam 16. d) Acer 15. 21. Jankiraman d) Ashok Soota Singapore Telecom owns 30. Satyam c) Tech Mahindra. 17.

d) Jim Wales 31. d) Motorola 30. The Third richest man in the World. d) Pepsi 25. is from which country? a) China b) Sri Lanka c) India d) Bangladesh ‘Stupid Cupid’ brand of accessories has been launched by ______ a) Tanishq b) Hallmark c) Archies 32. Carlos Slim Helu has a business interest in which area? a) Oil b) IT c) Telecommunications d) Retail Stores Dilmah. has started the news channel ‘Times Now’ in association with which global media company? a) CNN b) News Corp. 29. c) Reuters d) ASI High end mobile phone brand ‘Vertu’ is owned by which company? a) Nokia b) Sony Ericsson c) Siemens Online encyclopedia ‘Wikipedia’ was started by _____ a) Jeffery Immelt b) Bill Gates c) Larry Page 26.Temple of Learning 22. 33. The soon to be launched direct-to-home (DTH) service from Reliance communications is called? a) Reliance Magic b) Reliance Blue magic c) Reliance Sky Magic d) Reliance TV ‘Bailey’ brand of mineral water is owned by ______ a) Parle b) Nestle c) Britania 24. 27. d) Gili BUSINESS AWARENESS . TEN Sports is headquartered at ______ a) Dubai b) Sharjah c) New Delhi d) Mumbai 23.BRM 219 . the World’s second largest tea company. 28. owns a 44% stake in which courier company? a) Blazeflash b) DTDC c) Gati d) Trackon Bennett Coleman & Co. Alan Mulally was with which company? a) Boeing b) GM c) Toyota d) Airbus ‘Gain from our perspective’ is the punch line of which company? a) Reliance mutual fund b) Franklin Templeton Investments c) Kotak mutual fund d) ICICI mutual fund Reliance Capital Ltd. Before joining Ford Motor Company.

d) Japan 37. d) Fila 39. c) Intel d) IBM 40. d) Raymon Weil 38. d) 25% 36.Temple of Learning 34.BRM . Tata has tied up with which global car manufacturer for sharing the latter’s engineering and designing technology? a) Nissan b) Toyota c) Fiat d) Renault 220 BUSINESS AWARENESS . What is Bank rate? a) The rate at which RBI lends to the government of India b) The rate at which RBI borrows from commercial banks c) The rate at which credit is provided to people by banks d) The rate at which RBI lends to commercial banks What has been the growth rate in India’s export in the last year? a) 26% b) 21% c) 23% From which country does India get maximum FDI inflow? a) Mauritius b) China c) USA Which watch brand does Abhishek Bachchan endorse? a) Tag Heuer b) Longines c) Omega Sania Mirza endorses which sports apparel Company? a) Lotto b) Puma c) Adidas Which company has the tagline ‘Invent’? a) Dell b) HP 35.

6. 3. The definition of a small scale industry is based on what criteria? a) The market share of the unit b) The sales value of the unit c) The value of plant and machinery investment in the unit d) The number of employees in the unit BUSINESS AWARENESS . Which soft drink was it? a) Pepsi Cola b) Coca Cola c) 7’Up d) Canada Dry The retail chain ‘Lifestyle’ is owned by ______ a) Future Group b) Landmark Group c) Raheja Group d) Reliance Industries The online video sharing website. b) Credit rating agency d) Credit agency for farmers 8.29 Questions: 40 1. 4.Temple of Learning BRM Test . Which is the most corrupt economy according to the World Bank report for the year 2006? a) Spain b) Portugal c) Brazil d) Mexico Mahesh Bhupathi and Leander Paes had once appeared in the advertisement of a soft drink. has been bought by ______ a) MSN b) e bay c) Google d) Yahoo In which of the following instruments does investment provide hedge against inflation? a) Deposits in company b) Debentures c) Government Bonds d) Shares A dearer monetary policy implies ______ a) High level of credit b) c) High Production NABARD is a ______ a) Refinancing agency c) Credit providing agency 2. You Tube. Time : 20 Mins. Large money supply d) High interest rate 7. 5.BRM 221 .

13. 16.BRM . 11. 12. 15. which of the following is excluded? a) Rental Incomes b) Interest payments c) Dividend on shares d) Transfer payments from government 222 10.Temple of Learning 9. BUSINESS AWARENESS . Which of the following income is not taxable in India? a) Income earned by NRI’s outside the country b) Salary paid to diplomats of Indian Embassy c) Agricultural income d) All of the above Which of the following is/are subjected to Statutory Liquidity Ratio (SLR) requirements? a) Commercial Banks b) Non-Banking financial institutions (NBFC’s) c) All financial institutions d) Public sector banks Which of the following statements is/are true about ‘CARE’? a) Its full form is Credit Analysis and Research limited b) It is a credit rating agency c) It was set up by the Reserve Bank of India d) All of the above Identify the apex financial institution for industrial sickness from the following options? a) Bank for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) b) Industrial Reconstruction Bank of India (IRBI) c) Industrial Finance Corporation of India (IFCI) d) Small Industrial Bank of India (SIDBI) A schedule bank is a bank registered under ______ a) The schedule of Indian Banking Act b) The second schedule of the RBI Act c) Under the Indian Insurance and Banking Act d) None of the above Which of the following is not a flow concept? a) Investment b) Spending c) Saving d) Consumption Which of the following is not a form of investment? a) Piling of inventories on a store’s shelf b) Construction work of a school c) Construction of a residential property d) Purchase of shares of a company While calculating GNP of a country. 14.

24. BUSINESS AWARENESS . 19. 23. The gap between GDP and GNP is significant for a country with ______ a) No foreign investment b) Small foreign investment c) Huge foreign investment d) None of the above The finance provided by commercial banks is ______ a) Not for agriculture b) For short and medium term c) For long term d) Not for industrial units The regulatory authority for mutual funds in India is ______ a) RBI b) SEBI c) Ministry of Finance d) Finance Secretary What will be the impact of a reduction in Statutory Liquidity Ratio (SLR) and Cash Reserve Ratio (CRR) on the economy? a) Credit creation by banks will increase b) Credit creation by financial institutions will increase c) Credit creation with banks will decrease d) Credit creation with financial institutions will decrease Oligopolistic Competition implies ______ a) The supply in the market is concentrated in few hands b) High profit margins c) Market Dominance d) All of the above Which of the following is/are example of Oligopolistic market structure? a) Automobile Industry b) Textile Industry c) Bicycle Industry d) All the above Profit margins are lowest under which type of market structure? a) Perfect Competition b) Oligopolistic Competition c) Monopolistic Competition d) Monopoly Price elasticity of demand is highest in ______ a) Monopolistic Competition b) Oligopolistic Competition c) Perfect Competition d) Monopoly 18. 21. 20.Temple of Learning 17.BRM 223 . 22.

32. 31. 27. 30. 29. d) Fourth 33. a) First b) Second c) Third 26. Such a market form is called ______ a) Oligopolistic Competition b) Monopolistic Competition c) Monopoly d) Perfect Competition Which of the following could be a possible reason for the collapse of a monopoly? a) Low Cost b) Inefficiency of supplier c) Powerful Competition d) Low Competition Which of the following government owned enterprise is an example of a monopoly? a) Indian Railways b) Air India c) NTPC d) SAIL Which sector is the largest contributor to the savings in India? a) Corporate Sector b) Household Sector c) Tertiary Sector d) Public Sector A sunrise industry is ______ a) An industry that does not pollute the environment b) An industry that has begun with operations recently c) An industry which is import oriented d) An industry which export oriented India is the ______ ranked tea exporting company in the World. Which is the first state in India to achieve 100% connectivity? (The state has facilities in each village) a) Karnataka b) Haryana c) Kerala d) Uttar Pradesh 224 BUSINESS AWARENESS .BRM . 28.Temple of Learning 25. Monopolistic Competition implies ______ a) Large number of firms producing differentiated products b) Presence of loyalty from customers c) Both a & b d) None of the above The term ‘Portfolio’ is used to describe ______ a) Rank given to a group of securities b) Combination of investment instruments that an investor has with himself c) Behavior of a group of securities d) All of the above To avoid competition in the market some suppliers join hands to form a cartel in the market.

Which one of the following is not a deficit financing method? a) Borrowing from RBI b) Borrowing from PSU banks c) Printing new currency d) Borrowing from IMF BUSINESS AWARENESS . c) Omkar S Kanwar d) Vishwajeet Singh 40. 39. 36.BRM 225 . d) Pepsi Co.Temple of Learning 34. The Power distribution company BSES is owned by ______ a) ADAG b) Reliance Industries c) Tata d) It is a government company ‘Uncle Chips’ is associated with which company? a) Heinz b) Kraft Foods c) Duma Foods Who is the CEO of Max Healthcare? a) Analjit Singh b) Manavjeet Singh 38. Which of the following was the most exported item from India for the year 2005-06? a) Gems and Jewels b) Petroleum c) Wheat d) Spices Which of the following spices was the most exported for the year 2005-06? a) Cardamom b) Chilly c) Turmeric d) Pepper Which country is the second largest importer of spices from India? a) China b) Japan c) Malaysia 35. d) Taiwan 37.

30 Questions: 40 1. ‘Taste Kamayabi Ka’ is the punch line of which of the following brands? a) Lipton Tea b) Tata Tea c) Tiger Biscuits d) Sunfeast Biscuits Which company is the official sponsor of the WTA Women’s tennis tour? a) Siemens b) Nokia c) Kia d) Sony Ericsson Which Indian oil major is not a part of Petronet LNG Ltd. 4. Which organisation in India is responsible for the estimation of the National Income? a) National Sample Survey Organisation b) Central Statistical Organisation c) National Statistics Commission d) Finance Commission Which of the following is not a wholly owned subsidiary of the Reserve Bank of India? a) National Housing Commission b) NABARD c) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation of India d) EXIM Bank of India Confederation of Indian Industries (CII) was established in ______ a) 1895 b) 1905 c) 1890 d) 1910 Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) was established in ______ a) 1924 b) 1927 c) 1923 d) 1925 National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) was established in ______ a) 1986 b) 1987 c) 1988 d) 1989 When was National Stock Exchange of India established? a) 1990 b) 1991 c) 1992 2.? a) BPCL b) GAIL c) HPCL d) ONGC 8.BRM . Time : 20 Mins. 5. 3. 6. 226 BUSINESS AWARENESS .Temple of Learning BRM Test . 9. d) 1993 7.

18.BRM 227 . 16. Which business group owns ‘Big Bazaar’? a) Future Group b) Raheja Group c) Ruia’s d) Aditya Birla Group You would associate Karsanbhai Patel with which company? a) Godrej b) Nirma c) GCMMF d) Arvind Mills India is the largest importer of which commodity? a) Diamonds b) Crude Oil c) Rice d) Pulses Which automobile company is the largest in the World in terms of revenue? a) GM b) Daimler Chrysler c) Nissan d) Toyota Which was the first bank in the World to start an ATM for cash withdrawals? a) Bank of America b) American Express c) Barclays Bank d) HSBC Tata steel has recently picked up a 67% stake in Millennium Steel Company. 13. This steel company belongs to which country? a) Malaysia b) Sri Lanka c) China d) Thailand What is the motto of the Indian Railways? a) Taking India places b) Lifeline of India c) Serving the nation d) Bridging gap of India What is India’s rank according to the new global competitiveness index? a) 26th b) 27th c) 28th d) 29th Jagdish Khattar is the Chief Executive of which company? a) Maruti Suzuki b) Ford India c) Hyundai India d) GM India ‘Flying for everyone’ is the tagline of which air carrier? a) Air Deccan b) Go Air c) Indigo Airlines 11.Temple of Learning 10. 14. 15. d) Spicejet BUSINESS AWARENESS . 19. 17. 12.

b) Warren Buffet d) None of the above 27.BRM . (MTNL) provides telephone services in how many states? a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 228 BUSINESS AWARENESS . 23. 26. 22. Mahanagar Telephone Nigam Ltd. 24. b) Li Ka-Shing d) David Murdoch 28. Reliance petroleum’s refinery at Jamnagar. is the World’s ______ a) Largest Refinery b) Second Largest Refinery c) Third Largest Refinery d) None of the above Which is the World’s most widely read magazine? a) Cosmopolitan b) Time c) Reader’s Digest d) Forbes Who is the founder Chairman of the media company Living Media ? a) Aroon Porie b) Karan Thapar c) Prabhu Chawla d) Vineet Jain Who is the Managing Director of Bennett Coleman & Co. 25.Temple of Learning 20. b) 1991 d) 1993 29.? a) Pushpak Jain b) Rajdeep Sardesai c) Vineet Jain d) Arnab Goswami Welspun India is the group company of ______ a) The Ruias b) The Modi Group c) B K Birla d) H K Birla Vinod Mehta is the chief-editor of which magazine? a) Outlook b) India Today c) Businessworld d) Business Today Who founded Berkshire Hathaway? a) Scott McNealy c) Larry Ellison Who founded News Corp? a) Rupert Murdoch c) Peter Cherin When was the first website launched? a) 1990 c) 1992 21.

d) Om Kotak 36. 34. According to NASSCOM. 35. d) Ratan Tata 40. the tax GDP ratio was ______ a) 10% b) 10. who is India’s richest person? a) Azim Premji b) Mukesh Ambani c) Anil Ambani 37.5% c) 11% d) 11. d) Swatch 38.5% Name the founder of Daewoo who has been sentenced to 10 years in jail for fraudulent dealings? a) Kim woo-chong b) Jim woo-chong c) Shin woo-chong d) Lia woo-chong Rani Mukherji endorses which footwear brand? a) Lakhani b) Liberty c) Relaxo d) Bata Who is the Managing Director of Kotak Mahindra Bank Ltd? a) Uday Kotak b) Anand Mahindra c) K M Gherda 33. Mukta Arts is owned by ______ a) Shahrukh Khan c) Karan Johar b) Subhash Ghai d) Abbas Mustan 32. d) I Gate 39. which was the number one BPO in India for the year 2006? a) WNS b) Genpact c) Convergys d) Progeon ‘Nebula’ is a premium brand of watch owned by ______ a) HMT b) Maxima c) Titan Phaneesh Murthy is the CEO of which company? a) Infosys b) Tech Mahindra c) Wipro According to a recent survey. Which of the following brand of biscuits is not owned by Britannia? a) Tiger b) Bourbon c) Sunfeast d) Good Day BUSINESS AWARENESS . In a) b) c) d) financial terminology ‘Open market operations’ of RBI refers to ______ Disbursement of currency in the market Disbursement of gold reserve by RBI Auctioning of foreign currency Trading of securities 31. For the fiscal year 2006-07.BRM 229 .Temple of Learning 30.

(d) 11.(b) 40.(b) 29. (d) 11. (c) 13.(b) 5.(d) 36.(b) 26.(b) 4. (b) 14.(d) 20.(b) BRM Test -2 1.(c) 10.(b) 39.Temple of Learning BRM Test -1 1.(c) 8.(b) 26.(c) 20.(c) 3.(d) 23.(d) BRM Test -3 1.(c) 10. (b) 12.(b) 29.(c) 35.(a) 22. (a) 19.(b) 3.(c) 2.(d) 25.(a) 37.(a) 4.(d) 10. (b) 11. (b) 12.(d) 9.(b) 25.(c) 25.(c) 38.(a) 33.(a) 37.(d) 30.(c) 27.(a) 7.(c) 40.(a) 28.(c) 39.(d) 24.(d) 21. (c) 14. (b) 15.(a) 31.(a) 22.(a) 31. (b) 14. (a) 16.(c) 26. (c) 12. (c) 18.(a) 8.(a) 5.(b) 25.(d) 35. (d) 11.(d) 10.(b) 3.(a) 3. (a) 13. (b) 11.(a) 29.(a) 3.(a) 34.(b) 30.(b) BRM Test -5 1. (c) 16.(c) 32.(b) 28.(c) 39.(b) 22.(b) 24.(a) 25.(b) 36.(a) 22. (b) 17.(b) 24. (a) 12.(c) 35.(b) 27.(b) 39.(c) 8. (b) 14.(c) 230 BUSINESS AWARENESS .(d) 36. (c) 19.(d) 6. (b) 15.(a) 33. (a) 18.(a) 23. (b) 18.BRM . (c) 15.(a) 5. (b) 18.(c) 40.(a) 40. (c) 14.(b) 6.(a) 9. (b) 13.(a) 4.(a) 27. (b) 16.(a) 21. (b) 16.(a) 34.(a) 8.(c) 38.(a) 10.(a) 31. (c) 12.(b) 5.(a) 28.(a) 34.(a) 37.(b) 4.(b) 39. (a) 17. (c) 19.(c) 30.(b) 26.(b) 7.(a) 30.(d) 36. (c) 19.(b) 2.(b) 38. (a) 13. (b) 19.(d) 33. (d) 17. (a) 16.(b) 21.(d) 32.(d) 38.(b) 33.(c) 20.(d) 8.(b) 31.(c) 30.(c) 40.(c) 21.(b) 20.(a) 27.(b) 29.(a) 32. (a) 17.(a) 5. (a) 17. (a) 15.(b) 7.(a) 6.(c) 6.(c) 4.(c) 20.(c) 37.(c) BRM Test -4 1.(a) 23.(a) 9.(a) 21.(d) 23.(a) 37.(a) 31.(b) 35.(a) 33.(c) 28.(b) 9.(b) 9.(b) 2.(a) 34.(a) 32.(c) 28.(b) 24.(a) 2.(a) 27. (b) 15.(c) 7.(d) 6.(c) 38.(b) 24.(b) 2.(a) 7.(a) 22. (a) 18.(b) 35.(b) 36.(a) 26.(a) 32.(b) 23.(a) 34. (d) 13.(a) 29.

(a) 39.(b) 30.(c) 23.(b) 33. (b) 11.(b) 28.(d) 6.(d) 36.(c) 35.(b) 28.(d) 2.(c) BRM Test -10 1. (b) 11.(c) 21.(b) 26.(b) 8.(c) 37.(a) 27.(b) 37.(a) 30.(c) 4.(c) 10.(d) 6.(b) 21. (d) 13. (b) 17. (d) 19.(a) 4.(d) 40.(c) 7. (d) 16.(d) 29.(c) 36.(b) 30.(a) 24.(d) 3. (b) 11.(c) 39.(d) 27.(b) 23.(d) 31. (a) 13.(b) 32.(d) 8.(a) 29.(b) 5.(a) 31.(d) 38.(a) 25. (b) 16.(b) 34.(b) 30.(d) 40.(b) 20.(b) 2. (a) 16.(d) 26.(d) 33.(b) 23.(b) 9. (d) 12.(c) 6.(a) 39.(d) 33.(a) 32.(a) 40.(a) 9.(b) 34.(b) 24.(a) 33.(b) 24.(a) BRM Test -8 1.(c) 3. (c) 15.Temple of Learning BRM Test -6 1.(a) 8.(c) 25. (d) 17. (b) 18.(c) 38.(c) 10.(c) 27.BRM 231 .(c) 36.(b) 22. (c) 18.(a) 32. (a) 11.(a) 9.(d) 38.(a) 10.(a) 30. (c) 16.(c) 4. (a) 12.(d) 5.(d) BRM Test -7 1.(c) 40.(c) 21.(a) 22.(b) 36. (c) 17.(d) 29. (c) 15.(d) 28. (c) 14.(a) 3.(a) 7.(a) 22.(c) 37.(a) 35.(a) 2.(a) 22.(b) 22.(d) 38. (c) 19.(a) 21.(d) 35.(a) 7. (b) 14. (d) 14. (a) 15.(b) 20. (d) 18.(c) 8.(b) 38.(d) 23.(b) 20.(d) 32. (c) 13.(a) 25.(b) 7.(d) 24. (b) 19.(b) 39. (c) 12.(c) 31.(c) 31. (a) 19.(d) 40. (a) 14. (c) 12.(b) 5.(b) 26. (d) 17. (d) 17.(b) 20.(a) 39.(c) 10.(c) 4.(d) 23.(d) 2.(d) 24.(b) 10.(a) 33.(c) BUSINESS AWARENESS .(a) 32.(a) 26. (d) 15.(c) 28.(a) 27.(a) 28.(a) 29. (b) 18.(a) 7.(c) 35. (c) 16.(b) 34.(a) 34.(b) 2. (d) 13.(b) 6. (a) 11.(c) 27.(d) 3. (b) 14.(a) 31.(c) 20.(b) 26.(a) 5. (b) 12.(a) 37.(c) 9.(d) 37.(b) 6.(a) 25.(a) 9.(c) 5.(b) 34. (c) 15.(b) 4. (a) 19. (a) 18.(d) 8.(c) 35.(a) 29.(b) 25.(c) 36. (a) 13.(a) 3.(d) 21.(b) BRM Test -9 1.

(c) 32.(a) 29. (a) 19.(b) 39.(d) 37. (b) 15.(d) 33. (b) 19.(b) 5.(b) 28.(c) 3.(d) 26.(c) 23.(c) 7.(d) 2. (d) 11.(c) 25.(a) 21.(d) 4.(a) 4.(c) 2. (c) 13.(a) 40.(b) 8.(d) 6. (d) 14.(d) 38. (d) 16.(d) 9.(b) 23.(c) 26.(a) 10.(c) 28.(b) 20.(b) 35.(d) 28.(a) 39.(c) 7.(c) 27.(c) 35.(a) 6.(c) 25.(b) 29.(a) 31.Temple of Learning BRM Test -11 1.(b) 30.(c) 25.(b) 31. (d) 18.(d) 5.(a) 31.(b) 9.(d) 30.(a) 35.(c) 27. (b) 13. (a) 11.(b) 21.(b) 37.(c) 3.(b) 34.(c) 36.(d) 34.(b) 33. (a) 17. (a) 11. (d) 17.(c) 9.(d) 22.(d) 9.(a) 24.(d) 10.(b) 26.(d) 29.(a) 8.(c) 39. (a) 19. (b) 14.(c) 40.(d) 30.(b) 38.(a) 5.(c) 232 BUSINESS AWARENESS .(c) 26.(d) 4.(b) 21. (d) 19. (c) 11. (c) 14.(a) BRM Test -15 1.(b) 34.(b) 4.(a) 40.(b) 10.(c) 3.(b) 32.(c) 20.(d) 38. (a) 17.(a) 35.(d) 36.(c) 23.(d) 33.(c) 24.(b) 5. (b) 16. (b) 13.(c) 27.(c) 24.(b) 23.(d) 2.(d) 25.(a) 20.(c) 10. (d) 15.(c) 28.(c) 32.(a) 31. (c) 17.(b) 40.(d) 29. (a) 12.(d) 21.(d) 30.(c) 23.(c) 7.(c) 37.(a) 6. (a) 15. (c) 12. (d) 12.(d) 34.(d) 22. (b) 12.(c) 9.(c) 35.(c) 25.(b) 24. (c) 18.(c) 27.(b) 40. (c) 16.(b) 37.(a) 24.(b) 7.(c) 22.(a) 6.(d) 39.(b) 2.(b) 32.BRM .(b) 8. (b) 13. (d) 17.(c) 39.(b) 36.(b) 32.(b) 8.(b) 3.(c) 5.(d) 10.(b) 30.(b) 21.(d) 7. (a) 18.(c) 33.(d) 34.(b) 37.(a) 26.(d) 4.(b) 28.(d) 36. (c) 14. (c) 18.(c) 38. (d) 16. (c) 12.(d) 20.(d) 6.(a) 22.(c) 31.(b) BRM Test -14 1. (b) 13.(a) BRM Test -13 1. (d) 15. (c) 11.(b) 38.(c) 33. (d) 19. (a) 18.(b) 29.(a) 3. (a) 14.(d) 22.(a) 20.(d) 8. (b) 16.(d) 2. (b) 15.(d) 27.(b) 36.(a) BRM Test -12 1.

(a) 16.(d) 9. (b) 19.(d) 30.(d) 26.(c) 22.(b) 40.(b) 26.(c) 38.(c) 34.(a) 6.(c) 10.(d) 3. (c) 13.(c) 30.(c) 29.(a) 10. (a) 12.(c) 8.(b) 8.(d) BRM Test -19 1.(b) 26.(c) BRM Test -18 1.(c) 9.(b) 27. (b) 11. (a) 12. (c) 13. (a) 13. (d) 18. (b) 14.(a) 10.(d) 21.(c) 39.(c) 40.(b) 20. (a) 16.(c) 31. (a) 15.(b) 7.(c) 22.(d) 31. (b) 15.(c) 35.(b) 26.(b) 24. (a) 15.(b) 3.(b) 28.(c) 28.(a) 32.(c) 30. (a) 16.(c) 24.(a) 10.(b) 23.(c) 28.(c) 27.(b) 23.(a) 25. (a) 12.(a) 23.(d) 38.(b) 21.(b) 35.(c) 25. (a) 11.(a) 40. (b) 18.(b) 27.(c) 5.(a) 6. (c) 12.(b) 37.(c) 3.(c) 37. (c) 18.(a) 9.(b) 27.Temple of Learning BRM Test -16 1.(a) 39. (c) 19.(c) 8. (c) 17.(d) 5.(c) 23.(a) BUSINESS AWARENESS .(d) 25.(a) 32.(d) 33.(b) 35.(c) 34. (c) 18.(a) 37.(b) 5.(a) 22. (a) 11.(c) 9.(b) 6. (b) 14.(d) 35.(a) 39.(b) 20. (b) 13.(d) 36.(c) 20.(a) BRM Test -20 1.(b) 32. (a) 17. (c) 14.(b) 32.(c) 7. (c) 11.(b) 20.(b) 4.(a) 25.(c) 28. (a) 15. (a) 18.(a) 34.(d) 6.(c) 24.(c) 3.(b) 23.(b) 4.(c) 29.(b) 30.(a) 33.(d) 36.(b) 39.(b) 5.(d) 8.(a) 34.(b) 29.(b) 40. (b) 14.(b) 33.(a) 4.(a) 22.(b) 7.(c) 34.(a) 21.(b) 10.(d) 4.(b) 35.(d) 6. (d) 19.(c) 32.(b) 2.(a) 3.(b) 2.(c) 38.(b) 26.(c) 24.(d) 31.BRM 233 . (c) 14.(a) 29.(c) 38.(b) 28. (d) 19.(d) 27.(c) 24.(d) 21.(a) 31.(b) 36.(a) 33. (c) 17.(d) 8. (b) 16. (a) 17.(a) 5.(b) 40.(c) 33.(c) 7.(c) 2.(c) 39.(b) 21.(c) 29.(a) 25. (c) 16. (a) 13.(b) 2.(b) 38.(a) 2.(d) 37. (a) 17.(b) 20.(a) 36.(b) 30.(a) 22. (b) 19.(c) 36. (a) 12.(a) 7.(c) 37.(c) BRM Test -17 1.(a) 9. (d) 11. (d) 15.(b) 4.(b) 31.

(c) 4. (d) 11.(c) 35.(c) 9.(b) 40. (a) 19.(b) 34.(c) 26.(b) 34.(b) 23.BRM .(c) 9. (b) 14.(d) 7.(a) 37.(c) 33.(b) 29.(a) 7.(b) 23.(b) 20.(a) 36. (b) 12.(a) 28. (d) 13.(b) 37.(c) 5.(c) 7. (b) 16.(b) 4.(c) 21.(c) 38. (b) 18.(d) 34.(a) 33.(b) 4. (c) 13. (c) 19.(b) 40.(c) 30.(d) 24.(a) 40.(a) 9.(b) 4. (c) 11.(d) 8.(c) 3.(c) 31.(b) 37.(c) 7.(b) 6.(a) 31.(b) 32. (b) 13.(b) 22. (b) 12.(b) 25.(b) 40.(c) 23.(b) 5.(c) 3.(b) 37.(d) 32.(c) 30.(b) 25.(a) 29.(b) 10.(c) 20. (a) 14.(b) BRM Test -24 1.(d) 35.(a) 21.(a) 9.(b) 20.(d) 26.(d) 31.(c) 33.(d) BRM Test -23 1.(b) 38. (a) 19.(b) 5.(b) 34.(b) 2.(d) 32. (c) 15.(b) 22. (b) 13. (a) 19.(a) 27.(c) 5. (b) 16.(d) 2.(c) 38.(c) BRM Test -22 1.(d) 10. (c) 12.(b) 8. (a) 12.(b) 4.(b) 22. (c) 17.(b) 29.(b) 24.(c) 36. (c) 14.(b) 26.(b) 26. (d) 19.(c) 32. (c) 17. (a) 18. (b) 11.(b) 27.(c) 39.(d) 35. (b) 16. (b) 13.(a) 35.(d) 2.(a) 6.(b) 3.(a) 32.(d) 31.(c) 23.(b1) 39.(b) 33.(b) 21.(d) 23.(c) 28.(b) BRM Test -25 1.(c) 25.(b) 10.(a) 5.(b) 31. (d) 15.(a) 6.(b) 27.(b) 39.(c) 2. (a) 17.(a) 10.(b) 28. (c) 17.(b) 22.(b) 36. (a) 16.(c) 9.(a) 38.(b) 34.(b) 7.(a) 8.(a) 3.(a) 38.Temple of Learning BRM Test -21 1. (b) 12.(d) 20. (d) 14.(c) 21. (a) 18. (d) 18.(c) 22.(c) 30. (c) 11. (b) 18. (d) 15.(b) 37.(d) 27.(a) 30. (c) 15.(b) 3.(b) 36.(b) 29. (c) 15.(d) 28.(c) 27.(b) 2.(c) 30.(a) 8. (c) 17.(d) 6.(c) 24.(a) 33.(c) 25.(d) 39.(b) 21. (b) 11.(a) 25.(c) 24.(a) 39. (d) 16.(b) 10.(c) 234 BUSINESS AWARENESS .(c) 35.(b) 26.(b) 36.(b) 8. (c) 14.(c) 40.(d) 28.(b) 6.(d) 24.(b) 29.(c) 20.

(d) 19.(a) 32.(b) 36.(b) 3.(c) 4.(a) 37.(a) 30.(a) 23.(a) 10.(d) 29. (a) 11.(c) 40.(a) 30.(a) 35.(c) 32.(b) 3. (d) 11.(b) 27.(c) 8.(c) 26.(d) 5.(b) 40.(a) 34.(d) 38.(a) 34.(b) 24.(c) 38. (b) 13. (d) 19.(a) 31. (c) 12.(b) 10.(c) BRM Test -29 1.Temple of Learning BRM Test -26 1.(c) 24.(a) 7.(d) 27.(c) 27.(a) 37.(d) 29. (b) 14.(a) 2.(d) 29. (c) 17. (b) 15. (b) 17. (d) 16.(a) 6. (a) 14.(a) 8.(b) 29.(c) 34.(b) 33.(a) 21. (d) 12. (d) 16. (d) 16.(a) 10.(a) 32.(c) 4.(b) 36.(c) 8.(b) 5.(c) 38.(a) 26.(c) 34.(b) 22.(c) 2.(c) 22.(b) 3.(b) 10.(c) 4. (c) 18.(c) BUSINESS AWARENESS .(d) 2. (a) 11.(a) 4.(a) 36.(d) 5.(b) 6. (d) 19.(c) 7. (b) 11.(a) 25.(c) 33.(a) 20.(d) 21.(a) 35.(a) 39.(b) 34. (c) 18.(d) 28.(a) 33. (c) 15.(b) BRM Test -27 1.(a) 27.(b) 37.(c) 33. (a) 17.(c) 8.(d) 24.(b) 38. (d) 18. (b) 18. (a) 19. (a) 13.(c) 24.(a) 26.(c) 25.(d) 9.(d) 40.(b) 25.(d) 39.(c) 8. (a) 12.(b) 28.(a) 9.(a) 29.(b) 37.(c) 9. (b) 17.(c) 24.(c) 20.(b) 21.(a) 21.(d) 20. (c) 14.(a) 23.(b) 9.(b) 39.(d) 31.(c) 35.(a) 23. (c) 12.(b) 21.(a) 20. (c) 15.BRM 235 .(c) 30.(d) 32. (a) 13.(b) 6.(b) 27.(d) 28.(b) 23. (c) 16. (b) 14.(a) 37.(b) 28.(c) 31. (d) 13.(d) 4.(a) 30.(d) 9.(d) 25.(b) 26.(a) 5.(b) 40.(a) 7.(d) 31.(a) 22.(b) 38.(b) BRM Test -28 1. (b) 14.(a) 5.(b) 7.(b) 36. (d) 16.(c) 35.(d) 26. (d) 15.(d) 25.(c) 31.(a) 28. (b) 18. (c) 11.(b) 3.(b) 6.(b) 22.(d) 40. (c) 15. (b) 17.(a) 23.(b) 2.(a) 2.(a) 3.(d) 32. (c) 19.(b) 22.(b) 36.(c) 30.(b) 7.(c) BRM Test -30 1.(c) 6.(a) 10. (d) 13.(b) 33.(a) 35.(d) 39.(c) 20.(a) 39. (b) 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful