DISEDIAKAN UNTUK : EN ABU BAKAR BIN MOHD RASHID

` ` ` ` `

W.MOHAMAD MALIEKI B.W MOHAMAD HANAPI MOHD ESSAUFY BIN ROSSKELLY AHMAD NAJIB BIN AZMI MOHD KHAIRUL FARHAN BIN BUKHARI MOHD JUHARI BIN JARIAH

KAEDAH ARAHAN

Pelajaran yang menggunakan gaya ini mungkin menggunakan proses yang dicadangkan oleh Gallahue( 1995).BAGAIMANA ia dilakukan serta MULA dan AKHIR sesuatu aktiviti.` ` guru mengawal APA yang akan dipelajari. .

` ` ` ` ` ` ` Mengawal penuh pengajaran Memilih aktiviti Menentukan bagaimana dan bila Mengawal tingkah laku Menilai keputusan Menjimatkan masa untuk membuat percubaa Individu mendapat kurang perhatian .

` ` ` ` Guru memberi penerangan ringkas dan membuat demostrasi tentang kemahran yang akan dipelajari oleh pelajar . . Guru memberi komen am tentang prestasi kelas. Jika perlu.guru memberi penerangan lanjut dan membuat demostrasi lanjut. Pelajar berlatih.

mencuba dan menjadi kreatif tetapi perlakuan dihadkan dengan tugas yang diberi oleh guru. Sebagai contoh : µ Cari dua cara untuk mengimbangkan badan dengan tiga titik¶ . 1968 ) Ia memberi pelajar banyak peluang untuk meluahkan perasaan.` kaedah llimitassi ( Bilbrough & Jones.

Mengambil kira perbezaan di kalangan pelajar dan pelajar mempunyai peluang belajar mengikut tahapnya sendiri. Memupuk pembangunan arah kendiri .` ` ` membenarkan penglihatan lebih oleh pelajar dalam proses pembelajaran.

TEKNIK NYANYIAN DAN LAKONAN .

Boleh digunakan sebagai set induksi. Dapat mengurangkan ketegangan setelah berjam-jam berada di sekolah. . sebagai isi pembelajaran dan untuk melengkapkan aktiviti penutup.` ` ` Salah satu daripada aktiviti pembelajaran yang amat digemari oleh pelbagai peringkat umur terutama murid sekolah rendah.

Pemilihan lagu hendaklah mengambil kira lirik atau seni kata lagu dengan tema dan isi pelajaran.` ` Perlu diselitkan bersama-sama dengan pergerakan psikomotor yang sederhana. bangsa dan pelbagai unsur yang boleh membantu keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. . usia murid.

2. Guru memainkan lagu yang telah dirakam atau nyanyikan lagu itu sendiri.1. (Guru perlu ada pelan B iaitu guru menyanyikan lagu jika pita rakaman rosak atau gangguan elektrik. Tampal senikata lagu di papan hitam atau edarkan lirik lagu. perlu sediakan bateri sebagai alternatif) .

4. Lagu dinyanyikan selari dengan pergerakan.3. 5. Guru mengajar murid menyanyi lagu mengikut rakaman. . ( Guru boleh mengadakan pertandingan antara kumpulan mengubahsuai lirik lagu seperti dalam contoh lirik µkalau rasa gembira). Guru boleh meminta murid membuat ulasan tentang lagu atau berbincang mengenai nilai yang murni yang terdapat dalam lagu.

.` Lakonan merupakan satu teknik yang memerlukan seseorang itu memainkan peranan semasa melakonkan sesesuatu cerita atau peristiwa sama ada secara spontan atau membaca skrip yang disediakan.

Lakonan spontan / lakonan tanpa skrip  Lakonan berskrip / baca lakon  Lakonan mimos / menggunakan mimik muka dan perlakuan tanpa suara.  Lakonan menggunakan pelbagai jenis boneka  .

. Pilih kumpulan murid yang boleh berlakon dan mempunyai suara yang jelas/kuat sebagai µbenchmark¶ kepada kumpulan yang akan berlakon seterusnya. Dialog pelakon adalah bebas tetapi berdasarkan jalan cerita yang disediakan. Aktiviti dijalankan dalam jangka masa yang pendek. 3. 2.1.

6. . Tidak perlukan prop atau peralatan fizikal. 5. Tidak memerlukan latihan.4. Lakonan secara spontan setelah diberikan arahan.

3. Ada persiapan awal seperti peralatan dan skrip. Pelakon diberikan skrip untuk bacaan dan hafalan.1. . 2. Mesti merujuk kepada aspek kemahiran dalam pj.

3. Mimos menekankan gerak geri dan mimik muka pelakon yang mengambil bahagian. . 4. Lakonan ini amat menarik dan boleh dilakukan oleh kebanyakan murid Berikan gambaran situasi yang perlu murid lakonkan. 2. Guru mengedarkan sampul surat yang mengandungi soalan situasi mimos.1.

2. Biasanya digunakan dalam pelajaran kemahiran pergerakan. Pilih boneka yang sesuai dengan tahap umur. guru perlu membuat perbezaan suara antara guru dan boneka. . minat dan tajuk pengajaran pembelajaran. 3. Jika guru berlakon menggunakan boneka.1.

.

murid belajar lebih baik melalui kegiatan yang dialami sendiri dalam lingkungan yang sebenar Strategi Belajar lebih penting daripada hasil pembelajaran .

KITA BELAJAR ` 10% dari apa yang kita baca ` 20% dari apa yang kita dengar ` 30% dari apa yang kita lihat ` 50% dari apa yang kita lihat dan dengar ` 70% dari apa yang kita katakan ` 90% dari apa yang kita katakan & lakukan .

mengguna pengetahuan.` ` Pengetahuan bukan pada peringkat fakta dan konsep yang siap diterima. tetapi sesuatu yang harus dilakukan sendiri oleh murid. Murid belajar dari pengalaman sendiri. . kemudian memberi makna pada pengetahuan tersebut.

` ` Murid harus tahu makna belajar dan menggunakan pengetahuan dan pengalaman yang diperolehnya untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupannya Tugas guru mengatur strategi belajar. membantu menghubungkan pengetahuan lama dan baru dan membimbing pelajar .

Pembelajaran kontektual adalah konsep belajar yang membantu guru mengaitkan antara bahan yang diajarkan dengan situasi nyata murid dan mendorong murid membuat hubungan antara pengetahuan yang dimilikinya dengan situasi dalam kehidupan sehari-hari .

Activating knowledge ` Acquiring knowledge ` Understanding knowledge ` Applying knowledge ` Reflecting knowledge ` .

` ` ` ` ` ` ` ` Real World Learning Pengalaman sebenar Berfikir Tingkat Tinggi Berpusat pada murid Murid aktif. dan kreatif Pengetahuan bermakna dalam kehidupan Dekat dengan kehidupan nyata Perubahan tingkah laku . kritis.

5. 3.1. 2. Konstruktivisme Menemukan Bertanya Masyarakat belajar Pemodelan Refleksi Authentic Assessment . 7. 4. 6.

TIDAK MEMBOSANKAN BELAJAR DENGAN BERSUNGGUH MURID AKTIF KONGSI DENGAN RAKAN .` ` ` ` ` ` KERJA SAMA SALING MEMBANTU MENYENANGKAN.

TETAPI HASIL KARYA MURID .` ` ` ` PEMBELAJARAN TERINTEGRASI MENGGUNAKAN BERBAGAI SUMBER DINDING KELAS DAN LORONG PENUH HASIL KARYA MURID LAPORAN PADA WARIS BUKAN HANYA LAPORAN.

 Boleh memindahkan kemahiran.  Dapat menghubungkaitkan kandungan mata pelajaran dengan pengalaman harian.  Boleh meneroka dan mendapatkan bukti. Dapat menghubungkaitkan mata pelajaran dengan pekerjaan atau kehidupan.  .  Boleh menguasai perkara abstrak melalui pengalaman konkrit.  Dapat belajar secara bekerjasama.MURID.

. Dapat menghubungkaitkan prinsip-prinsip mata pelajaran dengan dunia pekerjaan. ` ` ` Dapat menjadikan pengajaran sebagai satu pengalaman yang berjaya. Dapat menjadi penghubung antara pihak akademik dan vokasional atau industri.GURU.

INDUSTRI. Menggerakkan industri ke dalam pendidikan sebagai rakan kongsi. . ` ` Menerima tenaga kerja yang berpotensiuntuk dilatih semula secara berkesan mengikut keperluan.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful