P. 1
Armata La Romani - Reclame, Reclame, Reclame

Armata La Romani - Reclame, Reclame, Reclame

|Views: 53|Likes:
Published by Macrineanu Silviu

More info:

Published by: Macrineanu Silviu on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

Macrineanu Milviu Macri s Blog (http://silviumacrineanu.wordpress.com) Armata la romani, episodul - Reclame, Reclame, Reclame!

Asa cum incepusem sa povestesc in postul anterior, distractiile in armata romana pe caii de lemn erau putine. Iar noi incercam sa facem sa ne treaca timpul cat mai placut. O problema majora era faptul ca stingerea se dadea pe la ora 21.30, iar noi eram invatati de acasa sa ne culcam tarziu. Asa ca dupa ce se stingea lumina trebuia sa facem ceva in dormitor, sa ne mai treaca timpul. Eram cam 25 de oameni in dormitorul nostru, majoritatea din judetele Moldovei si Munteniei , cu concentrare pe zona Buzau, Prahova, Braila. Salvarea ne venea de multe ori de la colegul nostru prahovean Burtescu, care stia sa cante la chitara si reusise sa o introduca in unitate. Burti stia sa cante folk, melodii la moda si melodii amuzante, din folclorul studentesc .Ca sa mai destinda atmosfera noaptea, dupa stingere, ne-a invatat Cantecul reclamelor. Reclamele in comunism erau prezente intr-un mod cu totul sporadic, in ziare sau la televizor. Cu toate astea cand si cand vedeam una noua, care de obicei starnea zambete condescente, fiind comentata si mai ales parodiata mult timp dupa aparitie.Mai circulau prin folclorul oral si reclamele contrafacute, de bascalie, care le imitau pe cele oficiale, dar denaturandu-le sensul. Mi-aduc aminte lucruri de genul: Care este cea mai ieftina femeie din Romania? Eugenia! , Victoria 50 de salamuri intr-unul singur! ,etc. Burti ,colegul nostru, ne-a invatat repede Cantecul Reclamelor, care a avut un succes colosal. Veneau colegi din alte dormitoare sa participe, ba dupa un timp chiar si unii elevi de scoala militara ar fi vrut sa-l auda, dar le era frica sa circule noaptea dupa stingere, era riscant pentru cariera lor. Reteta era simpla: chitaristul canta o bucata dintr-o melodie de succes, este vorba de Opriti Timpul! , al Corinei Chiriac, pe care o folosea ca refren repetat obsesiv, iar intre doua refrenuri oricine dintre noi clama tare o reclama la moda, contrafacuta ca sa sune amuzant! Pentru ca sa va faceti o idee, linia melodica era cea din fragmentul de mai jos:

Iar cuvintele Corinei fusesera modificate, refrenul fiind el insusi o reclama amuzanta: R. Opriti dricul . Mortul ar vrea sa bea un Cico, Un Cico daca ar bea, Mortul poate ar invia! Reclame, reclame, reclame:

Face dintii ca de .. Servieta Diplomat . cal ! Refren -Nici o masa fara peste ! Fiindca pestele prosteste ? Refren -Vrei sa cuceresti femeia ? Folosesti sapunul Cheia ! Refren -Nu e carte ca Shogunul. Mi-aduc aminte ca o jumatate de ora de reclame si cantec era durata minima a unui astfel de show! Pentru exemplificare o sa va dau mai jos cateva dintre reclamele pe care mi le mai amintesc. in orice-mprejurare. Nici masina ca .. Dar mai sigura-i cu Mobra ! Refren -Pasta de dinti Supercristal. stimulata si de intunericul ce domnea in dormitor.Deci sa cante muzica! Refren -La munte sau la mare . te face de cac. Te face Refren -Moartea-i sigura cu cobra. unele dintre ele facusera cariera in epoca.t! Refren -Ciocolata Pitic. Lastunul ! Refren -Vrei sa-ti satisfaci nevasta ? voinic! ..Iar aici fantezia participantilor se dezlantuia. altele mai putin cunoscute.

. .l ! Si tot asa pana obosea cantaretul sau se epuiza repertoriul de reclame. totul e posibil ! Refren -La munte sau la mare. pe intuneric si muzica.Folosesti saltea Relaxa! Refren -Nu e peste ca stavridul. in orice deplasare. Dero ! Va urma . cand reclamele sunt ceva mai mult decat banal. Ceva tare intre picioare! motoreta MOBRA ! Refren -Chiar si imparatul Nero. ni se parea ceva teribil de amuzant. Se spala pe dinti cu Refren -Folositi sapunul Duru.. dar acum 30 de ani persiflarea brandurilor comuniste . Poate parea o distractie copilareasca azi. Nici echipa ca Rapidul ! Refren -Poate unTrabant remorca un elefant ! E neverosimil? Cu benzina Peco. Face fata precum cur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->