P. 1
ALAT – ALAT MUZIK TRADISIONAL

ALAT – ALAT MUZIK TRADISIONAL

5.0

|Views: 642|Likes:
Published by afzahani

More info:

Published by: afzahani on Aug 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2014

pdf

text

original

ALAT ² ALAT MUZIK TRADISIONAL

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. seurat rotan akan diselit bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu menengangkan permukaan kompang. atau melalui Jawa pada ke-13 oleh pedagang Arab. Kompang biasanya dimainkan semasa perarakan. bertujuan kompang. . gelung plastik turut abad mempunyai memegang dengan sebelah sebelah tangan yang lain. Ia bukaan cetek dan dimainkan dengan tangan sementara dipalu dengan Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Pada kebiasaannya.KOMPANG alat muzik kulit dari bertujuan menguatkan bunyi digunakan.Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Kini. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Ia tergolong dalam kumpulan gendang. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kambing.

GENDANG Gendang adalah alat bunyian yang diperbuat daripada kulit binatang seperti kerbau. Ada gendang digunakan bagi tari menari dan ada juga yang digunakan untuk menyambut perayaan atau pertabalan Diraja. Gendang boleh didapati dalam pelbagai saiz dan kegunaan. . kambing atau lembu. Setiap bangsa seperti Cina. Ada gendang yang digunakan untuk persilatan bagi orang Melayu. Melayu dan India mempunyai gendang dengan nama yang tersendiri. Ia merupakan salah sebuah alat muzik dalam keluarga genderang.

Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraiaan begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi. . terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang.REBANA Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. dan pelanduk-pelanduk. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indongindong. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. burung kenek-kenek. Selain daripada rebana bersaiz biasa. permainan rebana sangat popular.

Kayu yang lembut juga boleh digunakan.GAMBUS Gambus merupakan antara alat muzik tradisional yang kian popular di kalangan suku kaum Kedayan di Weston Beaufort. kerana kayu keras bukan saja tahan tetapi ia juga dipercayai dapat menghasilkan alunan iramanya yang nyaring bersesuaian muzik gambus yang sebenarnya. tetapi masalahnya mudah pecah apabila terhentak . Pada kebiasaanya gambus ini dimainkan semasa majlis keramaian seperti perkahwinan dan juga menyambut tetamu yang terhormat. Gambus diperbuat daripada jenis kayu yang keras.

Cara memainkannya adalah dengan meniup. Ia diperbuat daripada buluh satu ketika dahulu. Akan tetapi cara meniup seruling hendaklah betul bagi mengeluarkan bunyi yang baik.SERULING Seruling merupakan sejenis alat muzik yang ditiup. Namun kini seruling moden ada yang diperbuat daripada logam aluminium dan plastik. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->