TARTALOM

ELŐSZÓ BEVEZETÉS A FENG-SHUIBA A feng-shui módszerei Egy ház alakjának hatása A LAKÁS HELYISÉGEI Példák lakások Feng-shui elrendezésére MUNKAHELY PÉldák MUNKAHELYek kialakítására A Külső KÖRNYEZET A városi környezet hatása A JAPÁNKERTEK feng-shui a gyakorlatban

2

ELŐSZÓ
A Feng-shuival egy korábbi kutatási témám kapcsán kerültem kapcsolatba. 1991-92-ben egy dolgozatot készítettem a BME-en, melynek témája a természet-harmonikus tervezés volt (Molnár,1992.). A természet-harmonikus tervezés lényege az esztétikus - a Feng-shui nyelvén kifejezve kiegyensúlyozott és harmonikus - mesterséges környezet kialakítása. Ebben az időszakban sokat foglalkoztam japánkertekkel, mint az esztétikus mesterséges környezet példáival. Ekkoriban kaptam egy Feng-shui könyvet ajándékba. Nem sokkal ezután az egyik japánkert könyvemből megtudtam, hogy a japánkertek a Feng-shui elvei szerint épültek, így elkezdtem a Feng-shuit, a kínai geomanciát tanulmányozni. A Feng-shui szellemisége megragadott, bámulatba ejtett, hogy ez a többezer éves tudomány mennyire aktuális még ma is. Több esetben alkalmaztam, így megtapasztaltam működését is. Azért, hogy minél jobban tudjam használni, elvégeztem egy lakberendezési tanfolyamot is, úgyhogy most már ötvözni tudom az elrendezés ősi kínai művészetét a modern lakberendezéssel. Ebben a könyvben szeretném bemutatni a Feng-shui filozófiai és történeti hátterét, vizsgálati módszereit, szabályrendszerét és ezek alkalmazását, valamint szeretnék rávilágítani a modern tudományokkal - pszichológia, etológia, proxemika - fellelhető kapcsolódási pontjaira. Az általam alkalmazott módszer Sarah Rossbach és Li Pak Tin mester tanításaira épül, valamint a saját tapasztalataimra. 1998. óta tartok Feng-shui tanfolyamokat és végzek tanácsadást, 2000.-ben pedig befejeztem ennek a könyvnek az első változatát, amelyet most némileg átdolgoztam és még egy fejezettel ki is bővítettem. Remélem a könyv segítségével mindenki képessé válik majd arra, hogy megteremtse maga és szerettei számára a harmonikus és kiegyensúlyozott környezetet, amely a boldog és nyugodt élet alapjaként fog majd szolgálni.

Molnár Réka 2002. november

3

A Feng-shui a geomancia kínai megfelelőjének tekinthető. (napfordulók. keletre az „Azúr Sárkány”. Észak felé a területnek hegyvidéknek kell lennie. ezért nagyon függtek a természettől. hogy bizonyos helyek szebbek. és egy olyan holisztikus szemléleten alapul. szentebbek. klíma. Ez a táj jól példázza azt. hogy a mesterséges környezetet is lehet a természet harmóniájának megfelelően alakítani. sírhelynek. és teljesen zárt volt. A Feng-shui egy terület topográfiájához a sárkány „tekergését és fordulását” kapcsolja. Az épület elejének délre kellett néznie. A hely tökéletesen eleget tesz a követelményeknek. hogy a FöldSárkányokat megsértenénk. ée. kedvezőek a chi áramlások. mágneses mezők) és az asztrális jelenségeket. Az épület hátsó része északra nézett. vagy a tengerre. A Feng-shuiban a sárkány a leghangsúlyosabb tényező. mert az határozza meg az ember szerencséjét. a házak vízre néznek. Az ősi mesterek a táj és terepadottságok megfigyelésével keresték meg a chi áramlásokat és az épületek számára a legkedvezőbb helyet. A hely Fengshuija jó. és úgy gondolták. hogy igyekeztek északdéli tájolással elhelyezni az épületeiket. az élete is jobbá válik. Az ősi kínaiak növénytermesztésből éltek.-ben alkalmaztak az épületek helyének meghatározására olyan szabályokat. A Feng-shui szabályrendszeréhez már a korai időktől fogva különböző szimbólumok kapcsolódnak. A vizsgált területtől északra helyezkedik el a „Fekete Teknős”. hogy a környezet ezen tulajdonságai az embert is befolyásolják. ami megmutatkozik abban. A Feng-shui összekapcsolja a geofizikai jellemzőket (terepadottságok. harmonikussá. ahonnan akadálytalan kilátás nyílt valamilyen patakra. hogyha valaki megváltoztatja. A „hamis sárkány” például azt jelenti. vagyis a „Teknős hegy”. képen egy németországi víztározó és a hozzá tartozó vízerőmű látható. csillagmozgások) az ember pszichoszomatikus történéseivel. Ezt bizonyítja az is. vagy akár egy egész városnak. A szó jelentése: szél és víz. mint más helyek. délre a „Vörös Madár”. Hittek abban.BEVEZETÉS A FENG-SHUIBA MI A FENG-SHUI? A Feng-shui az elrendezés kínai művészete. lakóháznak. hátuk mögött a „Teknős” dombok szolgálnak védelmül. holdciklusok. szebbé teszi környezetét. Például a lakóhelyek és épületek elhelyezésének iránya nagyon fontos. ki voltak téve a viszontagságainak. míg az „igazi sárkány” helynek hullámzó metszete van. nyugatra a „Fehér Tigris” Az 1. kiegyensúlyozottá. hogy a tározó partján házak állnak. amely az embert a természet szerves részének tekinti. Ez a törekvés a korai épületek esetében egyértelműen megmutatkozik. kedvezőbbek. Egyes források szerint már a 2. ami felfogja a hideg északi szeleket. Ennek tudatában gondosan tanulmányozták környezetüket és megfigyelték. anélkül. amik Feng-shui szabályoknak tekinthetők. A Feng-shui megpróbálja megtalálni a legkedvezőbb küllemet és elhelyezést az emberi létesítményeknek. hogy a terület sík. eredete 3 ezer évre vezethető vissza. 4 .

hogy az egyes szabályok működésének mi az oka. A Feng-shui segítségével mindenki jobbá teheti életét. 5 . a boldogságot és a harmóniát. A világ megismerésének másik módja az intuitív módszer. A fizikai modellek problémája az. megteremtheti otthonában és munkahelyén a chi egyensúlyát. valamint a meglévő adottságok is javíthatók. A boldogság és a harmónia megteremtésén kívül a Feng-shui lehetőséget ad arra. Az intuitív módszer .1. hogy az elmélet sok esetben nem vonatkoztatható a gyakorlatra (kifejlődött turbulencia. csak éppen sok esetben a modellek eredményeként előállt egyenletek nem oldhatók meg.Víztározó és környéke Az idők folyamán a Feng-shuinak különböző vizsgálati módszerei és elrendezési szabályai alakultak ki. hogy a világ összefüggéseit megértsük. Kép .mint a Feng-shui . A fizikai modellek a természeti folyamatokat a matematika nyelvén írják le. de nem fogható össze egy átfogó elméleti modellé. A racionális módszerre példa a természeti folyamatok fizikai modellezése. felszíni lefolyás). amelyek segítségével fellelhetők a kedvező helyek. vagyis nem tudjuk megmondani. A világ megismerésének egyik módja a racionális megközelítés.tapasztalaton alapuló szabályrendszer. hogy a matematikai modellek tökéletesen leírják a természeti jelenségeket. A Feng-shui szabályrendszere működik. Feynman mondja (Mai Fizika) ezzel kapcsolatban azt.

hogy a Feng-shui elméleteit és módszereit megértsük a gondolati hátterének megismerése elengedhetetlen. a földi és a tengeri sárkány is. A Feng-shui tanítása szerint az ellentétek egyensúlyát megteremtve fenntarthatjuk saját belső egyensúlyunkat és megerősíthetjük szerencsénket.3. A sárkány szimbólum a hermetikus iratokban mint a Logosz. az „isteni gondolat” megtestesülése jelenik meg. amelyek ki. A TAO Ahhoz. az eső. emiatt a császárok emblémája is a sárkány. mint nyugaton. A yin tartalmazza a yangot és a yang is a yint. a halhatatlanság és a gyógyító erő birtokosa valamint a keleti égtáj. hiszen egyik sem létezhet a másik nélkül. az időjárás és a termékenység ura. A kínai sárkány „alakja leginkább a víz elemhez kötődik.A világ megismerése A Feng-shui szabályrendszerének megértését a nyugati kultúra emberei számára az is nehezíti. 6 . hogy a keleti emberek másmilyen módon látták a világot.(1990.” (Hoppál. Emellett Kínában is ismert a negatív. az ellentétek egyesülése a harmónia. női aspektussal rendelkező sárkány. és másmilyen szimbólumok segítségével fogalmazták meg gondolataikat. meg kell tanulnunk „kínaiul” gondolkozni is. Ezek az ellentétek egymástól függenek. Ebből a példából látható.1. hogy amennyiben a Feng-shui gondolatait meg szeretnénk érteni.18). az életenergiát.)). de itt ez a negatív aspektus a köztudatban nem erősödött meg annyira. vagy eltérő jelentéssel bírnak. M. ami az univerzumot mozgásban tartja.(1990. amely az elemi csapásokat támasztja.” (Hoppál.)). vagyis a Tao. Az égi kínai sárkány hímnemű és alapvetően jóságos. de a reneszánsz a sárkányt már mint a Gonosz szimbólumát ábrázolja „a bibliai Leviathán s főleg János jelenéseinek sugallatára (Jel 12. M.és belélegezték a chit. ahol Isten ellenségeként sorban megjelenik az égi. A régi időkben a mennyet és a földet sárkányokként személyesítették meg. s a legfőbb bölcsesség. A Taóból származik a yin és a yang a két alapvető erő. vagyis az ellentétek így tartották mozgásban a világot. olyanokkal amelyek számunkra ismeretlenek. Ebből az ősi elképzelésből alakult ki később a Tao. Ábra .

(A szerző „Teremtés” című üvegfestménye) A yin és a yang további ellentétpárokra oszthatók. YIN sötét nőies föld völgy tigris íves kerek alacsony díszes vízszintes természetes YANG világos férfias menny hegy sárkány egyenes szögletes magas egyszerű függőleges geometrikus 1. napfényes terem. A yin jelleget yang elemekkel oldhatjuk fel. Táblázat . Például hangsúlyosan yin helyiség egy alacsony. világos. ahol csupán néhány szögletes bútor található. ennek ellentéte egy hatalmas.2.A sárkány lélegzetével hozza létre a világot. ez kellemetlen érzéseket kelt. Ezek a tulajdonságok környezetünkben is érvényesülnek. sötét színű bútorokkal berendezett szoba. például fények és világos pasztell 7 .A yin és yang ellentétpárok Amennyiben a yin vagy a yang túlsúlyba kerül egy lakásban. Kép .

például íves kialakítású bútorok és erős színek. Mit jelent az a mondás. A Tao jelentése A Tao lényegének megértéséhez a létrejöttét is meg kell ismernünk. A tökéletesedés folyamata valójában törekvés a tökéletességre. mint tisztaság és jóság. szerintem ez a harmóniára való törekvés két megjelenésének tekinthető. amely csak kevéssé tér el a szimmetriától. amihez a mozgás és a cselekvés társul szemben a szimmetriával. azáltal. Túl nagy ház kevés lakóval túl nagy yinnel rendelkezik. Az ember ösztönösen vonzódik azokhoz a helyekhez. (1979. Ez a kvázi szimmetria azért szebb számunkra. Fontos tudni. ami mozdulatlan és tökéletes. hogy minden embernek a yin és yang általa igényelt egyensúlyára van szüksége.)) A tökéletesség a szimmetria. mint maga a tökéletesség?” (Bodnár.. ezáltal a világban érvényesülő „örök változásra” hívja fel a figyelmet és a harmónia keresésére irányuló törekvésre. Mi egyelőre részesei a tökéletesedés folyamatának lehetünk és nem a tökéletességnek. „Ha kicsi házban túl sokan laknak. a yinre és a yangra és a mozgás elkezdődött. gyakran észre sem vesszük. A wu-ki véleményem szerint csak körvonalat jelent. A tökéletesedés folyamata azért szebb számunkra.(1973. A yin nem létezhet yang nélkül és a yang nem létezhet yin nélkül.)). a házak pedig a yinhez. Két őselemre bomlott. Az emberek a yang elemhez tartoznak. a létezés egy potenciális állapota.”(Li Pak Tin). WU-KI A wu-ki az őskezdet. hogy az esztétikai érzék és az erkölcsi érzék összefügg (Lorenz. mint a szimmetria. mert emberi. A mi világunk. az egyensúly megjelenítése. A harmónia az anyagi világban mint esztétikum mutatkozik meg a szellemi világban. 8 . hogy az számára a lehető legkényelmesebb legyen. az örök változás és a törekvés világa is egyben. ami az aszimmetria egy olyan kis mértéke. TAI-KI Ez a potenciális létezés hirtelen valósággá vált. A Feng-shui szerint ilyen helyen vándorló szellemek telepednek meg. ahol a yin és a yang egyensúlyban van. létrejön a harmónia a Tao. úgy.színek. (1992. mert a szakadatlan törekvés mutatkozik meg benne. Konrad Lorenz mondja. ezért lényeges. a lakók veszekedősek lesznek. az erős yang jelleget pedig yin jelleggel egyensúlyozhatjuk ki. az élők világa a mozgás.)). A Feng-shui folyamatos cselekvést igényel. A tökéletesedés folyamatát a „kvázi-szimmetria” jellemzi (Molnár. Az egyik növekszik a másik csökken és ha beáll az egyensúly.. A Feng-shui is a harmónia és az egyensúly megteremtésére törekszik. A törekvés az egyensúlyra és a harmóniára az anyagi és a szellemi világban egyaránt értelmezhető. hogy mindenki saját ízlése szerint rendezze be otthonát. Ideális esetben 46-83 m2 jut egy négy tagú családnak. hogy környezetünk állandóan változó chijét próbálja szakadatlanul kiegyensúlyozni. hogy: „Az örök változásban a tökéletesedés folyamata szebb. Az Univerzum legfőbb tulajdonsága a mozgás és a változás.

amikor hazaérkezéskor felkapcsoljuk a „Gazdagság sarok” lámpáját. akkor ez bent is létrejön. Kép . hogy felismerte. Ez igaz. Amikor alkalmazzuk az otthonunkban. Ha mi kint tudatosan igyekszünk rendet és harmóniát létrehozni. hogy egy anyagi világbeli tettünkkel a belső világban is cselekszünk. hogy a külső környezetünk harmóniájának megteremtésére irányuló törekvésünk egyúttal egy belső törekvéssé is válik.Ami kint van az van bent is. a harmóniát igyekszünk megteremteni. A mozgás világában a cselekvés igazán a miénk. Ezért igaz az a mondás (Sri Chinmoy. „ami fent van az van lent is”. Ha kint rend van. azt azonban tudnunk kell. akkor életünk is megváltozik. 9 . képen látható montázsban. ha mindig. A kuák magyarázatánál látni fogjuk majd. hogy jobbá válunk. amit ezért a világért megtehetünk az. A harmónia a Feng-shui szabályok alkalmazásával megteremthető.(1993. hogy az anyagi síkon elérhető dolgokhoz mindig egy szellemi síkon elérhető is társul. 3. és az egyensúly létrehozására nap mint nap figyelnünk kell. a Feng-shui csodája az. aki azt megtapasztalja.A Feng-shui is az egyensúlyt és a harmóniát keresi. A külső világban véghezvitt cselekedeteink következtében így nap mint nap a belső törekvés is megnyilvánul.)). akkor ez egy rítussá válik és olyan értelmet nyer. hogy az egyetlen dolog. törekvéssé a tökéletességre. Például. hogy az általunk teremtett harmónia és szépség másokra is hatni fog. mintha azt mondtam volna hogy „a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”. Ennek egy fontos következménye még az is. és ha ez a tett a harmónia elérésére irányult. hogy a chi áramlása mindig változik. Vagyis ami kint van az van bent is. Ezt a tanítást próbáltam megfogalmazni a 3. A Feng-shui szerint a külső környezet hatással van ránk. akkor belül jobbá és boldogabbá válunk. De tudnunk kell azt is. tehát ha tudatosan törekszünk környezetünkben a harmóniát kialakítani. rend van bent is.

fénybe vonva mindent. Ábra . vagy az épületek. akkor a chi elkezd körülöttünk áramlani. amely az emberi chi áramlást is befolyásolja. A Feng-shui mindhárom fejlesztési módot magába foglalja. amikor szabadon áramlik. falak. bútorok akadályozzák a szabad áramlását. A chi szintén ártóvá válik. de a jelen könyv csak a környezet fejlesztésével foglalkozik. Ha megteremtjük a harmóniánkat a környezetünkben. mint az áramló szél. és szabályozni. az emberi kapcsolatainkban és a belső világunkban. A chi az életenergia. amit megérint” (Li Pak Tin). ha egy egyenes mentén . úgy hogy javítsa a terület adottságait és ezzel együtt az ott lakó emberek chijét is. A Feng-shui szakértő a jó és ártó chi áramlásokat próbálja felderíteni. mérséklése vagy fokozása.pld: út . A chi azonban negatív energiává válik. A chi áramlás szabályozása.túl gyorsan folyik végig. A chi áramlása a testben meghatározza viselkedésünket. Az ember chije az életerő. ha megreked egy sötét sarokban. A chi az egészséges környezet kialakításán kívül fokozható még meditáción és a pozitív emberi kapcsolatokon keresztül. pozitív. amely áramlásaival körülvesz bennünket. javítja egy otthon és ezáltal az ott lakók chijét is. „A chi olyan.CHI A chi a Feng-shui legfontosabb fogalma. más emberekhez való viszonyunkat és egészségünket is. és bennünket is megújít és felfrissít. Ez az energia az élethez és a tevékenységekhez nélkülözhetetlen. A Feng-shui olyan változásokat képes létrehozni a környezet chi áramlásában. 2. A FENG-SHUI ÉRTELMEZÉSI KÖRE A Feng-shui szerint a chi áramlásokon keresztül töltődik fel az ember energiával.A Feng-shui értelmezési köre 10 . amely velünk van a születéstől a halálig. a kozmikus lélegzet.

ha magában foglalja a környező valóság megismerését is (Jung. ellenben egy rossz világítású. ami az ősi Feng-shui elképzelést tartalmazza. ahol szívesen elüldögélünk.Az öt elem építő köre 11 . harmóniába kerül a törekvése révén embertársaival is és saját magával is. rendetlen helyiségben. Minden létező dolog az öt elemből felépíthető. A chi leginkább mint szép esztétikus környezet mutatkozik meg. A nyilak az energiaáramlást jelentik. A Feng-shui működéséből következik. hogy ezek a harmóniák egymást is létrehozzák. Az öt elemhez is analógiák kapcsolhatók. A Feng-shui ennél tovább megy és ezt az elgondolást a következőképpen terjeszti ki: az önmegismerés. úgy mint ahogy a yinhez és a yanghoz ellentéteket kapcsoltunk. Harmóniára kell törekednünk mindhárom szinten. így például aki a harmonikus környezetalakításra törekszik. Jung szerint az önmegismerés nem elszigetelt folyamat és csak akkor lehetséges a megvalósítása. hogy szabadabban. ahol kényelmesen érezzük magunkat.1994). mélyebben tudunk lélegezni és frissnek érezzük a levegőt. Az öt elem számunkra jelentősebb kapcsolatai az égtájakkal és a színekkel való azonosítás. AZ ÉPÍTŐ KÖR 3. Egy olyan hely vagy szoba. ábra. mintha alaposan kiszellőztettünk volna. A későbbiekben látni fogjuk. biztosan rossz chi van. A Feng-shuinak ezt a tágabb értelmezését Jung egy gondolatával szeretném érthetőbbé tenni. A Feng-shui alkalmazási körét szemlélteti az 2. a világ megismerése és embertársaink megértése és elfogadása nem elszigetelt folyamatok és csakis együttesen valósíthatók meg.A chi áramlás fokozódása fizikailag is érzékelhető. hogy ezek hogyan használhatók fel a chi áramlás kiegyensúlyozására. mégpedig úgy. Az öt elemmel kapcsolatban fontos fogalom az öt elem építő és pusztító körének az elképzelése. Ábra . biztosan jó chivel rendelkezik. AZ ÖT ELEM A chi felosztható az öt elemre. ahol még az ülőbútor is kényelmetlen.

a FÖLD a FÉM a VÍZ a FA a TŰZ létrehozza létrehozza táplálja táplálja létrehozza a FÉMET (ásványok) a VIZET (pára lecsapódik a hideg fémen) a FÁT a TÜZET a FÖLDET (hamu) Az építő és pusztító kör a chi áramlásának módjára utal. A chi áramlása építő és romboló is lehet. az emberek feloszthatók az elemek szerint is. A Feng-shui ennek az áramlásnak a kiegyensúlyozására törekszik. Az elemek szerinti hovatartozás a születési évtől függ és egy táblázatból. fejezet). hogy vannak yin és yang típusú emberek. Az építő és a pusztító kör az elemek közötti kapcsolatra épül. A PUSZTÍTÓ KÖR 4.Az öt elem pusztító köre a FÖLD a VÍZ a TŰZ a FÉM a FA akadályozza a VIZET (mederbe tereli) eloltja elvágja felemészti a TÜZET a FÁT a FÖLDET megolvasztja a FÉMET A chi áramlás öt elem szerinti kiegyensúlyozásakor is figyelembe kell vennünk az embert is.: 2. Egy otthon öt elem egyensúlyának megállapításakor mindig a családfő eleme a döntő. 12 . Hasonlóan ahhoz. Ábra . meg lehet határozni (ld.

behatoljunk a természet és a szellem mélységeibe. Negatív jellemző türelmetlenség kegyetlenség bánat szomorúság félelem harag agresszió aggodalom részvét Pozitív jellemző öröm becsület elengedés bátorság gyengédség éberség jóság azonosulás együttérzés összpontosítás Szín vörös fehér fekete mélykék zöld sárga 2. (1992.AZ ÖT ELEM ÉS AZ EMBER KAPCSOLATA.(1996.Az öt elem és kapcsolatai (Mantak Chia. (Ji King. „A világ végső értelméhez azáltal juthatunk el. ez lehet két rövid vonalból álló yin vonal. azonosulás tulajdonságokra teszünk szert. vagy egy hosszú vonalból álló yang vonal. A trigramok felépítése: __________ ____ ____ __________ ég .az ég lehet sötét (yin) és világos (yang) ember . Ha például haragszunk valakire rossz chi keletkezik a májunkban és az epehólyagban és az okozott elzáródás és a pangó chi beteggé tesz minket. Elem tűz fém víz fa föld Szerv szív tüdő vese máj lép Társszerv vékonybél vastagbél hólyag epehólyag gyomor hasnyálm.a föld lehet lágy (yin) és szilárd (yang) 13 . hogy egy adott helyzetben milyen fejlődési utak lehetségesek.)) I CHING A I Ching a „Változások Könyve”. anyag) és a belső tapasztalás világában (szellem) behatolunk a végső forrásokig. eredetileg jóskönyvként használták. hogy eljussunk a világ összefüggéseinek intuitív megértéséhez. és ezeknek mi lehet a következménye. A trigramok jelenítik meg az univerzum végtelenül sok elemét és elsősorban a természetet szimbolizálják. A Változások Könyvének jóslatai azt mondják meg. Az öt elem kapcsolódik a szervekhez és a pozitív és negatív érzelmekhez.az ember jellemzője a szeretet és az igazság föld . Táblázat . Ha a rossz chit jóvá tudjuk alakítani a jóság. Mindkét út ugyanahhoz a célhoz vezet”.)) A I Ching jóslatai nyolc trigramból kialakított 64 hexagramra épülnek. A Változások Könyve nemcsak jóslás céljára alkalmas. hogy a külső tapasztalás világában (természet. kibontakozás. hanem arra is. A trigram három vonalból épül fel.

ellentétpárok egyensúlyára épül. A Lo-shu bűvös négyzet azonos a kabbalista Szaturnusz csillagként ismert bolygótáblázattal. a második a Késői Menny sorrend.A trigramok megkettőzésével hexagramokat kapunk. aki a legendák szerint vadászni. halászni és egyéb kulturált tevékenységekre tanította meg az embereket.A Szaturnusz csillag. III.e. Ezek az elrendezések a világ állapotait jelenítik meg. A Lo-shu alapján meghatározott Korai Menny elrendezéssel leírt állapot statikus.az ember jellemzője a szeretet és az igazság ég . az első elrendezés a Korai Menny sorrend. Ezeknek a kapcsolatoknak a feltételezése és használata teszi a I Chinget misztikus eszközzé.a bűvös négyzetet . és a világ statikus tökéletességben lévő állapotát írja le. __________ ____ _____ ____ _____ __________ __________ ____ _____ föld . Emellett ő volt az. A nyolc trigram kétféleképpen rendezhető el. a mitikus első császár. oszlopainak és átlóinak összege is 15 legyen. 4. vagyis a Korai Menny sorrend szerinti elrendezését a trigramoknak.egy teknősbéka hátpáncélján és ez alapján alkotta meg a Ba-guát. családi kapcsolatok. évezredben élt Fu-Hszi. testrészek. A NYOLC TRIGRAM ELRENDEZÉSE ÉS AZ ELRENDEZÉS JELENTÉSE. Kép . irányok. A Korai Menny sorrend (Megelőző égi sorrend) Az i.az ég lehet sötét (yin) és világos (yang) Minden trigramhoz (a yin-yanghoz és az öt elemhez hasonlóan) más jelentések társulnak. amely valójában egy 3*3-as bűvös négyzet 14 . A 3*3-as négyzetbe úgy vannak beírva a számok egytől kilencig.a föld lehet lágy (yin) és szilárd (yang) ember . aki meglátta a Lo-shut . hogy sorainak.

A Feng-shui általánosan alkalmazott módszerei ezt az elrendezést használják (Ba-gua módszer). a természetben megtalálható ciklusok kapnak hangsúlyt.5. előtt 1200. Az elrendezés lényege. körül Ven király tanulmányozta a nyolc trigramot és ő volt az.e. aki megalkotta a Késői Menny elrendezést és a Változások Könyvét. a mennydörgés és a szél nem zavarják egymást. Az elrendezés az Univerzumnak azt az állapotát írja le. A Korai Menny sorrendet yin jellegű építmények esetében alkalmazzák. Ábra .. vagy az ajtó fölé akasztott ba-gua tükröt is ilyen elrendezésben keretezik a trigramok. ezután következik a tűz-víz tengely. Késői Menny sorrend (Későbbi égi sorrend) Ez a Ven király féle elrendezés. amikor mozgásba lendült. I. ezek a temetők. 15 . hogy a menny és a föld a tengely.1100. a hegy és a tó hatása azonos. a tűz és a víz kiegészítik egymást.A Fu-Hszi féle elrendezés Az elrendezés alapja a menny-föld tengely. Az állapotváltozás jeleként a trigramok helye megváltozott. templomok. A statikus tökéletességből dinamikus harmónia lett. itt az ellentétek helyett az időbeli sorrend. létrejött az „örök változás”.

hogy egymást szolgálják. A Teremtő jelében hadakozik. hogy milyen volt az addigi munka eredménye. A Befogadó jelében arra készteti őket. A Derűs jelében megörvendezteti őket. 3. a növényi élet periódusai stb.alapján a Késői Menny sorrend szerint az Univerzum kialakulása a következőképpen történt (Ji King. irányok. amely ciklusokat a Feng-shui hozzákapcsolja a Késői Menny elrendezéshez. mint ahogyan a Ba-gua módszernél is hangsúlyos lesz. A Nyugvás jelében a mag felkészül a tavaszi vetésre. A Gerjesztő jegyében Isten előlép. Megfigyelhető. A Mélység jelében fáradozik. Ezek a ciklusok lehetnek a 24 óra. testrészek.)): 1. (1992. 8. 4. egy év az emberi élet periódusai. a Szelíd jelében a tavaszi szél hatására növekedni kezd a palánta. A Kapaszkodó jelében a nyári napsütés hatására kiteljesedik és virágot hoz. Minden trigramhoz (a yin-yanghoz és az öt elemhez hasonlóan) más jelentések is társulnak.6. hogy a Teremtés műve megismétlődik a természet többi ciklusában is.Suo Koa .A Ven király féle elrendezés A I Ching egy magyarázó szövege . A mag kicsírázik a Gerjesztő alatt. A Kapaszkodó jelében észrevéteti egymással a teremtményeket. Ezeknek a kapcsolatoknak a feltételezése és használata teszi a I Chinget egy misztikus eszközzé. A növényi életből vett példán keresztül a Késői Menny sorrend jelentése érthetőbb. Ábra . 2. mivel ennél az elrendezésnél a kezdőpont hangsúlyos. 7. 6. a Befogadó jelében megtermékenyül és a termés érni kezd. családi kapcsolatok. A Derűs jelében a termés beérik. A mozgás a Gerjesztő jelében kezdődik. a Teremtő jelében „megmérettetik”. 5. A Nyugvás jelében bevégzi a feladatát. A Mélység jelében a termést begyűjtik és a tél elejére a raktárakba kerül a mag. kiderül. A Szelíd jegyében teljessé tesz. 16 .

Írásos források és a sírokban talált agyagszobrocskák alapján tudjuk. 2.-ban újjáépítették Csang-ant a fővárost. A buddhizmus jellemző épülete a sztúpa. A „tai” toronytípus feltételezések szerint az i. amely a hivatalnokok szállásául szolgált A palotában a trónterem és maga a trón is délre néz.A Feng-shuiban is szerepet játszik a I Ching. vagyis a Feng-shui ősi elrendezési elvei szerint. ami szintén az ősi lakóház felépítése alapján épült. majd ezek mintájára épült a többi. ée-ben alakult ki. szeretném bemutatni. Csang-an főváros a későbbiekben teljesen elpusztult 906. Itt látható az egyetlen épen maradt kínai császári palota. A palotát a császári város fogja körül. közepén állt a császári palota. Japánban Csang-an mintájára megépül Heijo és később Heian-kyo a két főváros. 530 körül elkészült Yung-Ning-Ssu szentély esetében. Ez tömör alapzatra vagy falra épült őrtorony volt.sz.sz. majd a 6. A japán kolostorok a kínai kolostorok (pl. 552. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Mielőtt megismerkednénk azokkal a Feng-shui módszerekkel. amelyeket alkalmazni fogunk. Tájolásuk és szerkezetük hasonló Csang-anhoz. 3. században íródott.: Yung-Ning-Ssu) mintájára épültek. A Ba-gua módszerről később lesz szó. más források 5 ezer évvel ezelőttre teszik. Eredetileg Buddha hamvai fölé nyolc sztúpát emeltek. században a buddhizmus Ashoka uralkodása alatt államvallássá vált Indiában.e. Az első ismert Feng-shui tankönyv a 9. mivel csak a 6. körül a buddhizmus átkerült Kínába. A jellemzője volt a toronyszerű építkezés. A sztúpa a kozmosz jelképe és pontos matematikai szabályok szerint épül.-ben a buddhizmus kínai és koreai közvetítéssel átkerült Japánba. Az i. a lakóházak. Az ősi Kína építészetéről nem sokat tudunk. hogy Kína történelmében a Feng-shui alkalmazása hogyan követhető nyomon. 190. A Feng-shui eredete az idők homályába vész. az új fővárost. 1400. Az újjáépített város a hagyományos elrendezésű kínai udvarház hatalmasra nagyított mása. Feng-shuin alapuló szabályok szerint történt. paloták és kolostorok építése továbbra is az ősi. vagyis a tartalmi elemeket. század végére egész Kínát meghódította. a „Tiltott Város”. ez tekinthető a pagoda ősének. és 1420. századból maradtak fenn az első építészeti emlékek. egyes források a keletkezését 3.e. Között felépítik Pekinget. 583. hiszen a nyolc trigramból kialakított Ba-gua formát felhasználja a Feng-shui a környezet kiegyensúlyozatlanságainak felderítésére és a harmónia megteremtésére. hogy a kínai ősi építészet faépítészet volt.-ban. I. Kína Indiából csak a buddhizmus eszméjét vette át. mint ahogyan ez látható az i. de a formai elemeket és a szentélyt a saját építészeti hagyományainak megfelelően alakította ki. A „lou” önálló fatorony. A templomok. 17 .

az uraság asszonyai és gyermekei. és a nemesek. kb. de a Feng-shuira jellemző észak-déli tájolás itt még nem jelent meg. Itt a palota tovább tagolódik. 2. 18 . Jellemzője. a lakórész és a fogadócsarnok előtt egy fatorony emelkedik. A palotáknál egyértelműen kimutatható az axiális elrendezés. hogy ekkor már egyértelműen kimutatható az észak-déli tájolás. A középső főudvarban volt a dél felé nyíló fogadóterem. de még mindig őrzik az ősi alapvető elrendezés nyomait. Alapvető változás a korábbiakhoz képest. A települést olykor körülvette egy külső fal is. ott tartották a vásárokat A déli kapu mellett kétoldalt a tanácsadók.Az ősi lakóépületek elrendezési vázlatai Az 5. amelyet fallal kerítettek körbe.-7. valamint papok. Kép .” A 6. az egész épületcsoportot fal és árok védte. Leghátul volt a lakóház.e.5. Az i. században az építkezési formák már sokkal kiforrottabbak. hogy az elrendezése szimmetrikus. képen látható az urasági palota és környékének vázlatos rajza. A kastélyok egységes. Az egymásba nyíló udvarokon magas kapuk vezettek át. vagyis a hivatalos és a családi élet térben is elkülönül egymástól. írnokok. kézművesek lakásai voltak. képen látható az ősi. a falon egy kapu nyílik. Maspero (Maspero. A falon kívül az északi oldalon nagy térség volt. rituális elvek szerint épültek.1978) érzékletesen ábrázolja ezeket a palotákat: „Az urasági kastélyokban lakott az uraság. Itt a lakótorony és a vendégek és a vendégek fogadására szolgáló terület itt már külön épületben helyezkedik el. 4000 éve kialakult lakóház típus vázlata. az épületek hátulja pedig északra. katonák. előtte három udvar sorban. papok. A későbbiekben a paloták elrendezése is erre a formára épült. a kapu rendszerint délre nézett. Központja a többszintes lakótorony. A magtárakat és raktárakat ebben a falban helyezték el. írnokok. A városok is erre a mintára épültek.

Az urasági palota 7.Az urasági palota és környéke 19 . Kép . kép .6.

20 . átvéve a jellegzetes axiális elrendezést és az egyes épületrészek funkcionális elhelyezését. A tökéletes állapot időtlen. hogy a Shittenno-ji a Yung-Ning-Ssu templom mintájára épült. ami a célhoz vezet. ahol az idő jelen van a kvázi-szimmetrikus elrendezése a dolgoknak jobban illeszkedik. Ez jellegzetes japán gondolat. hogy a világ fejlődik. Kínában nem fordul elő. vagy kertre nem jellemző a szimmetria. Látható. és ez átalakulásokkal és a szimmetria megtörésével jár. amit a japán buddhisták ilyen jól észrevettek és képesek voltak kifejezni is. Egy olyan világba. Nagyon nehéz megfogalmazni azt a természeti törvényt. Kép . A Horju-ji ezzel szemben jellegzetes japán újítást tartalmaz.8. A tökéletességre való törekvést a szimmetria megtörésével jelenítik meg.Buddhista templomok elrendezési vázlatai A 8. lépen láthatóak a kínai és a japán buddhista kolostorok elrendezési vázlatai. Ez az oka annak. A szimmetria a cél. A változás jelenlétének jele az idő. hogy semmilyen japán épületre. a kvázi-szimmetria pedig az út. mint a szimmetrikus. ez a természeti törvény pedig az.

A FENG-SHUI MÓDSZEREI A Feng-shuinak többféle módszere is kialakult. 1. A Ba-gua a lopan leegyszerűsített formája. a nyolc kuához. A régi korokban a Feng-shui szakértő a lopan segítségével mérte fel a területet és épületeket és a lopan alapján adott tanácsokat az épületek és a berendezési tárgyak elhelyezésére.(1991. A lopan koncentrikus körein az öt elemhez. a külső körein be vannak jelölve a kedvező és a balszerencsés helyek is. A BA-GUA MÓDSZER A Ba-gua egy nyolcszögű alakzat. amely a I Ching nyolc trigramján alapul. kiegyensúlyozására kifejlesztettek. Most azokat szeretném ezek közül bemutatni. hogy ezek egymással való kapcsolata is értelmezhető legyen.)) 21 . befolyásolására. szerkezetük készítőjüktől függ. Minden Feng-shui mesternek saját lopanja volt.Lopan (Nietschke. Az ábrán bemutatott leegyszerűsített lopan egy japán geomancia könyvből való. amit ő maga szerkesztett meg a világról szerzett ismeretei alapján. A lopan a geomanta iránytű. amely általában a trigramok Korai Menny elrendezésén alapul. amelyeket a chi áramlások felderítésére. amelyeket bárki eredményesen tud használni. a 12 állatövi jegyhez kapcsolódó tulajdonságok vannak feltüntetve úgy. Vannak egyszerűbb és bonyolultabb lopanok. A lopan az univerzum kicsinyített mása. Ábra . A lopan szerkesztett ábra.

1993.)) szerint egy ember alakú őslétező torlaszolta el az eget és a földet. Az alkímiából ismert „quadratura circuli” [Jung. az anyagi világbeli harmóniára. hogy ez a kettő egy. 22 . csak a felfogóképességek egyensúlya esetén láthat az ember objektív világot. Az embert az jellemzi. A BA-GUA ÉRTELMEZÉSE A vallásos és szent építmények alaprajza szinte minden kultúrában mandala formájú.vagyis az anyagi . szépségre való törekvésünk a szellemi világban egy jobbá válási törekvéssé válik. vagyis. egyúttal a kettő egységének megértésére is. A négyzet és a kör olyan rendkívüli ősképek. aki benne él. A jungi értelmezés hasonló a buddhista megközelítéshez. Az általunk használt ba-gua mind a nyolc oldalához irányok. A ba-gua a kettő közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A KÖR SZIMBOLIKÁJA A körszimbólumok már ősidők óta jelen vannak és a teljesség szimbólumaként jelennek meg. A kör a buddhista szimbolikában a megvilágosodást és az ember által elért tökéletességet szimbolizálja. A szellemi világot eszerint az értelmezés szerint a kör jelenti. Körszimbólumok jelennek meg az ősi napkultuszban. A ba-gua ábrán a trigramok a Késői Égi sorrend szerint rendeződnek el.A ba-gua alapja a körben lévő négyzet. A feng-shui szerint a harmónia megteremtése az anyagi és a szellemi világra egyaránt vonatkozik. A ba-gua ábrát úgy használjuk. vallási jelképekben. a nyolcszög. gondolkodás. az anyagi világot pedig a négyzet. (Jung. A jungi értelmezés szerint az objektív világot a négy felfogóképességen keresztül érzékeljük: érzés. hogy tartsák leszorítva.]. vagyis annak a megértését jelenti. amelyek többféleképpen értelmezhetők. Így keletkezett a Vastu Purusha mandala. A keresztény kultúrában is megjelenik a kör. A ba-gua. melynek jelképes geometriai megfelelője a négyzet. intuíció. Ezek a négyzet oldalainak felelnek meg. hogy a ba-gua oldalainak jelentése az anyagi és a szellemi világban is értelmezhető. ellentétben a lopannal. A körben elhelyezett négyzet is többféle jelentést hordoz. A NÉGYZET SZIMBOLIKÁJA Egy indiai teremtésmítosz (Puskás.(1993). szintén az anyag és a szellem kapcsolatára utal.világ formája tehát a Vastu Purusha mandala. hogy a kérdéses terület alaprajzára illesztjük úgy. egyúttal az öt elemmel is kapcsolatban van. színek. a kör négyszögesítése. mint absztrakt mandala. A pszichikus tartalmak projekciója az építészetben nem tudatos. Erre a kapcsolatra utal az is. aki megpróbálja megérteni a világot. (1984. érzékelés.) Egy mandala alaprajzú építmény a teljesség szimbólumává válik és így sajátos hatást gyakorol arra. Brahma észrevette és arccal a földre szorította és az isteneknek megparancsolta. akkor válik a négyzet a sokszögeken való átmenetek során körré. vagy Jézus körülötte a négy evangélistával és a 12 apostollal. testrészek rendelhetők. A buddhista „om mani phadme om” (drágakő a lótuszban) mantra képileg szintén egy körben elhelyezkedő négyzettel írható le és szintén a világ megértésére utal és az ezáltal létrejövő fejlődésre. városok alaprajzában. Amikor ezek egyensúlyba kerülnek. hogy a bejárat felőli oldal a „Karrier” oldal legyen. Az érzékelhető . például mint a katedrálisok rózsaablaka. Itt a négyzet az Embert jelenti. amely átmenetet képez a négyzet és a kör között a világ megértésének egy lépcsőjét jelképezi. hogy valamelyik felfogóképessége túlsúlyban van és valamelyik nagyon alacsony szintű.

2. Ábra - A Ba-gua A KUÁK JELENTÉSE (COLLINS, (1997.))

A 2. ábrán látható Ba-gua ábra használatához tudnunk kell az egyes kuákhoz tartozó jelentést is. Egy ház vagy lakás elemzését mindig a Család oldalon kezdjük, ezután az óramutató járásával egyezően haladunk tovább az oldalakon.
1. CSEN - Család-Egészség - VIHAROS ERŐ

A „Viharos erő” itt az élet viharaira utal, amiket akkor tudunk átvészelni, ha szilárd fizikai és érzelmi háttérrel rendelkezünk. A fizikai hátteret az egészség biztosítja, a szilárd érzelmi hátteret, pedig a biztos családi háttér. Ezek azok a dolgok, amikre törekednünk kell. Ezt az oldalt akkor kell erősíteni, ha valamilyen egészségi, vagy családi problémánk van.
2. SZUN - Gazdagság - ÖRÖK SZÉL

Ahogyan az „örök szél” fúj, nekünk is olyan egyenletesen és fokozatosan kell előrejutnunk és gyarapodnunk. A feng-shui a lassú, fokozatos előrejutást tartja követendőnek, szemben a hirtelen, ugrásszerű vagyonszerzéssel, ami a bukás lehetőségét is magában hordja. Ezt az oldalt akkor erősítsük, ha anyagi gyarapodást, esetleg fizetésemelést szeretnénk elérni, vagy váratlanul nagyobb összegre van szükségünk. A másik jelentése ennek az oldalnak a belső gazdagság, a béke és az elégedettség. A szellemi síkon a „Gazdagság” oldal erősítésével erre tehetünk szert.
3. LI - Hírnév - TERJEDŐ TŰZ

Bármilyen hírünket kelti a környezetünk, az futótűzként terjed el rólunk és velünk is marad. Ezért törődnünk kell azzal, hogy mit mondanak rólunk mások. Ha nem szorulunk másokra és az emberek mindig számíthatnak ránk, akkor jó hírünket keltik, ezért így kell viselkednünk. Ha nem törődünk vele, hogy mit mondanak rólunk, előbb-utóbb magányossá válunk és nem számíthatunk segítségre.

23

4. KUAN - Házasság - BEFOGADÓ FÖLD

A kuan, mint Yin elem a befogadással és a támogatással van kapcsolatban, amelyek egy házasság jellemzői is. Ha mindkét fél bízik a másikban, támogatja és segíti megvalósulni társa vágyait, akkor szerető boldogság fűzi őket egybe és áldás lesz rajtuk. A másik jellemző, ami ehhez az oldalhoz kapcsolódik az önismeret. Ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatot tudjunk kialakítani házastársunkkal a megértés is szükséges, ami összefüggésben van az önismerettel. Jung ezt így fogalmazza meg: „Akinek torzult képe van embertársairól, az önmagát sem ismerheti meg, és senkit sem érthetünk meg igazán, ha önmagunkkal való kapcsolatunkat a rendetlenség uralja. Az egyik meghatározza a másikat, ezért a két út csak együttesen járható.” (Jung, (1994.)) Abban az esetben érdemes erősíteni ezt az oldalt, ha egy harmonikus kapcsolatot szeretnénk, vagy az önismeret valamilyen szempontból fontossá válik számunkra.
5. TUI - Gyerek- Alkotókészség- ÖRÖMTELI TÓ

A tui egyik jellemzője a gyerekkel kapcsolatos. Minden szülő tudja, hogy egy gyerek segítése a világ megismerésében és bátorítása az önkifejezésre és a kreatív, alkotó tevékenységre milyen örömet jelent. A tui oldal segítségével tudjuk segíteni gyermekünket a tanulásban és a fejlődésben. A tui másik jelentése az, hogy ez a bátorítás és segítség egyrészt saját magunk alkotó- és kifejezőkészségének fejlesztésére is vonatkozik, másrészt ahogy gyermekünket, úgy másokat is tudunk segíteni abban, hogy megvalósítsák magukat, és ez nekünk is örömöt fog okozni.
6. CSIEN - Segítőkész emberek - AZ ÉG

A csien egyrészt utal a konkrét segítőtársakra, munkatársakra és barátokra, akik segítségére számíthatunk, másrészt utal az ég által küldött segítőkre. Egy spirituális úton lévő ember észreveheti, hogy az élet olyan embereket sodor az útjába, akik bármilyen cselekedetükkel vagy gondolatukkal segítik őt az előrejutásban, irányítják a sorsát. Erről szól a Kabala tanítása is, amikor a „maggídokról” beszél. Halevi leírja (Halevi, (1994.)), hogy sokszor nem ismerjük fel a „maggídunkat”, nem tudjuk, hogy kitől kapjuk meg a tanítást, segítséget. Akkor erősítjük ezt az oldalt, ha például új munkahelyre kerülünk, vagy valamilyen baráti vagy esetleg spirituális segítségre van szükségünk. 7. KAN - Karrier - MÉLY VÍZ A karrier helyett itt a hivatás megfelelőbb lenne. Sokunknak problémát okoz, hogy megtaláljuk azt a munkát, amit szeretünk, mert igazán ennek a munkának az elvégzése jelent számunkra örömöt és ezt tudjuk teljes odaadással végezni. „Csak mit szeretünk, azt végezzük jól el rossz helyre téve mit sem ér az ember jó fazekas is kontár kerti munkán.” /Spitteler/ Az elérendő cél tehát az, hogy az eredmények és a siker olyan munka gyümölcseként jöjjön létre, amit szeretünk. Akkor érdemes ezt az oldalt erősíteni, ha szilárdítani szeretnénk pozíciónkat a munkahelyünkön, esetleg előre szeretnénk lépni, vagy éppen állást változtatni. Spirituális értelemben a karrier oldalhoz az „életfeladat” kapcsolódik. Van olyan életszakasz, amikor fontossá válik számunkra, hogy megtegyük azt, amit meg kell tennünk, akkor végül a belső békét is megtaláljuk.
24

8. KEN - Tudás - Bölcsesség - HEGY A ken egyik jelentése a konkrét ismeretek megszerzésére vonatkozik, a tanulással kapcsolatos. Például, ha valaki iskolába jár, vagy bármilyen tanulmányokat folytat érdemes ezt az oldalt erősíteni. A ken másik jelentése mélyebb értelmű. Eszerint az igazi tudás megszerzése a megértésre alapul, ami a bölcsesség alapja is egyben. Ez nem csupán ismeretek halmozását jelenti, hanem ezeknek a feldolgozását és elsajátítását is, ami egy meditatív folyamat eredménye. A hegy, mint az idő jelképe arra utal, hogy időre van szükségünk, hogy ezt a tudást megszerezzük.

A KILENC GYÓGYMÓD Vannak alapvető eszközök, amelyekkel növelhetjük, vagy csökkenthetjük a chit. Sarah Rossbach (Rossbach,(1988.)) ismerteti ezeket az általam is alkalmazott módszereket részletesebben. A Kilenc Gyógymóddal a következő hatások érhetők el: • kiegyensúlyozatlanságok feloldása • chi áramlás fokozása, vagy mérséklése • a nyolc ba-gua terület erősítése A kilenc alapmódszer a következő: 1. Világító, vagy fénytörő objektumok: tükrök, kristálygömbök, fények 2. Hangok: harangjátékok, csengők 3. Élő elemek: növények (valódiak vagy mesterségesek) 4. Mozgó objektumok: mobilok, szélmalmok, búgócsigák, szökőkutak 5. Nehéz elemek: kövek vagy szobrok 6. Elektromos elemek: légkondicionálók, sztereo berendezések, televízió, számítógép 7. Bambusz furulyák 8. Színek 9. Egyéb
VILÁGÍTÓ OBJEKTUMOK

Tükrök A Feng-shui egyik leghatékonyabb módszere a tükör, amely egy sereg külső és belső problémát orvosolhat. A házon kívül eltéríti a fenyegető chit, származzon az egy a házra irányuló úttól vagy egy hatalmas, magas szomszédos épülettől, vagy egy temetkezési vállalattól. A tükör támogatólag lép fel a fenyegető chi ellen, és visszaveri azt, egyben védelmet is biztosít. Ez bármilyen méretű tükör esetében igaz. A kortárs építészetben alkalmazott üveg- és tükörfalak szintén segítenek eltéríteni a környezet negatív hatásait. Ha azt kívánjuk, hogy az összes erőszakos erők eltűnjenek, használhatunk egy konvex tükröt is, ami fordított képet ad. Ha egy út pontosan a bejáratra irányul függesszük a tükröt az ajtó fölé egy ilyen domború tükröt, amely képes szétoszlatni az út sodró chijének ártó hatásait. Egy házban vagy irodában a tükrök többféle célt is szolgálhatnak. Bizonyos esetekben a nagyobb tükör alkalmazása hatékonyabb, például, ha egy hiányzó oldalt szeretnénk kiegyen25

hogy a napfény érje. ha megfelelően akasztják fel növelheti a profitot.súlyozni.mind belső. hogy összegyűjtsék a pozitív chit és a pénzt otthonra. A kristálygömböt úgy kell elhelyezni. aki háttal van az ajtónak. Megfelelően felfüggesztve „beviszi” a víz. de általában nem mondható el.a napot és magát az energia árasztóját jelképezve . akkor fejfájást okoz és csökkenti a lakók chijét. mert ezek használata az általuk kibocsátott nagyfrekvenciás sugárzás miatt káros lehet az egészségre. A templomban Buddha jele mellé függesztve különleges erőkre tesz szert. Az üzletben. A tükör megmutatja a betolakodó képét mindenkinek.és szétszórják a szoba minden részében. figyelmeztetve a házba vagy az üzletbe belépő idegenekre. A bejárat mellé függesztve riasztóként szolgálnak. A tükrök nem vághatják le az ember fejét: ha a tükör túl rövid. Egy domb legalacsonyabb pontjára helyezve meg tudja óvni a chit és a pénzt attól. Kristálygömbök A kristálygömbök rendbe tudják hozni egy lakás vagy iroda chijét. mind külső chit . A fények úgy tekinthetők. A harangjátékok és csengettyűk arra is használhatók. Ha túl magas. riasztó chit . emiatt használatuk nagyon gyakori. Egy „L” alakú házon kívül elhelyezve egy lámpa vagy reflektor fénye lefedi a hiányzó sarkot. A kristálygömböket speciális rituális tárgyakként is használják. mint fontos Feng-shui erősségek bármely környezetben. Ha egy hívő személy megáldja szellemi energiákkal. hogy képesek jóvá alakítani az ártó chit. hogy egy lejtős helyen „elguruljon”. Lakások esetében érdemes néhány világítással kapcsolatos ergonómiai előírást betartanunk. így a pozitív erő és energia forrásává válnak.gazdagítják a belső chit. Belül a lámpák . mert a napfény megtisztítja a gömböt az esetleges ártó hatásoktól. A kristálygömböknek egyedülálló tulajdonsága az. 26 . vagy kert kellemes látványát a belső terekbe. így beviszi a jó külső chit és a fényt a lakásba. amiket magába szedett. mivel megoldják a tervezésből adódó kiegyensúlyozatlanságokat és erősítik a Ba-gua pozíciókat. A szűk területeken a tükör elősegíti a chi áramlását és létrehozhatja a tágasság és világosság illúzióját. Fények A fények alkalmazása hatékony módszer. és egy mantra vagy imádság hatására ezt kisugározza és feltölti vele a szobát. Mint az energia és a fény visszaverői átalakítják az erős. HANGOK Harangjátékok A harangjátékok általában a chi áramlás mérséklői. mérsékelve és átterelve például egy út vagy hegy chijét egy jótékonyabb és kiegyensúlyozottabb irányba. vagy az üzletbe. Szétszórják az ártó külső és belső chit. hogy minél nagyobb tükröt célszerű alkalmaznunk. például igyekezzünk elkerülni a kompakt fénycsövek használatát különösen asztali lámpákban. kényelmetlen érzést kelt a lakókban. a kristálygömb átalakítja a fényt erővé és energiává.

a lakók így a növény esetleges tönkremenetele esetén nem kerülnek szembe az elmúlás és a halál szimbólumaival. értsd: „a víz elfújása”. ezek az adott oldalon a Fa elemet fogják képviselni. Az akváriumok különösen kedvezőek. mint a különféle kalászok nem jelentenek gondot. egynyári vagy évelő . (A kínaiak a feng-shui (szél-víz) kifejezést a „szerencsejáték” értelemben is használják.tovább gazdagítja az otthont és az irodát. A levegőztető berendezéssel ellátott akváriumok tekinthetők a leghatékonyabbnak. különösen igaz ez a vízelvonással szárított. A szárazvirág olyan halott dolog. a növények orvosolják a tervezésből adódó kiegyensúlyozatlanságokat. mert az vonzza magához a balszerencsét. a kínaiak akváriumokat és haltartályokat használnak. A mesterséges növények és selyemvirágok bizonyos körülmények között .a rizstermelés alapja . de mivel nem élnek. A halak között mindenképpen legyen fekete. hogy összegyűjtsék a baleseteket és az általános szerencsétlenségeket. A virágok között kivételt képez az azálea. (Az emberben pozitív hangulati változást okoz. Akváriumok és haltartályok Ezek. de valójában nem termel chit. amilyen a közkedvelt szárított rózsa. A hal .) Jó tulajdonságuk a pszichológiai hatáson kívül még az. hogy a mesterséges virágok nem igényelnek kezelést. nem szerepelnek chi forrásként. A víz pedig . amikor elpusztulnak azonnal pótolni kell őket. a halak a Tüzet a víz pedig a Víz elemet. a növények a Fát. vagy a használaton kívüli tárolóterületek. Több módon működnek. az életet.a tenger gyümölcse . és már kész is az akvárium. a természet. Az irodákban a halakat azért alkalmazzák. Akinek nincs akváriuma. mint a problémás szögletek és sarkok. A bejárat valamelyik oldalán elhelyezve odavonzzák és létre is hozzák a jó chit.a pénz szimbóluma. mivel egyesítik magukban az öt elemet. Ebben az esetben is cseréljük gyakran a vizet és ügyeljünk a tartály tisztaságára. Az akvárium különösen kedvező a Gazdagság oldalon. különösen kisgyermek esetén. vagy olyan szárított növények. ott tudnak a lakók is. akárcsak a növények. Amellett. különösen az életadó óceán mikrokozmoszai. ezek is serkentik a chi áramlást. 27 .) Amikor a víz látványa hiányzik. ahol egy virág vagy növény boldogulni tud.nemcsak a természetet. vagyis csak pszichológiai hatásuk van. hanem keresztülvezetik az éltető. bonsai. emiatt mindenképpen kerülni kell. A szárazvirágokat el kell kerülnünk. amik belógnak a szobába. A termések. Az ilyen virágok chit vonnak el arról a Ba-gua oldalról. esetleg növényt és üveg halakat kell helyezni. így hátráltatja a betegségből történő gyógyulást. A növények a jó Feng-shuit jelzik. magtalan növényekre. Az elpusztult fekete halat azonnal pótolni kell. ezért mennyiben van akváriumunk célszerű itt elhelyezni. Egy négyzet alakú (Föld elem) üvegtartályba köveket. amely élni akar. Az azálea a halállal kapcsolatos. tápláló chit is a szobán. hanem ki kell ültetni a kertbe.valódi. amelyeknek magjaik is vannak. ahol elhelyeztük őket. a növekedést szimbolizálják. A homok a Föld elemet képviseli.ÉLŐ ELEMEK Növények és virágok A növények . hogy felélénkítik a belső chit. mert a leveleik nem hervadnak el és a szirmaik sem hullanak le. mert akárcsak a szökőkutak. amely megfelelően elhelyezve szintén jó hatású. és nem is hervadnak el. ugyanis rossz hatással van a ház lakóira. és elfogadhatónak tekinthetők. így ezeket el kell kerülni. csak a chi forrás „képzetét” keltik. és úgy gondolja nincs ideje halakat gondozni az készíthet magának mű-akváriumot. hogy felélesszék a tápláló és pénzt hozó chit. mert oda vonzza a pénzt.túl sötét terület helyettesítik a szobanövényeket. selyem vagy műanyag. Li mester tanítása szerint az azáleát nem szabad a lakásban tartani. a kövek a Fémet.

A yin tulajdonságú hálószobában nem szabad elhelyezni televíziót. (A fúvókával lefelé kell őket felfüggeszteni. kerülendő. hogy ezáltal egy részleges Ba-guát alkossanak. szelvényezett belsejével képletesen részről részre emeli a ház chijét. a hosszú életet jelenti. biztonságot és stabilizációt hoz az otthonba. szélmalmok. sziklák. Általában a fekete inkább a fény elvesztését jelenti. Ha két furulyát piros szalaggal átkötve felakasztunk egy gerendára egymás felé döntve őket úgy. A szökőkutak aktív és pozitív chit hoznak létre. fel tudják szívni a chit a szelvényeken. Ezeknek inkább szimbolikus és vallási jelentése van.Mozgó elemek A szél vagy elektromosság hajtotta mozgó tárgyak. Lakások esetén érdemes minél kevesebb ilyen berendezést . valamint szétoszlatják például egy út vagy hosszú folyosó erőszakos. a nap színe. A kínaiak bizonyos színeket sokkal kedvezőbbnek tekintenek.televízió. számítógép stb. és úgy helyezzük el ezeket.0-1. Történelmileg a bambusz furulyát a béke és a jó hírek hírüladására használták. és ezért jobbára kerülik. és lehetővé téve. ha megfelelően helyezik el őket segíthetnek stabilizálni egy nyugtalanító vagy bizonytalan élethelyzetet. Nehéz tárgyak A nehéz tárgyak. szobrok. Külső és belső szökőkutak és csobogók A szökőkutak és csobogók szintén a chi-aktíváló és pénzteremtő víz mikrokozmoszai. hogy a chi áthatoljon a gerendán. a víz ereje például szétszórhatja egy nyílegyenes út „gyilkos chijét”. A vörös a kínaiaknak a házasság és más ünnepek színe. éttermekben. legyen az egy munkahely vagy egy házastárs megtartása.mégis megkérdőjelezhető..5 m-es területen belül ne helyezkedjen el. hogy kifejezzék gyászukat. és ezért asszociációként a jelenléte békét. A fehér. kedvező szín. vagy ház egyes területein. üzletbe vagy irodába. mivel yang tulajdonságaiknál fogva ezek kellemetlenül élénkítő hatásúak. FURULYÁK A bambuszfurulyákat Sarah Rossbach kimondottan kínai sajátosságként említi.használnunk. Széleskörű használatuk egyéb tényezők miatt . Elhelyezésüknél inkább a nagyfrekvenciás sugárzási térre legyünk tekintettel. így mérsékelve a gerenda nyomasztó hatását. mozgókák. A kínai temetéseken a hozzátartozók egyszerű. mint a kövek. egyrészt élénkítik a chit ott. A zöld. Elektromosság Az elektromos készülékek élénkítik a környezetüket aktív yang tulajdonságaiknál fogva. a tavasz színe a 28 . ahol esetleg megrekedt és lelassult. mint a mobilok. Kardokat szimbolizálva otthonokban. forgók és szélkakasok hatása kettős. A sárga. A bambusz furulya az üreges. felgyorsult chijét. üzletekben felakasztva távol tartják a gonosz szellemeket és a lehetséges rablókat.káros nagyfrekvenciás sugárzások . vagy más elektromos berendezést. Ezek jótékony hatásúak is. fehérítetlen muszlin köntösöket viselnek. SZÍNEK Az életünk bizonyos aspektusainak kihangsúlyozására alkalmazhatunk színeket a szoba. hogy lehetőleg ágy vagy ülőbútor a képernyő mögötti 1. a kínai gyász színe.) A furulyák védelmet is biztosítanak.

fehér szín. és a kép attól fogva ezt a gondolatot fogja sugározni. a munkánkkal kapcsolatos tárgyak. szövetek. kék vagy zöld szín.Az egyes oldalakhoz társítható fogalmak és erősítő módszerek 29 . képek földszínű szőnyeg. piros szín páros dolgok.növekedést. hegyet ábrázoló festmények. amelyet fontosnak tartunk. szerencsepénzek. víz. ásványok. Függeszthetjük dekoratív módon elkészítve és bekeretezve a falra. A ba-gua oldalakat a hozzájuk tartozó színekkel erősíthetjük. GAZDAGSÁG fa bíbor csípő 3. GYEREK 6. vagy gondolatunk van. családi fényképek vízzel kapcsolatos dolgok. fényforrások. KARRIER tűz föld fém fém víz vörös rózsaszín fehér szürke fekete mélykék mélykék sárga szem belső szervek száj fej fül 8. vagy támogatásról. sárga. vagy egyszerűen elrejtve is elhelyezhetjük. csobogók. vagy összetekerve és masnival átkötve a polcra. amit nekik szeretnénk nyújtani. aki látja. Amennyiben sikerült elmélyülnünk és a rajz. vagy montázs jól sikerült az adott cél elérésében a megfelelő oldalra elhelyezve ez támogatni fog minket. BA-GUA OLDAL 1. fehér origami darvak fekete és mélykék színek. HÍRNÉV 4. A kék egy kétértelmű szín. diploma. kövek. amelyek számunkra az adott oldallal kapcsolatban jelentőséggel bírnak nagyon hatásosak lehetnek. négyzet alakú asztal. például egy dísztárgy alá. és közvetíti mindenkinek. Ez azért fontos. arany szín a céggel kapcsolatos dolgok. ahányszor csak ránézünk. pénzes zacskó. vagy arany szín 2. Táblázat . CSALÁD EGÉSZSÉG ELEM fa SZÍN zöld SZERVEK láb ERŐSÍTŐ ESZKÖZÖK fából készült dolgok. Ha szeretnénk szeretteinknek egy igazán kedves ajándékot adni készítsünk számukra egy montázst arról a jókívánságról. és egyéb végzettséget igazoló iratok. növényeket ábrázoló képek. TUDÁS 9. fémből készült tárgyak. és szobrok. fehér és szürke szín. akváriumok. kövek. montázsok Amennyiben valamilyen problémánk. és az adott oldalra elhelyezhetjük a felirathoz hasonló módon. fényforrások. agyag tárgyak. vízzel kapcsolatos dolgok. halat ábrázoló festmények. SEGÍTŐKÉSZ EMBEREK 7. égetett agyag burkolatok. A színek nagyon erős hatásúak. és erőt ad. vagy esetleg valami kívánságunk van valakivel vagy valamivel kapcsolatban készíthetünk erről egy rajzot vagy montázst. HÁZASSÁG 5. átlátszó kristály edények szakkönyvek. a frissességet és a nyugalmat jelzi. ami jobbára kedvező. emiatt alkalmazásukat nagyon át kell gondolni. Rajzok. növények. mert alkotás közben a gondolatunkat „beletesszük” a képbe. Alkalmazásuk változatos lehet. porcelánok. KÖZÉP fa föld kéz lép 1. ezüst szín fémből készült tárgyak. EGYÉB MÓDSZEREK Feliratok Olyan feliratok. bár néha talán a hűvössége miatt a halálra utal. ami az eget reprezentálja. tájképek fémből készült tárgyak.

(1997. Az öt elem módszert saját meghatározó elemünk figyelembevételével alkalmazzuk. színek (Collins. Az 1. vagy a „Házasság” sarokban egy különösen emlékezetes nyaralásról hozott emléktárgy. táblázatban azokat az erősítő eszközöket soroltam fel. de lehetőleg egy elem képviselője se hiányozzon. hogy a rossz is megtörténik. mert ez nem illik a Feng-shui szelleméhez. vagy esetleg valamelyik hiányzik.Az öt elemhez tartozó tárgyak. de csak ha a jóra. Táblázat . amely számunkra az adott Ba-gua oldallal kapcsolatban különös jelentéssel bír. 30 . A chi áramlását úgy vehetjük észre. hogy egyfajta frissességet érzünk. Például a „Gazdagság” sarokban egy ház képe. míg az öt elem egyensúlya létre nem jön és a chi elkezd áramolni a szobában. Ha egy kevéssé hangsúlyos elemet erősíteni szeretnénk akkor az őt tápláló elem erősítésével is célt érhetünk. Amennyiben valamelyik elem túlsúlyban van. és így megteremtjük az egyensúlyt. Kedvező. akkor tudjuk elfogadni. Az Öt Elem módszer alkalmazásánál figyelembe kell venni az Öt Elem építő és pusztító köreit. Ne törekedjünk a csökkentésre és a pusztításra tehát. amelyeket az egyes Ba-gua területek megerősítésére sikerrel alkalmazhatunk. hogy a bennünket körülvevő tárgyak melyik elemhez tartoznak. de ezt nem javaslom. a táblázatban fellelhető tárgyak segítségével pótoljuk a hiányzó elemet. és sokkal kellemesebben érezzük magunkat is ebben a szobában. hogy alaposan körülnézünk. bármit is teszünk magával hozza a rosszat is. A tárgyak elemek szerinti csoportosítását táblázatba foglalhatjuk.)) Az Öt Elem módszer alkalmazásának első lépése. AZ ÖT ELEM MÓDSZER A környezetünkben található tárgyak tulajdonságaiknál fogva valamelyik elemmel tartanak kapcsolatot. hogy minden cselekvés. Legegyszerűbb egy szobával kezdeni az öt elem módszer szerinti átalakításokat. a harmóniára a gyarapításra törekszünk. Egy túlsúlyban lévő elem hatásának csökkentését a rá pusztító hatással lévő elem erősítésével is elérhetjük. és megállapítjuk. Tudjuk. TŰZ lámpák gyertya kandalló napfény gyapjú szőrme bőr tárgyak csont tárgyak háziállat ember ábrázolás vörös FA fa bútor lambéria parketta növényi textil virágmintás anyag tájkép virágcsendélet függőleges csík kék zöld FÖLD cserép kerámia négyzet sárga földszínek lapos felület sivatagot ábrázoló kép FÉM fémtárgy ékszerek kő szikla márvány gránit fehér kristály féldrágakő kör. A változtatásokat addig végezzük.Szimbolikus tárgyak Minden olyan tárgy a megfelelő oldalon elhelyezve szintén hatásos. ha a saját elemünkhöz tartozó tárgyak és színek többségben vannak. ovális alak kő szobor VÍZ csobogó akvárium kristály üveg tükröződő felületek tükör aszimmetrikus alakzatok koromfekete mélykék 2.

akkor a 9-est tekintjük iránytűszámnak. Megjegyzés: 2000 után a maradék + 1 lesz az iránytűszám 31 . Az első módszer az irányoknak megfelelő számítási mód.Tűz .Északnyugat Észak . MÓDSZER Az irányoknak megfelelő elemek: Kelet . Férfiak: (100 .Föld .Fa .A lo-shu bűvös négyzet A számunkra kedvező és kedvezőtlen irányok meghatározására ki kell számítani.Víz A kiszámított iránytűszámoknak megfelelő elemet a lo-shu alapján lehet meghatározni. 3. Tapasztalataim szerint a születési év szerint meghatározott elem a legjellemzőbb ránk. Példa: 1962 a születési év 100-62 =38 38/9 =4 marad 2 A pa-ce iránytűszám a 2-es. amelyet Li mester is használ (Li Pak Tin).Fém . de egyes időszakokban az aszcendensre jellemző elem is meghatározóvá válhat. illetve a születési idő szerinti aszcendensnek is van egy jellemző eleme.a születési év két utolsó jegye) / 9 a maradék lesz az iránytűszám ha nincs maradék. hogy a pa-ce irányvonalak közül melyikhez tartozunk.Északkelet Nyugat . I.Délkelet Dél Délnyugat .A SZEMÉLYES ELEM MEGHATÁROZÁSA A személyes elem meghatározása többféleképpen is lehetséges. Ábra . A személyes elem meghatározható még születési év szerint.

26.2.-1921.2.8. 1911.-1901.31.24.12.2.20.2.2.16.5.18.2.-1953.2.4.2.-1911. 1910. 1963. 1960.-1957.-1965.6.19.19.1.15.22.22.-1915.-1976. 1955.1. 1918.2.-1970. 1901.Nők: (a születési év két utolsó számjegye . ábrán látható lo-shu ábrán és ebből megtudhatjuk a személyes elemünket és az irányunkat.2.2.-1907. 1966.18.1.1.1.2.27.4.1.2.31.13.2.1.13. 1974. 1965.1.29.2. 1956.10.11.-1951.-1916. 1929.11.2.2. 1970.30. II.12.25.18.2. 1977.-1952. 1958.23.5. 1953.-1964.15.2.9.1.1.-1910.-1974.2.1. 1951.2.2.-1961.29.-1956.17.30.4) /9 a maradék lesz az iránytűszám ha nincs maradék. 1923.-1905. 1968.2. 1905.13.6.-1975.2.2.28.2.-1922. 1927.2. Állatjegy Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló 32 .-1960.26. MÓDSZER A mellékelt táblázatban megkeressük a születési időpontunknak (év.-1969.2.-1954.-1968.1.17. 1924.27. 1950. 1972.-1966.1.31.1.27.2.2.5.2.-1918.25.28.2.-1919.1.24.5. 1914. 1919.14. 1969.1. 1920.1.1.1.10.1.2.2.1.4. 1975.-1962.1.2.13.-1913.1. 1921.31.-1912. 1917.-1903. 1961. 1916.23.-1917.-1904.2.20.7.2. 1971. 1907.-1902.2.27.29.2.1.23.1.2.-1929.2.2. 1928. nap) megfelelő elemet.2.2.2. 1912.17.-1920.1.2.7.-1977.2. 1952.2.-1978. 1925.1.2.1. A lo-shu ábra „víz” oldalán van az északi irány a kínai hagyományoknak megfelelően. 1973.2.3.1.3.24. Elem FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ Naptári időszak 1900.1.-1924.14.2.1.2.1.16.5-1925.2.1. 1954.2. 1962.18.2.22.7.2.2.2.2. 1967. 1915.-1923.28.-1973.11. akkor a 9-est tekintjük iránytűszámnak. Állatjegy Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Elem FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ Naptári időszak 1949.1.-1967.-1930.18.2.27.-1926. A táblázat tartalmazza az adott időszakhoz hozzárendelt állatövi jegyet is.3 lesz az iránytűszám Az iránytűszámot megkeressük a 3.17.15.2.10.13.2.1.-1914.21.1.22.14.1.2.23.-1950.1. 1926.12.29.2.2.19.2.10.18.1.3.14.2.6.24. 1959.2.26. 1909.15.25. 1964.28. 1906.1.2. hónap.-1955.-1958. 1913.2.7.8.2.1906.25.2.1. 1908.21.-1971.17.2.2.1.29. 1903.30.-1927. 1976.9.-1908.1.2. 1922.-1972.1.3.-1979. 1957. 1904.16.2.2.6 1978.1.2.2.2.2.-1963.2.1.14.-1928.2.1959.16.1.-1909. 1902. Példa: 1962 a születési év 62-4 =58 58/9 = 6 marad 4 A pa-ce iránytűszám a 4-es Megjegyzés: 2000 után a maradék .

15. 1943. 1936.5.13-1946.2. 1988. 1933.1.1.2. MÓDSZER Az alábbi táblázatból az aszcendenshez tartozó elem meghatározható.-1936.-1935.FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ 1930.1.1.26. 1991.5.-1999.2.17.A születési időpontnak megfelelő elem meghatározása III.2.14. 1949.7.-1983.2.24.2. Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris 3.12.2.11. 1998.2.1.2.-1943. 1994.6.28.4 1981.1. 1992.6.24.19. 1982.öt elem egyensúlyát és megteheti a szükséges változtatásokat.14.1.2.31. 1941.2.-1994.1.22.24.2.-1942.1.-1940.-1941.1. 1931.21.-1949.7.2. amellyel mindenki könnyedén felmérheti szobái .1.1.23.20.-1933.10. 1942.2.2.-1991.-1932.20.-1981.15.1. 1938.9.2.1.1. 1934.1.2.2.17.15.2.29.2. 1947.10.-1990.2.1.2.25. Táblázat .19.2.9.2.2.14.28.-1982.2.22. 1937. 1944.-1997.18.-1948. 1997.16.2.-1988.-1938.2.16.8. 1990.2.2.-1980.2.-1992.27.-1944.2.30.4.25-1945.9.2. 1995. 1940.1.1.-1996.2.28.-1984. Táblázat .16.2. 1980.27.1. 1945.1.27.2.1. 33 .-1998. Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly Tigris Macska Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Patkány Bivaly FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ FÖ FÉ FÉ V V FA FA T T FÖ 1979.2.5.2. 1987. 1993.23.2.Az aszcendenshez tartozó elem meghatározása AZ ÖT ELEM ÁBRA HASZNÁLATA Az öt elem módszer használatához készítettem egy segédeszközt.-1937.1.1.2. 1984.2.1.-1947.1.2.-1931.6.1.-1950.2.-1995. 1939.-1986.1.2.30.5.-1993.3. 1985. 1983.27.-1934.29.2. Óra 23-1 1-3 3-5 5-7 7-9 9-11 11-13 13-15 15-17 17-19 19-21 21-23 Jegy Patkány Bivaly Tigris Kecske Sárkány Kígyó Ló Kecske Majom Kakas Kutya Disznó Elem Víz Víz Fa Fa Fa Tűz Tűz Tűz Fém Fém Fém Víz 4.4.2.esetleg otthona. 1948.2.10.1.-1939. 1932.8.31.-1985. 1996. 1946.-1987.13.2.19.16. 1986.2.13.2.18.26.4.15.2.-1989.2.2.2.26.2.25. 1989. 1935.12.3.

Az öt elem ábra értelmezése Az ábrát a ba-gua ábrához hasonlóan kell használni.2. Ábra . 34 . Ábra .Az öt elem egyensúly vizsgálatához szükséges ábra A 2. ábra szerint kell értelmezni. ábrán megadott jeleket a 3. az ábra „víz” oldalát illesztjük a bejáratra és eszerint értelmezzük a szobában lévő tárgyak öt elem egyensúlyát. 3.

35 . ahol rendetlenség van démonok kezdenek el gyülekezni. mert itt mindig rend és tisztaság van és a dolgozók barátságosak. A Feng-shui alkalmazásának első lépése tehát a rendteremtés legyen. ugyanis a postavezető tapasztalatai alapján a kultúrált környezet hatással van az emberekre. A Feng-shui szerint azokon a helyeken. először kisebbek. vagy egy kamra jó példa erre. tartsanak rendet az asztalokon és viseljék a munkaruhát. kijelölt helyük nincsen. A szigetszentmiklósi posta megtekintésekor a postavezető elmondta. amikor az esztétikai szempontok előtérbe kerülnek. A rendetlen helyek chije rossz. amiket a Feng-shui „démonoknak” nevez. ahol található és ezen keresztül az emberre is. A Fengshui szerint nemcsak a belső pszichés állapotunk befolyásolja azt. A környezet hatással van az emberre. hogy a könyvek betűrendben vagy témák szerint. Az esztétikai rend a formai rend olyan változata. A postavezető elmondása szerint elég nehéz volt a dolgozókat rászoktatni arra. Egy gardrób szekrény. a tárgyaknak kijelölt helye van.(1996. de most hogy ezt megszokták már meg is szerették és ehhez az igényszinthez már ragaszkodnak. és a dolgozók is igényesebben és jókedvűbben végzik a munkájukat. hogy tisztán tartsák a postát. Ebből a könyvből választ kaphatunk arra. Az ügyfelek kevésbé ingerlékenyek és a konfliktus is kevesebb. Polcz Alaine szerint a rend és a rendetlenség a lelkiállapot kivetülése a tárgyi világra. hogy stabilizáló hatású lenne. de a környezetünk rendje is visszahat ránk. A tárgyak elhelyezésében megnyilvánuló rend-rendetlenség jelenséget két részre bonthatjuk: • formai rend • lényegi rend A formai rend jellemzője: mindig szembetűnő. Az esztétikai igényt is a forma határozza meg. ugyanakkor a külső rendben a belső rend is megmutatkozik. esetleg nagyság szerint (esztétikai rend) csoportosítva vannak. őket is kultúráltabbá teszi. aztán egyre nagyobbak. a lényegi rend nem törekszik esztétikumra. rendetlenségéről és ezek jelentéséről ír. Polcz Alaine „Rend és Rendetlenség” (Polcz. így a rendetlenség káros hatással van arra a területre is. egészségtelen. hogy mik azok a dolgok. A következő példa alapján megérthetjük. hogy fontosnak tartja. hogy törekedjünk a rendre. egyenesen egészségi problémákhoz fog vezetni. a gyakrabban használt művek kézközelben vannak. hogy az ügyfelek messzebbről is inkább idejönnek a környezet és a figyelmes kiszolgálás miatt. A lényegi rend esetében a formai rend nincs jelen. a tárgyak csoportosítására törekszik.A REND A Feng-shui nagy fontosságot tulajdonít a rendnek. hogy a bankfalon ne legyenek hirdetések és a posta belső terét se árasszák el. hogy hogyan alakítjuk ki környezetünket.)) című művében az ember rendjéről. Az esztétikai rend a nagyság szerinti csoportosítás esetleg az azonos színű csomagolás. A lényegi rend jellemzője: a tárgyak a használatnak megfelelően vannak elhelyezve. Tapasztalták a dolgozók. ezért fontos. Például egy rendetlen ruhásszekrény az „egészség” oldalon ahelyett. hogy a rendre érdemes és fontos is törekednünk. Egy könyvespolc esetében a formai rend azt jelenti. az ügyfelek pedig szívesebben jönnek erre a postára messzebbi területekről is.

Ahhoz. ami formai rendetlenségből és lényegi rendből áll. hogy az eltérő rendviszonyok feloldhatatlan konfliktushoz vezetnek. mert a tulajdonos meg is jegyezheti. A rend és a rendetlenség közötti átmeneti állapot a jó rendetlenség. aminek jellemzője a lényegi rendetlenség és a formai rend. A rendetlenség átmenetileg is kialakulhat időhiány vagy átmeneti stressz helyzetek eredményeként. Ez azt jelenti. a belső rendezetlenségeink. hogy harmonikussá tegyük az életünket mindenképpen szükség van a külső rendre. A rendetlenség kaotikussá is válhat. a másik szerint hivalkodás ilyen kevés könyvet betűrendbe rakni. aki ilyen kevés könyvet nem rak betűrendbe. és esetleges pszichés zavaraink kivetülései a tárgyi világba. A rend felborulása a rendetlenség. de egyébként súlyos elmebetegségek és depresszió kísérő tünete szokott lenni. ami által a Feng-shui szerint a belső rend is elérhető. A démonok tehát belül vannak. hogy nincs bezárva. hogy nincs bezárva. ha mi magunk is megváltozunk. Az emberek rendviszonyi különbözőek. A rendetlenség jellemzője a formai és a lényegi rendetlenség. és a rossz rend. Az ilyen konfliktusok feloldása csak a rendviszonyok megváltoztatásával lehetséges. A másik véglet. szintén pszichés zavarokra utal. hogy depresszió és elmebetegségek esetén szokott mutatkozni hosszú ideig tartó kaotikus állapot. problémáink. Az egyik szerint lusta és igénytelen az. hogy melyikmelyik. mert nem normális az. A rend jellemzője a lényegi és a formai rend megléte.A rendviszonyok felborulása általában valamilyen belső állapotváltozást jelez. Az egyik szemlélő szerint rendetlenség. ami még mindig előfordulhat időleges válsághelyzetek esetén. a túlzott rendesség. a másik szerint helyes. de a rendviszonyunkon csak akkor tudunk igazán változtatni. Erre példa egy könyves szekrény eltérő értékelése. Előfordulhat. aki az otthonában mindent zárva tart. 36 .

A Feng-shui tanításai szerint csak szabályos formákból lehet szilárd és biztos életet és szerencsét építeni. hogy a különböző hiányosságok kiegyensúlyozása nem fogja száz százalékosan pótolni a hiányt soha.: ebédlő asztal. két sőt akár három gua is megsérülhet. lehetőleg téglalap vagy négyzet alakú. (pld. mint a teljesség és a tökéletesség szimbóluma mindenképpen Istennel van szoros kapcsolatban. Egy kör. akkor ez problémákat okozhat. Ábrán látható háznak két guája is sérült. aki erősen spirituális beállítottságú. vagy ba-gua alaprajzú házban mindenki megváltozik. dohányzóasztal) kiválasztásakor alkalmazzuk. hogy az általunk legfontosabbnak tartott ba-gua oldalon semmilyen sérülés vagy kiegyensúlyozatlanság ne legyen. amelyet a 37 . ezért a tökéletes kör alaprajzú építmények „szent helyek”. „leeső rész” is problémákat okozhat. mivel itt a három gua sérülése mellett egy un. hogy házunk építésekor. ezért környezetünk vizsgálatakor az intuíciónkra is szükségünk van. amelyek mivel a kör nagy hatású őskép. illetve meg lehet előzni. hogy milyen kiegyensúlyozatlanságok és hiányosságok lehetségesek. a „Hírnév” és a „Gyerek” oldal. Ábrán látható eset még kedvezőtlenebb. akár akarja akár nem. A következőkben át fogjuk tekinteni. vagy ártó hatásokat észrevegyük. mert ezek a formák olyan erővel hatnak. Amennyiben egy ház vagy szoba alakja nem szabályos. Ebből következik. hogy a lakás vagy ház alakja minél szabályosabb legyen. vagy lakásunk kiválasztásakor legyünk tekintettel arra. hogy ezeket a kedvező. és milyen módszerekkel lehet ezek hatását ellensúlyozni. Az 1. mert ebben az esetben az ő tökéletességre való törekvését ez támogatni fogja. 1. A „leeső rész” a bejárat vonala mögötti rész. A hatás alapja valamilyen hasonlóság is lehet. A kör forma. Ábra A 2. ezenkívül a „Házasság” oldala teljesen hiányzik. ezért új lakás vagy ház vásárlásakor ügyeljünk arra. ezt a tulajdonságot nagy erővel közvetítik lakóik felé. L-ALAKÚ HÁZAK Egy L-alakú ház esetén egy. amely problémákat a Feng-shui módszereivel orvosolni lehet. de ezeket a formákat inkább bútorok. Szeretném azonban elmondani.EGY HÁZ ALAKJÁNAK HATÁSA A különböző természetes formák hatást gyakorolnak ránk. Kör alakú házat csak az válasszon. A kör illetve ba-gua forma szintén kedvező.

amelyeket a hiányzó sarkot határoló oldalakra függesztünk a meglévő részt átviszik a hiányzó területre. Ábra A 3. mert akkor fejti ki igazán a kedvező chi termelő hatását. A fa itt jó chit termel és egyúttal hatásosan kiegészíti a házat. A tükrök. mert úgy hatásosabb. Ábrán látható módon pótolhatjuk tükrökkel is. mert az idővel túl terebélyessé nő. akkor minél nagyobb felületen érdemes tükröt használnunk. A lámpa helyett ültethetünk ide egy fát is. vagyis egy ilyen helyzet házassági problémákhoz vezethet. hogy egy L-alakú ház esetén lehetőségünk van az oldalakat meghosszabbítani és a hiányzó sarok helyén valamilyen chi forrást elhelyezni. hogy gyakran használjuk. hogy amikor egy hiányosságot szeretnénk pótolni. fontos tudnunk. de egy lámpás is megfelelő. 2. ábrán látható. amely azonban méreténél fogva nem fogja elnyomni a házat.bejáratnál húzott képzeletbeli vonal szinte levág a ház többi részéről. Fontos. Az a helység vagy szoba igyekszik eltávolodni a ház egészétől. mert az szintén káros lenne. ezzel kiegészítik azt. 3. A fa kiválasztásánál legyünk tekintettel arra. Például ne válasszunk barackfát mert az nem hosszú életű és diófát se. hogy a házaspár valamelyike „eltávolodik” otthonától. A tükröket értelemszerűen alkalmazhatjuk. amit a tetőre vagy a falra irányítunk. 38 . hogy lehetőleg hosszú életű fajt válasszunk. Ha itt hálószoba van előfordulhat. A lámpa lehet egy kerti reflektor. A hiányzó részt a 4. Ábra A „Kilenc Gyógymód” módszerei közül választhatjuk egy lámpa vagy egy szökőkút elhelyezését.

A bejárattal szemközti nagyobb méretű tükörrel áthozzuk a bejáratot. hogy minden ártó hatást semlegesíteni tudjunk a tükrözési tengelyen. A kristálygömb azért szükséges. Ábra A 6. így biztosítva jelen esetben a házassági problémák megelőzését. 39 . Ábra Az 5. 5. Ábrán látható egy másik megoldás. Ábra 6. amikor a leeső részt hozzuk be a házba.4. így a leeső rész nem számít leeső résznek. Ábrán láthatunk egy megoldást a „leeső rész” kiegyensúlyozására.

egy lámpa vagy virág. mely ott jó chit termel. 8. 40 . Helyezzünk el a belógó sarok mindkét oldalán egy-egy mozgókát. pld. amelyek szétoszlatják az ártóvá váló. Ábra 9. A formai hatás miatt inkább egy virágot javaslok. A 7. és a belógó sarkoknál a chi áramlás felgyorsul és ártóvá válik. felgyorsult chi áramlást és egyúttal újra keringetik a szobában (8. hogy így a szobában nem tud a chi zavartalanul keringeni. Ábra). ábrán látható.L-ALAKÚ SZOBÁK Az L-alakú szobák esetén különösen gondot okoz a szobába belógó sarok. Ekkor az ártó hatás a szoba felé fog irányulni. Ez ellen a következőképpen védekezhetünk. így annak fenyegető hatása csökken. mivel a virág lombjai oldják és elfedik a sarok élét. Ábra A saroknál elhelyezhetünk még valamilyen chi forrást.

ALAKÚ HÁZAK Az U-alakú házak a kedvezőtlen formák másik jellemző típusai. U. ezt tükrök segítségével tehetjük meg. amely itt összegyűjti és jóvá alakítva szétszórja az ártó chit a lakásban. Leeső részből U-alak esetében kettő van. hogy Ualak esetén mindkét leeső részt vissza kell hoznunk. 11. Ábra A létrejövő ártó chi szétoszlatására és jóvá alakítására használhatunk kristálygömböt. Ebben az esetben is több bagua oldal is sérülhet. Ábra U-alakú ház kiegyensúlyozására építhetünk sövényt a hiányzó szakaszon. így ez ebből a szempontból különösen kedvezőtlen. így megteremthetjük a ház szabályos formáját. A 12. hogy a hiányzó oldal és a ház összetartozását valamilyen módon hangsúlyozzuk. 41 . Ábrán látható. Fontos. A kristálygömböt kombinálhatjuk növények elhelyezésével is. ezzel is jelezve az összetartozást.10.

Ábra BÁRD ALAK Az L-alak speciális esetének tekinthető a „bárd” alakú ház vagy szoba. A kedvezőtlenséget itt az okozza. hogy a nyeles szoba vagy ház alakja egy bárdhoz hasonlítható. tűzhelyet. Ábra 13. A bárd kritikus és veszélyes területe az éle. ezért a veszélyek elkerülése végett ágyat. 14. íróasztalt ne helyezzünk el a bárd élén.12. Ábra 42 .

így a csizma nem tud megmozdulni. vagyis a talpára állni. ezért ide ne helyezzünk ágyat. Ábra CSIZMA ALAK A „csizma” alak kedvezőtlenségének alapja szintén a hasonlatosság.kikötjük egy fához. íróasztalt. A veszélyt okozó terület itt a csizma talpa. hogy egy sövénnyel . 43 . úgyhogy már nem jelent veszélyt.szőlő vagy hajnalka . Ábra 16a. Ez azt jelenti. amelynek a Feng-shui nagy jelentőséget tulajdonít.15. Ábra A csizma alak ellensúlyozására használható egyik módszer az. és tűzhelyet. 16. hogy a csizma talpát kiegyensúlyozzuk.

mert egyúttal a hiányzó sarkot egészíti ki. ha a bejárat a szárnyépületben van. vagy azzal egyenlő. és ennek következtében jelentős ba-gua területek fognak sérülni. Ábra KEDVEZŐ ÉS KEDVEZŐTLEN L.ÉS U-ALAK Előfordulhat olyan eset. 17. Ha a szárnyépület szélessége a ház teljes szélességének felénél kisebb. akkor egy tükörrel áttükrözhetjük a szemközti oldalra. akkor a szárnyépület pozitív jellemzőnek minősül. Ábrán szereplő példában a sraffozottan jelölt szárnyépület erősíti a ház „Házasság” oldalát. 44 . hogy egy szárnyépület kedvezővé válik és erősítőleg hat az adott ba-gua oldalon. és erősíti az adott ba-gua oldalt. Ebben az esetben a tükör kettős célt szolgál. a méretétől függetlenül a szárnyépület is része lesz a ház ba-guájának.Másik megoldás. A 18. hogy ha nem akarjuk vagy nem tudjuk az íróasztalt elmozdítani a talptól. Ábra Abban az esetben azonban. 18.

U-alak esetében szintén kedvezőtlen. Ábra U-alak esetében a két kisebb toldalék épület együttes szélességének kell kisebbnek lennie. 45 . „ötödik fal” típus (21. Ha a szoba mérete megengedi tolóajtóval elválasztott gardrób alakítható ki. Dolgozószoba vagy konyha esetében alkalmazhatunk tükröt is.19. Ábra). mint a teljes szélesség fele. ha a szárnyépületen van a bejárat. 20. mivel nem szabad tükröt elhelyezni lehetséges ba-gua alakot is létrehozni a sarkok leválasztásával. ÖTÖDIK FAL A ferde falak első típusa az un. Hálószoba esetében. mivel megjósolhatatlan kellemetlenségeket okozhatnak és esetenként akár négy ba-gua oldal is sérült lehet. Ábra FERDE FALAK A ferde falak különösen kedvezőtlenek.

hogy egy lámpát helyezünk el ott. Ábrán látható. mert mozgásba képes hozni a pangó chit. ami jó chit termel a sarokban. A 23.21. Mindkét módszer kiegészíthető kristálygömbbel. valamint a növény által termelt jó chit is körbeáramoltatja a lakáson. hogy egy növényt is alkalmazhatunk chi forrásként. ami három gua helyzetét is bizonytalanná teszi. A ferde falú szobák problémája még. szűk sarokban megrekedhet és ártóvá alakul. hogy a chi áramlás az éles. 46 . A mozgóka ebben az esetben élénkítően hat. Egy ház esetében az L-alakú sérüléseknél leírt külső módszereket is alkalmazhatjuk. vagy mozgókával. A sérült gua területeket a ház egyes helységein belül meg kell erősíteni a „Kilenc Gyógymód” segítségével. Ebben az esetben egy lakás vagy szoba teljes fala ferde. Ábrán látható. Ábra TELJES FERDE FAL A második típus a teljes ferde fal. pangó chit. illetve minél nagyobb tükör elhelyezésével próbálhatjuk kiegyensúlyozni a ferdeséget. 22. Ábra A 22. így felélénkíti a megrekedt.

az ellipszis (2.). de nem a teljes méretük számit. Ábra A ferde falon nyitott ajtó különösen kedvezőtlen. a téglalap.23. A 4. emiatt a ba-gua nem illeszthető a szobára.) és a ba-gua (3. amely az alapépülettel egybeesik.az U-alak elemzéséhez hasonlóan . Ilyen esetben amennyiben a lakás bejárata jól definiált. képen látható esetben négy ba-gua oldal is erősített. Ábrán részletesebben is megtekinthetjük. képen látható ellipszis alakú toldalék lágyan vezeti a chit. az fogja meghatározni a szoba ba-guáját is. a kör. Ábra A négyzet (1. és emiatt erősíti azt a ba-gua oldalt. csak az a méret.mindkét szárnyépület szélességét figyelembe kell vennünk.) forma mint ősképek különösen erőteljes és jó hatást gyakorolnak lakóikra. mivel instabillá teszi a szoba chi áramlását. KEDVEZŐ HATÁSÚ FORMÁK A következő formák kedvezőnek tekinthetők egy ház esetében: 24. ahol található. így ez különösen szerencsés elrendezés. képen látható esetet a 25. A 6. Itt a toldalékok hatásának értékelésénél . 47 . és 5. A 6.

Ezek közül is a legrosszabb a „sebesült sárkány” néven ismert forma. Ábra KEDVEZŐTLEN FORMÁK Vannak olyan ház formák. amelyek szabályosságuk ellenére kifejezetten rosszak. kép). Ábra 48 . Ábra ÁTRIUMOS HÁZ 27.25. mivel több ba-gua terület sérülését okozzák. ahol négy terület hiányzik (2. 26.

Ennek ellensúlyozására telepíthetünk szökőkutat ide. A ba-gua Közép föld elemű. és túl sok „száj eszi” az átrium chijét. Manapság ez az házépítési forma nem túlságosan elterjedt. a Közép hiánya valójában nem hiány. ezenkívül valamilyen módon hangsúlyozhatjuk a közepet is. hogy túl sok ajtó nyílik az átriumra. így egy ilyen lakás esetén mindig csak az egy család által lakott területet kell figyelembe venni. Az egyetlen probléma. A belső udvaros bérházakban több család is lakik. ahol a ba-gua Közép is megsérült. Mezopotámiában és az ókori Rómában. mivel ebben az esetben az átrium inkább egy sajátos „helységnek” tekinthető. például egy négyzet alakú terecskét alakíthatunk ki agyagtéglákból. de az ókori világban mindennapos volt például Mohendzso-daróban.Az átriumos házak jellegzetessége a belső udvar. képén látható ház közepén található a belső udvar. képen szereplő átriumos ház egy különösen rossz adottságú U-alakú ház példája. Ebben az esetben az U-alaknál említett megoldásokat alkalmazhatjuk. hogy a hiányzó rész miatt a chi nem tud körkörösen áramlani. ami chit termel. mert a ház egészének hatását nem vesszük figyelembe. A 27. Feng-shui szempontból azok az átriumos házak érdekesek számunkra. A ház a belső kapcsolatok révén átjárható. így csak kevés ajtó nyílik az átriumra. Látható. vagyis sokféle hatás gyülekezik itt. A 3. A 2. ábra 1. amelyek családi háznak számítanak. emiatt kedvező. képen a lakás chi ellátottsága és a chi szabad áramlása szintén biztosított. emellett a víz a mozgással szét is oszlatja a létrejövő jó chit. ha a belső udvart inkább kertként alakítjuk ki. hanem helyenként pangóvá válik és megreked. 49 . így a chi kiegyensúlyozottan tud áramlani a kertben és a lakásban is.

hogy mivel nagy volt a belmagasság a kamrát a két szomszéd „megfelezte” olyan módon. emiatt az erősítés nem fog annyira érvényesülni. A lakás érdekes eleme volt a „padlás”.PÉLDÁK 1. semmi külső zavaró tényező nem volt. a szomszédos házak.00 m-től 4. A Feng-shui szerint.: felkapcsoláskor kiégett egy izzó. mint a lakás teljes szélességének fele. Ekkor az ábrán piros színnel rajzolt ba-guát kell mérvadónak tekinteni. 28. Ekkor a kiemelkedés a hírnév oldalt erősítő hatássá válik. de legalább a házasság oldal sérülésmentessé válik. amiatt. meg kell tudni. A házaspár. ennek oka.A lakás alaprajza Mivel a házasság oldalt fontosnak tartották. hogy kik voltak az előző lakók (lehetőleg az első lakóig visszamenően) és hogy miért is adják el. hogy vízszintesen kettéosztották. Ábra . A belmagassága emiatt 4.00 m-ig az általam vizsgált alsó lakáshoz. ezek a következők: a közvetlen környék. Ilyen esetben több külső tényezőt is mérlegelni kell. hogy így már a szárnyépület szélessége kisebb lesz. hogy a padlást falazzák el. a lakás előéletével kapcsolatban sem merült fel semmi lényeges akadály. akkor a növények állapotát tüzetesen szemrevételezni kell. nem áramlik ott többé keresztül a lakás chije. A fürdőszobából egy létra segítségével lehetett ezt a padlást megközelíteni. hogy az első látogatásunkkor történt-e valamilyen baljós esemény pld. Nagy jelentőségű ilyenkor az. aki szerette volna megvenni a segítségemet kérte. Ez a padlás tulajdonképpen úgy alakult ki. mivel a bejárat a chi szája és mivel a padlásra fel lehetett a fürdőszobán keresztül jutni. amely szerint a hírnév és a házasság oldal sérült. ESET Ezt a lakást egy régi nagypolgári ház egyik nagyobb lakásából átalakították át és leválasztották le. mert ekkor a lakás ba-gua állapota megváltozik. hogy megállapítsam Feng-shui szempontból megfelelő-e ez a lakás vagy nem. a fölső rész 2. tehát része a lakásnak. ezért azt javasoltam. ha van telek. Sajnos pont egy „vizes” helyiség kerül ide a tűz oldalra. Itt a környék megfelelő volt. mielőtt a lakást magát vizsgáljuk. Az alsó rész 2. mivel a chi áramlása oda is eljut. mert a padlás nem lesz tovább része a lakásnak. ha elfalazzák a padlást. 50 . A kék színnel rajzolt ba-gua arra az esetre érvényes.00 m magasságig a szomszéd lakáshoz tartozott.00 m körül van.

Ebből az anyagból készült a nappali ablakának függönye is. mert a Feng-shui tanításai szerint a „rendünket” nem teremtheti meg senki más számunkra csak mi magunk. hogy inkább próbáljon meg valahogy máshogy segíteni a gyereknek.Ennek a lakásnak a másik hátrányos eleme a meglévő chi elvezető ablak-ajtó-ajtó-ablak tengely. A problémák megoldásaként először az ablak-ajtó-ablak tengelyt igyekeztem felszámolni. A nappali szoba bejáratánál elhelyezett függöny némi zártságot biztosit. ami visszahozza a gyerekszobát a házba. A függöny anyaga színes virágokkal hímzett tüll. és erősítse meg a ház és a nappali gyerek oldalát a „Kilenc Gyógymód” segítségével. amikor valakinek szeretnénk igazán segíteni ezt megtehetjük valamilyen felirat. Ilyen esetekben. valamint a chi a tengely mentén felgyorsulhat és ártóvá alakul. mivel egy teljes fala ferde. a „Hírnév” és a „Házasság” oldal sérült. hogy készítsen egy kollázst arról. és egy mozgókát a dolgozó szobában. ezért mozgókával és kristálygömbökkel mindenképpen gyengíteni kell ezt a hatását. ami kivezeti a chit a lakásból. rajz. Kértem. hogy mit kíván a gyerekének és azt helyezze el a ház gyerek oldalán. ESET Egy édesanya fordult hozzám a kisfia rendetlen és kezelhetetlen viselkedése miatt. ami lassíthatná. Rögtön tisztáztuk. mivel a „Gazdagság”. A tengely hosszú. hiszen pont ezen a területen van a szobája. 51 . hogy a lakás adottságai rosszak. ESET Ez a lakás egy fiatal közgazdász lakása. hogy mutassa meg a lakásuk alaprajzát. Látható. hogy a „leeső rész” okozza a problémát és emiatt a kamaszodó gyerek eltávolodási kísérletei fel tudnak erősödni. vagy kollázs segítségével. és helyezzen el egy tükröt a folyosón. 2. A dolgozó szobán nincsen ajtó emiatt a chi áramlás útjában nincsen semmi. mert nem segít vele.A lakás alaprajza a leeső résszel 3. Ennek érdekében egy-egy kristálygömböt helyeztünk el a hálószoba és a nappali ablakában. 29. keresztülmegy minden helység közepén így sok chit el tud vezetni. E mentén a chi gyorsan utat talál kifelé és nem tud a lakásban keringeni. Itt azt ajánlottam. ezt a 29. Ábra . ábrán láthatjuk. Javasoltam neki. valamint az egész lakáson keresztülmegy egy ablakajtó-ablak tengely. hogy ne avatkozzon bele a gyerek rendviszonyaiba. ha rendet rak helyette. Javasoltam. ami behatárolhatatlan rossz dolgokat okoz a lakónak.

30. hogy egy sötétebb alapszínre szivaccsal felvisszük a világosabb árnyalatot. A színek alkalmazása nagyon erőteljes Feng-shui eszköz. hogy kerüljük el lámpák függesztését az ágy fölé. A jó chi termelése miatt itt még virágokat is telepítettünk. így az asztalra egy kisebb méretű tükröt tettünk. amely hiány a „Gazdagság” területen a legnagyobb és egyben a legkedvezőtlenebb is. Mivel a íróasztal mellett éppen a bejáratnak háttal lehet csak ülni. Mivel a lakás „Gazdagság” sarka sérült. A könyvespolc mögötti teljes falat türkiz kék dekorfestéssel festettük ki. ezáltal egy érdekes. éppen ezért nagyon oda kell figyelni az alkalmazás módjára. Az ebédlő asztal fölött elhelyezett tükör egyúttal „megkétszerezi” az étel mennyiséget. ezért a szobában erősíteni kell ezt a sarkot. 52 . amelyik éppen szükséges. itt egy indirekt állólámpát helyeztem el a szoba „Gazdagság” sarkába. amelyek alkalmazása meghittebb hangulatot teremt. hogy a szükséges ba-gua területeket megerősítsük.A lakás berendezési alaprajza A továbbiakban helységenként kell megvizsgálni a lakást. hogy a szoba szűkössége miatt nem célszerű központi lámpát elhelyezni. A dolgozó szobában sor került egy egyedileg tervezett beépített könyvespolc elhelyezésére is. mert az mindenképpen az ágy fölé kerülne. így az a munkaterület világítható meg. A hálószoba alapvető színe szintén a kék lett. ami kétszeres gazdagságot is jelent. melyekre különböző helyekre három db csiptetős lámpát lehet elhelyezni. Világításként javasoltam. ami pedig egészségi problémákhoz vezet. A konyhában elhelyeztünk egy tükröt az asztal fölé. nem beszélve arról. Ábra . amelyből jól látható a bejárat. rusztikus felületet kapunk. Ez a tükör kiegészíti a hiányzó oldalt. amely chi forrásként működve jó chit termel a „Karrier” oldalon. Itt a tulajdonos előmenetelét ez a megoldás rendkívül hatásosan segíti elő. mivel a tulajdonos víz elemű és a „Karrier” oldal eleme is víz. Általánosságban tanácsolható. A dolgozó szobában az íróasztal fölé polcok kerültek. A dekorfestés úgy készül. ami egyúttal a szoba „Házasság-Önismeret” sarka is. ilyen módon két módon is javítja a hiányzó „Gazdagság” oldalt. A beépített polc fölső párkányában beépített világítás van. A nappali bútorzata adott volt. állólámpát és külön olvasó lámpát.

A javasolt megoldásokkal ez a lakás a lakójával harmóniába került.A lakás Feng-shui elemzése A Feng-shui segítségével sikerült „testre szabnunk” ezt a lakást. ez úgy mutatkozik meg. Saját bevallása szerint „szerelmes a lakásba” és legszívesebben állandóan csak otthon tartózkodna. 53 . hogy lakója jól érzi magát benne. Ábra . hogy a Feng-shui segítségével még a legrosszabb adottságok is jóra fordíthatók. Ez a lakás jól példázza.31.

főként. hogy az ágyban fekve rálássunk a szoba bejáratára. Amikor a stressz-helyzetekre reagálunk különböző fiziológiai folyamatok mennek végbe a szervezetünkben. ezért csökken a bennünket érő stressz. ha rálátunk az ajtóra a minket érő stressz csökken. akkor az ijedtség . ezért tudatosan nem tudjuk befolyásolni. Abban az esetben. Ábra . csökken a chink. 1. a másik. viszont chit veszítünk vele. A továbbiakban a lakás helyiségeit szeretném bemutatni. így ezekre különös gondot kell fordítanunk. hogy az ágyban fekve rálássunk az ajtóra. emiatt van néhány szabály. ebből adódik. Ha rosszul helyezzük el az ágyunkat. A Feng-shui szempontjából az ágyak. ha az ágy „erőpozícióban” van és a rálátás a bejáratra is biztosított. vagy már félálomból rezzenünk fel. emiatt nem tudunk megfelelően pihenni és végül ez vezet egészségi problémákhoz. Ha nem látjuk a belépőt és éppen olvasunk. A Feng-shui „erőpozíciónak” nevezi azt a helyzetet. aki belép. Az ember alapvetően természeti lény. Mivel ez a folyamat a szervezet nem tudatos reakciója. az íróasztal és a tűzhely elhelyezése a legfontosabb. A váratlan helyzetben a szervezet azonnal felkészül a veszély elhárítására.idegessé tesz bennünket. amit figyelembe kell vennünk. hogy mindig tudatában lehessünk annak. Az ágy elhelyezésének legkedvezőbb esete. hogy láthassuk azt. A távolság növeli a lehetséges támadás útját. de a tudatosságtól függetlenül is. amikor egy ágy vagy asztal a bejárattól minél távolabb helyezkedik el.A LAKÁS HELYISÉGEI A bútorok elhelyezése is befolyásolja egy lakás chi áramlását. akkor a chi kiegyensúlyozatlanná válik. és végül az egészségünk is károsodhat. Az egyik. hogy a külső zajok és egyéb zavaró körülmények ne érhessenek bennünket közvetlenül. HÁLÓSZOBA A hálószoba a pihenés és az alvás színtere.Az ágy kedvező elhelyezése a hálószobában 54 . hogy a támadásokra reagál tudatosan. ha ez a helyzet gyakran ismétlődik . A szoba ajtaján belépő személy kiváltja a természeti lényre jellemző nem tudatos stressz-reakciókat. nő a pulzusszám. az izmokban és az agyban nő a vérellátás. Az ágyunk elhelyezésekor két fontos dolgot kell figyelembe vennünk. ha valaki belép. ezt nevezem stressz-reakciónak. az izmok összehúzódnak. hogy minél messzebb helyezzük el az ágyunkat. Fontos. különben házassági és egészségi problémákat okozhat. ezért a kialakítása fontos.

és a chijük is csökken. hogy a hálószobában nem szabad tükröt elhelyezni. 2. javasolható.: kristály). mert ez szintén kiválthatja a stressz-reakciókat. ha félálomban mozgást érzékelünk a tükörben. Megoldásként az ágyat meg kell védenünk valamilyen módon. Mindkét esetben az ágy túl közel van a bejárati ajtóhoz. emiatt ez az elhelyezési forma kedvezőtlennek számít. hogy rendszeresen fel is ébredünk emiatt éjszaka. „lábbal előre” elrendezés. Ábra . 55 . A 4. vagy odavezethet. hogy az ágyban fekve közvetlenül ne látszódjon. akkor függeszthetünk az ablakba egy kristálygömböt. az elnevezés innen ered. hogy távol tartsunk minden olyan ártó chit. hogy úgy helyezze el. ami esetleg megzavarná a pihenésünket.A „lábbal előre” elrendezés és egy megoldása Nagyon fontos. A kínaiaknál a koporsót vitték ki lábbal előre. Ábra . 3.Kristálygömb elhelyezése az ablakban A 3.Ha az ablak túl közel van az ágyhoz. másrészt zavaró lehet. ábrán látható az un. mivel egyrészt a tükör túlságosan felélénkíti a chit. ami nyugtalanná teszi a lakókat. Ilyen esetekben több megoldás is alkalmazható (pld. ábrán látható két kedvezőtlen elrendezésű hálószoba. Amennyiben mégis ragaszkodik valaki a tükörhöz. de a legcélravezetőbb mégis a szoba átrendezése.

4. ha valami fehéret helyezünk el a gyerek oldalon (virág. A kisgyermek chije még nem stabil. ami kifejeződhet az alvóhelyünk áthelyezésében is. 1. Ábra. ezért a mozgáshoz helyre van szüksége. Ábra . A gyerekszobában nem célszerű nagy méretű bútorokat elhelyezni. mert az kedvezőtlenül hathat a gyerekre. A gyerekszobának tágasnak kell lennie. 0-13. ez megnyugtatja a chijét. vagy szélcsengőt. plüss állat). Ha a gyerek ágyát nem a ‘gyerek’ oldalon helyeztük el.Az ágy elhelyezése 0-14 éves korig 56 . 5. tegyünk oda egy lámpát. A gyerek chijét kiegyensúlyozhatjuk. Ekkor még mindig kedvező. 13.14 éves kor A gyerekeknek célszerű a ‘gyerek’ oldalon aludnia 13. mozgókát. 14 éves korban a gyerek chije nemcsak instabil. 14 éves koráig. esetleg fényforrást helyezünk el a gyerek szemmagasságában. hogy a gyerek tevékenységeihez legyen elég hely. . de egy kicsit zavaros is.Kedvezőtlen hálószoba megoldások AZ ÁGY ELHELYEZÉSE ÉLETKORTÓL FÜGGŐEN A hálószobákban az ágyak elhelyezése az életkortól is függ. Az egyes életszakaszokban az élet más-más területei válnak hangsúlyossá. ha a gyerek oldalon van az ágya. Ha egy mozgó dolgot.

3.2. így már komolyabb bútordarabok is bekerülhetnek a szobába. de megfelelő pozíciónak számít a ‘gazdagság’ és az ‘egészség’ oldal is. vagy a ‘házasság’ sarokban helyezhető el. szobakút) elhelyezni. célszerű ott chi forrást (növény.Az ágy elhelyezése 15-22 éves korig 7. . mint például két szívecske. mert ezek a pozíciók segítenek majd a tanulásban. vagy két mackó. Az íróasztal vagy a ‘gazdagság’. és páros dolgokat. 57 . vagy pedig a ‘tudás’ sarokba kerüljön. lámpa. Ábra. Ábra. .Íróasztal elhelyezése a gyerekszobában Ebben az életkorban a gyereknek sokkal több stabilitásra és békére van szüksége. Házaspárok hálószobája Házaspárok esetében legkedvezőbb a ‘házasság’ oldal. Amennyiben az ágy nem került a ‘házasság’ oldalra. Az ágy vagy a ‘család-egészség’. 15-22 éves korig 6.

Lámpa helyett egy vagy két gyertya is megteszi. Ha nem az ‘egészség’ oldalon alszunk. . Ábra.Az ágy elhelyezése házaspárok esetén Chi forrásként itt a lámpa a legkedvezőbb. Ábra. 4. Az ágy elhelyezése idősebb korban Idősebb korban célszerű az ‘egészség’ vagy a ‘tudás’ oldalon aludni. .8. emiatt a tűz elem jó hatással van erre az oldalra.Az ágy elhelyezése idősebb korban 58 . helyezzünk el a Kilenc Gyógymód szerinti erősítést ezen az oldalon. 9. mivel a ‘házasság’ oldal a föld tengelyen fekszik.

Művészek. Ez az ágy a fa és a föld eleműeknek a legmegfelelőbb. A tűzhelyet egy jól megközelíthető helyre kell állítani. Emeletes ágy estén a felső ágyat úgy kell elhelyezni. mert ez hatással lehet az életünkre is. csökkenteni fogja az étel minőségét és ezáltal árt az egészségnek. 59 . tervezéssel foglalkozók is ilyen lezárást válasszanak. A szakácsnak egy tágas. A konyha elhelyezése a ’Gazdagság’ vagy az ’Egészség’ oldalon különösen kedvező. akik olyan szakemberek. hogy az ágy lábakon kell. akiknek az elemük a fém. vagy esetleg ovális lezárású ágyak a víz eleműekre hatnak kedvezően. és hogy ne kerüljön lámpa az ágy fölé. hogy milyen az ágyunk kialakítása. mert egy ilyen ágyban nem lehet nyugodtan aludni. hogy az ágyban felülve ne érintse a fejünk a plafont. gazdagságnak. zenészek. Az ágy fejvégének alakja kapcsolatban áll a különböző elemekkel. hogy így a pénz könnyen térjen be otthonunkba. jól megvilágított és levegős helyen kell dolgoznia. Azok válasszanak még ilyen ágyat. Alapvető dolog. A tűzhelynek tisztának kell lennie és zavartalanul kell működnie. hogy álljon. A hullámos. annál jobban élünk” mondás vonatkoztatható a konyhára. Szimbolikusan a tűzhely kiemelkedően jellemzi egy család anyagi helyzetét. ugyanis a „minél többet eszünk. mert az gyomor problémákhoz vezethet. Akik szakmai karriert szeretnének szintén ilyet válasszanak.Az ágyak fejvég formái és ezek jelentése KONYHA FA FÖLD VÍZ TŰZ A konyha a Feng-shui egy fontos területe. mert ez stressz helyzetet jelent számunkra és csökkenti a chinket. akik kiválóan értenek a szakmájukhoz. Senki se válasszon tűz elemű lezárást. karriernek és a család tagjai közti kapcsolatnak. ELEM FÉM FEJVÉG KAPCSOLÓDÓ JELENTÉS Ez az ágy azok számára megfelelő. mert egy sarokba beékelve gátolni fogja a mozgást és a chi áramlást. emiatt az ágy kiválasztásakor érdemes a fejvégek alakját a saját elemünk szerint megválasztani. Tűz eleműek inkább válasszák a föld elemhez tartozó szögletes lezárású ágyat 1.AZ ÁGY MEGVÁLASZTÁSA Li mester tanításai szerint nem mindegy. Táblázat .

mert ez csökkenti chijét.10. Ezek az elrendezések az un. Kedvező. esetben látható szigetkonyha. ha nemcsak rálát az ajtóra. Ábra. esetben látható sziget kedvezőbb. így még mindig biztosított a rálátás az ajtóra és a tűzhely megközelítése kedvező. és mert a főzés balesetveszélyes művelet amelyre oda kell figyelni. „szigetkonyha” elrendezés két lehetséges fajtájának tekinthetők. ábrán látható a tűzhely két kedvezőnek tekinthető elhelyezése a konyhában. ideges lesz és fáradt és elrontja majd az ételt is esetleg.A tűzhely legkedvezőbb elhelyezési lehetőségei A tűzhely a konyha legfontosabb eleme. de emellett még megfelelő távolságban is van az ajtótól.A tűzhely kedvezőtlen elhelyezése 60 . Ez az elrendezés helytakarékosabb megoldás. hogy munka közben mindig tudja érzékelni. Hátrány ennek az elrendezésnek. A tűzhelyet a fentiek miatt úgy kell elhelyezni. hogy csak nagyobb méretű helységben valósítható meg kényelmesen. hogy a szakácsot bármilyen zavaró környezeti hatások érjék. és körül is járható. esetben a tűzhely be van fordítva. és hogy a szagelszívás esetleges megoldása körülményes. Ábra . mint a 2. A 2. emiatt nem szabad. Az 1. mert itt a tűzhely pontosan szemben van a bejárattal. mert itt készül a család számára a táplálék. ha valaki bejön. 11. az rálásson az ajtóra. A 10. . hogy aki a főz.

amely megakadályozza hogy a konyha ilyen kedvezőtlen hatást gyakoroljon a lakókra. nem tud szabadon áramolni és ez korlátozni fogja a lakókat is. emiatt a tűzhely fölött egy tükröt kell elhelyezni. Az 5. rossz chit jóvá alakítják és szétszórják. a lakók gondolatai állandóan az evés körül fognak forogni és emiatt esetleg túlsúlyosság alakulhat ki. A 6. amelyben a belépőt meg lehet látni. ha a konyha túl közel van a lakás bejáratához. esetben a tűzhely túl közel van a bejárathoz. Ábrán látható két elrendezés kedvezőtlen. A 3. ábrán látható két további kedvezőtlen elrendezés. vagy mozgókát kell elhelyezni a bejárat és a tűzhely között. Hiába helyezkedik el távolabb az ajtótól mégis rossz az elrendezés. amelyben érzékelheti főzés közben is a háta mögötti mozgást. valamint kedvező lenne az ajtóval szemközti konyhapult darab részleges elbontása is. vagy esetleg a ’Közép’ területére esik. A 4. illetve eltérítik. Ilyen esetben célszerű a konyha bejárata fölé egy kristálygömböt elhelyezni.A konyha kedvezőtlen elrendezése A 12. Abban az esetben. esetben a tűzhely valósággal be van ékelve a konyhapultba.A 11. A kristálygömb elhelyezése a konyha bejáratánál más célt is szolgálhat.Kisebb méretű konyhák elrendezési lehetőségei 61 . esetben a távolság megfelelő. vagy ez egészségi problémákat okozhat. Ennek ellensúlyozására egy kristálygömböt. 12. 13. mert itt a szűkösség miatt a chi megreked. Ábra . viszont főzés közben teljesen háttal kell állni a bejáratnak. amelyek a bejárat felől érkező kedvezőtlen hatásokat. Megoldást jelent ebben az esetben a tükrök elhelyezése. Ezt ellensúlyozandó a tűzhely fölött egy tükröt érdemes elhelyezni. esetben a háziasszony teljesen háttal áll az ajtónak. Ábra .

de a tűzhely háttal helyezkedik el a bejáratnak. ha nem túl hosszú. A 8. és így is valakinek háttal kell ülnie a bejáratnak. A 9. csak a legszükségesebb konyhai berendezési tárgyakat és eszközöket lehet itt elhelyezni. eset csak akkor tekinthető kedvezőnek. esetben látható. eset kedvezőtlennek tekinthető a hiányzó sarkok miatt.A 13. Ezeknek a konyháknak az alapterülete általában nem elegendő egy mosogatógép elhelyezésére sem. ábrán a kisebb méretű konyhák két lehetséges elrendezését láthatjuk. amelyben öt-hat személy elhelyezésére is alkalmas ebédlőasztalt helyeztem el. A 6. esetben látható konyha is bővíthető. esetben egy nagyobb alapterületű konyhát láthatunk. eset kedvező formájú. esetben. Ábra . vagy íves ebédlőasztal használata.. de ebben az elrendezésben kellemetlen a szűkössége és az is. eset. A lakás más hasznos területeinek feláldozásával a 7. Ezt az elrendezésből adódó hiányosságot lehet mérsékelni lehet egy a konyhaajtó fölé felakasztott kristálygömb segítségével. mivel aki itt ül. így. El kell itt mondani. hogy a használat szempontjából legminimálisabb méretre való törekvés jellemzi őket. háttal ül az asztalnak és a bejárathoz is túl közel van ez a hely. Az asztal bejárathoz közelebb eső helye kedvezőtlen. ami a ba-gua formája szintén kedvező. A lakótelepi konyhák jellemzője. az egyenlő oldalú nyolcszög. 2. hogy a mosogató közvetlenül a bejárat mellett helyezkedik el. Az 5. A 15.Ebédlőasztal elhelyezése a konyhában A 14. és a 3. A 4. A 10. az mindenképpen zavarni fogja az éppen mosogató háziasszonyt. esetben a konyha mérete nem szűkös. hogy ebben a kisebb méretű konyhában csak három személy kényelmes elhelyezésére van lehetőség.. hogy amennyiben itt ebédlőasztalt helyeznek el a lakók. akinek ez csökkenti a chijét. Az 1. az asztal méretének helytelen megválasztása esetén a konyha szűkössé válhat. Amennyiben úgy adódik esetleg ide is ülhet valaki. ahol még a hűtőszekrény elhelyezésére sincsen lehetőség. Mivel a konyha alapterülete kicsi. 62 . ábrán láthatjuk az ebédlőasztal két lehetséges elhelyezését. ábrán láthatóak a különböző ebédlőasztal formák. Javasolható ebben az esetben lekerekített sarkú. aki a háziasszonyon kívül be szeretne ide jönni. Különösen igaz ez a 7. 14. de rendszeres tartózkodási helynek nem javasolható.

ezért fontos.15. Az 1. mert a bárány szó kínaiul kiejtve hasonlóan hangzik a yanghoz. A nappali biztosítson helyet mindenki számára a kikapcsolódásra és a közös programokra egyaránt. mert ezek károsíthatják az egészséget. emiatt a három bárány szerencsét hoz. A kandallót ellensúlyozni lehet egy fölötte elhelyezett tükörrel. félig bejáratnak háttal elhelyezett fotelek nem kényelmes helyek. A 3. A 2. Ábra . Kedvezőtlennek lehet tekinteni a vadállatokat ábrázoló képeket. vagy oldalt elhelyezett virágokkal. ezért tűz vagy föld oldalon helyezzük el. emiatt egy oldottabb. A nappaliban az ülőbútoroknak kényelmesnek kell lenniük és úgy kell őket elhelyezni. A 16. A bútorok elrendezésénél vegyük figyelembe azt. A kandalló ezen a helyen nem a legjobb. esetben legjobb megoldás az lenne. ábrán látható néhány nappali szoba elrendezési lehetőség. esetben a kerek dohányzóasztal lehetővé teszi a kanapé és a fotel kényelmes használatát. hogy ne legyenek háttal a bejáratnak. Az ajtóval szemközti kanapé két üléséből nem lehet látni. hogy itt mindenki számára megfelelő harmónia uralkodjon. vizek képei. ezek pozícióján javítani lehetne. ha oldalt helyezkednének el. hogy egy geometrikus elrendezés hivatalos jellegű. hogy ki jön be a szobába. lazább csoportosítás otthonosabbá teszi a szobát. A nappaliban . ami esetleg zavarja az ott ülőket.Asztal formák NAPPALI SZOBA A nappali szobában zajlik a családi élet. Némileg javít ezen a 63 . esetben a nappali egyik oldalán egy kandallót helyezek el. A nappali egyik eleme lehet a kandalló. Minden ülőhelyről rálátni az ajtóra. mert ez fém oldal és erre a tűz rossz hatással van.és a lakás más helységeiben . Ez az elrendezés megfelelő. hegyek. portrék. esetben a bejárathoz közel elhelyezett.elhelyezett festményekkel kapcsolatban Li mester a következőkre hívja fel a figyelmet: A következő dolgokat ábrázoló festmények kedvezőnek tekinthetők: úszó halak. A kandalló a tűz elemhez tartozik. A három bárányt ábrázoló képek is jó hatásúak. Az 1. ha a szimmetrikus elrendezés helyett egy laza elrendezés szerint alakítanák ki ezt a nappalit.

Amennyiben a WC mégis az ajtóval szemben helyezkedik el.az a hely. dinamikus elrendezést mutat. hogy több ülőhelyet is ki tudjunk alakítani. Érdemes lenne ezt a fotelt az ’Egészség’ oldalon elhelyezni. amelyben rugalmasan változtatható az ülőhelyek elrendezése az igényeknek megfelelően. amikor benyitunk. Kerüljük a WC ajtóval szemközti elhelyezését. Mivel fém oldalon van. Az 5. érdemes lenne egy tükröt elhelyezni fölötte. hogy a kandalló mellett növények vannak elhelyezve. Ábra. kényelmes és Feng-shui szempontból megfelelő ülőhelyet lehet elhelyezni. esetben a két kanapé elhelyezésével a szoba méretéhez képes sok. esetben a kanapé háttal a bejáratnak elhelyezve csökkenti a használóinak a chijét.hátrányos tulajdonságon. A 9. Javasolható még ebben az esetben erősítésképpen a fehér szín használata is. FÜRDŐSZOBA A fürdőszoba . A nyolcszögű asztal különösen kedvező itt. A 6. hogy rálássunk. esetben az ajtóhoz közel elhelyezett fotel pozíciója nem megfelelő. ba-guán alapuló. vagy a lakók anyagi veszteségtől és egészségi problémáktól fognak szenvedni. esetben a kandalló túlhangsúlyozott. vagy virágokat telepíteni mellé. eset egy laza. ahol a víz (a pénz szimbóluma) beérkezik és ahonnan elfolyik reprezentálja a lakók vérkeringését és anyagi helyzetét. A nappali elrendezési lehetőségei A 8. 16. A 7. A 4. 64 . függesszünk egy harangjátékot a WC és az ajtó közé. esetben egy oldottabb elrendezést látunk. Az elrendezésen lehetne javítani úgy. Az elrejtett toalett a legmegfelelőbb.

eset valamivel jobb. eset megfelelő. ami elfogadható elrendezési mód. A fürdőszobának világosnak és nyitottnak kell lennie. Ábra . AZ AJTÓK HATÁSA A BEJÁRATI AJTÓ SZÍNE A család szempontjából fontos. hanem oldalt. de a mosdó itt nehézségek és kényelmetlenségek nélkül használható. ekkor olyan színt érdemes alkalmazni. ha a lakás bejárati ajtajával szemben nyílik a mosdó. vagy különösen a WC. mint pl. Az 1.A fürdőszoba kialakítása A 17. Kedvezőtlen eset. eset még kedvezőbb. hogy a bejárati ajtó iránya semmilyen módon nem egyeztethető össze a család elemeivel. akkor jó hatású.: a kék. mivel itt a WC egy falfülke takarásában van. Az ajtót tartsuk zárva. milyen a kialakítása és a színe. A mosdó ebben az elrendezésben csak kényelmetlenségek árán használható. 65 . 17. ábrán látható néhány lehetséges fürdőszoba elrendezés. itt is el kell függönyözni a WC-t. hogy a bejárat hol helyezkedik el. ami elzárja a WC-t a belépőtől. és ennek megfelelően egyes színek kedvezőbbek a bejárati ajtó számára. Nem lehet zsúfolt. Ilyen esetben az anyagi veszteségek elkerülése érdekében helyezzünk el egy kicsi ba-gua tükröt a WC ajtó külső oldalán.Lehetőleg helyezzük az ajtótól legtávolabbi pontra a WC-t. A 2. Lehetséges. a WC fedelét pedig mindig csukva. a bejáratból nem is látható helyen. A 4. ha azt alkalmazzuk. zöld vagy barack segítenek fenntartani a házassági és családi harmóniát. A két eredmény összehasonlításából adódik a bejárati ajtó megválasztott színe. vagy függönyt. esetben a WC szemben van a bejárattal. A halvány fürdőszoba színek. vagy alakítsunk ki egy fülkét. a WC a lehető legtávolabb helyezkedik el a bejárattól. a bejárattal nem szemben. emiatt egy függönnyel el kell takarni. Irányok szerint a bejárati ajtó különböző elemekhez tartozhat. A 3. amely elsősorban a családnak felel meg és nem az ajtó irányának. Ha van egyező szín. A családtagok saját eleme szerint is meg lehet határozni egy mindenki számára kedvező színt.

narancs. narancs. kék Zöld.A bejárati ajtó színének meghatározása Példa: Egy házaspár és gyermekük számára szeretnénk a bejárati ajtó színét meghatározni. narancs. Táblázat . amely mindenkinek megfelelne. zöld Vörös. fekete. ibolya Vörös. fehér É K . az elemhez tartozó irányt.ELEM Föld Fém Víz Fa Tűz IRÁNY POZITÍV SZÍN barna. narancs. ibolya. emiatt a felnőttek és elsősorban a családfő részére kedvező színt kell előnyben részesíteni. fekete. ibolya NEGATÍV SZÍN SEMLEGES SZÍN Kék. fekete. barna. narancs. kék. Jelen esetben egyetlen szín jöhet szóba a fehér. fekete Sárga. narancs. ibolya Sárga.DK D Fehér.Példa a bejárati ajtó színének meghatározására Sajnos ebben az esetben nincsen olyan szín. narancs. majd pedig a fenti táblázat szerint ki kell keresni a megfelelő irányhoz tartozó kedvező ajtó színt. kék. vörös. barna Vörös. barna.ÉNY Sárga. fehér Zöld. fekete Zöld Vörös. sárga. kék. zöld Fehér. barna Fehér. barna Fehér DNY .A bejárati ajtó alakja az elemektől függően 66 . sárga. amely a fém elem színe. sárga. Ehhez a pa-ce iránytűszámok szerint meg kell határozni a születési évhez tartozó elemet. ibolya. fehér 3. barna 2. Ábra . fekete Zöld. ibolya.ÉK Vörös. barna. A BEJÁRATI AJTÓ ALAKJA 18. ibolya Sárga. Családtag Születési Elem év Férj 1967 Fém Feleség Gyerek 1968 1996 Víz Fa Irány ÉNY É DK Pozitív szín Negatív szín Semleges szín Zöld Vörös. kék Kék. ibolya Fekete. Táblázat . fehér NY . kék. narancs. vörös. Zöld. fekete Sárga.

aki pedig a szobában van az ajtó nyitásakor nem látja meg azonnal. az mindenféle fizikai és érzelmi problémákat fog okozni a lakóknak. mindenkinek milyen kellemetlenségeket okozhat. mivel aki belép.Ajtó elhelyezése Az ajtók elhelyezésével kapcsolatban fontos tudni.A bejárati ajtó alakját is meghatározhatjuk. ábrán látható. ki tartózkodik ott. hosszú távon pedig csökkentheti a lakók chijét. AJTÓK HATÁSA Az otthonunkban az egyes helységeket ajtókon keresztül lehet megközelíteni. A Feng-shui szerint a szobába a chi elsősorban az ajtókon keresztül jut be. ábrán látható. Amennyiben nem így van.). hogy ki jött be a szobába. hogy bejáratnak mindig a szoba szélesebb oldalára kell nyílnia. hogy az első eset. 20. A különböző formák . Nem szabad a bejárat mögött. A 19. mert az korlátozni fogja a lakókat. miután megtaláltuk a megfelelő elemet. hogy attól ne lehessen a bejáratot teljesen kinyitni. mivel csökkenti a szobába bejutó chi mennyiségét.egy adott elemhez tartozóvá teszik az ajtót is. nem tudhatja. hogy az egyes formák mely elemekhez tartoznak (Li. keskeny bejárat kiegyensúlyozása 67 . és az elemhez tartozó színt. 19. mellett semmilyen berendezési tárgyat úgy elhelyezni. az nem látja be a szoba nagyobbik részét. A 18. Ábra . hogy hová helyezzük el az egyes helységek bejáratait. ezért nem mindegy. ahol a szoba rövidebb oldalára nyílik az ajtó. Egy ilyen szituáció stressz reakciókat okoz .ijedtséget-.Szűk.az ágyak fejvégeihez hasonlóan . emiatt mindenképpen kerülendő. Ábra .

22. hogy rosszkedvűvé. Megoldás még az is. A lámpa hatása fokozható. akkor a chi ahogy belép. ábrán látható két esetben az ajtók átfedik egymást. rögtön el is tud távozni a hátsó ajtón. hogy amennyiben a hátsó ajtó pontosan szemben helyezkedik el a hátsó ajtóval. ha semmilyen átfedésben nincsenek. vagy pedig az egymást nem pontosan átfedő szemben lévő ajtók. Ábra . azzal. Kellemetlen hatást csak az egymással átfedésben lévő. amely segítségével a chit szét lehet oszlatni a lakásban. Ebben az esetben minél nagyobb tükröt érdemes használni.A bejárattal szemben elhelyezkedő hátsó ajtó hatása A 21. különböző méretű ajtók váltanak ki. hogy aki kijön 68 . Az ilyen szűk bejárat ellensúlyozható egy tükörrel. ábrán látható. amely kedvezőtlen hatása. depresszióssá teszi a lakókat. Egy folyosó két oldalán elhelyezkedő pontosan szemben lévő ajtókat viszont kedvezőnek tekintjük. hogy a pénzünk túl gyorsan távozzék. ábrán látható egy olyan keskeny bejárat. Ennek a helyzetnek a kiegyensúlyozására helyezzünk el egy mozgókát a két ajtó közötti vonalon. hogy cirkulálna a szobában. ábrán is láthatjuk. anélkül. Ez azzal jár. és keringetni lehet. de nem illeszkednek pontosan. A 23.A 20. ha egy fényesen világító lámpát helyezünk el itt. 21.Szemben lévő ajtók Két ajtó elhelyezése akkor is megfelelő. A kiegyensúlyozatlanság oka. mint azt a 22. Az így elhelyezett mozgóka megakadályozza. Ábra. ha gyakran használjuk. amely kitágítja a teret. hogy a lehetőségek. vagy a pénz is túl gyorsan fognak eltávozni otthonunkból. vagy a lakásban. .

23. hogy szemmagasságban tükröket. Kedvezőtlen elhelyezkedésű ajtók Előfordulhat. 24. hogy „túl sok száj eszi a helység chijét”. vagy előtérben kristálygömböket és mozgókákat felfüggeszteni. Ábra. hogy egy folyosóra. Minden ajtó egy önálló szájat jelent és mind mást akar. A kristálygömb jóvá alakítja a felgyülemlő zavaros.az ajtón az egyszerre látja a közeli falat és a távolabbi szobabelsőt. Erre az esetre a Feng-shui azt mondja. Ajánlatos ilyen esetben a folyosón. így a lakók chijének egyensúlya helyreáll. vagy tájképeket ábrázoló festményt. fényképet helyezünk itt el. Ábra A túl sok ajtó hatásának kiegyensúlyozása A 24. vagy munkahelyi béke megromlásához vezethet. Ezt úgy lehet kiegyensúlyozni. ábrán látható esetben a közlekedő közepén helyeztem el egy olyan mozgókát. Ilyen helyzet a családi. 69 . ártó chit a mozgóka pedig szétszórja és körbeáramoltatja a helységben. vagy előtérbe túl sok ajtó nyílik. amelynek közepéről egy kristálygömb függ. A tükörrel vagy képpel meg tudjuk teremteni a távolság illúzióját.

a tengely végein pedig egy-egy kristálygömbbel. a személyes kapcsolatokat és a belső harmóniát. Ábra . vagy szélcsengővel. vagy egy ablak-ajtó-ablak tengelyen fel tud gyorsulni és ártóvá válik. Emiatt. ábra . akár az ajtóra is. ahol a lakásunkban ilyen sodró chi tengely alakul ki ott védekezni kell ellene. 70 .25. A hosszú folyosó esetében .egy tükröt függeszthetünk fel a folyosó végében.A sodró chi ártó hatásának mérséklése A lakásban a chi egy hosszú folyosón.25. Az ilyen chi károsítja az egészséget. Ablak-ajtó-ablak tengely esetén a sodró chi áramlását mérsékelhetjük a tengely közepe táján mozgókával.

A hálószoba a „Gazdaság” terület egy részét is elfoglalja. A két teraszt egy faragott gránit lap híddal kapcsoltam össze. így itt helyeztem el a hálószobát. 1. Látható a lakás 1. ami azt jelenti. Remélem a példákkal sikerült bebizonyítanom. zaklatott. LAKÁS Elsőként a vizsgamunkámat szeretném bemutatni. A házaspár mivel otthon is fogadnak ügyfeleket. pl. értékes műkincsük számára pedig megfelelő elhelyezést szerettek volna biztosítani. A síkok és egyenesek idegenül hatnak a természetben. A „Hírnév” oldalon sérülés és erősítés is van. A déli oldal teljesen szeparált. de a ház sarkossága annyira tekintélyt parancsoló. hogy a kert felé történő átmenetet nem lehetett hangsúlyosabban megoldani. Ez az épület ellenséges „nyilakat lövöldöz” a környezetében található más épületekre sarkai miatt (15 db). ha nagy kertje van és a szomszédok távolabb laknak (30-40 m-nél) messzebb ez a környezetre gyakorolt kellemetlen hatása nem érvényesül. Itt mivel gyermektelen házaspárról van szó inkább az oldal alkotókészségre gyakorolt hatása érvényesül. itt fogadja a család a vendégeket. A „Házasság oldal erősített. végül is egyik oldal sem lett kimondottan erősítve. pedig mindegyiket erősíteni akarták. de ezek nem zavaróak. így az elvárásoknak megfelelően feloszthatók a helyiségek. hogy az erősítés helyett a „Hírnév” és a „Házasság” oldalak sérülése következik be. A „Gazdagság” oldal erősített. Abban az esetben. Ezeket a lakásokat én rendeztem be. A terasz elé kavicságyat telepítettem. A „Gyerek” oldalt a két dolgozószoba foglalja el. emiatt a lakáson belül több ferde falú tér is kialakult. A „Karrier” oldal jócskán erősített. ami a kerti tó illúzióját kelti. A „Segítőkész emberek” sarok a feleség munkahelyére esik. 71 . hogy a hálószoba területére esik. A „Tudás” oldal is erősített. ami ennek az oldalnak az eleme. A középső bejárat-nappali-konyha terület a társas élet helye. csak egy átjárón közelíthető meg. valamivel természetesebb. de még nem zavaró. mivel a konyha kapcsolatban van a tűz elemmel. mivel a mosókonyha és egy gardrób esik ferde fallal határolt helyre. így kimondottam agresszív és kellemetlen hatást kelt. ahol a feladat egy ügyvéd házaspár új lakásának berendezése volt. képen található alaprajzáról. ami mindenképpen segítséget jelent majd a munkájában. hogy az szabálytalan. hogy ezek ötvözése nagyon is lehetséges. Ide a férj dolgozószobája került. Nagyszámú.: a hálószobában. Az hogy itt helyezték el a konyhát jó hatású. amikor „aki sokat markol keveset fog”. ami szintén kedvező. mert ez a helység itt inkább munkahely. bár pont itt található egy fürdőszobában. így a gyűjtemény jó része is idekerült. mivel itt biztosítható a család békéje és anyagi biztonsága. ami esetleg „elmoshatja” innen a megszerzett tudást. hogy a házasság érdekében inkább a lakás más területein lehet tenni valamit. Az „Egészség” oldal elég keskeny. Alapvetően három részre tagolható. ezért szerette volna. ha otthonukban irodákat is kialakítok. Ez arra az esetre hasonlít. Az északi oldalon két szoba van.PÉLDÁK LAKÁSOK FENG-SHUI ELRENDEZÉSÉRE Az alábbiakban szeretném bemutatni a Feng-shui alkalmazását konkrét példák esetében. Munkám során igyekeztem figyelembe venni a Feng-shui mellett a modern lakberendezés és világítástechnika szempontjait is. ami az otthon munkahelyként történő használatát támogatja. A ház 140 m2 alapterületű. ami oldja a ház és a terasz formáinak szabályosságát. amelyeket irodaként alakítottam ki. előnye viszont. mégis a túl sok kiálló rész miatt ez az erősítés inkább azt jelenti. A sarkok hatását igyekeztem csökkenteni a falra futtatott növények illetve a terasz melletti sövény telepítésével.

hogy az ajtókkal szemben két boltíves átjárót hagytam. fölé pedig egy kristálycsillárt függesztettem. a kényúr Tojotomi Hidejosi (1535-1598) kíváncsi volt a Rikjú kertjében nyíló hajnalkavirágra. ami esetleg rossz hatású események információját közvetítheti felénk. amelyeket kimondottan szeretünk és történetüket is ismerjük. anélkül. hogy a lakásban áramolni tudott volna. Rikjú meghívta őt egy reggeli teaszertartásra. árva virágot jelentett volna. hogy értünk. Emellett saját érdekünk. a konyhát pedig egy fallal leválasztottam úgy. hogy a nappali bejáratát leszűkítettem. fölé pedig egy a berendezéshez illeszkedő tükröt.A lakásban problémát okozott a jelenlévő bejárat. Egyrészt a műalkotások mindenképpen alkotóik gondolatait közvetítik felénk. NAPPALI A nappali szoba alakja sérült. Tojotomi felháborodva lépett be a teaszobába és pillantása legelőször egy szál gyönyörű hajnalkavirágra esett. Mivel a nappali bejáratán sem volt ajtó. Mert ha Rikjúa kertben hagyta volna a hajnalkaszálat. A bejárati ajtóval szemben létrejött fal elé egy komódot helyeztem el. A műkincsek elhelyezésével kapcsolatban az a véleményem. hogy csak olyan műalkotásokkal vegyük körül magunkat. a nappali és a konyha. antik ezüst és porcelán teljesen eluralkodik. A kényúr megszégyenülten hallgatott. másrészt ha ezek a tárgyak régiek. hogy mit helyezünk el a lakásunkban. Ezt úgy oldottam meg. amely egy különleges alakú bronzvázába helyezve úgy uralkodott a szoba hangulatán. vagy gondosan elcsomagolva a gardróbban. Csak a legkedvesebb festmények és műtárgyak kerüljenek látható helyre a többit zárt vagy üveges szekrényekben helyezzük el. az ebédlő. csak egy átjáró. Az ebédlőből a nappaliba átvezető átjárót két nagyobb cserép növénnyel hangsúlyoztam. 72 . amely egyrészt visszaveri a bejárat felől érkező ártó chit. Ha pedig a kormányzó a kertben ide-oda hajlongó hajnalkatömeget talál. a sarokban létesített „kert” és csobogó odavonzza a pénzt és a lehetőségeket. hogy ha az építész 80 cm-rel rövidebbre tervezi a lelógó részeket. jóvá alakítja és szétszórja a lakásban. Érdemes itt megjegyezni. hogy otthonunk ne legyen valóságos kiállító terem. erre szükség is van. akkor azok erősítőként hatottak volna. amit mi nem biztos. ahol a sok festmény. másrészt a kristálycsillárról érkező jó chit szétszórja a szobában. emiatt ez a hatás különösen erős volt. A „Gazdagság” és a „Tudás” oldalak sérültek. de valamilyen szinten érzékelünk. Úgy gondolom ezt a véleményemet alátámasztja Ivaki Tosikó Ikebana című könyvének Rikjúról. A konyhaablakokba szintén tettem színes selyemszalagokra akasztott kristályfüggőket. mivel az ajtók hiánya miatt egy térnek számít az előszoba. sosem döbben rá e virág igazi szépségére. így viszont sérülésként jelennek meg. amit a bejáraton belépő chit egyenes úton kiszippantotta a konyha nagyméretű ablakain és ajtóin keresztül. rádöbbenve a művész igazára.” Így a nappali szellős és világos maradt.ablak tengely. De a házigazda hívását váró kormányzó a kertben sétálgatva hiába kereste a híres virágot. akár egy pompás kimonóba öltözött világszép császárnő. az egyik leghíresebb ikebana mesterről szóló története: „A korabeli kormányzó. ami a tengely felgyorsult chijét mérsékli. hiszen a „Gazdagság” sarok itt amúgy is sérült. A nappaliban a falak mentén elhelyezett szekrények erősítőként hatnak. A nappaliban a tengelyen helyeztem el az ebédlő asztalt. szinte „kitúrtja” a lakókat. amelyek egyúttal a falak éleinek ártó hatását is gyengítik. Vigyázzunk arra. hogy több szempontból jól meg kell gondolnunk. akkor valamilyen történetük is van. nem lelte sehol. amelyek megakadályozzák a chi távozását és visszaverik azt a lakásba. az csak egy szál véletlenül ottfeledett.

A férj dolgozószobájának ajtaja maratott üveg. és az ügyfelekre kedvezőtlenül hat. ha a háziasszony nem lát rá a tűzhely mellől a bejáratra.A DOLGOZÓSZOBÁK A férj szobája a bejárattól távolabbi. hogy egy sötét. Ezt a kedvezőtlen chi áramlást kiküszöböli az elválasztó fal. A zsámolyon ülő háttal ül a bejáratnak. egyben a belső erős chit is szétsugározzák és áramoltatják. mivel nincsen kiálló sarka. így nem érheti a háziasszonyt meglepetés a terasz felől sem. akkor nem tud nyugodtan pihenni. a bejárat bal oldalán pedig egy tükröt kell elhelyezni az alacsony könyvszekrény fölött. valamint egy-egy szélcsengőt függesztettem a konyhai teraszajtókra. ezért középen helyeztem el a tűzhelyet. de viszont a megfelelően beállított tükörszárnyakból jól láthatja mindkét ajtót. Érdemes a könyvszekrényen mindig friss virágot elhelyezni. mert az ágyban fekve az ember nem látja benne magát. A hálószobákban általában nem célszerű tükröket elhelyezni. Ez a hálószoba egy tipikus angol beépített háló. A HÁLÓSZOBA Az ágy viszonylag nagy mérete miatt nem helyezhető el másképpen úgy. ami kiegészíti a hiányzó sarkot. Emiatt célszerű a „Karrier” oldalt erősíteni például egy tengert vagy vizet ábrázoló festménnyel. mert zavarják az alvást. A hálószobában az ágy az „Egészség” oldalon van. mert ez az előnyösebb. és fürdőszoba tartozik hozzá. A KONYHA A konyha alapvető elhelyezése egyáltalán nem volt kedvező. ami kedvezőtlenül hat a szellemi munkát végző emberre. rontja a hatékonyságát. szűk helységen kell keresztül menniük. amelynek velejárója a baldachin és a toalett tükör. mint a másik dolgozószobának. A konyhaablakba függesztett kristálygömbök a külső chit behozzák a lakásba és szét is sugározzák azt. Ebben a szobában a „Tudás” oldal sérült. mivel erős chi sodrásba esett. két ablak van rajta. hogy a ház „Egészség” oldala gyenge (rövid). ami jó chit termel ott. mert a gardróbnak nincsen természetes világítása. hogy az ajtót látni lehessen az ágyból. Ha az ember félálomban mozgást érzékel a környezetében. A feleségnek az egyensúly érdekében el kell fogadnia ezt a helyzetet és a másik szobát. A konyhában nem jó. ami kárpótolja a lakókat azért. 73 . A tükör ebben az esetben elfogadható a sarokban.

A lakás alaprajza 74 .1. . kép.

2. képen. helyeken tükröket helyeztem el. ba-guája pedig a 3. Az alaprajz lehetővé tette. Mivel egy értelmiségi házaspárról van szó. és 2. képen látható. Egy értelmiségi házaspárról van szó. 75 . Az előszobai tükör (3.A lakás alaprajza Az egyik a „Tudás-Műveltség” terület teljes egészében hiányzik. a gyerekszoba a „Gyerek” oldalra. A lakás alakja kedvezőtlen. Az 1. és ebben egyúttal a szemközti virágok és este a hangulatlámpa fénye is visszatükröződik. így mindenképpen ellensúlyozni kell a hiányosságot. üzlet vagy étterem esetében hangsúlyosabb. úgyhogy amíg a hiányosság egyértelműen zavart nem okoz a család életében. A zöld növények vonzzák a jó chi-t (pozitív energiákat) és fel is élénkítik a chi áramlását. mivel a bejárat egy kiugró részről nyílik. a konyha pedig a „Gazdagság” és „Egészség” oldalakra. mint egy lakásban. hogy a szülői háló a „Házasság-Szerelem” oldalra kerüljön. Kép . emiatt két ba-gua terület is sérült. A másik sérült terület a „Segítőkész Emberek” oldal. ahol a feladat egy tetőtéri lakás kialakítása volt egy fiatal házaspár és gyermekük számára. ezért számukra ez fontos lehet. addig szerintem különösebb törődést nem igényel. A lakás berendezési alaprajza a 2. Az 1. így a szobáját ennek megfelelően rendeztem be. ezért a kiegészítő darabok is a ba-gua részei. Mindhárom megoldás a lehető legkedvezőbb elhelyezése ezeknek a helyiségeknek. helyen elhelyezett tükör az egész falrészt beborítja. 2. így felmerült egy otthoni számítógépes munkahely kialakításának igénye. A SZOBÁK ELRENDEZÉSE A tervezés során a Feng-shui szempontokat amennyire a műszaki követelmények engedték figyelembe vettem. PÉLDA Ezt a lakást egy pályázatra készítettem.) a „Segítőkész Emberek „oldalt egészíti ki. ami szintén élénkítően hat a „Tudás-Műveltség” oldalon is. amik a lakás tükörképével kiegészítik a hiányosságot. Ez a terület egy iroda vagy egyéb munkahely. A házaspár fiúgyermeke 4 éves.

így az ágy elhelyezése fontos. kő). Ez az a hely. ezáltal biztosítható a zavartalan és kiegyensúlyozott chi áramlás. a hálószobában erre nincs szükség. fémtárgyak. Ha nem így van.4. pihenünk. kép . ami a „Házasság” oldala is a szobának. kék és zöld színek a falon és a textileken). fenyő beépített szekrény.3. A szobában a fa elemek túlsúlya figyelhető meg (növényi padló. Kép . aki belép. Az üvegpolcokon pedig ásványokat és kavicsokat is elhelyeztem.a hálószoba kicsi. kristály. visszanyerjük energiánkat. mert a tükör túl élénkké teszi a chit. a lakót megijeszthetik és így befolyásolják a chijét. Ebben az esetben . A szobában nincsen tükör. ahol alszunk.A lakás ba-guája HÁLÓ A hálószobánk különösen befolyásol bennünket. hogy így a lakónak a lehető legszélesebb rálátása legyen az ajtóra és láthassa azt. lenvászon textilek. így az ágy fejvégét helyeztem a távolabbi sarokba. Ezt ellensúlyozni kell fém elemekkel (fehér szín. 76 . A falra szerelt éjjeli lámpák fémből készültek. ezáltal idegessé tehetik őt. A lakók chijének kiegyensúlyozatlansága egészségi és személyes problémákat idéz elő. Az ajtó elé akasztott függöny a szoba „védelmét” biztosítja. azonkívül a mozgások. Ideális esetben az ágynak az ajtóval ellentétes sarokban kellene feküdnie. Ezért itt a falak fehérek és a beépített szekrényt is fehérre pácoltam. amiket félálomban észlelünk a tükörben nyugtalanná tesznek bennünket és nem tudjuk magunkat kipihenni.

Ezt fém elemekkel kell egyensúlyozni és itt is meg kell teremteni az öt elem egyensúlyát. Az „Egészség” és részben a „TudásMűveltség” oldalt egy kékre festett falsáv erősíti. ami egyúttal a szoba „Gyerek” oldala is. így napsütéses napokon érdemes az ágytakaróknak azt az oldalát használni az egyensúly érdekében. 77 .4.A hálószoba falnézetei A padló színe sárgás (föld). GYEREKSZOBA A gyermek hálóhelye éppolyan fontos. amelyeken nincsen narancs színű elem.). A fa elem itt is túlsúlyba került (beépített fenyő szekrény. növényi padló.) A polc kiszögellése itt a „Házasság” oldalt erősíti (4. a lámpák és a narancsszín az ágytakarón tűz elem. kék szín). hogy a napfény is tűz elemnek számít. ami fém elem. mint a felnőtteké. A falat és az íróasztalt fehérre festettem. Kép . A kisfiú ágya a szoba legtávolabbi sarkába került. a mattított üveg polcok pedig víz elemek. (Szeretném megjegyezni.

ami színét tekintve föld. (A Feng-shui lámpát saját elképzelésem szerint terveztem meg. 5. A polc számára épített beugró itt az „Egészség” és a „Műveltség” oldalakat erősíti. mivel a víz erősíti a fát. Három lámpát is alkalmaztam. anyagát tekintve tűz. Az „Egészség” oldalra került egy egyedi tervezésű un. A fényforrás egyúttal a chi forrása is. amikor világít élénkíti a chi áramlását. ami amúgy is túlsúlyban van. ezek mind a tűzet erősítik. amivel a fát lehet egyensúlyozni.) A víz elem megjelenítése miatt az ablakkeretet sötétkékre festettem.A falvédő sárga gyapjú. A mozgókák szintén keverik és élénkítik a chi áramlást.) 78 . Kép A gyerekszoba falnézetei A padló sárga színe föld elem. úgy hogy minél hatékonyabban lehessen alkalmazni különböző problémák orvoslására. valamint az íróasztal irattartó polcát pirosra festettem. hogy tűz és víz elemből kevesebb is elég. Feng-shui lámpa. (Érdemes megjegyezni. a tűz pedig gyengíti a fémet. A Feng-shui lámpa fémvázra felerősített festett ernyőből és a fémvázról lelógó „mozgókákból” áll.

) tükörbetétes. kő szobakút) egyensúlyban van. A beépített szekrény (17. 6. hogy kiegészítse a bagua hiányzó részét. Kép A nappali szoba falnézetei 79 . A bejárattal szemközti „Hírnév” oldalt a narancs színű falfestéssel erősítettem. de a védelme egy elhúzható függönnyel (6.). fenyő bútorok) és a fém elem (kőpadló. valamint a növények alkalmazásával élénkítettem a chi áramlást. Itt a fa elem (beépített szekrény. valamint az asztalon elhelyezett kis tükörrel (7.NAPPALI A nappali esetében fontos. hogy lehetőleg senki ne üljön háttal a bejáratnak.) biztosítható. A dolgozó sarok emiatt kedvezőtlenül alakult.

az háttal áll.) segíteni. A bútor színe sötét türkiz. mivel az „Egészség” oldalon van. 7. hogy ne a fal mellé kerüljön.KONYHA A konyhában nem tudtam úgy elhelyezni a tűzhelyet. kép A nappali és a konyha 80 . illetve a kék. de ezen itt is lehet kisebb tükrökkel (8. így aki főz. melynek színe a zöld. amelyekben látható a bejárat.

Kép .3.jellemzően külföldi .9. PÉLDA Ezt a tervet .A lakás alaprajza és ba-guája 81 . 90-100 m2-es tetőtéri lakásokat szerette volna mobiliák nélkül megterveztetni úgy. hogy ezek a lakások igényes . A tervezésnél szempont volt a színvonalas kialakítás mellett az esetleges olcsóbb megoldások keresése is.egy pályázatra készítettem. A megrendelő az általa felújított kb.bérlők számára azonnal kiadhatók legyenek. kép . 8.

FÜRDŐSZOBA 9. sérülésmentes a lakás formája. ahol a kabátok és a cipők azonnal levethetők. A bejáratnál nem fogast helyeztem el. jó adottságú terület chi áramlásait csak a belső tér helytelen felosztásával tönkretenni. A gardrób elhelyezése azért is célszerű. Kép . formája teljesen zaklatott. Az általam javasolt megoldásban a funkciók a helyükön maradtak. lakóelőtér-étkező a lakás talán legrosszabb momentuma. Látható.A fürdőszoba 82 . hanem egy gardrób szekrényt. építészeti szempontból pedig kifogásolható a túl sok kihasználatlan közlekedési terület jelenléte. hogy hiába szabályos. Ez a lakás kiváló példa arra. a szobák alakja mégis sérült.A LAKÁS ELRENDEZÉSE A lakás eredeti alaprajzán látható. kivéve a hálószobáét. mivel ferde falon van megnyitva. hogy a közlekedő területet lecsökkentettem. hogy hogyan lehet egy sérülésmentes. elfoglalja a „közép” jó részét. mert ezáltal a bejárat és környéke mindig rendezett képet mutat. Az un. csak egy szabályosabb. jobb kihasználású térosztásban helyeztem el őket. sérült és instabil.

különlegessé teszi a fürdőszobát. a falfülke színének én valamilyen kéket javaslok. A „Házasság” oldal a fa elemhez tartozik. s „Gazdagság” pedig a föld elemhez.A fürdőszoba festett fala NAPPALI A nappali elhelyezése szerencsés. mivel a lakás „Házasság” és a helyiség „Gazdagság” oldalára esik.Az eredeti elrendezéssel ellentétben nem helyeztem el külön a WC-t. a fal színe lehet sárgás árnyalatú. a ferde tetőtér burkolata pedig fehérre festett parafa. hogy nincsen ablak és természetes megvilágítás. Burkolatként a nappaliban lehet parkettát használni. A falfülkékből kialakított. ami nyáron és télen egyaránt előnyös. mivel a konyhabútor fehér. ami anyagánál fogva fa. mivel az az oldal a „Karrier” oldal víz oldal. 83 . viszont igyekeztem a fürdőszobából „szobát” csinálni. Kép . A konyha és az ebédlő falai maradhatnak fehérek. A festett fal egyedivé. egyúttal ezzel próbáltam ellensúlyozni. a csempében kék virágminták vannak és az előszoba vörös márvány betétei helyett a konyha és az ebédlő mészkőlapjai közé fehér-kék mintás kerámia négyzetek kerülhetnek. emellett hőszigetelő is. Annál is inkább jó a kék szín választása. az ebédlő és konyha területen fém színű. önálló világítással rendelkező üvegből készült fürdőszoba polcok jó helykihasználásukkal elegendő tároló helyet biztosítanak. ezért itt célszerű ezekhez az elemekhez tartozó színeket és anyagokat választani. 10.

és az egész szoba megjelenése kedvezőbb. ha nincsen szekrény. amelynek felül zárt. Akkor a legjobb ez a megoldás. ha a fényerősség szabályozható. a gardróbé parketta. de költségkímélésként a tükörasztal el is hagyható. A gardrób helykihasználása jobb. A beépített bútorok otthonossá teszik a lakást. A szoba alapszíne a barack-rózsaszín . ezzel együtt a helykihasználásuk is sokkal jobb. ennek különböző árnyalatai vonulnak végig a falburkolatokon és a kárpitokon. sárgás színű opálburája van. A hálószobába nem terveztem általános világítást. a szekrények súlyuknál fogva csak „rátelepednének” a szobára. az ágy és a hozzátartozó éjjeli szekrények pedig olcsóbb kivitelben is beszerezhetők. Kép . A hálószoba előnye. csak egy állólámpát helyeztem el a tükörasztal közelében.11. mivel a szoba kis méretű. az ágyat pedig szoba „Házasság” oldalára helyeztem. ezáltal kellemes fényteret hoz létre a szobában. mivel a lakás „Gazdagság” oldalán helyezkedik el. hogy nincsen benne szekrény. A hálószoba fekvése megfelelő. ezért a szobából leválasztottam egy gardróbot. 84 . A padló burkolata 100 %-os gyapjú padlószőnyeg.A hálószobai gardrób HÁLÓSZOBA Sajnos a hálószoba a natúr bükk beépített bútorral elég költséges megoldásúra sikerült.mivel ez a szín tartozik a „Házasság” oldalhoz -.

kép .A hálószoba alaprajza 13. Kép .12.A hálószoba falnézete 85 .

86 . csak jeleztem egy elválasztó. videó és egyéb berendezések elhelyezhetők. televízió. Amennyiben mégis szükséges. a nappali minden további nélkül leválasztható. Az ebédlő és a konyha fém területen van. Az ebédlő érdekessége. amely igény szerint dekorfestéssel is kifesthető. ha a konyha.8 m. ezért úgy gondoltam kedvezőbb hatású. Az ebédlőt nem terveztem meg részletesen.EBÉDLŐ A konyha nem egyedi gyártású.KONYHA . és a belmagassága is csak 2. és emellett csak a legszükségesebb gépesítést alkalmaztam. egyben hasznosítható tároló helye az üvegpolcos falfülke. amelyen virágok. emiatt olcsóbb. 80 cm magas szekrénysor vonalát. kb. ebédlő. Mivel a lakás tetőtér. nappali egy tér marad. ezért itt helyénvaló a kőburkolat.

4. PÉLDA Ebben a 120 m2-es családi házban három generáció elhelyezését kellett megoldani (16. kép). Itt lakik egy két gyerekes család a nagymamával. A gyerekek 5 és 8 évesek.
A HÁZ ELRENDEZÉSE

A ház alakja szabályos, sérülésmentes. A családtagok lehető legszeparáltabb elhelyezésére a ház szerencsés beosztása miatt volt lehetőség, csak a szobák elosztását kellett meghatározni. A nappali szoba a ház „Házasság” területére esik, mivel ez a legnagyobb helyiség nem tartottam célszerűnek megváltoztatni a funkcióját. A konyhát a ház „Gazdagság” sarkában helyeztem el, mivel a konyha erősítő hatású ezen az oldalon. A meglehetősen nagy helyiségben egy ebédlő asztal is elfért. Mivel a „Házasság” oldal már foglalt, a szülői hálót máshol kellett elhelyezni. A „Segítőkész emberek” területre tettem végül is. Ebből a szobából leválasztottam egy gardróbot, aminek a helykihasználása jó, használata kényelmes és nem kell szekrényekkel telezsúfolni a szobát. Ez a gardrób egyben hatásosan elszigeteli a hálószobát a nappalitól. A nagymama szobáját a „Tudás-Műveltség” oldalon helyeztem el. Ez a Késői Menny elrendezésű ba-gua utolsó területe, ahol a felkészülés történik egy új életre. Egy idősödő embernek szükséges a megbékélés és a bölcsesség megtalálása. A gyerekeket a fennmaradó helyiségben helyeztem el.
ELŐSZOBA

Az előszoba továbbmenve előtérré tágul, és egy térben van a folyosóval. Mivel túl sok ajtó nyílik a folyosóra, „túl sok száj eszi ennek a helyiségnek a chijét”. Ezt próbáltam azzal ellensúlyozni, hogy az előtér közepén egy szobakutat helyeztem el, amely frissítő chivel látja el az egész lakást. A szobakút fölé egy kristálycsillár került, amely amellett, hogy szintén jó chit termel, a rossz, elhasznált chit is jóvá alakítja, majd szétszórja a különböző, az előszoba chijéből „táplálkozó” helyiségek irányába. A bejárattal szemben egy köríves asztalkát és fölötte pedig egy tükröt helyeztem el, ami visszaveri a káros, ártó chit, amely a bejáraton esetleg bejuthat. A nappali és a konyha ajtaja üvegezett, hogy némi természetes fény is bejusson az előtérbe. A többi szoba ajtaja teleajtó, mivel ezek hálószobák.

14. Kép - A szülők hálószobája

87

SZÜLŐI HÁLÓ

A szülői háló mérete nem nagy, mivel csak aludni jönnek ide a szülők. Mivel a „Segítőkész emberek” oldalon helyezkedik el a fém elemhez tartozik. A fém elem színe itt megjelenik a fal fehér színében, illetve a falon alkalmazott óarany színű festett mintázatban. A tapéta hatású falfestés otthonosabba és barátságosabbá teszi a szobát. A drapériák kékek, ami függönyként jól árnyékol és mint szín a víz elemhez tartozik, amit pedig a fém elem támogat. A komód fölött található egy tükör, de elhelyezésénél ügyeltem arra, hogy aki az ágyban fekszik, az ne láthasson mozgást benne.
NAPPALI

A nappaliban az egészség oldalra került az ülőgarnitúra, emiatt választottam a moha zöld színt, ami az egészséget és a családot fogja itt erősíteni.
GYEREKSZOBA

A gyerekek részére olyan bútorokat terveztem, amelyek hosszútávon is kényelmesen használhatóak lesznek számukra. Az ágyak magasítottak, alattuk helyeztem el tároló területeket, ami ruhák, könyvek, játékok tárolására is alkalmasak lesznek. A dobozokból álló játéktartó polc az igények szerint többféleképpen is összerakható. Íróasztal egyelőre csak egy van, mivel még csak az egyik gyerek jár iskolába.

15. Kép A gyerekszoba

88

16. Kép - A lakás alaprajza

89

hogy egy munkahelyen az auránkat ne tudja senki sem megsérteni. 4. egy rossz. Nemcsak kellemetlen. a dolgozó beveri a térdét. a dolgozó nem tudja maximális hatásfokkal végezni a munkáját. 6. Fontos. ennek az az oka. 3. Ergonómiai szempontok szerint A munkaszéket a munkafeladatnak megfelelően kell kiválasztani. ideges munkatárs. A szabványok előírják. Káros mértékű stresszt okoz. A fentiek alapján a munkahellyel szemben támasztott követelmények az alábbiak szerint foglalhatók össze: Követelmény Magyarázat Ergonómiai szempontok szerint A munkaasztal méretét a munkafeladat szerint kell kialakított asztal.. vagy a könyökét a bútorokba. amennyiben a munkakörülmények nem megfelelőek. A munkahellyel szembeni legfontosabb követelmény. ez állandó stressz helyzetet jelent a számára. a vonatkozó szabványokban megadott lábtér és kezelési területekre vonatkozó előírások betartása mellett. amelyek a szemet az állandó kompenzáció miatt fokozott terhelésnek teszik ki. gonosz főnök. ártó chivel rendelkező munkatárs . hangulata átragadhat ránk. kialakított munka-szék. megválasztani. számítógépes munkahelyek esetén fontos. valamint a „Segítőkész emberek” oldal is. Minél távolabbi elhelyezkedés a bejárattól. 5. a szék kényelmetlen. Ergonómiai szempontok szerint A világítás munkafeladatnak megfelelő kialakítása különösen kialakított világítás. hogy a lakás és a munkahely között alapvető különbségek vannak: 1. illetve minél kevesebben sérthessék meg. 2. 5. Táblázat. dönthetőségét. 2. mert amennyiben nem védjük meg magunkat a munkahelyen. mint a lakásokhoz. a munkahely szűkös.MUNKAHELY A munkahely berendezésében is fontos szerepet játszik a Feng-shui. és a 6. 90 . ha a világítás rossz. Munkahelyeken elsősorban a munka minél jobb elvégzését kell biztosítani a „Gazdagság” és a „Karrier” oldalak erősítésével. A munkahelyek tervezéséhez más szemléletmód szükséges. akiket nem kedvelünk. és a vakítás. a munkaszék magassági állíthatóságát. 1. Ha valaki nem tudja kontrollálni a mögötte lévő területet. Itt kell eltöltenünk a napunk jó részét és olyan tevékenységet folytatni. Egy munkáltató akkor várhat el jó munkavégzést. követelmény jelentős. ami rontja a munkateljesítményét. A munkahely sokkal nagyobb stressz forrás. amit esetleg nem is szeretünk. Rálátás a bejáratra. ha a megfelelő feltételeket megteremtette a dolgozója részére. hogy mentes legyen a káros mértékű stressztől. 1.dühös. .A munkahellyel szemben támasztott követelmények Feng-shui szempontból a 4. mert itt több emberrel kell érintkeznünk. de egészségkárosító hatású lehet az. Az auránk védelme rendkívül fontos. Az aura sérülése csökkenti a chinket. 3. de az „Egészség” oldal is fontos lehet. és a deréktámasz magassági állíthatóságát is. túl sok a tükröződés. Erőpozíció elfoglalása Az aura védelme. olyanokkal is. ha a munkahely ergonómiai kialakítása nem megfelelő.

Ahogy a cég számára a vezető a legfontosabb. Megfigyelhető például. szökőkutakat a „Gazdagság”.) NAGYVÁLLALATI FENG-SHUI FILOZÓFIA A cég számára legfontosabb személy a vezető. a víz a pénz szimbóluma a Feng-shuiban. aki megismeri a céget érezni fogja a jó chit. úgy a vezető számára pedig a cég dolgozói kell. SZÖKŐKÚT Mint azt már a Kilenc Gyógymódnál elmondtuk. és emiatt nem tud „vizet prédikálni és bort inni”. ilyen módon az igazgatói irodának mindenképpen meg kell felelnie a Feng-shui szempontjainak. üzletekben milyen gyakran fordulnak elő ezek az elemek. hogy azok számára a cég fontos legyen. hogy a vezető csak azt várhatja el másoktól. mert ez jó hatással van a dolgozókra. mert az ő döntéseitől fog függeni a cég sorsa. ami cégnél megteremtett harmóniából származik.” Ez annyit jelent. hogy bankokban. FENG-SHUI ESZKÖZÖK AZ IRODÁBAN CSOBOGÓ. Ha a cég vezetője nem a cég érdekeit tartja szem előtt. amely jótékonyan hat majd a kellemetlenkedőkre is. emiatt munkahelyek esetén különösen hasznos az alkalmazása a profit növelésére. és mindent megtegyenek érte. és nem tudják munkájukat a lehető legjobban végezni. A cég dolgozói azok. Amennyiben megvilágítást is alkalmazunk. Ha cégvezető csak a saját zsebét nézi. Tévedés lenne azt hinni. Az ezzel a cégfilozófiával vezetett cégek hosszú távon fejlődni fognak és sikeresek lesznek. A cégvezetőnek felelős személynek kell lennie. 91 . (Esetleg a munkahely változtatás lehetőségét is fontolóra kell venni. megértő de ugyanakkor erőskezű vezetőt. hiszen érvényes a népi bölcsesség: „A fejétől bűzlik a hal. nem várhatja el dolgozóitól. a vezető és a dolgozók legnagyobb megelégedésére. amit tudat alatt mindenki. Egy vállalat számára különösen fontos a Feng-shui rendre vonatkozó tanításainak betartása. hogy utasításait maradéktalanul végrehajtsák. érzékel akivel kapcsolatba kerül. hogy a legfontosabbak legyenek. ezáltal fokozhatjuk a csobogó hatását. A védekezésen kívül fontos. akkor létrehozhatjuk az öt elem egyensúlyát is. A vezetőnek kell ügyelnie a munkahelyek rendjére és elől kell járni a jó példával.vagyis a negatív gondolataik csökkenthetik mi saját chinket is. akik a termelést és a profitot biztosítják. úgy hogy közben hiteltelenné ne váljon. ügyfelekben is kedvező benyomást kelt a cégről. akkor ezzel a munkamorált is erősen csökkenteni fogja majd. ha a virágok rendre kipusztulnak. és a stabilitást. mert mindenki. Rossz munkahelyi chit jelent. Az aurájában ugyanis benne vannak róla az igazi információk. és megvetés tárgya ne legyen. A csobogókat. A csobogók és szökőkutak esetén a víz mozgása a chi és a pénz áramlását szimbolizálja. ilyen esetben komolyabb lépésekre is szükség lehet. de ezt csak megfelelő munkakörülmények között tudják megtenni. hogy pozitív chivel telítsük környezetünket. Ha a munkahelyek nem felelnek meg a Feng-shui követelményeinek. A rend betartatása mindig főnöki feladat. hiszen nagyon is érvényes ez az ősi taoista bölcsesség: „Aki kapni akar. A céget tisztelet fogja övezni. mivel ők azok. akiktől elvárja. éttermekben. tanuljon meg adni”. vagy a „Karrier” oldalon érdemes elhelyezni. hogy egy szívében önző és kapzsi ember eljátszhatja a felelősségteljes. a dolgozók chije csökken a munkahelyen. amit ő maga tesz. és a céghez látogató vendégekben.

Feng-shui szempontból a Ba-gua áldás. Ilyen esetben még alkalmazhatunk különböző mentális védekezési módokat is. 4. amely visszaveri a minket érő esetleges ártó hatásokat. TÜKÖR A tükörrel behozhatjuk az irodába a kedvező lehetőségeket akkor. Ha ez sem használ. 2000). nyugodtan hagyjunk ott egy ilyen munkahelyet. vagy a „Karrier” oldalon. fakéreg darabok. vagy csak egy sima tükröt. fém edény Világítás Négyzetes alak. vagy rosszindulatú. vagy általánosan megromlott munkahelyi morál jele. vagy helyezzünk el ba-gua tükröt. mivel a halak keverik a vizet bennük. amely lehet egy ellenünk irányuló célzott támadás. Munkahelyre különösen igaz az. kék ég.Az öt elem egyensúlya a következők figyelembevételével teremthető meg: Elem 1. Védekezésül a minket érő esetleges támadások. akkor halszobrok elhelyezésével is élénkíteni tudjuk a chit a „Gazdagság”. Táblázat Öt elem egyensúlya csobogókban Eszközök Növények. szikladarabok. mert az ártó munkahelyi chi hosszabb idő alatt egészségkárosodást is okozhat. változtassunk munkahelyet. A rossz chi viszont elpusztíthatja növényeinket. (tükör) Kavicsok. Ha nincsen lehetőség akváriumot berendezni. A tükrök behozhatják az irodába a pénzforrásként szereplő folyók képét is. homok. Az akváriumban is megteremthető az öt elem egyensúlya ezáltal a hatása fokozható. vagy az un. amennyiben lehetséges. NÖVÉNYEK A növények jó chit termelnek azon az oldalon. 92 . 2. amennyiben megtehetjük. végül kipusztulnak az a rossz chi jele. ártó gondolatok ellen elhelyezhetünk a bejárattal szemben egy ba-gua tükröt. Amennyiben gondos ápolás mellett azt tapasztaljuk. hegyvidék tájképe tükröződik benne. ágak. 5. hogy a növények rosszul érzik magukat. ha valamilyen szép látvány. „Gyökértechnika” és „Örvénytechnika” a legmegfelelőbb (Choa Kok Shui. hogy fekete halat mindenképpen kell tartani az akváriumban. zöld szín AKVÁRIUM Az akváriumok szintén jó chit termelnek. mert nem nekünk való hely. kert. Fa Víz Fém Tűz Föld Víz. ezért érdemes munkahelyünkön növényeket telepíteni. agyagtál 2. nem fejlődnek. esetleg művirágok. 3. Akvárium esetében a világítás mellett a halak és a csigák szintén a tűz elemet képviselik. de végül is „szél ellen nem érdemes”. Ilyen esetben vegyünk másik növényt. ahol elhelyezzük őket.

A megoldás ebben az esetben. akkor tegyünk egy kicsi tükröt az asztalunkra. A titkárnő pedig. Ha az ajtónak háttal ülés elkerülhetetlen. hogy ez a kedvezőtlen pozíció a dolgozó szerencséjét és megítélését is lerontja. akkor a főnök kerül majd erőpozícióba és az egyensúly helyreáll. ahol mindenki háttal ül a bejáratnak.). az asztalok elhelyezésnek felcserélése. Fontos.FENG-SHUI ESETEK A következőkben néhány hiányos elrendezésből adódó problémát és ezek megoldását láthatjuk (Rossbach. akkor úgy is fogják kezelni. A 2. hogy ő az alárendelt személy. Ha a főnök közel ül az ajtóhoz. ezért ennek elhelyezésénél körültekintően kell eljárni. amelyből láthatjuk. Látható. és szinte ő vezeti majd az irodát. hogyha valaki bejön az ajtón. azt gondolják majd róla. ahol a munkahelyek elrendezése nincsen összhangban a dolgozók munka pozíciójával. Az ajtóhoz legközelebb ülő személy másik helyre költözött nem sokkal azután az előtte ülőt elbocsátották. hogy ezt elkerüljük. Ilyen körülmények között a dolgozók sokat tévesztenek. dekoncentráltak lesznek. ábrán láthatunk egy olyan kedvezőtlen elrendezésű irodát. gyakrabban betegednek meg a lecsökkent chi miatt. Ábra egy olyan helyzetet ábrázol. ami állandó feszültséget fog okozni. 1. nem fogja a főnök utasításait végrehajtani. 2. 93 . Ábra Az 1. aki az „erőpozíciót” foglalja el engedetlen lesz. Ábra Az önmagunkról alkotott képet és mások rólunk kialakított véleményét is befolyásolja az íróasztal elhelyezése.

Ábra A 3. hogy ki jön be a szobába. Ábra 94 . Ábra Előfordulhat. A rossz chit több dolog okozhatja: rosszindulat. ha elhelyezünk egy kristály levélnehezéket az asztalunkon. még a munkaidő befejezése előtt haza is megy. Ilyen esetben célszerű védekeznünk. akinek rossz chije van. másrészt elvonja a figyelmét az ajtótól. dühös természet. Ez a helyzet azt eredményezi. irigység. A legegyszerűbb. félelem. 5. és rendszerint ha lehetősége van rá. ábrán látható irodában ülő alkalmazott túl közel helyezkedik el az ajtóhoz. ami a szomszédos asztal felől érkező káros hatásokat összegyűjti és jóvá alakítja. hogy állandóan csak a hazatérésre fog gondolni. hogy egy olyan kollégával kell egy szobában ülnünk. 4.3. és harmonizálja a munkakapcsolatot is. Megoldásként egy tükröt kell függeszteni a szemközti falra. ezáltal megvéd bennünket. ami rossz hatással lehet ránk is. amelyben egyrészt láthatja.

Ábra A 6. Mantak Chia. Ennek az áldatlan állapotnak az eredménye az lesz. Amennyiben ezt a védelmet nem érezzük elégnek használhatunk taoista áldást is (Choa Kok Shui. hogy csökken a chi. ezáltal a teljesítmény és a munkamorál is lecsökken. mert nyugtalan lesz a chije.Használhatunk a kristálygömb helyett egy haltartályt. 6. ba-gua elrendezés két azonos pozíciójú munkatárs elhelyezésére a lehető legjobb megoldás. 95 . Ez a virág magára irányítja majd a figyelmet.2000. a főnöknek meg azért. ábrán látható osztályterem típusú iroda mindenkinek a lehető legrosszabb. mert úgy érzik figyelik őket. Megoldás lehet az. és egyben védi is őt ez a virág. Az 5. és túl közel is van az ajtóhoz. hogy a bejárat és a főnöki asztal között elhelyezünk egy virágot. mivel háttal ül az ajtónak. vagy akár egy gömbölyű vázát tele vízzel. így a főnök figyelni tud a belépőkre és a távozókra. A dolgozóknak azért. ábrán látható un.1999).

jó munkabírású hölgyet vettek fel. hogy ez a munkahely háttal van a bejáratnak. A 6. intim zónáját és a szoros intim zónáját is veszélyeztetik. számú asztalt jelölték ki számára. általában 2. 96 . hogy a 6. székeken ülők amikor a helyükre igyekeznek sértik a 6. A sorszámozás egyben a sorrendet . azután mindenféle problémái lettek. viszonylag közel az ajtóhoz és az 1.es bent volt valaki másnak a helyét foglalta el. ha 2. később megbetegedett. de néhány hét elmúltával ezt a dolgozót a 3. és 6. agilis kolléganő az idősebb hölgyek közé és a 6. Kezdetben nem volt semmi probléma.-os húzta a rövidebbet és esetenként sírva futott el a munkahelyéről. széken ülő személyes zónáját. számú kolléganő nem volt hajlandó harc nélkül elfogadni a „csípésrendben” az elrendezés által determinált helyét.is jelenti ebben az esetben. oda vezetett. és 2. amelyekben gyakran a 6. A kolléganőnek nem volt konkrét helye.-os asztalát. helyen ülő dolgozó ezt a stresszes környezetet kb.Az iroda eredeti elrendezése A helyére egy idősebb. Az ábráról látható. a közlekedési utak nem biztosítottak. Ebbe az áldatlan állapotba csöppent egy érettségizett fiatal kolléganő. ábrán látható irodába bekerült egy fiatal. aki éppen távol volt. vagy a sarokban elhelyezett számítógép asztalnál gépelt. hogy mindenkinek rossz.-es tartós betegsége miatt vettek fel.-ost „vereséget szenvedve” távozott egy másik szobába.-es helyén ült. Ennek a munkahelynek alapvető tulajdonsága. Ábra . Az munkahely kialakításából adódó általános stressz és az. kiegyensúlyozott. akit 2.PÉLDÁK MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁRA 1. egy fél évig bírta. túl szűkös. 1. három hónapot betegállományban töltött.„csípésrendet” . hogy éles viták alakultak ki. amíg megkapta 6. A rámenős fiatal kolléganő végül is addig igyekezett. Először egyre többször elkésett. PÉLDA Az 1. felépülése után rövid idővel otthagyta a munkahelyét. széken ülő elkezdte szekálni és a főnök felé negatív véleményeket nyilvánított róla.

4. Ábra .Az átrendezett iroda Az asztalokat közelebb húzta az ablakhoz. de nem változtattak rajta. a sorrendben pedig ő a 3. Ennek következtében 1. 1. 97 . csak ettől az eseménytől kezdve már nem kedvelte senki igazán az új 3.-es és 4. lehet. 2. mert az ő helyzetük alapvetően nem változott.-es személyes tere lecsökkent. hogy meg tudja fordítani az asztalt. Abban az esetben. és 6. Már az íróasztal elfoglalásának napján a fiatal rámenős kolléganő bent maradt az irodában és átrendezte az irodát a 2.Itt a dolgok nagyon érdekes és tanulságos fordulatot vettek. és nem fagyott volna meg körülötte a légkör. Ez azért van így. ha megkérdezte volna a kollégáit. valamint erről az új 3. mint az eredeti 3. de a számítógép asztal is az ő területén maradt. helyre került. és 2. ábrán látható módon. pedig mivel a rangsorban már lejjebb álltak így inkább elfogadták a helyzetet. nem szólt semmit. mivel nemcsak a saját íróasztala lett az övé. Másnap a többiek elhűlve tapasztalták a változásokat. vagy nem azonnal ért volna célt.-as helyről. hogy nem érte volna el a célját. A fiatal kollegina lépése nem tetszett senkinek. Új 3. hogy hajlandók lennének-e neki segíteni. de legalább a többieket nem sértette volna meg ezzel az akciójával. a többiek rovására csökkentette az őt érő stresszt és a mások rovására hatalmasat lépett a rangsorban. Végül is nem történt semmi. 5. mert a személyes terét megnövelte a többiek rovására. Miért nem tette meg ezt a lépést az elődök közül senki? Mert eszükbe sem jutott. méghozzá jelentősen. ezáltal lett annyi hely.-as helyről jobb a rálátás az ajtóra.-ast.

Az eredeti iroda az ajtóból nézve 98 .1a. Ábra .

A 2. hogy 1. számú helyen ülő vezető kérte a segítségemet az iroda „Feng-shuijának” fejlesztéséhez. 5. mert pontosan a 2.Az iroda eredeti elrendezése A 3.. hely nem alkalmas állandó munkavégzésre. hogy 4. ami kelletlenségeket okozhat számukra. Sajnos a bútorok cseréjére itt nem volt lehetőség. ábrán látható.Az eredeti iroda az ajtóból nézve 99 . ami egyébként elég tágas nem ül senki. valamint. de legalább az aurája védve van. közel ül az ajtóhoz és háttal. 3. helyen. és 2. mivel a gondolatai inkább „kifelé” irányulnak. Az 5. 4. amikor a székét nekitolja a falnak és a lábát beüti az asztalba. Ergonómiai szempontból nem felelnek meg a követelményeknek a bútorok és a világítás sem. ugyanis ez a magyarázata ennek a „falra menekülésnek”. Ábra . ami számára kényelmetlen lehet.2. Ábra . 3. ami akadályozza a munkavégzésben. monitora mögötti nagyfrekvenciás sugárzási zónában van. PÉLDA Ez az iroda informatikusok számára készült. munkahely szűk. aurái összeérnek.

Ábra . 6. távolabb került egymástól. Fontos. ábrán látható változtatásokat javasoltam.Az átrendezett iroda látványterve 100 .Az iroda a javasolt átrendezés után Mivel a bútorokat nem lehetett lecserélni az 5. hogy 1. és 2. védett pozíciót kapott. de végül. már egy fél óra múlva kezdték jobban érezni magukat. Ábra . 4 pedig nem ül tovább háttal a bejáratnak. a monitor diszkrét elhelyezése mellett. miután megcsinálták. 3.5. A dolgozók először nem örültek az átrendezésnek.

Az I. Ábra . ami a munkahelyi légkör rovására fog menni. Ez nem kedvező.Az átalakított iroda I.7. változatban az 5. 8. változatának látványterve 101 . és ehhez megint csak át kell rendezni a munkaterületet. változata Az iroda átrendezését követő évben ismét megkerestek engem azzal a problémával.Az átalakított iroda I. Ábra . hogy egy új munkatársat kell elhelyezni. mert így a főnök munkatere lecsökken. helyen alakítottam ki egy új munkahelyet.

változata a főnöki munkahely felől nézve 102 . Ábra . ami mindkettőjük számára jobb megoldás. tipikusan „kés a hátba” pozícióban ül. A 10. hogy 5. ami miatt szükséges volt az asztalát megfordítani.-től. változatot már ergonómiailag megfelelő iroda bútorokkal rendeztem be. változata A II. és a megközelítése független 1. Ábra Az átalakított iroda II. munkahelye nagyobb területű. Itt 2.Az átalakított iroda II. 10. ábrán látszik viszont.9.

Lényeges azonban elmondani. Ábra .Az átalakított iroda elfogadott változatának látványterve 103 . Ábra . változata Ez az elrendezés került megvalósításra végül is.11. ennek ellenére a legfontosabb Feng-shui elveket be lehetett tartani. hogy ez az iroda mindenképpen szűkös. mivel négy ember számára lett volna ideális. így biztosítani lehetett a jó chit. 12.Az átalakított iroda III.

őszén keresett meg engem ennek az irodának a problémáival ennek a csoportnak a vezetője .Ehhez az amúgy elég részletes anyaghoz a következőket szeretném hozzátenni. mert ő nem dönti el ezt a kérdést nélkülük. Néhány nap múlva felhívott és elmondta. Ami kint van. ami nagyon tanulságos volt. Ami kint van az van bent is. de mindenképpen közösen fogja kialakítani az irodát a munkatársaival. amikor változtatni akart. A lényeges a törekvés. hogy jó hatású a dolog és ezen az úton ment tovább. hogy olyan. Ennek következtében a munkakapcsolatok is jobban alakultak ebben az irodában és valószínűleg a munkavégzés is hatékonyabb. „ami fent van az van lent is”. hogy sokat gondolkoztak. Amikor a bővítésre vonatkozó terveket elkészítettem és közöltem a csoportvezetővel . hogy az ágyuk és az íróasztaluk is pont a Feng-shui szerinti legmegfelelőbb helyen volt. A legmeglepőbb fordulat ezután következett. 104 . hogy szerintem csak a 3. Megkérdezték tőlem. ha minden vezető ilyen lenne. hogy azért. A másik vetülete ennek az irodának számomra is meglepő. ahogy én megterveztem. Mivel a segítségem bevált az első alkalommal. így ennek az irodának és a benne dolgozóknak a „fejlődését” végig tudtam követni.akkor már osztályvezető volt -.azóta már igazgató-helyettes -. hogy miért van ez. Jó lenne. megkerestek másodszor is. hogy majd meglátják. hogy mindenkinek jó legyen). és a kapcsolatot azóta is tartjuk. és keresték a legjobb megoldást egyesült erővel. mert a jó emberek körül harmónia van. az van bent is. hogy az egyetlen lehetséges elrendezési mód az. de végül belátták. akkor. A válasz az. azután belátta. akkor ez hatni fog az emberekre olyan módon. mert az osztályvezető a menyasszonyával együtt jelentkezett a Feng-shui tanfolyamomra és becsülettel végig is ülték a két napot. A csoportvezető rálépett a törekvés útjára. 1997. aminek nagyon örültem. ő azt mondta. ha a környezetet a harmóniára való törekvéssel alakítjuk ki (ez azt jelenti. változat szerint lehet megoldani a dolgot. A lakásuk elemzésekor pedig kiderült. hogy jobbá válnak.

mert nem fér be. Ennek az embernek nem akartam azt mondani. és a 6. egyik asztalát . és itt kellett elhelyeznie két új munkatársat. és 6. helyzete azért nehezebb. A 2. asztal a „főnöké”. az 5. hogy azt mondom neki. 5. 5. emellett „kés a hátba” pozícióban ül. Az átközlekedést meg kell szűntetni. Ábra . Ez egy gesztus 1. Abból. ezért használata kényelmetlen. Ennek a munkahelynek külön stressz-forrás. aki engem megkeresett három kollégájával együtt dolgozott a 13. 3. ábrán szereplő szobában. A szűkös beközlekedés még mindig a kisebbik rossz az ellenőrzési helyzettel szemben.-es inkább az ajtónak. Az 5. arra lehet következtetni. a bizonytalan veszélyforrásnak ül háttal. félig ajtónak háttal és három kollégának is háttal ül. hogy a hely mindenképpen szűkös. 6.. hogy 1. hogy azért rendezze át. de ehhez fel kell számolni a fészket. hogy a hangulat sem valami jó az osztályon.fel kell számolni és az ábrán látható módon meg kell fordítani a megmaradt asztalt. A „fészek” további ismertető jele a hosszú megközelítési út és/vagy szűk bejárat. ahol alig lehet bepréselődni. hogy gondosan. hogy 4. 6. 13.. helyet szánta az újonnan érkező beosztottaknak. (a főnök) csak 5. ami valójában két hagyományos íróasztalból állt. ehelyett azt találtam ki. Itt a lábmunkazóna nem biztosított. részéről 5. de egyébként a többiek felé is. abszolút ellenőrzési helyzetben. helyre gondolta a csoportvezető a két új munkatársat. a jelenlegi beosztottak asztalai. A rajzról látható. Általában azok az emberek építenek fészket. hogy tegyen meg egy beosztottjával szemben valamit. Megoldásként a következő változtatásokat javasoltam (14.Az iroda eredeti elrendezése Az 1.3.mivel felesleges . Látható. 4. ábra). személyes tárgyakkal „lefoglalt” magánterületet definiálnak a bútorok. Ez a vezető. felé. A „fészek” azt jelenti. mert a főnökkel van kapcsolatban.. 105 . intim zónáján keresztül tud beközlekedni. 6. mint a főnökének. akik „nem állnak a helyzet magaslatán”. azonkívül „fészek” kialakítású. PÉLDA Ez az eset a „fészeképítés” egy szép példája. hogy a főnök íróasztala „erőpozícióban” van.-nak berendezett egy L-alak szerű munkahelyet.

azt pedig. Végül nem változott semmi. Ábra . 14. hogy helyeselni fogom az elképzeléseit csalódottnak érezte magát. amiért változtatásokat javasoltam.A javasolt elrendezés 106 . aki azt várta tőlem. hogy miért is „nem fér ő be” sehogyan sem értette meg. az új munkatársakat a rossz chi és az egészségkárosító munkakörnyezet fogadta.Ez a vezető.

A munkahelyek a közlekedési úttól távolabb helyezkednek el. hogy egyelőre csak egy munkatárs dolgozik itt. Az alaprajzon látható megoldás biztosítja mindkét dolgozó számára a rálátást a főbejáratra. és számítógépét úgy helyezte el. de mégis kényelmesen meg tudják közelíteni az ajtót. Az asztalok mérete biztosítja a munkavégzést. a dolgozók aurája sérülésmentes legyen. viszont a szélessége nem elegendő ahhoz. A tárgyaló toldat sajnos a közlekedési útra esik. hogy szeretné a titkári irodát kiegészíteni egy adminisztrátori munkahellyel. hogy egymást a közlekedéssel ne zavarják. ezért igyekeztem a két dolgozót úgy elhelyezni. 15. hogy a két dolgozót a főbejárattal szemben helyezzem el. 107 . hogy mindkét munkahelyen ülő dolgozó és vendége kényelmesen tudja használni. így az átjárás nem zavarja a dolgozókat. Az iroda tervezésénél a Feng-shui követelményeit tartottam szem előtt. aki a bejárattól távolabbi asztalt foglalta el. ha munkaterületükön átközlekednek. hogy senki se üljön ajtónak háttal. A használat során kiderült. és egy tárgyaló asztallal. előnye viszont.4. Ábra . PÉLDA Egy cég igazgatója azzal a problémával keresett meg. Mivel tudom. hogy az embereket zavarja. hogy három ajtaja is van. vagyis azt. sem a közlekedési úthoz.A tervezett iroda alaprajza Az iroda kedvezőtlen amiatt. hogy a monitorára ne lehessen rálátni sem a bejáratból sem a főnöki szoba felől. valamint senki se üljön közel sem az ajtóhoz.

hogy egy munkahelyen a Feng-shui elveinek alkalmazásával milyen mélyreható dolgokra lehet fényt deríteni. Ábra . 108 . valamint azt is. a dolgozók egészségéért és a vállalat fejlődéséért. hogy milyen sokat lehet tenni a munkahelyi légkör javításáért.16.A titkári iroda látványterve Remélem a példákkal sikerült bemutatnom.

ha a felkapcsolt lámpa a felkapcsolás pillanatában kialszik. hogy a chi áramlása azon a területen akadályozott.A KÜLSŐ KÖRNYEZET * A Feng-shui elképzelései szerint a chi spirálisan kering a földben. Ahol a chi a felszín közelében mozog.mindig kulcsfontosságúak voltak a Feng-shuiban. Fű és nővények: Ha a fű zöld. vagy beteg növények vannak. és a rossz chijűeket is. Ne vegyünk olyan telket. vagy koszos kóbor kutyákkal. 3. A hegyek és a folyók . Ilyen esetekben a telek. A fák és a növények gazdagon teremnek. mert a lakóépület számára az a legkedvezőbb hely. a növények nem tudnak növekedni és az ilyen terület előbb-utóbb sivataggá válik. * Sarah Rossbach műve (Rossbach) alapján 109 . FORMA ISKOLA TERMÉSZETES FÖLD FORMÁK A Forma Iskola alapvető módszere a terepalakulatok magyarázása és következtetések levonása a formák alapján. Egy lakóterület kiválasztásánál a következőket kell figyelembe venni: 1. a víz és a levegő tiszta és friss. akik az időjárást és a folyók vízállását irányítják. énekesmadarak jelenléte és a madárdal jó chit jeleznek szemben a rikoltozó agresszív madarakkal. Állatok: A békés. Az ilyen helyeken az emberek boldogok és harmonikusan élnek. és a chi eláramlik onnan. A hegyet hatalmas földpáncélnak vagy pajzsnak tekintették. 4. törött ajtó. Ha kordában tartották. például. amelyek jelenléte a rossz chire utal. Azonban ahol a chi visszahúzódik a felszínről. halott madár. Ahol ezzel szemben a kert elhanyagolt. ha nem vigyáztak rá. A hegyek metaforái a sárkányok. amely védi a városokat a hideg vad szelektől és az északról támadó barbároktól. halottaskocsi a ház előtt. Itt érvényesül legszembetűnőbben a Feng-shui hasonlóságon alapuló szemlélete. a vízi sárkány volt a megélhetés forrása. ahol dús a növényzet. és a vizeket is sárkányok személyesítik meg. a chi egészséges és jó. vagy ahol kirándulunk ilyen szemmel is nézni. a szomszédok pedig egészségesek. 2.mindkettő az élő és tápláló chi megjelenítése . és előbb-utóbb biztosan fel fogjuk tudni ismerni az igazi jó chiben bővelkedő helyeket. ahol kiszáradt. A területen mindig „sárkány pontokat” kell keresni. az ilyen szomszédságot kerüljük el. sikeresek és jólétben élnek ott jó a chi is. azonban. az időjárás enyhe és a nap melegen süt. vagy ház megvásárlását meg kell gondolnunk. A rossz chi jelei a következők: alapvetően a helyszín megtekintésekor bekövetkező negatív eseményeket tekintjük a rossz chi előjeleinek. ott a chi is rossz. a házak gondozottak. ott a föld termékeny. A sárkány pontok olyan helyek. csak árvizeket és pusztulást hozott. Ahol a fű ritkás és kopár foltok vannak ez annak a jele. és a fű itt sokkal üdébb és frissebb. az udvaron rendetlenség van. Szomszédság: Ahol a szomszéd telkek rendezettek. A Feng-shui szempontból kedvező helyek kis gyakorlással felfedezhetők. Érdemes a környéket amerre sétálunk.

Feng-shui szakértők és más tudósok éberen tanulmányozták és figyelték a természetet.csillagjósok. amelyek elmoshatták nemcsak az évi termést. Másrészt sík területen nehezebben lehet észrevenni bármilyen kívülről érkező fenyegetést. ezzel szemben a síkvidékeken a felszín alá húzódik. hogy a császár elveszítette az ég pártfogását. Ahhoz. mint egy síkvidéki települést. különösen a császárság kialakulását megelőző időkben. TÁJELEMEK HATÁSA Az egyes tájelemek. Feng-shui szakértők és más tudósok éberen tanulmányozták és figyelték a természetet. patakok. nyáron hűvösek maradtak. sík területek. hanem az emberek lakóházait is. és ha egy ház a domb lábánál épült a domb védő hatása alatt állt. és emiatt igyekeztek dombok. hegyek.hatással vannak a föld chi áramlására. hogy odavonzzák a jó chit. Ezeknek a gondolatoknak valószínűleg az a magyarázata. hogy ahol nem volt hegy oda erőfeszítéseket nem kímélve építettek egy mesterséges dombot. HEGYEK A hegyes-dombos tájakon a chi a felszín közelében mozog. tavak . vagyis nem volt többé harmóniában a természeti erőkkel. Amiatt. 110 . ott az emberek nem érzik jól magukat. emiatt állandóan készenlétben kell állniuk. hogy már a 400-500 m körüli magasságú hegyvidékeknek olyan sajátos klímája van. mint egy magaslatról. Egyrészt az ősi Kínában gyakoriak voltak a nagy hegyekből váratlanul lezúduló árvizek. a hegyek és a vizek egyensúlyából merítették. talán ez is oka volt annak. Ahol az élet bizonytalan. például egy ellenséges hódító sereg. A másik dolog. hogy úgy gondolták rossz a sík területeknek a chije. folyók. illetve egy domboldalon. vizek. hogy a sík vidékeken több veszély leselkedik az ott lakó emberekre. és jobban lehet védeni támadás esetén. előfordult.hegyek. A hegyoldalak a legkedvezőbb helyek. Egy természeti katasztrófa azonban megjövendölhette azt. ami sebezhetővé tette őt és a bukását jelentette. ami sebezhetővé tette őt és a bukását jelentette. hogy a császár elveszítette az ég pártfogását. Ezek az emberi alkotások amellett. . A dombok hatalmas „föld pajzsként” szerepeltek. vagyis nem volt többé harmóniában a természeti erőkkel. Ezért a császár tanácsadói . Az égi. vagy a meglévő adottságokat értékelni tudjuk ismernünk kell a tájalkotó elemek. hogy egy épület kedvező elhelyezését megállapítsuk. amely jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. dombok. vagy hegytetőn települő erődítményt nehezebb megtámadni. hogy növelték a táj és a környék chijét hasznosak is voltak. Télen tárolták a meleget. hegyek oldalában megtelepedni. A császár nagyobb építkezések vagy háborúk előtt is kikérte ezeknek a tanácsadóknak a tanácsát. ami miatt a hegyvidék ténylegesen kedvezőbb lehet az az. Kínában gyakori volt mind a két jelenség.Az isteni császárok a hagyományok szerint erejüket a föld és a menny. vagy egy rablóbanda közeledését. isteni energia a császár személyén keresztül áradt le a földre. tavak globális hatását is. a síkterületek ezzel szemben mentesek a jó chitől.csillagjósok. Ezért a császár tanácsadói . Egy természeti katasztrófa azonban azt jövendölhette. hogy a hegyeket különösen jó chijű helyeknek tekintették az ősi Kínában.

hogy védve van az árvizektől. mert ekkor igaz. a Főnix dombja pedig éppen annyira alacsony. A túl meredek hegyek védelmezik a településeket a szelektől és a támadásoktól.Hegyformák Egy lágy kontúrú. de védelmet adjon. Ábra . de nem is szabad.A „karosszék” forma A 2. 2. mert ezeket a helyeket a lezúduló lavinák és a sebes vizű patakok is veszélyessé teszik. hogy a karosszék forma esetén a ház védve van az északi szelektől. A sziklákkal szabdalt hegyek általában meredekek. és veszélyességükre hívják fel a figyelmet. amely körül folyóvölgy van. Ábra . nem lehet rajtuk házat építeni. 111 . a Fehér Tigris védi az erős nyugati napsütéstől. amelyet igazán kedvezőnek tekinthetünk. A un. kerek domb. A tűz alakú hegyek nem védelmet kínálnak. de nem szabad a közvetlen közelükbe felépíteni a lakóházakat. amelyek kárt tehetnek az útjukban lévő épületekben. inkább fenyegetnek. ha egy ház egy négyzetes domb tetején áll. kedvezőnek tekinthető. „karosszék” forma az az elrendezési mód.A hegyeket formai szempontból az öt elem szerint be lehet sorolni: 1. mert esős időben csuszamlások és sodró vízlefolyások jöhetnek létre a meredek hegyoldalban. a Zöld Sárkány védi a területet a vérengző Fehér Tigris elszabadulásától. képen látható. hogy a kilátást ne zavarja. de ki van téve az erős szeleknek. Kedvezőtlenebb.

és ezáltal a jó szerencsénket. a forma szimbolikus kiegészítésével megteremthetjük mégiscsak a harmóniát. Ábra . amely egy kagylóra hasonlít a lábánál lévő területekre kedvező hatást gyakorol. ezáltal a környék chijére is jótékonyan hatunk. ábra . mivel itt záródik és nyílik a kagyló. némileg megváltoztathatjuk úgy a formákat. vagy helyezzünk el ott lámpásokat a chi serkentésére.Háromszög alakú hegy A 3. ábrán látható háromszög alakú hegy. ezáltal megtartja a chit és a pénzt. hogy mégis szerencsét hozzon. Ábra . Ezt mutatják be a következő példák.4. így teljessé tesszük az állatot. amelyek gyönggyel játszanak . ha a dombok formája olyan. ami jótékonyan hat majd a lakókra. mint két sárkány. Például. hogy a fej helyére építjük a házunkat. A ház így elhelyezve a gondolkozás és az ellenőrzés helyére kerül.építsük a házat a szemek közelében. 112 . 3. ha egy domb egy fej nélküli sárkányra hasonlít harmóniát alakíthatunk ki úgy.Ha a domb szabálytalan. Ha egy rossz formájú hegy semmilyen kedvező asszociációt nem kínál. 4.Gyönggyel játszó sárkányok Abban az esetben.

képen látható hegyoldal azonban megfelelő. mivel az a tiszta. ha a ház előtt valamiféle „víz” van. A zavaros. szennyezett víz chije is szennyezett. ábra 1.A ház elhelyezése a hegyoldalon A 6. 113 . vagy függő hegy formákat a Feng-shui „tigris állkapocsnak” nevezi. folyóra. vagy éles kanyarulat veszélyes lehet.5. ami szintén bizonytalan terület. Az egyenes folyószakasz. mivel itt a vadállat felfalhatja a szerencsénket. ezáltal a közelében fekvő épületet is ellátja chivel és pénzzel. túlságosan meredek lejtő aljában épült. A hegyre néző ház ugyanis árt a lakók jólétének és karrierjének. ami a környéken lakóknak s pénzét és a boldogulását is „beszennyezi”. elég lankás. Ilyen módon ajánlatos. A kanyargós folyószakasz kedvezőbb. A víznek élővíznek kell lennie. 6. FOLYÓK A karosszék formánál láthattuk. Az 5. mert egy esetleges áradáskor a víz jobban szét tud terülni. mert semmi sem szabályozza az áramlást ezeken a helyeken. képen látható módon azonban ne helyezzük el az épületet. hogy a ház valamilyen forrásra. és a chi emiatt túl gyorsan keresztülfolyik az adott területen. mert a túl meredek lejtőn a chi túlságosan felgyorsul és sodróvá válik. nagyobb termőterületet tud megöntözni és az árvízi elöntések veszélye is kisebb. képen látható hely megfelelő. A 2. Ábra . A víz minősége szintén fontos. mivel a víz mozgásánál fogva bővelkedik chiben. aktív chi jele is egyben. ami veszélyezteti a lakókat. hogy kedvező az. jól vezeti a chit. így az áramlás és ezzel együtt a chi áramlása is nagyon felgyorsulhat.Lejtő formák Kerüljük az 5. képéhez hasonlító meredek lejtőket. vagy tengerre nézzen. Az instabil. ábra 3 képén látható esetben a ház az instabil. hogy gazdagítaná azt. valamint a meredek hegy tetejére. tisztának és aktívnak. anélkül. Ábra . A 4.

A különböző folyó formák is hatást gyakorolnak a chi áramlására. Megoldásként ilyen esetben felakaszthatunk egy tükröt a vízre néző szobában úgy. Ha a ház túl kicsi. Megtört. vagy lassú vízesés és ez a gazdagodást szimbolizálja. ezáltal be tudjuk vinni otthonunkba a víz pozitív látványát és a jó chit. akkor ez gazdagságot jelent a családnak. és a vízparttól mért távolsága határozza meg. mint egy folyó. ami betegségeket is okozhat. A Víz elemhez tartozó víz kis hullámokkal mozog. mint egy patak és a gazdagság létrejöttét és kialakulását szimbolizálja. A Fa vizet hosszú fodrozódó hullámok jellemzik. A ház előtt kedvezőbb egy ilyen típusú víz. (1998)): 7. hogy a víz képe tükröződjön a tükörben. ami megakadályozza a gazdagság létrejöttét. Ideális esetben a folyó és a ház távolsága a ház magasságának kétszerese.A vizet is be lehet sorolni az öt elem szerint (Li Pak-Tin. mint mögötte. mintha sziklák akadályoznák az útjukat. A Tűz és a Föld víz egyaránt kedvezőtlenek. Ha a ház nagy és magas. Ábra . Ha a ház a vízre néz. Az épület elhelyezkedését a víz formája.A víz típusai A Fém víz kis örvényekkel mozog. mert ennek a lakói látják ugyan a lehetőségeket. és ez a típus a pénz megszerzésének lehetetlenségét jelzi a hosszú hullámok nem engedik a pénzt és a chit a parthoz áramlani. zaklatott mozgással haladnak előre. 114 . de nem tudják majd megragadni őket. olyan. A nem vízre néző ház kevésbé szerencsés. akkor egyensúlyban van a folyóval. olyan mint egy tó. a víz minősége. a házat alámoshatja a víz. Mindkét eset a tékozlásra utal. A családot ilyenkor elborítja a folyó chije.

ahol a víz valósággal körül öleli a házat. ha a ház a vízre néz. mivel a víz elfelé folyik a háztól. 115 . Ábra A vízesésre néző ház szerencsét hoz lakóira. Ábra A 8. 9. de soha nem fogják tudni megragadni őket. ábrán látható esetben a lakók láthatják ugyan a lehetőségeket. Megoldásként ilyen esetben helyezzünk el egy tükröt a házban. 10. ábrán látható esetben. különösen. a lakók jó anyagi körülményekkel rendelkeznek. A házat körbe ölelő víz a pénz szimbóluma. Ábra A 9. ami beviszi a házba a víz látványát.8.

akkor ez anyagi veszteségeket jelenthet. mert anélkül a lakókat veszély is fenyegeti. ami szintén nem kedvező. 12. Ebben az esetben viszont lényeges a távolsági előírás betartása is. Ábra A házat körülölelő folyó kedvező.A víz értékelésénél a folyásirány is lényeges lehet. Ábra Ha a folyó a ház bejárati ajtaja felé folyik. hiszen ilyenkor az elfelé folyó sodrása elviszi a pénzt is a háztól. Ábra 116 . és kedvezőtlenül fog hatni a lakók egészségi állapotára. Ha a folyó túl széles. akkor pedig a házra jutó chi túl erős lehet. mert minden oldalról ellátja jó chivel a lakókat. akkor az jó. mert a túl erős chi sodróvá válhat. 13. 11. ha pedig inkább elfelé attól.

akkor rosszabb. mintha semmiféle víz sem lenne a ház környékén. így előfordulhat az is. vagy akár egy kis domb. Míg az egyik oldalág szerencsét hoz.A 13. A lakók emiatt csak erőlködések árán fognak boldogulni. a másik ezt bizonytalanná teszi. Ábra Előnyös elrendezés a lakók számára. Bár egy félszigeten lévő ház jót tesz a lakók gazdagságának. Egyfelől látják a lehetőségeket. 14.Félsziget A félszigeten elhelyezkedő ház nagyon kedvező. az jót jelent. ábrán látható eset instabilitást mutat. 15. mert elviheti a pénzt és a lehetőségeket a háztól. ha pedig elfelé. Ha a víz a ház felé folyik. ha van egy sziget a ház előtt és a ház mögött pedig lankás hegyek vannak. de még így is jobb. 117 . Ábra . ami a ház lakóinak anyagi helyzetét egyenetlenné teszi. ábrán látható eset megítélése a folyásiránytól függ. mivel a chi itt ártó szintre erősödhet. aminek az oka a szemközti ág. olyan gyorsan el is megy. hogy amilyen könnyen jött a pénz. A 16. ki van téve az elemeknek. mert itt elárasztja a pénz és a chi a lakókat. másfelől ezek elérhetetlenek számukra.

a szomszédos területeknek. képen látható elhelyezés megfelelő. ábra 1. hogy a pénzünk és a lehetőségeink is legurulhatnak rajta. Ezekre az ember alkotta tájelemekre is érvényesíthetők a Feng-shui szabályai. Az utak a folyókhoz hasonlóan vezetik a chit. mert itt a ház a lejtő felső végébe épült. de nem a legtetejére. képén látható esetben a ház a lejtő tetején épült. FÖLDTERÜLET Mivel a Feng-shui szerint a szabályos formák vezetik legjobban a chit. vagy téglalap alakú területek a legkedvezőbbek. vagy mécsest. Ábra 118 . a környező fáknak szintén nagy hatása van a lakókra. amelyek a természetben nem fordulnak elő. A 17. ezeket is átjárja a chi és ezek is hatással lehetnek az emberek életére és boldogulására. Az utaknak. ami megakadályozza a pénz elgurulását.16. 17. kerti lámpát. Megoldásként el kell ilyen esetben a lejtő alján helyezni egy fényforrást. A 2. ami azt eredményezheti. A ház elhelyezése ilyen körülmények között már nemcsak a hegyektől és a folyóktól függ. Ábra MESTERSÉGES TÁJELEMEK HATÁSA Az ember fokozatosan átalakítja a természeti környezetét és olyan formákat hoz létre. a négyzet.

Ha a földterület alakja szabálytalan, az több dolgot is jelenthet. A 18. ábrán látható esetben az utcafronti oldal keskenyebb, ami miatt a lakók jövője is egyre „keskenyebb”, szűkösebb lesz.

18. Ábra Pénztárca alak

Ennek ellensúlyozására egy görbét kell létrehozni a 18. ábrán látható módon a frontoldalon egy virágágyás, vagy egy ösvény formájában, ekkor a telek egy pénztárcához fog hasonlítani, ami megtartja a pénzt.

19. Ábra Szemetes kosár alak

A 19. ábrán látható telek alakja egy szemetes kosárhoz hasonlít. Megoldásként a házat az A, vagy a B helyre kell telepíteni. Ezzel az elhelyezéssel a kagyló alakot tudjuk hangsúlyozni, a kagyló pedig megtartja számunkra a pénzt, és a lehetőségeket.

119

20. Ábra

A ház legkiegyensúlyozottabb elhelyezése a központi területen van, amennyiben ez nem lehetséges, akkor az elhelyezést kiegyensúlyozhatjuk egy fa, szikla, vagy lámpa 20. ábrán látható módon történő elhelyezésével.
KERTI ÚT, BEJÁRATI ÚT

A bejárattal szemközti villás elágazás veszekedést jelez apa és fia között. Megoldásként fessünk piros szaggatott vonalat a bekötő szakaszra a 21. ábrán látható módon, vagy rakjuk ki piros téglákkal.

21. Ábra - Elágazásos út

A ba-gua alakú előkert ártalmas a családi kapcsolatokra nézve. Ennek az az oka, hogy a bejárat felé eső oldal víz elemhez tartozik, de a ház bejáratához pontosan a ba-gua alak tűz oldala fog kerülni, ez vezet az ellentétekhez. Ilyen esetben megoldás, ha a ba-gua közepén egy chi forrást helyezünk el, lámpát, vagy szökőkutat, vagy virágágyást és fát telepítünk ide.

120

22. Ábra Ba-gua alak

Ha a bejárathoz vezető ösvény keskenyebb, mint a bejárati ajtó, akkor a házba bejutó chi nem lesz elegendő, és a család szerencséje sérül. A megoldást az ösvény kiszélesítése jelenti, vagy a 23. ábrán látható belépő rész kiképzés, ahol egy chi forrás, lámpa, vagy növény is helyet kaphat.

23. Ábra

A körkörös utak nagyon kedvezőek, különösen ha a közepükbe négyzet alakban növényeket ültetünk a család gazdagsága növekedni is fog, mivel akkor a régi kínai pénzekhez hasonló alakot hozunk létre. A Feng-shui szempontból ideális kerti út kilenc, vagy tíz körből áll. A 10 kör a Ching Dinasztia 10 császárát szimbolizálja, és egy olyan rituális eszközt jelent, amely a gonoszt távol tartja és megidézi a 10 császár erejét. A pénz ennek az alakjának felidézése utalás egyúttal a Tao kozmikus egységére is, mivel a kör alak a Mennyet szimbolizálja, a középső négyzet a Földet.

121

A fa egyúttal a lakók életerejét és chijét is megjeleníti. nedves területeken pedig elpárologtatják a felesleges vízmennyiséget a földből. a lakók stabilitása is úgy fog növekedni. védenek a káros chitől.24. A fa a puszta jelenlétével növeli a terület chijét. Egy elpusztult fa mindig a lakók chijének csökkenését jelzi. Védekezési céllal érdemes a fákat 3-69-es csoportokban elültetni. Ábra Az út szélén álló fák védik a házat az út ártó hatásaitól. Egy domboldalon a fák és a bokrok megelőzik a talaj erózióját és az iszapárakat. mocsaras. Ábra Régi pénz forma FÁK A fák megerősítik egy adott hely Feng-shuiját. A fa megvédi a házat bizonyos kellemetlen vagy baljós látványoktól (templomok. ha közvetlenül a ház mögött egy hegy van. temetők). egyenes utak. például az erős szelektől. Ahogy nő a fa. Általánosságban véve is ajánlható. de különösen akkor szükséges ezt megtennünk. hogy telepítsünk egy fát a ház háta mögé. a nagy közúti forgalom zajától és szennyezőanyagaitól. 25. 122 .

ábrán látható módon telepítsünk egy kanyargós ösvényt a ház és a tó közé. A tó méretének összhangban kell lennie a ház és a telek adottságaival és lehetőség szerint közel kell lennie a házhoz. Az iszapos. vagy ültessünk egy fát a ház tóval ellentétes oldalára. mindenképpen kerüljük el. 27. mert ez betegségeket és pénzünk elvesztését okozhatja. Ha viszont túl közel van. Ábra KERTI TAVAK A kerti tavak vagy úszómedencék szintén befolyásolják a chi áramlását. akkor a 27. Ha a tó túl közel van a házhoz. Ilyen esetben a ház és a sarok közé egy szökőkutat kell elhelyezni. hogy sarka a házunkra mutasson.26. Az úszómedencék a tavakhoz hasonlóan működnek. és lehetőség szerint halakat is érdemes tartani bennük. akkor helyezzünk el egy lámpát vagy kőkertet. Ábra Az így elhelyezett fa chije szétszórja a túlzott méretű tó ártó hatását. 123 . vagy túl nagy. ha pedig túl nagy. akkor a chi felerősödik és ártó hatású lesz. A tavakban mindig tisztán kell tartani a vizet. és az ilyen vizet le kell cserélni a tóból. Ha a medence négyzetes. poshadt víznek rossz chije van.

különösen. 29. vagy a karrier területre esik. Ábra . 30. Ilyen esetben az ábrán látható helyen két lámpát kell elhelyezni. amelyek kiegyensúlyozzák a tó szerencsétlen formáját. Ábra A 29. ábrán látható elrendezés elvezeti a szerencsét a háztól. Ábra A 30. ábrán látható vese formájú tavacska a legjobb megoldás.28.Vese alakú tavacska 124 . ha a gazdagság.

esetben pedig a házasság és a tanulás. Ábra 125 . 31. a 1. egyúttal a tavak egymást is kiegyensúlyozzák.Két tó segítségével erősíthetjük a szemközti ba-gua oldalakat. A 31. esetben a karrier erősített. ábrán látható 2.

1. ábrán látható ferde T-csomópont is veszélyezteti a házat. Az ilyen esetekben a ház lakóinak egészsége károsodhat. Ha mindkét irányból utak vezetnek az veszekedést okoz és gyenge egészséget. A városi környezet hatásait Li mester tanításai alapján foglaltam össze. Ábra 126 . elsősorban a lakókat érő balesetek kockázatát növeli. vagy mindenféle balesetek érhetik őket. Minél forgalmasabb ez az út. annál veszélyesebb a hatása. vagy pedig egy olyan sövényt vagy falat kell elhelyezni a bejárat előtt. Megoldásként ebben az esetben is sövény vagy fal elhelyezése javasolt. hogy a házzal szemközti út valósággal pisztolyt szegez a házra. Megoldásként át kell helyezni a bejárati ajtót. Látható. ami pajzsként megvédi a házat a káros chi ártó hatásaitól.T-csomópont A 2.A VÁROSI KÖRNYEZET HATÁSA A városi környezet hatásait az utak különböző formái és más épület hatásai határozzák meg. UTAK HATÁSA ÚTKERESZTEZŐDÉSEK Az 1. Ábra . 2. A jobbról jövő út a nőket veszélyezteti a balról jövő pedig a férfiakat. vagy pedig a bejárat áthelyezése. ábrán egy T csomópont látható.

„ollóhatás”. 127 . illetve a bejárat áthelyezése. a 2. eset hasonló az elsőhöz és szintén a balesetek lehetőségét növeli meg. amennyiben a külső oldalon áll a házunk. és a kedvező chi áramlások jó pénzügyi helyzetet teremtenek. akkor pénzügyi instabilitás vár a lakókra. 4. Ábra . A fák az út zaját és a levegő szennyeződését is leárnyékolják.Kanyarok hatása Érdemes a kanyar belső oldalára is fákat vagy sövényt telepíteni. a belső oldal azonban szerencsés. Ábra A kanyarok esetén. ábrán látható az első kettőhöz hasonló két eset. eset az un. ha nagyon forgalmas az út túlságosan felgyorsulhat.A 3. mert a chi. A megoldás a sövény vagy fal telepítése. Külső kanyaron elhelyezett ház esetén az ártó chit sövény vagy kőfal segítségével háríthatjuk el. 3. Az 1. amely alapvetően baleseteket hoz a lakókra.

ahol a sodró chi nem tud hatni. Az S-kanyar hatására a pénz beáramlik. de nem tud szabadon elfolyni. Ábra . . 6. Ábra .5. Ábra. autópályák sodró chije elviszi a pénzt a háztól. Ennek ellensúlyozására telepítsük át a bejáratot a ház egy másik oldalára.A szemközti épület hatása.Autópálya A forgalmas utak.S-kanyar Az S-kanyarral szemben elhelyezett ház nagyon kedvező. 128 . 7. mivel a lakói nagy anyagi jólétben élnek.

Napsütés hatása Ha a szemközti ház ablaka pontosan a mi ablakunkba tükrözi be a napsugarakat. Megoldásként akasszunk az ablakba függönyt. a lakóknak egészségi problémái lehetnek. és amikor a szobában tartózkodunk. 8. 129 . vagy függönyt. akkor be kell húzni. ha pontosan szemben vannak az ablakokkal. akkor amennyiben pont egy hálószoba ablak van ott. az veszekedéseket okozhat. Megoldásként helyezzünk el egy tükröt az ablak vagy ajtó fölött. Ennek ellensúlyozására használjunk a kérdéses ablakon reluxát.Ha a szemközti épület egy sarka a házra mutat. ami eltereli a tetőknek ezt a kellemetlen hatását. Ábra . 9. vagy reluxát. Ábra . vagy alszunk.Háromszög alakú tetők A szemben lévő ház háromszög alakú tetői és felépítményei baleseteket okozhatnak. vagy az ajtóval.

Megoldásként javasolható. hogy a kisszerű problémák elborítanak bennünket. hogy ne tudjanak elmozdulni. Ezt elkerülendő 6 db 100 Ft-os (200 Ft-os jobb) érmét rögzítsünk a lábtörlő alá úgy.10. akiknek problémáik vannak. Ábra A temetők. Ábra Ha a házunkkal szemben sokkal kisebb házak sorakoznak az azt fogja eredményezni. kórházak. és mi magunk is a végén ki sem látszunk majd az apró-cseprő ügyekből. vagy pedig tartsunk égve éjjel-nappal egy lámpát a lakásban. 11. ravatalozók közelsége rémálmokat és váratlan betegségeket okozhat. hogy kerüljük el az ilyen környéket. 130 . állandóan olyan emberekbe botlunk. vagy a bejárat mellett.

amely a Feng-shui gyógymódjaival nem orvosolható. 13. Ez az egyetlen eset.12. 131 . Ábra . A távvezeték 30 m-es körzetéből el kell költözni! Lehetőleg kerüljük el ilyen ház vagy lakás vásárlását. Ábra A nagyjából egyforma méretű házakból álló szomszédság „Segítőkész embereket” jelez.Távvezeték A távvezeték túlzott közelsége mindenképpen betegségekhez vezet.

nincsen ilyen hatása. hogy az ártalmas hatás a távolsággal csökken. Ábra A bejárattal bezárt szög is csökkenti a negatív hatásokat. 132 . Ki lehet jelenteni. Ábra . hogy 30 méter fölött az ártó hatások egyáltalán nem érzékelhetők. 15. Általánosságban elmondható.Templom hatása A templom közelsége általában a magányosságra való hajlamot erősíti. Amennyiben 30 méternél messzebb van. Emiatt egyszerű megoldásként kínálkozik a bejárat szögének megváltoztatása is.14.

míg a buddhista világfelfogás az ősi shintó természetvallással ötvöződött. saját lelkében éledő legbensőbb szépséget. új. s innen képes fölemelkedni ismeretlen dimenzióba. fent a domboldalon vagy lent a vízparton. 133 .A JAPÁNKERTEK Az 1. A művészek a dolgok „lényegének” megragadására tesznek kísérletet. fejezetben. amely nem tarkaság. hogy a lélek ebben az időtlenséget sugárzó kő-homok világban érzi meg a teljesség vágyát. (1978)) A japánkertek a Feng-shui alkalmazásán kívül olyan mítoszokon keresztül is kifejtik a hatásukat. és a japánkertek is erről szólnak. … Kertjeinkből nem hiányzik a víz. … A shintó vallás is azt tanította. hétköznapjaink megújítása.” A japán művészet . lelki átélésre. illetve a parányi kis tó. A japánkertekben megjelenített mítoszok és ezek jelképrendszerének ismerete nélkül egy japánkertet nem érthetünk meg igazán. azt a formát. A japán művészetekre. ismeretlen s talán elbűvölő. (1978)) Az alkotás abban a pillanatban válik művészetté. pihenni. a történelmi vonatkozások és a Feng-shui elterjedésének áttekintésekor már szó volt arról. században koreai közvetítéssel átkerült Japánba. amely egyszerre élet és művészet is. az juthat az örökkévalóba. hogy egy külön fejezetben foglalkozzam vele. Ezt a szellemiséget a Baghavad Gítá egyik gondolatával lehetne legjobban jellemezni: „Csak az. a megnyugtató fehér homok a béke csöndjét. mohák. így a kertépítésre a buddhista tanok hatottak. bölcselkedni hívják az embereket a természet templomába. amelyek a shintó. Ivaki Toshikó az ikebana rendezéssel kapcsolatban ezt így fogalmazza meg: „Az ember régtől fogva gyönyörködteti szemét otthona vázáiba rendezett virágaival. amilyen a növény kint a mezőn. A palota és kolostorépítés terén a Feng-shui elveinek alkalmazása egyértelműen kimutatható Japánban. Mielőtt a mítoszok ismertetésére rátérnék. kövek. ki látja a mulandóban az örökkévalót. ezért is tartottam fontosnak. A japánkertek építésének művészete különbözik az Európában hagyományos kertépítési stílusok szemléletétől. a természetelrendezés ritmusát sugározzák minden emberbe. különös jelentősége van a köveknek. S e természetes növényi lét láttán felismeri önmaga lényegét. amikor sikerült megragadnia a „mulandóban az örökkévalót”. … De míg másoknak csak különös. és ott beépült a kert és a lakóhely tervezés hagyományos menetébe. kertépítés stb. szeretném Jung néhány mítoszokkal kapcsolatos gondolatára felhívni a figyelmet. emiatt szellemisége is elvontabb lett. a teremtő gondolatok megértésére buzdítanak. nekünk -japánoknak . . a taoista és a buddhista tanításokban is gyökereznek.ikebana.” (Ivaki. az emberi szépség és a lelki tisztaság örök jelképe e kert. hanem az állandóság szimbóluma. festészet. a fehér homoknak. hanem elmélyülésre. „A japánkertek nem üres lelkesedésre csábítanak. hogy a Feng-shui a 6. minden más a formák világához marad kötve. … Itt minden él. elmélkedni a zen életen túli tanításairól. örök mozgásban lévő építő-romboló példája.is ebben a szellemben létezik. hanem az ember számára a békét lelt lélek és gondolat csendje vagy háborgó indulatok tengert idéző.életmód. A fák. de ez még nem művészet. Az igazi művészethez egyetlen út vezet: ha az ember felismeri a növény legtermészetesebb formáját.” (Ivaki. amely nem hintett út és nem is élettelen tárgy.

„… mindig is a mítosz volt az. amivel el kell találnod a papagájt. (1993. porfelhő kerekedik. víz .az a rész bennünk.)) A mítoszokon kívül az ősképek is megjelennek a japánkertekben jelentéssel bíró hangsúlyos elemként. Tükör van nála és egy fürdőbe vezeti a herceget. Ezért. Egyszer a régmúlt időben Gayomart (az első ember) talált egy hatalmas gyémántot. megtudja. mint amikor a tapasztalat is melléáll. vakon lő. Amikor sok veszélyes megpróbáltatás után a kastélyhoz közeledik. hogy kortársaink azért kételkednek a mítosz igazságában. „Hatim Tai nemes és kiváló herceg királyától azt a parancsot kapja.reflexió. gyémánt . felülről egy hang szól hozzá: „Hős herceg. és a lába kővé válik.a kifejezetten „érdekes kövek” szintén az ősvaló szimbólumai Az ősképek felsorolását áttekintve láthatjuk. fa . a pszichikus fejlődés 5. melynek közepén kőszobrok állnak. Hosszú szenvedésteli vándorlás után egy gyönyörű kertbe érkezik. ami halhatatlan További őskép: 4. A kör közepén egy ketrecbe zárt papagájt lát meg. s bár ez utóbbi módon is belátható a mítosz igazsága. Elhatározta.” Hatim elvéti az első nyilat. tükör . mert nincsenek eszközeik a megértésére. amikor imádságba kezd. mennydörgésszerű hang kíséretében elsötétedik a világ. (1994. vagy a lélektan révén ragadható meg. a papagáj helyén egy hatalmas gyönyörű gyémánt található. Majd amikor minden elcsendesedik.individualizációs folyamat. amely fényesebben ragyogott. hogy elveszett. a kerek kupolát. Már attól fél. Ha eltalálod megszűnik az átok. a fák pedig gyakran a fa ősképhez kapcsolhatók. mégis folytatja az útját. kontroll 3. ahol senki ember fia meg nem találja.” (Jung. hogy a japánkert hangsúlyos elemei mind egyegy őskép megjelenési formáját jelentik. amit látsz része a varázslatnak. és Hatim most a sivatagban találja magát. hogy elrejtse felépítette ezt a bűvös fürdőt. hogy kutassa fel a titokzatos Bath Badgerdet. Újra felhangzik a mennydörgés. ha nem kővé válsz. amely hidat alkotott a tudat. A lábánál egy aranyláncon találsz egy aranynyilat és nyílvesszőt. minden megváltozik. Háromszor próbálkozhatsz. Hatim kétségbeesetten úszik körbe-körbe. patakok. és már derékig kővé válik.” (Jung. amelyek általában gránitból vannak a kő. és megragadja a kupola középső kövét. a homokszórás a víz ősképhez kapcsolódnak. élve innen nem menekülsz. Ám amint a herceg belép a vízbe. amely csak a hit intuíciója. a sehol sincs kastélyt.tudattalan 2. Mesterségesen és pusztán az akarat segítségével nem lehet hozzákapcsolódni a mítoszhoz.ősvaló . kő . gyémánt ősképhez. a sziklák. Az emberek hálát mondanak a hercegnek.)) A mese részletes elemzése és magyarázata nélkül (ezt az olvasóra bízom) felsorolom a mesében szereplő ősképeket és jelentésüket. Történelmi és természettudományi ismeretek nem alkalmasak annak a mitológiai igazságnak a megértésére. Az ősképek jelentőségét a Bath Badgerd titka című iráni mesén keresztül szeretném bemutatni. Mielőtt kilőné a harmadikat. a világ megismeréséhez vezető út. mint a nap és a hold. A papagáj. becsukja a szemét és felkiált: „Allah nagy”. azonban mégsem olyan hatásosan. 1. 134 . Egy kör alakú épületnél fogadja őt egy borbély. és a szobrok életre kelnek. A tavak. illetve a tudattalan szféra intenzív eszme erői között. a borbély eltűnik. Mennydörgés hallatszik. mint a többiek. hogy onnan még soha senki élve vissza nem tért. míg végül a víz már eléri a fürdő tetejét. Elvéti a másodikat is. olyan helyen rejti el. Ha őszinték akarunk lenni. amiért megszabadította őket. és a víz emelkedni kezd. akkor ki kell mondanunk. és eltalálja a papagájt.

hogy kavarják föl lándzsával a föld formátlan anyagát. ahol az istenség és az ember találkozik. a többi istentől azt a feladatot kapták. Közülük kettőre lejöttek az istentestvérek. Shinden A napi rizs és szake áldozathoz. magasztalják Japán isteni eredetét és az egyetemes termékenységet. amit a kínai hatás első hullámával hoztak be a Nara és a Heian korban. és keresztülfektették a hegy lábánál folyó patakon. hogy a helyi védőistenek télen a hegyekben laknak. (Japánban a Yayoi korban vezették be i. Ekkor még nem történt semmilyen kísérlet nem történt arra. A geomanciai kapcsolat az Isteni Mezők elemei között tiszta és egyszerű: az egyik oldalon egy hegy. Az ősi időkben egy-egy különlegesen szép sziklát egy isten . és itt kötöttek házasságot. A sziklákat a látvány és a szimbolikus jelentés miatt alkalmazzák. Idzanagi isten és leánytestvére. hogy a nap istene egyszer egy évben leereszkedik a mennyekből egy magas hegy csúcsára az isei Isuzu folyó mellett. végül Amateraszu-ómikami. A falu lakossága aztán a szemközti oldalon ünnepelte az isten érkezését. ahogy ezt a későbbiekben s Kínából hozott geomancia megkövetelte. ahonnan víz folyik le a mezőkre. ami a szent helyre való belépést jelzi és elválasztja ezt a külső világi területtől. úgy. Ezek alkotják az első kerteket. A sziklák alkalmazása és elrendezése a kertekben az ősi shintó vallásig nyúlik vissza.(1991. Ninigi elment Kjúsú szigetére. A sziklaházaspár az ősi Japán istenhit egyik legfontosabb mítoszára emlékeztet. A „sziklaházaspár” elrendezésben a sziklák szépségének megbecsülése és egyúttal az istenek iránti tisztelet nyilvánul meg. megszilárdultak. amelyet minden év első havának 5. ahonnan szertartásokkal hívják elő őket tavasszal.kami . a másik oldalon helyezkedik el a torii. Napján újra cserélik. a tipikus shintó kapu. Idzanami. Nobuzane Tsukushi kutatásai szerint a régi néphitben Ise tartományban eredetileg úgy tartották.” Ezek a sziklapárok valódi szabadtéri templomok. Ezek a mezők jelentik a japán geomancia utolsó túlélő példáját. Ez volt a rizstermelés mezőgazdasági ciklusa.)) Iwakura és iwakasa A természetes sziklák szépségének nagyra értékelése a japánkertek leginkább hangsúlyozott jellemzője. a napistennő születése után az ő dédunokája. a rizst az úgynevezett „Isteni Mezőkön” vagy shindenen termesztették. A massza cseppjei a lándzsa hegyéről szétszóródtak. s ott házasságot kötött a hegy egyik istenének lányával. egészen addig amíg ősszel az aratás után vissza nem térnek a hegyekbe.sz. hogy kicserélték a kínai rendszerrel. hogy az egész komplexumot észak felé tájolják. 200 és i. Ezeknek a szent szikláknak a neve volt iwakura és iwkasa. 250 között) amely a korábban leírt területi gyakorlattal együtt leginkább hozzájárult a szakrális helyek építészetéhez és a shintóista vallási rítusok kialakulásához.lakóhelyének tekintettek. és nyáron a rizsföldeken tartják őket. gyakorta egy mágikus négyzet formájában . amit a Császári Ősök Isei szentélyében ajánlottak fel az Isteneknek a napsütésért és az élelemért.e. A szakrális kertek ültetése és gondozása mögött áll a hit. A szent „sziklaházaspárt” háncskötél köti össze. akinek egy helybéli lány volt a papnője és 135 . A rizsföldeket beépítették a daimyók nagyléptékű kertjeibe a korai Edo kortól kezdődően. ami egész Japánban megtalálható.SHINTÓ VALLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ MÍTOSZOK (Nietschke. Onnan a falusiak lehozták őt a földre egy frissen kivágott fa formájában. így alakult ki Japán 4223 szigete. ahogy ez létezett azelőtt.ahol 3*3 négyzet tett ki egy mágikus négyzetet.

A Meru hegy az univerzum tengelye. A megtisztulási szertartásoknak három fő formája van: a harai. A hivők rendszerint kiöblítik a szájukat. néha másodlagos kövekkel körülvéve. században. amiről csak annyit tudunk. Ezt pap végzi. A BUDDHISTA VALLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ MÍTOSZ A buddhizmus Japánba érkezése vezetett egy különösen jelentős őskép átvételéhez egy idegen kultúra kozmológiájából: ez a Meru-hegy képe (Shumi-sen japánul) a kozmikus hegy az univerzum középpontjában. amely kultikus cselekvés végrehajtására teszi alkalmassá a hivőt és ehhez bizonyos tilalmak betartása is szükséges. A kavicsos partok vagy a kaviccsal felszórt területek egy japánkertben sokkal többek.a shiki no himorogi egy különösen szép példája látható az Isei szentélyben. mint az univerzum eredeti hindu koncepciójának illusztrációi. ha ez megbomlott. A legfontosabb a Nagy Megtisztulás. Ennek a hegynek az ábrázolása sok japánkertben megtalálható. amelyek körülveszik a különböző meditációs és mennyei szférát jelenítik meg. Ez az eredetileg indiai elképzelés később átkerült a japánkertekbe is. hogy a kamik a közelükbe mehessenek.egyúttal a jegyese is azon az éjszakán. a megtisztulás rítusaival lehet helyreállítani. vagy Ó-harai. Az istenség legkorábbi megszentelt helyei emiatt folyópartokon találhatók és valószínűleg nem állt többől. A shintó szentélyekben a megtisztulási szertartás céljára szolgáló források találhatók. A Meru hegyet gyakran úgy jelenítik meg. Sokan próbálták már megfejteni a titokzatos shiki no himorogit. hogy minden egyéni és kollektív megtisztulási szertartás a vízzel kapcsolatos. Ahhoz. 136 . az arany hegyek. tornyosodó szikla. hogy némelyek a „megtisztulás vallásának” nevezték el. Az Ó-harai szertartást minden shintóista templomnak évente kétszer celebrálnia kell. amelyet mindenki saját maga végez víz és imádságok segítségével. Általában igaz az. mint egy kaviccsal felszórt folt közepére állított fából. hangsúlyosan elhelyezve a kertben. mint egy természeti jelenség puszta lemásolása. A szertartásban résztvevő hivőnek egy hónapos részleges önmegtartóztatást és három napos szigorú böjtöt kell végrehajtania. július és december végén. mint egy magányos. amely a bűnből vagy inkább elkövetett rosszból származó foltoktól tisztít meg. Rituális megtisztulás A megtisztulás a shintóizmusnak annyira alapvető gyakorlata. hogy egy szakrális terület. A shiki no himorogi eredete ahhoz az ősi folyóparti fürdőhelyekhez nyúlik vissza. amelyre megszentelt szalagot kötöttek. az emberi szellemnek összhangban kell maradnia az istenek szellemével. Az imi. hogy normális állapotban lehessen élni. amelyeket a megtisztulások helyeinek tekintenek. ahol a hegy istene először „megjelent” a hívőknek. Más esetekben a kilenc hegy és a nyolc óceán megjelenítése meghatározza egy egész kert tervezését. A miszogi. ahol a különböző szigetek és sziklák a Tükör tóban úgy tekinthetők. Minden folyó vagy tó és mindenekelőtt a nagy vízesések azok. Ezeket a helyeket említik a krónikák már a VIII. amelyen a rituális megtisztulást hajtják végre. és ma is láthatók majdnem minden shinto szentélyben . felszórva kaviccsal. Az egyik legszebb példa erre az Arany Pavilon előtti kert Kyotóban.

A halhatatlanok szigeteinek ábrázolása meghatározó jellemzője lett a japánkerteknek az Edo kor végéig.TAOISTA MÍTOSZOK Az „Áldott Szigetek” A misztika legmélyebb reményeink és félelmeink portréja egy olyan ősképi világossággal. 137 . kertrészletek.e. kétszáz láb magasat. amennyire csak lehet. amelyek aztán a kertekben is helyet kaphatnak. mint az univerzum közepén álló hegy mítosza. amely a rizsföldet táplálta. Amint a történelem mutatja Japánt éppen annyira megragadta ez a mítosz. A mai napig a japán ünnepélyeken. A későbbiekben két sziget elveszett egy víziszörnnyel vívott harcban. hogy Japán összevonta az eredeti kínai mítosz öt szigetét eggyé. hogy odacsalogatja a halhatatlanokat a saját palotájához olyan kertek építésével. amelyről majd beszélni lehet a halhatatlanokkal. A daruk és a teknősök ezáltal a hosszú élet szimbólumává váltak. mint a házasságkötés. Az i. megmutatkozik a kínai császárok által szervezett expedíciókban. a misztika a tudatalattiból származik. az útra merőlegesen egy csatorna vezetett át rajta. nők és férfiak lakják. amelyek annyira hasonlítanak a mitikus szigetekre. század fordulóján minden ilyen törekvés kudarcba fulladt. hogy megtalálják a szigeteket és megkaparintsák az örök ifjúság elixírjét a halhatatlanoktól. vagy az évfordulók mindig megjelenik a daru vagy a teknős szimbóluma valamilyen formában. amit a japán kertépítésben Horai szigetként. Az ilyen félelmek. A szigeteket hatalmas tengeri teknősök hordják a hátukon. egy út metszette ketté. A történelem a valós adatokat rögzítése. így Wu császár elhatározta. és akik tökéletes harmóniában élnek együtt. vagy Horai sziklaként jelenítettek meg. a megfelelő körülmények biztosítása. Meg kell mondani azonban. Az ősi kínai mítoszok szerint létezik valahol messze-messze a kínai partoktól keletre öt sziget. A kert írásjele A kínaiak gondolatvilága nagyon pontosan megjelenik az írásjeleikben is. A földistenke feladata volt a termés védelme. amivel ez a mítosz hatott több száz éven keresztül a kínaiak és később a japánok képzeletére. Az öregkortól. ennek neve P'eng-lai vagy japánul Horai-zan. legyen az egy festmény vagy ikebana vagy egy egyszerű origami. és ezért a föld tulajdonosai a szentélynél áldozatot mutattak be neki. A legendák úgy szólnak. mint a történelmi események. ami végül is nagyobb erőt ad nekik az elménk fölött. mindegyiken egy-egy palotával. Érdekességként érdemes megvizsgálni az 1. haláltól való félelem például a puszta történelem határai mögé nyúlik. Az erő. I. A kert jele a rizsföldek alakját jeleníti meg. és az örök ifjúság vágya közvetlenül kapcsolódik a taoista mítoszok szerint létező halhatatlanok szigetéhez. vagy az úgynevezett kollektív tudatalattiból. akik elérték a halhatatlanságot. ábrán látható „kert” írásjelet. a rizsföld négyzet alakú volt. Így hát létrehozott egy hatalmas tavat öt szigettel. vagy időnként daru vagy teknős szigetként. hogy darvakon repülik körül a sziget magas csúcsait. A rizsföld sarkában állt a „földistenke” oltára. vagy tavak alakjának formájában. A tóparton emeltetett egy pódiumot.

Ezen alapulva a könyv a következő elveket fogalmazta meg.1. 2. Az egyik a Feng-shui előírásain alapul. nevezetesen a kertépítés.Kert írásjele KERTTÍPUSOK A továbbiakban a japánkertek néhány típusát tekintjük át. A shinden kertekben nagyon pontosan nyomon követhető a Feng-shui elveinek alkalmazása. A 11. Shinden A Heian-periódus idején kialakult kertépítési stílus a shinden. mint intuitív művészet megközelítése. Shoko no sanshui: „az élő természet vize és hegye”: A kertet a szabad természet mintája alapján kell tervezni. „Ha a víz északról ered.” A Sakutei-ki a kertépítés két alapvető jellemzőjét írja le. Bővebb leírás található a típusokról Günter Nietschke Japánkertek című könyvében (Nietschke. A Sakutei-ki több hivatkozást is tartalmaz a négy mennyei állatra és ezek a ház építésével kapcsolatos jelentőségére. és délnyugaton kell elfolynia a kertből. és erre a területre építkezni szerencsét hoz. vagyis a helyi sajátosságokat figyelembe kell venni.(1991. Ábra . el kell vezetni keletre. el kell haladnia a ház padlója mellett. században íródott Sakutei-ki kertkönyv így ír a Shinden-kertekről: „A jó szerencse biztosítása végett. a vizeknek keletről kell folynia.” A palotát az univerzum másának tekintették. Ezen a módon az Azúr Sárkány vizei elmossák az összes gonosz szellemet a háztól és a kertből és elviszik azokat a Fehér Tigrishez. Legfőbb tulajdonsága a szimmetrikus kialakításra való törekvés. amely elsősorban a palotákat jellemezte. Kohan ni shitagau: „követni az elvárást”. és más buddhista jelképek ismertetésén.)). A másik jellemző a „japán lélek”. 138 . Egy ősi szutra szerint a folyó kanyarban elhelyezkedő föld a „sárkány hasának” tekinthető. valamint a daru és a teknős metaforikus leírásán. amelyeket a shinden kertek építésénél figyelembe is vettek: 1. míg a „sárkány hátára” épített ház csak szerencsétlenséget hoz. majd onnan délnyugatra.

4. A teaszertartás végső célja a világegyetem szellemi megismerése. ezekhez szeretném hozzátenni a saját elemzésemet. ami ebben a kertben megmutatkozik. a kövekből épített teknős-sziget. melyet moha vesz körül. Sushigaete: „aszimmetria. A kertet sokan sokféleképpen próbálták már értelmezni. A kert elemeit aszimmetrikusan kell elhelyezni szemben a shinden palota szimmetrikus épületével. és a kare-taki a száraz vízesés. A „törekvés a tökéletességre szebb mint maga a tökéletesség” tipikusan japán gondolat. a külvilágtól való elszakadásnak az útja. hogy a kvázi-szimmetria elméletem nem is helytálló. hogy nem vehető észre első pillantásra. hogy íme most kiderül. mert túl „természetes”. A kvázi-szimmetriával kapcsolatos gondolataimat először a természetharmonikus tervezés kapcsán fogalmaztam meg (Molnár. 1992). Ezt a stílust a zen kolostorkertek kialakításakor használták. Kőkertek Ennek a stílusnak a neve Kare-san-shui. Jellemző elemei a kame-shima. A RYOAN-JI KŐKERT ELEMZÉSE A Ryoan-ji az egyik leghíresebb japánkert. vagy létrehozható egy kertben. A természet aszimmetriája így kiegészíti az ember alkotta szimmetriát. A teaszertartás a czadó a világegyetem és az ember közti összhang kifejezésére hivatott művészet. jelentése szimbolikus elemekkel tervezett kőkert. így a kő szigetek hátteréül alkalmazott fehér zúzottkő hátteret semmi szabálytalanság nem zavarja meg. 139 . A zúzottkő terítést nagyméretű faragott kő illetve kavics szórás szegélyezi. Éppen csak annyira nem szimmetrikus az alaprajz . Ekkor kezdtem el közelebbről is megvizsgálni a kertet. és mégis ez az egyik leghíresebb és leglátogatottabb kert Japánban. a másik a tervező ízléséből adódó szépérzék.2. azt gondoltam. A fuzei felfedezhető a természetben. síkokkal határolt kőkert.3. Szerintem itt a kínai hagyomány szerinti „Áldott szigetek” jelennek meg teljesen japán megfogalmazásban. ábra -. mert lám itt van ez a téglalap alaprajzú. és a következőket figyeltem meg. ahová az elmélyülés útján juthatunk. A tökéletességre való törekvés formai megfogalmazása a szimmetriára való törekvés. A várószobából a teaszobába vezető kerti út az elmélkedés és a szatori állapotába merülés színhelye. Az otthon teaszobája a családi élet szentélye a csasicu. Amikor először megláttam a Ryoan-ji fényképeit. mint kvázi-szimmetria. Fuzei: „a hely szelleme”. amely mivel szimmetrikus elrendezésű nem nyújthat különösebb esztétikai élményt. A Ryoan-ji a japán gondolkozást és a hagyományok újjáélesztését jeleníti meg. Ennek a gondolatnak adott a Ryoan-ji tervezője formát. a belső üresség elérésének. A fuzei két összetevőből áll. az egyik az adott hely esztétikuma. A kvázi-szimmetria pszichológiai hatása. Teakertek A teaházak körüli kerteket általában mesterek tervezték. A kavicsfelület már egy másik világ. Ez az ösvény a lélek tisztulásának. vagy kimozdított egyensúly”. hogy ne legyen azonnal észrevehető az aszimmetria.

A Ryoan-ji kőkert alaprajza A kert háttere is fontos. ábrán látható vázlatos rajzain megfigyelhető. de ez az aszimmetria nem hívja fel magára a figyelmet.A Ryoan-ji falai 140 . de a bal oldali eltérő. A jobb oldali cserepezés szemközti folytatása. A falak 3. Ábra . okker és más földszínek jelennek meg. Megfigyelhető. hogy a jobb oldali és a szemközti szegély megegyezik. Mivel síkok és egyenesek jellemzőek a kőfalra és a tetőre.2. de mégsem zavaróak és ennek több oka van. hogy a bal oldali és a jobb oldali cserépborítás különbözik. amik nem természetes formák. világos barna. 3. Ábra . ezért zavarólag is hathatnának. a bal oldali viszont csak egy sor cserépből áll. A falakon és a cserepeken a sötét barna. amelyek természetességüknél fogva kellemes hátteret jelentenek.

Így viszont a falak ingerszegény környezetet biztosítanak és így figyelmünket a kertre összpontosíthatjuk. Ábra Az épület terasza Az épület deszka teraszának megoldása is nagyon szerencsés. 141 . végül az 1. A terasz három lépcsőből áll. 4. és egyben lehetővé teszik az épületből a kertbe való átmenetet. A záró hatást a szintkülönbségek csökkentik. szint pereme megtöri. belépni ide nem szabad. A legfelső 3.A kőkert bekerítését az építők mesterien oldották meg a kvázi-szimmetria alkalmazásának segítségével. Az öt sziklacsoportot mohák és apró levelű növények borítják. Ha ugyanis az épület teljesen szimmetrikus lenne az ebből adódó nem tudatos zavaró hatás lehetetlenné tenné az elmélyülést és a meditációt. A Ryoan-ji látogatói a teraszon helyet foglalva szemlélhetik meg a kertet. A kőkert kavicsos területére meghatározott mintázatú „hullámokat” gereblyéznek a terület gondozói. A kockakő burkolat is ezt az átmeneti hatást erősíti. szint deszkái szélesek és a kert felé vezetik a figyelmünket. szint vékonyabb deszkái „elaprózzák”. A vezető hatást a 3. szint erőteljesen lezárja. majd a 2.

amikor a Feng-shui ba-gua oldalakat erősítő módszereiről volt szó többek között arra is felhívtam a hallgatók figyelmét. ezeken keresztül alkalmam volt sokkal jobban megismerni a Feng-shuit. ő sértetlenül vészelte át a dolgot. mert ha megfelelően felkészült ezekre a feladatokra. az egyik a tanítás. hogy a tudatunk minél tisztább legyen. elütötte egy busz. megoldásra váró szituáció. hogy segítenie kell másokon. hogy neki súlyos autóbalesete volt. mert az általam művelt és tanított Feng-shui szerves részét képezik. és amelyet a tapasztalataink és intuíciónk alapján tudunk kizárólag megoldani. hogy mi lehetett ennek az oka. azt illik elfogadni. akár a tanácsadás előtt fokozottabban kell gyakorolni. hogy fekete hal mindenképpen legyen az akváriumban. amelyen megműtötték több fekete hal is elpusztult az akváriumban. amelyben aranyhalakat tenyészt száznál is több aranyhal pusztult el aznap. ártó hatásokat. akkor azt érezni fogja. akárhány könyvet olvassunk is el. akkor ne erőltesse. Tanácsadáskor elsősorban az intuíciókra kell támaszkodni. amilyennel még nem találkoztunk. de a könyvemnek ebben a kiadásában úgy gondolom helyet kell kapniuk. viszont a kerti tavában. Tapasztalataim szerint az egynapos böjt a tanítás és a tanácsadás előtt szintén szükséges. mert minden ember más és más. A társaság egyik tagja ennek alátámasztásaként elmondta. ami azt jelenti. A buszon többen is megsérültek. az a másiknak esetleg nem segít. Többen mosolyogtak ezen.FENG-SHUI A GYAKORLATBAN A Feng-shui tanulmányozásában a továbblépés egy bizonyos szint után már nem lehetséges csak a könyvekben leírtak elsajátításával. A műtét sikerült. ez az egyik legfontosabb dolog a tanácsadással kapcsolatban. mert ez a fekete hal magához vonzza a bennünket érő szerencsétlenségeket. és talán az olvasó számára is sikerül a Feng-shui működését jobban megmutatnom ezeken a példákon keresztül. mindig készüljön fel a tanácsadásra. amelyekre egyébként nem. Az alábbiakban részletezett példákat eddig csak a tanfolyamaimon ismertettem. Ilyenkor mindig felmerül egy-egy olyan probléma. Amikor kislánya korházban volt. mint bármilyen könyvből. Aki nem érzi úgy. amelyben rengeteg hal van. és ők nagyon csodálkoztak a férjével. 142 . a másik a meditáció. hogy nekik van otthon egy hatalmas akváriumuk. Három további dolog szükséges a fejlődéshez. hogy segítenünk kell másoknak. Tanítás során a tanítványaim számtalanszor hoztak nehéz helyzetbe az általuk feltett kérdésekkel. a harmadik a tanultak gyakorlása. A későbbiek folyamán egy társaságban elmeséltem ezt a történetet annak bemutatásaképpen. az inkább ne tegye. hogy a Feng-shui igenis működik. ha pedig nem érzi még. Az óra után odajött hozzám az egyik tanítványom és elmesélte. mivel a halak teljesen egészségesnek látszottak. bármilyen csekélység legyen is. azon a napon. amelyet a „Gazdagság” erősítésére telepítenek. Ezekből nagyon sokat tanultam. nem belső késztetés alapján kezd el tanítani. FEKETE HAL Az egyik tanfolyamom során. ha valaki pedig ad valami ajándékot. hogy aki segíteni szeretne másoknak. hogy a tanácsadást ne tekintse mechanikus cselekvésnek. A segítségért nem szabad sohasem pénzt kérni. Tanítás és tanácsadás során olyan tapasztalatokra tehetünk szert. ami az egyiknek jó. Szeretném felhívni a figyelmet arra. alkalmaznunk is kell tudni az elsajátított tudást. az legyen tisztában azzal. mert nem felkészült rá. A meditációt akár a tanítás. amelyeket végül is mindig megválaszoltam. Kérek mindenkit. hogy felelősségteljes dologra vállalkozott. vagy segíteni.

A történet befejezése az. hogy nem muszáj kidobni azonnal a csokrot. hogy egyrészt én nem azt mondtam. annyira nyúzott volt. nagyon sok chit elvisz arról a területről.SZÁRAZ VIRÁG A száraz virágokkal kapcsolatban egészen hosszú történetem van. hogy a cselekvés szintjén hamarabb történt meg egy problémának a megoldása. Egy irodában végeztem tanácsadást. Az előadás elején ott a harminc ember előtt így szólt: „Miért mondtad nekem. hogy az ilyen tárgyak ártalmasak és chit nyelnek el. mivel egy halott dolog. nem képesek rá. már meghalt. hogy a belső szinten pedig nem tudták feldolgozni a kolléganő halálát. csak a saját lelki békéjüket áldozzák fel. hogy értsem meg. A virágcsokor meglehetősen használt volt és csúnya is. Mivel az illető erre nem válaszolt semmit. szárított szegfűkből állt és a függöny karnisra volt felerősítve. Alig ismertem rá. miért kell eltávolítani?” Erre elmondtam. és bármennyi energiával táplálják is akkor sem fog élni. Nem lehetett máshová tenni. mert ott árt a chi áramlásnak. Végül megkérdeztem tőle. hanem azt. hogy szerinte az ajtó melletti jobb sarokba kellene tenni. ezért el kell távolítani őket. mert múltkor. de nem tud élni. nem segítenek ezzel rajta. de a „Gazdagság” sarokból mindenképpen el kell tűntetni. hogy egy 23 éves korában autóbalesetben elhunyt kolléganőjének a sírcsokra. Hiába szerették őt és tartják tragédiának a halálát. amelyet ez az ember azzal tett meg. amely spirituális szinten a belső békét jelenti a száraz virágok miatt sérülést szenved. Másnap az iroda egyik dolgozója meglátogatott engem a munkahelyemen és egyenesen nekem szegezte a kérdést: „Mondd meg. és javasoltam. mi a probléma a száraz virágcsokorral. amikor hazamentem azonnal kidobtam egy szárazvirág csokrot és azóta rosszul vagyok. a spirituális szinten pedig az isteni kapcsolat helye. Ezt a történetet mindig elmesélem az előadásaim során. akkor is fel kell dolgozniuk ezt az eseményt és a csokrot pedig ki kell dobniuk a szemétbe. azután azt mondta. egyfolytában fáj a fejem. aminek az volt az oka. Azért szenvedett annyit a cselekvés után. ami élni akar. amelynek a tudatosítása és feloldása nélkül nem lett volna szabad kidobnia a csokrot. hogy értse meg. hogy saját maga megadta a helyes választ a kérdésemre. hogy a „Gazdagság” terület. Itt van lehetőség a halott kolléga „elengedésére”. én pedig nem feszegettem ezt a kérdést tovább. ahová a csokrot már nem vitték magukkal. ahol a „Gazdagság” sarokban egy csokor szárazvirág volt elhelyezve. Az illető azt a választ adta erre. illetve rossz chit visznek az adott oldalra. mert a belső feldolgozása az eseménynek még tartott. hogy ő dobja ki a készítményt. Az anyagi szinten a dolgozók boldogulását és gyarapodását akadályozza. A cselekvési szinten nem voltak képesek a virágcsokrot eltávolítani. nem fog visszajönni. Másrészt az történt vele. A belső szinten pedig ez a lépés a fájdalom feldolgozásának első lépése is egyben.” Megpróbáltam elmagyarázni neki. Hosszasan gondolkozott ezen. hogy hiába adnak neki energiát. Az irodával kapcsolatos tanácsadás végén szóba hoztam a virágcsokrot. mert ez a „Segítőkész emberek” sarok. Nem szóltak az iroda dolgozói semmit sem. hogy mi ez a csokor tulajdonképpen. hogy a csokor áthelyezését követően nemsokára egy új irodába költöztek. A csoport előtt nem 143 . ahová tényleg tenni lehetett a csokrot. Az egyik ilyen alkalmat követő héten az egyik tanítványom szinte magából kifordultan jelent meg. Erre válaszul elmondtam. hogy hová kellene szerinte elhelyezni a csokrot. Erre próbáltam elmagyarázni. Erre azt a választ adta. megkérdeztem. mint a belső szinten. a belső szinten pedig a belső nyugalmukat és lelki békéjüket zavarja. mert energiát von el a területről. hogy vegyék le a „Gazdagság” sarokból. hogy dobjam ki a száraz virágokat. Valószínűleg valamilyen feldolgozatlan probléma kapcsolódott ehhez a csokorhoz. Ez az egyetlen hely. emiatt mindenképpen el kell onnan tűntetni.

a termések és kalászok maradhatnak. amely egy kosárban volt elhelyezve. hogy itt ő kitűzte életfeladatának ennek az embernek a visszaszerzését. Végül is két hét alatt sikerült neki belül is feldolgozni a csokrokkal kapcsolatos munkahelyi gondjait és az elmondásából ítélve meg is oldotta . mert a szakértőnek sincsen joga más emberek sem külső sem belső életébe belekotorni. Elmentem hozzá és a szobájában a következőket találtam. valamilyen ajándékként kapta őket. hogy ez egy nászajándék. és hogy az „Egészség” és a „Gazdagság” oldalakra semmiképpen nem kerülhet a maradék sem. mert az esetleg oka lehet a rosszullétének. hogy nézzük át. összeveszett a főnökével és átrendezte az irodáját.az „Elrendezés művészetében” . hogy dobja gyorsan ki csak annyit mondtam. hogy tudja-e. hogy mindenki érezze a segítségnyújtás felelősségét. Tanácsadás során tisztába kell lennünk azzal.ezeket. és azóta nem talált társat magának. negatív élethelyzetet jeleznek. Nem lehet senki helyett cselekedni. hogy ezek a szárazvirág készítmények a munkahelyéről származtak. vagy meghódítását. hogy egy-egy tárgy elvétele. hogy tényleg elhitte-e nekem. Ha tényleg szeretne egy másik kapcsolatot. hogy néhány elemét el kellene a jó chi érdekében távolítani. aki már évekkel korábban szakított a vőlegényével. de ő maga is tudja. SZÁRÍTOTT RÓZSÁK Egyszer egy olyan hölgy kérte a segítségemet. hogy tudnék-e tanácsot adni ennek a megoldására. vagy elhelyezése mit fog a tanácsunkat kérő ember életében okozni. amit mondtam és eltűntette-e a fényképet vagy nem. A férj kérdésemre elmondta. Nem mondtam neki. másrészt. Előadásaimon a fenti történeteket mindig el szoktam mondani. Emiatt viszont nem tud más kapcsolatot létesíteni. hogy nem kapcsolódott-e valamilyen problémája ehhez a csokorhoz. annak illusztrálására. hogy mit csinált ezzel az elrendezéssel. csak azt kérdeztem. hogy azóta már két másik csokrot is kidobott. Nem tudtam meg igazából a történet teljes hátterét. Hasonló „projekciós” problémával fordult hozzám valaki. Elmesélte. mert a Feng-shuiban . LEVELEK A fentihez hasonló projekciós problémák nagyon sok szenvedést tudnak okozni. minden rendben van. hogy ez „halott dolog”. hogy tegyen rendet. Végül is azt javasoltam. amíg nem porosodik meg a készítmény. Nem tudom. a rendteremtéssel 144 . A lakásukban felkeltette a figyelmemet egy hatalmas szárazvirág csokor.mondtam neki el részletesen a fentieket. Megkérdeztem tőle. mert lehet. pedig szeretett volna akár férjhez is menni. okulva a tapasztalataimon.immár tudatosan . sokkal jobban érzi magát. hogy nem tudja feldolgozni már hónapok óta. hogy szakított a korábbi barátjával és azt kérdezte. Azt válaszoltam. hogy azóta sem talált másik kapcsolatot. és elmondtam neki. csak annyi derült még ki a további beszélgetésekből. akkor a „Karrier” oldalon létrehozott „oltárt” fel kell számolnia. hogy egyrészt a száraz virágok tényleg valami problémát. Nem sokkal ezután egy fiatal házaspár kérte a segítségemet. A „Karrier” oldalon el volt helyezve korábbi barátjának a fényképe körberakva szárított rózsákkal.a problémák megoldása mindig a rendezéssel. Erre a tanítványom ingerülten felkiáltott: „Nekem nincsenek problémáim!” A következő héten már mosolyogva érkezett az előadásra és elmesélte. ebből nem lesz semmi. de tény. hogy a vízelvonással szárított virágokat távolítsák el.

amikor végzett. Ha az anyagi világban rendet tesz. ezáltal csökkentve a család által rá gyakorolt korlátozó hatást. ami vele történt. ami ezt a hatást okozta. és az elrendezéssel elértük a kitűzött célt. hogy az már korlátozóan hatott rá. hogy könnyebben találjon munkát. hogy amikor hazament nagy nehezen rászánta magát a rendezésre. ha nem most teszed meg. Az anyagi világbeli rendteremtés miatt vált belsőleg is alkalmassá a probléma megértésére és ezáltal a feldolgozására is. 145 . hogy „mozog a chi”. akkor mikor akarod megtenni. hogy neki igazából egy ilyen projekció okozta a rengeteg szenvedést.) Másnap az ismerősöm kétségbeesetten telefonált. de tényleg megkönnyebbült. családja akarata. hogy az ő problémája összetettebb. mert ott kiemelkedett az alaprajzból a lépcsőház. a kristályok pedig az individualizációs folyamatot segítették elő. de mivel ezt megértette vége is volt. teljesen kétségbe van esve. és legszívesebben visszacsinálná az egész elrendezést. hogy az ő egyéni törekvéseit is megpróbáljuk erősíteni. a tükör visszaverte a kintről. hogy munkahelyet szeretne változtatni és ebben segítsem őt a Feng-shuival. mert a „mozgás világában a cselekvés igazán a miénk. Ő addig otthon dolgozott a családi vállalkozás keretében és ezen szeretett volna változtatni. (A lámpa chit termelt a „Karrier” oldalon. mindenkivel összeveszett. ezáltal erősítette ezt az oldalt. az „erőszakos családi ház” tartja őt valósággal fogva és emiatt az erős kötődés miatt nem talál másik munkahelyet sem. Miután részéletesen elmondtam neki. Több órás beszélgetés után kiderült. végezetül a „Gyerek” oldalon egy kis cseréptálban kristályokat. levett egy könyvet és kinyitotta. A belső feldolgozásához ennek a projekciónak viszont egy anyagi világbeli cselekvés révén tudott csak eljutni. hogy katasztrófák történtek otthon. amelyben az illető leveleit és az egyéb emléktárgyakat tartotta. hogy sajnos természetes dolog. ami az ő családtól való elszakadása és önállóvá válása volt. Ezt a részt végigolvasva rájött. A könyv Jung a „Szellem szimbolikája” című műve volt és az anima-animus projekciók leírásánál nyílt ki. a családjától független egzisztenciát kiépítenie. hogy a szüleinek ez nem tetszett és emiatt került sor a nézeteltérésekre. ha nem képes az elvesztését belsőleg feldolgozni. erőszakos energiákat. Mégis több hónap múlva tudott csak elköltözni otthonról és két év elteltével sikerült másik munkahelyet találnia és új. a bejárattal szemben egy kis tükröt. amelyet találomra levett a polcról. a ház felől érkező káros.” Amikor pedig külsőleg már megtette az első lépést. akkor a „véletlen” a kezébe adta a megoldást is a Jung kötet képében. Nyilvánvaló. akkor nincsen más hátra kezdje el kidobálni azokat a tárgyakat. Ha nem tudja elfelejteni az illetőt. Azután odament a könyvespolchoz. Elmondása szerint komolyan szenvedett. amelyekhez valamilyen emlék kapcsolódik. A szobájában minimális beavatkozásra volt szükség. amikor elővette a dobozát. és nem jelent mást csak azt. amíg a „belső rendje” létre nem jön.kezdődik. A „Karrier” oldalon elhelyeztünk egy lámpát. de nem távolította el a kristályokat a helyükről. Ennek az erősítésnek a hatása miatt érvényesült vele szemben olyan erősen a szülei.?” Erre nem válaszolt semmit. egyúttal gyengítjük a család rá gyakorolt hatását. hogy ezt meg kell tenned. A családi házukon a „Család-Egészség” oldal erősített volt. Az illető elmesélte. Végül azt kérdeztem tőle: „Tudod. Sírva dobálta a holmikat a szemétbe. ERŐSZAKOS CSALÁDI HÁZ Egy ismerősöm keresett meg azzal a kéréssel. akkor ez a rend a belsővilágában is elhozza majd a rendet és a megbékélést. egészen addig folytassa ezt az anyagi világbeli rendteremtést. Elmondtam neki. mivel a „Gyerek” oldal az önmegvalósítással és a kreativitással is kapcsolatos. hogy mi az ő problémájának a forrása abban maradtunk.

A „Karrier” oldalon egy fekete nyitott polc volt elhelyezve rajta a cégvezető cégét bemutató katalógusok. érdekes módon a kép alapszíne a fehér volt. az üveg pedig. kedvezőbb helyre ültetett le. A „Hírnév” oldal erősítve volt a cégvezető falra függesztett diplomájával is. hogy ez egy cégét körültekintően és felelősségteljesen irányító ember irodája. Végezetül az „Egészség” oldalt egy matt üvegezésű fa rács borította. másrészt a „Hírnév” oldal miatt az üzleti kapcsolatokban is támogatást jelentett. ami cégvezetőként előnyös tulajdonság.„Hírnév” oldalon helyezkedett el az íróasztal. A „Gyerek” oldalon egy reklámképet helyezett el a falon. A „Házasság”. mert kíváncsi arra. hogy „körülnézzek” nála. az elégedett a szolgáltatásokkal és visszajáró vevő lesz. és külön jó benyomást kelt. mivel fa elem erősítette az oldalt. Nem szólt semmit az elemzéshez. Mivel a tárgyalóasztal a „Karrier” oldalon volt rendhagyó módon itt kezdtem el Feng-shui elemzést. A „Gazdagság” sarokban egy érdekes „szoborra” lettem figyelmes. tájékoztató anyagok. amelynek itt inkább a kreativitás és az önmegvalósítás támogatása miatt volt jelentősége. és a tárgyalópartnerek meggyőzését is segítette az itt elhelyezett fekete kör alakú tárgyalóasztal. Olyan dolgokat is meg tudtam róla állapítani pusztán a helység berendezéséből. ami miatt felhívtam a figyelmét arra. ami miatt szintén erősítette a „Gyerek” oldalt. hogy ez esetleg a személyes kapcsolataiban kedvezőtlenül hathat. aki pedig ügyfeleként kapcsolatba kerül vele. Itt javasoltam. mint víz elem szintén erősítésként hatott. Egyúttal ez az ő magabiztosságát is jelenti. amelyről kiderült. hogy mit mond a Feng-shui az ő környezetéről. emiatt dobja inkább ki. ami a leendő ügyfelek felé egy barátságos. akinek a munkája és hozzáértése révén a cég él és virul. vagyis hogy „érzékeljem” őt. valamint itt helyezkedett el a tárgyaló asztal is. hogy az a cég által forgalmazott legdrágább bútornak a lába. hogy ferde falon volt megnyitva. hogy egy kerek üveg tálban tartson cukorkát az asztalon. amin maga is meglepődött. festményt láttam. Összességében el lehetett mondani.A MESÉLŐ IRODA Egy meglehetősen szkeptikus cégtulajdonos egy látogatásom alkalmával. Amikor legközelebb nála jártam a „Házasság” sarokban a beteges szobanövény helyett egy ízléses. Kiemeltem.mint a gazdagság szimbóluma nagyon találóan elhelyezve erősítette a cég prosperitását. hogy na jó elemezzem a szobáját. Ebben az esetben a főbejáratot kellett a ba-gua elhelyezésekor figyelembe vennem. A fekete szín alkalmazása és a prospektusok elhelyezése erősítően hatott itt. bizalmat keltő lépés. 146 . ezt meg is tettem és részletesen elemeztem számára az „irodáját”. viszont a későbbiekben felkért hogy az általa szerkesztett kiadványba írjak egy cikket a Feng-shuiról. hogy a kerek alakú asztal választása tárgyalóasztalként az ő jelleméről pozitív képet ad. amely tárgy itt . hogy engem az ajtótól távolabbi. ami bizonytalanná tette a chijét. Mivel ezzel a gesztusával engedélyt adott nekem arra. és az volt a benyomásom. Az iroda alapvető problémája volt. Mindez pedig a cégvezető pozitív emberi tulajdonságaiban gyökerezik. amely itt. aki szilárd jellemű ember és emiatt igen kevés problémája van. amikor a Feng-shui is szóba került tréfából odavetette nekem. amely egy női aktot ábrázolt. ami egyrészt az önismeretben és az önkontrollban segítette az illetőt. mert a beteg növény rossz chit termel. hogy az elemzés végighallgatása után szinte félt már tőlem. A „Házasság” sarokba besüllyesztve egy gondozatlan szobanövény árválkodott.

de úgy gondolom ennyi is elegendő volt arra. hogy ezt a kiutat valaki megtalálja. az hogy meg akarja találni. hogy akarja megváltoztatni az életét. Hányan vannak. akik nem képesek erre! Az általam leírt esetek erősítsék meg mindenkiben azt a hitet. hogy az olvasó megértse. ami óriási dolog. az. amelyek a Feng-shui működését igazolják.Több példát is fel tudnék még sorolni. 147 . csak egy dolog szükséges ahhoz. hogy a Feng-shuival az életünket tudjuk megváltoztatni. hogy a legnehezebb és legreménytelenebbnek tűnő élethelyzetekből is van kiút.

Bp. 20.. Nyíregyháza 1994. O..(1984. H. E. Bp. Gondolat.G. 12..236. pp. NIETSCHKE. G. Az Ember és Szimbólumai. BOGNÁR B. Szukits Kiadó. MASPERO. SZENTKIRÁLYI.): Az Alkímiai Konjunkció.1992. p. Gondolat. Szeged 1997.. Bp.G. HALEVI.A Layman’s Guide to Chinese Geomancy. 18. LIP.): A természetharmónikus tervezés alkalmazási lehetőségei vízgazdálkodási szempontból.(1993. (1979. LORENZ. ALAINE. 2000..281. 9. LI.: Jung.S.128.. p.): A Rend és a Rendetlenség Jelensége az Emberi Cselekvésben. 1993. I. p.256. C. Bp. p. 4. 26. Pont Kiadó. ROSEN.1996.(1991. H. Bp. E. Műszaki Könyvkiadó. MANTAK CHIA(1996.):Meditáció.(1997. 10. PAK TIN. p. Bp.350.): Istenek tánca. Bp. Vigília.1993. P. Köln. 15.): Mai japán építészet.. HEAN-TATT. Képzőművészeti Alap Kiadó. p. 1984. Bp.305. COLLINS T.): Az ókori Kína . Bp. CHOA KOK SHUI (2000. SZEMADÁM GY. Közéleti havi krónika. Bp..275. S. p. The Golden Shore Ezoterika Kft.(1987. 30. Heian International Inc.. p.180.(1997.: Successful Feng Shui.11-13. 13.A Változások Könyve. D.1987. S.. 1993. p. I. Park Kiadó.327.131. p. 1987. JANKOVICS M. Petaling Jaya.(1987.(1993. 1992. Z.): A Szellem Szimbolikája.(1994.): Jelképtár. 22.(1992.(1996.. B. 17.): Feng-shui .. London 1994. pp.(1998. előadásjegyzet.): Telepatikus önvédelem otthon és a munkahelyen. Bp. Szerk.(1997.): A stressz életerővé alakításának taoista módszerei.319.): Az Építészet Világtörténete. CHINMOY. R.. (1990. p. Benedikt Taschen. p.365. NAGY A.300.163. 1980. Bioenergetic..): A Civilizált Emberiség Nyolc Halálos Bűne. Arkana 23. 21. PEASE. I.183. Édesvíz Kiadó..1998. Bp.p..T.): Feng-shui . p.): Szívvirágok. Titkos jegyzőkönyv.. TOSHIKO. 29. C. JI KING . 25. JUNG. 27. A. HALL. 11. JUNG. C.197. p.329.(1993.1987.329.277. Lunarimpex. 6.): Feng-shui a harmónia megteremtése. MOLNÁR.p. Békéscsaba.(1978. p.. 3.) Japanese gardens. 2.): The Chinese Pakua.Az Integritás Útja. Unicornis..): Testbeszéd. 14. 24... p.186.523..(1973. The Gabriel Foundation. CHINMOY. HAMVAS.Irodalomjegyzék 1. 148 . 1996. 1991.(1994. ROSSBACH.(1987.101. Eagle Treading SdnBhd. Bp. p. B.(1980.G. S: Interior Design with Feng-shui.):Ikebana 28. 1997.(1991. p. K. Kötet Kiadó.107.): Jung és a Tao. Bp. pp. TDK dolgozat.): Rejtett Dimenziók. (1991.): Silentium. PUSKÁS. GLASENAPP. 1987. R. II.): Az Öt Világvallás. dec. Orient Press.): A Kabala Útja. Sopron. 16. MOLNÁR.K. Helikon. Gondolat. p. Gondolat. Bp. 5. 1997. Göncöl Kiadó.(1987. IKVA-SZÁMALK.:127. 7. pp. 8.A Térrendezés Ősi Kínai Művészete. The Golden Shore Ezoterika Kft. HOPPÁL M. 19..