Dewasa ini, banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlaku di sekeliling kita.

Sama ada kita sedar atau tidak, perkembangan dan pembangunan yang kita lihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan, perubatan, kejuruteraan, perundangan dan lain – lain. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan

Levine (1993), konsep profesional merujuk kepada ciri – ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Antara ciri – ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. Guru juga adalah seorang yang profesional. Ini bermakna guru adalah seorang yang mendapat latihan yang khusus, berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi serta ada kod etika yang tersendiri. Merujuk kepada ciri – ciri yang dinyatakan, profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etika keguruan yang telah sedia termaktub. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salah laku guru tersiar di internet dan dada – dada akhbar. Ini sudah tentu akan menganggu gugat martabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. Oleh itu, esei ini akan membincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang.

Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. Di Malaysia, waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7.30 pagi hingga 1.15, iaitu lebih kurang enam jam tidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Sepanjang tempoh ini, murid – murid dan guru terlibat

maka guru – guru menjadi lebih berani untuk . Apabila sikap ini wujud. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru di sekolah. Walau bagaimanapun. Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir.secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. ber’chatting’. Pertama. bergosip. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendung isu ini daripada terus menular. dan etika kerja yang lemah. guru menggunakan masa di sekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pendidikan misalnya melayari facebook. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh. Penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. kurang komitmen dalam kerja. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakan tiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh – sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apa yang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas. guru melakukan kerja sambilan di malam hari (misalnya mengajar tuisyen. melepak di kantin. kurang nilai dalam kehidupan. Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan oleh kementerian. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebih menjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. terdapat dua punca utama kenapa masalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. indivdu dalam konteks ini iaitu guru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinya dalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi.

Menyedari akan kesan yang akan menimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. Rakan sejawat juga perlu memainkan peranan dalam maenangani masalah ini. maka bolehlah merujuk guru tersebut kepada kaunselor. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa terhadap prestasi kerja guru – guru di sekolah.menyalahgunakan masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. Rakan sejawat perlulah menjadi teladan kepada rakan – rakan . guru – guru akan sedar akan kesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid – murid. Seterusnya. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahan ini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. Dengan cara ini. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak – anak mereka. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas dengan memberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalah yang dilakukan adalah serius dan berulang. Pertama. Jika pihak pentadbir tidak mampu. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. rakan sejawat. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepada guru yang bermasalah. Antara kesan yang boleh dilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. Akhirnya.

guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri.sifat yang ideal sebagai seorang guru.yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guru yang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampu menjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasa muhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. . individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapat dilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. melakukan pembelian tanpa mengikut tatacara pembelian. Akhir sekali. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. segala kekuatan dan kelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. 2008). Dengan cara ini. Sebagai contoh. Seterusnya. Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiran yang palsu. Sejak akhir – akhir ini. Selain itu. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli buku aktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa.

Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayati kod etika profesionnya yang menggariskan batas – batas tatacara pengurusan kejayanya. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. Akhir sekali. maka guru – guru menjadi lebih berani untuk menggelapkan wang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. Guru yang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannya untuk menepis godaan syaitan. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolah yang menyebabkan guru – guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butir – butir perbelanjaan untuk kepentingan diri. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. Menyedari hakikat ini. pihak pentadbir perlu mempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagi mengelakkan daripada . Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskan wang itu sendiri. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikap tamak dan ingin hidup mewah. Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. maka langkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wang yang dikutip dan diperuntukkan. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkan kepadanya. Pertama. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasai diri.Ada beberapa sebab kenapa masalah ini berlaku.

Secara kesimpulannya.arahan yang diedarkan dari masa ke semasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. Seterusnya.pekeliling dan arahan . pembangunan modal insan dan masa depan anak bangsa. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapat terus memperbaiki kelemahan diri. Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yang dibangkitkan.undang. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengan tegas. . Isu –isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianya membawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. pekeliling . guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada kod etika yang telah digariskan. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. peraturan kewangan.berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. membuat penyelidikan yang rapi terhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengan cara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telah dilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang.

mobi/ms/Audit_Sekolah Wikipedia (nd*). Boon. Integriti dan Akauntabiliti Dalam Perkhidmatan Awam. Retrieved on August 2.com/2009/01/pengetua-cadang-bantuankwapm guna.Rujukan: Electronic Ministry of Education (2010). 2010./nilai%20&%20etika%20dlm%20pkdmtn %20awam..my /bppk/nota/NOTA%20TK4/INTEGRITI%20DAN % 20AKAUNTABILITI%20DALAM%20PERKHIDMATAN%20AWAM.ppt Noriati A. Audit Kewangan Sekolah. from: http://apps.wikipedia. P. Pengetua Cadang Bantuan KWAPM Guna Kaedah dan Prosedur Beri Biasiswa.html Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Semenanjung Malaysia (2010).emoe. 2010 from http://ms.gov. Audit Sekolah. Nilai dan Etika Dalam Perkhidmatan Awam.org/wiki/Audit_Kewangan_Sekolah . & Wong.blogspot.Siri Pendidikan Guru Asas Kepimpinan dan Perkembangan Profesional Guru. K.com/category/keratanakhbar/page/3/ Fuad Razali (2009).gov. Retrieved on August 2. 2010 from www. W (2010). 2010 from http://wapedia.. Selangor: Oxford Fajar Wapedia (nd*). BPR Sarawak Tahan Guru Disyaki Rasuah.my/. Rashid. Retrieved on August 2. 2010 from http://cikgufarizal.townplan.pdf Farizal (2008). Retrieved on August 2. Retrieved on August 2. Retrieved August 2. 2010 from http://sekalibicara.Y.