P. 1
Az Online MLM Rejtett TITKAI

Az Online MLM Rejtett TITKAI

|Views: 540|Likes:
Published by Gerbovics Péter
Online MLM rejtett TITKAI E-Book
Online MLM rejtett TITKAI E-Book

More info:

Published by: Gerbovics Péter on Aug 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2013

pdf

text

original

Az Online MLM rejtett TITKAI

Az Online MLM rejtett TITKAI

MLM vállalkozás az interneten – Alapelvek, eszközök és módszerek lépésről lépésre – GERBOVICS PÉTER
©2010. Minden jog fenntartva!

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 1

Az Online MLM rejtett TITKAI

Nem gond, ha tovább adom valakinek?
Nyugodtan ajánld bárkinek ezt a könyvet! Minden bizonnyal hálás lesz majd Neked ezért. Azt pedig sosem tudhatod, hogy mit fogsz kapni viszonzásul cserébe!

A könyv eszmei értéke: 72.000 Ft!
Nekem ezzel a könyvemmel kapcsolatban csupán egyetlen kikötésem van. Ha tovább adod, akkor SEMMIFÉLE MÓDOSÍTÁST nem végezhetsz a tartalmon és külalakon. Ez az ajánlatom!

Figyelemfelhívás:
Sokaknál vitára okot adható tények és meglátások látnak napvilágot, melyekkel alkalmad lesz megismerkedni. Felfedezhetsz jó néhány remek elgondolást, amelyek gyakorlati alkalmazásának köszönhetően rengeteg időt, pénzt és felesleges fejfájást spórolhatsz majd meg az MLM vállalkozásod digitalizálása során. Még az is előfordulhat, hogy olyan értékes Online MLM titkokhoz is hozzájutsz, melyekről eddig még sohasem hallottál. Mivel gyorsan változó világban élünk, ezért érdemesebb inkább az ismerőseidnek az alábbi linket ajánlani, minthogy tovább küldöd a tanulmányt, mert – az újabb ismereteim alapján – folyamatosan frissíteni fogom.

AJÁNLD A BARÁTAIDNAK!

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 2

Az Online MLM rejtett TITKAI

TARTALOMJEGYZÉK
Köszönetnyilvánítás Bevezetés 1. Fejezet: MLM-ezés az interneten – Mi is az Online MLM? 2. Fejezet: Legyél átlagon felüli! 3. Fejezet: Egy Online MLM-ező fegyvertára 4. Fejezet: Még mielőtt fejest ugranál a mély vízbe! 5. Fejezet: Blog vagy Honlap – Na most melyik? 6. Fejezet: „Az élet nagy körforgása”, avagy a névlista kérdése 7. Fejezet: Mérni, mérni és mérni! 8. Fejezet: Honnan lesznek ügyfeleim és munkatársaim? 9. Fejezet: Irány a Google első helye! 10. Fejezet: Online Közösségi Média 11. Fejezet: Marketing Módszerek 12. Fejezet: „Területfoglalás” a világhálón 13. Fejezet: Hogyan ad el magad az interneten? 14. Fejezet: Kapcsolattartás ügyfelekkel és munkatársakkal 15. Fejezet: A több lábon állás előnyei 16. Fejezet: Ez most tényleg sikerülhet? 17. Fejezet: Mi az első lépés? 3. oldal 4. oldal 6. oldal 10. oldal 11. oldal 13. oldal 15. oldal 17. oldal 20. oldal 21. oldal 24. oldal 26. oldal 28. oldal 31. oldal 33. oldal 36. oldal 37. oldal 39. oldal 41. oldal

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 3

Az Online MLM rejtett TITKAI

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Köszönetet szeretnék mondani Kajárik Bélának, mentoromnak és barátomnak, mert nélküle nem jöhetett volna létre ez a könyv. Rengeteg ötletet, inspirációt, bátorítást és motivációt kaptam tőle a megírásához. Köszönöm Kajárikné Kovács Katinak és édesanyámnak az igen nagy figyelmet igénylő lektorálást és a szövegellenőrzési feladatot, mellyel sokat segítettek a könyvem tökéletesítésében. Szeretném még köszönetemet kifejezni mentoraimnak, akik nagyon sokat segítettek a személyiségfejlesztésemben és az MLM-ben. Számomra és sokak számára is nemzetközileg elismert szaktekintélyek: Robert T. Kiyosaki, Jim Rohn és John Miltonn Fogg. Végül, de nem utolsósorban hálás köszönet illeti mindazokat, akik az eddigi közzétett anyagaimmal és hírleveleimmel kapcsolatban elismerő véleményüket és kritikai észrevételeiket megírva, energiát adnak nekem az MLM tevékenységem folytatásához.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 4

Az Online MLM rejtett TITKAI

BEVEZETÉS
Az MLM ma nem működik. Legalábbis ezt hiheted vagy gondolhatod magadban, mert máskülönben nem biztos, hogy ezt a könyvet olvasnád. Szeretnélek afelől megnyugtatni, hogy az MLM köszöni szépen jól van és egyre jobban fejlődik. Egy fellendülő iparágról beszélünk, ahol az ember elérheti a kitűzött céljait, vágyait és álmait. A "hagyományos MLM iskolai" módszerekkel valóban nem működik, viszont megvan a lehetőséged, hogy egy jobb módszert válassz. Az internetben óriási lehetőségek vannak azok számára, akik tudják hogyan, hol és mire használják. Ha körülnézel láthatod, hogy az internetes milliomosok köre egyre szaporodik. Csak úgy van esélyed a csúcsra törni, ha haladsz a korral és felveszed a lépést a nagyokkal, mert máskülönben lemaradsz. Közismert tény, hogy Magyarországra kissé megkésve érkeznek meg a külföldön már használt és sikeresen bevált megoldások. Most az MLM is eljutott arra a szintre, amikor is új alapokra kell helyezni a vállalkozást, mert a régi és mára már elavult "siker módszerek" nem működnek. Lehet üzletet építeni még ma is internet nélkül, de az már önmagában nem egy korszerű koncepció. A régi elvek szerint úgy álltál neki az MLM-nek, hogy lelkesen összeírtad a rokonokból, barátokból és ismerősökből álló névlistád. Ugye azon az elven alapulva, hogyha te ezt ennyire jónak tartod, akkor mások is annak fogják és megindul a lavina – legalábbis ezt gondolhattad magadban. Másnap jött a hideg zuhany és nem értetted miért nem lelkesednek mások is. Nem úgy fogadtak téged, mint ahogy azt vártad. Leráztak a telefonban, személyes találkozásokkor kifogások hegyeivel kellett megküzdened és a bemutatók után már nem ismertek meg az emberek az utcán. Ezzel sok kapcsolatod és barátságod tönkrement. Merengve ültél az asztalnál és amikor rátekintettél a listádra, azt láttad, hogy elfogytak róla a nevek. Persze az is lehet, hogy ennyi csapás után már a kezedbe sem merted venni a telefont. Itt jött el az az idő, amikor döntened kellett: vagy folytatod a vállalkozást és idegen embereket szólítasz le, vagy abbahagyod. Bár az lett volna a legutolsó megoldás, hogy abbahagyd, mert amit az MLM adhat neked, azt máshol nem kaphatod meg. Akkor mégis mitévő lehetnél, hogy biztosítsd magadnak azt az életszínvonalat a vállalkozásoddal, amire mindig is vágytál? Először is a legjobb tanács, amit érdemes megfogadnod, Jim Rohn-tól származik: „A sikert a megszokottal ellentétes irányban haladva érhetjük el.”

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 5

Az Online MLM rejtett TITKAI

Vagyis, akkor fognak megváltozni az életkörülményeid és lesz magasabb a jövedelmed a jelenleginél, ha az átlagnál többet tudsz, és másként cselekszel, mint a tömeg. Eljött az idő az MLM-ben, amikor nem üldöznöd kell az embereket, hanem inkább azon fáradoznod, hogy olyan helyzeteket teremts meg, amikor mások rád találva téged vesznek üldözőbe. Ez a sikerreceptje az Online MLM-nek. Ki az, aki ebben segíthet nekünk? Leginkább a szponzorunk szolgálhat értékes tanácsokkal, és a "szakértő csapata". Ők teremthetik meg számunkra az optimális feltételeket a betanuláshoz, és segíthetnek új módszerek és eszközök használatának az elsajátításában és begyakorlásában. Szívből remélem, hogy könyvemet elolvasva, nem csupán az Online MLM-hez szükséges hiányzó tudást sikerül összegyűjtened, hanem a bonyolult feladatok megoldását számodra meg fogja könnyíteni, ha a teljes összképre is sikerül majd néhány pillantást vetned! Ehhez a vállalkozásodhoz szeretnék kívánni rendkívüli kitartást, türelmet és sok sikert! Gerbovics Péter
az Online MLM generáció egyik képviselője

Figyelemfelhívás!!
Ebben az E-bookban számos helyen lesznek olyan részek, amelyekhez Oktató Videók, PDF dokumentumok, interjúk és egyéb anyagok tartoznak. Ezekhez csakis egy külön DVD-n férhetsz hozzá! Amennyiben a könyv elolvasásának a végére – vagy közben :) – úgy döntesz, hogy szükséged van erre a DVD-re, jelezd felém és én nagyon szívesen elküldöm Neked azt postán. A DVD és a postaköltség: 1.000.- Ft. Ugye megérted, hogy ezt nem én állom. :) A DVD igényléséhez Kattints IDE és írd meg nekem a pontos címed, ahová elküldhetem.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 6

Az Online MLM rejtett TITKAI

Első (1.) Fejezet MLM-ezés az interneten – Mi is az Online MLM?
Nem szeretném kerülgetni a forró kását, ezért nyíltan kimondom: a régi módi MLM ma már nem működik. Lehet, hogy mi külső szemlélők azt láthatjuk, hogy az MLM „nagyágyúk” pont ezekkel az elavult módszerekkel sikeresek még ma is, de sokan csak egy karnyújtásnyira vannak attól, hogy úgy omoljon össze alattuk a több éven keresztül felépített hálózatuk, mint egy kártyavár. Nem török pálcát senki feje felett sem, de az, hogy őket utánozza bárki is, merő öngyilkosság. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy olyan eredményeket érjenek el ezzel a módszerrel, mint a 90es években. Miért? Azért, mert egyszerűen csak a lakosság 30%-ának van hozzá természeténél fogva adottsága. Ők azok, akiknek a hangját mindig hallani lehet összejöveteleken, szórakoztatva a nagyérdeműt. Nekik ez úgymond a vérükben van. De mi a helyzet az emberek 70%-ával, ezek szerint nem alkalmasak arra, hogy kiépítsenek akár egy nemzetközi MLM hálózatot? Dehogynem! Gyökeres gondolkodás- és szemléletmódváltással, na meg megfelelő marketinggel lehetőség nyílik rá. Mi volt az eddigi koncepció? Telefonálás, csak hívd el az ismerősöket és mi majd eladjuk nekik az üzletet vagy terméket. Sorozatos bemutatók tartása – többnyire eredménytelenül. Ajánláskérések, hogy legyen majd kit felhívni, ha egyáltalán adtak neveket. Idővel elfogytak az ismerősök, aztán jöttek a hirdetések feladása, szórólapozás vagy kérdőívezés az üzletekben... stb. Kész horror, na meg persze az egyre növekvő költségek. Itt és most azt mondhatod, hogy ÁLLJ! Ezzel én hogyan leszek sikeres? Erre a választ úgy vélem te is tudod. Az offline módszereket nagy botorság lenne teljesen kihagyni az üzletedből, de nem az fog kihúzni téged a süllyesztőből, hanem a hatékony és eredményes módszerek, stratégiák és eszközök. Erre kínál nagyszerű terepet az internet. Itt a lehetőség, hogy kitűnhess a tömegből. „Az átlagember a történelem folyamán sohasem rendelkezett ugyanolyan vagyonteremtő eszközzel, mint a gazdagok. Századokon át a királyok birtokoltak minden földet, aztán az olaj- és acélmágnások birtokolták az összes nyersanyagot, a nagyiparosok birtokoltak minden gyárat. Az internet azonban egyenlő esélyeket teremtett. Ez a nagy esélykiegyenlítő.” Burk Hedges Stratégiaváltás szükséges a siker eléréséhez. Erről korábban már írtam egy mondat erejéig, most kifejtem bővebben, mert lényegében erről szól az Online MLM korszakváltó filozófiája.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 7

Az Online MLM rejtett TITKAI

Nem érdemes az embereket üldözőbe venni, ezt már jól láthatod, mert az eredménye szinte nulla. Bízni a nagy számok törvényében olyan, mintha lottóznál – vagy bejön, vagy nem. Fordítsuk meg ezt a helyzetet és ezentúl inkább keressenek minket az emberek. Azt a helyzetet érdemes megteremteni, hogy aki keres, az ránk találjon. Ilyen egyszerű lenne? Azért nem egészen, ehhez el kell sajátítani a szükséges képességeket és tudást, de ebből a könyvből pont ezt fogod megtanulni. Mivel és hogyan érdemes ezt megtenned. Az MLM-ről egy valamit tudhatsz és nagyon remélem, hogy nem én leszek az első, aki ezt közölni fogja veled. Ugye az MLM szó a Multi Level Marketing rövidítése. Ebből következik a korlátlan jövedelem lehetősége, de következik egy képesség is, amit az MLM vállalatok hálózatépítő munkatársainak nem oktatnak, mégpedig a marketing. Leginkább pedig azt, hogyan ad el önmagad. Sokkal többről van itt szó, mint elölről-hátulra betéve tudni teljes részletességgel a termékismertetőt. Most őszintén kit nyűgöznél le vele? Próbáld csak ki, hogy tíz emberből mennyien vásárolnak tőled, ha csupán termékbemutatót tartasz nekik. Ennek az eredményére még fogadni is mernék veled. Persze nem azt mondom, hogy ne tanulj a termékekről, mert az is nagyon fontos. Most akkor azt tanácsolom, hogy ne a termékeket, céget és az üzleti lehetőséget helyezzem előtérbe, ha az interneten jelen vagyok? Pontosan! Egy egyszerű példa erre. Te miért mész az internetre? Azért, hogy információt gyűjts és megbizonyosodj róla, hogy biztosan jól jársz, ha megveszed az adott terméket. Nem azért, hogy rögtön vásárolj. Nagyon kevesen vannak azok, akik azonnal ott helyben rányomnak a megrendelés gombra. A többségnél ennél többre lesz majd szükség. Most nagyon figyelj, mert egy több millió forint értékű titkot árulok el neked. Ezt a profi Online MLM-ezők már évek óta csinálják, és a marketingesek is csak most kezdenek erre rájönni: Ne akarj azonnal eladni! Tudom furcsán hangzik elsőre, mert nem ez a megszokott. Na, de mit mondott Jim Rohn? A megszokottól eltérő irányba haladva lehetünk sikeresek. Éppen ezért élnek olyan kevesen átlagon felül, mert ilyen kevesen hajlandóak ezt alkalmazni a vállalkozásukban. Az MLM-ben minden a bizalomról és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakításáról szól. Ez a titok nyitja. „Az eladásból meg lehet élni, de ha a termékeiddel és a szolgáltatásaiddal segítesz az ügyfeleidnek elérni mindazt, amit szeretnének, akkor egy vagyonra tehetsz szert.” Jim Rohn

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 8

Az Online MLM rejtett TITKAI
Még egy rendkívül fontos dolog, a szóhasználatod. Melyik szerepel a szótáradban, az érdeklődők magunkhoz vonzása vagy jelöltkutatás? Ügyfél–törzsvásárló, vagy vásárló–vevő? Nagyon nem mindegy! A szavak között a különbség a rövid és hosszú távú gondolkodás, a röviddel pedig csak rövid távon érhetsz el eredményt. Később, egy másik fejezetben bővebben kifejtem, de az Online MLM elsősorban a marketingről szól, például a Vonzó Marketingről, Tanító Marketingről, Ügyfélbarát Marketingről... és még sorolhatnám. Vagyis hogyan ad el önmagad, hogy az emberek megbízzanak benned. Nagy hangsúlyt kap a kapcsolat, mert ez az egyik legnagyobb tőkéd. „Ha nem kezdesz el kapcsolatot építeni, hamarosan munkád sem lesz.” Rick Frischman és Jill Lublin Igen-igen, de honnan lesz nekem névlistám? Akkor most megint írjam össze az ismerőseimet? Csak ha van hozzá kedved. Ahhoz, hogy ki tudj törni, új ismeretségekre lesz szükséged, a jelenlegivel sem jutottál sokkal előrébb ugye? De itt már nem lesz második dobás, ezért érdemes okosan csinálni. Mint mondtam, ne akarj eladni elsőre. Ha így teszel, akkor a világhálón csupán EGY KATTINTÁS és soha többé nem hallanak felőled. Ráadásul a rossz hír hamarabb terjed, mint a jó. Tudom, kicsit idegen, mert eddig nem ezt hallottad és nem is ezt tanította a felsővonalad. Hanem ennek az ellenkezőjét. És lett valami eredménye? Az MLM eddig arról szólt, hogy „hú gyere gyorsan, mert itt néhány hónap alatt dúsgazdaggá fogsz válni”. Az igaz, hogy gazdaggá válhatsz, de nem három hónap alatt. Én azt vallom, hogy jobban jár az ember, ha egy lassabb, de annál biztosabb és stabilabb alapot épít ki a vállalkozása számára. Nézzük meg azt a bizonyos listát. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ezentúl nem neked kellene összeírnod, hanem magától épülhetne és csak a komoly érdeklődők neveivel telítődne fel? Igen, ez valóban lehetséges, kiépülhet akár egy több száz, vagy több ezer fős névlistád úgy, hogy nem te mentél az emberek után. Hanem ők saját maguktól jelentkeztek nálad és adták meg az adataikat. Hogyan érheted el mindezt? Ha a következőt megérted, rá fogsz jönni: Először nyújts szolgáltatást és ezzel nyerd el az emberek bizalmát, utána már vásárolni fognak tőled, aztán nyújts még több szolgáltatást. Érted már? Az interneten először értéket kell adni mások számára, ami fontos és érdekes a számukra, utána már saját maguk fognak jelentkezni. Az emberek ahhoz a személyhez vonzódnak leginkább, aki többet tud náluk. Ez elég egyértelmű dolog. Ezt kell elérni, erről szól nemcsak az Online MLM, hanem maga a marketing. Ha kedvelnek az emberek, akkor már meg is bíznak benned. Lényegében ennyi az egész, de ez nem egy hét alatt fog bekövetkezni.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 9

Az Online MLM rejtett TITKAI
Hogy még jobban érthető legyen: szakértővé, tanácsadóvá, de ami még ennél is jobb tanítóvá kell válni ahhoz, hogy az emberek minket keressenek. Olyan tanítóvá, aki nem csak „ugatja a dolgokat, mint kutya a holdat”, hanem kint van nap, mint nap a lövészárokban és tudja miről beszél. Emlékszel még? Említettem az elején a Tanító Marketing kifejezést is. Még rengeteg nézőpontja van az Online MLM-nek. Én most megpróbáltam az igazán fontos részeket kiemelni és remélem így már sokkal jobban érthető lesz a könyvem további része. Két dolgot tarts mindig a szemed előtt. A magunkhoz vonzás filozófiáját és az időd hatékony kihasználását. Ezt az internet segítségével fogod tudni elérni. Az interneten ne üldözd ezentúl az embereket, inkább arra összpontosíts, hogy olyan helyzeteket teremts meg, amikor Téged fognak "üldözni" az érdeklődőid! Említettem a jobb időkihasználást, erről csak egy gondolatot. Érd el, hogy amíg éjszaka alszol, az internet segítségével te akkor is pénzt keressél. Erre a lehetőség adott, csak amit lehet, érdemes automatizálni. Erről bővebben egy másik fejezetben. Végül egy Online MLM sikerrecept: • • • Vonzz minél több látogatót a honlapodra Iratkoztasd fel az érdeklődőket egy hírlevélre (fontos és értékes információkkal lásd el az olvasókat) Amikor az időzítés a leendő ügyfeleknél éppen megfelelő, meg fogják vásárolni a számukra megoldást jelentő terméket.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 10

Az Online MLM rejtett TITKAI

Második (2.) Fejezet Legyél átlagon felüli!
Mit gondolsz, napjainkban kik rendelkeznek átlagon felüli jövedelemmel? Azok, akik átlagon felüli képességekkel és tudással rendelkeznek. Sokszor lehet hallani, hogy az MLM az átlagemberek számára kínál meggazdagodási lehetőséget. Ez igaz is abban az esetben, ha közben átlagon felülivé válsz. Erre pedig nagyon jók az esélyeid a folyamatos személyiségfejlesztésed által. A gyakorlatban ezt majd úgy tudod megvalósítani, hogy az interneten láthatóvá teszed magad azok számára, akik a problémáikra keresnek megoldást, és ezekre a gondokra épp te jelented a segítséget. Nincs mese, magadra kell vonni az emberek figyelmét, hogy észrevegyenek. Ehhez különféle eszközökre és az átlagnál magasabb szintű tudásra lesz szükséged. A következő fejezetben bemutatom az ehhez szükséges eszközöket, amiket ma napi szinten használok az online vállalkozásomban. Nyugodtan tovább bővítheted majd a saját elképzeléseid alapján, mert egy vérbeli vállalkozóra a magas fokú kreativitás a jellemző. Lehet, hogy a világháló egyes részeit hobbi szinten te is alkalmazod, és eddig meg sem fordult a fejedben hogyan aknázd ki a benne rejlő lehetőségeket. Ennek is eljött az ideje! Arra összpontosíts, hogy kiépítsd a márkaneved és minél jobban ismerté válj. Kezdő lökésnek ebben a könyvemben bemutatott módszerek és alapelvek remek kiugrási pontok lesznek, és első körben ezekben is kell profivá válnod. Nem érdemes addig tovább menned, amíg egy területen nem válsz profivá és nem hoz eredményt, mert akkor sosem fogsz előrébb jutni. Persze az sem mondom, hogy most mindenhol hagyd ott a „névjegykártyád”, mert könnyen átmehet a dolog spamelésbe. A kevesebb néha több! Én személy szerint nem javaslom, hogy szétforgácsold az energiád, hogy minél több helyen szerepelj az internet tengerében. A világhálón gyakran a minőségi, nagy látogatottsággal és interaktivitással rendelkező helyek messzemenőleg meghaladják a kisebb látogatottságú és semmilyen aktivitású oldalakat. Fontosabb a minőség, mint a mennyiség, mert ezt a Google keresője is alapfeltételként nézi a helyezésed szempontjából. És ha jó helyezést akarsz elérni, akkor a többet ésszel, mint erővel/pénzzel elvet tartsd a fejedben. Tekintsük át az ehhez szükséges „fegyvertáradat”, majd a könyv hátralevő részében segítek egy egész és teljes rendszerré alakítani, hogy működjön is. Ebben az a szép, hogy neked is egy már bevált és jól működő rendszert kell átvenned és az egyéniségedhez szabnod. Nem kell újra feltalálni a kereket, inkább majd fejleszd tovább, hogy még hatékonyabb legyen!

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 11

Az Online MLM rejtett TITKAI

Harmadik (3.) Fejezet Egy Online MLM-ező fegyvertára
Bármely szakmában az eredményhez korszerű eszközökre és módszerekre van szükség, és nincs ez másként az Online MLM-nél sem. Vegyük át, hogy milyen eszközöket használnak ma a profi MLM-ezők. Először a tárgyi eszközöket nézzük meg: – Számítógép, internet előfizetés, nyomtató/szkenner, fejhallgatós mikrofon – Mobil/vonalas telefon – Fényképezőgép/webkamera – Határidőnapló (ez akár a számítógépen is lehet) Szükséges programok: – Szövegszerkesztő (pl.: Word vagy, amit én is használok, az OpenOffice – ez teljesen ingyenes) – Acrobat Reader: PDF fájlok olvasása, készítése – Autoresponder: Hírlevél küldő program (pl.: HírlevélManager – teljesen ingyenes és az oktató videókban ennek a használatát, kezelését mutatom be) – Honlapszerkesztő program (WordPress) – Mai csúcstechnika – Honlap látogatottság ellenőrző program (pl.: Google Analytics, Site Meter – videó bemutató) – Képszerkesztő program (pl.: PhotoShop, PhotoFiltre, stb.) – Levelezőprogram (pl.: Outlook Express, Mozilla Thunderbird, stb.) Internetes eszközök: – Honlap: itt csakis a fizetős változat jöhet szóba, az ingyenes honlapoknál még a Blog is jobb – Blog: interaktivitást biztosító „honlap” pl.: hu.wordpress.com, blogger.com stb. (Videó bemutató)

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 12

Az Online MLM rejtett TITKAI

– Telefon, szöveges üzenet (chat), fájlküldés: SKYPE, MSN, ooVoo stb. (Videó bemutató) – WEB konferencia terem: Konferenciabeszélgetés 10-nél több fővel pl.: Hotconference, GoToMeeeting, Dim.Dim, WebProsperity stb. – Banner: hirdetési reklám – Podcast: világhálóról egy kliensprogram segítségével az általában MP3 formátumú műsorszolgáltatások automatikus összegyűjtése és a felhasználó eszközére való letöltése – Webcast: TV/rádióadás az interneten – Fórum – Közösségi portálok: pl.: Facebook, Twitter, Network, Netlog, MySpace stb. (Videó bemutató) – E-Book: Elektronikus könyv – Hírlevél: Autoresponderrel kiküldött e-mail (Videó bemutató) – PPC (kattintás alapú) Hirdetések: AdWords, Adsway, E-Target stb. – AdSence: saját honlapunkon elhelyezett Google hirdetések, melyekkel pénz kereshető (Videó bemutató) – Videó megosztási lehetőségek: pl.: YouTube, Inda Video, Videa stb. (Videó bemutató) – WEB címtárak: lap.hu, lapozz.hu, linkcenter.hu, linpark.hu stb. – RSS: Feliratkozási lehetőség WEB tartalom feltöltéséről történő tájékoztatásra (nagyon hasznos) – SEO: Honlap kereső motorok alapján optimalizálása – SMO: Honlap közösségi média alapján optimalizálása Természetesen ez a lista még tetszés szerint folyamatosan bővíthető, ahogyan az újabbnál újabb internetes megoldások megjelennek és hozzáférhetővé válnak a felhasználók számára. Ezek lennének egy Online MLM-ezőnek az „eszközei”, de így önmagunkban nem sokat érnek. Ahhoz, hogy sikereket érjél el, szükséges a gyakorlati használatuk és alkalmazásuk, különböző stratégiák és taktikák alapján. Egy rendszerré kell, hogy összeálljon, mégpedig egy Marketing Rendszerré. Igyekszem ehhez számos tanáccsal szolgálni a könyvem következő fejezeteiben.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 13

Az Online MLM rejtett TITKAI

Negyedik (4.) Fejezet Még mielőtt fejest ugranál a mély vízbe!
Az emberek 95%-a itt követi el az első létező legnagyobb hibát. Hasra ütésből akar „neki esni” az internet világának. Az Online MLM-ezőknél ez az arány 99%-os. Őket viszont megelőzik azok, akik ésszel kezdik működtetni az online vállalkozásukat. Én azt vallom, hogy a Google keresőjére kell az egyik legnagyobb hangsúlyt fektetni, mert az emberek ezen keresztül keresnek a legtöbbet. Ez a rész rendkívül fontos lesz, mert mások ezért a tudásért SEO szakembereknek fizetnek havi 150.000.- forintot, vagy még ennél is többet, hogy az első tíz találatban benne legyenek. Ezzel szemben én az első tíz között úgy vagyok, hogy használom az eszem. Mivel itt (kulcs)szavakra, de ma már inkább kifejezésekre keresnek rá a netezők, ezért az első dolog mindig a kulcsszavak összeírása és tesztelése. Tisztában kell lenned azzal, hogy a kiválasztott szavakra mennyien keresnek rá, van-e egyáltalán értelme vele foglalkozni, milyenek a keresési trendek és mekkora rá a verseny? Gyakran találkozhatsz a SEO (keresőoptimalizálás) kifejezéssel, most már tudod, hogy a szavakkal kezdődik. A jó hírem a számodra, hogy ennek a használatát bemutatom az oktató videókban, ezért neked az az óriási előnyöd van másokkal szemben, hogy nemcsak olvasol róla és elméletben tudod, hanem láthatod is, és rögtön utánam csinálhatod. Úgy vélem ma ez a leghatékonyabb tanulási forma. Több kulcsszóválasztó eszköz is létezik, én mégis a Google AdWords szolgáltatását javaslom, mert mégis csak a Google keresőjére összpontosítunk. Jöjjenek, akkor a szavak. Mi az a tíz szó, ami jellemző a tevékenységedre? Ezt nyugodtan írd össze akár most is. Aztán ellenőrizd. Ha valamit kitalálsz vagy megvalósítasz, utána tesztelés és mérés kövesse, mert ebből fogod megtudni, hogy jól csináltad-e vagy rosszul és azonnal korrigálhatod. Ez előny azokkal szemben, akik létrehoznak egy honlapot és várják a sült galambot, ami nem jön. Ha a kezedben tartod az irányítást és látod az eredménykimutatásod sokkal hatékonyabban tudod működtetni a vállalkozásod. Nincs többé esti kupaktanács a családdal a nappaliban, hogy vajon miért nem működik és mi lehet a rossz, itt a számok beszélnek. És ha tudsz olvasni a sorok között, akkor nyert ügyed van. Ezt a tíz szót gondosan válaszd meg, mert érdemes hosszabb távon is ezekkel dolgoznod. Ha gyakran variálsz akkor kis időbe telik mire eredménye lesz. Ezért mindig teszteld és mérd le mielőtt belekezdesz. Ebből a tíz szóból válaszd ki azt az egyet, ami a legjellemzőbb a vállalkozásodra, ez lesz ugyanis a domain neved (weblap címed). Összhangban kell lennie a szavaknak, mert máskülönben azon veszed észre magad, hogy eltelt egy hónap és még sehol sem vagy a keresőkben.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 14

Az Online MLM rejtett TITKAI

Itt megszokták kérdezni tőlem, hogy jön ez az Online MLM-hez? Mint írtam, itt gyökeres szemlélet- és gondolkodásmód változásra lesz szükség. Új, eddig nem ismert képességeket és jártasságokat kell elsajátítani a sikerhez. Sokan kaptak a fejükhöz, amikor megvilágosodtak, hogy miről is van itt szó, ha az interneten jelen akarnak lenni. Közkeletű tévedés, hogy az MLM mindenkinek való, és ez igaz az Online MLM-re is. Azoknak való, akik hajlandóak megtanulni ezt a szakmát. Akinek ez gondot okoz, egyet még tehet, fizethet szakembereknek ennek a tudásnak a megvalósításáért. Bár ez sem a legokosabb döntés, mert 99,9%-ban ők is egy elavult megoldásra építenek. Mégpedig a „hagyományos” honlapokra. Ezzel szemben – ahogy már írtam is – a mai csúcstechnikát a WordPresss Blog-Honlapok jelentik. Miért? Nagyon egyszerű a válasz és részben megint csak a kulcsszavaknál keresendő. Egy hagyományos honlapot is optimalizálni kell a jó helyezésért. Viszont időbe telik mire elkezdik jegyezni a keresőrobotok. Minimum 1-3 hónap közötti intervallumról beszélünk, de lehet több is. Én amikor „beizzítottam” a WordPress honlapom, egy adott kulcsszóra (Gerbovics Péter) 5 nap alatt az első helyre jöttem fel úgy, hogy nem is volt igazán időm foglalkozni az optimalizálással. Ez részben annak is köszönhetem, hogy arra a szóra nem volt nagy a konkurencia – ugye tesztelés és mérés –, meg azért is, mert csúcstechnikára építettem a vállalkozásomat. „Ha észre veszel egy új trendet a piacon, amilyen gyorsan csak tudsz, kezdj el cselekedni. Ha képtelen leszel az érkező hullámot meglovagolni, az maga alá fog temetni.” Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy sokan lesznek az MLM-ezők közül, akik előbb-utóbb rájönnek, hogy az interneté a jövő és erre kell a továbbiakban építeniük a vállalkozásukat, de amikor szembesülnek a tényekkel, már képtelenek lesznek cselekedni. Az lesz a lényeges különbség a hagyományos- és Online MLM-ezök között, hogy az Online MLM-ezők lényegesen kevesebben lesznek, sőt! Főleg olyan személyek fognak ezzel foglalkozni, akik ma még nincsenek is benne. De az internet segítségével ezek az emberek lényegesen sokkal több emberhez juttatják el az üzenetüket és lehagyják azokat, akik még mindig üzleti bemutatókra próbálják elhívni az ismerőseiket. Bár úgy vélem, mivel olvasod a könyvemet, ezzel már te is tisztában vagy. „ Ki a fene fog elmenni 5-féle üzleti- és termékbemutatóra, ha 5 másodperc alatt 20-féle MLM lehetőséget találhat a számítógépe képernyőjén?” Ann Sieg A kulcsszavak még sokszor vissza fognak köszönni a továbbiakban, ezért fontos, hogy tisztában legyél ezzel a résszel. Őszintén meg fogom mondani, hogy mivel értek egyet és minek a pártját fogom az eszközök területén, mert ugye ami nem működik, azt kár erőltetni.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 15

Az Online MLM rejtett TITKAI

Ötödik (5.) Fejezet Blog vagy Honlap – Na most melyik?
Erre a legjobb válasz: az mindig attól függ... Mindenkinek más az elképzelése és az igénye. Ki az, aki komolyan gondolja, hogy elkezdi és ki az, aki egyelőre csak „kóstolgatja”? Döntsd el, hogy te komolyan gondolod és bele akarsz vágni, vagy belevágnál, de elsőre csak kipróbálnád, hogy mennyire való ez neked. A lehetőség adott. Mindkét esetben egy ingyenes Bloggal érdemes indulni. Miért is? Azért, mert ez lesz az első híd közted és a téged olvasók között. Itt tudod megmutatni, hogy ki vagy és mivel foglalkozol. Tekints úgy rá, mint egy belépőkártyára az internet világába. Emlékszem, annak idején én is egy Bloggal indultam. Pár hónapos munka után már kezdtek látszani az eredmények és hatalmas motivációt adott ahhoz, hogy tovább lépjek. Ha kedvet kaptál hozzá, akkor akár most azonnal neki is állhatsz létrehozni az első Blogodat, mert az oktató videókban (DVD-n találhatod) ezt is bemutatom. A könyvben még sok helyen fogsz találkozni olyan részekkel, amikről nem csak olvashatsz, hanem egy videóból azonnal láthatod is és így könnyűszerrel valósíthatod meg az MLM vállalkozásod „digitalizálását”. Erről az új fogalomról Kajárik Béla e-bookjában részletesebben olvashatsz. (E-Book) A Blog vagy Honlap jobb-e kérdésre eddig nem volt könnyű válaszolni, mert mindegyiknek megvoltak az előnyei és hátrányai. Például egy Blog előbb, és jobb helyezést érhetett el egy honlappal szemben. Viszont egy Honlap tulajdonost sokkal komolyabban vettek és véleményvezérnek tekintettek egy "mezei" blogolóval szemben. Egy Bloggal sokkal nehezebb volt ezt a tekintélyt kivívni – nem lehetetlen vállalkozás, csak időbe telik. Mára szerencsére megváltoztak a körülmények, mert lehetőség van vegyíteni a kétféle megoldás előnyeit és ezzel kiküszöbölve minden hátrányát. Ha érvényesülni akarsz, és azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek, ráadásul még a Blogoknál és Honlapoknál is jobb helyezést szeretnél elérni, akkor erre a megoldás a WordPress Blog-Honlap – mint amilyen az én honlapom is. Tudom, erről már sokat írtam, de megvan az oka, hogy miért preferálom annyira ezt a megvalósítást. Ma még nem túl elterjedt – valahol ez az előnyünk is –, de megkezdte a térhódítását, például már a Tv2.hu is WordPress honlapot használ. Így már nem is feszegetem tovább ezt a kérdést, ez eléggé meggyőző érv lehet azoknak, akik komolyan gondolják. Ahhoz, hogy vérbeli Online MLM-ező legyél, egyszer az MLM céged – ha már választottál – belépőcsomagjának, illetve saját domain- és tárhellyel rendelkező honlapod árával kell számolnod, ami ma 60.000.- és 80.000.- forint között alakul. Ha azt nézzük, hogy egy hagyományos üzleti vállalkozás beindításához ennek többszörösével kell számolni, akkor azt mondhatjuk, hogy ennek „elenyésző” a költsége.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 16

Az Online MLM rejtett TITKAI

Lehet, hogy durván fog hangzani a következő, de aki nem tud ennyi pénzt előteremteni a vállalkozása beindítására, hogy elkezdje az MLM üzletét, akkor egész egyszerűen ez nem neki való. Tudom, furcsán hangzik, mert eddig nem ezt mondták, hanem azt, hogy „jöhet bárki, itt egy-két hónap alatt meg fog tollasodni”. Az esetek többségében nem így lett... „Nem az a fontos, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy mit hoz!” Velencei Jolán – Informatikai Tanár A jó hírem pedig az, hogy a kezdeti költségek körülbelül ennyibe kerülnek. Az internetes eszközök 90%-a teljesen ingyenesen használhatóak bárki számára. Csak az nem mindegy, hogy milyen célra használjuk őket. Neked jövedelemszerzés a célod és ennek megfelelően kell használni. Még egy jó hírrel szeretnék szolgálni. Arra is van lehetőséged, hogy a kezdeti költségeidet fedezni tudjad. Erre egy másik fejezetben térek ki részletesebben, de van egy hírlevelem, ahol tulajdonképpen azt tanítom meg, hogyan lehet az interneten a „semmiből pénzt csinálni”. A tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes Bloggal is, és Honlappal is rendelkezni. Egyrészt „kockázatmentes” a belekóstolás egy Bloggal, másrészt a szaktekintélyünk növeljük egy Honlap mellett. A lehetőség máris adott a számodra, hogy labdába rúghass és létrehozd az első Blogod, ezzel elkezded a bizalmat építeni és megalapozod az internetes megjelenésed. Akármelyik megoldással is indítasz a továbbiakban már csak egy dolgod marad, a folyamatos publikálás. Vagyis, friss tartalmakkal lásd el az olvasóid, hogy visszatérjenek hozzád és így ajánljanak más ismerősüknek is. Itt nem lehet hátradőlni a karosszékben, mint aki jól végezte a dolgát. Az olvasók mindig az új és érdekes témákra, információkra vannak kiéhezve. Ennek kell eleget tenni, ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan jelentkezzenek nálad az érdeklődők. Az MLM-ben arra van szükség, hogy jól értsünk az emberekhez, a velük való kommunikáláshoz. Ezt az interneten úgy tudod megtenni, ha az írásaidat közzéteszed a számukra. Kezdj el úgy gondolkozni, hogy egy MLM Magazin szerkesztője vagy. Azok lesznek előnyben, akik beszélnek az emberekhez a weblapjukkal és nem azok, akik egyszer feltöltöttek néhány oldalt, aztán ossza be mindenki. Az én nézetem szerint a sült galambra váró mentalitás nem vezet sok jóra. Kicsit szemléletesebben: ma megváltoztak az interneten a szabályok. Ha folyamatosan közzéteszed a cikkeidet és lesz már például 500 db belőle, akkor a honlapodat a Google keresője úgy fogja díjazni, hogy jóval előrébb rangsorolja, mint akinek van 5-10 oldala a honlapján, amihez hozzá sem nyúl. A weblapod a vállalkozásod szíve és atomereje, ezt vésd jól az eszedbe! Ma a keresőoptimalizálás második lényeges szempontja, hogy mekkora tartalommal rendelkezel, ez mennyi időközönként frissül és ennek köszönhetően mennyien olvasnak. Ezt sokan még nem tudják és ez megint óriási előnyt jelenhet a számodra!

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 17

Az Online MLM rejtett TITKAI

Hatodik (6.) Fejezet „Az élet nagy körforgása”, avagy a névlista kérdése
Az előző fejezet alapján már eldöntötted, hogy egy Bloggal vagy Honlappal, esetleg mindkettővel szeretnél-e rendelkezni. Ha engem kérdezel, akkor azt mondom, hogy az utóbbi a jobb megoldás, ehhez kétség sem fér. Na de hogyan fog kiépülni a névlistád? Gondold végig, ha találsz egy jó honlapot, ami elnyeri a tetszésed, akkor mit csinálsz általában? Még több értékes információra vágysz. Ebből fakadóan automatikusan keresni kezded az oldalon a hírlevélre való feliratkozási űrlapot. Ott a számodra fontos tudásért cserébe önként megadod a neved és e-mail címed. Most képzeld ezt a folyamatot, csak a te weblapodra felépítve. Kiteszel egy űrlapot, amire feliratkoznak az olvasóid, hogy még több tartalomhoz jussanak, illetve ők értesüljenek elsőként az újdonságokról. Neked pedig elkezd épülni az adatbázisod. Tekints úgy a hírlevélolvasóidra, mintha már az ügyfeleid lennének. Őket jobban meg kell becsülnöd, mint a sima olvasókat. Ehhez a technikai háttér az autoresponder, vagyis egy hírlevélküldő szoftver. Itt tárolódnak az előre megírt leveleid, amik automatikusan akkor is kimennek, amikor te éppen alszol, kint pihensz a kertben vagy éppen valahol nyaralsz. Ez tőled függetlenül automatikusan működik, és biztosítja az állandó kapcsolatot a honlapod és az olvasóid között. Ezért hívom én egy körforgásnak, mert aki már hírlevélolvasóm nem kalandozhat el csakúgy az internet tengerében. Mindig visszatalál hozzám – az oldalamra – és építeni tudom vele a bizalmat, ami létfontosságú. Tehát, a lényeg: megvan az oldalad, ott megadhatják az emberek önként a nevüket és az e-mail címüket, ami eltárolódik az autoresponder adatbázisodban, vagyis épül a NÉVLISTÁD, a lehetséges jövőbeni ügyfeleiddel és/vagy munkatársaiddal. Ismét szeretnék egy remek hírrel szolgálni. Az köztudott, hogy fizetni kell az autoresponder szoftverért. Nekem hosszasabb kutatást követően sikerült találnom kettő olyan szolgáltatót, ahol teljesen ingyenesen lehet használni a hírlevélküldést. A kettőből egyet bemutatok az oktató videókban is. Utána rögtön te is beélesítheted magadnak, és gyűlhetnek a komoly érdeklődőkből álló nevek az adatbázisodban. A HírlevélManager kerül részletes bemutatásra. 3 db hátránnyal kell számolnod az ingyenességért cserébe. A szolgáltató elhelyezi a saját reklám bannerjét, ami szerintem egyáltalán nem zavaró. A másik, hogy egy hónapon belül maximum 15.000 db, 1 nap pedig 500 db levelet küldhetsz ki. Ez az elején azt hiszem még nem fog gondot okozni. Ha igen, akkor... ...egy fizetős szolgáltatóra lesz szükséged, én ebben az esetben a Silihost autoresponder szoftverét ajánlom. Megbízhatóak és nagyon segítőkészek, meg vagyok velük elégedve.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 18

Az Online MLM rejtett TITKAI

Láthatod, hogy névlistára továbbra is szükséged lesz, csak most nem a hagyományos értelemben vett listára kell gondolni. Az Online MLM igazi művészete az, amikor az MLM vállalkozásod úgy építed, hogy nem írod össze a rokonaid, ismerőseid, barátaid nevét és nem őrájuk összpontosítasz. Hanem az interneten teszel szert – egyelőre számodra még ismeretlen – új kapcsolati tőkére, és majd ebből fognak az emberek ügyfeleiddé és/vagy munkatársaiddá válni. Ez az elv a „senki sem lehet próféta a saját hazájában” mondásra épül. Először mindig Neked kell bizonyítanod az embereknek, hogy adjanak a véleményedre. Egyben biztos vagyok, könnyebb lesz a dolgod az idegen emberekkel megkedveltetni és elfogadtatni magad, mint a jelenlegi ismerősköröddel. Majd ha már bizonyítottál, akkor nálad is elindul a lavina és nem fogod győzni az érdeklődőkkel való kapcsolatfelvételt. Ha így már kiépült bizonyos szinten a hálózatod és elértél egy jelentősebbnek mondható havi jövedelemszintet, akkor a jelenlegi ismerőseid fognak maguktól nálad jelentkezni. Persze botorság lenne figyelmen kívül hagyni a mostani kapcsolataidat, de így már nem azon görcsölsz, hogy vajon mikor hozakodj elő az ajánlatoddal, mert tudod, hogy nem ezen a beszélgetésen fog múlni az MLM üzleted. Így az internetes kapcsolatépítő eszközök és módszerek eredményes alkalmazásának köszönhetően, automatikusan egy olyan „tartásra tudsz majd szert tenni”, amit sokan fognak irigyelni tőled. Nyugodt, természetes beszélgetések lesznek, ahol figyelni tudsz a beszélgető partneredre és úgy jöhetsz elő az ajánlatoddal, hogy tényleg „csak említed”. Az emberek is meg fogják érezni, hogy nem akarsz semmit sem eladni nekik, csupán csak ajánlod az általad jónak tartott termékeket vagy szolgáltatást. Gondolj csak bele, így könnyen megtetszhet az Online MLM másoknak is. Azt fogják mondani magukban: „Aha, szóval ez az igazi MLM és így kell csinálni. Nincs több erőszakoskodás, ez tetszik nekem.” A listádat ki tudod építeni jobb módszerekkel is, ezentúl pedig beszélgess úgy a barátaiddal, mint ahogyan azelőtt. Így a hagyományosnak mondott MLM-et is más szemléletmóddal csinálhatod, ráadásul nyugodtabban és eredményesebben. Térjünk vissza az internethez. Az e-mailekre nagyon oda kell figyelned, hogy mit is küldesz ki, mert csak az értékes és fontos információkra lesz állandó olvasód bárki is. Ha elkezdesz neki spamelni, és itt is egyből az üzleti ajánlatoddal vagy a termékeddel találja szembe magát, akkor egy kattintással leiratkozik. Te pedig elástad magad és soha többé nem hallasz felőle. Íme egy sikerrecept: • • • Először szolgáltatást nyújts, Utána következhet az értékesítés, Majd nyújts még több szolgáltatást.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 19

Az Online MLM rejtett TITKAI
Ha ezt megérted és be is tartod, akkor máshogy fognak ezentúl rád nézni az emberek, mert más leszel, mint az átlag, aki azonnal el akar adni. Ezt az elvet betartva egy vagyonra tehetsz szert. Sok esetben az ma már nem lesz elég, hogy „tessék jönni, itt lehet feliratkozni”. Valamivel motiválni kell az embereket, vagy felhívni a figyelmüket, hogy nekik milyen előnyük fog abból származni, ha megadják az adataikat. Erre most két példát is szeretnék bemutatni. Az első, és ez még párszor vissza fog köszönni, a sales (reklám) szöveg. Egyet nagyon jegyezz meg, mert ezen múlik a sikered: mindig az emberek érdekeit tartsd szem előtt. Mik a vágyaik, céljaik, mit szeretnének... stb. A reklámszövegírást meg lehet tanulni, majd egy másik fejezeteben jobban kitérek rá. (Ez volt a figyelemfelhívás) Most jön a motiváció. Ösztönözheted őket, hogy egy ingyenes levél tréninget, egy letölthető tanulmányt... stb. kapnak cserébe azért, hogy feliratkoznak hozzád. Ennek valóban olyan értéknek kell lennie, ami arra a döntésre sarkalja az embert, ha másért nem is, ezért az ajándékért mindenképpen megéri. Ezt a kettő technikát nyugodtan alkalmazd, mert egyrészt növelheted a feliratkozók számát, másrészt így először SZOLGÁLTATÁST NYÚJTASZ – ugye emlékszel még ennek a fontosságára? – és így jobban meg fognak majd benned bízni. Becsüld meg a névlistádat, mert ez az egyik legnagyobb tőkéd. Arra készülj fel, hogy lesznek, akik majd leiratkoznak, de mindig lesznek új feliratkozók. Ezzel számolj és örülj neki, mert aki magától leiratkozik, az neked csak jó! Miért is? Mert, egész egyszerűen nem volt egyáltalán vevő az ajánlatodra, és te megkímélted magad egy felesleges és időpocsékoló kapcsolattól. Helyette foglalkozhatsz a valóban komoly érdeklődőkkel. Ennek az elvnek a megvalósításával már te is rendelkezhetsz egy automata munkatárs/ügyfél toborzó és kiválasztó rendszerrel.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 20

Az Online MLM rejtett TITKAI

Hetedik (7.) Fejezet Mérni, mérni és mérni!
Tudod-e, hogy mennyien látogatnak, mennyi időt töltenek nálad, honnan jöttek többen és honnan kevesebben, mik a legnépszerűbb cikkeid vagy oldalaid, milyen a látogatói hűséged, mit csináltál jól és mit rosszul... egy szóval mit tudsz a honlapodra érkező látogatókról? Csak azt ne mond, hogy semmit, mert ez nem így van. Ennél még sokkal többet is megtudhatsz! Tesztelés és mérés. A statisztikákból tudod leszűrni a tényeket és egy vállalkozásnak ez létkérdése. Neked is, mivel szintén egy vállalkozó vagy. Van egy eszköz, aminek a segítségével nem vaktában lövöldözöl az interneten és azt találgatod, hogy tegnap mit csináltál éppen jól vagy rosszul, hanem pontosan megmutatja az eredményeidet. És ebből tanulva azonnal korrigálhatod a dolgokat. Egy lényeges dolgot mondok neked, ami felett sokan elsiklanak és ez nagy hiba. Ne az érzéseid vezéreljenek, hogy te belül mit érzel helyesnek. Azt nézd, hogy a látogatóid mit tartanak fontosnak. Végül is te értük vagy, és nem magadért! Ez alapján mennyivel könnyebb dolgod van, ha a számokra alapozod a döntéseidet. Például írsz kettő cikket, és úgy érzed, hogy az „A” cikk jobb lett, mint a „B”. Majd ezt közzéteszed az oldaladon. A biztonság kedvéért ellenőrzöd, hogy ezt az olvasóid is így gondolják-e. És ekkor dobnál egy hátast, csak épp a széked tart meg, mert azt látod, hogy a „B” cikked olvasták el és az „A”-ra rá se bagóztak. Hoppá! Érzelmileg hoztál volna egy rossz döntést és nem értetted volna miért nincs eredménye. Mint mondtam, nem kell a hatalmas pusztában találomra lövöldöznöd, inkább olvass a sorok között. Jobban fogsz járni vele. Megismerheted azokat az embereket, akik az oldalad látogatják. Az igaz, hogy a legtöbbjükkel személyesen nem találkozol. Mégis van rá módod, hogy maguk a felhasználók lássanak el sok értékes információval. Most visszatérek egy gondolat erejéig a kulcsszavakra. Ugye ott is mondtam, hogy fontos a mérés. Itt is érdemes szem előtt tartanod, mert nagyon sok felesleges munkától kímélheted meg magad. Tudom elsőre macerásnak és időrablásnak tűnhet, de cserébe eredményesebb lehetsz. Hogy melyiket választod: a felesleges pluszmunkánkat, vagy inkább az eredményességet? Döntsd el! Erre a célra a jól ismert Google szolgáltatónak vehető igénybe a Google Analytics honlap látogatottság ellenőrző szolgáltatása. Ennek a használatát bemutatom az oktató videókban, így megkíméllek egy csomó rizsától és a "használati leírástól", amiből nem biztos, hogy mindent meg lehet érteni elsőre.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 21

Az Online MLM rejtett TITKAI

Nyolcadik (8.) Fejezet Honnan lesznek ügyfeleim és munkatársaim?
Most már megalapoztad az internetes megjelenésed, a következőkben főleg arra lesz szükséged, hogy látogatókat vonzz az oldaladra és átváltoztasd őket ügyfeleiddé vagy munkatársaiddá, esetleg mindkettővé. Most jönnek majd csak az érdekesebb részek! Persze nem lehet mindenkit "átváltoztatni", mégis van arra mód, hogy a tudásodért mások fizessenek – erről majd kicsit később. Én négy fő részre osztom, hogy mire érdemes egy profi Online MLM-ezőnek az idejét és energiáját fordítania. Azt tisztázzuk előre, hogy kétféleképpen tudsz az oldaladra látogatókat irányítani: pénzzel vagy ésszel. Ebbe a négy kategóriába azok a módszerek esnek, amit ésszel is meg tudsz csinálni: • • • • Kereső Marketing, főleg a Google Keresője Cikk Marketing, az oldalad tartalma Facebook / Twitter, népszerű Online Közösségek Hozzászólás Marketing – misebb egyszerűbb ennél

Három fő forrás létezik, ahonnan jöhetnek hozzád az interneten. Hivatkozások – másik honlapokról, ahol az oldalad címe szerepel. Keresők – kulcsszavak alapján, amikre tudatosan optimalizálsz. Vagy közvetlen forgalom – amikor fejből tudják már a honlapod címét. Ők a visszatérő látogatóid. Ilyennek számítanak még a hírlevelekben megadott honlapcímek is. Az első és legfontosabb, hogy koncentrálj a keresőkre, mert innen lehet a legnagyobb forgalmad. Ezt saját tapasztalatból mondom, elmesélem a történetem. Kaptam már több e-mailt is, amiben ezt írták nekem. „Nagyszerű lehetőségnek találom az MLM-et és pár napja vagy hónapja léptem be. Tudom, hogy az interneten érdemes csinálni. Ezért a Google-ban kerestem hivatalos forrásokat, hogy jobban tájékozódjak.” És lám pont rám akadtak. Így engem kerestek meg és szakértőnek tekintettek. Miért? Mert arra összpontosítottam, hogy aki engem keres, az rám is találjon. Ehhez csak annyi kellett, hogy használtam az eszem és nem pedig a pénzem. Más tízezreket fizet azért, hogy a Google-ben előkelő helyen szerepeljen. Persze csak addig lehet ott, ameddig fizet érte. Én pedig írtam egy cikket, vagy feltöltöttem egy oldalt és az első tízben benne voltam. És jöttek is a levelek, hogy éppen csak nekiálltak keresni a témával kapcsolatban és rám találtak. Hidd el, ez valóban ilyen egyszerű, ha hajlandó vagy megtanulni az Online MLM-et. Tehát én az egyik legnagyobb hangsúlyt a keresőkre fektetem, mert van eredménye. Nézzük tovább.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 22

Az Online MLM rejtett TITKAI
A cikk marketing arról szól, hogy folyamatosan érdekesebbnél érdekesebb írásokkal látod el az olvasóid. (Erre egy példa) Így szakértőnek tekintenek, tovább ajánlhatják az oldalad, ha tetszik nekik és ez közre játszik a keresőoptimalizálásnál is, vagyis még több látogatóra tehetsz így szert. Kezded érteni? Itt minden mindennel összefügg. A második legnagyobb forgalmad az online közösségekből jöhet, vagyis a Facebook-ról és a Twitter-ről. Itt több millió felhasználó van jelen. Több millió! A hagyományos MLM módszerekkel hol érhetsz el sok ezer, százezer vagy millió embert? Sehol. A világhálón pedig egy fél méterre előtted hever a lehetőség, csak ki kell használnod. Ott van a monitorodon, csak élned kell vele. Te is ingyen beregisztrálhatsz és elkezdheted a kapcsolati tőkéd növelni. KAPCSOLATTEREMTÉS, nem zaklatás! Erre nagyon figyelj, mert a kéretlen üzleti lehetőségek, ajánlatok és termékek nem nyerőek. Simán kitilthatnak egy adott közösségből és akkor ezt a lehetőséget elvágtad magadtól. Úgy képzeld el az egészet, mintha az egész világ egyetlen egy nagy városban élne. Tulajdonképpen erről is van szó, egy hatalmas virtuális városról. Ez lehet az egyik játszótered abban az esetben, ha betartod a játékszabályokat. Itt nincs gyors eredmény, ezt el kell fogadnod tényként. Viszont megtanulhatod intelligens módon használni és akkor beindul az "aranytojástojó tyúk". Érdemes kicsit jobban tájékozódni az online közösségekben való jelenlétről, ha értékesítés szempontjából használod. És a negyedik, a személyes kedvencem, a hozzászólások. Tudod mekkora lehetőségek vannak benne és mégsem élnek vele? Különböző mérvadó honlapok írnak egy cikket valamilyen témában és elkezdenek az emberek hozzászólni. Elmondják a véleményüket, kiegészítik vagy gratulálnak a jó cikkért. És itt brillírozhatsz akár te is. Én aktívan keresem az ilyen honlapokat és a hozzászólásaimmal próbálom átcsábítani a honlapomra azokat, akiknek a véleményem alapján szimpatikus vagyok. El tudod képzelni, hogy több ezres vagy tízezres látogatottságú honlapból nekem ez mekkora plusz forgalmat jelent? Ma már a linktárak nem túl nyerők. Például a lap.hu. Én beregisztráltam és kb. jöttek tízen. Hát mit is mondjak, nem egy nagy eresztés. Egy darab hozzászólásom alapján is jöhetnek tízen, de még többen is. Itt egy dolgot megemlítenék még. Azt írtam, hogy aktívan keresem az ilyen honlapokat. Miért is? Mert egyelőre nincs túl sok még belőlük. Főleg WordPress weblapokra gondolok, mert csak ezeknél van lehetőség megadni az oldalam címét. És ez a lényeg, hogy meg tudjam adni a honlapom címét. Máskülönben nincs érdekemben, hogy hozzászóljak. Akkor hogyan tudnának átjönni hozzám? Csak olyan helyen érdemes hozzászólni, ahol otthagyhatom az elérhetőségeimet.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 23

Az Online MLM rejtett TITKAI
Egy biztos, ha erre a négy dologra koncentrálsz, akkor az értékes és komoly embereket vonzod magadhoz, akikből lesznek majd ügyfeleid és/vagy munkatársaid. Miért ezekre az embereke van szükséged? Azért, mert a keresőket, közösségeket jól használni, az intelligens emberek tudják. És neked rájuk van szükséged. Mindig a minőséget nézd, és ne a mennyiséget! Az elején említettem a látogatók átváltoztatását. Ez már rajtad múlik, pontosabban a megjelenéseden, írásaidon és az oldalaidon. A honlapodnak azt kell elérnie, hogy az odalátogató észrevegye az előnyöket a veled való kapcsolatból. Csak így van esélyed arra, hogy valaki ügyfeleddé és/vagy munkatársaddá váljon. Egyértelműnek kell lennie számára az ebből származó előnyöknek. Fontos, hogy mindketten jól járjatok, mert csak akkor lesz gyümölcsöző és hosszú távú a kapcsolatotok. De ehhez egy íratlan aranyszabályt kell ismerned. Az oldalad az olvasód érdekeit képviselje. Ezt emeld ki és ezt hangsúlyozd. Gondolkodj mások fejével, hogy nekik mi a fontos. Elsősorban ez számít és nem az, ami neked fontos. Tudom, erről könnyebb beszélni, mint megcsinálni. Viszont hiába magas a napi látogatóid száma, ha nem egyértelmű nekik, hogy ők a fontosak és az ő érdekeik számítanak. Te azért vagy, hogy másoknak segíts. Ezért hoztad létre az oldalad is. Akkor ezt is kell tükröznie és meglátod, hogy nem fogod győzni az érdeklődőkkel való beszélgetéseket. Tehát a kérdésre a válasz, hogy „honnan lesznek ügyfeleim és munkatársaim?”, már tudod. Az, hogy „át is változzanak”, már rajtad, vagyis a honlapodon fog múlni. Ezt főleg a nívós cikkeiddel tudod elérni, meg kell villantanod a tudásod, hogy észrevegyék a veled való együttműködés előnyös lesz a számukra. Sokan azt "elfelejtik" megemlíteni, hogy ez nem egy nap alatt fog bekövetkezni, én mégis kimondom. Ehhez idő szükséges. Ha már ma elkezded, akkor az idő Neked dolgozik. Ha nem, akkor viszont ellened.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 24

Az Online MLM rejtett TITKAI

Kilencedik (9.) Fejezet Irány a Google első helye!
Akárki akármit mond, egy dolog biztos: fontos a Google keresőben a jó helyezés. Miért? Azért, mert innen jöhetnek a legnagyobb arányban az érdeklődők. Ez az egyetlenegy hely, ami napi több milliós forgalmat és keresést generál. Igen nagy botorság lenne ezt kihagyni. Azt sem mondom, hogy SEO bolonddá kell válni, mert sok minden rovására mehet, de ehhez érteni kell. Ez a könyv és ez a fejezet kevés ahhoz, hogy leírjam a keresőoptimalizálás csínját-bínját, de a leglényegesebb dolgokat összeszedem. Sokan még tévhitekben élnek. Azt hiszik, hogy jó helyezést úgy lehet elérni, ha minél több helyen szerepel az oldaluk címe. Vagyis nagy hangsúlyt fektetnek a linképítésre, ami azt jelenti, hogy beregisztrálnak különböző linktárakba. Például a lap.hu, lapozz.hu, linkpark.hu... stb. Igen, ez valóban szükséges, mert enélkül nem leszünk sehol. De erre nem érdemes sem pénzt, sem sok időt áldozni. Maximum egy hetet érdemes rászánni és jobban jársz, ha te magad csinálod meg. Persze előtte kicsit járj utána a linképítés "mesterségének", de ne erre összpontosíts. Én is megcsináltam és találd ki mennyi látogató jött? Hááát... nem sok. Az elején volt egy kis kezdeti fellángolás, aztán annyiba maradt a dolog. Ma már nem túl népszerűek ezek a helyek. Legalábbis nagy forgalmat már nem képesek generálni, keresőkből és online közösségekből jön a látogatóim legnagyobb része. Tehát, ezt a tapasztalat mondatja velem, nem hasra ütésből találtam ki. Egy-két napot szántam rá, mert szükséges, de ennyi. Ma már min múlik a találati rangsorolás? A tartalom mennyiségén, a látogatókon, az oldalon eltöltött időn és az interaktivitáson. A hangsúly főleg a tartalmon és a kulcsszavakon van. Egy Blog és főként egy WordPress Honlap esetében ez a két tényező játszik kulcsszerepet. A cikkeknek és az úgynevezett statikus oldalaknak a minőségére és mennyiségére érdemes az időt szánni. Ez jobban megtérül és több látogatót hoz, mint az ide-oda regisztrálás. Mikor mondhatod azt, hogy a honlapod "eltartja önmagát". Amikor napi szinten minimum 40 és 100 db látogató között van az olvasóid száma – vagy még több –, ami főként a Google keresőből jön. Tételezzük fel, ha van 500 db bejegyzésed és 100 oldalad, akkor óriási előnyben vagy. Jó helyezéseket érhetsz el, és ami a legfontosabb, ilyen szint után már csak egyre jobb és könnyebb lesz. Én óriási hangsúlyt fektetek az írásaimra, mert tudom, hogy így több legyet ütök egy csapásra. Egyrészt építem a bizalmat az emberekkel, elfogadnak szakértőként, vonzom azokat, akiknek a személyiségem alapján szimpatikus vagyok, növelem a keresőkben a jobb helyezésemet... soroljam még?

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 25

Az Online MLM rejtett TITKAI

A nagy tartalom magával vonzza a rengeteg kulcsszót, ez pedig igazi csemege a keresőrobotnak. Ez lenne a titok nyitja. Mit érdemes megtanulnod? Hogyan írj olyan tartalmat, amit a kereső robotok szeretnek? Hova érdemes beleírni a szövegbe a fontos kulcsszavakat, hogy tényleg jó helyezést érj el... ...ehhez nekem is segítség volt és még a mai napig az, néhány ezzel foglalkozó szakember oldala. Egyáltalán nem szégyen nálunk okosabb emberektől tanulni ám. Az első a SEO Fórum, mivel itt fórumról van szó, még kérdezni is lehet egész nyugodtan (SEO Fórum). A következő a SEOTools, itt még egy hírlevél tanfolyamot is el lehet végezni ingyen, utána pedig nagyon hasznos eszközöket lehet használni a mérésre és tesztelésre (SEOTools). Longhand SEO Blogját is érdemes olvasni, mert sokat lehet belőle tanulni (Longhand). Ezen kívül még sok finomság is van, amivel előrébb kerülhetünk, de ez az alap, a kulcsszavakra megírt tartalom, majd a közzététel a weblapunkon és annak promózása az online közösségekben. A Google pedig teszi közben a maga dolgát. (Linktár regisztrációk, de ne szöszölj vele sokat) Ha már ezekben jó vagy, akkor tovább léphetsz ebben a szakmában is. Egyre nagyon figyelj, ne akard feltalálni a spanyolviaszt! Meggondolatlan dolgot ne csinálj, inkább előtte tájékozódj, mert vannak olyan "trükkjei" a keresőoptimalizálásnak, amiket a Google büntet. Vagyis többet árthatsz magadnak vele, mint amit használna. Elsőre inkább publikálj sokat, értékes tartalommal és építsd fel saját magad, mint egy szakértő/tanácsadó. Figyeld a statisztikád, amit jól csinálsz, azt csináld továbbra is. Amit kevésbé jól, de hoz eredményt, arra erősíts rá. És ami egyáltalán nem jó, azt kár tovább erőltetni. Én személy szerint miért tartom fontosnak a jó helyezést? Gondold csak végig! Aki keresőbe beír egy szót, miért teszi? Mert pont ezt keresi, erre van szüksége. Ha a te honlapod jön fel és rá is megy, akkor te leszel a számára a megoldás. Ilyen egyszerű, vonzd magadhoz az embereket és ne üldözd tovább őket. „Szinte majdnem minden, amit az MLM iparágban a jelöltkutatásról, a munkatársak toborzásáról és szponzorálásról tanítanak teljesen haszontalan.” Ann SIEG

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 26

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizedik (10.) Fejezet Online Közösségi Média
Ez egy érdekes téma, mert elérkeztünk egy Online MLM-ezőnek a virtuális játszóteréhez. Itt akár több millió emberrel is kapcsolatba tudsz lépni. Erről már írtam egy cikket is, a hangsúly a kapcsolatteremtésen van. Ne egy újabb lehetőséget láss arra, hogy itt is lehet az embereket mindenféle kéretlen ajánlatokkal zaklatni. Pontosabban megteheted, csak egy nagy koppanás lesz a vége. Jobbik eset letiltanak, többet nem tudsz küldeni semmit, rosszabbik eset végleg kitiltanak. Megéri? Nem hinném. Ha inkább hosszútávon gondolkodsz, még sikeres is lehetsz. Említettem, hogy itt is érdemes közzétenni a cikkeidet. Erre nagyon oda kell figyelned, mert itt is szakértőként kell felépítened magad. Íme egy íratlan szabály: a közzétett hírek között, ami a szakterületeddel kapcsolatos 10 db hírből, maximum(!) 2-3 db lehet a sajátod. A többinek szintén másoknak is hasznos és értékes információknak kell lennie. De ezek külső források legyenek. Mutasd meg, hogy te nem magadat jöttél szimplán fényezni, hanem azért, hogy értékes legyél a közösség számára. Légy aktív, de ne spamelj – ugyanis nincs értelme. Aztán mehetsz tovább, elkezdhetsz beszélgetni másokkal. Erre alkalmas az üzenőfal, amit figyelemmel kísérhetsz és szóba elegyedhetsz az emberekkel. Ehhez ismerősöket kell gyűjtened, de ne jelölj be mindenkit ám! Ha valakit jelölsz, akkor írj neki néhány sort is. Előbb figyeld az adatlapokat, mert aki kapcsolatépítés és barátság miatt van fent, az neked már jó. Fő a közvetlenség, mert így sok barátra tehetsz szert és így óriási kapcsolati tőkére. Eddig nem akartam írni, de mit gondolsz, vajon miért jönnek fel az emberek ezekbe a közösségekbe? Mert társaságra vágynak. Elegük van abból, hogy nem tudnak senkivel sem ismerkedni, nem tudnak új kapcsolatokat kialakítani, mert az emberek egyszerűen elmennek egymás mellett az utcákon.

Pedig az életünk nagyban függ a kapcsolatainktól. MLM-ezőként pedig ez létkérdésünk. Tisztelettel kell bánni ezzel az erővel, mert ez az második legnagyobb kincsed. Nem érdemes szétforgácsolni az energiád és mindenhol jelen lenni. Összpontosíts inkább kevesebb, de annál eredményesebb területre. Első volt a Google, a második Facebook és a Twitter.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 27

Az Online MLM rejtett TITKAI

Én a kettő közül inkább a Facebook-ot szeretem jobban, mert itt már több, mint egy millió magyar van fent. Akkor miért írtam, hogy akár több millió emberrel is kapcsolatba léphetsz? Mert ez nem szimplán egy magyar közösség, hanem nemzetközi! Erre nem számítottál ugye? Itt a világ minden tájáról szerezhetsz ismerősöket. Ahogyan az MLM-ben is kiépíthetsz egy nemzetközi hálózatot, úgy a Facebook-on egy nemzetközi kapcsolatrendszert. Ahogy írtam, hatalmas erő lakozik a lábunk alatt, a kérdés, hogy tisztelettel bánunk-e vele és okosan használjuk? Akkor inkább tegyük ezt, és mutassuk meg, hogy az MLM-ezőket eddig félre ismerték az emberek. Ezentúl üldözzenek minket a tudásunkért, kérdezzenek minket a problémáik megoldására, tekintsenek minket tanácsadónak, akik valóban segíteni szeretnének másokon. A Facebook-on még tovább is mehetsz, ha szeretnél és egy kisebb közösséget is létrehozhatsz, egy saját klubot. Ezt bemutatom az oktató videókban (DVD-n található), ezért itt most nem térek rá ki külön. Ebbe csak úgy kezdj bele, ha kitartó vagy. Nincs azonnali és gyors eredmény. Sokan ezért vágtak bele és csalódtak. Nem lehet egy hét alatt megváltani a világot, hát még a világhálót. Ebben is érdemes jobban tájékozódni és tanulni róla. Én rengeteg érdekes és hasznos dolgot tanulok Varaljay Gabrieltől a Social Média, vagyis Közösségi Marketing témával kapcsolatban. A Twitteren is érdemes jelen lenni. Igaz itt jóval kevesebb a magyar – ez is nemzetközi – és még angol nyelven érhető el, de itt inkább a komolyabb és értelmes emberek vannak. Meg ne sértődjön ezért senki, nincsenek előítéleteim, de ez igazság. Twitteren eddig még egyáltalán nem tapasztaltam spamet, Facebookon már annál többet. Egy dolog nagyon érdekes és figyelemreméltó ezekben a közösségekben. Az üzenőfalra tett bejegyzéseket a keresők jegyzik! Könnyen előfordulhat, hogy beírsz valamit és valaki a mondatodban szereplő kulcsszavakra rákeresve a te írásaidra bukkan rá. Ami az internetre egyszer kiraksz, az ott marad örök időkig. De ez viszont nagyon is jó, mert így még több ember megismerhet és növelheted a népszerűséged. Ötvözni a közösségi marketinget a kereső marketinggel egy kincsesláda is lehet. Egy remek lehetőség arra, hogy népszerűsítsd magad és az egész országban ismerjenek azok az emberek, akiknek te lehetsz a megoldás a problémáikra. De arra vigyázz, miként használod ezt a médiát. Egy dolgot nem vesznek figyelembe az emberek, amit kiküldenek a netre, az ott marad. Nem törli le onnan soha. Ha úgy mutatkozol be, hogy te is olyan vagy, mint a többi tömeg MLMező, akkor így maradsz meg a fejekben. Ha viszont egy segítőkész tanácsadóként fognak rád emlékezni az első és a további benyomásaid alapján, akkor igaz nem holnap, de hosszú távon téged fognak majd megkeresni az emberek és segítséget kérni tőled. A vállalkozásod az eszközöd, hogy miként becsülöd meg és bővíted az internetes jelenléted, egyedül tőled függ.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 28

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenegyedik (11.) Fejezet Marketing Módszerek
Ma egyre több helyen találkozhatsz olyan kifejezésekkel, mint Vonzó Marketing, Ügyfélbarát Marketing, Blog Marketing, E-Mail Marketing, Tanító Marketing, Közösségi Marketing, Kereső Marketing, Videó Marketing, Vírus Marketing... stb. De mit is takarnak ezek a kifejezések? Stratégiákat és módszereket, amiket az MLM vállalkozásodban használnod és alkalmaznod kell, ha sikeres akarsz lenni. Részben ezek a kulcsai a „Hogyan ad el önmagad?” kérdésnek. Vagyis a Marketing Rendszered – Tölcséred, ami egyben az Értékesítő Tölcséred:

Hiába magas a forgalmad és olvasnak sokan, ha nincs egy rendszered, amivel automatikusan végig vezeted az embereket, aminek a végére rájönnek, hogy „ha törik, ha szakad, akkor is veled akarnak együttműködni”. A képen is jól láthatod azt a folyamatot, amit érdemes lesz neked is megteremteni. A tölcsér először széles, mert ekkor az a szerepe, hogy minél több látogatót szippantson magába. Utána pedig fokozatosan szűkül, hogy aki eljut a végére ügyfelünk és/vagy munkatársunk legyen. Ezen a tölcséren különböző szinteken el lehet vérezni, és így kiesni. De ez a szép benne, mert így mondhatod majd el, hogy van egy teljesen automata ügyfél/munkatárs toborzó rendszered. A sárga rész az, amit eddig átvettünk a könyvben. Így már talán jobban el tudod képzelni. Tehát honnan jöhetnek hozzád az érdeklődőid? • • • • • • Keresőkből, Online Közösségekből, Honlapokról, Linktárakból, Videó Megosztókból, Hozzászólásaid alapján... stb. Ez az eleje, vagyis a képen látható széles sárga rész.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 29

Az Online MLM rejtett TITKAI
Aztán következik egy szintváltás és szűkölés. Ezen a részen kiesnek azok, akik komolytalanok vagy alkalmatlanok. Így kirostálják magukat azok, akik eleve nemet mondtak volna neked, de erről nem is szerzel tudomást. Azok maradnak, akik szemezgetnek veled és többet akarnak. Vagyis az „igen emberek”. De még vár rájuk egy kis feladat, mert te a valóban komoly érdeklődőkkel akarsz csak foglalkozni. A következő két szint az, ahol még kevesebben fognak maradni. Ez a rész maga a honlapod, az írásaiddal, azaz Te magad, majd végül legalul a legkisebb rész, az értékesítő oldalad(id). Aki idáig eljut, már teljesen „rád lesz hangolva”. Ott már csak a kérdés az, hogy ügyfeled vagy munkatársad lesz-e, esetleg mindkettő. A Blog Marketing egyértelmű, a weboldaladon folyamatosan publikálsz, mint egy magazin. Ezzel kivívod a szaktekintélyed és azokat vonzod magadhoz, akiknek szimpatikus vagy – ez pedig a Vonzó Marketing. Az Ügyfélbarát Marketing maga ez az egész rendszer, amin maguktól, saját elhatározásból végig mennek az emberek és a végére saját magukat győzik meg arról, hogy vásároljanak tőled, vagy belépjenek a hálózatodba. Vegyük sorra a marketing kifejezéseket: Az E-Mail Marketingnek majd a hírleveleknél lesz fontossága. Igen, a lényeg az adatbázisod építése, amiben olyan nevek szerepelnek, akik a majdani lehetséges ügyfeleid vagy akár munkatársaid lesznek. A Közösségi Marketing, Kereső Marketing és Videó Marketing az ismeretséged, hírneved bővítése és saját magad megismertetése másokkal. A weboldalad látogatottságának növelése, hogy korlátlan embertömeget érhess el. A Videó Marketing abban az esetben érdekes, ha szeretsz videókat készíteni és ezt felhasználni a marketing rendszeredben. Erre segítség lehet a YouTube Videómegosztó. A Vírus Marketing pedig minden MLM-ezőnek, de még az összes vállalkozónak álmai netovábbja. A legértékesebb és legjobb reklám, ami létezik a világon. A szájhagyomány útján terjedő ajánlások. Ez az a kategória, amikor azt mondjuk, hogy a legjobb reklám az elégedett ügyfél. Amikor a felhasználók felkapják a híred és ajánlják egymásnak, hogy mekkora nagyágyú is vagy, ezt nevezik vírus marketingnek. Ezt csak kiérdemelni lehet, az eredményeiddel. Jól láthatod, hogy itt minden mindennel összefügg és egymásra épül. Ezt a fenti ábra mutatja be a legjobban. Ha te is felépítesz egy automata marketing rendszert, akkor arra a szintre fogsz jutni, hogy az érdeklődők maguktól fognak nálad jelentkezni. Legyen szó a termékedről, vállalkozásodról vagy a tudásodról. Még jóval korábban említettem, hogy nem lesz mindenkiből ügyfél vagy munkatárs. Viszont van arra lehetőséged, hogy akik ilyen szinten nem kíváncsiak rád, a tudásodért mégis hajlandóak legyenek fizetni. Az online vállalkozásban ezt hívják Infotermék Marketingnek. Erről bővebben ITT tájékozódhatsz.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 30

Az Online MLM rejtett TITKAI
A még szemléletesebb bemutatás kedvéért itt van még egy kép a Marketing Tölcsérről:

Ahogy láthatod, az emberek kóvályognak a világhálón és bele akadnak a "halászhálódba", amin keresztül a honlapodra lyukadnak ki, majd végigmennek az egyre keskenyedő csőrendszereden és a végén azokkal foglalkozol majd, akik IGENT mondanak neked. „Napjainkban még elég sokan vannak azok, akik csupán különféle kereskedői fogásokra, trükkökre akarják megtanítani az MLM-ezőket, miközben itt valójában gyökeres SZEMLÉLETMÓDVÁLTÁSRÓL van szó: Nem üldözni, hanem magunkhoz vonzani kell tudni az embereket, ha igazán eredményesek akarunk lenni ebben az iparágban!” Kajárik Béla A honlapoddal és írásaiddal azt a helyzetet kell megteremtened, hogy aki olvas, rájön arra, hogy te mennyi mindent tudsz, amire neki szüksége lenne, és ezzel a számára vonzó személy leszel. Általában az emberek azok társaságában vannak szívesebben, akiktől tanulhatnak vagy megragadó az egyéniségük. Neked is egy ilyen személlyé kell válnod. Ebben segít neked a személyiségfejlesztésed. Hogyan tudod fejleszteni a személyiséged? Erre a válasz nagyon egyszerű, személyiségfejlesztő könyvek, hanganyagok, videók és tréningek segítségével. Aki nem kezdi el a személyiségét fejleszteni és nem válik napról napra értékesebbé, annak nem sokáig lesz az MLM-ben maradása. „Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem inkább értékes!” Albert Einstein

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 31

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenkettedik (12.) Fejezet „Területfoglalás” a világhálón
Némiképp kapcsolódik az ismeretséged, a szakértői tekintélyed és a látogatottságod növeléséhez. Úgy képzeld el a világhálót, mint egy hatalmasa ingatlant, vagy telket. Ez fel van osztva különböző parcellákra és még rengeteg az üresen tátongó hely. Ezeket az üres helyeket (piaci réseket) érdemes minél hamarabb lefoglalnod a magad számára. Főleg Fórumok, Portálok, Szaklapok, Link helyek és ehhez hasonló dolgokra érdemes gondolnod. Ugye említettem, hogy túlzottan nem rajongok a linképítésért, ennek ellenére egy szükséges lépésről van szó. Ezek régen remek passzív forgalmakat biztosítottak és 5 évvel ezelőtt még érdemes is volt velük foglalkozni. Ma már ne vesztegess rájuk túl sok időt. Aztán jönnek a kapcsolatteremtő eszközök: • • • • Fórumok Hirdetések Szakértői szerep egy portálon (noiportal.hu, nlcafe.hu) Online Klubok

A Fórumok... van, aki szereti és van, aki nem. Inkább csak az olyan fórumokat érdemesebb használni, ahol intelligensebb társaság van jelen. Ezeknek csupán annyi a hátránya, hogy itt már eléggé telített a piac, de ettől függetlenül hajrá! Néha még én is szoktam fórumozni, mert jól el lehet beszélgetni. A hirdetéseknél kétféle létezik. Az ingyenes és fizetős. Az ingyenessel az a baj, hogy boldogboldogtalan felad itt mindent és nem biztos, hogy érdemes vele annyit vesződni. Bizonyára van néhány kivételes hely, ahol érdemes lehet, de én nem ástam magam bele jobban ebbe a témába. Egy a fontos, ha ingyenes: sokan ismerjék és legyen nagy látogatottságú. A fizetős hirdetések a Google AdWords, Adsway, E-Target stb. Ha ebben gondolkodsz, akkor előtte tájékozódj róla jobban, vagy inkább bízz meg vele egy szakembert. Ezeknek az a nagy előnyük, hogy már aznap hozhatnak látogatókat és csak akkor kell fizetned érte, ha valaki rá is kattint a hirdetésedre. Tehát ez nem kidobott pénz az ablakon, de előtte nézz körül, mert vannak csapdái. Végül a portálok, és azokon szakértői szerep vállalása. Ezt egy remek lehetőségnek tartom, mert itt is mások kérnek tőled tanácsot, egy már jól bejáratott és magas látogatottságú honlapon. Ezt mindenképp érdemes meglovagolni, ha a valamiben többet tudsz másoknál. Nem kell azért harcolnod, hogy kivívd a tanácsadói státuszt, de ha kérdeznek valamit, tudni kell rá jól válaszolni.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 32

Az Online MLM rejtett TITKAI

És végül, de nem utolsó sorban az Online Klubok. Itt két lehetőség közül lehet választani. Vagy egy vezetői vagy egy sima klubtag szerepét töltöd be. A jobbik eset az, ha te vagy a klub alapítója és egyben vezetője is. Ekkor egy dolgon múlik a siker. Tudsz-e olyan embereket magad köré gyűjteni, akik szintén vezetői szerepet vállalnak önként magukra, így biztosítva az aktivitást. Ha nincs élet, akkor egy klub nem megy. Nem mondom, hogy vége, mert ez nem igaz. Természetesen fel lehet támasztani, de ha nincsenek véleményvezérek, téma feldobók, és erre vevő tagok, akkor leül a dolog. Akkor működik jól és tudsz belőle profitálni, ha pezseg az élet és nélküled is megy a beszélgetés. Ezeket a klubokat online közösségekben vagy portálokon érdemes működtetni, ahol sokan vannak jelen és persze van is érdeklődés a klub témája iránt. Utána már a vezetésen múlik a siker. Jelenleg az ilyen, vagy ehhez hasonló helyeken érdemes letelepedni, és mindig nézd, hogy kik vannak ott, mekkora a látogatók száma, milyen az aktivitás és milyen témák iránt érdeklődnek jobban az emberek.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 33

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenharmadik (13.) Fejezet Hogyan ad el magad az interneten?
Tényleg sok mindenen múlik, hogy sikeres leszel-e az Online MLM-ben, ezt az eddigi fejezetekben is felfedezhetted már, de ha a gyakorlatban eddig a részig eljutsz, akkor a vállalkozásod hosszú távú sorsa nagy mértékben ettől fog függni. Nekem ezen a részen anno, a vállalkozásom legelején spontán csak átsiklott a figyelmem, és ez súlyos hiba volt a részemről. Persze akkoriban nem erre fókuszáltam, másra kerestem éppen a válaszokat, de amikor eljött az idő, kapkodnom kellett, hogy vajon mi nem jó, mi az, ami nem működik. Mára megtanultam, hogyha azt szeretném, hogy bevételem legyen és felfigyeljenek rám az emberek, rendkívül magas fokon kell értenem a reklámszöveg íráshoz. Hiába jó a cég és a termék, hiába tudsz másoknak segíteni a tudásoddal vagy a szolgáltatásoddal, ha ezt nem tudod jól tálalni. Azt észrevettem az embereknél, hogy ami tényleg jó, az nem kell nekik. Ami viszont rossz és csak ráfáznak, azt rögtön, gondolkodás nélkül megveszik. Érdekesek vagyunk... Ettől függetlenül továbbra is törekedj a jó szolgáltatásra, félre ne érts. De tudnod kell a jót jól tálalni. Ehhez pedig hatásos szövegre van szükség. Ez éppúgy igaz az oldaladra, a cikkeidre, egy infotermékedre vagy bármi másra. A szöveg hatásos legyen és először az emberek problémáira összpontosítson, majd ezután következhet a megoldás. Az interneten ez az egy "fegyvered" van, mert a szöveggel tudsz csak kommunikálni a nagy világ felé. Ezalatt azt kell elérned, hogy eljuss addig a pillanatig, hogy bejelentkezzenek nálad és a továbbiakban Skype-on folytasd az érdeklődőkkel való beszélgetést. Fontos a magas látogatottság, de ha nem hatásos a szöveg az oldaladon, akkor nem sokat fog érni. Vannak külön szisztémák a cikk írásra, a statikus oldalak írására és az értékesítői (sales) oldalak írására. Ezt érdemes megtanulnod, és ennek a tudásnak az ismeretében finomítani és hozzáigazítani a megírt szövegben. Szöveg, ami elad, vagy mégsem? Ha profi Online MLM-ezővé akarsz válni, akkor ezt a képességet is el kell sajátítanod. Abban tudok segíteni, hogy én hol tanultam meg, így megkíméled magad az időrabló keresgélésektől. Az első a Szövegműhely, ahol egy e-mail tanfolyamon is részt vehetsz. Az alapokat nagyon jól meg lehet belőle tanulni. Aztán itt van még másik kettő honlap, amit érdemes jobban átnézni a Szövegírás és a Szövegem.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 34

Az Online MLM rejtett TITKAI

Ha szereted a Blogokat és könnyebben tanulsz belőle, akkor a Szövegváros oldalát ajánlom még a figyelmedbe. Innen hozzájuthatsz három darab e-book-hoz is, ami szintén az alapokkal foglalkozik. Hidd el érdemes jobban megtanulnod, mert óriási hasznát fogod venni. Ne kövesd el azt a hibát, amit én. Most már tudod a választ a fejezet címében szereplő kérdésre, a „Hogyan ad el magad az interneten?”. Egy Online MLM-ezőnek ezt a képességet kell megtanulnia, ezzel szemben a hagyományos MLM-ben arra volt szükség, hogy főleg a szánkat és rábeszélő képességünket használjuk. Itt is szükség lesz a személyes konzultációkra, nem szabad, hogy személytelenné váljon a folyamat. A személyes beszélgetések Telefonon, Skype-on vagy akár személyesen is folytatódhatnak, de eddig el kell jutni. Ezt pedig a blogoddal vagy honlapoddal érheted el. Korábban már írtam, tekintsd magad egy MLM Magazin tulajdonosának, az emberek isszák a szavaidat, mert kiváló szakembernek tekintenek. Jó-jó, de ez így még önmagában elég karcsú – gondolhatod most magadban. Igazad van, mert még egy dologra szükség van, amivel ötvözni kell a szövegírást. Mit gondolsz, mi lehet az? Természetesen egy marketing módszerrel. Még pedig a Tanító Marketinggel. Ma eljutott arra a szintre az MLM és vele együtt a marketing szakma is, hogy nem rábeszélni kell az embereket a termékekre, hanem tanítani őket róla. Ma már fordul a kocka, mivel az emberek információért jönnek fel első sorban az internetre és nem azért, hogy vásároljanak. Aki képes ennek eleget tenni és információval látja el az érdeklődőit, vagyis tanítja őket, nyerő helyzetbe kerül. Miért? Azért, mert így elnyeri az emberek bizalmát és attól vásárolunk szívesebben, akit ismerünk és akiben megbízunk. Az idegeneket ma már mindenki más és én is elhajtom, mert vannak fenntartásaim. Főleg, amikor százezrekről van szó. Én szeretem az embereket és senkivel szemben sincs előítéletem, de az üzleti életben azzal állapodok meg, akiben megbízok és akit ismerek. Ha tehát valakinek szüksége van egészségesebb ételekre, akkor először beírja ezt a kifejezést a Google keresőjébe. Az első tíz találatot végignézi. Ahol rögtön el akarnak adni, már zárja is be. Ahol viszont ismertetik vele a problémáját és elsőre szolgáltatást nyújtanak rá, vagyis tanítják, már sikerült felkelteni és elnyerni a bizalmat. Miután így kialakult egy kezdeti bizalom, ezt kell tovább erősíteni, hogy még több szolgáltatást – információt – adunk a problémára, mert így még jobban meg fognak bízni bennünk. Amikor oda kerül a sor, hogy a termékünket szeretnék értékesíteni, igazából nem lesz rá szükség, mert az érdeklődő a folyamat alatt meggyőzte magát arról, hogy neki erre szüksége van. Ez az Ügyfélbarát Marketing lényege. Nem eladásról beszélünk, hanem egy felvilágosító folyamatról, ami kellemes beszélgetésben ölt testet.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 35

Az Online MLM rejtett TITKAI
Mit fog gondolni magában az érdeklődőnk? Eddig is nagyon sokat segítettek neki, olyan információkkal láttál el, amivel azonnal jobb lett a helyzete. Akkor ugyan mi okuk lenne arra, hogy átverjenek? Semmi, mert hosszútávon gondolkodunk. Ezután már saját magát meggyőzi arról az illető, hogy neki szüksége van a termékekre vagy szolgáltatásra. Ha ingyen ennyi mindent kapott és javult is a helyzete, akkor minden pénzt meg fog érni neki, hogy még jobb legyen az élete és elszálljon a gondja. „Az eladásból meg lehet élni, de ha a termékeiddel és a szolgáltatásaiddal segítesz az ügyfeleidnek elérni mindazt, amit szeretnének, akkor egy vagyonra tehetsz szert.” Jim Rohn

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 36

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizennegyedik (14.) Fejezet Kapcsolattartás ügyfelekkel és munkatársakkal
Hogyan tudod majd tartani a kapcsolatot a munkatársaiddal és az ügyfeleiddel? Ez fontos kérdés, mert a legnagyobb pénz az utánkövetésben, vagyis az ügyfélápolásban van. Emlékszel még a sikerreceptre? Először szolgáltatást nyújtani, ezután értékesíteni, majd még több szolgáltatást nyújtani. A legutolsó gondolatot az internetnek köszönhetően ma nagyon költséghatékonyan van lehetőséged megvalósítani. Milyen eszközök állnak a rendelkezésedre? Íme a legfontosabbak: • • • • • • E-Mail Hírlevél Skype Telefon Webkonferencia Végül a személyes találkozók

Akármennyire is elcsépelt és sokan már temették, de az e-mail és a hírlevél a legnagyobb aduász a kezedben. Még ma is ezek a legegyszerűbbek és leggyorsabbak. Voltak próbálkozások a továbbfejlesztésükre, de eddig még nem sikerült kiütni a nyeregből ezeket az eszközöket. Viszont nemrég fedeztem fel egy magyarok által üzemeltetett ügyfélkapcsolat menedzser rendszert, a Mini CRM-et. Ez a program az e-mail és a hírlevél továbbfejlesztett változata. Én egyszerűen zseniálisnak és forradalminak találom, és a jövő kétségkívül ebben lesz. A Skype egy ingyenesen használható telefon, a hátránya csupán annyi, hogy szükséges hozzá egy számítógép és internet kapcsolat. Kezdeményezhető vele hang- és videó hívás, illetve 10 főig még konferenciabeszélgetések is lebonyolíthatóak. (DVD-n található) A jó öreg és bevált telefon még napjainkban is fontos szerepet játszik az életünkben. Legyen szó üzletről, magánéletről vagy bármi másról. A mobiltelefonokkal pedig kitolódtak a határok. A webkonferencia terembérlés abban az esetben jöhet jól, ha tíz embernél többel szeretnék kapcsolatba kerülni. Ez főleg a munkatársak képzésre szolgál. A következő szolgáltatók vehetők igénybe: Hotconference, GoToMeeeting, Dim.Dim, WebProsperity. Abban az esetben, ha közös a lakóhely, akkor maradhatunk a személyes találkozóknál. Az emberek nem szeretnek gépi hangokkal beszélni, sokkal jobban díjazzák, ha tudják, hogy egy valós személy van a túloldalon. Ezek az eszközök segíthetnek ebben.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 37

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenötödik (15.) Fejezet A több lábon állás előnyei
Ha ma csak egy jövedelemforrással rendelkezik az ember, akkor nem érezheti magát biztonságban, Mit fog csinálni, akkor, ha megszűnik az az egy bevételi lehetősége? Teljesen mindegy milyen okból. Kirúgják, lebetegszik, megsérül vagy egyszerűen nem megy jól a bolt. Küszködés lesz addig az élete, ameddig nem sikerül újra helyre jönnie. Az MLM-ezők 95% pont ezért adja fel idő előtt, mert kell egy kis idő mire beindul a vállalkozása. De ha addig nincs egyéb jövedelme, akkor a pénzhiány miatt abbahagyja. Ezért mit csinálnak a profi Online MLM-ezők? Nem egy bevételi forrásra támaszkodnak, hanem többre. Az interneten több lehetőség is kínálkozik arra, hogy passzív jövedelmünk lehessen. Így biztosítva azt, ha az egyik éppen nem az elvártaknak megfelelően teljesít, akkor még mindig ott van a többi. Sok esetben így tudják maguknak biztosítani a kezdő Online MLM-ezők a vállalkozás kisebb költségeit. Válj profivá és hozzád is inkább több helyről folyjon be a pénz. Tételezzük fel, hogy az MLM vállalkozásod rövid időre a vártnál alul teljesít. Viszont mellette van még kettő másik passzív jövedelmed, akkor nem kell feladnod és arra tudsz koncentrálni, hogy fellendítsd az MLM vállalkozásod. Láthatod, hogy a jövőben azok lesznek óriási előnyben, akik nem egy, hanem több lábon állnak. Vegyük sorra, hogy miből származhat jövedelmed az interneten: • • • • Az első és legegyszerűbb, a Partner Programok A második a saját Infotermék A harmadik valamilyen speciális szolgáltatás A negyedik saját Link oldal(ak) és az ottani Banner helyek kiadásából származó bevétel

Természetesen ez nem a teljes lista, de ezek lehetnek az elején a fontosabbak, amikkel érdemes foglalkoznod. Partner Programot szintén a videókban bemutatom, és ha létrehozod a Blogod, akkor onnantól a lehetőség adott a te számodra is, hogy megismerhesd a passzív jövedelemszerzés érzését. (DVD-n található) Infotermékre indítottam egy e-mail tanfolyamot, ahol jobban megismerheted ennek a lehetőségét. Ha valamiben tehetséges vagy, akkor érdemes kiaknáznod a saját szellemi termék értékesítésében rejlő örömöket.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 38

Az Online MLM rejtett TITKAI
A személyes szolgáltatásod lehet akár tanácsadás és erre egy megszabott órabér, amit igénybe vehetnek az emberek. Vagy bármi más, ami az eszedbe jut. Ez csak egy példa volt. A vállalkozói mentalitásra jellemző a kreativitás. Gondolkozz el azon, hogy miben vagy jó! Link oldalnál lehetsz szerkesztő, mint például a lapozz.hu. És ott a reklám felületeket kiadhatod másoknak pénzért. Vagy a saját terméked bannerjét is elhelyezheted, így növelve a reklámot a magad számára. Napjainkban nem érdemes csupán csak egy bevételre támaszkodni, mert nem túl biztonságos. Az is tény, hogy eddig sokaknak nem is volt lehetősége erre. Közben az élet részévé vált az internet és aki tudja hogyan növelheti a bevételeit, előrébb lesz a többi MLM-ezőhöz képest. Mindig lehet olvasni arról, hogy egyre többen válnak internet milliomossá. Ebben nincs is semmi meglepő. Ez az egyedüli média bárki számára, hogy nem csak országon belül érjen el több millió másik embert, amire eddig a hagyományos MLM-ben nem volt lehetőség, hanem az ország határain túlra is el lehet jutni. Amikor majd nézed az oldalad statisztikáját és azt látod, hogy már 20 különböző országból látogattak meg, elég motiváló és lelkesítő érzés fog körül venni. Mámorító érzés volt, amikor azt láttam, hogy szerte Európa országaiból, Amerikából, Új-Zélandról, Ausztráliból... jöttek a honlapomra és a blogomra a látogatók. Merj nagyot álmodni! Gondolkozz nagystílűen és merészen, mert mostantól nyugodtan megvalósíthatod a céljaidat!

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 39

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenhatodik (16.) Fejezet Ez most tényleg sikerülhet?
Eddig ezt lehetett hallani: „gyere nyugodtan az MLM-be, mert bárki számára meggazdagodási lehetőség!” Én ezt nem kívánom megcáfolni, de az tény, hogy mégsem lett mindenkiből milliomos. Nem zengett attól a világ, hogy aki csak belépett egy MLM céghez azonnal gazdag lett. Kifelejtettek egy fontos dolgot a fenti állításból. „Az MLM nem más, mint egy termékforgalmazásnak álcázott igen intenzív személyiségfejlesztő program.” Azoknak meggazdagodási lehetőség az MLM, akikben megvan a vállalkozói kedv és az akarat egy jobb életre. De még ez sem teljes. Annak sikerülhet valóban, aki élete végéig örök diák marad és fejleszti a személyiségét. Én élvezem, hogy folyamatosan fejleszthetem magam, hogy jobbá váljak. Azon fáradozok, hogy minél értékesebb legyek az emberek számára. Ahogyan Anthony Robbins mondja: „Az igazi biztonságot az életben az jelenti számunkra, ha napról napra érezzük, hogy egyre jobbak leszünk.” A gazdagokra jellemző a pohár mindig csak félig van tele gondolkozás. Ez azt jelenti, hogy sohasem gondolják úgy, hogy már mindent tudnak és nem kell többet tanulniuk. Éppen ellenkezőleg! Egyáltalán nem szégyen másoktól tanulni, akkor pedig tanuljunk a sikeres és gazdag emberektől. Én is ezt teszem és ennek köszönhetően tartok ma itt. Én azt mondom: Igen, sikeres lehetsz az MLM.ben, ha hajlandó vagy megtanulni a siker titkát. Megtanulni a siker titkát? A siker is éppúgy tanulható, mint a magyar, a történelem, a matematika vagy bármilyen más tantárgy. Amikor erről beszélek, sokan az iskolára asszociálnak és a kötelező olvasmányokra. Először még én is ezt hittem. Kellemes meglepetés volt számomra, amikor a kezembe vettem életem első személyiségfejlesztő könyvét és elolvastam. Robert Kiyosaki, Cashflow négyszög című könyve volt. Ekkor száznyolcvan fokos fordulatot vett velem a világ. Azt gondoltam magamban, ha az iskolában is ezt tanultam volna, vagyis mik a siker titkai és hogyan lehet meggazdagodni, akkor teljesen máshogy alakult volna az életem. Ha sikeres akarsz lenni az MLM-ben, akkor fejleszd a személyiséged, tanulj meg érteni az emberekhez és maradj jó diák. Kezdj el olvasni erről szóló könyveket és növeld az önbizalmad. A gondolataink és hiedelmeink rabjai vagyunk, ha képes vagy elhinni magadról, hogy meg tudod csinálni, akkor sikerülni fog. Ne feled! A siker nem a cél, hanem egy út, amelyen az ember a céljai felé közeledve előrehalad, tanul, fejlődik és dolgozik.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 40

Az Online MLM rejtett TITKAI

Ha úgy döntöttél, hogy elindulsz a siker útján és megtanulod hogyan válj mások számára értékes emberré, akkor ebben szeretnék egy kis segítséget adni neked. Olyan emberektől érdemes tanulnod, mint Jim Rohn, Robert Kiyosaki, Donald Trump, Bob Proctor, Brian Tracy, Napoleon Hill... természetesen még jó pár név van, akiket most nem említettem, de elsőre én is tőlük tanultam. Aki pedig még tud neked mindebben segíteni, a szponzorod. Az ő érdeke és felelőssége is a te sikered, ezért fordulj hozzá bizalommal. A könyvek mellett még érdemes szemináriumokra, tréningekre járni, sikeres emberek hanganyagait hallgatni és videóit nézni. Illetve olyan személyek társaságát keresni, akik sikeresek, pozitív beállítottságúak és eljutottak már oda ahova te is igyekszel, vagy ők is arra tartanak, amerre te. Hazai színekben szeretném ajánlani kedves barátomat és mentoromat, Kajárik Bélát. Béla a hazai Online MLM-ezők egyik jelentős képviselője, készítettem is vele egy interjú sorozatot, amit az oktató videók DVD-jén is megtalálsz, vagy ezen a linken is elérhetsz. Sokan kérdezték már, hogy mi a siker titka és meg is kapták rá választ. Mégsem éltek vele, mert másra számítottak. Talán egy könnyebb útra, ki tudja... Ha megérted a személyiségfejlesztés lényegét és elkezded alkalmazni, akkor fényes jövő elé nézel az MLM-ben. Ha nem és csak a pénz motivál, akkor arra készülhetsz, hogy tiszavirág életű lesz a vállalkozásod. „Akár elhiszed, hogy meg tudod csinálni akár nem, mindenképpen igazad lesz!” Henry FORD

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 41

Az Online MLM rejtett TITKAI

Tizenhetedik (17.) Fejezet Mi az első lépés?
A könyv végére elméletben erre a kérdésre tudjuk a választ. Mégis sokan kérdezik, hogy mi az első lépés? Kezd el ott, ahol vagy és azzal, amid van. Az Online MLM-ezővé válás útja ott indul, hogy létrehozod a blogod vagy honlapod. Előbbit az oktató videók alapján roppant egyszerűen megteheted. Majd a szükséges eszközökkel felépíted a vállalkozásod szívét. (DVD-n található) Ha ez már mind kész van, akkor elkezdhetsz az emberekhez beszélni és kiépítheted a szaktekintélyed és bizalmat. A szükséges eszközök az ismeretséged növelésére és a márkaneved felépítésre a rendelkezésedre állnak, csupán használni kell őket. Ez mellett tanulj és fejlődj! Válj minél értékesebb emberré! Nekem a legnagyobb segítséget Albert Einstein szavai adták, amit korábban már írtam és így élem minden egyes napomat: „Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem inkább értékes!” Ugye mennyivel másabb így gondolkodni, mint a siker hajkurászni és csak arra összpontosítani. Ha értékessé válsz és teszed a dolgod, akkor észre sem fogod venni és a siker jön magától. Én sokszor úgy tekintek magamra, mint egy tanácsadó. Olyan tanácsadó, aki teszi a dolgát és a saját tapasztalati alapján segít másoknak. A kezdő lépéseket már tudod, innentől minden azon múlik, hogy te miként döntesz és cselekszel. Az életben egyféleképpen lehet lemérni egy ember jellemét, a cselekedetei alapján. Beszélni bárki tud, hogy „ezek és ezek a terveim, milyen jó lenne úgy élni, mint a filmsztárok”. És mennyivel kevesebben vannak azok, akik tesznek is ennek érdekében. A lényeg: első lépés a Blog vagy Honlap elkészítése, majd infotermékek értékesítése – erről bővebben olvashatsz az erről szóló e-mail tréningemben –, a kapcsolati tőkénk növelése és az emberekhez értés tanulása. Végül a termékünk és a vállalkozásunk ismertetése azok számára, akiket valóban érdekel. „Mond el a világnak, hogy mit akarsz tenni, de először mutasd fel az eredményt! A cselekvés számít, nem pedig a szavak.” Napoleon Hill

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 42

Az Online MLM rejtett TITKAI

Végezetül, ha mostanra úgy döntöttél, hogy szükséged van a DVD-re, akkor kattints az alábbi linkre, és írd meg nekem a neved és pontos címed, ahová postán elküldhetem a DVD-t. A DVD és a postaköltség: 1.000.- Ft. Nem hinném, hogy ettől padlót fognál. :D

Kérem a DVD-t!
Hasznát tudtad venni ennek a tanulmánynak?

Kattints IDE, hogy ajánlhasd a barátaidnak!
Van valami észrevételed az olvasatokkal kapcsolatban? Szívesen megismerném azokat! Kattints IDE és a megnyíló űrlapon elküldheted az észrevételeidet számomra. Ezzel segíteni tudsz a tanulmányom későbbi kiadásának gazdagításában. Gerbovics Péter +36 / 20 / 409 – 8591 info@gerbovicspeter.hu http://GerbovicsPeter.hu
Köszönettel:

Gerbovics Péter
az Online MLM generáció egyik képviselője 2010. Augusztus 29.

© Minden jog fenntartva!

www.GerbovicsPeter.hu

Oldal 43

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->