P. 1
studiudecaz.

studiudecaz.

|Views: 41|Likes:
Published by ANA LACATIS

More info:

Published by: ANA LACATIS on Aug 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2013

pdf

text

original

STUDIU DE CAZ

A.DATE PERSONALE : POSTU GABRIEL, nascut la 17.02.2000 in loc.VALEA GRECULUI ,
com. DRANCENI , jud.Vaslui, prescolar la Grupa de gradinita , la Scoala pentru Surzi, Vaslui. Dezvoltarea fizica normala : in septembrie 2005 avea 1m.inaltime si greutatea de 21 kg. In prezent are 113cm. Si 22 kg. Se remarca mici deficiente precum genuvalg si umeri abdusi dar acestea sunt corectate in orele de Cultura fizica medicala . Anamneza : Copilul s-a nascut subponderal cu o greutate 2000 g. desi la termen.Primele silabe lea pronuntat la 1 an , iar primele cuvinte cu sens mai tarziu prin demutizare , in activitatile de terapie din gradinita . Incepand cu varsta de 1 an si jumatate a fost sensibil la afectiuni specifice varstei ( rubeola , rujeola , raceli frecvente ) . La varsta de 3 ani si 6 luni a fost orientat catre Gradinita pentru Surzi Vaslui , copilul prezentand deficienta de auz , hipoacuzie bilaterala stanga. Copilul nu a mai frecventat alta forma de invatamant . In anul 2003 , POSTU CONSTANTA , mama copilului solicita Colectivului de sprijin al autoritatii tutelare si de ocrotirea minorilor care se si deplaseaza la domiciliul familiei POSTU si constata urmatoarele :copilul prezinta deficienta mintala si tulburari de limbaj. Acesta este motivul pentru care parintii solicita internarea copilului intr-o unitate de profil pentru scolarizare . Comisia de expertiza complexa stabileste ca subiectul prezinta deficienta auditiva , asociata cu deficienta mentala usoara si recomanda procesul instructiv –educativ pentru GRADINITA la Scoala pentru Surzi , Vaslui . Copilul va sta in regim de internat semestrial .

B. ANCHETA SOCIALA Parinti : mama –CONSTANTA, nascuta la 24.03.1970 , in loc. VALEA GRECULUI Tata – Constantin, nascut la 27.12.1968,in loc .DRANCENI Parintii prezinta o stare de sanatate fizica normala . GABRIEL este singurul copil al familiei POSTU. La nasterea luiGABRIEL mama avea 22 ani , iar tata avea 24 ani. Conditiile de locuit : tata locuieste in casa parintilor impreuna cu o sora ce prezinta deficienta motorie gr.1 si tatal ce este imobilizat la pat . Casa compusa din 2 camere este saracacios mobilata si nu prezinta conditii de igiena .

fiind insuficient pentru familie .Q. este liminal .este izolat .coopereaza . nonverbala si mimico-gesticulara . Limbajul –exprimare – saraca . Tata este alcoolic .scurta durata mecanica de lunga durata involuntara auditiva .greoaie comunicare –verbala .trist . Stil de munca :. melancolic . Atentia este distributiva .organizare spatiala – recunoaste pozitia obiectelor fata de corp -orientare temporala – in general buna 4. in timpul activitatii . . ceea ce ii afecteaza foarte mult responsabilitatile de parinte . Lateralitate –dreapta 5. Gesturi –lente 6. C. Relatii interpersonale –prietenos .ca zilier ). Mama a parasit domiciliul inca din 2002 si nu i se cunoaste actuala adresa . dar izolat . Afectivitate si motivatie :.se activeaza mai greu in munca . aproximativ 75. Psihomotricitate : .Comportament general in munca –linistit Integrare sociala In clasa : . DATE PSIHOLOGICE : Procese intelectuale si stil de munca : Gandirea este predominant concreta .Venitul familiei este realizat de tata ( prin munca .schema corporala –recunoaste segmentele corpului propriu si al partenerului . Memoria de : . in general .I. Temperament linistit 2. trebuie stimulat Trasaturi de personalitate 1.motivatie pentru joc 3.

DATE PEDAGOGICE Face fata cerintelor programei la nivel satisfacator daca se lucreaza diferentiat si personalizat . de incurajare . specific varstei cronologice . Prezentarea subiectului : copilul are o pronuntie buna a cuvintelor . nu se implica .dar si a educatoarei. Personalitate anxioasa : inhibat . il face necomunicativ . deficienta de vedere –miopie si strabism . pe acest fond au aparut unele dificultati de invatare . refuza . privind deficienta auditiva . probleme psihice ( personalitate anxioasa ) . crearea unei atmosfere favorabile pentru dezinhibarea copilului . Lucreaza . daca ii place sarcina data si asteapta sa fie apreciat . iar daca nu i se acorda atentia cuvenita renunta sa indeplineasca sarcina ceruta . FORMULAREA OBIECTIVELOR : constientizarea prescolarului privind problema lui .D. . ritmul si fluenta vorbirii sunt normale in conditii de stress . formuleaza si intelege propozitii simple . Il afecteaza foarte mult esecul . cultivarea increderii in sine . cu continut nou .back din partea profesorului logoped . nu initiaza . motricitate ( generala . intr-un ritm lent . stimularea interesului pentru cooperare . doar in urma explicarii relatiilor . altfel se incapataneaza si se inchide in sine . dezvoltarea atentiei auditive . timiditate excesiva . atunci cand este cazul . respectiv grafeme ( dislexodisgrafic ) . faciala si a aparatului fonoarticulator ) buna . Este sensibil si are nevoie de o atmosfera destinsa pentru lucru . care in ansamblu creeaza si tulburari de limbaj. mai ales in cazul celor mai putin folosite Concluzie : GABRIEL este un copil cu deficienta de auz ( hipoacuzie medie ) . scrierea este afectata in sensul ca analizeaza separat literele dintr-o silaba si nu realizeaza sinteza silabelor unui cuvant. problemele legate de limbaj . vocabularul este saracacios . acuitatea auditiva si autocontrolul auditiv al vorbirii usor afectate . sau dimpotriva impulsiv . intelege cuvintele pana la nivelul celor care descriu relatii . Are nevoie de un permanent feed. in general . Sunt importante conditiile din sala de grupa : luminozitatea si asezarea exact langa tabla . Acestea sunt semnificativ perturbate atunci cand intervin factori de stress ce-i determina o stare anxioasa care-l fac sa nu mai fie receptiv la stimuli . prezinta unele substituiri de foneme .

parintii trebuie sa fie constienti de importanta atitudinilor fata de copil : de intelegere . dar mai ales asupra nevoilor lui in special cea de afectiune pentru asigurarea echilibrului interior . activitatile sa fie desfasurate cat mai mult sub forma de joc si pentru a dezinhiba copilul si a obtine o buna colaborare .C cu cele de educare a auzului fonematic . . Copilul are nevoie sa-si poata exprima opiniile . aplicarea recompensei . psihologul. pentru a imbina elementele de T. sa fie supravegheat si indrumat in rezolvarea sarcinii de lucru independent . stimularea psihomotrica permanenta in vederea inlaturarii hipotoniei. parintii . a recomandarii ochelarilor corespunzatori si monitorizarea prescolarului . incurajare . lucrul cu prescolarul trebuie facut diferentiat si personalizat . pentru a urmari latura psihocomportamentala si pentru a consilia copilul in caz de necesitate . asimilarea relatiei cuvant obiect .S.insusirea semnificatiei cuvintelor ce descriu relatii . Modalitati de realizare a interventiei : Raportul profesor –elev trebuie sa fie specific problemelor lui : asigurarea feed-back-ului . ajutor . incurajarea permanenta . apreciere . in maniera personala . Psihopedagogul trebuie sa colaboreze cu : audiologul . in sensul constientizarii lor asupra problemelor copilului . dorintele . sa beneficieze de terapie logopedica . in vederea realizarii consultului oftalmologic .De asemenea . medicul oftalmolog. apelarea la materialul intuitiv sub diferite forme .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->