A párkapcsolat és a szexualitás

Írta: szexdoktor.hu 2007. november 15. csütörtök, 07:48

A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája, és akár szakításhoz is vezethet, ha nincs minden rendben az ágyban – derült ki egy friss hazai felmérés adataiból. Mégis úgy tűnik, a magyar férfiak még mindig nem veszik elég komolyan a problémát, kevesen fordulnak orvoshoz, és ennek köszönhetően még kevesebben kezdenek bele a megfelelő kezelésbe. A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport online kutatása

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport az elmúlt hónapokban készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar, mikor és milyen megoldási lehetőségeket kerestek, és találtak az érintettek. Az érdeklődők június és július folyamán, az egyik legnépszerűbb hírportálon keresztül juthattak el a tizenöt kérdésből álló kérdőívhez, amire két hónap alatt 900-an kattintottak rá, és több százan töltöttek ki végig. A kitöltés jellegéből adódóan a kutatási minta nem reprezentatív, a kérdőív kitöltése anonim volt, a felmérés a Szinapszis Kft. közreműködésével készült.

A tartós párkapcsolattól a szakításig
Gyakran felmerül a kérdés, hogy mitől függ egy párkapcsolat tartóssága. Elfogadjuk vagy nem, a harmonikus szexuális élet meghatározó tényező ebben a kérdésben, derült ki a

1/4

A párkapcsolat és a szexualitás
Írta: szexdoktor.hu 2007. november 15. csütörtök, 07:48

kérdésekre adott válaszokból. Minden második válaszadó (49%) úgy nyilatkozott, hogy ez a hosszantartó kapcsolat egyik feltétele, sőt a férfiaknak valamivel fontosabb a szex, mint a nőknek. Elenyésző volt azok száma, akik szerint a kapcsolat tartósságát nem befolyásolja, mi történik az ágyban (6,3%). ők a családi élet más területeit, a munkát, a karriert vagy a káros szenvedélyeket jelölték, meg mint a párkapcsolat megromlásának okát.

Ha ennyire fontosnak tartjuk a kiegyensúlyozott szexuális életet, feltehetőleg a negatív élmények is hatást gyakorolnak a párkapcsolatokra. A válaszokból kiderült, hogy ez így is van, a fő problémák, hogy a mai túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb időt szánnak egymásra (54,2%), káros szenvedélyekkel (33,3%), például alkoholproblémákkal küzdenek, szexuális zavarok nehezítik az életüket (25,3%).

A kitöltők szerint tartós párkapcsolatban a hűtlenség leggyakoribb oka, hogy valamelyik partner újdonságra, kalandra vágyik (44,3%), ezt követi az egymás iránti vonzalom csökkenése (39,6%). Harmadik helyen említették, hogy a hűtlenség kiváltója lehet, ha a férfi nem tud teljesíteni az ágyban, így a nő máshol keres boldogságot (19,5%).

Ha nincs minden rendben a férfiassággal, azon átlagosan minden második kapcsolat megbukhat (az esetek 53,5 százalékában vezethet szakításhoz) – vélik a kutatásban résztvevők, sőt minden negyedik válaszadó szerint akár az esetek 70 százalékában szakításhoz vezethet, ha potenciazavar miatt megromlik a szexuális kapcsolat.

Okok és következmények
A potenciazavar nem csupán egészségügyi kérdés, hiszen a párkapcsolat is zátonyra futhat, ha nincs minden rendben az ágyban. A kérdőívet kitöltők több mint egyharmada (36,5%) már tapasztalt merevedési zavart kapcsolataiban (önmagánál vagy partnerénél), és a probléma természeténél fogva az idősebb válaszadóknál nagyobb arányban fordul elő. Míg a 36–45 éves korosztályban a potenciazavar előfordulásának aránya 35,6% volt, addig 46 és 55 év között már 51,3%, sőt 55 év felett 64,5 százalékra ugrott. A növekvő kor és a merevedési zavar előfordulási gyakorisága mellett azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdőívet kitöltők aktuális egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre adott válaszait is. Ezek alapján a válaszadók (vagy a válaszadó férfipartnere) valamivel több, mint felét érinti a következő betegségek valamelyike: magasvérnyomás (26,6%), elhízás (23,7%), depresszió (13,8%), magas koleszterinszint (11,7%) vagy cukorbetegség (6,3%). Az online felmérés ezen adatai alátámasztani látszanak a gyakorlatot, mely szerint a merevedési zavart akár a fel nem ismert kardiovaszkuláris betegségek korai jelének is tekinthetik, és felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó diabéteszre, depresszióra vagy magas koleszterin szintre is.

2/4

A párkapcsolat és a szexualitás
Írta: szexdoktor.hu 2007. november 15. csütörtök, 07:48

A férfiasságában jelentkező probléma az esetek harmadában (32,1%) gátlásossá tette a férfiakat, ami természetesen negatívan hatott a párok szexuális életére, sőt majdnem ilyen gyakran a párkapcsolat is megromlott a két fél között (28,6%). A válaszadók kis része számolt be arról, hogy a potenciazavar pozitívan hatott volna párkapcsolatára, azáltal, hogy a párok megbeszélték a problémát, és közösen kerestek megoldást rá, így pedig még közelebb kerültek egymáshoz. Kismértékben bár, de olyan válaszadók is voltak, akiknél a probléma jelentkezése semmilyen változást nem okozott (13,6%). Jó hír, hogy a potenciazavar miatt megromlott párkapcsolat a válaszolók közel fele szerint (43,2%) teljes mértékben rendbehozható, ha a párok közösen kezdeményezik a megoldást, további 21,9 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nagymértékben javíthat a kapcsolaton a megfelelő terápia, még ha a férfi egyedül néz is szembe a problémával. A fenti adatokat a valós élettel összevetve is hasonló következtetéseket vonhatunk le, szerencsére ugyanis egyre többen keresnek megoldást a problémájukra, és a kutatási adatok is igazolják, hogy ha a párok együtt néznek szembe a bajjal, a párkapcsolat is kisebb mértékben sérül, mivel a partnerek nem csupán elszenvedői a szexuális élet problémáinak, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható.

Terápiás lehetőségek: miért nem élünk velük?
Bár jelentős volt azok aránya, akik már tapasztaltak merevedési zavart, közel sem voltak annyian, akik az orvosukat is felkeresték problémájukkal. Az érintettek (akik már találkoztak a problémával) fele a kérdőív kitöltéséig nem fordult orvoshoz, és nem kezdett el semmilyen terápiát (55,7%), sőt a budapestieknél ez az arány meghaladta a 67,8 százalékot. Úgy tűnik, a potenciazavar még mindig tabutéma Magyarországon, a legtöbben nem beszélnek róla, vagy nem rendelkeznek elegendő információval. Ez az elhárító szemlélet nem változott a témában korábban folytatott felmérések óta, annak ellenére sem, hogy ma már az interneten vagy telefonon is anonim módon juthatnak naprakész információhoz az érintettek.

A kérdőívre adott válaszok alapján azok, akik tapasztaltak már potenciazavart és megoldást is kerestek arra, leggyakrabban a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek, minden harmadik érintett (36,4%) ezt választotta. Ennek nyilvánvaló oka lehet, hogy a gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben hatékonyan helyreállítja a merevedési funkciót és alkalmazása kényelmes az érintettek számára, ezen felül pedig ma már a nagyobb szabadságot és a kötöttségektől mentes szexuális életet nyújtó terápiák is elérhetők.

Az anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára bátorítást ad ahhoz, hogy orvosi segítségért folyamodjanak, amire nagy szükség is van, mivel sokszor akár 1,5–2 év is

3/4

A párkapcsolat és a szexualitás
Írta: szexdoktor.hu 2007. november 15. csütörtök, 07:48

eltelik, mire orvoshoz fordul az érintett. Már interneten és telefonon keresztül is elérhető diszkrét tájékoztatás, ezeket érdemes felkeresni.

4/4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful