Pengurusan permainan tradisional.

Disediakan oleh: 
Mohd Amier Shakirin b. Mohd Sharif. Syed Nor Aizuddin b. Syed Basir. Khairul Hafiz b. Abu Bakar Bukhari b. Abdul Razak

Untuk tatapan umum.

PENGENALAN PERMAINAN TRADISIONAL

‡ Turut juga dikenali sebagai permainan rakyat.‡ Membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita ‡ Ini membolehkan mereka bekerja dan berhibur pada masa yang sama. . ‡ Tempoh antara musim inilah digunakan untuk mengadakan keramaian serta pesta.

JENIS PERMAINAN TRADISIONAL .

Terdapat banyak permainan tradisional yang dimainkan di setiap pelusuk negeri di Tanah Melayu sejak dari dulu lagi. oleh yang demikian nama permainan juga sedikti mengalami perubahan. Kebanyakkan permainan adalah hampir sama dan disebabkan dialek negeri berlainan. cara permainan dijalankan adalah masih lagi sama dari segi teknik dan cara dimainkan. . Tetapi.

Antaranya ialah: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Galah panjang. Gasing. Konda kondi Dll. Wau. Sepak raga. Batu seremban. Teng-teng. . Congkak.

. ‡ Permainan tradisional yang dimainkan diluar rumah.Galah panjang. Permainan ini bukan sahaja dimainkan oleh kanak-kanak sahaja tetapi sebagai pertunjukan di pesta-pesta kebudayaan kadangkala dipertontonkan untuk pelancong oleh golongan dewasa.

Terdiri dari kumpulan penyerang dan kumpulan bertahan. Setiap kumpulan mempunyai pemain tidak kurang dari seramai empat orang dan kebiasaannya terdiri dari sepuluh pemain sahaja.‡ Permainan ini tidak dimainkan secara individu. tetapi dengan dua kumpulan. .

garisan tengah dan garisan disekeliling gelanggang.‡ Salah seorang dari ahli kumpulan itu akan dilantik sebagai ketua dan lainnya adalah sebagai awak-awak sahaja. . Tugas ketua kumpulan adalah sebagai mengawasi setiap penyerang yang masuk dan keluar dari gelanggang. iaitu disepanjang garisan permulaan. Manakala awak-awak hanya menjaga garisan melintang di dalam gelanggang.

. Siapa yang menang akan menjadi pasukan penyerang. Penetapan pengiraan bertukar giliran akan ditentukan terlebih dahulu. samada hanya dengan cuitan ke badan pemain atau dengan menangkap pemain.‡ Sebelum permainan dimulakan undian secara wan tu som dijalankan oleh kedua-dua ketua pasukan.

Gelanggang permainan. samada di atas tanah. kawasan bertar atau bersimin dan di atas padang ‡ Tiada ukuran khas penetapan yang perlu dipatuhi. tetapi dianggarkan antara enam hingga lapan meter lebar dan jarak bagi setiap garisan lintang gelanggang antara tiga hingga empat meter. . ‡ sederhana luas diperlukan.

.Peraturan permainan. ‡ Kesemua pemain pasukan penyerang akan dikira mati jika salah seorang dari mereka dicuit oleh pemain pasukan bertahan. ‡ Pemain pasukan penyerang tidak boleh berundur kebelakang setelah melepasi garisan gelanggang. ia dikira mati yang akan menyebabkan pertukaran kedudukan pasukan.

‡ Pasukan penyerang dikira mati jika terdapat pemainnya terkeluar dari garisan gelanggang. ‡ Pasukan penyerang dikira menang jika salah seorang dari pemainnya dapat melepasi kesemua garisan hingga kembali ke garisan permulaan. . ‡ Mana-mana pasukan yang dapat mengumpul mata tertinggi akan dikira memenangi perlawan tersebut. Satu mata diberikan kepada pasukan ini dan permainan akan dijalankan semula.

‡ menggunakan guli kaca.BATU SEREMBAN ‡ dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. biji getah. ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. ‡ dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. . ‡ Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji.

CARA BERMAIN ‡ beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan ‡ Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas .

tali setebal 1. . gasing buku benang dan gasing pinang.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. ‡ Untuk memusingkan gasing. gasing Cina. gasing telur. gasing piring atau leper. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. gasing berembang. gasing Melayu. gasing kelamar.GASING ‡ Jenis gasing seperti gasing jantung.

.CARA BERMAIN ‡ sebagai gasing pangkah atau gasing uri. ‡ Gasing pangkah. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan ‡ Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing.

‡ Gasing pinang pula dimainkan oleh kanakkanak. ‡ Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya. dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya. . kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu.

SEPAK RAGA ‡ Permainan sepak raga telah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. ‡ diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. .

. ‡ Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi.CARA BERMAIN ‡ dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. ‡ Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali.

CONGKAK ‡ Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak ‡ Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. . Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. buah getah. Lubang ini dipanggil "rumah". batu-batu kecil dan sebagainya. ‡ Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". biji saga.

maka ia boleh meneruskan permainan. ‡ Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah.CARA BERMAIN ‡ Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. .

ia berhak mengambil buah lawannya itu. maka ia mati dalam kerugian. ‡ Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. . bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah.‡ Jika ia mati di kampung sendiri.

‡ Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masingmasing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing.

Pengurusan pertandingan tradisional ‡ Pertandingan tradisional dijalankan berdasarkan kepada kawasan atau tempat tersebut. ‡ Kebanyakkan permainan dijalankan dengan cara sendiri atau yang diterima pakai oleh kumpulan yang memainkan permainan tradisional tersebut. . ‡ Tidak terdapat peraturan yang spesifik yang telah difaktakan untuk permainan-permainan tradisional.

pandangan orang ramai hendaklah diambil kira kerana setiap negeri mempunyai permainan yang sama tetapi berlainan dari segi nama dan cara ia dijalankan. ‡ Seandainya terdapat sesebuah pihak yang ingin menjalankan pertandingan tradisional secara besaran.‡ Peraturan yang dikenakan adalah berdasarkan kepada persetujuan ramai. .

.‡ Sekian. ‡ Wassalamu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful