PERMAINAN BADMINTON

Oleh : Aminah, Aishah, NurFarhana,Shazana Kuliah : PISMK OUM 7.01(Pengajian Agama)

-Pegangan raket, footwork. -servis tinggi dan rendah -servis flik dan pukul kilas -hantaran balas servis-pukulan lob. Pukulan drop -pukulan di jaring. Pukulan drive. Pukulan smesy

Prosedur : 1-Pemain perlu menunggu sehingga penerimanya sudah bersedia ( bagaimanapun, kedua-dua pihak tidak seharusnya melengah-lengahkan servis yang dibuat). 2-Berdiri dalam petak sendiri(kanan/kiri mengikut skor)

3-Pastikan sebahagian kedua-dua kaki terpahat pada lantai sehingga servis dibuat 4-Pastikan semasa pukulan dibuat, keseluruhan bahagian kepala raket berada di bawah bahagian tangan yang memegang raket. 5-Pukul bola tangkis melepasi jaring dan menyilang ke gelanggang lawan. 6-Pastikan pergerakan ke depan yang berterusan pada permulaan servis sehinggalah servis diberi.

7- Pastikan titik temu awal dengan bulu tangkis adalah pada pangkalan bulu tangkis dan bukan pada bulunya.

`

` ` ` ` ` ` `

Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan.Bulu tangkis dipegang di depan badan, Ayun raket ke belakang. Siku bengkok hampir ke badan. Tangan kiri pegang bulu tangkis. Lepaskan bulu tangkis. Ayun raket pantas ke hadapan. Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri. Pandang ke sasaran.

`

Ikut lajak. (hayunan raket agak terhad, pergelangan tangan masih lagi ditahan, dan perhatikan pergerakan bulu tangkis).

` `

` `

`

`

PERSEDIAAN: Kaki, satu belah di depan, dan satu lagi di belakang adalah pada jarak selebar bahu. Perhatikan bahawa pergelangan tangan ³ditahan´. Bulu tangkis dipegang di depan badan pada jarak ;satu lengan di depan badan. Ayun belakang yang besar diperlukan bagi memukul bola tangkis. Fokuskan pandangan pada bulu tangkis.

` `

`

`

PADA IMPAK Berat badan dipindahkan ke kaki yang di depan dan bulu tangkis dilepaskan daripada tangan. Hayunan penuh raket dilakukan di bawah bulu tangkis ; menyebabkan bulu tangkis dipukul ke depan dan ke atas. Fokus mata tetap kekal pada pergerakan bulu tangkis.

`

Ikut lajak raket berlaku sepenuhnya dan mata berfokus pada pergerakan bulu tangkis.

`

Siri Kenali Sukan, Badminton, Diterbitkan dengan kerjasama :Perstauan Badminton England, Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd