Shqipëri-Kosovë, aleanca shqiptare që nuk po ndodh nga Valbona Mehmeti

E ardhmja nuk është e parathënë të shihet. E shkuara është themeli i parashikimit të së ardhmes dhe historia është fjala kyçe. Marrëdhënia dypalëshe shqiptaro-kosovare duhet ta kalojë cakun e dashamirësisë vllazërore për t u ndërfutur në realitetin e pragmatizmit.

Rrjedha llogjike e sjelljes së fqinjëve tanë veriorë e jugorë është e përsosur. Ajo nuk çalon gjëkundi. Muaji gusht, që merret si i mirëqenë për nga varfëria në ngjarje, nuk ishte aspak i tillë sa i përket politikës së jashtme të Serbisë e të Greqisë. Në qendër të arenës së marrëdhënieve ndërkombetare të rajonit duhej të ishte pashmangshmërisht edhe Shqipëria, por Serbia s ka reshtur së tërhequri vëmendjen qysh prej dhënies së vendimit nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë. Pragmatizmi serb është vite dritë larg situatave të fitoreve të barabarta të diplomacisë perëndimore. Kush priste të shihte fytyra të trishta që shikojnë si hije u gabua. Sërish, edhe kësaj here, drejtëza e hequr qysh prej themelimit të këtij entiteti politik nuk pësoi shkëputje, ashtu siç duhet të ndodhë. Greqia gjithashtu vijon në të njëjtat gjurmë. Diplomacia shqiptare ndërkohë mjaftohet me riparimin e dëmeve. *** Vendimi i GJND-së parashihte në qendër të vëmendjes edhe Shqipërinë. Ai lidhej drejtpërsëdrejti me ligjshmërinë e shtetit kosovar. Kosova është tashmë fqinji ynë verior, vend i cili shtrihet në hapësirën territoriale mes Shqipërisë e Serbisë. Historia e marrëdhënieve të Shqipërisë me Serbinë tregon, më e pakta, se Shqipëria duhet të shfaqë kujdes të veçantë për këtë zonë jastëk tashmë të krijuar e të legjitimuar. Në trekëndëshin ballkanik të fushës kemi qenë gjithmonë një kundër dy. Aleanca e qëndrueshme dyshe mes serbëve e grekëve përballë shqiptarëve duhet ta ketë patjetër një domethënie. Nuk është mister që kemi qenë në planet e tyre për të mos ekzistuar aspak. Shqipëria është një realitet ndërkombëtar që ka në dorë të prishë rregullin e politikës trekëndore. GJND-ja nuk ka gjetur thyerje të së drejtës ndërkombëtare në shpalljen e pavarësisë nga Kosova. Tashmë jemi dy kundër dy. Kësaj të vërtete të madhe pala shqiptare duket se nuk i është qasur ende. Kur Kosova shpalli pavarësinë, ajo çka më shumë çonte në hezitimin për njohjen e shtetit të ri ishte fakti i krijimit të dy shteteve shqiptare në Ballkan. Ekuilibrat u prishën. Deri në marrjen e vendimit nga GJND-ja mund edhe të kuptohej një lloj droje e politikës së jashtme shqiptare në promovimin e një marrëdhënie aleance dypalëshe pa kushte me kufitarët tanë të ri veriorë. Prejardhja dhe historia na e justifikojnë çdo lloj hapi, gjë që serbëve e grekëve u mohohet. Ne jemi aleatë në lindje, por, pavarësisht kësaj, kjo aleancë nuk mund të merret si e mirëqenë duke mos investuar në të. Në vijim të njohjes edhe ligjore të Kosovës, serbët ndërmorën një sërë lëvizjesh që, megjithatë, nuk mund të kthejnë mbrapsht vendimin. Pyetja që shtrohet është nësë serbët vërtët synojnë këtë?!

ka treguar se. Kosova është shtet. ndërkohë. Ajo që. Justifikimi i përhershëm mbi mbajtjen e peshës edhe të Kosovës në politikën e jashtme nuk është i vlefshëm. kanë investuar gjithçka në parandalimin e tyre janë të njohura botërisht. Takimi është i rëndësishëm. por vazhdon të sillet si e tillë. Të qenurit në vëmendje të qëndrueshme të diplomacisë së rajonit e ka një domethënie. Për sa i përket palës shqiptare. Tëresia e saj territoriale popullohet nga shqiptarë. Rastet kur shtete të treta. për hir të interesit të tyre të brendshëm. Realiteti faktik i Ballkanit do që në të të ketë dy shtete shqiptare dhe bazën e çfarëdolloj stategjie na e jep pikërisht ky realitet. Kosova është shtet i pavarur dhe merret në konsideratë si i tillë. por është vetëm një ndër shumtët me të cilët Kosova do të duhet të pajtohet derisa historia e shtetformimit të saj të mbyllë plotësisht ciklin. në fakt. Secili vend është. qëndrimi i të dy palëve vijon i njëjtë. Shqipëria nuk është e vetme. Loja që ata luajnë s është tjetër veçse strategji për ta shtyrë sa më gjatë ndërgjegjësimin e shqiptarëve mbi risinë që do të sillte rreshtimi dypalësh krah njëri-tjetrin në politikën e jashtme në Ballkan. Kosova mund të personifikojë në të ardhmen gabimin tonë më të madh. por strategjitë. Tejet të vëmendshme ndaj asaj çka ndodh në Shqipëri. Shqiptarët dhe serbët nuk janë vëllezër. fqinjët tanë mund të bëjnë është të na zënë gabim e të na mbajnë gabim. Serbia e Greqia nuk do t i qepen pas Kosovës për të ndërtuar marrëdhënie dypalëshe me të. bën pjesë edhe ndryshimi i këtyre politikave. Gjithçka në këtë botë luhet nga interesi. Përkujdesja për të ndërtuar një politikë të jashtme të përbashkët frytdhënëse s ka lidhje me këtë. duke parashikuar rrezikun e aleancave të qëndrueshme e plangprishëse. Në këto rregulla. Shqipëria humb nga vëmendja atë që duhet të jetë priotiteti i saj numër një në politikën e vet të jashtme. luan pikërisht politikën që nga të tjerët pritet. Ky nuk është një zhvlerësim. në këmbim. është shteti që më shumë merr në konsideratë këtë entitet të ri që vetë ajo e kundërshton. Serbia. e mban vetë peshën e saj. Më 24 shtator do të mbahet mbledhja e rradhës e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së. ndërkohë që vazhdojnë politikën e maces me miun me Shqipërinë?! Prishtina duhet të jetë kryeqyteti i diplomacisë shqiptare. por kjo nuk ndryshon asgjë. në mënyrë paradoksale. Jemi gabim. kombësinë. Kjo bën pjesë në rregullat e lojës. Marrëdhënia dypalëshe shqiptaro-kosovare duhet ta kalojë cakun e dashamirësisë vllazërore për t u ndërfutur në realitetin e pragmatizmit. në gjithë vazhdën e lëvizjeve të pas vendimit të GJND-së. por thjesht një mënyrë për të treguar që përcaktuese nuk janë rastet. Kosovën. Kosova është shtet. Kush është i zoti të thotë që. Prej 10 vitesh tashmë Kosova jeton lirinë dhe prej thuajse tre gëzon pavarësinë. veçanërisht kur besohet tashmë se je partner e faktor në rajon. Por. Serbët e grekët janë mëse të ndërgjegjshëm se çeshtja kosovare ka marrë fund. i lirë të zgjedhë politikën e vet të jashtme përkundrejt një vendi tjetër. Askush nuk na e mohon dot prejardhjen. Ka diçka që nuk shkon në njëtrajtshmërinë e sjelljes së serbëve e grekëve ndaj shqiptarëve.Mund të jetë që në këtë lëmë të vështirë që është diplomacia ta kenë më të lehtë serbët të ndërtojnë marrëdhënie me palën kosovare sesa vetë shqiptarët mes njëri-tjetrit. në një skenar të mundshëm. origjinën. duket se. dy shtetet nuk lënë rast pa shfrytëzuar për të turbulluar ujërat. *** .

Serbia. Është zgjedhja e duhur dhe ata e zbatojnë me përpikmëri. historia qartëson gjithçka.com Tel (shtëpi): + 355 52 236373 Tel (mobil): + 355 69 5380913 . Vorio Epiri është gozhda e Nastradinit ku qëndrojnë varur frika e ndërgjegjësimit të shqiptarëve në shtetin e Kosovës e të Shqipërisë për forcën që kanë. Emri i rrugëdaljes për të fituar terren në ringun marrëdhënieve në rajon është Kosova. Grekët janë të detyruar të ndjekin politikën që ndjekin. me shkëputjen e Kosovës. Mjaf të ngrihen pa ndërprerë mjegullnaja në Shqipëri dhe loja kryhet. pozita gjeopolitike e Çamërisë justifikon plotësisht çdo lloj qëndrimi grek.valbona@gmail. ashtu siç edhe Çamërisë iu dha Greqisë. s kanë pse merren.Fqinji tjetër i yni nuk e njeh ndërkohë Kosovën si shtet. Grekët nuk kanë nevojë të flasin për Kosovën. Tërësia territoriale e tij iu shkëput dikur Shqipërisë për t iu dhënë Serbisë. Valbona Mehmeti Studente Master në Marrëdhëniet Ndërkombëtare UFO University. por. Tiranë E-mail: mehmeti. çfarë duan?! Vorio Epiri nuk është përgjigja. E shkuara e jep përgjigjen. nuk ka më asnjë hesap të palarë me Shqipërinë. në pamje të parë. por e sigurtë. Ne nuk mund as të grindemi me njëri-tjetrin në shtëpinë tonë sepse çeshtja ndërkombëtarizohet nga grekët. Shpeshherë hutimi i përgjithshëm që na jep sjellja e grekëve ndaj shqipëtarëve lidhet me një pyetje shumë të thjeshtë: Çfarë duan nga ne? Hë pra. edhe nëse nuk do ishte i tillë. Më 22 korrik. Interesi ynë i brendshëm gjithashtu do të justifikonte çdo lloj qëndrimi tonin. Në fakt. Shqiptarët e dinë që kanë ende një llogari të madhe të pambyllur me grekët. Kjo është pak. Duket. Një ndërgjegjësim i tillë do të sillte padyshim ndryshiminn e kursit të politikës së jashtme të Shqipërisë. ngrihet mbi rolin që mund të luajë Greqia në pengimin e liberalizimit të vizave për shqiptarët?! Ky është në thelb një diskutim i mbyllur. në djall vizat përballë një të ardhmeje afatgjatë e jo të rastësishme. të paktën i muajve të fundit. por nuk ka përse të jetë as e nënshtruar apo e kufizuar në riparimin e dëmeve të shkaktuara nga politika e jashtme gjithnjë aktive dhe e vëmendshme e fqinjëve. E jona nuk ka përse të jetë politikë agresive. Refreni. se grekët as që merren me të. GJND-ja legjitimoi shpalljen e shtetit të Kosovës. megjithëse ky nuk ishte fundi që parapëlqehej. Nga ana tjetër.