lA.

RTA ~I FII IERTAT - TRAIE~TE BINECUV ANTARILE ABUNDENTE

ALE LUI DUMNEZEU

Cea mad puternics rugaciune de pe parnant este, totodata, ~i una dintre cele mai simple. A invata sa 0 rostim cu seriozitateeste inceputul unei aventuri de 0 via~a ell Dumnezeu. Si..ngurul §i eel mal important factor care poate elibera binecuvantarea in vietile noastre este iertarea. Isus S-a rugat in dreptul celor care L-au crucificat: "Tata, iarta-i, cad nu stiu ce fac." Pentru a putea experimenta binecuvantarile lui Dumnezeu, trebuie sa imitam iertarea fara restrictii a lui Cristos, Prin acest act de dragoste §i de indurare, deschidern usa unei vieti traite in pace, in bucurie si in binecuvantarile nemarginite pe care 'Iatal nostru doreste sa ni le dea. Iertarea este cheia miraculoasa, Foloseste-o - nLl ai nimic de pierdut, lnsa ai toful de col§tigat!

--------------------------~-------------------------

Sunt atilt de recunoscator pentru faptul ea Peter a scris 0 carte atat de dinamica si usor de citit des pre iertare.

George Verwer FONDATOR AL OPERATION MOBILISATION

Peter dezvaluie chei care 19 vor transforma gandurile ~i actiunile.

Daca urmezi acesti ~apte pasi, pop deveni 0 persoana noua!

Rosteste rugiiciunea care iti poate transforma uiata

Eddie §i Alice Smith

AurORI AI SPIRTrnAL HOUSECLEANING ~J DRAWING CLOSER TO GOD·S HEART COFONDATORI AI us. PRAYER CENTER (CENTRUL DE RUGAOUNE ALSTATELOR UNITE)

Peter ~i Doris Wagner APOSTOLI, INTERNATIONAL socrsrv OF DELIVERANCE MINlSTER5 (SOCIETATEA INTERNATIONALA A SLU[JTORllOR IN DOMENlUL EUBERARTr)

---------------------~---------------------

Editura ELPIS

Peter Horrobineste directorul international al Bllel Ministries, 0 lucrare crestina de vindecare ~i de consiliere, eu centre in '=------'-''''--__j intreag~ lume. A scris numeroase carli despre vindecare, eliberare si ucenicizare in Tru pul lui Cristos ~i are multi ani de experienta in vindecarea ernoponala ~i spirituala.

'78-'73-58822-1-8

IIII I

9 789738882218

APRECIERI LA ADRESA CARTH

CEAMAI PUTERNICA

"'"

RUGACIUNE

DEPEPAMANT

Un lucru important pe care il invata cei care se zbat sa gaseasca eliberare din robia pacatului este faptul ca libertatea nu vine daca te focalizezi asupra complexitatii problemei, ci privind la simplitatea raspunsului lui Dumnezeu. Peter Horrobin realizeaza acest lucru in mod excelent. Prin

Cea mai puiernicd rugaciune de pe piimdni, Peter ne comunica, intr-un limbaj dar si exact, instrumentele pe care ni le-a dat Dumnezeu, astfel incat ceea ce este imposibilla om sa fie posibilla Dumnezeu. Nu exista pas mai important in eliberarea din robia pacatului decat iertarea inspirata si imputernicita de Dumnezeu.

DR. DAVID KYLE FOSTER DIRECTOR EXECUTrV LA MASTERING LIFE MINISTRIES JACKSONVILLE, FLORIDA

Niciodata a carte nu a fast mai utila ~i mai de actualitate.

Iertarea ne clibereaza din captivitatea trecutului, ne restaureaza prezentul si ne vindeca pentru vii tor. Niciodata nu suntem mai umani decal atunci cand iertam - fiindca niciodata nu suntem mai asemenea lui Isus, iar aceasta este chemarea noastra, in calitate de crestini, Dumnezeu se relationeaza la noi avand a atitudine iertatoare si ne cheama sa procedam la fel cu ceilalti. ~i cand vom face astfel, a noua viata va strabate inimile noastre ofilite, a noua energie, emotiile noastre paralizate si a noua intelegere. sentimentele noastre inghetate. Multumim lui Dumnezeu pentru iertare!

Peter exploreaza iertarea in mod biblic, personal si practic.

Fiecare crestin trebuie sa citeasca ~i sa raspunda la invatatura oferita de Cea mai putemica rugaciune de pe pamant.

REV. JIM GRAHAM DIRECTOR AL EXTERNAL MINISTRIES,

GOLD HILL BAPTIST CHURCH GERRAROS CROSS, ANGLIA

Aceasta carte revolutionara merge direct la radacina multor bali si inchistari. Din fericire, exista un tratament, dincolo de teorie si de solutii tip plasture. Peter Horrobin of era pasi de actiurie, bazati pe iertare neconditionata. Avand multi ani de experienta in ajutorarea celor raniti, combinata cu a cunoastere

profunda a Scripturii, Peter Horrobin ne inmaneaza cheia miraculoasa a vindecarii ~i a [ibcrtafii. Cea mai puiernidi rugaciune de pe pamiint submineaza toate scuzele noastre, provocandu-ne sa fnccm accst salt ~i sa rostim rugaciunea cea mai puternici :~i m.ti Ir.lIdonnd!<l.lrc dintre toate.

WJ\YNI': 1111::llI,r·j

PASTOR SENIOR, KINl, ll! \·\1 I':, ,\'.'.\ 1\1\',\1 lERUSALlM,ISKJ\11

Aceasta este a carte de actualitate, esentiala pentru a genera tie care cauta relevanta lui Dumnezeu, pentru ca abordeaza unele dintre cele mai critice chestiuni cu care se confrunta umanitatea! Define cheia vietii din abundenta, promisa de Isus, dezvaluind inima lui Dumnezeu cu privire la aspecte pre cum pacatul, dreptatea, iertarea, libertatea, vindecarea si binecuvantarea. Avand a bogata experienta practica, Peter Horrobin trateaza astfel de chestiuni, esentiale credintei crestine, cu claritate, cu relevanta si cu impact. A ne ruga asa cum ne-a invatat Isus inseamna literalmente a

elibera puterea destinului lui Dumnezeu in vietile noastre!

E~te Asimpl~ si totusi profund. Cea mai puternidi rugaciune de pe pamant defineste cheia pentru a viata, asa cum a fast traita de catre Isus Insusi.

REV. DR. ALISTAIR P. PETRIE

AUTOR AL SERlEI TRANSFORM!1.RI ~l RELEASING HEAVEN ON EARTH PASTOR, DIRECTOR EXECUTIV AL PARTNERSHIP MINISTRIES

In ultimii cativa ani, am avut privilegiul de a-I cunoaste pe Peter Horrobin, ca prieten si ca unul care slujeste crestinilor, prin invataturi exceptionale si avand a bogata experienta personala.

In Cea mai puiernidi rugaciune de pe pdmiini, Peter demonstreaza, intr-un mod dar si practic, cum iertarea aduce cu sine binccuvantarile libertatii, ale restaurarii si ale schimbarii, in viata cuiva. Fiecare cititor care descopera si aplica mare le adevar al iertarii va avea parte, in viata personala, de a libertate si de a vindecare de proportii uriase.

HERMANN RIEFLE FONOATOR st LIOER AL JUGENO-, MISSIONS- UNO SOZIALWERKES ALTENSTEIG, GERMANIA

Aceasta carticica trateaza un aspect fundamental intr-un mod atat de puternic, incat poate transforma viata fieciirui cititor:

Iertarea este cerinta lui Dumnezeu pentru noi tog, in orice moment al vietii, Un prieten mi-a aratat 0 fraza scrisa in mijlocul unui manual gros de psihiatrie, care spunea: "Daca oamenii s-ar ierta cu adeviirat unul pe altul, cea mai mare parte a muncii noastre nu ar mai fi necesara." Cat este de adevarat! Acesta este mesajul simplu si unic al cartii Cea mai puternicii rugiiciune de pe pdmdni. Cititi-l, aplicati-l si fiti sanatosi,

JOHN LOREN SANDFORD COFONDATOR AL ELIJAH HOUSE, INC.

Cea mai puiernicd rugiiciune de pe pdmiinl abordeaza piedica

numarul unu in ce priveste ungerea lui Dumnezeu in bisericile noastre, astazi - §i anume, falimentul nostru in a oferi iertare. Peter dezvaluie cu naturalete chei care iti vor transform a gandurile si actiunile. Recomandam din toata

inima aceasta carte, atat de utila.

EDDIE §I ALICE SMITH

AUTORI AI SPIRITUAL HOUSECLEANING ~I DRAWING CLOSER TO GOD'S HEART

COFONDATORI AI U.S. PRAYER CENTER

(CENTRUL DE RucAcIUNE AL STATELOR UNITE)

Peter Horrobin este intelectualul excelent si totodata personificarea profunzimii spirituale §i a perspicacitatii dumnezeiesti. Cea mai puternicii rugiiciune de pe piimiin: este 0 marturie stralucitoare a puterii iertarii si a efectelor acesteia asupra succesului calatoriei noastre spirituale. Sunt cu adevarat recunoscator lui Dumnezeu pentru oameni ca Peter, care ofera resurse inestimabile Trupului lui Cristos, resurse care ajuta la imbunatatirea intelegerii noastre referitor la scopul, chemarea si destinul nostru maret, Multumesc, Peter.

Imi face 0 deosebita pliicere sa slujesc Impiiriitia alaturi de tine, colegul meu, inspiratia mea si prietenul meu!

JOSEPH THOMPSON COAUTOR AL CARTH DEPARTE DE AFRICA PRE~EDINTE, YESHUA MINISTRIES

Timp de mai bine de 45 de ani, am putut observa daunele §i ranile produse de neiertare. Ii sunt atat de recunoscator prietenului meu, Peter Horrobin, ca a scris 0 carte atat de dinarnica, atat de usor de citit si atat de inovatoare, despre

acest subiect vital, dar neglijat, eu toate ca este bib lie.

GEORGE VERWER FONDATOR AL OPERATION MOBILISATION

Suntem incantati de faptul ca bunul nostru prieten, Peter Horrobin, a pus la dispozitie aceasta instrument simplu, puternic, pentru a ajuta oamenii sa gaseasca libertatea prin actul, deloc complicat, al iertarii,

Iertarea este arma principala in zdrobirea robiei intunericului, iar Cea mai puiernicd rugaciune de pc piimdni este cea mai bun a carte pe care am vazut-o despre acest subiect. Daca urmezi acesti sapte pasi, poti deveni 0 persoana noua!

PETER §I DORIS WAGNER APOSTOLI, INTERNATIONAL SOCIETY OF DELIVERANCE MINISTERS (SOCIETATEA INTERNATIONALA

A SLUJITORILOR IN DOMENIUL ELIBEAARII)

CEAMAI PUTERNICA

v

RUGACIUNE

DE PE pAMANT

Peter Horrobin

~ ~

Editura Elpis Oradea, 2008

Copyright ©2004, 2008 by Peter J. Horrobin Originally published in English under the title:

"The Most Powerful Prayer on Earth" by Regal Books Licensed from Sovereign World Ltd,

PO Box 784

Ellel

Lancaster LA1 9DA

England www.sovereignworld.com

All rights reserved.

Traducerea: Carina Pirvu Corectura: Adela Duca Editarea: Mihaela Moza

Coperta §i tehnoredactarea: Marcel Eugen Budea

Publicata de Editura Elpis

Elpis este 0 lucrare a EIlel Ministries, 0 editura crestina dedicata slujirii bisericii locale. Credem ca viziunea lui Dumnezeu pentru editura Elpis este aceea de a oferi materiale prezentate intr-un limbaj accesibil, care sa ajute bisericile locale in evanghelizare, ucenicizare si lupta spirituala,

Rugaciunea noastra este ca aceasta carte Elpis sa va ajute sa descoperiti adevarul biblic pentru propria viata §i sa va echipeze pentru 'intampinarea nevoilor altora. Dumnezeu sa va binecuvanteze din abundenta.

Vizitati site-ul www.ellelromania.ro/elpis Scrieti-ne la adresa e-mail: elpis@eIlelromania.ro C P 268 OP 1 Oradea

Str. Horea, nr. 2, Oradea, Bihor Tel/fax: 0359 802 318, 0730 508 073

TIFOOllAI'~~

Printed by RoMl'tAIR - Tel. 0259 43 77 93

Toate versetele citate, cu exceptia locurilor precizate, sunt luate din Biblia cu explicaiii, traducerea D. Cornilescu, editia a V-a, aparuta in 1998, tiparitii de organizatia Christian Aid Ministries, S.uA

Alte versiuni de traduceri folosite sunt:

NASB - Versete citate din versiunea NEW AMERICAN STANDARD BIBLE, copyright 1960, 1962, 1963, 1968, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1995, Fundatia Lockman. Folosite cu permisiune.

NLT - Citatele scripturale marcate prin initialele (NLT) sunt luate din Holy Bible, New Living Translation, copyright 1996. Folosite cu permisiunea Editurii Tyndale House, Inc., Wheaton, Illinois 60189. Toate drepturile rezervate.

TEV - Citatele scripturale sunt luate din Today's English Version. Copyright American Bible Society 1966, 1971, 1976. Folosite cu permisiune.

©2008 Peter Horrobin Toate drepturile rezervate.

Descrierea CIP a Bibliotecii Nationale a Romaniei

HORROBIN, PETER

Cea mai puternica rugaciune de pe pamant I Horrobin Peter; trad.: Carina Pirvu; ed.: Mihaela Maza.Oradea : Elpis, 2008

ISBN 978-973-88822-1-8

I. P"IIVU, Carina (trad.) II. Moza, Mihaela (ed.)

243

Isus a sRus: n Tata, iqrta-i, caci nu stiu

ce [ac!"

EVANGHELIA DurA LUCA 23:34

CUPRINS

Cuvant inainte 13

de Charles H. Kraft

Prefata 17

Capitolul l 19

Cheia miraculoasii Solutio lui Dumnezeu

Capitolu12 24

Cea mai puternica rugdciune de pe piimant Dinamiia spiriiualii

Capitolu13 33

Iartii §i fii iertat

Legea dioind a lui Dumnezeu peniru binecutsintare

Capitolul 4 .42

Dar nu meritd sa fie iertaiil Cel mai mare obstacol

Capitolul 5 52

Sa incepem cu parintii

lmporiania iertiirii propriilor piirinti peniru tot ce au gresi:

Capitolul 6 60

Confruntarea cu hoiii §i jefuitorii Eliberarea de cei care ne-au furat 0 parte din uiaiii

Capitolul 7 73

$i pe mine? Necesitatea iertiirii de sine

Capitolul 8 79

De cate ori, Doamne?

Cea mai importantii leciie a lui Petru

Capito luI 9 ' 86

Cum nimane cu Dumnezeu?

Necesitatea de a-I cere iertare lui Dumnezeu peniru a-L Ii inuinuit

Capitolul 10 93

Cei sapte pasi spre libertate

lnstruciiuni de uiilizare a cheii miraculoase a lui Dumnezeu

Capito lul 11 108

Depinde de tine!

Gdnduri finale

CUV ANT INAlNTE

Deseori ii cerem lui Dumnezeu sa ne binecuvanteze, fiindca recunoastem faptul ca Lui ii face 0 deosebita placere sa-Si reverse darurile bune peste noi, dar mai exista un alt gen de rugaciune pe care 0 putem rosti - pe care trebuie sa 0 rostim - daca dorim sa primim eel mai mare dar al lui Dumnezeu: libertatea. Peter Horrobin ne atrage atentia asupra urmatoarei rugaciuni: "Tata, iarta-i" (Luca 23:34), pe care Domnul Isus a rostit-o cand atarna pe cruce, victima a celei mai mari crime din istorie. Este 0 rugaciune grea, care provoaca natura noastra umaria §i intelepciunea noastra conventionala: insa este 0 rugaciune vindecatoare, deoarece utilizeaza acea regula a universului, care spune: .Lasa-L pe Dumnezeu sa se ocupe de judecata, tu fii Iiber,"

Isus vorbeste foarte deschis atunci cand se refera la

14

CUVANT INAINTE

iertare, care este, de altfel, una dintre temele Sale cel mai des abordate.

Iertarea reprezinta un punct esential al unei alte rugaduni citate frecvent, Rugaciunea Domneasca, in care Isus Se roaga ca 'Iatal sa ne acorde iertare doar in masura in care noi ii iertam pe cei care ne-au ranit (vezi Matei 6:12). Isus continua afirmand ca iertarea lui Dumnezeu nu se acorda celor care refuza sa ierte (vezi v. IS)!

Acestea sunt cuvinte grele §i infricosatoare! ~i daca nu vreau sa iert? Daca nu-mi pot scoate din minte rana, neglijarea, tradarea sau abuzul? Daca ceea ce mi s-a facut rna urmarests zi si noapte, tinandu-rna intr-o stare continua de furie §i de ural Exista vreo speranta pentru mine? Cei care rn-au ranit nu merita sa fie iertati. De fapt, merita fiecare bucatica din ura pe care o simt fata de ei. Dumnezeu nu Se asteapta din partea mea sa-i eliberez pur §i simplu din furia mea, nu-i asa?

Dar, dupa cum ne atrage atentia Peter Horrobin, Oumnezeu a instituit in univers aceasta lege spirituals a iertarii. Daca nu iertam, nu sun tern iertati. Nu-i putem impiedica pe oameni sa ne raneasca: dar, daca incalcam porunca lui Oumnezeu de a ierta, ne confruntam cu consecinta grava de a ne priva de iertarea lui Oumnezeu.

Aceia dintre noi, care incearca sa slujeasca altora in domeniul eliberarii spirituale, invata din plin importanta iertarii. Numeroase persoane care cauta alinare in probleme spirituale, emotionale sau fizice Yin la noi si gas esc vindecare numai dupa ce ii iarta pe cei pe care au dreptul sa ii urasca. Am descoperit ca

CUVANT INAINTE

15

neiertarea reprezinta cea mai mare piedica in vindecarea spirituals, ernotionala §i fizica,

Oamenii sunt plini de manie si de ura, justificate in cea mai mare parte, fata de cei care i-au ranit. Astfel de rani, cred eu, ii indreptatesc pe oameni sa simta manie si chiar ura fata de altii, Dar, daca pastreaza mania si ura, devin captivi ai propriilor sentimente de amaraciune. Oeci, in esenta, Isus spune: .Da-i lui Oumnezeu dreptul tau de a uri, iar tu fii liber." Metoda folosita de Isus este aceea de a-i incredinta pe cei ce ne-au ranit in mana lui Oumnezeu Tatal, care spune:

"A Mea este razbunarea si Eu voi rasplati." (Oeut. 32:35, vezi §i Evrei 10:30) A-I da lui Oumnezeu mania §i ura noastra, a-L lasa pe EI sa ne plateasca datoriile, este unul dintre cele mai mari beneficii ale cre§tinismului, fiindca, atunci cand facem astfel, primim vindecare.

Deseori, am vrea sa schimbam datele concrete ale unei experiente dureroase, blocata in amintirile noastre. Dar acest lucru nu se poate realiza. Ce s-a intamplat s-a intamplat. Faptele nu se pot schimba. 1nsa atitudinea se poate. Iar vindecarea vine atunci cand atitudinea se schimba - de la manie §i ura, la iertare.

Ca de obicei, Isus Insu§i ne-a aratat calea spre iertare. Nu doar ne-a poruncit sa iertarn, ci EI Insusi, in momentul mortii Sale, a demonstrat propria porunca, atunci cand S-a rugat pe cruce: "Tata, iarta-i." Aceasta este cea mai puternica rugaciune de pe pamanf

Ca om, Isus Si-a lasat deoparte divinitatea §i a trait

16 CUVANrINAINTE

viata pe care noi trebuie sa 0 traim, in ascultare §i in dependents fata de Dumnezeu Tatal. Aceasta viata ascultatoare §i dependenta trebuie sa includa iertarea, ca raspuns la tradare, la abuz §i chiar la ucidere. Isus cunostea aceasta lege spirituala a iertarii si a refuzat sa o incalce. Stia ca iertarea elibereaza.

Ii sunt recunoscator lui Peter Horrobin ca a scris despre cea mai puternica rugaciune de pe pamant, fiindca cei ce 0 rostesc devin liberi.

Charles H. Kraft Fuller Theological Seminary Pasadena, California

'-'

PREFATA

Cea mai puternica rugaciune de pe pamant este, totodata, si una dintre cele mai simple. A invata sa 0 rostim cu seriozitate este inceputul unei aventuri de 0 viata cu Dumnezeu. Aceasta rugaciune va aduce multa vindecare trecutului tau §i va deschide noi usi pentru tine in vii tor. Este cheia miraculoasa a lui Dumnezeu!

Cunosc multi oameni ale carer vieti au fost complet

transformate Dumnezeu, pe masura ce au trait

consecintele rostirii acestei rugaciuni,

invata sa rostesti aceasta rugaciune eu sinceritate §i viata ta nu va mai fi niciodata aceeasil Te vei schirnba dar se vor schirnba si circum stante Ie vietii tale.

Mil rog ca si tu sa doresti sa rna insotesti in aceasta aventura incitanta a credintei si, drept rezultat, sa poti vedea ceea ce va face Dumnezeu in viata tao

'-'

CHElA MlRACULOASA

Soluiia lui Dumnezeu

o casa mare are multe incaperi si multe usi. Piecare u§a are propria cheie. Dar 0 cheie universala poate deschide orice u§a a cladirii. Persoana care define aceasta cheie are acces in orice incapere.

Viata pe care fiecare dintre noi am trait-o este ca 0 cladire cu multe incaperi diferite. Fiecare in cap ere confine amintirile evenimentelor importante din viata. Unele usi sunt larg deschise tot timpul, iar noi ne bucuram de amintirile pe care le contin aceste incaperi.

Alte usi sunt inchise, insa nu intampinam nicio dificultate in a le deschide ori de cate ori dorim. Nu exista niciun fel de durere asociata amintirilor pe care le con tin aceste inca peri.

Insa unele usi, pe langa faptul ca sunt inchise, sunt

20

CAPITOLUL 1

si blocate. Privelistea din spatele acestor usi este prea dureroasa pentru a putea fi privita §i deseori, cheia a fost aruncata. Aceste incaperi poarta denumiri precum trauma, respingere, tradare, abuz, infidelitate, divert, accidente §i multe altele.

Oamenii tree prin viata stiind ca exista durere netratata, care zace in spatele acestor usi incuiate, cauzata de oameni care i-au ranit profund, in trecut. Uneori, durerea a fost provocata de propria lor greseala si nu stiu cum sa rezolve situatiile pentru care se simt responsabili. Fac tot ce stiu mai bine pentru a merge inainte, fara sa acorde atentie acestor aspecte, dar, pe masura ce trec anii, le este tot mai greu sa mascheze faptul ca sufera in interiorul fiintei lor.

Carninele acestor oameni au atat de multe usi incuiate, incat le ramane foarte putin spatiu disponibil in care sa traiasca! Ei au inchis usile murdariei §i ale dezordinii din viata lor, sperand ca aceste usi sa ramanamchise pentru totdeauna, In cele din urma insa, ei inceteaza Asa mai functioneze eficient ca fiinte umane normale. In interiorul lor poate exista atat de multa durere, trauma, manie, resentiment sau gelozie ascunsa, incM ei seaman a tot mai putin cu ceea ce Dumnezeu a intentionat ca ei sa fie.

Uneori, murda ria din interior se prelinge afara, pe sub usile incaperilor incuiate. Iar cand se intampla astfel, oamenii incearca sa 0 acopere si sa mearga inainte, ca si cum nimic nu s-ar intampla. Dar tog ceilalti pot vedea acum mizeria, iar acei cu care acesti

CHElA MlRACULOASA

21

oameni raniti sunt in relatie trebuie sa suporte consecintele!

Uneori, oamenii incearca sa curete murdaria din afara - dar se pare ca mereu se prelinge pe sub usi mai multa murdarie decat pot ei invinge. Stiu ca nu se pot ocupa de probleme in mod eficient decat daca deschid usa si intra inauntru, insa cheile au fost aruneate departe. Nu pot deschide singuri usile, Au nevoie de ajutor. Au nevoie de 0 cheie miraculoasa.

Nicio circumstanta nu este atilt de oribilii sau de devastatoare, incdt sa

,J'-

depiiseasca relevanta acestei rugaeiuni

uimitoare.

In mod uimitor, Isus ne-a lasat 0 astfel de cheie miraculoasa - 0 cheie atat de puternica §i de eficienta, incat poate deschide chiar §i eea mai intepenita u§a incuiata din cate exista. Insa EI ne cere cooperarea in a o folosi!

Isus nu Se teme de mizeria din spatele usilor, El doreste sa intre inauntru impreuna eu noi §i sa ne ajute sa 0 curatarn. El a conceput aceasta cheie miraculoasa pentru tine §i pentru mine. Iar apoi, ne-a aratat cum sa o folosim.

22

CAPITOLUL 1

Aeeastii cheie miraculoasd nepreiuitii este eea mai puternica rugaciune de pe piimitni. iti transformii eomplet tnaial ~i chiar acum, printre paginile acestei carti, tu detii instructiunile de utilizare a acestei chei.

Nicio circumstanta nu este atat de oribila sau de devastatoare, incat sa depaseasca relevanta acestei rugaciuni uimitoare. Ana se afla pe panta rapids a drogurilor §i a sinuciderii. Viata ii fusese ruinata de ani intregi de abuz sexual crud §i dureros in cadrul familiei ei. A introdus cheia miraculoasa in u§a §i a rostit rugaciunea. Dumnezeu i-a schimbat viata pentru totdeauna.

Mihai era disperat, fiindca sofia, pe care 0 iubise atilt de mult, se indragostise de prietenullui eel mai bun si-l parasise pentru el. Cand a rostit rugaciunea, inima lui zdrobita a fost vindecata, reusind, astfel, sa 0 ia de de la inceput §i sa l§i reconstruiasca viata.

Linda l§i pierduse orice speranta. In urma unui accident teribil, la varsta de 26 ani era pensionata pe viata, pe motiv de invaliditate. A rostit rugaciunea, iar acum este casatorita §i traieste 0 viata norrnala - nu mai are nicio invaliditate §i nu mai are nevoie de nicio pensie.

Circumstantele vietii tale s-ar putea sa nu fie la fel de rele precum cele ale Anei, ale lui Mihai sau ale Lindei - sau s-ar putea sa fie chiar mai rele! Indiferent care sunt circum stante le vietii tale, cand inveti sa rostesti, din inima, cea mai puternica rugaciune de pe parnant, lucrurile se vor schimba. Se VOl' schimba, fiindca tu, care ai fost dintotdeauna parte a circumstantelor tale, te vei schimba de asemenea!

--_

CHElA MIRACULOASA

23

Citeste mai departe si invata cum sa folosesti aceasta cheie miraculoasa extraordinara. care-ti poate transforma viata!

CEA MAl PUTERNICA

'-'

RUGACIUNE

DE PEpAMANT

Dinamita spirituals

Isus nu ne-a invatat doar cum sa ne rugam, ci §i cum sa folosim dinamita spirituala! Spre sfarsitul vietii, S-a aflat intr-o situatie irnposibila, Nu exista nicio cale de scapare, Ce urma sa faca?

Rugaciunea rostita de Isus

Dupa trei ani minunati, in care i-a invatat §l r-a vindecat pe oameni, cartile s-au intors impotriva lui Isus. Acum urma sa Se confrunte cu crucificarea (vezi Matei 26:47-27:44; Luca 23:8-12). Diversi oameni

CEA MAl PUTERNICA RucAcIUNE DE PE pAMANT 25

jucasera diferite roluri in desfasurarea scenariului care L-a adus in aceasta situatie.

In primul rand, liderii religiosi, fiind gelo§i pe popularitatea lui Isus si simtindu-se amenintati de autoritatea §i de puterea Lui, il urau.

Apoi, a fost luda - discipolul inselat in mod deplorabil, care a crezut ea 30 de arginti ar fi un pret numai bun pentru a-si trada stapanul. In cele din urrna, s-a sinucis.

La procesul lui Isus se afla Pilat, guvernatorul provinciei romane Iudeea, un om cu 0 vointa slaba, care a incercat sa-si spele mainile de orice responsabilitate pentru ceea ce se intampla.

~i apoi, a fost Irod, regele iudeu lipsit de putere, caruia i l-a trimis Pilat pe Isus, pentru a-si spune parerea, insa care n-a facut altceva decat sa-L ridiculizeze si sa-si bata joe de El! Preotii si invatatorii legii au privit spectacolul si L-au acuzat cu vehementa.

In Ierusalim, cu ocazia Sarbatorii Pastelui, se afla 0 multime mare de vizitatori. Indemnati de autoritati, au fost incitati sa ceara executarea lui Isus. Au cerut cu insistenta: .Rastigneste-Ll Rastigneste-L!"

~i, sa nu-l uitam pe Baraba, criminalul notoriu, care si-a castigat libertatea, in schimbul vietii lui Isus.

La arestarea §i crucificarea lui Isus se aflau §i soldatii romani. Acestia au executat pur §i simplu ordinele ofiterului comandant, atunci cand au batut cuiele in trupullui Isus, pe cruce. Au tras la sorti pentru hainele Lui §i L-au batjocorit prin cuvinte dure: .Daca esti regele Iudeilor, salveaza-Te pe Tine Insuti."

26

CAPITOLUL 2

~i in final, am fost eu §i cu tine, impreuna cu orice alta fiinja umanii care a existat oreodaid.

Toti acesti oameni, intre care ne includem tu §i cu mine, au fost responsabili de moartea lui Isus pe Calvar. El Si-a infruntat moartea alaturi de doi crimina li obisnuiti, programati §i ei, in aceeasi zi, pentru executie.

La inceput, omenirea I-a in tors spatele lui Dumnezeu, care a creat-o §i a rupt relatia cu El. Drept rezultat, in rasa umaria a patruns moartea. Prin urmare, pacatul nostru a fost eel care L-a determinat pe Tatar sa-Si puna in aplicare singurul plan posibil de salvare, care ar fi putut restaura relatia rupta dintre Oumnezeu si omenire. Oumnezeu a iubit lumea atilt de mult, incat Si-a dat singurul Fiu, sa plateasca pretul final pentru pacat, in numele nostru - atunci cand Isus ~ murit pe cruce. Picaiul nostru L-a dus pe Isus pe cruce. lnsii dragostea Lui pentru noi L-a iinut acolo!

Nu exista nimeni care sa fi trait vreodata pe fata pamantului, nici inainte de Isus si nici de la El incoace si care sa fi suferit asa 0 nedreptate teribila. Nimeni altcineva nu a avut 0 scuza mai bun a de a-i invinui pe ceilalti si de a striga: "Nu-i drept."

Oeci ce a facut Isus? S-a rugat si iata ce S-a rugat:

"Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac." (Luca 23:34) Cred di aceasta este singura rugiiciune care poate fi consideratii cea mai puternica din ciite s-au rostit vreodatii! Nu doar ca a trait EI insusi in iertare fata de toti cei care au fost agenti ai suferintei Lui, dar, de asemenea, L-a rugat pe Oumnezeu sa-i ierte.

CEA MAl PUTERNlCA RUGACIUNE DE PE pAMANT

27

Toti ingerii din ceruri trebuie sa se fi

inchinat cu 0 uin:~re reverentioasa,

vaztm~u-l'pe pre~~ubitul intoarce spatele resentimentelor,

Isus cum

amaraciunii, mdniei si rdzhuniirii.

A-I cere lui Dumnezeu sa ierte, in circum stante ca aceasta, a fost 0 demonstratie extraordinara a ceea ce a vrut Isus sa spuna prin: .Binecuvantati pe cei ce va blesterna, rugati-va pentru cei ce va maltrateaza." (Luca 6:28, NASB)

Isus ii cerea 'Iatalui sa le permita celor care L-au persecutat sa primeasca minunatele beneficii pe care 'Iatal Sau Ie planificase pentru ei, beneficii pre cum bucurie, eliberare din robia pacatului si, mai presus de toate, 0 relatie cu El.

'loti ingerii din ceruri trebuie sa se fi inchinat cu 0 uimire reverentioasa, vazandu-L pe preaiubitullor Isus cum intoarce spatele resentimentelor, amaraciunii, maniei si razbunarii, cand Ii cerea Tatalui sa ii ierte pe toti cei care au contribuit la moartea Sa. Ce om! Ce Dumnezeu!

28

CAPITOLUL 2

Necesitatea de a ave a 0 inima iertatoare

Este imposibil sa-l cerem lui Dumnezeu sa-i ierte pe cei care ne-au ranit, tara ca, mai intai, sa-i iertam noi insine, din inima. Isus Insusi a spus ca, dad nu-i iertam pe cei care ne-au ranit, atunci nici Tatal nostru din ceruri nu ne va ierta pe noil (vezi Matei 6:15)

Oamenii sunt deseori surprinsi sa descopere ca acest adevar se gaseste in Biblie. Cu siguranta, Dumnezeu vrea sa ne ierte, spun ei. Da, asa este, El vrea, dar, totodata, ne-a dat posibilitatea de a alege; iar El nu va trece peste alegerile pe care le facem. Dacii alegem sa nu ii iertiim pe cei care ne-au riinit, ne punem sub controlul lor. Daoi ne afliim sub conirolul lor, nu putem fi liberi sa primim vindecarea ~i eliberarea lui Dumnezeu. Dad Isus nu i-ar fi iertat pe toti cei care II ranis era, aceasta l-ar fi schimbat relatia cu Dumnezeu 'Iatal,

Cand ne marturisim lui Dumnezeu propriul pacat, dar refuzam sa ii iertam pe altii, Ii cerem lui Dumnezeu sa faca pentru noi ceva ce noi nu suntem dispusi sa facem pentru altii, Aceasta este ipocrizie.

Isus a relatat 0 parabola despre un servitor caruia regele i-a iertat 0 datorie imensa, de milioane de dolari, dar care a refuzat sa anuleze vecinului sau 0 datorie mica, de cativa dolari. Regele La aruncat pe servitor in inchisoare, pana cand i§i va putea achita intreaga suma! Isus ne-a avertizat d cei care secornporta ca §i servitorul acesta nu vor cunoasta niciodata libertatea (vezi Matei 18:21-35).

CEA MAl PUTERNICA RucAcrUNE DE PE pAMANT

29

Isus ne-a spus sa ne iubim chiar si dusmaniil El stia ca, dad! am reactiona cu amaraciune in inima fata de cei care ni se opun si care chiar ne fac rau, am fi sclavii acelor oameni, pentru tot restul vietii. Stia ca, dad ignoram acest principiu vital, vom descoperi ca reactia noastra fata de ceea ce ne-au facut altii ar putea sa ne dauneze la fel de mult ca §i of ens a initiala. El dorea ca noi sa fim liberi de toate acestea.

Numai cand ii vom fi iertat cu adevarat pe ceilalti, yom putea rosti din inima rugaciunea lui Isus: "Tata, iarta-i.' Iertarea celorlalii repreziniii primul pas urias, ducdnd la eliberarea noasird compleiii din laniurile care inconjcara 0 inima indureraiii.

Schimbare din interior

Predam 1a 0 conferinta in Ungaria, chiar in perioada in care zidurile eomuniste din Rusia §i din Europa de Est se prabuseau. Ultimele tancuri rusesti paraseau Budapesta. Oamenii veniti la conferinta erau din natiunile dimprejur, care fusesera sub dominatie comunista.

Privind la acest grup compact, de crestini gray oprimati, mi s-a topit inima pentru ei, vazandu-Ie nevoile. Am simtit 0 parte din durerea pe care Dumnezeu trebuie sa 0 fi simtit fata de tot ce suferisera ei. Multi aveau suferinte fizice, iar starea lor fizica reflecta durerea lor interioara.

Mi-am asumat un rise enorm atunci cand le-arn vorbit des pre a-i ierta pe opresorii lor comunisti, Nu

30

CAPITOWL2

stiam cum aveau sa raspunda, dar Duhul lui Dumnezeu ii schimba din interior, pe masura ce incepeau sa inteleaga ce spunea Isus despre a-i ierta chiar si pe dusmanii nostri.

. Unul cate unul, oamenii au inceput sa se ridice, in timp ce luau decizia de a ierta. Apoi, deodata, se aflau cu totii in picioare, pe masura ce adevarul Cuvantului lui Dumnezeu patrundea in min tea lor. Prin i~term~diul ~ranslatorului, i-am condus intr-o rugaciune §l, fraza dupa fraza, §i-au rostit iertarea.

Duhullui Dumnezeu coborass peste oameni - chiar in holul in care, cu ani in urma, se intalneau liderii comunisti, pentru conferinrelo lor! Am declarat, asa cum spun Scripturile, ca Isus venise sa elibereze captivii, iar apoi am preluat autoritate asupra puterilor intunericului, care ii tineau robi pe acesti oameni.

Vindecarea incepuse sa se reverse de la Dumnezeu 'Iatal asupra poporului Sau indurerat. Schimbarea lor se produeea din interior si, foarte curand, trupurile lor au inceput sa reflecte vindecarea interioara profunda pe care 0 experimentau.

Niciodata, in toti anii mei de slujire in vindeearea oamenilor din intreaga lume, nu L-am vazut pe Dumnezeu aducand atat de multa vindecare, printre atat de multi oameni, intr-un timp atat de scurt! Oamenii pareau literalmente mai inalti cand umblau, pe masura ce, prin iertare, oprimarea spirituala de peste ei era zdrobita, iar spatele ineovoiate le erau indreptate §i durerea din ele inlaturata.

Am privit aeest miracol desfasurandu-ss chiar

CEA MAl PUTERNICA RUGACIUNE DE PE PAMANT

31

inaintea ochilor mei. In timp ce oamenii ii iertau pe opresori, ei au experimentat, minunata putere a lui Dumnezeu, eliberata prin simp lul act al iertarii sincere, din inima.

Puterea rugaciunii

"Tata, iarta-i" este cea mai puternica rugaciune pe care 0 poti rosti vreodata:

& Iti transforrna relatia cu Dumnezeu.

e Elibereaza puterea Duhului Sfant in viata tao o Iti restaureaza sufletul.

.. Deschide usa spre vindecarea lui Dumnezeu. .. Iti transforms relatiile cu ceilalti oameni.

Dar nieiunul dintre noi nu poate rosti aceasta extraordinara rugaciune pana cand nu vorn fi invatat sa ii iertam pe ceilalti pentru eeea ee ne-au facut. Iar uneori, trebuie sa ne iertam pe noi insine inainte de a ne indrepta inirnile inspre a-i binecuvanta pe ceilalti oameni.

Stefan, primul martir crestin, a invatat foarte bine lectia iertarii. A avut 0 asemenea atitudine iertatoare fata de acuzatorii lui, incat, atunci cand era ucis eu pietre - avand drept supraveghetor pe eel ce urma sa devina apostolul Pavel - §i el a putut rosti eea mai puternica rugaciune de pe pamant, Folosind cuvinte foarte asemanatoare cu eele ale lui Isus, el s-a rugat:

32 CAPITOLUL2

.Doamne, nu le tine in seama pacatul acesta!" (Faptele Apostolilor 7:60)

Cat de important este sa invatam sa traim astfel, in circumstantele obisnuite ale vietii, nu doar cand ne confruntam cu persecutii extreme, de felul celor eu care Stefan §i multi altii s-au confruntat de-a lungul secolelor!

A invata sa rostesti din inima aceasta rugaciune s-ar putea sa fie eel mai important lucru pe care 11 vei face vreodata. Este cheia miraculoasa a lui Dumnezeu, special conceputa sa deblocheze cele mai arzatoare probleme din viata tao

Este dinamita spirituals pe care Dumnezeu 0 folose§te pentru a arunca in aer poriile inchisorii - acele porii care ne tin blocaii in durerea trecutului. Este cea mai puternicd rugaciune de pe pamdnt.

lARTA SI FII IERTAT

Legea dioinii a lui Dumnezeu pentru binecuodniare

Zilnic, oamenii depasesc limita vitezei, cand conduc masina. Incalca legea tarii in care traiesc §i deseori, nu suporta nicio consecinta, Astfel de legi sunt facute de catre oameni §i este nevoie de oameni pentru a fi puse in aplicare.

Legile Universului

Insa exista legi in univers care nu sunt facute de oameni; §i daca le ignoram, apar consecinte, chiar daca nu este nimeni acolo, sa Ie puna in aplicare. Aceste legi sunt atat de natura fizica, cat si spirituala!

--

34

IARTA ~I FII IERTAT

35

CAPITOLUL 3

Luati, spre exemplu, legea gravitatiei. Dad scapi din mana 0 moneda, aceasta va cadea pe podea. Daca pasesti din colo de 0 stanca, trupul tau va respecta legea gravitatiei §i vei cadea, facand un salt probabil mortal. Toate lucrurile din univers respecta legea gravitatiei. Nimeni nu 0 poate ignora - ruci macar pentru un moment. Nirnic §i nimeni nu 0 poate schimba vreodata.

Mai exista multe alte legi fizice, care controleaza intreg universul fizic. Toate sunt neschimbatoare, Ele reflecta atat caracterul neschimbator al Dumnezeului creator, cat si ordinea pe care El a creat-o in univers.

Cercetatorii pionieri in §tiinta si-au focalizat atentia asupra descoperirii acestor legi. Rid aceste legi §i fara ordinea pe care aces tea 0 aduc, universul fizic nu ar fi altceva decal haos. Viata ar fi imposibila, iar fiintele umane nu ar putea supravietui,

Barbatii §i femeile sunt fiinte fizice, prin urmare, sunt supusi aces tor legi fizice. Dar 0 fiinta umaria mai are si alte componente, in afara trupului fizic. Oamenii sunt, de asemenea, fiinte spirituale. Nu doar forma §i designul trupului uman sunt unice, ci §i caractt;_rul §i personalitatea umaria sunt complet unice. In multe Iocuri, Biblia foloseste cuvinte precum "suflet" si "duh", pentru a descrie aceasta natura spirituals (vezi Psalmu135:9; 51:10; 1 Tesaloniceni 5:23; Evrei 4:12). Deci suntem atat fiinte fizice, cat si spirituale. Datorita naturii noastre fizice, suntem supusi legilor universului fizic. Dar, fiindca avem §i 0 natura spirituala, suntern, de asemenea, supusi legilor

spirituale pe care le-a creat Dumnezeu in universul spiritual.

~i fiindca traim la interfata dintre lumea fizica §i cea spirituala, ceea ce se intampla in lumea fizica poate afecta partea spirituala, iar ceea ce se intampla in lumea spirituala poate afecta, in egala masura, partea fizica.

In timpul copilariei, invatam repede despre pericolele ignorarii legilor fizice, in momentul in care experimentam consecintele lor. Iarintii incearca sa ne invete aceste legi, astfel ca noi sa nu fim nevoiti sa le descoperimpe cont propriu. Ei incearca sa ne impiedice sa descoperim legea gravitatiei, protejandune sa nu eadem pe scari, precum si legile miscarii, protejandu-ne de traficul periculos.

Ignorarea legilor [izice are consccinte

serioase in timp,

ignorarea legilor

spirituale poate avea consccinte serioase, pentru eternitate!

Dar unde invatam despre pericolul ignorarii legilor spirituale?

Intentia lui Dumnezeu a fost ca parintii sa nu ne invete doar lectii fizice vitale, ci §i lectii spirituale, care

36

CAPITOLUL 3

IART A §I FII IERTAT

37

sunt la fel de vitale. Fiindca asa cum, in cazul ignorarii legilor fizice, pot exista consecinte foarte grave la nivel fizic, tot astfel, pot exista consecinte chiar mai grave, in cazul ignorarii legilor spirituale. Ignorarea legilor fizice are consecinte serioase in timp, insa ignorarea legilor spirituale poate avea consecinte serioase, pentru eternitate!

Fiindca tu si cu mine - §i intreaga omenire - am ales sane razvratim impotriva lui Dumnezeu, care ne-a creat, relatia noastra cu El s-a rupt. Drept consecinta, am pierdut capacitatea de a intelege aceste principii spirituale, pe care, altfel, le-am fi inteles in mod natural.

Insa Dumnezeu ne-a iubit asa de mult, incat a facut doua lucruri pentru a ne ajuta: Mai intai, ne-a dat Cuvantul Sau scris (Biblia), pentru ca noi sa putem iritelege lucrurile spirituale §i consecintele ignorarii legilor spirituale. In al doilea rand, ~i-a trimis Fiul, pe Isus (Cuvantul viu), pentru a putea avea 0 relatie restaurata cu El.

Isus ne-a spus ca unul dintre motivele pentru care a venit a fost acela de a ni-L arata pe Dumnezeu Tatal, asa cum este El cu adevarat, fiindca El si Tatal sunt una. Le-a spus ucenicilor ca, daca L-au vazut pe El, L-au vazut pe Tatal (vezi loan 14:7-9).

Alegerile corecte §i bune vor aduce binecuvantare in vie tile noastre. Alegerile gre§ite si rele vor avea efectul opus.

~i aceasta ne duce inapoi la cea mai puternica rugaciune de pe pamant! Pentru a putea rosti aceasta rugaciune, este necesar sa imbratisem un principiu, care reprezinta esenta legilor spirituale ale lui Dumnezeu. Hi alegerea corecta in privinta acestui principiu si te vei indrepta spre binecuvantare!

Ucenicii L-au intrebat pe Isus cum sa se roage.

Raspunsul lui lsus a avut intentia de a le oferi un model, care urma sa constituie baza pentru toate rugaciunile noastre. Noi 0 numim Rugaciunea Domneasca (vezi Matei 6:9-13; Luca 11:1-4).

'loti cei care cred in Dumnezeu §i se roaga doresc sa stie ca toate pacatele lor sunt iertate. Ei nu doresc ca pacatele lor neiertate sa raman a pe tablita lui Dumnezeu, pentru totdeauna si sa fie 0 bariera intre ei si Dumnezeu. Prin urmare, trebuie sa fi fost 0 usurare pentru ucenici sa-L auda pe Isus incluzand in Rugaciunea Domneasca expresia: ,,§i ne iarta noua greselile noastre." (vezi Matei 6:12r

Noi incalcam legea atunci cand trecem dincolo de ceea ce ni se permite, Daca ignorant indicatoarele private §i incalcam proprietatea cuiva, savarsim 0 incalcare de lege. Cand trecem peste limita impusa de Dumnezeu, limita care demarcheaza binele de rau, incalcam legea lui Dumnezeu. Lasam la vedere urmele noastre spirituale - Dumnezeu stie pe un de am umblat!

Legea iertarii

Fiecare dintre noi are vointa libera - capacitatea de a face alegeri cu privire la orice aspect din viata, Putem face alegeri corecte sau gre§ite, alegeri bune sau rele,

38

IARTA §I Fll IERTAT

39

CAPITOLUL 3

Asa cum relatiile umane sunt afectate atunci cand incalcam proprietatea cuiva, tot astfel, relatia cu Dumnezeu este afectata atunci cand incalcam legile spirituale. Constiinta noastra este afectata, iar noi stim ca am gre§it.

Adanc, in interiorul nostru, tanjim dupa restaurarea relatiei, Pentru a rezolva situatia, trebuie sa ne infruntam mandria si in umilinta, sa ne intoarcem la Dumnezeu. Trebuie sa ne exprimam parerea de rau §i sa ne cerem iertare pentrupacatul nostru. Umilinta este poarta spre harul lui Dumnezeu!

Rugaciunea Domneasca ne aduce in punctul de a ne cere iertare de la Dumnezeu, dar imediat descoperim ca urmatoarea parte a aceluiasi verset contine cateva cuvinte suparatoare §i provocatoare! Nu spune doar "iarta-ne gre§elile noastre", ci §i "pre cum iertam si noi gre§itilor nostri." De obicei, in acest punct, ne impotrivim uneia dintre acele legi spirituale vitale - legi care nu pot fi schimbate §i sub a carer incidenta eadem, fie ca ne place, fie ca nul

Ucenicii trebuie sa se fi luptat §i ei cu ideea de a fi nevoiti sa-i ierte pe ceilalti, fiindca Isus a trebuit sa le repete din nou - in cuvinte foarte simple: "Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici 'Iatal vostru nu va va ierta gre§elile voastre." (vezi Matei 6:15)

Petru, unul dintre ucenicii lui Isus, chiar L-a intrebat pe Isus cat de des trebuie sa-i ierte pe ceilalti, sugerand ca, probabil, numarul sapte ar fi unul mare §i generos! In raspunsul lui Isus a existat 0 usoara mustrare, atunci cand i-a raspuns: "Nu de sapte ori, Petre, ci de saptezeci de ori cate sapte." (vezi Matei

18:21-22) Cu alte cuvinte, opreste-te din numarat §i doar continua sa iertil

Legea binecuvantarii

Daca dorim sa cunoastem binecuvantarea continua a lui Dumnezeu, atunci §i noi trebuie sa ii iertam pe ceilalti oameni, in mod continuu. Altfel, cand Ii cerem lui Dumnezeu sa ne ierte, Ii vom cere ceva ce noi nu suntem dispusi sa oferim altora. In felul acesta, vom fi prinsi in capcana propriei noastre ipocrizii.

Sub nicio forma nu ar fi putut rosti Isus cea mai puternica rugaciune de pe pamant, daca nu ar fi ajuns in punctul de a-i ierta pe cei care II tintuiau in cuie, de acea bucata de lemn. Stia ca iertarea altora era 0 poarta esentiala spre cunoasterea binecuvantarii continue a lui Dumnezeu. Aceasta era, de altfel, ceea ce, in mod repetat, ii invatase El pe ucenici sa faca.

Iertarea pacatelor este cea mai mare binecuvantare pe care Dumnezeu 0 poate face disponibila copiilor Sai: dar, daca noi nu sun tern dispusi sa ii iertam pe altii, yom pierde ceea ce are Dumnezeu mai bun pentru vietile noastre.

Sa luam in considerare exemplul Mariei §i a1 lui Alex, care au descoperit binecuvantarea pe care 0 aduce iertarea. Maria fusese abuzata sexual de catre tatal ei, timp de mai multi ani, §i ea, la randul ei, facuse multe lucruri gresite, indusiv acela de a avea numeroase relatii sexuale. Cautase, in bratele altor barbati, mangaierea pe care tatal ei ar fi trebuit sa i-o of ere.

--------~ ~- ~~--~

40

CAPITOLUL 3

IARTA §I FII IERTAT

41

Maria stia ca aceste relatii fusesera greslte si cu multe lacrimi, le-a marturisit lui Dumnezeu. Stia, de asemenea, ca, marturisindu-le, facuse ceea ce era corect; ins a nu se simtea pre a diferit fata de cum era inainte si nu putea intelege de ceo

In acel moment, a trebuit sa se confrunte cu cea mai dificila decizie a vietii ei - aceea de a-I ierta sau nu pe tatal ei. Cum ar putea ea sa-l ierte, dupa to ate lucrurile oribile pe care i le-a facut? Dar, adanc in interiorul sau, stia ca atitudinea fata de tatal ei era bariera care 0 impiedica sa cunoasca iertarea lui Dumnezeu pentru ea insasi.

In timp ce Maria contempla ideea de a-si ierta tatal, si-a dat seama ca. daca nu-l ierta, gandurile a ceea ce i-a facut ar controla-o pentru tot restul vietii. Dorea atat de mult sa fie libera, §i totusi, pentru a fi libera, trebuia sa renunte la toata amaraciunea si la toata mania din inima ei.

In final, batalia a fost ca§tigata §i J-a iertat. Doar in acel moment a putut cunoastc. in mod plenar, profunzimea dragostei lui Dumnezeu pentru ea, pe masura ce povara propriilor ei pacate era inlaturata, A experimentat binecuvantarea lui Dumnezeu intr-un mod cu totul nou - exact asa cum a spus Isus, in Matei 6:14.

Maria a invatat ca nu putem ignora legea spirituals a lui Dumnezeu cu privire la iertare. Aceasta lege este la fel de puternica, in lumea spirituala, precum este legea gravitatiei, in lumea fizica, Daca ignoram legea, aducem suferinta asupra noastra: daca ramanem in

ascultare, umblam in binecuvantarea lui Dumnezeu.

Alex s-a luptat cu disperare cu ceea ce el credea ca era nedreptatea de a fi nevoit sa li ierti pe altii - pan a cand a ajuns sa experimenteze in inima lui bucuria si binecuvantarea de a ierta persoana care il ranise eel mai puternic. A devenit un om cu totul diferit, cautand cu disperare alte cateva persoane pe care sa le ierte si, astfel, sa poata experimenta mai multa binecuvantare!

Maria, Alex §i multi altii ca ei au descoperit legile spirituale ale lui Dumnezeu urmand 0 cale mai dificila. Ignorand porunca lui Dumnezeu de a ierta, ei au descoperit ca exista 0 lege care ii tinea legati in lanturi spirituale. In momentul in care au iertat, au descoperit o alta lege - de data aceasta, 0 lege a binecuvantarii. Apoi, au inceput sa experimenteze iertarea lui Dumnezeu pentru ei insisi, Au invatat, de asemenea, relatia dintre a-I ierta pe altii si a fi iertati si astfel, au inceput sa guste pentru ei in§i§i binecuvantarile pe care Ie promite Dumnezeu.

--

DAR NU MERJTA sA FIE IERTArI! 43

facut altii. Un sentiment de nedreptate izvoraste din interiorul nostru §i striga: "Nu e drept!"

Iertarea nu are sens - pan a cand nu intelegem ca este intotdeauna un act de dragoste, si niciodata unul de dreptate. Din acest motiv, este important sa recunoastern diferenta dintre iertare si dreptate.

Revendicarea dreptatii

Cand un om este arestat pentru furt, dreptatea cere ca el sa plateasca pentru infractiunea sa, fie ina poind proprietarului de drept ceea ce a furat, fie petrecand 0 perioada de timp in inchisoare, fie platind amenda . Biblia clarifica acest aspect foarte bine, cand vorbeste despre pedepsele care erau potrivite pentru anumite incalcari de lege - dreptatea trebuia aplicata.

Cand datoria fata de societate s-a achitat, fostul infractor este considerat un om Iiber, Dar este elliber? Ei bine, depinde de modul in care privim lucrurile. In ce priveste societatea, omul este Iiber, din nou, pentru a-si vedea de treburile lui obisnuite. Atata timp cat comportamentul sau se incadreaza in limitele legii, el va ramane un om liber pentru tot restul vietii, Dar este elliber cu adevarat?

Adevarata libertate pentru acest infractor poate veni doar atunci cand l§i exprima regretul pentru ceea ce a facut persoanei careia i-a gre§it, atunci cand primeste iertare si, in cazul in care este posibil, atunci cand face tot ce-i sta in putinta pentru a restitui daunele cauzate.

'-'

DAR NU MERIT A

._,

SA FIE IERTATI!

eel mai mare obstacol

A§a este! Cand oamenii fac lucruri rele, prin care ii ranesc pe altii, nu merita sa fie iertati. Isus ar fi putut urma aceasta perspective cu toti cei implicati in evenimentele care au dus la crucificarea Lui, incepand cu multimile care au strigat: .Rastigneste-L!", pan a Ia soldatii care I-au batut cuiele in palme. ~i ar fi avut dre}'tate; ei nu meritau sa fie iertatil

In schimb insa, El a strigat Ia Dumnezeu: "Tata, iarta-i! Ei nu stiu ce fac!"

Iertarea nu pare sa aiba niciun sens - mai ales atunci cand suferim foarte mult din cauza a ceea ce ne-au

44

CAPITOLUL 4

DAR NU MERITA sA FIE IERTKfI!

45

Aceasta insa rezolva doar consecintele ornenesti ale pacatului acelui om. In realitate, el nu a gresit doar fata de victima sa si fata de societate, ci a incalcat totodata §i 0 porunca a lui Dumnezeu §i astfel se confrunta cu una dintre legile Lui spirituale. EI poate indrepta lucrurile, in raport cu societatea si cu persoana fata de care a gresit, dar poate el indrepta vreodata lucrurile, in raport cu Dumnezeu?

fizica, in momentul in care am pasit dincolo de marginea unei stanci, nu ne mai putem exercita alegerea cu privire la cadere. Vom cadea, indiferent daca vrem sau nu lucrul acesta.

Intr-un mod asemanator, cand ale gem sa ne razvratim impotriva lui Dumnezeu, care ne-a creat §i ignoram legile spirituale pe care El le-a stabilit in universul spiritual, vom cadea intr-o inchisoare creata chiar de propriile alegeri.

Cand am calcat dincolo de marginea stancii spirituale, e prea tarziu: ne gasim intr-o inchisoare din care nu mai exista 0 iesire usor accesibila. Asa cum dreptatea omeneasca cere ca pretul delictului comis sa fie achitat, dreptatea eterna cere ca pretul pacatului sa fie, de asemenea, achitat.

Dar, daca, spre exemplu, ai fost lnchis intr-o inchisoare fizica din cauza ca nu poti plati amenda impusa de judecator, nu exista nicio modalitate de a iesi afara, pentru a castiga banii cu care sa achiti amenda. Te gase§ti intr-o situatie imposibila, Nu ai banii pentru a plati amenda §i nici nu pori iesi afara pentru a castiga banii, decat atunci cand amenda este achitata! E nevoie ca 0 persoana din afara inchisorii sa vina §i sa plateasca amenda.

Problema cu pacatul este ca fiecare fiinta umaria care a trait vreodata pe fata pamantului se gaseste in aceeasi inchisoare! Cu totii am cazut in aceeasi prapastie spirituals §i am descoperit ca gravitatia spirituala este la fel de neschimbatoare precum cea fizical

Un criminal poate indrepta lucrurile, in

raport cu societatca de care a grc§r;,

cu pcrsoana fata

)9

poate el in~rcpta

vreodatii lucrurilc, in raport cu Dumnezeu?

Am stabilit deja faptul ca oamenii sunt atat fiinte fizice, cat §i spirituale §i ca lucrurile fizice pe care le facem au consecinte spirituale. Cand gre§im, relatia noastra cu Dumnezeu este afectata §i in consecinta, ne infasuram in Ianturi spirituale.

Nu este nevoie ca cineva sa ne inchida intr-o inchisoare spirituala pentru ceea ce am facut, fiindca suntem deja acolol

Se aseamana, intr-un fel, cu gravitatia. In lumea

--

46

CAPITOLUL 4

DAR NU MIKITA sA FIE IERTATI!

47

Relatia noastra cu Dumnezeu a fost rupta §i cu totii ne aflam in inchisoare. ~i chiar mai gray este faptul ca nu exista nicio alta fiinta umana in libertate, care sa poata plati amend a noastra §i sa indeplineasca cerintele impuse de justitie. Cu totii suntem prinsi in capcana aceleiasi inchisori. cu exceptia lui Isus - singura fiinta umana care nu a pacatuit niciodata si care, prin urrnare, n-a avut niciun motiv pentru care sa ajunga in inchisoarel

Isus a fost Fiul lui Dumnezeu, complet lipsit de pacat, care a venit pe pamant ca fiinta umaria. 0, da, a fost ispitit suficient de des, dar nu a pacatuit niciodata. Isus nu Si-a permis niciodata sa cada sub controlul altora. Nu a pasit niciodata dincolo de stanca spirituala, pentru a decoperi consecintele gravitatiei spirituale! ~i intotdeauna a facut alegeri corecte, neajungand niciodata in inchisoarea spirituala in care au cazut toti ceilalti oameni.

Ca fiinta umaria fara pacat, Isus a fost in pozitia de a pleda pentru cazul pacatosilor si de a plati pretul pentru cei aflati in inchisoare. Pretul ultim pentru pacat este relatia rupta cu Dumnezeul care ne-a creatsau, cu alte cuvinte, moartea!

Fiindca Isus nu pacatuise niciodata, El nu a ajuns in inchisoare la fel ca noi, asa ca, atunci cand a platit pretul pacatului nostru prin moartea Sa pe cruce, nu sa gasit nicio incalcare de lege inregistrata in cazierul Sau, iar temnicerul nu L-a putut tine in inchisoare. Nici macar moartea nu L-a putut controla! (vezi Faptele Apostoli1or 2:24)

A fost ca si cand ar fi mers la inchisoare in locul nostru sau ar fi platit pedeapsa pe care fiecare meritam sa 0 platim. S-a facut dreptate. El s-a unit, prin moartea Lui, cu intreaga rasa umaria. A cunoscut ce inseamna sa Hi parasit de Dumnezeu Tatal. Dar, fiindca altfel era un om liber, moartea nu L-a putut tine legat. Invierea a fost pasul urmator cert - intrebarea era cand si nu daca ave a sa se imtamplel

Prin moartea lui Isus, pretul pentru pacat a fost achitat, iar dreptatea a fost aplicata, Dumnezeu a gasH o metoda prin care consecintele spirituale (eterne) ale pacatului omenesc sa fie rezo1vate.

Reeoncilierea eu Dumnezeu

Ricatul nemarturisit si neiertat ne macina pe dinauntru, Ceea ce a inceput ca 0 problema de natura spirituals poate deveni in timp 0 problema fizica. Cand Isus l-a vindecat pe omul paralizat, mai intai S-a ocupat de iertarea pacatelor lui. Iacov ne spune ca trebuie sa ne marturisim pacatele unii altora, pentru a H vindecati (vezi Iacov 5:16).

Povestea Taniei ilustreaza pace a pe care 0 aduce marturisirea: la 0 conferinta, 1a sfarsitul unei sesiuni de invatatura, in cadrul careia predam despre vindecare, Tania a venit la mine §i mi-a marturisit faptul ca, pe parcursul mai multor ani, si-a delapidat seful, iar acum ii datora mii de dolari. Constientizarea pacatului 0 paraliza in interior. Banii furati nu-i adusesera placerea pe care 0 anticipase.

48

CAPITOLUL 4

In timp ce l§i descarca inima, prin marturisire inaintea lui Dumnezeu, a inteles ca singura modalitate de a iesi din situatie era sa-§i marturiseasca pacatul sefului ei si sa ii restituie suma furata, A plecat in acea seara fiind pe deplin constienta de ceea ce urma sa se ~nbl~pl~ a doua zi la birou, dar, de asemenea, a plecat impacata cu Dumnezeu, pentru prima oara de cand furase banii. Vindecarea ei incepuse,

Noi nu meritam sa jim iertati pentru nimic din ceea ce am facut - acest lucru a fast posibil numai e=» ca Dumnezeu este un Dumnezeu ~l d;~gostei si pentru ca Fiul Sau, Isus, a fast dispus sa plateasca pretul pentru no i.

R:venind la delicventul nostru, ares tat pentru furt: ~upa ~e ~l se ocupa de consecintele omenesti ale mfractlUr:n sale, ce ar mai trebui sa faca, pentru a fi complet liber? Tot ce a mai ramas este sa se increada in Isus ca Salvator al sau si sa-I ceara lui Dumnezeu sa-l ierte, ca act al dragostei, pentru pacatele lui.

Niciunul dintre noi nu merita un astfel de

--

DAR NU MERITA sA FIE IERTATI!

49

tratament generos. Nu meritam sa fim iertati pentru nimic din ceea ce am facut - acest lucru a fost posibil numai pentru ca Dumnezeu este un Dumnezeu al dragostei si pentru ca Fiul Sau, Isus, a fost dis pus sa plateasca pretul, asigurandu-Se ca. la tribunalul cerurilor, dreptatea a fost, de asemenea, achitata,

Este foarte adevarat ca infractorul nostru nu merita sa fie iertat, dar realitatea trista este ca nici tu sau eu nu meritam, In cele din urma, cu totii avem aceeasi vina - razvratire impotriva unui Dumnezeu sfant - si cu totii am aterizat in aceeasi inchisoare! Sau, ca sa folosesc 0 alta analogie, suntem cu totii in aceeasi barca. Da, unii oameni fac lucruri mult mai grave decat altii, dar consecintele spirituale §i eterne sunt exact aceleasi.

Liberta tea iertarii

Un principiu similar functioneaza §i cu privire la iertare. Indiferent daca ceea ce ni s-a facut reprezinta ceva foarte gray sau mai putin gray, rezultatul final al neiertarii este acelasi. Cand ale gem sa nu iertam pe cineva, amaraciunea, resentimentul §i mania se aduna si apoi prind radacini in interiorul nostru. Actioneaza ca §i cancerul asupra emotiilor noastre §i ajungem sa

plini de noduli pe interior - indiferent cat de indreptatiti am crede ca suntem §i indiferent cat ar fi gre§it persoana in cauza.

Ne putem compara cu ei, ne putem ina1ta pe noi insine intr-o pozitie superioara §i ne putem justifica iertare fata de ceilalti pe motivul ca sun tern

50

CAPlTOLUL 4

mult mai buni decat ei; dar, in realitate, aceasta nu ne ajuta deloc.

S-ar putea sa fie adevarat ca cei care ne-au ranit au pacatuit impotriva noastra la un nivel mult mai profund decat am fi putut noi vreodata gresi fata de ei. Dar aceasta nu diminueaza efectul pe care neiertarea il are asupra noastra in interior!

Of ens a pe care deja am suferit-o se multiplied, zi dupa zi, ca rezultat al propriei noastre neiertari. In cele din urrna, devine epuizanta: iar propria noastra persoana ajunge sa se piarda intr-o mare de resentimente, care pot duce la ani de probleme ernotionale, psihologice si chiar fizice (vezi Evrei 12:15).

Daca vrei sa fii eliberat de otrava amaraciunj] §i vindecat de consecintele devastatoare pe care neiertarea le poate avea asupra sanatatii tale, asupra familiei tale si asupra tuturor relatiilor tale, trebuie sa alegi acum sa incepi sa ierti. Numai atunci vei putea urma exemplul lui Isus §i vei reusi sa rostesti cea mai puternica rugaciune de pe pamant: "Tata, iarta-i."

Cand ai ajuns in punctul de a-I putea cere lui Dumnezeu sa-i ierte pe cei care te-au ranit, lanturile sdaviei vor incepe sa cada §i vei putea, in sfarsit, sa traiesti liben

Istorisirea lui Ieni ilustreaza libertatea pe care 0 aduce iertarea: [eni suferise lucruri de nedescris din partea mamei ei. Treizeci de ani mai tarziu, viata lui [eni era sustinuta de doze uriase de medicamente din parte a psihiatrului ei. Viata ei era in curnpana. Sinuciderea parea 0 solutie atractiva.

--

DAR NU MERITA sA FIE IERTATI!

51

In realitate, desi [eni nu avusese nicio legatura cu mama ei, timp indelungat, aceasta 0 controla inca din interiorul sau. Lanturile neiertarii au pastrat vii in mintea ei toate amintirile §i suferinta copilariei. [eni era prinsa in capcana.

A 0 ierta pe mama ei parea cea mai periculoasa §i mai nedreapta calatorie pe care Jeni ar fi putut-o intreprinde vreodata. Iarea 0 calatorie imposibila, Dar, putin cate putin, [eni a fa cut pasi §i a renuntat treptat la durerea trecutului.

Lanturile sclaviei au fost rupte, astfel ca. acum, pentru prima oara in viata ei, [eni este libera sa fie ea insasi. Procesul vindecarii personale de durerea trecutului a fost declansat de faptul ca si-a iertat mama, iar rugaciunea de binecuvantare in dreptul mamei ei a insemnat ca [eni va ramane libera si in viitor!

Mama lui [eni nu a meritat sa fie iertata, dar a nu 0 ierta insemna condamnarea lui [eni la a trai iadul pe pamantl inviitarea celei mai puternice rugiiciuni de pe pamiini a eliberat-o pe [eni pentru totdeauna!

sA INCEPEM CU

'-'

PARINTII

Importanta ieriiirii propriilor parinii pentru tot ce ne-au gresi!

Indiferent dad iti place sau nu, parintii tai raman, in continuare, cei mai importanri oameni din viata ta! Ei au contribuit la cine si ce esti tu, mai mult decat oricine altcineva de pe planeta aceasta. ~i acest lucru este valabil chiar daca ai fost abandonat de parintii tai in ziua in care te-ai nascut si nu i-ai mai vazut niciodata de atunci!

Contrar parerilor pe care le au despre bebelusii avortati cei care prornoveaza avortul ca drept al ferneii, tu ai fost 0 fiinta umaria inca din momentul conceptioi.

--

SA INCEPEM CU pARINTII 53

Din acest motiv, chiar circumstantele acelei ocazii din viata ta, care, de altfel, a fost cea mai importanta, pot avea efect asupra ta acum.

Pe de 0 parte, tocmai aceste influente timpurii din partea parintilor tai s-ar putea sa-ti fi asigurat eel mai minunat start in viata, inconjurat fiind de 0 grija plina de dragoste si de tandrete. Pe de alta parte, s-ar putea sa fi fost cea mai oribila §i mai traumatica experienta, in cazul in care mama ta ar fi fost violata, in mod violent, de catre un intrus. Cei mai multi oameni l§i incep viata undeva intre aceste doua extreme.

Sa ne confruntam mostenirea

Chiar daca ai avut cel mai plin de dragoste inceput in viata si ai fost un bebelus foarte dorit, cu toate acestea, parintii tai au fost departe de a fi perfecti, Ei au mostenit consecintele insuficientelor propriilor lor parinti si ale cresterii acestora, pe care parintii lor le-au mostenit de la generatia precedenta si tot asa, Cu totii suntem rezultatul stramosilor nostri si nu tot ce am mostenit de la ei este bun.

S-ar putea ca aceasta sa sune ca 0 veste proasta' ~i s-ar putea sa te intrebi: lICe rost are sa-mi spui toate acestea, cand nu se poate face nimic pentru a schimba ceea ce s-a intamplat in trecut?"

Sunt de acord ca, in cazul in care nu s-ar putea face absolut nimic, a le reaminti oamenilor problemele nerezolvate din trecutullor ar fi, pur si simplu, un act de cruzime! Singurul efect pe care l-ar ave a ar fi

54

CAPITOLUL 5

declan§area unei manii complet inutile, iar problemele persoanei in cauza ar incepe sa para chiar mai grave!

~ste ~M se poate de adevarat faptul ca nu poti schimba influenta pe care strabunicii au avut-o asupra bunicilor tai si influenta pe care acestia au avut-o asupra parintilor tai. 'Iotodata, este adevarat ca nu te poti intoarce in timp, pentru a schimba circumstantels propriei tale conceptii.

A ~ici nu poti schimba ceva din ceea ce s-a intamplar m timpul celor noua luni vitale in pantecele mamei tale sau din ceea ce s-a intamplar in timpul celei mai periculoase calatorii a vietii tale - aceea din pantecele mamei in bratele moasei sau ale doctorului, in ziua in care te-ai nascut.

I?: ~se~enea, tu nu ai putut hotari cum sa decurga copilaria §l cre§terea ta timpurie. Tot ce ai putut face a fost sa primesti ceea ce ti s-a oferit, fie ca a fost bun sau rau. Indiferent ce §col~rizare timpurie ai avut, aceasta nu a fost alegerea tao Intreaga ta educatie timpurie a fost organizata de catre altii, iar tie nu ti-a mai rarnas decat fie sa urmezi cu pla cere scolarizarca oferita de parinti! tai, fie sa 0 induri.

De fapt, s-ar putea ca abia in perioada adolescentei sa fi incepur sa iei propriile decizii cu privire 1a lucrur~le care au contat cu adevarat pentru tine in viata. Insa, pana ai ajuns in punctul de a face alegeri responsabile ca adult, s-ar putea sa fi fost deja afectat, drept rezultat al slabiciunilor si al alegerilor gre§ite pe care propriii tai parinti le-au facut §i in privinta carora tu nu ai avut de ales.

--

SA iNCEPEM CU rARINTII

55

Astfel ca, atunci cand ti-a venit randul sa faci alegeri de unul singur, ghici ce s-a intamplat? Ai inceput sa repeti acelasi gen de gre§eli pe care le-au facut parintii tai si, ce este si mai rau, probabil ai facut §i altele noi, pe cont prorpiu. Aceste greseli noi s-au adunat la povara pe care tu 0 transmiti mai departe copiilor tail

lICe dezastru", te aud spunand, De acord! Oeci ce sens are sa cunosti toate acestea? lata sensul: Tu nu poii schimba nimic din mosienirea pe care ii-au lasai-o piiriniii tiii. Dar Dumnezeu te poate schimba pe tine, chiar acum, dacd-l dai ocazia, astfel ca tu sa nu continui sa suferi conseciniele la nesfar§it.

Ruperea lanturilor

In primul capitol am vorbit despre faptul ca exista multe incaperi diferite in casa vietii tale. In cazul celor mai multi oameni, amintirile rele ale problemelor parent ale sunt depozitate in spatele usilor incuiate. Au fast inchise in speranta ca vor ramane astfel pentru totdeauna.

Oamenii incearca, apoi, sa fructifice cat mai bine ceea ce le of era viata, fara sa se gandeasca ca ar exista 0 cheie miraculoasa pentru toate aceste incaperi §i ca Dumnezeu poate curata murda ria care se afla in spatele usilor

Dumnezeu, intr-adevar, nu poate schimba lucrurile care s-au intamplat in trecut, dar te poate schimba pe tine, in momentul prezent, astfel incat sa Ill! fie nevoie

56

CAPITOLUL 5

sa induri consecintele acestor lucruri, pentru tot restul zilelor tale.

~i dupa cum stii deja, cheia miraculoasa pentru to ate lucrurile este iertarea. Fara aceasta cheie, acele usi nu VOl' fi deschise niciodata. Si daca acele inca peri nu sunt curatate, otrava care zace in spatele usilor inchise nu va inceta sa se prelinga in ceea ce a mai ramas din viata tao

. Folosind cheia iertarii, poti sa scapi de trecut si cu aJu~orul lui Dumnezeu, sa 0 iei de 1a inceput, Indiferent de mo§tenirea pe care ti-au lasat-o parintii, ei nu .au stiut care ar putea fi consecintele propriilor greseli. A fost imposibil pentru ei sa inteleaga ca ceea ce au facut ti-ar putea cauza asemenea probleme acum.

Biblia prezinta lucrurile astfel: "Stramo§ii nostri au pacatuit, dar acum nu mai sunt, iar noi suferim pentru pacatele lor." (Plangeri 5:7, TEV) Aceasta realitate este expusa dar in Cele Zece Porunci (vezi Exod 20:5). Acest lucru pare foarte nedrept, pana cand realizam ca ir:tentia int~ala a.lui Dumnezeu a fost ca asupra copiilor sa se exercite 0 influenta buna, prin lucrurile bune pe ca~e Ie mostenesc din parte a parintilor, a bunicilor §i chiar a strabunicilor (vezi Exod 20:6). Dar, exact asa cum burlanul unui acoperis poate transporta cu aceeasi eficienta atat apa curata, cat si murdara, tot asa, din cauza Caderii, canalul pe care Dumnezeu l-a creat pentru a binecuvanta poate, in egala masura, sa fie folosit pentru a transmite pe linie familiala consecintele pacatelor umanitani.

SA INcEPEM CU pARlNTll

57

Trebuie sa-I multumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile bune pe care le-am primit din partea parintilor §i a stramosilor nostri si sa incepem sa-i iertam pentru toate acele lucruri care au venit asupra noastra §i au actionat sub forma de blestem asupra vietilor noastre. Pe masura ce facem lucrul acesta, lanturile care ne tin in sclavie fata de trecut sunt rupte, incepand, astfel, lucrarea de eliberare, pentru a trai destinul pe care Dumnezeu il are pentru noi.

Sa ne eliberam pe noi insine

In cartea sa, Ciilaioriile lui Gulliver, Jonathan Swift ne relateaza cum ajunge Gulliver in Lilliput, tara piticilor. Locuitorii gasesc acest "uria§/I adormit §i se iritreaba cum se vor putea proteja de el, cand se va trezi.

Asa ca au decis sa-lIege cu mii de fire, care pentru Gulliver erau doar niste fire subtiri de bumbac, desi pentru lilliputani firele reprezentau funii. Pentru Gulliver, oricare dintre acele fire putea fi rupt intr-o fractiune de secunda, cu minimum de efort; dar, fiindca erau atat de multe, a fost tinut legat, incapabil sa se mistel

Majoritatea lucrurilor din trecut, care ne tin legati, sunt ca firele subtiri din bumbac. Desi fie care dintre ele, luat separat, are 0 putere neinsemnata, ele sunt deseori atat de numeroase, incat, puse impreuna, ne paralizeaza.

A rosti cea mai puternica rugaciune de pe pamant inseamna a spune simplu: "Tata, iarta-i. N-au stiut ce

58

CAPITOLUL 5

fac." Pentru unii dintre noi, aceasta este 0 rugaciune usor de rostit vizavi de parintii §i de stramosii nostri. Putem intelege cu usurinta ca, din moment ce nu stiau despre existenta noastra, cum ar fi putut sti ce efecte urma sa aiba comportamentullor asupra noastra?

La puiin timp dupii ce femeia si-a iertat piirintii, durerea Ji artrita din

,,"'_J

~<": i~:1

incheieturi au dispdrut si a putut dansa

din nou.

Pentru altii insa, aceasta este 0 rugaciune destu1 de dificila. Fiindca ei vad 0 multitudine de probleme care au venit asupra lor din partea parintilor, astfel ca au devenit niste persoane foarte manioase. Amaraciunea a prins radacini in interioru11or §i ultimullucru pe care ei doresc sa-l faca este sa ii iert~ pe cei care le-au cauzat o asemenea suferinta si durere in suflet, toata viata lor.

Sa reflectarn asupra istorisirii unei doamne care se lupta cu 0 artrita la incheieturi, aflata intr-o evolutie foarte rapida, Nu mai putea sa danseze sau sa se bucure de viata. Marna ei suferise §i ea de artrita severa, inainte de a muri. Pe masura ce aceasta femeie a rostit iertare in dreptul parintilor ei §i in dreptul celor de pe linia ei genealogica, care 0 ranisera prin ceea ce

--

SA jNCEPEM CU rARINTII

59

au facut, Dumnezeu a inceput sa 0 schimbe din interior.

Nu a durat mult pana cand durerea si artrita din incheieturi au disparut si a putut dans a din nou. Ea a facut doar un pas mic - s-a rugat "Tata, iarta-i" - dar acest pas i-a adus un salt urias pentru a intelege situatia si pentru a fi vindecata. _. ..

Ce-ar fi sa petreci putin timp gandindu-te la parintii tai §i sa-l multumesti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile bune de care ai beneficiat prin ei? Apoi, poti incepe sa-i ierti, pe ei si pe toti stramosii, pent:u .~ot ce au spus sau au facut cu efect negativ asupra vietii tale.

S-ar putea sa dureze un timp pana vei parcurge toate sentimentele, dar, ori de cate ori ierti pe cine va pentru un lucru nou pe care il descoperi, unul dintr~ firele care te tin legat se va rupe. Putin cate putin, te vel elibera de lanturile trecutului tau.

Pe miisurd ce vei rosti cea mai puiernica rugiiciune de pe pdmdni, Dumnezeu poate sa puna a nou~ =: f~ viat~ ia §i sa te duca un pas mai aproape de implinirea desiinului pe care-l are pentru tine.

CONFRUNTAREA CU HOTII

SI JEFUITORII

Eliberarea de cei care ne-au jurat 0 parte

din viatii

Pierderile au loc atunci cand hotii §i jefuitorii fura lucruri care nu Ie apartin. Cand ni se Iura lucruri obisnuite, pre cum un aparat foto sau un computer, pierdem valoarea monetara a acestor lucruri.

Pe langa aceasta valoare monetara, pierdem si valoarea speciala cu care sunt investite anumite lucruri de mare importanta personals pentru noi sau familia noastra - lucruri pre cum obiecte de familie, fotografii, o masina mult pretuita, 0 bijuterie favorita sau ceva

CONFRUNTAREA CU HUfIl §l JEFUITORII 61

foarte personal, avand 0 valoare monetara neinsernnata sau chiar inexistenta, dar care, pentru noi, este deosebit de pretios.

Astfel de pierderi pot fi 0 sursa foarte puternica de durere personals: daca nu sunt rezolvate prin iertarea raufacatorilor §i dad nu rostim cea mai puternica rugaciune de pe pamant, vom sfarsi intotdeauna in amaraciune, in furie §i chiar fiindu-ne frica de ceea ce ne-ar mai putea lua oamenii.

Cand ni se Iura ceva, este ca si cum ar exista 0 funie invizibila, care se intinde de la noi pana la hot. Neiertarea este cea care tine fie care fir din funie in functiune, Neiertarea este ca un super-lipici spiritualactioneaza instant si dureaza pentru totdeauna!

Am putea sa scuturam eu usurinta efectullimitator al unui astfel de fir; dar, cand exista multe asemenea fire, acestea impreuna formeaza 0 funie care ne Iimiteaza, deoarece ne influenteaza si chiar ne controleaza fiecare aspect al vietii. Ori de cate ori ne gandim la persoana care ne-a facut aceste lucruri §i retraim sentimentele de amaraciune §i resentimentele, orin persistarea continua in neiertare, noi intarim funia -§i adaugam mai mult super-lipici pentru fixarea eil

Acest proces poate fi transmis chiar si pe linia generationala, fiecare generatie nutrind pica, ura §i neiertare impotriva vinovatilor si a descendentilor acestora. Spre exemplu, chiar si astazi mai exista membri ai familiei MacDonalds, care doar eu foarte mare retinere ar ave a vreodata de-a face cu vreun

--

62

CAPlTOLUL 6

CONFRUNTAREA CU HOTII §I JEFUITORII

63

Campbell, datorita a ceea ce au facut Campbell-ii, cu sute de ani in urma, in masacrul de la Glencoe!

Cu cat gasim mai multa siguranta in posesiunile noastre, cu atat ne este mai dificil sa ii iertam pe cei care ne-au luat lucrurile pretioase. Dar, in realitate, exista lucruri mult mai pretioase decat posesiunile noastre, iar noi trebuie sa ajungem la acel nivel, in relatia noastra cu Dumnezeu, in care cea mai mare siguranta sa 0 gasim in EI §i nu in ceea ce detinem,

vindecare este exact acelasi, ca §i in cazul in care ni se fura posesiunile noastre - §i anume, cea mai puternica rugaciune de pe pamantl

Am fost jefuit!

Indiferent cat de importante ar fi posesiunile noastre pentru noi §i indiferent cat de greu ar fi sa iertam pe cine va care ne-a jefuit, efectul pierderii nu este nici pe departe aHH de mare pre cum este pierderea provocata de un alt gen de furt, complet diferitl Cele mai multe posesiuni pot fi inlocuite, deseori chiar foarte repede, dar lucrurile despre care vorbesc acum nu pot fi inlocuite niciodata: efectele pierderii lor pot fi doar vindecate.

Lucrurile la care rna refer sunt reputatia, identitatea, sexualitatea, timpul §i chiar sanatatea, copiii §i familia. Vom analiza doar patru dintre aces tea, ca exemple ale diferitelor moduri in care ai putea fi jefuit de lucruri semnificative din viata ta - reputatia ta, sexualitatea ta, timpul tau si sanatatea tao

Durerea de a ne fi furate aceste lucruri este mult mai mare §i mult mai plina de consecinte decat pierderea unor simple posesiuni, insa remediul pentru

Reputatia

Cuvintele urate sau neadevarate, rostite despre noi de catre altii, au obiceiul de a circula prin jur, sub forma de barfa. Rlna cand povestile l§i vor fi terminat circuitul §i vor fi fost completate, uneori, de persoanele din lant, toti cei care le-au auzit §i le-au crezut si-au format 0 parere rea despre noi. Ceva ni s-a furat din reputatie.

Cand oamenii tiparesc astfel de cuvinte sau, poate, le publica pe Internet, efectul este chiar rnai gray, fiindca acum se gasesc deja intr-un format permanent §i pot fi citite atat timp cat exista copii disponibile ale acestor cuvinte.

Cu multi ani in urma, anumiti oameni au spus §i au scris lucruri total neadevarate des pre mine §i despre lucrarea in care sunt implicat. Chiar §i astazi intalnesc oameni al carer prim instinct este acela de a refuza sa aiba de-a face cu noi, din cauza cuvintelor stocate in amintirile lor.

Legile din majoritatea tarilor au prevederi care protejeaza bunul nume al indivizilor de asemenea defaimare si calomnie. A fura bunul nume al cuiva nu este doar un act ilegal, ci este si un pacat foarte gray inaintea lui Dumnezeu (vezi Exod 20:16; Proverbe 19:5; Matei 15:19-20).

64

CAPITOLUL 6

CONFRUNTAREA CU HOTII §! JEFUlTORII

65

Cu toate acestea, faptul ca ceea ce fac ei este gresit nu rna justifica sa nutresc amaraciune in inima mea impotriva unor astfel de hotil Facand astfel, doar as ingreuna posibilitatea ca oamenii sa afle adevarul §i sa-si schimbe parerea. De fiecare data cand intalnesc pe cineva care a fost afectat in mod negativ de cuvintele pe care altii le-au spus sau le-au scris, este 0 noua oportunitate de a-i ierta si de a rosti cea mai puternica rugaciune de pe pamantl In cele din urma, adevarul va fi descoperit, iar Dumnezeu este aparatorul reputatiei noastre.

Isus a suferit in felul acesta, asa ca n-ar trebui sa ne surprinda daca ni se intampla §i noua. Cum se poate ca cineva, care a facut atat de mult bine, a vindecat atat de multi oameni §i i-a invatat atat de multe adevaruri minunate, sa poata deveni obiectul atator acuzatii false din partea unor martori falsi §i a unei multirni galagioase, care cerea autoritatilor sangele Lui?

Oamenii l-au furat reputatia. I-au facut un deserviciu teribil. Dar "Tata, iarta-i" a fost tot ce a spus Isus in final. El ar fi putut rosti aceasta rugaciune numai daca propria Lui inima i-a iertat pe cei care L-au ranit.

Isus a avut mai multe ocazii extraordinare de a-Si apara reputatia, cand Pilat, guvernatorul roman, i-a cerut sa explice cine era si de unde venea. Dar Isus a ales sa raspunda indirect intrebarilor lui Pilat, iar intr-una dintre aceste ocazii, a ales sa nu raspunda delor (vezi loan 18:33-37; 19:8-11).

Probabil ca Isus a fost crucificat pe baza acuzatiilor false ale acuzatorilor Lui, dar, trei zile mai tarziu, Dumnezeu Insusi L-a razbunat! In dimineata Invierii, toate acuzatiile impotriva lui Isus au fost dovedite false!

Probabil ca Isus a fost crucificat pe baza acuzaiiilor [alse ale acuzatorilor

J/'"

trei zile mai tdrziu, Dumnezeu Insusi L -a razbunatl

Singura modalitaie de a te raporta la cei care incearcii sii-ti Jure repuiaiia este sa-i ierii, sa continui sa faci ceea ce este corect, sa aciionezi cu umilinta §i cu integritate §i sa te increzi in Dumnezeu cu prioire la rezultat.

Astfel, pe masura ce-i ierti pe cei care spun sau scriu lucruri gresite des pre tine, lipiciul spiritual al neiertarii nu va avea niciodata ocazia de a atasa funiile amaraciunii de inima tao

Uneori, chiar opiniile prietenilor tai pot fi afectate negativ din cauza a ceea ce spun altii despre tine. Aceasta doare, dar vei suferi chiar mai mult, daca pastrezi neiertare in inima tao Neiertarea poate ave a efect chiar §i asupra sanatatii tale si asupra abilitatii tale de a functiona in modul in care Dumnezeu a intentionat.

66

CAPITOLUL 6

Sexualitatea

Abuzul poate imbraca multe forme - abuz fizic, abuz psihologic - insa forma in care acesta ia proportii epidemice in lumea de azi este abuzul sexual.

Abuzul sexual are lac atunci cand un atacator sexual se foloseste de a alta fiinta umaria, pentru a-si satisface propriile dorinte si impulsuri sexuale pervertite. Aceasta forma de abuz poate varia de la voyeurismul vizual al unui Tom care se uita pe gaura usii, la un capat al scalei, pan a Ia atingeri sexuale nedorite, violenta si viol sexual sau sex ritualist, 1a celalalt cap at la scalei. Cand totul se termina, abuzatorul trece mai departe, 1a urmatoarea provocare, fara sa se gandeasca la daunele pe care le-a cauzat victimei.

Barbati si femei, baieti si fete - cu totii pot fi abuzati sexual; iar abuzul poate fi de natura heterosexuala sau homosexuala. Ori de cate ori a persoana este fortata intr-un anumit aspect al activitatii sexuale, impotriva vointei ei, are lac un abuz.

Sexualitatea este un dar minunat de la Dumnezeu

,

pe care Ell-a intentionat sa fie savurat §i finalizat in cadrullimitelor sigure ale unei relatii intime maritale. Orice priveaza a persoana de vointa ei libera in domeniul sexualitatii reprezinta a forma grava de furt. Cand a femeie este abuzata sau violata, ea este jefuita de bucuria intima de a se darui de bunavoie sotului ei - si numai lui. De fiecare data cand are lac un nou abuz, a parte din persoana respective este furata.

--

CONfRUNTAREA CU HOTII §! JEFUITORll

67

Cum ai reactiona daca cineva te-ar inchide in inchisoare in mod nedrept pe care nu ai comis-o §i

pentru 0

apoi, te-ar lasa acolo, timp de 0 generatie?

Planul lui Dumnezeu pentru casatorie este ca ambele parti ale relatiei sa daruie ceva din sine celuilalt, Prin intermediul acestei legaturi stabilite de Dumnezeu, se formeaza a relatie dumnezeieasca, plina de implinire, Cu toate acestea, cand a persoana este fortata de alta sa se daruiasca sexual, legatura dintre cei doi este riedumnezeiasca.

Numai Dumnezeu poate desface a relatie nedumnezeiasca si poate curata mizeria. Am vazut vindecari extraordinare avand lac, in orice cultura din lume, pe masura ce oamenii aduceau la lumina durerea unui astfel de abuz, ii iertau pe abuzatori si rosteau cea mai puternica rugaciune de pe pamant.

Iertarea este a cheie miraculoasa. care ii poate per mite lui Dumnezeu sa desfaca orice Iegaturi ale unor relatii abuzive si sa inceapa lucrarea de vindecare §i de restaurare. Trecutul nu poate fi anulat, dar

68

CAPITOLUL 6

viitorul poate fi diferit, intrucat Dumnezeu vindeca inima zdrobita,

Timpul

Fiecare dintre noi are doar 0 viata de trait §i fie care minut disponibil este un dar de la Dumnezeu. Fiecare minut conteaza si cu totii ne suparam, in mod justificat, atunci cand cineva ne fura timpul. Dar cum ai reactiona daca cineva te-ar inchide in inchisoare in mod nedrept - pentru 0 crima pe care nu ai comis-o - §i apoi sa te-ar lasa acolo, timp de 0 generatie?

Nelson Mandela a petrecut aproape 30 ani in inchisoare, ca urmare a actiunii autoritatilor de culoare alba din Africa de Sud. Care a fost delictul sau? Faptul ca s-a opus regimului crud si abuziv de segregatie rasiala, care a privat comunitatile de negri de dreptul la pamant, la resurse §i Ia demnitate, ca fiinte umane.

El a fost jefuit de 0 mare parte din viata. Putini oameni au fost jefuiti de atat de mult timp, pastrand totusi 0 atitudine atat de iertatoare, cum a avut el fata de cei care 11 inchisesera pentru pretinsa of ens a politica. In cele din urma, a fost eliberat si reabilitat, devenind astfel primul presedinte al Africii de Sud ales in mod democratic!

In ultima perioada a vietii lui, a devenit om de stat de reputatie mondiala, castigand un statut mult mai inalt decat ar fi putut el visa in timpul anilor petrecuti in inchisoare. Cum s-a putut intampla asa ceva? A rasucit cheia miraculoasa a iertarii in dulapul sclaviei personale §i a trait consecintele de a fi rostit cea mai

CONFRUNTAREA CU HOT" §I JEFUITORII

69

puternica rugaciune de pe pam ant.

Lanturile urii au fost rupte §i a ple~at liber din inchisoarea fizica, de pe Insula Robben. Insa el a fost eliberat nu doar de pe Insula Robben, ci §i din situatia de a fi izolat, pentru tot restul vietii, pe 0 insula de amaraciune.

Sanatatea

Sanatatea si puterea sunt premise necesare pentru a ne putea bucura la maxim de tot ce ne poate oferi viata. Dar cum faci fata atunci cand esti prins, dintr-odata, in capcana unui trup afectat, ca rezultat al unui accident teribil, care nu a fost din vina ta? Sentimentul pierderii §i durerea nedreptatii sunt emotii totalmente de inteles §i normale.

Am mentionat pe scurt cazul Lindei, in capitolul 1.

Dati-mi voie sa va relatez mai multe din istorisirea ei. La varsta de 23 ani, Linda lua parte la 0 excursie nocturna, impreuna cu alti tineri c!in biserica ei, cand a cazut de pe 0 stanca, in prapastie. Inainte sa fie ridicata cu elicopterul, a zacut acolo, mai bine de 10 ore, avand spate le fracturat in patru Iocuri,

Trei ani mai tarziu, cu handicap si pensionata pe viata, suferind de dureri constante §i de oboseala cronica, era lipsita de orice speranta cu privire la implinirea oricarui vis al ei. Cariera, casatoria §i toata distractia vietii zaceau distruse, la locul accidentului.

Ea n-ar fi trebuit sa cada de pe ace a stanca. Liderul expeditiei s-a despartit de grup, Iasand grupul sa mearga pe 0 carare care se indrepta inspre marginea

--

70

CAI'lTOLUL 6

CONFRUNTAREA CU HOTl! !lI JEFUITORII

71

unei prapastii. Desi era noapte, liderul nu i-a avertizat pe ceilalti de pericolul existent. In timp ce Linda incerca sa-i urmeze pe cei de dinaintea ei, a alunecat de pe marginea stancii si a cazut in gol.

Cand am inceput sa ne rugam pentru ea, Dumnezeu a adus multe lucruri 1a suprafata, pentru a-i aduce vindecare. Dar niciunul dintre ele nu ar fi putut avea loc, daca n-ar fi folosit mai iritai cheia miraculoasa. A introdus cheia in broasca, l-a iertat pe cel responsabil cu devastarea aceasta si a deschis usa vietii, ins pre puterea lui Dumnezeu.

Astazi este vindecata, nu mai sufera de handicap si este fericita in casatorie! A fost dispusa sa rosteasca cea mai puternica rugaciune de pe pamant, iar puterea lui Dumnezeu de a vindeca a fost eliberata In viata ei. Daca Linda ar fi nastrat 0 atitudine de amaraciune si

~ ,

neiertare, ar fi in continuare handicapata si

speranta pentru vreun viitor real.

George avea 5 ani, cand se in varful unei

remorci incarcate cu fan. Tatal i-a "Sari in

bratele mele." George a sarit, dar tatal s-a retras en

cruzime deoparte si sa aterizeze ciment, In

urma caderii, lui a fost zdrobit.

Patruzeci §i §ase de ani mai era inca astmatic,

nemaireusind sa respire normal, din ziua aceea oribila a copilariei sale.

Cand George si-a iertat tatal, Dumnezeu a deschis portile vindecarii. Astazi, 15 ani mai tarziu, este in continuare complet vindecat de astmul care, initial, ii afectase capacitatea de a respira.

In lume se intampla zilnic lucruri rele de acest gen §i accidente. In cazul in care te numeri §i tu printre aceste persoane si ti-au fost luate sanatatea si puterea drept consecinta, te-ai gandit vreodata sa-i ierti pe cei responsabili ?

Efectele experientelor negative asupra sanatatii tale s-ar putea sa fie devastatoare, dar a refuza sa-i ierti pe cei responsabili va inrautati lucrurile! Alege sa-i ierti acum, neconditionat, iar funiile durerii se vor rupe.

E timpul sa trecem la actiune!

Exista multe alte modalitati prin care oamenii te pot fura. Mai tarziu, voi explica exact ce anume trebuie facut pentru a fi eliberati de durerea de a ne fi fost furate aceste lucruri. Dar, in cazul in care doresti sa incepi acum sa te ocupi de cativa dintre hog §i jefuitori, ig recomand sa petreci cateva minute meditand la viata ta si cerandu-I lui Dumnezeu sa-ti arate toate ocaziile in care circumstantele rele te-au jefuit, Apoi, in dreptul fiecarui eveniment, intreaba-te sincer daca sunt oameni implicati in el, pe care trebuie inca sa-i ierti, Scrie numele lor pe 0 bucata de hattie. ce analizezi

aminteste-ti de faptul ca aceste lucruri tin acum de domeniul trecutului §i ca singura persoana care va continua sa fie afectata de ele, daca alegi sa nu ierti, esti tu!

Apoi, exprima-ti simplu si cu voce tare iertc~rea fata de fiecare persoana de pe lista, una cate una. In cazul unora, s-ar putea sa doresti sa le transmiti aceasta iertare prin telefon sau sa le scrii 0 scrisoare. In cazul

--

72 CAPITOLUL 6

altora, cum ar fi acela al unui abuzator sexual, acest lucru ar fi foarte nepotrivit, de vreme ce gestul tau ar putea fi perceput de catre abuzator ca 0 noua opartunitate de a se implica intr-o relatie nedumnezeiasca.

Fa ceea ce simti ca este necesar, pentru a clarifica lucrurile intre tine si cei de pe lista. Dumnezeu va rupe acele lanturi §i va to pi super-lipiciul, iar tu vei incepe sa traiesti liber!

Dupa ce ti-ai exprimat iertarea, distruge bucata de hartie sau da-i foe; in timp ce faci aceasta, rosteste din inima cea mai puternica rugaciune de pe pamant:

"Tata, iarta-i." Totul s-a incheiat!

SI PE MINE?

Necesiiaiea iertiirii de sine

Cand vorbim despre gre§elile treeutului - si cu totii am facut multe - numeroase persoane l§i incep povestirea cu: "Nu rna voi ierta niciodata pentru ... " Deseori, s-au confruntat pana si cu ceea ce altii le-au fa cut, au luat decizia corecta de a-i ierta, au parcuxs intreg procesul iertarii §i si-au eonfruntat emotiile cu privire la ceea ce s-a intamplat.

Dar inca mai ramane un obsta col imens in calea vindecarii lor: ei insisi! Ei reusesc sa ierte orice persoana de pe pamant, dar, intr-un fel sau altul, vina §i povara propriilor gre§eli pare sa fie atilt de imensa, incat iertarea de sine a devenit 0 imposibilitate.

Uneori, cand s-a facut 0 gre§eala teribila, deseori

74

CAPlTOLUL 7

~! PE MINE?

75

cu consecinte foarte dureroase, sentimentul pierderii poate fi enorm. 0 astfel de greseala se poate sa fi cauzat un accident groaznic sau poate chiar moartea unui copil. S-ar putea sa fie vorba despre 0 relatie care nu ar fi trebuit niciodata dezvoltata, 0 implicare financiara care a mers rau, rezultand intr-o pierdere mare de bani sau oricare dintre mii si mii de alte posibile greseli pe care le-arn fi putut face, avand, probabil, consecinte pentru tot restul vietii.

intamplat in trecut, dar ei merg la Dumnezeu cu pumnii spirituali stransi. Prin propria lor alegere, ei pierd multe dintre binecuvantarile pe care Dumnezeu doreste sa le dea.

uimitoare!

Uneori, refuzul iertarii de sine presupune sa alegi sa te pedepsesti pentru ceea ce s-a intamplat. In realitate, tu nu crezi ca meriti sa fii iertat, asa ca persisti in autocondamnare. Alegi sa te privezi de viata, deoarece crezi ca asta este tot ce meriti. Dar nu asa vede Dumnezeu lucrurile.

Petru, ucenicullui Isus, a trecut prin aceeasi situatie.

De trei ori a spus celor din jur ca nu are nimic de-a face cu Isus, probabil din frica de ceea ce i s-ar putea intampla (vezi loan 18). In realitate, el L-a tradat pe

spunand minciuni, chiar daca, in inima sa, II iubea foarte mult.

Petru trebuie sa fi fost plin de remuscari din cauza faptei groaznice pe care 0 savarsise. Drept consecinta, a facut ceea ce multi dintre noi am fi facut - s-a retras intr-un loc foarte sigur, unde s-a adancit in autocompatimire. Pentru Petru, acest loc 11 reprezenta barca sa, cu care pescuia pe Marea Galileii (vezi loan 21).

Isus stia prin ce trecea Petru. Astfel ca, dupa Inviere, Isus l-a cautat si i-a adresat de trei ori foarte simpla, dar profunda intrebare: "Ma iubesti tu pe Mine?" (vezi

Depinde

tine!

Este adevarat ca trecutul nu este la fel de adevarat administrezi posibil sa lectii care viitor,

fi schimbat, dar modul in care iti tao Chiar este

fi iertati. Deci, de vinovatie personala

sa te ierti tine insuti,

Isus pentru

tine nu este

Daca ai fi un care sa primeasca niste

de la taticul sau, dar ai tine pumnul inclestat, nu ai putea primi nimic! Tinand pumnul inchis, in loc sa mana deschisa, te privezi pe tine insuti de bunatati.

Deseori, oamenii care refuza sa se ierte pe ei insisi tanjesc ca Dumnezeu sa-i vindece de tot ceea ce s-a

76

CAPITOLUL 7

~I PE MINE?

77

exprimam pe a noastrd

schimb,

Complet infasuratil

S-ar putea sa-i fi iertat pe altii si, prin urmare, sa fi fost eliberat de controlul care actionase in viata ta din parte a eelor care te-au ranit. Dar, cand refuzi dragostea lui Dumnezeu pentru tine, inca te afli in robie. Ai inlocuit robia de a te afla sub controlul altora cu 0 robie autoimpusa §i te-ai invaluit in atat de multa autocondamnare, incat nu mai esti capabil sa functionezi normal sau sa te relationezi normalla ceilaltil

In unele aeroporturi, exista un anumit serviciu disponibil pentru cei care sunt ingrijorati ca valizele lor n-ar ajunge intregi la capatul calatoriei. Pentru 0 suma mica, bagajele lor pot fi complet impachetate intr-o multime de straturi de polietilena, strans infasurate una peste alta. Cand procesul este incheiat, valiza arata ca un cadavru infasurat in haine de plastic pentru ingropare! Nu exista nicio sansa ca eeva sa poata iesi afara sau ca cineva sa poata intra inauntru!

Intr-o zi, pe cand priveam la aceste valize imbracate in plastic, mergand roata pe caruselul pentru bagaje, in Aeroportul Heathrow din Londra, mi-a trecut prin minte ca asa trebuie sa arate oamenii atunci cand refuza sa se ierte pe ei insisi. Este ca §i cum ar fi infasurati in plastic spiritual si nimeni nu poate intra sau iesil

A trai in neiertare fata de sine nu-ti va schimba nici trecutul §i nici nu-ti va imbunatati viitorul. Doar iti va limit a potentialul de a indeplini planurile cele mai bune pe care Dumnezeu Ie are inca pentru tine.

loan 21:15-17). Pentru fiecare ocazie in care L-a tradat pe Isus, Petru a beneficiat de oportunitatea de a-I spune lui Isus ca 11 iubeste,

Pentru Petru, acesta a fost, probabil, eel mai important moment vindecator din viata lui. Daca Isus nu L-ar fi cautat, probabil ca Petru si-ar fi petrecut tot restul vietii plimbandu-sc cu barca pe Marea Calileii, complacandu-se in autocompatimire §i iritrebandu-se ce s-ar fi putut intampla,

Cdnd suntem deschisi sa primim dragostea Lui peniru noi §i sa ne-o

'J <~~

J{:::

Dumnezeu incepe sa ne vindece din

interior!

Ca §i Petru, cu totii facem greseli. In aceasta situatie, cea mai importanta intrebare pentru Isus nu a fost:

"Ce-ai facut?", ci: "Ma iubesti tu pe Mine?". Cand sun tern deschisi sa primim dragostea Lui pentru noi §i sa ne-o exprimam pe a noastra in schimb, puterea vindecatoare a lui Dumnezeu ajunge direct in inima. Dumnezeu incepe sa ne vindece din interior! Dragostea topeste durerea.

-

78 CAl'lTOLUL 7

Oa, trebuie sa ne ocupam de consecintele propriilor gre§eli si pacate. Relatiile, atat cea cu Oumnezeu, cat §i cele eu oamenii, trebuie restaurate prin marturisire si pocainta. In unele cazuri, este necesara si restituirea. Dar, cand aceste lucruri au avut loc, trebuie sa invatam sa iesim din mizerie §i sa nu ne mai complacem in noroiul propriilor gre§eli.

Hipopotamii se pot balaci in noroi zile intregi, la nesfarsit. Le place la nebunie; face parte din mediullor natural. Dar §i oamenii se pot balaci in propriul noroi, o viata intreaga! Oumnezeu nu a intentionat ca oamenii sa traiasca ca hipopotamii! Noroiul nu este mediul nostru spiritual natural! Trebuie sa lasam in urrna murdaria §i sa ne bucuram de viata in libertate pe care doar trairea dupa voia lui Oumnezeu ne-o poate aduce.

Trebuie sa ne iertam pe noi insine ~i sa rostim cea mai puiernica rugiiciune de pe pdmiint ~i In dreptul nosiru, nu doar In drepiul altora!

DE CATE ORI, DOAMNE?

Cea mai importantii leciie a lui Petru

Petru ave a 0 problema! Stia ce 11 invatase Isus despre iertare, dar, ca oricare alta fiinta umaria, se lupta in inima lui §i cauta 0 farama de bun simt care sa predomine in acest aspect. Probabil, exista 0 persoana anume, in dreptul careia Petru se lupta cu aceasta problema si cauta 0 scuza prin care sa-si poata pastra macar putina neiertarel

Cu sigurania trebuie sa existe a Iimiiii, se gandea el.

Doar nu Te a~tepfi ca eu sa iert tot iimpul, nu-i asa? Mai ales ciind oamenii continua sa faca acelasi luau dill nou ,,?i dill nou?

--

80

CAPITOLUL 8

DE CATE ORl, DOAMNE?

81

~ G~neros ca-ntotdeauna, Petru a venit cu propriul sau raspuns la problema §i I I-a prezentat lui Isus ca pe o prop un ere care spera sa clarifice chestiunea, odata pentru tot~~auna! Era hotarat sa obtina 0 regula de la Is~s, cu pnvrrc la li~ita iertarii! .Ce parere ai de sapte on, Doamne? Cu slguranta, nimeni nu merita sa fie iertat mai des de atat." (vezi Matei 18:21)

iertam pe altii, atunci va trebui, deopotriva, sa exis~te 0 limita cu privire la cat de des poate Dumn.ezeu sa n~ ierte - consecinte pe care niciunul dintre noi nu ar don sa le experimenteze vreodatal

Iertarea nu are nimic de-a face cu

,t

Nicio limita

meritu[cuiva

~:~~

fi iertat - este un act

Mi-ar fi placut enorm de mult sa fi vazut zamberul bland de pe fata lui Isus. Probabil cal atunci cand a raspuns intrebarii, nici Petru si nici restul ucenicilor nu erau pregatiti pentru raspunsul Sau provocator: "Nu de sapte ori, Petre, ci de saptezeci de ori cate §apte!" (vezi Matei 18:22)

Dac~ esti bun la aritrnetica, iti vei fi dat seama pana acum ca 490 este considerabil mai mare decat saptele lui Petru! Dar, in realitate, Isus nu-i sugera lui Petru sau oricui altcuiva sa tina 0 lista cu datile in care cineva a fost iertat §i apoi, cand a ajuns la numarul 490 in registru, sa fie liber sa faca ce doresto.

Expresia colocviala din ebraica, ,,§aptezeci de ori cate sapte" inseamna, de fapt, un numar atat de mare in~at nici macar nu te gande§ti sa incepi sa-l aduni~ Pnn urmare, in raspunsul dat intrebarii lui Petru, Isus nu a stabilit nicio limita cu privire la cat de des trebuia Petru sa fie dispus sa ierte!

Adevarul socant consta in faptul ca, daca exista 0 limita cu privire la cat de des suntem dispu§i sa-i

de dragoste, nu de dreptate.

Amintiti-va ce a spus Isus in Rugaciunea Domneasca: .Iarta-ne greselile noastre, precun;, iertam §i noi gre§itilor nostri." (vezi Matei 6:12) !n aceast~ rugaciune extraordinara, Isus a introdus, ideea une~ legaturi intre iertarea pe care 0 primim din parte a lui Dumnezeu si disponibilitatea noastra de a-i ierta pe ceilalti,

De vreme ce niciunul dintre noi nu ar dori vreodata sa existe vreo limita in privinta disponibilitatii lui Dumnezeu de-a ne ierta, atunci nu poate exista 0 limita nici asupra frecventei cu care trebuie sa

dispusi sa-i iertam ceilalti, indiferent ce au

Acest lucru ar putea fi mai usor de inteles §i de acceptat, daca ne amintim ca iertarea nu are nimic dea face eu meritul cuiva de-a fi iertat - este un act de dragoste, nu de dreptate,

82

CAPITOLUL 8

Incredere In§ela ta

Iertarea nu are nimic de-a face nici cu increderea acordara in viitor. 0 persoana iertata poate fi, in continuare, 0 persoana nedemna de incredere.

Din nefericire, multi oameni au facur gre§eala de a considera ca trebuie nu doar sa acorde iertare, ci si ca iertarea lor presupune ca ei sa continue sa aiba incredere in persoana respectiva, ca §i cum nimic nu sar fi intamplat. Nu asa stau Iucrurile, iar in unele situatii, acest lucru poate fi foarte periculos.

Cunosc cazul unui barbar care fusese descoperit abuzand sexual copiii unui prieten, acestia aflandu-se in ingrijirea lui. Iarea ca se pocaie§te profund cand a fost descoperit, fiind plin de remuscan si cu inima zdrobita pentru ceea ce facuse. Initial, a fost suspenda} din sIujba pe care 0 detinea in biserica, dar apoi a fost iertat atat de liderii bisericii, cat §i de parintii copilului.

Ca parte a procesului de iertare, a fost repus in sIujba sa de invatator Ia scoal» duminicala. Nu a durat mult tirnp pan a sa fie descoperit abuzand mai multi copii. Repunerea lui in functie, fiind nevoit sa se confrunte cu 0 asemenea tentatie, fusese 0 greseala teribila. Nu trebuia sa i se fi acordat 0 asemenea incredere.

Cand 0 persoana a pacatuit impotriva unei alte fiinte umane, increderea a fost distrusa, atat in fata oamenilor, cat §i a lui Dumnezeu. Acordarea iertarii nu presupune intotdeauna si restaurarea increderii. In cele mai muIte cazuri, increderea trebuie reca§tigata.

DE CATE ORI, DOAMNE?

83

Iar in situatii precum aceasta, nu ar fi niciod~~a intelept sa repui 0 astfel de pers~ana intr-o poz1t!e unde 0 slabiciune evidenta a acesteia ar putea duce, 111 continuare, la abuz.

Iertare deplina

Cand citim relatarea despre intrebarea lui Petru §! raspunsul lui Isus, in mod obisnuit, se presupune c~ nevoia de a ierta din nou §i din nou se ~atoreaz~ faptului ca cine va anume ~on:inua sa faca ~ce~a§: gre§eala. Din experienta mea m~a ~m .o~servat ca eX1~t~ o alta situatie, muIt mai des mtalmta, care necesita

iertare repetitiva. A

Cand 0 persoana a fost trau~~tizata foarte grav, m

a evenimentelor din viata el, iar daunele rezultate

urm . It

au fost foarte mari, s-ar putea sa existe mal ~u e

niveluri de durere, blocate in amintirile pers~anel. ~

Atunci cand 0 persoana iarta pentru pnma ?ar~, este vorba, de cele mai multe ori, deA un ~ct al vointei, total opus sentimentelor reale §i adanc mgropate, pe care aceasta le-ar putea avea. Dar apoi s~ntimer:tele incep sa iasa la suprafata - precum valunle la tarm,

aparent tara sfarsit, . A . .

In cazuri ca acesta, fiecare ocazie m care ~ amintire iese la suprafata reprezinta ~ r:O~aA o~ortumtate de ~ ierta. Treptat, valurile se vor linisti, msa sunt _persoane care s-ar putea sa fie nevoite sa ierte de mal mul~ de 490 de ori, inainte ca ultimul strat .d~ durerc sa s(, risipeasca si astfel, iertarea sa fie dcplin.i.

84 CAPITOLUL 8

Libertate deplina

CIt de des trebuie sa iert, Doamne? Raspunsul real este: pan a cand nu mai exista nevoia de a ierta §i toata durerea a fost rezolvata. In acest punct, ai castigat, cu ajutorullui Dumnezeu, 0 mare victorie in viata tao

Lanturile din trecut nu te vor mai putea tine legat.

Vei fi liber, din nou, sa devii persoana pe care Dumnezeu a harazit-o de La incepur. Pentru tot restul vietii tale, vei putea lndeplini destinul pe care Dumnezeu l-a rezervat pentru tine.

Isus a fost cu adevarat ingrijorat de efectul pe care l-ar putea avea neiertarea asupra ucenicilor, indusiv asupra ta si asupra mea. Daca ar fi stabilit 0 Iimita cu privire Ia cat de des trebuie sa iertam, ar exista, in egala masura, 0 limita cu privire la Iibertatea pe care am putea-o experimenta prin iertarea acordata celorlaln.

Sa analizarn experienta Paulei, in privinta iertarii. ea a trebuit sa ierte de multe ori, pan a cand a reu§it sa fie eliberata de abuzul sexual care s-a exercitar asupra ei in timpul copilariei. Fiind pre a infricosata sa doarma noaptea intr-un pat, din cauza a ceea ce i s-ar putea intampla, Paula dormise, timp de 20 ani, pe padea, sub pat. Acolo se sirntea in siguranta.

Paula a facut un pas enorm, de credinta curajoasa, cand s-a decis pentru prima mi§care §ovaielnica inspre a-i ierta pe cei vinovati, A fost un pas care i-a salvat viata. Pe masura ce amintirile au iesit la suprafata, ea a trebuit sa ierte din nou §i din nou; dar, de fiecaro data cand ierta, era ca §i cum Dumnezeu inlatura din

--

DE CATE OR!, DOAMNE?

85

personalitatea ei inca un rand de ha~nt d~ ~oli~. vatat Paula este astazi in viata numai 11n ca a In .

- A • t e nu pot exista

lectia lui Petru - §i anume, ca In ier ar. . . _

~ d ~ t ea mal puterruca

1· ite! A rostit cu a evara c _

Hfl I e. _ . _. U E cautase

- . d - ant: Tata iarta-i, a

rugacmne e pe parna .,,' _ . _ .

cheia miraculoasa nu doar pentru a ~~pa§l t?ata ~~~l: . t ioara fata de ceea ce i-au facut altii, dar si pen

In en ~ . A. d cu totul

cunoaste dragostea lUI Isus mtr-un rna

extraordinar, . A ••

Puiini oameni vor suferi lucruri atat de gorazmce c~ §l

Paula. Astiizi poii stii, in mod =: cd cee~ ce a facut Dumnezeu pentru Paula poaie face §l pentru tine.

CUM RAMANE CD DUMNEZEU?

Necesitatea de a-I cere iertare lui Dumnezeu pentru a-I, fi invinuit

~:~ora se crispa de durere, in timp ce incerca sa daca ~~ pumnul puful dintr-o perna, "eu siguranta

mnezeu este cu adevarat Dum '

putut . t 1 nezeu ar fi F . ~~n oate ucrurile rele care mi s-au inta~plat If

una ei Ie§ea Ia suprafat~· D .

fA. a, iar umnezeu era tin ta in

Imp ce ea l§l exprima foarte enerzi . '

inaintea consilieri10r! rgic senhmente1e

Debora punea 0 intrebare intemeiata. Daca D nezeu este asa de iubitor §i de atot uternic urnspun cre§tinii ca este atunci de ce sr?A ' p~ecum

, a m cer, pnvmd La

---------------------

---

CUM RAMANE cu DUMNEZEU? 87

toate lucrurile oribile care se intampla pe pamant §i nu face nimic cu privire la acestea? Nu are sens. .Nu sunt sigura ca vreau sa cunosc un astfel de Dumnezeu," a adaugat Debora.

Nu era nimic gre§it in logica ei, iar sentimentele ei erau intru totul de inteles, Dar Ii scapau cateva date din argumentatia ei, fapt care a dus la 0 distorsiune majora in gandirea §i in intelegerea ei.

Voin ta libera

Primul lucru pe care Debora nu l-a inteles este faptul ca noi suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Printre alte lucruri importante, aceasta inseamna ca noi, ca §i Dumnezeu, avem vointa libcra. Am fost creati eu capacitatea de a lua decizii pe cont propriu.

Daca nu am avea capacitatea de a ne exercita vointa Iibera, atunci nu am putea alege in ce fel de relatii sa ne implicam, Rira vointa libera, vietile noastre ar fi reduse la nivelul de roboti. Bucuria de a alege este cheia pentru delectare si placere personala.

Fiecare fiinta umaria este unica. Ne plac lucruri diferite. Unii prefera pizza in loc de hamburger. Altora le place puiul. In ce priveste locul de vacanta, unora le place marea, iar altora, muntele. Unora le place sa vorbeasca despre politica, iar altora, sa practice un sport dinamic. Varietatea si alegerea sunt chestiuni centrale pentru moduJ nostru de viata.

88 CAPITOWL 9

A avea vointa liberiitt~fiira a recunoaste

4!~,,~

granitele sigura~tii - poate fl/oarte

pericu los !

Indiferent care a f feri

libertatea d 1 r 1 pre erintele noastre, avem

e a a ege ceea ce n 1 I~ I ~ ~

libera, iar viata : e p ~ce. nlatura vointa

a avea vointa li~§a ~umf:' ~hm, va mceta sa existe. Dar

. ~ era - ara a recunoasto . 1

slguranta _ poat fi f . '0: gramte e de

~ e oarte penculos!

Granitele de siguranta Tocmai utilizarea vointsi lib ere

d ~. , cu scopul de a

epa§~ granitele stabilite de Oumnezeu f~

~mam:atea ~a ajunga la dezastru, inca d~ ~ i~~~~::

Om a es sa. p~nem la indoiala ceea ce a spu·s·

umnezeu <::1 sa ne ~ ~. ~

'; razvratim Impotriva Cel .

ne-a creat R tId ~ Ul care

P . . es u, upa cum se spune, este istorie!

rm ceea ce in I .

Cad ,genera, este cunoscut ca fiind

a ere a, ne-am supus d b ~ .

nedum .. e unaVOIe unei autoritati

neze~e§h: De-atunci incoace, aceasta autoritat

~:~~:~ezelasca a fa~ut tot posibilul sa distruga relati: . u~nezeu §l umanitate, incurajand fiecar generatle sa se dispens d d. e

sa treaca din colo de lir:i~:le egro:n;~~~r dluUl~Onezeiasca si

~ umnezeu.

CUM RAMANE CU DUMNEZEU? 89

Am putut vedea acest proces desfasurandu-se in propria noastra generatie. Standardele scripturale de moralitate, spre exemplu, care au constituit coloana vertebrala a legii si a ordinii in majoritatea natiunilor vestice, timp de sute de ani, sunt acum efectiv maturate de un flux crescand de imoralitate, de amoralitate si de promiscuitate sexuala.

Cand copiii tree din colo de granitele de siguranta oferite de catre parintii lor, ajung foarte repede in pericol. Din acest motiv, parintii asigura un tare pentru copiii mici. Iar daca oamenii ar putea circula pe strazi unde §i cum doresc, ar exist a nenumarate accidente, asa ca autoritatile asigura reguli §i limite pentru trafic, astfel ca oamenii sa poata conduce in siguranta, fara riscul de a se produce coliziuni.

In fie care an, in Canada, oamenii se plimba pe lacurile inghetate, pentru a se delecta, iar unii l§i pierd viata cu aceasta ocazie! Un lac inghetat of era 0 posibilitate minunata si sigura de a calatori cu viteza mare pe suprafata ghetii, cu snowmobilul- cu conditia ca oamenii sa raman a in limite le zonelor in care se stie ca gheata este suficient de groasa pentru a oferi siguranta.

Dar, in fiecare an, exista cativa care cred ca stiu mai bine decat autoritatile si trec dincolo de granitele recomandate. In fie care an, sunt familii nevoite sa planga pierderea exploratorilor aventurieri §i nesabuiti, care, crezand ca stiu mai bine decat toti, au trecut dincolo de granite le admise.

Ceva asemanator se intampla si cu granitele lui

90

CAPITOLUL 9

Dumnezeu. Rebeliunea §i independenta din noi ne determina sa ne dorim sa traim din colo de securitatea ~eg~.dilo~ §i a &_ranitelor oferite de un Dumnezeu iubitor §1 caruia Ii pasa.

Oan:enii nu au reusit sa inteleaga ca cele Zece Porunci, spre exemplu, nu au fost date de Dumnezeu pent~u a-~ impie~ica sa se bucure, ci pentru a Ie asigura gr~mte . slg~re~ :n cadrul carora sa-§i poata exersa vointa libera, fara a ajunge in perieo!.

Raul §i eel rau

A ~iblia nume§te aceasta depa§ire a granitelor mcalcare de lege sau pacat. Consecinta folosirii vointei noastre liber~ cu scopul de a lua decizii pikatoase presupune a-I acorda raului oportunitatea de a-§i rnari influenra in vietile noastre.

In ~ugaciunea Domneasca, Isus ne incurajeaza sa n~ rugam astfeI: "Elibereaza-ne de rau" (Matei 6:13, I\i~S~) sau, mal exact: "Elibereaza-ne de Cel rau." Exisra un -dumnezeu rau al acestei Iumi" (2 Cor 4:4, NASB), care se o~u~e fiecarui lucru bun pe care Dumnezeu I-a pregatit pentru copiii Lui.

Cand r~os!!m acest segment din Rugaciunaa D~mnea~c~: II cerern lui Dumnezeu sa rie ajute sa luan: decizii c~r~cte, pentru a putea fi in siguranta, in gral1lte!e stabilirs de El. De asemenea, Ii cerem pr?tectl~ fat~a ,de Cel rau, care de 1a inceput §i-a folosit vointa ~hbera~m lumea spirituala, pentru a-I ispiti pe om sa faca lucruri gresite si sa se opuna

CUM RAMANE cu DUMNEZEU?

91

I rumnezeului celui viu. Biblia 11 numeste pe acesta ~;<1tan (vezi Matei 4:10).

Dumnezeul nostru nevinovat

Prin urrnare, in realitate, toate lucrurile rele care se intampla in aceasta lume nu sunt din. vina lu~ Dumnezeu. Ele reprezinta consecintele influentei Celui rau §i alegerile gre§ite pecare le fac oamenii, ca rezultat a1 influentei lui. Noi nu ar trebui sa-L invinuim pe Dumnezeu pentru lucrurile de care El nu este

responsabil. . .

Daca Dumnezeu Si-ar folosi puterea §l autoritatea

ultima, pentru a opri tot ceea c~ n~-I .fa~e placere: rtunci ar trebui sa ne ia vointa libera §l sa opreasca :najoritatea lucrurilor care se petree in lume. N-ar:: mai Ii fiinte umane capabile sa intretinem relatii, de bunavoie, unul cu altul si nu ne-am mai putea bucura de 0 relatie de bunavoie cu Dumnezeu.

Biblia ne spune di Dumnezeu Tatal ne-a iubit asa de mult, incat ~i-a trimis de bunavoie Fiul, pe Isus, pentru a ne arata cat de mult ne iube§te §i .~~t d~ mul~ doreste sa aiba 0 relatie restaurata cu copm LUI (vezi loan 3:16-17).

Traim intr-o lume cazuta si, in consecinta, rea. Nu trebuie decat sa citim un singur ziar sau sa ascultam un buletin de stiri, pentru a realiza ce dezastru a facut umanitatea din aceasta lume pe care a creat-e Dumnezeu.

In loc sa-L invinuim pe Dumnezeu pentru ceea ce

92 CAPlTOLUL 9

o~enirea si eel rau au facut, un pas important ins re vmdecarea de blestemul amaraciunii - care vine ca ~n produs secundar al neiertarii - este sa ne expri ~ ?ar.ere~ de rau inaintea lui Dumnezeu, pentru ~~~~

m~mUlt de lucrurile care nu s-au intamplat di .

LUI. m vma

1 ~e ex~rim~ pa:e:ea de rau inainiea lui Dumnezeu este ~ a t~ . cheie oitala inspre vindecare. Folose§te-o §i va zn~eparta u.n obstacol major care s-ar putea sa te impiedice in a-I ~~tea teria pe aliii §i in a rosti cea mai pulernirii rugaciune de pe pdmdni,

eEl ~APTE PA~I SPRE LIBERTATE

Insiruciiuni de uiilizare a cheii miraculoase

Viitorul tau se afla in mainile tale §i in ale lui Dumnezeu! Indiferent cat de dezastruoasa a fost prima parte a vietii tale, iti poti schimba destinul, impreuna eu Dumnezeu, astfel incat, in a doua parte a vietii, sa Hi liber sa devii persoana pe care Dumnezeu a intentionat-o §i sa cunosti binecuvantarea lui Dumnezeu intr-un mod nou. Astazi incepe restul vietii

Regele David a scris despre minunatele binecuvantari promise Dumnezeu celor care inteleg granitele stabilite de El §i care aieg, cu bucurie, sa umble in cadrul acestora. I,lti'i cc i1 scris I bvid:

94

CAPITOLUL 10

Legea Domnului este desavar§ita si inuioreaza sufletul;

marturia Domnului este adevarata si dii inielepciunr celui nestiuiar,

Or~nduiri1e . I?omnului sunt tara prihana, si mveselesc truma;

poruncile Domnului sunt curate §i lumineaza ochii.

~rica ~~ Domnul este curata §i tine pe vecie; JudecatIle Domnului sunt adevarate, toate suni drepte.

Ele sunt mai de prei deciii aurul, decat mult aur curat;

sunt mai dulci decdt mierea, decat picurul din faguri.

Robul Tau primests si el invatatura de la ele: pentru cine le pdzeste, rasplata este mare. ' (Psalmul19:7-11, sublinierile marcate de autor)

. in Cuvantul Sau, Dumnezeu ne-a dat minunate linii d~rectoare p~ntru viata. 'Iotodata, ne-a ararat §i unde se gasesc pencolele. Iar in acest psalm uimitor Dun:nezeu promite ca, dad alegi sa traiesti in cadrul gramtelor. stabilite de EI (legea Domnului) EI At"

A • , I~I va

mVlOr~ ~u~e~ul,_ iti .va da intelepciunea Lui, iti va da bu.c~ne m rruma, It I va lumina ochii, te va avertiza cu pnvirc la peri cole si te va face sa te bucuri de recompensa Lui! Ce promisiuni minunate!

Ca~d privesc in ochii multor oameni care sufera §i care vm la mme pentru a primi ajutor, atat de adesea

--

CEI §APTE PA§I SPRE LlBERTATE

95

vad chiar opusul tuturor acestor binecuvantari min,-:nate pe care Dumnezeu le promite celor care II urrneaza, vad rani, dezamagire, durere, furie, resentimente, amaraciune §i multe alte raspunsuri negative la experientele vietii.

Una dintre cele mai importante legi pe care Dumnezeu ni le-a aratat in Cuvantul Sau este legea semanatului §i a culesului. Pavel ne spune ca nu putem ignora sfatullui Dumn~zeu, iar apoi sa ne asteptam sa nu existe consecinte. Intr-una dintre epistolele lui, Pavel prezinta problema astfel: .Durnnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit. Ce seaman a omul, aceea va §i secera." (Galateni 6:7)

Aceasta inseamna ca, indiferent de tipul de samanta pe care l-am semana in viata noastra, aceasta va produce, in cele din urma, 0 recolta de aceeasi natura cu samanta. Prin urmare, in contextul acestei carti, inseamna ca. daca semanam neiertare, vom culege amaraciune. ~i daca vom continua sa semanam aceeasi samanta de-a lungul vietii, amaraciunea va da nastere la multe consecinte daunatoare in propria noastra viata si in vietile celor la care ne relationam zilnic. Aceste consecinte ar putea include chiar simptome si stari de boala, la nivel fizic.

.Deci ce trebuie sa fac," te aud spunand, "In cazul in care nu doresc sa cultiv acest fel de recolta in viata mea?"

Daca ti-ai recunoscut nevoia personala de a fi iertat si te-ai decis sa crezi in Isus §i sa-ti incredintezi Lui viata, deja ai fa cut un pas imens inainte. Deja te ga~'e§ti

96

CAPlTOLUL 10

intr-un loc nou in relatia cu Dumnezeu, de unde poti f~ce un alt ~as imens inainte, sa incepi sa cunosri vmdecarea lUI Dumnezeu §i sa culegi beneficiile de a fi invat~at ~um sa rostesti cea mai puternica rugaciunc de pe pamant.

Acum, este timpul sa realizezi ceva practic si sa Intele~ p~§ii pe care trebuie sa-i faci pentru a aplica a~ea~sta mmunata invatatura din Scriptum in propria ta viata.

Pasul1 - Ia 0 decizie

Impreuna am inteles deja ca Dumnezeu ne-a dat fiecaruia vointa libera - capacitatea de a Iua decizii.

Astfel ca primul pas pe care trebuie sa-l faci este acela de a privi in urma, la fiecare situatie dificHa care a existat vreodata in viata ta §i sa iei decizia de a ierta, neconditionat, pe fiecare persoana implicata. Aceasta

Ii '. A· • A

cecrzie It 1 apartme m exdusivitate. Nimeni altcineva

nu 0 poate lua in locul tau!

Am fost solicitat sa rna rog pentru 0 femeie pe nume Joana. 24 de ani in urrna, Ioana se afla in spatele unui snowmobil pentru doua persoane, De· lacul inghetat Ontario. Paul, soferul, a pierdut cont~olul, iar ma§iniiria a facut mai multe salturi pe gheata. Ioana a tos~ azvarlita ca 0 papu§a de carpe, in timp ce corpul ei patina de-a lungul ghetii, iar capul Iovea, in mod repetat, suprafata tare ca fierul,

De atunci incoace, Joana a suferit probleme fizice care i-au afectat coloana, incheieturile §i

--

eEl §APTE PA§I SPRE LIBERTATE

97

umerii, A primit ani la rand tratament medical §i chiropractic, fara vreun beneficiu sau vreo usurare

permanenta. . . .

timp ce ne rugam pentru problemele el fizice, am fost indemnat sa-i adresez urrnatoarea intrebare: "L-ai iertat pe Paul?" Din privirea de pe fata ei, era evident faptul ca nu-l iertase pe eel ce-i cauzase 24 ani de durere,

Era dar faptul ca Ioana ave a de lucrat cu Dumnezeu,la modul serios, asa ca i-am spus ca nu rna puteam ruga pentru ea pana cand nu depasea acest obsta col important. A trecut un timp pana cand a reusit sa ajunga in punctul in care sa aleaga sa-l ierte

pe Paul §i sa-l puna in libertatea iertarii ~i. .. ~

A trebuit sa fie alegerea ei personala. NIClD rugadune pentru starea ei de sanatate nu ar fi ajutat-o in faza in care se gasea. Dad as fi inceput sa rna rog pentru problemele ei fizice, atata tim~ cat neiertarea e~ crea 0 bariera fata de dragostea §l de puterea lUI Dumnezeu, nimic nu s-ar fi intamplat si probabil ca ar fi plecat gandindu-se ca Dumnezeu nu 0 iubeste sa~ ca Dumnezeu nu poate sau nu va vindeca starea el de sanatate.

Cand am reusit sa reiau rugaciunea in dreptul ei, puterea lui Dumnezeu era in mod foa!te evi~ent prezenta, aducandu-i vindecare, astfel ca ~4 .am. ~e durere si de deformare a coloanei au fost eliminati m cateva minute.

Ziua urmatoare, radia de fericire, pentru ca reusise sa alerge dimineata devreme §i sa-si faca exercitiile pe

98

CAPITOLUL 10

care, inainte, i-ar fi fost imposibil sa Ie faca, Era 0 persoana complet diferita!

.. Vindec~rea fizica a Ioanei a depins de disponibllitatea el de a alege sa ierte. Bina cand ea nu a luat aceasta decizie, Dumnezeu nu a putut face nimic!

~cum ~ste randul tau. Gandegte-te! Esti dispus sa faci aCeeagl alegere pe care a facut-o Ioana si, indiferent de cost ~sau de consecinte, sa decizi sa ierti fiecare persoa~a ~ar~ te-a ranir vreodata sau care ti-a furat ceva~ din viata, care te-a abuzat, te-a tradat, te-a vorbit de rau sau te-a ranit in orice alt mod?

"'\ lua aceasta decizie inseamna sa faci primul tau pas msp~re ~ pu~ea ~rosti cea mai puternica rugaciuno d~ pe pamant si a mcepe sa culegi 0 noua recolta de bmecuvantari in viata ta.

Pasu12 - Ri-ti 0 lista

D~ca ai luat decizia de a ierta, este momentul sa iei o foaie de hartie si sa incepi sa-ti faci 0 Iista. Inainte sa te ar:uci de Iucru, rostests 0 scurta rugaciune. Poti folosi propriile cuvinte sau ceva de genul acesta:

Mulj~~esc, Isuse, cii m-ai inoiiat imporiania de a-I zerta pe ceilalii. Te rog, ajutii-mii sii-mi amintesc de toii oamenii care m-au riinit

pentru a-i putea ieria din inima. I

. ~ugaciunile de felul acesta nu trebuie sa fie lungi si ruci foarte formals - Dumnezeu este interesat de tine

CEI !?APTE PA!?[ SPRE LIBERTATE

99

ca persoana gi de deciziile inimii tale, nu de modul in care te descurci in folosirea cuvintelor!

o modalitate in care-ti poti completa lista este sa-ti faci 0 analiza a propriei vieti, Poti incepe c~ inceputul §i sa continui astfel pana i~ pr~ze~t ~au pot~ incepe cu momentul in care te gasesti §l sa. me~rgl inapoi, ins pre trecut - nu conteaza care vananta 0

alegi. . ~ .

Indiferent de directia pe care alegi sa mergi. cele

doua nume care trebuie sa se gaseasca in capul listei suntcele ale parintilor tai - chiar daca crezi ca au £os: perfecti! In realitate, niciun parinte nu a f~st vreodata perfect si s-ar putea ca ei s~-ti fi ~tr~n~.m~s pr~b~.eme determinate de ceea ce au facut parintn gl bunicii lor. (S-ar putea sa fie nevoie sa te pocaiesti de orice reactie nedumnezeiasca pe care ai avut-o fata de ceea ce au facut parintii tai - fiecare relatie are, intotdeauna, doua

parti implicate!) ... .. ~ .

Lucreaza cu atentie gl sisternatic gl da-I lUI

Dumnezeu ocazia de a-ti aminti de oameni pe care, probabil, i-ai uitat. Ori de cate o_ri te gande§ti ~a ~ineva pe care trebuie sa-l ierti, trece-i numele pe lista. S-ar putea sa consideri util sa scrii ~i :notivul pentru care trebuie sa ierti persoana respectiva. ~

Trebuie sa-L rogi pe Dumnezeu sa-ti aminteasca lucrurile care s-au petrecut in familia ta, cu prieteni~ tai §i in oricare alt cerc de persoane cu car~. ai impartasit ceva din viata ta, de-a lungul arulor, Mediteaza asupra fiecarui an din viata ta §i asupr~a locurilor in care ai fost - scoala, loc de munca,

100

CAPITOLUL 10

biserica, evenimente sportive, vacante si asa mai departs. Nu te grabi - acorda-ti timp §i spatiu.

~i nu uita sa-ti treci propriul nume pe lista, in cazul in care te lupti cu <onsecintele propriilor tale greseli sau daca te-ai blestemat vreodata, spunand lucruri precum: "Nu rna voi ierta niciodata!"

Unele nume iti vor provoca mai multa durere decat altele si s-ar putea sa intampin] dificultati chiar in scrierea unora dintre de. In sinea ta, s-ar putea sa gande§ti ca nu doresti sa-i ierti sau ca nu merits sa fie iertati.

Daca te confrunti cu astfel de dificultati, parcurge din nou capitolul din carte a de fata care trateaza problema ta specifica, cite§te-l §i ia decizia de-a merge mai departs. Aminte§te-ti ca ai luat decizia de a ierta, asa ca roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa scrii numele respective!

Pasul 3 - Inceps sa ierti

Acum cste momentul pentru 0 alta rugaciune scurta, Roaga-tc ceva de genul acesta:

Doamne Isuse, multumesc oi ai murit pe cruce ca eu sa pot fi iertat. Imi pare rdu de pacatele mele §i te rag sa fii Salvatorul §i Domnul oieiii mele. Acum, te rog, iariii-mi greselile. Te rog, ajuta-nu; sd-i iert din toatii inima pe ioii cei de pe lista mea.

CEI fjAPTE PA§1 SPRE LlBER1ATE

101

Apoi, in timp ce parcurgi list~, roaga-~e cu atentie in dreptul fiecarui nume. Aminteste-ti p~~tr~ ur: moment ceea ce ti-a facut persoana respectiva §l apOl roaga-te in felul urrnator:

Aleg acum sa ieri pe [rosiesie numele persoanei pe care 0 ierii] pe~trAu [~escne pe scurt ceea ce ti s-a facutJ §l o/zl eliberez pe [rostesie numele persoanei] In libertatea . iertiirii mele. Nu voi mai tine aceste lucruri impoirioa [rostesie numele persoanei].

Pe masura ce te vei ruga din inima, parcurgand lista, vei descoperi eel Dumnezeu te va schimba treptat, din interior. Vei lasa in urma toate lucrurile rele pe car~ le-au adus in viata ta resentimentele §i amaraciunea §l vei incepe sa prinzi viata, ca un fluture la inceputul unei noi etape.

Pasu14 - Roaga-L pe Dumnezeu sa te elibereze

Poti face acest lucru in urma r~stirii Afie.carei rugaciuni de iertare sau poti sa 0 spm l~ sfar~lt, ~ cu privire la toti cei pe care i-ai iertat. Daca alegi sa ~ rostesti doar 1a sfarsit, irilocuieste numele unei anumite persoane cu .fiecare persoana." Indiferent de metoda pe care 0 alegi, te poti ruga astfel:

102

CAPITOLUL 10

Mul/umesc, Doamne, cd m-ai ajutat sa iert pe [rostesie numele persoanei pe care 0 ierii]. Te rog acum sa mii eliberezi de orice injlueniii nedumnezeiasca pe care [rosieste numele r=:«: a.vut-? asupra oieiii mele §i Te rog ca Tu sa iai [uniile care m-au iinui sirdns legat/a de durerea trecutului.

Pasul5 - Cere-ti iertare pentru a-L fi

invinuit pe Dumnezeu

, ~ac.a, in anumite perioade de timp din viata ta, L-ai mvinuit vpe Dumnezeu pentru lucruri despre care stii acum ca nu erau responsabilitatea Lui, vei dori ?roba~il,.sa-ti :xpri_mi parerea de rau §i sa-L rogi sa t~ ierte, mamte sa faci pasul urmator, Poti folosi cuvinte precum cele de mai jos:

imi pare rdu, Doamne, ai Te-am fnvinuit pentru lucrurile rele care mi s-au inidmplai in via/a. Siiu acum cii nici Tu nu ai dorit sa se inidmple aceste lucruri. Te rog sa md ierii.

Pasul 6 - Roste§te cea mai puternica rugaciune de pe pamant

A r~stiv c:a ~~i puternica rugaciune de pe pamant reprezmta msasi esenta aeestei carti! A trebuit sa parcurgem 0 calatorie serioasa prin viata, pentru a

CEI §APTE PA§1 SPRE LIBERTATE

103

ajunge in aeest punet. Cand Isus s-a rugat: "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fae," nu exista niciun resentiment, nicio amaraciune sau manie nedumnezeiasca in inima Lui, asa ca El nu a fost nevoit sa parcurga tot procesul acesta, pe care tocmai l-ai parcurs.

Isus a fost liber sa rosteasca aceasta uimitoare rugaciune, cu 0 inima sin cera, exact in mijloeul durerii Lui. Ma intreb ee ganduri le-au treeut prin minte soldatilor romani, in timp ce il tintuiau pe cruce si Ii auzeau rugaciunea?

Am mention at mai devreme, in aceasta carte, faptul ca iertarea este un act de dragoste, nu de dreptate. Inima lui Isus fata de acuzatorii si ucigasii Lui a fost 0 inima plina de dragoste. Mai presus de toate, EI dorea ca loti barbatii si to ate femeile sa poata ajunge sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa experimenteze iertarea Lui pentru ei insisi,

Ueenicii lui Isus trebuie sa se fi intrebat ce a vrut eu adevarat sa spuna cand i-a invatat: .Jubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc, binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ee se poarta rau eu voi." (Luca 6:27-28) Aeum au inteles. Iata-L pe Isus pun and in practica propria invatatura, in timp ce Se ruga: "Tata, iarta-i."

Isus a murit cu aeeste cuvinte pe buze si in inima Lui. Nu a dat niciun drept acuzatorilor Lui si, in consecinta, nici Cel rau sau puterile intunericului nu s-au putut atinge de El. Aceasta a fost cea mai puiernicd rugiiciune de pe piimiint, fiindca a dus la dimineaia invierii!

104

CAPlTOLUL 10

EtapaA finala in a acorda iertare altora consta, prin urmare, In a ne ruga, asa cum a facut Isus, ca toti cei care ne-au ranit sa fie iertati pentru tot ce au facur. Bineinteles, nu te poti ruga astfel, cu 0 inima sin cera p~na c~~d "" .i-ai iertat mai intai pe cei care ti-au gre§it~ Cand 11 vel ierta, Dumnezeu va elibera vindecare asupra consecintelor trecutului tau si va face minuni care vor transforma fiecare dorneniu al vietii tale.

A face acest pas final, a te ruga asa cum S-a rugat Isus, presupune a lua decizia de a binecuvanra in mod altruist vietile celorlalti - da, chiar si ale celor care te-au ranit! ~c~nd. astfel, urmezi exemplullui Isus §i ii ajuti pe altii sa a~ba oc~zia de a-L cunoaste personal pe Dumnezeu §l de a raspunde dragostei Lui. Aceasta este cea mai mare binecuvantare pe care 0 putem acorda vreodata celorlalti.

Cei pe care i-ai iertat au vointa libera in ce prive§te modul in care vor raspunds fata de ceea ce face Dumnezeu in viata lor, ca rezultat al rugaciunii tale. Nu esti responsabil pentru niciuna dintre deciziile pe care Ie iau ei.

Corrie ten Boom a devenit faimoasa pentru lucrarea pe care a ~nt~eprins-o impreuna cu familia ei, prin care ~ sa~vat vietile a peste 800 de evrei urmariti de nazisti, In timpul celui de-al doilea razboi mondial. Patru mernbri ai familiei sale si-au sacrificat vietilo datorita dedicarii lor.

Sora lui Corrie, Betsy, a murit exact inainte de terminarea razboiului, in tabara mortii din Ravensbruck dar Corrie a supravtetuit. Cand Corrie s-a in tors acasa, §i~

---

Cu ~APTE PA§I SPRE LIBERTATE

l05

a dat seama ca viata ei era un dar de la Dumnezeu §i ca ea trebuia sa rmpartaseasca nu despre cat de groaznici fusesera acuzatorii ei, ci despre ceea ce invatase impreuna cu Betsy, in Ravensbruck: .Nu exis:a gro.ap~ prea adanca, incat dragostea lui Dumnezeu sa n~ fie §l mai adanca," §i .Dumnezeu ne va da dragostea pnn care vom fi capabili sa-i iertam pe dusmanii nostri.? ~ .

Corrie invatase sa foloseasca cheia miraculoasa a lui Dumnezeu intr-unul dintre cele mai intunecoase locuri ale pamantuluil ~i astfel, la varsta de 53 ani, a intrat mtr-o perioada de mari binAecuvan:ari~!ncepa.nd o lucrare pe plan mondial, care, In urmatorn 32 am, a

d Od ~'f3

purtat-o in mai mult e 6 e tan.. . . ~

Nu a existat nimic in trecutul lui Corne, care sa 0 poata tine in lanturile robiei - cheia miraculoasa a lui Dumnezeu 0 eliberase!

Familia lui Stephen Oake a invatat si ea sa rosteasca cea mai puternica rugaciune de pe pamant. Ste~h:n fusese un politist crestin exceptional, care a Sl~Jlt :n Fortele Politiei din Greater Mancheste~, ~ngl~a. In ianuarie 2003, a fost ucis in mod tragic, 111 timpul serviciului, cand un suspect s-a intors impotriva capturatorilor sai ~i l-a injunghiat mortal p.e Step~en. Stephen a lasat in urma sa parinti indurerati, 0 sotie cu

inima zdrobita §i copii mici. . .

Tatal lui Stephen, of iter de politic pensionat §l ~o~la lui Stephen s-au grabit sa declare, inaintea presel ~l a reporterilor de televiziune, iertare in d~ept~l celm. ~e facuse acest lucru groaznic, lucru care jefuise fa-nilia de un fiu, de un sot §i de un tata.

106

CAPITOLUL 10

CI'I §AI'TE I>A§I SFRE L!BERTATE

107

P.'-eesta a fost un incident eelebru in Regatul Unit. ~at1Unea a ~ost naueita, nu doar de tragedia in sine, ei ~I ~e reactia pur crestina a familiei fata de cele mtamplate. Rezultatul acestui raspun, remarcabil a fost acela de a elibera familia de lanturile amaraciunii si de a oferi ocazii semnificative prin care sa fie imparta§ita altora Evanghelia - in special, printre ofitent de politie,

Nicio persoanii dintre cele care te-au

¥ .ff

'"<:""-

v • tf/

ramt nu te mai poate tine legat de

trecutul tau. Esti liberl

Pasul 7 - Asteapta-ti "dimineata

A • • _/1

Invierii

Cand Isus a inviat din morti §i a ta§nit afara din mormant, El nu mai purta hainele de mormar~.t iI_l care trupul Sau fusese infasurat. Pe masura ce esti ~liberat de lanturile trecutului, transformarea va fi ca 0 dimineata a Invierii in viata ta. ...

Isus a promis ca va face to ate lucr~nle noi (vezi 2 Corinteni 5:17; Apocalipsa 21:5). Hainele d~ ~?rmant ale amaraciunii vor disparea, iar legea divina a lui Dumnezeu de binecuvantare va incepe sa opereze

in viata tao .. ~

Pe masura ce rostesti iertare fata de toti cei ale caror

nume sunt trecute pe lista ta §i apoi te rogi: "ThUi, iart.i-i", viata ta va incepe sa se schimbe pentru totdcaun.r. Exisiii 0 "dimineata a inoierii" §i pentru tine!

Cheia nuracutoasa a lui Dumnezeu, si anume cea mai puternica rugaciune de pe pamanr, nu are ~fect doar .asup~a celor in dreptul carora 0 rostesti, ci deschidc §1 usa pentru ca Dumnezeu sa-;>i reverse binecuvantarile in viata ta, intr-un mod nou. Nicio ~ersoana dintre cele care te-au ranit nu te mai poate tme legat de trecutul tau. Esti liber!

. Asa ca roa?a-~ pe Isus, aeum, sa-ti dea dragostea LUI pentru toti eel care te-au ranit §i rostests in soapta:

Note

1. In versiunea din limba engleza, traducere~ !"I~ ~it~tii. de autor:

"Forgive us our trespasses", ,,§i ne iarta noua incalcarile noastre de

lege." (n. Ir.) "C . I B

2. Corrie ten Boom Foundation, E. Smith, "History, orne ell 00;11

Museum. http://www.corrietenboom.com/history.htm (accesat In data de 30 decem brie, 2003) .

3. Ibid.

Tata, iartii-i.

Fie ea aceasta sa devina, §i pentru tine, cea mai puternica rugaciune de pe pamanr,

--

lJEI'INLlIO DI, TINE! 109

Cdndur; finale

planeta, oricat ar fi acesta. Ceea ce faci acum poa~e marca diferenta intre a fi binecuvantat peste masura, pentru tot restul vietii sau a te lupta~ s.a~~i tii capul deasupra apei, intr-o mare a deza~a.g~rn, a .. resentim en tel or, a amaraciunii si chiar a maruei, a urn sau a razbunarii,

Cu cat intelegi mai devreme ca exista. 0 legatu~a directa intre modul in care raspunzi acum ia momentele dificile ale primei parti din viata §i cat de mult te vei putea bucura §i vei putea fi implinit in ce~ de-a doua parte a vietii, cu atat mai deAvreme ~el putea incepe sa traiesti via~ta 1a r_r:axim. Cand. h: I,l.'cdc neiertarii au fost cu adevarat taiate, Illi rn.u (XL,!.I nimic care sa te poata tine legat de durcrca Irt-cut u lui tau.

DEPINDE DE TINE!

Viata ta este unica. Tot ceea ce ti s-a intamplat din momentul in care ai fost conceput reprezinra istoria ta personala .. Va ramane istoria ta - a ta §i numai a ta _ pana in ziua mortn tale, cand vei paras] aceasta lume. Acela§i lucru este valabil si pentru restul vietii tale. Ceea ce ti se intampla din acest moment, pana cand vei muri, conteaza mai mult pentru tine decar pentru oricine altcineva din Iumea aceasta.

Viata ta are numai doua parti: partea pe care ai trait-o deja si cea pe care urrneaza sa 0 traiesti. Prima parte devine intotdeauna mai Iunga, iar cea de-a doua devine intotdeauna mai scurta!

Cu totii dorim sa ne bucuram §i sa fructificam cat mai bine timpul care ne-a ramas de trait pe aceasta

Exista 0 legiitura directa intrc 1/10"11/ in care raspunei acum momentele dificilc ale primei piirti din viaia si intre cat de

mult te vei putea bueura si vei putea fi implinit in eea de-a doua parte a vietii.

Nu foloseste la nimic sa te cramponezi de ami.ntiri pline de arnaraciune, indiferent ce t:i-£lU Ckul <11(.11. C'1I

110 CAPlTOLUL 11

cat rarnai mai mult timp cramponat de ele, cu atilt mai mult a doua parte a vietii tale va fi inghitita de prima. Fiecare zi petrecuta in neiertare mare§te costurile si ii da trecutului dreptul sa te urmareasca in prezent!

Biblia este plina de promisiuni de restaurare §i de speranta pentru oamenii lui Dumnezeu. Dar intotdeauna exista coridifii atasaro promisiunilor lui Dumnezeu, iar una dintre aceste condini este aceea de a alege sa ierti. Deci ce te mai opre§te? Nu ai nimc de pierdut, insa ai totul de cd§tigat!

Uimitoarea rugaciune pe care a rostit-o Isus a fost cu adevarat cea mai puterntca de pe pamanr. Poti incepe sa 0 rostesti si tu, chiar acum §i sa incepi sa experimentezi prezenra, dragostea §i puterea lui Dumnezeu in viata ta, intr-un mod nou.

Cheia se afla in mainils tale. Este 0 cheie a miracolelor. Dar numai tu 0 poti folosi. Lasa ca aceasta prima zi din restul vietii tale sa fie inceputul unei noi ere de binecuvantare pentru tine. Acum este momentul sa actionezi!

Personal, md rog ca, in timp ce reJlectezi cu ateniie la conjinutul acesiei cdrii §i pe mdsuni ce inueii sa [olosesti cheia miraculoasa, Dumnezeu sa te inidlneascii in punciul nevoii tale, sa cunosii puterea transformatoare a dragostei Lui §i iertarea Sa peniru tine insuii.

in curdnd la Editura ELPIS:

Seria DVD "Adevar si libertate"

Vindecare prin eliberare

HORROBIN PETER

HORROBIN PETER

Mania ... cum Ii fad fatal

GRIFFIN PAUL §i LIZ

Legaturile Sex - adevarul lui Speranta ~i
sufletesti Dumnezeu vindecare pentru
CROSS DAVID SOUTHERN JILL persoanele
abuzate
! GRIFFIN PAUL
I
I si LIZ
I 11 -5
I Editura ELPIS
L p~

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful