P. 1
_____GPMalahov_-_Zdravlje_zene

_____GPMalahov_-_Zdravlje_zene

|Views: 4,605|Likes:
Published by rumenko51

More info:

Published by: rumenko51 on Sep 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

GENADIJ PETROVIČ MALAHOV

ZDRAVLJE ŽENE
ŠTA SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

(PREVOD S RUSKOG)

7

SADRŽAJ
UVOD 9

NAJRASPROSTRANJENIJA OBOLJENJA KOD ŽENA Anemija Vaginalne infekcije Upala karličnih organa Predmenstrualni sindrom Problemi koji se odnose na menstruaciju Zadebljanja (infiltracije) u mlečnoj žlezdi Sindrom hroničnog umora Cistitis Fibroidi (čvorići) materice Endometriozis Cista na jajnicima Varikozno proširenje vena Anurija (nezadržavanje mokraće) Osteoporoza

11 11 14 18 22 27 33 40 46 51 55 60 61 64 65

PSIHIČKO ZDRAVLJE ŽENE Psihosomatske bolesti Grubo ponašanje muškaraca kao uzrok oboljenja žena Kako emocionalni život utiče na zdravlje? Depresija Važnost duhovnog i psihičkog zdravlja

70 70 72 77 81 87

NEGATIVNE POSLEDICE ZA ŽENSKI ORGANIZAM, VEZANE ZA SPREČAVANJE TRUDNOĆE Abortus Peroralna sredstva protiv začeća Hormonalni podkožni implatanti Uređaji koji se ugrađuju u matericu Sterilizacija Prezervativi Razni ulošci (sunđeri, spužve) i masti Mogući metodi zaštite

89 89 89 91 91 91 93 93 94

Nepravilna ishrana: kako regulisati zdravu ishranu? Nepravilno držanje tela: kako ispraviti poremećeni položaj kičme i nogu?

116 125

UTICAJ NEPOVOLJNIH VREMENSKIH PRILIKA NA ZDRAVLJE ŽENE Na koje sisteme organizma najviše utiču vremenske promene

135 135

KAKO SAČUVATI LEPOTU DO STAROSTI? . . . 140 ZDRAVLJE ŽENE U KLIMAKTERIJUMU Šta treba znati o klimaksu Problemi sa menopauzom Metodi za poboljšanje ličnog stanja za vreme menopauze Ostala obeležja menopauze Dijeta koja se preporučuje u klimakterij umu . . . . Šta još može da održi nivo polnih hormona u klimaksu? Profilaksa onkoloških oboljenja u klimaksu 95 95 96 99 102 104 105 105 Motivisanost za podmladivanje Harmonični seksualni odnosi Fizičke i disajne vežbe koje usporavaju proces starenja Kako održavati svoju figuru? Lepota ženskih grudi Metodi oslobađanja od celulita Kako sačuvati lep vrat? Pravila negovanja kože lica Nega usana Nega kose Kako ojačati nokte 140 142 151 166 167 168 169 173 177 178 179

FAKTORI KOJI UTIČU NA POGORŠANJE ZDRAVLJA ŽENE Pušenje: kako se osloboditi od te navike? Dijeta za aktivne i pasivne pušače Nesanica: kako regulisati dobar noćni san?

107 107 108 109 ZAKLJUČAK 181

UVOD

Z

dravlje je neophodno svima, a ženama čak dvostruko. Bolesna žena - to je nevolja za nju samu ali i za celu porodicu. Samo u retkim i izuzetnim slučajevima mu­ škarci, deca, svi koji nas okružuju, pa i žene svesno rade sve da bi se razboleli, da što je moguće brže izgube svoje zdravlje. Bez obzira na to što je ženski organizam otporniji od muškog organizma, on trpi znatno veće fiziološko op­ terećenje. Ako se tom opterećenju doda neki štetan fak­ tor, organizam žene se veoma brzo uništava. Statistički podaci iz osamdesetih godina prošlog veka u visokorazvi­ jenoj zemlji, kao što su Sjedinjene Američke Države, po­ kazuju zabrinjavajuće stanje zdravlja žena. Od anemije pati 15% žena koje imaju menstruaciju i 30% trudnica. Samo 15% žena ima zdravo srce. U dobu od 45 do 64 godine svaka deveta žena ima neko srčano-vaskularno oboljenje, a kod žena starijih od 65 godina - svaka treća. Vaginalnc infekcije se godišnje javljaju kod četiri do sedam miliona žena. Varikozno proširenje vena ima svaka peta žena. Od upale karličnih organa svake godine boluje milion žena, a polovina od njih više ne može da rada. Cistično-fibrozna mastopatija postoji kod 50% žena. U jednom ili drugom periodu kod njih se javljaju bolovi u grudima. Menopauza štetno utiče na zdravlje 75% žena. Predmenstrualni sindrom u jednom ili drugom stepenu uočava se kod svake žene.

Od oboljenja štitaste žlezde pate milioni žena. Žene pet puta češće boluju od anurije (nezadržavanja mokraće) nego muškarci. Osteoporoza je uočena kod dvadeset pet miliona Amerikanki. Od endometritisa 1 umre do 2% žena, ne dočekavši menopauzu. Različiti benign i tumori - fibromi, miomi, fibromiomi - postoje kod 20% žena starijih od 35 godina. Cistitis zauzima drugo mesto posle prehlada. Žene od njega obolevaju 25 puta češće nego muškarci! Rak dojke svake godine napadne 175 000 žena, od kojih 25% umire. Od raznih oblika hroničnog umora pati 28% žena. A koliko žena pati i strada od raznog iživljavanja nad njima, od varvarskih metoda zaštite protiv začeća, od svojih štetnih navika i neznanja o zdravlju! Možete postaviti potpuno umesno pitanje: zdra­ vljem žene se bave lekari u ćelom svetu, ma gde da dođe­ te? Odgovaram: tradicionalni pristup medicini sastoji se u tome, da se odstrane simptomi oboljenja, a ne da se ono izleči. Medicina je grana proizvodnje kao i sve ostale: njoj je potreban novac od njenih klijenata. Stoje više obolelih, veći je procvat te grane (proizvodnja lekova, vršenje ra­ znih operacija, više lekara), pa i veći profit. Ja predlažem ženama prirodne metode koji omogućavaju da se bolest pobedi, da se organizam obnovi i čak da se podmladi.

NAJRASPROSTRANJENIJA OBOLJENJA KOD ŽENA
ANEMIJA

R

eč anemija u prevodu sa grčkog znači bez krvi, to jest malokrvnost. Simptomi anemije su: umor, vrtoglavi­ ca, lupanje srca, nizak pritisak, bledilo kože. Stoje anemi­ ja izraženija, čovek više slabi, češće su i intenzivnije vrto­ glavice itd. Kada organizam ne dobija dovoljnu količinu gvozda - materije koja je neophodna za stvaranje hemoglobina u eritrocitima, njegov životni potencijal se smanjuje. Kao što je poznato, hemoglobin prenosi kiseonik. Ukoliko u organizmu nema dovoljno gvozda nivo hemoglobina se smanjuje i ćelije organizma ne dobijaju dovoljno kiseonika, a shodno tome, ne mogu ni funkcionisati kako treba.

Uzroci anemije
Anemija se često javlja kod žena. One gube krv (a sa njom i gvožde) za vreme menstruacija, posebno žene kod kojih su menstruacije obilne, kao i trudnice. Trudnicama je potrebno više gvozda, jer ga dele sa plodom (fetusom) koji raste. Žene koje vode računa o svojoj težini i pridržavaju se strogih dijeta, često ne unose dovoljno gvozda sa hra­ nom. To, takode, prouzrokuje anemiju. Ukoliko znatan deo dnevnog obroka žene čini ishrana koja je siromašna gvozdeni (kao što su mlad kravlji sir, jogurt, salata i voćni sokovi) veća je verovatnoća da se pojavi anemija.

1

Unutrašnje zapaljenje materice. - Primedba prevodioca.

Anemija nema uvek jasne simptome. Žena može ponekad i da ne sumnja u njeno prisustvo, već postepeno slabi i oseća se mlitavo. Ukoliko žena nije posebno aktiv­ na i ako su joj zdravi srce i pluća, ona neće osetiti gubitak hemoglobina sve dok joj se sadržaj gvozda u organizmu potpuno ne smanji. Kod aktivnijeg načina života, koji zahteva veća fizička naprezanja (na primer, redovno trčanje, aerobik ild.), gubitak snage je znatno brži.

Ishrana i kvalitet gvožđa
Ženama se preporučuje da svakoga dana unesu u organizam najmanje 15 miligrama gvozda, kojeg ima u ra­ znim namirnicama. Upotreba produkata koji sadrže mnogo gvozda nije garancija da će organizam dobiti dovoljnu količinu gvo­ zda. Potrebno je još imati u vidu koliko ga organizam asimiluje kao i kvalitet gvozda. Neka jedinjenja gvozda orga­ nizam lakše asimiluje (gemgvožđe), a druga lošije. Osim toga, različito se asimiluju produkti i komponente hrane u raznim kombinacijama. Mnogo zavisi i od toga, koliko je aktivna jetra žene. Ukoliko je ona zagađena, organizam ne uzima dovoljno gvozda iz hrane. U daljem tekstu dajemo pregled produkata, koji sa­ drže gvožde koje se lako asimiluje. Posno meso je glavni izvor gvozda. Faktički je gem­ gvožđe, koje se najbolje asimiluje, pronađeno samo u pro­ duktima životinjskog porekla. Porcija filea (bilo kojeg me­ sa) težine 170 grama daje 6 miligrama gvozda. Jedite sirovo povrće i jela od povrća bogata vitami­ nom C sa posnim mesom. Vitamin C poboljšava asimila­ ciju gvozda u organizmu.

Upotreba sveže iscedenih sokova pre jela povećava sposobnost organizma da asimiluje gvožde. Kuvani pasulj i grašak su izvori gvozda, zato ih uključujte u svoj dnevni obrok. Ukoliko se oni jedu sa nemasnim mesom, to će podstaći bolju asimilaciju gvozda, ko­ je se sadrži u njima. Zapamtite, velika količina kalcijuma i fosfora, kojih ima u mleku i siru, može donekle omesti asimilaciju gvo­ zda u organizmu, pa zato mlečne produkte jedite odvojeno. Ne pijte čaj ili kafu odmah posle jela, kao ni druge napitke sa oporim ukusom. Opor ukus sprečava kvalitet­ nu asimilaciju gvozda u organizmu. Uočeno je daje najbolje pripremati hranu u tucanoj posudi (posudi od livenog gvozda) jer ona obogaćuje pro­ dukte ishrane gvoždem.

Anemija i pušenje
Pušenje podstiče razvoj anemije. Dokazano je, da ugljen-monoksid, koji se sadrži u cigaretama, kada se ve­ že sa hemoglobinom stvara materiju koja se naziva karboksihemoglobin. Taj oblik hemoglobina nema sposob­ nost da prenosi kiseonik. Radi kompenzacije pogoršanog snabdevanja tkiva kiseonikom kod pušača je, u poredenju sa nepušačima, povišen nivo hemoglobina u krvi. Gorak ukus dima deluje razorno na hemoglobin, jer ga razlaže na belančevine i gvožde. U daljem tekstu biće više reči o pogubnom dejstvu pušenja na žensko zdravlje.

Lečenje anemije
Lekari savetuju ženama, koje pate od anemije, da sprovedu šestomesečnu kuru lečenja preparatima koji sa­ drže gvožđe. Narodno sredstvo protiv malokrvnosti je beli luk (češnjak), međutim svi ljudi ne mogu da ga jedu. Obolelim od anemije preporučuje se tinktura (ekstrakt) od 300 grama belog luka, koja se priprema i primenjuje na sledeći način. Očistiti i oprati 300 grama luka, preliti ga litrom čistog alkohola i ostaviti da odstoji tri nedelje. Piti po 20 kapi tinkture sa pola čaše mleka 3 puta dnevno. Za lečenje anemije može se koristiti i pelen {Artemi­ sia absinthium). Uzeti teglu od 3 litra i napuniti je svežim pelenom ubranim u maju. Teglu napuniti votkom (raki­ jom) ili razblaženim medicinskim alkoholom i ostaviti da odstoji 21 dan na suvom i tamnom mestu. Temperatura treba da bude nešto veća od sobne. Uzimati po 1 kap tink­ ture na jedan naprstak vode ujutro (natašte) 3 nedelje. Po potrebi posle dve nedelje pauze kuru lečenja ponoviti. Malokrvnost i nedostatak hemoglobina u krvi odlič­ no otklanja sok od cvekle i jabuka. Iscedite u sokovniku 20-30 grama soka od cvekle i 150-200 grama jabukovog soka. Sok odmah popijte. To treba raditi 2-3 puta dnevno pre jela. Sok se može po želji, piti po kurama ili stalno.

je glivica Candida albicans. Ta gljivica se u izvcsnoj količi­ ni nalazi u svakom čoveku. Kada iz bilo kojih uzroka do­ đe do promene kisele sredine vagine, to može izazvati burni rast tih gljivica, što i dovodi do pojave navedenih simptoma.

Uzroci vaginalne infekcije
Promene u vaginalnoj sredini mogu nastati usled različitih uzroka. Te promene su često provocirane antibi­ oticima, koji se uzimaju za lečenje drugih infekcija. Anti­ biotici uništavaju bakterije i ostale mikroorganizme, koji obezbeđuju kiselu sredinu u vagini. Ravnoteža se naruša­ va, a rezultat toga je gljivična infekcija. Slične simptome mogu izazivati i ostali gnojni mi­ kroorganizmi, na primer, trihomonade. Razvoj vaginalnih infekcija mogu podsticati i neke hemijske materije, budu­ ći da su pojedine žene alergične na sredstva za ulepšavanje, na primer, na parfeme ili dezodoranse koji sadrže te mirise. Tamponi, prezervativi i sredstva koja uništavaju spermatozoide, takođe, mogu izazvati simptome slične simptomima razvoja gljivične infekcije. Za rešenje tih pro­ blema obično je dovoljno otkloniti uzrok koji ih je izazvao. Rizik od razvoja gljivične infekcije vagine povećava se prisustvom bilo kojeg faktora koji slabi organizam že­ ne. U te faktore spadaju: menstruacija, posebno njen za­ vršetak, nizak nivo hormona estrogena u periodu menopauze, stresovi, emocionalna preživljavanja, korišćenje oralnih kontracepcijskih sredstava ili kortikosteroida koji izobličavaju normalni hormonalni fon organizma.

VAGINALNE INFEKCIJE
Vaginalna infekcija ispoljava se u vidu neprijatnih simptoma kao što su svrab, peckanje i bele siraste izlučevine iz vagine (nalik na mlad kravlji sir). Uzročnik svega

Ishrana
Žene koje su gurmani i vole poslastice, češće pate od vaginalnih gljivičnih infekcija nego žene koje unose manje kalorija.

seo ukus i crvenu boju (mahovica - Oxycoccus palustris, kartop - Viburnum opulus i slično), drugo svežim sokom od šargarepe. Tinktura (ekstrakt) od jagodičastog voća pri­ prema se kao voćni sok i treba da ima kiseo ukus. Sok od šargarepe razblažuje se ključalom vodom u odnosu 1:1. Slično ispiranje dopunski hrani i jača sluzokožu vagine. Još veće lekovito dejstvo postiže se primenom sta­ rog urina, a posle njega soka od šargarepe. Treba početi sa urinom koji je odstojao jedan ili dva dana.

Lečenje vaginalnih infekcija
Šta treba raditi ukoliko svrab i peckanje ukazu na mogući razvoj gljivične infekcije? Odmah počnite sa lečenjem pomoću pelena i urina. Ukoliko se tokom nekoliko meseci kod vas dva do tri puta infekcija ponovi, kuru lečenja mora da primeni i vaš partner. Upamtite, možete se ponovo inficirati preko usta vašeg partnera prilikom lju­ bljenja ili preko njegove sperme.

Profilaksa
Da biste sprečili ponovni razvoj vaginalne infekcije treba otkriti uzrok koji izaziva smanjenje kiselosti vagine. Evo nekoliko preporuka koje će vam pomoći da sačuvate normalnu kiselost vagine. s?° Uvek nosite gaćice od pamuka ili u krajnjem sluča­ ju gaćice sa postavom od pamuka, što sprečava stva­ ranje alkalne sredine na polnim usnicama (truležni, neprijatni miris ukazuje na stvaranje alkalne sredine, koja je veoma povoljna za razvoj gnojne in­ fekcije). ^ Iz istog razloga izbegavajte da leti nosite hula-hop ča­ rape i drugu odeću koja prianja uz telo (noge). Ne hodajte dugo u mokrom kupaćem kostimu: to­ pla i vlažna sredina povoljno utiču na razvoj gljivica. Ne jedite previše slatko - to može da promeni kise­ lost vagine i stvori uslove za razmnožavanje gljivica. ss* Da biste obnovili kiselu sredinu vagine, pokušajte da se ispirale pomoću šprica sa svežim ili ukuvanim uri­ nom. Promena kiselosti kod prvih simptoma gljivič­ ne infekcije može biti dovoljna za njeno sprečavanje.

Narodni načini lečenja kandidoze vagine (mlečnice)
Mlečnica je veoma neprijatno oboljenje, ali se sa njom možete uspešno boriti pomoću obične šargarepe. Naučnici su ustanovili, da je šargarepa efikasna za leče­ nje mlečnice. Njena lekovitost se sastoji u tome što ona snabdeva ćelije vagine beta-karotinom, čiji se deficit javlja kod ćelija napadnutih gljivicom kandida, a on štiti i jača si uzo kožu vagine. Uzimanjem po 1 do 2 čaše soka od šargarepe dnev­ no pre jela omogućiće ženi da se zaštiti od mlečnice - tog neprijatnog, a u nekim slučajevima i groznog oboljenja. Ženama koje već pate od te bolesti, preporučujem da ispiraju vaginu irigatorom. Prvo ispiranje može se uraditi sa tinkturom (ekstraktom) od jagodičastog voća koje ima ki-

*p* Možete koristiti specijalnu smesu za špricanje, koja sadrži pelen koji ubija gljivice, s?* Oprezno primenjujte antibiotike, a najbolje je da ih uopšte ne koristite. Uzdržite se od polnih odnosa za vreme lečenja glji­ vične infekcije. Svakoga dana popijte čašu jogurta, koji sadrži kultu­ ru bakterija Lactobacillus acidophilus i trostruko smanjuje verovatnoću od ponovnih infekcija. Posle kupanja u kadi, tuširanja i uopšte kupanja bri­ žljivo obrišite kožu oko polnih organa suvim peškirom. Brisanje izvodite pokretima spreda prema nazad, da biste izbegli unošenje bakterija iz anusa u vaginu. Koristite lični toaletni pribor (peškir, sapun, liku od lipe2 i slično). <p» Izbegavajte upotrebu različitih sredstava (ulje za ka­ du, higijenske sprejeve, pudere), koja mogu nadražiti kožu oko vulve (stidnice). ^ Naučite da se borite sa stresovima, ne budite previ­ še emocionalni.

tog oboljenja mogu biti javno izraženi: bolovi u predelu karlice, često spazmatski, bolno mokrenje, drhtavica, mučnina, patološke lučevine iz vagine. Kod ostalih infici­ ranih žena slični simptomi ne postoje ili su neznatni. Zapuštena upala karličnih organa može imati po­ gubno dejstvo ne samo na fizičko zdravlje, nego i na psi­ hičko. Godišnje u svetu od upale karličnih organa oboli oko milion žena. Polovina od njih više ne može da rada, a to je veoma ozbiljna psihološka trauma.

Putevi širenja upale
Infekcija se prenosi na razne načine. Uočeno je, da više od polovine oboljenja karličnih organa otpada na bo­ lesti koje se prenose polnim opštenjem. Upalu mogu iza­ zvati i unutarmaterična kontracepcijska sredstva (spirala i slična), koja se ugrađuju u matericu. Opasnost od širenja upale karličnih organa posebno je velika u prva tri meseca posle ugradnje u matericu sredstva protiv začeća. U to vreme organizam žene se prilagođava stranom predmetu. Pri tom se menja normalna sredina vagine, njena zaštitna svojstva slabe, a to znači da je inficiranje moguće. Pravilna ugradnja unutarmateričnog uređaja i polna veza samo sa jednim zdravim partne­ rom smanjuju opasnost od upale karličnih organa. Upala može biti isprovocirana i ispiranjem štrcalj­ kom. Ispiranjem se može promeniti unutrašnja sredina vagine tako da ona prestane da bude sigurna zaštita pro­ tiv patogenih mikroorganizama, koji mogu da izazovu upalu. Zato je za ispiranje najbolje primenjivati vlastiti svezi ili ukuvani urin, a ne neke druge tečnosti.

UPALA KARLIČNIH ORGANA
Oboljenje predstavlja upalu polnih organa žene, ko­ ja se prvo javlja kao bakterijska infekcija vagine i grlića materice, pa se zatim širi na matericu, falopijeve kanale i jajnike. Približno kod polovine inficiranih žena simptomi

2

Koristi se u sauni, kao metlica za nabacivanje vrelog vazduha

i šibanje po telu. - Primedba prevodioca.

Nepridržavanje elementarnih pravila higijene doprinosti tome, da se polni organi žene mogu inficirati za vreme kupanja u kadi, pranja, polnog odnosa u nehigijen­ skim uslovima itd.

Sredstva za sprečavanje i profilaksa
Potrebno je poznavati simptome upale karličnih or­ gana i odmah početi lečenje. Svako odlaganje povećava verovatnoću od komplikacija, na primer pojavu srastanja u materičnim kanalima. Preporučuje se primena kure tečenja protiv patoge­ nih mikroorganizama pomoću pelena ili „trojke'' (vidi moju knjigu Život bez parazita). Različite upale zaustavljaju gladovanje na urinu u tra­ janju od 7 do 14 dana. Gladovanje pomaže kod zapuštenih slučajeva i podstiče obnavljanje onoga stoje već bilo ošteće­ no. Za potpuno obnavljanje izgubljene funkcije treba sprove­ sti nekoliko kura takvog gladovanja (frakciono gladovanje)3. Navedene preporuke pomoći će vam da se sačuvate od upale karličnih organa. \?» Budite izbirljivi pri izboru polnih partnera. ^» Treba da se zaštitite od oboljenja koja se prenose polnim putem pomoću prezervativa. Još bolje je imati stalnog partnera u koga ste potpuno sigurni. Kod oboljenja od venerične bolesti obavezno se lečite do potpunog izlečenja. Za vreme lečenja ne stu­ pajte u polne odnose. *P° Prilikom korišćenja unutarmateričnog kontracepcij­ skog sredstva redovno idite na kontrolu kod gineko­ loga, makar prva tri meseca. Ukoliko ste veoma aktivni u seksualnim odnosima, pridržavajte se higijenskih mera i redovno idite na ginekološke preglede.
3

Ko je najpodložniji oboljenju?
Statistika pokazuje, da su upali karličnih organa najčešće podložne seksualno aktivne mlade žene od 16. do 26. godine života, koje imaju više polnih partnera. Ukoliko se ne pridržavaju higijenskih normativa i imaju neuredne polne odnose, bolest se može ponoviti više pu­ ta. Još učestalije, posle prvog slučaja upale karličnih orga­ na rizik ponavljanja oboljenja kod mladih žena povećava se za 2-3 puta. To govori o tome, da primarna infekcija deluje na pokrivku falopijevih kanala, čineći ih osetljivijim na ponovnu infekciju.

Kobne posledice
Upala materičnih (falopijevih) kanala, izazvana veneričnom ili drugom infekcijom, često podstiče stvaranje ožiljaka u njima, tj. ona je glavni uzrok neplodnosti i vanmaterične trudnoće. Specijalisti upozoravaju, da se sa sva­ kim ponavljanjem upale povećava verovatnoća za pojavu neplodnosti. Statistički je dokazano, da posle prve upale karličnih organa neplodnost nastaje u 11% slučajeva. Po­ sle druge infekcije neplodnost se javlja u 20% slučajeva, a posle treće povećava se do 50%. Za 6-10 puta povećava se opasnost od vanmaterične trudnoće, koja ugrožava život žene i dovodi do gubitka deteta.

Detaljnije u knjizi Gladovanje od istog autora. - Primedba pre

vod i oca.

PREDMENSTRUALNI SINDROM
Skoro svaka žena ima neprijatne osećaje kada je u pi­ tanju menstruacija. U simptome prcdmenstrualnog sindro­ ma spadaju: bezrazložna razdražljivost ili potištenost, bolni osećaji u grudima, pojava mitesera na licu i niz drugih simp­ toma, kojih ima do 150. Kod nekih žena (manje od 10%) ti simptomi su veoma izraženi i ozbiljno utiču na njihov život. Da biste mogli da odredite da li se kod vas stvarno uočava predmenstrualni sindrom ili je u pitanju nešto drugo, ukazaću na najrasprostranjenije simptome koji di­ rektno ili indirektno ukazuju na to da se kod žene u to vreme javlja prepobudenost „vetra" 4 : ss* Oko 70-90% žena oseća nespokojstvo, brzu promenu raspoloženja, razdražljivost ili unutrašnju napregnutost (indirektni znaci pobuđivanja „vetra"); Blizu 60% žena oseća da ima bolji apetit i da se prejeda (one time pokušavaju da uravnoteže prepobudeni „vetar"), a kao rezultat toga javljaju se drugi simptomi - zadrška tečnosti u organizmu, bolni osećaji u grudima i povećanje telesne težine (orga­ nizam može da asimiluje samo određenu količinu hrane i višak hrane izaziva navedene simptome); s?» Približno 30-40% žena sklono je poslasticama (sla­ dak ukus najbolje uravnotežuje prepobudeni „ve­ tar" i zato žene toliko vole slatko u tom periodu), kod njih se javlja glavobolja ili vrtoglavica, povećava­ ju se apetit, umor i pojačava lupanje srca (indirekt­ ni simptomi prepobudivanja „vetra");
4

^ Od 1 do 20% žena pati od zbrkanih misli, zaborav­ nosti, plačljivosti (indirektni simptomi prepobudi­ vanja „vetra"), mučnine i depresije.

Uzroci predmenstrualnog sindroma
Koji su uzroci predmenstrualnog sindroma nije tačno utvrđeno. Moguće je da su posredi hormonalni pore­ mećaji, ili je ovaj sindrom uslovljen psihosocijalnim fak­ torima. Prema mom mišljenju, mnogo zavisi od unutrašnje čistoće organizma žene, što utiče kako na normalan tok psihičkih procesa u svesti žene, tako i na hormonalni fon i balans. U zagađenom organizmu sve se to narušava, a u vreme menstruacije nastaju ozbiljne komplikacije koje se ispoljavaju kao predmenstrualni sindrom. Žene sa izraže­ nom individualnom konstitucijom često su podložne predmenstrualnom sindromu. Stres pojačava ispoljavanje predmenstrualnog sindroma, jer organizam slabi. Bilo koji faktori, koji pojačavaju životni princip „ve­ tra", u to vreme pogoršavaju simptome predmenstrual­ nog sindroma.

Profilaksa
Simptomi predmenstrualnog sindroma slični su simptomima hipoglikemije (smanjenog sadržaja šećera u krvi). Pridržavanje režima ishrane na bazi dijete sa veli­ kim sadržajem škroba i malim sadržajem masti, za ljude koji pate od hipoglikemije, pomaže i ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma. U dijetu su uključene kaše od monolitnog zrna, voće, povrće i krompir. Te produkte

Prema indijskoj tradicionalnoj medicini jedna od doša (život­

nih principa). - Primedba prevodioca.

treba jesti tokom-'dana iu manjim obrocima, ali često. Iz ishrane trebai isključiti: šećer, kofein, alkohol i veštačke dodatke za zaslađivanje. Dok menstruacija traje potrudite se da ne jedete hranu koja sadrži, kofein, savladujte povećani apetit i ne prejedajte se. Savet se preporučuje zato stoje proces menstruacije prirodno prepobudivanje životnog principa ,,vetra", koji aktivira procese čišćenja u organizmu. Zbog to­ ga ga ishrana prirodnim škrobom (monolitnim kašama), kao blago oporim i slatkim produktima, donekle uravnotežava, što povoljno utiče na lično osećanje žene. Prepoi ručujem da probate sva sredstva koja suzbijaju pobuđeni „vetar" i da odaberete one koji vam najviše odgovaraju. Kod predmenstrualnog sindroma korisno je izvodi­ ti umerene fizičke vežbe (šetnje, aerobik). Mnogi specija­ listi smatraju, da je glavni problem u povećanom stvara­ nju endorfina, koji su pratioci energičnih fizičkih vežbi. Endorfini povoljno utiču na čovekovo raspoloženje. U jednom od eksperimenata utvrđeno je da u predmenstrualnoj fazi nivo endorfina opada. Samokontrola nad vlastitim emocijama i osećajima takode pomaže kod predmenstrualnog sindroma. Petnaestominutna šetnja na svežem vazduhu promeniće vam opštu situaciju i odmorićete se. Vaša energija neće se tro­ šiti na emocije. Posebno je korisno jutarnje trčanje. Saznanje da preduzimate aktivnosti, usmerene ka poboljšanju psihičkog i fizičkog stanja, daće pozitivan efekat. To će vam omogućiti da kontrolišete stanje, koje rani­ je niste mogli kontrolisati. I još jedan savet: za to vreme ne iskaljujte bes na one koji su vam bliski. Objasnite deci da imate trenutnu

slabost, koja vas ponekad razdražuje. Mužu stavite do zna­ nja da je vaša trenutna neuravnoteženost - medicinski problem, koji se može kontrolisati, da nije u vezi sa pore­ mećajem psihe i nije izazvan povlađivanjem vlastitom ras­ položenju.

Korisni saveti ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma
Da biste smanjili simptome predmenstrualnog sin­ droma pomoći će vam dijeta sa velikim sadržajem škroba (monolitne prekrupe svih vrsta, hleb od proklijalog zrna, pirinač, krompir, sezonsko voće, povrće i jela od njih) i malim sadržajem visokokoncentrovanih belančevina (me­ so, riba, živina, jaja, kobasica i slično), ugljenih hidrata koji se lako asimuluju (šećer, slatko, džem, med, bombo­ ne, kolači, slatki napici i slično), masti i masne hrane. Te dijete se treba pridržavati 3-5 dana pre svake menstruacije i za vreme mcnstruacije. U ishrani se pridržavajte sledećih saveta: prvo nešto popijte (najbolje svež sok od jabuke i cvekle ili vodu), za­ tim pojedite salatu (bareno povrće sa minimumom ma­ snoće) ili sezonsko voće, zatim kašu sa manjom količi­ nom maslaca ili ulja (ne treba je soliti niti sladiti). Izbegavajte kalu, čaj i napitke koji sadrže kolu, kao i pržena jela, čokoladu, alkohol i so.

Dijeta kod predmenstrualnog sindroma
Kod nekih žena za vreme predmenstrualnog sindro­ ma grudi i stomak se naduvavaju usled viška vode. Kako se s tim boriti?

Preporučuje se umesto soli, koja zadržava vodu u organizmu, koristiti smesu suvih začina (na primer, maj­ kina dušica, žalfija i pcršun) ili limunov sok. Na nedelju dana pre menslruacije više jedite hranu koja sadrži mno­ go kalijuma - svež sok od paradajza, svež paradajz, šargarcpu i sok iz nje, krompir i pasulj. Preporučljivo je isklju­ čiti iz ishrane razne konditerske namirnice.

PROBLEMI KOJI SE ODNOSE NA MENSTRUACIJU
I m a t e li n o r m a l n e menstruacije?
Za vreme normalnih menstruacija organizam žene u prošeku gubi 30-50 mililitara krvi. Zbog toga što dola­ zi i do kidanja sluzokože, koja izlazi u vidu sluzi, normal­ ne vrednosti izlučevina su 50-150 mililitara. Navedeni simptomi ukazuju na to, da sa organi­ zmom žene nešto nije u redu, tj. da treba da se obrati lekaru kako bi preduzela odgovarajuće mere: ss* obilne menstruacije sa ugrušcima (gubi se više od 80 mililitara krvi); ^ produžena menstruacija za 6-7 dana i više; skraćeno vreme između menstruacija do tri nedelje i manje; prisustvo jakih bolova za vreme menstruacije, kojih ranije nije bilo i između menstruacija pojavljuju se krvne izlučevine. Kod bilo kakvih neblagovremenih krvarenja ili grče­ vitih bolova za vreme menstruacije treba se obavezno obratiti lekaru. Krvarenje sredinom menstrualnog ciklu­ sa kod žena starijih od 40 godina može biti prvi simptom menopauze. Najrasprostranjeniji problem, koji se odnosi na menstruaciju, jesu grčeviti bolovi. Staje to i šta oni izazi­ vaju? U većini slučajeva spazmatične menstrualne bolove izazivaju materije slične hormonima - prostoglandini ko­ ji se stvaraju u organizmu žene. Jedan od glavnih zadataka organizma za vreme menstruacije jeste da oljušti deo sluzokože materice i da

Profilaksa astmatičnih napada u predmenstrualnom periodu
U predmenstrualnim danima praktično kod svih že­ na koje pate od astme, pojačavaju se astma, kašalj i osećaj težine u grudima. Poznato je, da pluća najlošije obavljaju svoju funkciju 26. dana menstrualnog ciklusa. To je pove­ zano s tim što se nivo ženskog polnog hormona eslrogcna svodi na minimum. Za zdravu ženu to se smatra normal­ nom i prirodnom pojavom. Međutim, u organizmu slabe žene (ili obolele od hroničnog oboljenja) slično smanjiva­ nje nivoa estrogena dovodi do toga da ga nema dovoljno za normalno funkcionisanje pluća. Da ne biste uzimali specijalne dodatke ekslrogena, možete koristiti sopslveni urin, a još bolje - urin mlade i zdrave žene. Pri tom urin treba sakupljati u vreme kada organizam stvara najviše estrogena (prva polovina men­ strualnog ciklusa). Urin treba koristiti za stavljanje obloga na noge {urinske čarape) i na grudi. Radi profilakse te obloge treba stavljati od 22. do 28. dana menstrualnog ci­ klusa. To će omogućiti da se napadi astme spreče.

ga izbaci napolje. Prostoglandini izazivaju kontrakcije ma­ terice za vreme menstruacija. Te kontrakcije sa svoje stra­ ne izazivaju spazam krvnih sudova, što uzrokuje otkidanje nepotrebne sluzokože materice. Krvni sudovi se u materi­ ci skupljaju i šire i za to vreme se stvaraju prostoglandini. Upravo oni podržavaju proces kontrakcija. Rezultat je da sudovi koji vrše kontrakciju počinju da krvare, što uzroku­ je otkidanje površinskog sloja sluzokože materice. Pošto materica vrši kontrakcije, krv i tkivo sluzokože se izbacuju. Kada su u pitanju bolni osećaji za vreme menstruacije to, prema mišljenju specijalista, zavisi od razlike u pragu bola kod svake žene. Ispostavlja se, daje osetljivost organizma na bol kod žena različita. Neke žene uopšte ne osećaju spazmatske bolove. Bol osećaju samo žene kod kojih organizam stvara mnogo prostoglandina, ili koje imaju osetljivije receptore. Neki lekovi blokiraju stvaranje prostoglandina u or­ ganizmu, što smanjuje spazam i bolove koje oni izazivaju. Drugi lekovi smanjuju osetljivost receptora. U svakom slučaju to nije izlaz, to je izobličavanje prirodnog procesa. Glavni uzrok je zagađenost organizma (konkretno, tkiva materice) otpacima životne aktivnosti, toksinima i slično. Treba početi od uspostavljanja čistoće u organizmu kako ne bi došlo do izobličavanja prirodnog toka procesa. Menstrualne bolove mogu smanjiti različite fizičke vežbe (šetnje, aerobik itd.), pošto one podstiču bolje snabdevanje tkiva materice i celog organizma kiseonikom. Postoji niz prirodnih metoda koji veoma pomažu. To su opuštanje i meditacija (smiruje životni princip ,,vetar"), pijenje 8-10 čaša protijeve (destilisane) vode dnev­ no, prelazak na dijetu koja se preporučuje kod predmen-

strualnog sindroma, uzdržavanje od upotrebe alkohola, napitaka i produkata koji sadrže kofein. Ipak, zapamtite, bolovi tokom menstruacije mogu biti povezani i sa patologijom - miomima (dobroćudnim neoplazmama u materici), kao i sa endometritisom 5 , obo­ ljenjem pri kojem se parčići endometrije, koji oblažu ma­ tericu, otkidaju i inplantiraju na druga mesta. Ta tkiva se za vreme menstrualnog ciklusa ponašaju kao i sluzokoža materice, to jest krvare i izazivaju spazmatske bolove.

Uzroci neredovnih menstruacija
Neredovne menstruacije se uglavnom javljaju kod mladih devojaka, kod kojih tek počinju menstruacije i kod žena koje se približavaju menopauzi. U oba slučaja neredovnost menstruacija obično je povezana sa ovulacijom, koja sama po sebi može biti neredovna. Kod devojaka se ta funkcija samo pojačava, dok se kod zrelih žena, ona ga­ si. A pošto je to tako, i menstruacije ne moraju biti svakog meseca ili su neredovne. To je karakteristično za početak i kraj perioda života u kome žena može da rada decu. Me­ đutim, ukoliko kod žene, koja je ranije imala normalan menstrualni ciklus, menstruacije postanu neredovne, re­ de, potpuno izostanu ili postanu veoma bolne i propraćene jakim krvarenjem, treba se obratiti lekaru i primeniti terapije za lečenje i čišćenje organizma. Analizirajte svoj način života i otklonite mogući uzrok. Znajte, neredovne menstruacije ili nenormalna vaginalna krvarenja mogu bi­ ti simptomi onkologije, endometritisa materice ili jajnika.

5

Unutrašnjom upalom materice. - Primedba prevodioca.

U ostale uzroke nenormalnih menstrualnih krvare­ nja spadaju miomi - benigne izrasline u jajnicima i benigne neoplazmc u sluzokoži materice. Na primer, adenomioza - urastanje endometrije u zidove materice - može iza­ zvati obilno krvarenje, što se najčešće dešava kod žena po­ sle četrdesete godine života. Endometrioza, takođe, može izazvati veoma jaka krvarenja kako za vreme menstruaci­ je, tako i posle tog perioda. Kod žena može nastati nenor­ malno krvarenje i kada se u materici ili na grliću materi­ ce nalazi polip. Krvarenje i neredovna ovulacija mogu biti povezani sa oboljenjima, koja slabe organizam žene i ne daju joj dovoljno energije za normalnu polnu funkciju. U takva oboljenja spadaju: oboljenja štitasle žlezde, dijabetes, ne­ ka oboljenja krvi, hormonalni poremećaji (na primer, tu­ mor hipofize). Sve to ukazuje, da treba primenjivati takve mere lečenja koje čiste i lece organizam žene.

Kako samostalno normalizovati menstruacije?
Poremećaj menstrualnog ciklusa, posebno njegov prestanak (prekid) je skoro uvek prepopudivanje principa „vetra". Terapije i dijeta brzo ga dovode u normalu, a za­ tim se normalizujc i menstrualni ciklus. Da biste smanjili gubitak krvi prilikom krvarenja koristite čajeve od trava. Uzmite koprivu i zakuvajte je kao čaj. Taj čaj počnite da pijete tri dana pre pred­ viđenog početka menstruacije i produžite da pijete dok se menstruacija ne završi. s?» Ukoliko nema koprive, možete zakuvati rusomaču (Capsella bursa-pastoris) ili smesu listova maline i nane (mente) u odnosu 1:1. Čaj od rusomače pijte po čašu jednom dnevno, a ostale čajeve - po potre­ bi. Ukoliko imate jako menstrualno krvarenje koristite kukuruznu stigmu. Zakuvajte supenu kašiku kuku­ ruzne stigme sa 200 mililitara vode, ostavite da od­ stoji 30 minuta u poklopljenoj posudi na toplom mestu. Uzimati po 1 supenu kašiku 6 puta dnevno na svaka 3 sata. s?" Da biste zaustavili obilno menstrualno krvarenje dobro je pronaći tačku „hitne pomoći", koja je smeštena između osnove nosa i gornje usne. Nju treba pritiskati 2-3 sekunde do 60 puta dnevno uoči men­ struacije i za vreme nje. Mesec (Luna) je voditelj menstrualnog ciklusa kod žena. Normalne menstruacije obično treba da budu za vreme mladog ili punog meseca, kada je najveća plima u Svetskom okeanu. Zato, ukoliko želite da uspostavite pe­ riodičnost i dužinu trajanja menstrualnog ciklusa kada

Lečenje
Pre nego se počne sa lečenjem i oporavkom organi­ zma posetite lekara, da proverite da niste trudni, da ne­ mate vanmateričnu trudnoću, kancerogena oboljenja, po­ lipe i slično. Tek posle toga pristupite terapiji lečenja. Lečenje se sastoji u pravilnoj ishrani, pridržavanju dnevnog rasporeda aktivnosti, odricanju od štetnih navi­ ka, ponovnom razmatranju sredstava protiv začeća i čišće­ nju organizma.

spavate ne navlačite zavese na prozore da bi vas mesec mogao obasjati. Zapamtite, ulično osvetljenje remeti taj prirodni ci­ klus. U gradskim uslovima treba spavati u sobi sa zamra­ čenim prozorima, a veslački stvarati mesečevo osvetlje­ nje. Noćnu lampu sa sijalicom snage 15 vati, treba uklju­ čivati poslednja tri dana menstrualnog ciklusa.

Iznenadni prekid menstruacije
Ukoliko vam menstrualni ciklus pravi „kapric" a menstruacija se iznenada prekine bez vidljivog uzroka, ona se može obnoviti pred uzimanjem sledećih mera. Poslednjih 10 dana uoči datuma pretpostavljene menstruacije jedite hleb od proklijalog zrna. On je bogat biološki aktivnim materijama (između osta­ log i vitaminom E), koje stimulišu funkciju jajnika. Može se piti čaj od nane koja raste na močvarnom ze­ mljištu. Jednu do dve kafene kašičice suve trave preli­ ti sa čašom ključale vode i ostaviti da odstoji 5 minu­ ta u porculanskoj posudi (bolje zadržava toplotu). Pripremite 150 grama svežeg soka od šargarepe i pomešajle ga sa 50 grama slatke pavlake (vrhnja). Tu smesu pijte natašte prvih 10 dana svakog meseca. 6 Taj napitak dobro uravnotežuje životni princip ,,vetra", koji je odgovoran za menstruacije. Sloj na ramenima utiče na hipofizu i hipotalamus (glavne regulatore endokrinih žlezda), aktivira krvoŽivotni principi detaljnije su objašnjeni u knjizi ovog autora Osnovna znanja o životu i zdravlju u poglavlju o individualnoj konsti­ tuciji ljudi. - Primedba prevodioca.
6

tok u organima male karlice, što podstiče obnavlja­ nje prekinutih menstruacija. Redovno obavljajte meditacijsku ginekološku masa­ žu ili imajte redovne seksualne odnose. Znajte, da orgazam izaziva refleksivnu kontrakciju materice, povećava količinu hormona u organizmu žene i na račun toga normalizuje menstrualni ciklus. Drugim recima, polna funkcija može da se uvežbava kao i svaka druga funkcija, i ako se ona redovno ne opte­ rećuje, gasi se. Zajedno sa njom nestaju i menstru­ acije, izobličava se normalni hormonalni fon orga­ nizma, ubrzava starenje organizma i javljaju starač­ ka oboljenja. Da do toga ne bi došlo, vodite aktivan polni život. Vaš partner treba tako da vas miluje i da produžava polni akt, da obavezno postignete orga­ zam, a još bolje - nekoliko orgazama.

ZADEBLJANJA (INFILTRACIJE) U MLEČNOJ ŽLEZDI
Zadebljanja (infiltracije) u dojkama mogu biti pojedi­ načna, višestruka ili u vidu čvorova. Sve to još ne znači da imate neku bolest i daje u pitanju neko teško oboljenje. Ciste i fibroadenomi su, takođe, cistozno-fibrozne promene u grudima, koje nisu opasne. Na primer, fibroadenom je okrugli tvrdi čvor. On najčešće nije bolan, tvrd je na pipanje i može se lako pomerati u grudnoj žlezdi (dojci). Najčešće se javlja kod mladih žena. Cista se češće susreće kod žena od 30, 50 i više go­ dina. To je u stvari kesica napunjena tečnošću, koja podseća na mehurić koji raste u tkivu grudne žlezde. Taj mehurić je spolja gladak i iznutra nije tvrd, pa se pri njego-

vom pritiskanju u njemu može osetiti tečnost. Ali ako u cisti ima mnogo tečnosti, ona će biti tvrda na pipanje. U nekim slučajevima ciste su veoma bolne. Lekari često sa­ držaj takvih cisti izvlače iglom i bol prestaje. Ukoliko se pojavi bilo kakvo neobično otvrdnuće ili izraslina u grudima treba se odmah obratiti lekaru. On će odrediti vrstu zadebljanja i pružiće vam odgovarajuća uputstva. U nekim slučajevima obe dojke mogu da oteknu i da bole. Lekari to ne smatraju bolešću i pojavu objašnja­ vaju time što jajnici ne stvaraju podjednaku količinu hor­ mona. U jednom periodu oni stvaraju više hormona, a u drugom manje. Zato grudi mogu biti bolne jedan mesec i da vas ne uznemiravaju sledećeg meseca. Bolovi mogu da vas uznemiravaju i šest meseci uzastopce, a zatim da prestanu i da se više ne javljaju.

Kako sami da proverite dojke?
Statistički podaci pokazuju da većinu tumora dojki žene otkrivaju same pri ličnoj proveri dojki. Svaka žena treba da zna kako da proveri svoje dojke, da bi mogla da otkrije tumor čim se on javi. Pri pregledu dojki treba obratiti pažnju na nova ispupčenja, smežuranost kože, udubljenja na koži, zadeblja­ nja ili očvrsnuća ispod kože, istezanje bradavica, lučevine iz bradavica, krvarenje iz bradavica i na bilo koje druge promene na koži ili bradavicama. To je najbolje raditi ispred ogledala. Opustite ruke niz bokove, a zatim ih podignite iznad glave. Pažljivo po­ gledajte da li imate nekih promena u veličini, obliku i konturama svake dojke. Proverite da nema smežuranih

delova kože, udubljenja na koži i promena u njenoj struk­ turi. Pažljivo stežući dojke, pogledajte da nema nekih izlučevina. Pošto ste spolja pregledali dojke, treba ih pregledati prstima. Radi toga podignite jednu ruku uvis. Vrhovima prstiju druge ruke pažljivo opipajte svaki deo dojke da ne­ ma nekih ispupčenja ili očvrsnuća. Slično uradite i sa drugom dojkom. Posle toga možete preći na najvažniji deo provere. Ležite na leđa, jer se samo u tom položaju može dobro opipati celokupno tkivo dojki. Da biste to što bolje uradi­ li postavite ispod levog ramena jastučić (može i peškir presložen u nekoliko slojeva), a šaku leve ruke stavite is­ pod glave. Desnom rukom, sastavivši prste i držeći ih is­ pružene, pažljivo opipajte levu dojku, ne pritiskujući suvi­ še jako. Uradite prstima kružne pokrete, počevši od gor­ njeg kraja dojke i spiralno je spuštajte prema bradavici. Is­ pitajte svaki deo grudi. Ponovite opisane radnje i sa de­ snom dojkom. Ispitajte, takođe, deo tela ispod pazuha, gde se isto tako nalazi tkivo mlečne žlezde. Takvu proveru dojki treba uraditi najmanje jednom mesečno. Lekari preporučuju da se lekarski pregled dojki oba­ vlja svake tri godine do 40. godine života i jednom godi­ šnje posle toga. U životnom dobu od 35. do 39. godine treba uradi­ ti mamografiju, da biste imali snimke na osnovu kojih možete upoređivati dalje promene na dojkama. Sa navršenih 40 godina i kasnije preporučuje se ra­ diti mamografiju jednom godišnje, odnosno jednom u dve godine.

Preporuke za profilaksu u borbi sa cistozno-fibroznom mastopatijom
Različiti manji otoci, stvrdnuća i bolovi u dojkama smatraju se normalnim pojavama kod žena. Oni mogu proći sami od sebe. Ali, ukoliko neznatno promenite svoj način života, koji i stvara te bolove, rezultati će biti zapa­ njujući. Pijte što manje kafe i druge napitke koji sadrže ko­ fein. U te napitke spadaju: čaj, kola, čokolada i neki lekovi. Ako bolovi u grudima ne prolaze, najbolje je da se potpuno odreknete tih napitaka. ^» Ograničite upotrebu kuhinjske soli i produkata koji su njom zasićeni (zasoljena riba i slično). To poma­ že da se oticanje grudi smanji, jer so podstiče zadr­ žavanje vode u organizmu. Umesto soli koristite suvi morski kupus (Laminaria sacchariana). Ne pušite. Smatra se, da nikotin izaziva bolove u grudima kod žena. ^» Pređite na ishranu sa malim sadržajem masti (po­ sebno životinjskih). Dijeta sa malim sadržajem ma­ snoća sprečava razvoj masnih cisti na grudima i smanjuje bolove u mlečnim žlezdama. Važno je i to, što takva ishrana smanjuje rizik da mlečne žlezde obole od raka. Ne jedite suviše hladne produkte (sladoled) i ne pij­ te ohlađene napitke. Oni podstiču stvaranje razno­ vrsnih cisti i tumora dojki. Ne nervirajte se, ne uzbuđujte se i ne tugujte. Za­ pamtite: negativne emocije koče stvaranje hormona i slabe organizam. Koristite bilo koje metode za ot-

klanjanje stresa, koji provocira bolove u grudima. U tu svrhu odgovaraju opuštanje, meditacija, odvraća­ nje pažnje ili fizičke vežbe. ^» Biološki aktivne materije, kao što su vitamin A, E, vitamini grupe B, jod i selen, smanjuju bolove u mlečnim žlezdama. Prirodnog vitamina A ima mnogo u sveže isceđenom soku od šargarepe (on ima i prirodno diuretično dejstvo). Vitamina grupe B i vitamina E ima mnogo u hlebu od pro klij alog zr­ na i u pivskom kvascu. Prirodni jod i selen nalaze se u izobilju u suvom morskom kupusu. Napredni lekari savetuju da se ne uzimaju diuretička sredstva (lekovi), koji se obično prepisuju kod bo­ lova u dojkama. Diuretička sredstva omogućavaju da se oslobodite suvišne tečnosti u raznim delovima tela, ali ne i u mlečnim žlezdama. Još više, ta sred­ stva mogu prouzrokovati povećanje cisti, pošto diu­ retička sredstva imaju dejstvo slično dejstvu hormo­ na, koje stvara organizam žene čime se pojačava nji­ hov efekat. Kao prirodno diuretično sredstvo može se koristiti vlastiti urin ukoliko se pije po 100 milili­ tara 2-3 puta dnevno ili se na grudi stavljaju obloge. Analgetici smanjuju bol nezavisno od toga odakle on potiče, ali pri tom uništavaju prirodnu mikrofloru organizma i smanjuju njegovu imunu zaštitu. Po­ trudite se da ih ne upotrebljavate. Brushalter mora biti odabran prema veličini vaših grudi i da ih dobro pridržava. Grudi koje slobodno vise mogu pojačati bol. Ne uzimajte lekove koji izazivaju stvaranje hormo­ na u jajnicima. Oni daju mnogo ozbiljnih pobočnih

cfekata. Na primer, kod vas se može poremetiti menstrualni ciklus, pogoršati stanje kostiju, mogu vam se pojaviti miteseri ili dlake na licu, možete se ugojili i slično. Profilaktički čistite svoj organizam (u proleće i uje­ sen), pravilno se hranite i nikada ne jedite preko no­ ći. Ukoliko uz to budete redovno gladovali po 36-42 sata u dane Ekadaši 7 (jedanput u dve nedelje), bolo­ vi u grudima, ciste i ostale bolesti proći će sami od sebe za tri do šest meseci.

Dijeta koja smanjuje rizik od raka dojke
Žene koje koriste hranu osiromašenu mastima 5 puta rede obolevaju od raka dojke. Istraživanja naučnika pokazuju da, ukoliko se žena hrani na taj način, ona mo­ že da sačuva zdravo srce. Svakoga dana jedite pet jela od povrća i voća razne boje. Posebno je korisno tamnozeleno, narandžasto i žuto povrće i voće. ^ Povrće iz porodice cvetajućih krstašica - različite vr­ ste kupusa, cvekla i drugo - veoma su korisni za profilaksu i lečenje navedenih oboljenja. Jedite ih dva puta nedeljno, ili još bolje, pijte sokove od njih. Da biste izbegli stvaranje gasova u crevima, pre upo­ trebe ih malo izdinstajte. Jedan obrok treba da sadr­ ži: oko pola litra stopostotnog soka od voća ili povr­ ća, jedna voćka srednje veličine, 100 grama kuvanog ili svežeg povrća ili voća, 100 grama svežih listo­ va povrća ili 50 grama suvog voća.
7

Kao profilaksu protiv oboljenja od raka preporuču­ je se unošenje u dnevni obrok soka od šargarepe, koji sadrži vitamine A i C; produkata iz proklijale pšenice, koji sadrže vitamine E i vitamine B-kompleksa (konkretno, folijeva kiselina smanjuje rizik od pojave raka grlića materice); morskog kupusa 8 koji je bogat mineralnim materijama - selenom, kalcij umom, magnezijumom i drugim. Svakoga dana pojedite po 20-35 grama hrane bogate celulozom. Celuloze ima mnogo u proklijalom zrnu, voću i povrću (ali ne u njihovim sokovima), orasima i bobovima. Mekinje od ovsa i pirinča dobre su za odr­ žavanje zdravlja srca, a pšenične mekinje smanjuju ri­ zik od pojave raka dojke. Jedite hranu bogatu celulo­ zom, malo po malo ili u toplom stanju (nedovoljno bareno, tako da se pri žvakanju čuje slabo krckanje). ^ Jedite sveže voće zajedno sa korom. Trudite se da upotrebljavate samo monolitne prekrupe, a ne bra­ šno od njih. \?» Dvaput nedeljno jedite ribu. Najbolje - losos, tunj, haringe, sardine i iverak. <5»° Veoma su korisni produkti od soje (mleko od soje i jogurt od soje). Oni smanjuju rizik od pojave raka dojke. Potrudite se da jedete što manje mesa.
Prema podacima istog autora iznetim u knjizi Ishrana i hrana, prikupljenim iz naučno-istraživačkih instituta u zemljama bivšeg SSSR-a, morski kupus je jedina biljka koja u sebi sadrži sve mikroelemente potrebne čoveku. Inače, da bi se ljudski organizam zadovoljio mikroelcmentima neophodno je da upotrebljavate 60-100 različitih biljaka. - Primedba prevodioca.
8

Posebni dani prema indijskom kalendaru.- Primedba prevodioca.

Isključite iz ishrane masti (salo) i maslac. Ne kori­ stite produkte koji su zasićeni njima (kolače, sendvi­ če i slično). Sto je moguće manje jedite slanu i suhomesnatu hranu, kao i produkte u koje su dodati nitriti radi dužeg čuvanja.

s?» Zaboravnost, prekomerna razdražljivost ili nespo­ sobnost koncentrisanja pažnje. *p° Pogoršanje sna. «£» Brzo pojavljivanje navedenih simptoma tokom ne­ koliko sati ili dana. Razmotrimo konkretnije svaki od jedanaest simpto­ ma sindroma hroničnog umora. Prvi simptom. Prehlada podrazumeva zagađenost organizma sluznom nečistoćom (prepobuđivanje životnog principa „sluzi"), gđe su se počeli razmnožavati patogeni mikroorganizmi koji su i izazvali upalu. Grozničavo stanje govori o tome, da se životna snaga organizma počela troši­ ti na otklanjanje infekcije. Organizam se u potpunosti po­ čeo suprotstavljati mikrobnoj agresiji i zagađenosti. Drugi simptom. Neprijatni osećaji tipa blažih bolo­ va u nosnoj duplji (ždrelu) upravo znače tipično ispoljavanje prehlade - upalu. Upala može biti veoma slaba (nepri­ jatni osećaji u nosnoj duplji), slaba (pojava bolova i crve­ nilo nosa), jaka i veoma jaka. Treći simptom. Blaži bolovi ili otečenost limfnih čvorova na vratu ili ispod pazuha znače da organizam za borbu protiv infekcije mobilizuje limfni imuni sistem. Limfni čvorovi krajnika nisu u stanju da se odupru agre­ siji infekcije i potrebna je pomoć. Krajnici su prva i najjača zaštita organizma od pro­ diranja u njega raznih patogenih mikroorganizama. Ali mi ih slabimo koristeći hladne produkte i namirnice koje stvaraju sluz. U krajnicima se zbog sluzi razmnožava toli­ ko patogenih bakterija, da ih one uništavaju. Posle odstra­ njivanja krajnika organizam ostaje bez zaštite protiv slede-

SINDROM HRONIČNOG UMORA
Sindrom hroničnog umora karakteriše se stalnim osećajem jakog umora, bolovima u mišićima, grozniča­ vim stanjem, pospanošću i depresijom, koji traju mesecima, a ponekad i godinama. Radna sposobnost kod ljudi se upola smanjuje. Pri tom oni ne pate ni od psihičkih oboljenja, ni od infektivnih, nemaju hormonalne pore­ mećaje, ne zloupotrebljavaju lekove i ne podvrgavaju se dejstvu toksičnih materija na organizam. Kod obolelog od sindroma hroničnog umora postoji najmanje šest od simptoma koje ću nabrojati, a prisutni su ili se stalno ponavljaju tokom šest meseci, čak i duže. ss* Prehlada ili slabo izraženo grozničavo stanje. Neprijatni osećaji tipa blažih bolova u nosnoj duplji (ždrelu). ^» Blaži bolovi ili otečenost limfnih čvorova na vratu ili ispod pazuha. Opšta iscrpljenost organizma. *P° Neshvatljivi bolovi u mišićima. *P° Jak umor i slaba sposobnost organizma za oporavak tokom 24 sata posle bilo kakvog fizičkog rada. Neshvatljiva, spontana glavobolja. * • Osećaj bola u zglobovima bez njihove spoljašnje & promene.

će mikrobne agresije i vremenom se javljaju ozbiljnija obo­ ljenja (srca, krvnih sudova, bubrega, zglobova i slično). Simptomi od 4 do 11. Svi sledeći simptomi ukazuju na opštu zagađenost organizma i njegovu totalnu oštećenost patogenim mikroorganizmima. Opšta zagađenost i oštećenje organizma patogenim mikroorganizmima izaziva opštu slabost - nema tonusa, životna snaga organizma troši se na suzbijanje bakterijske infekcije (na to ukazuju i česta, slabo izražena grozničava slanja). Neshvatljivi bolovi u mišićima posledica su nagomilavanja u njima toksičnog sadržaja iz šljake (nečistoća) i životne aktivnosti patogenih mikroorganizama. Jak umor i slaba sposobnost organizma za oporavak tokom 24 sala posle bilo kakvog fizičkog rada posledica su smanji­ vanja opšteg životnog tonusa organizma i nedostatka sna­ ge za oporavak. Neshvatljiva, spontana glavobolja je trova­ nje mozga bakterijskim toksinima. Osećaj bola u zglobo­ vima bez njihove spoljašnjc promene imuni je odgovor ve­ zivnog tkiva organizma na toksičnost patogenih mikroor­ ganizama i zagađenost organizma. Navedeni procesi nagomilavanja šljake (nečistoće) u organizmu u zavisnosti od osobenosti individualne kon­ stitucije dovode do prepobudivanja jednog ili drugog ži­ votnog principa: ukoliko se prepobuduje „vetar", to prou­ zrokuje zaboravnost, ukoliko se prepobuduje „žuč" - razdražljivost, a prepobudivanje „sluzi" - izaziva apatiju i de­ presiju. Prepobudivanjc životnih principa, posebno ,,vetra", izaziva probleme sa snom, a brzo pojavljivanje opisa­ nih simptoma tokom nekoliko sati ili dana znači samo jedno: zagađenost organizma i bakterijska agresija, izazva­ ni nepravilnim načinom života, sve više se šire i imuni si-

stem hronično slabi, a to znači da se svakog časa mogu pojaviti ozbiljna oboljenja. Većina bolesnika žali se da oseća umor posle preležanog infektivnog oboljenja (na primer, gripa). Kod dru­ gih ljudi bolest počinje posle preživljenog stresa ili zapa­ danja u neuobičajenu situaciju. Na primer, za vreme raz­ voda, posle smrti čoveka koji im je bio blizak, kao i posle promene posla (radnog mesta). Kada je reč o posledicama zagađenosti organizma, do njih dolazi neprimetno, sa godinama, pa čovek u to i ne sumnja, zbog čega se ne mo­ že ni izdvojiti kao najvažniji uzrok. Eto zašto mnogi uka­ zuju samo na grip i stres. Ukoliko razmotrimo samo naučne podatke, videćemo da oni ukazuju na odstupanje leukocita od normale (uključenje imune zaštite organizma), manji poremećaj rada jetre (njena zagađenost, prisustvo portalne hiperto­ nije), povećanu količinu antitela protiv raznih virusa (pri­ sutna je virusna i bakterijska agresija). Ispostavlja se da su mnogi zaštitni faktori prigušeni, dok istovremeno drugi ispoljavaju povećanu aktivnost, i obrnuto, dolazi do brzog iscrpljivanja i sagorevanja životne snage organizma. Od sindroma hroničnog umora može oboleti svaki čovek koji stihijski živi (jednostavno sagorevajući svoj ži­ votni potencijal) ili u trci za materijalnom dobiti ne želi ništa da zna osim svoje komercijalne delatnosti (radi više nego što organizam može da izdrži, tj. previše se napreže). Od sindroma hroničnog umora pate žene u dobu od 20 do 50 godina, koje su uspešne u svom poslu.

Lečenje
Lekari isprobavaju razne lekove koji jačaju imuni si­ stem ili deluju na određene viruse. Izvestan uspeh postig­ nut je primenom nekih antidepresanata, koji povećavaju -•energiju, poboljšavaju raspoloženje ili noćni san. Nazna­ čuju se protivvirusni lekovi, gamaglobulin, injekcije vita­ mina B 1 2 i drugi. Da biste se potpuno oslobodili simptoma hroničnog •umora i povećali svoju životnu aktivnost, predlažem vam da razmislite o svom načinu života, da očistite organizam < od nečistoće i da primenite nekoliko kura lečenja od pai razita. 0 tome kako se lečiti od parazita možete saznati iz knjige Život bez parazita. Treba regulisati način života i uskladiti ga sa bioritmom prirode, pa će i vaša životna snaga dejstvovati u skla,.du sa silama prirode i brzo će se obnavljati. Život i aktiv•nosti bez uzimanja u obzir bioritma prirode drugi su uzrok sindroma hroničnog umora (prvi uzrok je zagađe­ nost organizma). Zagađenost organizma je uglavnom izazvana nepra­ vilnom ishranom. Zašto ljudi, koji su stekli veliko bogat­ stvo, ili uspeh u stvaralaštvu, često pate od sindroma hro­ ničnog umora? Zato što uzdajući se u svoju snagu, jedu i piju u hodu (kolače, napitke kole i slično) ne obraćaju pa­ žnju na vreme, stimulišu svoju radnu sposobnost jakim čajem, kalom, šećerom, pušenjem (a neki i narkoticima), opuštaju se i odmaraju uz alkohol i proždrljivost. Preporučujem da uzimanje hrane uskladite sa bioritmom organizma, da hranu uzimate pravilnim redosledom (tečnosti pre jela, potom salatu ili bareno povrće, za-

tim monolitnu kašu ili jela bogata belančevinama) i u međusobnoj kombinaciji. Tada će vaš organizam dobijati u dovoljnoj količini i blagovremeno sve što mu je potreb­ no. Isključite iz dnevnog obroka razne stimulatore i rafi­ nirane produkte (čaj, kafu, bombone, šećer, kolače, ma­ slac i slično), više jedite prirodnu, svezu hranu. Pijte sve­ že isceđene sokove od povrća i voća. Svakoga dana radite fizičke vežbe. Pomoći će vam čak i manje fizičko opterećenje, tj. lake gimnastičke vežbe u krevetu, na primer, pritiskanje i masaža stomaka. Stal­ no naprezanje izaziva ukočenost (paralizu) mišića, pojavu bolnih tačaka na telu i u mišićima. Fizičke vežbe otklanja­ ju ukočenost mišića i opuštaju ih, popunjavaju organizam energijom, obnavljaju normalno električno punjenje micela (oko kojih se zadržava voda) i čitavog organizma. Ve­ žbe odlično deluju na psihičko i fizičko stanje žene. Radi obnavljanja životne snage veoma je korisno primenjivati različite terapije koje čeliče organizam. Za žene je najpovoljnije kontrastno tuširanje (30-50 sekundi mlaz tople vode, zatim 5-8 sekundi mlaz hladne vode i ta­ ko naizmenično 5-10 puta) i jednom nedeljno vlažna sa­ una (ona ne samo da će opustiti vaš organizam, već će iz njega delimično izbaciti nečistoću). Veoma je korisno jednom u dve nedelje gladovati 36-42 sata. To stimuliše imunu zaštitu organizma (pove­ ćava aktivnost leukocita), čisti i održava na određenom ni­ vou životnu snagu organizma (povećava njen potencijal), otklanja stres i jača volju. Nemojte se rasplinjavati za vreme svakodnevnih ak­ tivnosti. Od svih poslova izaberite najvažnije i uradite ih do kraja. Naučite se da ne radite poslove bez kojih može-

te izaći na kraj. Rasporedite energiju i vreme na poslove koje morate uraditi. Obavezno primenjujte emocionalno-voljnu motivisanost za obnavljanje životne snage, obnavljanje i podmladivanje organizma (vidi poglavlje Kako sačuvati lepotu do starosti). Nikada nemojte sebi dozvoliti da padnete u depresiju i ne žalite se. Misli o umoru i žalbe još će vas vi­ še tištati i gušiće zaštitnu snagu organizma. Sačuvajte op­ timizam. Ljudi koji ne spuštaju ruke najbolje izlaze na kraj sa svakom bolešću.

se krvi. Javlja se bol u donjem delu stomaka a povremeno se javljaju i bolovi u leđima ili krstima. Ukoliko se infekcija mokraćnih kanala ne leci, ona prodire u bubrege i u njima uzrokuje upalu, koja može imati ozbiljne posledice.

Cistitis i menopauza
Cistitis može da se javi i posle menopauze. To je za­ to što smanjenje nivoa estrogena posle menopauze može uticati na rad mokraćne bešike i mokraćnog kanala. Za­ pamtite: organizam sa starenjem gubi vodu i sva tkiva or­ ganizma postaju čvršća i grublja. To se odnosi i na zidove mokraćne bešike. Oni gube elastičnost i ne skupljaju se (ne vrše kontrakcije) tako efikasno kao ranije. Rezultat je da se mokraćna bešika ne prazni do kraja. Šta treba uraditi u tom slučaju? Najbolje je gladovati 36-42 sata jednom u dve nedelje (u dane ekadaši)9. Jed­ nom u tri do četiri meseca gladujte 7-14 dana. Posle glado­ vanja hranite se pravilno. Gladovanje može da podigne to­ nus endokrinog sistema, da obnovi i podmladi tkiva orga­ nizma. Rezultat je da se poboljšava stanje celog organizma.

CISTITIS
Cistitis je infektivno oboljenje mokraćnih kanala. Kada jednom oboli žena rizikuje da se ponovo sretne s tim problemom (infekcija se vraća u 15% slučajeva). Žene su, zbog anatomske grade, veoma osetljive na tu infekciju. Anus i vagina nalaze se jedno pored drugog i ukoliko se ne pridržavate higijenskih pravila različiti mi­ krobi i bakterije mogu lako da prodru iz anusa u vaginu i odatle u uretru (otvor koji vodi prema mokraćnoj bešici). Pošto je ženski mokraćni kanal veoma kratak mikrobi kroz njega bez teškoća dospevaju u mokraćnu bešiku. Sve dok ne prodru u mokraćni kanal i mokraćnu be­ šiku mikrobi i bakterije nisu štetni. Ali čim te, obično be­ zazlene, bakterije (najčešće su to E-coli) prodru u uretru ili u mokraćnu bešiku one se pretvaraju u patogene. Još više - one se tu adaptiraju i počinju da se razmnožavaju. Simptomi inficiranja mokraćnog kanala i mokraćne bešike bakterijama su peckanje i bol pri mokrenju, kao i česta potreba za mokrenjem. U mokraći se može pojaviti talog (siv ili beo kao poseban mlaz mokraće), pa i prime-

Stres i cistitis
Jaka preživljavanja i uzbuđenja sagorevaju životnu snagu žene i naglo slabe organizam. Patogene mikroorga­ nizme, koji su bili blokirani, sada ništa ne zadržava i oni se brzo razmnožavaju. Stres podstiče upalne procese, koji
•' Posebni dani u induskom kalendaru. Dani su dati u Lunarnom kalendaru za 2005. godinu istog autora. - Primedba prevodioca.

47

se javljaju na najslabijem mestu u organizmu, pa se kod nekih žena javljaju čir na želucu, migrena, zatvor, a kod drugih cistitis. Ukoliko se kod vas povremeno javljaju i nestaju simptomi oboljenja mokraćne bešike treba da kontrolišete svoje emocionalno stanje, da se pravilno hranite, odr­ žavate higijenu tela, otklonite moguće uzroke ponovne in­ fekcije pri polnom aktu ili nadražaje od kontraceptivnih sredstava, da lečite sebe i svoje bližnje pomoću pelena, a ukoliko je potrebno i da gladujete.

On u sebi sadrži komponentu koja štiti ćelije mokraćnog kanala od prodiranja patogenih bakterija. / Upozorenje: sok od mahovice ne pojačava peckanje za vreme mokrenja. Ukoliko se to javi, uzrok cistitisa je drugi.

Lečenje
Infektivna oboljenja mokraćnih kanala lako se lece. Lekari prepisuju antibiotike, na primer, amoksicilin (amoxicillin). Pri prvoj, jedinoj, pojavi bolesti dovoljna je jedna doza antibiotika (od jedne do četiri tablete) da bi se suzbila infekcija i otklonili svi simptomi bolesti. Većina lekara prepisuje trodnevnu ili petodnevnu kuru da bi se garantovalo izlečenje. Duža kura lečenja antibioticima može izazvati poremećaj želuca i disbakteriozu. Česti recidivi cistitisa mogu se javiti zbog jake zaga­ đenosti organizma (usled zatvora ili starenja) ili usled sla­ bljenja imuniteta (nastalog zagadenošću organizma). Da bi se isključili recidivi treba regulisati stolicu, očistiti orga­ nizam i lečiti se pelenom. Odlično pomaže i gladovanje. Uspešno lečenje treba potkrepiti pravilnom ishranom. Uočena je povezanost između infekcija mokraćnih kanala i frekvencije polnih odnosa. Da bi izbegle štetne posledice žene treba da se posle polnog snošaja ispiraju sve­ zom vlastitom mokraćom. To treba raditi i u slučaju kada se koriste bilo kakva sredstva za sprečavanje trudnoće, koja mogu da nadražuju polni organ žene i provociraju razvoj bolesti. Istraživanja su pokazala da specijalne paste i masti, koje se primenjuju sa sredstvima protiv začeća (mazanje prezervativa i slično), narušavaju zaštitni mehanizam vagi. ne zbog čega se nepovoljna flora lakše razmnožava.

Ishrana kod cistitisa
Uočeno je da kod cistitisa dobro pomaže dijeta koja ne sadrži soli, koncentrovane belančevine (meso, mlad kravlji sir, tvrdi sirevi, riba, pasulj i slično), prečišćene škrobove (očišćeni krompir, peciva od belog brašna, tj. brašna visokog kvaliteta) i veštački šećer (poslastice, bom­ bone, slatki napici tipa kole i slično). Najbolje je uzimati sveže povrće, što više svežih so­ kova od povrća i kaše od monolitnih prekrupa. Specijali­ sti preporučuju da se što više pije sok od mahovice (Oxycoccus microcarpus), koji se može zasladiti samo svežim sokom od jabuka. Praksa pokazuje da je kod cistitisa veoma korisno svakoga dana uzimati do 500 miligrama prirodnog vitamina C (on sprečava infekciju), kojeg u izo­ bilju ima u soku od mahovice (ovaj sok ima i druga kori­ sna svojstva, na primer, opor ukus koji pomaže da se od­ strane razne upale). Smatra se da materije, koje se sadrže u soku od mahovice, menjaju sastav mokraće i ona više nije pogodna za nepoželjne bakterije. Izraelski naučnici otkrili su još jedno pozitivno svojstvo soka od mahovice.

Kod upornih slučajeva cistitisa odlično pomaže gla­ dovanje u trajanju najmanje 7 do 10 dana i lečenje pomo­ ću pelena ili „trojke".

Ne nosite tesne gaćice. One stvaraju „efekat stakle­ ne bašte" usled čega se stvara i zadržava vlaga u vulvi (stidnici). Da bi vulva uvek bila suva najbolje je nositi pamučne gaćice. Radi održavanja higijene i sprečavanja infekcije za vreme menstruacije češće mcnjajte higijenske ulo­ ške ili tampone. *&* Ne primenjujte penušave kupke i ne koristite sapun koji u sebi sadrži veliku količinu aromatskih doda­ taka. Oni suše kožu, uništavaju neophodnu zaštitnu kiselost vagine i mogu da nadražuju izlaz mokrać­ nog kanala. Sve to čini da polni organi i mokraćni kanal žene ostaju bez zaštite od infekcije. Ukoliko vam se javi alergija na bilo koje sredstvo za sprečavanje trudnoće, najbolje je da ga ne upotre­ bljavate. *P° Radi sprečavanja peckanja za vreme kulminacije ci­ stitisa dva puta dnevno pijte po 300 mililitara sve­ žeg soka od šargarepe (može i kombinovani sok od jabuka i cvekle). Leti je korisno jesti lubenicu.

Profilaksa
Evo nekih dopunskih saveta za borbu protiv infekci­ je mokraćne bešike: *P" Ispirajte patogene bakterije iz mokraćne bešike. Ukoliko pijete 3-5 čaša svežeg soka od šargarepe dnevno možete podstaći ispiranje bakterija iz mo­ kraćne bešike. To je odlična zaštita protiv infekcije. ss* Idite češće u toalet. Zapamtite da je štetno suviše dugo zadržavati mokraću, kao i stalno mokriti. Smatra se da pauza između mokrenja treba da bude 3-4 sata. *p° Uvek potpuno ispraznite mokraćnu bešiku, zbog če­ ga treba da mokrite u čučećem stavu. Ako sedite na WC šolji kao na stolici, to ne možete uraditi. Kada vam se učini da je mokrenje završeno, sagnite se i jako pritisnite deo tela gde se nalazi mokraćna bešika (malo iznad Venerinog brežuljka). Posle toga ustanite i ponovo sednite (čučnite) - pokušajte da još jednom mokrite. ^» Ukoliko je intimnost sa partnerom uzrok cistitisa koristite najbolji način ispiranja - mokrite pre polnog akta i posle njega. *P° Da biste izbegli prodiranje bakterija iz anusa u vagi­ nu posle pražnjenja creva brišite se toaletnim papi­ rom u smeru spreda prema nazad (kao što to rade muškarci), a najbolje je da se operete.

FIBROIDI (ČVORIĆI) MATERICE
Fibroidi materice su zadebljanja (čvorići) mišićnog tkiva na zidovima materice. Ta zadebljanja mogu biti ve­ ličine od zrna graška do lopte. Može se razviti jedan ili ne­ koliko fibroida. Smatra se daje 99% fibroida benigno. Ve­ liki čvorovi mogu deformisati matericu i promeniti raspo­ red unutrašnjih organa, što se itekako ispoljava na njiho­ vo normalno funkcionisanje. Oko 20% žena starijih od 35 godina ima fibroide materice.

Uzroci
Pojava čvorića vezuje se za promenu količine ekstrogena u organizmu žene. Uočeno je da ih često izaziva te­ rapija sa lekovima koji zamenjuju estrogen u postmenopauznom periodu. Pretpostavlja se, da hormonalne tablete protiv začeća takode ubrzavaju rast fibroid a. Posle menopauze oni se postepeno smanjuju i nestaju (ukoliko se ne koristi terapija sa zamenom estrogena). Jedan od uzroka stvaranja fibroida može biti i abor­ tus. Informaciono-energetska tvorevina ploda koji se for­ mira ne odstranjuje se sa materijalnom tvorevinom (fizič­ kim organizmom), već ostaje u materici i stvara fibroid.

Lečenje
Medicinski se lece samo veliki fibroidi koji izazivaju jaka krvarenja i bolove. Evo šta treba uraditi u tom slučaju. Miomektomija. Ilirurg odstranjuje fibroid sa zidova materice ne dirajući ostali deo materice, da bi žena mo­ gla da rada decu. Operacija zahteva seciranje zidova trbu­ šne duplje. Kao posledica te operacije mogu se javiti kom­ plikacije: jako krvarenje; upala usled infekcije; stvaranje tkiva ožiljka, koje može da izazove jak bol i neplodnost. Uočeno je, da se kod nekih žena ponovo javljaju kompli­ kacije, što zahteva još jednu operaciju. Miomektomija pomoću lasera. Fibroid se spaljuje. Krvarenje se smanjuje a zdravo tkivo se bolje čuva. Širenje i struganje. Primenjujc se za odstranjivanje veoma malih fibroida. Histerektomija - odstranjivanje materice. Ta operacija se preporučuje kod jakog krvarenja ili za odstranjivanje vrlo velikih fibroida. U tom slučaju žena više ne može da rađa. Medikamentno lečenje. Ono daje samo privremene rezultate. Jaki lekovi mogu uticati na smanjivanje fibroi­ da, a sporedni efekti njihove primene su odsustvo men­ struacije, česta krvarenja i suvoća vagine. Kao što vidite lekari vam ne mogu predložiti ništa dobro. Za borbu protiv fibroida preporučujem vam: ne abortirajte i ne koristite bilo koje hormonalne ta­ blete protiv začeća, kao ni hormonalnu terapiju za lečenje (terapija sa zamenom estrogena podstiče rast fibroida); gladujte na urinu 7-14 dana (ako treba, ponovite);

Simptomi
Kod fibroida materice javljaju se sledeći simptomi: povećanje stomaka (kod fibroida velikih dimenzija); obil­ ne menstruacije (usled čega se može javiti anemija) ili kr­ varenje sredinom ciklusa (ako fibroidi vrše pritisak na endometrijum) 1 "; bolovi pri polnom snošaju i za vreme men­ struacije koji se mogu prenositi i na leda (rezultat pritiska fibroida na unutrašnje organe); često mokrenje (usled pritiska fibroida na mokraćnu bešiku); hronični zatvori (usled pritiska fibroida na pravo crevo); neplodnost (usled blokiranja kanala materice ili deformacije materice); že­ na ne može da postigne orgazam jer fibroid sprečava kon­ trakcije materice.

Unutrašnja sluzokoža materice. - Primedba prevodioca.

očistite organizam (posebno jetru običnim i ideomotornim metodom) i lečite se pomoću „trojke"; *p° obavezno očistite spoljašnje manifestacije života di­ sanjem i ukoliko imate zatvore, oslobodite ih se, jer oni truju organe trbušne duplje i podstiču stvaranje tumora.

Da biste ga smanjili gladujte jednom nedeljno 24-36 sati i držite dijetu koja se preporučuje ako je prepobuden životni princip „sluzi".

Hrana koja se preporučuje ukoliko je prepobuden životni princip „sluzi"
Hrana mora biti topla i laka, a tako i napici. Ukus gorak, ljut i opor. Trudite se da iza stola ustanete, a da se niste najeli. Prekrupe: ječam, kukuruz, proso, heljda, raž i ovas. Mlečni produkti: mleko sa malo masnoće, svež maslac i surutka. Produkti za zasladivanje: med. Biljna ulja: užegnuto ulje. Voće: jabuke, kruške, nar, mahovica, grožđe, japan­ ska jabuka (kaki), dunja, pasji trn (Hippophae rhamnoides) i sve vrste suvog voća. Povrće: rotkvica, krompir, šargarepa, kupus, luk, pa­ tlidžan, zeleno povrće, salata, tikva (bundeva), ce­ ler, spanač, peršun, bobovi i grašak. Začini: svi začini, osim soli. Životinjska hrana: piletina, jagnjetina, jaja, kobasice (sve vrste mesa i kobasice ne smeju biti masni). Biljke: slatko drvce, pelen, bor, oman i seme od nara.

Profilaksa
Manje koristite u ishrani masti i šećer. To su pro­ dukti koji stvaraju sluz i izazivaju stvaranje raznih tumora i cisti. S5* U ishrani češće i više koristite kaše od monolitnih zrna (posebno proklijalog zrna). Nemojte jesti meso životinja. Hormoni koji se sadr­ že u mesu životinja prvenstveno su komponente estrogena koje provociraju stvaranje fibroida. ^» Jedite produkte koji poboljšavaju funkciju jetre: sok od cvekle i jabuka, salatu od cvekle, beli luk, hleb od proklijalog zrna, odvare i ekstrakte (ekstrakt od kičice - Centaurium erythraea, kantariona - Hyperi­ cum perforatum ltd.). * » Ne pijte alkoholne napitke jer je alkohol štetan za & jetru, a jetra neutralizuje višak estrogena. *p° Manje pijte kafu i manje upotrebljavajte napitke (kolu) i produkte (čokoladu) koji sadrže kofein. Redovno izvodite fizičke vežbe i terapiju za čeličenje, da biste se oslobodili suvišne masnoće, smanji­ li nivo estrogena u organizmu i povećali imunitet. U organizmu žene koja ima suvišnu telesnu težinu stvara se više estrogena, koji podstiče rast fibroida.

ENDOMETRIOZIS
RAZVOJ BOLESTI
Svakoga meseca, pripremajući se za moguću trud­ noću, tkivo sluzokože materice puni se krvlju i priprema

mesto gde će se budući plod hraniti. Ukoliko ne dođe do začeća normalno tkivo sluzokože materice, koje se naziva endometrium, odvaja se od sluzokože i izbacuje kroz vagi­ nu - počinje menstruacija. Ponekad endometrijum prodire u falopijeve trube i kroz njih u trbušnu duplju, gde se aklimatizuje i počinje da raste van materice. Endometrijum može da se pričvr­ sti uz jajnike, da izraste u falopijevim trubama, mokrać­ noj bešici i čak u pravom crevu. Kao i endometrijum koji se nalazi u materici, on reaguje na hormonalne signale koji dolaze iz jajnika. Kada jajnici daju hormonalni signal endometrijumu materice da raste, fragmenti endometrijuma u drugim delovima ženske polne sfere (jajnicima, falopijevim trubama i slično) takođe počinju da rastu i pune se krvlju (podvrgavaju se svim promenama, svojstve­ nim menstrualnom ciklusu). Međutim, za razliku od lu­ čenja kod menstruacija, za vreme kojih se svakoga meseca krv iz materice izbacuje kroz vaginu, krv iz tkiva endometrijuma koji se nalazi na njemu nesvojstvenom mestu (jajnici, falopijeve trube itd.) nema kuda da se izbaci. Stvara se krvni podliv koji služi kao baza za ciste, na pri­ mer, u jajnicima ili falopijevoj trubi (na svakom mestu gde ima endometrijuma) i javlja se upala. Posle stišavanja upalnog procesa ostaje tkivo od ožiljaka. Pošto se u orga­ nizmu žene taj proces ponavlja iz meseca u mesec količi­ na „nenormalnog" endometrijuma može da se povećava. U nekim slučajevima to izaziva poremećaj raznih funkci­ ja (u 30% slučajeva neplodnost, polnu hladnoću - frigidnost i slično) i čak spajanje pojedinih organa. U 60% slu­ čajeva endometriozis nanosi štetu jajnicima i materičnim kanalima. Zbog toga neke žene mogu da osećaju jake bo-

love za vreme menstruacije, pri polnim odnosima i u ne­ kim drugim slučajevima. Druge žena, obrnuto, ne oseća­ ju nikakve bolove i o svojoj bolesti saznaju tek prilikom pregleda.

Uzroci
Tačan uzrok endometriozisa nije poznat, iako se lo­ gično može pretpostaviti da je to slabljenje funkcije imu­ nog sistema i/ili hormonalni poremećaji. Imuni sistem slabi zbog unutrašnje zagađenosti, čestih emocionalnih stresova i odsustva motorne aktivnosti. Hormonalni pore­ mećaji u organizmu žene mogu da se jave zbog primene hormonalnih tableta protiv začeća, kao i usled raznih operacija na polnim organima (razne vrste sterilizacija). Trudnoća i dojenje obično usporavaju endometrio­ zis zbog hormonalnih promena koje sprečavaju ovulaciju. Bolest potpuno nestaje posle klimaksa zbog prekida men­ struacije i ovulacije.

Simptomi i dijagnostika
U simptome endometriozisa spadaju: menstrualni spazam koji se sa starenjem pojačava; poremećaj rada creva; mučnina ili povraćanje, kao i vrtoglavica (posledice upalnog procesa); umor (posledica intoksikacije i gubitka krvi); kraći menstrualni ciklus (27 dana i manje) s obil­ nim ili dužim (nedelju i više dana) krvarenjem; zatvori (ukoliko je endometrijum izrastao u debelom crevu); ci­ ste na jajnicima koje se ponovo javljaju; podložnost infek­ cijama; često povećanje telesne temperature i bezrazložni bolovi u predelu karlice.

Ako se navedeni simptomi javljaju svakoga meseca žena najverovatnije boluje od endometriozisa. Što žena vi­ še pati od te bolesti i što se bolest više širi, teže je oslobo­ diti se od nje. Endometriozis često zamenjuju sa drugim obolje­ njima - infekcijama vagine i mokraćne bešike, vanmateričnom trudnoćom, cistom na jajnicima i slično. Jedini tačan metod njene dijagnostike jeste laparoskopski pre­ gled, hirurška operacija ili pregled pomoću nuklearnomagnetne rezonance.

Za lečenje ove bolesti preporučujem: Čišćenje organizma, lečenje pelenom (ili „troj­ kom"), kure gladovanja na urinu po 7-14 dana, ko­ je će pomoći da ojačate imuni sistem i izbalansira­ te hormonalni fon organizma, što vodi ka izlečenju endometriozisa. s?» Redovno izvođenje fizičkih vežbi, da bi ojačao imu­ ni sistem i normalizovali se procesi cirkulacije u or­ ganizmu. Normalna cirkulacija ne daje nikakvu mogućnost endometrijumu da prodre u falopijeve trube. Smanjite upotrebu raznih masti. To blagotvorno utiče na žene koje pate od endometriozisa. Pridrža­ vajte se dijete koja se preporučuje ženama, koje pa­ te od predmenstrualnog sindroma, •s* Primenjujte meditacijsku ginekološku masažu (o čemu će biti reči u narednom poglavlju), ss* Možete probati emocionalno-voljnu motivisanost za lečenje ženske polne sfere. Ta sredstva efikasno uti­ ču na normalizaciju rada ženskog polnog aparata. Endometriozis se različito ispoljava kod raznih žena. Lečenje koje pomaže jednoj ženi može za drugu da bude neefikasno. To zavisi i od toga, koliko je organizam žene zagađen, oslabljen, hormonalno razbalansiran i kakvi se faktori slabljenja organizma najčešće javljaju u svakodnev­ nom životu žene (ishrana, seks, stres, fizička neaktivnost ili duševni poremećaj, štetne navike, naslednost itd.). Rođaci i najbliži treba da poznaju obeležja te bole­ sti i da budu uviđavni i strpljivi prema oboleloj ženi. To pomaže da se sačuva povoljna klima u porodici, što je ite­ kako potrebno prilikom lečenja.

Lečenje
Medikamentno i hirurško lečenje daje slabe efekte i izaziva niz komplikacija. Na primer, lečenje sintetičkim muškim hormonima izaziva povećanje telesne težine, za­ dršku tečnosti u organizmu i oticanje, simptome menopauznog tipa (krvni podlivi i vaginalna suvoća), depresiju, razdražljivost i maskulinizaciju, u stvari, dlakavost, sma­ njivanje dojki, ogrubelost glasa, ćelavost, intenzivni razvoj muskulature i povećanje klitorisa. Ostali utvrđeni spored­ ni efekti su: grčevi u mišićima, glavobolja, kožna obolje­ nja, uključujući bubuljice i masnoću kože i kose. Neki sporedni efekti su nepovratni. Jedna od žena obolelih od endometriozisa priča da su joj bolest otkrili kada je imala 19 godina. Za 15 godina lečenja ona je imala sedam operacija. Potpuno su joj od­ stranili matericu sa jajnicima, stoje trebalo da dovede do potpunog izlečenja. Međutim posle terapije sa zamenom estrogena kod nje se ponovo javio endometriozis i ona se ponovo leci od njega.

CISTA NA JAJNICIMA
Ciste na jajnicima su šupljine ispunjene tečnošću, koje se stvaraju na jajnicima ili oko njih usled poremeća­ ja hormonalne ravnoteže u organizmu. Smatra se, da su u 95% slučajeva ciste na jajnicima dobroćudne (benigne) i bezopasne. Najčešće se javljaju funkcionalne ciste. One nisu ve­ like i nastaju kao rezultat nepravilnog formiranja jajčane ćelije za vreme ciklusa ovulacije. Podvrsta funkcionalnih cisti su luteinske ciste. One sprečavaju menstruaciju ili sla­ be krvarenje. Ukoliko se u cisti sadrže dlake, zubno ili ko­ štano tkivo, to su dermoidne ciste. Pojava većeg broja cisti na jajnicima govori o policistozi. Uočeno je, da se kod žena koje imaju ciste na jajni­ cima smanjuje rizik od raka dojke.

bolni polni akt; poremećaj probave i otečenost i s * neshvatljiv i neuobičajen rast dlaka ina licu. ?»

Lečenje
Dobro pomaže lečenje pelenom ili „trojkom". Gla­ dovanje na urinu u trajanju 7—14 dana još efikasnije deluje na odstranjivanje cisti. U nekim slučajevima treba 2-4 i više puta gladovati na urinu da bi se potpuno izlečio oboleli organ i uspostavila njegova funkcija. Čišćenje organizma, pravilna ishrana, umereno fi­ zičko opterećenje, terapije sa parom i emocionalna urav­ noteženost siguran su put ka potpunom otklanjanju bilo kakvih cisti u organizmu žene.

VARIKOZNO PROŠIRENJE VENA
Vari koza u prevodu sa latinskog znači proširenje. Varikozne vene spolja izgledaju kao plave vene na nogama, a vene koje su više proširene podsećaju na debele purpur­ ne gajtane, ponekad debljine prsta. „Paukove" vene su si­ ćušne, otečene vene na butinama. One su potpuno bezo­ pasne, ali narušavaju estetiku nogu. Proširene vene uglav­ nom se javljaju na nogama i u anusu (hemoroidi).

Simptomi
Većina žena ne zna da ima ciste na jajnicima. Pre­ gled kod ginekologa omogućava da se to oboljenje otkrije. Ciste na jajnicima najčešće se javljaju kod žena od dvade­ sete do trideset pete godine života. U 5% slučajeva ciste su simptom endometriozisa ili drugog upalnog oboljenja. Evo simptoma koji ukazuju na cistu na jajnicima (oni se mogu podudarati sa simptomima poremećaja menstrualnog ciklusa): neredovne i bolne menstruacije ili izostanak men­ struacija; *P° bol u trbušnoj duplji; neshvatljivo povećanje stomaka; s?" povećanje mase tela;

Uzroci
Varikozno proširenje vena rezultat je slabljenja venoznih ventila, usled čega se krv spušta nadole, zadržava se i izaziva rastezanje zidova vena. Smatram daje jedan od glavnih uzroka varikoze ve­ na portalna hipertonija, nastala usled zagađenosti jetre.

U znatnom stepenu na razvoj tog oboljenja utiče i duže scdenje, jer vene na nogama normalno rade samo pri kre­ tanju, kao i opšta zagađenost organizma, jer zbog zagađe­ nosti zidova vene slabe. Gojazne žene kod kojih je smanjena cirkulacija tečnosti u organizmu, kao i žene sa čestim i mnogobrojnim trudnoćama (utiču opterećenje i hormonalne promene) više su sklone oboljenju varikoznog proširenja vena. U druge uzroke koji podstiču vari kožno proširenje vena mo­ gu se svrstati: duži boravak na suncu, uzimanje tableta protiv začeća i rad na nogama u trajanju od 6 i više sati svakoga dana. Smatra se, da se osobenosti građe venoznog ventila i venoznih zidova nasledno prenose, posebno ukoliko deca imaju isti način života kao i njihovi bolesni roditelji.

je, čišćenje spoljašnjih manifestacija života, pravilna is­ hrana i aktivan način života. Da bi se lečenje ubrzalo tre­ ba gladovati od 7 do 14 dana i čitati emocionalno-voljne motivacije za lečenje vena i nogu.

Profilaksa
Održavajte normalnu telesnu težinu i vodite akti­ van način života. \?» Nemojte dugo da sedite i ne stojte u mestu. Obave­ zno malo hodajte. Hodanje efikasno utiče na cirku­ laciju krvi u nogama. ^ Štetno je sedeti prekrštenih nogu jer se naglo pogor­ šava oticanje venozne krvi. Ne oblačite tesne podve­ zice ili kaiševe jer oni usporavaju oticanje venozne krvi. Nosite komotnije rublje. Da biste podstakli oticanje krvi malo podignite no­ ge i tako ih držite što duže. Nemojte da pijete alkohol, ne pušite i ne uzimajte tablete protiv začeća. Povećan nivo estrogena za vre­ me trudnoće, uzimanje pilula protiv začeća i za vre­ me menstruacije može pogoršati stanje varikoznih vena. ^ Jedite povrće, hleb od proklijalog zrna, monolitne prekrupe i pijte sveže sokove od povrća. «p» Nosite specijalne elastične čarape. One vrše pritisak na zidove vena i krv iz površinskih varikoznih vena vraća se u krvotok.

Simptomi
Varikoza se ispoljava u vidu grčeva mišića u snu, na­ breklih listova nogu, bolova ili osećaja umora u nogama, svraba i ljušćenja kože na nogama (izazvanih nedostat­ kom kiseonika). U težim slučajevima varikoze otiču noge i na njima se javljaju gnojne rane koje krvare. Varikozne vene ne iščezavaju same po sebi. One se obično povećavaju, zahvatajući nove delove vena. Brzina progresiranja zavisi od stepena unutrašnje čistoće organi­ zma, prisustva portalne hipertonije, naslednih osobina, načina života, telesne težine i broja trudnoća.

Lečenje
Glavno u lečenju varikoze jeste uspostavljanje unu­ trašnje čistoće organizma, eliminacija portalne hipertoni-

ANURIJA (NEZADRŽAVANJE MOKRAĆE)
Anurija se najčešće javlja kod starijih žena usled sla­ bljenja mišića koji zatvaraju mokraćnu bešiku.

menskim razmacima. Na primer, počnite sa inter­ valom od jednog sata. Posle nekoliko nedelja pove­ ćajte interval i postepeno ga dovedite do 2,5-3 sata. Praksa je pokazala, da se na ovaj način od anurije izlečilo 12% žena, a kod 75% su uočene znatna pobolj­ šanja. ss* Radite specijalne vežbe za jačanje mišića koji zatva­ raju mokraćnu bešiku. Za vreme mokrenja potrudi­ te se da stisnete mišiće koji se nalaze oko mokrać­ nog kanala i da zaustavite mokrenje. Ukoliko vam uspe da barem u neznatnom stepenu usporite isti­ canje mokraće, znači da upravljate pravim mišići­ ma. Treba da osetite te mišiće i da se potrudite da ih spontano stežete. Na primer, počeli ste da mokri­ te i zatim snagom volje naprežete te mišiće i zadrža­ vate isticanje mokraće. Mokraću treba zadržati u ta­ kvom stanju i dok izbrojite do tri otpustiti, pa pono­ viti sve ispočetka. Da biste se postigli dobri rezulta­ ti treba uraditi najmanje 100-200 vežbi dnevno.

Kako ojačati slabu mokraćnu bešiku?
ss* Ne pijte mnogo tečnosti. Uzimanje manje količine tečnosti može poboljšati vaše stanje. Pijte umereno, samo kada imate potrebu. Izbegavajte upotrebu alkohola i napitaka koji sadr­ že kofein, kao i lekove - diuretike koji mogu da po­ jačaju anuriju. Jedite više prirodnu hranu koja sadrži u sebi celulo­ zu. Celuloza pomaže u lečenju zatvora koji pojača­ vaju anuriju. \* Prestanite da pušite. Nikotin nadražuje površinu s> mokraćne bešike, a kašalj izazvan pušenjem pri na­ prezanju prouzrokuje anuriju. Oslobađajte se suvišne težine. Suvišna težina do­ punski opterećuje mokraćnu bešiku i pogoršava sta­ nje anurije. Redovno praznite mokraćnu bešiku i ne dozvolite da se prepuni. Prepuna mokraćna bešika utiče na njeno rastezanje i slabi bešiku. Ukoliko je još mišić koji zatvara izlaz iz mokraćne bešike slab, pri kašljanju ili kihanju može doći do spontanog (nekontrolisanog) mokrenja. Svesno uvežbavajte svoju mokraćnu bešiku. U tu svrhu trudite se da idete u toalet u određenim vre-

OSTEOPOROZA
Osteoporoza je postepeno smanjivanje koštane ma­ se, što izaziva krtost i lomljivost kostiju. Posle šezdesete godine života od osteoporoze oboleva 25% žena. Čovečji organizam obično nagomilava koštanu masu od dvadesete do tridesete godine života. To je period „slu­ zi" koji se odlikuje nagomilavanjem i povećanjem sluzi u organizmu. Posle četrdesete godine života (a kod nekih že­ na i ranije) organizam postepeno ulazi u starosni period „vetra" - raspada, suvoće i hladnoće. Zato nije čudno što se to ispoljava i na stanje koštanog tkiva. Ono se „suši", posta-

je porozno, krhko i gubi čvrstinu. Sa starenjem čovek se smanjuje, držanje tela postaje nepravilno, javlja se bol u do­ njem delu leda za vreme stajanja, savijanja i razgibavanja. Česti prelomi kostiju kod ljudi različitog uzrasta, pa i ne­ znatne traume, ukazuju na određeni stepen osteoporoze.

*P° Neaktivan način života ne opterećuje dovoljno ko­ štano tkivo, pa ono ne jača kao što bi trebalo. Prekomerna motorna aktivnost vodi u drugu krajnost pobuđuje se životni princip „vetra". Usled toga pre­ kida se menstruacija i gubi telesna masa. «£* Prirodni klimaks u dobu do četrdesete godine uka­ zuje na jako prepobuđivanje „vetra". ^ Štetne navike - pušenje, upotreba alkoholnih i slat­ kih bezalkoholnih napitaka, kao i kale ili čaja. Odstranjivanje oba jajnika, što naglo smanjuje nivo estrogena. Neplodnost. Trudnoća i hranjenje deteta uz pravil­ nu ishranu podstiču jačanje koštanog tkiva. s> Uzimanje lekova koji zagađuju jetru. s° * * Oboljenja zuba i desni. Njih izazivaju određeni pa­ §> togeni mikroorganizmi koji stalno uzimaju kalcijum potreban organizmu. Postoji mišljenje, da ako nema gubitaka kod koštane mase zuba, ne stradaju ni druge kosti. Endometriozis. Razna krivljenja kičmenog stuba. ^ Oboljenja želudačno-crevnog trakta. Na primer, disbaklcrioza koja može biti uzrok slabe asimilacije kalcijuma u organizmu. \9° Klima. Što se nalazite severnije od ekvatora, time je hladnije i suvlje, pa je i veća lomljivost kostiju.

Uzroci
Pored prirodne starosti na smanjivanje koštanog tki­ va u velikoj meri utiče i zagađenost organizma. Usled za­ gađenosti jetre u organizmu se ne mogu pravilno razmenjivati minerali, hormoni i vitamini, koji direktno utiču na zdravlje koštanog tkiva. Nagomilavanje štetnih taloga u kostima (na primer, olova) sprečava rast i razmenu u ko­ štanom tkivu. Ženski hormon estrogen pozitivno utiče na održa­ vanje mase koštanog tkiva. Njegovo smanjenje posle kli­ maksa može stvoriti dodatno rizik od pojave osteoporoze. Žene sa izraženom konstitucijom „vetra" posle kli­ maksa (posebno kada je suvo i hladno vreme) još su podložnije tom oboljenju. Upravo kod njih se najčešće javlja osteoporoza. Navodim faktore koji ukazuju na predispozicije za osteoporozu. ss* Krhka telesna građa, tanke kosti i visina ispod 170 centimetara (telesna grada „vetra"). Uočeno je da od osteoporoze češće pate plavuše i riđokosc žene sa pegama po telu, a koje su krupne i imaju tamnu kosu (telesna grada „sluzi") rede boluju od osteoporoze. ss* Ishrana osiromašena kalcij umom i vitaminom D, kao i suva hladna hrana.

Lečenje
Čišćenje organizma raznim terapijama, posebno je­ tre. Čišćenje organizma od patogenih mikroorganizama pomoću pelena ili „trojke". Normalizacija ishrane na pri-

rodnoj osnovi. Pijenje svežih sokova, posebno soka od šar­ garepe.

Profilaksa
Ukoliko je kod žene nastupio klimaks i ona ne preduzima nikakve mere za jačanje kostiju, njen organizam na sva­ kih deset godina u prošeku gubi oko 10% koštane mase (pre­ ma drugim podacima 3% godišnje). Da se to ne bi dogodilo treba redovno izvodili fizičke vežbe. One usporavaju gubitak koštanog tkiva. Uočeno je, da kod nekih žena u postmenopauzi fizičke vežbe podstiču povećanje koštane mase. Održa­ vanje telesne težine i jačanje kostiju podstiču: trčanje, tenis, hodanje, umerena atletska gimnastika i druge vrste sport­ skih vežbi na svežem vazduhu, koje nisu vezane za povećani rizik trauma. Međutim, fizičke vežbe su korisne samo ukoli­ ko se izvode redovno, od 3 do 5 puta nedeljno. Jedite hranu bogatu kalcijumom, magnezijumom, borom, vitaminima D (pivski kvasac) i vitaminom C. Ali pre toga treba dobro da očistite jetru. Ukoliko to ne ura­ dite zagađena jetra neće asimilovati hranljive materije. Izvori kalcijuma, vitamina i mineralnih materija su: povrće sa zelenim listovima, orasi i semenke. Ipak treba da znate da u pojedinim vrstama lisnatog povrća, pre sve­ ga u spanaću i baštenskom kupusu, ima mnogo oksalne kiseline, koja vezuje kalcijum i samim tim sprečava njego­ vu asimilaciju. Kalcijumom su posebno bogati mlečni produkti: u 200 grama neobranog mleka sadrži se 288 miligrama kal­ cijuma, što iznosi 36% od dnevne norme, a u 24 grama švajcarskog sira - 272 miligrama kalcijuma, tj. 34% dnev­ ne norme.

Pušenje, uzimanje alkohola, šećera i drugih veštačkih poslastica (bombone, čokolada, žvakačecgume i slič­ no), kao i masti, suvog mesa i sireva, slatkih i hladnih bez­ alkoholnih napitaka negativno utiče na.nivo kalcijuma u organizmu. Ne treba uzimati lekove, niti materije.koje otežava­ ju asimilaciju kalcijuma u organizmu. Prestanite da trči­ te na duge staze i da primenjujete bilo'kakvu, terapiju za čeličenje od kojih osećate hladnoću. Normalizujte san i ne radite u noćnim smenama.

PSIHIČKO ZDRAVLJE ŽENE
PSIHOSOMATSKE BOLESTI

V

erovatno ste čuli za takozvane psihosomatske bolesti. Nestabilnost svesti, njeno prekomerno pobuđivanje ili gušenje, negativno utiču na organizam. Ukoliko su slič­ na stanja svesti veoma izražena ili se često ponavljaju, ona izazivaju trajno fizičko oboljenje različitog karaktera. Svest žene karakteriše se povećanom osetljivošću, senzibilnošću i sklonošću preživljavanjima. Sve to čini or­ ganizam žene ranjivim i podložnim psihosomatskim obo­ ljenjima. Socijalna sredina kao i uslovi života stvaraju niz uslova za razne traume u svesti žene. Nije tajna da u sve­ tu gospodare muški principi, koji grubo potčinjavaju svo­ joj volji sve i žene ne tretiraju kao ravnopravne saputnike u životu, već kao predmet zadovoljavanja svojih nagona. Statistički podaci u jednoj od najrazvijenih zemalja, poput SAD, pokazuje, daje polovina svih žena u dobu do osamnaeste godine u jednom ili drugom obliku bila pod­ vrgnuta jednom ili nekoliko puta nasilju od strane muška­ raca. Približno 20-25% žena podvrgnuto je nasilju u dečjem uzrastu, što je u njihovoj svesti i ponašanju ostavilo neizbrisiv trag za čitav život. Na primer, tokom jednog is­ traživanja otkriveno je da su 30% do dve trećine svih žena usled poremećaja u ishrani u prošlosti doživele seksualna nasilja. Oko 70% žena, koje su postale alkoholičarke i nar­ komanke, takođe su bile žrtve seksualnog nasilja ili gru­ bog ponašanja. Drugo istraživanje je pokazalo da je 63% žena, koje su iz raznih razloga bile prinuđene da traže psi-

hijatrijsku pomoć, u detinjstvu bile žrtve seksualnih pre­ stupa i grubog ponašanja. Čovečja svest je tako formirana da je sklona da se seća i ponovo reprodukuje to što se desilo ili što je viđe­ no. Žena stalno preživljava već doživljeno ponižavanje ili grubo vredanje. Ta preživljavanja izazivaju mnogobrojna ženska oboljenja i poremećaje o kojima smo govorili u prethodnim poglavljima. Zbog toga se kod mnogih žena javlja sindrom „pokvarene stvari". Jedan deo žena isklju­ čivo poklanja pažnju svom telu i spoljašnjem izgledu, da bi u sebi ugušile „pokvarenost". Druge žene traže utehu u alkoholu, narkoticima i prejedanju. Treće su na svoj ži­ vot stavile krst i predaju se svim smrtnim gresima, mrze­ ći same sebe i ljude koji ih okružuju. U bilo kom slučaju život tih žena je nenormalan, mučan njima samima i do­ bra je podloga za sva moguća oboljenja. Kada odraste žena je podvrgnuta drugim pritiscima društva i muškaraca. Nju mogu da siluju kako nepoznati tako i poznati muškarci. Na poslu su moguća seksualna nasilja od pretpostavljenog muškarca. U porodici može očekivati grubo ponašanje muža. A tek koliko joj preži­ vljavanja donosi briga o deci i bližnjima. U svakodnevnom životu javlja se niz situacija koje kod žene izazivaju ljubomoru i zavist, strah i gnev. I na kraju svih preživljavanja njih očekuje depresija kao rezul­ tat emocionalnog pustošenja i životnog razočaranja. Bez sumnje žena mora da se bori sa svim tim nega­ tivnim posledicama koje narušavaju njeno zdravlje.

GRUBO PONAŠANJE MUŠKARACA KAO UZROK OBOLJENJA ŽENE Nasilje u dečjem uzrastu
Mnoge žene koje su preživele iživljavanje u dečjem uzrastu (pokušaje silovanja, silovanje i razna poniženja) od starijih rođaka ili nepoznatih ljudi aprinudene su da to skrivaju od javnosti, nose u svojoj svesti „informaciju" o tome šta im se desilo, koja tu sazreva i podriva njihovo zdravlje. Da bi „izbrisale" uspomene koje ih muče, neke žene još u ranom dobu počinju da piju. Na taj način one pokušavaju da se oslobode duševnog bola i neprimetno postaju alkoholičarke (a ako ne piju, boluju od vlastitih preživljavanja). One izbegavaju društvo muškaraca, boje se da sa njima stupaju u intimne odnose, a ako i stupaju ništa ne osećaju. Bilo kakvo rukovođenje (upravljanje) i strogost prema njima shvalaju kao izazov, pobuđujući u podsvesti uspomenu na preživljeno nasilje. To kod njih postaje štetna karakterna crta, pa se takve žene nigde ne prilagođavaju (niti na poslu, niti u porodici), ostaju usa­ mljene, osećaju razne strahove koji se javljaju u njihovoj sad već izopačenoj svesti i pokušavaju da to odbace pomo­ ću opijajućih sredstava. Kako se samostalno boriti s tim? „Informaciju nasilja" treba izbaciti iz svesti njenim opisivanjem na papiru. Treba je pisati ponovo i po­ novo sve dok ne izgubile želju daje opisujete pa ne­ ćete ni osetiti da je ona izbačena i da više nema vlasi nad vama. Znajte, to što čuvamo kao tajnu

ukoliko je izrečeno ili napisano gubi svoju snagu ko­ ja je pothranjivala psihičku traumu. \p» Shvatiti problem, pravilno ga oceniti i na njega se više ne vraćati. Tu traumu ponovo emocionalno preživeti, tako da ona više nema vlast nad vašom svešću. To se može uraditi samostalno pomoću metoda čišćenja spoljašnjih manifestacija života (melod je detaljno opisan u drugim mojim knjigama) 11 . <* Imajte poverenja u sebe, u najbliže i ljude koji vas ' §> vole i povratite osećaj vlastitog dostojanstva. Da biste se oslobodili osećaja stida i vlastite bezna­ čajnosti treba da pokušate da postignete veliki uspeh u životu, da postanete svesni da ste se iz ru­ žnog pačeta pretvorili u predivnog labuda. Vi to mo­ žete uradili, samo nađite dovoljno snage u sebi. Od toga se javlja poverenje u sebe i zaslužena gordost. Svest prelazi na potpuno drugi nivo, na kome nema mesta uspomenama iz prošlosti i kompleksu bezvrednosti koje te uspomene stvaraju. Praksa pokazuje da se problem ne srne zaključavati u svojoj svesti, jer on tamo „truli" i razara vas. Njega tre­ ba „izvući", prestati ga skrivati i pothranjivati uspomena­ ma, ili se prema njemu odnositi ravnodušno pa ćete se oporaviti.

11

Jedna od tih knjiga je Život bez parazita, kao i knjiga Jačanje

organizma u starijem dobu. - Primedba prevodioca.

Silovanje
Nikada ne smete svojim ponašanjem i izgledom provocirati muškarce da ih podstaknete na silovanje. Budite oprezni sa muškarcima koji u vama ne vide sebi ravnu ličnost ili uopšte ne smatraju da su žene ravnopravne sa muškarcima. Čuvajte se od ljubo­ mornih, nametljivih, bezobzirnih i suviše slobodnih muškaraca. Ljubomora i nametljivost izazivaju rdave postupke. Ukoliko ste pozvani na večeru ili sastanak sa čovekom koga nedovoljno poznajete budite trezni. Drži­ te se bliskih drugova ili što bliže uz one koje dobro poznajete. Sami plaćajte račune. Poverenje u mu­ škarca pri prvom susretu u njegovim mislima rađa saznanje da ste lako dostupni i da se namećete. «s* Verujte u svoje osećaje. Ukoliko muškarac na vas ostavlja neprijatan utisak ne stupajte sa njim u in­ timne odnose „da biste ga bolje upoznali". Mnoge žene zbog toga dospeju u bezizlaznu situaciju. Ukoliko je žena dospela u sličnu situaciju specijali­ sti savetuju sledeće: Sačuvati hladnokrvnost i proceniti situaciju. Vredi li vikati ako vas niko neće čuti? Postoji li mogućnost da pobegnete. Razmišljajte i reagujte brzo. *P° Bežile. Vičite „požar", mašite rukama, skrećite pa­ žnju na sebe. Razljutite se, pobesnite. Jak bes vas navodi na takve postupke i čini žene toliko smelim, da se nasilnici obeshrabruju i odstupaju. *P° Pružajte otpor. Naravno, otpor ne daje nikakve ga­ rancije da će žena izbeći nasilje. Međutim, specijal­

no istraživanje je pokazalo da se u slučaju aktivnog otpora broj pokušaja silovanja smanjio a pružanje otpora nije povećavalo telesne povrede kao što se ra­ nije mislilo. Što žena pruža manji otpor, ima veće šanse da bude silovana. ^ Može se primeniti lukavstvo i reći da imate menstruaciju, da bolujete od neke venerične bolesti ili da ste trudni. Možete se pretvarati da se podajete, a zatim podmuklo naneti jak bol nasilniku i taj trenu­ tak iskoristiti da pobegnete. Specijalisti savetuju da se ne ustručavate i ne bojite da nasilniku nanesete jak bol. On je nasilnik i zakon je na vašoj strani. Kao poslednje sredstvo možete ići na osećaj gađe­ nja i odvratnosti: pretvarajte se da vam je muka, simulirajte neuračunljivost i slično ponašanje. Ukoliko su vas i pored svih mera predostrožnosti silo­ vali za oslobađanje od te psihološke traume koristite bilo ko­ ja sredstva, koja se preporučuju i za nasilje u dečjem uzrastu.

Grubo ponašanje muža
Medeni mesec se završava i počinje svakodnevni (monotoni) život sa mužem. I tu ženu može da očekuje neprijatno iznenađenje. Umesto brige i ljubavi ona može da doživi potrošačko-robovski odnos muža prema njoj, ko­ ji ne trpi nikakve prigovore sa njene strane. Kasnije mo­ gu da se jave i ozbiljniji problemi - iživljavanja i batine. U mnogim slučajevima žena i pre udaje može da uoči simptome koji će je upozoriti da od tog muškarca može očekivati grubo ponašanje. Da do toga ne bi došlo, treba da utvrdite sledeće:

Da li je vaš izabranik vaspitan u porodici gde se s njim grubo postupalo ili je često bio svedok grubog ponašanja. Ljudi koji su odrasli u takvim porodica­ ma smatraju nasilje normalnim ponašanjem i praktikuju ga kada odrastu. *P° Posmatrajte reakcije muškarca u jednostavnim ži­ votnim situacijama. Kako se ponaša kada iskrsne problem. Da li je ranije imao izlive nasilja, neade­ kvatnog ponašanja i slično. Prema tim reakcijama i simptomima može se unapred odrediti da li je taj muškarac normalan ili tvrdoglav čovek, koji će pri bilo kom spornom povodu spuštati ruke, nepristoj­ no se rugati i slično. \s>° Čuvajte se previše ljubomornih ljudi. Ljubomora izaziva nekontrolisane izlive gneva i podstiče na na­ silje. \5* Razjasnite kakvi su njegovi pogledi na ulogu mu­ škarca i žene u porodici. Obratite pažnju na to kako se izražava o ženama. Saznajte, koliko muškarac že­ li da se promeni nabolje tokom upoznavanja i koli­ ko mu značite. *&° Postoji jaka veza između nasilja i zloupotrebe alko­ hola i narkotika. Nemojte se vezivati za slične mu­ škarce. U velikoj masi ljudi oni vremenom samo de­ gradiraju, pretvarajući život svojih bližnjih u pakao. Ukoliko pre braka muškarac želi da vam komanduje, postupa grubo i već je nad vama (čak i u igri) de­ monstrirao silu, ukoliko ga se bojite, znajte da ste već podvrgnuti nasilju sa njegove strane. Prema tome, ukoliko vam se nešto slično od nave­ denog dogodilo, takve muškarce napuštajte bez žaljenja.

Moguće je da su oni u nečemu dobri, ali život sa njima ni­ je moguć.

KAKO EMOCIONALNI ŽIVOT UTIČE NA ZDRAVLJE?
DESTRUKTIVNI I P O G U B N I OSEĆAJI I EMOCIJE
Emocionalni život ima različitu obojenost i snažno utiče na raspoloženje i zdravlje žene.

Ljubomora i zavist
To su osećaji koji se ne mogu kontrolisati. Ljubomora je negativan poriv, koji se iznenada obrušava na ženu sa takvom snagom da kod nje može izazvati hi­ steriju. Pod uticajem tog osećaja ženi se čini daje sve izgu­ bljeno. Dalje dolazi do transformacije preživljavanja - tuga i strah kao komponente ljubomore prelaze u nepodnošljivi osećaj poniženja a zatim u ogorčenje i ozlojedenost. Ljubomora u najgorem slučaju može dovesti do po­ kušaja samoubistva, proganjanja muža i čak do njegovog ubistva. U drugim slučajevima organizam žene se jedno­ stavno razara po principu jakog i dugotrajnog emocional­ nog preživljavanja (stresa). Ljubomora drži svest žene u stalnoj sumnjičavosti, napregnutosti i strahu. U nekim slučajevima ljubomora može podstaći že­ nu i stimulisati njeno samoljublje, i čak u njoj oživeti ro­ mantične osećaje, ukoliko uoči da se njen muž sviđa i drugim ženama.

Ljubomoru najčešće izaziva zavist. Zavidljive žene često su ogorčene i ozlojeđene. Za svoju nesrećnu sudbi­ nu one okrivljuju druge ljude ili sebe, što izaziva razoča­ ranje i mržnju prema samoj sebi. Naravno, to se ispoljava i u međusobnim odnosima sa ljudima koji je okružuju. Postavlja se pitanje kako da žena prekine dejstvo tih razornih emocija. Evo nekoliko saveta. Treba promeniti svoj pogled na svet i sve što se de­ šava i sebe posmatrati iz drugog ugla. *p° Treba kontrolisati svoju svest. Kada je žena sposob­ na da samu sebe kontroliše, ona ne zadržava pažnju na drugima i na tome šta oni imaju. Ona je koncentrisana na sebe. Žena treba da shvati svoje slabe i jake strane i da ra­ di na njima. Takav rad pružiće ženi spokojstvo, sna­ gu i veru u sebe. ^ Vera u svoju snagu omogućava ženi da ispolji svoje mogućnosti. To ispoljavanje svojih mogućnosti podrazumeva da bilo koji uspeh zavisi od toga koli­ ko je žena u mogućnosti da se unese u posao, da bude originalna i neponovljiva, za šta je potrebno zdravlje. I žena neće zavideti drugima, već će se ushićavati njihovom radnom sposobnošću i original­ nošću. Ona će shvatiti da se poklonom ništa ne dobija. Pravo izbora i neumesnog optimizma. Specijalisti smatraju daje ključ za savladavanje osećaja zavisti znati pravilno odabrati, a ne osećati se zavisnom od volje drugih ljudi. Ukoliko osetite da vas prisiljavaju da nešto uradite, postavite sebi tri pitanja: 1) Ukoli­ ko ne podlegnem prinudi i to ne uradim, da li ću se

osećati krivom? 2) Mogu li da biram? 3) Zašto sma­ tram da je situacija bezizlazna i da nemam izbora? Kada odgovorite na ta pitanja i donesete odluku smirićete se. Osetićete da možete da birate i da svoj život držite pod kontrolom. Izgubiće se uzrok zavisti. Ne treba da zavidite nikome, ukoliko ste sami izabrali šta ćete da budete i šta da predstavljate u svom životu.

Razni strahovi
Mnoge žene osećaju iste strahove - strah od zmija, gmizavaca i insekata. Nezavisno od toga šta nametljivi strah izaziva, kod nekih žena on može biti toliko jak, da mu se one potčinjavaju. Nastupi panike usled straha toliko remete nor­ malan rad organizma da se javljaju bolovi u srcu, spazam u želucu, zaustavlja se peristaltika debelog creva i slično. U borbi protiv straha važno je shvatiti da se on štet­ no odražava na zdravlje. Da bi se otklonilo stanje uzbune pomažu razne tehnike opuštanja, usporeno, ravnomerno i produženo disanje, autogeni trening, samohipnoza i emocionalno-voljna motivisanost. Protiv straha najbolje poma­ že čišćenje spoljašnjih manifestacija života disanjem.

Razdraženost i gnev
Razdraženost izaziva čitav niz slabosti i oboljenja kod žena. Povećava se krvni pritisak, otkazuje i slabi srce, javlja se depresija (kao posledica toga što je gnev „spalio" životnu snagu organizma). Problemi sa jetrom, žučnom kesom i poremećaji probave takode su rezultat prekomernog gneva. Od toga posebno često stradaju žene koje ima­ ju izraženu konstituciju „žuči".

Žene koje na sve moguće načine guše u sebi izlive gneva i trude se da izgledaju staložene i mirne, dva puta češće obolevaju od raka dojke, artritisa, podložne su zavi­ snosti od lekova, alkohola i/ili od hrane i najčešće pate od gojaznosti. Žene koje stalno potiskuju gnev, imaju dvo­ struko veći rizik od smrtnosti u starijem dobu nego žene koje ga ispoljavaju. Naprašite žene su najčešće nesrećne u braku i ne shvataju svoju decu. Istraživanja su pokazala, da ukoliko se gnev ne kontroliše, on će izazvati još veći gnev i brže će razoriti ceo or­ ganizam (posebno sistem probave). Kako postupati u sličnim slučajevima. Treba se filo­ zofski, trezveno i logično odnositi prema svemu što se de­ šava oko vas. Tada se situacija procenjuje pravilno i pravil­ no se postupa. Ukoliko se situacija prihvata s emocijama, postupci su nepravilni, emocionalni i uzrokuju razne pro­ bleme (kako sa ličnim zdravljem, tako i sa ljudima koji vas okružuju). Učite se da budete hladnokrvni. Bio sam veoma razdražljiv i naprasit čovek. U mojoj svesti uvek su bili prisutni nezadovoljstvo, razdražljivost i skučenost. Čim se nešto neprijatno dešavalo oko mene, odmah su se nezadovoljstvo i razdraženost pojačavali. Po­ čeo sam da analiziram šta u mojoj svesti izaziva taj osećaj. Analizirajući situaciju prema njenim prostim komponen­ tama shvatio sam da nema mesta mojoj razdražljivosti. Is­ postavlja se da osećaj gneva radi svog pothranjivanja i bez moje samokontrole teži da ojača. Kada sam to shvatio, počeo sam da kontrolišem situaciju i prestao sam da usmeravam svoju životnu energiju ka pothranjivanju gne­ va i razdražljivosti. I osetilo se poboljšanje - mirno proce­
nt)

njujem svaku situaciju (kako uvredljivu, tako i dobru) i donosim pravilne odluke. Uočio sam i sledeće: ukoliko se malo fizički optere­ tiš, naprezanje se nagomilava u organizmu i oseća se ne­ ka neodređena skučenost koju treba izbaciti u vidu izliva razdraženosti i gneva. Ukoliko se organizam dobro opte­ reti, nagomilano naprezanje izbacuje se samo, organizam se rasterećuje, a u telu se osećaju spokoj i harmonija. Fi­ zičko opterećenje dok se ne oznojite tri puta nedeljno po 30-60 minuta odlično je sredstvo protiv razdražljivosti i gneva.

DEPRESIJA
Skoro četvrtina žena na svetu bar u jednom periodu svog života doživljava depresiju. Ozbiljna depresija je iz­ vor poremećenog sna, apetita, menstrualnog ciklusa, uzrok zatvora, zagađenosti i naglog gubitka mase tela (na­ vedeni su svi glavni simptomi prepobuđivanja životnog principa „vetra"). Deo žena, obrnuto, počinje previše da jede (obično zloupotrebljavaju slatku hranu, koja guši ,,vetar"), dok druge žene mnogo i dugo spavaju (san guši „vetar" i obnavlja životnu snagu). U većini slučajeva depresija je posledica psihičkih preživljavanja. Ukoliko žena o nečemu mnogo razmišlja i to snažno preživljava, malo spava, malo jede i sve se deša­ va kada je hladno godišnje doba, obavezno se prepobuđuje životni princip „vetra". Dalje se javlja depresija kao ve­ liko smanjivanje potencijala životne snage organizma (stalno tugovanje, osećaj pustoši, a može se javiti i osećaj krivice, nekorisnosti i beznađa). Žena slabi i ništa joj se ne mili. Ona se oseća umornom, razdražljiva je, teško se
81

usredsređuje na bilo šta, pamćenje joj slabi i teško dono­ si odluke. Navedeni simptomi su stalno ili veći deo vre­ mena prisutni u krajnjem slučaju dve nedelje. Žena može da razmišlja i preživljava sve to, ali stati­ stika pokazuje da na osećaje žene najviše deluju fizička i seksualna poniženja i uvrede. Jedrio od istraživanja poka­ zalo je daje oko 40% žena do dvadeset prve godine života doživelo fizička i seksualna poniženja. Drugi izvor preživljavanja je nesrećan brak. Veoma su ranjive žene koje imaju malu decu. Siromaštvo i nezbrinutost često vode u depresiju. Određenu ulogu ima i fiziologija ženskog organi­ zma. Neplodnost, pobačaj i menopauza, menstruacije i porođaj mogu donekle izazvati depresiju. Hormonalne promene za vreme menstrualnog ciklusa takode utiču na raspoloženje žene.

Posebnu pažnju poklonite fizičkim vežbama. Žene koje se redovno bave fizičkim vežbanjem rede su podložne depresiji. Odličan efekat daju hodanje, la­ gano trčanje, badmington i slično. Iz ishrane isključite produkte koji sadrže kofein i rafinisani šećer. Uočeno je da se depresija pojačava i teže prolazi kod žena koje mnogo piju kafu i čaj, i je­ du čokoladu, čokoladne bombone i rafinirani šećer. Pušenje i alkohol pojačavaju depresiju. Kontrastno tuširanje, vruća kupka, utrljavanje u telo maslinovog ili nekog drugog ulja, kao i mirna si­ tuacija brzo obnavlja vašu snagu i otklanja depresiju. \5* U ishrani koristite produkte koji podstiču uravnote­ ženost prepobuđenog životnog principa „vetra".

Šta uraditi da bi se izašlo iz depresivnog stanja?
ss* Treba stvoriti dovoljno snažnu motivaciju koja će podstaći ženu na aktivnost. *P° Prestanite da tražite uzrok i počnite nešto da radite. Napravite plan jednostavnih poslova za dve-tri ne­ delje i sistematski ih obavljajte. Odložite donošenje odluke od koje vam mnogo za­ visi dalji život, dok ne izađete iz depresije. *p° Izbegavajte samoću. Opštenje sa prijatnim ljudima podiže raspoloženje. Pričajte o apstraktnim tema­ ma i izbegavajte složene, konfliktne razgovore. Učite se da sami podižete svoje raspoloženje. Pozi­ tivne emocije daju organizmu snagu.

Hrana koja se preporučuje kod prepobudivanja životnog principa „vetra"
Preporučuje se upotreba toplih, „teških", mekih produkata i napitaka, kao i masna hrana. Ukusi koji tre­ ba da preovladavaju su: sladak, slan i kiseo. Morate jesti dok se ne zasitite. Prekrupe: pirinač, pšenica, proklijala pšenica pripre­ mljena kao hleb ili supa, lan u zrnu. Mlečni produkti: svi mlečni produkti. Produkti za zaslađivanje: med, crni sirup, šećer od tr­ ske, prirodni sirupi i slatko. Biljna ulja (masti): sve vrste. Voće: svako slatko voće, dinje i lubenice. Povrće (podvrgnuti ga blagoj termičkoj obradi - dinstanje, pripremanje prema metodu „antrakta"): cve-

kla, šargarepa, špargla, mlad krompir, krastavci, obareni luk, maslačak i salata. Orasi: sve vrste. Začini: luk, beli luk, dumbir, cimet, crni biber, kardamon, kim, so, karanfilić, zrna slačice. Hrana životinjskog porekla: guska, patka, riba, rako­ vi, konjctina, piletina, ovčetina, jaja i morski pro­ dukti. Supe: supa od proklijale pšenice, supa od koprive, supa od belog luka, buljon sa mesom (u redim slu­ čajevima). Biljke: slatko drvce, muskatni orah, ferula {Ferula asa foetida), kleka, oman, sofora (Sophora pachvcarpa, Vexibia paehycarpa), zova, malina, bor, cvetovi šipka i crni slez. Posle dva do tri dana, ukoliko se pridržavate navede­ nih preporuka, brzo ćete početi da obnavljate snagu i da se oslobađate depresivnog stanja.

Kako normalizovati duševnu ravnotežu?
Da biste normalizovali duševnu ravnotežu slobodne dane i večernje sate iskoristite za odmor - šetajte, radite gimnastiku i naspavajte se. Za vreme godišnjeg odmora obavezno promenite sre­ dinu, odmarajte se, steknite nove dobre utiske, i ne bavite se radovima na vikendici (placu) ili renoviranjem stana. Svakoga jutra radite gimnastiku, najbolje na svežem vazduhu. Uveče, posebne sat pre spavanja, korisna je šet­ nja na svežem vazduhu. Pre nego legnete u postelju dobro je uraditi aromatičnu kupku za opuštanje. Pred spavanje

u mislima zahvalite stvaraocu za proživljeni dan i zamoli­ te za sledeći. Ukoliko vam je teško da se opustite, probajte da to učinite uz muziku sa kasetofona, magnetofona ili nekog drugog muzičkog uređaja. Snimite na kasetofon (magneto­ fon) sledeće reči-naredbe, koje pozivaju telo da se opusti. Opuštam prste ruku. Moja stopala i članci (gležnjevi)se opuštaju. Moji listovi na nogama se opuštaju. Moja kolena se opuštaju. Mišići na butinama se opuštaju. Stražnjica se opušta. Donji deo stomaka se opušta. Leda i grudi se opuštaju. Ramena i ruke se opuštaju. Podlaktice i šake se opuštaju. Vrat i lice se opuštaju. Potpuno sam opuštena i ne osećam svoje telo. Moje telo lebdi poput lakog oblačića na čistom nebu. Potom 10-20 minuta slušajte tihu i prijatnu muzi­ ku ili osluškujte zvuke iz prirode. Dremajte i uživajte. Dobro se odmorite i nakupite snagu. Kad odbrojite do tri otvorite oči. Jedan, dva, tri. Protegnite se sa uživanjem. Ustanite potpuno odmorni i orni za novi život.

Samohipnoza za opuštanje
Samohipnoza je odlično sredstvo za opuštanje i od­ mor. Evo jednostavne i bezopasne metode hipnotiziranja i prekida hipnoze.

1. Namestite se udobno na mekoj stolici ili u fotelji. Na udaljenosti približno 2-3 metra u nivou nešto malo iznad očiju obesite ili postavite blještavi pred­ met - niklovanu ili staklenu lopticu i slično. To će biti tačka u koju ćete gledati dok se koncentrišete. 2. Gledajući u tu blještavu tačku, počnite da brojite unazad od broja 100 i pri izgovaranju svakog broja izdahnite. Disanje mora biti mirno i ravnomerno. Pogled upravite samo na tu tačku, a očnim kapcima što manje trepćite. 3. Produžavajući brojanje i koncentrišući pogled na jednu tačku, opuštajte se i trudite se da zamišljate kako se sve više i više „topite" (gubite osećaj svog te­ la). 4. Odjednom ćete oseliti da su vam očni kapci postali teški i da ništa ne vidite. Kada se to desi, polako za­ tvorite očne kapke. 5. Sada sa zatvorenim očima produžite da brojite obr­ nuto (od najmanjeg broja do kojeg ste došli pa navi­ še) i pri izgovaranju svakog broja izdahnite. I tako brojeći zamislite da ste oblačić koji lebdi na plavom nebu. Osetićete se veoma lako i udobno. To će vam pružiti mir i spokojstvo. 6. U trenutku kada vas obuzme osećaj udobnosti (kom­ fora) i sigurnosti prekinite sa brojanjem (možete se prepustiti drcmanju). 7. Ostanite u stanju mirovanja, opuštenosti i sigurno­ sti. 8. Kada se odmorite i budete spremni da prekinete hipnotičko stanje uradite sledeće: brojte do tri - na jedan pripremite se, na dva zadržite disanje nekoli-

ko sekundi, na broj tri izdahnite i otvorite oči. Kad otvorite oči potrudite se da sačuvate svoje opušteno i udobno stanje. Sličnom samohipnozom svakodnevna napregnutost može se lako otkloniti.

VAŽNOST DUHOVNOG I PSIHIČKOG ZDRAVLJA
U većini slučajeva bolesti nastaju usled duhovnog nezadovoljstva. Ono u svesti čoveka izaziva negativne psi­ hičke procese, koji narušavaju fizičko čovekovo zdravlje i provociraju pojavu bolesti. Na primer, čovek preživljava traume zbog dece, nije zadovoljan poslom koji obavlja, ljuti se na supruga i slič­ no. Preživljavanje, nezadovoljstvo, ljutnja ukazuju na to da nešto nije u redu sa čovekovim psihičkim zdravljem. Preduzimanjem raznih mera - opuštanje, autogeni tre­ ning, samohipnoza - poremećena psihička ravnoteža mo­ že se obnoviti i regulisati. Istovremeno treba imati na umu da se uzroci preživljavanja i nezadovoljstva nalaze još dublje - u sferi duhovnog zdravlja, gde ton diktiraju „pobude". I sve dok čovek ne bude radio na „pobudama" koje ga primoravaju da se uzbuđuje, da bude nezadovo­ ljan i da se ne ljuti, ne može se postići željeno zdravije. Bi­ će to samo predah do naredne konfliktne situacije, posle koje sve počinje iznova (preživljavanje zbog dece, i potom nesanica; nezadovoljstvo poslom i depresija, ljutnja na su­ pruga i glavobolja, slaba probava, oboljenje jetre). Duhovno zdravlje, za razliku od psihičkog, obnavlja se razmišljanjem o jednoj ili drugoj „pobudi" i na osnovu

tog razmišljanja pred uzimanjem drugih načina dejstva i života u celini. Kao rezultat sličnog ocenjivanja čovek se razumnije odnosi prema svojoj deci, poslu, suprugu, uspesima i neuspesima. Posle rada na „pobudama" gube se sve osnove za bi­ lo kakvu uznemirenost. Tako se odmah posle duhovnog zdravlja obnavlja psihičko i stiče fizičko zdravlje. Jedan od najboljih načina za obnavljanje duševne i psihičke snage je odmor u prirodi. Za tu priliku treba iza­ brati živopisno mesto (predeo) i tamo se odmoriti nekoli­ ko dana. Potrudite se da opštenje sa ljudima, posebno sa nepoznatim, svedete na minimum. Radi harmonizacije svog organizma sa prirodnim ritmovima veoma je korisno ustajati rano i posmatrati iz­ lazak sunca, a isto tako ga ispratiti kada zalazi. Tokom da­ na uživajte u opštenju sa prirodom: udišite njene mirise, slušajte njene zvuke, upijajte čist vazduh. Natopite svaku ćeliju organizma životnom snagom prirode. Ne opterećujte um sitnicama, potrudite se da svake sekunde osećate vrednost života, koji teče kroz nedirnutu prirodu i kroz vas. Uživajte u tom stanju. Ukoliko budete tako postupa­ li, brzo ćete obnoviti snagu i povratiti izgubljenu harmo­ niju.

NEGATIVNE POSLEDICE ZA ŽENSKI ORGANIZAM, VEZANE ZA SPREČAVANJE TRUDNOĆE

V

ećina sredstava protiv začeća namenjena su ženama. Kada se brižljivo razmatra njihovo dejstvo uočava se užasavajuće stanje. Skoro sva sredstva u jednoj ili drugoj meri nanose vidljivu ili nevidljivu štetu ženskom organi­ zmu, čak i potomcima. Ukratko ću opisati štetu koju nanose neka sredstva protiv začeća i metode za prekid trudnoće.

ABORTUS
Poslednja ispitivanja su pokazala da se prilikom od­ stranjivanja ploda (embriona) odstranjuje samo njegov materijalni deo. Energetska komponenta produžava da se razvija i može ponovo za sebe formirati telo koje se obič­ no oseća kao tumor ili neki drugi poremećaj u sluzokoži materice. U nekim slučajevima energetski fantom deteta produžava da živi u majčinom organizmu, koristeći ga kao energetskog donatora. U većini slučajeva posle 9 raeseci žena može da preživi simptome porođaja. To je ispoljavanjc spoljašnjih manifestacija života deteta.

PERORALNA SREDSTVA PROTIV ZAČEĆA
Peroralna sredstva su veštački hormoni koji u orga­ nizmu neutralizuju dejstvo prirodnih hormona za kontro­ lu reprodukcije.

Pogledajmo kako del uju peroralna sredstva za kon­ tracepciju. Oni potpuno menjaju reproduktivnu funkciju organizma žene. Sprečavaju ovulaciju, menjaju sastav slu­ zi grlića materice tako da sperma teško prodire kroz nju, utiču na kretanje jajčane ćelije kroz falopijevu trubu i me­ njaju endometrium, što sprečava implantaciju oplođene jajne ćelije. Sta sve to znači. To znači da u organizmu žene na­ staje hormonalni debalans, koji ne prolazi bez posledica po njeno zdravlje. Na primer, u dnevnoj štampi više puta su objavljena upozorenja da peroralna kontraceptivna sredstva izazivaju srčane napade i insulte. Lekari ni do danas ne mogu da odrede da li pilule, koje sprečavaju trudnoću, izazivaju rak dojke. Neka ispiti­ vanja potvrđuju taj podatak, dok ga druga negiraju. Kod žene koja više godina upotrebljava pilule protiv začeća mogu se pojaviti simptomi nedostatka vitamina C i B 6 u organizmu.

(posno meso, riba i jetra), biotina (proklijalo zrno, pivski kvasac, žumance i jetra), folijeve kiseline (zeleni listovi povrća, jetra, proklijalo zrno), vitamina C (citrusi, papri­ ka, ogrozd - Ribes grossularia, šipak) i vitamina E (sirovi orasi i semenke, posebno proklijala pšenica).

HORMONALNI POTKOŽNI IMPLATANTI
Kada se oni primenjuju kod većine žena menstrua­ cije ili prestaju ili postaju obilne, ili se pojavljuju krvave izlučevine. Kod 95% žena uočavaju se sledeći sporedni efekti: glavobolja, miteseri, opadanje kose i smanjenje telesne težine.

UREĐAJI KOJI SE UGRAĐUJU U MATERICU
Korišćenje uređaja koji se ugrađuju u matericu (raz­ ne spirale itd.) često povećavaju zapreminu (obim, količi­ nu) menstrualnih izlučevina, a sa krvlju se gubi i gvožde. Otuda postoji opasnost da dođe do deficita gvozda u orga­ nizmu i razvoja anemije.

Dijeta koja se preporučuje za žene koje koriste tablete protiv začeća
Tablete protiv začeća utiču na hormonalni fon ženi­ nog organizma. To pogoršava asimilaciju nekih vitamina i mineralnih materiju u organizmu. Rezultat je da organi­ zam žene počinje da pati i prevremeno stari, zbog čega se moraju uzimati dopunski obroci vitamina i mineralnih materija. Naučnici smatraju daje organizmu žene koja uzima tablete protiv začeća potrebna dopunska količina vitami­ na B 6 (ima ga u proklijalom zrnu i pivskom kvascu), B 1 2

STERILIZACIJA
Žene kojima su odstranjeni jajnici, bez obzira na to što imaju matericu, ili žene kod kojih je odstranjena ma­ terica, a jajnici su ostavljeni, nemaju menstruacije. Mehanizam prekidanja menstruacija kod žena je različit. Jedna od najčešćih varijanti je sledeća: prva etapa - prekid ovulacije, druga - prekid stvaranja hormona estr-

ogena u jajnicima, treća - prekid menstruacije i četvrta atrofija sluzokože materice. Druga varijanta: prva etapa - atrofija sluzokože materi­ ce (njeno „starenje"), druga - prekid menstruacije i treća - pre­ kid sazravanja folikula, prekid ovulacije i stvaranja estrogena. Posle hirurškog odstranjivanja jajnika naglo i izne­ nada se smanjuje hormon estrogen. Takvo smanjivanje i nestanak u organizmu hormona estrogena izaziva jako iz­ ražene simptome - pojavu temperature, obilno znojenje, što organizam veoma teško podnosi jer nije pripremljen za nagle promene, koje su nastupile iznenada, bez adap­ tacije na novu hormonalnu situaciju. Tok veštačkog klimaksa u većini slučajeva fiziološki se odvija postepeno, bez naglih promena u ženinom orga­ nizmu. Organizam se postepeno adaptira na promene u hipotalamusu i na hormonalnu aktivnost žlezda s unutra­ šnjim lučenjem, tako da se u tom periodu ne javljaju neki posebni bolovi, nema bitnijih poremećaja i žena se ne žali. U drugim slučajevima javljaju se komplikacije uz niz patoloških pojava, koje se jednom rečju nazivaju klimakterični sindrom. Pod nazivom klimakterični ili menopauzni sindrom podrazumevaju se tri grupe poremećaja funkcija u organizmu. 1. Nervno-psihički simptomi - razdražljivost, nervoza, psihičke mane, nesanica, osećaj straha, depresija, gubitak apetita ili sebičnost (gramzivost, pohlepnost). 2. Srčano-vaskularni simptomi - migrena; svetlucanje pred očima, slabost (nemoć), hipertonija, otok, parestezija, angiospazam, dermografizam, znojenje i izlivi (navale).

3. Endokrini simptomi - blaži oblici funkcionalnih po­ remećaja nadbubrežne i štitaste žlezde (obično po­ jačanje funkcije), čime se objašnjavaju simptomi kao što su: umor, osećaj hladnoće, promene telesne težine, sklonost mršavljenju, oboljenja zglobova i drugi.

PREZERVATIVI
Oni mogu izazvati nadražaj sluzokože vagine i sa­ mim tim pripremiti podlogu za vaginalne infekcije. Seme muškarca je strana belančevina koja, asimilujući se u or­ ganizam žene, stimuliše imuni sistem i sistem zaštite pro­ tiv raka. Prezervativi to sprečavaju i samim tim slabe že­ nino zdravlje.

RAZNI ULOŠCI I MASTI
Oni menjaju normalan sekret vagine čineći ženu sklonom raznim infekcijama. Upijajući se u organizam žene oni u najboljem slučaju deluju kao nečistoća. U lo­ šijoj varijanti, kada se postepeno nagomilavaju, mogu iza­ zvati alergiju ili provocirati razvoj tumora. Zaključci se nameću sami po sebi. Ukoliko žena preduzima slične mere zaštite, ona samim tim počinje po­ stepeno, polako i neprimetno da ruinira svoj organizam. Zato je normalno da se kod žene javljaju svakojaka žen­ ska i „opšta" oboljenja. Posebnu pažnju obratite na sred­ stva protiv začeća. Ne uništavajte njima svoj organizam.

MOGUĆI METODI ZAŠUTE
Šta radili? Prvo, može se primeniti kalendarski metod. Naučile muškarce da se uzdržavaju od orgazma prema posebnom metodu. To će ih učiniti samo jačim i zdravijim, a vama će pričiniti mnogo više radosti. Polni akt neće tra­ jati 5-15 minuta dva do tri puta nedeljno, već svakoga da­ na sat - sat i po sa raznim dražima. Dozvolite izbacivanje semena (ejakulaciju) u svoj organizam samo u dane koji su neplodni. Obavezno stimulišite svoj imunitet. Drugo, znajte daje vlastiti urin jednostavno i neško­ dljivo sredstvo za zaštitu od trudnoće. Njegovo dejstvo se sastoji iz dva mehanizma. Opšte je poznato da, što je veći procenat kiseline u vagini, manja je verovatnoća za začeće. Kiselina „konzervira", guši životnu delatnost spermatozoida koji se mogu kretati samo u alkalnoj sredini. Semenska lečnost posle ejakulacije poprima oblik že­ lea, dolazi do njenog zgušnjavanja, koje traje oko 10 minuta. Za to vreme spermatozoidi nisu pokretni. Prema tome, posle polnog akta (nakon 1-3 minute) isperite spermu pomoću šprica (irigatora). Kao prirodnu kiselu tečnost upotrebite vlastiti svezi urin (mokraću). Urin se smatra svežim 3-5 sati. Ispiranje špricom (irigatorom) je najbolje raditi u čučećem položaju. Osim zaštite ispiranje špricom (irigatorom) povoljno deluje na sluzokožu vagine i prirodno štiti polne organe od raznih infekci­ ja itd. Nije preporučljivo upotrebljavati bilo kakve druge kiseline, kao stoje rastvor vode i limunovog soka, jestivog sirćeta i slično.

ZDRAVLJE ŽENE U KLIMAKTERIJUMU
ŠTA TREBA ZNATI O KLIMAKSU

K

limaks (od grčke reči klimakter - stepenica, lestvica) je kompleks fizioloških, psihičkih i životnih promena koje se dešavaju u organizmu žene. Vreme nastupanja klimaksa zavisi od mnogih faktora. Stoje polni život intenzivniji, klimaks kasnije dolazi. I obrnu­ to, što se kasnije budi seksualnost kod žene, time je period ak­ tivnog polnog života kraći. Ukoliko je žena imala mnogo trudnoća, porođaja i abortusa, klimaks je brži i bolniji. Klimakterijum uglavnom obuhvata period od četr­ desete do šezdesete godine života. Ukoliko počne do 42 godine života smatra se ranim, posle 55 godina kasnim. To stanje je prilično vremenski razvučeno. Klimakterične promene mogu da traju nekoliko godina (od 2-3 do 10 go­ dina). To zavisi od psihičkog zdravlja žene. Nakon 3-4 godine po potpunom prestanku men­ struacija veličina jajnika se dvostruko smanjuje, a težina materice za 2-3 puta. Spoljašnji polni organi počinju da poprimaju drugi oblik. Sužava se vagina, posebno u gor­ njoj trećini koja je bliža materici. Nestaje potkožno ma­ sno tkivo, počinje da „mršavi" venerin brežuljak. Velike i male stidne usne postaju mlitave i smanjuju se. Menja se pigmentacija klitorisa i on postaje svetliji. U dojkama se postepeno gubi žlezdasto tkivo i bradavice blede. Dojke postaju mlitave, a ponekad se povećavaju zbog pojave ve­ like količine masti u njima.

Pri polnom životu preporučuje se primenjivati sred­ stva za vlaženje, da se „suva" vagina ne bi traumirala. Različite terapije za lečenje, kao što su vlažna sau­ na, kontrastni tuš za čeličenje (toplo-prohladno-toplo-prohladno-vruće-hladno-toplo-prohlađno), čišće­ nje organizma, urinotcrapija, razumno dozirano gladova­ nje i biološki aktivna ishrana, odlažu te neprijatne pojave i produžavaju seksualni život žene.

^ Probajte da se hranite produktima sa povećanim sa­ držajem biološki aktivnih materija. Za to su najbo­ lji hleb i supa od proklijalog zrna i svezi sokovi koje treba piti u količini do jednog litra dnevno. *P° Probajte da uzimate trave koje sadrže prirodne estrogene (na primer, slatko drvce). Odgovarajuća terapija sa zamenom estrogena smatra se najefika­ snijim sredstvom protiv izliva i ne izaziva pobočne efekte. Fizičke vežbe umerenog intenziteta pomažu organi­ zmu da stvara nedostajuće hormone, da poboljšava raspoloženje, da ubrzava procese cirkulacije u orga­ nizmu, da ga dopunjava energijom i odvlači žene od negativnih misli i preživljavanja. Zato u menopauzi aktivno izvodite fizičke vežbe. Uspostavite jasan ritam života. Pošto organizmom upravljaju spoljašnje energije koje imaju jasan ri­ tam, treba se pridržavati tog ritma. U starijem dobu organizam je slab i ne može dobro da funkcioniše. Pridržavanje bioloških ritmova - uzimanje hrane za vreme aktivnosti želuca i creva, pražnjenje za vreme aktivnosti debelog creva, rad i odmor u za to povolj­ no vreme - omogućava organizmu žene da lakše izađe na kraj sa negativnim manifestacijama menopauze. I obrnuto, život sa ranije nepravilnim rit­ mom u tom periodu naglo slabi organizam žene, provocira niz ozbiljnih oboljenja i prouzrokuje prevremeno starenje.

PROBLEMI SA MENOPAUZOM
Ženama koje pate od čestih i intenzivnih valunga toplote, preporučuje se preduzimanje sledećih mera. «^» Da bi se ustanovio uzrok valunga treba voditi dnev­ nik u koji treba zapisivati datum, vreme, intenzitet i dužinu trajanja izliva. Opišite situaciju koja je to­ me prethodila - da li je postojala emocionalna uzbuđenost, šta ste jeli, pili i slično. Ti zapisi vam mo­ gu pomoći da utvrdite uzrok izliva. Ukoliko znate uzrok možete raditi sve što je dopušteno da biste ih izbegli ili ublažili. Uočeno je, na primer, da su izlivi jači i da se njihova frekvencija ponavljanja pove­ ćava za vreme emocionalnog stresa i drugih jakih preživljavanja i uzbuđenja. Različiti produkti ishra­ ne (nekoliko šoljica kafe, čokolada i slično) takode mogu isprovocirati izliv. *p° Kada dode do izliva sa njim se ne treba boriti, niti ga kontrolisati. To će samo pogoršati vaše stanje. Jednostavno privremeno ostavite svoje poslove, sedite, opustite ruke i noge. Pustite nek izliv projuri kroz vaš organizam kao talas.

Koje karakterne crte pomažu da se menopauza lakše podnese?
Za vreme menopauze ne uočava se kod svih žena brza promena raspoloženja i drugi emocionalni problemi. Ispostavlja se da su žene koje su nezavisne, uporne (od­ lučne, energične), koje imaju kontrolu nad sobom i ima­ ju svoj životni cilj, manje podložne oscilacijama emocio­ nalnog stanja i drugim simptomima menopauze, nego že­ ne koje su neuravnotežene, emocionalne i koje imaju tek pokoji ženski kvalitet. Kada ima životni cilj čovek želi i da ga postigne, tada malo razmišlja o tome kakve se prirodne promene dešava­ ju u njegovom organizmu i nije okupiran tim procesom. On te promene jednostavno ne primećuje. I obrnuto, čo­ vek koji je potpuno okrenut sebi, teško prihvata bilo kakve promene i preokupiran je time. On te promene svesno pre­ tvara u problem. Treba da se učite da odvlačite pažnju i da se usredsredite na druge odlike ovog životnog procesa. Na primer, neke žene ističu da su toliko bile preo­ kupirane svojim poslom i stvaralaštvom, da nisu imale ni malo vremena da obrate pažnju na promene u svom orga­ nizmu. Rezultat je da je menopauza tek neznatno zahva­ tila njihov život. Društvenost i zatvorenost veoma utiču na sposob­ nost žene da podnosi menopauzu. Društvene žene, koje su uvek okružene prijateljicama, znaju da se slične pro­ mene ne dešavaju samo njima i bolje ih podnose. Isto ta­ ko one u društvu razmenjuju korisne savete i iskustva. Za­ tvorene žene, međutim, razmišljaju da se nešto slično sa­ mo njima dešava i pate zbog toga što ne znaju kako da po­ mognu sebi.

METODI ZA POBOLJŠANJE LIČNOG STANJA ZA VREME MENOPAUZE
Sa starenjem kod svakog čoveka se progresivno gubi voda u organizmu i on se suši. Ta sudbina ne mimoilazi ni žene. Simptomi su voće organizma veoma su izraziti za vreme menopauze. To se, pre svega, odražava na suvoću sluzokože vagine. Polni akti postaju bolni. Šta treba preduzeti u tom slučaju? Nemojte se odricati seksa. Redovan polni snošaji sa dobrom predigrom (udvaranjem pre polnog akta) podsti­ če prirodno vlaženje vagine i održava mišićni tonus karličnog pojasa. Koristite specijalne kreme i masti. Jedno od njih podstiče orgazam muškarca, a drugo žene. Postoje i neu­ tralne masti koje odgovaraju svim ljudima, u vidu slatkog i mirišljavog sirupa. Ukoliko nema ničeg drugog, korisno će poslužiti i vlastita pljuvačka. Ona se nanosi na glavič polnog organa, što obezbeduje normalan tok polnog akta. Dalje, prema stepenu uzbudenosti žene, vagina se vlazi sama od sebe. Brižljivo birajte sredstva za pranje i druga sredstva namenjena ličnoj higijeni. Ukoliko ona suše kožu nemoj­ te ih uzimati. To se odnosi i na aerosole, koji mogu da nadražuju prosušenu sluzokožu vagine. U tom slučaju dobro je koristiti svež vlastiti urin. On dobro deluje na sluzokožu i normalizuje njeno stanje. Sluzokožu suši urin ukuvan do 1/4 prvobitne zapremine, kao i stari urin sa izraženim mirisom amonijaka. Ne upotrebljavajte antihistaminske preparate jer oni suše sluzokožu kako u nosu, tako i u vagini. Opšte pra-

vilo glasi: svaka lokalna dehidracija usled upotrebe jed­ nog ili drugog leka prenosi se na ceo organizam. Organizam se veoma suši pri suvom, vetrovitom i hladnom vremenu, kao i pri suvom, vetrovitom i toplom vremenu. Suva sauna takode suši organizam. Žene sa iz­ razitom konstitucijom „vetra" jače osećaju sve simptome dehidracije organizma. Svi faktori, koji utiču na sušenje organizma i starosno doba na žene te konstitucije deluju jače, nego na žene konstitucije „sluzi". Organizam suši za­ tvor, „vetropirasta dijeta" i gladovanje. Organizam dobro zasićuju vlagom vruće kupke, vla­ žna sauna, mazanje tela maslinovim uljem, čišćenje orga­ nizma i njegov pravilan naboj. Normalno napunjene micelije dobro zadržavaju vodu oko sebe. Pri primeni terapije sa zamenom estrogena bezbol­ no mogu proći čak i velike promene u tkivu vagine. Leka­ ri preporučuju da se kod velike suvoće vagine primenjuju masti na bazi estrogena. Probajte da koristite takvu mast i njom mazite zidove vagine. To će odmah smanjiti svrab i suvoću, koji su izazvani nedostatkom estrogena.

Meditacijska ginekološka masaža
Meditacijska ginekološka masaža pomaže da se opšte stanje organizma poboljša. Ona je zasnovana na izazivanju toplote, peckanja i hladnoće u materici i oko nje. Stvorite sebi erotsko raspoloženje - prisećajte se, fantazirajte, zami­ šljajte sebi sve što vas može prijatno uzbuditi i na odgova­ rajući način oraspoložiti. To radite zatvorenih očiju. Treba da se unesete u tako prijatno stanje, kao što se dešava pri polnom uzbuđenju, da biste aktivirali kon­ trakcije materice. Materica uvek spontano vrši kontrakci-

je. Kada žena doživljava orgazam kod nje materica vrši kontrakcije oko 8-12 puta, dok pri ginekološkoj meditacijskoj masaži materica vrši kontrakcije stotinu puta. Ležeći u udobnoj pozi zamislite osećaj toplote u mokraćnoj bcšici i oko mokraćne bešike (materica se na­ lazi iza mokraćne bešike), kao i u slabinama u trajanju oko 30 sekundi. Potrudite se da tu toplotu osetite burno, kao neobično prijatan osećaj. Pojačajte ga maštom stoje moguće više i dodajte peckanje. Radi toga u umu „premotavajtc" erotske uspomene, fantazije i druge predstave sve dok ne osetite prijatnu obamrlost u predelu mokraćne be­ šike i jedva primetnu drhtavicu. To je trenutak kada poči­ nju kontrakcije materice. U tom trenutku poželjno je da sebi malo pomognete. Uradite 3-6-8, ali ne više kontrak­ cija sa mišićima trbušne presije ili mišićima medice (perincuma). Da biste sebi pomogli da uspostavite ritam kontrak­ cija materice možete u sebi brojati od 1 do 10. Tu vežbu radite dok ne osetite blagi, prijatan umor, ali ne više od 500 do 600 kontrakcija dnevno i ne više od jedanput za 24 sata tokom prve dve nedelje. Kasnije ih ra­ dite najviše 3-5 puta nedeljno do potpunog izlečenja, a dalje po potrebi, ali isto tako do osećaja blagog umora i ne više od 500 do 600 kontrakcija odjednom. Približno polovinu kontrakcija uradite kada osetite priliv toplote i približno isto toliko, ne zaustavljajući se, pri osećaju hladnoće. Uvek završite kada osetite priliv hladnoće. Posle prestanka obavezno zamislite da vam je hladno bez kontrakcija u predelu mokraćne bešike. Taj način masaže veoma je efikasan. Zahvaljujući njemu povećava se seksualnost žene i stabilizuje njena

duševna ravnoteža. Pri tom se realizuju rezultati na opštem ozdravljenju organizma - nestaje varikozno prošire­ nje vena, poboljšavaju se vid, sluh, nastaje opšte podmladivanje organizma žene - poboljšava se oblik dojki, normalizuje telesna težina i menstrualni ciklus (čak i posle klimaksa).

srećne zbog menopauze, bile potpuno zadovoljne svojim novim stanjem.

Specijalne preporuke u slučaju suvoće vagine
Sa godinama života kod žena se prirodno suši sluzokoža. Evo šta u tom slučaju savetuju specijalisti. Češće upražnjavajte seks (između ostalog i mastur­ birajte). Samo to može biti dovoljno za podmaziva­ nje. Vagina seksualno aktivne žene neznatno se su­ ši i luči dovoljnu ovlaženost bez obzira na njene go­ dine, mada to zavisi i od individualne konstitucije žene. Žene konstitucije „vetra" brže gube vlagu, a one sa konstitucijom „sluzi" sporije. \s* Poklonite više vremena predigri i nežnom milova­ nju. U tom slučaju vagina će biti dovoljno ovlažena. Po potrebi koristite odgovarajuće gelove ili uljne ras­ tvore koji se prodaju u apotekama i seksi-šopovima. Izbegavajte aromatizovani toaletni papir, koji suši i nadražuje vaginu. « > Radite vežbe za jačanje karličnih mišića, oni takođe č° podstiču obilnije vlaženje. Jedna od tih vežbi je sku­ pljanje i podizanje uvis anusa i okruglog mišića va­ gine. *P° Pridržavajte se vodenog režima. Pijte sveže sokove, odvare od trava, primenjujte kupke i kontrastno tu­ širanje. To je posebno važno raditi u suvo i hladno, kao i u suvo i toplo godišnje doba.

OSTALA OBELEŽJA MENOPAUZE
Za vreme menopauze smanjuje se količina ženskog hormona estrogena. To se nepovoljno ispoljava na sluzo­ kožu vagine (estrogen održava debljinu i sadržaj vlage u zidovima vagine), kostiju (estrogen održava debljinu i čvr­ stoću kostiju), srčano-vaskularnog sistema (estrogen po­ boljšava funkciju tog sistema), holesterinsku razmenu u organizmu (estrogen povećava sadržaj „dobrog" i smanju­ je sadržaj „lošeg" holesterina). Istraživanja pokazuju, da se suviše tanki i suvi zido­ vi vagine lakše inficiraju i polni snošaji postaju bolni. Smanjenje kompaktnosti kostiju čini ih krhkim i one se lako lome. Suviše veliki sadržaj „lošeg" holesterina i ma­ la količina „dobrog" začepljuju arterije i prouzrokuju srča­ ne napade. Terapija sa zamenom estrogena može sprečiti poja­ vu svih tih problema i čak pretvoriti menopauzu u opšte zadovoljstvo. Znate li zašto? Zato što je menopauza propraćena povećanim nivoom androgena - posebnih agre­ sivnih hormona koje stvaraju nadbubrežne žlezde. Ti hor­ moni pojačavaju seksualnu strast do nivoa koji ranije ni­ ste doživeli. Taj fenomen potvrđen je specijalnim istraži­ vanjem u kojem je 96% žena, koje su prethodno bile ne-

DIJETA KOJA SE PREPORUČUJE U KLIMAKTERIJUMU
Neke promene u ženinom organizmu, koje nastaju za vreme klimaksa, delimično su u vezi sa navikama u ishrani. Otuda se rcgulisanjem ishrane može delovati na njih. Osećaj toplote i frekvencija njenog ispoljavanja mo­ gu se smanjiti ukoliko se iz ishrane isključe produk­ ti koji stimulišu stvaranje toplote u organizmu - svi ljuti začini, vrući i alkoholni napici, so, kafa i čoko­ lada. Ne uzimajte veliku količinu hrane u jednom obro­ ku, posebno mesa. Slična preterivanja usled reakci­ je specifičnog dinamičkog dejstva hrane povećavaju telesnu temperaturu, a to znači da izazivaju izliv (priliv, nastup). Važno je biti umeren u svemu. *p* Za jačanje organizma i za normalizaciju i regulisanje hormonalnog nivoa jedite proklijala zrna, mo­ nolitne prekrupe, povrće, voće, bobove, orahe i semena, ribu. Izbegavajte rafiniranu hranu, šećer i ži­ votinjske masti. Ukoliko ste u mogućnosti, češće koristite produkte iz soje. Oni smanjuju intenzitet priliva krvi. ss* Pijte ohlađene čajeve od trava, kao što su: matičnjak (Melissa officinalis), malina, nana (menta) i list od breze. Oni smanjuju intenzitet priliva krvi. Veoma je dobro piti sveže sokove od voća i povrća, posebno od šargarepe. Redovno pijte dobar jogurt i kiselo-mlečne napitke. To znatno usporava gubitak koštane mase i omogu­ ćava da se održi čvrstoća kostiju.

ŠTA JOŠ MOŽE DA ODRŽI NIVO POLNIH HORMONA U KLIMAKSU?
Naučnici su davno ustanovili, da zdravlje žene, kao i muškarca uostalom, zavisi od nivoa polnih hormona. Sto se više smanjuje nivo hormona u organizmu žene, tim se više javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. To se sa posebnom žestinom ispoljava na organizam svake žene u postklimakteričnom periodu. Postavlja se pitanje: kako žena može sama da pove­ ća nivo polnih hormona u svom organizmu. Stvaranje hor­ mona u organizmu podstiče umereno fizičko opterećenje (posebno fizičke vežbe sa opterećenjem), terapije za čeličenje (posebno kontrastno tuširanje: topla voda 20" C, pro­ hladna 10° C, topla 20° C, hladna 5° C, topla 20-30° C - to je približna šema), gladovanje u trajanju 5-15 dana, ishra­ na produktima koji imaju povećan sadržaj biološki aktiv­ nih materija, uzdržavanje od uzimanja hrane posle 18 sati i emocionalna uravnoteženost. Navedena lekovita sredstva omogućavaju ženi da sama uspešno rešava hormonalne probleme i da održava zdravlje na visokom nivou.

PROFILAKSA ONKOLOŠKIH OBOLJENJA U KLIMAKSU
Da bi se smanjio rizik oboljenja od raka i poboljšalo zdravlje pomažu jednostavne profilaktične preporuke. To se posebno odnosi na žene u srednjem i starijem dobu. Prestanite da pušite bez obzira na to koliko imate godina i koliko dugo ste pušili. I ne družite se sa lju­ dima koji puše. Smatra se daje pušenje uzrok treći-

ne svih smrtnih slučajeva oboljenja od raka. Pluća obolela od raka u ranom stadijumu mogu se izlečiti ukoliko čovek prestane da puši. Osim toga, ukoli­ ko se rastanete od cigareta, smanjićete rizik od po­ jave raka dojke i grlića materice. Jedite hranu bogatu celulozom (povrće, voće i hleb od proklijalog zrna), vitaminom A (šargarepu, slat­ ki krompir, kajsije i spanač), kao i razne vrste kupu­ sa (karfiol, beloglavičasti itd.). To smanjuje rizik od raka debelog creva. ss* Koristite stoje moguće manje masti, minimum ma­ sti i ulja u procesu pripremanja hrane, jedite posno meso, nemasnu ribu i mlečne produkte sa smanje­ nim sadržajem masnoće. To vas može zaštititi od ra­ ka debelog creva i, možda, od raka dojke. s?» Održavajte normalnu telesnu težinu. To smanjuje rizik od raka materice i debelog creva.

FAKTORI KOJI UTIČU NA POGORŠANJE ZDRAVLJA ŽENE
PUŠENJE ILI KAKO SE OSLOBODITI TE NAVIKE

P

očetak lunarnog ciklusa je najpovoljnije vreme da se navike menjaju nabolje. Na primer, počnite od toga da ne pušite. Naučnici su izračunali da kod žena koje puše meno­ pauza nastupa u prošeku godinu i po dana ranije, nego kod žena nepušača. Pušenje smanjuje stvaranje u jajnici­ ma posebnog hormona - estrogena. Pored toga nikotin pojačava dejstvo fermenata koji pretvaraju polne hormo­ ne žene iz biološki aktivnih materija u neaktivne, koji ni­ su sposobni da regulišu menstrualni ciklus i da obezbede normalan rad drugim funkcijama organizma. Pušenje smanjuje sadržaj gvozda u ženskom organi­ zmu. Ukoliko pušite, može vam se javiti anemija, čak i ako je nivo sadržaja hemoglobina, koji kiseonik prenosi krvlju, u normali. Stvar je u tome što ugljen-monoksid, kojeg ima u cigaretama, jedineći se sa hemoglobinom, stvara materiju koja se naziva karboksidhemoglobin. Taj oblik hemoglobina nema sposobnost da prenosi kiseonik. Da bi se kompenzovalo pogoršano snabdevanje tkiva kiseonikom kod žena-pušača povećava se nivo hemoglobina u krvi u poređenju sa nepušačima. Zato je njima potrebno više gvozda, nego nepušačima, što i uzrokuje skrivene ob­ like anemije, koji se izražavaju kroz brzo zamaranje, hronični umor i takve žene brzo „pojedu" zaštitne rezerve or­ ganizma.

Žena koja puši sa svakom ispušenom cigaretom do­ nese sebi po koji problem sa zdravljem i rano vene. Šta će vam to. Zar nije bolje da prestanite da pušite i odviknete se te glupe navike. Ali, ukoliko iz određenih razloga ne možete odmah to da uradile, za početak potrudite se bar da smanjite šte­ tu koju dim od cigarete nanosi vašem organizmu. U tome vam može pomoći specijalna ishrana.

nog litra soka od šargarepe. Taj vitamin jača sluzokožu pluća i drugih organa. Tkivo pluća štite vitamin E i B 1 2 , folijeva kiselina i mineral selen. Sve to se sadrži u proklijaloj pšenici. Izbegavajte masnu hranu jer ona pogoršava asimila­ ciju biološki aktivnih materija. Pijte alkohol u manjim ko­ ličinama jer on dopunski opterećuje organizam i u kom­ binaciji sa pušenjem brzo narušava zdravlje.

DIJETA ZA AKTIVNE I PASIVNE PUŠAČE
U duvanskom dimu sadrži se oko 4 000 hemijskih komponenti. Asimilujući se u krvi te materije dospevaju u sve ćelije organizma i guše njihov rad. Dalje one postaju neškodljive i delimično se izbacuju iz organizma. Radi to­ ga se njima prisajedinjavaju posebne materije organizma i u vidu parnih jedinjenja izbacuju napolje. Naravno, organi­ zam usled toga gubi biološki aktivne materije koje su mu potrebne i stvara se njihov deficit. To se ne odnosi samo na žene koje puše, već i na žene koje udišu zadimljeni vazduh. Istraživanja su pokazala, da žene pušači i ljudi koji se nalaze u društvu pušača (pasivni pušači) moraju da koriste više biološki aktivnih materija. Zbog toga moraju više da je­ du povrće, voće i monolitne prekrupe (posebno proklijalo zrno), da piju sveže sokove od povrća, što će obezbediti or­ ganizmu dovoljnu količinu vitamina i minerala. Nije nepoznato da svaka cigareta uništava 25 mili­ grama vitamina C, a svaka kutija cigareta oduzima čoveku-pušaču iz organizma oko 500 miligrama tog vitamina. Da biste uneli u organizam betakarotin, koji se u je­ tri pretvara u vitamin A, pijte svakoga dana pola do jed-

NESANICA ILI KAKO REGULISATI DOBAR NOĆNI SAN
Naučnici su ustanovili da ukoliko organizam žene stvara dovoljno hormona estrogena, žena ima lak i dubok san i ustaje iz postelje sveza i odmorna. Čim organizam smanji stvaranje tog hormona, počinju problemi sa snom. Predlažem vam nekoliko jednostavnih načina i sredstava, koji će vam pomoći da zaspite i da se dobro od­ morite preko noći. Svakoga dana pre odlaska na spavanje prošetajte, posebno sa psom (to spontano čini takve šetnje re­ dovnim) jer to je odlično sredstvo za dobar san. *p° Utvrđeno je da ljudi najbolje zaspu i čvrsto spavaju u lanenoj posteljini. Savetujem vam da eksperimentišete. Leti je možda bolje spavati na lanenim čaršavima, a zimi na vune­ noj posteljini tamne boje (tamnocrvenoj), jer ona zagreva. U zavisnosti od invididualne konstitucije bolje će vam odgovarati posteljina od jednog ili dru­ gog materijala. Osobama sa konstitucijom „žuči" potrebna je posteljina koja hladi, osobama sa kon-

stitucijom „vetra" - posteljina koja zagreva i poma­ lo vlazi, a osobama sa konstitucijom „sluzi" - poste­ ljina koja i zagreva i suši. Ametist podstiče da čovek brzo zaspi. Probajte pred spavanje da na bezimeni prst leve ruke navučete pr­ sten sa ametistom. * • Da biste brže zaspali dobro pomaže i zagrevanje te­ & la. Tu se može dejstvovati u nekoliko pravaca. Ispa­ rite pre spavanja noge i ležite u postelju. Između no­ gu stavite topao termofor ili flašu sa vodom. Ležeći u postelji dlanom zatvorite nos i tako izvesno vreme dišite. Topao vazduh, izlazeći iz nosa, zagrevaće nos i okolinu nosa, što će refleksivno potstaći san. Mo­ žete sa sebe skinuti ćebe ili jorgan i tako ležati izve­ sno vreme dok ne osetite hladnoću u telu, a zatim se pokrijte - zagrevanje ispod pokrivača izazvaće prirodan san. Popijte pre spavanja čašu toplog mleka ih vode sa kafenom kašičicom meda (radi zagre­ va nj a). *p* Probajte da brojite unazad od 100 do 1. Da biste to postigli zamislite da su napisani kredom na tabli i u mislima brišite brojeve krpom ili sunđerom. Haotične misli smetaju da se mirno spava. Da biste bi ih se oslobodili treba se koncentrisati na disanje i truditi se da ga bez naprezanja što više otegnete či­ neći lagani ravnomerni (ritmični) udisaj i isti takav izdisaj. To smiruje, opušta i podstiče san. * > San neće na oči zbog nesređenih misli o životu va­ & še obožavane kćerke, nepravilnog odnosa pretposta­ vljenih prema vama i novcu, kojeg nikada nema do­ voljno. Šta raditi, kako zaspati. Veoma prosto. Kada

je svest prepuštena sebi na volju u njoj se odvijaju nekontrolisani misaoni procesi o životno važnim poslovima, koji kruže u mislima i ne dozvoljavaju vam da spavate. Međutim, svest i um se brzo uma­ raju ako ih opteretite radom. Zato se koncentrišite na neki deo tela, organe i lečite ga izazivajući naizmenično u njemu toplotu, neke pokrete (micanje, drhtanje) i hladnoću. Ili probajte da uradite meditacijsku ginekološku masažu. Brzo ćete zaspati - provereno. ss* Topla kupka za opuštanje pre spavanja pomoći će vam da se oslobodite od nametljivih i uznemiravajućih misli i pripremite telo za odmor. Dobro se operite pod tušem, zatim napunite kadu toplom vo­ dom i u nju sipajte dve šake morske soli i odležite u tom „elektrolitu" 15 minuta. Topla voda je sama po sebi odlično sredstvo za opu­ štanje i normalizaciju perifernog krvotoka. Organi­ zmu su potrebni elektroni sa velikom količinom ki­ netičke energije. U običnoj vodi ima mnogo elektro­ na, ali ih još više ima u slanoj, provodljivoj vodi. Or­ ganizam ih dobija preko akupunkturnih tačaka na koži, oni cirkulišu kroz akupunkturne kanale (na ra­ čun toga se stvara kinetička energija) i tako organi­ zam popunjava svoje energetske resurse. Osim toga, u takvoj kadi se normalizuje i harmonično raspore­ đuje energetski naboj organizma, što otklanja razne napetosti organizma. ^» Umesto soli mogu se uzeti 2 litra diuretika (ukuvani urin do 1/4 prvobitne zapremine). Veoma je do­ bra i kupka sa dodavanjem u vodu 2 supene kašike

ekstrakta od četina (igličasto lišće četinara). Kupka u takvoj vodi ne srne da traje više od 3 minuta. Osim navedenog, u vodu se mogu dodavati i eterska ulja koja smiruju. Ali zapamtite, kupke sa eterskim uljima nemaju takav efekat elektrolita, kao što to imaju slane kupke. Važno je razumeti i shvatiti činjenicu da opuštanje pomaže da se obnovi psihička snaga koja čini osnovu sva­ kog života.

stvara buku i razdražuje. Vazduh treba da bude svež. Pre spavanja provetrite prostoriju za spavanje, a preko noći za­ tvorite prozor, posebno ako se u vašoj blizini nalazi neko in­ dustrijsko preduzeće. Preko noći fabrike truju vazduh otrov­ nim materijama. Prozori treba da su zastrti storama da vam ne bi smetala spoljašnja svetlost. U pojedinim slučajevima može se staviti noćna lampa. S vremena na vreme prostori­ ju treba odimiti mirisima ili tamjanom. Korisno je u prosto­ riji obesiti ikonu. To tera negativna stvorenja.

Pravila dobrog sna
Da biste blagovremeno zaspali i obezbedili dobar san treba da se pridržavate sledećih pravila: ss* trudite se da večerate do 17 sati; s> uveče izbegavajte da pijete kafu, čaj, alkohol i da pu­ šite; ss* pred spavanje primenite kupku za smirivanje; ss* spavajte okrenuti glavom prema severu, a nogama prema jugu i s?» spavajte goli ili u lakoj spavaćici. Telo treba da se od­ mara od odeće. Zapamtite daje najzdraviji san u vremenu od 21 do 22 sata do ponoći. Ustajte u 6-7 sati ujutro. Ukoliko je po­ trebno u podne se odmorite 15-30 minuta.

Priprema za san (spavanje)
Pre spavanja poželjno je malo prošetati, a danju bi­ ti aktivan i dobro ćete spavati. Ukoliko se čovek tokom da­ na nalazi u jednom stanju, to jest nema dovoljno fizičkog opterećenja u kombinaciji sa odmorom (to se naziva „kontrastni način života") njemu će biti teško da se opu­ sti i zaspi. Aktivan način života podstiče brzo prirodno opuštanje i čvrst, zdrav san. Zapamtite, svako obilno jelo uveče omela san i pri­ morava organizamn da radi celu noć. Čovek ustaje umo­ ran. Večeru treba završiti 4-5 sati pre spavanja. Odlazeći na spavanje i ležeći u krevetu zaboravite na loše i zle mi­ sli, sporove, rasprave i potpuno se isključite iz svakodnev­ nih zbivanja. Ukoliko vam je teško da zaspite, protrljajte dlanove i blago uhvatite velikim prstom i kažiprstom usne resice i tako ih držite 3-5 minuta - san će doći. Možete se pomoliti i zamoliti zaštitu preko noći.

Prostorija za spavanje
Za spavanje je poželjno imati specijalnu prostoriju spavaću sobu. U njoj mora da vlada mir. Tu ne srne biti nikakvih biljki (osim prečistaća vazduha - hlorofituma) niti životinja, niti bilo šta što je blistavo i upadljivo, što

Krevet za dobar san
Još su naši preci znali koliko je važno spavati na do­ brom i zdravom mestu. Zbog toga su u novu kuću prvo puštali mačku. Tamo gde mačka legne i zaspi tu su sta­ vljali krevet. Savremcna nauka potvrđuje: mačka spava u dobroj zoni, a u lošoj i štetnoj leži otvorenih očiju i puni se negativnom energijom. Uzglavlje kreveta ne srne biti u betonskom uglu niti u bilo kom uglu. Zapamtite: uglovi upijaju energiju. Sa­ mo od toga čovek može biti umoran posle sna. Istovreme­ no jedna stranica kreveta treba da bude prislonjena uza zid - to čoveku daje oslonac i osećaj zaštite. Najbolje bi bilo uzemljiti krevet. Preko noći iznad uzglavlja postavite čašu sa vodom. Još u vreme Sergija Radonežskog verovali su da za vreme sna čovečja duša luta, putuje, a ujutro se vraća u telo. Ona u telo treba da ude čista i da spere sa sebe svu „nečisto­ ću" u posudi sa vodom. Tu vodu ujutro treba proliti. Is­ probajte na sebi taj drevni običaj.

lično spavate. Zato u hladno godišnje doba stavljajte oko noge termofor (nešto toplo) i pokrivajte se po glavi. U toplo godišnje doba spavajte na lanenim čaršavima jer oni hlade. U hladno godišnje doba koristite pa­ mučnu ili vunenu posteljinu jer ona zagreva. Valjkasti uzglavak dobro je napuniti aromatičnim travama - san će biti čvršći i prijatniji.

Odeća za spavanje
Što je manje na vama odeće, tim bolje. U krajnjoj meri spavaćica je korisnija i za muškarce i za žene od pi­ džame. Jer čak i najslabija gumena podvezica za pidžamu otežava krvotok u trbušnoj duplji. Pamučna košulja (spa­ vaćica) bolje upija znoj i ne nagomilava statički elektrici­ tet kao svilena. Naši preci su spavali sa ženskom noćnom kapom ili bilo kojom kapom na glavi. To dobro odgovara starijim ljudima koji imaju problema sa zagrevanjem tela. Organi­ zam u starosti stvara malo toplote, a uz to se noću jako smanjuje temperatura tela. Ženske noćne kape zadržava­ ju toplotu, a to znači obezbeduju dobar san i opuštanje mišića tokom sna.

Dušeci i čaršavi
Gruba postelja leci kičmu, a meke perine je krive. Trudite se da spavate bez jastuka, stavite pod glavu, kako savetuje K. Niši, grubi valjkasti uzglavak, da bi potiljak i telo bili u istoj ravni. Jastuk, podižući samo glavu, ubrza­ va starenje jer otežava krvotok u glavi, a to znači otežava disanje i ishranu tkiva. Postelja mora biti dovoljno topla da bi se telo moglo potpuno opustiti. Za dobar san posebno je važno zagrejati noge i nos. Ukoliko je to urađeno san nastupa brzo i od-

Položaj tela
Postavlja se pitanje da li je korisnije spavati glavom okrenutom na istok ili na sever. Magnetne linije Zemlje idu od Scvernog pola prema Južnom polu. Eksperimenti su pokazali, da su ljudi koji su spavali na podu sami zau­ zimali potreban položaj. Njihova tela su se pri slabljenju energije razmeštala popreko, a pri prepobuđivanju - duž

magnetnih linija. Zato krevet treba da bude dovoljno pro­ stran za slična preme.štanja tela u snu. Spavanje na leđima često pretvara ljude u „hrkače", a kiseoničko gladovanje i loš san prava su oaza za obolje­ nja. Najbolje je spavati na desnom boku, stavivši ispod obraza sastavljene dlanove ruku. U toj pozi srce i bubrezi ne trpe pritisak drugih organa. Sastavljeni dlanovi izjed­ načavaju energetiku organizma.

Koje je vreme najbolje za buđenje?
Najbolje je buditi se između 6 i 7 sati ujutro. To vre­ me omogućava organizmu da se najbolje pripremi za rad. Uvek ustajte dobro raspoloženi i spremni da dan do­ čekate radosno, bez obzira na to šta će vam on doneti.

NEPRAVILNA ISHRANA ILI KAKO REGULISATI ZDRAVU ISHRANU
Dnevni ritam ishrane
Jedna od najčešćih nedoumica je koliko hrane tre­ ba uzeti tokom dana? To pitanje je veoma važno za čovekovo zdravlje. Mnoge žene ne znaju kako da pravilno po­ dese svoju svakodnevnu ishranu. U Ajurvedi - drevnom indijskom učenju o zdravom životu - svakodnevna ishrana usaglašena je sa ritmom pri­ rode. Drevni mudraci su zapazili da se tokom dana naizmenično smenjuju tri perioda koja traju po 4 sala. Prvi period - mir (na indijskom jeziku „Kala", što u prevodu znači „sluz"), drugi - energetska aktivnost („Pit-

ta", što u prevodu znači „žuč") i treći period - motorna aktivnost („Vata", u prevodu „vetar"). Ti periodi se prven­ stveno odnose na sunčevu aktivnost. Period „sluzi" (počinje sa izlaskom sunca) traje od 6 do 10 sati. Po pravilu, jutro je mirno. Na fiziološkom ni­ vou organizma to se ispoljava mirom i težinom tela. Pe­ riod „žuči" traje od 10 do 14 sati i karakteriše se visokim položajem sunca. U to vreme čovek najviše oseća glad i u organizmu je najjača (po analogiji sa suncem) „probavna vatra". Period „vetra" traje od 14 do 18 sati. Sunce je uža­ rilo zemlju i zagrejalo vazduh. Usled toga vazdušne mase se kreću, podiže se vetar i sve se kreće - njišu se drveće i trava, talasa se voda itd. Na fiziološkom nivou to je period motorne aktivnosti, odnosno najveće radne sposobnosti. Periodi se dalje ponavljaju: od 18 do 22 sata - „sluz", od 22 do 2 sata noću - „žuč" i od 2 do 6 sati ujutro - „vetar". Upravo u lom ritmu živi biljni i životinjski svet, pri čemu se takva aktivnost uočava kako kod dnevnih tako i kod noćnih životinja. Polazeći od tih pretpostavki mudraci Ajurvede daju sledeće preporuke u vezi sa ishranom tokom dana: ^ Ustajte u periodu „vetra" (motorne aktivnosti) ne­ što malo pre 6 sati ujutro po lokalnom vremenu - i čitavog dana bićete aktivni. Ukoliko ustajete u peri­ odu „sluzi" (mirovanja) čitavog dana bićete inertni. ^ Kada ustanete popijte čašu tople protijevel2 ili iz­ vorske vode. „Vetar" pojačava rad creva i podstiče

13

Način pripremanja protijeve vode objašnjen je u knjizi istog Primedba prevodioca.

autora Čišćenje organizma.

evakuaciju sadržaja debelog creva. Ta preporuka se poklapa sa vremenom aktivnosti debelog creva od 5 do 7 sati ujutro. (0 dnevnoj aktivnosti organa sledi dopunska informacija.) ss* Od 7 do 9 sati ujutro čovek je malo gladan - zato jedite, ss*" U periodu „žuči" (posebno od 12 do 14 sati), kada je probavna „vatra" najjača, pojedite najveći obrok. Dva sata posle uzimanja hrane budite u vertikal­ nom položaju (sedite ili hodajte), ss* U periodu završetka „vetra" - početka „sluzi", pred zalazak sunca (17-20 sali) lako večerajte (voće, jela od povrća, čaša kiselog mleka ili toplog čaja od tra­ va). Posle toga poželjno je da ništa ne jedete. SP» Idite na spavanje od 21 do 22 sata. To je period „slu­ zi", san stvara težinu i pospanost u organizmu. Sličan bioritamski način života najpovoljniji je za rad čovečjeg probavnog sistema. Kada zaspite nećete se loše osećati preko noći zbog punog želuca. Noćni san će vas odmoriti i bićete mirni. Kada se probudite bićete od­ morni, idite u toalet i oko 9 sati ujutro kod vas će se poja­ viti zdrav osećaj gladi. Ali, ukoliko ste se tokom noći čak i umereno najeli proces probave vam neće dozvoliti da se organizam odmo­ ri. On će raditi probavljajući i asimilujući hranu pod ne­ povoljnim uslovima (noću se temperatura tela smanjuje, što se negativno odražava na probavne fermente). Takva probava je nekvalitetna i stvara se mnogo nečistoće. Probudićete se neodmorni a da biste se osvežili uzećete neki stimulator - čaj ili kalu. Osetićete potrebu za jelom tek za ručak, a zatim uveče. Takva nepravilna ishrana slabi i za­ gađuje čovečji organizam.

Da biste promenili način života i navike u ishrani treba, prvo, da shvatite proces ishrane i probave i, drugo, da u svojoj svesti promenite stereotip ponašanja u ishra­ ni, stvorite i učvrstite potrebne karakterne crte. Dakle, utvrdimo pravilni režim ishrane. Prvi obrok hrane - ujutro od 7 do 9 sati - treba uze­ ti kada osetite glad, poželjno posle fizičkih vežbi (gimna­ stike, trčanja, brzog hodanja, rada po kući itd.). Fizički rad zagreva organizam, aktivira fermente i daje energiju. Setite se krilatice Pola Brega: „Doručak treba zaraditi." Uzimajte prirodnu hranu, koja se lako asimiluje, u skladu sa godišnjim dobom do blagog zasićenja. Drugi obrok hrane - u podne između 12- 13 i 13-14 sati - treba uzeti pri osećaju jake gladi i on treba prvo da sadrži povrće (salata ili bareno povrće) ili neku supu, tj. čorbu (posebno u suvo i hladno godišnje doba). Posle to­ ga jedite kašu od monolitnog zrna, orahe, hleb od prokli­ jalog zrna, krompir itd. (može se jesti i meso, ali najviše 2-3 puta nedeljno). Treći obrok hrane - najkasnije od 17 do 18 sati - tre­ ba da se sastoji samo iz jednog jela. To može biti: voće u sezoni (raskvašeno suvo voće), neko jelo od povrća (po­ željno sveže ili pravilno pripremljeno) ili kiselo mleko. Možete se ograničiti na upotrebu svežeg soka od povrća ili ekstrakt od trava s medom. Dnevna količina hrane ne srne da prelazi 1-1,5 ki­ logram. Zapamtite, uneta hrana u organizam treba da se pretvori u vašu unutrašnju sredinu i da vaš probavni si­ stem za to ima ograničene sposobnosti. Višak hrane „ga­ si probavnu vatru", smanjuje energiju, remeti kiselo-alkalnu ravnotežu i zagađuje organizam.

Potvrda da uzimate normalnu dnevnu količinu hra­ ne jeste blag osećaj gladi tokom celog dana. To je svojevr­ stan život na granici osećaja gladi, lakoće i bodrosti orga­ nizma. Ishrana mora biti odvojena: uzimajte belančevine u jednom obroku, a škrob u drugom. Naravno, postoje razne varijante, u zavisnosti od tradicija i navika, ali taj način ishrane je najbolji u što će­ te se i sami uveriti.

Ishrana u skladu sa menstrualnim ciklusima kod žena
Pravilna ishrana uzimanjem u obzir menstrualnih bioloških ritmova omogućava normalizaciju procesa koji se odvijaju u organizmu žene. Dijetu, koju želim da vam predložim, odgovara svim ženama bez obzira na dužinu menstrualnog ciklusa, čak i že­ nama kod kojih je redovni menstrualni ciklus poremećen. Menstrualni ciklus u prošeku traje 28 dana i može se podeliti na tri perioda. Prvi period - folikularni - počinje od prvog dana menstruacije i traje približno 14 dana; drugi pe­ riod nastaje odmah posle ovulacije i traje do 10 dana, a za­ tim postepeno prelazi u treći period - predmenstrualni - pe­ riod koji počinje, po pravilu, na 21-24. dan posle prvog da­ na prethodne menstruacije. Taj period traje 4-7 dana. Prvi period može biti i duži ukoliko je menstrualni ciklus duži od 28 dana, a može biti i kraći, ukoliko je men­ strualni ciklus kraći. Ukoliko bi 28-dnevni menstrualni ciklus raspodelili po nedeljama periodi bi izgledali po sledećem:

prva nedelja - početak menstruacije i prvog perioda menstrualnog ciklusa; druga nedelja - produžetak prvog perioda ciklusa; treća nedelja - početak drugog perioda menstrual­ nog ciklusa i četvrta nedelja - početak trećeg perioda menstrual­ nog ciklusa. Uočeno je da su početkom drugog perioda menstru­ alnog ciklusa žene često neraspoložene, one postaju ner­ vozne i znatno im se povećava apetit, posebno mnogo je­ du slatkiše i slanu hranu. Sledeća dijeta pomoći će vam da izbegnete prejedanje, da sačuvate telesnu težinu i odr­ žite organizam u dobrom stanju. Dijeta se primenjuje u tri etape, koje se poklapaju sa periodima menstrualnog ciklusa, i zasnovana je na balansu hranljivih materija koje dospevaju u organizam u skladu sa procesima koji se odvijaju u organizmu tokom menstrualnog ciklusa. Prva etapa počinje istovremeno sa prvim periodom menstrualnog ciklusa i traje oko dve nedelje. Njena sušti­ na je u maksimalnom smanjivanju kaloričnosti hrane. Mo­ rate da smanjite upotrebu masne, slatke hrane i one koja sadrži škrob (krompir, pirinač, hleb i drugo), kao i voće. Druga etapa počinje 10-14 dana pre početka men­ struacije. Sada možete malo povećati unošenje hranljivih materija u organizam uključivanjem u dnevni obrok slat­ kih produkata i onih koji sadrže škrob. Treća etapa počinje približno 7 dana pre menstrua­ cije, kada žene osećaju veliku nervnu napregnutost i želju za slanom, masnom i slatkom hranom. U tom periodu treba povećati upotrebu produkata koji sadrže škrob (mo-

nolitnih prekrupa, hleba od proklijalog zrna, pirinča, krompira, sezonskog voća, povrća i jela pripremljenih od povrća) i smanjiti upotrebu produkata sa velikom koncen­ tracijom belančevina (mesa, ribe, piletine, jaja, kobasica i slično). Kod stabilnih menstrualnih ciklusa u trajanju od 28 dana dijeta po nedeljama izgleda ovako: prva nedelja menstrualnog ciklusa - početak prve eta­ pe dijete; druga nedelja menstrualnog ciklusa - produžetak pr­ ve etape dijete; treća nedelja menstrualnog ciklusa - početak druge etape dijete i četvrta nedelja menstrualnog ciklusa - početak treće etape dijete. Ukoliko primenjujete dijetu pridržavajte se osnov­ nih pravila: s * svakoga dana menjajte jela; s° s> meso nemojte pržiti, već ga zapecite, a ako ipak pr­ s» žite produkte, koristite samo biljno ulje. Za vreme dijete mogu se u neograničenim količina­ ma upotrebljavati: ss* voda, zeleni čaj bez šećera, svi dijetetski napici i odvari (čajevi) od trava; ss* salata, krastavci, paradajz, karfiol, rotkvica, zelen, gljive i razni začini i ss* zamene za šećer. %^Primedba. Dijeta je kontraindikativna. Zabranjuje se ženama do 18 godina, trudnicama, dojiljama, kao i že­ nama koje pate od oboljenja probavnog sistema.

Količina dnevnog obroka hrane
Čini mi se da je razumno pridržavati se u svako­ dnevnoj ishrani preporuka jogista. Polovinu želuca treba da napuni čista i slatka hrana kao i ona koja nije ljuta, a mora biti ukusna i prijatna - to je poznato kao umerena ishrana. Polovina želuca mora biti ispunjena hranom, a jed­ na četvrtina - vodom. Druga četvrtina ostaje slobodna za kretanje hrane i stvaranje gasova. Prosečna zapremina normalnog želuca (on je najče­ šće rastegnut) je 2-3 litra, zbog čega se ne preporučuje da se u jednom obroku unese više od 700 grama hrane. Na tu hranu se luči još toliko želudačnog soka i želudac je op­ timalno popunjen. Podrigivanje posle jela ukazuje na to daje želudac prepunjen, da se u njemu stvorio pritisak ko­ ji gura vazduh kroz gornji ventil. Hranite se tako, da do to­ ga posle jela ne dolazi, jer to ukazuje na suvišno unošenje hrane u organizam. Štetnost prepunjavanja želuca hranom sastoji se u tome što se povećava njegov obim i vrši pritisak na najbli­ že organe (organizam se nadima iznutra). Pritisak na srce otežava njegov rad; na dijafragmu - otežava disanje i peri­ staltiku tankog i debelog creva; na krvne sudove (aortu, vene koje vode prema srcu) - otežava krvotok; na jetru otežava lučenje žuči itd. Stalno prejedanje a, shodno to­ me, stalno pritiskanje dijafragme prema dole, podstiče spuštanje organa male karlice, remeti normalnu cirkula­ ciju energije u organizmu sa svim posledicama koje otu­ da proisliču (zatvori, stvaranje kamenja, poremećaj men­ strualnog ciklusa, polni poremećaji i slično).

Dijeta za žene koje uzimaju lekove
Većina lekova, posebno ako se uzimaju često i duže vremena, negativno utiče na asimilaciju vitamina i mine­ rala u organizmu, a isto tako uništava normalnu mikrofloru creva i vagine. Zato je potrebno da se upoznamo sa sporednim dejstvom najrasprostranjenijih lekova i načini­ ma neutralizacije njihovih sporednih efekata. Aspirin može da nadražuje sluzokožu želuca, da iza­ ziva mučninu, povraćanje, unutrašnje krvarenje i zujanje u ušima. Pored navedenog on blokira asimilaciju vitami­ na C i folijeve kiseline, a ponekad izaziva i alergijske reak­ cije organizma. Zajedno sa aspirinom uzimajte produkte koji su zasićeni prirodnim vitaminom C - listove salate, čaj od šipka. Antibiotici mogu da unište normalnu bakteriološku sredinu u organizmu i da usporavaju proces obnavljanja tkiva organizma. Njihova česta upotreba prouzrokuje glji­ vične infekcije vagine, izaziva proliv i druga oboljenja. Uz antibiotike pijte jogurt ili kiselo mleko, koji sadrže žive kulture bakterija neophodne organizmu. Kortizon (prednizolon) se koristi za lečenje mnogih autoimunih oboljenja - artritisa, tuberkuloze kože i aler­ gije. On sprečava asimilaciju kalcij uma a pri dužoj upotre­ bi može uzrokovati lomljivost kostiju. Da do toga ne bi do­ šlo, upotrebljavajte produkte od proklijalog zrna, koji su bogati prirodnim vitaminom D, ili pijte kvasac (najbolje ujutro natašte) i jedite mlad kravlji sir jer sadrži mnogo kalcijuma. Jačanje kostiju podstiču i redovne fizičke ve­ žbe. Ne potcenjujte ih.

NEPRAVILNO DRŽANJE TELA KAKO ISPRAVITI POREMEĆENI POLOŽAJ KIČME I NOGU Važnost držanja tela (stava tela) za zdravlje
U čovečjem organizmu je sve međusobno poveza­ no. Nije retko da se zdravlje pogoršava zbog nepravilnog držanja tela. Čovečji organizam, njegovi organi i njihov među­ sobni raspored treba da budu pravilno orijentisani i u pro­ storu i međusobno. Tu funkciju u čovečjem organizmu obavljaju kičmeni stub, karlica i noge. Pravilna orijentaci­ ja omogućava čovečjem organizmu da normalno sadejstvuje u energetskim tokovima između površine zemlje i atmosfere. Pravilan raspored nogu i kičmenog stuba omo­ gućava da se normalno izvršavaju resorne funkcije pri kre­ tanju organizma po površini zemlje. U suprotnom, potre­ si i vibracije, koji nastaju pri kretanju organizma, imaju razorne posledice po hrskavićno tkivo. Pravilno držanje tela, koje zavisi od nogu i kičme­ nog stuba, omogućava normalan međusobni raspored unutrašnjih organa i pri kretanju pravilno na njih preno­ si inercijalne napore (na primer, prenošenje krvi kroz ve­ ne naviše, kretanje ekskrementnih masa nadole), što pod­ stiče njihov normalan rad. Samo to je dovoljno organima da normalno funkcionišu, da ne pritiskaju jedan drugog, ne izazivaju zastoje i druge efekte koji se negativno ispoljavaju na rad organizma. Mnoge žene ne shvataju koliko je pravilno držanje tela važno za zdravlje i produžavaju da nose obuću sa vi-

sokim potpeticama. Zbog toga se kreču nepravilno i povijene, tj. previše se savijaju kada stoje ili sede. Celokupno njihovo lečenje i mere koje preduzimaju za ozdravljenje poništavaju se nepravilnim držanjem tela. Držanje tela je povezano sa stanjem mišićnog apa­ rata, to jest sa razvijenošću mišića vrata, leda, grudi, sto­ maka i donjih ekstremiteta, kao i sa funkcionalnim mo­ gućnostima muskulature i njenom sposobnošću za duža statička naprezanja. Na držanje tela utiču elastična svoj­ stva međupršljenskih diskova, hrskavične i vezivne tkivne konstrukcije kičmenih zglobova (od toga zavisi i pokretlji­ vost kičme), a isto tako i karlice i donjih ekstremiteta. Va­ žnu ulogu igra oblik stopala i nogu u celini.

Pri ocenjivanju držanja tela gleda se na: s?» položaj glave - da li se ona nalazi u istoj vertikali sa trupom, da li je nagnuta napred ili bočno (desno ili levo); ss* reljef vrata - da li je linija od kozla (tragusa) uha do vrha ramena podjednako savijena s obe strane ili je jedna strana duža od druge; ss* ramena - da li su u istom nivou ili je jedno rame po­ dignuto, a drugo spušteno; đa li su ramena zategnu­ ta ili su malo nagnuta napred, i ukoliko su nagnuta da li su podjednako nagnuta ili je jedno više nagnu­ to od drugog (takva asimetrija se često javlja kod sportista - bacača, mačevalaca, boksera i drugih); ss* lopatice - da li su u istom nivou ili je jedna iznad; da li štrče (da li su izbočene) i ako štrče, da li pod­ jednako štrče ili jedna štrči više; ss* kičmu - da li ima normalne fiziološke krivine ili se uočava vratna i karlična lordoza (ispupčenost na­ pred), grudna i sakrumsko-trtična kifoza (ispupče­ nost unazad). Prirodne krivine kičme izvršavaju resornu funkciju - smanjuju potres tela pri hodanju, trčanju i skakanju. Normalna linija leda ima talasasti oblik, ali dubina krivi­ na ne srne da prelazi 3-4 centimetra. Glavno obeležje pravilnog držanja tela je simetričan raspored delova tela u odnosu na kičmu. Grudni koš ne­ ma nikakvih ulegnuća, niti ispupčenja, ni spreda, ni poza­ di i simetričan je u odnosu na središnju liniju tela; sto­ mak je simetričan i pupak se nalazi u njegovom centru; bradavice su u istoj liniji; lopatice su na istom nivou u od­ nosu na kičmu i njihovi uglovi su raspoređeni na istoj ho-

Test za ocenu pravilnosti držanja tela
Stanite i naslonite se leđima na ormar ili zid. Sasta­ vite stopala i gledajte pravo napred (glava treba da dodi­ ruje ormar ili zid). Ruke opustite niz telo. Ukoliko vaša ša­ ka ne prolazi između slabina i zida, držanje tela je pravil­ no. U suprotnom, mišići trbušne presije su slabi i vuku kičmu napred (lordoza). Pri pravilnom držanju tela glava i trup su u jednoj vertikali, ramena zategnuta, blago spuštena i nalaze se na istom nivou, reljef vrata (od kozla - tragusa uha do vrha ramena) s obe strane je simetričan, lopatice ne štrče (ni­ su izbočene), fiziološka krivina kičme je normalno izraže­ na, grudi su podignute (blago „ispupčene"), stomak uvu­ čen, noge ispravljene u kolenima i karlično-bedrenim zglobovima, stopala su bez deformacija, sa jasno vidljivim udubljenjem sa strane unutrašnjeg svoda stopala.

rizontalnoj liniji; vrhovi nadramenica i grebenova podvazdušnih kostiju su u istoj horizontali; linije struka su s obe strane jednake. Pokretljivost kičme ocenjuje se u stojećem položaju. Pri naginjanju napred meri se rastojanje od vrhova sred­ njih prstiju ruku do poda (udobnije je meriti na klupi). Ukoliko ispitanik ne može da dodirne vrhovima prstiju pod, piše se: minus toliko centimetara; ukoliko može da stavi dlanove na pod, piše se: plus toliko centimetara. Pri oceni bočne pokretljivosti kičme meri se rastojanje od vr­ hova srednjih prstiju ruku do poda u položaju maksimal­ nog naklona trupa udesno i ulevo (ruke su ispružene i spu­ štene niz telo). I na kraju, pokretljivost kičme na savijanje unazad meri se rastojanjem od sedmog vratnog pršljena do početka nabora između stražnjice u osnovnom stavu (stojećem) pri maksimalnom naklonu trupa unazad. Energetska izdržljivost mišića koji ispravljaju i drže kičmu ocenjuje se vremenom zadržavanja gornje polovi­ ne trupa i glave u pozi „lasta".Orjentirno normalno vre­ me zadržavanja trupa za decu od 7 do 11 godina iznosi 1,5-2 minuta, za tinejdžere (odrasliju decu) - 2-2,5 mi­ nuta, a za odrasle - 3 minuta. Energetska izdržljivost mi­ šića trbušne presije ocenjuje se brojem prelazaka iz polo­ žaja ležeći na leđima u sedeći položaj. Pokreti se vrše tem­ pom 15-16 puta u minutu. Pri normalno razvijenoj trbu­ šnoj presiji deca od 7 do 11 godina mogu tu vežbu uradi­ ti 15-20 puta, a deca uzrasta od 12 do 16 godina - 25-30 puta, dok odrasli mogu 30-50 puta. <^ Zapamtite: držanje tela se stabilizuje sa prestankom Čovekovog rasta. Zbog toga mu poklonite pažnju u dečjem i mladalačkom uzrastu.

Kako držanje tela utiče na zdravije?
Poremećaj u držanju tela prouzrokuje mnogobrojna ozbiljna oboljenja, prvenstveno oboljenja kičme i završeta­ ka kičmene moždine. Oboljenje završetaka kičmene mo­ ždine može pogoršati rad organa kojima oni upravljaju. Defekti držanja tela i oboljenja kičme - skolioza, kifoza i kifoskolioza - javljaju se najčešće u periodu polnog sazrevanja (kod devojčica u 13-15. godini, a kod dečaka u 14-16. godini), kao i za vreme neravnomernog, tj. skokovitog rasta (kada, na primer, preko leta dete izraste 6-8 centimetara). U tom periodu na držanje tela posebno uti­ ču spavanje na mekoj postelji i razne glupe navike (na pri­ mer, navika da se stoji na jednoj nozi, dok je druga noga savijena u kolenskom zglobu), nepravilan položaj trupa za vreme sedenja i neravnomerno opterećenje kičme (reci­ mo, nošenje torbe u jednoj ruci). Poremećaj u držanju tela propraćen je poremeća­ jem rada svih unutrašnjih organa, pošto se pri tom sma­ njuje životna zapremina pluća. To se, sa svoje strane, ne­ povoljno odražava na funkcije srčano-vaskularnog i disajnog sistema, što smanjuje fiziološke rezerve, otežava rad organizma u slučaju povećanja fizičkog opterećenja (na primer, penjanje do 3-5 sprata). Slabost trbušnih mišića i savijen položaj tela izazivaju poremećaj u izbacivanju žu­ či i peristaltici creva. To uzrokuje poremećaj probavnih procesa i zagađuje organizam, smanjuje imunitet i dovo­ di do oboljenja izazvanih prehladom, brzog zamaranja, glavobolje i slično. Kod ljudi sa ravnim leđima smanjiva­ nje resorne funkcije kičme izaziva stalne mikrotraume u mozgu za vreme hodanja, trčanja i drugih vrsta kretanja. Otuda nastaje brzo umaranje i česte glavobolje. Smanje-

na stabilnost takve kičme na razna deformišuća dejstva može podstači pojavu skolioze. Kod poremećenog drža­ nja tela mišići su, po pravilu, oslabljeni a njihova fizička radna sposobnost smanjena. To stvara predispozicije za pojavu kile u predelu stomaka i male karlice.

Mere za ispravljanje i poboljšanje držanja tela
Defekte u držanju tela treba otklanjati postepeno i sistematično s tim da se moraju imati u vidu i individual­ ni poremećaji. U kompleks mera za otklanjanje defekata u držanju tela spadaju: ss* spavanje na gruboj postelji, ali nije poželjno na boku; ss* pravilna i tačna korekcija obuće, koja: - otklanja ukočenost jedne noge (noge različite duži­ ne su naširoko rasprostranjena pojava), što izjedna­ čava poremećeno držanje tela u predelu karlice (iz­ jednačavanje nivoa podvazdušnih kostiju); - kompenzuje defekte stopala, kao što su ravna i bangava stopala (ako ih čovek ima); ss* stalna motorna aktivnost, uključujući hodanje do posla, šetnje, fizičko ss* vežbanje i slično; S5* odustajanje od štetnih navika, kao što su stajanje na jednoj nozi, nepravilan položaj tela za vreme sedenja (za klupom i radnim stolom, u kući i u biblioteci) i ss* kontrola pravilnog i ravnomernog opterećenja kič­ me pri nošenju tašni, torbi i drugih vrsta tereta. Individualni pristup poremećajima u držanju tela zahteva izbor odgovarajućih fizičkih vežbi. Na primer, pri

korekciji ravnih leda potrebne su vežbe koje-'podstičiuveću pokretljivost kičme prilikom njenog savijanja.napred i nazad (posebno u grudnom delu), jačaju leđne, mišiće, mišiće grudnog koša i ramena. Istovremeno:>se mora vo­ diti računa o tome da ne dođe do bočnog krivljenja kičme i izbegavati vežbe koje bi mogle da izazovu lordozu. Odlič­ na je joga as ana „zmija". Kod ravnih leđa preporučuju se gimnastičke vežbe za mišiće trupa, gornjih i donjih ekstramiteta uz-opterećenje tegovima, istezanje na gimnastičkoimzidu, vežbe u ležećem stavu na nagnutoj površini i klečeći, disajne ve­ žbe (prema Streljnikovoj), kao i pokretne igre. sa loptom, plivanje u svrhu lečenja i hodanje. Za ispravljanje ravno-konkavnih (ugnutih) leđa pre­ poručuju se iste vežbe kao i za ravna leđa. Međutim, kod lordoze kompleks vežbi treba dopuniti vežbama koje sma­ njuju lordozu i nagib karlice, tj. vežbama za trbušne miši­ će i mišiće za razgibavanje kukova - butina (čučnjevi sa manjim opterećenjima - tegovima) i druge. Ispravljanje okruglih leđa podrazumevaj pre svega, smanjivanje kifoze. Radi toga je potrebno odgovarajućim vežbama skratiti i razviti leđne mišiće (asane „zmija", „poluzrikavac", „lasta"),, istegnuti trbušne mišiće („luk"), dovesti u normalu nagib karlice, ojačati rameni pojas i korigovati lopaticu, raširiti grudni koš i ojačati njegovu mu­ skulaturu. Za ispravljanje okruglo-konkavnih leđa primenjuju se fizičke vežbe koje podstiču smanjenje grudne kifoze, slabinske i vratne lordoze, smanjuju nagib karlice, koriguju ispupčene i uvučene lopatice, jačaju trbušne mišiće (asane „zmija" i „poluzrikavac").

„Bangavost" (trapavost) - poremećaj hodanja
Pažljivo pogledajte ljude koji idu ulicom, posebno devojke i žene u čizmama ili cipelama sa visokim potpetica­ ma. Kod većine njih jedna noga je, ponegde i obe, petom povijena unutra pod uglom od 5 do 15 stepeni, to jest iskri­ vljene su u goleničnostopalnom zglobu. Jednostavno se može reći daje bangavost (trapavost) uzrok povijenosti sto­ pala prema unutrašnjoj strani. To je toliko rasprostranjena pojava, da na takvu „trapavost" niko ne obraća pažnju. Posledice takvog ili sličnog hodanja krajnje su štet­ ne za organizam. Poremećaji se javljaju polako i neprimetno. Obično se u 35-40. godini života ljudi počinju ža­ liti na brzo umaranje, težinu u nogama pri dužem hoda­ nju ili stajanju; na bolove u mišićima listova nogu, u kolenima i goleničnostopalnim zglobovima; na proširenje vena na stopalima i golenima. Posle toga se javljaju bolo­ vi u slabinskom delu kičme, utrnulost, hladnoća i grčevi u nogama (posebno noću). Mogu se pojaviti deformišuće artroze kolena, goleničnostopalnih zglobova i prstiju na nogama; šiljate izrasline na kostima stopala, prvenstveno na petama i kuboidnim delovima stopala - u obliku ,,mamuza" koje izazivaju jak (oštar) bol i otežavaju hodanje. Covek se stalno loše oseća. Vremenom se sve to još više izobličava i remeti se pravilno držanje tela, gubi jasnoća i lakoća hodanja, dola­ zi do poremećaja koordinacije pokreta i smanjuje brzina reakcije. Zbog toga ljudi ne žele da se mnogo kreću. Re­ zultat je sklonost ka manje pokretnom načinu života, što izaziva poremećaj u razmeni materija, zagađenost organi­ zma, gojaznost i taloženje soli a posledica svega toga je

poremećaj rada svih organa i sistema, prevremeno stare­ nje i sklonost prema najraznovrsnijim oboljenjima.

Profilaksa „bangavost!"
Za većinu ljudi dovoljno je da u obuću ubace kožni ili gumeni uložak i stopala će im se pri hodanju držati u ravnom položaju. Prilikom kupovine bilo koje obuće treba odmah kupiti ili uraditi takav uložak, da se nova obuća ne bi krivila. Nekim ljudima su, pored uložaka, potrebni i supinatori, koji se stavljaju u bilo koju obuću. U slučajevima gde je bangavost propraćena ravnim stopalima i deformaci­ jom prstiju, potrebna je specijalna ortopedska obuća.

Šta raditi kada vam se noge umaraju?
Ukoliko su vam noge umorne, najpre uradite toplu kupku. To će omogućiti da se noge opuste, a to dalje zna­ či da se otklone napregnutost, težina i poboljša krvotok u nogama. Na umorne noge dobro deluje kupka sa ukuvanim urinom. Njim se mogu natopiti pamučne čarape preko kojih treba navući plastične kese koje se moraju držati na nogama 3-4 sata. Takva obloga otklanja umor. Ukoliko se obloga drži preko noći, noge će ujutro biti lake, očistiće se od stare kože, a nova koža biće mlada i zdrava. Noge se često umaraju kod ljudi koji pate od ravnih stopala. Ta bolest je danas veoma rasprostranjena. Da vas noge ne bi bolele (žigale) i da bi se manje umarale treba vršiti specijalnu samomasažu nogu.

Samomasaža stopala kod ravnih tabana
ss* Tabane i zadnju stranu stopala masirajte u smeru od prstiju prema goleničnostopalnom zglobu u tra­ janju oko 30 sekundi. ss* Prstima obe ruke razgibavajte i trljajte osnove prsti­ ju nogu odozdo (30-60 sekundi), a zatim petu (30-60 sekundi). ss* Pokretima kao da milujete masirajte stopalo (od vr­ hova prstiju do goleničnostopalnog zgloba), obuhvatajući stopalo obema rukama sa svih strana (30 se­ kundi). ss* Obuhvatite obema rukama gležanj noge i masirajte je od goleničnostopalnog zgloba do zgloba u kolenu (10-15 puta), zatim ih istim smerom gnječite (10-15 puta) i ponovo masirajte (10-15 puta). ss* Na kraju milovanjem masirajte nogu od golenično­ stopalnog zgloba do zgloba u kolenu (10 puta), obuhvatajući nogu obema rukama sa svih strana. Isti kompleks samomasaže uradite i sa drugom nogom.

TJTICAJ NEPOVOLJNIH VREMENSKIH PRILIKA NA ZDRAVLJE ŽENE

U

nepovoljne vremenske prilike spadaju magnetne bu­ re, nagle promene atmosferskog pritiska, nagla promena temperature i neblagovremeno nastupanje godi­ šnjih doba. Svi navedeni faktori ispoljavaju negativno dejstvo na čovekovo zdravlje. Dok je žena mlada i zdrava ona skoro da ne oseća uticaj vremenskih promena. Zato stariji ljudi sa oslablje­ nim zdravljem snažno osećaju predstojeće promene i si­ gurno predskazuju jedno ili drugo vreme.

NA KOJE SISTEME ORGANIZMA NAJVIŠE UTIČU VREMENSKE PROMENE Srčano-vaskularni sistem i krvotok
Čovek je posebno nemoćan kada su u atmosferi pri­ sutne magnetne bure. Naš organizam protiv njih praktič­ no nema nikakvu zaštitu. Baš zbog toga one izazivaju lo­ še raspoloženje i utiču na rad mnogih organa. To se u pr­ vom redu ispoljava na rad srca, jer srce upravlja električ­ nim signalima u organizmu. Magnetna bura unosi haos u te signale, što pogoršava stanje obolelih i ljudi koji pate od srčano-vaskularnih oboljenja. Javlja se aritmija, pove­ ćava arterijski pritisak, pogoršava koronarni krvotok. Sve to dovodi do pogoršanog stanja srčanih oboljenja, infark­ ta miokarda, insulta, hipertonične krize i niza drugih oboljenja.

Da biste sačuvali organizam od naglog pogoršanja zdravlja za vreme magnetnih bura, pre njihovog nastupa­ nja treba ojačati zdravlje prirodnim sredstvima.

ma. Ukoliko tih signala nema, atrofiraju pojedini organi, ekstremiteti i slično, kojima bez tih signala nervni sistem ne može da upravlja. Magnetne bure ometaju rad svake ćelije u organi­ zmu i normalan tok bioritmova. Što se ide dalje na sever zemlje, intenzivnije su oscilacije magnetnog polja za vre­ me magnetnih bura i jači je njihov uticaj na ljudsko zdra­ vlje. U severnim predelima zbog toga je povećan broj prevremenih porođaja, češća je toksikoza, kao i onkološka oboljenja, pogoršava se stanje očnih oboljenja i nastaju drugi opšti poremećaji organizma.

Organi za disanje
Pošto disanje upravlja električnim impulsima koji vr­ še udisaj i izdisaj, shvatljivo je da magnetne bure remete taj proces u organizmu. Rezultat je da strada funkcija disanja, a kod bolesnika se uočava pogoršano stanje oboljenja orga­ na za disanje. Uočeno je, da se kod nekih bolesnika stanje pogoršava pre magnetnih bura, a kod drugih posle.

Psihičke aktivnosti
Naš organizam je složen sistem sa vlastitim magnet­ nim poljem i nervnim sistemom, koji radi zahvaljujući električnim signalima. Magnetne bure u organizmu stva­ raju razne asimetrije i preusmeravanja. Naglo se naruša­ va magnetni i električni rad organizma, što izaziva nenor­ malan rad mozga - pogoršava se stanje psihičkih obolje­ nja, funkcija svesti, posebno pažnja. To dovodi do toga da se pogoršavaju skrivena i usporena psihička i psihosomat­ ska oboljenja. Čovek postaje agresivan i ne može da se kontroliše. Povećava se broj nesrećnih slučajeva i trauma u svim sferama čovečjeg života (u domaćinstvu, na poslu, u transportu i slično).

Kako pomoći organizmu u nepovoljnim danima?
Glavne profilaktičke mere su u povećanju rezervnih mogućnosti organizma. Da organizam ne bi reagovao na nepovoljne meteo uslove treba stalno jačati zdravlje čišće­ njem organizma, pravilno odabranom i prirodnom ishra­ nom, umerenim fizičkim naprezanjima i terapijama čeličenja. Dopunski se mogu uzimati veoma kvalitetni biolo­ ški i vitaminski dodaci i šire primenjivati urinoterapija.

Konkretne preporuke
Kod bolesnika koji pate od ishemijske bolesti srca, narušava se adaptacija na nove, teže uslove, izazvane magnetnom burom. Takvim bolesnicima se preporučuje da uoči magnetnih bura praktikuju razne vežbe za opušta­ nje, ili uzimaju određenu vrstu hrane.

Ostali poremećaji zdravlja
Centralni i vegetativni nervni sistemi veoma su osetljivi na geofizičke pojave, tim više što se radom i aktivno­ šću ćelija organizma takođe upravlja električnim signali-

Može se disati prema metodu Butejka13, potom kori­ stiti preporuke za zdrav san, više piti svežeg soka od šarga­ repe, mogu se jesti produkte na bazi proklijalih zrna pšeni­ ce (na primer, supa: skuvati luk, krompir i šargarepu u protijevoj vodi i u to dodati razne začine i proklijalu pšenicu. Jesti dok je vruće) i jagodičasto voće bogato vitaminom C. Kada je reč o fizičkom opterećenju, ljudi koji pate od srčano-vaskularnih oboljenja treba da ga privremeno svedu na minimum i da se ograniče na šetnje po svežem vazduhu. Radi olakšanja rada srca preporučuje se masirati te­ lo ukuvanim urinom. Da bi se odstranila suvišna voda iz organizma mogu se stavljati obloge sa urinom na krsta. Dobro je koristiti „urinske čarape" - one daju energiju or­ ganizmu. Dopunski se mogu uzimati prirodna sredstva za smiranje pripremljena na biljnoj bazi - ekstrakti odoljena (Valeriana officinalis), srdačice (Leonorus cardiaca), božura (Paeonia officinalis) i slični. Razblaživanje krvi podstiče se pijenjem urina (2-3 puta dnevno po 100 grama), svežih sokova i magnetisane protijeve vode. Pošto se za vreme magnetnih bura ubrzavaju proce­ si oksidacije, to treba kompenzovati pijenjem svežih soko­ va kiselkastog ukusa. Radi sprečavanja pogoršavanja stanja hipertonične bolesti i ishemije srca uoči nepovoljnih geofizičkih i me­ teoroloških dana preporučuje se:
13

ss* Za vreme magnetnih bura i u jesenje-zimskom i prolećnom periodu češće izvoditi vežbe za opušta­ nje i smirivanje, izgovarati emocionalno-voljne mo­ tivacije za smirivanje i jačanje srca. ss* Radi profilakse vegetativno-vaskularnih kriza dobro je disati prema metodu Butejka. ss* Bolesnici sa simptomima cirkularne hipoksije mo­ zga za vreme magnetnih bura treba da primenjuju emocionalno-voljne motivacije, koje poboljšavaju krvotok u mozgu, da stavljaju obloge sa urinom (is­ probati svaki urin - svež, stari i slično i odabrati ko­ ji vam najbolje odgovara) na vrat. ss* Bolesnici koji pate od ishemije srca, treba češće da piju urin, 3-5 puta dnevno po 50-75 grama ili da masiraju telo urinom 2-4 puta dnevno.

Detaljnije o tome u knjizi F. G. Kolobova Lečenje disanjem

(melod akademika Butejka). - Primedba prevodioca.

KAKO SAČUVATI LEPOTU DO STAROSTI?
MOTIVISANOST ZA PODMLAĐIVANJE

Emocionalno-voljna motivisanost na žensku lepotu
Nijedan čovek ne želi da ostari, posebno ne žele da stare žene. Možete pomoći sami sebi da steknete izgublje­ nu svežinu i lepotu, izgovarajući sa jakom voljom i jarkim emocionalnim mišljenjem ovu motivaciju. Ja vidim sebe kao mladu i prelepu sedamnaestogodi­ šnju devojku. Moja mladost je neograničena, kao ljubav i Kosmos. Moj neukrotivi ženski duh ne stari. Moje mlado telo je prelepo. Ja se uvek osećam kao zdrava i mlada sedamnaestogo­ dišnja lepotica. Snaga mladosti, zdravlja, svežine i radosti bli­ stavim bujicama života uliva se u mene. Moje oči sijaju sunčano-mladalačkom radošću ljubavi i blagodeti. Svakog tre­ nutka sam sve mlađa, lepša i veselija. U meni buči vodopad svetlosne, životno-mladalačke energije. Svi organi mog mla­ dog, lepog, vitkog, proporcionalnog tela rade energično i la­ ko. Moja svest je svetla, nerazrušiva i smela. Ja sam mlada i lepa žena sigurna u sebe. Moja mladost i svežina su iznad ži­ votnih nezgoda i jače od njih. Moja mladalačka snaga je neo­ graničena i ja lako savladavam starost i nemoć. Veoma sam zadovoljna životom, osećajem mladosti, svežine i lepote. Prepuna sam sreće, blaženstva i životne radosti u mlada­ lačkom telu, u večito mladom telu. Ja sebe vidim i osećam se kao mlada sedamnaestogodišnja devojka. Danas, sutra i zauvek biću mlada, sveza i namirisana sedamnaestogodišnja lepo­ tica. Moja mladost je neograničena, kao ljubav i Kosmos. Moj neukrotivi ženski duh ne stari. Moje mlado telo je prelepo. Ja sebe vidim i osećam se samo kao mlada sedamnae­ stogodišnja devojka. Moja mladost je neograničena, kao Iju-

N

ije tajna, da neki ljudi izgledaju kao starci u 40. go­ dini, a neki su mladoliki i u 60. godini. Ključni fak­ tori su psihološka motivacija i želja da se ostane mlad. Upravo to omogućava da se stabilizuje struktura holografskog tela (koje stvara oblik fizičkog tela i upravlja njego­ vim funkcijama) spoljašnjeg oblika života. Ukoliko vam je holografsko telo mlado, i fizičko telo će biti slično njemu. Ukoliko se sami, bez obzira na hronološki uzrast, osećate mladim, vaš biološki uzrast će se „podešavati" prema va­ šoj svesti i svi koji vas okružuju takode će vas posmatrati kao mladog čoveka. Kada osetite da vas obuzima takvo raspoloženje, uradite sve što je u vašoj moći da iz svesti odstranite sliku starog i bolešljivog čoveka. Stvorite novu sliku, na kojoj ste u naponu fizičke i duhovne snage. Zatim tu misaonu sliku napunite energetskim sadržajem u vidu nepokole­ bljive volje da budete mladi i jaki. Volja će aktivirati spoljašnji oblik života i holografsko telo. Za većinu ljudi takva transformacija svesti je veoma složen zadatak. Njima je teško da se izvuku iz okova mi­ saono formiranih šablona i direktiva. Ali, ukoliko želite da duže vremena imate podmlađen organizam, da živite ne stareći, treba da promenite svoju svest, svoj karakter, što će vam (u to budite sigurni) doneti zapanjujuće rezul­ tate.

bav i Kosmos. Moj neukrotivi ženski duh ne stari Moje mla­ do telo je prelepo. Ja se uvek osećam kao zdrava i mlada sedamnaestogo­ dišnja lepotica. Snaga mladosti, zdravlja, svežine i radosti bli­ stavim bujicama života uliva se u mene. Moje oči sijaju sunčano-mladalačkom radošću ljubavi i blagodeti. Svakog tre­ nutka sam sve mlađa, lepša i veselija. U meni buci vodopad svetlosne, životno-mladalačke energije. Svi organi mog mladog, lepog, vitkog, proporcional­ nog tela rade energično i lako. Moje telo je bestežinsko, hod mije besprekoran i lak. Stalno osećam večito proleće u telu. Moja svetla mladost i lepota su magnet za muškarce. Vo­ ljena sam i volim. Moja ljubav i nežnost nemaju granica. Od­ lično mije u životu, veoma sam zadovoljna osećajem mladosti i lepote, poželjnošću i željama. Prepuna sam sreće, blaženstva i životne radosti u mladom telu, u večito mladom telu. Ja sebe vidim i osećam se samo kao mlada sedamnae­ stogodišnja devojka. Danas, sutra i zauvek biću mlada, sveza i namirisana sedamnaestogodišnja lepotica. Moja mladost je neograničena, kao ljubav i Kosmos. Moj neukrotivi ženski duh ne stari. Moje mlado telo je neuništivo kao dijamant.

HARMONIČNI SEKSUALNI ODNOSI Briga o suprugu, vernost i međusobno razumevanje
Šta obuhvataju harmonični odnosi između muškar­ ca i žene? Za vreme fizičke intimnosti dolazi do potpunog za­ dovoljavanja oba partnera; to se tako često ponavlja da je

prihvatljivo za oba partnera; međusobne fantazije u polnom odnosu omogućavaju da se sačuvaju želje partnera. Supruzi se brinu jedno o drugom i žele da polna harmonija traje stoje moguće duže; oni su zadovoljni svo­ jim odnosima (njima je dobro kada su zajedno, a to zna­ či da nemaju potrebe da traže nekoga sa strane); svaki od supruga teži da uvažava partnera za njegove muške ili ženske kvalitete, za ono što on čini za nju ili ona za njega. Zbog svega navedenog javlja se međusobno poverenje i razumevanje na svim nivoima bitisanja - fizičkom, um­ nom i duhovnom. Tako jača savez muškarca i žene. Oni postaju jedno biće i ne mogu zamisliti život jedno bez drugog. Ukoliko usled neznanja, ustručavanja, neusklađe­ nosti i sličnog ne dođe do potpunog međusobnog zadovo­ ljavanja, ni o kakvoj brizi ne može biti reči (ostali ste ne­ zadovoljni u najintimnijem trenutku). Taj čovek vam je stran, bez obzira na to što ste sa njim u braku. To mogu biti razlozi za narušavanje vernosti - javlja se želja da se zadovoljstvo nade sa strane. Ukoliko ste nezadovoljni i na­ lazite se u „potrazi ", kako možete uvažavati takvog čoveka, koji ne može i ne želi da vas obogati sladostrašću? To se odnosi i na međusobno poverenje i razumevanje. Živi­ te zajedno, ali recima ne možete objasniti jedno drugom šta želite na intimnom planu i zašto jedno drugo ne mo­ žete zadovoljiti.

Energetsko sadejstvo partnera
U čovečjem organizmu stalno cirkuliše energija. Za vreme bilo koje aktivnosti njen tok se usmerava i pojača­ va direktno proporcionalno voljnim naporima, koje čovek

ispoljava. Pojačanje toka energije spolja izražava se kroz zagrevanje tela i znojenje. Seksualno sadejstvo je jedna od aktivnosti koja je najviše energetski stimulisana, usled če­ ga se čovečji organizam zagreva, znoji i luče se određeni sekreti. Trenutak kada čovek doživljava orgazam je najja­ če ispoljavanje čovečje energije. Drevni mudraci su kori­ stili tu osobinu polnog akta za energetsku stimulaciju i le­ čenje organizma, kao i za duhovno usavršavanje. Polni ak­ ti sa mladim partnerima podmlađuju. Energetski potenci­ jal starijeg partnera popunjava se energijom, koju su part­ neri razmenili za vreme polnog akta.

Od čega zavisi seksualna harmonija?
Značaj spoljašnje situacije ni izdaleka nije isti za oba supruga. Bilo kakva sitnica može ili jako stimulisati lepotu zbližavanja ili je naglo ukočiti. Potpuno sjedinjavanje, polu­ mrak, estetska dekoracija (pokućstvo, nameštaj), čistoća, miris parfema - sve su to faktori koji podstiču jačanje me­ đusobnih odnosa, pod uslovom da spoljašnja situacija zado­ voljava oba supruga. Ukoliko je jednom suprugu, na primer, potrebna jaka svetlost, a drugom potpuna tama, tada se u trenutku intimnosti javljaju nesmotrenost, stidljivost, sputa­ nost, što može izazvati negativan pristup partneru i psiholo­ ške stege. Pri tom supruga je često ta koja pati. Veliki značaj ima pripremni period polnog akta. Seksolozi skreću pažnju na to, daje najveći broj nespora­ zuma u seksualnom životu u vezi s tim što se intimnost u znatnoj meri potecnjuje odsustvom pripremnog milova­ nja, uvredenošću. Na početku polnog života pripremnu situaciju u celini određuje muž, ali se kasnije oba supruga pridržavaju

optimalnog ponašanja i najvažnije je da to bude u među­ sobnoj harmoniji. Samo obostrana težnja za međusobnim razumevanjem donosi porodičnu harmoniju i sreću. Treba uvek imati na umu da je normalna polna ak­ tivnost jedna od fizioloških funkcija zdravog organizma. Na ispoljavanje strasti ispoljavaju svoj uticaj razni trenuci: fizičko opterećenje, polni opažaj (percepcija) i uz­ rast. Ukoliko je od trenutka polnog sazrevanja, do prvih godina polnog života strast kod žena uglavnom ograniče­ na na težnju prema psihološkoj intimnosti, kod žena koje imaju redovan polni život i posebno posle porođaja polna strast je često jača nego kod muškaraca. Žene od 30. do 35. godine života u nizu slučajeva teže podnose polno uz­ državanje, nego muškarci. Fiziološka suština polnog uzbuđenja sastoji se u to­ me što dolazi do pojačanog priliva krvi u polne organe, usled čega se povećava i napreže polni organ kod muškar­ ca i povećava klitoris i polne usne kod žene, iako su simp­ tomi uzbudenosti ženskih polnih organa znatno manje iz­ raženi, nego kod muškaraca. Posle odgovarajućih nadražaja uzbuđenih polnih organa dolazi do ejakulacije (izbaciva­ nja semena) kod muškaraca, a kod žena do lučenja poseb­ ne sluzi, koja je povoljna za životne manifestacije sperma­ tozoida i smatra se veoma lekovitom. U tom trenutku kako muškarac, tako i žena doživljavaju prijatan sladostrasni osećaj - orgazam. Osećaj sladostrašća kod muškaraca se ja­ vlja nešto ranije pre prolaska semena kroz kanale za izbaci­ vanje semena u predelu semenog brežuljka. Prema dužini trajanja i obliku ispoljavanja orgazam kod muškaraca je brži i primitivniji. U većini slučajeva on

je jednotipanii sastoji se iz tri perioda. U početku usled nagomilavanja»psihičkih i fizičkih nadražaja javlja se period .prijatnih osećaja, koji se pojačavaju za vreme frikcija - trljajućih pokretani vagini, zatim dolazi „plato " sladostrašća, na čijem^se'završetku javlja naglo povećanje (vrhunac) sla­ dostrašća (orgazam), posle čega nastaje opuštanje. Kod žena ti periodi protiču nešto drukčije. Kod njih period sumiranja nadražaja traje duže, usled čega vrhu­ nac,; ili „plato" sladostrašća dolazi kasnije, a period opuštanja je iduži nego kod muškaraca. Prema'dužini trajanja orgazam kod žene može biti kratkotrajan (trenutan) ili produžen (talasast). Klitorisni orgazam!je dugotrajniji, nego vaginalni, a materični je iz­ raženiji,, nego klitorisni. Uopšte se smatra, da žena treba da dostigne četiri orgazamska „platoa", od kojih je svaki veći i jasniji od prethodnog, i tek posle toga kod nje nastu­ pa spontano opuštanje. 'Psihoemocionalna "preživljavanja kod muškaraca mogu biti veoma različita - od jakih uzbuđenja do relativ­ ne mirnoće, skoro neprimetnog orgastičkog pražnjenja. Kod žena su parametri preživljavanja za vreme orgazma još brojniji i jači. To zavisi od dužine polnog akta, uskla­ đenosti polnih organa partnera i energetske harmonije. Postoje individualne osobenosti ispoljavanja orga­ zma, koje je teško nabrojati i predvideti. One zavise od fi­ zičkog i nervno-psihičkog stanja, temperamenta, uzrasta i mnogih drugih faktora. Po pravilu, supružnici nalaze op­ timalne parametre harmonije polnih odnosa. U čitavoj raznovrsnosti faktora, koji utiču na polnu intimnost, glavnim uslovom za polnu harmoniju treba smatrati međusobni osećaj ljubavi, poverenja i uvažava-

nja. Ukoliko do polnog snošaja dolazi više iz obaveze, ne­ go iz međusobne želje, tada on nije propraćen bogatom skalom osećaja i donosi malo zadovoljstva. U vezi s tim, supruzi koji uvažavaju jedno drugo uvek će naći dodirne tačke i trenutke međusobnog razumevanja u svojim odno­ sima, između ostalog i u polnoj ljubavi. Prekomerna polna aktivnost negativno se odražava na zdravlje, dovodi do poremećaja sna, povećane razdražljivosti ili, obrnuto, do ravnodušnosti (indiferentnosti), slabljenja uma, apetita i samim tim do smanjenja polne sposobnosti. Kriterijum normalne polne aktivnosti je dobro lič­ no osećanje, životna radost i živahnost. Kada je reč o prinudnom polnom uzdržavanju, ve­ ćina zdravih ljudi ga podnosi bezbolno, pri čemu žene i muškarci s umerenim polnim potrebama skoro ne oseća­ ju nikakve promene zdravstvenog stanja. Postoji i takva psihološka stega, koja ometa ženu da doživi potpuno seksualno zadovoljstvo, kao što je strah od kritike, bojazan daje ne okarakterišu kao razvratnu, daje žrtva muškog egoizma, uznemirenost zbog religioznih za­ brana, osećaj krivice itd. Kod žena koje doživljavaju slične teškoće, orgazam se može stimulisati raznim metodima: čišćenjem spoljašnjeg oblika života, psihološkom pripremom za otklanja­ nje uzbune i meditacijskom ginekološkom masažom koja povećava žensku seksualnost. Jedan od hitnijih ženskih problema je gubitak sek­ sualnosti. Do toga uglavnom dolazi zbog uslova u kojima žena živi. U početku, dok još nemaju dece, mlad bračni par je ispunjen ljubavlju. Žena doživljava orgazam i sviđa

joj se vođenje ljubavi. Ali rađaju se deca, pojavljuju se po­ rodične brige i više joj nije do seksa. Žena zaboravlja na sebe, predaje se domaćinstvu i za muža nije više toliko po­ željna kao ranije. Može da sazna i da muž ima mladu lju­ bavnicu. Zbog toga se posle 5 - 1 5 godina zajedničkog ži­ vota dobre porodice raspadaju. Šta savetovati u takvim slučajevima? Ne dozvolite da vam vreme koje ste planirali za polnu intimnost bude ograničeno raznim situacijama. Možda treba manje vre­ mena da provodite na poslu i da se manje brinete o poro­ dičnim nesuglasicama, neobavljenim domaćim poslovi­ ma i drugim problemima. Orgazam zavisi od vaše sposobnosti da zaboravite na sve. Ukoliko ste jedna od osoba koje vole da se kontrolišu, da ne pokazuju svoje emocije bez obzira na sve što se dešava, nepodnošljiva vam je i sama pomisao da na sve to zaboravite za vreme orgazma. Ili se možda bojite da će vas gubitak kontrole nad sobom, što je neizbežno za vreme orgazma, učiniti neprivlačnom, ružnom i čak lišiti dosto­ janstva. Dok ležite u postelji opustite se. Ne razmišljajte o tehnici, niti o istovremenom postizanju orgazma. Trudite se da u vašim odnosima budu prisutna ljubavna milova­ nja bez polnog odnosa. Možete igrati, dodirivati jedno drugo, masirati se, zajedno se kupati. Zapamtite: vaš glav­ ni cilj je opuštanje, osećaj intimnosti i zadovoljstva.

•s* Odredite stepen vašeg seksualnog zadovoljstva i o tome pričajte muškarcu, da bi on znao kako da vam pruži zadovoljstvo i koliko da ga produži. Izbegavajte bilo kakve seksualne igre, ukoliko ih ne želite. To će vam omogućiti da se bolje kontrolišete i da se ne zbunjujete. ^ Odrecite se lekova i stimulativnih sredstava, ukoli­ ko znate da oni sputavaju vašu seksualnu želju. Budite eksperimentatori. Probajte i pronađite sebi najbolje, ono što vam može pružiti seksualna intim­ nost. Lažna stidljivost ne omogućava vam da u sebi probudite ženu. * • Da biste uspostavili, obnovili ili čak povećali osetlji& vost nervnih završetaka u polnim organima pomoći će vam gladovanje u trajanju do 7 do 10 dana. Ner­ vi se čiste, receptori oživljavaju i obnavljaju. To čini da polni osećaji postaju jasniji i jači.

Šta uraditi da bi se pojačala vlastita strast?
Pre intimnosti primenite kupku sa travama ili se istuširajte toplom vodom. Za to vreme zaboravite na brige, koncentrišite se na postizanje zadovoljstva. Ljubazno se osmehnite partneru, obodrite ga srnelim, nestašnim i umilnim ponašanjem. Ni sami ne­ ćete primetiti kako će se u vama razbuktati strast i želja. •s* Za vreme intimnosti potpuno se predajte seksual­ nom činu. Kada dostignete vrhunac sladostrašća uživajte u njemu i nemojte ništa analizirati. *P° Aktivnost i kretanje za vreme intimnosti nagrađuju prefinjenijim i jačim osećajima. Vaša aktivnost

Situacije koje pojačavaju ili smanjuju seksualno zadovoljstvo
Birajte vreme za polni akt kada ste seksualno aktiv­ ni.

ohrabriće i još više uzbuditi vašeg partnera, koji će, osećaj ući da vam se sviđa i da vam pričinjava uživa­ nje, prevazići samog sebe. A to je ono što vam je po­ trebno. Seksualno fantazirajte. Zamislite da ste seksualna heroina iz nekog filma koji vam se dopada, da doži­ vljavate neku scenu iz knjige ili iz vlastite fantazije. Potpuno ispoljite svu svoju ženstvenost. Neka ona besni, a vi uživajte. \?» Bez posebne potrebe izbegavajte uzimanje lekova. Znajte, da tablete protiv začeća, antidepresanti, ne­ ka sredstva za smanjenje pritiska smanjuju i seksu­ alnu strast. Zašto vam je to potrebno? Zadovoljite se prirodnim lečenjem i ozdravljenjem - najboljim lekom na svetu.

kupite odgovarajući pribor i otklanjajte polnu napregnu­ tost. Ipak najbolje je naći stalnog, maštovitog i seksualno aktivnog partnera.

FIZIČKE I DISAJNE VEŽBE KOJE USPORAVAJU PROCES STARENJA
Predlažem vam da redovno radite fizičke vežbe za dobro zdravlje, posle kojih ćete osećati lepotu unutrašnjeg kretanja energije, jačaćete telo i zaustaviti proces starenja. Njihovo pravilno izvođenje pružiće vam zadovoljstvo i ra­ dost. Žena će se osećati vitkom, gipkom i vragolastom. Sve predložene vežbe zasnovane su na poznavanju međusobnog dejstva čovečjeg energetskog tela, koje se sa­ stoji iz plazme i magnetnog polja, sa magnetnim poljem Zemlje i energetskim zračenjima od površine zemlje i obrnuto. Rezultat takvog sadejstva jeste da ćete pomoću jednostavnih pokreta ne samo stvoriti rezerve i napuniti energijom spoljašnje manifestacije života organizma, već ćete i poboljšati cirkulaciju u njima. Sve će to biti kruni­ sano odličnim lekovito-zdravstvenim rezultatima. Fizičke vežbe podstiču bolju razmenu materija i kr­ votok, ubrzavaju procese obnavljanja organizma, podstiču ishranu i čišćenje organizma, otklanjaju suvišno nervno naprezanje i poboljšavaju raspoloženje. Učite vežbe bez žurbe. One naizgled izgledaju teške, ali je sva njihova teškoća u savladavanju koordinacije po­ kreta. Vremenom će vam samo telo i cirkulacija energije u njemu ukazati kako da pravilno izvodite vežbu. Zapam­ tite, svako kretanje deluje na unutrašnju cirkulaciju ener­ gije tako, da posle toga jačaju odgovarajući organ, grupa organa, deo organizma itd.

Masturbacija
Javno mišljenje je uvek bilo protiv masturbacije i sprečavalo ju je na razne načine. Prirodne želje miliona ljudi zapostavljane su, presovale su se u podsvesti i zatim izbijale na površinu u vidu podivljalih bahanalija. (U stva­ ri, kod skoro svih naroda nekada je bilo određeno nekoli­ ko dana godišnje, kada nisu važile seksualne zabrane i lju­ di su izbacivali iz sebe seksualnu napregnutost.) A šta o tome misle lekari i savremena medicina. Lekari smatraju da masturbacija omogućava ženi da sačuva fizičko i psihičko zdravlje. Stimulacijom erogenih zona žena lakše i jednostavnije postiže orgazam, nego sa neiskusnim, neaktivnim ili gadljivim partnerom. Specijalisti savetuju: ako ste usamljeni, odnosno in­ valid, ne zatvarajte se u sebe. Posetite seksi-prodavnicu,

Za vreme vežbanja disanje je usporeno, ravnomerno (ritmično) i duboko. Sve vežbe se izvode bez žurbe, ravnomerno (ritmično) i potpuno. Zamislite da ste voda ko­ ja teče, ona ne pravi nagle zaokrete i kod nje sve ima aerodinamični oblik. Uvek se trudite da se unesete u sebe, da osetite kretanje u sebi, na energetskom nivou, pa ćc vam sve biti dobro. Pre nego počnete vežbanje koncentrišite se na sledeće.

2. Doslednost (redosled), postepenost i istrajnost.
Predloženi zdravstveni sistem posebno je specifi­ čan. On se razlikuje od sportskih aktivnosti, rasprostranje­ nih u svetu. Tako, na primer, košarka, gađanje pomoću lu­ ka, maratonsko trčanje i veslanje vuku korene iz radne i vojne delatnosti. Oni su se na toj bazi i razvijali. Zdrav­ stveni metod koji se predlaže razrađen je na osnovu zdrav­ stvenih potreba čoveka, a ne na odlikama radne delatno­ sti (delatnosti koje se odnose na posao) ili neke sportske aktivnosti. Vežbe ovog metoda nisu tako dinamične, kao sportske, ali bez obzira na to one pokreću čitav mišićni si­ stem, sve organe za oslonac i kretanje, najvažnije unutra­ šnje organe, i stoje glavno - daju impuls cirkulaciji u spoljašnjim manifestacijama života. Zbog toga kada vežbate ne smete žuriti, posebno ljudi koji tek počinju da vežbaju. Osim toga, vežbe su ograničene vremenski i po broju po­ navljanja. Pokreti moraju biti ravnomerni (ritmični) i do kraja izvedeni. Vežbati treba tako da vam bude prijatno. Postepenost je zalog uspeha na samom početku vežbanja.

1. Budite odlučni.
Prirodno trajanje čovečjeg života je 120 godina. To priznaju specijalisti-gerontolozi u čitavom svetu. Zašto onda većina ljudi jedva preživi polovinu navedenih godi­ na? Osim socijalnih uzroka, glavni uzrok je u tome što lju­ di ne znaju da se brižljivo odnose prema svom zdravlju, nne koriste se zakonima i zakonitostima života, da bi fizič­ ki i duhovno ojačali. Ljudi se bez razmišljanja podaju i troše poročnim i nepravilnim načinom života. Drevne tajne dugovečnosti, zasnovane na poznavai nju bioenergije čoveka, upravo i jesu ti zakoni i zakonito­ sti života, na kojima su drevni mudraci zasnivali svoje sivsteme za lečenje i postepeno ih usavršavali. Praksa dokazziije njihovu efikasnost, tim više što se oni drže „sredine puta", izbegavajući bilo kakva fiziološka preterivanja. Treba da se sa jakom verom i ozbiljnošću odnosite prema vežbama koje vam predlažemo. Samo tako ćete po­ stići željeni efekat. Vera i trening - zalog su uspeha.

3. Savladajte zlobu (bes, pakost) i smanjite želje.
Savladati zlobu (bes) - znači radovati se životu i u svim situacijama sačuvati spokojstvo i ne uzbuđivati se. Smanjiti želje - znači smanjiti nerealne, neprirodne potre­ be i želje. Neostvarene želje izazivaju tugu i razočaranje. Drevni mudraci smatraju daje glavni uzrok svake bede, ali i svake bolesti ovih sedam emocija: gnev, tuga, ža­ lost, strah, preplašenost, prekomerna radost, i stalna preokupiranost misli o nečemu. Poslednja dostignuća u savre-

mcnoj medicini potvrđuju: endokrini sistem brzo reaguje na emocionalne prepade, što se ispoljava na sve najvažnije fiziološke funkcije. Tako se pri gnevu kod čoveka dva puta povećava nivo adrenalina u krvi. Prekomerne emocionalne reakcije izazivaju gubitak harmonije životnih principa, što dovodi do neusaglašenosti fizioloških funkcija i uzrokuje oboljenja. Ukoliko su ljudi koji izvode ove vežbe često u sta­ nju gneva ili nekom drugom jakom emocionalnom stanju, vežbe neće imati efekta. Zbog toga svi koji počinju da izvo­ de vežbe prema predloženom metodu treba da se emocio­ nalno i duhovno usavršavaju. Postoji i povratna sprega: sve opisane vežbe podstiču usavršavanje, smiruju svest čoveka i usmeravaju ga da bude staložan.

5. Pokreti se moraju potpuno zaokružiti, moraju biti neprekidni, lagani i blagi.
Dati zdravstveni sistem zasnovan je na blagosti i plastičnosti. Za vreme vežbanja pokreti tela moraju biti ravnomerni, potpuni, svi mišići opušteni, kao da nema­ te tetive i kosti. Samo tako opušteni mišići i tetive mo­ gu dobro da propuštaju energiju i krv. Bilo kakva napregnutost izaziva pojavu energetskog polja (to polje blokira prolazak energije) i grčenje mišića (vrši se priti­ sak na krvne sudove).

Vežba „povratak rnladosti"
Ta vežba može povratiti mladost - otuda i njen na­ ziv. Ona usmerava energiju ka održavanju funkcije bubre­ ga. Ovu vežbu je najbolje raditi na svežem vazduhu. Početni položaj. Stanite, noge postavite u širini ra­ mena, ruke spustite niz telo, sve mišiće opustite. Oslobo­ dite se svih misli i smirite se (slika 1). 2. Dišite lagano, ravnomerno (ritmič­ no), duboko, prvo udisaj, a zatim izdisaj. Pri udisaju podignite se na vrhovima prsti­ ju - tako se grudni koš širi (slika 2). Počet­ nicima se preporučuje da dišu kroz nos i usta, a zatim samo kroz nos. Vazduh koji se udiše u mislima usmerava se prema do­ njem delu stomaka. Pri izdisaju spustite se na pete, vazduh se u mislima izbacuje iz donjeg dela stomaka. U tom trenutku kolena se blago savijaju. Na taj način iz organi-

4. Zamislite da ste mladi, sa o s m e h o m na licu.
Pre nego počnete da vežbate, treba da zamislite da ste u najboljim godinama svog života, u mladosti, kao i da ste potpuno sigurni u budućnost. Zbog toga se na licu i ja­ vlja osmeh: vi ste smireni i puni životne radosti. Samo sa takvim raspoloženjem možete početi vežbanje. Dobro ras­ položenje omogućava dobru cirkulaciju energije. Javlja se lakoća i ubrzo uočavaju pozitivni rezultati tih vežbi. Za­ pamtile: svaki osmeh vas podmlađuje za deset godina, a svako preživljavanje vam povećava broj sedih dlaka. Kada zamišljate da ste mladi to jača strukturu spoIjašnjih manifestacija života i stvarno podmlađuje organi­ zam. Ukoliko se to često i dovoljno dugo ponavljajte, neprimetno će doći do vidljivog spoljašnjeg i unutrašnjeg efekta podmlađivanja. Ukoliko ste se pridržavali ovih uslova spremni ste da počnete vežbanje i da od toga imate koristi.

zrna se kroz usta izbacuje sva patogena energija (slika 3). Vežbu ponovite 8 puta. 3. Protresite či­ tavo telo. Posle dubo­ kih udisaja i izdisaja napravite pauzu u tra­ janju od jednog minu­ ta. Opustite se, zau­ zmite početni položaj, kolena blago savijte. Počnite da stresate te­ lo (kod muškaraca se pri tom ljuljaju mošnice). Stresanje se vrši 1 minut, oko 150 puta (slika 4). Rezultat tog dejstva je da se javljaju udarni talasi u plazmi, izazivajući odgovarajuće energetske efekte, koji akti­ viraju i podsliču životnu delatnost organizma. Usled vibraci­ ja organizam bolje izbacuje nečistoću. Wh Upozorenje! Pri stresanju u mišićima i ^ svim unutrašnjim organima moraju se osetiti vibracije (oscilacije), samo tako se mo­ že smatrati da je vežba pravilno izvedena. Da bi se to desilo čitavo telo mora biti opu­ šteno i kao „navućeno" na kičmu. Kičma mora biti u normalnom ton usu. Kružite ramenima. Noge postavite u ši­ rini ramena. Centar teže tela prenesite napred, oslanjajući se na vrhove prstiju, kolena blago savijajte i opustite se. Usta malo otvo-

rite, ruke slobodno spustite niz telo. Počnite naizmenično da izvodite kružne pokrete ramenima. Prvo podignite levo rame napred-gore, zatim spustite nazad-dole, opisuju­ ći na taj način krug. Istovremeno desno rame pravi krug nazad-dole i napred-gore. Uradite 16 kružnih pokreta (slika 5 i 6). Pri kružnom kretanju ramena treba aktivira­ ti telo i podlaktice, da bi gornji deo tela stalno bio u po­ kretu i time primoravao zaostalu negativnu energiju da izađe iz dubine spoljašnjih manifestacija života, to jest da napusti unutrašnje organe gde ona ometa fiziološke pro­ cese.

Upozorenje! Vršeći kružne pokrete ramenima, dišite spontano i slobodno, u skladu sa ritmom pokreta. Ne­ ma nikakvih specijalnih udisaja i izdisaja. Početnici tre­ ba da vežbaju ravnomernije i plastičnije. Ne pravite na­ gle i nasilne pokrete, čak i kada ste usred vežbanja. Vre­ menom se broj kružnih pokreta može povećati.

Cilj vežbe „povratak mladosti 1 ' jeste da se oslobodi­ te zaostale patogene energije u organizmu, posebno u predelu grudnog koša, ramena i da ga napunite svezom energijom na račun okretanja „rotora" (ramena) i „statora" (ruke), kao i da se oslobodite patogene energije iz magnetno-plazmenog tela organizma, poboljšate cirkula­ ciju krvi u organizmu, održite životnu snagu i postignete harmoniju. Ova vežba ne samo da stvara osnovu za izvo­ đenje narednih vežbi, već uspešno otklanja bolove u ra­ menima, naduvenost želuca i stomaka, kao i bolove za vreme menstruacije kod žena. Osim toga, ona povećava otpornost organizma, jača polnu funkciju, oslobađa vas od suvišne gojaznosti i samim tim čini čoveka zdravim i lepim. Ovu vcžbu treba češće ponavljati. Početnicima i ljudima koji su bolesni preporučuje se daje izvode svako­ ga dana po 3-5 minuta.

Početni položaj. Stanite, noge postavite u širini ra­ mena, ruke spustite niz telo, sve mišiće opustite i gledaj­ te pravo ispred sebe (slika 7). Polako podignite levu ruku dlanom pre­ ma gore, svi prsti su rastavljeni. Šaku podigni­ te odozdo nagore duž centralne linije tela. Ka­ da leva ruka dode do grudi, počnite da izvodi­ te isti takav pokret desnom rukom (slika 8 i 9). Pri tom leva ruka prod užava da se kreće u stra­ nu i nagore (prsti su blago savijeni). Kada leva ruka dostigne najvišu tačku (ne ispravljati je u laktu!) okrenite dlan nadole i produžite pokret rukom kao da zahvatate vodu. Istovremeno sa pokretom leve ruke nagore malo podignite le­ vu nogu i vrhom noge opisujte luk sa unutra­ šnje strane, a zatim levu nogu savijenu u kolenu spustite na zemlju na rastojanju oko 60 centimetara od desne noge (slika 10). Tog tre­ nutka vaš trup (telo) zaokrenuće se ulevo i njegova težina će se premestiti na levu nogu. Sa zaokretom trupa (tela) ulevo malo podignite petu desne noge (slika 11); stopalo desne noge ostaje pod izvesnim uglom u odnosu na sto­ palo leve noge. Pri pokretima desnom rukom sve radnje koje su opisane levom rukom izvode se na desnu stranu (slika 12 -16). Vežba se ponavlja 8 puta (uključujući po­ krete na levu i desnu stranu).

Vežba Jačanje životne snage"
Ova vežba je usmerena ka jačanju (povećanju) život­ ne snage. Efekat se postiže time što čovek izvodi kružne pokrete, koji podstiču stvaranje energije po principu „ro­ tora" i „statora". Odgovarajuća koncentracija pažnje omo­ gućava da se energija stvorena u rukama usmerava prema organizmu.

Upozorenje! Svi mišići moraju bid opušteni. Nemojte se na­ prezati! Naprezanje mišića ometa normalnu cirkulaciju energije u ćelom organizmu. Pokreti ruku, nogu i trupa moraju biti prirodni i plastični. Nesmeju se praviti nikakve pauze niti zastoji - to takođe koči normalnu cirkulaciju energije, koju stvarate pokretima ruku, nogu i trupa. Lica srednjeg, starijeg uzrasta i početnici vežbu treba da izvode oprezno i da se previše ne opterećuju. Izvođenje ove vežbe zabranjuje se ženama za vreme menstruacije i trudnoće. Cilj vežbe Jačanje životne snage " jeste da se pojača kr­ votok i cirkulacija energije u rukama, ojačaju zglobovi i obno­ vi mišićni tonus. Sve to sprečava sklerozu krvnih sudova. Ve­ žba podstiče i stimuliše tok energije kroz energetske kanale, sprečava i efikasno leci paralizu, osteohondrozu, otklanja bo­ love u slabinama koji su izazvani bubrežnim manama. Pri iz­ vođenju tih vežbi muškarci treba da podižu mošnje uvis: to ja­ ča potenciju i sprečava kilu. Žene treba da blago zgrče mišiće ulaza u vaginu, čime sprečavaju njihovu mlitavost i postaju strastvenije. Ta jednostavna radnja je „brava" koja sprečava ra­ sipanje energije i ne dozvoljava spuštanje organa male karlice.

Vežba „monada"
Pri izvođenju te vežbe rukama se bočno od tela prave 14 pokreti, kao da u vazduhu crtate liniju monade S , po čemu je vežba i dobila naziv. Pokreti sa spoljašnje strane izazivaju slična kretanja u organizmu. To su svojevrsni ideomotorni po­ kreti, koji izazivaju unutrašnje kretanje energije u spoljašnjim manifestacijama života prema odgovarajućim putanjama.
Prema Lajbnicu to su metafizičke tačke, psihički atomi. Primedba prevodioca.

1. Početni položaj. Stanite, noge postavite u širini ramena, ruke slobodno spustite niz telo, sve mišiće opu­ stite i gledajte pravo ispred sebe. Oslobodite se svih misli i smirite se (slika 17). 2. Podignite obe ruke do nivoa grudi, a zatim do ni­ voa ramena i istovremeno blago savijte kolena (slika 18). Produžite podizati levu ru­ ku uvis iznad gla­ ve i ispred nje. Desnu ruku savij­ te u laktu, isto­ vremeno je spu­ štajući dole i opi­ sujući šakom polumesec. Trup (telo) zaokrenite ulevo za 45° (pri tom se mora držati uspravnim gornji deo tela). Levom no­ gom iskora­ čite tako da stopalo leve noge bu­ de pod uglom od 45° u odnosu na stopalo desne noge (slika 19 i 20).

Dalje desna ruka sa desne strane ocrtava monad u. To se radi na sledeći način: ruka se spušta kao stoje pri­ kazano na slici 20, zatim se podiže ispred tela i uvis sa dlanom okrenutim nagore. Kada dostigne najvišu tačku ruka se spušta unazad i nadole (pri tom je dlan okrenut nadole) i posle toga se vraća u početni položaj. Na laj na­ čin ruka opisuje veliki krug. Dalje se desna ruka podiže uvis po dijagonali, opisujući slovo S (slika 21-23) - tu se završava znak monade.

I

-

i

o

Slika 23

Slika

24

Pošto je desnom rukom opisano slovo S ruka se okreće dlanom nadole i spušta se unazad i dole. Istovre­ meno se sa desnom nogom vrši iskorak udesno i stopalo desne noge postavlja tako da bude pod uglom od 45° u od­ nosu na stopalo leve noge (slika 24). Kada desna ruka dospc do najviše tačke, leva ruka se spušta dole (slika 25). Zatim leva ruka opisuje monadu, na isti način kao i de­ sna ruka samo u obrnutom smeru (slike 26-29).

Kada se levom rukom opiše monada i ruka se po­ digne do najviše tačke, desna ruka se iz te tačke spušta dole, a levom nogom se iskoračuje unazad i stopalo te no­ ge postavlja pod uglom u odnosu na stopalo desne noge. Posle toga možete ponovo ocrtavati monadu (slika 30 i 31). Obe ruke se kreću naizmenično bez zaustavljanja.

Slika 30

Slika

31

Ovu vežbu ponovite 8 puta za 1 minut, uključujući pokrete na levu i desnu stranu. Upozorenje! Pri izvođenju vežbe na desnu ili levu stranu težina tela se prenosi na jednu ili drugu nogu. Slovo S treba crtati rukom što je moguće točnije. Pokreti ruku moraju biti dobro usaglašeni. Trup (telo) se pokreće u skladu sa pokretima ruku, svi mišići su zadejstvovani. Navedene vežbe deluju na energetske kanale u čita­ vom telu. Neprekidno pokretanje ruku primorava da rade svi mišići gornjeg ramenog pojasa, vrata i leda. Vežbe se izvode u profilaktičke svrhe i lece iscrpljenost nervnog si-

Slika 27

Slika 28

Slika

29

sterna, glavobolju, vrtoglavicu, insult i druga oboljenja. Pokreti ruku u obliku slova S aktivirajući energetske pro­ cese i sprečavajući zastoj, služe kao profilaktičko sredstvo protiv međurebarske neuralgije, upale srčanog mišića i pojave raka dojke. Zaokret ispružene ruke sa dlanom uvis pojačava energiju spoljašnjih manifestacija života, što ak­ tivira moždani krvotok i samim tim podstiče umnu delatnost.

nja. Ako je potrebno, gladujte, povećajte fizičko op­ terećenje ili se odmorite. &° Ne nervirajte se bez razloga. Glavno je da održite duševno spokojstvo. Naoružajte se strpljenjem i voljom. Ta prosta pravila pomoći će vam da uvek budete vit­ ki i da se smelo pojavljujete u kupaćem kostimu na plaži, gde ćete se osećati mladom, lepom i srećnom.

KAKO ODRŽAVATI SVOJU FIGURU?
Sa starenjem se narušava i figura žene. Procesi oronulosti mogu se odložiti na duži period ukoliko se pridr­ žavate sledećih, veoma prostih, pravila. ss* Kontrolišite svoje držanje tela ispred ogledala i izvo­ dite odgovarajuće vežbe. Više hodajte. Nemojte odjednom da jedete mnogo i ne jedite uveče. Posle 18 sati bolje je pojesti neko voće, popiti ki­ selo mleko (jogurt) ili čaj, odnosno svež sok od po­ vrća. Odrecite se štetne navike da jedete za vreme gledanja televizije i da jedete između obroka. Upotrebljavajte više sveže i bareno povrće. Svedite na minimum upotrebu šećera, češće jedite voće. ^ U zgradama gde postoji lift, do trećeg ili četvrtog sprata idite pešice, a ne liftom. ^ Dva do tri puta nedeljno izvodite po 1-1,5 sat spe­ cijalne fizičke vežbe. Sistematski (najmanje jednom mesečno) merite telesnu težinu i vodite dnevnik samokontrole. To će vam pomoći da korigujete svoj program ozdravlje-

LEPOTA ŽENSKIH GRUDI
Radi održavanja lepote grudi veoma je korisno sva­ kodnevno kontrastno tuširanje, kao i trljanje tela malim parčićima leda. Hladnoća (voda i led) podstiču održava­ nje tonusa i elastičnosti kože i mišića na dojkama. Kontrastna terapija dobro pomaže kod mlitavosti grudi, prou­ zrokovanih naglim mršavljenjem, trudnoćom i dojenjem deteta, kao i promenama karakterističnim za starije doba. Uveče pred spavanje dobro natopite kožu na dojka­ ma malo zasoljenom vodom, a još je bolje masirati grudi ukuvanim urinom do 1/4 prvobitne zapremine. Za ženske grudi veoma je korisno plivanje. Poželjno je plivati tokom cele godine. Po mogućnosti nemojte pro­ puštati odmor na moru. Kupanje u morskoj vodi podsti­ če obnavljanje gipkosti grudi i čini tkivo grudi elastični­ jim. Normalan seksualni život podstiče održavanje tonu­ sa ženskih grudi. To podstiče i kada vam taj deo tela mi­ luje muškarac. Da bi ženske grudi bile lepe njima treba pokloniti pažnju i održavati ih lepim od početka formiranja grudi.

Gipkost unutrašnjeg tkiva grudi i elastičnost kože mogu se očuvati ako se redovno izvode specijalne vežbe. Navo­ dim dve glavne vežbe. Stanite na udaljenosti 50 centimetara od zida, is­ pružite ruke napred i počnite da se opirete pesnica­ ma o zid ili vrata. Ta vežba jača muskulaturu grud­ nog koša, posebno mišiće koji se nalaze ispod grud­ nih žlezda (dojki). Istrenirani grudni mišići dobro drže ženske grudi i ne dozvoljavaju im da vise. Po­ boljšani krvotok, koji se javlja za vreme izvođenja te vežbe, hrani i meka tkiva grudi, održavajući u njima neophodan životni tonus. S9» Ležite na stomak, ispružite telo i šake stavite na rame­ na. Počnite kao gusenica postepeno da podižete gor­ nji deo tela uvis što više možete. Zadržite se u tom po­ ložaju 2-5 sekundi i polako spustite telo. Odmorite se 10-15 sekundi. Vežbu ponovite 10-15 puta. s> Te vežbe treba izvoditi 2-3 puta nedeljno. Zapamtite, pravilno držanje tela u znatnoj meri do­ prinosi da se grudi sačuvaju od prevremene mlitavosti i opuštanja. I obrnuto, pogrbljenost uzrokuje prevremenu mlitavost grudi.

ža na butinama i stražnjici postaje mlitava, naborana i po­ rozna. Šta možete sami uraditi za normalizaciju kože? s?» Prvo promenite ishranu. Odrecite se masne hrane, hleba i produkata od belog brašna, soli, šećera i bombona. Više upotrebljavajte prirodnu hranu: po­ vrće, voće, monolitna zrna, oraše, sveže sokove, suvi morski kupus i slično. s> Dva puta dnevno po 15-20 minuta masirajte delove tela gde se najviše javlja celulit vunenom rukavi­ com (sa jednim prstom) blagim poketima odozdo naviše. Rukavicu prethodno natopite ukuvanim uri­ nom do 1/4 prvobitne zapremine. ss* Radite fizičke vežbe koje opterećuju sve delove no­ gu i koje podstiču istezanje njihovog tkiva. U tu svr­ hu posebno dobro odgovaraju asane, kao što su „glava-kolena" - naklon unapred u sedećem stavu; sedenje na petama i složenija varijanta - sedenje iz­ među peta i sve druge poze koje rastežu mišiće bu­ tina i stražnjice.

KAKO SAČUVATI LEP VRAT?
Često me pitaju, da li se može podmladiti koža na vratu, koja odaje godine života žene? Koža na vratu rani­ je stari, nego koža na licu i otkriva godine. Jedan od uzro­ ka brzog starenja je slabo ili nikakvo poklanjanje pažnje svom zdravlju. Redovna profilaktička primena terapija za čišćenje debelog creva, jetre, pravilna ishrana, poseta sau­ ne i primena urinoterapije sačuvaće kako organizam, ta­ ko i njegovu kožu u odličnom stanju.

METODI OSLOBAĐANJA OD CELULITA
Celulit - to su potkožni masni „džepovi", koji daju koži na butinama i stražnjici neravan, brežuljkast izgled. Po stepenu kako koža, zbog starosti i drugih faktora (pre­ jedanja, slabe motorne aktivnosti, glupe sklonosti prema alkoholu, pivu, slanoj hrani, pušenju, usled sunčanog zra­ čenja i slično), gubi elastičnost, ta estetski neprijatna „brežuljkastost" postaje sve primetnija. Rezultat je da ko-

Pored opštih mera za ozdravljenje mogu se stavljati i obloge sa ukuvanim urinom na vrat. To dobro prihranjuje kožu mikroelementima i zasićuje je vodom. Rezultat je da bore nestaju a koža na vratu postaje elastična.

Gimnastika za vrat
Sedite pravo, tako da vrat i glava budu u vertikalnom položaju. Polako okrečite glavu ulevo i udesno sa postepe­ nim povećanjem ugla zaokreta glave. Malo se odmorite, a zatim spuštajte glavu dole i podižite je gore, prvo polako, sa malom amplitudom i postepeno dovedite do maksimal­ no moguće amplitude za vas. Sledeća vežba je istezanje podbratka unapred, koju treba izvoditi po preporukama za prethodne vežbe sa glavom. Takve vežbe veoma dobro de­ luju na kožu vrata, ali ih treba izvoditi redovno. Još jedan savet: nemojte da čitate u ležećem položa­ ju i ne spavajte na visokom jastuku. To ne samo daje štet­ no, već podstiče i starenje kože na vratu.

Vežbe za otklanjanje dvostrukog podbratka
Dvostruki podbradak kvari lice još kod mlade žene. Sa tom neprijatnom pojavom može se uspešno boriti. Evo specijalnih vežbi koje se moraju izvoditi svakoga dana. Svaku vežbu u početku izvoditi 5-6 puta, a zatim povećaj­ te broj vežbi do 12-15 puta. Pre početka vežbanja ruke, lice i vrat operite toplom vodom bez sapuna. Dobro ih obrišite peškirom i lagano u njih utrljajte ukuvani urin do 1/4 prvobitne zapremine. Posle toga može se pristupiti izvođenju vežbi.

1. Oduprite se laktovima o sto, sastavite palčeve ruku tako da dlanovi čine čašu. Stavite podbradak na pal­ čeve ruku i blago ih pritisnite podbratkom. Istovre­ meno sa pritiskanjem palčevima gurajte podbradak unazad. 2. Slobodno i opušteno spustite glavu napred - podbra­ dak treba da dodirne grudi. Kružnim pokretima ulevo podižite glavu i maksimalno uvis podignite podbradak. Ponovite vežbu u drugu stranu. Naklon glavom vršite slobodno i opušteno, tako da se glava opušta pod vlastitom težinom. Pri podizanju pod­ bratka uvis osetićete jako zatezanje njegovog tkiva. Pri podizanju glave udahnite, a pri opuštanju - iz­ dahnite vazduh. 3. Stavite ruke na vrat, udahnite i okrenite glavu ude­ sno, zatim ulevo i izdahnite vazduh. U krajnjem levom i desnom položaju glave treba da osetite zate­ zanje tkiva podbratka. Vežbu je najbolje raditi u sedećem položaju. Posle vežbi ispljuskajte lice prvo toplom, a zatim hladnom vodom. Ukuvani urin je odlično sredstvo za kožu, vežbe stimulišu tkivo podbratka i on poprima prirodan oblik.

Kako sprečiti starenje kože na licu?
Svaka žena mašta o tome da ima lepo i mlado lice. Za to nije potrebno mnogo, ali se morate redovno truditi. Ove vežbe omogućavaju da se odloži starenje kože i spreči pojava bora na licu. 1. Sedite pravo i gledajte ispred sebe. Potrudite se da što šire otvorite oči, vodeći računa o tome da vam se

ne mršti lice. Zadržite se u takvom položaju dok u sebi ne odbrojite do osam. Zatvorite oči i opustite se. U početku vežbu uradite samo jednom. 2. Vežba je produžetak prethodne vežbe i sastoji se iz 12 pokreta: prvo gledajte pravo ispred sebe, zatim, ne menjajući položaj glave, gledajte udesno, pa ulevo, gore, dole, dalje pogled usmerite desno i uvis, pa levo i uvis, desno-dolc i na kraju levo-dole. To su svojevrsni kružni pokreti očima. Na početku se ta vežba radi jedanput, a zatim do šest puta. Čvrsto zažmurite i brojite do pet. Uradite jednom. Sedite ispred ogledala i, spustivši podbradak, gledaj­ te u svoj lik u ogledalu. Postepeno zatvarajte oči dok ne ostane mali otvor. Koncentrišite svoju pažnju na podočnjake i potrudi­ te se kao da malo podignete donji očni kapak. Pot­ puno zatvorite oči i opustite se. Ponovite vežbu još jednom. Vrhovima prstiju pritiskajte podočnjake. Zažmurite, savlađujući otpor prstiju i u sebi brojte do četiri (pr­ sti sve vreme treba da su nepokretni). Postepeno ot­ puštajte prste. Ponovite vežbu još 2 puta. Pritisnite prstima mišiće ispod obrva. Savlađujući otpor prstiju potrudite se da čvrsto zatvorite oči, koncentrišući na taj pokret svu svoju pažnju. Broji­ te u sebi do šest, a zatim se opustite i otpustite pr­ ste. Ponovite vežbu još 2 puta.

ce, trudeći se da ne pomerate kožu na licu. Brojite u sebi do deset, zatim prestanite da pritiskate lice i skinite dlanove sa lica. 9 Donji deo dlanova stavite na kosti slepoočnica i po­ stepeno vršite dlanovima pritisak na njih - sve osta­ lo je kao u prethodnom delu vežbe. Oba dela vežbe uradite po 3 puta.

PRAVILA NEGOVANJA KOŽE LICA
Voda je dobro higijensko sredstvo za negovanje ko­ že lica, ali je vlastiti urin - bolji. U tome nema ništa neo­ bičnog, jer dete, nalazeći se u utrobi majke, pliva u baze­ nu, stvorenom uglavnom od vlastite mokraće. To su naj­ povoljniji uslovi za formiranje i rast organizma i, naravno, za kožu. Veoma je korisno umivati se vlastitom jutarnjom to­ plom mokraćom. Ona je bolja od vode, spira nečistoću, masti, ostatke znoja i oljušteni sloj kože, a dopunski zasićuje kožu mineralnim materijama. Selite se: najbolja ko­ zmetika se proizvodi u Izraelu na bazi minerala iz Mrtvog mora. Posle umivanja mokraćom sačekajte da se mokra­ ća upije u kožu, a zatim isperite lice prohladnom vodom (bez sapuna). Upamtite: ne smete se umivati ni suviše hladnom, niti / suviše vrućom vodom. Koža na licu to ne podnosi. JedM Yi nom nedeljno treba upotrebiti sapun pri umivanju. Sa­ pun suši kožu, a urin je čini elastičnom i štiti je, jer urin ima istu kiselost, kao i koža. Posebno preporučujem urinska umivanja ženama sa suvom kožom. Ljudi, koji imaju masnu kožu, poželjno je da se umivaju ujutro i uveče bilo kojim toaletnim sapu-

3. 4. 5.

6.

7.

Vežba se sastoji iz dva dela. 8 Postavite laktove na sto, donji deo dlanova prisloni­ te uz lice, ispod očiju, i postepeno pritiskajte na li-

nom. Sapun je suši i činije normalnom. Ujutro je najbo­ lje umivati se prohladnom vodom. Ona daje svežinu. Uveče se umivajte kontrastnom vodom - naizmenično to­ plom i prohladnom. Takvo umivanje stimuliše i krvne su­ dove, što povoljno deluje na kožu lica. Ukoliko imate crne mitesere na koži lica, ispirajte kožu mekim sunđerom ili tamponom od vate, koje pret­ hodno treba dobro natopiti u peni od sapuna. Posle toga je dobro istrljati lice ukuvanim urinom. Kod normalne kože umivajte se dva puta dnevno ujutro i naveče, ali je bolje sapunjati lice samo uveče, ka­ ko bi koža preko noći obnovila svoja zaštitna svojstva.

Od čega zavisi zdravlje kože
Za vreme sna koža se obnavlja. Za to je potreban san u trajanju 7-8 sati. Da bi se iz organizma izbacili pro­ dukti razmene materija i druga nečistoća poželjno je da osobe konstitucije „vetra" i „žuči" dnevno piju 6-8 čaša tečnosti, a osobe konstitucije „sluzi" - 2-3 čaše. Ishrana bogata biološki aktivnim materijama čini kožu zdravom. Redovna fizička aktivnost stimuliše stvaranje toplote, kr­ votok i znojenje, što ubrzava obnavljanje kože. Preživljavanja negativno utiču na kožu, što u nekim slučajevima dovodi do promene oblika lica, zato budite spokojni. Oslobodite se glupih navika - pušenja i upotre­ be alkohola. Pušenje sužava krvne sudove kože, usled če­ ga koža ne dobija dovoljno hranljivih materija i rano sta­ ri. Alkohol ima diuretičko dejstvo i deliidrira organizam, što suši kožu. Neki lekovi izazivaju alergiju. Ne preporu­ čuju se aromatični sapuni jer suše kožu. Ujesen koža sta­ ri, a u proleće se polako obnavlja. Na stanje kože nepovoljno utiču razni faktori iz oko­ line. Sunčani ultravioletni zraci pogubno deluju na ćelije kože. Slaba vlažnost dehidrira organizam, a povećana pri­ morava lojne i znojne žlezde da intenzivnije funkcionišu, što čini kožu masnom. Oscilacije temperature suše i dehi­ driraju kožu, a vetar pojačava taj proces. Sitna prašina zapušava pore na koži i sprečava joj da normalno diše. U hladne zimske dane stanje kože se naglo pogoršava. Da bi se koža održala u zdravom stanju potrebna je posebna i brižljiva nega.

Dijeta za zdravu kožu
Loša, nezdrava koža (miteseri, ospe, bledilo, a još gore - sivilo i bore na koži) - posledica su naše ishrane i načina života. Da biste očuvali kožu zdravom, pridržavaj­ te se sledećih preporuka. Redovno čistite svoj organizam, posebno debelo crevo. *p° Jedite hleb od proklijalog zrna, sveže voće, povrće, jaja i nerafinisano biljno ulje. Uzimajte dovoljnu količinu beta-karotina (vitamin A) i vitamina C. ^ Izbegavajte masnu hranu (uključujući prženu), rafi­ nirane produkte, kofein, alkoholne napitke i čokola­ du. Ne pušite. Neki istraživači smatraju, da se kod pušača ranije javljaju bore na licu.

Nega kože u hladno godišnje doba
Mraz i vetar znatno više suše kožu lica, nego najja­ če sunce. Zato se ujutro, jedan sat pre izlaska na ulicu, umivajte svežim urinom. Kada je jako hladno, treba trljati lice vatom, nato­ pljenom u kozmetičkom mleku. Dalje brižljivo osušite li­ ce peškirom i obilno ga namažite masnom hranljivom kremom. Posebno gust sloj treba naneti ispod očiju. Pri temperaturi ispod nule ne srne se upotrebljavati vlažna krema jer može da se zamrzne. Neposredno pre iz­ laska na ulicu može se blago napuderisati lice, što će ga zaštitili od mraza. Kada su zime hladne kod nekih žena usled mraza pocrveni nos. Da biste otklonili takvu reakciju kože svake večeri treba da stavljate na nos tople obloge sa ukuvanim urinom. Držite ih 15-20 minuta, a potom izmasirate nos hranljivom kremom od vrha prema korenu nosa. Na mrazu često pocrvene i ruke. Crvenilo ruku usled mraza najčešće je rezultat poremećaja termoregulacije organizma. Da ne bi gubio toplotu, organizam koči krvotok u ekstremitetima. U takvim slučajevima treba bri­ žljivo voditi računa o rukama i štititi ih od hladnoće. Oba­ vezno nosite tople pletene rukavice, a još bolje vunene ru­ kavice sa jednim prstom. Ruke treba prati u toploj vodi sapunom koji ima ne­ utralnu pH, posle čega ih dobro obrisati i namazati kre­ mom ili maslinovim uljem. Kremu utrljavajte u kožu pokretima koji podsećaju na navlačenje rukavica. Prvo od vrhova prstiju ka njiho­ vom korenu, a zatim s gornje strane prema zapešću.

S vremena na vreme treba masirati šake i primenjivati kupke za ruke sa ukuvanim urinom. Za normalizaci­ ju krvotoka dobro je naizmenično stavljati ruke čas u hladnu, čas u toplu vodu. Korisno je držati ruke u vodi u kojoj se kuvao krompir. To hrani kožu mineralima.

NEGA USANA
Usne su osetljivije i nežnije od kože lica. One zahtevaju istu negu kao i koža lica. Pred spavanje usne treba odmoriti, a to znači dobro ih očistiti od pomade. To je najbolje uraditi vatom nato­ pljenom u tečnoj ili masnoj kremi. Trljajte usne blagim pokretima. Menjajte tampone vate sve dok na njima ne budu vidni slojevi pomade. Ukoliko su usne ispucale od vetra, što ukazuje na prepobudivanje „vetra" u organizmu, svakog drugog dana ih mazite prirodnim medom. Med podstiče normalizaci­ ju kože na usnama. Posle 20 minuta držanja na usnama med se može brižljivo olizati i pojesti. Kožu usana dobro zateže i daje joj elastičnost mlad kravlji sir u koji treba dodati malo slatke pavlake (vrhnja). Za jednu upotrebu dovoljna je jedna kafena kašičica te smese. Smesa se razmazuje po čitavoj površini usana i ostavlja da odstoji 10 minuta. Mišiće oko usana uveče „lupkajte" tamponom od vate, natopljene svežim urinom, posle čega lice isperite toplom vodom bez sapuna. Na mesta gde se stvaraju bore oko uglova usana mo­ gu se stavljati vlažne maske. One se prave od zamrznutih, malo podgrejanih kolutića krastavca.

NEGA KOSE
Lepa i zdrava kosa oduvek je bila važan sastavni deo ženske privlačnosti i lepote. Da bi kosa uvek bila svilena i meka treba je redovno i pravilno negovati. Zapamtite: ko­ sa voli meku vodu, pa je zato češće perite kišnicom ili vo­ dom dobijenom od čistog otopljenog snega ili leda. Za to je dobra i protijeva voda. Da se kosa ne bi lomila ne sušite je vrućim vazduhom (fenom). Najbolje je osušiti je frotirskim peškirom kojim treba vezati glavu. Zaštitite kosu od direktnih sunčevih zraka - oni je blede i čine suvom i lomljivom. Treba znati da posle hemijske ondulacije ili trajne ondulacije kosa gubi deo svoje životne snage, pa je zato neophodno tu snagu obnoviti. Sledeće preporuke pomoći će vam da ojačate kosu i učinite je zdravom i lepom. Pomešajte žumance i jednu supenu kašiku ricinusovog ulja i tu smesu nanesite na kosu. Umotajte glavu peškirom i držite smesu na glavi 3 sata. Posle toga oprerite kosu neutralnim šamponom. Pomešajte 2 dela ricinusovog ulja i 1 deo šampona, nanesite na kosu, češljajte kosu 2-3 minuta da se masa ravnomerno raspodeli po kosi. Zatim umotaj­ te glavu polietilenskom folijom (kesom) a preko to­ ga omotajte peškir radi zagrevanja. Posle jednog i po sata operite kosu vodom u koju ste prethodno dodali sirce (2-3 supene kašike sirćeta na litar vo­ de), da bi kosa dobila sjaj. Da bi kosa bila zdravija i lepša treba je jednom u 8-10 dana oprati jajetom. Razbijte i stavite u čašu

jedno celo jaje i dodajte još jedno žumance, pa to prelijte toplom vodom i stalno mešajte da se smesa ne zgusne. Kosu pokvasite u vrućoj vodi, nanesite malo smese iz čaše na kosu i jako utrljavajte prstima ruku u kožu glave. Zatim ponovo nanesite i utrlja­ vajte prstima ruku. Kada iskoristite sav sadržaj iz čaše, operite kosu pod toplim tušem i očešljajte je. Ukoliko se kosa lomi i nazire se ćelavost, postupite na sledeći način. Narendajte jednu glavicu luka. Dobijenu kašu nanesite na glavu i povežite glavu polietilenskom vrećicom, a zatim stavite maramu dobro povezanu oko glave. Sa tim prespavajte. Uju­ tro dobro isperite kosu. Miris luka će se zadržati dva dana, što znači da morate unapred otkazati sve su­ srete. Radi obnavljanja kose dobro je ispirati kosu kiselim mlekom odnosno jogurtom, svežim pivom, odvarom od ljuske luka ili tinkturom od koprive.

KAKO OJAČATI NOKTE
Zdravi nokti su tvrdi, glatki i roze boje i ukazuju na opšte zdravlje organizma. Šta raditi ukoliko se nokti često lome, raslojavaju se, hrapavi su i izgubili prirodnu boju? Prvo treba očistiti i ojačati organizam. Upamtite, nega posvećena samo nok­ tima nije efikasna. Krti i lomljivi nokti svedoče o prepobuđivanju život­ nog principa „vetra". Otuda, preduzimajući mere koje smiruju „vetar", samim tim činimo da nokti postanu ela­ stičniji i gipkiji. U tu svrhu najbolje su kupke sa toplim biljnim uljem. Primenjujte ih 1-2 puta nedeljno.

Da biste poboljšali izgled noktiju i kožu oko njih, treba redovno u vrhove prstiju utrljavati limunov sok, sok od mahovice (Oxycoccus palustris), crne ili crvene ribizle (Ribes nigrum, R. rubnim). Jednom u dva dana dobro je primenjivati tople kupke sa diuretikom (ukuvani urin do 1/4 prvobitne zapremine). Odlično dejstvo na nokte imaju „naprsci" od pčeli­ njeg voska. Vosak ima veoma izražen životni princip „slu­ zi" i kada se nanese na nokte daje im oblik, elastičnost i kompaktnost materijala od kojeg je sačinjen nokat. Pred spavanje primenite terapiju s voskom. Vosak treba zagrejati na vodenoj pari (u posudi sa ključalom vo­ dom) i u njega potopiti nokte do vrha. Na prstima će se pojaviti „naprsci" od voska, sa kojima treba da spavate. Ujutro ih očistite.

ZAKLJUČAK

D

obar život, lepo telo, ženska sreća - sve je to nemo­ guće, ukoliko nema zdravlja. U ovoj knjizi su opisa­ na sredstva i načini za ozdravljenje ženskog organizma. Oni će vam pomoći da nikada ne bolujete. Samoozdravljenje je najbolje sredstvo. Pravilno mi­ šljenje, psihička ravnoteža, normalan dnevni raspored, dovoljna motorna aktivnost, ishrana monolitnim produk­ tima u pravilnoj kombinaciji i pravilnim redosledom, od­ sustvo štetnih navika, umerene terapije za čeličenje orga­ nizma i povremeno čišćenje organizma - glavne su kom­ ponente zdravog načina života žene. To je osnova njenog ličnog osećanja, raspoloženja i neprolazne lepote. Biće mi veoma drago ukoliko sam uradio nešto do­ bro i korisno za vas. Možda nije dovoljno, ali nešto sam ipak uradio. Želim svim čitateljkama sreću, dobro zdra­ vlje, blagostanje i ljubav.

Do sada objavljena izdanja iz alternativne medicine: Biblioteka Lekovite sile, Genadij Petrovič Ma I alio v 1. ČIŠĆENJE ORGANIZMA 2. ISHRANA I HRANA 3. JAČANJE ORGANIZMA U STARIJEM DOBU 4. URINOTERAPIJA 5. OSNOVNA ZNANJA O ŽIVOTU 1 ZDRAVLJU - biosinteza, bioenergetika i bioritmologija čoveka 6. METODE POVEĆANJA LJUDSKE BIOENERGIJE 1 BIOSINTEZE 7. UT1CAJ OKOLINE NA ČOVEKOVO ZDRAVLJE - biljke, minerali, tkanine i druge materije 8. GLADOVANJE 9. LUNARNI KALENDAR Biblioteka Osnovi zdravlja, Genadij Petrovič Malahov 1. ŽIVOT BEZ PARAZITA 2. ZDRAVLJE MUŠKARCA - lečenje i profilaksa 3. ZDRAVLJE ŽENE - šta svaka žena treba da zna 4. SVE O ZATVORIMA - opstipacije kod ljudi 5. TUMORI - lečenje i profilaksa narodnim sredstvima 6. ČELIČENJE ORGANIZMA I LEČENJE VODOM 7. SAMOIZLEČENJE U XXI VEKU 8. PROSTATA 9. LEČENJE DVESTA NAJRASPROSTRANJENIJIH OBOLJENJA 10. LEČENJE KEROZINOM, TODIKAMPOM I DRUGIM UGLJENIKOVIM JEDINJENJIMA Biblioteka Recepti zdravlja 1. LEČENJE DISANJEM - metod akademika Butejka, Fjodor Grigorjevič Kolobov 2. GRIP PREHLADA KAŠALJ I K1JAV1CA, Mahmut Šehić 3. NERVNA I PSIHIČKA OBOLJENJA, Henrih Nikolajevič Užegov 4. LEČENJE KORENJEM, Vladimir Kalistratovič Lavrenov i AI ina Viktorovna Moroz 5. GLAVOBOLJA, Henrih Nikolajevič Užegov 6. AKTIVIRANA I SREBRNA VODA, Pjatras Šibiljskis

Biblioteka Realni produžetak života, Georgij Nikolajevič Sitin 1. LEKOVITE MOTIVACIJE KOD OBOLJENJA ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA Biblioteka Krvne grupe, Igor Rostislavovič Kirejevskij 1. 2. 3. 4. ISHRANA ISHRANA ISHRANA ISHRANA Ostalu ZA ZA ZA ZA OSOBE OSOBE OSOBE OSOBE 0 KRVNE GRUPE A KRVNE GRUPE B KRVNE GRUPE AB KRVNE GRUPE

izdanja

1. ENCIKLOPEDIJA ČIŠĆENJA ČOVEČIJEG ORGANIZMA 2. TAJINE TIBETSKE MEDICINE 3. POBEDILA SAM RAK, Marijana Zjola Markuš Sve informacije o knjigama možete dobiti na telefone: IGP "Prometej" tel./faks 011 -2604-751; 011 -319-31 -13; 064-26-99-143 Mahmut Šehić tel./faks 011-2154-475; 011-319-49-48; 064-329-01 -50; 063-396-860

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->