P. 1
Panduan Biasiswa Dalam Negeri

Panduan Biasiswa Dalam Negeri

|Views: 11|Likes:
Published by Nik Harith

More info:

Published by: Nik Harith on Sep 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2010

pdf

text

original

PANDUAN PERMOHONAN BIASISWA DALAM NEGERI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

i

KATA-KATA ALUAN KPPA PENGENALAN Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menyediakan program penajaan biasiswa kepada pelajar-pelajar di IPT Awam dan IPT Swasta bagi melanjutkan pengajian mereka di peringkat Diploma dan Ijazah Pertama. i i i i i .

00 satu unit. INSTITUSI-INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI YANG TERLIBAT (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (vii) (viii) (ix) (x) (xi) Universiti Malaya Universiti Kebangsaan Malaysia Universiti Putra Malaysia Universiti Sains Malaysia Universiti Malaysia Sabah Universiti Malaysia Sarawak Universiti Utara Malaysia Universiti Islam Antarabangsa Universiti Teknologi MARA Kolej Universiti Tun Hussein Onn Kolej Universiti Teknikal Kebangsaan Malaysia 1 akhbar tempatan utama pada awal bulan Mei. 4. Borang Permohonan boleh dibeli daripada JPA atau di universiti-universiti yang terlibat. (xii) (xiii) (xiv) (xv) (xvi) Kolej Universiti Islam Malaysia Kolej Universiti Terengganu Universiti Tenaga Nasional Universiti Multimedia Universiti Teknologi Petronas IKLAN DAN BORANG PERMOHONAN Iklan penajaan akan dikeluarkan dalam beberapa 2. Borang ini dijual dengan harga RM 5. DEFINASI Biasiswa ialah wang yang diberi kepada pelajar-pelajar cemerlang dalam pelajaran bagi membiayai pengajian di peringkat institusi pengajian tinggi di dalam atau di luar negeri 3.PANDUAN PERMOHONAN BIASISWA DALAM NEGERI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM 1. SYARAT-SYARAT PERMOHONAN (i) Syarat Umum • • Warganegara Malaysia Berumur tidak melebihi 26 tahun pada I Mac tahun semasa 2 .

5. Mohd Yusof 4 .00 • Bidang Perubatan / Pergigian / Farmasi: ♦ Pelajar dalam bidang-bidang tersebut tidak tertakluk dengan syarat di atas dan mereka yang mendapat tempat dan memohon akan ditawarkan biasiswa.• Mendapat sekurang-kurangnya Gred 6C bagi subjek Bahasa Malaysia dan Pengetahuan Islam/Pengajian Moral. PEGAWAI UNTUK DI HUBUNGI Sekiranya pemohon mempunyai sebarang kemusykilan mengenai permohonan biasiswa dalam negeri sila hubungi pegawai berikut :- 3 Bidang Tugas Pengarah Bahagian Nama Pegawai Hjh Maridah bt Hj. PENGHANTARAN BORANG 7. Block C1. 5 dan 6. Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62510 Putrajaya (ii) Syarat Khusus • Bidang bukan Perubatan / Pergigian / Farmasi: ♦ Pelajar lepasan SPM perlu mendapat sekurangkurangnya 4A ♦ Pelajar lepasan STPM perlu mendapatkan sekurangkurangnya 3 Prinsipil B ♦ Pelajar lepasan Matrikulasi dan lepasan Diploma perlu mendapat CGPA sekurang-kurangnya 3. Borang yang telah diisi hendaklah dikemukakan bersama-sama dengan dokumen yang diperlukan ke alamat berikut:Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Jabatan Perkhidmatan Awam Bahagian Latihan Aras 4. Parcel C.

my ALAMAT SURAT MENYURAT Ketua Iklan dikeluarkan Pengarah Perkhidmatan Awam Jabatan Perkhidmatan Awam Bahagian Latihan Jualan borang permohonan 5 dan 6. Ahmad 03-88853010 razali@jpa.gov. Terima borang Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan permohonan 62510 Putrajaya (u/p: Unit Latihan Sebelum Perkhidmatan) permohonan Talian Utama : 03-88853000 Pihak Berkuasa Hot Line : 03-88853339 Meluluskan Lulus Fax 03-88892170 Keluarkan:surat tawaran 5 Yang Pertimbangan Proses borang Tidak PROSES PERMOHONAN BIASISWA DALAM NEGERI Proses perjanjian Pembayaran dibuat melalui IPT 6 .gov.my Razali b. Parcel C. Ahmad 03-88853057 zainalaa@jpa. Aras 4. Block C1.gov.gov.my Sayuti b.Latihan Timbalan Pengarah Cawangan Operasi Ketua Unit Latihan Sebelum Perkhidmatan Urusan Penawaran Pelajar Luar Negeri dan Dalam Negeri 03-88853005 maridah@jpa.my Zainal Abidin b. Yahya 03-88853378 sayuti@jpa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->