Cabaran Kontemporari Tamadun India di Asia Tenggara Tamadun India : Cabaran Globalisasi dan Signifikannya di Malaysia

-

.

.1. Penjajahan Barat di India Keinginan untuk mendapatkan barangan Timur. Eropah tidak mempunyai barangan yang diperlukan oleh Timur. Memiliki kapal-kapal yang baik. Kapal bersenjata (teknologi pinjaman dari Arab) dan perpaduan bagi menguasai jalan-jalan laut.

 St Francis Xavier dan lain-lain paderi Jesuit datang ke India untuk menyebarkan agama Kristian. politik.kedudukan geografi. Kedatangan Orang Barat Ke India Portugal kuasa Eropah pertama yang datang ke India .2. Di bawah pimpinan Alfonso de Albuquerque. melemahkan kuasa mereka di Asia sehingga India mencapai kemerdekaan. Menggunakan paksaan dan ditentang oleh orang Hindu dan Islam. Keruntuhan kuasa Portugis di Eropah dan minat mereka di Brazil telah . Portugis berjaya menguasai Goa (1510) dan menubuhkan sebuah empayar perdagangan di India serta di luar India seperti Melaka (1511) dan Ormuz di Teluk Parsi (1515). Memonopoli perdagangan dan menggalakkan perkahwinan dengan wanita tempatan. agama serta pedagang dan pelopor seperti Henry the Navigator.

Pulicat. . Masulipatam dan Surat. Perancis secara sukarela menyerahkan pentadbiran kawasan mereka (Pondicherry) kepada India pada tahun 1954. Selepas kemerdekaan India. Mereka menubuhkan empayar pada pertengahan abad ke-18 dan bersaing dengan British. Belanda menubuhkan SHTB pada tahun 1602 untuk menguasai perdagangan rempah dan akhirnya berjaya mengusir Inggeris. Belanda mengadakan monopoli dengan menguasai Sri Lanka (Ceylon). British kemudian beralih ke India. Perancis mengasaskan SHTP pada tahun 1664.

Pergerakan Reformis dan Pemulihan Islam Shah Walli-ullah dari Delhi (1703-62 M) . . .menekankan perubahan agama dan moral berdasarkan alQuran dan al-Sunnah. Sayid Ahmad Shahid dari Rae Bareli (1786-1831 M) .menterjemahkan al-Quran ke dalam bahasa Parsi dan kemudiannya ke dalam bahasa Urdu oleh anaknya dan menggalakkan tindakan tentera terhadap kuasa Maratha dengan bantuan Afghan.3.seorang tokoh pemulihan ortodoks menyeru masyarakat Muslim supaya kembali kepada ajaran Islam Arab yang sebenar.

 Pergerakan reformasi dan pemulihan di Bengal Tikur dilakukan oleh mereka yang kembali ke India selepas menziarah Makkah. Mengambil bentuk baharu pada abad ke-19 dan ke-20 dengan kemunculan Syed Ahmad Khan(1817-98). . Pergerakan penulisan mengambil bentuk politik dalam pergerakan Khilafat (untuk menyokong perkembangan di Turki) dan akhirnya pergerakan untuk menubuhkan Pakistan pada abad ke-20. Pengaruh Islam mulai pudar dan ada masalah agama dan ekonomi dan diburukkan lagi oleh dasar pendidikan Inggeris yang mengetepikan bahasa Parsi dan keutamaan Bahasa Inggeris bagi mendapatkan jawatan. perniagaan dan profesion.

Dadabahi si lis Naoroji menubuhkan East India Association di London British pada tahun 1866. Aktiviti politik: . .O. A.Pada tahun 1885. Hume berbangsa Inggeris menghubungi pemimpin2 India yang penting dan mengadakan mesyuarat di Bombay pada bulan Disember.Menunjukkan bahawa kemiskinan di India disebabkan eksploitasi . Akta senjata . dsbginya.Menentang isu2 seperti peraturan2 perkhidmatan awam.4. . British di India.

Perjuangan nasionalis mula mendapat wajah baru dengan pemikiran nasionalis militan seperti Raj Narain Bose dan Lala Lajpat Raj yang mengumumkan swaraj. ..

 1920 -mengisytiharkan swaraj(pemerintahan sendiri) dan beberapa kempen satyagraha sehingga mencapai kemerdekaan India pada tahun 1947. . beliau menukar cara kehidupan dari segi makanan.5. Mahatma Gandhi Di Afrika Selatan. 30 Januari 1948 -dibunuh oleh N. 1917 -memulakan perjuangan menyokong para petani di Bihar 1919 -melancarkan pergerakan satyagraha pertama menentang Rowlatt Bill. pakaian dan menubuhkan ashram.V. Sejak dipenjarakan. 1915 -kembali ke India. beliau mengembangkan tindakan baharu satyagraha (kuasa kebenaran). Godse.

Identiti bahasa: -1920-an .parti Indian National Congress memperkenalkan konsep India yang dibahagikan kepada daerah-daerah berdasarkan bahasa -1930-an -1940-an asing kaum Muslim mula menuntut untuk untuk negara -1952/1953 -berlaku rusuhan -terbentuk negeri Andhra Pradesh -muncul negeri baharu seperti Kerala. Mysore dsbginya Perlembagaan India mengakui melalui seksyen 343 bahawa bahasa Hindi dalam skrit Devanagari akan menjadi bahasa rasmi dan Bahasa Inggeris akan digunakan untuk tujuan rasmi selama 15 tahun .Masyarakat Selepas Zaman Perjajahan A.6. Tamil Nadu.

campu. B. -kavya. Sastera India Moden: -Sastera India mengalami perubahan ketara hasil pendidikan Inggeris dan menyebabkan bahasa Inggeris menjadi bahasa elit kerana corak sastera India tidak dapat menyesuaikan diri pada kehendak perubahan zaman. dan drama .

Klasifikasi h.Perubatan .7.Astronomi dan kalendar g. Bidang kimia b.Pertukangan besi Sains dalam tamadun India Klasik c. Beberapa Unsur Unik Tamadun India a. Kalendar bulanmatahari f. matematik e. Fizik dan kimia d.

Tamadun India di Asia Tenggara Ingin mencari kekayaan Kegiatan penyebaran agama Budha Buddha dan Brahmanisme Jalan darat -kebudayaan India tersebar -jalan darat dari Bengal ke China menerusi kawasan utara Burma( Myanmar) The Greater India Indianization Hubungan awal tidak berbentuk ketenteraan .

Sumatera.Suvarnabhumi (Tanah keemasan) dan Suvarnadvipa (Pulau atau Semenanjung Keemasan) digunakan bagi merujuk negeri yang mengeluarkan emas. Pelayaran langsung. Hubungan perdagangan sangat berjaya sehingga pedagang India menubuhkan koperasi perdagangan di Takuapa dan di Labu Tuwa. .

makanan. kesenian. magis. pemikiran. perkahwinan. kepercayaan. lukisan. ekonomi dan politik.Tamadun India :Cabaran Globalisasi dan Signifikannya di Malaysia Kedah Kuala Merbok(pelabuhan) -Gunung Jerai(kuil yang musnah dan patung) -inskripsi Sanskrit -patung mazhab Saivisme Konsep Devaraja Kesusasteraan Melayu -Ramayana. . Mahabharata dsbginya Pelbagai bidang .wayang kulit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful