PENGENALAN

Masyarakat India merupakan etnik ketiga terbesar di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Seperti masyarakat lain, masyarakat India juga kaya dengan ciri -ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Seperti juga masyarakat lain, masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum, justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum. KELAHIRAN Sewaktu Mengandung Adat Valaikaappu adalah adat yang dilakukan ketika kandungan sulung wanita hamil menjangkau usia tujuh hingga sembilan bulan. Wanita hamil tersebut akan dipakaikan sebentuk gelang tangan baru yang dikenali sebagai Suulkaappu. Suul bermaksud `kandungan ibu dan Kaappu pula bermaksud 'perlindungan'. Gelang ini dipakai bertujuan untuk melindungi bayi di dalam kandungan daripada kesukaran semasa bersalin. Adat Valaikaappu diadakan pada hari dan masa yang baik menurut kalendar India. Upacara ini akan diadakan di rumah suami atau ibu bapa dan disertai oleh kaum wanita yang telah bersuami dan mempunyai anak yang dipanggil cumanggali. Gelang tangan yang dipakaikan dalam upacara ini terdiri daripada beberapa jenis iaitu gelang kaca, pancalogam dan emas mengikut kemampuan masing-masing. Setelah anak dilahirkan, gelang tangan emas tersebut akan dileburkan untuk dibuat perhiasan bagi bayi tersebut dan akan dipakaikan pada hari pemberian nama. Pada hari upacara dilakukan, hadiah kepada wanita hamil tersebut yang dikenali sebagai ciir diatur ke dalam dulang yang mempunyai bilangan ganjil. Hadiah ini termasuk barang kemas, sari, gelang tangan, serbuk kumkum, kunyit, buah-buahan, sirih pinang, sikat dan cermin serta pelbagai manisan. Hadiah di dalam dulang ini akan diletak di ruang tamu dan seterusnya upacara memandikan wanita hamil tersebut diadakan. Upacara ini juga dikenali Ibu memakaikan gelang emas sebagai mutugu niir (kulittal). Wanita hamil tersebut didudukkan di bilik mandi dan dimandikan dengan air seperti air susu, air kunyit, air kelapa muda, air mawar dan bunga-bungaan. Setelah mandi, wanita hamil tersebut akan dihias seperti pengantin dan seterusnya akan dikalungkan dengan kalungan bunga oleh suaminya. Wanita hamil tersebut dipakaikan dengan sari perkahwinan atau sari baru yang dibeli oleh ibu bapanya dan didudukkan di ruang tamu. Seterusnya lampu minyak kuttu vilakku dihidupkan sebagai memohon restu Tuhan dan sebagai memulakan upacara. Berbagai makanan juga disediakan khas bagi wanita hamil tersebut seperti pelbagai jenis nasi, kuih muih, buah-buahan dan bunga-bungaan.

dipercayai anak yang bakal lahir adalah perempuan. bunga dan beberapa gelang kepada cumanggali yang menjalankan upacara ini. Makanan yang disediakan juga disuapkan kepada wanita hamil tersebut. kumkum diletak di dahi dan gelang tangan dipakaikan. Bintang bayi ini akan menentukan mental. Para cumanggali akan memulakan upacara dengan menyapu krim cendana pada kedua belah tangan dan pipi wanita hamil. Setelah itu. Dulang diangkat oleh tiga orang cumanggali dan diputar mengikut arah jam dan dilambai sebanyak tiga kali di hadapan wanita hamil tersebut. Namun begitu adat ini disesuaikan dengan hanya membisikkannya sebaik sahaja melihat bayi tersebut kerana perubatan moden tidak membenarkan . Upacara valaikaappu ini masih diterima dan diamalkan masyarakat India tetapi disesuaikan mengikut faktor ekonomi. Sebaik sahaja bayi dilahirkan. isi dulang aalatti dibuang di hadapan pintu rumah. Sebagai tanda terima kasih. Salah seorang cumanggali akan mencelup ibu jarinya ke dalam air aalatti dan menyapunya ke dahi wanita hamil itu. Selesai upacara valaikaapu dijalankan. Jika bungkusan yang dibuka adalah nasi manis. wanita hamil akan menghadiahkan sirih pinang. Wanita hamil itu diminta membuka salah satu bungkusan yang diingini.Adat ini dimulakan dengan upacara sembahyang. wanita hamil tersebut akan tinggal di rumah ibu bapanya selama sebulan selepas bersalin. fizikal dan rohani bayi sehingga dewasa. Ibu mengelilingkan beras di atas kepala sebanyak tiga kali Seterusnya wanita yang hamil itu akan memakan salah satu nasi yang disediakan. sebaliknya pula adalah lelaki. sami atau sesiapa sahaja yang berpengetahuan tinggi mengenai agama Hindu akan membisikkan Gayatri Mantiram iaitu sejenis mantera Tuhan di telinga bayi sebelum tali pusat dipotong. Nasi-nasi tersebut diletak di atas daun pisang berasingan dan seterusnya dibungkus dengan kain putih dan disimpul. kunyit. Suami menyuapkan manisan ke dalam mulut isteri Semasa Bersalin Waktu kelahiran adalah penting bagi masyarakat India dimana ia akan dicatat dengan tepat bagi menentukan bintang bayi mengikut almanak Hindu. Menyapu kunyit pada tangan dan pipi Seterusnya upacara aalatti dijalankan iaitu dengan menyediakan air kunyit yang dicampurkan kapur sirih dan diisi dalam sebuah dulang khas dan sirih diletakkan di tengah-tengahnya. Kapur barus dihidupkan di atas sirih tadi. pendidikan dan struktur lapisan masyarakat.

Jika proses bersalin secara pembedahan. Bagi ibu yang bersalin normal. Madu pula dikatakan dapat melembutkan lidah bayi dan memudahkan bayi bertutur. Setitik minyak bijan yang dicampur dengan sedikit susu ibu dan disap u ke mulut bayi akan bertindak menjadi pelawas dalam sistem penghadaman dan membantu tumbesaran bayi tersebut. minyak lenga dan mambu juga kadangkala digunakan. Kegunaan minyak ini dipercayai boleh membawa kecantikan dan supaya bayi tidak diserang sebarang penyakit. Di samping madu. Selepas Kelahiran Adat-adat berikut dijalankan selepas kelahiran bayi. mereka diasingkan dari ahli keluarga yang lain di sebuah bilik khas yang sentiasa dijaga kebersihannya. serbuk kunyit. Minyak savvennai yang merupakan campuran minyak bijan. Potong Tali Pusat Tali pusat yang dipotong akan ditanam bersama uri dan tembuni di sekitar kawasan rumah bersama duit tembaga. Bahan-bahan ini dimasukkan bersama untuk mengelak dari dikorek oleh binatang liar dan tidak digunakan oleh ahli sihir. Ia bertujuan untuk mengelakkan bala atau sebarang malapetaka dariapada berlaku. ketujuh dan sebagainya iaitu pada bilangan hari ganjil. Membawa Bayi Pulang Ke Rumah Bayi yang dilahirkan di hospital akan dibaw a pulang ke rumah pada hari ketiga. Menyapu Madu Bayi yang baru dilahirkan juga akan disapu madu bercampur minyak sapi pada lidahnya. ibu yang baru bersalin tidak dibenarkan mandi selama dua minggu atas sebab-sebab kesihatan akibat fizikal ibu yang lemah kerana pembedahan dan kesan kelahiran.sesiapa memasuki bilik bersalin. kapur sirih yang dicairkan. garam dan pinang. Bisikan nama Tuhan pada telinga bayi adalah untuk membolehkan bayi tadi mendengar nama Tuhan sebelum mendengar apa-apa yang lain. Bagi upacara aalati ini. Bagi dua minggu pertama. sirih dan kapur barus yang dinyalakan diangkat dan diputar tiga kali mengikut arah jam dan juga lawan jam. dulang yang mengandungi serbuk kunyit. kelima. Ia bertujuan untuk membawa rahmat kepada bayi tersebut. isi dulang aalati dibuang. Dulang juga dilambai sebanyak tiga kali. Seterusnya para cumanggali akan mencelupkan ibu jarinya ke dalam dulang tersebut dan mencalitkan ke dahi ibu dan anak. Setelah ibu dan anak masuk ke dalam rumah. Mandi Selepas Bersalin Apabila bayi dan ibu kembali ke rumah. arang. air gula juga boleh digunakan. orang luar dilarang melawat mereka kecuali untuk tujuan perubatan. Sebelum bayi dibawa masuk ke rumah upacara aalati dilakukan. si ibu akan mandi .

Bahan bahan persembahan juga disediakan seperti kari ayam betina. telur rebus. Mandian ini dilakukan dengan menyiram ke seluruh badan bayi dengan menggunakan air suam yang kadangkala dicampur dengan bahan-bahan herba. nenek moyang serta yang berkaitan dengan agama Hindu juga dipilih bagi bayi tersebut kerana nama yang dipilih ini akan mempengaruhi perwatakannya kelak. Setelah itu bayi diasapkan dengan asap kemenyan. Ia bertujuan untuk mengelak penyakit sawan atau kuning. Ketika bayi dimandikan. Susu juga digunakan se bagai bahan utama untuk melembutkan kulit bayi. Nama-nama yang dipilih lazimnya berdasarkan almanak dengan mengikut tarikh kelahiran bayi. kas-kas dan kacang hijau yang ditumbuk digunakan sebagai pembersih badan bayi bertujuan untuk mengelakkan penyakit kulit dan melicinkan kulit bayi. upacara pemberian nama dilakukan. Beberapa bahan seperti serbuk kunyit. . urutan perlahan dilakukan pada tubuh bayi dan tulang belakang bayi supaya tidak bengkok. ikan kering dan sebagainya.selang sehari selepas bersalin. Selesai dimandikan. Bagi tujuan kecantikan. Air tersebut digunakan untuk mandi. selsema dan juga untuk menyegarkan tubuh badan selepas bersalin. Berendoi Memberi Nama Sebaik sahaja bayi berusia enam belas hari. minyak bijan. Upacara mendodoi ini juga dikenali sebagai taalaattu bermaksud penggoyangan lidah. bayi ditonggengkan dengan mengangkat kedua belah kaki sambil menepuk bahagian punggung untuk mengeluarkan kahak. Upacara dimulakan dengan ucapan aaraaro aariraro atau cerita-cerita nasihat. Ia bertujuan agar bayi tersebut menjadi seorang yang berguna. dan disapu dengan bedak yang diperbuat dari tepung beras supaya tidak dihinggapi ruam. Upacara pemujaan dilakukan dengan membersihkan sekeliling rumah dan memasang lampu minyak di keliling rumah. Bayi pula kebiasaanya dimandikan pada waktu petang oleh seorang wanita yang berpengalaman. Namun amalan ini semakin berkurangan dilakukan dan hanya diamalkan oleh generasi tua sahaja. Nama-nama tokoh sejarawan. Mendodoi Bayi Amalan mendodoi bayi merupakan upacara yang paling penting dalam masyarakat India. Saudara mara yang hadir akan memberi pelbagai hadiah dan upacara diakhiri dengan jamuan dan upacara sembahyang bagi mendoakan kesejahteraan bayi. Beberapa herba dan dedaun seperti aadatoodai dididihkan bersama air. Bayi kemudiannya dimasukkan ke dalam buaian dan namanya diumumkan pada orang ramai. Rambut ibu akan dikeringkan dengan segera dengan asap kemenyan bagi mengelakkan sakit kepala. kening dan telinga turut diurut. Ia dilakukan dengan memasukkan bayi ke dalam buaian dan dikendalikan oleh ahli keluarga yang tertua yang arif tentang agama dan perkara yang berkaitan dengan dewa-dewa. Terdapat juga upacara memuja Dewi Pecciyamman dan Dewi Kaatteeri dilakukan oleh segelintir masyarakat India. Upacara dimulakan dengan mengadakan upacara sembahyang sebagai tanda kesyukuran. Akhir sekali bayi akan dibedung dengan kain bertujuan untuk meluruskan a nggota badan bayi. hidung.

Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa. PERKHAWINAN Ikat Janji Ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Vaiya poruttam. Tetapi kini peranan tersebut telah diambil alih oleh ejen-ejen perkahwinan yang berdaftar. Racau poruttam dan Veetai poruttam. kasta dan agama.Merisik Dalam peringkat merisik. Adat ini dikenali sebagai pen paarttal atau dalam bahasa Melayu dipanggil sebagai melihat bakal isteri. adat pen paarttal juga bertujuan untuk mengetahui latar belakang bakal pengantin lelaki. bunyi-bunyian serta serbuk kumkum akan dibawa. Sebaik sahaja sampai ke rumah bakal pengantin perempuan. Diantara yang masih diamalkan oleh masyarakat Hindu iaitu Tina poruttam/Natcattira poruttam. Kunjungan Ke Rumah Pengantin Adat ini dilakukan selepas adat merisik dilakukan. Sekiranya bapa salah seorang bakal pengantin telah meninggal dunia. Ada kalanya orang tengah yang dipanggil tirumana taraga akan membantu dalam kerja-kerja merisik. etika dan moral. pinang. faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur. Ketika itu wakil pihak lelaki perlu datang dalam jumlah ganjil walaupun bilangan tersebut ramai. Buah tangan seperti kelapa. Pihak perempuan akan menerima hantaran tersebut sekiranya bersetuju. rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Raasiyaati paati poruttam. Pada masa itu bakal pengantin lelaki berpeluang melihat pengantin perempuan dengan lebih dekat lagi. perbincangan ak an diadakan dengan saudara- . buah -buahan. cendana. tahap pendidikan. Selain itu. buah-buahan. bungabungaan. bapa kedua-dua belah pihak akan berbincang mengenai perkahwinan tersebut. Terdapat 21 aspek perlu diambil kira untuk menentukan kesesuaian pasangan bakal pengantin dengan cara tilikan dimanak Hindu. sirih pinang. Bakal pengantin perempuan akan memakai sari dan dipertanggungjawabkan menghidang air minuman. Bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rup a dan perawakan calon isterinya. sub etnik. dalam ajaran Hindu tidak terdapat konsep perceraian. Raasi poruttam. Kali ini pengantin perempuan tidak turut serta. Oleh itu bakal pengantin perempuan perlu melayani para tetamu yang bertandang termasuklah bakal suami. Pentiikka poruttam. Yooni poruttam. jenis pekerjaan. mereka hanya melayan orang yang datang sebagai tetamu dan tidak boleh mengambil barangbarang tersebut. Kana poruttam. Selalunya maklumat-maklumat ini diperolehi secara langsung dari pihak yang terlibat dan juga secara tidak langsung menerusi sahabat-handai dan saudara mara. Mahentira poruttam. Kemudian kunjungan ini dibalas oleh wakil perempuan. Adat penyesuaian bakal pengantin dikenali sebagai Thairumanam Poruttam Paartal dijalankan terlebih dahulu. sirih. Jika tidak. cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik. Barang-barang ini dibawa sebagai tanda kedatangan mereka atas niat yang baik dan untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Dalam masyarakat India.

Tiga upacara penting iaitu mengunjungi rumah pengantin ( pen paartal). Kemudian bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari dan diberi kepada anaknya. Pihak perempuan akan menyediakan buyung yang dikenali sebagai puurana kumbum yang diletakkan di ruang tamu. Pada hari tersebut. kedua-dua pengantin akan menukar sirih pinang yang dinamakan taambuulan marrutal. manakala udan parisam adalah pemberian hadiah yang dilakukan pada hari yang sama di sebelah pagi sebelum perkahwinan dilangsungkan. Ini dikenali sebagai orrai-maalai atau kalungan tunggal. Hantaran ini perlu disediakan oleh wanita yang sudah bersuami sahaja dan mereka dipanggil cumanggali. Kemudian upacara niccayam akan dilakukan dan lazimnya akan dijalankan dengan bertukar-tukar kalungan bunga. Pada masa yang sama alat muzik tradisional seperti naatasawaram dan meelam dimainkan. mereka akan mengikat janji. upacara sembahyang akan dilakukan terlebih dahulu. Sebagai tanda ikatan. Pada masa yang sama pengantin perempuan menulis sesuatu dengan menggunakan kunyit sebagai meminta restu daripada tuhan. Kemudian mereka akan membincangkan mengenai hari perkahwinan dan tentang belanja untuk pengantin perempuan. Pada masa ini beberapa orang saudara-mara boleh mengalungkan kalungan bunga pada bakal pengantin perempuan. Dalam masyarakat India. Pihak pengantin lelaki akan menyediakan beberapa jenis hantaran dalam jumlah ganjil.mara. Sekiranya kedua-dua belah pihak pengantin bersetuju. Adat pemberian parisam akan diadakan pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Parisam Adat parisam terbahagi kepada dua iaitu parisam biasa atau udan parisam. Parisam akan dibawa ke rumah pengantin perempuan diketuai oleh bakal pengantin lelaki dengan memakai pakaian tradisional masyarakat India. kad jemputan dan sebagainya. parisam umpama sebuah majlis pertunangan. adat ikat janji (niccayam) dan pemberian hadiah (parisam) merupakan adat yang sering dilakukan oleh masyarakat India. Bertunang dan sembahyang Adat menyuap kanl kande Sami memberikan ku'gumem Bakal pengantin lelaki seterusnya akan melafazkan ikat janji bagi menyatakan persetujuan untuk mengahwini bakal pengantin perempuan. Bagi memulakan adat tersebut. Parisam biasa adalah pemberian hadiah yang dijalankan lebih awal daripada hari perkahwinan. Pengiring akan memberi kad jemputan kepada kedua-dua pihak pengantin. Lampu minyak yang dipanggil sebagai kuttu vilakku diletakkan bersebelahan puurana kumbum sebagai menunjukkan kurniaan tuhan. Namun begitu ada di kalangan mereka yang tidak lagi melakukan upacara tersebut untuk mengelakkan pembaziran. Setelah itu barulah pihak lelaki dan jemputan lain boleh melihat puurana kumbum dengan lebih dekat lagi. bakal pengantin perempuan memakai sari parisam dan dipimpin keluar oleh seorang wanita lain ke ruang tamu. . Seterusnya perkahwinan tersebut akan diumumkan kepada orang ramai.

Terdapat pelbagai jenis thaali yang digunakan oleh masyarakat India seperti lingath thaali. Ini kerana thaali masih boleh dibuat daripada kunyit yang dikatakan lebih selamat dan tidak dicuri orang. Kemudian hujung kayu diikat dengan daun ara atau mangga menggunakan kain bewarna merah. Ahli-ahli keluarga pengantin akan bermohon pada Tuhan supaya perkahwinan dapat dilangsungkan tanpa gangguan. kumkum. cendana. Bahan-bahan lazim seperti sirih pinang. Kad jemputan ini dibuat berdasarkan almanak Hindu. Ini disebabkan terdapat pelbagai suku di kalangan masyarakat India. wang ringgit. antaranya : Kad Jemputan Kad jemputan memainkan peranan yang penting dalam perkahwinan masyarakat India. pottut thaali.Sebelum Majlis Perkahwinan Sebelum majlis perkahwinan berlangsung. Adat mendirikan mukuurtta kaal adalah sebagai menandakan perkahwinan akan dilangsungkan di rumah tersebut. Batang kayu diambil dan dibersihkan serta dibuang kulitnya. kum kum. Dalam upacara itu bubur manis dan nasi manis disediakan termasuklah dhoti dan sari untuk pasangan pengantin. sirih pinang. Pihak lelaki akan membawa emas. Batang pokok tersebut berukuran dua atau tiga meter dan mempunyai lilitan batang antara 20 hingga 30 sentimeter. Mukuurtta Kaal Adat ini dilakukan lima hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. Lima orang perempuan yang sudah berkahwin akan menyapukan kunyit cair dan kumkum pada batang kayu tersebut dari pangkal hingga hujung. Penyediaan Thaali (Tjrumaanggalyam) Thaali atau tjirumaangalyam merupakan lambang suci perkahwinan yang dikalungkan pada leher kedua-dua pengantin. kelapa dan bayaran untuk pembuat thaali. Secara umumnya thaali tidak diwajibkan diperbuat daripada emas. Kayu akan dipacak sedalam setengah meter dan bahan-bahan tadi akan dimasukkan ke dalam lubang tersebut sebagai lambang . Kemudian dulang akan dibawa ke rumah pengantin perempuan untuk diberi kepada pengantin lelaki dan begitulah sebaliknya. Pihak pengantin adalah dilarang untuk menawar perkhidmatan yang dilakukan oleh pembuat thaali. Selepas itu upacara sembahyang dilakukan dan ini dinamakan sebagai thaalippadaiyal. Adat penyediaan thaali ini dilakukan tujuh atau sembilan hari sebelum hari perkahwinan. kunyit dan sebagainya disediakan. tennant thaali dan sebagainya. pinang dan sebagainya sebagai lambang kekayaan. Upacara ini dinamakan sebagai paanam paaku. Kad diletakkan di atas dulang bersama sirih. Pada masa yang sama sirih pinang akan diberikan sebagai tanda jemputan perkahwinan secara rasmi. Tiga hari sebelum perkahwinan. bermakna perkahwinan tidak dapat dijalankan dengan lancar. Untuk menjalankan adat tersebut sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang untuk dijadikan mukurtta kaal. Sekiranya terdapat kesilapan. thaali akan diambil dan diletakkan di tempat sembahyang atas suruhan pembuat thaali. Kad jemputan yang telah dicetak disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. Pada thaali itu diikat segumpal benang putih yang disapu dengan kunyit. terdapat beberapa perkara penting yang perlu dijalankan terlebih dahulu. kelapa. Beberapa keping kad jemputan dalam bilangan ganjil akan dibawa bersama ke kuil untu k dibawa bersembahyang (arccanai). Adat mukuurtta kaal ini diadakan pada hari yang baik mengikut firasat masyarakat India. Ini adalah untuk memastikan tukang thaali mengetahui hari yang sesuai untuk membuat thaali.

memberi sirih. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang diperbuat daripada benang yang disapu dengan kunyit dan hujungnya diikat dengan seketul kunyit kepada pengantin perempuan hingga aras dada. Majlis perkahwinan dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat India iaitu Vaitikat Thairumanam. pemberian manisan. memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua) dan wang. Tamil Thairumanam dan Diya Thairumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. menuang air susu ke dalamnya. pengertian thaali. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. Kolem dan Khumbem Alipu (Mengarak Lampu) Minji (Sarung Cincin Lelaki) . Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedanda dengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Thirumanan bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat. hadiah. jamuan perkahwinan dan meroboh khemah perkahwinan. Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Pada masa yang sama pengantin berikrar akan menjaga alam sekitar sebagai lambang persahabatan dengan alam sekitar. Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas. Pengantin Bersanding Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan pada bahagian atasnya. simbol pokok pisang. Kad undangan disapu dengan air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Sebanyak sembilan jenis bijirin ditabur pada batang kayu dan lampu minyak dinyalakan. valatu kal. Beberapa faktor penting yang diambil kira sebelum upacara perkahwinan dilangsungkan untuk mendapat kebahagiaan hidup. Kedua mempelai memberi hormat kepada ibu bapa atau mertua dengan menukar dulang berisi buah-buahan dan menyapu debu suci pada dahi pengantin.kekayaan. mencium tapak kaki ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa). antaranya seperti masa yang baik untuk melangsungkan perkahwinan. Kebiasaannya adat mendirikan mukuurtta kaal dilakukan di rumah pengantin lelaki. penghormatan kepada pengantin lelaki. Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri. Kemudian upacara sembahyang dilakukan oleh pengantin beserta lima orang perempuan tersebut. Upacara Kanggenam iaitu menanam sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan.

Paal (Menyapu Susu Lelaki) Minji (sarung Cincin Wanita) Paal (Menyapu Susu Wanita) Upacara Akad Nikah Memohon Doa Restu Paal Abisygem (Cuci Kaki Ibu Bapa) Paal Abisygem (Cuci Kaki Ibu Bapa) Malei Mathel (Bertukar Bunga Malei) Ayeer Mantherem (Juru Nikah) Otthianem (Aksesori) Perkakasan Upacara Perkahwinan Perkakasan Upacara Perkahwinan .

Phavitirem . Kemudian sebiji kelapa terbelah dua dan sirih pinang diletakkan berhampiran si mati. Sekiranya perkahwinan dilakukan di kuil. Pada masa itu ibu bapa mertua akan menghormati kedua-dua pengantin dengan mengadakan jamuan. Jamuan perkahwinan tidak ketinggalan diadakan selepas upacara perkahwinan dijalankan. makanan selain dari sayur-sayuran dihidangkan. Kepala mayat dihadapkan ke arah selatan dan sebuah lampu minyak atau kaamaatci amman vilakku dipasang dinyalakan. di mana jasad akan hancur. Kemenyan dan kapur barus diasap sebagai simbol ketenangan jiwa si mati. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. Sekiranya jamuan diadakan di dewan. si mati perlu dijaga . Sebelum khemah dirobohkan. kematian Bagi masyarakat India. Serbuk suci atau tiruniiru disapu pada dahi si mati sebelum disembahyang. Sepanjang mayat berada di dalam rumah. Dalam masyarakat India. Namun amalan tersebut tidak lagi dilakukan pada masa kini. Antara adat tersebut ialah pengantin perempuan dikehendaki pergi ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas mereka disahkan sebagai pasangan suami isteri. sayur-sayuran akan dihidangkan kepada para tetamu. Sarjana India juga menyatakan kematian adalah perpisahan roh dan jasad. pelbagai adat tertentu akan dilakukan. Pada hari ketiga selepas perkahwinan. Untuk melaksanakan upacara ini. Jamuan tersebut akan turut disertai oleh saudara mara serta sahabat handai. mayat akan dibakar atau dikebumikan. mayat akan diletakkan di ruang tamu. Hanya jamuan ringan sahaja yang diberikan kepada mereka yang merobohkan khemah perkahwinan.Theperpul (Memakai Cincin Daun) Poree (Membakar Ramuan) Samenthi Phutu Thali (Rantai Daripada Benang) Vaalem Varuthel (Membuat Tiga Pusingan) Tallapha (Perhiasan Kepala) Selepas Majlis Perkahwinan Terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat India selepas berlangsungnya sesuatu perkahwinan. Khemah lazimnya akan dirobohkan. kecuali daging kerana daging amat dilarang dalam agama Hindu. tetapi kembali ke alam barzakh . iaitu kematian adalah ibarat tidur dan mereka akan bangun selepas tidur. mereka mempercayai konsep kelahiran semula. Semasa Kematian Sekiranya seseorang itu telah meninggal dunia. ayam akan disembelih sebagai tanda menunjukkan tamatnya upacara perkahwinan.

Mayat yang sudah dibersihkan itu akan diletakkan di ruang tamu sebagai langkah menghormati tetamu. Mayat akan dimandikan terlebih dahulu dan dibaringkan di atas katil di ruang tamu atau halaman rumah. si isteri hendaklah duduk di sebelah si mati dan dijirus dengan sebuyung air semasa mayat suaminya dimandikan. Balu tersebut dikehendaki meletakkan kalungan bunga ke dalam dulang yang berisi minyak. gambar gambar yang tergantung diterbalikkan dan barang-barang perhiasan dibawa keluar dari ruang tamu. Dalam upacara tersebut. mayat akan dimasuk kan ke dalam keranda. Lagu-lagu suci seperti teevaaram. Neip bermaksud minyak sapi dan pantam adalah obor. Ini dilakukan oleh kaum perempuan sahaja. Tujuannya agar roh si mati sentisa tenang dan aman. Kaum lelaki yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan si mati sahaja boleh membawa air dalam jumlah yang ganjil.dengan sebaiknya. Sapuan minyak ini dilakukan oleh ahli keluarga dan diikuti oleh saudara mara terdekat. Air tersebut diperolehi dari sungai. mereka dikehendaki memegang neippantam. kecuali air paip. Mayat seterusnya dimandikan oleh orang yang telah berumur. Buyung yang berisi air akan ditutup dengan menggunakan kain dhoti untuk mengela kkan habuk memasuki air tersebut. Belakang tapak tangan digunakan untuk menyapu minyak ini dan bukannya menggunakan tapak tangan sebagaimana lazimnya. Upacara Menanggalkan Thaali Thaali vaangutal merupakan upacara menanggalkan thaali semasa berlakunya sesebuah kematian dalam sesebuah keluarga. justeru itu kaum perempuan amat dilarang turut serta ke tanah perkuburan. Makanan yang akan dimasukkan ke dalam mulut mayat berupa beras yang diletakkan di dalam sebuah dulang dan diletakkan berhampiran kepala mayat. si mati akan dipakaikan dengan pakaian baru iaitu sari bagi mayat perempuan dan dhoti bagi mayat lelaki. seterusnya seorang wanita yang sudah berusia dan mempunyai hubungan kekeluargaan akan memegang tangan si mati sambil mengalungkan kalungan bunga ke leher balu dan proses ini dilakukan sebanyak tiga kali. Kaum wanita pula akan menyambut air tersebut yang digunakan untuk memandikan mayat. Sebelum dimasukkan ke dalam mulut mayat. Kaki dan tangan mayat perlu diluruskan. Upacara vaaikkarisi akan dilakukan oleh kaum lelaki di tanah perkuburan pula. beras akan diarak dari kiri ke kanan. Kapur barus dimasukkan bersama supaya mayat tidak berbau. Ini dilakukan seolah-olah menunjukkan si suami membuangkan thaali dari leher balu. ibu jari tangan dan kaki diikat dengan kain putih dan diletakkan ke dada. minyak dan araippu digunakan untuk disapukan pada kepala sebagai mandian terakhir. Duit syiling yang diletakkan di dalam dulang yang sama dibalut dengan k ain putih. Untuk menunjukkan kesedihan. Thaali itu seterusnya akan dimasukkan ke dalam dulang dan disimpan dalam rumah. Setelah itu barulah si mati dibalut dengan menggunakan kain. bunga dan susu yang dibawa oleh seorang perempuan lain. Sirih pinang ditumbuk dan dimasukkan ke dalam mulut dan lubang hidung akan disumbatkan dengan kapas. tiruvaasakam dan seumpamanya dinyanyikan serta diimainkan sehingga ke tanah perkuburan. perigi atau sumber-sumber air yang lain. Mata dan mulut mayat juga perlu ditutup rapat. Air mawar direnjis dan mayat turut diasapkan dengan kemenyan yang dibakar supaya tidak berbau. Thaali iaitu rantai suci perkahwinan hanya boleh ditanggal oleh seorang isteri setelah suamiya meninggal dunia. Kemudian ke dalam mulut mayat akan dimasukkan sedikit makanan sebagai menandakan pemberian terakhir dan inilah yang dinamakan vaaikkarisi. Selepas dimandikan. Sekiranya si mati mempunyai cucu atau cicit. kunyit disapu pada mata untuk membunuh kuman dan seterusnya duit syiling diletakkan di atas dahi. Sebelum dimandikan. Kemudian bunga akan dikalungkan pada leher balu dan kemudian bunga tersebut dikalungkan pada si mati. Upacara Vaaikkarisi Setelah dimandi dan dihias dengan cantik. Beberapa batang kayu kecil akan dibalut di bahagian hujung dengan menggunakan .

Kollic Catti Kollic catti bermaksud periuk tanah liat yang mengandungi api. Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan. bahanbahan tersebut ditabur dan setiap bahan-bahan tadi mempunyai perlambangan yang tersendiri. biji sawi dan bijan. Duit syiling dimasukkan ke dalam dhoti dan diletakkan di antara kaki mayat. Seseorang yang membawa kollic catti mengiringi mayat. Kollic catti dibawa oleh ahli keluarga si mati samada anak ataupun bapa. pada pusingan ketiga. Ini adalah seperti pergerakan bayi yang berada di dalam kandungan. Cucu atau cicit tersebut dikehendaki mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali. Satu lubang akan dibuat di bahagian kepala dan susu akan dicurahkan pada lubang tersebut. Keranda akan ditutup dan diangkat untuk dibawa ke tanah perkuburan. Pembawa Kollic catti atau buyung dikehendaki mengelilingi mayat sebanyak tiga kali menurut arah jam. Kemudian diikuti oleh pengurus mayat yang akan menebuk kollic catti dengan menyebut 'sorkam seer. pembawa kollic catti berada di hadapan mayat dan duduk melutut tetapi tidak menghadap mayat.kain yang disapu dengan minyak sapi dan dinyalakan. pengusung perlu membayar duit kepada penyelenggara sebagai upah mengorek liang lahad. Oleh itu si mati dipercayai berada di dalam perut Dewi Bumi. Pengebumian Mayat orang India akan diusung ke tanah perkuburan dengan menggunakan pengusung. Ada juga yang mencukur janggut atau misai sebagai menggantikan rambut. Pada masa yang sama sebuah nyiru diisikan dengan bahan-bahan seperti padi goreng. Keranda akan digerakkan beberapa kali sebelum menghampiri liang lahad. Periuk tersebut diangkat dengan menggunakan pelepah kelapa yang dibelah tiga di bahagian hujung dan diikat pada periuk. Ini menunjukkan bahawa mereka akan hidup lebih bahagia seperti rambut yang baru tumbuh. Pergerakan dimulakan dengan dengan mengubah bahagaian kaki ke kubur dan kemudian bahagian kepala. . pada masa yang sama ucapan tenna adudaiya shinanee pottri disebut beberapa kali sebagai menandakan upacara tersebut telah direstui oleh tuhan. Kemudian tiga batang kayu yang menyala dibakar dan disusun ke tanah satu persatu. semua yang hadir perlu ke rumah si mati untuk upacara penyempurnaan adat pengebumian sebelum balik ke rumah. lalu diambil oleh pengurus kubur sebagai tanda keizinan mayat dikebumikan. Anak sulung melakukan untuk bapa yang telah meninggal dunia dan anak bongsu untuk ibu. Ada juga yang memasukkan bijirin ke lubang tersebut. Setelah itu upacara sembahyang dilakukan oleh semua yang berada di situ. Setelah mayat dikebumikan. Saudara mara yang terdekat akan memberi sari atau dhoti kepada si mati sebagai hadiah terakhir. Upacara ini dilakukan untuk mengurangkan kesedihan keluarga si mati. Selesai upacara tersebut. Kemudian keranda diletakkan bersebelahan dengan kubur bagi mayat yang dikebumikan atau diletakkan di atas kayu api unyuk dibakar. Ahli-ahli keluarga akan mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali sebagai tanda penghormatan. satu bentuk manusia akan dilukis di atas kubur. kaiulaasam seer' berulang kali. Sepanjang perjalanan. Apabila tiba di tanah perkuburan. Sebelum itu pembawa kollic catti dikehendaki mencukur rambut.

beberapa adat seperti berikut akan dilakukan. Makanan yang terdiri daripada sayur-sayuran atau haiwan yang tidak berdarah akan dihidangkan untuk ahli-ahli keluarga si mati. Air yang berada di dalam baldi digunakan untuk mencuci kaki dan selepas itu berakhirlah sudah upacara pengkebumi. Membersihkan Rumah Rumah perlu dibersihkan sebaik sahaja mayat dibawa ke kubur. Berkabung pada hari keenam belas pula dipanggil sebagai karumaati iaitu hari bersembahyang. Dengan ini. air kelapa muda dan air mawar. pedanda akan dibayar dengan upah berbentuk wang ringgit. Batu-bata diikat dengan benang dan dibalut dengan kain m erah dan dimasukkan ke dalam periuk. Setiap kali sembahyang. selain itu debu suci dan garam disertakan. Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan. saudaramara dan sahabat-handai akan berkumpul di rumah si mati dengan membawa pelbagai jenis juadah tradisional termasuklah sayur-sayuran dan buah-buahan. susu. Terdapat dua cara dalam pengurusan abu mayat di kalangan masyarakat India. Hari berikutnya pedanda mengambil rumput dan membuat bentuk seperti keranda. Sembahyang yang pertama dilakukan pada pukul sebelas malam. Selesai upacara bersembahyang. Kemudian upacara sembahyang dimulakan dengan meminta Tuhan supaya melindungi si mati. Upacara basahan batu-bata itu dinamakan sebagai kal niruttutal atau upacara mendirikan batu. Gambar atau potret si mati diletakkan di atas almari atau dinding dan kemudian dikalungkan dengan bunga yang menarik. Tempoh mula berkabung samada lapan atau enam belas hari selepas kematian. Semua ini dibawa untuk dipersembahkan kepada si mati. setelah itu makanan dihidangkan kepada para tetamu. pada masa yang sama nyanyian lagu-lagu suci dimainkan. Sembahyang yang kedua dilakukan pada pukul dua belas malam dan yang ketiga pada awal pagi. Pembawa kollic catti hendaklah mandi di sungai atau kolam dan kemudian barulah boleh masuk ke rumah. Potret si mati dihias dengan cantik dan seorang pedanda dijemput untuk upacara sembahyang. Sebuah khemah yang lengkap dengan kerusi didirikan. sayur -sayuran dan buah-buahan. bertujuan agar roh si mati sentiasa dalam keadaan tenang dan aman. makanan dihidangkan kepada para tetamu. berakhirlah upacara karumaati. . Rumput akan dibakar dan mentera serta doa dibaca. Kemudian batu tersebut dibasahkan dengan air.Selepas Kematian Selepas selesai upacara pengebumian. Bagi mereka yang membawa kollic catti akan pulang ke rumah untuk melakukan upacara kollic catti. Berkabung Masyarakat India seperti juga masyarakat lain akan berkabung selepas berlakunya sesebuah kematian. sekiranya mereka berkabung selepas lapan hari kematian. iaitu samada abu mayat ditanam atau dimasukkan ke dalam kain kuning dan dilepaskan ke laut. Kemudian ahli-ahli keluarga dikehendaki menyentuh garam dan menyapu pada dahi sebelum masuk ke dalam rumah. Sebaldi air akan diletakkan di hadapan rumah dan lampu minyak sentiasa dinyalakan. lampu minyak dinyalakan dibekas tempat pembaringan mayat dan selepas itu ahli -ahli keluarga dikehendaki mandi untuk membersihkan diri selepas upacara pengebumian dijalankan. manakala abu yang lain dimasukkan ke dalam periuk yang berasingan. Ini adalah menunjukkan tamatnya upacara kollic catti. Susu terlebih dahulu disiram pada abu mayat untuk menyejukkan bara api. abu mayat akan dikumpulkan keesokan harinya. Mengumpul Abu Mayat Bagi mayat yang dibakar. Abu yang telah dimasukkan ke dalam periuk akan disembahyangkan oleh ahli keluarga. Kemudian abu bahagian kepala dimasukkan ke dalam sebuah periuk . Di sisi gambar tersebut pula dinyalakan lampu minyak dan bunga ditabur. Upacara sembahyang dilakukan sebanyak tiga kali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful