P. 1
Skype instalacija – konfiguracija

Skype instalacija – konfiguracija

|Views: 2,668|Likes:
Published by Alen Zukanovic

More info:

Published by: Alen Zukanovic on Sep 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Skype instalacija – kofiguracija – korištenje

BESPLATNE STVARI, IZDVOJENI TUTORIJALI, KORISNI SAVJETI « »

Autor:
Ivan Mišić

Objavljeno:
13.06.2009

Tagovi:
Skype

Komentara: 48

Tutorijal kako instalirati, konfigurirati, odnosno koristiti Skype za glasovne i video pozive koji su unutar Skype VoIP mreže potpuno besplatni. Sam program pogotovo nakon nove verzije 4 ima puno jednostavnije i preglednije sučelje za korištenje. Kao i ranije verzije nudi mogućnost glasovnih i video poziva koji su unutar Skype mreže besplatni, chat, prijenos datoteka. Naravno moguće je pozivati druge države u nepokretnoj i mobilnoj mreži što se dodatno plaća no u odnosu na cijenu impulsa kod naših operatora, znatno je jeftiniji. Sa Skype-om možete koristiti posebno napravljene telefone koji se spajaju na vaš PC ili jednostavno kombinaciju web kamere s mikrofonom. Sama komunikacija je enkriptirana što omogućuje privatnost vaših razgovora, no postoje vlade određenih država koje zahtijevaju pristup, tj. mogućnost prisluškivanja kao što već rade u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, ali to im za sada nije pošlo za rukom. Većina prijenosnih računala već posjeduje ugrađeni mikrofon, dok neki noviji i bolje opremljeni imaju čak integriranu web kameru. No za one koji to nemaju investicija i nije tako velika, jer već za 50 kn pa na više mogu kupiti pristojnu web kameru. Pitanje je samo koju kvalitetu videa, odnosno dizajn web kamere želite, jer većina ipak pazi da im kamera bude estetski dodatak. Ono što vam moram napomenuti je da za ispravan rad je potrebno imati „širokopojasni“ pristup internetu, znači aDSL ili kablovski pristup, UMTS ako je signal dobar. No ono na što morate pripaziti je potrošnja prometa, ako nemate flat, jer prijenos zvuka i slike nije zanemariv i bilo bi dobro da pripazite na taj dio, poziv sam po sebi možda je besplatan ali prijenos podataka je tu. Znači ako imate nekoga u s kim planirate često razgovarati bilo bi dobro prvi mjesec prekontrolirati račun i ako se ispostavi da je potrošnja prometa u nekom od paketa koji nemaju flat velika, možda vam je bolje uzeti flat ili neki veći paket.

1. korak instalacija

Prvo što morate napraviti je skinuti instalacijsku datoteku s Interneta http://www.skype.com/ što vam je prikazano na slici niže (nadam se da nisu promijenili dizajn stranice)

Nakon toga pokrenite instalacijsku datoteku i ako vam se otvori dijaloški okvir kao na slici niže ili nekakvo upozorenje kliknite na Run (Pokreni).

U verziji prema kojoj sam radio upute nije postojao Hrvatski (Croatian) i ja sam radio instalaciju za engleski jezik, ali vi svakako to možete provjeriti pod Set your language i odabrati željeni jezik, dok pod Options možete podesiti dodatne postavke instalacije.

Možete primijeniti putanju instalacije. a za pokretanje instalacije kliknite na I agree – install Proces instalacije. akcije vezano uz ikonicu na radnoj površini. . razne pluginove.

.Završetak instalacije.

upišite naziv vašeg mjesta Svi ovi prethodno uneseni podaci će pomoći nekom prilikom pretrage kontakata u Skype imeniku. ako već nije City .2.željena lozinka Repeat password – samo ponovite željenu lozinku Ako želite pročitajte sve navedeno i stavite kvačicu po Yes. I have read I accept. korak registracija Skype računa • • • • Full name – upisujete ime i prezime što nije obavezno Create Skype Name – željeno Skype ime Password . Kliknite na Sign in. • • • Email . . nakon čega je potrebno kliknuti na Next.upišite vašu email adresu Country/region – odaberite Croatia.

Obzirom da Skype user koji sam odabrao već postoji.Kreiranje Skype računa. . jer ne mogu postojati 2 ista. ponuđeno mi je nekoliko slobodnih ili polje za unos nekog drugog željenog. Opet je potrebno kliknuti na Sign in.

odnosno kamera. Prva sličica vodi do dijela koji vas upoznaje s mogućnostima Skype aplikacije.3. zvučnici. . no mi ćemo preći na drugu (ona u sredini) kako biste provjerili dali vam radi mikrofon. korak konfiguracija Nakon uspješne registracije otvara vam se prozor dobrodošlice.

odnosno slušalice telefona ako imate VOIP USB telefon. slušalica. provjerite: dali su zvučnici. telefon upaljeni dali su ispravno spojeni dali su pojačani dali je zvučna kartica instalirana ako ne znate kako potražite nečiju pomoć :-( Ako radi jednostavno kliknite Yes i idemo dalje. Kliknite na Test speakers. slušalicu telefona. slušalica. što se vidi u padajućem izborniku s desne strane gdje odaberite nešto drugo s popisa ako postoji i ponovite postupak testiranja. • • • • • Zatim na zeleni krug gdje piše Press Me i ako pritiskom na njega je počelo nešto svirati znači da radi.Prvi korak je provjera rada zvučnika. telefona prošao dobro slijedeći korak je testiranje mikrofona. prijenosno računalo. Ako je test zvučnika. slušalice. ali ako ne radi. može biti zasebno kao poseban uređaj spojen na računalo… za testiranje kliknite na Test Microphone. . On može biti ugrađen u samu kameru. Ukoliko možda ne čujete zvuk provjerite da nemate više zvučnih kartica instaliranih na računalu.

. znači da mikrofon uredno radi i kliknite na Yes. dok oni samo sa mikrofonom mogu odmah kliknuti naMake a test call i preskočiti par sličica.• • • • • Počnite pričati nešto i ako vodoravni indikator mijenja broj zelenih kvadratića. odnosno ako ne pomaže provjerite: dali je mikrofon. slušalice. kamera. a ako ne isto provjerite da nema više uređaja u padajućem izborniku i ponovite test za sve dok jedan ne bude radio. telefon ispravno spojeni dali su uključeni dali su pojačani instalirani ako ništa ne pomaže potražite pomoć :-( Ako su oba prethodna testa prošla uredno još preostaje testirati video klikom na Test Video. naravno za one koji imaju web kameru.

odnosno zeleni kružić koji potvrđuje da je sve radi. S lijeve strane vidljiv je jedan testni kontakt kojeg označite jednim klikom lijevom tipkom miša nakon čega kliknite na zelenu ikonu Call.Ako je kamera uspješno instalirana i spojena na računalo u vrlo kratkom vremenu biste trebali vidjeti live streaming s kamere. . Ovo što vidite na slici niže je pojednostavljeni prikaz onoga kako će vam zapravo sučelje Skypa biti. Nakon uspješno testa preostaje napraviti i testni poziv što radite jednostavnim klikom na Make a test call. Vama samo preostaje kliknuti na Done.

ženski glas na engleskom jeziku vas zamoli da kažete nešto u mikrofon nakon zvučnog signala. No ono što se na ovom koraku događa je da nakon što se poziv uspostavi. Ako je sve prošlo uredu možete započeti s pretragom prijatelja u Skype imeniku klikom na Find friends. što će vam automatski biti reproducirano natrag za 10-ak sekundi.Sam testni poziv zbog velikog broja korisnika ponekad neće raditi. Prekidanje poziva radite klikom na crveni gumb End call. . odnosno biti će zauzeto ili jednostavno može potrajati nekoliko minuta.

Dodavanje u vašu listu kontakata radite klikom na Add contact. Otvara vam se novi dijaloški okvir u kojem ćete vidjeti izlistane sve kontakte koji odgovaraju kriteriju pretrage. Skype nazivu ili email adresi i kliknite na Search Skype directory. Dok možete i sami ručno pretraživati po imenu i prezimenu. upišite login korisničke podatke ukoliko se to traži od vas.Ako već posjedujete listu kontakata u nekom od nabrojanih aplikacija stavite kvačicu. Samu pretragu možete zasutaviti ako ste ugledali traženi kontakt klikom na Stop search i nastaviti tražiti sa drugim parametrom. kliknite na Search email contacts i Skype će sam pretražiti svoju bazu na temelju vašeg imenika. .

no u svakom slučaju kliknite na Send. . Potvrdni okvir dodavanja kontakta na listu koji možete zatvoriti klikom na Close i nastaviti dodavanje novih kontakata klikom na Add more contacts. Za početak korištenja Skype aplikacije možete isključiti dobrodošlicu tako što uklonite kvačicu i kliknete na ikonu za početak.Proces dodavanja kontakta zahtjeva njegovu potvrdu/odobrenje stoga možete napisati i nekakvu poruku kako bi ta osoba znala o kome se radi.

sada je zelene boje jer je Skype online.znači da je Skype ugašen Na ovom koraku pred vama bi trebao biti otvoren Skype prozor u kojem vidite vaše kontakte (Contacts). . znači nitko već duže vrijeme ništa ne radi na njemu Do Not Disturb – kontakt ne želi da ga se smeta Invisible . spojen na Skype. znači online je ali vam se prikazuje kao da je offline.Kada je upaljen Skype možete vidjeti u system trayu dolje desno kod sata. Kontaktni koji imaju mogućnost video poziva pokraj Call za glasovni imat će i Video Call za video poziv. prije pozivanja ili chatanja je da označite kontakt. koji vrijede za vas i za vaše kontakte. Ono što morate napraviti. Možete ga pokrenuti dvostrukim klikom lijevom tipkom miša ili uz pomoć prečice na radnoj površini odnosno u start izborniku. možete dodavati nove klikom na New i još puno toga o čemu ću u kasnijim tutorijalima.ne vidljiv. ali je računalo neaktivno.kontakt je online. tj da Skype nije upaljen Offline . korak korištenje Statusi. Ovisno o statusu takva će biti i ikonica.kontakt je online. spojen an Skype i dostupan Away . a za kontakte s njihove lijeve strane u Skype imeniku: Online . a vidljivi su vama u system trayu dolje desno. 4.

Sviđa ti se tutorijal? Prati objavu novih tutorijala putem RSSa ili ih primaj izravno na E-mail Postavite pitanje na forumu ili komentirajte tutorijal 27Share • • • • • • “Ninite” program za jednostavnu instalaciju dodatnog softwarea Instalacija WordPress CMS-bloga Kako saznati kada je Windows OS instaliran? XAMPP instalacija Apache web servera za MySQL i PHP Kako uključiti prikaz ekstenzija datoteka? « Hardware Profiles Windows XP Kako prestati plaćati RTV pristojbu? » @djevrek riješeno. Najljepša ti hvala. hvala :-) 1 day ago Povratak na vrh 48 KOMENTARA ZA " SKYPE INSTALACIJA – KOFIGURACIJA – KORIŠTENJE " 1. Darija Plevnik Darija 15/10/2009 U 13:38 2. Muhamed Kavaz 12/11/2009 U 19:15 Ivane! Zaista. puno hvala! . Ivane.

Hus 20/11/2009 U 13:23 imam jedno pitanje? zanima me jeli taj skype besplatan ili se nešto plaća….. Ivan Mišić 24/11/2009 U 22:26 Možeš. mac os…)? 11. Ivan Mišić 20/11/2009 U 17:50 Program i pozivi između skype korisnika (znači 2 osobe koje imaju instaliran skype su besplatni) no postoji mogućnost pozivanja fiksne i mobilne telefonije po znatno nižim cijenama no o tome pogledajte više na službenim stranicama 5.3. Adnii 03/12/2009 U 23:08 . 7. suzana 28/11/2009 U 18:07 kako da instaliram skype me iconu? 8. ivana 23/11/2009 U 23:42 JEL MOGU OTVORIT DVA SKYPA NA DVA RAZLICITA IMENA…JEL IMA KAKVIH KOMPLIKACIJA? 6. Hvala ivana 02/12/2009 U 15:02 12. skypa? ivana 02/12/2009 U 15:15 Kad instaliram odmah me prebaci na skyp koji vec imam otvoren da upisem lozinku …ne uspjevam zavrsit instalaciju novog 13. 4. Ivan Mišić 01/12/2009 U 13:18 Dali ste instalirali Skype kako piše u tutorijalu. koji operativni sustav imate na računalu (windows xp. što je objašnjeno u samom tutorijalu (1. windows vista. suzana 01/12/2009 U 11:58 ne ja nemam skype me ikonu i kako to podesiti 10. samo ćeš se svaki puta morati logirati u onaj profil koji budeš htjela koristiti. korak) 9. Ivan Mišić 29/11/2009 U 03:44 Pretpostavljam da mislite na samu instalaciju Skype programa.

javim se kad instaliram 15. Away.1 je uklonjen.zmire 14/01/2010 U 19:12 Molim pomoć-kako otkazati drugu adresu-2 puta otvorenu i kako spriječiti da me pronađu oni kojima ne želim dati kontakt. Nerka 20/12/2009 U 21:41 za mene početnika pravo dobro objašnjeno. Invisible i Offline.1 skype. a secam se da sam na staroj verziji Skype-a imala i Skype Me. Ivan Mišić 22/12/2009 U 03:16 drago mi je da je tutorijal bio od pomoći :-) 17. 19. Da li uposte postoji ili je ukinut? 18.hvala…. Sanja. djole 11/01/2010 U 21:39 kako da vidim nekog kad je inisible 20.L 29/12/2009 U 01:07 Da. Ivan Mišić 18/01/2010 U 18:47 Deinstalirate postojeću verziju i skinite s interneta željenu pa instalirate. ali mi se više sviđa starija verzija. Nerka 22/12/2009 U 02:48 jesam HVALA!!!! 16.Zasto ne mogu da skinem skype? 14. Do Not Disturb. Hvala nada.Kako je mogu vratiti? Hvala 23. isto pitanje i od mene. kako da ukljucim “Skype Me” status?? Imam : Online. Ivana 18/01/2010 U 17:14 Danas sam instalirala novu verziju 4. Ako to niste nikada radili najbolje pozovite nekoga tko je da vam pokaže kako se to radi i riješi problem :-) . Ivan Mišić 12/01/2010 U 14:44 Pošaljete korisniku poruku preko chata i ako ne dobijete poruku “message cannot be delivered” znači da je korisnik online. 22. medjutim na ovom novom ne mogu da nadjem taj status. Ivan Mišić 29/12/2009 U 01:16 Koliko vidim na njihovom webu s verzijom 4. ali u statusu INVISIBLE 21.

2010. no oni su mi 05. sami uplatili 30.kazu mi da moram skinuti sa interneta program da bih mogla imati video poziv…molim za pomoc 28. Znate li kako to zaustaviti??? Unaprijed hvala! 25. snjeza 19/01/2010 U 20:44 kupila sam video kameru MSI ali kada instaliram cd ona ne funkcionise za skyp. Ivan Mišić 19/01/2010 U 22:38 Da bi ispravno radila moraju biti instalirani “driveri” upravljački programi web kamene i kasnije podešen skype ukoliko nije automatski prepoznao kameru.01.00€ na račun mog prijatelja. poznanik… 30. dakle ne mogu pokrenuti aplikaciju? Pomozite 32. prijatelj. Željka 18/01/2010 U 19:28 Molim za pomoć.. a mene teretili na Dinersu. miso 19/01/2010 U 21:08 kad se pokusam spojiti na skype izbaci me i kaze da nemam pristup internetu.24. ne povezuje me. Ako ne razumijete o čemu se radi najbolje je da potražite pomoć nekog tko može doći kod vas i taj problem riješiti. Azra 19/01/2010 U 23:09 Kako i gdje uplatiti za Skype?????? 31. ali kad se želim logirati javlja da je problem u serveru. blobb 18/01/2010 U 23:34 + svaka čast. osim ako netko nije znao vaše korisničke podatke pa sam izvršio uplatu??? 26. Ivan Mišić . tomo 22/01/2010 U 11:52 Skype sam instalirao.00€. skype 22/01/2010 U 11:47 Instalirao sam skype. ali javlja se problem: pri ’singin in’. Ivan Mišić 18/01/2010 U 19:33 Nisam shvatio dali se radi o naplati te prošlogodišnje uplate ili je 05. odličan tutorijal :-) 27. Molim pomoć 33. u cemu je problem?? 29. i registrirao skype ime. Prošle sam godine u kolovozu svom prijatelju putem Diners carda uplatila za Skype 10.01 izvršena nova? No u svakom slučaju obratite se Skype podršci.

Ivan Mišić 22/01/2010 U 18:23 @Azra pogledajte na službenim stranicama http://www. Ivan Mišić 18/02/2010 U 13:18 Jedini način je da se ponovno registrirate i onda svojim kontaktima javite novi user. kristina jakovina 18/02/2010 U 20:37 mmm zaboravila sam si lozinku .com/intl/en/shop/ 35.com/skype.x)? Ako je tako i želiš si instalirati neku od njih pogledaj na http://www. prije ove 4.oldapps. 41. 42. ako može malo više informacija o tome što se točno događa :-) 34.skype. Nije do mikrofona probao sam 3 nova i ni jedan ne reaguje. Koje windowse imate? 43. promjena već postojećeg koliko znam nije moguća. na koji nacin promjeniti ime skaypa? 38.1. DRAGAN 17/02/2010 U 20:31 Mislim na naziv gornjaslatina.0 :-) Ivan Mišić 22/01/2010 U 21:53 Pretpostavljam da misliš na verziju sa starijim sučeljem (3.1 verziju ali nikako da mi proradi mikrofon.22/01/2010 U 15:59 @tomo Jeste se registrirali? dali javi kakvu grešku ili nešto slično. Ivan Mišić 18/02/2010 U 17:10 Možda je u postavkama Windowsa stavljen na mute. 40. Ivana 22/01/2010 U 19:06 Kako se zvala starija verzija skypa . gornjaslatina 17/02/2010 U 08:18 Ivane . Ivan Mišić 17/02/2010 U 10:27 U kojem smislu? Misliš na naziv ikone / prečice ili? 39.php.interesuje me. Sulejman 18/02/2010 U 16:45 Molim pomoć! Instalirao sam skype 4. 37. verzije? 36. 4.

mozes li mi pomoci u vezi vracanja kontakta na skajp.jos cekam odgovor.hvala unapred. Evo što skype kaže o blokadi Bottom of Form Povratak na vrh .promenio sam lap top pa ulazak u conversation ne pomaze da je vratim a tako bih voleo.44. 48. Ivan Mišić 27/02/2010 U 11:39 lijevo od kursora (pokazivača) se briše sa tipkom “backspace“. mora da sam slučajno preskočio komentar. banehand 26/02/2010 U 19:52 ivane.hvala unapred 46. Ivan Mišić 01/03/2010 U 23:33 Isprika na kašnjenju. slavka 26/02/2010 U 18:25 kako da izbrisem tekst koji kucam prilikom dopisivanja na skypu.i postoji li opcija da i ako ja vratim na listu. a kasnije ju vidite.a bez da joj ponovo saljem kontakt za prihvatanje. jer prvo ste osobu uklonili s liste.ja vidim nju a ona mene ne na listi. a desno sa tipkom “Delete” (Del) 47.nekada davno sam izbrisao jedan kontakt. Moram priznati da me malo zbunio upit.pitanje pogledati pod sifrom”banehand”. dok ona vas ne i konverzacija ne prolazi.hvala 45. banehand 01/03/2010 U 19:36 ivane. Po svemu tome pretpostavljam da je s njene strane možda aktivirana blokada vašeg Skype računa za što je potreba intervencija te osobe.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->