Pengenalan Bina Insan Guru

Program Bina Insan Guru berhasrat untuk membina insan guru yang berakhlak mulia, bersemangat juang yang tinggi, mempunyai ketahanan fizikal, mental, rohani dan bermanfaat kepada diri, keluarga, masyarakat dan negara selaras dengan nilai-nilai keguruan. Proses pembinaan insan guru dilihat dari aspek kesedaran bahawa profesion perguruan adalah profesion yang mulia. Insan guru adalah merupakan pembina generasi yang cemerlang, pembentukan jati diri masyarakat dan role model kepada masyarakat. Di samping itu, in san guru juga perlu mampu untuk menyesuaikan diri dan menangani pelbagai cabaran dalam perubahan zaman era globalisasi ini. Program ini mampu membentuk akhlak mulia, membina daya kepimpinan dan memupuk sikap bertanggungjawab, berfikiran kritis dan kreatif serta menghayati misi dan visi Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK). Kursus Bina Insan Guru (BIG) merupakan suatu wahana ke arah pembinaan dan pembentukan kualiti insan guru yang dihasratkan selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) dan Falsafah Pendidikan Guru (FPG). Program ini yang melibatkan semua pelajar Program Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI), KPLI SR LPBS, KPLI SR LPBS j-QAF,PISMP DAN PLKSP yang direalisasikan melalui satu pakej aktiviti luar dan perkhemahan 4 hari 3 malam dalam tempoh pengajian. Melalui aktiviti yang dirancang, pelajar dapat mengenal diri (real-self) dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperolehi ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan. Program ini diharap dapat melahirk an guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah dan kuasa professional yang tinggi serta sentiasa bersedia pelbagai cabaran pendidikan dan arus globalisasi. dan mampu menangani

kami telah diberikan 3 batang mancis untuk proses menghidupkan api. aktiviti amatlah bermakna kerana di samping saya belajar cara untuk menguruskan kehidupan kita di dunia. Di sini. Oleh itu kami perlulah pandai untuk menggunakan mancis tersebut kerana jika kami tidak pandai menggunakannya kami tidak akan diberikan mancis lain sebagai ganti. Taklimat telah diberikan se belum kani memulakan aktiviti supaya kami dapat menjalani aktiviti ini dengan baik. Dalam aktiviti ini juga saya dapat pelajari bahawa kita perlu sentiasa menghargai apa yang kita ada dan gunakan benda tersebut sebaik mungkin. . Contohnya. Aktiviti ini memerlukan kami berjalan melalui sebuah kawasan ladang kelapa sawit yang luas. Kami telah dibekalkan dengan peralatan memasah dan bahan -bahan yang akan digunakan untuk memasak. Persinggahan kami adalah di suatu tempat yang ag ak lapang dan berhampiran dengan tanah perkuburan. Kita sebagai seorang bakal guru haruslah membuat persediaan terlebih dahulu sebelum mengajar murid -murid. Kami juga dikehendaki untuk memasak dalam aktiviti ini. Oleh itu. saya juga diberikan kesempatan untuk berfikir dan ingat akan mati. Apabila saya renungkan kembali.Aktiviti Kembara Hari : Isnin Tarikh : 1 Mac 2010 Aktiviti pertama yang saya dan kawan-kawan jalani sewaktu Program Bina Insan Guru (BIG) ialah kembara. Dalam keh idupan kita kita haruslah sentiasa menghargai apa yang kita ada kerana jika kita merasakan kita kekurangan sesuatu mungkin ada orang lain yang mengalami kekurangan atau kesusahan yang lebih teruk dari kita. Kubur itu mengingatkan saya dan rakan -rakan bahawa kita tidak selamalamanya hidup di dunia ini. Apabila tiba masanya semua orang akan mati. kita perlulah sentiasa mengingati mati supaya kita terbatas dan terpelihara daripada melakukan sebarang kemungkaran. kita dapat lihat bahawa persediaan awal amat perlu sebelum memulakan sesuatu.

Sifat tolong menolong juga perlu supaya kerja yang diberikan dapat dilakukan dengan mudah dan cepat. saya dapat melihat bahawa para fasilitator amat menitikberatkan asp ek keselamatan. Begitu juga apabila kita menjadi guru kelak. . saya perlu sentiasa bers edia dari segi mental dan fizikal dalam melayani karenah para pelajar dan juga masyarakat sekeliling. Sebenarnya banyak pengalaman yang di miliki guru-guru senior yang perlu kita pelajari kerana mungkin sesetengahnya kita tidak belajar sewaktu di maktab.Aktiviti Air (Kayak & Rakit) Hari : Selasa Tarikh : 2 Mac 2010 Dalam Program Bina Insan Guru. Untuk menjadi seorang guru yang baik. Aktiviti ini juga membuatkan saya menyedari bahawa kita tidak perlu menjadi seorang yang sombong walaupun kita mempunyai kelebihan. Tidak perlu kita menyombong diri hanya kerana kita lulusan ijazah dan guru-guru senior tidak. Aspek keselamatan juga amat penting dalam menjalani aktiviti air seperti ini. Contohnya. Ini bermakna. apabila bergelar sebagai seorang guru kelak. sifat ini amat perlu untuk ditanam dalam diri saya kerana apabila saya dihantar untuk bertugas kelak. Aktiviti air ini juga turut menguji tahap ketahanan fizikal dan mental saya. Penerangan awal dan langkah-langkah keselamatan perlu sentiasa menjadi aspek yang terpenting . walaupun kita mahir dalam ikatan tali. saya berpendapat bahawa kerjasama dalam kumpulan adalah amat penting. Sebagai seorang bakal guru. saya dan rakan-rakan telah menjalani dua aktiviti air iaitu berkayak dan berakit. Di sini. Melalui aktiviti yang telah dijalankan. saya perlulah sentiasa menjaga keselamatan murid dalam apa jua aktiviti yang dijalankan. saya akan dapat bekerjasama dengan baik dengan guru -guru senior yang telah lama berkhidmat dalam bidang ini. kita masih tidak akan mampu untuk mengikat rakit seorang diri tanpa pertolongan rakan -rakan yang lain.

saya telah dapati bahawa saya masih lagi tidak mempunyai kekuatan untuk bercakap di hadapan khalayak ramai. tajuk yang diberikan kebanyakannya berkenaan wanita dan kerjaya wanita itu sendiri. Peserta-peserta yang menyampaikan pidato mereka telah berjaya menyampaikan dengan jayanya walaupun ada sesetengah yang bercakap dengan tidak lancar. Melaka. Setiap kumpulan telah diberikan satu tajuk dan diminta untuk menyampaikan sebuah pidato . aktiviti ini juga telah dapat memberikan pengetahuan baru ke pada saya. Daripada aktiviti juga saya telah pelajari bahawa sebagai seorang manusia. dapat saya ambil pengajaran ialah. Adalah amat penting bagi seorang guru untuk mengetahui isu -isu semasa negara lebih-lebih lagi isu0isu yang berkaitan dengan pendidikan. Selain itu. Kami telah diminta untuk bersetuju dengan tajuk yang telah kami peroleh. Berdasarkan aktiviti ini. Sebagai contoh apabila menjadi seorang guru kelak. Ini kerana. oleh itu. Mungkin apa yang dikatakan oleh mereka tidak sama seperti yang kita fikirkan. kita perlulah menerima pendapat mereka sebagai tanda kita menghormati pandangan mereka. Saya juga perlu berpegang teguh pada pendirian saya dan tidak mudah merasa tergugat apabila terdapat suara-suara yang mengatakan perkara-perkara tidak baik kepada saya. Di sini. saya perlu bercakap dan berkomunikasi dengan jel as. Merlimau. Ini adalah untuk memastikan guru tersebut sentiasa bergerak ke hadapan dan tidak ketinggalan. Ini adalah untuk mengelakkan muri-murid yang akan saya ajar mengalami salah faham dan sebagainya. sebagai seorang bakal guru.Pidato Spontan Hari : Rabu Tarikh : 3 Mac 2010 Aktiviti ini telah dijalankan pada hari terakhir saya dan rakan -rakan berada di Kem Lanchang. Sifat berpendirian teguh ini amat penting kepada seorang guru supaya dia tidak akan diperlekeh dan dipergunakan oleh orang lain. Tajuk -tajuk yang diberikan amat mencabar daya pemikiran kami. say a perlu menerima pendapat . Inilah kelemahan yang saya dapat kesan setelah menjalani aktiviti ini. kita perlulah menghormati pendapat dan pandangan orang lain.

Kita juga perlu membuat persiapan sebelum menyampaikan ilmu tersebut. Apabila seseorang guru itu mempunyai pengetahuan yang banyak mengenai agama. Jadi. Tazkirah Tazkirah telah disampaikan oleh peserta BIG pada setiap waktu Subuh dan waktu Maghrib. Dalam aktiviti ini.dan teguran daripada rakan -rakan sejawat atau guru besar supaya orang lain juga akan menerima pendapat dan teguran saya dengan terbuka. Melalui aktiviti ini juga. kebersihan dalam solat dan sebagain ya. Ini kerana. mereka juga akan cuba untuk menjadi seorang yang baik. kita perlulah mendalami ilmu tersebut dengan mendalam terlebih dahulu. kita akan berasa lebih yakin untuk menyampaikan ilmu itu. masih banyak lagi perkara yang perlu saya pelajari mengenai agama. Sekiranya kita membuat pers iapan terlebih dahulu. Antaranya ialah berkenaan Solat Jamak dan Qasar. Ini adalah untuk mengelakkan kita berasa gementar dan gugup semasa menyampaikan ilmu. tidak kira ilmu agama atau ilmu apa sekalipun. Segala masalah berkenaan agama juga telah dapat saya selesaikan. Walaupun begitu. kita akan dapat menjawabnya dengan yakin dan tanpa ragu -ragu. Pelbagai topik-topik agama telah dibincangkan dalam tazkirah tersebut. . adab belajar. dapat saya simpulkan kepada diri saya bahawa. apabila murid melihat tingkah laku guru mereka baik. seme stinya dia juga akan berkelakuan baik kerana dia tahu kesan yang akan diterimanya sekiranya melakukan perkara tidak baik. Pengetahuan mengenai agama ini amat penting kepada seorang guru kerana guru merupakan tempat murid bertanyakan sesuatu yang tidak mereka fahami. Guru juga perlu menunjukkan contoh teladan yang baik kepada murid -murid. untuk menyampaikan sesuatu ilmu. banyak ilmu yang telah saya pelajari. apabila murid atau sesiapa bertanya ke pada kita.

Hj. Disebabkan masa yang singkat.Latihan Dalam Kumpulan (LDK) Hari : Rabu Tarikh : 3 Mac 2010 Aktiviti ini telah diadakan pada hari terakhir Program Bina Insan Guru. kita dapat memberi penghargaan yang terbesar kepada diri kita sendiri. Oleh itu. Sepanjang Program Bina Insan Guru kali pertama ini. Sehubungan dengan itu. Setelah mengikuti program ini. Namun. Dalam semua aktiviti tersebut. Fadz ilah Kamsah. saya telah dapat mengenal potensi diri saya dan juga kelemahan diri yang perlu saya baiki. Dalam aktiviti ini. Aktiviti Latihan Dalam Kumpulan (LDK) diadakan di Dewan Seri Kandi. kaunselor tidak dapat mengupas dengan lebih mendalam tentang soalan -soalan yang telah kami jawab. saya dapat merasakan keyakinan diri saya sedikit berubah berbanding sebelum ini dan saya akan berusaha untuk meningkatkan lagi keyakinan diri saya supaya saya dapat menjadi seorang guru yang baik kelak. Memang saya akui bahawa saya agak kurang berkeyakinan terutama sekali untuk bercakap di hadapan khalayak ramai. Peserta -peserta BIG telah diminta untuk berada dalam kumpulan masing -masing dan menjawab beberapa soalan yang telah diberikan oleh kaunselor. setiap sikap yang ada pada diri kita tidak semestinya baik dan mantap. Saya dan rakan-rakan juga telah diberi maklumat mengenai sifat -sifat individu mengikut bulan kelahiran mengikut kajian Dr. kita haruslah menerima diri kita seadanya. motivasi kepuasan kerjaya dan rahsia tarikh lahir. keputusan yang saya peroleh ialah sangat rendah. kami diminta untuk menanda sifat-sifat yang kami miliki. Dengan sikap begini. kami telah menjalani 3 aktiviti latihan dalam kumpulan iaitu mengenali potensi diri. Dalam ujian keyakinan diri. kita perlulah bersedia untuk mengubah sikap kita yang tidak baik kepada yang baik dan kita perlu menerima pandangan orang sekeliling mengenai sikap kita kerana kadang -kadang kita tidak sedar bahawa sikap kita itu tidak disenangi oleh orang lain. Mengikut apa yang saya tandai dan rakan-rakan tanda memang terdapat banyak persamaan sifat kami dengan sifat yang dinyatakan. .

Usaha yang gigih amat diperlukan untuk membolehkan murid -murid saya memahami setiap apa yang saya ajar dan mengaplikasikannya ke dalam kehidupan mereka. Ketua dilantik untuk mengetuai ahlinya. maka orang lain juga akan memberikan kerjasama yang baik juga kepada kita. Pertama sekali program ini telah mengajar saya bahawa dalam apa jua rintangan dan cabaran yang kita alami kita perlu tabah dan sabar dalam menghadapinya. Segala input yang saya dapat ini sangat berguna dalam kehidupan seharian saya terutama semasa bergelar seorang pendidik kelak. Sebagai contoh dalam aktiviti berakit. Program Bina Insan Guru merupakan satu program yang memberi banyak pengalaman dan input yang berguna kepada saya. Kita juga tidak boleh berputus asa dengan mudah dan perlu mencari jalan penyelesaian yang baik kepada masalah yang k ita hadapi. Dapat saya nyatakan di sini dalam setiap aktiviti yang dijalankan memerlukan kerjasama yang baik antara ahli kumpulan. pada mulanya kumpulan saya merupakan kumpulan ya ng terakhir sampai di tengah. ketua tersebut tidak akan berjay a melaksanakan tugasnya sebagi seorang ketua. Namun tanpa kepercayaan dan kesefahaman daripada ahli-ahli di bawahnya. Ini menunjukkan betapa pentingnya kita untuk mematuhi dan percaya kepada segala arahan ketua. saya perlu sentiasa memberi kerjasama yang baik kepada masyarakat dan rakan sejawat agar apa yang ingin dilakukan dapat berjalan dengan lancar dan jayanya. Tanpa kerjasama yang baik sesebuah organisasi atau kumpulan tidak akan berjaya melakukan sesuatu. tetapi apabila berakit ke darat kumpulan merupakan kumpulan kedua yang berjaya sampai. sikap ini perlu diterapkan dalam diri saya supaya saya tidak akan merasa tertekan dengan kerjaya saya dan tingkah laku murid -murid saya kelak. Sekiranya kita boleh memberi kerjasama yang baik dengan orang lain. sebagai seorang bakal guru. Yang kedua ialah sikap kerjasama. Saya berasa sangat bersyukur dan gembira kerana berpeluang mengikuti progam ini. Apabila bergelar seorang guru kelak. Yang ketiga ialah saya mempelajari bahawa kita perlu mematuhi arahan ketua.Penilaian kendiri Setelah menjalani Program Bina Insan Guru (BIG) selama 4hari saya telah mendapat pelbagai ilmu baharu dan juga kemahiran -kemahiran yang tidak pernah saya ketahui sebelum ini. Oleh itu. saya per lulah . Sebagai seorang bakal guru.

Ini kerana. Manusia tanpa ilmu merupakan manusia yang paling malang dan miskin dalam dunia ini. Sebenarnya banyak bercakap adalah baik sekiranya kita bercakap mengenai sesuatu yang berfaedah tetapi kami ditegur kerana kami sering berbanyak pelbagai perkara walaupun sewaktu aktiviti atau tazkirah dijalankan. kita akan dipersalahka n dan kita perlu bertanggungjawab di atas kelewatan dan kelalaian kita. Seterusnya ialah apa yang dapat saya pelajari melalui BIG ini adalah sikap yang sentiasa ingin mencari ilmu. malah dari semua segi kehidupan ini . saya akan cuba untuk merubah dan berusaha untuk menepati masa. ketepatan masa adalah amat penting kerana sekiranya kita terlewat masuk ke kelas dan pada waktu tersebut seorang murid mengalami kecederaan atau tidak sihat. . Ilmu yang harus ada pada seorang guru bukan s ahaja dari segi intelek. Namun semua ilmu itu tidak akan datang dengan petikan jari sahaja. Setiap aktiviti yang kami lakukan pasti ada sahaja yang terlewat begitu juga saya. Oleh itu. Ketepatan masa adalah amat penting kepada kita. Kelemahan saya dan rakan-rakan sepanjang mengikuti program ini ialah kami tidak menepati masa. Guru merupakan teladan yang baik kepada pelajar. di sini dapat saya ambil pengajaran ialah saya perlu gunakan sikap suka bercakap ini ke jalan yang betul dan kurangkan bercakap apabila berada di dalam sesuatu majlis ilmu. Oleh itu. Oleh itu.sentiasa mematuhi arahan ketua saya agar segala kerja yang diserahkan kepada saya dapat disiapkan dengan sempurna dan dapat memuaskan hati semua pihak. Ilmu sangat penting untuk menghadapi apa jua rintangan yang tidak dapat kita duga. Semua benda yang berada di sekeliling kita merupakan guru yang sentiasa memberi pelbagai ilmu kepada kita. Jadi tanggungjaw ab kita adalah mencari dan menggali ilmu-ilmu tersebut. para fasilitator banyak menegur saya dan rak anrakan kerana kami terlalu banyak bercakap. setelah menyedari akan kelemahan ini. Disebabkan itu. untuk menjadi seorang guru yang baik. saya perlulah sentiasa menambah ilmu pengetahuan baik dari segi pendidikan dan ilmu ilmu kehidupan yang lain. Sebagai seorang bakal guru. Sepanjang program ini juga. Seorang guru memerlukan ilmu yang cukup. guru merupakan tempat rujukan kepada pelajar. saya perlu berubah supaya murid-murid saya kelak tidak akan bercakap sewaktu majlis ilmu sedang berlangsung.

peniaga itu perlulah menjaga pelanggannya dengan baik agar pelanggannya itu tidak lari dan pergi kepada peniaga yang lain. Perancangan yang lebih awal juga amatlah perlu dan saya perlu menguruskan masa saya dengan baik. Seseorang guru yang sentiasa berusaha untuk mempertingkatkan kualiti pengajarannya dan sentiasa mementingkan kejayaan dan kebajikan murid -muridnya dikatakan mempunyai "profesionaliti" yang tinggi. Aktiviti-aktiviti yang menguji tahap kecergasan fizikal guru pelatih juga perlu d itambah supaya guru pelatih akan sentiasa cergas dan mampu untuk menjadi seorang guru yang aktif dan kreatif dengan idea -idea baru. Saya juga perlu menguasai semangat kepimpinan yang tinggi supaya saya dapat menjadi barisan pendidik yang boleh memimpin generasi akan datang dengan baik. Qiamullai dan sebagainya perlulah ditambah lagi agar guru pelatih dapat mendalami agama dengan lebih mendalam.Penambahbaikan untuk diri saya ialah saya perlu meningkatkan lagi disipplin dalam diri agar matlamat yang dirancangkan dapat dicapai dan dapat menepati masa yang telah ditetapkan. . Oleh itu. aspek kerohanian seperti tazkirah. Kesimpulannya. guru itu melihat perguruan dan tugasnya bukan semata -mata sebagai satu "pekerjaaan" tetapi sebagai satu "profesion" yang bermatlamat melahirkan pelaja yang mampu berjaya dengan baik dalam hidup mereka. Program Bina Insan Guru ini amatlah penting kerana melalui program ini. Setiap apa yang dilakukan oleh guru perlulah mulia dan berfaedah kerana guru merupakan role model kepada pelajarnya. Di samping itu juga. Guru diibaratkan sebagai seorang peniaga manakala pelajar nya pula sebagai seorang pelanggan. Dengan kata lain. tugas seorang guru bukan hanya di dalam kelas tetapi guru juga berperanan dalam kehidupan para pelajarnya da n mereka perlu membentuk pelajar mereka untuk menjadi seorang insan yang berguna. banyak input yang berguna dapat dipelajari oleh para guru pelatih untuk menjadi seorang guru yang cemerlang. Cadangan saya untuk memastikan program ini dapat memberi kesan yang mendalam kepada guru pelatih ialah banyakkan aktiviti yang memerlukan guru pelatih tampil ke hadapan untuk bercakap kerana ini akan dapat memupuk keyakinan guru pelatih.

Aktiviti kembara Aktiviti air Pidato spontan Tazkirah Latihan dalam kumpulan (LDK) Penilaian kendiri Lampiran i. iv. iii.. Gambar aktiviti Buku program Jadual program . ii. iii.VLNDQGXQJDQ Pengenalan Laporan reflektif i. ii. v.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful