TIGA WAKTU DIHARAMKAN KERJAKAN SOLAT Ada tiga waktu yang dilarang keras kaum muslimin menunaikan solat

iaitu: • • Di waktu terbit matahari sehingga satu tombak. Di waktu matahari atas kepala (tidak ada bayang sama sekali) sehingga condong ke sebelah barat • Di waktu matahari akan terbenam.

Ada segolongan orang kafir yang menyembah matahari itu sebenarnya menyembah syaitan walaupun tidak secara langsung. Namun syaitan sememangnya mahu manusia menyembahnya dan ramai manusia yang disesatkannya hingga menjadi kafir dan musyrik. Oleh sebab itulah dilarang keras menunaikan solat di waktu-waktu yang disebutkan tadi, kerana tidak mahu kaum muslimin disamarkan oleh syaitan sehingga solat kaum muslimin sama waktunya dengan orang-orang kafir yang menyembah matahari. Larangan solat pada waktu-waktu matahari di atas kepala atau sedang tengah hari terik kerana waktu itu api neraka sedang dinyalakan. Syaitan banyak menggoda manusia dalam dua waktu itu. Subuh pula sering dilambatlambatkannya supaya orang solat dekat dengan waktu matahari terbit. Asar juga sedemikian dilambat-lambatkannya supaya orang solat dekat dengan waktu matahari terbenam. Mereka yang melakukan solat dekat dengan waktu Maghrib ( matahari terbenam), disebut oleh Rasullullah s.a.w. sebagai solat orang munafik disebabkan terlalu sedikit mereka menyebut nama Allah s.w.t. Abdullah bin Amr meriwayatkan bahawa Rasullah s.a.w. bersabda: “ Waktu Zuhur itu apabila tergelincir matahari hingga bayangan lelaki setinggi badannya, selama belum dapat waktu Asar. Dan Asar selama belum kuning matahari. “ Dan waktu solat Maghrib hingga selama belum hilang mega merah dan waktu solat Isyak sehingga tengah malam yang pertengahan. “ Dan waktu solat Subuh dari terbit fajar hingga sebelum terbit matahari. Maka apabila terbit matahari tahanlah ( berhentilah ) daripada solat kerana terbit matahari itu di antara dua tanduk syaitan.” Amr bin Absah meriwayat bahawa Rasullah s.a.w. bersabda: “ Hendaklah kamu (engkau) solat Subuh, kemudian tahanlah daripada solat sehingga terbit matahari, kerana sesungguhnya terbit matahari itu di antara dua tanduk syaitan dan waktu sujud orang-

Maka apabila telah ada lagi bayangan itu. setiap kali melihat syaitan. kerana sesungguhnya terbenamnya matahari iaitu di antara dua tanduk syaitan dan di waktu itu orang-orang kafir sujud kepada matahari. sehingga apabila matahari sudah ada di antara dua tanduk syaitan. Dan sudah tentulah tidak patut dilakukan oleh orang mukmin.” Kemudian Anas meriwayatkan Rasullah s. Sedangkan ayam jantan sikapnya gembira seraya bersyukur dan memohon kurniaan Allah s. bersabda: “Itulah solat orang-orang munafik.w. yang mempunyai banyak rahsia yang tidak diketahui oleh makhluk-makhluk lain seperti ada makhluk yang mendengar sesuatu sedangkan yang lain tidak sedemikian. kemudian tahanlah daripadanya solat sehingga terbenam matahari.w.orang kafir kepada matahari.w.a.t. Allah s. Sudah tentulah sikap haiwan itu berlainan. ia tidak menyebut nama Allah walaupun sedikit. “ Kemudian tahanlah daripada solat kerana sesungguhnya di waktu itu api neraka jahanam sedang dinyalakan. mengatakan solat itu solat munafik. juga yang member pendengaran dan penglihatan.w. bolehlah engkau solat kerana solat itu disaksikan dan dihadiri oleh malaikat sehingga engkau solat Asar. maka barulah ia berdiri solat.t. Seperti keldai dan anjing diberi penglihatan melihat syaitan pada waktu malam. Kemudian sesudah itu boleh engkau solat kerana solat itu disaksikan dan dihadiri oleh malaikat sehingga tidak ada bayangan dengan tombak( yang ditegakkan dibumi). Ayam pula diberi penglihatan melihat malaikat. Keldai dan anjing sikapnya ketakutan melihat syaitan. ia duduk menunggu matahari (terbenam.” Itulah sebabnya Rasullah s. manakala keldai dan anjing memohon perlindungan kepada Allah s. lalu dipatuknya (terburu-buru) solat itu empat rakaat.t.w.t.w. begitulah halnya makhluk Allah s.a. .