PENDIDIKAN JASMANI ASAS

Keselamatan dalam Aktiviti Fizikal
Oleh Regina Resa Sharon Wong dan Miko Lau

Pengenalan Apa itu KESELAMATAN? 
satu aspek yang sangat penting semasa

kita melakukan sebarang aktiviti fizikal. Sekiranya aspek keselamatan tidak dititikberatkan, besar kemungkinan kemalangan akan berlaku.

Matlamat utama: untuk menyelamat nyawa mengelakkan kecederaan diri bertambah buruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambil alih oleh doktor .Usaha rawatan pertama dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulans / pesakit mendapat rawatan daripada doktor. .Pertolongan Kecemasan Definisi pertolongan kecemasan: .Rawatan pertama diberi kepada pesakit/mangsa kemalangan.

kita perlu memakai ³boots´ semasa permainan rugby dijalankan. Sebagai contohnya.Langkah-langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal 1. 2. . Sebelum kita memulakan sebarang aktiviti fizikal. kita perlu melakukan pemanasan badan terlebih dahulu. Pemakaian yang bersesuaian dengan aktiviti yang dilakukan.

. Dapat menghindari daripada rasa loya.3. muntah dan kekenjangan perut. Dapat menghindari daripada timbulnya masalah kepada sistem penghadaman dan pernafasan. Lakukan senaman 2 jam selepas makan.

. Elakkan minum air berkarbonat/bergas di dalam tin atau botol. semasa dan selepas bersenam. Pastikan minum air secukupnya sebelum melakukan senaman (sebaik-baiknya air kosong).4. Minum air pada setiap 15 hingga 20 minit. Minum air secukupnya. terutamanya ketika cuaca panas. Minum air kosong sebelum. Galakkan minum air antara 6 hingga 8 gelas.

 Contoh cara memanaskan badan berjalan pantas atau berlari setempat dan diikuti dengan aktiviti regangan dan kelonggaran. Amalan menyejukkan badan dapat menyingkirkan asid laktik yang terkumpul di dalam otot. melancarkan pengaliran darah dan meningkatkan suhu otot selain meningkatkan fleksibiliti dan menggerakkan sendi-sendi pada julat pergerakan yang optimum. Aktiviti regangan boleh membantu mengelakkan kecederaan pada otot. .

 Jangan terus mandi selepas bersenam kerana ini akan mengganggu sistem badan. Jangan bersenam ketika cuaca sangat panas. dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. terlalu gelap atau kadar pencemaran udara tinggi. mandilah dengan air biasa. Berhenti segera jika terasa semput atau sakit dada ketika bersenam.Keselamatan Semasa Melakukan Senaman dan Aktiviti Fizikal Jangan bersenam jika tidak sihat. . Jangan gunakan peralatan yang rosak. Tunggu hingga badan telah sejuk dan peluh di badan telah kering. sangat sejuk.

Apa itu bantuan awal? Bantuan awal adalah pertolongan yang diberikan kepada mangsa yang cedera tiba-tiba sebelum ketibaan pakar. anda hendaklah mengenalpasti: Adakan mangsa sedar? Adakah mangsa bernafas? Adakah mangsa berdarah teruk? Adakah mangsa keracunan? . Apabila ingin memberikan bantuan awal.

.

Jenis-jenis Bantuan Awal DRABC RICE .

Response (tindak balas/ reaksi) .Airway (saluran penafasan) .DRABC Menilai situasi mangsa menggunakan kaedah DRABC.Breathing (penafasan) .Danger (bahaya) .Circulation (pengaliran darah) . .

kepada kamu. Siapa nama kamu? Kamu dapat dengar saya? . Danger . . Sebagai contoh. kepada orang lain atau kepada orang yang cedera.Sekiranya yang tercedera dalam keadaan yang sedar: Goncang secara lembut orang yang tercedera dan cuba berkomunikasi dengannya.Teruskan bantuan awal sekiranya ia selamat dilakukan. Response 1.

Sekiranya orang yang tercedera itu dalam keadaan sedar.2. bengkokkan lutut orang yang tercedera. berlutut di sebelah orang yang tercedera. periksa dan cuba mengawal pendarahan dan kecederaan yang lain.Sekiranya orang yang tercedera dalam keadaan yang tidak sedar. 3. pusingkan badannya mengiring ke tepi. letakkan tangan yang sebelah lagi di dadanya. letakkan siku 90 darjah ke arah badan. .

.(Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang saluran udara). Anda juga perlu membuat pemeriksaan visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. Macam mana? membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagumangsa. Contohnya gigi palsu yang pecah.Airway merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR.

Airway Circulation Breathing .

.

merasa hembusan dan mata anda memandang tepat ke arah dada untuk melihat pergerakan turun-naik dada. Contohnya. mulut ke mulut. . merasa. melihat). Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi pernafasan. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan.Breathing Selepas saluran pernafasan dibuka. (kaedah 3M=mendengar. memeriksa pernafasan mangsa. Dekatkan telinga anda ke sisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa.

 Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya boleh meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati. Semasa tekan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus.(cuaran xiphoid) . Gunakan berat badan anda untuk melakukan tekanan.Circulation perlu dilakukan seiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekan dan mampatan di dada mangsa.

6. Dongakkan kepala mangsa dan angkatkan dagu. periksa paras 2. Siasat kejadian kenalkan diri. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Buang sebarang benda asing dari mulut. 4. Tentukan mulutnya terbuka. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. . 5. kesedaran. 3. Buka saluran pernafasan. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. goyangkan badan.Kaedah Pemulihan Pernafasan Mulut ke Mulut 1. 7. Tutupkan lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda.

Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. Catatan: Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut mangsa tersumbat dan tidak boleh dibersihkan dengan segera. Ambil masa sekitar 2 saat untuk memerhatikan sebarang reaksi. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanakkanak yang kecil. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mereka.8. Angkatkan mulut dan biarkan udara keluar dari paru paru mangsa. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar dari mulut. . 9.

Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterikan. Pada keadaan mendesak. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. 3. 4. 1. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat.tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apaapa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. 2. .Cara menahan darah a)Tekanan tepat.

Fungsi pembebatan Memberi tekanan pada kawasan yang berdarah bagi mengawal pendarahan. Mengurangkan kesakiutan dan melindungi luka. Menyerap darah dan sekresi 9rembesan) dari luka. Mencegah pencemaran. .

Fungsi pembalutan Menghadang pergerakan bahagian yang tercedera Menyokong bahagian yang tercedera Melindungi bahagian yang cedera .

Kegunaan kain anduh Digunakan untuk menyokong anggota yang cedera. . Ia bagi mengurangkan kesakitan dan memudahkan mangsa atau pesakit ketika dipindahkan. Berbentuk segi tiga untuk menganduh anggota yang cedera.

Gunakan ikatan penjerut. . . . saraf dan pembuluh darah jika terlalu ketat. .Jangan biarkan ikatan penjerut lebih daripada 15 minit.b.Ikatan yang longgar memburukkan lagi pendarahan.Tekanan tidak tepat .Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Komplikasi penggunaan cara ini boleh menyebabkan kecederaan pada otot.

Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais.Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. . Hantar mangsa ke hospital. .c.Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasar yang basah. .kawal dari keluar berterusan.Jangan rendam anggota putus secara langsing ke dalam ais. sebaikbaiknya dibasahkan dengan air garam isotonic yang suci kuman. . Anggota terputus .

Kecederaan otot (strain). .Terseliuh dan Patah 1.otot telah diregang secara berlebihan. Terseliuh kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari.kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. Kepatahan (fraktur) - - - pukulan sipi. mengguna otot secara mengejut. misalnya patah tulang paha keran terjatuh dari tempat tinggi.

Terseliuh Patah .

Jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. Lakukan rawatan di tempat kejadian 3. . Jangan cuba melurukan bahagian yang cedera. Kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera.Prinsip Rawatan secara Am Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: 1. Memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam nyawa seperti ganggian pernafasan dan pendarahan yang banyak. 2.

Periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. 5.4. 6. Tutup dengan kain yang bersih. jangan sentuh. . Sekiranya kulit di bahagian patah terluka. Halang pergerakan anggota yang patah menggunakan anduh dan pembebat(bandage).

 Circulation .Lihat dada mangsa adakah ia bergerak turun naik.Periksa denyutan nadi di leher mangsa. pastikan ia dalam posisi yang stabil. . . Breathing .Kenal pasti dan cuba merawat pendarahan dan sebarang kecederaan.Cuba dengar bunyi mangsa bernafas.Melancarkan saluran penafasan.Membuka saluran penafasan.Sekiranya mangsa bernafas. . . Airway . .

RICE Rawatan terbaik untuk kecederaan acute. Rest (biarkan mangsa berehat) Ice (kurangkan kesakitan) Compression (kurangkan bengkak. dapat melegakan kesakitan) Elevation (kurangkan bengkak.   Sebagai contoh. terseliuh dan ketegangan otot. paling efektif sekiranya tempat kecederaan lebih tinggi daripada paras jantung) .

kecederaan acute / otot dibahagikan kepada 2 jenis berdasarkan masa penyembuhan. strain. sprain 2. acute. kronik .Kecederaan acute Mengikut pendapat Flegel (1992). 1.cuts.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful