GEOGRAFI FIZIKAL

BENTUK MUKA BUMI
Disediakan oleh:Wan Nadia Wan Talib Ks/Pj/Bm

PELBAGAI BENTUK MUKA BUMI NEGARA MALAYSIA

TANAH TINGGI

Terbentuk daripada gunung lipat tua. Stabil kerana tiada kejadian gempa bumi. Terbentuk daripada batu granit dan batu kapur. Terletak di :

Bahagian tengah Semenanjung Malaysia y Bahagian pedalaman Sabah dan Sarawak
y

Tanah tinggi utama di Malaysia ialah : y Banjaran Bintang Kemuncaknya yang tertinggi ialah Gunung Bintang Menjadi legeh bagi sungai Perak dan sungai Kinta Banjaran Crocker Banjaran tertinggi di Sabah Kemuncak yang tertinggi ialah Gunung Kinabalu .Paling luas di utara dan menganjur serta meruncing ke arah selatan.

Tanah Tinggi Genting dan Tanah Tinggi Cameron. y Banjaran Tahan Banjaran yang tertinggi di Semenanjung Malaysia Kemuncaknya yang tertinggi ialah Gunung Tahan (2190 m) .y Banjaran Titiwangsa Banjaran yang terpanjang di Semenanjung Malaysia Menjadi tulang belakang bagi Semenanjung Malaysia Kemuncak yang tertinggi ialah Gunung Korbu (2182 m) Penting sebai tapak bina stesen hidroelektrik Mempunyai pusat peranginan seperti Bukit Fraser.

TANAH PAMAH .

terdapat dataran. Dataran Perlis. Bahagian pantai barat Semenanjung Malaysia. Sungai Bernam. jaluran tanah pamahnya adalah lebih luas dan panjang. Kawasan ini berpenduduk padat dan diliputi oleh tanah aluvium yang subur. Terdapat tanah pamah di kawasan lembah sungai seperti di lembah-lembah sungai seperti di lembah Sungai Perak. Dataran Hilir Sungai Perak. dan Tanah Rendah Beralun-alun Selatan. Di bahagian hilir sungai. . iaitu kawasan rendah yang lebih luas seperti di Dataran Kedah. dan Sungai muar. Dataran Pinggir Laut Selangor.

Dataran Kelantan. lembah Sungai Terengganu. . kawasan tanah pamah seperti di lembah Sungai Pahang. tetapi sebahagianbesarnya adalah berpaya. dan Dataran Pahang. dan berpasir. Dataran Terengganu.Di bahagian pantai timur Semenanjung Malaysia pula. jaluran tanah pamah adalah lebih lebar berbanding pantai baratnya. sempit. lembah Sungai Kelantan. jaluran tanah pamahnya adalah terputus-putus. Contohnya. Di bahagian pantai timur Sabah.

Dataran lebih luas yang terdapat di hilir Sungai Kinabatangan dan Sungai Segama. . dan Delta Rajang. Dataran Pantai Barat Sarawak. Dataran Pantai Barat Sabah adalah sempit dan terputus-putus kerana Bnajaran Crocker menganjur hampir dekat dengan laut. Kawasan tanah pamah di Sarawak adalah lebih panjang.Contohnya. terdapat di Dataran Baram.

SALIRAN .

Terdapat beberapa pola saliran iaitu pola reranting. gegelang dan jejari . Caracawangan sungai dan sungai utama dijalin antara satu dengan yang lain dikenali sebagai pola saliran. selari. jejala.Sistem saliran terdiri daripada aliran sungai utama dan beberapa cawangannya. Kawasan yang disaliri oleh sungai utama dan cawangannya dinamakan lembangan sungai.

Jenis Pola saliran Ciri-ciri Berbentuk seperti ranting pokok Cawangan-cawangan sungai bercantum dengan sungai utama pada sudut kurang darisudut tepat Terdapat di kawasan yang mempunyai batuan yang sama kekerasan. Cawangan-cawangan sungai memasuki sungai utama pada sudut tepat iaitu Contoh: Sungai Perak Pola saliran reranting Pola saliran jejala . Contoh: Sungai Pahang. Sungai Rajang Terdapat di kawasan yang mempunyai lapisan batuan keras dan batuan lembut serta berselang-seli. Sungai Kelantan. Anak-anak sungai mengalir dan menghakis lapisan batuan lembut.

Terdapat di cerun curam Contoh: Sungai Kinabatangan Pola saliran selari/sejajar Pola saliran gegelang Cawangan-cawangan sungai mengalir menurun dari puncak gunung dan bercantum dengan sungai utama di kawasan tanah rendah. Anak-anak sungai yang baru pula akan memasuki cawangan-cawangan sungai .Jenis pola saliran Ciri-ciri Cawangan-cawangan sungai dan sungai utama mengalir secara selari atau hampir selari antara satu sama lain.

Contoh: Dapat dilihat di Gunung Benom Pola saliran jejari/sepunca . Cawangan-cawangan sungai bercantum dengan sungai utama di kawasan rendah.Jenis pola saliran Ciri-ciri Berbentuk seperti jejari roda Cawangan-cawangan sungai mengalir turun menghala ke semua arah dari kemuncak sebuah bukit atau gunung.

PINGGIR LAUT .

dan pentas benua. pantai.Malaysia mempunyai pinggir laut yang panjang dan pelbagai bentuk uka bumi seperti tebing tinggi. kecuali Wilayah Persukutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Hakisan terhadap batu-batan yang curam di pinggir laut membentuk tebing tinggi. pulau. Semua negeri mempunyai pinggir laut. tanjung. . teluk.

Hakisan gua yang bertentangan akan membentuk gerbang laut. . Hakisan terhadap batuan lembut di bahagian tabing tinggi akan membentuk gua.Hakisan terhadap batuan yang berselang-seli keras dan lembut membentuk teluk dan tanjung.

. lagun. beting pasir. Proses pemendapan ombak membentuk pantai berpasir. anak tanjung. dan tombolo.Hakisan berterusan terhadap gerbang laut akan membentuk batu tunggul dan seterusnya batu sisa.

LAIN-LAIN BENTUK MUKA BUMI DI KAWASAN PINGGIR LAUT .

KEPULAUAN .

. which is above water at high tide". surrounded by water. Menurut United Nations Convention on the Law of the Sea (Konvensi PBB atas hukum kelautan) 1982 artikel 121 "An island ia a naturally formed land.

Terdapat beberapa syarat yang disebut sebagai sebuah pulau iaitu:1.dikelilingi air .daratan 2.terbentuk secara semula jadi 3.

KEPENTINGAN BENTUK MUKA BUMI .

TANAH TINGGI Kawasan pembalakan Kawasan tadahan air dan legeh Pusat peranginan Tapak penjanaan kuasa hidro elektrik .

TANAH PAMAH Sebagai kawasan pertanian Sebagai kawasan perlombongan Sebagai tapak petempatan Sebagai tumpuan jalan raya dan jalan keretapi .

kerang dan ikan Contoh: sekitar muara Sungai Pantai berlumpur Perak. Pantai Batu Ferringhi. Pantai Cahaya Bulan Pantai berpasir Membekalkan sumber kayu bakau Tempat pembiakan hidupan laut seperti ketam.PINGGIR LAUT Bentuk Muka Bumi di kawasan Pinggir Laut Kepentingan Kawasan pelancongan dan perkelahan Kawasan penanaman kelapa Contoh: Port Dickson. muara Sungai Rajang .

Tanjung Dawai. Teluk Darvel. TelukMahkota Teluk . Teluk Kimanis.Kawasan rekreasi dan pelancongan Contoh: Tanjung Bidara. Tanjung Datu Tanjung Petempatan nelayan Tapak pelabuhan Kawasan perikanan Kawasan perkelahan Contoh: Teluk Kemang. Teluk Ramunia.

Tanjung Bungah Tebing tinggi Kawasan perikanan Kawasan perlombongan petroleum dan gas asli Contoh: Kawasan pinggir laut di pantai timur Semenanjung Malaysia. merangkumi Laut China Selatan Pentas benua . Sabah dan Sarawak.Kawasan rekreasi dan pelancongan Tapak rumah api Contoh: Tebing Tinggi Kudat.

SALIRAN Minuman Perikanan Perhubungan .

KEPULAUAN Pelancongan Sumber pendapatan Sumber-sumber hutan Pemeliharaan hidupan akuatik (taman maritim) .

KAWASAN ZON IKLIM DUNIA .

Zon iklim dunia terdiri daripada Zon Panas (gurun panas) Zon Sejuk (Tundra) Zon Sederhana Panas (Kawasan Mediteranenan) Zon Sederhana Sejuk ( Kawasan Siberia) .

. Hujan tahunan kurang daripada 250 mm.ZON PANAS Suhunya berada di antara 32-40 darjah celcius. Contoh kawasan : Gurun Sahara. Gurun Arab dan Gurun Atacama.

ZON SEJUK Sejuk sepanjang tahun. Iceland dan Antartika. Musim sejuknya panjang dan suhunya -45 darjah celcius. Suhu musim panasnya 10 darjah celcius iaitu selama 3 bulan sahaja. Hujan turun dalam bentuk salji. Contoh kawasan : Greenland. .

Contoh kawasan : Pantai Mediterranean dan Carlifornia Tengah. Suhu antara 21-24 darjah celcius. musim sejuknya adalah sederhana sejuk dan lembap iaitu sekitar 10 darjah celcius. .ZON SEDERHANA PANAS Berkeadaan panas dan kering ketika musim panas. Hujan tahunan 600-800 mm.

kawasan ini mengalami kejadian empat musim (Musim Panas.ZON SEDERHANA SEJUK Musim panasnya sederhana sejuk iaitu sekitar 18-21 darjah celcius. . Musim Luruh. Hujan turun dalam bentuk salji. Musim sejuknya panjang iaitu -17 darjah celcius. Musim Sejuk dan Musim Bunga) Contoh Kawasan : Canada dan Utara China.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI CUACA DAN IKLIM .

Kedudukan Faktor-faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim Penerimaan Tenaga Suria Arus kelautan Arah tiupan angin monsun .

KEDUDUKAN Hemisfera kedudukan Hemisfera mempengaruhi iklimsesuatu kawasan suhu menjadi rendah apabila garisan lintang semakin tinggi hemisfera utara terletak dari garisan 0 . .ke 90 darjah utara hemisfera selatan terletak dari garisan 0 o ke 90 darjah selatan.

Pinggir laut dan kebenuaan kawasan pinggir laut mengalami suhu lebih sederhana kerana pengaruh air laut. kawasan yang semakin jauh ke pedalaman mengalami suhu yang semakin tinggi .

PENERIMAAN TENAGA SURIA .

.Berdasarkan gambar rajah diatas. Oleh itu kawasan B mengalami suhu yang lebih rendah. kawasan A menerima cahaya matahari secara tegak ke bumi Oleh itu suhu A lebih tinggi Kawasan B menerima cahaya matahari yang tersebar ke kawasan yang lebih luas.

Empat musim boleh dibezakan iaitu monsun barat daya. angin berkelajuan lemah dan arahnya berubah--ubah. Terdapat perubahan bertempoh dalam corak tiupan angin. . Semasa musim--musim peralihan monsun.ARAH TIUPAN ANGIN MONSUN Keadaan angin di Malaysia tidak kencang dan arahnya berubah--ubah. semasa palung khatulistiwa merentangi Malaysia. monsun timur laut dan dua musim peralihan monsun yang lebih pendek.

. Angin lazim adalah dari arah timur atau timur laut dengan kelajuan antara 10 dan 20 knot. Monsun timur laut bermula awal November dan berakhir pada bulan Mac .Monsun barat daya biasanya bermula pada akhir bulan Mei atau awal bulan Jun dan tamat pada akhir bulan September. Negeri--negeri pantai timur Semenanjung Malaysia lebih terjejas di mana kelajuan angin boleh melebihi 30 knot akibat luruan kuat udara sejuk dari utara (luruan sejuk). Angin lazim bertiup dari arah barat daya dengan kelajuan tidak melebihi 15 knot .

Malaysia merasai kesan nyata dari tiupan bayu laut dan bayu darat. Pada malam langit terang. . bayu laut dengan kelajuan 15 knot akan terjadi dan boleh mencapai beberapa puluh kilometer ke dalam kawasan pendalaman. Pada petang yang cerah.Sebagai negara yang dikelilingi laut. proses sebaliknya berlaku dan bayu darat akan terjadi di kawasan pantai. terutama pada hari-hari yang tidak berawan.

Arus lautan panas dapat menyederhanakan suhu di kawasan sejuk. Arus lautan sejuk pula dapat merendahkan lagi suhu di kawasan yang dilaluinya.ARUS KELAUTAN Suhu di sesuatu kawasan dipengaruhi oleh arus lautan panas dan sejuk. .

.

CIRI-CIRI IKLIM KHATULISTIWA .

Min suhu tahunannya adalah di antara 26o hingga 27oC.Kawasan di dunia yang terletak antara 5o hingga 10o Utara dan Selatan dari garisan khatulistiwa mengalami iklim khatulistiwa. .

Banyak awan. Hujan lebat turun sepanjang tahun. Kelembapannya tinggi iaitu kira-kira 80oC . Julat suhu tahunannya kecil iaitu kurang daripada 2oC kerana : Malaysia dikelilingi oleh laut.

Julat suhu hariannya ialah kira-kira 12oC. Suhu waktu siang mungkin naik ke 33oC. Suhu waktu malam mungkin turun ke 21oC. Malaysia menerima hujan lebat iaitu antara 2000 hingga 3000 mm setahun. Kebanyakan hujan yang turun adalah hujan perolakan dan hujan bukit.

Hujan paling lebat turun dalam bulan April dan Oktober semasa peralihan angin monsun dalam bentuk hujan perolakan. Angin Monsun Barat Daya (Mei hingga September) dan Angin Monsun Timur Laut (November hingga Mac) membawa hujan bukit

FAKTOR-FAKTOR YANG
MEMPENGARUHI CUACA DAN IKLIM

Bentuk muka bumi - suhu lebih rendah di kawasan tanah tinggi. Kedudukan - hampir dengan garisan khatulistiwa (menerima pancaran matahari yang banyak). Jarak dari laut - suhu disederhanakan oleh bayu laut dan bayu darat. Angin-angin Monsun Barat Daya dan Monsun Timur Laut - membawa hujan lebat dan dapat menyederhanakan suhu.

KEPENTINGAN TUMBUHTUMBUHAN SEMULAJADI NEGARA MALAYSIA .

Keindahan alam semula jadi. keadaan yang nyaman dan pelbagai jenis flora dan fauna yang unik menjadi daya tarikan pelancong.FLORA DAN FAUNA Taman negara dan hutan simpan diwujudkan untuk melindungi pelbagai spesies flora dan fauna daripada kepupusan. . Taman negara dan hutan simpan ini juga dibangunkan sebagai tempat rekreasi dan pusat pelancongan.

kulit. cekur dan gelenggang. Akar. Terdapat kira-kira 1 158 spesies tumbuhan yang dapat digunakan sebagai bahan ubat di hutan Malaysia seperti tongkat Ali. pulai. halia liar.SUMBER PERHUTANAN Tumbuhan semula jadi telah lama menjadi ubatan tradisional. . senduduk. kasip Fatimah. ranting dan buah daripada tumbuhan semula jadi tertentu dapat dijadikan bahan ubat.

Taman Negara Mulu di Sarawak dan Hutan Belum di Perak menjadi tempat perlindungan bagi segala hidupan liar .TEMPAT PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR Beberapa kawasan hutan di Malaysia dijadikan kawasan perlindungan hidupan liar khusus untuk haiwan-haiwan yang hampir pupus. Hutan Simpan Kabili. Hutan Endau-Rompin di Johor dijadikan tempat perlindungan badak sumbu. Sepilok di Sabah dan Hutan Simpan Semenggok di Sarawak dijadikan tempat perlindungan orang utan.

Keadaan ini mengurangkan hakisan ombak di kawasan muara sungai dan pinggir laut. . Di celah-celah akar pokok bakau. pelbagai hidupan laut dapat berlindung daripada ombak yang kuat. anak-anak ikan dapat juga bersembunyi dan mengelakkan diri daripada dimakan oleh hidupan laut yang lain.PEMBIAKAN HIDUPAN LAUT Akar-akar pokok bakau di hutan paya air masin tumbuh rapat-rapat dan banyak. Di sini.

udang. ketam dan siput untuk bertelur dan membiak. Di kawasan ini terdapat banyak ketam uca dan ikan belacak. Reputan daripada tumbuhan dan haiwan yang mati dalam ekosistem akan menjadi nutrien sebagai makanan asas dalam rantaian makana bagi kebanyakan hidupan laut. tanah liat dan bahan-bahan reput. . kawasan ini menjadi tempat hudipan laut seperti ikan. Oleh itu. Tanih kawasan ini terdiri daripada lumpur.

Muda dan Beris. Ahning. Contohnya.KAWASAN TADAHAN Hutan di kawasan tanah tinggi penting sebagai kawasan tadahan hujan. Hutan bertindak sepagai span berongga yang besar yang menyerap serta menapis air lalu mengalirkannya perlahan-perlahan ke anak sungai. kawasan hutan Padang terap. empangan. kolam dan tasik. . Hutan ini merupakan kawasan yang luas untuk menadah dan mengumpulkan air ketika hujan. Sik dan Baling di Kedah yang seluas 160 000 hektar itu merupakan kawasan tadahan hujan bagi Empangan Pedu.

Air ini ada yang dibotolkan secara komersial sebagai air mineral. Air daripada empangan ini menjadi sumber bekalan air yang utama di seluruh negeri Kedah. Air yang sangat bersih dan jernih ini akan keluar ke permukaan tanah sebagai mata air. Air yang diserap ke dalam tanah di kawasan hutan ini ditapis secara semula jadi. Air dari sungai atau empangan perlu ditapis dan dibersihkan untuk menjamin kebersihannya sebelum disalurkan ke rumah-rumah. .

Lihat rajah di bawah. .PENCEGAHAN HAKISAN Hutan memainkan peranan penting dalam mencegah hakisan tanah. Hutan bertindak sebagai penutup bumi semula jadi dan melindungi tanah daripada hakisan air dan angin. Daun-daun pokok berfungsi memecahkan butiran hujan dan memperlahankan kelajuan titisan air hujan. Litupan daun dan sarap di atas permukaan tanah juga merendahkan hakisan air larian. Akar-akar pokok berfungsi untuk mencengkam tanih dan menahannya daripada dihakis oleh air. Lapisan kanopi yang berdaun rimbun telah mengurangkan hakisan hujan.

Di kawasan paya air masin. . Akar pokok bakau menguatkan struktur tanah serta menahan tindakan ombak di pinggir laut. Tanih yang terhakis akan dibawa ke sungai dan menyebabkan dasar sungai menjadi cetek. Rumput dan pokok-pokok renek yang tumbuh di permukaan lantai hutan akan turut melindungi tanih daripada dihakis. pokok-pokok bakau dapat menghalang tindakan hakisan oleh air laut. Kawasan yang tidak diliputi tumbuh-tumbuhan mudah mengalami hakisan tanah.

JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI DAN HIDUPAN LIAR DI KAWASAN ZON IKLIM DUNIA .

pokok kurma Tumbuhtumbuhan tundra Utara Siberia .daun berbentuk jarum .lumut dan kulampair tumbuh diatas batuan .Tumbuhtumbuhan semula jadi Tumbuhan gurun Contoh Kawasan Gurun Arab. berkilat dan berlilin .sangat jarang .semak-samun berduri .berakar panjang .cepat tumbuh .tahan sejuk . Ciri-Ciri Utama TumbuhTumbuhan Utama -tahan kemarau .lumut . Gurun Thar dan Gurun Iran.kaktus .kulampair .batang berlendair .daun kecil.williow .pokok bantut di kawasan terlindung .birch .

tidak padat .tumbuh berkelompok .malar hijau .pokok sederhana tinggi dan bantut .cedar .berdaun lebar . berkulit tebal dan berakar tunjang .Tumbuhtumbuhan semula jadi Hutan Mediteranean Contoh Kawasan Ciri-Ciri Utama TumbuhTumbuhan Utama .Oak .berdaun kecil.rumput berubah warna mengikut musim .rumput tinggi .rumput pendek .cypress . Siberia Selatan dan pedalaman China . Turki.tulip . Syria dan Iraq Utara Padang rumput hawa sederhana (steppe) Mongolia.zaitun Lubnan.Iris .

JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULAJDI DAN HIDUPAN LIAR DI MALAYSIA .

Pokok jenis kayu keras seperti meranti. keruing dan balau. malar hijau dan berakar banir. .HUTAN HUJAN TROPIKA TUMBUH-TUMBUHAN Pokok tumbuh di kawasan tanah pamah. cengal. Tumbuh-tumbuhan lain seperti rotan dan buluh. bukit bukau dan lereng gunung. Pokok tumbuh rapat-rapat dan mempunyai ketinggian yang berbeza. Pokok tegak. lurus.

Pokok yang tinggi menjadi habitat untuk haiwan seperti kera.HIDUPAN LIAR Terdapat habitat untuk haiwan seperti rusa. lebah. harimau. beruang dan musang. kelawar dan tupai terbang. gajah. . burung.

nipah.kera dan memerang. nibong dan paku-pakis. .biawak.buaya. gelam. Jenis pokok adalah seperti mengkuang.HUTAN PAYA TUMBUH-TUMBUHAN Tumbuh di kawasan pinggir laut dan muara sungai yang berlumpur. HIDUPAN LIAR Terdapat ular.

Jenis pokok seperti pokok rhu.mengkuang laut dan pokok kelapa. .HUTAN PANTAI TUMBUH-TUMBUHAN Tumbuh di pinggir laut yang berpasir. Di hutan pokok rhu terdapat burung dan monyet. Pokok-pokoknya tahan tiupan angin dari laut. HIDUPAN LIAR Di pantai yang berlumpur ada ular.

HIDUPAN LIAR Binatang berbulu panjang seperti tupai gunung.paki-pakis.orkid dan periuk kera. . burung rajawali dan siamang.HUTAN GUNUNG TUMBUH-TUMBUHAN Tumbuh-tumbuhan jenis bantut dan tumbuh jarang-jarang. Pokok seperti laurel.

.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PELBAGAI JENIS TUMBUHAN SEMULA JADI DI MALAYSIA .

Hujan tahunan sekitar 2600mm Tanih Tanih laterit dan tanih aluvium atau lanar Saliran Saliran baik Hutan gunung -Kadar Tanih perubahan suhu laterit iaitu penurunan 1 C bagi setiap kenaikan ketinggian 165m .Suhu min adalah 18 C Saliran baik .Jenis Hutan Bentuk Muka Bumi Hutan hujan tropika Kawasan kaki bukit dan ceruncerun gunung yang kurang daripada 1000m Kawasan tanah tinggi yang melebihi 1000m Iklim -Iklim jenis khatulistiwa .Panas dan lembap sepanjang tahun .Suhu min 27 C .

Jenis hutan Hutan paya air masin Bentuk muka bumi Kawasan rendah di pinggir laut dan muara sungai yang terdedah kepada air pasang surut Iklim -Panas dan lembap sepanjang tahun .Suhu min 27 C .Boleh menakung air .Suhu min 27 C .Terbentuk hasil pereputan pokok-pokok Saliran buruk dan bertakung air .Boleh menakung air Saliran Berpaya dan sentiasa menakung air Hutan paya air tawar .Hujan tahunan sekitar 2600mm -Panas dan lembap sepanjang tahun .Kaki bukit -Tanih gambut .Kawasan pedalaman yang rendah seperti di Tasik Bera dan Tasik Chini -Dataran pamah .Hujan sekitar 2600mm Tanih -Tanih berlumpur .

Hujan sekitar 2600mm -Tanih berpasir .Suhu min 27 C .Jenis hutan Hutan pantai Bentuk muka bumi -Kawasan rendah di pinggir laut .Kurang 300m Iklim Tanih Saliran -Panas dan lembap sepanjang tahun .Tidak menakung air Saliran baik .

Sekian. . terima kasih«««.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful