You are on page 1of 22

Scoala……………..

Limbajul vestimentar în afaceri

Nume professor……………. Coordonator………………..

Nume elev……………………………. Clasa…………………………………..

ARGUMENT

Ca vorbitori ai unei limbi suntem în acelaşi timp “producători” şi “consumatori”ai acesteia. Într-un sens, acesta este şi cazul codului vestimentar, “limbajul” vestimentaţiei: ne îmbrăcăm într-un anumit fel şi astfel trimitem mesaje către alţii; percepem cum alţii sunt îmbrăcaţi şi astfel primim mesaje de la ei. Dar nu există nici o diferenţă: nu suntem noi cei care producem semnele.

Trebuie intelesi toti parametrii in functie de cultura sau de deschiderea la care ne raportam. Ţinuta de afaceri standard. doctrinele cele mai rezistente au fost cele care. atingerea sau nu a rezultatului propus? E greu de spus. Limbajul poate fi determinat ca fiind un sistem de comunicare prin semnale. au văzut în limbaj un instrument de comunicare menit să informeze asupra stărilor lumii. după modelul lui Aristotel.U. bărbaţilor le este interzis să poarte pantaloni scurţi. Îmbrăcămintea. un subiect defineşte ceea ce este comunicarea. Altfel riscam sa ne formam idei si pareri preconcepute despre ceea ce s-a dorit sa ni se comunice. în acest context. este practic obligatorie şi în mediile de afaceri din Europa Occidentală şi S. Îmbrăcămintea se poate folosi pentru a crea un rol. În cultura asiatică. În ce proporţie poate vestimentaţia influenţa rezultatul unei întâlniri. În privinţa naturii limbajului. comunică informaţii despre acesta. destule femei din lumea arabă intră şi în mare fără să se dezbrace. Aceasta poate marca statutul social real sau pretins. îmbrăcămintea are rolul de a identifica rapid „jucătorii“ aflaţi în faţa unei tranzacţii de business.ro. este un fel de extensie a eului şi. în cercetările de comunicare de astăzi. costumul şi cravata sunt austere şi de culoare închisă. ţinuta conservatoare şi protocolară în stil occidental nu ridică probleme nicăieri în lume. . despre statutul financiar. O vedere de ansamblu arată comunicarea ivindu-se atunci când un organism răspunde unui stimul care este la un anumit nivel. Ea poate afecta chiar comportamentul nostru general sau al celor din jur. Mai ales în mediul de afaceri. în China şi Japonia. Comunicarea prin ceea ce se numeste moda este la fel de vasta si complexa ca insasi definitia si conceptul de moda. Ca regulă generală. în măsura în care este rezultatul unei alegeri personale. simbolic. scriu specialiştii citaţi de money.Comunicarea a fost definită de-a lungul timpului în nenumărate feluri. vorbeşte despre experienţa profesională. dar în mod cert influenţează felul în care aceasta demarează. de fapt. în particular. În unele ţări islamice. pentru ca apoi să se dizolve în fundal: sugerează sau stabileşte nivelul de succes şi autoritate al fiecăruia. în cadrul unei limbi sau în afara ei. ogindeşte personalitatea individului. Pe plajele Libanului.A.

Stilul vestimentar este un element foarte personal şi internalizat. tipul de accesorii şi felul în care acestea sunt purtate. un lucru insa este cert: modul în care oamenii se îmbracă. Asta în comparaţie cu cele 38 de procente ale vocii şi cele 7 ale conţinutului propriu-zis al mesajului. culorile şi accesoriile. oricât de frumoasă sau adecvată. despre prima impresie pe care o facem celor din jur. ceea ce ştim ne ajută să rămânem în încăpere. tipul de vestimentaţie pe care îl adoptă la serviciu comunică informaţii despre ceea ce sunt oamenii şi despre ceea ce vor să pară că sunt. Pe de altă parte îmbrăcămintea. în schimb. Pentru vestimentaţia profesională unitatea de măsură este adecvarea la ocazie şi partenerii de discuţie. . o femeie care preferă un stil clasic. ambiţie. Vestimentaţia tinde să fie un criteriu important de evaluare a angajaţilor în cadrul organizaţiilor. De pildă. Factorii care dau măsura acestei adecvări sunt stilul. va opta pentru un set asortat de cercei şi colier. sunt şi organizaţii în care nu există cerinţe formale în ceea ce priveşte vestimentaţia angajaţilor. Există organizaţii în care vestimentatia este impusa prin anumite regulamente interne pe care fiecare angajat trebuie sa le respecte. au putut cuantifica rolul aspectului exterior (vestimentaţia şi limbajul corporal) – 55%. nu compensează pentru lipsa de talent. purtaţi la un taior sobru. Vestimentaţia tinde să fie un criteriu important de evaluare a angajaţilor în cadrul organizaţiilor. cu părul strâns într-un coc. Există organizaţii în care vestimentaţia este impusă prin anumite regulamente interne pe care fiecare angajat trebuie să le respecte. Indiferent de tipul de organizatie in care oamenii activeaza.Vestimentaţia este unul dintre cele mai influente mijloace de comunicare nonverbale pe care le avem la dispoziţie. implicit. culorile sau imprimeurile alese. o femeie care se regăseşte în stilul casual va purta un minimum de accesorii şi se va îmbrăca mai curând într-un costum cu pantalon şi probabil va fi tunsă scurt sau va avea părul aranjat cu naturaleţe. o semnătură personală. Interesant este că studiile legate de acest tip de comunicare şi. spune Markovits. profesionalism sau cunoştinţe. De asemenea. Fiind o reflexie a personalităţii şi gusturilor stilul vestimentar dă partenerilor de discuţii indicii despre temperamentul sau stilul de viaţă al persoanei respective prin factori atât de mărunţi precum texturile. codul vestimentar. Felul în care arătăm ne poate deschide o uşă . sunt si organizatii in care nu exista cerinte formale in ceea ce priveste vestimentatia angajatilor. De asemenea.

In interactiunile cotidiene. din mediul socio-cultural. Vestimentatia face parte din categoria informatiilor accesibile despre o persoana. simboluri ale puterii sociale. cât şi presiuni informale . deducănd din acestea anumite caracteristici ale persoanei.care îşi au expresia în . în viaţa de zi cu zi vestimentaţia joacă un rol important în percepţia persoanelor. oamenii se informeaza unii despre ceilalti utilizand o serie de mijloace care le sunt accesibile despre persoanele cu care intra in contact. de asemenea. deşi oamenii au dreptul sa adopte orice forma de imbracaminte doresc. caracterul sau chiar competenta acestora. Acesta constă în influenţa exercitată preponderent de primele informaţii primite. pe baza a ceea ce se vede tragem concluzii despre ceea ce nu se vede. Richard Denny. Pe baza informatiei oferite de imbracaminte. ei trebuie totusi sa faca distinctia intre munca si distractie si sa-si adapteze vestimentatia „atmosferei de afaceri create de patronul lor". influentănd stima de sine a celor care le poarta si. Vestimentaţia organizaţională este privită ca un indicator al influenţelor atât din interiorul organizaţiei. oamenii trag concluzii in legatura cu statusul social al persoanelor. Altfel spus.care îşi au expresia în codurile şi regulamentele interne -.Chiar dacă tindem să fim de acord cu expresia „important este cum gândim şi nu cum ne îmbrăcăm". primele contacte cu colegii şi sefii la un nou serviciu constituie situaţii sociale în care efectul primei informaţii poate avea o mare importanţă asupra modului în care un angajat va fi apreciat. cât şi din exteriorul acesteia. Interviurile de angajare. în interiorul unei organizaţii există atât presiuni formale . Hainele sunt semne ale statutului social. De asemenea. Modul în care o persoană se îmbracă contribuie la ceea ce în psihosociologie se numeşte „efectul primei informaţii" (primacy effect). vestimentatia reprezentănd un important mijloc de management al impresiei. datorită procesării mesajului în funcţie de acestea. Pentru orice manager gestionarea impresiei pe care subordonatii si-o formeaza despre el este o conditie importanta pentru succes. comparativ cu cele ulterioare. care nu sunt direct observabile. modul in care ceilalti se comporta fata de noi. Un renumit consultant în domeniul managementului şi dezvoltării resurselor personale. susţinea într-o lucrare a sa că.

Unii autori sustin ca.o mai buna diferentiere a organizatiei lor in exterior. regulamentele de ordine interioara din cadrul acestor tipuri de organizatii includ si norme clare in ceea ce priveste vestimentatia angajatilor din cadrul diferitelor departamente. Omogenitatea vestimenţională . criteriul „omogenitatea vestimentatiei" (in sensul de omogenitate stratificata) devine foarte important. Se poate adauga ca semnificatiile transmise de culori sunt definite socio-cultural. în vederea adoptării unui anumit tip de vestimentaţie. • Atributele vestimentatiei: Culorile Alegerea unei culori pentru vestimentatia organizationala are la baza informatia simbolica pe care o trasmit culorile.se referă la gradul de diferenţiere a vestimentaţiei angajaţilor dintr-o organizaţie în raport cu vestimentaţia persoanelor din afara organizaţiei. in functie de semnificatia sociala a acestora: culoarea maro . 2.anumite modele care se pot impune la un moment dat într-o organizaţie. De asemenea. De aceea. căt si in exterior. Acesta se traduce prin vestimentatii diferite pentru angajatii unor departamente diferite. iar pe de alta parte . Daca intr-o organizatie strategia organizationala promovata de top management merge pe ideea diferentierii interne intre departamentele reprezentative ale organizatiei. Bancile. opteaza. Aceste dimensiuni ale vestimentatiei in organizatii pot fi observate si in viata de zi cu zi. criteriul „evidentiere prin vestimentatie" primeaza. spre exemplu. organizatiile optand pentru anumite culori ale vestimentatiei angajatilor. Există trei dimensiuni ale vestimentaţiei organizaţionale: 1. 3. pentru vestimentatii specifice.se referă la gradul de variaţie în ceea ce priveşte vestimentaţia. in cazul in care strategia vizeaza diferentierea organizatiei fata de alte organizatii concurente. companiile multinationale etc.constau în culorile. atăt in interior. Diferenţierea . albastru sugereaza demnitate sau rosu sugereaza afectiune. materialele şi stilul vestimentaţiei. Atributele vestimentaţiei . care sa permita pe de o parte o mai buna definire a rolurilor in interior. printre membrii aceleiaşi organizaţii.

imi place sa fiu sef si sa dau ordine Negru . in China si Japonia albul inseamna tristete. verde. portocaliu. Culorile calde (rosu.folosita la uniformele UPS sugereaza incredere.imi place schimbarea Bleu .imi place sa iubesc. albastru) o inhiba. galben) favorizeaza comunicarea iar cele reci (gri.sunt organizat si hotarat sa-mi realizez planul Galben . Comunicarea se desfasoara greoi si in cazul monotoniei sau varietatii excesive de culori. Ele evidentieaza atitudinea omului fata de viata si fata de cei din jur.om plin de sentimente Roz . spitalele folosesc culoarea alb pentru a sugera puritate si curatenie. Culoarea Informaţie Rosu . iar organizatiile politiste utilizeaza culori inchise pentru a sugera putere. De exemplu: in timp ce in Europa negrul este culoarea tristetii.doresc sa discutam Verde . Corelatia culoare – personalitate Culoarea vestimentatiei folosita de catre manager ne comunica o serie de lucruri despre acesta.stiu foarte bine ce am de facut • Ce comunica culoarea vestimentatiei? Semnificatia culorilor poate fi diferita in alte culturi. • LIMBAJUL VESTIMENTATIEI .sunt inventiv Bleumarin . In mod similar. Culorile influenteaza si ele comunicarea. sa fiu iubita si sa am grija de altii Portocaliu .

relatiilor publice. resurselor umane. putem practica un stil informal.Exista numeroase materiale de specialitate privind felul in care trebuie sa se imbrace angajatul. Este asemanatoare cu tinuta business in ceea ce priveste materialele si formele. in situatii neoficiale. la care renuntam (apelam la costum) in situatii formale. este specifica marketingului. Totul trebuie sa fie curat si calcat. proprietarilor de magazine de lux. avocatilor. in materie de cromatica si de taieturi. Chiar daca detinem functii de conducere. Tinuta business inovatoare. 2. . Accepta costume si rochii practice. Tinuta business-casual. Este indicat sa purtam haine de calitate. dar poate cuprinde o vestimentatie foarte variata. artistica – specifica publicitatii. bluza etc. de lucru. pentru a exprima cel mai usor. atat pentru femei cat si pentru barbati. educatiei. Imbracamintea trebuie sa fie adecvata muncii pe care o efectuam. Tinuta business. omul de afaceri. formala si conservatoare – specifica corporatiilor. showbiz-ului. Parerile celor in cauza asupra eficientei acestor recomandari variaza. nonverbal. • Codul vestimentar al activitatilor profesionale propune 4 variante de tinute: 1. esarfa. sau business-smart – menita “sa comunice”. medicinei. vanzarilor. relaxante. 3. acceptand chiar bijuteriile la barbati si pantalonul scurt la femei. camasa. Este ideala si pentru momentele in care te intalnesti intamplator cu un client sau partener de afaceri si vrei sa pari imbracat business dar nu protocolar. Pentru casual sunt emblematice jeans-ul si tricoul. managerul. consultantei. bancilor. imobiliarelor. In functie de sex putem schimba frecvent cravata. Tot la ea se apeleaza. interesul sexual si disponibilitatea. permitand insa inovatii. semi-traditionale din tricot si tesaturi mai moi si imprimeuri odihnitoare. intr-un stil care nu se va demoda usor si cateva accesorii elegante. Tinuta casual – specifica organizatiilor cu o conducere flexibila (care nusi controleaza angajatii) si joburilor in care angajatii nu au contact direct cu clientii sau sunt vazuti mai rar (exprima confortul si amprenta personala). Aici se accepta doar costumul din materiale cu “tinuta”. industriei de moda. asigurarilor. 4.

Afacerile se fac in birouri. Dar daca te afli inca in plina ascensiune. ca si redingota sau vesta (doua elemente obligatorii ale tinutei de afaceri de la inceputul secolului). palaria a disparut treptat din vestimentatia de afaceri. iti este permisa o mai mare libertate in a-ti exprima personalitatea la nivelul tinutei vestimentare. • Accesoriile costumului de afaceri Palaria a jucat acelasi rol ca si cravata. iar e-maiul si telefonul te scutesc de drumuri lungi. Dezvoltarea industriei de frumusete de la mijlocul secolului al XX-lea. Implicit si vestimentatia profesionistilor din acest mediu se supune acestei reguli. Doar panamaua (originara din Ecuador si . generator al unor gesturi care demonstrau buna cunoastere si usurinta de a folosi eticheta dar si o modalitate de a intrerupe sau termina o intalnire de afaceri (“miam pus palaria intr-o parte si am plecat” puncta un om de afaceri din City-ul londonez). cand iti alegi tinuta. Un alt factor important care a dus. palaria si-a pierdut functia utilitara fiind purtata doar in anumite ocazii strict pentru a acentua caracterul special sau oficial al evenimentului. la disparitia palariei il reprezinta schimbarea obiceiurilor de a munci. printre altele. schimbarea regulilor”clasice” de igiena prin cercetari serioase dar si acceptarea unor coafuri elaborate la barbati au transformat palaria intr-un accesoriu inutil. Asadar. mai placuta si mai serioasa. Iar cu cat gradul de expunere al jobului tau este mai mare. imbraca-te conform nivelului ierarhic al pozitiei pe care o ocupi si gradului de expunere al acesteia! Daca te pozitionezi in varful piramidei ierarhice. Evitarea palariei tine atat de atentia acordata sanatatii podoabei capilare dar si de acceptarea lipsei ei. de a sublinia diferenta. caracterul profesional trebuie sa primeze in fata celui personal. Mijloc de a atrage atentia. necesare in trecut pentru a te intalni partenerii de afaceri.Adapteaza-te sectorului in care lucrezi si codului vestimentar impus de organizatia pe care o reprezinti! O regula de baza in lumea afacerilor spune ca aici totul se conduce dupa principii cazone unde tot ceea ce conteaza este ierarhia. De aceea. Parte integranta a costumului de afaceri pana in anii ‘60. cu atat mai mult tinuta ta trebuie sa fie mai ingrijita.

ţinuta sobră. . care este adecvată pentru persoane înalte şi nu prea solide. când este foarte cald. impact maxim. considerata initial “de lux”. nealterat de reclame luminoase sau alte pete de culoare. sau în imprimeuri mărunte. se reflecta griul clar.încălţămintea.purtata pentru prima oara de catre Napoleon al III-lea).haină la un rând (care dă o ţinută zveltă şi care poate să stea şi descheiată) sau haină la două rânduri. la costum este indicată cămaşa cu mânecă lungă. . în special în activitatea financiar-bancară: A. la costum maro sau kaki se poartă ciorapi maro. din materiale închise la culoare. O ţinută sobră. fiind recomandat şi în domeniul afacerilor. • Principii de bază Există câteva principii de bază privind ţinuta în general şi cea vestimentară. în special : 1. impresionante prin performanta si complexitatea constructiei si in ale caror gemuri imense. la locul de muncă. simplitate. care trebuie să stea totdeauna încheiată. cladiri inalte si zvelte. cu şireturi. atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. pentru bărbat. atunci când costumul este de culoare sobră. în dungi şi modele simple) sau cămaşă cu dungi fine şi o cravată cu imprimeu simplu. formală. ciorapii vor fi de culoare închisă (negri. . Costumul de afaceri reflecta perfect decorul in care evolueaza omul de afaceri: cladiri vechi care inspira respect si denota traditia neintrerupta de-a lungul mai multor generatii.ţinuta oficială. cu cravată simplă (culori sobre. . conservatoare. bleumarin sau gri închis).cămaşă albă. respectiv costum cu vestă. Cuvintele cheie care caracterizeaza costumul de afaceri ideal sunt aceleasi ca si cele care descriu o afacere reusita: seriozitate. care creează impresia de supleţe. neţipătoare. cămaşa cu mânecă scurtă se poartă fără haină. trebuie să fie bine întreţinută. în afara orelor de serviciu. stilul clasic şi convenţional rămâne întotdeauna cel mai potrivit. un stil clasic şi convenţional presupune: . specific City-ului. opace. continua sa reziste si astazi dar sub forma unei palarii de vacanta. de preferinţă clasică. de o simplitatea perfecta si studiata.

în permanenţă atenţia. într-o asemenea situaţie. pentru a evita scotocitul prin interiorul ei. având grijă să nu facă cute. o femeie este atrăgătoare la birou atunci când este îmbrăcată în rochie potrivită. simplă. aspect ce dă o imagine cu totul neprofesională. poşeta nu va fi ţinută la vedere. discret. ele neavând rolul de a atrage vădit atenţia asupra fizicului. de bună calitate. . trebuie bine organizată. dimpotrivă.cravata se va asorta cu costumul şi cămaşa. mai deosebit.. pentru femei la locul de muncă. deoarece vor ieşi în evidenţă şi vor atrage. .încălţămintea va fi aleasă cu multă grijă: pantofi de bună calitate. la locul de muncă. papionul devine o caracteristică a individului. discrete. îngrijite. se recomandă o fustă bine . este recomandabil să se poarte un singur inel. fuste şi pulovere de diverse combinaţii şi atunci când îşi “supraveghează” atent. în bluze moi.bijuteriile bărbăteşti vor fi întotdeauna sobre. sau două piese mici: un colier de perle şi o pereche de cercei vor crea o ţinută adecvată unui cadru sobru. bine lustruiţi cu tocuri nu prea înalte şi în foarte bună stare. bijuteriile zgomotoase sunt nu numai iritante. ciorapii vor fi de culoarea pielii. dar distrag atenţia. asortaţi cu geanta. fuste clasice sau rochii cu croială clasică. silenţioase. atunci când este purtat în permanenţă. lipsite de extravaganţă.ţinuta femeii aflată la tribună nu va fi în nici un caz stridentă. poşeta întotdeauna în stare bună. nedantelaţi. . dresul va fi bine întins pe picior. B. nu va fi expusă şi mai ales nu va fi lăsată pe masă pe birou pe scaun. va fi una simplă.bijuteriile purtate vor fi în general simple. nebrodaţi cu flori sau cu alte figuri. întotdeauna curaţi. un bărbat înalt va purta cravate “lungi”. fără modele.taioare. aspectul exterior.accesoriile purtate vor fi întotdeauna discrete. în timp ce unul scund va purta cravate “scurte” potrivit taliei. atunci când se părăseşte încăperea. de afaceri. feminine. ţipătoare.machiajul va fi cu totul discret. la şcoală nu este deloc recomandat să se folosească încălţăminte excentrică. ţinuta sobră şi de bun gust înseamnă: . . care nu necesită mişcarea permanentă a gâtului pentru a-şi aranja accesoriile pe care le poartă. . sprâncenele vor fi permanent aranjate. . în nici un caz nu se “amestecă” bijuteriile de aur cu cele de argint.

eventual cu un papion. de calitate superioară. curat. înainte de a pleca la birou. bleumarin si gri inchis. companiile de asigurari tratau cu mare seriozitate codul vestimentar. .atunci când pantofii au o culoare neobişnuită. lamé etc.croită. înainte de a vă cumpăra o anumită piesă de îmbrăcăminte sau de încălţăminte trebuie să vă puneţi o serie de întrebări de genul: Se pretează ea profesiei şi locului meu de muncă? Îmi vine. să se poarte hainele strâmte. o privire succintă atentă “de la cap la picioare”. plăcut. unghiile curate şi manichiurate sunt tot atât de importante pentru ţinuta unui bărbat ca şi pentru a unei femei.vestimentaţia va fi adecvată şi bine întreţinută. o femeie care poartă pantofi moderni. fardul de pleoape şi rimelul nu se folosesc la birou. pudra aurie. pieptănat. . iar crema de mâini bine aplicată. barba şi mustăţile trebuie bine îngrijite şi în permanenţă tunse. într-adevăr bine? Mi se potriveşte un asemenea stil? Croiala este cea mai potrivită vârstei şi aspectului meu fizic? Este o haină cu adevărat la modă sau este doar un capriciu? Este potrivită acestui anotimp? Ca regulă generală. în principal: . O ţinută sobră. culoarea rochiei va fi obişnuită. linia părului poate fi la modă. . lacul folosit pentru unghii trebuie să aibă o culoare plăcută. cu tocuri potrivite sau joase demonstrează că are gândul de a face treabă. ca şi genele false. fără exagerări însă. o bluză de culoare pastelată. neţipătoare sau se va purta un costum uni. Întotdeauna prima impresie ţine de detalii mărunte. pe cât posibil. 3. de aceea. aceasta presupune un păr bine aranjat. că poate merge oriunde este nevoie de ea. adecvată presupune un aspect îngrijit. unul dintre cele mai importante detalii este aspectul fizic în general şi ţinuta vestimentară în particular. la birou nu trebuie purtate veşminte care se potrivesc numai pentru ocazii şi din materiale pretenţioase: satin. în permanenţă periat. culorile admise de acestea fiind numai negru. purtată la un taior ce va crea un efect favorabil persoanei în cauză. .mâinile vor fi permanent curate. brocard. 2. manseta camasii trebuia sa iasa din maneca hainei de la costum nu mai mult de doi . trebuie evitat. catifea. Acum cativa ani. In plus.tunsoarea. trebuie să urmărească.

printre altele. sa-si schimbe garderoba. iar barbatii nu aveau voie cu barba sau mustata. stilul vestimentar. De atunci. parfumul trebuia sa fie putin sau neutru. sa cumpar haine cat mai ecologice. cu parul lung sau femeile cu parul prea scurt. Ciorapii de matase erau insa obligatorii inclusiv vara. mai nou. nu conteaza. iar mediile corporatiste au devenit mai putin rigide si mai colorate. machiajul discret. s-au pastrat cateva reguli. fara gel. Asa s-au nascut. Iar pentru 2008 oamenii de afaceri si-au propus. aceasta lege nescrisa din lumea businessului poate fie sa te ridice pe culmile gloriei. Sau: "Voi achizitiona mai multe accesorii pentru ca ele imi definesc cu adevarat stilul". Hainele reflecta personalitatea. Oricat de superficiala ar parea. sunt . Si totul depinde de imaginea sa. Putem fi perceputi ca profesionisti prin simpla prezenta si alegere vestimentara. modul in care ti-ai construit aparitia. In viata profesionala aceste 30 de secunde capata o importanta capitala atunci cand de ele atarna semnarea unui contract. fie ea studiata sau naturala. nici macar vara. iar oamenii de afacerii si managerii de pretutindeni incearca si ei sa tina pasul. Cu toate acestea. In mod evident. lumea s-a mai schimbat. vestimentatia business se adapteaza cu fiecare sezon. fara decolteu sau fusta scurta. fara incaltari decupate in vreun fel. Cercetarile asupra perceptiilor umane arata cum anumite reguli vestimentare transmit mesaje care sunt decodate drept profesionale. fie sa aduca "falimentul profesional". "Vreau sa stiu ceea ce port. Mai ales in lumea business. Acestea sunt doar cateva dintre promisiunile de imagine pe care oamenii de afaceri din strainatate si le-au facut pentru anul 2008. sa imbrac haine cat mai colorate". Ca orice curent.centimetri. sa port costume create special pentru mine si sa schimb parfumul". statutul social. sa nu ma pierd in tendinte. bunul-gust sau absenta lui. Sau: "As vrea sa adopt o imagine mai sobra. intreaga aparitie. Imaginea are o importanta din ce in ce mai mare. "rezolutiile de stil". Adesea este nevoie de numai jumatate de minut pentru formarea unei prime impresii despre un om. respectul pe care il ai pentru interlocutorul tau. fara culori stridente de par. Este naiv sa mai crezi ca modul in care te prezinti in mediul de business. este nevoie sa completam aceasta impresie printr-un comportament potrivit situatiei in care ne aflam. Coafura trebuia sa fie aranjata. Sau nu. Evident ca imaginea.

Daca ai in garderoba 3 astfel de costume. cantarite si judecate. presupune contacte sociale dese si iesiri in societate in interes de serviciu . Nu exista nici un alt articol de imbracaminte care sa transmita mai multa autoritate si credibilitate. Costumele din 2 piese. destinat exclusiv hainelor de birou. Vestimentatia este considerata indicatorul fidel al succesului financiar. fie al celei pentru care lucrezi.necesarul vestimentar minim creste la trei-patru costume si trebuie sa fie adaptat in functie de sezon • Codul vestimentar business casual O persoana intr-o pozitie de conducere – barbat sau femeie . haine care trebuie schimbate obligatoriu la fiecare sezon. Fie al companiei proprii. in cazul in care slujba dv. cu pantalon . mai ales daca acesta este si actionarul majoritar. bijuteriile. hainele. Garderoba de birou a oricarui barbat trebuie sa cuprinda minim doua costume clasice. Se cunosc cazuri. pranzuri si cine de afaceri . cocktail-uri.dineuri. . Acest lucru poate parea dificil si o pierdere de timp cand trebuie sa combini articole de vestimentatie separate (care nu fac parte din costum).trebuie sa aiba intotdeauna la indemana un sacou (chiar daca nu este imbracat/a in costum in ziua respectiva). unde angajatii care reprezinta interfata companiei beneficiaza de un buget suplimentar. manichiura si alte astfel de detalii sunt remarcate. indiferent de varsta sau sexul interlocutorului. dar este un pas esential pentru a proiecta competenta si credibilitate. Fie ca vorbim de uniforme sau de costume de birou. poti realiza combinatii pentru toate zilele saptamanii. Tinutele asortate sunt obligatorii.definitorii pentru felul in care relationezi pe viitor cu partenerii tai si pentru modul in care esti perceput. vestimentatia nepotrivita a angajatilor poate anula efectul tinutei ingrijite si construite a unui manager. Chiar daca in majoritatea timpului aceste lucruri raman nespuse. mai cu seama in afara tarii. sunt foarte potrivite pentru femeile “executive”.

cu varful si/sau calcaiul descoperit). 90% din informatie este transmisa de vestimentatie si doar restul de discursul persoanei in cauza". la alegerea materialului si bineinteles la asortare. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie demodati. Pantofii cu bareta la spate (sling-backs) sunt. pantofii si butonii in vestimentatia business Cravata. spun specialistii chestionati de catre DailyBusiness. acceptabili. pantofii sau butonii sunt elemente vestimentare care pot imbunatati considerabil imaginea unui barbat de business. Alege accesorii interesante. brose. de asemenea. pot fi eleganti. "Prima si cea mai importanta regula in vestimentatie este ca haina il face pe om. Ai grija ca parul sa iti fie vopsit cu grija si coafat clasic. Totul se rezuma la felul in care se poarta. nu voluminoase. spune Oana Tatu. Pantofii transmit un mesaj important despre tine si despre scopurile tale. Atunci cand ne intalnim cu cineva. din metale nobile (nu din plastic). Pantofii inchisi. Sandalele si pantofii sport (tip adidas) nu sunt recomandati. o geanta de calitate exceptionala etc. sunt cei mai potriviti pentru mediul profesional. cu atat acestea sunt mai aproape de tinutele “casual”. asemanatoare cu cele potrivite unor tinute traditionale de afaceri: bijuterii clasice. un ceas elegant. acul. Ciorapii (dresurile sau sosetele) sunt o alta componenta a tinutelor feminine profesionale. sau dimpotriva. Daca ai picioarele goale (fara ciorapi. Cel putin in mediul de business si cel politic. se potrivesc tinutelor pentru timpul liber. brand manager al magazinului de articole vestimentare Dinasty. cu botul si calcaiul acoperit. o pot afecta serios atunci cand nu sunt bine alese.ro. iar machiajul sa fie discret . esarfe colorate. cercei. dimpotriva. urati sau grosolani. Studiile facute de sociologi si economisti (nu de catre firme producatoare de cosmetice!) arata ca femeile care se machiaza discret la locul de munca pot castiga salarii cu 20-30% mai mari decat colegele lor nemachiate. nu pentru una profesionala. acul. moderni si plini de stil. risti sa pari ca te-ai imbracat pentru o ocazie sociala.Manecile lungi (sau cele trei-sferturi) sunt esentiale daca doresti sa ti se acorde respect. • Cum se poarta cravata. . Cu cat lungimea manecilor este mai scurta.

spune Alexandru Ciucu. insa acestea sunt numai de o finete si eleganta exemplara. Varful cravatei trebuie sa acopere catarama curelei de la pantaloni". "A fost o perioada in care nu se mai purta acul de cravata. cu respectarea unor conditii. grena . De-a lungul timpului. spune si Oana Tatu. Deci e imperios necesara o atentie deosebita in alegerea acului de cravata si a momentului in care se poarta". doar pentru ocaziile speciale.Cravata In mediul formal. Acul de cravata clasic. Un om de business fara cravata poate fi comparat cu un "doctor care nu poarta halat alb". marimea si aspectul nodului de cravata au oscilat. purtand o cravata prea scurta. cravata este un accesoriu care trebuie regasit obligatoriu in vestimentatie. Nodul simplu. de preferat din metale pretioase si asociat la o tinuta foarte eleganta. nodul se face dupa modelul de guler al camasii.iarna. Nuantele vii se potrivesc vara si cele inchise .În prezent. este purtarea corecta. spune Ciucu. "Foarte importanta e purtarea corecta a unei cravate". Insa acest accesoriu poate fi "reinventat". marile branduri internationale au readus pe scena acul de cravata. culorile unei cravate sunt mai mult sau mai putin potrivite intr-o vestimentatie de business. completeaza Oana Tatu. care tine cravata lipita de camasa in dreptul celui de-al patrulea nasture. . Insa. Nu orice costum si orice cravata necesita acul de cravata. care detine atelierul de creatie vestimentara cu acelasi nume. este demodat. Apoi in functie de culoarea sa. desi culorile enumerate mai sus merg foarte bine la birou tot timpul anului. In functie de sezon. si mai importanta decat prezenta sa. verde inchis. Acul de cravata. usor alungit". starea de spirit a celui care o poarta poate fi usor divulgata. intr-o intalnire importanta de afaceri. mai spune Tatu.doua de curea.bleumarin. De ceva timp. cu atat nodul va fi mai mare". "Sunt in voga cravatele inguste si seminguste. brand manager Dinasty. "Cu cat gulerul camasii este mai deschis. maron. in aria de business. la o palma. "Ar fi ciudat sa vedem un manager bancar.

spun specialistii. care pot avea si piatra semipretioasa. Nimic nou până aici! Schimbarea constă în modelul fustei . la cea de gala regulile sunt mai putin stricte: se pot folosi butoni cu cristale.cu talie înaltă şi destul de strâmtă. sunt potriviti o pereche de butoni cu o piatra mata in culoarea cravatei. • Modele ţinute femei Fustă neagră şi cămaşă albă. Pantoful trebuie sa fie simplu si realizat dintr-o piele moale. insa exista cate un "cod" pentru fiecare. si materialul din care este fabricat acul de cravata este important. Reprezentantii Dinasty recomanda argintul. Butonii Butonii se poarta la manseta dubla si completeaza tinute de tot felul. la un costum negru asortat cu o cravata mov. Spre exemplu. Pantalonul are lungimea ideala daca in fata cade lejer. alb. dar piatra este de preferat sa fie mata si nu de mari dimensiuni. cu monturi speciale de pietre semipretioase.De asemenea. Pantoful este un element de vestimentatie care trebuie sa fie ales cu mare atentie. specialistii spun ca pentru ca look-ul final sa fie "ok". indiferent de accesoriu. Sunt si butoni cu piatra colorata care pot fi asortati si tinutei business. cămaşa cu . O tinuta de business cere butoni mai simpli. inclusiv de business sau de gala. trebuie evitat excesul. plus accesorii din piele neagră. Daca tinuta business impune o oarecare sobrietate. ivoire. In general. toate accesoriile unui costum sunt permise. insa de preferat pe nuante gri. iar la spate acopera pe jumatate tocul pantofului. In orice caz. doarece poate strica complet imaginea pe care o persoana o transmite. negru.

. Pentru un look mai "preţios" alege o fustă în culori deschise. Din garderoba unei adevărate lady nu trebuie să lipsească sacoul. o geantă chic şi o pereche de pantofi cu tocul înalt. Completează ţinuta cu o brăţară cu pietre şi nu uita de pantofii stiletto foarte înalţi. Am ales un sacou gri cu cordon care îţi va accentua perfect talia.volănaşe . decorate cu detalii care atrag toate privirile. Pentru un plus de prospeţime adaugă accesorii şi bijuterii în nuanţe de alb sau crem.pentru un aer preţios.

Pentru a avea o ţinută office completă. adaugă un ceas subţire cu cadran pătrat sau rotund. Geanta şi pantofii sunt deasemenea foarte importanţi. Si pentru sezonul 2010 costumele cu dungulite verticale discrete sunt in tendinte. negru. . crem şi maro. • Modele ţinute bărbaţi Daca mergi zilnic la serviciu imbracat in costum. o curea subţire din piele sau lac. Culorile care vor fi mereu la moda in ceea ce priveste aceste piese vestimentare sunt albastrul marin si negrul. atunci trebuie ca in fiecare anotimp sa-ti cumperi cel putin unul nou. achiziţionează-ţi modele în nuanţe de alb.

Ii poti asorta cu o jacheta sport si o camasa sau un pulover de lana intr-o culoare deschisa. Nu uita.Te-ai saturat sa te tot imbraci la sedinte in costum? Atunci nu o mai face. In cazul in care vrei sa fii casual. un pulover sau o camasa. atunci apeleaza cu incredere la o pereche de jeans clasici intr-o culoare inchisa. dar si elegant in acelasi timp. Asorteaza-ti o pereche de pantaloni din lana sau bumbac cu o jacheta sport-eleganta. pentru o absolut obligatoriu sa nu astfel de tinuta este poti cravata. Pentru intalnirile de afaceri foarte importante aceasta combinatie vestimentara este ideala. companiile mari au adoptat pentru ziua de vineri o tinuta casual. In general. .

Acest costum din doua piese este foarte masculin. culoarea gri sobolan fiind si ea in tiparele modei actuale. Asorteaza-l cu o camasa bleu si o cravata intr-o culoare inchisa contrastanta si pantofi maro inchis sau negri .

BIBLIOGRAFIE www.financiarul.askmen.ro .ro www.ro www.businessmagazin.