Preistoria omenirii reflectata in descoperirile arheologice din Transilvania

Proiect realizat in parteneriat cu Muzeul de istorie ´Casa Altembergerµ

Axa cronologica a preistoriei

Oamenii traiau in comunitatii mici si se adaposteau in pesteri. Hrana era procurata prin cules si vanatoare. Cu pieile animalelor vanate acestia isi acopereau corpul.
PRIMA LOCUINTA: PESTERA

Acestia au descoperit si focul pe care il foloseau atat pentru pregatirea hranei cat si pentru a se incalzi sau pentru a alunga animalele salbatice.

Credinta oamenilor din pesteri era legata de vanatoare. Oameni pesterilor considerau animalele de dimensiuni mari (mamuti, bizoni, cerbi) inzestrate cu puteri magice, deacea acestia se inchinau lor si reprezentarilor lor sculptate sau pictate pe peretii pesterilor.

Principala preocupare a acestora este vanatoarea dar oamenii taie din silex vârfuri de s geat , fabric suli e i harpoane pentru a vana desi la inceput se foloseau doar de coarnele animalelor, femeile confec ioneaz îmbr c minte din piei de animale. Important de retinut este ca acestai erau migratori plecau mereu in cautarea hranei.

O forma de montare a uneltelor si armelor era prin legarea pietrei de un maner din lemn.

Acestia au reusit sa-si usureze munca si anume confectionarea uneltelor de vanatoare cu un dispozitiv care foloseste corn de cerb. Acestea spargeau pietrii moi care puteau fi rupte in mai multe lamele cu margini si varfuri ascutite. Acestea au devenit varfuri de sulita.

Treptat oamenii au incetat sa mai locuiasca in pesteri si au invatat sa construiasca locuinte.

Nasterea agriculturii

La inceput, acestea erau doar BORDEIE, avand podeaua adancita in pamant, o singura incapere, iar peretii ridicati din pari, care aveau intre ei o impletitura din nuiele si lut.

Dup J.Leclerc i J.Tarrete, Dic ionar preistoric: ´ Revolu ia neolitic desemneaz cea mai important transformare pe care a cunoscut-o modul de via al oamenilor de la apari ia lor pe p mânt. Omul înceteaz de a mai fi un pr d tor nomad care tr ie te din vân toare i cules. El începe s - i produc hrana sa, el devine agricultor i cresc tor de animale.Aceast revolu ie începe în jurul anului 8 000 Î.Chr., în Orientul mijlociu, în Semiluna fertil . Acolo, popula iile, au pus în favoarea lor, timp de câteva secole, condi ii foarte favorabile , pentru a domestici specii locale : grâu, orz, oi capre. »

Tot in acesta perioada oamenii au inceput sa cultive plante, sa cresca animale, au descoperit razboiul de tesut si au invatat sa confectioneze oale din lut, pe care le foloseau pentru pregatirea hranei, sau pentru depozitarea ei.

Omul devine sedentar! sedentar!

Realizatori:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Popa Maria Dobos Mihaela Dugulan Gabriel Rabagel Bogdan Martin Adrian FurduiVlad Dorca Ovidiu

Muzeograf: Raluca Teodorescu Diriginte: Silea Camelia

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful