Biarkan Samudera

Disediakan oleh:: Nazirul Farizha

Mir juga teringat akan kata-kata ayahnya yang mahu supaya dia membina mahligai yang menjadi haknya sendiri.Kisah bermula dengan Mir teringat akan kehidupan dan ayahnya. Mir beransur pulih daripada konflik jiwa yang dihadapinya itu. Mir mengimbau semula kawasan rumahnya yang akan dibangunkan dengan bangunan mewah atau rumah peranginan. Mir tidak tahu di mana dia akan tinggal nanti. Akhirnya. Sementara itu. Keadaan ini menggembirakan Hakimah kerana Mir atau Amirah semakin pulih dan kelihatan tenang sewaktu duduk di atas sejadah. Ayahnya pula dipindahkan ke rumah panjang. Ibu Hakimah mahu Hakimah mengajar Mir mengenal Tuhan yang satu dan dia telah menghadiahi Mir telekung berenda. Hakimah. Mir telah menggunakan telekung pemberian ibu Hakimah untuk bersolat. Hakimah berusaha membantu Mir. Oleh itu. Ibu Hakimah sendiri meminta Hakimah agar membawa Mir pulang ke rumah mereka. Mir teringat akan katakata ayahnya yang mahu supaya Mir menjaga laut daripada sebarang pencemaran. iaitu sahabat Mir memahami keadaan Mir yang mengalami konflik jiwa itu. Semua keadaan itu menyebabkan Mir mengalami konflik jiwa dan menjadi pendiam. Lantaran itu. Ibu Hakimah juga tahu akan keadaan Mir. Hakimah membawa Mir pulang ke rumahnya. .

 Cerpen ini memaparkan tema penderitaan batin anak nelayan sebagai akibat gangguan perasaan. Mir juga amat kasihan terhadap bapanya kerana bapanya sudah hilang tempat tinggal dan hilang mata pencarian sebagai nelayan. Mir juga amat haus akan kasih sayang ibu lantaran ibunya telah meninggal dunia ketika melahirkannya. . Mir anak nelayan yang mengalami konflik jiwa kerana rumahnya yang terletak di tepi pantai akan dirobohkan untuk didirikan kawasan peranginan.

Keadaan hidup nelayan yang serba kekurangan. asalkan tidak mencemari laut yang banyak mempunyai kepentingan kepada kehidupan manusia. € Usaha mendekatkan diri kepada Tuhan adalah jalan yang terbaik untuk memperoleh ketenangan jiwa. € Sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa di sisi sama ada dalam keadaan senang mahupun susah. € . € Pembangunan kawasan pantai akan menyebabkan laut terdedah pada pencemaran. € Pembangunan boleh dilaksanakan di tepi pantai.

dia tidak mendapat kasih sayang ibu kerana ibunya meninggal dunia ketika dia dilahirkan. € Mir penuntut di pusat pengajian tinggi.Mir/Amirah € Mir gadis berjiwa kental pada asalnya tetapi telah bertukar menjadi gadis yang berjiwa lemah. € Mir anak yang baik kerana sentiasa mengenangkan nasib dan kata ayahnya. dia tinggal sebilik dengan Hakimah. Tambahan pula. Konflik itu dialaminya setelah rumahnya dirobohkan. Mir menjadi pemurung. Di kampus. € Mir mengalami konflik jiwa atau skizofrenia. Sejak rumahnya yang terletak di tepi pantai dirobohkan. . € Mir tidak pernah merasai kasih sayang ibu kerana ibunya meninggal dunia sebaik sahaja dia dilahirkan. Kawasan tapak rumahnya yang terletak di tepi pantai itu akan dibangunkan sebagai kawasan peranginan.

€ Ayah sudah tua. € Hakimah sangat sayang akan ibunya. Sudah bertahun-tahun lamanya. € Ayah reda dengan nasib dirinya. ayah terpaksa tinggal di rumah papan panjang berderet yang dikongsi dengan jiran-jiran yang juga nelayan.Hakimah € Hakimah gadis terpelajar. € Hakimah baik hati kerana sentiasa membantu Mir. lemah lembut. Badan ayah kurus. Ayah € Ayah merupakan bapa Mir. € Ayah sangat sayang akan laut. Setelah rumahnya dirobohkan. Ayah menerima suratan takdir bahawa dia akhirnya akan menghabiskan sisa-sisa hidupnya di rumah gantian itu. ayah sentiasa bergelumang dengan laut dan ombak. € Hakimah sahabat baik Mir. Ayah mengumpamakan laut sebagai dirinya dan dirinya adalah laut. dan berhati mulia. . Dia membawa Hakimah ke rumahnya untuk bertemu dengan ibunya yang mahu membantu memulihkan semangat Mir. Dia beruntung kerana mempunyai ibu yang sentiasa prihatin. € Ayah miskin. Dia belajar di pusat pengajian tinggi dengan Mir. mencari rezeki di laut. € Ayah nelayan.

beliau berusaha membantu Mir agar tidak terus murung dan mengalami konflik jiwa. Beliau meminta supaya Hakimah mengajar Mir membaca al-Quran dan mengenal Tuhan yang satu. . Melalui anaknya Hakimah. Beliau menasihati Hakimah agar membantu Mir supaya tidak terus hanyut dalam konflik jiwanya itu. € Ibu taat pada agama. € Beliau baik hati. Beliau turut menghadiahi Mir telekung putih berenda yang cantik. € Ibu lemah lembut dan prihatin.Ibu € Ibu ialah emak kepada Hakimah.

di rumah panjang. Mereka telah membantu Mir atau Amirah yang mengalami konflik jiwa dengan ikhlas. € Masyarakat yang teguh pada ajaran agama. pada waktu pagi. di rumah Hakimah. di tepi pantai. ayah Mir nelayan. . Latar Masa € Latar masa dalam cerpen ini adalah pada masa hujan rintik-rintik. € Masyarakat nelayan. Ibu Hakimah menasihati Hakimah agar mengajar Mir membaca al-Quran. € Latar Masyarakat € Masyarakat yang dipaparkan dalam cerpen ini ialah masyarakat penyayang. dan semasa sesi bimbingan kaunseling. Ibu Hakimah juga telah memberi Mir atau Amirah telekung berenda yang cantik. pada hari Sabtu.Latar Tempat € Latar tempat dalam cerpen ini ialah laut yang merupakan tempat ayah Mir mencari rezeki. Rumah ayah Mir dan rumah-rumah jirannya yang juga merupakan nelayan terletak di tepi pantai. Rumah-rumah mereka ini akan dirobohkan untuk didirikan rumah peranginan. Contohnya. yang diwakili oleh Hakimah dan ibunya yang mempunyai sifat kasih sayang sesama manusia. dan di kampus tempat Mir dan Hakimah belajar.

iaitu Hakimah cuba membantunya sedaya yang mungkin. Mir atau Amirah mengucapkan terima kasih kepada Hakimah yang telah banyak berusaha membantunya. Mir digambarkan mengalami konflik jiwa yang hebat atau dikenal juga sebagai penyakit skizofrenia. € Pada peringkat perkembangan cerita. Konflik telah menyebabkan Mir yang dulunya periang berubah menjadi pendiam dan pemurung. Ibu Hakimah mencadangkan Hakimah membantu Mir dengan mengajarnya membaca al-Quran dan mengenal Tuhan yang satu. kembali tenang. Mir juga sudah mampu tersenyum. Sahabat baik Mir. .Binaan Plot € Peristiwa-peristiwa dalam cerpen ini dijalin secara tidak kronologi. € Cerita dimulakan dengan pengenalan watak Mir atau Amirah yang mengalami konflik jiwa. € Klimaks cerita ini ialah apabila Mir dapat disembuhkan. Jiwanya € Peleraiannya.

Dia menjerit-jerit minta dikasihani. Ayah mengacung-acungkan pendayungnya. 176) . Kau tidak pernah mendengar suara rintih ombak seperti ayahku yang saban waktu mendengar raungannya.1. € "Kau tidak mendengar suara ombak. (hal. Kau sakit. sudahlah. Tangannya menyentuh bungkusan itu. Contohnya: € Hakimah angguk. Contohnya: € "Mir. Contohnya: € Mir menyeringai. kita ke kota Sabtu ini ya?" Hakimah beria-ia tanpa menghiraukan Mir yang berkelakuan aneh sejak akhir-akhir ini. (hal. Terbayang wajah Mir yang suram. Digenggamnya kemaskemas. sendu dan mengharukan. Teknik dialog € Dialog antara Mir dengan Hakimah. € "Melihat laut?" Mata Hakimah besar. Kau harus mendapatkan rawatan. 177) € (b) Pengarang memerihalkan peristiwa ketika ibunya memberikan bungkusan yang berbalut kain putih. Mir. lembut dan mendinginkan. " Mir menahan nafas. Kemudian Mir memejamkan mata. 180) 2. Menatap Mir lama-lama. € "Aku mahu melihat laut. Ayah menggawang-gawangkan pukatnya. direnungnya wajah ibu yang sentiasa prihatin. Di dalamnya hanyut bayangan ayah. Kau tidak mendengar jeritan hatinya. Untuk sejenak. Kau tak dengan?" € "Mir. Aku bantu kau ya?" (hal. Teknik pemerian € (a) Pengarang memerihalkan keadaan Mir ketika dia teringat akan ayahnya. € "Kau tidak pernah merasai laut seperti ayahku yang saban hari bergelut dengannya. € "Mir.

Di mana dia akan tinggal? Di samudera itu? Di samudera yang garang dan telah dicemari itu? Di mana? "Rumah kita sudah tidak ada. Kauajar dia mengenal Tuhan yang satu. Mir. memandang Mir di sisinya. Mir memang aneh sejak akhir-akhir ini. Contohnya: Hakimah yang sedang membelek-belek majalah. Hujung semester ini dia akan pulang. Melihat angin? (hal. 176) € € € € € . tempat kau bermain sembunyi-sembunyi dengan Su. dengan Ti. Menunggu masa dicabut dan dibuang. Kau pulang nanti." (hal. dengan Ti. 175) Hakimah mengimbas kembali kata-kata yang diucapkan oleh ibunya sewaktu dia mengusap-usap bahu Mir kerana simpati akan keadaan Mir. Di situ ada ketenangan. Contohnya: "Ya. Di situ ada kebahagiaan. Teknik saspens € Pengarang menggunakan teknik saspens dengan membiarkan pembaca tertanya-tanya apa yang telah berlaku kepada rumah Mir. dengan Min suatu masa dahulu tidak akan ada lagi. 173 ² 174) Mir merintih sewaktu dia teringat akan ayahnya yang pilu ketika melihat rumah mereka dirobohkan. (hal. Contohnya: Bagaimana dia mahu melupakan? Diri berasa terhimpit dan terdesak. Tiang-tiang itu. Teknik monolog € Mir mengucapkan semula kata-kata ini yang merupakan kata-­kata ayahnya apabila dia seolah-olah terdengar katakata tersebut. Apa sudah jadi dengan Mir? Mir tidak memberi jawapan. manakala kesejahteraan dan keharmonian nelayan mengeksploitasi dan memanfaatkan khazanah itu akan menjamin kelangsungan dinamika keseimbangan ekosistem samudera. kepiluan. 180) € € € 5. Contohnya: "Samudera ialah khazanah kehidupan nelayan. 179) € € 4." Mulutnya terkumat-kamit. Setelah puss merenung kipas yang sedang berputar ligat itu. Apa sudah jadi adi dengan gadis berjiwa kental ini? Hakimah terus sahaja diburu kehairanan. Teknik imbas kembali € € € (a) Mir mengimbas kembali kata-kata yang diucapkan oleh ayahnya. kau hanya akan melihat tiang-tiangnya yang berceracak. Ketika itu. Tiang-tiang itu. dengan Min suatu masa dahulu tidak akan ada lagi. Contohnya: "Rumah kita sudah tidak ada. Dia cuba melihat angin. Dia menguak daun jendela semula. kau hanya akan melihat tiang-tiangnya angnya yang berceracak. " (hal. Hati terasa pedih dan perih.3. hujan turun rintik-rintik dan Mir berada di biliknya di kampus. nur. (hal. Menunggu masa dicabut dan dibuang. " (hal. Contohnya: "Apa lagi yang harus aku lakukan?" rintihnya. 174 ²175 ) Pengarang menggunakan teknik saspens dengan membiarkan pembaca tertanya-tanya sebab Mir berkelakuan aneh sejak akhir­akhir ini. Kau pulang nanti. dia bangun kembali. Mir. Kauajar dia sentiasa membaca al-Quran. tempat kau bermain sembunyi-sembunyi dengan Su.

Simile.. Aku bantu kau ya?" (hal.. " (hal.. . 176) € "Mir. kau kenapa?" (hal. 176) € ". Di mana dia akan tinggal? Di samudera itu? Di samudera yang garang dan telah dicemari itu? (hal. Contohnya: € .. Contohnya: € "Ayah sayangkan laut itu seperti ayah sayangkan kau. 174) € "Mir. merenjis hati yang walang. cuti semester ini kau ikut aku pulang ya?" (hal. Penggunaan ayat tanya... (hal. " (hal.. Hakimah. 180) 2. Mir. 174) € "... 177) € Wajah itu umpama salju. 176) € "samudera itu terseksa seperti aku. Kau tidak pernah mendengar suara rintih ombak seperti ayahku yang saban waktu mendengar raungannya.. 177) 1." (hal.

(hal. € (hal. 175) € Kau tidak mendengar suara ombak. dia kesal dengan ombak dan gelora dalam diri'. Metafora. 180) 4. 173) 5. Contohnya: € Air tenang dan membuahkan ketenangan.3. menjerit dan meronta-ronta meminta dikasihani? (hal.. 176) € . (hal. (hal. € Contohnya: € Membiarkan cahaya matahari pagi terbias dan membiarkan juga bayu dingin menjamah kulitnya.. 173) € .mengizinkan mata fikirnya menerawang jauh. (hal. € Contohnya: € Sungguhlah. samudera yang sedang bergelora. samudera itulah juga yang wujud dalam diri ayah. 177) . 181) € Pembangunan mewah itu telah mencipta pisau tajam yang membenam di dalam dada ayah. 176) € Menepis ingatan yang mengusik kedamaiannya. 173) € Sekarang pun. (hal. Hiperbola. (hal. 177) € "Aku bercakap dengan ombak.. Personifikasi. (hal." (hal. Tajamnya melebihi dayung ayah yang saban waktu membelah samudera.. dengan samudera.

Nilai berfikiran rasional. Sifat belas kasihan sesama manusia penting dalam mewujudkan keharmonian hidup. Hakimah terlalu kasihan kepada sahabatnya. Nilai taat pada agama. ayah Mir berfikiran rasional dengan menerima hakikat bahawa rumahnya dirobohkan kerana tanah tapak rumahnya itu bukan hak dan miliknya. iaitu Mir yang menghadapi konflik jiwa dan tidak pernah merasai kasih sayang ibu. Misalnya. Misalnya.€ € € € € Nilai belas kasihan. Misalnya. Mir bersembahyang dan berasa jiwanya lebih tenang. Hakimah begitu sabar berdepan dengan cabaran untuk memulihkan sahabatnya. seseorang anak hendaklah menyayangi ayah yang membesarkannya. Mir amat sayang akan ayahnya dan sentiasa mengenangkan nasib ayahnya. Misalnya. Setiap perkara yang menimpa diri kita perlu kita hadapi dengan fikiran yang rasional. . Sikap sabar penting dalam menghadapi konflik dan dugaan. Misalnya. Nilai sabar. Mir. Ketaatan pada agama membantu seseorang dalam menghadapi pelbagai konflik hidup. Nilai kasih sayang.

Contohnya. asalkan tidak mencemari laut dan pantai. Mir akhirnya dapat berfikir dengan rasional dan tidak terus hanyut dalam tekanan perasaannya akibat daripada kehilangan tempat tinggal dan kehausan kasih sayang seorang ibu. Setiap orang hendaklah bersedia membantu sahabat yang menghadapi sebarang kesusahan dengan ikhlas. Pembangunan boleh dilaksanakan asalkan pembangunan itu tidak mendatangkan kesan negatif terhadap alam sekitar dan kehidupan manusia. Contohnya. Ibu Hakimah mencadangkan Hakimah agar mengajar Mir membaca al-­Quran dan mengenal Tuhan yang satu. Contohnya. Contohnya. Hubungan antara anak dengan ibu dan bapa hendaklah sentiasa erat supaya keutuhan institusi keluarga itu kukuh dan mewujudkan kebahagiaan. ayah Mir tidak membantah rumahnya dirobohkan untuk didirikan kawasan peranginan di tepi pantai. Contohnya. Hakimah berusaha membantu sahabatnya. Kita mestilah sentiasa mengingati Tuhan kerana dengan mengingati Tuhan akan menjadikan jiwa kita lebih tenang. Mir agar tidak terus hanyut dalam konflik jiwanya. Setiap masalah yang dihadapi mesti dibincangkan dengan pihak yang berwibawa supaya masalah dapat diselesaikan dengan baik dan berkesan. Hakimah membincangkan masalah yang dihadapi oleh Mir dengan kaunselor di tempatnya belajar. Contohnya. € . hubungan Hakimah dengan ibunya amat rapat. Kita hendaklah berfikir secara rasional dalam menghadapi sesuatu perkara supaya kita tidak bertindak di luar batasan.€ € € € € € 1. begitu juga hubungan Mir dengan ayahnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful