Konsep literasi bahasa I. Kamus dewan edisi ke-4, literasi bermaksud kebolehan membaca dan menulis II. III.

Chamber english dictionary, literasi adalah ³ dalam keadaan literasi´ Pertubuhan pendidikan, Sains dan kebudayaan PBB(UNESCO), literasi ialah keupayaan mengenal pasti, memahami, mentafsir, mencipta, menyampaikan, mengira dan menggunakan bahan cetak dan bertulis yang berkenan dengan pelbagai konteks. Dalam konteks yang lebuh tepat, litearsi bermaksud mampeu membaca dan menulis pada tahap yang memadai untuk berkomunikasi atau tahap yang membolehkan seseorang memehami dan meluhakan pandangan dalam masyarakat celik huruf agar dapat bergaul dalam masyarakat. Prabacaan I. II. Prabacaan ialah kesediaan murid untuk membaca. Abu bakar (1994), mengkategorikan aktivit kesediaan membaca kepada dua, iaitu peringkat prabacaan dan peringkat bacaan Peringkat prabacaan ± kemahiran pengamatan pendengaran,

pengamatan penglihatan dan latihan pertuturan Peringkat bacaan ± kemahiran mengenal abjad hingga membaca abjad III. Ismail Zakaria, Slamah Othman etc el(1992), tahap prabacaan merupakan tempoh menyediakan murid untuk membaca.

PERINGKAT PRABACAAN

Pengamatan penglihatan

Pengamatan pendengaran

Pergerakan mata dan tangan

Bahan: Pelbagai bentuk haiwan. Aktiviti ini dijalankan secara individu. buah-buahan. A.Contoh aktiviti prabacaan Aktiviti pengamatan penglihatan Antara aktiviti yang dapat dijalankan: Menghimpun gambar benda maujud yang sama jenis. Bulatkan yang sama . alat-alat muzik dan lain-lain Aktiviti murid: Murid melaksanakan gambar yang telah dicampuradukkan oleh guru. warna dan saiz. kelas atau kumpulan.

Melakukan origami. Pratulisan DEFINISI .Aktiviti pendengaran Membunyikan haiwan berikut : Aktiviti pergerakan mata dan mata.melibatkan sebarang aktiviti sebelum sesuatu peringkat bacaan dimulakan .Kemampuan seseorang untuk menerima pengajaran dari segi mental. emosi dan fizikal . Bahan: kertas warna Murid membuat origami bersama guru. guru menunjukkan cara satu persatu dan murid mengikutnya.

mata. apa-apa atau dilihat Kombinasi melibatkan minda.Kemahiran mengikut peringkatnya betul perlu peringkat supaya diajar murid- Setiap peringkat kemahiran mempunyai hubungan dengan kemahiran-kemahiran lain murid dapa menulis dengan Kemahiran tulisan Pengajaran mesti dirancang dengan kemas supaya muridmurid dapat menguasainya dan mempraktikkannya sebaik mungkin dengan MATLAMAT Menggunakan berfifkir mungkin dengan kemahiran sebaik Dapat yang dialami merakankan didengar. telinga dan tangan akan menghasilkan kemahiran menulis yang sistematik .

menekan-nekan jari. Dilakukan secara bebas Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisangarisan lurus dan bulat . menggoyangkan tangan. di lantai.Aktiviti aktiviti latihan pratulisan Latihan mengikut garisan-garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan Latihan membentuk bulatan ke udara. di meja. di atas pasir di rumput tanpa menggunakan alat tulis Latihan ±latihan gerak jari dengan mempermainkan jari. meramasramas jari Latihan membentuk garis lurus Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus.

warna dan saiz Bahan : pelbagai gambar kereta. baju dan buku Murid mengelaskan gambar yang telah dicampuradukkan oleh guru. kelas dan kumpulan Contoh aktiviti pergerakan tangan dan mata Melakar bentuk yang sesuai dari kiri ke kanan. dari kanan ke kiri Bahan : bola. dulang dan pasir Murid diminta menggolekkan bola di atas dulang berpasir dengan jari dari kiri ke kanan dan sebaliknya . Aktiviti ini dilakukan secara individu.aktiviti pengamatan penglihatan Contoh aktiviti tulisan Aktiviti pergerakan tangan dan mata Contoh aktiviti pengamatan penglihatan Menghimpunkan benda yang sama jenis.

II. penggunaan dan organisasi bahan grafik Aktiviti pemulihan bacaan Latihan pandang dan sebut Kaedah abjad Asas yang perlu dikuasai murid Melaksanakan aktiviti : Asas pemulihan yang perlu diajar. perbendaharaan panjang pendek kandungan bahan.Pemulihan bacaan Faktor yang menyebabkan seseorang murid tidak dapat membaca y Faktor pada sendiri yang murid ada itu y Faktor yang ada pada bahan bacaan Faktor-faktor yang Faktor-faktor yang tergolong dalam bahgian ini adalah kecergasan kebolehan pengetahuan pengalaman sedia ada berbahasa. struktur cerita. dan tergolong dalam bahagian ini pula meliputi kata. ayat. berbahasa. Menggunakan gambar untuk merangsang murid bertutur I. Nyayian lagu ABC Padanan abjad Menyebut huruf satu persatu secara berulang Menayangkan huruf satu persatu secara berulang . III. IV.

Pendekatan pemulihan bahasa Kaedah fonik Kaedah suku kata Mengeja suku kata perkataan bermakna Kaedah cantuman Berasaskan suku Palajari perkataan yang belum dikenali dengan mengunakan bunyi bahasa µb¶ (beh) + µa¶ (ah) = ba µt¶ (the) + µu¶ (uh) = tu Ba + tu = batu - kata bermakna -Perkataan dicantumkan Bermula dengan 2 suku kata. 4 suka kata dan seterusnya. kraf. ma + ma = mama a + da = ada ba + ju = baju mam ada baju Pemulihan membaca dalam matapelajaran Matapelajaran muzik Contoh aktiviti : menyebut nama huruf mengikut melodi Matapelajaran pendidikan seni visual Contoh aktiviti : mengeja dan menyebut perkataan berdasarkan gambar yang dilukis. 3 suku kata. kolaj dan ukiran yang dihasilkan Matapelajran pendidikan jasmani dan kesihatan Contoh aktiviti : bermain dengan huruf dan perkataan secara lokomotor .

Guru menunjukkan kad imbasan abjad y y a (berwarna merah untuk tempo cepat) i (berwarna biru untuk tempo lambat) 5. Lagu : Ingin Jadi Seperti Burung Ingin Jadi Seperti Burung Lihatlah lihatlah Di langit biru Burung berterbangan Berkawan-kawan . Murid menyebut abjad sambil bergerak dalam tempo cepat dan lambat 6. 7. Menyanyi lagu dengan iringan 4. Membaca lirik lagu mengikut irama 3. Murid menyanyi dengan membuat gerakan tempo cepat dan lambat berpandukan kad imbasan yang ditunjukkan oleh guru.Pemulihan membaca dalam matapelajaran muzik Contoh Aktiviti : Prosedur Pelaksanaan 1. Membaca lirik lagu sebaris demi sebaris secara berpandu 2. Murid menyanyi sambil mengangkat kad imbasan berpandukan tempo yang dinyanyikan.

Lembaran kerja 4.Riangnya riangnya Rasa hatiku Ingin ku bersama Tinggi di awan Penyediaan Bahan Bantu Bahan Bantu Mengajar 1. Guru mengedarkan kad bercetak huruf kepada murid. Guru mengedarkan kad gambar kepada murid. Murid memilih bahan yang akan digunakan untuk menghasilkan kolaj huruf 4. 2. Skor lagu 3. Murid menghasilkan pelbagai jenis garisan dengan bimbingan guru. Alat perkusi Pemulihan membaca dalam matapelajaran seni visual Contoh Aktiviti : Prosedur pelaksanaan Elemen Bahasa : Suku kata KV Teknik / Aktiviti : Kolaj 1. . Kibod 2. Contoh : y y a k e b i o p c u 3.

p. tisu). Setiap pelajar menulis huruf kecil (k. Pemulihan membaca dalam matapelajaran pendidikan jasmani Contoh aktiviti : Prosedur pelaksanaan 1. kertas bercetak. Memanaskan badan seperti berjalan. Aktiviti simulasi ³Mari Naik Kereta Api´ dimulakan 3. Pelajar diminta membentuk huruf kecil tadi dengan menggunakan barisan kereta api tadi. Barisan tersebut perlulah seolah-olah seperti kereta api. 5. 6. Contoh : Gambar Baju b a j u Penyediaan Bahan Bantu Bahan kutipan (pasir.t. . Kumpulan hendaklah dalam bentuk barisan. Pelajar berpusing ke arah belakang dan mengulang aktiviti tersebut. berlari. 6.i. benang. gam. Murid menamakan objek tersebut secara lisan. dan melakukan regangan (melakukan aktiviti dari kepala ke kaki) 2. tali. 4. kertas. Murid menggabungkan hasil kolaj untuk menghasilkan suku kata berdasarkan gambar yang diberi. Bahagikan kepada 2 kumpulan. bijirin. riben.5.r) di belakang badan rakan dengan menggunakan jari telunjuk sambil membunyikan huruf tersebut.

terlalu jarak atau terlalu dekat. terlalu menekan ketika menulis an berlapis-lapis Cara mengatasi masalah tulisan Latihan dan pengukuhan Guru sebagai model dalam menyalin tulisan Kad dan lembaran kerja bertulis Kaedah pengajaran pemulihan tulisan dan penilaian Memegang pensil dengan semua jari dan gerak dari arah kanan ke kiri Ditunjukkan menggunakan pensil dengan tiga jari berada disebelah belakang pensil Menggerakkan pensil naik dan turun dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk Meletakkan ibu jari dan jari telunjuk hampir dengan mata pensil dan melatih kawalan jari di kedudukan Diajar melonggarkan pegangan pensil oleh ibu jari serta jari telunjuk . arah tulisan yang tidak betul. bercelaru. senget.Pemulihan tulisan Murid mengalami masalah tilusan seperti lambat.

melekatkan pada Percikan Satu aktiviti gambar-gambar menggambarkan dalam kerja seni dan satu teknik hiasan satan sesuatu permukaan untuk menimbulkan mesej dengan mendetik . mengoyakan gunting dan gam serta tampal yang warna atau cat ke atas permukaan Melibatkan sesuatu rata. melorek ton dan menggosok Catan Proses menyapu Kolaj Aktiviti melibatkan memotong.Lukisan Proses melakukan garisan. Pemulihan tulisan dalam pendidikan seni visual Montaj Menampal.

Murid menyayikan keseluruhan lagu jala-jala ikan 6. ikan dengan betul. guru memperdengarkan lagu jala-jala ikan 3. 5. Murid dikehendaki mengisi tempat kosong supaya menjadi suku kata V+KVK sepert ayam. Tajuk lagu: jala-jala ikan Jala-jala ikan Jala tepi pantai Kita naik sampan Kerja ramai-ramai Dayung-dayung smapan Dayung laju-laju Mana ada ikan Situ kita tuju Jala-jala ikan Jala tepi pantai Dapat banyak ikan Kita masak gulai . murid menyayikan lagu baris demi baris. guru memaparkan carta lagu jala-jala ikan 2. murid membaca senikata lagu baris demi abris bersama guru 4.Contoh aktiviti pemulihan tulisan dalam matapelajaran muzik 1.

4. . Pelajar diminta berpusing ke arah belakang dan mengulang aktiviti tersebut 6. Pelajar diminta membentuk huruf kecil tadi dengan menggunakan barisan kereta api tadi. Memanaskan badan seperti berjalan. Kumpulan hendaklah dalam bentuk barisan. Bahagikan kepada dua kumpulan. Menghasilkan kad ucapan melalui proses kerja yang berikut : . i)di belakang badan rakan dengan menggunakan jari telunjuk sambil membunyikan huruf tersebut 5.Lipat kertas lukisan .Menampal hasil anyaman 3. r. t. Tunjuk cara menghasilkan anyaman mudah daripada kertas warna 2.Contoh aktiviti pemulihan tulisan dalam matapelajaran seni visual 1. Mempamerkan hasil kerja masing-masing. berlari dan melakukan regangan 2. p. Aktiviti simulasi ³ mari naik kereta api´ dimulakan 3. Setiap pelajar menulis huruf kecil ( k. Menulis ucapan pada kad Contoh : selamat hari raya 4. Contoh aktiviti pemulihan tulisan dalam matapelajaran pendidikan jasani dan kesihatan 1.