SK Taman Putra Perdana Jln. Putra Perdana 3B Tmn.

Putra Perdana, 47130 Puchong, Sepang Selangor Darul Ehsan PKSR 1 Matapelajaran Tahun Masa Nama

: : : :

Pendidikan Moral 2010 1 Jam ___________________________

Kelas: _________

Arahan: JAWAB SEMUA SOALAN. BAHAGIAN A Bulatkan satu jawapan yang betul. 1. ´Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai pencipta alam dan mematuhi suruhanNya berlandaskan pegangan agama masing -masing selaras dengan prinsip Rukun Negaraµ. Apakah nilai yang dimaksudkan dalam pernyataan ini? A. B. C. D. Kerajinan. Kebersihan fizikal dan mental. Kepercayaan kepada tuhan. Harga diri.

2. Apakah tradisi meminta maaf bagi kaum Cina? A. B. C. D. Memberikan segelas minuman. Memberikan buah-buahan. Memberikan makanan. Memeberikan wang.

3. Berikut adalah cara-cara meminta maaf KECUALI ________________ A. B. C. D. memberikan kad meminta maaf. mengasingkan diri. berjabat tangan. berpeluk .
1

bersyukur. D. ´Berpuasa dapat menebus dosa tetapi memaafkan orang yang bersalah lebih mendapat pahalaµ. 2 . sifat bodoh dan tidak berpengetahuan.4. B. Berikut adalah pernyataan ajaran Agama Islam. membanggakan diri. B. dan suruhlah orang membuat kebaikan serta jauhilah diri daripada orang yang berbuat ´jahilµ. buku yang mengandungi maklumat am tentang segala bidang pengetahuan. harapan atau kehendak yang ingin dipenuhi. Berikut adalah pernyataan daripada Agama ___________ A. C. D. mengucapkan maaf. ´Jahilµ bermaksud _______________ A. 7. ganjaran daripada tuhan kerana berbuat baik. bersalaman. D. ´Jadilah engkau pemaaf. sujud di kaki ibu bapa atau orang yang lebih tua. menghantar kad ucapan. Setiap agama mementingkan amalan yang baik seperti di bawah ini kecuali ________________ A. Kristian. B. bercakap benar. Hindu. B. C. C. Buddha. Islam. bersedekah. Masyarakat India meminta maaf dengan cara ____________________ A. 6. C. D. 5.

Kebersihan dan kesihatan diri serta pemikiran yang sihat dan positif dalam setiap pergaulan. Keupayaan dan keyakinan diri agar mampu memuliakan dan menjaga maruah diri dalam kehidupan. C. C. menyendiri 11. A. canggih B. Beradap sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharian.8. percaya dengan kebolehan diri. Antara berikut adalah ciri-ciri orang yang yakin diri KECUALI ________ A. D. selalu memuji diri. sopan C. B. B. singkat 10. bertutur dengan sopan C. 9. Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai pencipta alam dan mematuhi suruhanNya berlandaskan pegangan agama masing -masing selaras dengan prinsip Rukun Negara. berfikir perkara yang positif B. D. berani mencuba. Apakah yang dimaksudkan dengan nilai ´ Kebersihan fizikal dan mentalµ? A. Berikut cara menunjukkan sikap yang sopan dalam pertuturan dan tingkah laku KECUALI _______________ A. bersikap penyayang D. melakukan sesuatu dengan bersungguh -sungguh. 3 . sederhana D. Menggunakan bahasa yan g ___________________ dalam pergaulan seharian mencerminkan tatasusila yang mulia.

Ajith tertendang kaki kawannya di perpustakaan. Ming Ten Balik ke Bandar setelah menghabiskan cuti sekolahnya bersama datuk dan nenek di kampung. I II III IV Terima kasih Maafkan saya Selamat tinggal Jemputlah masuk 12. II C. A. B. II C. III D. D. latihan yang berterusan. Kawan kamu memberikan hadiah kepada kamu sempena hari jadi kamu. I B. IV 14.Soalan 12 ² 14 berdasarkan jawapan di bawah. A. usaha yang gigih. Usaha-usaha yang berikut seringkali dilakukan oleh orang yang berjaya KECUALI ____________________ A. I B. berputus asa apabila gagal. IV 13. I B. A. IV 15. II C. 4 . III D. C. berdoa kepada tuhan. III D.

D. Kebersihan Fizikal dan Mental. C. B. B. 17. 19. D. sombong. gagal. D.16. Puan Francisca telah menjahit labuci dan manik yang halus pada bajunya. berjaya. Sikap yang ada pada Mei Ling ialah ____________ A. kecewa. B. bijak. Orang yang yakin pada diri sendiri untuk melakukan sesuatu perkara pasti akan _________________ A. Kesederhanaan D. C. Kasih sayang C. Mei Ling menyiapkan kerja sekolah yang diberi oleh guru tanpa disuruh. C. malas. Kerajinan. ´Keupayaan dan keyakinan diri agar mampu memuliakan dan menjaga maruah diri dalam kehidupanµ. Kerajinan B. Hemah tinggi. Apakah nilai yang dimaksudkan dalam pernyataan ini? A. rajin. Apakah nilai yang diamalkan oleh Puan Francisca? A. Harga diri. kemas. Tanggungjawab pada keluarga 5 . 18.

. Rahmat tetap berusaha berusaha.Gambar 1 . . Kasih sayang . gemar . ´Usaha yang berterusan penuh dengan semangat ketekunan. . Harga diri 22. Kerajinan . kecekalan. menganyam bakul. kegigihan. membuat kolem. dan berdaya maju dalam melakukan sesuatu perkaraµ. mengemas bilik. . Hemah tinggi . menjahit baju. dedikasi. pakah nilai yang berkaitan dengan maksud di atas? . gigih . rajin 6  tanpa berputus asa. Walaupun sering gagal dalam ujian Matematik. 21. Gambar ¨ ¡   atas menunjukkan seorang erem puan sedang § ¦ ¥ ¤   © ¨   ©  . bijak . Rahmat bersikap £££££££££££££ ¢ 20.

C. C. Kerajinan B. Apakah batasan antara murid lelaki dengan murid perempuan? A. Tidak menyentuh antara satu sama lain. Kasih sayang D. ´Beradap sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharianµ. Saling membantu antara satu sama lain. D. berbudi bahasa. Kerana mahu mendapat pujian C. Sama-sama memberikan pendapat dalam kumpulan. Harga diri 25. 24. B. Hemah tinggi C. Untuk membentuk tingkah laku yang mulia 7 . B. D. tekun berusaha. Untuk memperoleh ramai kawan D.23. Sakura enggan mengemas katilnya apabila bangun dari tidur. berdikari. Apakah nilai moral yang paling tepat mengambarkan maksud tersebut? A. Sakura seorang yang ____________ A. pemalas. Kerana mahu berjaya B. 26. Mengapakah terdapat batasan apabila bergaul antara lelaki dengan perempuan? A. Saling mengejek antara satu sama lain.

Mendapat markah yang tinggi dalam kelas.27. masa 29. Mendiamkan diri tanpa memberi cadangan. C. Elakkan diri dari bersentuhan antara lelaki dengan perempuan. batasan D. Antara berikut adalah batasan dalam perg aulan KECUALI ____________ A. Bagaimanakah adab ketika berbincang dalam kumpulan? A. 30. B. Menyekat pendapat orang lain dengan sesuka hati. tingkah laku C. Memuji rakan-rakan lain tidak kira masa. Mementingkan diri sendiri. 28. Puan Alia sering menasihati anak-anaknya tentang __________________ pergaulan antara lelaki dengan perempuan. Saling menghormati dan tolong menolong. D. Apakah sikap yang dapat membantu mengukuhkan persahabatan dalam pergaulan? A. C. Mengejek antara satu sama lain. A. B. Saling hormat menghormati. Memberi pendapat dengan bahasa yang kurang sopan. kebaikan B. ¼30M 8 . D. D. Menghormati pendapat orang lain. C. B. Beradab dan bertutur menggunakan bahasa yang sopan dalam perbincangan.

Kepercayaan kepada Tuhan Kebersihan fizikal dan mental Kasih sayang Kerajinan Hemah tinggi Harga diri PERNYATAAN NILAI Setiap agama menuntut penganutnya bermaaf maafan. ¼5M 9 . Kita perlu menjalankan tugas yang diberikan dengan tekun. Kita harus mempunyai sikap yakin diri dan terus mencuba. Kita perlu bertutur dengan sopan dan berfikir perkara yang positif. Pergaulan antara lelaki dengan perempuan tidak boleh terlalu bebas.BAHAGIAN B Padankan pernyataan di bawah dengan memilih SATU jawapan yang betul.

Saya akan menyertai dalam aktiviti kokurikulum.BAHAGIAN C Pilih SATU jawapan yang betul berdasarkan gambar yang diberi. Saya akan meminta maaf jika melakukan kesalahan. Saya akan mengemas katil selepas bangun daripada tidur. Saya akan menegur rakan yang berbuat bising di dalam kelas dengan sopan. Saya mengucapkan terima kasih kepada pemandu bas. ____________________________ ____________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___ ____________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ M 10  .

Kita perlu menggunakan bahasa yang sopan dalam pertuturan agar tidak menyinggung ________________ orang lain. __________________ ialah sikap sanggup mengorbankan masa dan tenaga untuk sesuatu yang baik. kamu patut mengucapkan . 11  2. . . dengan murid perempuan ada 8. Sikap yang perlu diamalkan semasa berbincang dalan kumpulan ialah saling _____________________. Selain penganutnya bermaaf-maafan. Apabila rakan kamu menolong kamu melakukan sesuatu perkara.   ! "  10M . . . kita perlu ________________________ pinggan yang digunakan. Apabila selesai makan. sekali-kali . Kita patut __________________ kesalahan dengan bahasa yang sopan. Kita mestilah ________________ berusaha dan tidak berputus asa. rakan sekelas yang melakukan 10. Pergaulan antara murid lelaki _________________________. . Perbuatan yang baik akan mendapat #   1. bersyukur terima kasih dedikasi rajin batasannya pahala mencuci perasaan menghormati menegur .BAHAGIAN D Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. setiap agama juga menuntut .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful