Adat Resam Masyarakat India

Adat Resam Masyarakat India

KELAHIRAN Sewaktu Mengandung Adat Valaikaappu adalah adat yang dilakukan ketika kandungan sulung wanita hamil menjangkau usia tujuh hingga sembilan bulan. Wanita hamil tersebut akan dipakaikan sebentuk gelang tangan baru yang dikenali sebagai Suulkaappu. Suul bermaksud `kandungan ibu? dan Kaappu pula bermaksud 'perlindungan'. Gelang ini dipakai bertujuan untuk melindungi bayi di dalam kandungan daripada kesukaran semasa bersalin. Adat Valaikaappu diadakan pada hari dan masa yang baik menurut kalendarIndia. Upacara ini akan diadakan di rumah suami atau ibu bapa dan disertai oleh kaum wanita yang telah bersuami dan mempunyai anak yang dipanggilcumanggali. Gelang tangan yang dipakaikan dalam upacara ini terdiri daripada beberapa jenis iaitu gelang kaca, pancalogam dan emas mengikut kemampuan masing-masing. Setelah anak dilahirkan, gelang tangan emas tersebut akan dileburkan untuk dibuat perhiasan bagi bayi tersebut dan akan dipakaikan pada hari pemberian nama. Pada hari upacara dilakukan, hadiah kepada wanita hamil tersebut yang dikenali sebagai ciirdiatur ke dalam dulang yang mempunyai bilangan ganjil. Hadiah ini termasuk barang kemas, sari, gelang tangan, serbuk kumkum, kunyit, buah-buahan, sirih pinang, sikat dan cermin serta pelbagai manisan. Hadiah di dalam dulang ini akan diletak di ruang tamu dan seterusnya upacara memandikan wanita hamil tersebut diadakan. Upacara ini juga dikenali sebagai mutugu niir (kulittal). Wanita hamil tersebut didudukkan di bilik mandi dan dimandikan dengan air seperti air susu, air kunyit, air kelapa muda, air mawar dan bunga-bungaan. Setelah mandi, wanita hamil tersebut akan dihias seperti pengantin dan seterusnya akan dikalungkan dengan kalungan bunga oleh suaminya. Wanita hamil tersebut dipakaikan dengan sari perkahwinan atau sari baru yang dibeli oleh ibu bapanya dan didudukkan di ruang tamu. Seterusnya lampu minyak kuttu vilakku dihidupkan sebagai memohon restu Tuhan dan sebagai memulakan upacara. Berbagai makanan juga disediakan khas bagi wanita hamil tersebut seperti pelbagai jenis nasi, kuih muih, buah-buahan dan bunga-bungaan.

Salah seorangcumanggali akan mencelup ibu jarinya ke dalam air aalatti dan menyapunya ke dahi wanita hamil itu. isi dulang aalatti dibuang di hadapan pintu rumah. wanita hamil akan menghadiahkan sirih pinang. Semasa Bersalin Waktu kelahiran adalah penting bagi masyarakat India dimana ia akan dicatat dengan tepat bagi menentukan bintang bayi mengikut almanak Hindu. Jika bungkusan yang dibuka adalah nasi manis. . pendidikan dan struktur lapisan masyarakat. Sebagai tanda terima kasih.Adat ini dimulakan dengan upacara sembahyang. Membisikkan Nama Tuhan Sebaik sahaja bayi dilahirkan. Setelah itu. Nasi-nasi tersebut diletak di atas daun pisang berasingan dan seterusnya dibungkus dengan kain putih dan disimpul. Kapur barus dihidupkan di atas sirih tadi. Para cumanggali akan memulakan upacara dengan menyapu krim cendana pada kedua belah tangan dan pipi wanita hamil. Upacara valaikaappu ini masih diterima dan diamalkan masyarakat India tetapi disesuaikan mengikut faktor ekonomi. bunga dan beberapa gelang kepada cumanggali yang menjalankan upacara ini. Wanita hamil itu diminta membuka salah satu bungkusan yang diingini. kumkum diletak di dahi dan gelang tangan dipakaikan. dipercayai anak yang bakal lahir adalah perempuan. Dulang diangkat oleh tiga orang cumanggali dan diputar mengikut arah jam dan dilambai sebanyak tiga kali di hadapan wanita hamil tersebut. Bintang bayi ini akan menentukan mental. Seterusnya upacara aalatti dijalankan iaitu dengan menyediakan air kunyit yang dicampurkan kapur sirih dan diisi dalam sebuah dulang khas dan sirih diletakkan di tengah-tengahnya. Makanan yang disediakan juga disuapkan kepada wanita hamil tersebut. wanita hamil tersebut akan tinggal di rumah ibu bapanya selama sebulan selepas bersalin. sebaliknya pula adalah lelaki. Selesai upacara valaikaapu dijalankan. kunyit. Seterusnya wanita yang hamil itu akan memakan salah satu nasi yang disediakan. fizikal dan rohani bayi sehingga dewasa. Namun begitu adat ini disesuaikan dengan hanya membisikkannya sebaik sahaja melihat bayi tersebut kerana perubatan moden tidak membenarkan sesiapa memasuki bilik bersalin. sami atau sesiapa sahaja yang berpengetahuan tinggi mengenai agama Hindu akan membisikkan Gayatri Mantiram iaitu sejenis mantera Tuhan di telinga bayi sebelum tali pusat dipotong.

Sebelum bayi dibawa masuk ke rumah upacara aalati dilakukan. kapur sirih yang dicairkan. Bahan-bahan ini dimasukkan bersama untuk mengelak dari dikorek oleh binatang liar dan tidak digunakan oleh ahli sihir. Di samping madu. Minyak savvennaiyang merupakan campuran minyak bijan.Bisikan nama Tuhan pada telinga bayi adalah untuk membolehkan bayi tadi mendengar nama Tuhan sebelum mendengar apa-apa yang lain. sirih dan kapur barus yang dinyalakan diangkat dan diputar tiga kali mengikut arah jam dan juga lawan jam. Dulang juga dilambai sebanyak tiga kali. kelima. Menyapu Madu Bayi yang baru dilahirkan juga akan disapu madu bercampur minyak sapi pada lidahnya. Setitik minyak bijan yang dicampur dengan sedikit susu ibu dan disapu ke mulut bayi akan bertindak menjadi pelawas dalam sistem penghadaman dan membantu tumbesaran bayi tersebut. garam dan pinang. Setelah ibu dan anak masuk ke dalam rumah. dulang yang mengandungi serbuk kunyit. Membawa Bayi Pulang Ke Rumah Bayi yang dilahirkan di hospital akan dibawa pulang ke rumah pada hari ketiga. arang. minyak lenga dan mambu juga kadangkala digunakan. air gula juga boleh digunakan. . ketujuh dan sebagainya iaitu pada bilangan hari ganjil. Bagi upacara aalati ini. Kegunaan minyak ini dipercayai boleh membawa kecantikan dan supaya bayi tidak diserang sebarang penyakit. Seterusnya para cumanggali akan mencelupkan ibu jarinya ke dalam dulang tersebut dan mencalitkan ke dahi ibu dan anak. serbuk kunyit. Madu pula dikatakan dapat melembutkan lidah bayi dan memudahkan bayi bertutur. Ia bertujuan untuk membawa rahmat kepada bayi tersebut. Potong Tali Pusat Tali pusat yang dipotong akan ditanam bersama uri dan tembuni di sekitar kawasan rumah bersama duit tembaga. isi dulang aalati dibuang. Selepas Kelahiran Adat-adat berikut dijalankan selepas kelahiran bayi. Ia bertujuan untuk mengelakkan bala atau sebarang malapetaka dariapada berlaku.

Akhir sekali bayi akan dibedung dengan kain bertujuan untuk meluruskan anggota badan bayi. Air tersebut digunakan untuk mandi. Ia bertujuan untuk mengelak penyakit sawan atau kuning. Setelah itu bayi diasapkan dengan asap kemenyan. dan disapu dengan bedak yang diperbuat dari tepung beras supaya tidak dihinggapi ruam. bayi ditonggengkan dengan mengangkat kedua belah kaki sambil menepuk bahagian punggung untuk mengeluarkan kahak. kening dan telinga turut diurut. Bagi dua minggu pertama. Mendodoi Bayi Amalan mendodoi bayi merupakan upacara yang paling penting dalam masyarakat India. Bagi ibu yang bersalin normal. Beberapa bahan seperti serbuk kunyit. Mandian ini dilakukan dengan menyiram ke seluruh badan bayi dengan menggunakan air suam yang kadangkala dicampur dengan bahan-bahan herba. hidung. minyak bijan. Susu juga digunakan sebagai bahan utama untuk melembutkan kulit bayi.Mandi Selepas Bersalin Apabila bayi dan ibu kembali ke rumah. kas-kas dan kacang hijau yang ditumbuk digunakan sebagai pembersih badan bayi bertujuan untuk mengelakkan penyakit kulit dan melicinkan kulit bayi. Upacara dimulakan dengan ucapan aaraaro aariraro atau cerita-cerita nasihat. Bayi pula kebiasaanya dimandikan pada waktu petang oleh seorang wanita yang berpengalaman. orang luar dilarang melawat mereka kecuali untuk tujuan perubatan. si ibu akan mandi selang sehari selepas bersalin. Upacara mendodoi ini juga dikenali sebagai taalaattubermaksud penggoyangan lidah. Ketika bayi dimandikan. ibu yang baru bersalin tidak dibenarkan mandi selama dua minggu atas sebab-sebab kesihatan akibat fizikal ibu yang lemah kerana pembedahan dan kesan kelahiran. Ia bertujuan agar bayi tersebut menjadi seorang yang berguna. Jika proses bersalin secara pembedahan. Selesai dimandikan. Namun amalan ini semakin berkurangan dilakukan dan hanya diamalkan oleh generasi tua sahaja Memberi Nama . Bagi tujuan kecantikan. selsema dan juga untuk menyegarkan tubuh badan selepas bersalin. Beberapa herba dan dedaun seperti aadatoodai dididihkan bersama air. Rambut ibu akan dikeringkan dengan segera dengan asap kemenyan bagi mengelakkan sakit kepala. urutan perlahan dilakukan pada tubuh bayi dan tulang belakang bayi supaya tidak bengkok. mereka diasingkan dari ahli keluarga yang lain di sebuah bilik khas yang sentiasa dijaga kebersihannya.

ikan kering dan sebagainya. Saudara mara yang hadir akan memberi pelbagai hadiah dan upacara diakhiri dengan jamuan dan upacara sembahyang bagi mendoakan kesejahteraan bayi. nenek moyang serta yang berkaitan dengan agama Hindu juga dipilih bagi bayi tersebut kerana nama yang dipilih ini akan mempengaruhi perwatakannya kelak. kasta dan agama. Ada kalanya orang tengah yang dipanggil tirumana taragaakan membantu dalam kerja-kerja merisik. Selain itu. upacara pemberian nama dilakukan. Bakal pengantin lelaki akan mengunjungi bakal pengantin perempuan untuk melihat sendiri paras rupa dan perawakan calon isterinya. rupa paras dan latar belakang keluarga juga turut diambil kira. Selalunya maklumat-maklumat ini diperolehi secara langsung dari pihak yang terlibat dan juga secara tidak langsung menerusi sahabat-handai dan saudara mara. Nama-nama tokoh sejarawan. Bahan-bahan persembahan juga disediakan seperti kari ayam betina.Sebaik sahaja bayi berusia enam belas hari. faktor-faktor lain seperti status ekonomi dan status sosial merangkumi aspek seperti umur. Ketika itu wakil pihak lelaki perlu datang dalam jumlah ganjil walaupun bilangan tersebut . beberapa aspek perlu diberi perhatian seperti faktor etnik. Adat ini dikenali sebagai pen paarttal atau dalam bahasa Melayu dipanggil sebagai melihat bakal isteri. Kunjungan Ke Rumah Pengantin Adat ini dilakukan selepas adat merisik dilakukan. Tetapi kini peranan tersebut telah diambil alih oleh ejen-ejen perkahwinan yang berdaftar. Bayi kemudiannya dimasukkan ke dalam buaian dan namanya diumumkan pada orang ramai. Nama-nama yang dipilih lazimnya berdasarkan almanak dengan mengikut tarikh kelahiran bayi. Ia dilakukan dengan memasukkan bayi ke dalam buaian dan dikendalikan oleh ahli keluarga yang tertua yang arif tentang agama dan perkara yang berkaitan dengan dewa-dewa. jenis pekerjaan. tahap pendidikan. sub etnik. Terdapat juga upacara memuja Dewi Pecciyamman dan Dewi Kaatteeri dilakukan oleh segelintir masyarakat India. Upacara dimulakan dengan mengadakan upacara sembahyang sebagai tanda kesyukuran. telur rebus. PERKAHWINAN Merisik Dalam peringkat merisik. Upacara pemujaan dilakukan dengan membersihkan sekeliling rumah dan memasang lampu minyak di keliling rumah. etika dan moral.

ramai. Pada masa itu bakal pengantin lelaki berpeluang melihat pengantin perempuan dengan lebih dekat lagi. adat pen paarttal juga bertujuan untuk mengetahui latar belakang bakal pengantin lelaki. sirih. cendana dan kumkum untuk diberikan kepada wakil perempuan. Raasiyaati paati poruttam. dalam ajaran Hindu tidak terdapat konsep perceraian. Sekiranya bapa salah seorang bakal pengantin telah meninggal dunia. Kali ini pengantin perempuan tidak turut serta. Diantara yang masih diamalkan oleh masyarakat Hindu iaitu Tina poruttam/Natcattira poruttam. Oleh itu bakal pengantin perempuan perlu melayani para tetamu yang bertandang termasuklah bakal suami. Kemudian kunjungan ini dibalas oleh wakil perempuan. Terdapat 21 aspek perlu diambil kira untuk menentukan kesesuaian pasangan bakal pengantin dengan cara tilikan dimanak Hindu. Raasi poruttam. buah-buahan. Adat penyesuaian bakal pengantin dikenali sebagai Thairumanam Poruttam Paartal dijalankan terlebih dahulu. Wakil lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan dalam jumlah bilangan yang ganjil dengan membawa beberapa barangan seperti kelapa. Pihak perempuan akan menerima hantaran tersebut sekiranya bersetuju. Bakal pengantin perempuan akan memakai sari dan dipertanggungjawabkan menghidang air minuman. bapa kedua-dua belah pihak akan berbincang mengenai perkahwinan tersebut. perbincangan akan diadakan dengan saudara-mara. Dalam masyarakat India. Pentiikka poruttam. pinang. bunga-bungaan. buah-buahan. Sekiranya kedua-dua belah pihak pengantin bersetuju. Kana poruttam. mereka hanya melayan orang yang datang sebagai tetamu dan tidak boleh mengambil barang-barang tersebut. Barang-barang ini dibawa sebagai tanda kedatangan mereka atas niat yang baik dan untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Racau poruttam dan Veetai poruttam.Yooni poruttam. mereka akan mengikat janji. bunyi-bunyian serta serbuk kumkum akan dibawa. Vaiya poruttam. sirih pinang. Buah tangan seperti kelapa. cendana. Ikat Janji Ikat janji atau niccayam dilakukan selepas mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak. Sebaik sahaja sampai ke rumah bakal pengantin perempuan. . Jika tidak. Mahentira poruttam.

Pada masa ini beberapa orang saudara-mara boleh mengalungkan kalungan bunga pada bakal pengantin perempuan. Pada masa yang sama pengantin perempuan menulis sesuatu dengan menggunakan kunyit sebagai meminta restu daripada tuhan. Pihak pengantin lelaki akan menyediakan beberapa jenis hantaran dalam jumlah ganjil. Lampu minyak yang dipanggil sebagai kuttu vilakku diletakkan bersebelahan puurana kumbumsebagai menunjukkan kurniaan tuhan. parisam umpama sebuah majlis pertunangan. Kemudian bapa pengantin perempuan akan membawa parisam yang mengandungi sari dan diberi kepada anaknya. kedua-dua pengantin akan menukar sirih pinang yang dinamakantaambuulan marrutal. Bagi memulakan adat tersebut. Pihak perempuan akan menyediakan buyung yang dikenali sebagaipuurana kumbum yang diletakkan di ruang tamu. Pada masa yang sama alat muzik tradisional seperti naatasawaram dan meelam dimainkan. Parisam Adat parisam terbahagi kepada dua iaitu parisam biasa atau udan parisam. Ini dikenali sebagai orrai-maalai atau kalungan tunggal. Setelah itu barulah pihak lelaki dan jemputan lain boleh melihatpuurana kumbum dengan lebih dekat lagi. Sebagai tanda ikatan. upacara sembahyang akan dilakukan terlebih dahulu. Kemudian mereka akan membincangkan mengenai hari perkahwinan dan tentang belanja untuk pengantin perempuan. Parisam akan dibawa ke rumah pengantin perempuan diketuai oleh bakal pengantin lelaki dengan memakai pakaian tradisional masyarakat India. Dalam masyarakat India. kad jemputan dan sebagainya.Bakal pengantin lelaki seterusnya akan melafazkan ikat janji bagi menyatakan persetujuan untuk mengahwini bakal pengantin perempuan. Kemudian upacara niccayam akan dilakukan dan lazimnya akan dijalankan dengan bertukartukar kalungan bunga. Hantaran ini perlu disediakan oleh wanita yang sudah bersuami sahaja dan mereka dipanggilcumanggali.Parisam biasa adalah pemberian hadiah yang dijalankan lebih awal daripada hari perkahwinan. Pengiring akan memberi kad jemputan kepada kedua-dua pihak pengantin. Seterusnya perkahwinan tersebut akan diumumkan kepada orang ramai. bakal pengantin perempuan memakai sari parisam dan dipimpin keluar oleh seorang wanita lain ke ruang tamu. manakala udan parisam adalah pemberian hadiah yang dilakukan pada hari yang sama di sebelah pagi sebelum perkahwinan dilangsungkan. Pada hari tersebut. Adat pemberian parisam akan diadakan pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. .

Beberapa keping kad jemputan dalam bilangan ganjil akan dibawa bersama ke kuil untuk dibawa bersembahyang (arccanai). Kemudian dulang akan dibawa ke rumah pengantin perempuan untuk diberi kepada pengantin lelaki dan begitulah sebaliknya. Kad diletakkan di atas dulang bersama sirih. pottut thaali. kelapa dan bayaran untuk pembuat thaali. Tiga hari sebelum perkahwinan. Adat penyediaan thaali ini dilakukan tujuh atau sembilan hari sebelum hari perkahwinan. tennantthaali dan sebagainya. Pada masa yang sama sirih pinang akan diberikan sebagai tanda jemputan perkahwinan secara rasmi. Pada thaali itu diikat segumpal benang putih yang disapu dengan kunyit. Penyediaan Thaali (Tirumaanggalyam) Thaali atau tjirumaangalyam merupakan lambang suci perkahwinan yang dikalungkan pada leher kedua-dua pengantin. Pihak pengantin adalah dilarang untuk menawar perkhidmatan yang dilakukan oleh pembuat thaali. . terdapat beberapa perkara penting yang perlu dijalankan terlebih dahulu. Pihak lelaki akan membawa emas. wang ringgit. Ini disebabkan terdapat pelbagai suku di kalangan masyarakat India. sirih pinang. Sekiranya terdapat kesilapan. adat ikat janji (niccayam) dan pemberian hadiah (parisam) merupakan adat yang sering dilakukan oleh masyarakat India. Namun begitu ada di kalangan mereka yang tidak lagi melakukan upacara tersebut untuk mengelakkan pembaziran Sebelum Majlis Perkahwinan Sebelum majlis perkahwinan berlangsung. Upacara ini dinamakan sebagai paanam paaku. Kad jemputan ini dibuat berdasarkan almanak Hindu. Ini adalah untuk memastikan tukang thaali mengetahui hari yang sesuai untuk membuat thaali. antaranya : Kad Jemputan Kad jemputan memainkan peranan yang penting dalam perkahwinan masyarakat India. kelapa. Terdapat pelbagai jenis thaali yang digunakan oleh masyarakat India seperti lingath thaali. thaali akan diambil dan diletakkan di tempat sembahyang atas suruhan pembuat thaali. bermakna perkahwinan tidak dapat dijalankan dengan lancar. kumkum. Kad jemputan yang telah dicetak disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. cendana. pinang dan sebagainya sebagai lambang kekayaan.Tiga upacara penting iaitu mengunjungi rumah pengantin (pen paartal).

Batang pokok tersebut berukuran dua atau tiga meter dan mempunyai lilitan batang antara 20 hingga 30 sentimeter. Secara umumnya thaali tidak diwajibkan diperbuat daripada emas. Sebanyak sembilan jenis bijirin ditabur pada batang kayu dan lampu minyak dinyalakan. Adat mendirikan mukuurtta kaal adalah sebagai menandakan perkahwinan akan dilangsungkan di rumah tersebut. Adatmukuurtta kaal ini diadakan pada hari yang baik mengikut firasat masyarakatIndia. Ahli-ahli keluarga pengantin akan bermohon pada Tuhan supaya perkahwinan dapat dilangsungkan tanpa gangguan. Untuk menjalankan adat tersebut sebatang pokok yang masih muda dan lurus akan ditebang untuk dijadikan mukurtta kaal. Kemudian hujung kayu diikat dengan daun ara atau mangga menggunakan kain bewarna merah. Batang kayu diambil dan dibersihkan serta dibuang kulitnya. Mukuurtta Kaal Adat ini dilakukan lima hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. kunyit dan sebagainya disediakan. Terdapat tiga jenis perkahwinan dalam masyarakat India iaitu Vaitikat Thairumanam. Kayu akan dipacak sedalam setengah meter dan bahan-bahan tadi akan dimasukkan ke dalam lubang tersebut sebagai lambang kekayaan. Majlis perkahwinan dimulakan dengan upacara niccayam (ikat janji) dengan memberi hadiah seperti pakaian dan lain-lain. Pada masa yang sama pengantin berikrar akan menjaga alam sekitar sebagai lambang persahabatan dengan alam sekitar. Ini kerana thaali masih boleh dibuat daripada kunyit yang dikatakan lebih selamat dan tidak dicuri orang. Upacara Kanggenam iaitu menanam . Kemudian upacara sembahyang dilakukan oleh pengantin beserta lima orang perempuan tersebut. Kad undangan disapu dengan air kunyit dibawa ke kuil dalam jumlah ganjil sebagai tanda rasmi undangan perkahwinan. Tamil Thairumanam dan Diya Thairumanam yang mana perkahwinan ini dijalankan adalah berlandaskan aspek suku kaum. Thirumanan bermaksud penyatuan atau ikatan suci melalui perkahwinan antara pasangan suami isteri agar kekal hingga ke akhir hayat. Limaorang perempuan yang sudah berkahwin akan menyapukan kunyit cair dan kumkum pada batang kayu tersebut dari pangkal hingga hujung. Dalam upacara itu bubur manis dan nasi manis disediakan termasuklah dhoti dan sari untuk pasangan pengantin. Bahan-bahan lazim seperti sirih pinang. Kebiasaannya adat mendirikan mukuurtta kaal dilakukan di rumah pengantin lelaki. kum kum.Selepas itu upacara sembahyang dilakukan dan ini dinamakan sebagaithaalippadaiyal.

antaranya seperti masa yang baik untuk melangsungkan perkahwinan. Pengantin lelaki tidak dibenarkan keluar selama tiga hari sebelum hari perkahwinan. hadiah. mencium tapak kaki ibu bapa (membasuh kaki ibu bapa). Pedanda akan menabur sembilan jenis bijirin setelah selesai acara menyarung cincin. Hanya jamuan ringan sahaja yang diberikan kepada mereka yang merobohkan khemah perkahwinan. Kemudian pengantin lelaki pula dikehendaki pergi ke rumah pengantin perempuan selama tiga hari. pengertian thaali. memberi sirih. Namun amalan tersebut tidak lagi dilakukan pada masa kini. Beberapa faktor penting yang diambil kira sebelum upacara perkahwinan dilangsungkan untuk mendapat kebahagiaan hidup. Upacara perkahwinan dilakukan oleh Pedandadengan berdoa supaya pengantin hidup bahagia hingga hari tua. Antara adat yang dilakukan untuk menghormati dan mendapat restu termasuklah menyerah sebiji kelapa yang dilubangkan pada bahagian atasnya. Pengantin lelaki akan mengalungkan thaali yang diperbuat daripada benang yang disapu dengan kunyit dan hujungnya diikat dengan seketul kunyit kepada pengantin perempuan hingga aras dada. Pada hari ketiga selepas perkahwinan. Pada masa itu ibu bapa mertua akan menghormati kedua-dua pengantin dengan mengadakan jamuan.sebatang pokok yang lurus dan disapu dengan serbuk kunyit tiga hari sebelum hari perkahwinan dilangsungkan. pemberian manisan. menuang air susu ke dalamnya. simbol pokok pisang. valatu kal. . jamuan perkahwinan dan meroboh khemah perkahwinan. Upacara ini menandakan pasangan ini secara rasmi telah menjadi suami isteri. penghormatan kepada pengantin lelaki. Antara adat tersebut ialah pengantin perempuan dikehendaki pergi ke rumah pengantin lelaki sebagai menghormati suami selepas mereka disahkan sebagai pasangan suami isteri. Kedua mempelai memberi hormat kepada ibu bapa atau mertua dengan menukar dulang berisi buah-buahan dan menyapu debu suci pada dahi pengantin. ayam akan disembelih sebagai tanda menunjukkan tamatnya upacara perkahwinan. Selepas Majlis Perkahwinan Terdapat beberapa adat yang dijalankan oleh masyarakat India selepas berlangsungnya sesuatu perkahwinan. Sebelum khemah dirobohkan. memberi hadiah dhoti (bapa mertua) serta sari (ibu mertua) dan wang. Biasanya pasangan pengantin akan bertukar-tukar kalungan bunga sebanyak tiga kali dan berkongsi minum air susu bercampur pisang di dalam sebiji gelas. Khemah lazimnya akan dirobohkan.

mereka mempercayai konsep kelahiran semula. Mata dan mulut mayat juga perlu ditutup rapat. tetapi kembali ke alam barzakh . kecuali air paip. Sepanjang mayat berada di dalam rumah. Kaki dan tangan mayat perlu diluruskan. Tujuannya agar roh si mati sentisa tenang dan aman. Sekiranya perkahwinan dilakukan di kuil. Kepala mayat dihadapkan ke arah selatan dan sebuah lampu minyak ataukaamaatci amman vilakku dipasang dinyalakan. sayur-sayuran akan dihidangkan kepada para tetamu. Setelah itu barulah si mati dibalut dengan menggunakan kain. kecuali daging kerana daging amat dilarang dalam agama Hindu. Kaum lelaki yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan si mati sahaja boleh membawa air dalam jumlah yang ganjil. mayat akan dibakar atau dikebumikan. Kemudian sebiji kelapa terbelah dua dan sirih pinang diletakkan berhampiran si mati. Air mawar direnjis dan mayat turut diasapkan dengan kemenyan yang dibakar supaya tidak berbau. si mati perlu dijaga dengan sebaiknya.Jamuan perkahwinan tidak ketinggalan diadakan selepas upacara perkahwinan dijalankan. Air tersebut diperolehi dari sungai. KEMATIAN Bagi masyarakat India. Kemenyan dan kapur barus diasap sebagai simbol ketenangan jiwa si mati. makanan selain dari sayur-sayuran dihidangkan. Lagu-lagu suci seperti teevaaram. Sirih pinang ditumbuk dan dimasukkan ke dalam mulut dan lubang hidung akan disumbatkan dengan kapas. kunyit disapu pada mata untuk membunuh kuman dan seterusnya duit syiling diletakkan di atas dahi. Semasa Kematian Sekiranya seseorang itu telah meninggal dunia. mayat akan diletakkan di ruang tamu. SarjanaIndia juga menyatakan kematian adalah perpisahan roh dan jasad. Mayat akan dimandikan terlebih dahulu dan dibaringkan di atas katil di ruang tamu atau halaman rumah. Serbuk suci atautiruniiru disapu pada dahi si mati sebelum disembahyang. gambar-gambar yang tergantung diterbalikkan dan barang-barang perhiasan dibawa keluar dari ruang tamu. Untuk melaksanakan upacara ini. Untuk menunjukkan kesedihan. pelbagai adat tertentu akan dilakukan. Jamuan tersebut akan turut disertai oleh saudara mara serta sahabat handai. Dalam masyarakat India. perigi atau sumbersumber air yang lain. iaitu kematian adalah ibarat tidur dan mereka akan bangun selepas tidur. Sekiranya jamuan diadakan di dewan. Buyung yang berisi air akan ditutup dengan menggunakan . tiruvaasakam dan seumpamanya dinyanyikan serta diimainkan sehingga ke tanah perkuburan. ibu jari tangan dan kaki diikat dengan kain putih dan diletakkan ke dada. di mana jasad akan hancur.

Makanan yang akan dimasukkan ke dalam mulut mayat berupa beras yang diletakkan di dalam sebuah dulang dan diletakkan berhampiran kepala mayat. Mayat yang sudah dibersihkan itu akan diletakkan di ruang tamu sebagai langkah menghormati tetamu. Thaali itu seterusnya akan dimasukkan ke dalam dulang dan disimpan dalam rumah. Dalam upacara tersebut. Ini dilakukan oleh kaum perempuan sahaja. mereka dikehendaki memegang neippantam. Kemudian ke dalam mulut mayat akan dimasukkan sedikit makanan sebagai menandakan pemberian terakhir dan inilah yang dinamakan vaaikkarisi. mayat akan dimasukkan ke dalam keranda. Belakang tapak tangan digunakan untuk menyapu minyak ini dan bukannya menggunakan tapak tangan sebagaimana lazimnya. Sebelum dimandikan. seterusnya seorang wanita yang sudah berusia dan mempunyai hubungan kekeluargaan akan memegang tangan si mati sambil mengalungkan kalungan bunga ke leher balu dan proses ini dilakukan sebanyak tiga kali.kain dhoti untuk mengelakkan habuk memasuki air tersebut. justeru itu kaum perempuan amat dilarang turut serta ke tanah perkuburan. Neipbermaksud . si mati akan dipakaikan dengan pakaian baru iaitu sari bagi mayat perempuan dan dhoti bagi mayat lelaki. beras akan diarak dari kiri ke kanan. Sapuan minyak ini dilakukan oleh ahli keluarga dan diikuti oleh saudara mara terdekat. Selepas dimandikan. Kaum wanita pula akan menyambut air tersebut yang digunakan untuk memandikan mayat. Balu tersebut dikehendaki meletakkan kalungan bunga ke dalam dulang yang berisi minyak. Upacara Vaaikkarisi Setelah dimandi dan dihias dengan cantik. Duit syiling yang diletakkan di dalam dulang yang sama dibalut dengan kain putih. Sekiranya si mati mempunyai cucu atau cicit. si isteri hendaklah duduk di sebelah si mati dan dijirus dengan sebuyung air semasa mayat suaminya dimandikan. Sebelum dimasukkan ke dalam mulut mayat. minyak dan araippu digunakan untuk disapukan pada kepala sebagai mandian terakhir. Thaali iaitu rantai suci perkahwinan hanya boleh ditanggal oleh seorang isteri setelah suamiya meninggal dunia. bunga dan susu yang dibawa oleh seorang perempuan lain. Mayat seterusnya dimandikan oleh orang yang telah berumur. Upacara vaaikkarisiakan dilakukan oleh kaum lelaki di tanah perkuburan pula. Upacara Menanggalkan Thaali Thaali vaangutal merupakan upacara menanggalkan thaali semasa berlakunya sesebuah kematian dalam sesebuah keluarga. Kapur barus dimasukkan bersama supaya mayat tidak berbau. Ini dilakukan seolah-olah menunjukkan si suami membuangkan thaali dari leher balu. Kemudian bunga akan dikalungkan pada leher balu dan kemudian bunga tersebut dikalungkan pada si mati.

Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan. Sepanjang perjalanan. biji sawi dan bijan. Pembawa Kollic catti atau buyung dikehendaki mengelilingi mayat sebanyak tiga kali menurut arah jam. Ahli-ahli keluarga akan mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali sebagai tanda penghormatan. bahan-bahan tersebut ditabur dan setiap bahan-bahan tadi mempunyai perlambangan yang tersendiri. Oleh itu si mati dipercayai berada di dalam perut Dewi Bumi. Keranda akan digerakkan beberapa kali sebelum menghampiri liang lahad. Duit syiling dimasukkan ke dalam dhoti dan diletakkan di antara kaki mayat. Anak sulung melakukan untuk bapa yang telah meninggal dunia dan anak bongsu untuk ibu. pada masa yang sama ucapan tenna adudaiya shinanee pottri disebut beberapa kali sebagai menandakan upacara tersebut telah direstui oleh tuhan. pengusung perlu membayar duit kepada penyelenggara sebagai upah mengorek liang lahad. Seseorang yang membawa kollic catti mengiringi mayat. Sebelum itu pembawa kollic catti dikehendaki mencukur rambut. Cucu atau cicit tersebut dikehendaki mengelilingi mayat mengikut lawan jam sebanyak tiga kali. Pada masa yang sama sebuah nyiru diisikan dengan bahan-bahan seperti padi goreng. Kollic catti dibawa oleh ahli keluarga si mati samada anak ataupun bapa. Ini menunjukkan bahawa mereka akan hidup lebih bahagia seperti rambut yang baru tumbuh. lalu diambil oleh pengurus kubur sebagai tanda keizinan mayat dikebumikan. Pergerakan dimulakan dengan dengan mengubah bahagaian kaki ke kubur dan kemudian bahagian kepala. Saudara mara yang terdekat akan memberi sari atau dhoti kepada si mati sebagai hadiah terakhir. Kemudian keranda diletakkan bersebelahan dengan kubur bagi mayat yang dikebumikan atau diletakkan di atas kayu api unyuk dibakar. Periuk tersebut diangkat dengan menggunakan pelepah kelapa yang dibelah tiga di bahagian hujung dan diikat pada periuk. Keranda akan ditutup dan diangkat untuk dibawa ke tanah perkuburan.minyak sapi dan pantam adalah obor. Ini adalah seperti pergerakan bayi yang berada di dalam kandungan. Beberapa batang kayu kecil akan dibalut di bahagian hujung dengan menggunakan kain yang disapu dengan minyak sapi dan dinyalakan. Apabila tiba di tanah perkuburan. Ada juga yang mencukur janggut atau misai sebagai menggantikan rambut. Setelah itu upacara sembahyang dilakukan oleh semua yang berada di situ. Kollic Catti Kollic catti bermaksud periuk tanah liat yang mengandungi api. Pengebumian Mayat orang India akan diusung ke tanah perkuburan dengan menggunakan pengusung. Kemudian diikuti oleh pengurus mayat yang akan menebuk kollic catti dengan .

pada pusingan ketiga. selain itu debu suci dan garam disertakan. abu mayat akan dikumpulkan keesokan harinya. Air yang berada di dalam baldi digunakan untuk mencuci kaki dan selepas itu berakhirlah sudah upacara pengkebumi. iaitu samada abu mayat ditanam atau dimasukkan ke dalam kain kuning dan dilepaskan ke laut. Abu yang telah dimasukkan ke dalam periuk akan disembahyangkan oleh ahli keluarga. Terdapat dua cara dalam pengurusan abu mayat di kalangan masyarakat India. Selepas Kematian Selepas selesai upacara pengebumian. semua yang hadir perlu ke rumah si mati untuk upacara penyempurnaan adat pengebumian sebelum balik ke rumah. beberapa adat seperti berikut akan dilakukan. Satu lubang akan dibuat di bahagian kepala dan susu akan dicurahkan pada lubang tersebut. Makanan yang terdiri daripada sayur-sayuran atau haiwan yang tidak berdarah akan dihidangkan untuk ahli-ahli keluarga si mati. Berkabung . satu bentuk manusia akan dilukis di atas kubur. Membersihkan Rumah Rumah perlu dibersihkan sebaik sahaja mayat dibawa ke kubur. manakala abu yang lain dimasukkan ke dalam periuk yang berasingan. Kemudian ahli-ahli keluarga dikehendaki menyentuh garam dan menyapu pada dahi sebelum masuk ke dalam rumah. Ini adalah menunjukkan tamatnya upacara kollic catti. pembawa kollic catti berada di hadapan mayat dan duduk melutut tetapi tidak menghadap mayat. Susu terlebih dahulu disiram pada abu mayat untuk menyejukkan bara api. kaiulaasam seer'berulang kali.menyebut 'sorkam seer. Upacara ini dilakukan untuk mengurangkan kesedihan keluarga si mati. Sebaldi air akan diletakkan di hadapan rumah dan lampu minyak sentiasa dinyalakan. Pembawa kollic catti hendaklah mandi di sungai atau kolam dan kemudian barulah boleh masuk ke rumah. Adajuga yang memasukkan bijirin ke lubang tersebut. Selesai upacara tersebut. Kemudian tiga batang kayu yang menyala dibakar dan disusun ke tanah satu persatu. Mengumpul Abu Mayat Bagi mayat yang dibakar. Kemudian abu bahagian kepala dimasukkan ke dalam sebuah periuk . lampu minyak dinyalakan dibekas tempat pembaringan mayat dan selepas itu ahli-ahli keluarga dikehendaki mandi untuk membersihkan diri selepas upacara pengebumian dijalankan. Setelah mayat dikebumikan. Bagi mereka yang membawa kollic catti akan pulang ke rumah untuk melakukan upacara kollic catti.

Dengan ini. saudara-mara dan sahabat-handai akan berkumpul di rumah si mati dengan membawa pelbagai jenis juadah tradisional termasuklah sayur-sayuran dan buah-buahan. Berkabung pada hari keenam belas pula dipanggil sebagai karumaati iaitu hari bersembahyang.Masyarakat India seperti juga masyarakat lain akan berkabung selepas berlakunya sesebuah kematian. . Sebuah khemah yang lengkap dengan kerusi didirikan. Batu-bata diikat dengan benang dan dibalut dengan kain merah dan dimasukkan ke dalam periuk. Upacara sembahyang dilakukan sebanyak tiga kali. bertujuan agar roh si mati sentiasa dalam keadaan tenang dan aman. Rumput akan dibakar dan mentera serta doa dibaca. Di sisi gambar tersebut pula dinyalakan lampu minyak dan bunga ditabur. Upacara basahan batu-bata itu dinamakan sebagai kal niruttutal atau upacara mendirikan batu. Sembahyang yang pertama dilakukan pada pukul sebelas malam. Tempoh mula berkabung samada lapan atau enam belas hari selepas kematian. sayur-sayuran dan buah-buahan. pedanda akan dibayar dengan upah berbentuk wang ringgit. Potret si mati dihias dengan cantik dan seorang pedanda dijemput untuk upacara sembahyang. Semua ini dibawa untuk dipersembahkan kepada si mati. Kemudian batu tersebut dibasahkan dengan air. sekiranya mereka berkabung selepas lapan hari kematian. susu. berakhirlah upacara karumaati. setelah itu makanan dihidangkan kepada para tetamu. Kemudian upacara sembahyang dimulakan dengan meminta Tuhan supaya melindungi si mati. pada masa yang sama nyanyian lagu-lagu suci dimainkan. Gambar atau potret si mati diletakkan di atas almari atau dinding dan kemudian dikalungkan dengan bunga yang menarik. Setiap kali sembahyang. air kelapa muda dan air mawar. Sembahyang yang kedua dilakukan pada pukul dua belas malam dan yang ketiga pada awal pagi. makanan dihidangkan kepada para tetamu. Pada masa yang sama lagu-lagu suci dimainkan. Hari berikutnya pedanda mengambil rumput dan membuat bentuk seperti keranda. Selesai upacara bersembahyang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful