You are on page 1of 2

Sabah merupakan negeri kedua paling besar di Malaysia dengan keluasan tanah 73,610 km persegi.

Sabah kaya dengan sumber-sumber semulajadi seperti hutan, galian, fauna, flora hinggalah ke hidupan laut. Lebih kurang 60 peratus daripada tanahnya diliputi dengan hutan rimba manakala kawasan tanah pertanian merangkumi 30 peratus. Sumber perhutanan dan pertanian adalah penyumbang utama kepada sumber pendapatan negeri Sabah. Bahan mentah seperti minyak, tembaga, emas dan batu kapur juga didapati dinegeri ini. Ekonomi negeri Sabah bergantung kepada ekspot komoditi utamanya seperti minyak kelapa sawit, koko, getah, petroluem, kayu balak dan papan lapis. Sektor pengekspotan membentuk 70 peratus daripada jumlah pengeluaran. Pada masa kini, negeri Sabah merupakan pengeluar utama minyak kelapa sawit dan koko diseluruh Malaysia. Selain daripada sektor kayu-kayan dan pertanian, sektor perkilangan dan pelancongan juga berkembang pesat dan bertambah penting sebagai sumber ekonomi negeri Sabah. Hampir 1/7 daripada kawasan Sabah adalah sesuai untuk pertanian. Dari segi penggunaan tanah, 12.9% telah digunakan7untuk pertanian; 42.9% adalah pemeliharaan hutan; 1.2% untuk perikanan; 2.6% hidupan liar; 3.6% taman-taman negara dan 36.8% untuk lain-lain Sektor pertanian merupakan tulang belakang utama kepada ekonomi negeri Sabah. 70 peratus daripda penduduk negeri Sabah menetap di luar bandar dimana mereka terlibat secara lansung dan tidak lansung dengan sektor pertanian. Daripada 2.1 juta hektar tanah yang dikenal pasti sesuai untuk pertanian, hanya 1.25 hektar sahaja yang telah dimajukan untuk tujuan tersebut. Sektor pertanian menyumbangkan 30 peratus daripada Jumlah Pengeluaran Dalaman Negeri dan menyediakan 33 peratus peluang pekerjaan dan 35 peratus jumlah pendapatan ekspot negeri. Tanaman utama pertanian adalah kelapa sawit, koko dan getah. Sabah merupakan pengeluar utama bagi minyak kelapa sawit dan koko di Malaysia. Kelapa Sawit adalah penyumbang terbesar kepada hasil pendapatan ekspot negeri.
Sumber : Sabah Institute Development of Studies (IDS), April 1999

INDUSTRI PEMBALAKAN DI SABAH

| Sabah Forestry Department | SAFODA | | Sabah Timber Industries Association (STIA) | Inoprise Corporation Sdn. Bhd |
Lebih daripada tiga dekad, industri pembalakan telah menjadi tulang belakang ekonomi negeri. Sumbangannya terhadap pendapatan negeri telah meningkat kepada 40% pada jumlah keseluruhan pendapatan 1997. Sektor pembalakan juga mempunyai peranan yang berkaitan dengan sektor ekspot negeri. Industri pembalakan negeri dikuasai kerja-kerja pemprosesan balak. Keluaran kayu utama yang dihasilkan adalah kayu potong, papan lapis, veneer, wooden mouldings, laminated boards, particle boards dan block boards. Terdapat 425 kilang kayu yang telah direkodkan pada tahun 1996. Kerajaan pada masa kini juga giat mempromosikan keluaran bermutu tinggi daripada kayu-kayan, iaitu selari dengan objektif State¶s Industrial Masterplan. Menyedari akan sumber hutan yang semakin pupus, kerajaan telah membuat beberapa rancangan untuk memulihkan semula hutan dan memastikan bahawa ianya dapat memberikan bekalan yang cukup kepada industri pembalakan negeri di masa akan datang.
Sumber : Sabah Institute Development of Studies (IDS), April 199

Lebih daripada tiga suku sempadannya diliputi oleh lautan telah menjadikan Sabah sebagai negeri yang kaya dengan sumber hidupan laut. Sabah dianggarkan mempunyai 251,500 tan

menyumbangkan kira-kira RM150 juta daripada pendapatan tahunan eksport negeri. Keluaran lain. April 1999 SEKTOR PERKILANGAN DI SABAH | Federation of Sabah Manufacturers | Kota Kinabalu Industrial Park | Sumbangan sektor perkilangan kepada hasil keluaran negeri telah meningkat dengan banyak iaitu daripada 9% keluaran kasar negeri pada tahun 1990 kepada 15% pada tahun 1997. mutiara dan tumbuhan laut juga semakin menjadi popular. uncoated printings and writing paper. April 1999 AGENSI EKONOMI NEGERI y y y y Sabah Economic Development Corporation (SEDCO) Sabah Credit Corporation Sabah Development Bank Berhad Sabah Energy Corporation . papan lapis. Palm Oil Industrial Cluster dan Rubber Industrial Cluster untuk menggalakkan sektor perkilangan negeri. Sektor perlautan negeri berkembang dengan cepat terutamanya di kawasan pantai timur di mana penternakan udang adalah aktiviti utama. Sumber : Sabah Institute Development of Studies (IDS). ikan laut. Pada tahun 1997 sumbangan sektor perikanan kepada Keluaran Kasar Negeri pada tahap yang paling minima ialah 2%. pembekuan udang segar adalah keluaran utama sektor perikanan negeri. seperti perabot dan barangan elektrik juga dihasilkan tetapi dalam kuantiti yang kecil. Dari segi pengeksportan. processed palm oil. Insentif bagi pelaburan khas juga diberi bagi sektor perkilangan yang dapat menarik pelabur berpotensi.metrik sumber ikan. Sumber : Sabah Institute Development of Studies (IDS). Timber Integrated Complexes and Parks. Pihak kerajaan juga telah membangunkan pelbagai kawasan industri seperti Kota Kinabalu Industrial Parks (KKIP). kecil dan sederhana. tiram. Untuk menyebarkan proses industri negeri.000 jenis pekerjaan kepada negeri. wooden mauldings. Aktiviti utama dalam sektor perikanan ialah penangkapan udang menggunakan pukat tunda. Walau bagaimanapun sektor perkilangan negeri masih di tahap awal. kerajaan telah mengeluarkan satu rancangan perindustrian iaitu yang dikenali sebagai Sabah¶s Industrial Masterplan. Sektor perkilangan negeri merangkumi industri besar. Penangkapan ikan di laut dalam masih kurang berkembang dan dengan demikian terdapat potensi yang tinggi untuk menerokai aktiviti ini. Penternakan ikan air tawar. methanol and Hot Briquetted Iron. veneer. sektor perikanan telah mewujudkan 22. di mana proses perkilangan dikuasai oleh pemprosesan sumber semulajadi. Dalam aspek pekerjaan. Bilangan besar bagi keluaran pengilangan adalah termasuk balak yang dipotong.